Dialog i Broddbo - sammanställning av material

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dialog i Broddbo - sammanställning av material"

Transkript

1 Sammanställning KSF, planering och utveckling Dialog i Broddbo - sammanställning av material Detta är en sammanställning av de spännande och givande diskussionerna vi förde under dialogmötet den 27 januari 2011 med invånarna i Broddbo. Materialet kommer först och främst användas i framtagandet av en ortsanalys för Broddbo och i ett senare skede som underlagsmaterial för vidare dialog i processen med att ta fram en ny översiktsplan för Sala kommun. Stormöte i Broddbo bygdegård 44 personer kom för att diskutera bygden och dess framtidsmöjligheter vid kvällsmötet i bygdegården torsdagen den 27 januari Nedan följer en beskrivning av kvällens olika aktiviteter med en kort redogörelse av resultaten. SALA KOMMUN Kommunstyrelsens förvaltning Box 304, Sala Besöksadress: Stora torget 1 Växel: Fax: kommun.info@sala.se Isabell Lundqvist Planering och utveckling Isabell.lundqvist@sala.se Direkt:

2 Vad är Broddboandan? För att besvara frågan hade vi bjudit in tre personer från bygden för att berätta om sin syn på Broddbo utifrån sitt specifika perspektiv. De fyra var Anne-Britt Berg Hedström från Rensmurs Bed & Breakfast, Stanley Andersson från sportklubben och bygdegårdsföreningen, och Marie Erlandsson nyinflyttad trädgårdsmästare. Nedan följer citat ur deras 3-minutersföreläsningar: Jag skulle vilja beskriva andan i Broddbo med orden gemenskap, sammanhållning och högt i tak. Här får man vara sig själv. Folk är hjälpsamma och man vet vart man ska vända sig om man behöver hjälp med något. Anne-Britt Berg Hedström Skälet till att bo i Broddbo och anledningen till att vi flyttade tillbaka är den goda sociala gemenskapen. Det finns ett naturligt skyddsnät för våra barn och ungdomar. Stanley Andersson Jag har inte bott så länge i Broddbo och kan kanske inte uttala mig om andan här men anledningen till att jag flyttade hit från Stockholm är landsbygden, skogarna, åkrarna, svamp och bär. Ja, allt det där man längtar efter när man bor i stan. Marie Erlandsson Vi har alltid haft väldigt roligt i Broddbo, den årliga utflykten till Tonberget har varit en höjdpunkt. Sen affären försvann har det blivit svårare med gemenskapen då det inte finns någonstans där man kan mötas och informera om sånt som händer. Anne-Britt Berg Hedström De senaste 5 åren har varit förödande för Broddbo, grillen, missionshuset och affären har försvunnit. Det är inte själva varorna som är problemet utan träffpunkten var så värdefull som informationsspridare. Nu har vi anslagstavlor vid miljöstationen men där läser

3 man nog inte på samma sätt. Föreningarna lyckas hålla ihop men det är motsträvigt. Stanley Andersson Broddbo har ett bra läge för besökare då det är lagom nära för en dagsutflykt men tillräckligt långt borta för att vara landsbygd. Det som behövs är information om vad som finns och hur man tar sig dit. Marie Erlandsson Broddbo skulle behöva lite parker och utsmyckningar, mer som i Sala stad. Anne-Britt Berg Hedström Viktiga framtidsfrågor för Broddbo är hur nya Dalabanan kommer dras, det är direktavgörande! Dessutom skulle åsen från Riksväg 70 till Rensmur behöva skyddas som ströv- och friluftsområde. Idrottsföreningen har redan dragit igång friluftsaktiviteter i området. Stanley Andersson

4 Workshop 1. Efter de tre förläsningarna var det dags för mötesdeltagarna att själva fundera kring Broddbos anda och identitet. Följande fraser sammanfattar gruppernas diskussioner: Social gemenskap, hjälsamhet. Naturnära. Identiteten har skadats på senaste tiden. Broddbo SK och föreningeslivet står för en del av andan och identiteten. Det är lätt att komma in i gemenskapen. Man får ett gott bemötande som nyinflyttad. Det är en tolerant bygd. Det finns en tradition med idrott, orientering och fotboll. Det har dock blivit svårare att engagera folk i föreningarna. Folket är öppet, det finns en glädje som präglar människorna. Vi är sportiga, arbetsamma och företagsamma. Andan är positiv och gemenskapen stor. Det finns många småföretag som drivs av kreativa människor med stort djur- och naturintresse. Andan i bygden är bra, men den skulle kunna bli bättre genom en mötesplats som till exempel café. Ett knytis med dans någon gång per år skulle föra bygden samman. Broddbo har ju alltid haft en bra sammanhållning.

5 Styrkor och svagheter Under det första diskussionspasset avhandlades inte bara andan i bygden utan även vad som är Broddbos främsta styrkor och vad som skulle kunna bli bättre. Varje grupp fick lista 5 aspekter för att besvara de två frågorna. I pausen röstade sedan alla deltagare på de viktigaste aspekterna genom att klistra på klistermärken på topplistorna. Utifrån denna omröstning har aspekterna sammanställts till två listor: Broddbos främsta styrkor: 1. Naturen och sjöarna (30 poäng) 2. Gemenskapen, sammanhållningen, hjälpsamheten (24 poäng) 3. Dagis och fritids (22 poäng) 4. BSK, Bygdegården+föreningen (20 poäng) 5. Läget, cykelavstånd till stan (11 poäng) Övriga styrkor var bland annat att det finns många duktiga hantverkare i trakten som alltid ställer upp, låga bostadspriser, en spännande historia och god företagsamhet. Fem saker som skulle kunna bli bättre: 1. En träffpunkt, mötesplats, cafe, kultur- eller festkommitté (48 poäng) 2. Små lägenheter för unga och äldre (21 poäng) 3. Ny lanthandel, mer service (13 poäng) 4. Bättre bussförbindelse, främst under helgerna (13 poäng) 5. Renovering av den befintliga dammen (11 poäng) Förutom dessa svagheter nämndes även behovet av bättre vägunderhåll, fler ekologiska odlare, färre vargar, bättre belysning längs gång- och cykelvägar samt bättre möjligheter för småföretagande.

