Asta Josefsson, 74 år, med ansiktsförlamning och yrsel (27p)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Asta Josefsson, 74 år, med ansiktsförlamning och yrsel (27p)"

Transkript

1 Kod nr..1(25) Fall A: Asta Josefsson, 74 år, med ansiktsförlamning och yrsel (27p) Asta Josefsson är en tidigare väsentligen frisk kvinna. För cirka en vecka sedan upplevde hon begynnande smärta som lokaliserats till höger öra. Sedan 3-4 dagar har hon också haft tilltagande svårigheter att röra höger ansiktshalva. Idag har hon fått tilltagande yrsel och kommer därför i bårbil till dig som distriktsläkare. På bilden nedan försöker patienten blunda på bägge ögonen. Fråga A1 (2p) Vilken typ av ansiktsförlamning (central eller perifer) har Asta drabbats av? Förklara och motivera ditt svar!

2 Kod nr..2(25) Asta Josefsson är en tidigare väsentligen frisk kvinna. För ca en vecka sedan upplevde hon begynnande smärta som lokaliserats till höger öra. Sedan 3-4 dagar har hon också haft tilltagande svårigheter att röra höger ansiktshalva. Idag har hon fått tilltagande yrsel och kommer därför i bårbil till dig som distriktsläkare. Asta kan inte rynka pannan på höger sida, så hon har drabbats av en perifer facialispares. Vid central pares finns fungerande överkorsande banor som gör att pannan kan röra sig. Fråga A2 (2p) Förutom snedheten i ansiktet, vilka andra symtom kan Asta få, om hennes facialisnerv är påverkad? Svar: Nedsatt tårsekkretion, avsaknad av stapdiusreflex, samt även ensidig smaknedsättning.

3 Kod nr..3(25) Asta Josefsson är en tidigare väsentligen frisk kvinna. För ca en vecka sedan upplevde hon begynnande smärta som lokaliserats till höger öra. Sedan 3-4 dagar har hon också haft tilltagande svårigheter att röra höger ansiktshalva. Idag har hon fått tilltagande yrsel och kommer därför i bårbil till dig som distriktsläkare. Asta kan inte rynka pannan på höger sida, så hon har drabbats av en perifer facialispares. Vid central pares finns fungerande överkorsande banor som gör att pannan kan röra sig. Asta kan även få nedsatt tårsekretion, avsaknad av stapediusreflex och även ensidig smaknedsättning Fråga A3 (2p) Hur fungerar stapediusreflexen? Svar: vid starka ljud >70db spänns m. stapedius och stagar då upp stigbygeln så att den inte släpper igenom ljud till innerörat lika lätt dvs ett inbyggt hörselskydd.

4 Kod nr..4(25) Asta Josefsson är en tidigare väsentligen frisk kvinna. För ca en vecka sedan upplevde hon begynnande smärta som lokaliserats till höger öra. Sedan 3-4 dagar har hon också haft tilltagande svårigheter att röra höger ansiktshalva. Idag har hon fått tilltagande yrsel och kommer därför i bårbil till dig som distriktsläkare. Asta kan inte rynka pannan på höger sida, så hon har drabbats av en perifer facialispares. Vid central pares finns fungerande överkorsande banor som gör att pannan kan röra sig. Asta kan även få nedsatt tårsekretion samt avsaknad av stapediusreflex och även ensidig smaknedsättning Vid inspektion av höger öra finner du vesikler (blåsor) på ytterörat och i hörselgången. Fråga A4 (5p) Vilka principiella orsaker och skademekanismer (generellt) kan leda till perifer facialispares? Vilka differentialdiagnostiska överväganden gör du? Med tanke på anamnes och statusfynd - vilken är den troligaste orsaken i Astas fall? Svar: 1. En nervinfektion av både NVII och NVIII samtidigt är det troligaste i Astas fall ( därför är hon yr.) Blåsorna och smärtan tyder på Herpes Zoster. Även andra infektioner, som Borrelia, kan ge perifer facialispares (men ger ej blåsor) 2. Idiopatisk facialisparés sk Bells parés är annars den vanligaste orsaken (dvs genesen är okänd men då är man inte yr. 3. Hos barn kan infektion i mellanörat påverka ansiktsmotoriken. Bakterietoxin kan påverka n. facialis andra delsträcka, som går genom mellanörat och som hos små barn ännu inte skyddas av ben. 4. Inflammation i temporalbenet med benröta och ev pärlsvulst kan påverka n. facialis hos vuxna. 5. Mekanisk skada av nerven genom trauma kan ske (skallbasfraktur eller trauma utanför foramen stylomastoideus). Vad vi vet har inte Asta utsatts för våld.

5 Kod nr..5(25) Asta Josefsson är en tidigare väsentligen frisk kvinna. För ca en vecka sedan upplevde hon begynnande smärta som lokaliserats till höger öra. Sedan 3-4 dagar har hon också haft tilltagande svårigheter att röra höger ansiktshalva. Idag har hon fått tilltagande yrsel och kommer därför i bårbil till dig som distriktsläkare. Asta kan inte rynka pannan på höger sida, så hon har drabbats av en perifer facialispares. Vid central pares finns fungerande överkorsande banor som gör att pannan kan röra sig. Asta kan även få nedsatt tårsekretion samt avsaknad av stapediusreflex och även ensidig smaknedsättning Vid inspektion av höger öra finner du vesikler (blåsor) på ytterörat och i hörselgången. Fortsättning av fallet En nervinfektion av både NVII och NVIII samtidigt är det troligaste i Astas fall, därför är hon yr. Blåsorna och smärtan tyder på Herpes Zoster. Fråga A5 (2p) Hur undersöker du Asta med avseende på engagemang av NVIII? Svar: Jag gör en öronundersökning, undersöker förekomst av nystagmus (syns genom ögonlocken om Asta sluter ögonen) och gör ett enkelt hörseltest.

6 Kod nr..6(25) Asta Josefsson är en tidigare väsentligen frisk kvinna. För ca en vecka sedan upplevde hon begynnande smärta som lokaliserats till höger öra. Sedan 3-4 dagar har hon också haft tilltagande svårigheter att röra höger ansiktshalva. Idag har hon fått tilltagande yrsel och kommer därför i bårbil till dig som distriktsläkare. Asta kan inte rynka pannan på höger sida, så hon har drabbats av en perifer facialispares. Vid central pares finns fungerande överkorsande banor som gör att pannan kan röra sig. Asta kan även få nedsatt tårsekretion samt avsaknad av stapediusreflex och även ensidig smaknedsättning Vid inspektion av höger öra finner du vesikler (blåsor) på ytterörat och i hörselgången. En nervinfektion av både NVII och NVIII samtidigt är det troligaste i Astas fall, därför är hon yr. Blåsorna och smärtan tyder på Herpes Zoster. Asta har nystagmus, men du kan inte riktigt bedöma om hon hör sämre eftersom hon hade hörapparat redan innan. Asta är rejält yr. Fråga A6 (4p) Förklara Astas yrsel patofysiologiskt. Beskriv mekanismen för nystagmus i hennes fall? Kommer hon att bli bättre i sin yrsel? Svar: Om ett virus har angripit balansnerven på ena sidan blir den helt utslagen. Hon får då nystagmus pga att det friska örat skickar impulser till CNS och står oemotsagt, vilket ger yrsel med en nystagmus med den snabba fasen bort från det sjuka öra, destruktionsnystagmus. Asta kan bli mycket bättre med träning men får aldrig tillbaka funktionen i det sjuka örat. Hon lär sig så småningom att centralt hämma impulserna från högerörat. Tränar hon duktigt kommer hon så småningom (veckor-månader) att kunna bli besvärsfri. I mörker kommer dock troligen balansen att alltid vara dålig.

7 Kod nr..7(25) Asta Josefsson är en tidigare väsentligen frisk kvinna. För ca en vecka sedan upplevde hon begynnande smärta som lokaliserats till höger öra. Sedan 3-4 dagar har hon också haft tilltagande svårigheter att röra höger ansiktshalva. Idag har hon fått tilltagande yrsel och kommer därför i bårbil till dig som distriktsläkare. Asta kan inte rynka pannan på höger sida, så hon har drabbats av en perifer facialispares. Vid central pares finns fungerande överkorsande banor som gör att pannan kan röra sig. Asta kan även få nedsatt tårsekretion samt avsaknad av stapediusreflex och även ensidig smaknedsättning Vid inspektion av höger öra finner du vesikler (blåsor) på ytterörat och i hörselgången. En nervinfektion av både NVII och NVIII samtidigt är det troligaste i Astas fall, därför är hon yr. Blåsorna och smärtan tyder på Herpes Zoster. Asta har nystagmus, men du kan inte riktigt bedöma om hon hör sämre eftersom hon hade hörapparat redan innan. Asta är rejält yr. Asta har så kallad destruktionsnystagmus på grund av utslagen vestibularisfunktion vilket leder till nystagmus med den snabba fasen bort från det sjuka örat. Asta blir liggande till sängs i flera dagar på grund av yrseln och värken. När hon till slut mår lite bättre och vill gå upp får hon plötsligt, då hon satt sig upp på sängkanten, en kraftig rotatorisk yrsel som varar någon minut. Hon blir väldigt rädd och tror att hon nu blivit försämrad i sin sjukdom. Fråga A7 (3p) Vad kan ha hänt? Patofysiologiska mekanismer? Svar: Asta har fått kristallsjukan pga sängläget: Kalkristaller i utriculus otolitorgan kan ha lossnat och givit sig iväg in i båggångssystemet. När Asta sätter sig upp eller lägger sig påverkar dessa kristallrester cupulan i bakre båggången.

8 Kod nr..8(25) Asta Josefsson är en tidigare väsentligen frisk kvinna. För ca en vecka sedan upplevde hon begynnande smärta som lokaliserats till höger öra. Sedan 3-4 dagar har hon också haft tilltagande svårigheter att röra höger ansiktshalva. Idag har hon fått tilltagande yrsel och kommer därför i bårbil till dig som distriktsläkare. Asta kan inte rynka pannan på höger sida, så hon har drabbats av en perifer facialispares. Vid central pares finns fungerande överkorsande banor som gör att pannan kan röra sig. Asta kan även få nedsatt tårsekretion samt avsaknad av stapediusreflex och även ensidig smaknedsättning Vid inspektion av höger öra finner du vesikler (blåsor) på ytterörat och i hörselgången. En nervinfektion av både NVII och NVIII samtidigt är det troligaste i Astas fall, därför är hon yr. Blåsorna och smärtan tyder på Herpes Zoster. Asta har nystagmus, men du kan inte riktigt bedöma om hon hör sämre eftersom hon hade hörapparat redan innan. Asta är rejält yr. Asta har så kallad destruktionsnystagmus på grund av utslagen vestibularisfunktion vilket leder till nystagmus med den snabba fasen bort från det sjuka örat. Asta blir liggande till sängs i flera dagar på grund av yrseln och värken. När hon till slut mår lite bättre och vill gå upp får hon plötsligt, då hon satt sig upp på sängkanten, en kraftig rotatorisk yrsel som varar någon minut. Hon blir väldigt rädd och tror att hon nu blivit försämrad i sin sjukdom. Asta har fått kristallsjukan pga sängläget: Kalkristaller kan ha lossnat och givit sig iväg in i båggångssystemet. När Asta sätter sig upp eller lägger sig påverkar dessa kristallrester cupulan i bakre båggången Med tanke på påverkan av både NVII och NVIIII vill man veta om CNS är angripet, varför du remitterar patienten till infektionsmottagningen för lumbalpunktion. Efter normal ögonbottenundersökning görs lumpalpunktion. Underökningen visade 1,5 mononukeära celler per 10 6 /L spinalvätska (normalvärde). Albuminkvoten (spinal/serum albumin) var normal. Isoelektrisk fokusering kunde ej påvisa oligoklonala band. Fråga A8 (3p) Hur tolkar du detta likvorsvar? Vilka slutsatser kan du dra? Svar: Normalt celltal talar emot meningit eller annan inflammation. Norma albuminkvot tyder på normal blödhjärnbarriär. Avsaknad av oligoklonala band talar för att ingen inflammation eller immunaktivering ägt rum.

