SYSTEMHANDLING Flackarp-Arlöv, fyra spår Förutsättningar för hantering av vattenanknuten infrastruktur PM,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SYSTEMHANDLING Flackarp-Arlöv, fyra spår Förutsättningar för hantering av vattenanknuten infrastruktur PM, 2012-12-07"

Transkript

1 Förutsättningar för hantering av vattenanknuten

2 [Delprodukt] Skapad av: Björn Carlqvist, Sebastian Irminger, Sweco Fackansvarig: VA. Interngranskad av Anders Densfelt och Olof Persson Dokumentdatum: Diarienr/Ärendenr: TRV 2012/ Version: Uppdragsnr:

3 Sammanfattning Järnvägssträckan Flackarp-Arlöv ska byggas ut, från dubbelspår till fyra spår. Vid utbyggnaden sänks spåren till som mest 6 m under kringliggande mark. De nya spåren ska i princip byggas i samma läge som befintligt dubbelspår, vilket medför att tillfälliga järnvägsanläggningar måste nyttjas för att upprätthålla trafik under hela utbyggnadstiden. Den i form av dagvatten, spillvatten och dricksvatten som idag korsar eller finns i omedelbar närhet av spåren kommer att påverkas. En inventering av befintliga ledningar har gjorts längs sträckan, SHSL Dimensionerande nederbörd erhålls enligt den metodik beskriven i P104. Dimensionerande 100-årflöde erhålls med hjälp av Trafikverkets publikation VVMB 310 Hydraulisk dimensionering. Dräneringssystemet längs de nedsänkta spåren ska kunna hantera 100 % av ett 10-årsregn utan att tågtrafik måste sänka hastigheten. Anläggningen ska även kunna vara i drift vid ett 100-årsregn, men med nedsatt hastighet. Utjämningsdammar för anläggningsvattnet förutsätts kunna släppa upp till 5 liter vatten per sekund och avvattnad hektar. Då det nedsänka området är cirka 19 hektar stort innebär det ett maximalt tillskott på knappt 100 l/s. Vatten som faller på den västra sidan spåren ska i möjligaste mån hanteras på västra sidan. Detta minskar belastningen på Alnarpsån då den rinner genom Åkarp. Nulägessituation och dimensionerande vattennivåer i Alnarpsån erhålls med hjälp av den hydrauliska datormodellen MIKE 11.

4

5 Innehåll 1. Inledning Bakgrund Avgränsningar Nulägesbeskrivning Alnarpsån Markavrinning till Alnarpsån Befintligt VA-nät Modellering av vattennivåer i Alnarpsån Modellens tillförlitlighet nedströms Testvägen Dimensioneringsförutsättningar Dimensionerande nederbörd Dimensioneringsförutsättningar: återkomsttid och varaktighet Ackumulerad sannolikhet för nederbörd Nederbördsanalys Dimensionerande regn Markavrinning från område norr om Åkarp Dagvatten Anläggningsvatten Utjämningsdammar för anläggningsvatten Utflöde från utjämningsdammar Flöden i Alnarpsån Hög nivå i havet Sammanfattning av projektförutsättningar... 23

6 1. Inledning 1.1. Bakgrund Södra stambanan ska mellan Flackarp och Arlöv byggas om och breddas från två till fyra spår. Samtidigt ska spåren sänkas fyra till sex meter längs nuvarande sträckning genom samhällena Hjärup och Åkarp. Under byggskedet kommer även två tillfälliga spår anläggas öster om den befintliga järnvägen. Den som idag korsar eller finns i omedelbar närhet till befintliga spår i form av dagvatten, spillvatten och dricksvatten kommer att påverkas när järnvägen sänks. Dessutom kommer en sträcka av Alnarpsån att behöva flyttas i sidled för att möjliggöra breddningen av spårområdet. I Figur 1.1 och Figur 1.2 visas de preliminära spårens markanspråk för Hjärup och Åkarp, samt Alnarpsåns nuvarande läge. Figur 1.1 Preliminärt markanspråk för det breddade spåret genom Hjärup. 6 (24)

7 Figur 1.2 Preliminärt markanspråk för det breddade spåret genom Åkarp. Av bilden framgår även att en sträcka av Alnarpsån måste flyttas i sidled Avgränsningar Följande PM beskriver dagsläget samt de effekter anläggandet av järnvägen får på dagens vattenanknutna. Någon hänsyn har inte tagits till i området planerad nyexploatering. Förutsättningar för dricksvatten beskrivs inte eftersom dricksvatten pumpas, och alternativa lösningar därför kan finnas relativt lätt. VA Syd arbetar med en ny plan för distribution av dricksvatten i Åkarp som onödiggör dagens tryckstegringsstation söder om Åkarp. Planen skall vara klar i september (24)

8 2. Nulägesbeskrivning 2.1. Alnarpsån Alnarpsåns avrinningsområde är cirka 25 km 2 stort, varav 5 km 2 är tätorter. Förutom markavrinning från åkermark belastas ån även med dagvatten från Hjärup, Åkarp och Arlöv. I Figur 2.1 visas åns avrinningsområde. Figur 2.2 visar en närbild av Åkarp med referenspunkter utmarkerade. Figur 2.1 Alnarpsåns avrinningsområde. Figur 2.2 Närbild av Alnarpsån då den rinner genom Åkarp. 8 (24)

9 En profil av Alnarpsåns botten, från källa till mynning, kan ses i Figur 2.3. Av den framgår att ån uppströms Åkarp har betydligt större fall än vad den har i Åkarp, vilket medför att vatten snabbt rinner till Åkarp men har svårare att rinna därifrån. En breddning av åfåran hade kunnat kompensera för den minskade hastigheten, men befintlig bebyggelse förhindrar sådan breddning. Åkarps topografiska läge gör samhället översvämningskänsligt. Figur 2.3 visar hur åbotten sänkts nedströms järnvägsundergången vid Testvägen, sannolikt ett resultat av rensning efter ett kraftigt regn i augusti Figur 2.3 Profil av Alnarpsåns botten. Höjder är angivna i RH70. Kapaciteten i Alnarpsån är i dagsläget inte tillräcklig för att förhindra översvämningar vid kraftiga regn, som exempelvis det i augusti För Åkarps del är översvämningsrisken i dagsläget störst norr om Åkarpsdammen, där bron över Stationsvägen är smal och dämmer flödet. Beslut har fattats av Burlövs kommun att denna bro ska breddas, vilket kommer att minska översvämningsrisken. Nedströms bron vid Stationsvägen rinner ån ut i Åkarpsdammen. Vattennivån i dammen vidmakthålls genom ett överfall vid dammens utlopp. Efter Åkarp är järnvägsbron vid Testvägen en trång passage vid höga flöden. Bron kommer att ersättas i samband med att den nya järnvägsanläggningen byggs. Några flödesmätningar från Alnarpsån finns inte att tillgå, men enligt obekräftad muntlig uppgift så uppskattas lågvattenflödet i ån till cirka 0,25 m 3 /s. I 1983 års förslag till förrättning uppskattades högsta flöden vara mellan 5-6 m 3 /s vid Åkarpsdammen och dryga 7 m 3 /s vid åns mynning vid ett 2-årsregn. Flödena är sannolikt framräknade med förenklade metoder, och en flödesökning på bara drygt 1 m 3 /s mellan Åkarpsdammen och mynningen är inte tillräcklig för att täcka alla de dagvattenutlopp som idag finns nedströms Åkarpsdammen. 9 (24)

10 2.2. Markavrinning till Alnarpsån En stor del av flödet till Alnarpsån genereras av markavrinning från kringliggande åkermark. I Figur 2.4 har avrinningsområdet delats in i de områden som antas bidra till flödet som markavrinning (gula områden) och de som antas bidra till flödet genom utlopp från VA-nät (blå områden). Hela Hjärup, såväl som områden 1, 2a, 2b och 4 bidrar i dagsläget till flödet genom Åkarp. Dessutom mynnar det mesta av dagvattnet från västra Åkarp uppströms Åkarpsdammen. Figur 2.4 Avrinningsområdets indelning i områden som bidrar till flödet i ån genom markavrinning (gula) och genom utflöde från VA-nät (blå) Befintligt VA-nät De dagvattenutlopp som i dagsläget belastar Alnarpsån från Åkarp och Arlöv kan ses i Figur 2.5 och Figur 2.6. Det framgår att en stor del av dagvattnet från västra Åkarp mynnar i Alnarpsån precis uppströms Stationsvägen, och därmed bidrar till belastning i den mest utsatta delen av Åkarp. Om västra Åkarps dagvatten istället avleds väster om järnvägsanläggningen med utlopp till Alnarpsån nedströms Åkarp minskas belastningen på östra Åkarps VA-system. 10 (24)