6 Workshop 2 - Strandskydd Sedan 1 juli 2009 finns det en ny strandskyddslagstiftning i Sverige. Lagstiftningen innebär både skärpningar och lättnader. En av lättnaderna är att det ska vara lättare att få dispens från strandskyddet i landsbygdsutvecklingsområden. För att få använda sig av denna lättnad måste kommunen peka ut intressanta landsbygsutvecklingsområden i sin översiktsplan. Detta arbete har vi påbörjat i Sala kommun och under mötet i Broddbo passade vi på att diskutera ämnet och samla in förslag på områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen (LIS). Mötesdeltagarna fick dels diskutera vad begreppet landsbygdsutveckling kan innebära, samt inventera bygdens stränder utifrån dess användning. Vad innebär begreppet landsbygdsutveckling i Broddbo? Att skapa förutsättningar för småföretagsetableringar, möjligheter för äldre att bo kvar och förutsättningar för service. Att bygden börjar blomstra igen. Att det händer något och att någon vill satsa. Att standarden höjs genom till exempel vatten- och avloppsutbyggnad.

7 Vilken sorts verksamhet kan vara intressant som landsbygdsutveckling i strandnära lägen? Badplats, kanotuthyrning och glasskiosk vid Storljusen. Plogad långfärdsskridskobana på Storljusen. Utflyktsstuga med våffelservering vid Järndammen. Skidspår och fiske. Vandringsled strövstigen. Ett fint badställe med grillplats vid någon av sjöarna, ev Storljusen. Det bidrar ju också till en samlingspunkt. Friluftscamping vid Storljusen. B&B och älgsafari. Inventering och förslag på karta Blå nål representerar en strand eller sjö som man använder för till exempel bad, paddling, promenad, motion, skridskoåkning, camping, fågelskådning etc. Gul nål representerar en anläggning eller ett område som skulle kunna pekas ut som LIS-område. Det kan till exempel handla om kanotuthyrning, färjor och fiskeplatser. Röd nål visar möjliga områden för ny bebyggelse.

8 En av sex strandskyddskartor. Broddbo är en sjörik trakt och det avspeglar sig även i hur man använder och besöker sjöarna. Stora Hundsjön, Storljusen, Stensjön, Silvköparen, Ljömsebosjön, Järndammen, Hällsjön, Klövsjön, Björksjön, Gorgen och Olof Jons damm används alla för olika aktiviteter året om. Broddboborna vill utveckla friluftslivet och turismen runt Långforsen, Storljusen, Stora Hundsjön, Järndammen, Olof Jons damm och längs Storljusbäcken. Samtidigt finns det en rädsla för att vissa miljöer ska gå förlorade och man har markerat att Stensjön, Stora Hundsjön och norra delarna av Storljusen behöver totalskyddas. Områden som kan utvecklas för bostadsbebyggelse bör enligt Broddboborna begränsas till områden vid Olof Jons och Storljusens östra strand. Lynchanalys av Broddbo Landmärken I ortsanalysen för Broddbo kommer det ingå en fysisk analys av tätorten. Analysmetoden är uppkallad efter Kevin Lynch och går förenklat ut på att invånarna får markera ut sina viktiga platser och stråk i samhället. Under fikapausen vid stormötet fick deltagarna göra just detta. Nedan sammanfattas resultatet av markeringarna på kartan. Ett landmärke är ett objekt som är karaktäristiskt för en plats eller ort. - Telemasten. - Dansbanan vid Skvalkällan. - Gamla handelsboden. - Missionshuset.

9 Knutpunkter/mötesplatser Knutpunkter är platser där man uppehåller sig, träffar bekanta och till exempel byter färdmedel. - Bygdegården. - Förskolan. - Stationsområdet. - Gamla handelsboden. - Busshållsplatsen. Barriär Stråk En barriär är något som skärmar av områden och är svåra att passera. Barriären kan vara både fysisk och psykisk. Exempel är järnvägar, vägar, inhägnade områden, industrier, skogar och vattendrag. - Järnvägen som delar Broddbo i två delar. - På vissa ställen skapar dåligt underhåll av cykelvägar barriärer. Stråk är det vi rör oss på: gator, järnvägar, gång- och cykelvägar, vattendrag och stigar. Stråken kan leda till ett förutbestämt mål eller vara promenadstråk och motionsslingor i naturen. Kartan nedan visas stråken i Broddbo.

10 Workshop 3 - viktiga framtidsfrågor Det sista passet under mötet bestod av diskussionsfrågor om Broddbos framtida utveckling. Nedan följer en sammanfattning av frågor och svar. Hur ser turismen och marknadsföringen ut idag? Vilka är styrkorna med dagens arbete? - Finns inget i Broddbo idag. - Via Information Sala Hur kan turismen utvecklas och hur ska vi nå ut? - Skapa upplevelsepaket där man packeterar friluftsaktiviteter för målgruppen européer. - Ekoturism. - Orrespel vid Björksjön. - Turistinformation med skyltar, markerade leder, använd sverigeleden. - Rid- cykel och kanotleder + uthyrning. - Ordna samordnade turistgrupper. Vilken image ska vi marknadsföra? - Ekologisk. - Vildmarken. Vilken service behövs på orten? - Busstrafik. - Hemtjänst. - Post under dagtid. - Dagis - Kommunikationer. - Lanthandel. - Sopsortering. - Morgontidning Hur skulle näringslivet kunna utvecklas? - Gratis kollektivtrafik. - Bostadsbyggande. - Fritidsbebyggelse N och NV om Olof Jons. - Annonslägen vid förbifarten industrimark. - Närproducerat livsmedel/lokalodlat.

11 - Dagis och fritids kan utvecklas och erbjuda bra och positiva aktiviteter för ortens barn. - B&B och vandrarhem. - Nya vandringsleder/cykelleder. Hur skulle fler arbetstillfällen kunna skapas lokalt på orten? - Ökad folkmängd. - Kluster, samverkan mellan hantverkare/småföretagare. - Mötesplatser för företag. Vad är ett attraktivt boende i Broddbo? - Skänk bort tomter så folk bygger hus där, då får kommunen in skattepengar. - Gammal bebyggelse Vilken typ av boende behövs? - Gammal bebyggelse borde prioriteras. - Äldreboende/små lägenheter /ungdomsboende. - Små stugor med liten täppa. Var kan ny bebyggelse lokaliseras? - Vid Storljusen. - Fritidsbebyggelse är en start på fast bebyggelse. - Silvköparen. Vad saknas i utbudet av nöjesliv? - Pub, caférörelse i samband med bastu. Vad saknas i utbudet av idrott? - Elljusspår. Hur kan vi utveckla föreningslivet i Broddbo? - Engagera inneboende i BSK. - Anpassa utbudet till nya Broddbobor.

