Domstolsverkets lokaler Tryckerigatan 12, Riddarholmen, Stockholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Domstolsverkets lokaler Tryckerigatan 12, Riddarholmen, Stockholm"

Transkript

1 Domarnämnden PROTOKOLL 1 (3) NR 10 Tid: kl Plats: Närvarande ledamöter Anmärkningar Domstolsverkets lokaler Tryckerigatan 12, Riddarholmen, Stockholm Thomas Rolén, ordförande Anna Skarhed, vice ordförande Martin Holmgren Margareta Åberg Lennart Svensäter (deltar per telefon) Anne Ramberg Guntra Åhlund Maarit Jänterä-Jareborg Barbro Thorblad Thomas Rolén närvarar inte vid 1, såvitt avser Helsingborgs tingsrätt, 3 samt 4, bilaga 2 Anna Skarhed ordförande vid 1, såvitt avser Helsingborgs tingsrätt, 3 samt 4, bilaga 2 Lennart Svensäter deltar i beslut i 4, bilaga 2 och 5 och närvarar i övrigt endast vid 1, såvitt avser Helsingborgs tingsrätt, och 3 Margareta Åberg närvarar inte vid 3, 4, bilaga 2, samt 5 11 Anne Ramberg närvarar inte vid 7 11 Barbro Thorblad deltar inte i beslut i 5-7 Föredragande Henrik Engvall (protokollförare), 6, 7, och 10 Andreas Krantz, 4, 8 och 9 Övriga närvarande Leg. psykologen och konsulten Andreas Lökken, Assessio AB, närvarande vid 1 Chefsrådmannen Göran Lundahl och generaldirektören Hases Per Sjöblom, närvarande vid 2 Chefsrådmannen Ylva Norling Jönsson, lagmännen Gunnar Krantz, Johan Kvart och Pia Johansson samt f.d. verksamhetschefen Eugène Palmér, närvarande vid 3 Box 2113, Stockholm Besöksadress: Tryckerigatan 12 Telefon: Fax:

2 PROTOKOLL 2 (3) NR 10 1 I anställningsärendena lagman i Förvaltningsrätten i Växjö, dnr , och lagman i Helsingborgs tingsrätt, dnr , redogör Andreas Lökken för sina testresultat och intervjuintryck. 2 I anställningsärendet lagman i Förvaltningsrätten i Växjö, dnr , presenterar sig Göran Lundahl och Hases Per Sjöblom inför nämnden. 3 I anställningsärendet lagman i Helsingsborgs tingsrätt, dnr , presenterar sig Ylva Norling Jönsson, Gunnar Krantz, Johan Kvart, Pia Johansson och Eugène Palmér inför nämnden. 4 Domarnämnden fattar beslut i anställningsärenden; se bilaga 1 och 2. Förslagen gäller under förutsättning att förhandling inte påkallas av personalorganisationen. Nämndens beslut kan enligt förordningen (2008:427) med instruktion för Domarnämnden inte överklagas. 5 Mot bakgrund av att befattningen som vice ordförande på avdelning i överrätt numera kan innehålla varierande inslag av chefs- och ledarskap diskuterar Domarnämnden användandet av test- och intervjuförfarande i sådana anställningsärenden. Domarnämnden beslutar följande. o I anställningsärenden som avser vice ordförande på avdelning i överrätt ska intervjuförfarande användas. Beslut om testförfarande ska dock fattas mot bakgrund av kravprofilen i det enskilda ärendet. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. 6 Domarnämnden beslutar att intervjuförfarande ska genomföras med Marie Bjernelius Lundahl, Catharina Brege Gefvert, Ingrid Engquist och Henrik Jansson inför beslut om anställning som kammarrättsråd, tillika vice

3 PROTOKOLL 3 (3) ordförande på avdelning, i Kammarrätten i Stockholm, en eller flera anställningar, dnr Paragrafen förklaras omedelbart justerad. NR 10 7 Domarnämnden beslutar att test- och intervjuförfarande ska genomföras med Eva Ahlqvist, Peter Broberg, Britta Ekström, Ann-Carin Glimstedt och Eva Lönqvist inför beslut om anställning som hovrättsråd, tillika vice ordförande på avdelning, i Hovrätten för Västra Sverige, dnr Paragrafen förklaras omedelbart justerad. 8 Domarnämnden beslutar att test- och intervjuförfarande ska genomföras med Thomas Hägglöf, Björn Johansson, Mikael Norman och Hases Per Sjöblom inför beslut om anställning som lagman i Länsrätten i Västerbottens län, dnr Paragrafen förklaras omedelbart justerad. 9 Domarnämnden beslutar att test- och intervjuförfarande ska genomföras med Lena Wahlgren och Hans Göran Åhgren inför beslut om anställning som lagman i Ångermanlands tingsrätt, dnr Paragrafen förklaras omedelbart justerad. 10 Henrik Engvall anmäler utnämningar och förordnanden på domaranställningar som förekommit sedan Domarnämndens sammanträde den 3 juni Domarnämnden beslutar att det ordinarie sammanträdet i november 2009 ska hållas den 11 november 2009, kl Henrik Engvall Justeras Thomas Rolén Anna Skarhed