11 Figur 2.5 Dagvattenutlopp i Åkarps som mynnar i dagsläget mynnar i ån. Figur 2.6 Dagvattenutlopp i Arlöv/Tågarp som i dagsläget mynnas i ån. Förutom de utlopp som visas ovan mynnar även två utlopp med dagvatten från Hjärup i ån norr om Åkarp. På grund av bristande underlag om flödesmönster från dessa utlopp betraktats hela Hjärup som markavrinning. 11 (24)

12 3. Modellering av vattennivåer i Alnarpsån Modelleringen av vattennivåerna i Alnarpsån har gjorts med MIKE 11. MIKE 11 är en endimensionell datormodell som med hjälp av flödesinformation beräknar resulterande vattennivåer i åfåran. Informationen om vattnets stighöjd överförs sedan till en digital höjdmodell för att visualisera översvämningsresultaten i plan (2-D). I den genomförda modelleringen av Alnarpsån görs kalibrering med hjälp av vädersituationen i augusti 2010, den enda period då såväl nederbördsmätningar som vattenståndsmätningar finns att tillgå. Översvämningssituationen i augusti 2010 används också för att beskriva åns nulägessituation, alltså innan anläggandet av breddad järnväg. Den hydrologiska modellen MIKE NAM används för att beräkna den markavrinning som regnet i augusti 2010 gav upphov till. De ytor som i modelleringen bidrar med markavrinning är gulmarkerade i Figur 2.4. Grönmarkerade ytor visar områden som bidrar via VA-nätet. VA-nätet förutsätts vid högflöden gå fullt, och punktflödena från VA-utlopp förutsätts därför motsvara ledningens maxkapacitet. Då flödestoppar från VA-nät och kringliggande mark (trots ett litet avrinningsområde och en hög åkerdräneringsgrad) sannolikt inte inträffar samtidigt kommer antagandet leda till en överskattning av det momentana maxflödet i ån. Även det faktum att flödesmotståndet ut från VA-nätet ökar i takt med att vattennivån i ån stiger gör det sannolikt att maxflödet i ån överskattas. Bristande kunskap om verkligt förhållande mellan dagvattennät och markavrinning gör det dock mycket svårt att korrekt bedöma hur flödestopparna förhåller sig till varandra, och felaktiga antaganden riskerar att underskatta det maximala flödestillskottet till ån. Därför behålls antagandet om fulla VA-ledningar. Maxkapaciteten i varje utloppspunkt uppskattas med hjälp av Mannings formel och ledningarnas dimension och lutning. Mannings n antas vara 0,012. Om ledningarna lutning inte är känd antas den vara Modellens tillförlitlighet nedströms Testvägen Efter översvämningarna i augusti 2010 har muddring/upprensning av Alnarpsån nedströms Testvägen skett. Eftersom dagens geometri nedströms Testvägen därmed är väsentligt annorlunda än den som rådde vid regntillfället kan modellen (som baseras på dagen geometri) längs denna sträcka inte förväntas ge korrekta nivåer för situationen år Längs Arlöv mynnar även fler och större dagvattenledningar än i Åkarp, och den ovan beskrivna risken för överskattning av VA-nätets bidrag är därför mer betydande i Arlöv än i Åkarp. 12 (24)

13 4. Dimensioneringsförutsättningar I följande kapitel beskrivs de förutsättningar för beräkning som antas gälla vid dimensionering av järnvägsanläggningens vattenhanteringssystem Dimensionerande nederbörd Den dimensionerande nederbörden påverkar hur järnvägsanläggningens dräneringssystem utformas Dimensioneringsförutsättningar: återkomsttid och varaktighet Vid dimensionering av ett system för hantering av regnvatten är återkomsttid en dimensioneringsförutsättning, och beskriver hur ofta ett regn kan förväntas inträffa. Ett 10-årsregn motsvarar således den regnintensitet som i genomsnitt uppnås eller överskrids en gång vart 10:e år, ett 20-årsregn det regn som uppnås eller överskrids en gång vart 20:e år, och så vidare. Genom att dimensionera anläggningen för långa återkomsttider kan antalet driftstopp till följd av regn minskas sett över anläggningens livstid, men samtidigt ökar investerings-, drifts- och underhållskostnader. Ett regns återkomsttid är inte ensamt tillräckligt för att dimensionera anläggningen, även regnets varaktighet är nödvändig. Korta regn är intensivare än långa regn, men långa regn ger normalt en större total fallen vattenvolym än korta regn. Ett 10-årsregn med varaktighet 10 minuter är mycket olikt ett 10-årsregn med varaktighet 24 timmar, trots att båda är 10- årsregn. Korta regn är normalt sett dimensionerande för system som transporterar regnvattnet (ledningar och pumpar), medan långa regn är dimensionerande för system som uppehåller regnvattnet (magasin och dammar). Den varaktighet som används vid dimensionering av dräneringssystemet i tråget är 25 minuter, och motsvarar den tid som det uppskattas ta för hela området det regnar över att bidra till flödet in till den pump som kommer lyfta regnvattnet ut ur tråget. För dimensionering av dammar används den varaktighet som ger störst volymsbehov Ackumulerad sannolikhet för nederbörd Sannolikheten att ett regn med återkomsttid T år ska falla är varje enskilt år 1/T, alltså 1/10 för ett 10-årsregn, 1/20 för ett 20-årsregn och så vidare. Denna sannolikhet gäller endast när varje enskilt år betraktas för sig. På grund av järnvägsanläggningens samhällsviktiga funktion kan driftstopp till följd av regn inte tolereras varje år, och den årliga sannolikheten för givna regn är därför inte intressant. Istället måste den ackumulerade 13 (24)

14 sannolikheten under längre perioder visas, vilket görs i Tabell 4.1. Tabellen läses enligt följande: Välj undersökt period, n så att perioden överensstämmer med en acceptabel återkomsttid för driftstopp till följd av regn. Exempelvis innebär då n=20 att driftstopp endast kan accepteras en gång var 20:e år. Välj återkomsttid, T för det regn som anläggningen ska dimensioneras för. Exempelvis innebär T=100 att dimensionering görs för ett 100- årsregn. Observera att olika varaktighet kommer gälla för olika delar av systemet som ska hantera regnvatten, men att återkomsttiden alltid ska vara T år. Läs av sannolikheten att anläggningens drift störs minst en gång under den valda perioden och med det valda regnet. Om exempelvis T=20 år och n=20 år är sannolikheten att anläggningens kapacitet överskrids minst en gång under 20 år när dimensionering har gjorts för ett 20- årsregn 64 %. Det är alltså mer sannolikt att anläggningens kapacitet överskrids än att kapaciteten inte överskrids. Om anläggningen istället dimensioneras för att hantera ett 100-årsregn minskar sannolikheten att kapaciteten i systemet överskrids under en 20-årsperiod till 18 %. Tabell 4.1 Ackumulerad sannolikhet att ett T-årsregn uppnås eller överskrids under en n år lång period Undersökt period, n Återkomsttid, T 10 år 20 år 30 år 40 år 50 år 100 år 10 år 65 % 88 % 96 % 99 % 99 % 100 % 20 år 40 % 64 % 79 % 87 % 92 % 99 % 100 år 10 % 18 % 26 % 33 % 39 % 63 % 250 år 4 % 8 % 11 % 15 % 18 % 33 % 500 år 2 % 4 % 6 % 8 % 10 % 18 % 1000 år 1 % 2 % 3 % 4 % 5 % 10 % Hur ofta anläggningen kan tillåtas begränsas, samt vilken säkerhet som önskas, är en avvägning mellan kostnaden av driftsstopp och anläggnings-, drifts- och underhållskostnader. Vid utförd dimensionering har det förutsatts att driftstörning kan accepteras en gång var 20:e år, samt att dimensionering med 100-års återkomsttid ger en tillräcklig säkerhet för att uppnå detta mål Nederbördsanalys Nederbördsstationer med relevanta dataserier nära Åkarp finns i Alnarp, Lund, Landskrona, Björnstorp och Malmö. Dataseriernas längd varierar mellan 27 och 51 år. Frekvensanalys har utförts på stationerna, och resultaten visas i Figur (24)