12 Tack för all hjälp och på återseende!

Dialog i Sätrabrunn - sammanställning av material

Dialog i Sätrabrunn - sammanställning av material Sammanställning 2010-11-12 KSF, planering och utveckling isabell.lundqvist@sala.se 0224-55292 Dialog i Sätrabrunn - sammanställning av material Detta är en sammanställning av de spännande och givande diskussionerna

Läs mer

Dialog i Ransta - sammanställning av material

Dialog i Ransta - sammanställning av material Sammanställning 2010-06-02 Sofia Forsberg KSF, planering och utveckling isabell.lundqvist@sala.se 0224-55292 Dialog i Ransta - sammanställning av material Detta är en sammanställning av de spännande och

Läs mer

FRAMTIDSDAG I BERG. LEDARE: Maja Söderberg ARRANGÖR: Bergs sockenråd. Berg

FRAMTIDSDAG I BERG. LEDARE: Maja Söderberg ARRANGÖR: Bergs sockenråd. Berg 2017 FRAMTIDSDAG I BERG LEDARE: Maja Söderberg ARRANGÖR: Bergs sockenråd Berg 2017-01-29 VAD FÖRKNIPPAR VI MED BERGS SOCKEN? TRADITION GLÄDJE LÅNGSAM- HET NATUR RÖRELSE NÖJDA MÖJLIG- HETER VARFÖR BOR VI

Läs mer

LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07

LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07 LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07 Magnus Ahlstrand Länsstyrelsen Värmland Nya strandskyddslagen Den nya lagen trädde ikraft 1 juli 2009

Läs mer

Kungsbacka LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Kungsbacka LEADER LEADER HALLAND HALLAND Kungsbacka g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Kungsbacka Workshop i Kungsbacka kommun Den 7 oktober 2013 samlades 25 personer Fjärås bygdegård

Läs mer

1. Hur nöjd är du med din kommun i dess helhet som en plats att leva och bo på?

1. Hur nöjd är du med din kommun i dess helhet som en plats att leva och bo på? Enkätsvar från medborgarpanel Sammanfattning Idag ingår 43 personer i medborgarpanelen och av dessa har 32st svarat på utskickad enkät. Trots en relativt liten population så ger svaren en fingervisning

Läs mer

Hylte LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Hylte LEADER LEADER HALLAND HALLAND Hylte g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Hylte Workshop i Hylte kommun Den 1 oktober 2013 samlades 29 personer i Nyarps bygdegård för att diskutera

Läs mer

Lokal plan för Petaredbackens byalag

Lokal plan för Petaredbackens byalag Lokal plan för Petaredbackens byalag Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Petaredbacken...3 4 Vad är det bästa med Petaredbacken?...4

Läs mer

Halmstad LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Halmstad LEADER LEADER HALLAND HALLAND Halmstad g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Halmstad Workshop i Halmstad kommun Den 3 oktober 2013 samlades 26 personer på Kvibille Gästgivaregård

Läs mer

Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015

Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015 Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015 Kommunal administration Kommunens verksamhet måste effektiviseras. Särskilt administrationen! Man ska undvika dyra politikerresor. För mycket arbete med

Läs mer

FJÄLKINGE BYPLAN. Anna Haraldson Jensen, processledare Leader Skånes Ess, med och för Byfrämjarna Fjälkinge

FJÄLKINGE BYPLAN. Anna Haraldson Jensen, processledare Leader Skånes Ess, med och för Byfrämjarna Fjälkinge FJÄLKINGE BYPLAN Anna Haraldson Jensen, processledare Leader Skånes Ess, med och för Byfrämjarna Fjälkinge 1 BAKGRUND Fjälkinge är en så kallad basort i Kristianstad kommun med ca 1700 invånare. På orten

Läs mer

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg Bilaga Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg. I vilken by bor du? Antal Procent 5. Stora Skedvi 93 00,00% 2. Kön Antal Procent. Kvinna 5 55,43% 2. Man 4 44,57% Totalt

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

MINNNESANTECKNINGAR Unga på landsbygden 20 okt 2014

MINNNESANTECKNINGAR Unga på landsbygden 20 okt 2014 1 (8) MINNNESANTECKNINGAR Unga på landsbygden 20 okt 2014 WORKSHOP Vilka möjligheter finns för unga på landsbygd? Grupp 1 1. Trygghet och stark gemenskap 2. Föreningar aktiva starka grupper 3. Företagandet

Läs mer

Laholm LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Laholm LEADER LEADER HALLAND HALLAND Laholm g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Laholm Workshop i Laholms kommun Den 23 september 2013 samlades 50 personer i Ysby bygdegård för att

Läs mer

ORTSFÖRDJUPNING ÅSHAMMAR

ORTSFÖRDJUPNING ÅSHAMMAR Folkets park är bekant för de flesta Åshammarsbor. ORTSFÖRDJUPNING ÅSHAMMAR Ortsanalys Åshammar 61 Åshammar är en ort med stark företagartradition, så kallad Gnosjöanda. I tätorten bor bor närmare 600

Läs mer

>> aktion : Mönsterås kommun

>> aktion : Mönsterås kommun >> aktion : Mönsterås kommun del 3 Fallstudie Mönsterås kommun en expansiv del av Smålandskusten Mönsterås kommun är en kustkommun i östra Småland intill Kalmarsund och marknadsförs ofta som en kommun

Läs mer

Näringslivsträff ortsanalys med utvecklingsplan för Kvicksund

Näringslivsträff ortsanalys med utvecklingsplan för Kvicksund Sammanställning Näringslivsträff mabel.pena@eskilstuna.se 016-710 82 38 barbro.sollen.wilcox@vasteras.se 021-39 17 58 Näringslivsträff ortsanalys med utvecklingsplan för Kvicksund Dialog i Kvicksund -

Läs mer

TANUMS KOMMUN I FRAMTIDEN

TANUMS KOMMUN I FRAMTIDEN TANUMS KOMMUN I FRAMTIDEN NY ÖVERSIKTSPLAN FÖR TANUMS KOMMUN IDENTITET OCH FRAMTID Tanums kommun Grebbestad Fjällbacka Rabbalshede Lur Resö Hamburgsund Bullaren Östad Tanumshede Gerlesborg Sannäs Havstenssund

Läs mer

Hur ser framtiden ut i Rengsjö? Sammanställning av medborgardialog 8 december, 2011 SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET

Hur ser framtiden ut i Rengsjö? Sammanställning av medborgardialog 8 december, 2011 SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Hur ser framtiden ut i Rengsjö? Sammanställning av medborgardialog 8 december, 2011 SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET 2 Kvällen den 8 december 2011 samlades medborgare i Rengsjöbygden och tjänstemän från Bollnäs

Läs mer

Ortsanalys för Hummelsta Sammanställning av dialogmöte

Ortsanalys för Hummelsta Sammanställning av dialogmöte 2014-10-30 1 Ortsanalys för Hummelsta Sammanställning av dialogmöte Den 16 oktober 2014 hölls ett dialogmöte i Hummelstaskolans matsal. Närmare 50 invånare, föreningsaktiva och företagare deltog tillsammans

Läs mer

15-01-17. hem ETT. sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn

15-01-17. hem ETT. sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn 15-01-17 hem ETT sammanställning workshop#1 kulturhuset Delta, Skärhamn innehåll Workshop#1: Organisering & innehåll Sammanfattning av workshopen Diskussion/slutsatser 3 4-6 7 Organisering & innehåll Workshop

Läs mer

RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER

RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER RAPPORT FRAN WORKSHOP 2 OKTOBER Workshopen arrangerades i Gula Villan i Aneby. Ett 60-tal personer medverkade i den fyra timmar långa workshopen. Aktiviteten inleddes med ett föredrag av Peter Eklund,

Läs mer

Arbete med Lokal Utvecklingsplan. Varbergs kommun BYGDEPROFIL

Arbete med Lokal Utvecklingsplan. Varbergs kommun BYGDEPROFIL Arbete med Lokal Utvecklingsplan Varbergs kommun BYGDEPROFIL Vad och varför en Lokal Utvecklingsplan? - Vad hette det sa du? ( kan kalla den vad vi ) Tre delar 1. Bygdeprofil - beskriver den lokala identiteten,

Läs mer

Sammanställning av synpunkter från dialogmöte

Sammanställning av synpunkter från dialogmöte TÖLLSJÖ Sammanställning av synpunkter från dialogmöte 2012-09-25 Under september och oktober 2012 bjöd kommunen in till dialogmöten i de olika kommundelarna i syfte att informera om arbetet med den nya

Läs mer

Landsbygd 2.0. Vad är det?

Landsbygd 2.0. Vad är det? Landsbygd 2.0 Vad är det? 1 Historien bakom Blir landsbygdens invånare äldre, färre och dummare? Nej, men tyvärr är det många som tror det. På landsbygden bor vi längre ifrån varandra och de stora avstånden

Läs mer

Medborgardialog ÖP-boden

Medborgardialog ÖP-boden Medborgardialog ÖP-boden Sammanfattning av svar från alla orter 2016-07-26 Nordanstig Naturligtvis Här förverkligar du dina livsdrömmar Den viktigaste frågan när det gäller kommunikationer är att Satsa

Läs mer

Utdrag ur Översiktsplan för. Nyköpings kommun

Utdrag ur Översiktsplan för. Nyköpings kommun Samhällsbyggnad, Plan- och naturenheten Utredning Datum 2012-06-03 Dnr KK 08/118 Utdrag ur Översiktsplan för Nyköpings kommun Kapitel 13. Strandskydd Postadress Nyköpings kommun Samhällsbyggnad, Plan-

Läs mer

VÄSTRA SILJAN SAMRÅDSHANDLING

VÄSTRA SILJAN SAMRÅDSHANDLING LIS Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Tematiskt tillägg till översiktsplan för Mora kommun F3. VÄSTRA SILJAN SAMRÅDSHANDLING 144 Arbetsgrupp Tommy Ek, Stadsarkitekt/förvaltningschef Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I HÄLLINGSJÖ

DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I HÄLLINGSJÖ 1 (5) DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I HÄLLINGSJÖ Vad tycker du är viktigt för utvecklingen i Hällingsjö? Det är viktigt att det blir en utveckling av byggnationen på orten och VA-arbetet är en förutsättning

Läs mer

Ortsanalys för BRODDBO

Ortsanalys för BRODDBO Ortsanalys för 1 Ortsanalys för Broddbo Sala kommun Kommunstyrelsens förvaltning Isabell Lundqvist och Anna Jägvald Planering och utveckling Information: Bob Engelbertsson Foton: Lars Östlund Kommunens

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge

Landsbygdsutveckling i strandnära läge Landsbygdsutveckling i strandnära läge Kristofer Svensson Mariestads kommun Presentation vid seminarium Arbeta smart i planering och byggande 10 februari 2011 Mariestads kommuns tematiska tillägg till

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Turismcheck - projekt för utveckling av turism

Ansökan för Leader Sjuhärads Turismcheck - projekt för utveckling av turism Leader-kontorets anteckningar Ankomdatum:2011-03-23 Diarienummer:2008-001 R Turismcheckens namn Elinor Krabbe Sökande (Namn/Förening) Ansökan för Leader Sjuhärads Turismcheck - projekt för utveckling av

Läs mer

Resultat medborgardialog Fördjupning av Översiktsplan Frövi

Resultat medborgardialog Fördjupning av Översiktsplan Frövi Resultat medborgardialog 2015 2016 Fördjupning av Översiktsplan Frövi Målgrupper och metoder Förskolan Åsen femårsgrupp har utforskat sitt närområde med hjälp av kartor och gåturer, lämnat förslag till

Läs mer

Ny översiktsplan för Nässjö kommun Samråd 16 januari - 12 mars 2012

Ny översiktsplan för Nässjö kommun Samråd 16 januari - 12 mars 2012 Ny översiktsplan för Nässjö kommun Samråd 16 januari - 12 mars 2012 Vad tycker du? Översiktsplanen talar om hur mark och vatten ska användas Hur vill jag att tätorterna ska utvecklas? Tänk om de bygger

Läs mer

Ortsanalys för Fjärdhundra Sammanställning av dialogmöte

Ortsanalys för Fjärdhundra Sammanställning av dialogmöte 2015-05-28 1 Ortsanalys för Fjärdhundra Sammanställning av dialogmöte Den 21 maj 2015 hölls ett dialogmöte i Fjärdhundraskolans matsal. Omkring 125 invånare, föreningsaktiva och företagare deltog tillsammans

Läs mer

ORTSUTVECKLING - FLEN. SWOT-analys STADSMILJÖ

ORTSUTVECKLING - FLEN. SWOT-analys STADSMILJÖ ORTSUTVECKLING - FLEN SWOT-analys STADSMILJÖ Flen har ett utmärkt geografiskt läge Sjöar, vacker natur och strövområden finns nära stadens centrum Kostnaderna för att köpa bostad (villa eller bostadsrätt)

Läs mer

Lokal plan för Eggvena till framtiden!