9 Kod nr..9(25) Asta Josefsson är en tidigare väsentligen frisk kvinna. För ca en vecka sedan upplevde hon begynnande smärta som lokaliserats till höger öra. Sedan 3-4 dagar har hon också haft tilltagande svårigheter att röra höger ansiktshalva. Idag har hon fått tilltagande yrsel och kommer därför i bårbil till dig som distriktsläkare. Asta kan inte rynka pannan på höger sida, så hon har drabbats av en perifer facialispares. Vid central pares finns fungerande överkorsande banor som gör att pannan kan röra sig. Asta kan även få nedsatt tårsekretion samt avsaknad av stapediusreflex och även ensidig smaknedsättning Vid inspektion av höger öra finner du vesikler (blåsor) på ytterörat och i hörselgången. En nervinfektion av både NVII och NVIII samtidigt är det troligaste i Astas fall, därför är hon yr. Blåsorna och smärtan tyder på Herpes Zoster. Asta har nystagmus, men du kan inte riktigt bedöma om hon hör sämre eftersom hon hade hörapparat redan innan. Asta är rejält yr. Asta har så kallad destruktionsnystagmus på grund av utslagen vestibularisfunktion vilket leder till nystagmus med den snabba fasen bort från det sjuka örat. Asta blir liggande till sängs i flera dagar på grund av yrseln och värken. När hon till slut mår lite bättre och vill gå upp får hon plötsligt, då hon satt sig upp på sängkanten, en kraftig rotatorisk yrsel som varar någon minut. Hon blir väldigt rädd och tror att hon nu blivit försämrad i sin sjukdom. Asta har fått kristallsjukan pga sängläget: Kalkristaller kan ha lossnat och givit sig iväg in i båggångssystemet. När Asta sätter sig upp eller lägger sig påverkar dessa kristallrester cupulan i bakre båggången Med tanke på påverkan av både NVII och NVIIII vill man veta om CNS är angripet, varför man remitterar patienten till infektionsmottagningen för lumbalpunktion. Efter normal ögonbottenundersökning görs lumpalpunktion. Normalt celltal talar emot meningit eller annan inflammation. Normal albuminkvot tyder på normal blodhjärnbarriär. Avsaknad av oligoklonala band talar för att ingen inflammation eller immunaktivering ägt rum. När Asta kommit på benen hittar hon sin hörapparat som hon inte kunnat använda på grund av blåsorna i hörselgången. När hon nu sätter den i örat tycker hon sig inte höra ett dugg bättre med den. Fråga A9 (2p) Vilka principiellt olika orsaker kan det finnas till att Asta inte märker någon effekt av hörapparaten? Svar Hon kan ha så mycket vax, skorprester,intorkat sekret i hörselgången att det täpper för och ger ett ledningshinder, Hon kan ha ett angrepp på hörselnerven som ger henne en sensorineural hörselnedsättning. En vanlig orsak är att batteriet har tagit slut!

10 Kod nr..10(25) Asta Josefsson är en tidigare väsentligen frisk kvinna. För ca en vecka sedan upplevde hon begynnande smärta som lokaliserats till höger öra. Sedan 3-4 dagar har hon också haft tilltagande svårigheter att röra höger ansiktshalva. Idag har hon fått tilltagande yrsel och kommer därför i bårbil till dig som distriktsläkare. Asta kan inte rynka pannan på höger sida, så hon har drabbats av en perifer facialispares. Asta kan även få nedsatt tårsekretion samt avsaknad av stapediusreflex och även ensidig smaknedsättning Vid inspektion av höger öra finner du vesikler (blåsor) på ytterörat och i hörselgången. En nervinfektion av både NVII och NVIII samtidigt är det troligaste i Astas fall, därför är hon yr. Blåsorna och smärtan tyder på Herpes Zoster. Asta har så kallad destruktionsnystagmus. Med tanke på påverkan av både NVII och NVIIII vill man veta om CNS är angripet, varför man remitterar patienten till infektionsmottagningen för lumbalpunktion. Efter normal ögonbottenundersökning görs lumpalpunktion. Normalt celltal talar emot meningit eller annan inflammation. Normal albuminkvot tyder på normal blodhjärnbarriär. Avsaknad av oligoklonala band talar för att ingen inflammation eller immunaktivering ägt rum. När Asta kommit på benen hittar hon sin hörapparat som hon inte kunnat använda på grund av blåsorna i hörselgången. När hon nu sätter den i örat tycker hon sig inte höra ett dugg bättre med den. Hon kan ha så mycket vax, skorprester, intorkat sekret i hörselgången att det täpper för och ger ett ledningshinder, eller så kan hon ha en sensorineural hörselnedsättning. Asta får tilltagande skav och irritation i höger öga och remitteras därför till ögonkliniken. Där finner man att synskärpan är nedsatt på höger öga och normal på vänster. Höger öga står öppet. Pat kan inte ens vid knipning täcka hornhinnan med övre ögonlocket. Ögat är rött, hornhinnan aningen disig med en del småsår i epitelet, särskilt nedåt. Hornhinnesensibiliteten är ua. Vänster öga blekt, retningsfritt. Fråga A10 (1p) Det föreligger alltså en uttorkningseffekt på ögats hornhinna, men hornhinnans känslighet är normal. Vilken nerv och nervgren bör således fungera normalt? Svar: N. Nasociliaris N. Ophthalmicus N. Trigeminus

11 Kod nr..11(25) Asta Josefsson är en tidigare väsentligen frisk kvinna. För ca en vecka sedan upplevde hon begynnande smärta som lokaliserats till höger öra. Sedan 3-4 dagar har hon också haft tilltagande svårigheter att röra höger ansiktshalva. Idag har hon fått tilltagande yrsel och kommer därför i bårbil till dig som distriktsläkare. Asta kan inte rynka pannan på höger sida, så hon har drabbats av en perifer facialispares. Asta kan även få nedsatt tårsekretion samt avsaknad av stapediusreflex och även ensidig smaknedsättning Vid inspektion av höger öra finner du vesikler (blåsor) på ytterörat och i hörselgången. En nervinfektion av både NVII och NVIII samtidigt är det troligaste i Astas fall, därför är hon yr. Blåsorna och smärtan tyder på Herpes Zoster. Asta har så kallad destruktionsnystagmus. Med tanke på påverkan av både NVII och NVIIII vill man veta om CNS är angripet, varför man remitterar patienten till infektionsmottagningen för lumbalpunktion. Efter normal ögonbottenundersökning görs lumpalpunktion. Normalt celltal talar emot meningit eller annan inflammation. Normal albuminkvot tyder på normal blodhjärnbarriär. Avsaknad av oligoklonala band talar för att ingen inflammation eller immunaktivering ägt rum. När Asta kommit på benen hittar hon sin hörapparat som hon inte kunnat använda på grund av blåsorna i hörselgången. När hon nu sätter den i örat tycker hon sig inte höra ett dugg bättre med den. Hon kan ha så mycket vax, skorprester, intorkat sekret i hörselgången att det täpper för och ger ett ledningshinder, eller så kan hon ha en sensorineural hörselnedsättning. Asta får tilltagande skav och irritation i höger öga och remitteras därför till ögonkliniken. Där finner man att synskärpan är nedsatt på höger öga och normal på vänster. Höger öga står öppet. Pat kan inte ens vid knipning täcka hornhinnan med övre ögonlocket. Ögat är rött, hornhinnan aningen disig med en del småsår i epitelet, särskilt nedåt. Hornhinnesensibiliteten är ua. Vänster öga blekt, retningsfritt. Ögats uttorkning beror på dålig slutning av ögonlocken, men också på dålig tårproduktion. Tårarna produceras i tårkörteln. Fråga A11 (1p) Rita eller beskriv var tårkörteln sitter. Svar: Tårkörteln sitter lateralt och ovanför ögat, strax innanför den övre laterala orbitakanten.

12 Kod nr..12(25)

13 Fall B: Kod nr..13(25) Saturday night - Sunday morning (25p) Björn och Marianne, båda i 50-årsåldern, var bjudna till goda vänner för midsommarfirande. Det blev en munter men blöt fest (både ute och inne), dvs. många snapsar blev det. Sedan gick de till sängs i den ganska smala sängen i gäststugan. Fråga B1 (3p) Alkohol har liknande effekter som ett flertal narkosmedel. Beskriv alkoholens molekylära mekanismer på nervceller. Vilka strukturer i CNS påverkas i första hand? Svar: Etanol aktiverar GABA A -receptorer som har kloridkanaler. Kloridjoner flödar därför in i nervcellen, varvid membranpotentialen stabiliseras runt kloridjonens jämviktsspänning som är -60 mv. Nervcellens aktivitet hämmas därför. Alla strukturer som har GABA-erg innervation påverkas, men i första hand cortex.

14 Kod nr..14(25) Björn och Marianne, båda i 50-årsåldern, var bjudna till goda vänner för midsommarfirande. Det blev en munter men blöt fest (både ute och inne), dvs. många snapsar blev det. Sedan gick de till sängs i den ganska smala sängen i gäststugan. Etanol aktiverar GABA A -receptorer som har kloridkanaler. Kloridjoner flödar in i nervcellen, varvid membranpotentialen stabiliseras runt kloridjonens jämviktsspänning och nervcellens aktivitet hämmas. Alla strukturer som har GABA-erg innervation påverkas, men i första hand cortex. Natten blev lång och tung, med en del konstiga drömmar. Fråga B2 (4p) Redogör för alkohols effekt på sömn och förklara varför alkohol inte är något bra sömnmedel. Svar: Alkohol gör att man somnar snabbt (den avslappnande effekten av ruset), men man snarkar också mer pga. den muskelavslappnande effekten. Detta kan störa sömnen, men den främsta sömnstöraren är att alkohol tenderar att fragmentera REM-sömn, så att man kan få täta uppvaknanden mot morgonsidan. Typiskt är också uppvaknanden efter ca 4 timmar, när ruseffekten börjar gå över. Alkohol är alltså en potentiell sömnstörare, och inte något bra sömnmedel! (givetvis även andra nackdelar som beroendeutveckling)

15 Kod nr..15(25) Björn och Marianne, båda i 50-årsåldern, var bjudna till goda vänner för midsommarfirande. Det blev en munter men blöt fest (både ute och inne), dvs. många snapsar blev det. Sedan gick de till sängs i den ganska smala sängen i gäststugan. Etanol aktiverar GABA A -receptorer som har kloridkanaler. Kloridjoner flödar in i nervcellen, varvid membranpotentialen stabiliseras runt kloridjonens jämviktsspänning och nervcellens aktivitet hämmas. Alla strukturer som har GABA-erg innervation påverkas, men i första hand cortex. Natten blev lång och tung, med en del konstiga drömmar. Alkohol gör att man somnar snabbt (avslappnande effekten), snarkar mer (muskelavslappnande effekten), får störd sömn (fragmenterad REM-sömn) och ofta vaknar (när ruseffekten går över). På grund av sömnstörningarna och andra nackdelar som beroende är alkohol olämpligt som sömnmedel. Björn vaknade på söndagsmorgonen med Majsan sovandes på hans högerarm. Han flyttade på henne därför att armen känns domnad och obehaglig, och märkte då till sin förskräckelse att handen också hängde; han kunde inte sträcka i handleden. Handryggen på tumsidan var också alldeles känslolös. Han kunde dock knyta handen, spreta med fingrarna och sträcka i armbågsleden (Björn är neurolog, så han testade omedelbart sig själv). Fråga B3 (2p) Vilken eller vilka nerver/nervgrenar kan vara påverkade? Svar: N. radialis, både motoriskt och sensoriskt.