15 Blockregnvolym [mm/24h] SYSTEMHANDLING För att komplettera mätserierna har även beräkningar av förväntad nederbörd i området gjorts enligt Svenskt vattens publikation P90 och P104. I P90 presenteras en metod där en regional z-faktor används för att uppskatta regnhändelser (Dahlströms formel). Metoden är mycket etablerad i Sverige. Denna metod har nyligen kompletterats/ersatts av en formel som istället utgår ifrån molnfysik (Svenskt vatten, P104). P104 använder en och samma formel för hela landet. Resultaten för metodik enligt P90 (z=14) och P104 visas i Figur 4.1, tillsammans med resultaten från frekvensanalyser av mätserier Återkomsttid [år] P90 P104 Malmö Landskrona Lund Björnstorp Figur 4.1 Återkomsttider för nederbörd när olika beräkningsmetoder används. Figur 4.1 visar att spridningen i resultat är stor beroende på vilken metod som används. Resultaten som baseras på faktiska mätningar har en fördel då de är kopplade till hur nederbörden i området har varit under de senaste årtiondena. Samtidigt begränsas de av att vara lokala, och beskriver bara nederbördssituationen i just den punkt där mätaren står och under den period som mätningar har pågått. Metoderna från P90 och P104 har tagits fram med ett större underlag av mätningar från hela Sverige, men är metoder som utarbetats för att i första hand beskriva korta återkomsttider, och dess extrapolering till ett 100-årsperspektiv är därför inte självklar. Den metod som dock bedöms som mest lämplig att använda är P104, då den bygger på den senaste kunskapen om molnfysik och nederbördsmönster i Sverige. Som tillägg till ovanstående text kan sägas att det under de senaste 60 åren har fallit minst två regn över Skånes ostkust med en blockregnsvolym över 200 mm/24h. Med metodiken i P90 motsvarar detta cirka ett 250-årsregn, medan det med P104 skulle motsvara ett 500-årsregn. Denna typ av regn är mycket lokala, och sannolikheten att de drabbar järnvägsanläggningen därför liten. Det är dessutom troligt att samhället i övrigt står stilla vid så 15 (24)

16 extrema regn, så en dimensionering för denna typ av händelse leder till en orimlig överdimensionering av systemet. Förutom att fördyra anläggningen försvårar överdimensionering även god funktion vid normala förhållanden Dimensionerande regn Dimensionerande regn beräknade enligt P104 ger följande regnmängder vid korta regn. Resultaten används vid dimensionering av ledningssystem och pumpstationer. Tabell 4.2 Regnintensitet beräknad enligt P104 (Svenskt Vatten, P104) Regnintensitet ( l/s, ha) Varaktighet/ 10 min 15 min 20 min 25 min 30 min Återkomsttid 10 år år år Tabell 4.3 Regnmängd beräknad enligt P104 (Svenskt Vatten, P104) Regnmängder (mm) Varaktighet/ 10 min 15 min 20 min 25 min 30 min Återkomsttid 10 år år år Regnintensiteten för 10-årsregn med längre varaktighet visas nedan, och används vid dimensionering av dammar. Det ska påpekas att formeln enligt P104 har störst tillförlitlighet för varaktighet upp till 24 timmar. Vid varaktigheter längre än 48 timmar bedöms formeln över huvud taget inte vara gångbar som dimensioneringsunderlag. Tabell 4.4 Regnintensitet vid långa 10-årsregn. Varaktighet [tim] 10-årsregn (l/s,ha) 1 71,4 6 19, ,8 24 7,5 36 5,9 48 5,0 16 (24)

17 4.2. Markavrinning från område norr om Åkarp Det försänkta spårområdet innebär att markavrinningen från åkern nordväst om Åkarp (område 2a i Figur 2.4) inte kan rinna med självfall som idag. Det kommer att ses som en dimensioneringsförutsättning att detta vatten samlas i en utjämnande damm och sedan leds på västra sidan spåren för att mynna vid Testvägen. Anledningarna till att vatten som faller på västra sidan spåret bör hållas på västra sidan spåret är: Minskad belastning på Alnarpsån genom Åkarp medför en minskad risk för gatu- och källaröversvämningar. Att leda vatten under/över spårområdet kräver pumpning samt underhåll och beredskap för mekaniska fel och/eller energibortfall. Det finns större ytor för utjämningsmagasin på västra sidan. Detta betyder att flödestoppar lättare kan kapas, och att flödestoppen i ån blir lägre även efter utlopp vid Testvägen Dagvatten Det sänkta spårområdet innebär att dagvattenhanteringen från västra Åkarp måste lösas på annat sätt än idag. Liksom för markavrinningsvattnet (kapitel 4.2) så förordas att dagvatten från västra Åkarp leds på västra sidan genom en utjämningsdamm och vidare längs till utlopp vid Testvägen. Även dagvatten från västra Hjärup (Jakriborg) måste hanteras på ett annat sätt än dagens. Det vore positivt för Alnarpsån om även detta vatten behölls på västra sidan spåren Anläggningsvatten När anläggningen är färdigbyggd kommer det sänkta spårområdet i princip utgöra ett långt dike. Det vatten som faller över området kan inte med självfall rinna bort, utan måste samlas upp och pumpas upp till markytan. Från pumpstationerna leds anläggningsvattnet till utjämningsdammar innan det släpps till recipient. Vid dimensionering för anläggningsvattnet gäller följande förutsättningar: Grundvatteninträngningen in till anläggningen är i princip noll i Åkarpsområdet. Ett visst inflöde (10-12 l/s) förekommer i Hjärup, men det är försumbart i jämförelse med flödena som uppstår vid kraftiga regn, och inkluderas inte. Den täta kringliggande marken gör att infiltration i princip inte förekommer, och antas därför vara noll. Evaporationen antas vid regntillfällen vara noll. Ovanstående antaganden ger att 100 % av regnet som faller över tråget skall tas om hand i ett dräneringssystem. Avrinningskoefficienten är därför 1,0. En del av vattnet kommer visserligen fastna i anläggningen och inte behöva tas om hand, men att bedöma hur mycket är förknippat 17 (24)

18 med viss osäkerhet. Anläggningens samhällsviktiga funktion gör att säkerhetsmarginalen i beräkningar och antagande skall vara hög, och därför används avrinningskoefficienten 1,0. Anläggningen ska klara av att hantera 100 % av ett 10-årsregn utan tågtrafik behöver sänka hastigheten. Bankroppens porvolym kan användas för magasinering. Anläggningen ska kunna trafikeras vid ett 100-årsregn. Järnvägsanläggningen förutsätts kunna brukas med reducerad hastighet när vatten står mellan 0,4-1,0 m under RUK. Om vattnet stiger högre än 0,4 m under RUK stängs trafiken av Utjämningsdammar för anläggningsvatten Det förutsätts att det anläggningsvatten som pumpas upp från nedsänkt spårområde passerar genom en damm eller ett magasin innan det släpps ut till recipient. Det görs av två skäl: Genom utjämning av flödet minskas belastningen på recipient. Det är önskvärt att kunna isolera förorenat vatten från exempelvis släckningsarbeten. Dammarna skall därför vara försedda med en avstängning för utgående vatten och ha en tät botten av exempelvis lera som förhindrar infiltration till grundvattnet. Dammarna dimensioneras för att klara av ett 10-årsregn. Då konsekvenserna för samhället av en översvämmad damm är mindre än de av en översvämmad spåranläggning, bör andra säkerhetskrav gälla för dammar än för järnvägsanläggningen. Det bedöms inte som nödvändigt att dimensionera utjämningsdammar för ett inflöde motsvarande 100 % av nederbörden då kunskapen finns att en del av vattnet fastnar i bankroppens ojämnheter, hålrum och kring makadam/underballast. En bedömning av hur mycket vatten som når dräneringssystemets pumpar och lyfts vidare till utjämningsdammar görs med hjälp av avrinningskoefficienter från Svenskt Vattens publikation P90 (Tabell 4.5). Tabell 4.5 Avrinningskoefficienter enligt P90 för olika typer av ytor. Typ av yta Avrinningskoefficient Tak ψ =0,9 Betong- och asfaltsyta ψ =0,8 Stensatt yta med grusfogar ψ =0,7 Grusväg ψ =0,4 Av ovanstående ytor kan bankroppen närmast liknas vid en grusväg, men utan grusvägens möjlighet till infiltration. ψ=0,4 är därför en för låg avrinningskoefficient. Bankroppen har dock betydligt fler ojämnheter och 18 (24)