Lokal plan för Eggvena till framtiden! Lokal plan för Eggvena till framtiden! 1 Innehållsförteckning 1 Syfte med den lokala planen 2 Vem har tagit fram planen och hur 3 Beskrivning av Eggvena 4 Vad är det bästa med Eggvena? 5 Slogan för Eggvena

Läs mer

WORKSHOP INFÖR PROGRAM FÖR KUNGSBERGA dnr PLAN.2013.16

WORKSHOP INFÖR PROGRAM FÖR KUNGSBERGA dnr PLAN.2013.16 Stadsarkitektkontoret WORKSHOP INFÖR PROGRAM FÖR KUNGSBERGA dnr PLAN.2013.16 Ekonomisk karta med det aktuella området markerat 2013-09-02 2(14) Bakgrund till workshopen Stadsarkitektkontoret har av kommunstyrelsens

Läs mer

LIS-bilaga. Översiktsplan 2010 Karlskoga kommun. Antagande KS-KF LIS. Landsbygdsutveckling inom strandskyddsområden

LIS-bilaga. Översiktsplan 2010 Karlskoga kommun. Antagande KS-KF LIS. Landsbygdsutveckling inom strandskyddsområden LIS-bilaga Översiktsplan 2010 Karlskoga kommun Antagande KS-KF LIS Landsbygdsutveckling inom strandskyddsområden Bakgrund LIS-områden LIS - Landsbygdsutveckling inom strandskyddsområden är ett nytt särskilt

Läs mer

Stad möter land. Strategier för staden Ystad 2030

Stad möter land. Strategier för staden Ystad 2030 Stad möter land Strategin går ut på att hantera mötet mellan stad och land, den stadsnära landsbygden. Ystad är en väl avgränsad stad där gränsen mellan stad och land är viktig. Strategin tar ett grepp

Läs mer

EN SAMMANFATTNING AV LINKÖPINGS KOMMUNS LANDSBYGDSSTRATEGI

EN SAMMANFATTNING AV LINKÖPINGS KOMMUNS LANDSBYGDSSTRATEGI EN SAMMANFATTNING AV LINKÖPINGS KOMMUNS LANDSBYGDSSTRATEGI LINKÖPING SKA VARA EN AV SVERIGES BÄSTA LANDSBYGDSKOMMUNER Linköpings omland är en stor och viktig del av Linköpings kommun. Landytan utanför

Läs mer

Bygdegårdens roll i bygdeutveckling

Bygdegårdens roll i bygdeutveckling Bygdegårdens roll i bygdeutveckling Redovisning av processarbete den 26 februari 2009 Arrangör: Uppsala Läns Bygdegårdsdistrikt Syfte: Processarbetet utgick från frågeställningarna Vad vill vi åstadkomma?

Läs mer

SUNNERSTAÅSEN. Välkommen! Uppsalas närmaste friluftsområde.

SUNNERSTAÅSEN. Välkommen! Uppsalas närmaste friluftsområde. SUNNERSTAÅSEN SUNNERSTAÅSEN Uppsalas närmaste friluftsområde. Sunnerstaåsens friluftsområde ligger i södra delen av det vackra naturområdet Årike Fyris, med en av Mälarens vikar inom räckhåll. Det är lätt

Läs mer

Västra Ingelstad Dialogworkshop. Sammanställning

Västra Ingelstad Dialogworkshop. Sammanställning Västra Ingelstad Dialogworkshop Sammanställning 19060 Bakgrund Bymiljöprogram Vellinge kommun har tagit fram stadsmiljöprogram och bymiljöprogram för flera orter i Vellinge. Syftet är att fånga upp karaktären

Läs mer

Landsbygdsträffar 2015

Landsbygdsträffar 2015 Landsbygdsträffar 2015 Landsbygdsprocess Landsbygdsträffar (februari/mars) Revidering av budget och tillväxtprogram (februari maj) Genomförande Uppföljning Allmänna utvecklingsteman 2012-2014 Service Varuförsörjningsplan,

Läs mer

Ortsanalys för Örsundsbro Sammanställning av dialogmöte

Ortsanalys för Örsundsbro Sammanställning av dialogmöte 2014-03-06 Ortsanalys för Örsundsbro Sammanställning av dialogmöte Den 26 februari 2014 hölls ett dialogmöte i Örsundsbroskolans matsal. Närmare 120 invånare, föreningsaktiva och företagare deltog tillsammans

Läs mer

Dialogmöte 1 - Ladan, Lennartsnäs

Dialogmöte 1 - Ladan, Lennartsnäs Dialogmöte 1 - Ladan, Lennartsnäs Plats Dialogmöte 1 hölls i Ladan, som ligger på Lennartsnäs, Öråkers gård. I byggnaden finns olika butiker, verksamheter och det anordnas även en del aktiviteter. Beskrivning

Läs mer

Sammanfattning av invånardialog

Sammanfattning av invånardialog Stadsdelsanalys för Skallberget, Vega, Tunby och Nordanby Sammanfattning av invånardialog Stadsbyggnadsförvaltningen 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Forsberg, Mikael 021-39 12 23 mikael.forsberg@vasteras.se

Läs mer

Sammanställning av dialogmöte Landsbygdsutveckling

Sammanställning av dialogmöte Landsbygdsutveckling Sammanställning av dialogmöte Landsbygdsutveckling Arnemark 2014-02- 26 Om synpunkter eller frågor när det gäller sammanställningen, kontakta helena.lindehag@pitea.se Inledning: I Piteå kommun pågår flertal

Läs mer

Landsbygdsutveckling och rita på karta

Landsbygdsutveckling och rita på karta Landsbygdsutveckling och rita på karta Timrå på kartan Kort om Timrå kommun Kustkommun i Västernorrland mellan Sundsvall och Härnösand Ca 18000 invånare, svag befolkningstillväxt Pendlings- och boendekommun,

Läs mer

FRÅGEFORMULÄR. Var vänlig fyll i ett eget frågeformulär, även om ni är flera personer i hushållet som har fått formuläret.