16 Kod nr..16(25) Björn och Marianne, båda i 50-årsåldern, var bjudna till goda vänner för midsommarfirande. Det blev en munter men blöt fest (både ute och inne), dvs. många snapsar blev det. Sedan gick de till sängs i den ganska smala sängen i gäststugan. Etanol aktiverar GABA A -receptorer som har kloridkanaler. Kloridjoner flödar in i nervcellen, varvid membranpotentialen stabiliseras runt kloridjonens jämviktsspänning och nervcellens aktivitet hämmas. Alla strukturer som har GABA-erg innervation påverkas, men i första hand cortex. Natten blev lång och tung, med en del konstiga drömmar. Alkohol gör att man somnar snabbt (avslappnande effekten), snarkar mer (muskelavslappnande effekten), får störd sömn (fragmenterad REM-sömn) och ofta vaknar (när ruseffekten går över). På grund av sömnstörningarna och andra nackdelar som beroende är alkohol olämpligt som sömnmedel. Björn vaknade på söndagsmorgonen med Marianne sovandes på hans högerarm. Han flyttade på henne därför att armen känns domnad och obehaglig, och märkte då till sin förskräckelse att handen också hängde; han kunde inte sträcka i handleden. Handryggen på tumsidan var också alldeles känslolös. Han kunde dock knyta handen, spreta med fingrarna och sträcka i armbågsleden (Björn är neurolog, så han testade omedelbart sig själv). Fynden tyder på skada på nervus radialis, både motoriskt och sensoriskt. Fråga B4 (2p) Nämn 2 muskler som försörjs av n. radialis. Svar: Mm triceps, anconeus, brachioradialis, extensor carpi radialis longus, extensor carpi radialis brevis, extensor carpi ulnaris, supinator, extensor digitorum, extensor digiti minimi, abductor pollicis longus, extensor pollicis brevis, extensor pollicis longus, och extensor indicis. Kort sagt alla över- och underarmens sträckarmuskler.

17 Kod nr..17(25) Björn och Marianne, båda i 50-årsåldern, var bjudna till goda vänner för midsommarfirande. Det blev en munter men blöt fest (både ute och inne), dvs. många snapsar blev det. Sedan gick de till sängs i den ganska smala sängen i gäststugan. Etanol aktiverar GABA A -receptorer som har kloridkanaler. Kloridjoner flödar in i nervcellen, varvid membranpotentialen stabiliseras runt kloridjonens jämviktsspänning och nervcellens aktivitet hämmas. Alla strukturer som har GABA-erg innervation påverkas, men i första hand cortex. Natten blev lång och tung, med en del konstiga drömmar. Alkohol gör att man somnar snabbt (avslappnande effekten), snarkar mer (muskelavslappnande effekten), får störd sömn (fragmenterad REM-sömn) och ofta vaknar (när ruseffekten går över). På grund av sömnstörningarna och andra nackdelar som beroende är alkohol olämpligt som sömnmedel. Björn vaknade på söndagsmorgonen med Marianne sovandes på hans högerarm. Han flyttade på henne därför att armen känns domnad och obehaglig, och märkte då till sin förskräckelse att handen också hängde; han kunde inte sträcka i handleden. Handryggen på tumsidan var också alldeles känslolös. Han kunde dock knyta handen, spreta med fingrarna och sträcka i armbågsleden (Björn är neurolog, så han testade omedelbart sig själv). Fynden tyder på skada på nervus Radialis, både motoriskt och sensoriskt. N. Radialis innerverar kort sagt alla över- och underarmens sträckarmuskler. Fråga B5 (4p) Var (på vilken lokal) har nervskadan uppkommit och varför (motivera)? Svar: Skadan har sannolikt uppkommit mitt på överarmen, dorsalt-lateralt, där radialisnerven skruvar sig runt humerus (sulcus n. radialis). Nerven är där i sitt mest utsatta läge, dvs om den utsätts för ett yttre tryck så pressas den mot benet och kan bli skadad. Här har man den klassiska Saturday night och Sunday morning paresen, dvs. någon (Majsan) som somnar med huvudet mot armen kan åstadkomma en radialis-pares på sin partner. Normalt händer inte detta, eftersom Björn borde ha vaknat då det började sticka i handen och armen, men eftersom han var tämligen berusad hände inte detta. Trycket varade då så länge att en ischemi uppkom i nerven med störd retbarhet.

18 Kod nr..18(25) Björn och Marianne, båda i 50-årsåldern, var bjudna till goda vänner för midsommarfirande. Det blev en munter men blöt fest (både ute och inne), dvs. många snapsar blev det. Sedan gick de till sängs i den ganska smala sängen i gäststugan. Etanol aktiverar GABA A -receptorer som har kloridkanaler. Kloridjoner flödar in i nervcellen, varvid membranpotentialen stabiliseras runt kloridjonens jämviktsspänning och nervcellens aktivitet hämmas. Alla strukturer som har GABA-erg innervation påverkas, men i första hand cortex. Natten blev lång och tung, med en del konstiga drömmar. Alkohol gör att man somnar snabbt (avslappnande effekten), snarkar mer (muskelavslappnande effekten), får störd sömn (fragmenterad REM-sömn) och ofta vaknar (när ruseffekten går över). På grund av sömnstörningarna och andra nackdelar som beroende är alkohol olämpligt som sömnmedel. Björn vaknade på söndagsmorgonen med Marianne sovandes på hans högerarm. Han flyttade på henne därför att armen känns domnad och obehaglig, och märkte då till sin förskräckelse att handen också hängde; han kunde inte sträcka i handleden. Handryggen på tumsidan var också alldeles känslolös. Han kunde dock knyta handen, spreta med fingrarna och sträcka i armbågsleden (Björn är neurolog, så han testade omedelbart sig själv). Fynden tyder på skada på nervus Radialis, både motoriskt och sensoriskt. N. Radialis innerverar kort sagt alla över- och underarmens sträckarmuskler. Skadan har sannolikt uppkommit mitt på överarmen, i sitt mest utsatta läge där den pressas mot benet vid yttre tryck. Här har man den klassiska Saturday night och Sunday morning paresen, dvs. någon (Majsan) som somnar med huvudet mot armen kan åstadkomma en radialis-pares på sin partner. Normalt händer inte detta, eftersom Björn borde ha vaknat då det började sticka i handen och armen, men eftersom han var tämligen berusad hände inte detta. Trycket varade då så länge att en ischemi uppkom i nerven med störd retbarhet. Fråga B6 (3p) Beskriv molekylära mekanismer för nervskada som uppkommer vid bristande blodtillförsel. Svar: Nervcellens retbarhet är beroende av kaliumjonkoncentrationen i blodet. Denna är vanligtvis mycket strikt reglerad till 3,5 5,0 mm (serum). Koncentrationsförändringar leder till sänkt retbarhet. Membranpotentialen upprätthålls av Na + /K + ATPas (jonpump) som pumpar K + in i cellen och Na + ut ur den. Na + /K + ATPas är mycket energiberoende och tar sin energi från glukos via citronsyracykeln/mitokondrier/atp. Stryps blodtillförseln till nerver, t ex genom ökat tryck på nerven, stryps både tillförsel av glukos och av syre för bildandet av ATP för jonpumpen. En impulsblockering kommer därför att uppstå. Om trycket består under längre tid, kommer axonet att degenerera pga. brist på trofiska faktorer, och man får en permanent nervskada.

19 Kod nr..19(25) Björn och Marianne, båda i 50-årsåldern, var bjudna till goda vänner för midsommarfirande. Det blev en munter men blöt fest (både ute och inne), dvs. många snapsar blev det. Sedan gick de till sängs i den ganska smala sängen i gäststugan. Etanol aktiverar GABA A -receptorer som har kloridkanaler. Kloridjoner flödar in i nervcellen, varvid membranpotentialen stabiliseras runt kloridjonens jämviktsspänning och nervcellens aktivitet hämmas. Alla strukturer som har GABA-erg innervation påverkas, men i första hand cortex. Natten blev lång och tung, med en del konstiga drömmar. Alkohol gör att man somnar snabbt (avslappnande effekten), snarkar mer (muskelavslappnande effekten), får störd sömn (fragmenterad REM-sömn) och ofta vaknar (när ruseffekten går över). På grund av sömnstörningarna och andra nackdelar som beroende är alkohol olämpligt som sömnmedel. Björn vaknade på söndagsmorgonen med Marianne sovandes på hans högerarm. Han flyttade på henne därför att armen känns domnad och obehaglig, och märkte då till sin förskräckelse att handen också hängde; han kunde inte sträcka i handleden. Handryggen på tumsidan var också alldeles känslolös. Han kunde dock knyta handen, spreta med fingrarna och sträcka i armbågsleden (Björn är neurolog, så han testade omedelbart sig själv). Fynden tyder på skada på nervus Radialis, både motoriskt och sensoriskt. N. Radialis innerverar kort sagt alla över- och underarmens sträckarmuskler. Skadan har sannolikt uppkommit mitt på överarmen, i sitt mest utsatta läge där den pressas mot benet vid yttre tryck. Här har man den klassiska Saturday night och Sunday morning paresen, dvs. någon (Majsan) som somnar med huvudet mot armen kan åstadkomma en radialis-pares på sin partner. Normalt händer inte detta, eftersom Björn borde ha vaknat då det började sticka i handen och armen, men eftersom han var tämligen berusad hände inte detta. Trycket varade då så länge att en ischemi uppkom i nerven med störd retbarhet. Nervcellens retbarhet är beroende av kaliumjonkoncentrationen i blodet. Denna är vanligtvis mycket strikt reglerad till 3,5 5,0 mm (serum). Membranpotentialen upprätthålls av Na + /K + ATPas (jonpump) som pumpar K + in i cellen och Na + ut ur den. Na + /K + ATPas är mycket energiberoende. Stryps blodtillförseln till nerver, t ex genom ökat tryck på nerven, stryps både tillförsel av glukos och av syre för bildandet av ATP för jonpumpen. En impulsblockering kommer därför att uppstå. Om trycket består under längre tid, kommer axonet att degenerera pga. brist på trofiska faktorer, och man får en permanent nervskada. På måndagen uppenbarade sig Björn på jobbet (neurologkliniken) med hängande hand, varvid kollegorna bröt ut i ett kollektivt skratt. Många lustiga kommentarer blev det. Fråga B7 (3p) Hur blir framtiden för stackars Björn? Blir han för evigt känd som neurologen med dropphanden? Kan skadan läkas? Motivera ditt svar. Svar: Han har en mycket god chans till spontan läkning. I det perifera nervsystemet finns en mycket stark tendens till reinnervation, om det inte finns något anatomiskt hinder (som ärrvävnad), och det gör det ju inte i det här fallet. Har han tur så är det bara fråga om en impulsblockering, och då kan han bli bra på några dagar. I annat fall måste det ske en återutväxt av nya nervtrådar, och då kan det ta ett par månader. Fråga B8 (4p) Vad kan orsaka hyperkalemi rent generellt? Hur förändras då retbarheten i nerver, muskler och hjärta? Vilka är de bakomliggande mekanismerna? Svar: Hyperkalemi ses vid acidos, svår njurinsufficiens och vid vävnadssönderfall (ex vis trauman med krossad muskelmassa, eller massiv hemolys). Den neuronala retbarheten minskar, varför hjärtstillestånd kan uppkomma (uppkommer alltid vid tillräckligt höga doser av kalium). Kaliumjonens jämviktsspänning blir mer positiv (kan beräknas med Nernsts ekvation), varvid cellernas vilospänning också blir mer positiv. Detta leder till att spänningsaktiverade natrium-kanaler inaktiveras. Följden blir att aktionspotentialer ej kan initieras.