4 Domarnämnden Bilaga 1 1 (3) Lagman i Förvaltningsrätten i Växjö, dnr Sökande Chefsrådmannen Göran Lundahl och generaldirektören Hases Per Sjöblom Förslag 1. Göran Lundahl 2. Hases Per Sjöblom Motivering Länsrätterna i Kronobergs län och Blekinge län samt del av Länsrätten i Kalmar län läggs den 15 februari 2010 samman till en domstol med kansli i Växjö och bildar Förvaltningsrätten i Växjö. Den som nu tillträder som lagman i domstolen får således den utmanande och krävande uppgiften att förbereda och därefter genomföra den organisationsförändring som sammanläggningen innebär och tillsammans med medarbetarna skapa förutsättningar för att den nya förvaltningsrätten ska utvecklas till en väl fungerande och attraktiv arbetsplats inom Sveriges Domstolar. Domarnämnden beslutade vid sammanträde per capsulam den 12 augusti 2009 att genomföra test- och intervjuförfarande med de sökande i ärendet, Göran Lundahl och Hases Per Sjöblom, som båda kunde åberopa mycket/synnerligen goda vitsord från sina anställningar samt hade erfarenhet av chefs- och ledarskap. Test- och intervjuförfarandet har stärkt nämndens uppfattning om dem som kvalificerade jurister med god ledarskapsförmåga och de får var för sig bedömas vara mycket lämpliga för en anställning som domstolschef. Hases Per Sjöblom är sedan september 2008 generaldirektör i Regeringskansliet. Dessförinnan var han under tre år generaldirektör för Lotteriinspektionen, en myndighet med omkring 40 anställda. Han har en bakgrund som assessor och administrativ fiskal i Kammarrätten i Stockholm och har även lång erfarenhet från anställning som rättssakkunnig, kansliråd och sedermera departementsråd vid Finansdepartementets Box 2113, Stockholm Besöksadress: Tryckerigatan 12 Telefon: Fax:

5 Bilaga 1 2 (3) skatte- och tullavdelnings kapitalbeskattningsenhet, där han arbetat med lagstiftningsfrågor inom områdena för bl.a. fastighets- och förmögenhetsbeskattning samt arvs- och gåvobeskattning. Han har också bred erfarenhet från arbete som utredningssekreterare, sakkunnig och expert i olika statliga utredningar inom beskattningsområdet samt som särskild utredare i bl.a. Gåvoincitamentsutredningen och Aktiekontrolluppgiftsutredningen. Göran Lundahl är sedan år 2006 chefsrådman i Länsrätten i Skåne län en befattning som han tillträdde inför genomförandet av migrationsdomstolsreformen, med ansvar för att bygga upp och därefter leda en av länsrättens två särskilda avdelningar för migrationsmål. Sedan augusti 2008 leder han den av länsrättens allmänna avdelningar som är specialiserad på skattemål, men även har s.k. psykiatrimål. Han har en bakgrund som assessor i Hovrätten över Skåne och Blekinge och har varit ordinarie domare sedan år 2001, då han utnämndes till rådman i Gotlands tingsrätt. Under flera år var han dessutom samtidigt verksam som rådman i Länsrätten i Gotlands län. Han har också erfarenhet från arbete som rättssakkunnig vid Socialdepartementets socialförsäkringsenhet, som utredningssekreterare i Utredningen om översyn av processuella regler inom socialförsäkringen, m.m. samt som expert i ANSA, utredningen angående socialförsäkringsadministrationen. Vidare har han under flera år haft förtroendeuppdrag på olika nivåer för personalorganisationen Jusek och är för närvarande ledamot av dess förbundsstyrelse. När det gäller frågan om i vilken ordning Göran Lundahl och Hases Per Sjöblom bör komma i fråga för anställning gör Domarnämnden följande överväganden. Hases Per Sjöblom har betydligt längre erfarenhet som chef och även i övrigt bredare arbetslivserfarenheter än Göran Lundahl. Som generaldirektör och myndighetschef har han också erfarenhet av de olika administrativa frågor som kan uppkomma i en verksamhet av den aktuella domstolens storlek. Göran Lundahl har å sin sida drygt tre års erfarenhet som chefsrådman med fullt personalansvar i en större länsrätt en befattning som i de flesta avseenden är jämförbar med tjänsten som lagman i en mindre länsrätt; även om en lagman i egenskap av myndighetschef har ett yttersta verksamhetsansvar. Göran Lundahl är således väl förtrogen med vad det innebär att leda en domstol.

6 Bilaga 1 3 (3) Enligt Domarnämndens mening finns det i ärendet anledning att fästa särskild vikt vid de sökandes förutsättningar att ta sig an den svåra uppgiften att på kort tid genomföra den förestående sammanläggningen av flera länsrätter och samtidigt delta i arbetet som domare vid domstolen. I detta avseende finner nämnden att Göran Lundahl får anses ha ett försteg genom erfarenheterna från etableringen av migrationsdomstolen i Länsrätten i Skåne län och sin roll som chefsdomare i samma länsrätt. Domarnämndens intryck av de genomförda intervjuerna är också att Göran Lundahl i högre grad än Hases Per Sjöblom har genomtänkta idéer kring och strategier för hur uppgiften ska lösas samt på vilket sätt, och i vilken utsträckning, som medarbetarna ska göras delaktiga i arbetet med att bygga upp den nya förvaltningsrätten. Göran Lundahls dokumenterade fallenhet och stora intresse för utvecklings- och förändringsarbete skulle således vara en viktig tillgång i sammanläggningsprocessen och av stort värde för domstolens framtida verksamhet. Domarnämnden finner vid en samlad bedömning av juridisk skicklighet, erfarenhet och de ledaregenskaper som anställningen kräver att Göran Lundahl får anses ha ett visst försteg framför Hases Per Sjöblom. Göran Lundahl förs därför upp i första och Hases Per Sjöblom i andra förslagsrummet.

