Inkludering och delaktighet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inkludering och delaktighet"

Transkript

1 Inkludering och delaktighet Den här modulen är valbar för er som får statsbidrag för Specialpedagogik för lärande Alla elever har rätt till en likvärdig utbildning. Av skollagen framgår att eleverna ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och i sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna förutsättningar ska kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål. Skolan har ett kompensatoriskt uppdrag och ska sträva mot att uppväga skillnader i elevers förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Alla som arbetar i skolan har också ett särskilt och gemensamt ansvar för de elever som av olika anledningar behöver stöd i sitt lärande. Inkludering talar för idén att skolan ska utformas utifrån elevers olika förutsättningar, där eleverna kan vara delaktiga i sin utbildning och få ett utbyte både kunskapsmässigt och socialt i ett gemensamt sammanhang. Samtida forskning har visat att skolans förmåga att skapa inkluderande lärmiljöer, att anpassa undervisningen utifrån varje elev samt att öka elevers delaktighet är viktiga framgångsfaktorer för en likvärdig utbildning. Forskning inom det specialpedagogiska fältet belyser bland annat hur skolan ska kunna möta alla elevers olikheter och skiftande behov. Det finns dock inte några enkla svar på dessa frågor eftersom skolor ser olika ut, med olika villkor och förutsättningar. Den här modulen ger verktyg för att reflektera, observera, pröva, analysera och samtala kring den egna undervisningspraktiken och organisationen. Modulen syftar till att utveckla kunskap och förståelse för hur en inkluderande lärmiljö och elevers delaktighet påverkar lärandet. Vidare syftar modulen till att utveckla förmågan att utforma en tillgänglig och anpassad undervisning. Modulen består av delar: 1. Stöd till elever - en tillbakablick 2. Inkludering - vad betyder det? 3. Delaktighet - ett stöd för en inkluderande lärmiljö 4. Delaktighet observera och reflektera i elevers lärmiljö 5. Delaktighet utforskande samtal lyfter elevers perspektiv 6. Att anpassa undervisningen efter elever 7. Alla elevers inflytande över sitt eget lärande 8. Framåtblickar och utblick Revision: 1 Datum:

2 Del 3. Delaktighet ett stöd för en inkluderande lärmiljö De tre följande delarna i modulen handlar om delaktighet. Delarna lyfter observationer, elevsamtal och kollegiala samtal som grundläggande för ett specialpedagogiskt arbetssätt liksom att uppmärksamma och förstå hur lärmiljön skapar möjligheter och svårigheter för elevers lärande. Som stöd i arbetet presenteras en modell för delaktighet. Den här delen lyfter olika delaktighetsaspekter som möjliggör ett sätt att reflektera kring elevers delaktighet. Syftet med delen är att öka medvetenheten om hur lärmiljön skapar villkor för elevers möjlighet till delaktighet. Syftet är även att identifiera och diskutera olika aspekter som kan ge stöd vid observation, reflektion och kollegiala samtal om elevers delaktighet. Revision: 1 Datum:

3 Del 3: Moment A individuell förberedelse Inled med att fundera en liten stund över begreppet delaktighet. Vad betyder delaktighet för dig och vad tror du att andra lägger in i begreppet? Skriv kort ned dina tankar. I vilka sammanhang upplever du själv att du är delaktig? Vad är viktigt i miljön för att du ska känna dig delaktig? Hur tror du att elever du möter skulle beskriva vad delaktighet är för dem? Ta del av materialet och för kontinuerliga anteckningar medan du läser och lyssnar. Anteckna sådant du tycker är särskilt intressant, viktigt eller förvånande. Notera tankar om hur du, utifrån materialet, kan utveckla din undervisning. Anteckningarna bildar underlag för de diskussioner du ska föra med dina kollegor i moment B. Läs Läs artikeln Delaktighet ett stöd för en inkluderande lärmiljö. Artikeln handlar om delaktighet och hur arbete med delaktighet i skolan kan stödja utvecklingen av en inkluderande lärmiljö. Olika aspekter av delaktighet presenteras i artikeln. Fundera över om det är någon delaktighetsaspekt som du uppfattar som särskilt angelägen att vara uppmärksam på i skolan. Lyssna Lyssna på ljudfilen "Arbeta med delaktighet i skolan" med Tove Söderqvist Dunkers. Material Revision: 1 Datum:

4 Material Delaktighet ett stöd för en inkluderande lärmiljö K. Szönyi Arbeta med delaktighet i skolan Skolverket Filformatet kan inte skrivas ut Textning av ljudfilen Arbeta med delaktighet i skolan null Revision: 1 Datum:

5 Specialpedagogik, grundskola åk 1-9 Modul: Inkludering och delaktighet Del 3: Delaktighet ett stöd för en inkluderande lärmiljö Delaktighet ett stöd för en inkluderande lärmiljö Kristina Szönyi Det bästa är när undervisningen är sån att alla kan vara med - inklusive jag. Det är en underbar känsla säger Niklas när han berättar om hur det känns när skolan fungerar bra. Det bästa är när det inte känns någonting alls. Alla elever har samma rätt till en lärmiljö där de kan vara delaktiga. Det betyder att alla elever ska ha möjligheter till lärande och utveckling, genom undervisning, relationer och samspel med kamrater. Idag ser det inte ut så skolor har många gånger svårt att stödja alla elevers delaktighet. Den här texten handlar om delaktighet, närmare bestämt om hur ett väl utvecklat arbete kring delaktighet kan stödja utvecklingen av en framgångsrik lärmiljö som inkluderar alla elever. Med en ökad medvetenhet och kunskap om hur lärmiljön skapar villkor och sätter gränser för elevers möjlighet till delaktighet, ökar också möjligheten att förändring och utveckling. Modell för delaktighet En modell för delaktighet kommer växa fram i texten nedan. Det är en modell för att förstå delaktighet och hur komplicerad och komplex delaktighet kan vara i skolan. Modellen är ett stöd för att upptäcka, reflektera, samtala, analysera och naturligtvis också utveckla lärmiljön. Den ger med andra ord inte beskrivningar av hur en aktivitet ska genomföras eller stöd utformas, men vägledning med en tydlig struktur för hur ni kan utveckla ert delaktighetsarbete. Kanske är det mer korrekt att tala om en tankefigur än en modell, men vi kommer för läsbarhetens skull använda modell alternativt delaktighetsmodell. Gemensamt språk En bärande idé är att det behövs ett gemensamt språk kring delaktighet, för att kunna förstå varandra, till exempel i skolan. Om delaktighet för en person innebär att ha inflytande och för en annan att man gör saker tillsammans, uppstår problem om det inte blir klarlagt vad som avses. I den här texten har delaktighet spjälkats upp i sex olika aspekter. De introduceras här, men presenteras utförligare längre fram i texten: Tillhörighet Tillgänglighet (fysisk tillgänglighet, tillgängligt meningssammanhang och sociokulturell tillgänglighet) Samhandling Erkännande Engagemang Delaktighet ett stöd för en inkluderande lärmiljö Oktober (10)

6 Autonomi En teoretisk modell Modellen utvecklades ursprungligen av framlidne professorn Ulf Janson och hans forskargrupp vid Institutionen för didaktik och pedagogik på Stockholms universitet. Texten är till stora delar en bearbetning av skrifterna Delaktighet ett arbetssätt i skolan (SPSM, 2015) och Där man söker får man svar delaktighet i teori och praktik för elever med funktionsnedsättning (Szönyi & Söderqvist Dunkers, 2012). Olika begrepp I skolans styrdokument och verksamheter används olika begrepp som försöker fånga in liknande fenomen. Vilka begrepp som varit aktuella har ändrats över tid. Inkludering, likvärdig utbildning, en skola för alla, tillgänglig utbildning och delaktighet är några av de ord som används. Vi har alla kommit i kontakt med dem i olika sammanhang och ytterligare begrepp kan läggas till listan. Det är positivt laddade begrepp som vart och ett har en egen uppkomsthistoria och grundas i delvis olika teorier. På samma gång är de sammanlänkade med varandra. Vilket begrepp ni använder behöver inte ha så stor betydelse viktigare är att innebörd och mening är tydlig, för dig själv och för dem ni möter och samverkar med. I den här texten har vi valt att använda delaktighet, därför att det har en utvecklad och tydlig begreppsdefinition. Delaktighet - ett begrepp i tiden Delaktighetsbegreppet har utöver en vardagsinnebörd, där alla har sin egen idé och uppfattning, också utvecklats inom flera områden och beroende på det fått lite olika fokus. En del menar att delaktighet främst handlar om rätten att uttrycka sin mening och ha inflytande, medan andra trycker starkare på betydelsen att ingå i sociala relationer och sammanhang. Skolan utgör kontexten i den här texten, men det kan trots det vara värt att känna till att delaktighet under lång tid har varit ett av de mest centrala begreppen inom funktionshinderpolitiken. I förarbetena till Lagen om Stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), som trädde i kraft 1994, står att: alla medborgare, oavsett funktionsförmåga, skall ha samma möjligheter att vara en del i samhället (prop. 1992/93:159). Alla människor ska kunna delta i demokratiska processer och påverka beslut som rör individens egen vardag och livssituation. Skola och utbildning är viktiga områden och det var angeläget att belysa hur skolsituationen såg ut för elever med funktionsnedsättning. I studier och forskning kom delaktighet inledningsvis att handla om möjligheter till möten och sociala relationer mellan elever med och elever utan funktionsnedsättning. Samtidigt som flera vetenskapliga studier belyste skolsituationen för elever med funktionsnedsättning med avseende på delaktighet, lyftes genom Barnkonventionen (UNICEF, 2009) krav på alla barns rätt att uttrycka sin mening och elevers möjlighet till inflytande. Delaktighet kom därmed att bli en angelägenhet för alla elever i skolan, med tonvikt på elevers inflytande. De studier som har ett bredare Delaktighet ett stöd för en inkluderande lärmiljö Oktober (10)