19 Blockregnvolym [mm/24h] SYSTEMHANDLING hålrum där vatten kan fastna än en betong- eller asfaltsyta, så ψ=0,8 är sannolikt något högt. Ändå väljs denna koefficient för att erhålla säkerhet i beräkningarna. Med ett inflöde enligt ovan avgörs dammarnas storlek av hur stort utflöde som tillåts. För Alnarpsån begränsas utsläpp till recipient enligt 1983 års förslag till förrättning till 1,5 l/s,ha avvattnat område, men enligt resonemang i nästkommande kapitel förutsätts ett utflöde från utjämningsdammarna på upp till 5 l/s,ha vara försvarbart. Den försänkta järnvägsanläggningen är knappt 19 hektar och det totala tillskott till flödet i Alnarpsån är därmed knappt 100 l/s, ett försumbart flöde vid högflödessituationer (5-6 m 3 /s) Utflöde från utjämningsdammar I 1983 års förslag till förrättning begränsas utflöden till recipient från exploaterade områden till 1,5 l/s,ha exploaterad mark. Inom ett exploaterat område kan en del av nederbörden ofta infiltreras, men då denna möjlighet saknas för tråget är det svårt att hantera så låga utsläppskrav. Svårigheten förstärks ytterligare av att dimensionerande nederbörd beskrivs enligt metodiken i P104 istället för P90. P104 ger kraftigare regn för korta och medellånga återkomsttider, vilket illustreras av Figur 4.2 (underskattandet av regn med korta återkomsttider är en anledning till varför Dahlströms formel från P90 har reviderats). För ett 10-årsregn med varaktighet 24 timmar är blockregnsvolymen 17,4 % högre när P104 används jämfört med P90 (z=14) P104 P90 20 Figur Återkomsttid [år] Regnets återkomsttider vid metodik enligt P 90 (z=14) och P104. Ett 10-årsregn blir nästan 20 % högre när P104 används. Att begränsa utflödet från dammen till 1,5 l/s,ha innebär med givna förutsättningar (P104 och ψ=0,8) att dimensionerande regn har en 19 (24)

20 varaktighet >400 timmar (16 dagar). Detta ligger långt utanför det intervall inom vilket metoden enligt P104 kan anses tillförlitlig, och en begränsning till 1,5 l/s,ha gör det därför omöjligt att korrekt dimensionera en tillräckligt stor damm. Dimensionerande utflöde från damm antas kunna vara upp till 5 l/s,ha, förutsatt att den totala belastningen på ån inte försämras då effekten av övriga åtgärder vägs in Flöden i Alnarpsån Flödena i Alnarpsån modelleras genom att markavrinning från åkermark fördelas jämnt i åns längdriktning. Tillskottets enhet är kubikmeter per meter och sekund. Till detta läggs sedan dagvattenutloppens tillskott som punktflöden, vilka har enheten m 3 /s. Markavrinningens tillskott till åns flöde i augusti 2010 beräknas med hjälp av uppmätt nederbörd och den hydrologiska modellen MIKE NAM. Tillskottet visas i Tabell 4.6. Markavrinningens tillskott till ån vid 100-årsflödet (Q100) beräknas med hjälp av Trafikverkets metod för areell avrinning vid dimensionering av trummor (VVMB 310, publikation 2008:61). Metoden baseras på avrinningsområdets storlek och dess sjöprocent, och inkluderar även klimatjusteringsfaktor som ökar flödet med 50 %. Tillskottet visas i Tabell 4.6. Markavrinningens tillskott till ån vid 500-årsflödet (Q500) har bestämts genom en statistisk analys av data från nio flödesstationer i sex skånska vattendrag. Genom frekvensanalys bestämdes Q100 och Q500 för stationerna, varefter förhållandet Q500/Q100 bestämdes. Förhållandet spände mellan 1,07 och 1,26, med ett medelvärde 1,20. Två värden var avsevärt lägre än övriga, och om dessa exkluderas blev medelvärdet för förhållandet 1,24. Avrundat så är 1,25 ett representativt värde för förhållandet Q500/Q100, vilket innebär att 500-årsflödet i genomsnitt är 25% större än ett 100-årsflödet. Det antas gälla även för Alnarpsån. Tillskottet visas i Tabell 4.6. Tabell 4.6 Flödestillskott till ån som genereras av markavrinning. Flödessituation Markavrinning vid Åkarpsdammen [m 3 /s] Markavrinning vid mynningen [m 3 /s] Aug 2010(Q2010) 5,9 7,3 100-årsflöde (Q100) 10,4 17,2 500-årsflöde (Q500) 13 21,5 20 (24)

21 Alnarpsån ska dimensioneras på sådant sätt att anläggandet av järnvägen inte ökar översvämningsrisken i ån. Regn liknande det som föll i augusti 2010 ska därför inte leda till kraftigare översvämningar än de som verkligen uppmättes. Åns lilla avrinningsområde, en hög grad av åkerdränering, många dagvattenutlopp och en rak, smal, djup och relativt flack åfåra genom Åkarp bidrar till att Åkarp även efter järnvägens färdigställande kommer att vara känsligt för översvämningar. För att förhindra att vatten vid sådana översvämningar rinner ner i spårområdet förutsätts att en vall anläggs mellan Alnarpsån och järnvägstråget. Dimensionerande för denna vall kommer vattennivån i ån vid ett 500-årsflöde vara. Till den vattennivå som erhålls vid ett 500-årsflöde bör en säkerhetsmarginal om 0,3-0,5 m läggas. 21 (24)

22 5. Hög nivå i havet I 1983 års underlag till förrättning har ingen hänsyn tagits till om höga vattenstånd i havet påverkar vattennivån i Alnarpsån. Vid den modellering av Alnarpsån som ska genomföras ska effekterna av höga vattenstånd inkluderas. Om höga havsvattenstånd visar sig hota driften av järnvägen ska skyddsåtgärder endast vidtas i sådan omfattning att vatten förhindras från att strömma ner i järnvägsanläggningen. Ansvaret för att skydda övrig bebyggelse bedöms inte ligga på Trafikverket, förutsatt att den generella belastningen på ån inte ökat till följd av järnvägsanläggningen. Som dimensionerande högvattenstånd i Öresund används nivån +2,0 m (RH70). Flödet som undersöks är ett 500-årsflöde. 22 (24)

23 6. Sammanfattning av projektförutsättningar Nederbörd som faller på västra sidan det sänkta spårområdet ska omhändertas på västra sidan. Vid dimensionering av avvattning för sänkt spårområde används avrinningskoefficient 1,0. Driftstopp till följd av regn kan accepteras en gång per 20-årsperiod. Den ackumulerade sannolikheten att ett 100-årsregn inträffar en gång under en 20-årsperiod är knappt 20 %, en acceptabel risknivå. Avvattningssytemet för sänkt spårområde dimensioneras därför efter ett 100- årsregn med varaktighet 25 min enligt P104. Vid dimensionering av dammar för anläggningsvatten används avrinningskoeffiecient 0,8. Dammar för anläggningsvatten dimensioneras för 10-årsregn enligt P104. Utflöde från samtliga dammar för anläggningsvatten antas vara 5 l/s,ha. Flödestillskott i Alnarpsån från VA-nätet antas vara ledningarnas maximala kapacitet. Om lutningen på ledningen inte är känd antas lutningen vara 2. Skrovlingskoefficienten sätts till n=0, årsflödet i Alnarpsån beräknas med hjälp av Trafikverkets publikation VVMB 310, 2008:61. En klimatfaktor 1,5 inkluderas i beräkningen. 500-årsflödet i Alnarpsån är 25 % högre än 100-årsflödet. Vatten kan tillåtas bli stående i bankroppen förutsatt att det inte stiger högre än 0,4 m under RUK. För att inte begränsa hastigheten på trafiken är det eftersträvansvärt att vatten endast i undantagsfall stiger högre än 1,0 m under RUK. 23 (24)

24 Trafikverket, Kristianstad, Besöksadress: Björkhemsvägen 17 Telefon: , Texttelefon:

Höje å, samarbete över VA-gränserna. Patrik Nilsson

Höje å, samarbete över VA-gränserna. Patrik Nilsson Höje å, samarbete över VA-gränserna Patrik Nilsson Höje å 58% jordbruksmark, 12% tätorter avrinningsområdet storlek 316,0 km 2 Lomma Lund Staffanstorp Drygt 50 st dikningsföretag 15 st med utlopp i huvudfåran

Läs mer

PM - Hydraulisk modellering av vattendraget i Kämpervik i nuläget och i framtiden

PM - Hydraulisk modellering av vattendraget i Kämpervik i nuläget och i framtiden Detaljplan för del av KÄMPERSVIK KÄMPERÖD 1:3 M FL, Tanums kommun, Västra Götalands län PM - Hydraulisk modellering av vattendraget i Kämpervik i nuläget och i framtiden Sammanfattning Föreliggande PM

Läs mer

PM DAGVATTENHANTERING OCH VA-LÖSNINGAR I SEGESTRAND

PM DAGVATTENHANTERING OCH VA-LÖSNINGAR I SEGESTRAND Svedala Kommun PM DAGVATTENHANTERING OCH VA-LÖSNINGAR I SEGESTRAND Karlskrona 2008-07-04 SWECO Environment AB VA-system, Södra Regionen ra01s 2005-11-11 Pär Svensson Uppdragsnummer 1230881 SWECO Östra

Läs mer

Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2

Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2 2016-11-14 Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2 Dagvattenhantering i Askeslättsområdet Bilaga 1 På grund av områdets specifika markförhållanden, dess flacka topografi och klimatanpassning har