20 Kod nr..20(25) Fall C: Åsa Joelsson med minnesproblem (25p) Åsa, 48 år, arbetar som marknadschef på ett IT företag i Linköping. I samband med att företaget uppvisat dåliga resultat har arbetsmiljön blivit allt mer pressad. Samtidigt som man gjorde sig av med personal, ökade belastningen på dem som blev kvar i företaget. Åsa, som redan för 3-4 år sedan behandlats för depression i samband med en skilsmässa, har känt sig nere hela våren. Framför allt har hon noterat att hennes tidigare så klara minne och skärpa börjat svikta. Första episoden inträffade i maj då hon plötsligt var helt tom i huvudet i samband med en presentation hon hade för företagsledningen. Hon fick närmast en blackout då hon kände stark ångest, hjärtklappning och var rädd att hon skulle falla ihop. Hon klarade av det hela, men kom knappt ihåg hur. Därefter har hon haft svårt att koncentrera sig, blivit allt mer distraherad och också märkt av klara närminnesproblem. Sedan den tiden känner hon sig också allmänt trött och tycker dessutom att hon helt enkelt har svårare att förstå och hänga med i resonemang i diskussionerna på jobbet. Likaså har hon svårt att tänka klart när hon sitter vid datorn, så att hennes tankar inte leder till en adekvat handling. Hon blir bara sittande framför skärmen. Hon söker nu i december dig som allmänläkare efter en händelse förra veckan, då hon skulle hämta sin snart 14-åriga dotter efter en ridlektion. Hon glömde dock bort detta och hade istället gått på bio för att mötas av en arg och ledsen dotter då hon kom hem. Åsa är nu rädd för att hon är på väg att förlora förståndet. Åsas kliniska bild speglar olika funktioner och påverkade funktioner i hjärnan. För att kunna förstå dessa krävs en grundläggande kunskap om hjärnans funktioner. Fråga C1 (5p) Rita en hjärna i vänster lateralprojektion där de synliga loberna namnges och deras huvudsakliga funktioner anges. Ange dessutom namn och funktion på den lob som INTE syns i denna projektion. SVAR: Frontal Parietal Planering Occi Temporal Syns inte: Limbisk a loben

21 Kod nr..21(25) Åsa, 48 år, arbetar som marknadschef på ett IT företag i Linköping. I samband med att företaget uppvisat dåliga resultat har arbetsmiljön blivit allt mer pressad. Samtidigt som man gjorde sig av med personal, ökade belastningen på dem som blev kvar i företaget. Åsa, som redan för 3-4 år sedan behandlats för depression i samband med en skilsmässa, har känt sig nere hela våren. Framför allt har hon noterat att hennes tidigare så klara minne och skärpa börjat svikta. Första episoden inträffade i maj då hon plötsligt var helt tom i huvudet i samband med en presentation hon hade för företagsledningen. Hon fick närmast en black-out då hon kände stark ångest, hjärtklappning och var rädd att hon skulle falla ihop. Hon klarade av det hela, men kom knappt ihåg hur. Därefter har hon haft svårt att koncentrera sig, blivit allt mer distraherad och också märkt av klara närminnesproblem. Sedan den tiden känner hon sig också allmänt trött och tycker dessutom att hon helt enkelt har svårare att förstå och hänga med i resonemang i diskussionerna på jobbet. Likaså har hon svårt att tänka klart när hon sitter vid datorn, så att hennes tankar inte leder till en adekvat handling. Hon blir bara sittande framför skärmen. Hon söker nu i december dig som allmänläkare efter en händelse förra veckan, då hon skulle hämta sin snart 14-åriga dotter efter en ridlektion. Hon glömde dock bort detta och hade istället gått på bio för att mötas av en arg och ledsen dotter då hon kom hem. Åsa är nu rädd för att hon är på väg att förlora förståndet. Åsa har svårt att omsätta tankar till adekvat handling. Fråga C2 (5p) Beskriv det neurobiologiska skeendet bakom tanken och handling där du bl. a. anger vilka hjärndelar, neuronpopulationer och transmittor-system som är involverade. SVAR: Inkommande sinnesintryck förs via primära perceptionsområden till det parietoocccipito-temporala associationsområdet (=bakre multimodala associationskortex) där informationen tolkas och blir till en helhet. Via kortiko-kortikala projektionsbanor, pyramidceller med glutamat som huvudsaklig transmittor, kommuniceras själva handlingen till frontalloberna (främre multimodala associationscortex) där själva strategin och planeringen av handlingen äger rum. Återigen via kortiko-kortikal kommunikation aktiveras supplementära motorkortex och slutligen motorkortex varvid en handling kommer till stånd. Det kolinerga systemet faciliterar den glutamaterga transmissionen och är ett viktigt modulatoriskt system för hjärnans attention. Modulerande funktioner har även 5-HT och noradrenalin. Alla dessa är subkortikala system som projiceras till stora delar av kortex. GABA, som liksom monoaminerna är inhiberande, är också är ett modulerande system, i huvudsak kortikala interneuron, av betydande vikt för att balansera den glutamaterga systemet.

22 Kod nr..22(25) Åsa, 48 år, arbetar som marknadschef på ett IT företag i Linköping. I samband med att företaget uppvisat dåliga resultat har arbetsmiljön blivit allt mer pressad. Samtidigt som man gjorde sig av med personal, ökade belastningen på dem som blev kvar i företaget. Åsa, som redan för 3-4 år sedan behandlats för depression i samband med en skilsmässa, har känt sig nere hela våren. Framför allt har hon noterat att hennes tidigare så klara minne och skärpa börjat svikta. Första episoden inträffade i maj då hon plötsligt var helt tom i huvudet i samband med en presentation hon hade för företagsledningen. Hon fick närmast en black-out då hon kände stark ångest, hjärtklappning och var rädd att hon skulle falla ihop. Hon klarade av det hela, men kom knappt ihåg hur. Därefter har hon haft svårt att koncentrera sig, blivit allt mer distraherad och också märkt av klara närminnesproblem. Sedan den tiden känner hon sig också allmänt trött och tycker dessutom att hon helt enkelt har svårare att förstå och hänga med i resonemang i diskussionerna på jobbet. Likaså har hon svårt att tänka klart när hon sitter vid datorn, så att hennes tankar inte leder till en adekvat handling. Hon blir bara sittande framför skärmen. Hon söker nu i december dig som allmänläkare efter en händelse förra veckan, då hon skulle hämta sin snart 14-åriga dotter efter en ridlektion. Hon glömde dock bort detta och hade istället gått på bio för att mötas av en arg och ledsen dotter då hon kom hem. Åsa är nu rädd för att hon är på väg att förlora förståndet. Åsa beskrev problem med minnet. Fråga C3 (4p) Beskriv det cellulära neurobiologiska skeendet för minne. SVAR: Även här är glutamaterga nervceller av största betydelse för funktionen. Via en fysiologisk process som kallas långtidspotentiering (LTP) förstärks signalerna i den glutamaterga synapsen så att den nervcell som tar emot informationen förändras biokemiskt och på sikt (timmar, dagar, veckor) även strukturellt. Minnesinlagringen skapar en aktivering av cellens gener och en proteinproduktion. Man kan säga att proteinproduktion och strukturell modellering är en förutsättning för långtidsminnen, medan korttidsminnet mer beror av förändring (t.ex. fosforylering) av redan existerande proteiner.

23 Kod nr..23(25) Åsa, 48 år, arbetar som marknadschef på ett IT företag i Linköping. I samband med att företaget uppvisat dåliga resultat har arbetsmiljön blivit allt mer pressad. Samtidigt som man gjorde sig av med personal, ökade belastningen på dem som blev kvar i företaget. Åsa, som redan för 3-4 år sedan behandlats för depression i samband med en skilsmässa, har känt sig nere hela våren. Framför allt har hon noterat att hennes tidigare så klara minne och skärpa börjat svikta. Första episoden inträffade i maj då hon plötsligt var helt tom i huvudet i samband med en presentation hon hade för företagsledningen. Hon fick närmast en black-out då hon kände stark ångest, hjärtklappning och var rädd att hon skulle falla ihop. Hon klarade av det hela, men kom knappt ihåg hur. Därefter har hon haft svårt att koncentrera sig, blivit allt mer distraherad och också märkt av klara närminnesproblem. Sedan den tiden känner hon sig också allmänt trött och tycker dessutom att hon helt enkelt har svårare att förstå och hänga med i resonemang i diskussionerna på jobbet. Likaså har hon svårt att tänka klart när hon sitter vid datorn, så att hennes tankar inte leder till en adekvat handling. Hon blir bara sittande framför skärmen. Hon söker nu i december dig som allmänläkare efter en händelse förra veckan, då hon skulle hämta sin snart 14-åriga dotter efter en ridlektion. Hon glömde dock bort detta och hade istället gått på bio för att mötas av en arg och ledsen dotter då hon kom hem. Åsa är nu rädd för att hon är på väg att förlora förståndet. Åsa beskrev en situation då hon reagerade med både skräck och stress i samband med en presentation. Hennes symtom och upplevelser kan hänföras till principiellt viktiga delar av hjärnan. Fråga C4 (4p) Beskriv ur ett fylogenetiskt perspektiv i stort hur hjärnan är organiserad för att upprätthålla basala livsviktiga funktioner, känslor och högre kognitiva funktioner. SVAR: Längs ned och längst in, centralt, och därmed mest skyddat finns hjärnstammen och med alla dess vitala funktioner (cirkulation, andning, vakenhet). Ovan på dessa finns den limbiska loben och mellanhjärnan där dygnsrytm, hunger, mättnad, rädsla, revirbevakning etc är lokaliserad. Dessa två nivåer delas till stor del med alla andra djurslag. Slutligen, ovanpå dessa finns hjärnbarken, neocortex, där de medvetna kognitiva processerna äger rum. Alla dessa nivåer står i en kontinuerlig kontakt med varandra, där den undre nivån hela tiden har högre prioritet än den övre.