7 delaktighetsperspektiv, visar att elever med funktionsnedsättning har svårare än andra elever att vara delaktiga i skolans olika aktiviteter, och att delaktighetsbegränsningarna uppstår när miljön inte är tillgänglig. Som framgått så finns det alltså flera olika sätt att definiera delaktighet. Men för att kunna arbeta tillsammans på ett framgångsrikt sätt och stödja elevers delaktighet behövs en gemensam förståelse. Annars är risken stor att samtal om elevers delaktighet inte leder vidare utan begränsas som i följande exempel: Elevhälsan möts för att prata om eleven Viktorias skolsituation. Läraren är orolig och upplever att Viktoria tappat gnistan. Frånvaron har ökat och föräldrarna berättar att Viktoria inte vill gå till skolan, men de förstår inte vad det handlar om. Nu riskerar Viktoria att inte nå målen. Läraren får frågan om Viktoria är delaktig och svarar att det inte är något problem, eftersom Viktoria har flera kamrater i klassen. Hur Viktoria själv upplever sin delaktighet efterfrågas inte och inte heller gjordes någon närmare analys av hennes relationer med kamraterna. Särskilt belysande är att Viktorias bristande engagemang inte relateras till frågor om hennes möjlighet till delaktighet i undervisningssammanhanget. En gemensam och uttalad begreppsram kring delaktighet hade förmodligen underlättat för en gemensam reflektion, samtal kring och utvecklande av undervisningsmiljön och därmed också påverkat Viktorias delaktighet. Händelser och situationer som kan upplevas på olika sätt av de inblandade blir då möjliga att samtala kring och förstå tillsammans. Kontextuellt perspektiv Kontexten, det vill säga miljön och sammanhang, är avgörande för hur elever lyckas och hur de mår i skolan. Det betyder också att det inte går att förstå elevers skolsvårigheter utan att också förstå vad som händer i olika aktiviteter. För att kunna förstå och uttala sig kring en elevs svårigheter att utveckla sitt lärande, behövs god kunskap om lärmiljön och hur den fungerar för eleven. Men trots det uppmärksammar Skolverket och Skolinspektionen att skolan i alltför hög utsträckning förlägger ansvaret och orsaken till skolsvårigheter på eleven själv (Skolinspektionen, 2009). Att arbeta med delaktighetsmodellen Delaktighetsmodellen lyfter, som vi nämnde inledningsvis, fram sex olika aspekter av delaktighet. Att dela upp delaktighet på det här sättet underlättar för att upptäcka händelser, interaktioner och dimensioner som annars är lätta att förbise. Modellens viktigaste bidrag är att den synliggör hur olika aspekter av delaktighet samspelar och påverkar varandra, när det gäller att skapa villkor och sätta gränser för delaktighet. Ett exempel är då eleven Anders i sin lärmiljö inte kan ta del av eller inte förstår instruktionerna till en uppgift. Det får till följd att hans möjligheter att tillföra något i den gruppuppgift som eleverna arbetar med begränsas. Det påverkar de andra elevernas erkännande av hans deltagande och därigenom Delaktighet ett stöd för en inkluderande lärmiljö Oktober (10)

8 hans möjligheter till samhandling även i andra aktiviteter. Det är den här typen av komplexitet som delaktighetsmodellen synliggör. Grundläggande i arbetet med delaktighet, liksom i all pedagogisk verksamhet är att lärare har kunskap om det som händer i olika aktiviteter. I delaktighetsmodellen skiljer man mellan de aspekter som främst är observerbara utifrån, det vill säga som går att upptäcka och förstå av till exempel läraren, respektive de aspekter som elever själva upplever. Det är både en rättighet för eleverna att komma till tals och en nödvändig kunskap för att utveckla och förändra en situation där en elevs skolsvårigheter har uppmärksammats. Det betyder emellertid inte att det inte går att ha en uppfattning om till exempel en elevs engagemang. Men det är först genom att få del av elevens egen uppfattning och upplevelse som vi kan få en djupare kunskap därför måste eleven få tillfälle och möjlighet att berätta. I del 4 och 5 redogörs mer utförligt för hur ni kan arbeta med aktivitetsobservationer och utforskande elevsamtal. Sex aspekter av delaktighet I den följande texten presenteras de olika delaktighetsaspekterna: Tillhörighet Tillhörighet har en formell innebörd, som inte säger så mycket om elevens upplevelse. Den handlar om huruvida eleven är formellt inskriven och därmed har rätt att delta och vara med. Det kan handla om fritids och skola eller annan verksamhet där eleven har en formell tillhörighet, längre eller kortare tid. Det här kan låta som en elementär och ganska banal aspekt av delaktighet. Men den har en avgörande betydelse, framförallt för den elev som upplever att dennes tillhörighet begränsar möjligheter och rätten att delta i aktiviteter som hen själv väljer. För en elev som är mottagen i särskolan kan tillhörigheten skapa möjligheter men också begränsningar, när eleven vill delta i aktiviteter tillsammans med elever i grundskolan eller gymnasieskolan. Tillgänglighet Alla elever har enligt skollagen rätt till en tillgänglig lärmiljö. Eleverna ska kunna ta sig fram till aktiviteter och kunna delta i dem tillsammans med kamraterna. Tillgänglighet utgör ett fundament för delaktighet genom att tillgänglighet på ett så avgörande sätt påverkar villkoren för elevernas möjligheter att delta. En aktivitet som inte är tillgänglig hindrar eleverna från samspel med kamrater, att känna engagemang och möjligheten att påverka och fatta beslut. I många sammanhang har tillgänglighet främst associerats med den fysiska miljön. Många kommer kanske att tänka på avfasade trottoarkanter och hörselteknik. Numer kan vi enas om att en tillgänglig miljö omfattar betydligt fler områden. I den här modellen handlar tillgänglighet om: Fysisk tillgänglighet (tillgång till platser, miljöer, objekt och lärverktyg etc.) Delaktighet ett stöd för en inkluderande lärmiljö Oktober (10)

9 Tillgängligt meningssammanhang Tillgängligt sociokommunikativt samspel Bristande fysisk tillgänglighet uppmärksammas många gånger relativt lätt, vilket inte är det samma som att det snabbt åtgärdas eller förbättras. Bristande tillgänglighet till meningssammanhang och bristande sociokommunikativ tillgänglighet kan vara svårare att uppmärksamma, trots att konsekvenserna för eleven är lika eller mer hämmande och begränsande för deras möjlighet till delaktighet. Som ni säkert har uppmärksammat så är de tre delarna av tillgänglighet tätt sammanflätade. De tangerar och överlappar också delvis varandra. Orsaken till att de ändå är uppspjälkade i tre delar är att tillgänglighet är ett omfattande område och tydligheten behövs för att alla områden säkert ska uppmärksammas. Förmodligen finns ytterligare områden som kan tillföras till tillgänglighet och utveckla modellen ytterligare. Tid skulle kunna vara ett exempel. Vad är fysisk tillgänglighet? I en skola med bra fysisk tillgänglighet kan eleverna orientera sig och ta sig till platser där aktiviteter pågår och kamraterna är. Dessutom kan alla elever delta i aktiviteterna. Fysisk tillgänglighet ska omfatta lärmiljöer inomhus och utomhus. Ledlinjer för elever med synnedsättning, alternativ till trappor och bra akustik är bara några exempel på hur den fysiska tillgängligheten kan utvecklas. De objekt som används i lärmiljön skall vara funktionella så att alla elever kan delta och bidra i aktiviteterna. Teknisk utrustning, alternativa verktyg och tillgängliga texter är exempel på funktionella lärverktyg. Många elever upplever att rasterna är de aktiviteter där det är svårast att vara delaktig under skoldagen. Ett skäl är att strukturer och regler som gäller i klassrummet löses upp vilket ställer andra krav på eleverna. Det handlar även om att det kanske saknas en bestämd plats för aktiviteter under rasten, dit eleverna vet att de kan gå. För elever som har svårt att orientera sig är det en stor trygghet att veta att det finns en plats på gården, dit de lätt kan ta sig, och där det finns vuxna som kan stödja elevernas aktiviteter. Ett uppehållsrum eller café kan fungera på samma sätt. Vad är tillgängligt meningssammanhang? Tillgängligt meningssammanhang kan uppfattas som en onödigt krånglig rubricering. Men i själva verket är innebörden enkel; att förstå meningen i sammanhanget. Föreställ dig att du är med i en aktivitet men saknar information om vilka andra som är där, vad det är ni ska göra, vad som skall uppnås och hur länge ni ska hålla på. Du kanske läser en bok men utan att riktigt förstå vad texten handlar om eftersom du saknar sammanhanget, eller så utgår texten från en kultur du inte är bekant med. Delaktighet ett stöd för en inkluderande lärmiljö Oktober (10)