Läs mer

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR UPPDRAG Div. konsulttjänster UPPDRAGSNUMMER 13001315-900 UPPDRAGSLEDARE Linnea Larsson UPPRÄTTAD AV Hamed Tutunchi DATUM GRANSKAD AV Linnea Larsson Inledning Detta PM ska ligga som planeringsunderlag för

Läs mer

Översvämningsutredning Kv Bocken revidering 2011-03-11

Översvämningsutredning Kv Bocken revidering 2011-03-11 Uppdragsnr: 10069531 1 (8) PM Översvämningsutredning Kv Bocken revidering 2011-03-11 Sammanfattning Tidigare upprättad hydraulisk modell har uppdaterats utifrån genomförda flödesmätningar. Resultaten av

Läs mer

SYSTEMHANDLING. Flackarp-Arlöv, fyra spår. Lösningar för VA PM, 2013-03-07

SYSTEMHANDLING. Flackarp-Arlöv, fyra spår. Lösningar för VA PM, 2013-03-07 Lösningar för VA PM, 2013-03-07 [Delprodukt] Skapad av: Björn Carlqvist, Sebastian Irminger, Sweco Fackansvarig: Granskad av Anders Densfelt Dokumentdatum: 2013-03-07 Diarienr/Ärendenr: TRV 2012/35145

Läs mer

Vattenståndsberäkningar Trosaån

Vattenståndsberäkningar Trosaån UPPDRAG Infart västra Trosa UPPDRAGSNUMMER 2203080 UPPDRAGSLEDARE Mats Pettersson UPPRÄTTAD AV Anders Söderström DATUM GRANSKAD AV Anders Söderström Vattenståndsberäkningar Trosaån Samtliga nivåer anges

Läs mer

TORSBY KOMMUN ÖSTMARKSKORSET DAGVATTENUTREDNING Tobias Högberg. Torsby kommun UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: KUND:

TORSBY KOMMUN ÖSTMARKSKORSET DAGVATTENUTREDNING Tobias Högberg. Torsby kommun UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: KUND: TORSBY KOMMUN ÖSTMARKSKORSET DAGVATTENUTREDNING UPPDRAGSNUMMER: DATUM: 18102057 2018-10-05 HANDLÄGGARE: Erika Abrahamsson UPPDRAGSLEDARE: Pernilla Brunsell GRANSKAD AV: Tobias Högberg KUND: Torsby kommun

Läs mer

Dagvattenanalys detaljplan Megaliten

Dagvattenanalys detaljplan Megaliten 217-2-17 1 (5) Dagvattenanalys detaljplan Megaliten Syfte och avgränsning Structor har genomfört en översiktlig geohydroliogisk utredning PM Megaliten. Bedömning av risk för påverkan på Natura 2- området

Läs mer

REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58

REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58 REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58 SLUTRAPPORT 2013-10-22 Uppdrag: 250188, revidering Dagvattenutredning Åkarp Titel på rapport: Revidering dagvattenutredning till dp för del av

Läs mer

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV:

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING 2018-01-14 UPPDRAGSNUMMER: DATUM: 18402071 2018-01-14 HANDLÄGGARE: Tobias Högberg UPPDRAGSLEDARE: Pernilla Brunsell GRANSKAD AV: Charlotte Stenberg

Läs mer

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3: Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:16 2018-06-14 DAGVATTENUTREDNING MELBY MELBY 3:16 På uppdrag av Modern Art Projekt Sweden AB utförts platsbesök samt upprättande

Läs mer

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Uppdragsnr: 10194238 1 (6) PM Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Inledning WSP har fått i uppdrag av Titania att göra en dagvattenutredning inför VAprojekteringen av området

Läs mer

HYDRAULISK ANALYS, DAMM I BRUNNA VERKSAMHETSOMRÅDE

HYDRAULISK ANALYS, DAMM I BRUNNA VERKSAMHETSOMRÅDE PM HYDRAULISK ANALYS, DAMM I BRUNNA VERKSAMHETSOMRÅDE 2014-01-30 Uppdrag: 244238, Detaljplan för handelsplats Brunna i Upplands bro kommun Titel på rapport: Hydraulisk analys, damm i Brunna verksamhetsområde

Läs mer

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 Datum 2012-02-21 Diarienummer P 2008-0230 Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 En beräkning görs för att uppskatta mängden dagvatten som uppstår vid stora nederbördsmängder samt att

Läs mer

Dagvattenutredning för Borstahusen 1:1 detaljplan för Bovieran

Dagvattenutredning för Borstahusen 1:1 detaljplan för Bovieran Sida 1(12) Dagvattenutredning för Borstahusen 1:1 detaljplan för Sida 2(12) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3. Befintligt ledningssystem... 3 3.1 Befintliga VA-ledningar...

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(6) VA och dagvattenutredning Miljö Området ligger vid fjorden Gullmarn som är ett Natura 2000 område, vilket innebär att det klassas som områden med särskilda skydds- och bevarandevärden

Läs mer

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR UPPDRAG Div. konsulttjänster UPPDRAGSNUMMER 13001315-900 UPPDRAGSLEDARE Linnea Larsson UPPRÄTTAD AV Hamed Tutunchi DATUM GRANSKAD AV Linnea Larsson Inledning Detta PM ska ligga som planeringsunderlag för

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(6) VA och dagvattenutredning Bilagor Till denna VA- och dagvattenutredning bifogas följande kartmaterial. Bilaga 1 Illustrationskarta med VA för Stare 1:109 m fl. Daterad 2011-11-28.

Läs mer

PM Avvattning och övriga ledningar

PM Avvattning och övriga ledningar PM Avvattning och övriga ledningar Väg E22 Gladhammar-Verkebäck Västerviks kommun, Kalmar län Vägplan, val av lokaliseringsalternativ 2016-11-30 Projektnummer: V87 833 333 Dokumenttitel: PM Avvattning

Läs mer

Översvämningskartering av Rinkabysjön

Översvämningskartering av Rinkabysjön Växjö kommun Byggnadsnämnden Översvämningskartering av Rinkabysjön Uppdragsnummer Lund 2011-06-27 12801616 GÖTEBORG STOCKHOLM VÄXJÖ LUND Org. Nr. 556550-9600 Lilla Bommen 1 Svartmangatan 18 Honnörsgatan

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA VARA KOMMUN Kvarteret Ritaren, Vara, D-utr UPPDRAGSNUMMER 1354084000 DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA SWECO ENVIRONMENT AB MATTIAS SALOMONSSON MARIE LARSSON Innehållsförteckning

Läs mer

Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget

Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget MUNKEDALS KOMMUN Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget Göteborg Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget, Munkedals kommun Datum 2010-06-11 Uppdragsnummer 61440932881-4 Utgåva/Status Tea Cole Stefan

Läs mer

365 Tappström 3:1 (Wrangels väg) Kort version

365 Tappström 3:1 (Wrangels väg) Kort version EKERÖ KOMMUN 365 Tappström 3:1 (Wrangels väg) Kort version Sundsvall 365 Tappström 3:1 (Wrangels väg). Kort version Datum 2013-02-12 Uppdragsnummer 61811355960000 Utgåva/Status Bo Granlund Magnus Sundelin

Läs mer

Södra Infarten Detaljplan Etapp 1

Södra Infarten Detaljplan Etapp 1 Halmstads Kommun, Fastighetskontoret Södra Infarten Detaljplan Etapp 1 Malmö 2016-05-13 Datum 2016-05-13 Uppdragsnummer 61450827962-007 Utgåva/Status Mark Rodger Axel Sahlin Patrik Gliveson Uppdragsledare

Läs mer

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Datum 2014-05-20 Reviderad - Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Mörby Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

Södra Vrinnevi Modellering

Södra Vrinnevi Modellering Uppdragsnr: 10230714 1 (26) PM Södra Vrinnevi Modellering Norrköping 2016-04-22 reviderad 2016-06-17 WSP Sverige AB Karin Dyrestam Granskad av: Reino Erixon Uppdragsnr: 10230714 2 (26) Bakgrund Norrköpings

Läs mer

Beräkning av kapacitet för avvattning av Tidagränd och anslutande gator i Bagarmossen

Beräkning av kapacitet för avvattning av Tidagränd och anslutande gator i Bagarmossen Sid 1 (7) PM Beräkning av kapacitet för avvattning av Tidagränd och anslutande gator i Bagarmossen Bakgrund Lokalgatan Tidagränd ligger i Bagarmossen i sydvästar delen av Stockholm. Gatan är omgiven av

Läs mer

FLÖDESMÄTNING I TULLBODEN

FLÖDESMÄTNING I TULLBODEN FLÖDESMÄTNING I TULLBODEN MÄTRAPPORT Figur 1: Mätpunkten i brunnen till höger i bild. Rapport Göteborg 2013-01-09 Uppdragsnummer 1351719000 SWECO Gullbergs strandgata 3 Box 2203, 403 14 Göteborg Telefon