7 Domarnämnden Bilaga 2 1 (5) Lagman i Helsingborgs tingsrätt, dnr Sökande Lagmannen Pia Johansson, lagmannen Gunnar Krantz, lagmannen Johan Kvart, chefsrådmannen Ylva Norling Jönsson, chefsrådmannen Bengt Olsson, f.d. verksamhetschefen Eugène Palmér och chefsrådmannen Stefan Reimer Förslag 1. Ylva Norling Jönsson 2. Gunnar Krantz 3. Pia Johansson 4. Johan Kvart Motivering Ärendet har lockat ett mycket starkt startfält med tre sökande som redan är lagmän och i övrigt ett flertal sökande som var för sig måste bedömas som mycket lämpliga för en anställning som lagman. Domarnämnden fattade vid sammanträdet den 3 juni 2009 beslut om test- och intervjuförfarande med de fem sökande som utifrån tillgängligt underlag bedömdes i första hand kunna komma i fråga för anställningen. De fem, Pia Johansson, Gunnar Krantz, Johan Kvart, Ylva Norling Jönsson och Eugène Palmér, kunde samtliga åberopa mycket/synnerligen goda vitsord från sina anställningar och hade alla erfarenhet av att arbeta som chef och ledare. Test- och intervjuförfarandet har stärkt nämndens uppfattning om de fem som högst kvalificerade jurister, med mycket goda ledaregenskaper. Domarnämnden konstaterar samtidigt att det är fråga om fem personer med olika styrkor och ledarprofiler. Pia Johansson är sedan år 2003 lagman i Blekinge tingsrätt och Länsrätten i Blekinge län, en befattning hon tillträdde efter att under flera år ha varit hovrättsråd i Hovrätten över Skåne och Blekinge. Hon har en bakgrund som assessor i samma hovrätt och utnämndes Box 2113, Stockholm Besöksadress: Tryckerigatan 12 Telefon: Fax:

8 Bilaga 2 2 (5) till ordinarie domare år 1997, då hon anställdes som rådman i Hässleholms tingsrätt. Vidare har hon erfarenhet som särskild utredare i utredningarna Urkunden i tiden och Yrkesförarkompetens samt bred erfarenhet som utredningssekretare i Regeringskansliet. Hon har också varit bl.a. specialiståklagare vid Åklagarkammaren i Helsingborg samt lärare vid Juridiska fakulteten vid Lunds universitet. Dessutom har hon under lång tid anlitats som extern konsult av Statskontoret för olika utredningsuppdrag. Gunnar Krantz är sedan år 2006 lagman i Vänersborgs tingsrätt. Dessförinnan var han under flera år chefsrådman i Göteborgs tingsrätt, där han tidigare varit rådman efter att ha utnämnts till ordinarie domare år Han har en bakgrund som assessor i Hovrätten för Västra Sverige och har även erfarenhet från arbete som revisionssekreterare i Högsta domstolen samt som utredningssekreterare i Kommunalansvarsutredningen. Han har i botten en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm år Johan Kvart är sedan år 2007 lagman i Värmlands tingsrätt och var tidigare under många år rådman och sedermera enhetschef i Helsingborgs tingsrätt. Han är assessor i Svea hovrätt och har varit ordinarie domare sedan år 2000, då han anställdes som rådman i Ängelholms tingsrätt. Han har också lång erfarenhet från anställning inom Regeringskansliet, bl.a. som projektansvarigt departementsråd för Justitiedepartementets övergripande arbete för att modernisera rättsväsendet samt från arbete med internationellt förhandlingsarbete inom rättsområdena utsökningsrätt och processrätt. Vidare har han erfarenhet som särskild utredare i Ärendeutredningen. Ylva Norling Jönsson är sedan år 2006 chefsrådman i Malmö tingsrätt en befattning som hon tillträdde i samband med genomförandet av en större organisationsförändring där domstolen övergick till s.k. blandade avdelningar. Hon har en bakgrund som assessor i Hovrätten över Skåne och Blekinge och har varit anställd i Malmö tingsrätt sedan hon utnämndes till rådman år Parallellt med arbetet som chefsrådman har hon anlitats av regeringen som särskild utredare i bl.a. Fastighetsmäklarutredningen och hon har tidigare varit Sveriges representant i en arbetsgrupp om sakrätt hos FN:s kommission för internationell handelsrätt (UNCITRAL). Vidare har hon mycket bred erfarenhet från arbete som utrednings- och kommittésekreterare i olika statliga utredningar, bland vilka kan nämnas Insolvensutredningen, Straffsystemkommittén och Förmånsrättskommittén.

9 Bilaga 2 3 (5) Eugène Palmér har en mycket lång och omfattande erfarenhet från anställning som myndighetschef på olika nivåer utanför Sveriges Domstolar. Från juni 2007 till april 2009 var han chef för verksamhetsområdet Asylprövning vid Migrationsverket. Dessförinnan har han varit regionskattechef vid Skattemyndigheten i Malmö/Skåneregionen, läns- /regionkronodirektör vid Kronofogdemyndigheten i Stockholm samt länskronodirektör vid Kronofogdemyndigheten i Jönköpings län. Han har en bakgrund som assessor i Göta hovrätt och har även erfarenhet från anställning som rättssakkunnig i Justitiedepartementet, där han bl.a. arbetade med konkurs- och utsökningsrättslagstiftning. Han har också anlitats av regeringen som särskild utredare i bl.a. Näringsförbudsutredningen. När det gäller frågan om i vilken ordning de sökande bör komma i fråga för anställning gör Domarnämnden följande överväganden. Eugène Palmérs främsta styrkor som chef och ledare ligger på det strategiska planet, med målmedvetenhet och drivkraft som nyckelegenskaper. Han har sedan han avslutade sin domarutbildning skaffat sig mycket meriterande erfarenheter som myndighetschef inom statlig förvaltning. Domarnämndens sammantagna intryck och bedömning efter det genomförda test- och intervjuförfarandet är emellertid att Eugène Palmérs styrkor som chef och ledare kommer bäst till sin rätt och gör honom särskilt lämpad för chefsuppdrag i en större organisation och i en annan en miljö än som lagman i Helsingborgs tingsrätt. Vid en samlad bedömning finner Domarnämnden att Pia Johansson, Gunnar Krantz, Johan Kvart och Ylva Norling Jönsson som utöver sina meriter i övrigt samtliga kan åberopa ledarskapserfarenhet inom Sveriges Domstolar såvitt gäller den nu aktuella anställningen har ett visst försteg framför Eugène Palmér och före honom bör komma i fråga för posten som lagman i Helsingborgs tingsrätt. I fråga om den inbördes rangordningen mellan Pia Johansson, Gunnar Krantz, Johan Kvart och Ylva Norling Jönsson gör Domarnämnden följande överväganden.