10 Lärmiljön är ibland inte anpassad och organiserad för elevers olika förmågor och färdigheter att uppfatta, förstå och abstrahera kunskaper, minnas eller använda sina tidigare erfarenheter. Konsekvensen blir att meningssammanhanget inte är begripligt och därför inte kan delas av alla elever i en aktivitet. Så här beskriver Kim och Lukas hur det kan kännas: - Ibland kan jag inte förstå vad det är jag ska göra. Om läraren förklarar på fel sätt då känner jag mig dum eftersom jag inte förstår. Jag hade en dålig NOlärare, då fungerade det inte. Hon var så otydlig, det blev inte bra och det var inte kul. (Kim, årskurs 8) - Att läraren är tydlig och att repetera på rätt sätt är bra (Lukas, årskurs 8) Många elever använder ordet tydlighet när de beskriver hur de tycker att läraren skall vara. Tydlighet kan handlar om att eleverna får tillgång till information och ibland stöd för att foga ihop informationen till en helhet som skapar begriplighet. Flertalet elever tar relativt lätt del av information, de kan visuellt upptäcka, sortera och dra slutsatser. Andra elever behöver stöd för att få del av samma information. Med medvetna strategier från läraren ökar begripligheten för alla. Meningssammanhanget behöver vara tillgängligt för eleverna under hela skoldagen och i alla lärmiljöer. Under raster och andra aktiviteter med lösare struktur kan elever behöva stöd för att förstå regler som är outtalade eller otydliga. Vuxna som kan delta med vägledning och förklaring behövs därför bland eleverna, men utan att styra och leda alltför mycket. Eleverna behöver också få möjlighet att bygga relationer, utan alltför stor inblandning av vuxna. Vad är tillgängligt sociokommunikativt samspel? För att kunna delta i sociokommunikativt samspel krävs att elever förstår språk, koder och regler för samspelet. Uttalade och outtalade regler upprätthåller gemenskap mellan dem som delar dem, men marginaliserar och utesluter dem som inte har kunskap om reglerna eller inte förstår dem. Att få stöd för att förstå sociala regler är en del av en sociokommunikativ tillgänglighet. Sociokommunikativ tillgänglighet i skolan innebär också att den kommunikativa teknik som används i lärmiljön är tillgänglig för eleverna. Det kan handla om tal, icke-verbal kommunikation och teckenspråk. Elevernas språkliga och kulturella referensramar behöver också uppmärksammas. Både språket och språkets mening är en utmaning att ta till sig för elever som nyligen kommit till Sverige. Då eleverna har olika språk utmanas den kommunikativa tillgängligheten och skolan behöver vara observant på hur lärmiljön organiseras för att skapa bästa förutsättningar för eleverna. Delaktighet ett stöd för en inkluderande lärmiljö Oktober (10)

11 Alla elever ska få möjlighet att uttrycka sina tankar och åsikter. Att komma till tals, bli lyssnad till och ha möjlighet till inflytande är en rättighet enligt Barnkonventionen (UNICEF 2009). En förutsättning är att det som kommuniceras i skolans lärmiljöer kan delas av alla elever och att sociokommunikativ tillgänglighet omfattar alla. Samhandling Samhandling handlar om elevernas gemenskap och interaktion, om att delta och medverka i en aktivitet och göra något tillsammans. En gruppuppgift med gemensamt mål, lek på skolgården, Pokémon GO tillsammans med kamrater, chilla och slappa tillsammans i korridoren. Att skolka från lektionen kan också vara exempel på en samhandling, om det görs tillsammans vill säga. Aktiviteter kan ibland ha mycket tydliga inslag av samhandling. Att prova på att samarbeta kan vara viktigare än uppgiften i sig och är ibland aktivitetens explicita mål. Andra gånger är samarbete det bästa sättet att lösa en uppgift och det mest optimala sättet att nå fram till ett mål. Oavsett vilket så avgörs ofta elevernas möjlighet till samhandling av hur tillgänglig aktiviteten är för dem. För att kunna delta i en gruppdiskussion kan en elev som har dyslexi behöva en text i ett annat format eller med annan teknik än övriga klassen. En elev med synnedsättning behöver en miljö som gör det möjligt att hitta de andra kamraterna för att kunna hänga med dem på rasten. Samhandling innebär inte att alla gör samma sak. Alla bidrar på olika sätt och i olika omfattning. Men aktivitetens grad av tillgänglighet och andras erkännande har stor betydelse för möjligheter och begränsningar i samhandling. Det finns starka belägg för att en undervisningsstrategi där elever lär i samspel med varandra har goda resultat när det gäller elevernas utveckling och lärande (Mitchell 2016). I samhandling byggs också relationer, tillit och identitet. Att inte få delta i samhandling, att bli utesluten eller utestängd är en del elevers skolvardag och därför är aspekten samhandling ett stort ansvar för alla i skolan att ta på största allvar. Erkännande Erkännande handlar om omgivningens attityder och hur de uppfattar individens närvaro i aktiviteten. Lärare måste uppfatta signaler när elevers deltagande ifrågasätts eller inte accepteras. Det är viktigt att understryka att erkännande handlar om att vara erkänd för den man är. Elever ska inte behöva dölja vem de är eller svårigheter de kan uppleva. Det är sällan en bra en idé att stödja en elev genom att uppmana kamraterna att ta hand om eleven. Trots goda intentioner kan det öka utsattheten. Ett bättre sätt är att utveckla och anpassa undervisningsstrategierna och lärmiljöerna så att de omfattar alla elever. Här berättar eleven Karin om vad som utspelade sig under en lektion i kemi. Eleverna ska arbeta tillsammans i grupper men Karin blir sittande själv när de andra eleverna bildar grupper. Läraren reagerar, men inte på ett sätt som är till stöd för Karin. Karin återger vad läraren, kamraten Fia och hon själv sa vid tillfället: Delaktighet ett stöd för en inkluderande lärmiljö Oktober (10)

12 Jag förstår inte hur ni tänker om ni lämnar den blinda tjejen ensam, hur tänker ni då. sa min lärare. Då blev det tyst och sen sa hon: Kan inte någon sätta sig bredvid Karin nu då? Det blev helt tyst och ingen satt sig bredvid mig. Då sa hon: Okey, då får Fia sätta sig där. Men hon ville inte, hon sa: Men vaddå, det är så långt fram. Då sa jag: Ingen behöver sätta sig bredvid mig om dom inte vill. Det var så pinsamt för mig. Jag tappade respekten för dom totalt. Och jag är ingen blind tjej. Jag är Karin En mer framgångsrik väg för att öka erkännandet är att skapa villkor för samhandling och acceptans genom att planera lektionen på ett sätt där alla elever har möjlighet att bidra i aktiviteten. På olika sätt och i olika omfattning. I en lärmiljö som präglas av inkluderande arbetssätt och där grundsynen präglas av att mångfald och elevers olikheter ses som en tillgång är erkännandet större än i lärmiljöer med en snävare syn på normalitet. Engagemang Engagemang är en egenupplevd aspekt. Vi behöver därför ta del av elevernas erfarenheter och hur de upplever engagemang eller bristande engagemang. Engagemang går inte att avkräva någon, men även här handlar det om att förstå engagemang kontextuellt. Hur ser till exempel villkoren för engagemang ut under idrottslektionerna? Kan alla delta och bidra i aktiviteterna? Det är avgörande hur individers engagemang möts av andra. Om lärares eller kamraters erkännande är lågt påverkas elevens engagemang negativt. Elever som utesluts från kamratgruppen slutar efter ett tag sina försök att få tillträde och vara med. De ställer sig vid sidan av de andra och säger att de inte vill vara med utan trivs bra med att stå bredvid. Flera studier har visat att elever med funktionsnedsättning ofta sänker sina krav och anspråk när det gäller flera aspekter av delaktighet. De nöjer sig med mindre grad av delaktighet än andra i jämförbar ålder (se till exempel Janson & Nordström 2006, Szönyi 2009). Omgivningen tolkar att eleven är nöjd med att stå bredvid, när andra samspelar med varandra. Därför behöver läraren vara uppmärksam på hur villkoren för elevens engagemang verkligen ser ut. Är det elevens önskan att stå bredvid och titta på eller handlar det i själva verket om att eleven har utvecklat en lägre anspråksnivå och anpassat sina förväntningar och därför nöjer sig med att vara åskådare och inte deltagare? Engagemang är ett begrepp som fått stort utrymme i Världshälsoorganisationens (WHO, 2003) internationella klassifikation av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa (ICF). Delaktighet beskrivs där som en persons engagemang i en livssituation. ICF definierar engagemang på ett snävare sätt än i delaktighetsmodellen. Flera har kritiserat ICF och menar att delaktighet är alltför individualiserat och det inte tas tillräcklig hänsyn till hur omgivningen påverkar möjligheten till delaktighet. I själva verket var det kritik mot ICF som ledde fram till utvecklandet av delaktighetsmodellen. Detta är värt att nämna eftersom ICF:s definition ibland används i pedagogiska verksamheter och vid utredningar. Delaktighet ett stöd för en inkluderande lärmiljö Oktober (10)