FRÅGEFORMULÄR. Var vänlig fyll i ett eget frågeformulär, även om ni är flera personer i hushållet som har fått formuläret. FRÅGEFORMULÄR Det är helt frivilligt att besvara frågorna i det här frågeformuläret. Om Du inte vill delta, eller väljer att avbryta efter att ha besvarat ett antal frågor, så behöver Du inte förklara

Läs mer

Män och kvinnor 0-25 år. Resultat medborgardialog augusti september 2015 översiktsplan, grönplan och miljöplan

Män och kvinnor 0-25 år. Resultat medborgardialog augusti september 2015 översiktsplan, grönplan och miljöplan Män och kvinnor 0-25 år Resultat medborgardialog augusti september 2015 översiktsplan, grönplan och miljöplan Kön Svar Graf Procent Antal Man 100% 28 Kvinna 0% 0 Vill ej uppge 0% 0 Totalt antal svar 28

Läs mer

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION I kapitlet behandlas följande aspekter: -Riksintresse för friluftsliv -Riksintresse med geografiska bestämmelser / Det rörliga friluftslivet - Kullaberg och Hallandsåsen

Läs mer

WORKSHOP OM UTOMHUSAKTIVITETER I DET FRAMTIDA BRUNNSHÖG - 10/11 2012

WORKSHOP OM UTOMHUSAKTIVITETER I DET FRAMTIDA BRUNNSHÖG - 10/11 2012 SAMMANSTÄLLNING AV: WORKSHOP OM UTOMHUSAKTIVITETER I DET FRAMTIDA BRUNNSHÖG - 10/11 2012 Den 10 november genomfördes en öppen workshop med boende och verksamma på Brunnshög, Östra Torn och Norra Fäladen.

Läs mer

Det goda mötet. Hjo kommuns värdegrund

Det goda mötet. Hjo kommuns värdegrund Det goda mötet Hjo kommuns värdegrund VARFÖR VÄRDEGRUND? Vad är en värdegrund? Hjo kommuns värdegrund handlar om vilka som är våra gemensamma grund läggande värderingar. Vilka förhållningssätt och värderingar

Läs mer

PM PM - Introduktion till strandskyddslagstiftningen Dnr KS18/ Maria Cassel Miljöstrateg

PM PM - Introduktion till strandskyddslagstiftningen Dnr KS18/ Maria Cassel Miljöstrateg 2018-10-10 Maria Cassel Miljöstrateg 08-124 571 00 Maria.Cassel@ekero.se PM - Introduktion till strandskyddslagstiftningen Dnr KS18/157-160 Strandskydd är normalt 100 meter från strandkanten, både på land

Läs mer

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med!

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med! Rosersbergs IK Den stora klubben i det lilla samhället Alla får vara med! rosersbergsik.se Det du håller i din hand är information till dig som aktiv, ledare/ tränare, förälder, medlem eller blivande medlem.

Läs mer

Träff 1: 13 augusti i Ljustorp 7 deltagare och 1 processledare = två grupper En person under 18 år, 3 mellan 30-40, 2 mellan 40-50 och en över 60

Träff 1: 13 augusti i Ljustorp 7 deltagare och 1 processledare = två grupper En person under 18 år, 3 mellan 30-40, 2 mellan 40-50 och en över 60 Sammansta llning Landsbygd 2.0 I Landsbygd 2.0 lyfts idéer för lokal utveckling fram genom samtal mellan generationer. Metoden är enkel, har bra hjälpmedel och går ut på att alla är med och diskuterar

Läs mer

Skärhamn. Märkesten WORKSHOP. Märkesten. 2015-05-06 Tjörns Kommun, Västra Götaland. Tjörn - Möjligheternas ö

Skärhamn. Märkesten WORKSHOP. Märkesten. 2015-05-06 Tjörns Kommun, Västra Götaland. Tjörn - Möjligheternas ö Skärhamn Märkesten WORKSHOP Märkesten 2015-05-06 Tjörns Kommun, Västra Götaland Tjörn - Möjligheternas ö Information Ytterligare information finns att tillgå på kommunkontoret i Skärhamn på adress; Kroksdalsvägen

Läs mer

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Sökande: Wetlandi event Strandviksvägen 2 294 77 Sölvesborg Kontaktpersoner: Håkan Lorentzson Ägare 0735 314 314 Tobias Delfin Turistsamordnare Bromölla kommun 0709-171 254 Medfinansiär: Wetlandi event,

Läs mer

Landsbygdsutveckling i ÖP

Landsbygdsutveckling i ÖP Översiktsplan Sundsvall 2021 Landsbygdsutveckling i ÖP 1. Riktlinjer på olika nivåer 2. Tankar med planeringen 3. Utpekade områden 4. Nästa steg Ulrika Edlund, 2015-09-04 Mål och prioriteringar Attraktiva

Läs mer

Sandviken. Huvudresultat Attitydundersökning 2014

Sandviken. Huvudresultat Attitydundersökning 2014 Sandviken Huvudresultat Attitydundersökning 2014 Disposition presentation 9/4 2014 Metod 2 Varumärkesmodell 4 Associationer till Sandviken 7 Sevärdheter/attraktioner 11 Kännedom om Sandviken 14 Identitet

Läs mer

Fördjupad översiktsplan för norra kustområdet

Fördjupad översiktsplan för norra kustområdet Fördjupad översiktsplan för norra kustområdet Just nu arbetar Varbergs kommun med att ta fram en fördjupad översiktsplan för det norra kustområdet som sträcker sig från kommungränsen i norr till och med

Läs mer

HÄRADSBÄCK. Medborgardialog ÖVERSIKTSPLAN. Mer information hittar du på hemsidan: www.almhult.se/oversiktsplan. Sammanfattning rev 2014-08-29

HÄRADSBÄCK. Medborgardialog ÖVERSIKTSPLAN. Mer information hittar du på hemsidan: www.almhult.se/oversiktsplan. Sammanfattning rev 2014-08-29 HÄRADSBÄCK Medborgardialog ÖVERSIKTSPLAN Sammanfattning rev 2014-08-29 Mer information hittar du på hemsidan: www.almhult.se/oversiktsplan Samrådsredogörelse, Version Familjefestivalen 2014-08-29 Kontakt:

Läs mer

Sammanställning från medborgardialog 3 december Kulturpunkten, Gottsunda Centrum

Sammanställning från medborgardialog 3 december Kulturpunkten, Gottsunda Centrum Sammanställning från medborgardialog 3 december 2016. Kulturpunkten, Gottsunda Centrum Planprogram för Gottsundaområdet med fokus på social hållbarhet Fyra stationer Ansvariga politiker, polis, fastighetsägare

Läs mer

Tillsynskampanjer inom strandskyddsområde

Tillsynskampanjer inom strandskyddsområde Tillsynskampanjer inom strandskyddsområde Gemensamma tillsynskampanjer Lantmäteriet, Länsstyrelsen LÄNSSTYRELSEN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Tillsynskampanj Planering Information till allmänhet Fältbesök och

Läs mer

Om cykelkartan. Liten smal väg med minimal trafik.