10 Bilaga 2 4 (5) De fyra har alla prövats och fungerat väl som chefer. Deras ledarskap präglas av olika personliga stilar, men utmärkande för samtliga är framför allt målmedvetenhet och drivkraft när det gäller organisations- och verksamhetsutveckling. Gunnar Krantz är den som har längst erfarenhet som chef inom Sveriges Domstolar, först som mellanchef i egenskap av chefsrådman och därefter som myndighetschef i sin nuvarande anställning. Pia Johansson har lång erfarenhet som lagman i en av landets samlokaliserade tings- och länsrätter. Johan Kvart har relativt kort erfarenhet som tingsrättslagman och begränsad ledarerfarenhet dessförinnan. Ylva Norling Jönsson har flera års erfarenhet som chefsrådman med fullt personalansvar i en större tingsrätt en befattning som i de flesta avseenden är jämförbar med tjänsten som lagman i en mindre tingsrätt, även om en lagman i egenskap av myndighetschef har ett yttersta verksamhetsansvar. Domarnämnden anser att särskild vikt bör fästas vid de mycket krävande och svåra uppdrag som Gunnar Krantz och Ylva Norling Jönsson ställdes inför när de tillträdde sina nuvarande befattningar som lagman i Vänersborgs tingsrätt respektive chefsrådman i Malmö tingsrätt. I Gunnar Krantz fall gäller det ett flerårigt och omfattande förändringsarbete avseende organisations- och arbetsformer, som utfallit med utmärkt resultat. För Ylva Norling Jönssons del rör det sig om ett synnerligen väl vitsordat genomförande av en större organisationsförändring på avdelningsnivå. Domarnämnden finner att Gunnar Krantz och Ylva Norling Jönsson därigenom får anses ha ett visst försteg framför Pia Johansson och Johan Kvart. Vidare anser Domarnämnden, mot bakgrund av genomförda intervjuer och de sökandes presentationer inför nämnden, att Ylva Norling Jönsson utmärker sig särskilt genom de väl genomtänkta och tydligt utformade visioner och strategier som hon redovisat när det gäller hur hon vill ta sig an utmaningen att vara lagman i Helsingborgs tingsrätt, om hon skulle erbjudas anställningen. Även när det gäller juridisk skicklighet utmärker sig Ylva Norling Jönsson enligt nämnden särskilt genom sina mycket kvalificerade och breda erfarenheter inom utredningsväsendet. Domarnämnden finner mot bakgrund av vad som nu redovisats och vid en samlad bedömning av chefs- och ledaregenskaper samt övriga meriter att Ylva Norling Jönsson

11 Bilaga 2 5 (5) bör föras upp i första och Gunnar Krantz i andra förslagsrummet. Pia Johansson förs därefter upp i tredje och Johan Kvart i fjärde och sista förslagsrummet.

Tid: kl. 10.00 16.20 Domstolsverkets lokaler Tryckerigatan 12, Riddarholmen, Stockholm

Tid: kl. 10.00 16.20 Domstolsverkets lokaler Tryckerigatan 12, Riddarholmen, Stockholm Domarnämnden PROTOKOLL 1 (4) NR 10 Tid: kl. 10.00 16.20 Plats: Domstolsverkets lokaler Tryckerigatan 12, Riddarholmen, Stockholm Närvarande ledamöter Anmärkningar Thomas Rolén, ordförande Ann-Christine

Läs mer

Rekrytering av framtidens domare (SOU 2017:85)

Rekrytering av framtidens domare (SOU 2017:85) Remiss 2017-12-07 Ju2017/08641/DOM Justitiedepartementet Enheten för processrätt och domstolsfrågor Anna Fridh Welin 08-405 38 44 0730-91 70 67 Rekrytering av framtidens domare (SOU 2017:85) Remissinstanser

Läs mer

Remissyttrande avseende betänkandet Rekrytering av framtidens domare (SOU 2017:85)

Remissyttrande avseende betänkandet Rekrytering av framtidens domare (SOU 2017:85) MALMÖ TINGSRÄTT REMISSYTTRANDE 2018-03-09 Dnr 539-17 Justitiedepartementet Enheten för processrätt och domstolsfrågor 103 33 Stockholm Remissyttrande avseende betänkandet Rekrytering av framtidens domare

Läs mer

Tid: kl. 10.00 13.45 Domstolsverkets lokaler Tryckerigatan 12, Riddarholmen, Stockholm

Tid: kl. 10.00 13.45 Domstolsverkets lokaler Tryckerigatan 12, Riddarholmen, Stockholm Domarnämnden PROTOKOLL 1 (2) NR 3 Tid: kl. 10.00 13.45 Plats: Domstolsverkets lokaler Tryckerigatan 12, Riddarholmen, Stockholm Närvarande ledamöter Thomas Rolén, ordförande Ann-Christine Lindeblad, ersättare