Läs mer

Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2

Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 Gällivare kommun Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 2016-06-15 Detaljplan för Repisvaara södra etapp 2 Datum 2016-06-15 Uppdragsnummer 1320019004 Utgåva/Status Slutleverans Sandra Viklund Axel Sahlin

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Lovisa Bjarting UPPRÄTTAD AV. Göran Lundgren

UPPDRAGSLEDARE. Lovisa Bjarting UPPRÄTTAD AV. Göran Lundgren UPPDRAG VÄG 798 ESARP-GENARP UPPDRAGSNUMMER 2222064 UPPDRAGSLEDARE Lovisa Bjarting UPPRÄTTAD AV Göran Lundgren DATUM PM Avvattning Här nedan redovisas vad den planerade ombyggnaden och breddningen av vägen

Läs mer

Dagvattenutredning Hunnebostrand, Sotenäs Kommun

Dagvattenutredning Hunnebostrand, Sotenäs Kommun Datum: 0-0- Dagvattenutredning Hunnebostrand, Sotenäs Kommun Upprättad av: VÄSTVATTEN AB Datum: 0-0-. Bakgrund och syfte Denna dagvattenutredning utreder översiktligt två befintliga dagvattensystem i Hunnebostrand.

Läs mer

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken handläggare Graciela Nilsson 1 Innehållförteckning 1 BAKGRUND... 3 2 Markförhållanden... 4 2.1 Befintliga dagvattenflöden... 5 3 Framtida

Läs mer

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB Källdal 4:7 2015-05-21 Dagvattenutredning Bilaga till Detaljplan Uppdragsansvarig: Lars J. Björk Handläggare: Anna Löf ALP Markteknik AB Innehållsförteckning 1.1 Inledning... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Uppdrag...

Läs mer

PM Avvattning och övriga ledningar

PM Avvattning och övriga ledningar Dokumenttitel: E22 Gladhammar-Verkebäck Skapat av: Structor Mark Malmö AB Dokumentdatum: 2015-03-xx Dokumenttyp: PM Trafik och vägutformning Projektnummer: xxxxxx PM Avvattning och övriga ledningar Väg

Läs mer

Dagvattenutredning. Jutagårds förskola, Halmstad Daiva Börjesson Granskad av Carina Henriksson

Dagvattenutredning. Jutagårds förskola, Halmstad Daiva Börjesson Granskad av Carina Henriksson Jutagårds förskola, Halmstad 2017-06- 16 Daiva Börjesson Granskad av Carina Henriksson Skapad av: Daiva Börjesson 2017-06-07 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Befintliga förhållanden... 2

Läs mer

Dagvattenanalys detaljplan Gamla Stan 2:26 Kalkbrottet - Skola 7-9

Dagvattenanalys detaljplan Gamla Stan 2:26 Kalkbrottet - Skola 7-9 2018-08-23 1 (8) Dagvattenanalys detaljplan Gamla Stan 2:26 Kalkbrottet - Skola 7-9 Inledning och orientering En ny skola åk 7-9 ska byggas i det aktuella planområdet. Placeringen av området är i sydöstra

Läs mer

Utbyggnad av ny plan vid Andreastorpet

Utbyggnad av ny plan vid Andreastorpet Tanums kommun, Gerlesborg, Andreastorpet 1(4) Va och dagvattenutredning för ny detaljplan utmed Långekärrsvägen Bilder 2 st Planritningar U:11:01, Va-plan 2017 06 12 Utbyggnad av ny plan vid Andreastorpet

Läs mer

Dagvattenutredning Önnestad 112:1

Dagvattenutredning Önnestad 112:1 Sida 1(10) Dagvattenutredning Sida 2(10) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3. Befintligt ledningssystem... 3 3.1 Befintliga VA-ledningar... 3 3.2 Befintliga el- och teleledningar...

Läs mer

Översvämning gångtunnel vid 100-årsregn

Översvämning gångtunnel vid 100-årsregn Översvämning gångtunnel vid 100årsregn Utredning Revideringsdatum: Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor, Dnr 201709751 Uppdragsgivare: Upprättat av: A. Thorsell och N. Lekeby Konsult: Structor Uppsala

Läs mer

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Fyra spår 11 kilometer Ökad kapacitet Färre trafikstörningar Minskat buller Fyra spår ökar kapaciteten Södra stambanans två spår är idag mycket hårt belastade.

Läs mer

Redovisning kompletterande dagvattenutredningen

Redovisning kompletterande dagvattenutredningen UPPDRAG Kronandalen UPPDRAGSNUMMER 2474656000 UPPDRAGSLEDARE Andreas Asplund UPPRÄTTAD AV Matthias Borris DATUM Redovisning kompletterande dagvattenutredningen Detta redovisar kortfattat resultaten från

Läs mer

Översiktligt VA för Triangeln

Översiktligt VA för Triangeln Uppdragsnr: 10108752 1 (6) PM Översiktligt VA för Triangeln Bakgrund I anslutning till väg 136 vid Borgholms norra infart planeras ett område för handel- och serviceetableringar. Planområdet omfattar ca

Läs mer

Bilaga E. - Metodik för beräkning av nettovolymen som ansamlas på markytan vid stora regn

Bilaga E. - Metodik för beräkning av nettovolymen som ansamlas på markytan vid stora regn Bilaga till rapport 15SV737 Skyfallsmodellering för Stockholms stad Diarienummer Projektnummer 15SV737 600346-106 Bilaga E - Metodik för beräkning av nettovolymen som ansamlas på markytan vid stora regn

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING BERGAGÅRDEN

DAGVATTENUTREDNING BERGAGÅRDEN DAGVATTENUTREDNING BERGAGÅRDEN RAPPORT 2012-06-20 Uppdrag: 242340, Planförstudie - Bergagården, Kalmar Titel på rapport: Dagvattenutredning Bergagården Status: Rapport Datum: 2012-06-20 Medverkande Beställare:

Läs mer

2014-12-16. Vi riskerar att dränkas nerifrån

2014-12-16. Vi riskerar att dränkas nerifrån Vi riskerar att dränkas nerifrån 1 2 1 3 2014-12-16 4 2 5 Stigande havsnivåer, exempel Malmö, Svenskt Vatten M134 Havsnivå = +1,56 m 3 Havsnivå = +2,45 m, ca 220 fast. m hus berörs Höjda nivåer i hav,

Läs mer

Figur 1. Stadens påverkan på meterologi och hydrologi högre maxflöden!

Figur 1. Stadens påverkan på meterologi och hydrologi högre maxflöden! Lecture notes -VVR145 Lecture 23, 24 Urban hydrology 1. Stadens påverkan och vattenbalans Meterologiska parametrar Ökad temperatur Ökad nederbörd Ökad molnighet Minskad avdunstning Minskad/ändrad vind

Läs mer

Dagvattenutredning inkl. VA-försörjning, Mellby 1:115

Dagvattenutredning inkl. VA-försörjning, Mellby 1:115 Uppdragsnr: 10211323 1 (8) PM Dagvattenutredning inkl. VA-försörjning, WSP Samhällsbyggnad i Halmstad har fått i uppdrag av Euro Commercial att inför detaljplan utreda dagvattenhantering inkl. VA-försörjning

Läs mer

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman UPPDRAGSNUMMER ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING ARNÖ 1:3 SÖDER FLÄTTNALEDEN BJÖRKÖ, NYKÖPING NYKÖPINGS KOMMUN NYKÖPING Handläggare: Aino Krunegård Ronie Wickman Kvalitetsgranskning: Denis van Moeffaert 1

Läs mer

Utredning om dagvattenhantering för del av fastigheten Korsberga 1:1

Utredning om dagvattenhantering för del av fastigheten Korsberga 1:1 Falköping 2017 12 01 Utredning om dagvattenhantering för del av fastigheten Korsberga 1:1 Undertecknad har på uppdrag Grävfirma Jan Lundblad AB utfört en hydrologisk utredning för det område som berörs

Läs mer

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö Datum 2011-03-21 Reviderad - Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Träkvista Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

Väg E6 och 896 vid Lomma, kollektivtrafikåtgärder

Väg E6 och 896 vid Lomma, kollektivtrafikåtgärder Tekniskt PM Avvattning och ledningar Väg E6 och 896 vid Lomma, kollektivtrafikåtgärder Lomma kommun, Skåne Län Vägplan 2016-06-03 Projektnummer: 145981 1 Innehåll 2 ALLMÄNT 3 3 AVVATTNING 3 3.1 Förutsättningar

Läs mer

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Fyra spår 11 kilometer Ökad kapacitet Färre trafikstörningar Minskat buller Fyra spår ökar kapaciteten Södra stambanans två spår är idag mycket hårt belastade.