24 Kod nr..24(25) Åsa, 48 år, arbetar som marknadschef på ett IT företag i Linköping. I samband med att företaget uppvisat dåliga resultat har arbetsmiljön blivit allt mer pressad. Samtidigt som man gjorde sig av med personal, ökade belastningen på dem som blev kvar i företaget. Åsa, som redan för 3-4 år sedan behandlats för depression i samband med en skilsmässa, har känt sig nere hela våren. Framför allt har hon noterat att hennes tidigare så klara minne och skärpa börjat svikta. Första episoden inträffade i maj då hon plötsligt var helt tom i huvudet i samband med en presentation hon hade för företagsledningen. Hon fick närmast en black-out då hon kände stark ångest, hjärtklappning och var rädd att hon skulle falla ihop. Hon klarade av det hela, men kom knappt ihåg hur. Därefter har hon haft svårt att koncentrera sig, blivit allt mer distraherad och också märkt av klara närminnesproblem. Sedan den tiden känner hon sig också allmänt trött och tycker dessutom att hon helt enkelt har svårare att förstå och hänga med i resonemang i diskussionerna på jobbet. Likaså har hon svårt att tänka klart när hon sitter vid datorn, så att hennes tankar inte leder till en adekvat handling. Hon blir bara sittande framför skärmen. Hon söker nu i december dig som allmänläkare efter en händelse förra veckan, då hon skulle hämta sin snart 14-åriga dotter efter en ridlektion. Hon glömde dock bort detta och hade istället gått på bio för att mötas av en arg och ledsen dotter då hon kom hem. Åsa är nu rädd för att hon är på väg att förlora förståndet. I och med att Åsa skulle ha sin presentation så kände hon stark ångest och hon fick rejäl hjärtklappning. Fråga C5 (2p) Hur skapas detta vegetativa svar? Vilka områden och kretsar är involverade? SVAR: Amygdala, som är en del av limbiska systemet skickar signaler till hypothalamus som i sin tur reglerar vegetativa svar såsom hjärtrytm.

25 Kod nr..25(25) Åsa, 48 år, arbetar som marknadschef på ett IT företag i Linköping. I samband med att företaget uppvisat dåliga resultat har arbetsmiljön blivit allt mer pressad. Samtidigt som man gjorde sig av med personal, ökade belastningen på dem som blev kvar i företaget. Åsa, som redan för 3-4 år sedan behandlats för depression i samband med en skilsmässa, har känt sig nere hela våren. Framför allt har hon noterat att hennes tidigare så klara minne och skärpa börjat svikta. Första episoden inträffade i maj då hon plötsligt var helt tom i huvudet i samband med en presentation hon hade för företagsledningen. Hon fick närmast en black-out då hon kände stark ångest, hjärtklappning och var rädd att hon skulle falla ihop. Hon klarade av det hela, men kom knappt ihåg hur. Därefter har hon haft svårt att koncentrera sig, blivit allt mer distraherad och också märkt av klara närminnesproblem. Sedan den tiden känner hon sig också allmänt trött och tycker dessutom att hon helt enkelt har svårare att förstå och hänga med i resonemang i diskussionerna på jobbet. Likaså har hon svårt att tänka klart när hon sitter vid datorn, så att hennes tankar inte leder till en adekvat handling. Hon blir bara sittande framför skärmen. Hon söker nu i december dig som allmänläkare efter en händelse förra veckan, då hon skulle hämta sin snart 14-åriga dotter efter en ridlektion. Hon glömde dock bort detta och hade istället gått på bio för att mötas av en arg och ledsen dotter då hon kom hem. Åsa är nu rädd för att hon är på väg att förlora förståndet. Amygdala, som är en del av limbiska systemet, skickar signaler till hypothalamus som i sin tur reglerar vegetativa svar såsom hjärtrytm. Även ångest och stress genereras och regleras från amygdala. Amygdalas neuron uttrycker ett stort antal GABA-receptorer. Fråga C6 (3p) Har du något förslag på en medicinsk substans som borde verka postitivt på, dvs dämpa, ångest? Beskriv också mekanismerna bakom detta SVAR: Benzodiazepiner som binder till GABA A -receptorn. Inbindning av ligand till GABAAreceptorn orsakar en öppning av receptorns Cl kanal, vilket gör att den nervcell på vilken GABA A-receptorn sitter, inhiberas och ej kan depolariseras pga att neuronets membranpotential hamnar så långt ifrån tröskeln för excitation. Fråga C7 (2p) Rita en anatomisk bild som beskriver var amygdala är lokaliserad i hjärnan. SVAR: Amygdala sitter framför hippocampusformationen i temporalloben

Asta Josefsson, 74 år, med ansiktsförlamning och yrsel (27p)

Asta Josefsson, 74 år, med ansiktsförlamning och yrsel (27p) Kod nr..1(24) Fall A: Asta Josefsson, 74 år, med ansiktsförlamning och yrsel (27p) Asta Josefsson är en tidigare väsentligen frisk kvinna. För cirka en vecka sedan upplevde hon begynnande smärta som lokaliserats

Läs mer

Sven, i 40-års åldern, med ångest (29p)

Sven, i 40-års åldern, med ångest (29p) Fall A Sven, i 40-års åldern, med ångest (29p) Aid nr..1(26) Du tjänstgör på en distriktsläkarjourmottagning sent en fredagseftermiddag och Sven som är i 40- årsåldern kommer in. Han söker hjälp för sin

Läs mer

Fall A Synmekanismer (12 p)

Fall A Synmekanismer (12 p) Tentamen Läkarprogrammet T5 Vårterminen 2012 1 av 24 Fall A Synmekanismer (12 p) I nedanstående figur upplevs den vänstra inre rutan som mörkare än den högra, trots att de har samma ljusstyrka. Fråga A1

Läs mer

Medicin B, Medicinsk temakurs 3, 30 högskolepoäng

Medicin B, Medicinsk temakurs 3, 30 högskolepoäng Medicin B, Medicinsk temakurs 3, 30 högskolepoäng Tema Neuro och Rörelse Skriftlig tentamen 23 mars 2012 OBS!!! Frågorna skall läggs i separata lila omslag enligt nedan: Martin Gunnarsson: 1, 3, 4, 6,

Läs mer

Hörsel- och dövverksamheten. Information till dig som har hörselnedsättning Hörselverksamheten

Hörsel- och dövverksamheten. Information till dig som har hörselnedsättning Hörselverksamheten Hörsel- och dövverksamheten Information till dig som har hörselnedsättning Hörselverksamheten Hörseln, ett av våra sinnen Hörseln är ett av våra allra viktigaste sinnen för att kunna kommunicera med våra

Läs mer

Medicin A, Medicinsk temakurs 1, 30 högskolepoäng, Tema Respiration-Cirkulation Skriftlig tentamen 24 oktober 2011

Medicin A, Medicinsk temakurs 1, 30 högskolepoäng, Tema Respiration-Cirkulation Skriftlig tentamen 24 oktober 2011 Medicin A, Medicinsk temakurs 1, 30 högskolepoäng, Tema Respiration-Cirkulation Skriftlig tentamen 24 oktober 2011 1. Sven Karlsson (70) söker upp dig för besvär med episoder med yrsel. Han ledsagas av

Läs mer

Till dig som har varit med om en svår upplevelse

Till dig som har varit med om en svår upplevelse Till dig som har varit med om en svår upplevelse Vi vill ge dig information och praktiska råd kring vanliga reaktioner vid svåra händelser. Vilka reaktioner är vanliga? Det är normalt att reagera på svåra

Läs mer

2. Nedsatt hörsel orsaker och konsekvenser

2. Nedsatt hörsel orsaker och konsekvenser 2. Nedsatt hörsel orsaker och konsekvenser Sammanfattning Skador på hörselorganet kan ge upphov till olika former av störningar, främst hörselnedsättning. Hörselnedsättning kan ha sin grund i skador i

Läs mer

Sömn och stress. www.somnhjalpen.se

Sömn och stress. www.somnhjalpen.se Sömn och stress www.somnhjalpen.se S ömnen tillhör ett av våra primära behov. Vi sover i genomsnitt ca 1/3 av våra liv. Sömnen är livsviktig för våra olika kroppsfunktioner. Om vi inte sover tillräckligt

Läs mer

Tentamensskrivning i oftalmiatrik 2008-10-13 HT 2008. Poäng del 1: Poäng del 2: Total poäng: Godkänd/Underkänd

Tentamensskrivning i oftalmiatrik 2008-10-13 HT 2008. Poäng del 1: Poäng del 2: Total poäng: Godkänd/Underkänd Tentamensskrivning i oftalmiatrik 2008-10-13 HT 2008 ID-Nr: Nummer: Poäng del 1: Poäng del 2: Total poäng: Godkänd/Underkänd Del 1 1. En 65-årig dam söker dig på allmänläkarmottagningen då hon märkt att

Läs mer

Omtentamen NRSP T1 HT13 (totalt 78,5 p)

Omtentamen NRSP T1 HT13 (totalt 78,5 p) Omtentamen NRSP T1 HT13 (totalt 78,5 p) --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Rörelse 1. Ryggraden är sammansatt av

Läs mer

Nervsystemet. Människans fysiologi kap3

Nervsystemet. Människans fysiologi kap3 Nervsystemet Människans fysiologi kap3 Organsystem Nervsystemet (hjärnan, ryggmärg, nerver och sinnesorgan) Sänder signaler från en del till en annan del i organism. Koordination/styrning av kroppsaktiviteter,

Läs mer

Information om förvärvad hjärnskada

Information om förvärvad hjärnskada Information om förvärvad hjärnskada Hjärnskadeteamet i Västervik Den här broschyren vänder sig till dig som drabbats av en förvärvad hjärnskada och till dina närstående. Här beskrivs olika svårigheter

Läs mer

Hörselorganets anatomi och fysiologi Medicinska aspekter på hörselskador hos barn Hur vi hör Varför vissa barn inte hör

Hörselorganets anatomi och fysiologi Medicinska aspekter på hörselskador hos barn Hur vi hör Varför vissa barn inte hör Hörselorganets anatomi och fysiologi Medicinska aspekter på hörselskador hos barn Hur vi hör Varför vissa barn inte hör Johan Adler, läkare Hörsel- och Balanskliniken, B58 Karolinska Universitetssjukhuset

Läs mer

Hörseln. Ytterörat. Örat har tre delar ytterörat, inneörat och mellanörat.