Om cykelkartan. Liten smal väg med minimal trafik. 1 Om cykelkartan Att cykla är hälsosamt, miljövänligt, ekonomiskt och ofta avkopplande. Runt tätorterna finns det gott om cykelvägar för alla typer av cyklande. Välkommen till vår karta för cyklister!

Läs mer

Norrtälje ut? Hur ser framtidens 2O4O N R R T Ä L J E kommun

Norrtälje ut? Hur ser framtidens 2O4O N R R T Ä L J E kommun N 2O4O RRTÄLJE kommun Hur ser framtidens Norrtälje ut? N 2O4O RRTÄLJE kommun Att vara en del av en växande region skapar många möjligheter Norrtälje kommun ska ta fram en översiktsplan med sikte på år

Läs mer

Välkommen! Varmt välkommen till din lokala affär!

Välkommen! Varmt välkommen till din lokala affär! Din lokala affär 1 Välkommen! Vid vägkanten i det natursköna Skeda udde ligger den lokala butiken. Här är kundservicen och ordväxlingen med grannarna centrala och viktiga delar för butiken. Det är också

Läs mer

Halland LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Halland LEADER LEADER HALLAND HALLAND Halland g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Halland Workshops i Halland Under september och oktober 2013 genomfördes 6 workshops i Halland, en i

Läs mer

Munktorp. Antagandehandling 2012-09-24 71 Översiktsplan för Köpings kommun

Munktorp. Antagandehandling 2012-09-24 71 Översiktsplan för Köpings kommun Ställningstaganden Munktorps tätort Bostäder ska erbjudas i anslutning till Sorbykyrkan enligt gällande detaljplan. Ny detaljplan för bostadsändamål kan vid behov upprättas öster om Sorbykyrkan. Kommunen

Läs mer

Fler medborgare och mer demokrati!

Fler medborgare och mer demokrati! Fler medborgare och mer demokrati! Cultural Planning metod för samhällsutveckling på Tjörn, 28 augusti 2015 Tinna Harling Tjörns kommun är en ö Belägen norr om Göteborg 15 000 invånare vintertid 40 000

Läs mer

Ortsanalys och utvecklingsplan för Kvicksund Föreningsträff - sammanställning av mötesmaterial

Ortsanalys och utvecklingsplan för Kvicksund Föreningsträff - sammanställning av mötesmaterial Sammanställning Föreningsträff mabel.pena@eskilstuna.se 016-710 82 38 barbro.sollen.wilcox@vasteras.se 021-39 17 58 Ortsanalys och utvecklingsplan för Kvicksund Föreningsträff - sammanställning av mötesmaterial

Läs mer

LIS F2. SÖROMSJÖBYGDEN UTSTÄLLNINGSHANDLING. Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Tematiskt tillägg till översiktsplan för Mora kommun

LIS F2. SÖROMSJÖBYGDEN UTSTÄLLNINGSHANDLING. Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Tematiskt tillägg till översiktsplan för Mora kommun LIS Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Tematiskt tillägg till översiktsplan för Mora kommun F2. SÖROMSJÖBYGDEN UTSTÄLLNINGSHANDLING 143 Arbetsgrupp Tommy Ek, Stadsarkitekt/förvaltningschef Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Jag är A. Man 25 22,5 B. Kvinna 86 77,5 C. Annan 0 0 Min ålder A. yngre än 25 år 21 18,9 B. 26 45 år 32 28,8 C. 46 65 år 38 34,2 D. äldre än 65 20 18 Tid för mitt besök

Läs mer

Ungdomar. Sammanställning Workshop Bygg ditt Fagersjö

Ungdomar. Sammanställning Workshop Bygg ditt Fagersjö Ungdomar Sammanställning Workshop Bygg ditt Fagersjö Beskriv Fagersjö med 3 ord Naturnära, lugna vyer, krångligt Lugnt, hemma, vänskapligt Gemenskap, hemma, säkerhet Fotboll, roligt, tryggt Känns tryggt

Läs mer

Härryda. 15 november 2018

Härryda. 15 november 2018 Härryda 15 november 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort? Övning

Läs mer

Lokal Utvecklingsplan för Rydsnäs, Ydre kommun 2010

Lokal Utvecklingsplan för Rydsnäs, Ydre kommun 2010 Lokal Utvecklingsplan för Rydsnäs, Ydre kommun 2010 Antagen av invånarna i Rydsnäs 2010-11-03. Ansvarig förtroendevald politiker: Anders Andersson Handläggare: Lennart Jonsson Arbetsmetod Planen har tagits

Läs mer

FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN FÖR JÄRNA TÄTORT MED OMGIVNING

FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN FÖR JÄRNA TÄTORT MED OMGIVNING FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN FÖR JÄRNA TÄTORT MED OMGIVNING B A R N, U N G D O M A R O C H D E T O F F E N T L I G A R U M M E T En undersökning i samband med arbetet med den fördjupade översiktsplanen B A

Läs mer

Varför en vision? Och det roliga arbetet börjar nu!

Varför en vision? Och det roliga arbetet börjar nu! Varför en vision? Det finns en sådan stolthet och vilja till utveckling i Hjo, men för att samla våra krafter och få draghjälp av varandra behöver vi också en gemensam målbild en vision som talar om för

Läs mer

5. KONSEKVENSER. Det tematiska tillägget bedöms ge störst påverkan inom respektive fokusområde. Konsekvenserna är störst för Mora kommun men

5. KONSEKVENSER. Det tematiska tillägget bedöms ge störst påverkan inom respektive fokusområde. Konsekvenserna är störst för Mora kommun men 5. KONSEKVENSER En översiktsplan täcker hela kommunens yta och är till sin karaktär just översiktlig, den går därför inte in på detaljerade bedömningar av vissa åtgärders lämplighet. Detta tematiska tillägg

Läs mer

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 lägger grunden för den fortsatta planeringen. Den har tagits fram i samarbete mellan

Läs mer

Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna

Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna Jönköping i maj 2012 Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna Under våren 2012 hölls fem seminarier för att lägga grunden för visionen. Mötena hade följande

Läs mer

Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling

Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling Lillpite 2014-03-11 Om synpunkter eller frågor när det gäller sammanställningen, kontakta helena.lindehag@pitea.se Inledning: I Piteå kommun pågår flertal

Läs mer

Samråd för älvslandskapet. Strömbäck

Samråd för älvslandskapet. Strömbäck Samråd för älvslandskapet. Strömbäck I Strömbäck hölls torsdagen den 19 november 2009 det tredje samrådet för den fördjupade översiktsplanen för älvslandskapet och ett 50-tal personer hade vid tillfället

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL. Laxåhem!