Läs mer

Revisionsrapport. Intern styrning och kontroll inom Domarnämnden

Revisionsrapport. Intern styrning och kontroll inom Domarnämnden Revisionsrapport Domarnämnden Box 2330 103 18 Stockholm Datum Dnr 2011-11-29 32-2011-0244 Intern styrning och kontroll inom Domarnämnden Som ett led i den årliga revisionen av Domarnämnden har Riksrevisionen

Läs mer

Rekrytering av framtidens domare, SOU 2017:85 (ert dnr

Rekrytering av framtidens domare, SOU 2017:85 (ert dnr REMISSYTTRANDE 1 (5) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm ju.registrator@regeringskansliet.se Rekrytering av framtidens domare, SOU 2017:85 (ert dnr Ju2017/08641/DOM) Förvaltningsrätten, som har anmodats

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1996:382) med länsrättsinstruktion; SFS 2009:885 Utkom från trycket den 14 juli 2009 utfärdad den 25 juni 2009. Regeringen föreskriver i

Läs mer

KONTAKTOMRÅDEN. Avdelningsstyrelsen har beslutat att dela in landet i kontaktområden enligt medföljande bilaga. Till kontaktpersonen vänder:

KONTAKTOMRÅDEN. Avdelningsstyrelsen har beslutat att dela in landet i kontaktområden enligt medföljande bilaga. Till kontaktpersonen vänder: 1 KONTAKTOMRÅDEN Avdelningsstyrelsen har beslutat att dela in landet i kontaktområden enligt medföljande bilaga. Till kontaktpersonen vänder: du som medlem dig när du behöver hjälp i någon facklig fråga

Läs mer

Mellanchefsstrukturen i domstol och nya befordrade domaranställningar utan chefskap m.m.

Mellanchefsstrukturen i domstol och nya befordrade domaranställningar utan chefskap m.m. Ds 2013:41 Mellanchefsstrukturen i domstol och nya befordrade domaranställningar utan chefskap m.m. Justitiedepartementet Ds 2013:41 Mellanchefsstrukturen i domstol och nya befordrade domaranställningar

Läs mer

5 kap. En sammanhållen lagstiftning om domstolar och domare

5 kap. En sammanhållen lagstiftning om domstolar och domare R2A YTTRANDE 1 (11) Justitiedepartementet Enheten för processrätt och domstolsfrågor 103 33 Stockholm En reformerad domstolslagstiftning, betänkande av Domarlagsutredningen (SOU 2011:42, Ju2011/3644/DOM)

Läs mer

Lönestatistik 2012 Advokatbyråer

Lönestatistik 2012 Advokatbyråer Lönestatistik 2012 Advokatbyråer Din lön I detta material presenteras Juseks lönestatistik över löneläget i september 2012. Statistiken kan tjäna som underlag inför de årliga, individuella löne förhandlingarna

Läs mer

KONTAKTOMRÅDEN. Avdelningsstyrelsen har beslutat att dela in landet i kontaktområden enligt medföljande bilaga. Till kontaktpersonen vänder:

KONTAKTOMRÅDEN. Avdelningsstyrelsen har beslutat att dela in landet i kontaktområden enligt medföljande bilaga. Till kontaktpersonen vänder: KONTAKTOMRÅDEN Avdelningsstyrelsen har beslutat att dela in landet i kontaktområden enligt medföljande bilaga. Till kontaktpersonen vänder: du som medlem dig när du behöver hjälp i någon facklig fråga

Läs mer

Lokalt avtal mellan Domstolsverket och Jusek angående lönerevisioner inom ramen för RALS 2007-2010

Lokalt avtal mellan Domstolsverket och Jusek angående lönerevisioner inom ramen för RALS 2007-2010 1 (10) Lokalt avtal mellan Domstolsverket och Jusek angående lönerevisioner inom ramen för RALS 2007-2010 Definitioner Med RALS 2007-2010 avses Ramavtal 2007-2010 om löner m.m. för arbetstagare inom det

Läs mer

Lönejämförelse från till

Lönejämförelse från till Lönejämförelse från 2010-09-30 till 2016-10-01 Myndighet Tjänstebenämning Datum Median Genomsnittslön 10:e percentil 90:e percentil Lägsta lön Högsta lön TINGSRÄTTER ALLINGSÅS TINGSRÄTT DOMSTOLSSEKRETERARE

Läs mer

Utfall och medellön för resp domstol och kategori

Utfall och medellön för resp domstol och kategori Utfall och medellön för resp domstol och kategori Myndighet Tjänstebenämning Medellön Lägsta lön Högsta lön Utfall Högsta domstolen Domstolssekreterare 26827 24450 34300 Expeditionsvakt 24412 24266 24696

Läs mer

Kommittédirektiv. Rekryteringen av ordinarie domare. Dir. 2016:89. Beslut vid regeringssammanträde den 27 oktober 2016

Kommittédirektiv. Rekryteringen av ordinarie domare. Dir. 2016:89. Beslut vid regeringssammanträde den 27 oktober 2016 Kommittédirektiv Rekryteringen av ordinarie domare Dir. 2016:89 Beslut vid regeringssammanträde den 27 oktober 2016 Sammanfattning En särskild utredare ska se över rekryteringen av ordinarie domare i syfte

Läs mer

BLEKINGE TINGSRÄTT , DOMSTOLSHANDLÄGGARE ,

BLEKINGE TINGSRÄTT , DOMSTOLSHANDLÄGGARE , Lägsta, högsta samt medellön för och efter revisionen 1 april 2018, därtil utfall i procent per myndighet. I de fall det är mer än fem personer i respektive tjänstebenämning så anges dessa separat. Myndighet