Hörseln. Ytterörat. Örat har tre delar ytterörat, inneörat och mellanörat. Våra sinnen Hörseln Örat har tre delar ytterörat, inneörat och mellanörat. Ytterörat I ytterörat finns öronmusslan och hörselgången. Öronmusslan fångar in ljudet som åker in i hörselgången. I hörselgången

Läs mer

Vad är stress? Olika saker stressar. Höga krav kan stressa

Vad är stress? Olika saker stressar. Höga krav kan stressa Stress Att uppleva stress är en del av livet - alla blir stressade någon gång. Det händer i situationer som kräver något extra och kroppen brukar då få extra kraft och energi. Men om stressen pågår länge

Läs mer

Klara, 35 årig journalist med koncentrations- och minnessvårigheter (13p)

Klara, 35 årig journalist med koncentrations- och minnessvårigheter (13p) Fall A Aid nr..1(24) Klara, 35 årig journalist med koncentrations- och minnessvårigheter (13p) Klara är en 35 årig journalist på Expressen. Ensamstående. Haft en rad kortare relationer, men inte funnit

Läs mer

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften:

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Att hjälpa dig att dela med dig av dina egna erfarenheter av symtom på PTSD och relaterade problem,

Läs mer

KOGNITION. Beata Terzis Med.dr, leg.psykolog

KOGNITION. Beata Terzis Med.dr, leg.psykolog KOGNITION Beata Terzis Med.dr, leg.psykolog DISPOSITION Kognition Kognitiva funktioner Kognitiv svikt KOGNITION Kognition = Informationsbearbetning Kognitiva förmågor behövs för informationsbearbetning

Läs mer

Stress och Sömn. Kortvarig stress kan därför verka positivt vid vissa tillfällen.

Stress och Sömn. Kortvarig stress kan därför verka positivt vid vissa tillfällen. Stress och Sömn Stress När man talar om stress menar man ibland en känsla av att man har för mycket att göra och för lite tid att göra det på. Man får inte tiden att räcka till för allt som ska göras i

Läs mer

Manus Neuropatisk smärta. Bild 2

Manus Neuropatisk smärta. Bild 2 Manus Neuropatisk smärta Bild 2 Denna föreläsning handlar om neuropatisk smärta. Även om du inte just nu har någon smärta från rörelseapparaten eller från de inre organen rekommenderar jag att du tar del

Läs mer

Instuderingsfrågor till Hörseln. HÖRSELN. Allt ljud vi hör är ljudvågor i luften, När ljudvågorna når in örat så hörs ljudet.

Instuderingsfrågor till Hörseln. HÖRSELN. Allt ljud vi hör är ljudvågor i luften, När ljudvågorna når in örat så hörs ljudet. HÖRSELN Allt ljud vi hör är ljudvågor i luften, När ljudvågorna når in örat så hörs ljudet. 1. Vad är allt ljud som vi hör? 2. När hörs ljudvågorna? I en radio, stereo eller en teve är det högtalarna som

Läs mer

Nervsystemet. Perifera nervsystemet består av nervtrådar ute i kroppen som förmedlar signaler till och från det centrala nervsystemet.

Nervsystemet. Perifera nervsystemet består av nervtrådar ute i kroppen som förmedlar signaler till och från det centrala nervsystemet. Nervsystemet Nervsystemet Nervsystemet består av hjärnan, ryggmärgen och nerverna. Nervsystemet är nödvändigt för att kroppens olika delar snabbt ska kunna få kontakt med varandra, och fungera som en enhet.

Läs mer

8. Skaderisker och komplikationer

8. Skaderisker och komplikationer 8. Skaderisker och komplikationer Sammanfattning Skador och komplikationer har observerats i samband utprovning och användande av hörapparater. Skador av allvarlig natur är dock sällsynta. En allvarlig

Läs mer

TILL DIG SOM VILL VETA MER OM FÖRMAKSFLIMMER FÖRMAKSFLIMMER

TILL DIG SOM VILL VETA MER OM FÖRMAKSFLIMMER FÖRMAKSFLIMMER TILL DIG SOM VILL VETA MER OM FÖRMAKSFLIMMER FÖRMAKSFLIMMER INNEHÅLL 1 Inledning 3 2 Vad är förmaksflimmer? 3 3 Sambandet mellan förmaksflimmer och stroke 6 4 Hur behandlas förmaksflimmer? 8 5 Blodförtunnande

Läs mer

att andas lite fel under en längre period kan framkalla likartade symptom som vid hyperventilering,

att andas lite fel under en längre period kan framkalla likartade symptom som vid hyperventilering, Naturlig hälsa Andas dig frisk och Andas rätt det ökar din energi och fettförbränning och håller dig friskare. Jag vill att folk ska bli medvetna om sin andning i vardagen, inte bara när de går på yoga,

Läs mer

1. Introduktion. Biopotentialers ursprung

1. Introduktion. Biopotentialers ursprung 1. Introduktion Kroppens nervsystem utgörs av ett högt specialiserat nätverk som består av en mängd nervceller kopplade till varandra. Nervcellen har den speciella egenskapen att den kan reagera på yttre

Läs mer

Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: "50+ i Europa" Skriftligt frågeformulär

Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: 50+ i Europa Skriftligt frågeformulär Household-ID 1 3 0 4 2 0 0 Person-ID Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: "50+ i Europa" Skriftligt frågeformulär A 1 Hur man besvarar detta frågeformulär: De flesta frågor på de följande

Läs mer

ALLT OM TRÖTTHET. www.almirall.com. Solutions with you in mind

ALLT OM TRÖTTHET. www.almirall.com. Solutions with you in mind ALLT OM TRÖTTHET www.almirall.com Solutions with you in mind VAD ÄR DET? Trötthet definieras som brist på fysisk och/eller psykisk energi, och upplevs ofta som utmattning eller orkeslöshet. Det är ett

Läs mer

Radialtunnelsyndrom. Charlotte Lewis Seminarium 23/11

Radialtunnelsyndrom. Charlotte Lewis Seminarium 23/11 Radialtunnelsyndrom Charlotte Lewis Seminarium 23/11 Upplägg Bakgrund och definition Symptom Klinik Forskning Behandling Patientfall Bakgrund Beskrevs för första gången 1954 av Michelle och Krueger, radial

Läs mer

Psykologiska institutionen tillämpar anonymitet i samband med tentor i skrivsal, som går till så här:

Psykologiska institutionen tillämpar anonymitet i samband med tentor i skrivsal, som går till så här: Kurskod: PC2130, Kursnamn: Neurovetenskap-Neuropsykologi, 15hp Provmoment: Tentamen del 1, Omtentamen Ansvarig lärare: Hans Samuelsson (0704216266) Tentamensdatum: 2010-11-24 Tillåtna hjälpmedel: Inga

Läs mer

Marcus bröt nacken blev tvillingpappa 11 april 2015

Marcus bröt nacken blev tvillingpappa 11 april 2015 Marcus bröt nacken blev tvillingpappa 11 april 2015 För knappt sex år sedan förändrades allt för Marcus Johansson, 33, och Hanna Sundewall, 30, från Blomstermåla. Marcus bröt nacken i en dykolycka och

Läs mer

Upptäck din Discover hörsel your hearing. Förstå hörselnedsättningar

Upptäck din Discover hörsel your hearing. Förstå hörselnedsättningar Upptäck din Discover hörsel your hearing Förstå hörselnedsättningar Förstå En röst kan vara djupt rörande och förmedla tankar och känslor. Varje talat ord består av ljud och toner som skapar förståelse

Läs mer

Apotekets råd om. Nedstämdhet och oro

Apotekets råd om. Nedstämdhet och oro Apotekets råd om Nedstämdhet och oro Vi drabbas alla någon gång av nedstämdhet och oro. Nedstämdhet är en normal reaktion på tillfälliga på - frestningar, övergångsfaser i livet och svåra livssituationer.

Läs mer

NÄR KROPPEN SÄGER IFRÅN Program för självhjälp

NÄR KROPPEN SÄGER IFRÅN Program för självhjälp NÄR KROPPEN SÄGER IFRÅN Program för självhjälp Britt W. Bragée NÄR KROPPEN SÄGER IFRÅN Copyright 2012, Britt W. Bragée Ansvarig utgivare: Britt W. Bragée Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-1769-7

Läs mer

Tentamen Sinne T3 vt 2013. Max 64 poäng

Tentamen Sinne T3 vt 2013. Max 64 poäng Tentamen Sinne T3 vt 2013. Max 64 poäng 1) Du granskar tonaudiogrammet taget på en patient som misstänks ha Morbus Menière. a) Hur ser tonaudiogrammet ut vid en typisk Mb Menière? 2 p b) Förklara den troliga

Läs mer

Oroliga själar. Om generaliserat ångestsyndrom (GAD), för dig som är drabbad och dina närmaste.

Oroliga själar. Om generaliserat ångestsyndrom (GAD), för dig som är drabbad och dina närmaste. Oroliga själar Om generaliserat ångestsyndrom (GAD), för dig som är drabbad och dina närmaste. 1 Sluta oroa dig i onödan! Om du har generaliserat ångestsyndrom har du antagligen fått uppmaningen många

Läs mer

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt?

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt? ATT MÅ DÅLIGT De allra flesta har någon gång i livet känt hur det är att inte må bra. Man kan inte vara glad hela tiden och det är bra om man kan tillåta sig att känna det man känner. Man kanske har varit

Läs mer

Medicin A, Medicinsk temakurs 1, 30 högskolepoäng Tema Neuro/Rörelse + Sinne/Psyke Skriftlig tentamen 29 november 2011

Medicin A, Medicinsk temakurs 1, 30 högskolepoäng Tema Neuro/Rörelse + Sinne/Psyke Skriftlig tentamen 29 november 2011 Medicin A, Medicinsk temakurs 1, 30 högskolepoäng Tema Neuro/Rörelse + Sinne/Psyke Skriftlig tentamen 29 november 2011 OBS!!! Besvara varje fråga på separat papper!!!! Tentamensfrågor Under sin kvällspromenad

Läs mer

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn 1 Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn Näst efter förkylning är akut öroninflammation den vanligaste infektionssjukdomen hos barn. Det är framför allt små barn som drabbas. Fram till 2 års

Läs mer

Karolinska Exhaustion Disorder Scale 9

Karolinska Exhaustion Disorder Scale 9 KEDS Karolinska Exhaustion Disorder Scale 9 Avsikten med detta formulär är att ge en bild av ditt nuvarande tillstånd. Vi vill alltså att du försöker gradera hur du mått de senaste två veckorna. Formuläret

Läs mer

Hur jag föreläser. Normal och nedsatt hörsel. Hur jag använder bildspel. Vad använder vi hörseln till? Kommunikation. Gemenskap.

Hur jag föreläser. Normal och nedsatt hörsel. Hur jag använder bildspel. Vad använder vi hörseln till? Kommunikation. Gemenskap. Hur jag föreläser Normal och nedsatt hörsel Hörselorganets anatomi och fysiologi Medicinska aspekter på hörselskador hos barn Johan Adler, läkare Hörsel- och balanskliniken Dialog/diskussion ställ frågor,

Läs mer

Instruktion till stationsansvarig, examinator

Instruktion till stationsansvarig, examinator Instruktion till stationsansvarig, examinator Pat med rizopati C8. Förväntat diagnosförslag: Diskbråck C7-C8. Beh: Expektans, smärtbehandling med läkemedel, ev mjuk halskrage tillfälligtvis, ev sjukgymnastik.