Läs mer

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv

Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Vi bygger fyra spår mellan Lund och Arlöv Fyra spår 11 kilometer Ökad kapacitet Färre trafikstörningar Minskat buller Fyra spår ökar kapaciteten Södra stambanans två spår är idag mycket hårt belastade.

Läs mer

Dagvattensystemet i Falköping Dagvattenberäkningar för Logistic Center Skaraborg, Marjarp

Dagvattensystemet i Falköping Dagvattenberäkningar för Logistic Center Skaraborg, Marjarp Dagvattensystemet i Falköping Dagvattenberäkningar för Logistic Center Skaraborg, Marjarp Link Water Level - 1-1-1998 01:31:27 Falk10Y_70p_dubbcirk_nymagHDDubbla_NyMag.PRF Discharge 0.351 0.443 0.560 1.389

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI KRISTIANSTADS KOMMUN Detaljplan Näsby 35:47 UPPDRAGSNUMMER 3840118000 VA-UTREDNING KARLSKRONA ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI Sweco Östra Vittusgatan 34 SE 371 33 Karlskrona, Sverige Telefon +46 (0)455 31

Läs mer

Datum Handläggare Lars Erik. Widarsson Telefon E post. Allerum. Innehåll. sidan magasin.

Datum Handläggare Lars Erik. Widarsson Telefon E post. Allerum. Innehåll. sidan magasin. Datum 2015 03 15 Handläggare Lars Erik Widarsson Telefon 010 490 E post 97 68 lars erik.widarsso@nsva.se Allerum 1:32 Underlag om vatten, avlopp och avvattning till detaljplan förutsättningar och diskussion

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND 11 januari 2017 VÄG- O C H V A - I N G E N J Ö R E R N A I S V E R I G E A B V A S A G A T A N 1 5 7 2 2 1 5 V Ä S T E R Å S T E L E F O N : 0 7 0-3 1 3 4 1 5 0 O R G.

Läs mer

Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg

Väg 919, Vadstena-Motala Gång- och cykelväg Tekniskt PM Avvattning och ledningar Väg 919, Vadstena-Motala Vadstena och Motala kommun, Östergötlands län Granskningshandling 2017-10-06 Dokumenttitel: Tekniskt PM Avvattning och ledningar Skapat av:

Läs mer

PM Dagvatten Kv Tumstocken 6 och 9 Arninge Handelsplats, Täby. Datum Uppdragsnr: 16204

PM Dagvatten Kv Tumstocken 6 och 9 Arninge Handelsplats, Täby. Datum Uppdragsnr: 16204 PM Dagvatten Kv Tumstocken 6 och 9 Arninge Handelsplats, Täby Datum 2018-04-23 Uppdragsnr: 16204 Innehåll Förutsättningar och anvisningar... 3 Ytor... 3 Dimensionerande regn... 3 Beräkning av 30-årsregn...

Läs mer

Dagvattenutredning. Ekeby, Knivsta kommun PM. Utredning Revideringsdatum:

Dagvattenutredning. Ekeby, Knivsta kommun PM. Utredning Revideringsdatum: Utredning Revideringsdatum: Uppdragsgivare: Idun Invest AB Upprättat av: Anna Thorsell Reviderad av: Erika Hagström Konsult: Structor Uppsala Tel. 018-888 08 50 ANTAL BLAD: 10 BLAD NR: 1 Hemsida: 753 30

Läs mer

Avledning av vatten med diken

Avledning av vatten med diken Avledning av vatten med diken Anna-Maria Perttu innovativ dagvattenhantering Avledning av vatten med diken Diken används i dagvattensystem för att på ett enkelt sätt leda iväg överskottsvatten från ett

Läs mer

Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen

Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen Uppdragsnr: 10144353 1 (11) PM Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen Komplettering 2011-04-07 Bakgrund PEAB Bostad AB och Skanska Nya Hem AB i samarbete med Upplands-Bro kommun har beslutat att ta fram

Läs mer

Landsbygdens avvattningssystem i ett förändrat klimat

Landsbygdens avvattningssystem i ett förändrat klimat Landsbygdens avvattningssystem i ett förändrat klimat KSLA 2013-03-05 2013-03-11 Dimensionering av jordbrukets vattenanläggningar Jordbruksverket Vattenenheten C-J Rangsjö Linköping, 013/19 65 14 Jordbrukets

Läs mer

PM BRISTA VERKSAMHETSOMRÅDE TRUMMOR UNDER NORRA STAMBANAN

PM BRISTA VERKSAMHETSOMRÅDE TRUMMOR UNDER NORRA STAMBANAN Författare: Granskad av: Joakim Scharp PM BRISTA VERKSAMHETSOMRÅDE TRUMMOR UNDER NORRA STAMBANAN Sammanfattning Det har utförts en bedömning av de vägtrummor som finns i Rosersbergsbäcken, nedströms det

Läs mer

Dagvattenutredning - Pilängen

Dagvattenutredning - Pilängen Sida (5) Dagvattenutredning - Pilängen Bilden tillhör Landskrona stad. Sida 2(5) Innehållsförteckning Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3. Befintligt ledningssystem... 3 3. Befintliga VA-ledningar...

Läs mer

Dagvattenutredning Brofästet Öland Mörbylånga kommun. 2014-04-28 Rev 2014-05-12. Upprättad av: Johanna Persson och Robert Eriksson

Dagvattenutredning Brofästet Öland Mörbylånga kommun. 2014-04-28 Rev 2014-05-12. Upprättad av: Johanna Persson och Robert Eriksson Dagvattenutredning Brofästet Öland 2014-04-28 Rev 2014-05-12 Upprättad av: Johanna Persson och Robert Eriksson Granskad av: Johanna Persson och Robert Eriksson RAPPORT Dagvattenutredning Brofästet Öland

Läs mer

ARBETSDOKUMENT /KONCEPT

ARBETSDOKUMENT /KONCEPT DAGVATTENUTREDNING FÖR OMRÅDE VID SISJÖVÄGEN ETAPP 1 - STUDIE ANGÅENDE MÖJLIGHET TILL UTJÄMNING VID SISJÖVÄGEN GÖTEBORG 2010-08-25 Sweco Environment AB Elisabet Sterner Mats Andreasson 1 (9) Sweco Gullbergs

Läs mer

Datum Datum Ansvarig Oskar Arfwidsson. Dagvattenutredning

Datum Datum Ansvarig Oskar Arfwidsson. Dagvattenutredning Datum Datum Ansvarig 2017-11-13 Dagvattenutredning Detaljplan för del av fastigheten Hageby 4:2 söder om Dragaregatan inom Hageby i Norrköpings kommun Detaljplan för del av fastigheten Hageby 4:2 2017-11-13

Läs mer

Hareslätt, Kungälvs kommun Avvikelser mellan utförd VA-utredning och projekterade lösningar

Hareslätt, Kungälvs kommun Avvikelser mellan utförd VA-utredning och projekterade lösningar Beställare: Kungälvs kommun 442 81 Kungälv Beställaren representant: Micael Pehrson Konsult: Uppdragsledare: Teknikansvarig VA: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Karin Gamberg Håkan Emqvist Uppdragsnr:

Läs mer

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan Beställare: Partille kommun 433 82 PARTILLE Beställarens representant: Olof Halvarsson Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng Pohl Herman Andersson Uppdragsnr:

Läs mer

Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen för fastigheten Vilunda 20:24, Optimusvägen, Upplands Väsby.

Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen för fastigheten Vilunda 20:24, Optimusvägen, Upplands Väsby. Box 1146 183 11 Täby Tel 8-732 58 Tel, dir 8-732 28 83 Fax 8-732 22 e-post david.kallman@marktema.se PM - Vilunda 2:24, Dagvattenutredning Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen

Läs mer

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna Handläggare Axel Nordqvist Melander Tel +46105055868 Mobil +46730734431 E-mail axel.nordqvist.melander@afconsult.com Recipient ProNordic Reexplorer AB Fredrik Söderberg fredrik@pronordic.se Datum 14/02/2017

Läs mer

Dagvattenutredning- Organisten 1

Dagvattenutredning- Organisten 1 Sida 1(14) Dagvattenutredning- Sida 2(14) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3. Befintligt ledningssystem... 3 3.1 Befintliga VA-ledningar... 3 3.2 Befintliga el- och teleledningar...

Läs mer

PM Dagvattenutredning

PM Dagvattenutredning 1/10 Åkarp 7:89, Burlövs kommun PM Dagvattenutredning 190830 10 sidor + 1 bilaga Upprättat av era landskap box 4075 203 11 Malmö Innehåll sida 1 Inledning 2 2 Förutsättningar 2 3 Underlag 2 4 Befintlig

Läs mer

Underlag på befintliga ledningar har erhållits från Trafikverket, relationshandlingar E4, Förbifart, Norrköping, daterade 1996-10-29.