Läs mer

Var med och bilda Norrlands största domstol. Förvaltningsrätten i Luleå blir Sveriges fjärde migrationsdomstol

Var med och bilda Norrlands största domstol. Förvaltningsrätten i Luleå blir Sveriges fjärde migrationsdomstol Var med och bilda Norrlands största domstol Förvaltningsrätten i Luleå blir Sveriges fjärde migrationsdomstol 2 Hösten 2013 blir Förvaltningsrätten i Luleå landets fjärde migrationsdomstol Migrationsdomstolar

Läs mer

Domstolsverket, Foto: Patrik Svedberg, Tryck: TMG Tabergs AB, Taberg, Diarienr: Juli 2018

Domstolsverket, Foto: Patrik Svedberg, Tryck: TMG Tabergs AB, Taberg, Diarienr: Juli 2018 Förvaltningsrätten Att få sin sak prövad av en opartisk domstol är en grundläggande rättighet. Förvaltningsrätten avgör tvister mellan enskilda personer, företag och myndigheter. Hit vänder man sig om

Läs mer

Utfall per myndighet. Alingsås tingsrätt 2, Domstolshandläggare

Utfall per myndighet. Alingsås tingsrätt 2, Domstolshandläggare Utfall per myndighet Myndighet Utfall Medellön Medellön Högsta lön Högsta lön Lägsta lön Lägsta lön procent 30-sep-16 01-okt-16 30-sep-16 01-okt-16 30-sep-16 01-okt-16 Alingsås tingsrätt 2,2 29045 29698

Läs mer

Att få sin sak prövad av en opartisk

Att få sin sak prövad av en opartisk förvaltningsrätten 2 Att få sin sak prövad av en opartisk domstol är en grundläggande rättighet. är den domstol som avgör tvister mellan enskilda personer och myndigheter. Det är hit man vänder sig om

Läs mer

2010-02-09. Justitiedepartementet

2010-02-09. Justitiedepartementet 2010-02-09 Justitiedepartementet För att domstolarna ska kunna fullgöra sina uppgifter är det ett grundläggande krav att det finns tillgång till en domarkår som tillgodoser högt ställda krav på erfarenhet,

Läs mer

KLAGANDE Sekretessbelagda uppgifter, se bilaga A

KLAGANDE Sekretessbelagda uppgifter, se bilaga A Sida l (4) KAMMARRÄTTEN D "C C T T T^T -D.C/ol^U l MålnrUM 3793-11 Migrationsöverdomstolen 2011-09-12 Meddelat i Stockholm KLAGANDE Sekretessbelagda uppgifter, se bilaga A God man: Per Röckner Föreningsgatan

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1980:1030) med hyresnämndsinstruktion; SFS 2005:1094 Utkom från trycket den 16 december 2005 utfärdad den 8 december 2005. Regeringen föreskriver

Läs mer

Var fjärde domstol använder inte rättstolkar

Var fjärde domstol använder inte rättstolkar 1(6) Pressmeddelade den 23 februari 2011 Var fjärde domstol använder inte rättstolkar Var fjärde domstol i Sverige, 25 procent, ställer inte krav på att rättstolkar anlitas när de köper tolktjänster. Det

Läs mer

REDOGÖRELSE FÖR VERKSAMHETEN ÅR 2015

REDOGÖRELSE FÖR VERKSAMHETEN ÅR 2015 STATENS ANSVARSNÄMND 2016-02-22 Regeringen Socialdepartementet Statens ansvarsnämnd lämnar härmed, enligt 12 förordningen (2007:831) med instruktion för Statens ansvarsnämnd, följande REDOGÖRELSE FÖR VERKSAMHETEN

Läs mer

Domstolsakademin. Utbildning för nyutnämnda domare

Domstolsakademin. Utbildning för nyutnämnda domare Domstolsakademin Utbildning för nyutnämnda domare I dag är frånvaron av tingsmeritering inget hinder för den som vill söka en domartjänst. Nyttan är ömsesidig. Jurister från den privata sektorn eller andra

Läs mer

2015-07-15 S2015/04694/FST

2015-07-15 S2015/04694/FST , > BB Remiss < REGERINGSKANSLIET 2015-07-15 S2015/04694/FST Socialdepartementet Enheten för familj och sociala Karin Hjelmer Telefon 08-405 44 81 tjänster Slutbetänkandet Barns och ungas rätt vid tvångsvård.

Läs mer

DOM 2014-12-02 Stockholm

DOM 2014-12-02 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060208 DOM 2014-12-02 Stockholm Mål nr P 9434-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2014-10-02 i mål nr P 2513-14,

Läs mer

SOU 2017:85 Rekrytering av framtidens domare

SOU 2017:85 Rekrytering av framtidens domare 1 (7) Justitiedepartementet Enheten för processrätt och domstolsfrågor 103 33 Stockholm SOU 2017:85 Rekrytering av framtidens domare Inledning Detta remissvar har upprättats gemensamt av cheferna för samtliga

Läs mer

Innehäll. 3 Rättsordningen Rättsväsendet 26

Innehäll. 3 Rättsordningen Rättsväsendet 26 Innehäll Förord 5 Förkortningar 17 Avdelning I - DOMSTOLSORGANISATIONEN, DOMAR OCH BESLUT, AKTUELLAVERKSAMHETSFRÄGOR M.M. 19 1 Inledning 21 1.1 Domstolsväsendet 21 1.2 Domstolarnas verksamhet 22 2 Regeringsformen

Läs mer

Vad är kammarrätten? I anslutning till kammarrätterna tjänstgör också cirka 250 nämndemän som deltar i det dömande arbetet.