13 Autonomi Den sista aspekten av delaktighet är autonomi. Det beskrivs bäst som den enskildes möjligheter till inflytande och självbestämmande. Att autonomi kommer sist betyder inte att den är minst viktig. Tvärtom är autonomi många gånger avgörande för hur elever klarar sitt vardagsliv efter skolan. Elever behöver få möjlighet att utveckla tillit till sin egen förmåga att påverka sitt liv. Att kunna och få säja ja och säga nej, inom de ramar som finns i skolan. Elever med funktionsnedsättning upplever många gånger en lägre grad av autonomi än andra elever. För att fatta beslut måste eleverna få handlingsutrymme. Det kan betyda att ha tydlig information och kunskap om vilka alternativ som finns, strategier för att värdera dem och tid som behövs för hela processen. Autonomi rör allt från vardagsbeslut om vad och hur mycket mat man vill ha på tallriken i matsalen och var man skall sitta där till mer omfattande val som att bestämma och välja program för vidare studier. Men autonomi handlar också om rätten att avstå och att välja bort. Den som utan problem rör sig mellan olika platser, tar sig fram och hittar dit man vill, som på ett snabbt sätt kan sortera bland information har utvecklade strategier för att använda tidigare erfarenheter som referenspunkt vid beslutsfattande, reflekterar nog inte över alla beslut den tar. Det är först när begränsningar uppstår och eleven inte får stöd som det blir tydligt att även autonomin begränsas. Delaktighetsmodellen kan vara ett stöd för att dels upptäcka bristande autonomi, men också ett stöd för att organisera lärmiljön och aktiviteter så att elever kan delta mer aktivt i beslutsfattande. När elever får stöd och extra resurser behöver man vara vaksam på att vuxnas omsorger inte inkräktar på elevers autonomi, utan stärker den. Delaktighetsmodellen - en tankefigur Att utgå från delaktighetsaspekterna och arbeta utefter den här tankefiguren är inte ett sätt för att poängsätta eller gradera en individs delaktighet. Det handlar om att ta hjälp av modellen för att förstå elevens villkor och för att därifrån utveckla verksamheten och på ett bättre sätt stödja elevernas delaktighetssträvan. I det här avsnittet har ni fått en komprimerad genomgång av delaktighetsaspekterna. I del 4 och 5 beskrivs hur ni kan arbeta med delaktighetsmodellen i olika delar av skolans verksamhet. Referenser: Janson, U & Nordström, I (2006). Funktionell olikhet och kamratsamspel i förskola och skola en kunskapsöversikt. Rapport. Stockholm: Specialpedagogiska skolmyndigheten. Mitchell, D (2016). Inkludering i skolan undervisningsstrategier som fungerar. Stockholm: Natur & Kultur Proposition 1992/93:159. Om stöd och service till vissa funktionshindrade. Delaktighet ett stöd för en inkluderande lärmiljö Oktober (10)

14 Skolinspektionen (2009). Granskningsrapport 2009:6. Skolsituationen för elever med funktionsnedsättning i grundskolan. Dnr: 2008:431. SPSM (2015). Delaktighet ett arbetssätt i skolan. Szönyi, K & Söderqvist Dunkers, T. Stockholm: Specialpedagogiska skolmyndigheten. Szönyi, K & Söderqvist Dunkers, T (2012). Där man söker får man svar Delaktighet i teori och praktik för elever med funktionsnedsättning. FoU-skriftserie nr. 2. Stockholm: Specialpedagogiska skolmyndigheten. Szönyi, K (2009). Elever i särskilda undervisningsgrupper elever och föräldrars perspektiv. Rapport. Stockholm: Specialpedagogiska skolmyndigeten. UNICEF Sverige (2009). Barnkonventionen: FN:s konvention om barns rättigheter. Stockholm: UNICEF Sverige. WHO (2003). Klassifikation av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa (svensk version). Stockholm: Socialstyrelsen. Delaktighet ett stöd för en inkluderande lärmiljö Oktober (10)

15 Textning av ljudfilen, Arbeta med delaktighet i skolan Speaker: Den här ljudfilen hör till Skolverkets fortbildningsinsats specialpedagogik för lärande. Ljudfilen är en del av modulen inkludering och delaktighet och gjord i oktober Tove: Jag heter Tove Söderqvist Dunkers och är specialpedagog, arbetar på specialpedagogiska skolmyndigheten som är en av tre skolmyndigheter, och arbetar med statens samlade stöd i specialpedagogiska frågor. Där arbetar jag på enheten för forskning och utveckling sen en tid tillbaka. När det gäller just delaktighet i skolan så har jag jobbat med det på olika sätt. Både konkret med stöd till skolan, men också i studier och jag har skrivit en del också när det gäller delaktighet i skolan. Ofta när vi pratar om delaktighet i skolan så kanske det, speciellt när det gäller elevers delaktighet i skolan så handlar det främst om den formella delaktigheten, alltså barns rätt att uttrycka sin mening. Och representation kanske i elevråd och ett visst inflytande. Men det är intressant för när elever själva får frågan så handlar det om någonting mer. Då handlar det om att vara del i en gemenskap. Att det är viktigast att vara med. Och det här är intressant för 2004 kom boken delaktighetens språk, och där var det olika forskare som skrev just om begreppet delaktighet. Sett både utifrån känslan av delaktighet, men också just det här att vara en del av en aktivitet eller ett sammanhang. Och där, delaktighet handlar just om förutsättningar för att kunna vara delaktig. Så vi har använt oss av den betydelsen som bland annat professor Ulf Jansson och hans forskargrupp vid Stockholms universitet utvecklade. Och det handlar just om delaktighet, att vara en del i ett sammanhang. Och så handlar det om barn och ungas rätt att uttrycka sin mening, bli lyssnade på till inflytande. Så att med andra ord är det både om rätten att ges förutsättningar att delta i skolans olika aktiviteter, och möjligheten att uttrycka sin mening. Och om vi praktiska ska använda oss av olika begrepp i skolan då måste ju begreppen konkretiseras så att vi förstår vad vi menar. Och det Jansson med flera utvecklade då, det var just att spjälka upp delaktighet i sex olika delar. Bland annat är då engagemang då till exempel, det som man själv känner och måste fråga eleverna om. Men också tillgänglighet och erkännande exempelvis. Och om en elev inte längre känner engagemang, som är en av delaktighetsaspekterna då, för ett ämne i skolan, kanske har tappat gnistan, kanske det beror på att lärmiljön inte är tillgänglig, eller att eleven är utanför kamratgemenskapen. Så på-

16 Skolverket (3) verkar de här aspekterna varandra och då hjälper det oss att ringa in och försöka förstå. Delaktighet är ju inte statiskt, alltså en skola består ju av olika situationer och aktiviteter. Det är lektioner och det är sociala relationer med klasskamrater. Äta i matsalen exempelvis. Och då kan man ju vara delaktig i en situation men inte i en annan. Och ingen, alltså det är viktigt att säga just när det gäller delaktighet. Att ingen människa kan jämt vara full delaktig i allting. Då skulle vi bli utbrända allihopa. Men då kan man fråga- varför är det viktigt i skolan det här? Och då de senaste tio åren har det blivit väldigt tydligt hur delaktighet och elevers mående är ihopkopplade. Exempelvis Björn Alström Umeå universitet visar just hur låg känsla av delaktighet bland eleverna påverkar. Och då är det både betyg och risken för mobbning och exkludering från kamraterna. Och på de skolorna där eleverna upplever hög grad av delaktighet, där var utvecklingen en helt annan. Alltså både när det gäller högre betyg och mindre förekommande mobbning. Sen finns det en mängd rapporter som har kommit senaste åren som visar just de här tydliga kopplingarna mellan känslan av delaktighet i skolan, hälsa och lärande. Och tvärtom också, när förutsättningar ges för lärandet, hur det ökar hälsan och känslan av delaktighet. Så att uppleva delaktighet det är en av de viktigaste faktorerna för både hälsa och lärande i skolan. Men som sagt var om vi ska använda begreppet så måste det konkretiseras för att vi ska ha någon praktisk, konkret användning av det i skolan. Ja hur kan man då arbeta med delaktighet i skolan? Alltså generellt arbete med delaktighet, det är ju främst att tillgängliggöra undervisningen faktiskt så att alla kan hänga med. Vad är det som har hakat upp sig? Och då är ju nummer ett att fråga eleven. Fråga eleven. Och sen utifrån det, det som lärare hela tiden arbetar med egentligen, att hitta nycklar just till elevernas lärande. Ibland är det en resursfråga för att få mer tid för eleverna i sitt ämne då, men då är det ju bra att tydliggöra även det. Sen är det också att erbjuda tillfällen till gemenskap. Att i skolan ordna tillfällen till gemenskap. Det betyder väldigt mycket alltså. Alltså musik, dans, teater, verkstad, läsgrupper. Där skolan just kan ordna tillfällen att känna gemenskap. Och de ungdomar som inte har så mycket kontakt med andra jämnåriga då kan få det då om inte annat, genom att vuxna arrangerar just de här mötesplatserna och aktiviteterna. Om man vill förstå varför en enskild elev inte längre trivs eller kommer till skolan. Då är det återigen viktigast att prata förstås med eleven och försöka titta på i vilka situationer verkar det haka upp sig? Alltså var finns barriärerna för delaktighet? Och hur kan man då synliggöra hinder? Att vara observerande och reflekterande det är ju en del av det pedagogiska arbetet. Alltså lärare observerar ju hela tiden egentligen. Hänger alla med? Vad händer där borta i hörnet? Och så vidare. Och beroende på situationer kanske man väljer mellan olika handlingsalternativ då som lärare.