Läs mer

Normal och nedsatt hörsel

Normal och nedsatt hörsel Normal och nedsatt hörsel Hörselorganets anatomi och fysiologi Medicinska aspekter på hörselskador hos barn Johan Adler, läkare Hörsel- och balanskliniken 2011-08-25 Johan Adler (Hörselkliniken) Barns

Läs mer

Normal och nedsatt hörsel

Normal och nedsatt hörsel Normal och nedsatt hörsel Hörselorganets anatomi och fysiologi Medicinska aspekter på hörselskador hos barn Johan Adler, läkare Hörsel- och balanskliniken 2011-08-25 Johan Adler (Hörselkliniken) Barns

Läs mer

Svarsmall instuderingsfrågor Nervcellen t.o.m. Respiration

Svarsmall instuderingsfrågor Nervcellen t.o.m. Respiration Svarsmall instuderingsfrågor Nervcellen t.o.m. Respiration HT16 Svaren hittar ni i läroboken: Fysiologi (5:e upplagan), Lännergren m.fl. Nervcellen 1. Vad är en jonkanal? Svar: sid 53-54 2. Beskriv jämviktspotentialen

Läs mer

TENTAMENSSKRIVNING I OFTALMIATRIK 060227 (VT06:I) Del I. Namn:... Uppnådd poäng:... (max: 48, godkänt 32) Med svar

TENTAMENSSKRIVNING I OFTALMIATRIK 060227 (VT06:I) Del I. Namn:... Uppnådd poäng:... (max: 48, godkänt 32) Med svar TENTAMENSSKRIVNING I OFTALMIATRIK 060227 (VT06:I) Del I Namn: Uppnådd poäng: (max: 48, godkänt 32) LYCKA TILL! Med svar BILDFRÅGOR MED ANAMNES 1) Fall 1: 72-årig kvinna som vid uppvaknandet fann att hon

Läs mer

Neuronens Fysiologi 1

Neuronens Fysiologi 1 Neuronens Fysiologi 1 Neuronens elektriska egenskaper Vilopotentialen Aktionspotentialen Jonkanaler Spännigskänsliga och Ligand aktiverade De funktionella molekylära enheterna består av receptorer för

Läs mer

MINNESFÖRLUST - BRISTANDE KONCENTRATION

MINNESFÖRLUST - BRISTANDE KONCENTRATION ALLT OM MINNESFÖRLUST - BRISTANDE KONCENTRATION Solutions with you in mind www.almirall.com VAD ÄR DET? Minnesförlust och bristande koncentration är vanliga kognitiva problem hos patienter med multipel

Läs mer

Läkarprogrammet stad III 2013-05-20 KOD: Hälsouniversitetet i Linköping Bildtentamen

Läkarprogrammet stad III 2013-05-20 KOD: Hälsouniversitetet i Linköping Bildtentamen 1(12) Du är jour på akuten. Dit kommer Ingela Esitis 38 år som är född och uppvuxen i Estland. Hon hade reumatisk feber vid 15 års ålder och opererades med en mitralisklaffprotes vid 32 års ålder i Estland.

Läs mer

30/10/2016. Fysisk aktivitet som smärtmodulering. Fysisk aktivitet och smärta när är det läge för FaR? Stockholm 26 october

30/10/2016. Fysisk aktivitet som smärtmodulering. Fysisk aktivitet och smärta när är det läge för FaR? Stockholm 26 october Fysisk aktivitet som smärtmodulering Fysisk aktivitet och smärta när är det läge för FaR? Stockholm 26 october Tom Arild Torstensen,B.Sc.,PT., M.Sc., specialist in manipulative therapy. Ph.D student, Karolinska

Läs mer

Att leva med Ataxier

Att leva med Ataxier Att leva med Ataxier Att leva med ataxier Jag kan fortfarande göra allt på mitt eget sätt Johanna Nordbring, 47 år i dag, gick tredje årskursen på gymnasiet när hon märkte att hon hade problem med balansen.

Läs mer

Forskning och böcker av. Luftfartsstyrelsen i Sollentuna 29 mars 2007. Nedärvda stressreaktioner. Kris: hot eller möjlighet? Vem är du?

Forskning och böcker av. Luftfartsstyrelsen i Sollentuna 29 mars 2007. Nedärvda stressreaktioner. Kris: hot eller möjlighet? Vem är du? Firma Margareta ivarsson Forskning och böcker av Luftfartsstyrelsen i Sollentuna 29 mars 2007 Stress och stresshantering Bosse Angelöw Marianne Frankenhaeuser Daniel Goleman Howard Gardner Aleksander Perski

Läs mer

TILL DIG SOM FÅR BEHANDLING MED TYSABRI VID SKOVVIS FÖRLÖPANDE MS (NATALIZUMAB)

TILL DIG SOM FÅR BEHANDLING MED TYSABRI VID SKOVVIS FÖRLÖPANDE MS (NATALIZUMAB) TILL DIG SOM FÅR (NATALIZUMAB) BEHANDLING MED TYSABRI VID SKOVVIS FÖRLÖPANDE MS Tag noga del av informationen i bipacksedeln som följer med läkemedlet. 1 Denna broschyr är ett komplement till behandlande

Läs mer

Ataxier Vad händer i nervsystemet? Sakkunnig: docent Tor Ansved, specialist i neurologi och klinisk neurofysiologi, Läkarhuset Odenplan, Stockholm

Ataxier Vad händer i nervsystemet? Sakkunnig: docent Tor Ansved, specialist i neurologi och klinisk neurofysiologi, Läkarhuset Odenplan, Stockholm Ataxier Vad händer i nervsystemet? Lillhjärnan samordnar våra rörelser. Lillhjärnan ligger under storhjärnans nacklober alldeles bakom hjärnstammen, som den också är förenad med. Lillhjärnan är framför

Läs mer

Karolinska Exhaustion Scale

Karolinska Exhaustion Scale Karolinska Exhaustion Scale Avsikten med detta formulär är att ge en bild av ditt nuvarande tillstånd. Vi vill alltså att du försöker gradera hur du mått den senaste veckan. Formuläret innehåller en rad

Läs mer

Omtentamen. Medicin A, Medicinska grunder och normgivning, delkurs I. Kurskod: MC1029. Kursansvarig: Gabriella Eliason. 2012-08-20 Skrivtid.

Omtentamen. Medicin A, Medicinska grunder och normgivning, delkurs I. Kurskod: MC1029. Kursansvarig: Gabriella Eliason. 2012-08-20 Skrivtid. Omtentamen Medicin A, Medicinska grunder och normgivning, delkurs I Kurskod: MC1029 Kursansvarig: Gabriella Eliason 2012-08-20 Skrivtid. 240 min Totalpoäng: 54 poäng Gabriella Eliason 18 poäng Ulrika Fernberg

Läs mer

Psykologiska institutionen tillämpar anonymitet i samband med tentor i skrivsal, som går till så här:

Psykologiska institutionen tillämpar anonymitet i samband med tentor i skrivsal, som går till så här: Kurskod: PC2139 Kursnamn: Neuropsykologi med inriktning mot utvecklingsrelaterade funktionsbegränsningar hos barn: teoretisk del, 15 hp Provmoment: Omtentamen av Skriftlig tentamen del I (4hp) Ansvarig

Läs mer

Pedagogens manus till BILDSPEL 3 Åk 8 KROPPEN OCH RÖRELSE

Pedagogens manus till BILDSPEL 3 Åk 8 KROPPEN OCH RÖRELSE Pedagogens manus till BILDSPEL 3 Åk 8 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. 2. Manus: Det finns många olika typer av kroppslig träning. Idag går många unga på gym för ren muskelstyrketräning. Andra kanske tränar någon

Läs mer

ERGONOMI. Ergonomi = läran om anpassning av arbete/miljö till människans behov och förutsättningar

ERGONOMI. Ergonomi = läran om anpassning av arbete/miljö till människans behov och förutsättningar ERGONOMI Ergonomi = läran om anpassning av arbete/miljö till människans behov och förutsättningar Ergonomin kan ses i tre delar: 1. Belastningsergonomi ( Gamla ergonomin ) Arbetsställning Ensidig belastning

Läs mer

Långvarig smärta en osynlig folksjukdom 120314 Grönvallsalen

Långvarig smärta en osynlig folksjukdom 120314 Grönvallsalen Långvarig smärta en osynlig folksjukdom 120314 Grönvallsalen Smärtcentrums undervisningsprogram Läkardelen Birgitta Nilsson överläkare smärtrehab Vad är smärta? En obehaglig och emotionell upplevelse till

Läs mer

33 Rörelseapparaten. Diabeteshanden. Tendovaginitis stenosans, triggerfinger. 2015-12- 16 diabeteshandboken.se

33 Rörelseapparaten. Diabeteshanden. Tendovaginitis stenosans, triggerfinger. 2015-12- 16 diabeteshandboken.se 33 Rörelseapparaten Vid diabetes har man en större benägenhet än andra att få problem med smärta och stelhet i händer, axlar och höfter. Det finns ett samband mellan ålder, lång diabetesduration samt grad

Läs mer

Kognitiv psykologi. Kognition och hjärnan. Hjärnans struktur 2012-10-15. Neurokognition Kap 2

Kognitiv psykologi. Kognition och hjärnan. Hjärnans struktur 2012-10-15. Neurokognition Kap 2 Kognitiv psykologi Neurokognition Kap 2 Tobias Johansson Tobias.Johansson@hkr.se www.distans.hkr.se/joto/index.html Kognition och hjärnan Hur är kognition relaterat till hjärnans struktur och funktion?

Läs mer

Information om. långvarig smärta. projektet långvarig smärta division primärvård 2006. Version: 2010-02-19

Information om. långvarig smärta. projektet långvarig smärta division primärvård 2006. Version: 2010-02-19 Version: 2010-02-19 Information om långvarig smärta projektet långvarig smärta division primärvård 2006 Grafisk formgivning och illustrationer: Cay Hedberg, informationsenheten 1 Förklaringsmodell till

Läs mer

Karin Bengtsson Leg läkare, specialist allmänmedicin. Den goda sömnen

Karin Bengtsson Leg läkare, specialist allmänmedicin. Den goda sömnen Karin Bengtsson Leg läkare, specialist allmänmedicin Den goda sömnen Varför behöver vi sova? Hjärnans återhämtning Laddar batterierna Fyller på energidepåer i cellerna Spolar rent - Eliminerar avfall.

Läs mer

Hur förklarar man störd central

Hur förklarar man störd central Hur förklarar man störd central smärtmodulering för patienten? division primärvård 2006 Grafisk formgivning: Cay Hedberg, informationsenheten Förklaringsmodell till centrala smärtmekanismer Det förekommer

Läs mer

Vad är psykisk ohälsa?

Vad är psykisk ohälsa? Vad är psykisk ohälsa? Psykisk ohälsa används som ett sammanfattande begrepp för både mindre allvarliga psykiska problem som oro och nedstämdhet, och mer allvarliga symtom som uppfyller kriterierna för

Läs mer

BUP PTSD-mottagning. Södra Älvsborgs Sjukhus. Barn- och ungdomspsykiatrisk klinik

BUP PTSD-mottagning. Södra Älvsborgs Sjukhus. Barn- och ungdomspsykiatrisk klinik BUP PTSD-mottagning Södra Älvsborgs Sjukhus Barn- och ungdomspsykiatrisk klinik PTSD vad är det? Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) är en diagnos som vi kan få efter att ha varit med om allvarliga och/eller

Läs mer

Emotioner: aversion, belöning

Emotioner: aversion, belöning Emotioner: aversion, belöning Emotion, känsloupplevelse, men mer än den medvetna känslan Innehåller ett element av värdering av företeelser Styr våra beslut och våra handlingar Viktigt för individens och

Läs mer

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A.