VÄLKOMMEN TILL. Laxåhem! VÄLKOMMEN TILL Laxåhem! Läget är perfekt Mittemellan Stockholm och Göteborg, Knappt fem mil till Örebro. Mitt i en natur med underbara badsjöar och det trolska Tiveden som juvelen i kronan. Fler och fler

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS)

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) Tematiskt tillägg till kommunens översiktsplan Förslag till utställningshandling, augusti 2013 (ver 2013-08-05 12:26) Landsbygdsutveckling i strandnära läge

Läs mer

Det här är Centerpartiet. i Torsås kommun

Det här är Centerpartiet. i Torsås kommun Det här är Centerpartiet i Torsås kommun ett hållbart val för dig! Centerpartiet i Torsås kommun arbetar för att skapa ett hållbart, inbjudande och modernt samhälle. Detta i nära samverkan med kommunens

Läs mer

Framtidens lokalt ledda utveckling mo te i Arkelstorp den 23 oktober 2014

Framtidens lokalt ledda utveckling mo te i Arkelstorp den 23 oktober 2014 Framtidens lokalt ledda utveckling mo te i Arkelstorp den 23 oktober 2014 För att kunna bilda ett utvecklingsområde för Lokalt ledd utveckling med leadermetoden och få medel till framtida projekt skrivs

Läs mer

Tack så mycket för en inspirerande och givande dag i gamla idrottshallen! Vi hoppas att du tyckte det var lika roligt som vi gjorde.

Tack så mycket för en inspirerande och givande dag i gamla idrottshallen! Vi hoppas att du tyckte det var lika roligt som vi gjorde. Hej! Tack så mycket för en inspirerande och givande dag i gamla idrottshallen! Vi hoppas att du tyckte det var lika roligt som vi gjorde. Nedan hittar du observationer, några bilder från dagen och era

Läs mer

Sammanfattning workshops

Sammanfattning workshops Sammanfattning workshops Bakgrund Under april, maj och juni månad 2013 har sex workshops genomförts med olika grupper som representerar Eskilstuna på olika sätt. Följande frågor ställdes till samtliga

Läs mer

2008-12-21. Inkomna synpunkter redovisas nedan efter de frågeställningar som dialogmöten och utskicken fokuserat på.

2008-12-21. Inkomna synpunkter redovisas nedan efter de frågeställningar som dialogmöten och utskicken fokuserat på. sida 1 (9) Översiktsplan för Sölvesborgs kommun PROGRAMSAMRÅDSREDOGÖRELSE Förslag till program för ny kommunomfattande Översiktsplan för Sölvesborgs kommun har varit föremål för samråd under mars-april

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Ortsutvecklingsmöte i Västerlanda Våren 2013. Datum och tid 2013-10-17 kl. 19.00-20.40. Västerlanda bygdegård.

MINNESANTECKNINGAR. Ortsutvecklingsmöte i Västerlanda Våren 2013. Datum och tid 2013-10-17 kl. 19.00-20.40. Västerlanda bygdegård. MINNESANTECKNINGAR Ortsutvecklingsmöte i Västerlanda Våren 2013 Datum och tid 2013-10-17 kl. 19.00-20.40 Plats Västerlanda bygdegård Moderator Maria Wramsten Willmar Medverkande från kommunen Antal besökare

Läs mer

Frågeformulär till besökare av evenemang eller besöksmål i Sunne kommun sommaren 2011

Frågeformulär till besökare av evenemang eller besöksmål i Sunne kommun sommaren 2011 BILAGA 1: Enkät med gemensamma frågor samt unika enkäter Frågeformulär till besökare av evenemang eller besöksmål i Sunne kommun sommaren 2011 Sunne kommun genomför under sommaren 2011 en besöksundersökning

Läs mer

FJÄLLNORA 5 6 0 8 3 014 7 un 2 m om ppsala k roduktion: U un P m om ppsala k ch U atarra o urin B era B na V sidan: A ram Foto f

FJÄLLNORA 5 6 0 8 3 014 7 un 2 m om ppsala k roduktion: U un P m om ppsala k ch U atarra o urin B era B na V sidan: A ram Foto f FJÄLLNORA VÄLKOMNA till fjällnora! Fjällnora är ett mångsidigt naturområde som erbjuder spännande aktiviteter såväl som stillsamma utflykter året om! Naturen Naturen kring Fjällnora utgörs främst av blandskog

Läs mer

Rapport Fritidsvanundersökning i samarbete med Attention

Rapport Fritidsvanundersökning i samarbete med Attention 2014-02-06 1 (7) Rapport FRN 2014/56 Fritidsnämnden Rapport Fritidsvanundersökning i samarbete med Attention Bakgrund En enkätundersökning i samarbete med Attention Nackas har genomförts under hösten 2013.

Läs mer

Rapport från workshop i Grillby 2011-01-30

Rapport från workshop i Grillby 2011-01-30 Rapport från workshop i Grillby 2011-01-30 Plats: Rosa Huset, Grillby Tid: 09-15.00. Deltagare: 24 engagerade Grillbybor från föreningar, allmänhet och företag. Metod: Workshop med processarbete och diskussioner

Läs mer

Ronneby kommuns landsbygdspolitiska programs handlingsplan gällande för åren 2012-2014

Ronneby kommuns landsbygdspolitiska programs handlingsplan gällande för åren 2012-2014 Ronneby kommuns landsbygdspolitiska programs handlingsplan gällande för åren 2012-2014 Bakgrund Denna handlingsplan är kopplad till Ronneby kommuns landsbygdspolitiska program och är framtagen efter en

Läs mer

Skyltprogram för kommunala skyltar

Skyltprogram för kommunala skyltar Skyltprogram för kommunala skyltar 2013 02 21 Projektgrupp: Uppdragsledare: Eva-Marie Samuelson, planarkitekt Conny Svensson, informationschef Sivan Tegnhammar, informatör Magnus Sundén, näringslivschef

Läs mer