17 Skolverket (3) Just det här är viktigt för enskilda studier och forskningsöversikt lyfter just fram att lärarnas reflektioner och kunskap, just om den egna praktiken, det är en viktig framgångsfaktor för skolutveckling. Det ställs också krav på lärare att ibland kunna redogöra för enskilda elevers skolsituation. Och hur villkoren i lärmiljön ser ut. Och vi måste ha verktyg för att kunna beskriva lärmiljön. Inte enbart eleven. Därför är just observationerna, alltså både i spontana stunder, men också de här mer systematiska observationerna när det behövs, det är nödvändigt för att veta hur skolan ska få syn på sin egen verksamhet. Det är också ett sätt i det kollegiala samtalet att förstå hur verksamheten fungerar på skolan. Och sen när det gäller samtal, så är det fråga, fråga, fråga eleverna hur de själva upplever olika situationer i skolan. För trots att det är så självklart. Alltså det finns ju inskrivet i både skollagen och barnkonventionen, så ser vi ju hela tiden att det missas. Alltså skollagen och barnkonventionen är väldigt tydliga här. Barn och ungas rätt att bli lyssnade på, framföra sina åsikter finns tydligt inskrivet. Och ändå så missar vi att fråga eleverna själva många gånger. Jag jobbade tidigare på ett resurscenter inom specialpedagogiska skolmyndigheten, där vi ordnade kurser för lärare som har elever med blindhet i sin klass. Det var en pojke då i årskurs åtta, gick han i, som just sa det sådär lite plirigt så frågade han vet du vilka de sämsta lärarna är. Jag sa nej det vet jag inte. Det är de som har gått på kurs hos er, sådär lite provocerande. Och det håller ju inte jag med om för de kurserna var väldigt omtyckta av lärarna. Men så fortsätter han då att det är för att de frågar inte längre när de kommer tillbaka till skolan. Och det här är viktigt, att trots att vi får kunskap kring elever med olika funktionsnedsättningar så sluta inte fråga eleverna själva.

18 Del 3: Moment B kollegialt arbete Diskutera Utgå från era reflektioner och det ni antecknat när ni tagit del av materialet i moment A. Ha gärna materialet tillgängligt om ni tillsammans vill läsa eller lyssna på någon sekvens igen. Inled med att arbeta parvis under 10 minuter. Berätta för en kollega om en egen erfarenhet av delaktighet och om något tillfälle då ni upplevt bristande delaktighet. Försök att använda delaktighetsaspekterna för att belysa situationerna. Diskutera sedan med hela gruppen. Vilken innebörd har begreppet delaktighet på er skola? Hur syns det i verksamheten? Hur kan delaktighetsaspekterna vara ett stöd i arbetet med att uppmärksamma delaktighet och bristande delaktighet i skolans lärmiljö? Är det någon aspekt som är särskilt viktig som lärare är uppmärksamma på? Ge gärna konkreta exempel från er undervisning. Finns det ytterligare aspekter av delaktighet som modellen inte har tagit med? Planera och förbered Planera en undervisningsaktivitet utifrån era diskussioner och det material ni tagit del av i moment A. Förbered aktiviteten som är observation av den egna undervisningen. Under den här aktiviteten är det tänkt att ni vid ett lektionstillfälle ska undersöka och reflektera kring villkoren för delaktighet. Avsätt gärna tid efter aktiviteten och skriv kort ned vad du observerat. Exempel på aktivitet Kom överens om en delaktighetsaspekt som ni ska fokusera särskilt på. Meningen är att ni ska undersöka och prova på att använda aspekten som ett stöd vid observationen av undervisningen. Förbered aktiviteten genom att formulera frågeställningar till den delaktighetsaspekt ni valt. Här följer förslag på några frågeställningar som handlar om aspekten tillgänglighet: Hur fungerar elevuppgifterna för eleverna? Är aktivitetens mål begriplig för eleverna? Har alla elever uppfattat hur länge aktiviteten kommer att hålla på Kan alla elever ta del av och förstå material, texter, filmer etc.? Har alla elever läromedel och tidsenliga verktyg så att de kan delta på samma villkor som de övriga eleverna? Revision: 1 Datum:

19 Del 3: Moment C aktivitet Genomför den undervisningsaktivitet som ni tillsammans planerat i moment B. För gärna anteckningar, antingen under lektionen eller direkt efteråt. Notera vad som fungerade, vad som inte fungerade och vad du fick syn på när det gäller elevernas lärande och din undervisning. Ta med dina anteckningar som underlag till moment D. Revision: 1 Datum:

20 Del 3: Moment D gemensam uppföljning Utgå från era reflektioner och anteckningar från moment C. Berätta för varandra hur ni gått till väga och upplevde observationen. Beskriv det lektionstillfälle som ni observerade. Diskutera Hur uppfattade ni att lektionen möjliggjorde elevernas delaktighet Vilka hinder observerade ni? Finns det andra sätt att organisera en liknande lektion för att stödja delaktighet bättre? Hur hade ni nytta av delaktighetsaspekterna under observationen? Hur kan ni använda erfarenheterna från det ni provat i den fortsatta undervisningen? Revision: 1 Datum:

Delaktighet ett stöd för en inkluderande lärmiljö

Delaktighet ett stöd för en inkluderande lärmiljö Specialpedagogik, grundskola åk 1-9 Modul: Inkludering och delaktighet Del 3: Delaktighet ett stöd för en inkluderande lärmiljö Delaktighet ett stöd för en inkluderande lärmiljö Kristina Szönyi Det bästa

Läs mer

Delaktighet utforskande samtal lyfter elevers perspektiv

Delaktighet utforskande samtal lyfter elevers perspektiv Specialpedagogik Grundskola åk 1-9 Modul: Inkludering och delaktighet eleven och lärmiljön i fokus Del 6: Delaktighet utforskande samtal lyfter elevers perspektiv Delaktighet utforskande samtal lyfter

Läs mer

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 I Lgr11 betonas att eleverna ska använda sina naturvetenskapliga kunskaper på olika sätt. Det formuleras som syften med undervisningen och sammanfattas i tre förmågor.

Läs mer

Delaktighet observera och reflektera i elevers lärmiljö

Delaktighet observera och reflektera i elevers lärmiljö Specialpedagogik Grundskola åk 1-9 Modul: Inkludering och delaktighet eleven och lärmiljön i fokus Del 5: Delaktighet observera och reflektera i elevers lärmiljö Delaktighet observera och reflektera i

Läs mer

Delaktighet ett arbetssätt i skolan

Delaktighet ett arbetssätt i skolan Delaktighet ett arbetssätt i skolan Delaktighet ett arbetssätt i skolan Kristina Szönyi och Tove Söderqvist Dunkers Innehåll Förord Från teori till praktik 6 Begrepp 9 Delaktighetsmodellen ett arbetssätt

Läs mer

Delaktighet. ett arbetssätt i skolan

Delaktighet. ett arbetssätt i skolan Delaktighet ett arbetssätt i skolan Delaktighet ett arbetssätt i skolan Kristina Szönyi och Tove Söderqvist Dunkers Delaktighet ett arbetssätt i skolan Specialpedagogiska skolmyndigheten Manus: Kristina

Läs mer

Program Inledning, Skolverket Vad är viktigast för att skapa bra handledningssamtal? Cato R. P. Bjørndal, Universitetet i Trom

Program Inledning, Skolverket Vad är viktigast för att skapa bra handledningssamtal? Cato R. P. Bjørndal, Universitetet i Trom Program 09.30 10.30 Inledning, Skolverket 10.30 12.15 Vad är viktigast för att skapa bra handledningssamtal? Cato R. P. Bjørndal, Universitetet i Tromsø 12.15 13.15 Lunch 13.15 13.55 Skolverket 14.00 14.45

Läs mer

alla barn och elever ska lyckas i lärandet Specialpedagogiska skolmyndigheten

alla barn och elever ska lyckas i lärandet Specialpedagogiska skolmyndigheten Tillgänglig utbildninglärmiljöns betydelse för att alla barn och elever ska lyckas i lärandet Specialpedagogiska skolmyndigheten Specialpedagogiska skolmyndigheten Statens samlade stöd i specialpedagogiska

Läs mer

Kommunikativ delaktighet Formativ bedömning

Kommunikativ delaktighet Formativ bedömning Kommunikativ delaktighet Formativ bedömning i grundsärskolan inriktning träningsskolan och gymnasiesärskolan, individuella programmen SPSM 20160512 1 Alla har rätt att lära på egna villkor Vi arbetar för

Läs mer

Inkludering, utan exkludering, eller tack vare?

Inkludering, utan exkludering, eller tack vare? Inkludering, utan exkludering, eller tack vare? Sedan en tid tillbaka pågår det livliga diskussioner kring inkludering och exkludering i samband med att man funderar kring särskilda undervisningsgrupper

Läs mer

Första upplagan Kopieringsförbud. Undantag. Liber AB, Stockholm

Första upplagan Kopieringsförbud. Undantag. Liber AB, Stockholm Första upplagan 2016 Kopieringsförbud Undantag Liber AB, 113 98 Stockholm Innehållsförteckning Specialpedagogik 1 och 2 lärarhandledning... 1 Lärarhandledning till läromedlen Specialpedagogik 1 och 2...