Vad är kammarrätten? I anslutning till kammarrätterna tjänstgör också cirka 250 nämndemän som deltar i det dömande arbetet. Kammarrätten Att få sin sak prövad av en opartisk domstol är en grundläggande rättighet. Domstolarnas uppgift är att handlägga mål och ärenden på ett rättssäkert och effektivt sätt. De allmänna förvaltningsdomstolarna

Läs mer

Regeringskansliet S2016/07755/SF

Regeringskansliet S2016/07755/SF Regeringskansliet Remiss 2016-12-16 S2016/07755/SF Socialdepartementet KOM (2016) 815 Förslag om ändringar i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 883/2004 av den 29 april 2004 om samordning

Läs mer

REDOGÖRELSE FÖR VERKSAMHETEN ÅR 2014

REDOGÖRELSE FÖR VERKSAMHETEN ÅR 2014 STATENS ANSVARSNÄMND 2015-02-19 Regeringen Socialdepartementet Statens ansvarsnämnd lämnar härmed, enligt 12 förordningen (2007:831) med instruktion för Statens ansvarsnämnd, följande REDOGÖRELSE FÖR VERKSAMHETEN

Läs mer

-#i^ Timkostnadsnorm för år DOMSTOLSVERKET m^ä^é'-^-- ' m5-^2om- SVERIGES DOMSTOLAR i-yp9'^7:a0: v. P'ZJD^ZUUO-

-#i^ Timkostnadsnorm för år DOMSTOLSVERKET m^ä^é'-^-- ' m5-^2om- SVERIGES DOMSTOLAR i-yp9'^7:a0: v. P'ZJD^ZUUO- DOMSTOLSVERKET m^ä^é'-^-- ' m5-^2om- SVERIGES DOMSTOLAR i-yp9'^7:a0: v. P'ZJD^ZUUO- INKOM' 2008-10-15 -#i^ Regeringen justitiedepartementet "103 33 Stockholm Timkostnadsnorm för år 2009 [ regeringsbeslut

Läs mer

Lönestatistik 2011 Advokatbyråer

Lönestatistik 2011 Advokatbyråer Din lön Lönestatistik 2011 Advokatbyråer I detta material presenteras Juseks lönestatistik över löneläget i september 2011. Statistiken kan tjäna som underlag inför de årliga individuella löne förhandlingarna

Läs mer

Regeringskansliet. Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) Remissinstanser

Regeringskansliet. Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) Remissinstanser Regeringskansliet Remiss 2017-04-20 S2017/00606/SF Socialdepartementet Socialförsäkringsenheten Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) Remissinstanser 1 Kammarrätten i

Läs mer

Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5)

Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) Regeringskansliet Remiss 2017-04-20 S2017/00606/SF Socialdepartementet Socialförsäkringsenheten Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) Remissinstanser 1 Kammarrätten i

Läs mer

DOMSTOLSVERKETS RAPPORTSERIE. Rekrytering av ordinarie domare

DOMSTOLSVERKETS RAPPORTSERIE. Rekrytering av ordinarie domare DOMSTOLSVERKETS RAPPORTSERIE 2011:1 Rekrytering av ordinarie domare Diarienummer 1967-2011 Omslagsfoto Patrik Svedberg Tryckt på Edita Västra Aros AB, Västerås, oktober 2011 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Kammarrätten i Sundsvall

Kammarrätten i Sundsvall Kammarrätten i Sundsvall Kammarrätten i Sundsvall är belägen vid den vackra Bünsowska tjärnen. Det som särskiljer kammarrättens domarutbildning är samarbetet mellan kammarrätten och dess underrätter som

Läs mer

DOM 2014-06-11 Stockholm

DOM 2014-06-11 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060105 DOM 2014-06-11 Stockholm Mål nr M 5165-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2014-05-05 i mål nr M 1850-14, se bilaga KLAGANDE Kristianstads

Läs mer

Länsrättsutredningen

Länsrättsutredningen DOMSTOLSVERKETS RAPPORTSERIE 2008:2 Länsrättsutredningen DOMSTOLSVERKET SVERIGES DOMSTOLAR Länsrättsutredningen INNEHÅLL Sammanfattning Författningsförslag 5 1. Förslag till lag om ändring i lagen (1971:289)

Läs mer

Remiss av betänkande Kvalificerad välfärdsbrottslighet förebygga, förhindra, upptäcka och beivra (SOU 2017:37)

Remiss av betänkande Kvalificerad välfärdsbrottslighet förebygga, förhindra, upptäcka och beivra (SOU 2017:37) Remiss 2017-04-25 Ju2017/04129/KRIM Justitiedepartementet Remiss av betänkande Kvalificerad välfärdsbrottslighet förebygga, förhindra, upptäcka och beivra (SOU 2017:37) Remissinstanser 1 Riksdagens ombudsmän

Läs mer

Lönestatistik 2013 Advokatbyråer

Lönestatistik 2013 Advokatbyråer Lönestatistik 2013 Advokatbyråer Din lön Statistiken är baserad på löneenkäter som Jusek har samlat in under oktober 2013, från yrkesverksamma medlemmar anställda vid advokatbyrå*. Samtliga löneuppgifter

Läs mer

Kommittén. Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten Ju 2012:16 2013-10-24

Kommittén. Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten Ju 2012:16 2013-10-24 Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten Ju 2012:16 Kommittén 2013-10-24 Thomas Rolén kammarrättspresident vid Kammarrätten i Stockholm, har av regeringen utsetts att leda genomförandekommitténs

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060102 DOM 2015-10-23 Stockholm Mål nr M 6999-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-07-02 i mål nr M 2030-15, se bilaga KLAGANDE Länsstyrelsen