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Uppgift 1. Vad gör du och hur bemöter du kvinnan? Svar. Jag går framtill henne och säger att jag är undersköterska och säger mitt namn, och frågar vad det är,

Läs mer

Metodbeskrivning för Dekrementundersökning (RNS repetetiv nervstimulering)

Metodbeskrivning för Dekrementundersökning (RNS repetetiv nervstimulering) Metodbeskrivning för Dekrementundersökning (RNS repetetiv nervstimulering) Ansvarig: Tidsåtgång: Utrustning: ARP/MEG 20 min. Synergy Edx Bakgrund: Dekrement utförs vid frågeställning på muskulär uttröttbarhet

Läs mer

ALLT OM SMÄRTA. www.almirall.com. Solutions with you in mind

ALLT OM SMÄRTA. www.almirall.com. Solutions with you in mind ALLT OM SMÄRTA www.almirall.com Solutions with you in mind VAD ÄR DET? Smärta beskrivs som en obehaglig sensorisk och känslomässig upplevelse som är förknippad med en skadlig stimulus. Hos personer som

Läs mer

OM BÄLTROS. och hur du minskar risken att drabbas

OM BÄLTROS. och hur du minskar risken att drabbas OM BÄLTROS och hur du minskar risken att drabbas Bältros är en virussjukdom, som är både vanlig och potentiellt allvarlig. Var fjärde person får bältros någon gång i livet. Risken att drabbas ökar med

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköpings Läkarprogrammet stadiiitentamen, bildtentamen 2010-12-20

Hälsouniversitetet i Linköpings Läkarprogrammet stadiiitentamen, bildtentamen 2010-12-20 1 En 74 årig kvinna med tablett behandlad hypertoni, inkommer till akuten med 2 timmars anamnes på tilltagande svaghet i höger kroppshalva. Fråga 1 (4p) Delar av status på akuten illustreras samt är som

Läs mer

1. Hur dricker du? Kartläggning av nuläget. Kännetecken på problembruk. Hur mycket dricker du i dagsläget?

1. Hur dricker du? Kartläggning av nuläget. Kännetecken på problembruk. Hur mycket dricker du i dagsläget? Kartläggning av nuläget I det här avsnittet kan du bedöma din egen situation som alkoholanvändare. Genom att svara på en rad frågor får du reda på om varningsklockorna redan ringer. Dessutom lär du dig

Läs mer

28-dagars Medveten andningsträning

28-dagars Medveten andningsträning 28-dagars Medveten andningsträning Andas bättre - må bättre Medveten andningsträning steg 1 AndningsINDEX 18 FRÅGOR Nedanstående frågor handlar om dina andningsvanor och hur fria eller blockerade dina

Läs mer

Om det inte är TIA eller stroke vad kan det då vara? Bo Norrving Neurologiska kliniken Universitetssjukhuset i Lund

Om det inte är TIA eller stroke vad kan det då vara? Bo Norrving Neurologiska kliniken Universitetssjukhuset i Lund Om det inte är TIA eller stroke vad kan det då vara? Bo Norrving Neurologiska kliniken Universitetssjukhuset i Lund TIA/hjärninfarkt Trombocythämmare, statin, blodtryckssänkare, ultraljud halskärl, karotiskirurgi,

Läs mer

Neurovetenskap. Centrala teman med relevans för f kognitionsvetenskap

Neurovetenskap. Centrala teman med relevans för f kognitionsvetenskap Neurovetenskap Centrala teman med relevans för f kognitionsvetenskap Hjärnans evolution Hjärnstammen Mellanhjärnan Limbiska systemet Stora hjärnan (Cerebrum) Lilla hjärnan (Cerebellum) Cortex? Hjärnans

Läs mer

Kod: Ämnesområde Hörselvetenskap B Kurs Audiologisk rehabilitering Kurskod: HÖ1401 Tentamenstillfälle Ordinarie tentamen.

Kod: Ämnesområde Hörselvetenskap B Kurs Audiologisk rehabilitering Kurskod: HÖ1401 Tentamenstillfälle Ordinarie tentamen. Kod: Ämnesområde B Kurs Audiologisk rehabilitering Kurskod: HÖ1401 Tentamenstillfälle Ordinarie tentamen Datum 2012-05-30 Tid 3 timmar Kursansvarig Sara Båsjö Övrig information Resultat: Lärandemål Provkod:

Läs mer

1. Figuren nedan visar potentialförändringar (Y-axeln, angiven i mv) i ett neuron.

1. Figuren nedan visar potentialförändringar (Y-axeln, angiven i mv) i ett neuron. Tentamen NR/SP T1. 7/12/2012 (max 74,5 p) Vänligen skriv tydligt. 1. Figuren nedan visar potentialförändringar (Y-axeln, angiven i mv) i ett neuron. Är potentialförändringen (förändringen från -70 mv)

Läs mer

SÖMN Fakta och praktiska tips

SÖMN Fakta och praktiska tips / SÖMN Fakta och praktiska tips Varför sover vi egentligen? Reparation av kroppen Immunförsvaret aktiveras Uppbyggande hormon insöndras Återhämtning för hjärnan Hjärnan laddar upp energi Minnet uppgraderas

Läs mer

Tentamen Medicin A, Fysiologi med anatomi och immunologi 15 hp Kurskod: MC1032

Tentamen Medicin A, Fysiologi med anatomi och immunologi 15 hp Kurskod: MC1032 Tentamen Medicin A, Fysiologi med anatomi och immunologi 15 hp Kurskod: MC1032 Kursansvarig: Gabriella Eliason Datum: 2013-01-18 Skrivtid: 240 min Totalpoäng: 101,5p Cellen, Metabolismen, Histologi och

Läs mer

Om stress och hämtningsstrategier

Om stress och hämtningsstrategier Om stress och åter erhämtningsstrat hämtningsstrategier Av Christina Halfor ord Specialistläkare vid CEOS Att tala inför en grupp personer man inte känner är något som kan kännas obehagligt för de allra

Läs mer

I N F O R MATI O N F R ÅN D I N AR B ETSTE R AP E UT. Till dig som besväras av lateral epikondylit - tennisarmbåge

I N F O R MATI O N F R ÅN D I N AR B ETSTE R AP E UT. Till dig som besväras av lateral epikondylit - tennisarmbåge I N F O R MATI O N F R ÅN D I N AR B ETSTE R AP E UT Till dig som besväras av lateral epikondylit - tennisarmbåge Lateral epikondylit - tennisarmbåge Epikondylit är en inflammation i muskelfästen på utsidan

Läs mer

KULEVA -hjälp Till hälsa och lärande

KULEVA -hjälp Till hälsa och lärande KULEVA -hjälp Till hälsa och lärande Högstadiet - sömn h8-1 BILD 1 -Joel sover gott Är det någon som känner sig trött idag? Hur många har sovit dåligt i natt? Vet ni hur många timmars sömn ni behöver i

Läs mer

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Neuro/Rörelse

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Neuro/Rörelse --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Neuro/Rörelse 1. Under embryonalutvecklingen differentierar ryggmärgen

Läs mer

Insulinkänningar och rädsla. Vad är det och vad kan du göra åt det? 1.8. Therese Anderbro. leg.psykolog, leg. Psykoterapeut, med.

Insulinkänningar och rädsla. Vad är det och vad kan du göra åt det? 1.8. Therese Anderbro. leg.psykolog, leg. Psykoterapeut, med. Insulinkänningar och rädsla Vad är det och vad kan du göra åt det? 1.8 Therese Anderbro leg.psykolog, leg. Psykoterapeut, med.dr Insulinkänningar och rädsla för känningar utgör de största hindren för god

Läs mer

en broschyr om en sjukdom med många ansikten

en broschyr om en sjukdom med många ansikten 2013 en broschyr om en sjukdom med många ansikten INNEHÅLL Om sjukdomen sid Vad är MS? 3 Det centrala nervsystemet 3 Vad händer vid MS? 4 Om orsakerna till MS Varför får man MS? 6 Ärftliga faktorer 6 Miljöfaktorer

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

UNDERSÖKNING AV VÄLBEFINNANDE

UNDERSÖKNING AV VÄLBEFINNANDE UNDERSÖKNING AV VÄLBEFINNANDE Följande 22 frågor handlar om hur Du har känt Dig den senaste veckan 1. Hur har Du i allmänhet KÄNT DIG den senaste 1 På utomordentligt gott humör 2 På mycket gott humör 3

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Först inträffar det instinktiva därefter när / om hjärnan uppfattat vad som hänt träder det intränade kunskapen fram.

Först inträffar det instinktiva därefter när / om hjärnan uppfattat vad som hänt träder det intränade kunskapen fram. IBR / Instinctive Body Reactions Kroppens Instinktiva Försvars Reaktioner Vid olika former av överraskande angrepp kommer kroppen att reagera rent reflexmässigt / instinktivt. Kroppen kommer att tvinga

Läs mer

Melatonin, vårt främsta sömnhormon

Melatonin, vårt främsta sömnhormon SÖMN Varför sover vi? Sömn behövs för att kroppen och hjärnan ska få vila. Bearbeta intryck, återhämtning, Hjärnan stänger av alla vanliga tankeprocesser Det hjärnan slitit ut under dagen måste återställas.

Läs mer

EN BROSCHYR OM. en sjukdom med många ansikten

EN BROSCHYR OM. en sjukdom med många ansikten 2013 EN BROSCHYR OM en sjukdom med många ansikten INNEHÅLL Vad är MS? OM SJUKDOMEN OM SJUKDOMEN sid Vad är MS? 3 Det centrala nervsystemet 3 Vad händer vid MS? 4 OM ORSAKERNA TILL MS Varför får man MS?

Läs mer

Mat/näring Uppdrag 1

Mat/näring Uppdrag 1 Mat/näring Uppdrag 1 Ät minst tre saker under dagen som är bra för hjärnan. Tips: o Rågbröd o Gröt o Müsli o Fisk o Skaldjur o Kaffe o Färgrann frukt o Vinbär o Nässlor o Grönkål o Jordgubbar o Spenat

Läs mer

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Gör övningarna i den takt som känns bäst för dig. Skippa övningar som inte känns bra eller som du får mer ont av. Du ska känna dig pigg efter programmet! 1. Övningar

Läs mer

Hos ringmaskar består nervsystemet huvudsakligen av nervsträngar med knutpunkter, ganglier.

Hos ringmaskar består nervsystemet huvudsakligen av nervsträngar med knutpunkter, ganglier. Hos ringmaskar består nervsystemet huvudsakligen av nervsträngar med knutpunkter, ganglier. Hos insekter består nervsystemet huvudsakligen av två nervsträngar med knutpunkter, ganglier. De har avancerade

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

behandlingsmetoder vid Svullnad i gula fläcken vid trombos

behandlingsmetoder vid Svullnad i gula fläcken vid trombos behandlingsmetoder vid Svullnad i gula fläcken vid trombos Det mänskliga ögat När ögonen öppnas strömmar ljuset in. Det passerar genom hornhinnan, linsen och glaskroppen och vidare till näthinnan. Näthinnan

Läs mer