Läs mer

Att stödja exekutiva funktioner i praktiken

Att stödja exekutiva funktioner i praktiken Specialpedagogik Grundskola åk 1-9 Modul: Inkludering och delaktighet uppmärksamhet, samspel och kommunikation Del 7: Variation i perception och kognitiv förmåga Att stödja exekutiva funktioner i praktiken

Läs mer

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde 1(8) 2(8) Elevhälsoplan 2018/2019 Elevhälsans uppdrag enligt Skollagen kap 2 25 För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan

Läs mer

Lika Unikas skolplattform

Lika Unikas skolplattform Lika Unikas skolplattform Fastställd vid Lika Unikas styrelse 23 november 2016. 1. Lika Unikas vision Vi ska ha en skola med höga ambitioner där målet är största möjliga akademiska och sociala utveckling

Läs mer

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Barn- och utbildningsnämnden 2015-08-24 1 (9) Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningskontoret Anna Landehag, 016-710 10 62 och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Eskilstuna kommun

Läs mer

Specialpedagogik för lärande

Specialpedagogik för lärande Specialpedagogik för lärande Allas rätt till lärande I utbildningen ska hänsyn tas till barns och elevers olika behov. Barn och elever ska ges stöd och stimulans så att de utvecklas så långt som möjligt.

Läs mer

Kompetensutveckling inom specialpedagogik. Specialpedagogik för lärande

Kompetensutveckling inom specialpedagogik. Specialpedagogik för lärande Kompetensutveckling inom specialpedagogik Specialpedagogik för lärande Program 20 oktober 10.00 11.30 11.40 12.10 12.40 13.45 16.10 16.30 Info från oss Paus Daniel Östlund - Stöd till elever: en tillbakablick

Läs mer

Byggnadsinformation invigning och öppet hus Ny IT plattform i Stockholms stad Föranmälda frågor Skolutveckling THG - årshjulet

Byggnadsinformation invigning och öppet hus Ny IT plattform i Stockholms stad Föranmälda frågor Skolutveckling THG - årshjulet Byggnadsinformation invigning och öppet hus Ny IT plattform i Stockholms stad Föranmälda frågor Skolutveckling THG - årshjulet En ny lärplattform som ersätter Bosko Vissa delar av Skolplattformen kommer

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande

Skolplan Med blick för lärande Skolplan 2012-2015 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 23 maj 2012 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns skolplan

Läs mer

SPECIALPEDAGOGIK. Ämnets syfte

SPECIALPEDAGOGIK. Ämnets syfte SPECIALPEDAGOGIK Ämnet specialpedagogik är tvärvetenskapligt och har utvecklats ur pedagogik med nära kopplingar till filosofi, psykologi, sociologi och medicin. I ämnet behandlas människors olika villkor

Läs mer

Komplett Kommunikation för alla: delaktighet för e-kommunikation. Gunilla Karlsson, Välfärdsingenjör Lidol Göteborg 22 maj 2019

Komplett Kommunikation för alla: delaktighet för e-kommunikation. Gunilla Karlsson, Välfärdsingenjör Lidol Göteborg 22 maj 2019 Komplett Kommunikation för alla: delaktighet för e-kommunikation Gunilla Karlsson, Välfärdsingenjör Lidol Göteborg 22 maj 2019 Gunilla Karlsson, Välfärdsingenjör Bro mellan människa-teknik-funktionshinder

Läs mer

Vårt uppdrag SFS 2011:130

Vårt uppdrag SFS 2011:130 Vårt uppdrag Specialpedagogiska skolmyndigheten ska verka för att alla barn, elever och vuxenstuderande med funktionsnedsättning får tillgång till en likvärdig utbildning och annan verksamhet av god kvalitet

Läs mer

Lika värde; En förutsättning för hög kvalitet i svensk utbildning?

Lika värde; En förutsättning för hög kvalitet i svensk utbildning? Uppsala 2011-01-18 Lika värde; En förutsättning för hög kvalitet i svensk utbildning? Greger Bååth Gd Specialpedagogiska skolmyndigheten. Vårt uppdrag: (från vår instruktion ) Specialpedagogiska skolmyndigheten

Läs mer

Stödinsatser i skolan

Stödinsatser i skolan Stödinsatser i skolan Kompetensutveckling inom specialpedagogik Regeringen: Fler lärare än speciallärare och specialpedagoger får ökade kunskaper om specialpedagogiska förhållningssätt, metoder och arbetssätt

Läs mer

Specialpedagogik 1, 100 poäng

Specialpedagogik 1, 100 poäng Specialpedagogik 1, 100 poäng Kurskod: SPCSPE01 Kurslitteratur: Specialpedagogik 1, Larsson Iréne, Gleerups Utbildning ISBN:978-91-40-68213-0 Centralt innehåll Undervisningen i kursen ska behandla följande

Läs mer

Attentions Skolplattform

Attentions Skolplattform Attentions Skolplattform INNEHÅLL En skola för alla hur når vi dit?...5 1. Kunskap, kompetens och bemötande...7 2. Tillgänglighet och anpassningar...7 3. Samverkan...9 4. Inkludering, delaktighet och inflytande...9

Läs mer

Helhetsidé Trollhättans Stads skolor och förskolor

Helhetsidé Trollhättans Stads skolor och förskolor Helhetsidé Trollhättans Stads skolor och förskolor Vår helhetsidé Varför denna broschyr? Trollhättans kommunfullmäktige har upprättat specifika, politiska mål vad gäller utbildning. Varje barn och elev

Läs mer

Specialpedagogiska skolmyndigheten välkomnar en revidering av läroplan för förskolan och lämnar här synpunkter på valda delar.

Specialpedagogiska skolmyndigheten välkomnar en revidering av läroplan för förskolan och lämnar här synpunkter på valda delar. 2018-02-02 1 STY-2017/307 Ola Hendar 010-473 53 81 Fredrik Malmberg 010-473 50 00 Till Skolverket Svar på remiss gällande Skolverkets utkast till reviderad läroplan för förskolan, Dnr 2017:783 Specialpedagogiska

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET F-3 och 4-6 För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

Pedagogisk Verksamhetsidé

Pedagogisk Verksamhetsidé 20180531 Pedagogisk Verksamhetsidé för nya Vikstaskolan (Fritidshem, förskoleklass och grundskola) KIL1000, v1.1, 2014-01-31 En trygg och utvecklande mötesplats där alla elever lyckas! Vår verksamhetsidé

Läs mer

Remiss: Förslag till reviderad läroplan för förskolan. Sammanfattning. 1. Förskolans värdegrund och uppdrag

Remiss: Förslag till reviderad läroplan för förskolan. Sammanfattning. 1. Förskolans värdegrund och uppdrag Riksförbundet för barn, unga REMISSVAR och vuxna med utvecklingsstörning, FUB 2018-02-02 Handläggare: Zarah Melander Skolverket, Skolverkets diarienummer 2017:783 Remiss: Förslag till reviderad läroplan

Läs mer

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, Behörighetskrav: Lärare och förskollärare: Vilka som får undervisa i skolväsendet Endast den som har legitimation som lärare eller förskollärare och är

Läs mer

Teknik gör det osynliga synligt

Teknik gör det osynliga synligt Kvalitetsgranskning sammanfattning 2014:04 Teknik gör det osynliga synligt Om kvaliteten i grundskolans teknikundervisning Sammanfattning Skolinspektionen har granskat kvaliteten i teknikundervisningen

Läs mer

Instruktioner till skolan

Instruktioner till skolan Instruktioner till skolan Detta bildspel är ett stöd för er i mötet med nyanlända elevers vårdnadshavare på ett föräldramöte eller välkomstmöte. Bildspelet innehåller 27 bilder med ett innehåll som nyanlända

Läs mer

Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag

Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag 2017-04-06 1 (11) Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se

Läs mer

Det nya i Läroplan för förskolan

Det nya i Läroplan för förskolan Det nya i Läroplan för förskolan Som träder i kraft 1 juli 2019 Malin Malmström Bakgrund - Förskolesatsningen Skolinspektionen har mellan 2015-2017 granskat ett stort antal förskolor och deras ledning,

Läs mer

LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN. Planera och organisera för kollegialt lärande

LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN. Planera och organisera för kollegialt lärande LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN Planera och organisera för kollegialt lärande Läslyftet i förskolan och skolan Läslyftet är en kompetensutvecklingsinsats som riktar sig mot både förskolan och skolan. Insatsens bygger

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Kursplanen i engelska

Kursplanen i engelska I Lvux12, avsnitt 1. Vuxenutbildningens uppdrag och värdegrund står det att hänsyn ska tas till de enskilda elevernas olika förutsättningar, behov och kunskapsnivå samt att vuxenutbildningen ska ta till

Läs mer

2 (6) Inledning. Skolinspektionen. Skolinspektionens observationer. 1 Se bilaga 2, "Definition av delaktighet".