Underlag på befintliga ledningar har erhållits från Trafikverket, relationshandlingar E4, Förbifart, Norrköping, daterade 1996-10-29. Vectura Mark&Samhälle Box 412 581 04 Linköping Telefon: 0771-159 159 Fax: 010-484 00 00 Lars Skoog Telefon: 010-4845187 Datum: 2011-04-21 Beteckning: Väg E4 Helsingborg-Stockholm, delen Trafikplats Bråvalla

Läs mer

PM dagvatten Malmölandet Händelö 2:41. Norrköpings kommun. Datum

PM dagvatten Malmölandet Händelö 2:41. Norrköpings kommun. Datum PM dagvatten Malmölandet Händelö 2:41 Norrköpings kommun Datum 2019-07-01 Innehåll Nuvarande förhållanden... 3 Dagvatten... 3 Detaljplaner... 3 Tidigare dagvattenutredningar... 4 Dagvattenutredning Malmölandet...

Läs mer

Klimatsäkring -P104 samt P105

Klimatsäkring -P104 samt P105 Klimatsäkring -P104 samt P105 Seminarium vid Föreningen Vattens Norrlandsmöte 2012 Sundsvall Gilbert Svensson Urban Water Management AB och Luleå tekniska universitet 1 Klimatsäkring P104 samt P105 Risker

Läs mer

Riskbedömning för översvämning

Riskbedömning för översvämning Riskbedömning för översvämning Kallfors ängar och Norra Myrstugan GRAP 17127 Alexander Hansen Geosigma AB Maj 2017 Uppdragsnummer Grap nr Datum Antal sidor Antal bilagor 604502 17127 2017-05-22 Uppdragsledare

Läs mer

Dagvattenutredning Skomakartorp södra

Dagvattenutredning Skomakartorp södra Datum 2014-05-27 Reviderad - Dagvattenutredning Skomakartorp södra (del av Träkvista 4:191), Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt T: +46-10-615 13 00 D: +46 (0)10 615

Läs mer

Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan

Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan 2018-03-20 Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan Detaljplan för Bostäder vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg, en del av Jubileumssatsningen Ursprunglig rapport Rapport Dagvattenutredning

Läs mer

Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck

Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck Dagvatten-PM, Parkeringsdäck Hagforsgatan 2 (9) Utveckling och projektavdelningen Stadsbyggnadsenheten Sammanfattning Detta PM är en komplettering till Dagvattenutredning

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Dokumentnamn Dagvatten Vår referens Datum Uppdragsnr Louise Björkvald 2015-03-03 335191 PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Ett detaljplanearbete pågår i utkanten

Läs mer

PM Bollebygd kapacitetskontroll dagvattensystem

PM Bollebygd kapacitetskontroll dagvattensystem PM Bollebygd kapacitetskontroll dagvattensystem 1 Bakgrund Under 2014 har Bollebygds kommun gjort en hydraulisk analys och kapacitetskontroll av befintligt dagvattensystem i närheten av Övergårdsvägen,

Läs mer

Uppdrag nr. 54842. VA-utredning. Skogsdungen Storvreta. www.bjerking.se

Uppdrag nr. 54842. VA-utredning. Skogsdungen Storvreta. www.bjerking.se VA-utredning Skogsdungen Storvreta www.bjerking.se Sida 2 (6) VA-utredning Uppdragsnamn Skogsdungen Storvreta Uppsala kommun VA-utredning HSB Uppsala Hans Johansson Box 1103 75141 Uppsala Uppdragsgivare

Läs mer

Dagvattenutredning för Kämperöd 1:3 mfl

Dagvattenutredning för Kämperöd 1:3 mfl UPPDRAG Kämperöd 1:2 mfl UPPDRAGSNUMMER 1351452000 UPPDRAGSLEDARE Göran Wallgren UPPRÄTTAD AV Göran Wallgren DATUM 2011-12-08 Dagvattenutredning för Kämperöd 1:3 mfl På uppdrag av Kämpersviks Hamn AB har

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(8) VA och dagvattenutredning Miljö Området ligger vid fjorden Gullmarn som är ett Natura 2000 område, vilket innebär att det klassas som områden med särskilda skydds- och bevarandevärden

Läs mer

Dagvattenutredning Streteredsvägen 36b

Dagvattenutredning Streteredsvägen 36b Uppdragsnr: 10204727 1 (4) PM Dagvattenutredning Streteredsvägen 36b WSP Samhällsbyggnad i Halmstad har fått i uppdrag av Livered AB att inför detaljplansändring utreda dagvattenhantering inom fastigheten

Läs mer

KUNGSLEDEN SANTA MARIA DAGVATTENUTREDNING KRAFTVÄGEN 2 HEDE 3:122 KUNGSBACKA. Göteborg Rev GICON Installationsledning AB

KUNGSLEDEN SANTA MARIA DAGVATTENUTREDNING KRAFTVÄGEN 2 HEDE 3:122 KUNGSBACKA. Göteborg Rev GICON Installationsledning AB KUNGSLEDEN SANTA MARIA KUNGSBACKA DAGVATTENUTREDNING KRAFTVÄGEN 2 HEDE 3:122 Göteborg 2014-01-08 Rev 140415 /Christoffer Ericsson/ GICON Installationsledning AB GICON Installationsledning AB Åvägen 17C

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(5) VA och dagvattenutredning Vatten och spillvatten Utbyggnad av konventionellt kommunalt VA-skall väljas. Huvudledningarna, spill och vatten skall anslutas till kommunens anslutningspunkter

Läs mer

Uppdragsnr Niklas Pettersson/Elfrida Lange. Datum Tel Mobil Fax

Uppdragsnr Niklas Pettersson/Elfrida Lange. Datum Tel Mobil Fax PM 1 (11) Handläggare Datum Uppdragsnr Niklas Pettersson/Elfrida Lange 2014-07-11 597457 Tel +46 10 505 35 29 Mobil +46 70 386 46 30 Fax +46 10 505 00 10 pierre.issa@afconsult.com Sollentuna 2:26, Rissne

Läs mer

Säfsen 2:78, utredningar

Säfsen 2:78, utredningar SÄFSEN FASTIGHETER Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Uppsala Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Datum 2014-11-14 Uppdragsnummer 1320010024 Utgåva/Status Michael Eriksson Magnus Sundelin

Läs mer

Dagvattenutredning Sparsör

Dagvattenutredning Sparsör Author Hanieh Esfahani Phone +46 10 505 94 79 Mobile +46706788714 hanieh.esfahani@afconsult.com Date 2014-12-05 Project ID 701324 Client Borås Energi & Miljö Dagvattenutredning Sparsör Hållbar dagvattenutredning

Läs mer

Eftra 2:54 och 4:24 VA-utredning till detaljplan

Eftra 2:54 och 4:24 VA-utredning till detaljplan Beställare: Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: FALKENBERGS KOMMUN Box 293 311 23 Falkenberg Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Herman Andersson Jennifer Löfvendahl Uppdragsnr: 102 38 57 Filnamn

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Preliminärhandling 2008-02-05

Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Preliminärhandling 2008-02-05 Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare HÄRRYDA KOMMUN BOX 20 43521 MÖLNLYCKE Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng

Läs mer

Behovsutredning Dagvatten. FOJAB Arkitekter i Malmö AB. Del av Kronetorp 1:1. Malmö 2010-03-15

Behovsutredning Dagvatten. FOJAB Arkitekter i Malmö AB. Del av Kronetorp 1:1. Malmö 2010-03-15 FOJAB Arkitekter i Malmö AB Malmö 2010-03-15 Datum 2010-03-15 Uppdragsnummer 61671037978 Utgåva/Status D. Galbraith V. Lidström L. Sjögren Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsgatan

Läs mer

Furulidsskolan Kompletterande dagvattenutredning till detaljplan

Furulidsskolan Kompletterande dagvattenutredning till detaljplan Beställare: Kungsbacka Kommun 434 81 Kungsbacka Beställarens representant: Maria Malone Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng Pohl Jennifer Löfvendahl

Läs mer

Dagvattenutredning Alster-Busterud

Dagvattenutredning Alster-Busterud Karlstads kommun Dagvattenutredning Alster-Busterud Karlstad 2017-03-16 Dagvattenutredning Datum 2017-03-16 Uppdragsnummer 1320025248 Utgåva/Status Dagvattenutredning/ Preliminär Daniel Särnmark Maria

Läs mer

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö Järntorget Bostad AB, Ekerö Uppsala 2015-02-23 Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Telefon 010-615 60 00 www.ramboll.se Organisationsnummer 556133-0506 , Ekerö Datum 2015-02-23 Uppdragsnummer

Läs mer