2 (6) Inledning. Skolinspektionen. Skolinspektionens observationer. 1 Se bilaga 2, Definition av delaktighet. Beslut Föreningen Carlssons skola info@carlssonsskola.se Rektor Susanne Ridner susanne.ridner@info.se 2018-01-17 Dnr 400-2016:11440 Beslut efter kvalitetsgranskning av förutsättningar för delaktighet i

Läs mer

Om ämnet Engelska. Bakgrund och motiv

Om ämnet Engelska. Bakgrund och motiv Om ämnet Engelska Bakgrund och motiv Ämnet engelska har gemensam uppbyggnad och struktur med ämnena moderna språk och svenskt teckenspråk för hörande. Dessa ämnen är strukturerade i ett system av språkfärdighetsnivåer,

Läs mer

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER GENERELL KARAKTÄR FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE MÅL Målen anger inriktningen på förskolans arbete och därmed

Läs mer

ATT UTVECKLA KOMPETENS I VAD SOM SKA BEDÖMAS OCH HUR DAGENS INNEHÅLL UPPFÖLJNING AV UPPGIFT. BEDÖMNING bakgrund och begrepp

ATT UTVECKLA KOMPETENS I VAD SOM SKA BEDÖMAS OCH HUR DAGENS INNEHÅLL UPPFÖLJNING AV UPPGIFT. BEDÖMNING bakgrund och begrepp ATT UTVECKLA KOMPETENS I VAD SOM SKA BEDÖMAS OCH HUR Martina Lundström universitetsadjunkt LTU och pedagogista i Piteå kommun DAGENS INNEHÅLL UPPFÖLJNING AV UPPGIFT BEDÖMNING bakgrund och begrepp VAD SKA

Läs mer

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden.

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Författningsstöd Övergripande författningsstöd 1 kap. 4 skollagen Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns

Läs mer

Stöd till elever: Då, nu och i framtiden Stockholm 16/5 Göteborg 30/5 Malmö 31/5

Stöd till elever: Då, nu och i framtiden Stockholm 16/5 Göteborg 30/5 Malmö 31/5 Stöd till elever: Då, nu och i framtiden Stockholm 16/5 Göteborg 30/5 Malmö 31/5 Daniel Östlund, fil dr Lektor i pedagogik inr specialpedagogik Högskolan Kristianstad Utbildningens syfte Utbildningen inom

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förutsättningar för delaktighet i undervisningen vid Andersbergsskolan i Gävle kommun. Skolinspektionen.

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förutsättningar för delaktighet i undervisningen vid Andersbergsskolan i Gävle kommun. Skolinspektionen. Beslut Gävle kommun gavle.kommun@gavle.se Rektor, Andersbergsskolan ann-catrine.rehn@gavle.se 2017-12-22 Dnr 400-2016:11440 Beslut efter kvalitetsgranskning av förutsättningar för delaktighet i undervisningen

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förutsättningar för delaktighet i undervisningen vid Vidingsjöskolan i Linköpings kommun.

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förutsättningar för delaktighet i undervisningen vid Vidingsjöskolan i Linköpings kommun. Beslut Linköpings kommun kommun@linkoping.se Rektor, Vidingsjöskolan christina.bradley-ireman@linkoping.se 2018-01-25 Dnr 400-2016:11440 Beslut efter kvalitetsgranskning av förutsättningar för delaktighet

Läs mer

Vad betyder begreppet lek för oss?

Vad betyder begreppet lek för oss? LEK Vad betyder begreppet lek för oss? Lek för att lära Fri lek eller pedagogisk lek Att ha roligt ensam eller tillsammans med kompisar eller pedagoger Att bearbeta och förstå upplevda känslor Öva samarbete,

Läs mer

Där man söker får man svar

Där man söker får man svar FoU skriftserie nr 2 Där man söker får man svar Delaktighet i teori och praktik för elever med funktionsnedsättning REDAKTÖRER Kristina Szönyi, Tove Söderqvist Dunkers Forsknings- och utvecklingsrapport

Läs mer

Skolverkets föreskrifter om påbyggnadsutbildningen Barnskötare inom kommunal vuxenutbildning

Skolverkets föreskrifter om påbyggnadsutbildningen Barnskötare inom kommunal vuxenutbildning SKOLFS 2004:18 Utkom från trycket den 24 augusti 2004 Senaste lydelse av Skolverkets föreskrifter om påbyggnadsutbildningen Barnskötare inom kommunal vuxenutbildning 2004-08-09 Skolverket föreskriver med

Läs mer

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Lokal arbetsplan Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Naturvetenskap för små barn handlar om att observera och iaktta det barnen gör och är intresserade av i leken. Det gäller att för egen del som vuxen och

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla

En likvärdig utbildning för alla Barn som utmanar En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Britt-Lis Persson Linus Skarp Funktionsnedsättningar En diagnos är en indikation om en funktionsnedsättning och ska vara

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM)

Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) Vi arbetar för en lärmiljö som ger bästa möjliga förutsättningar för alla, oavsett funktionsförmåga. Det gör vi genom att ge specialpedagogiskt stöd erbjuda undervisning

Läs mer

Ny skollag och reviderad läroplan VAD HAR HÄNT? Perspektiv på förskolans utveckling, uppdrag och förskollärarens utökade ansvar

Ny skollag och reviderad läroplan VAD HAR HÄNT? Perspektiv på förskolans utveckling, uppdrag och förskollärarens utökade ansvar Ny skollag och reviderad läroplan VAD HAR HÄNT? Perspektiv på förskolans utveckling, uppdrag och förskollärarens utökade ansvar Perspektiv Barnomsorg, Daghem, Dagis, Förskola (Förskolan nr 1. 2006) Finns

Läs mer

Flerspråkighet och modersmålsstöd i förskolan

Flerspråkighet och modersmålsstöd i förskolan Flerspråkighet och modersmålsstöd i förskolan Gemensamma riktlinjer för Trelleborgs kommuns förskoleverksamhet Inledning Barn med annat modersmål som ges möjlighet att utveckla detta får bättre möjligheter

Läs mer

Kursplanen i svenska som andraspråk

Kursplanen i svenska som andraspråk planens centrala innehåll för såväl dig själv som för eleven? Fundera över hur du kan arbeta med detta både i början av kursen men också under kursens gång. Lvux12, avsnitt 2. Övergripande mål och riktlinjer

Läs mer

Kvalitetsarbetet i förskola och skola.

Kvalitetsarbetet i förskola och skola. Kvalitetsarbetet i förskola och skola. Hur och på vilket sätt kan kvaliteten utvecklas i verksamheten med utgångspunkt i vetenskap och beprövad erfarenhet Vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet Utbildningen

Läs mer

Att skapa förutsättningar för delaktighet i undervisningen

Att skapa förutsättningar för delaktighet i undervisningen Att skapa förutsättningar för delaktighet i undervisningen Tematisk kvalitetsgranskning 2018 Diarienummer: 400-2016-11440 Publiceringsår 2018 2 (61) Innehållsförteckning Förord... 3 Sammanfattning... 4

Läs mer

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Skriven av Elisabeth Fors, Ulrika Söderström Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utveckla öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar.

Läs mer

Tyck till om förskolans kvalitet!

Tyck till om förskolans kvalitet! (6) Logga per kommun Tyck till om förskolans kvalitet! Självskattning ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet Dokumentet har sin utgångspunkt i Lpfö 98/0 och har till viss del en koppling till

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Alla har rätt att lära på egna villkor Vi arbetar för att barn, unga och vuxna, oavsett funktionsförmåga, ska nå målen för sin utbildning.

Läs mer

Individuella utvecklingsplaner IUP

Individuella utvecklingsplaner IUP Individuella utvecklingsplaner IUP 1 SYFTE OCH BAKGRUND Regeringen har beslutat att varje elev i grundskolan skall ha en individuell utvecklingsplan (IUP) från januari 2006. I Säffle är det beslutat att

Läs mer

NATURVETENSKAP OCH TEKNIK. Planera och organisera för kollegialt lärande

NATURVETENSKAP OCH TEKNIK. Planera och organisera för kollegialt lärande NATURVETENSKAP OCH TEKNIK Planera och organisera för kollegialt lärande ISBN: 978-91-7559-230-5 Grafisk form: Typisk form och AB Typoform Foto: Elke Welzbacher och Lena Katarina Johansson Tryck: Elanders

Läs mer

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN SID 1 (8) 2012-10-12 KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2013 Självvärdering av hur förskolan utifrån läroplanen skapar förutsättningar för

Läs mer

En tillgänglig förskola för alla barn! Betty-Ann Håkansson och Marianne Lennartsson Specialpedagoger från Centrala Barn- och Elevhälsan Sölvesborg.

En tillgänglig förskola för alla barn! Betty-Ann Håkansson och Marianne Lennartsson Specialpedagoger från Centrala Barn- och Elevhälsan Sölvesborg. En tillgänglig förskola för alla barn! Betty-Ann Håkansson och Marianne Lennartsson Specialpedagoger från Centrala Barn- och Elevhälsan Sölvesborg. Bakgrund Våra akuta uppdrag har de senaste åren ökat

Läs mer

Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM)

Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) Vi arbetar för en lärmiljö som ger bästa möjliga förutsättningar för alla, oavsett funktionsförmåga. Det gör vi genom att ge specialpedagogiskt stöd erbjuda undervisning

Läs mer

Leda digitalisering 12 oktober Ale

Leda digitalisering 12 oktober Ale Leda digitalisering 12 oktober Ale Program för dagen Check in Gå igenom och diskutera metoden effektkedja Bensträckare Check out Diskutera intervjuer FIKA! Planera genomförandet av effektkedjan Välja modul

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förutsättningar för delaktighet i undervisningen vid Påskbergsskolan 4-9 i Varbergs kommun.

Beslut. efter kvalitetsgranskning av förutsättningar för delaktighet i undervisningen vid Påskbergsskolan 4-9 i Varbergs kommun. Beslut Varbergs kommun ks@kommunen.varberg.se Annefrid Svenningsson annefrid.svenningsson@varberg.se 2017-12-13 Dnr 400-2016:11440 Beslut efter kvalitetsgranskning av förutsättningar för delaktighet i

Läs mer

KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK. Dokumentansvarig Pedagogista/bitr. förskolechef Charlotte Larsson

KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK. Dokumentansvarig Pedagogista/bitr. förskolechef Charlotte Larsson KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Förskolechef Ann Ståhlberg Dokumentansvarig Pedagogista/bitr. förskolechef Charlotte Larsson Datum 2014-01-03 1 (5) Lindöskolans förskolors plan mot diskriminering

Läs mer

Sundsvalls kommun Dnr :11440 Rektor, Kyrkmons skola

Sundsvalls kommun Dnr :11440 Rektor, Kyrkmons skola Beslut Sundsvalls kommun 2017-12-07 sundsvalls.kommun@sundsvall.se Dnr 400-2016:11440 Rektor, Kyrkmons skola maria.stal-sundqvist@skola.sundsvall.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förutsättningar

Läs mer

Idrott och hälsa för alla. - hur vi hittar vägarna

Idrott och hälsa för alla. - hur vi hittar vägarna Idrott och hälsa för alla - hur vi hittar vägarna En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Alla har rätt att lära på egna villkor Vi arbetar för att barn, unga och vuxna, oavsett

Läs mer

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Beslutat av: Kommunfullmäktige för beslut: 11 januari 2017 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Ansvarig

Läs mer

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 2. MÅL - INDIKATORER - ARBETSSÄTT - AKTIVITETER... 2 1. NÄMNDMÅL:... 2 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Barn- och elevhälsoplan för Sundsvalls kommunala förskolor, grundskolor och gymnasium

Barn- och elevhälsoplan för Sundsvalls kommunala förskolor, grundskolor och gymnasium Barn- och elevhälsoplan för Sundsvalls kommunala förskolor, grundskolor och gymnasium Denna barn- och elevhälsoplan ska bidra till att vi gör det goda livet möjligt och för att skapa alltid bästa möte

Läs mer

Inkludering och delaktighet eleven och lärmiljön i fokus

Inkludering och delaktighet eleven och lärmiljön i fokus Inkludering och delaktighet eleven och lärmiljön i fokus Det finns fyra inriktningar på modulen Inkludering och delaktighet. De inledande delarna och den avslutande delen är gemensam för samtliga inriktningar

Läs mer

Nu hittar vi vägen tillsammans för en likvärdig utbildning Rodhe Jonsson

Nu hittar vi vägen tillsammans för en likvärdig utbildning Rodhe Jonsson Elevhälsokompetens- Nu hittar vi vägen tillsammans för en likvärdig utbildning Rodhe Jonsson 2018-03-14 Skolhälsovård Elevvård Specialpedagogisk kompetens Elevhälsan 2018-03-15 2 FN:s barnkonvention- Elevens

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola 1(7) Lokal arbetsplan Lövåsens förskola 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 4 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och

Läs mer

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2016

KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2016 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN FÖRSKOLEAVDELNINGE N KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2016 Självvärdering av hur arbetslaget utifrån läroplanen skapar förutsättningar för barnens utveckling och lärande.

Läs mer

Redo att lära bokmärke

Redo att lära bokmärke AIDE MEMOIR Redo att lära bokmärke Känner jag till varje elevs individuella utbildningsbehov? Inkluderar jag? VÄLKOMNANDE Välkomnar jag varje elev? Välkomnar jag varje elev på samma sätt? Har jag välkomstritualer?

Läs mer

Kommunikation och språk med utgångspunkt från skolans styrdokument

Kommunikation och språk med utgångspunkt från skolans styrdokument Kommunikation och språk med utgångspunkt från skolans styrdokument NPF-podden, UR www.aspeflo.se Språk och kommunikation i skolan Lek social interaktion, i olika sammanhang Information söka använda - värdera

Läs mer

Varmt välkomna till konferensen Läsa, skriva, räkna en garanti för tidiga stödinsatser Stockholm den 25 mars 2019 Wifi-lösenord:

Varmt välkomna till konferensen Läsa, skriva, räkna en garanti för tidiga stödinsatser Stockholm den 25 mars 2019 Wifi-lösenord: Varmt välkomna till konferensen Läsa, skriva, räkna en garanti för tidiga stödinsatser Stockholm den 25 mars 2019 Wifi-lösenord: Program 9:30-10:00 Bakgrund, syfte och utformning 10:00-10:40 Obligatoriska

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN FÖRSKOLEAVDELNINGE N KVALITETSINDIKATOR FÖR FÖRSKOLANS VERKSAMHET 2018 (med uppdaterade kriterier för digitalisering men före en större genomgång utifrån den reviderade läroplanen

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

TILLGÄNGLIG FÖRSKOLA FÖR ALLA!

TILLGÄNGLIG FÖRSKOLA FÖR ALLA! TILLGÄNGLIG FÖRSKOLA FÖR ALLA! HUR SKAPAR VI TILLGÄNGLIGA LÄRMILJÖER UTIFRÅN ALLA BARNS OLIKHETER? 8 mars 2019 Catarina Björk Specialpedagog FÖRMIDDAGENS INNEHÅLL Presentation Tillgänglig förskola- vad

Läs mer

Medforskande pedagoger skapar möjligheter

Medforskande pedagoger skapar möjligheter Medforskande pedagoger skapar möjligheter Tillgängliga lärmiljöer i förskolan Stjärnhimlens förskoleområde, Hammarö kommun Ht 2016- Vt 2017 Projektledare: Noomi Björkman, Specialpedagog noomi.bjorkman@skola.hammaro.se

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET För studenter antagna fr.o.m. H 11 Version augusti 2015 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens huvudsyfte är att erbjuda

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING Utbildning KVALITETSREDOVISNING Klågerupskolan F-5 2007 2008-02-06 Klågerupskolan F-5 Enligt Förordning (1997:702) om kvalitetsredovisning inom skolväsendet skall varje kommun senast den 1 maj varje år

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober Skolplan 2016-2019 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober 2015 1 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns

Läs mer

Diskussionsfrågor till Språklig sårbarhet i förskola och skola

Diskussionsfrågor till Språklig sårbarhet i förskola och skola Diskussionsfrågor till Språklig sårbarhet i förskola och skola Barnet/eleven, språket och pedagogiken KAPITEL 1 1. Pratar vi om språkstörning på vår förskola/skola? Hur förstår vi det begreppet/den diagnosen?

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2014:03. Utbildningen för nyanlända elever

Sammanfattning Rapport 2014:03. Utbildningen för nyanlända elever Sammanfattning Rapport 2014:03 Utbildningen för nyanlända elever Sammanfattning Skolinspektionen har granskat utbildningen för nyanlända elever i årskurserna 7-9. Granskningen genomfördes i tio kommunala

Läs mer

Vägar till ökad delaktighet och förbättrad samordning

Vägar till ökad delaktighet och förbättrad samordning Vägar till ökad delaktighet och förbättrad samordning Pär Alexandersson och Marjana Tornmalm 2017-11-22 Utgångspunkter 2017-11-22 Grundläggande förutsättningar Mänskliga rättigheter Del av en evidensbaserad

Läs mer

Mariebergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mariebergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013/14 Mariebergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling vårt arbete för att förhindra diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid vår skola 1 Rev ht 2013 (13-09-12)

Läs mer

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 2015 har 10 åringen nått statens och våra mål men framförallt sina egna och har tagit ansvar för sin egen utveckling med stöd av vuxna. 10 åringen tror på sig själv

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla. En rättighet vi främjar genom kunskap, stöd och utveckling

En likvärdig utbildning för alla. En rättighet vi främjar genom kunskap, stöd och utveckling En likvärdig utbildning för alla En rättighet vi främjar genom kunskap, stöd och utveckling Rådgivare Jenny Hübinette Rådgivare Catharina Månsson Syfte: Att få kännedom om vår myndighet samt att få kännedom

Läs mer

Elevers rätt till kunskap, extra anpassningar och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap, extra anpassningar och särskilt stöd Juridisk vägledning Reviderad maj 2015 Mer om Elevers rätt till kunskap, extra anpassningar och särskilt stöd Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt. Vissa elever

Läs mer

Verksamhetsplan 2016/2017. Brotorpsskolan

Verksamhetsplan 2016/2017. Brotorpsskolan Verksamhetsplan 2016/2017 Brotorpsskolan Sammanställd Augusti/september 2016 Utvecklingsområden för Brotorpsskolan Grundskola Trygghet Skolan ska sträva efter att vara en levande social gemenskap som ger

Läs mer

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6

Grundlärare med inriktning mot arbete i F-3 samt åk 4-6 Översikt, kompetenser Relationell/ kommunikativ Visa intresse att etablera kontakt med elever, skapa relationer med elever, skapa förtroendefulla relationer med Ledarskap Visa ett respektfullt bemötande

Läs mer

Formativ Undervisning

Formativ Undervisning Så skapar vi bättre förutsättningar för lärande med Formativ Undervisning Åsa Hirsh, asa.hirsh@ju.se Strategier för att forma och utveckla elevers lärande Min presentation Strategier för att forma och

Läs mer