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060102 DOM 2018-05-15 Stockholm Mål nr M 8913-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-09-15 i mål nr M 2410-17, se bilaga

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060103 DOM 2017-04-25 Stockholm Mål nr M 9801-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-10-21 i mål M 3084-16, se bilaga

Läs mer

Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 10: , ajournering kl. 10:25-10:30

Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 10: , ajournering kl. 10:25-10:30 PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 10:00-10.35, ajournering kl. 10:25-10:30 Beslutande Peter Wretlund (S), Ordförande Eva-Marie Hansson (M) 1:e vice ordförande Lena Granath (V) 2:e vice

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060207 DOM 2016-06-20 Stockholm Mål nr M 2911-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2016-03-02 i mål nr M 3911-15, se bilaga A KLAGANDE

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060106 DOM 2015-03-09 Stockholm Mål nr M 216-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2014-12-12 i mål nr M 4623-14, se bilaga KLAGANDE OCH

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1971:289) om allmänna förvaltningsdomstolar; SFS 2009:773 Utkom från trycket den 7 juli 2009 utfärdad den 25 juni 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1996:379) med hovrättsinstruktion; SFS 2001:984 Utkom från trycket den 12 december 2001 Omtryck utfärdad den 29 november 2001. Regeringen

Läs mer

Yttrande över betänkandet En reformerad domstolslagstiftning (SOU 2011:42) (Ju2011/3644/DOM)

Yttrande över betänkandet En reformerad domstolslagstiftning (SOU 2011:42) (Ju2011/3644/DOM) R2A DATUM 1 (14) Justitiedepartementet Enheten för processrätt och domstolsfrågor 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet En reformerad domstolslagstiftning (SOU 2011:42) (Ju2011/3644/DOM) Inledning

Läs mer

Domarnämnden. Inledning

Domarnämnden. Inledning PM 1 (5) Mark- och miljööverdomstolen Domarnämnden Yttrande över rapporten Ett förbättrat anställningsförfarande vid rekrytering av tekniska råd till mark- och miljödomstolarna samt Mark- och miljööverdomstolen

Läs mer

Sida l (4) KAMMARRÄTTEN T^^A/f Mål nr 998-12 IJÖNKÖPING LJUM Avdelning l 2012-04-19 Meddelad i Jönköping

Sida l (4) KAMMARRÄTTEN T^^A/f Mål nr 998-12 IJÖNKÖPING LJUM Avdelning l 2012-04-19 Meddelad i Jönköping Sida l (4) KAMMARRÄTTEN T^^A/f IJÖNKÖPING LJUM Avdelning l 2012-04-19 Meddelad i Jönköping KLAGANDE Per Hagström Nyhetsbyrån Siren Björns trädgårdsgränd l 11621 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Jordbruksverkets

Läs mer

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? - Blekinge 16 3 1 29 18 1 4 Blekinge Bas: Boende i aktuellt län 0 intervjuer per län TNS SIFO 09 1 Vilken är din dröm? - Dalarna 3

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 12 juni 2007 Ö 2852-06 KLAGANDE Nordea Bank AB, 516406-0120 Obestånd P340 405 09 Göteborg MOTPARTER 1. ACB 2. Kronofogdemyndigheten 171

Läs mer

Remissyttrande över betänkandet Rekrytering av framtidens domare (SOU 2017:85)

Remissyttrande över betänkandet Rekrytering av framtidens domare (SOU 2017:85) YTTRANDE 1 (7) Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissyttrande över betänkandet Rekrytering av framtidens domare (SOU 2017:85) (Ert diarienummer JU2017/08641/DOM) Sammanfattning Domstolsverket tillstyrker

Läs mer

Sluten ungdomsvård år 2001 Redovisning och analys av domarna

Sluten ungdomsvård år 2001 Redovisning och analys av domarna Allmän SiS-rapport 2002:5 Sluten ungdomsvård år Redovisning och analys av domarna Av Anette Schierbeck ISSN 1404-2584 LSU 2002-06-25 Dnr 101-602-02 Juridikstaben Anette Schierbeck Sluten ungdomsvård Som

Läs mer

Remissyttrande SOU 2017:85 - Rekrytering av framtidens domare

Remissyttrande SOU 2017:85 - Rekrytering av framtidens domare YTTRANDE 1 (5) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande SOU 2017:85 - Rekrytering av framtidens domare Allmänt Tingsrätten kan rent allmänt anföra att innehållet i betänkandet är uppseendeväckande

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGS- PROTOKOLL Mål nr DOMSTOLEN Stockholm. NÄRVARANDE JUSTITIERÅD Henrik Jermsten, Eskil Nord och Thomas Bull

HÖGSTA FÖRVALTNINGS- PROTOKOLL Mål nr DOMSTOLEN Stockholm. NÄRVARANDE JUSTITIERÅD Henrik Jermsten, Eskil Nord och Thomas Bull HÖGSTA FÖRVALTNINGS- PROTOKOLL Mål nr DOMSTOLEN - - 2611-12 Stockholm Sida l (1) NÄRVARANDE JUSTITIERÅD Henrik Jermsten, Eskil Nord och Thomas Bull FÖREDRAGANDE och PROTOKOLLFÖRARE Justitiesekreteraren

Läs mer

Domstolsverket har inget att erinra i dessa delar.

Domstolsverket har inget att erinra i dessa delar. Datum Dnr 2001-03-26 1841-00 Juridiska sekretariatet Näringsdepartementet Remissyttrande över betänkandet Medborgarskapskrav i svensk lagstiftning (SOU 2000:106) Domstolsverket har granskat betänkandet

Läs mer

Val som ska förrättas av valkongressen

Val som ska förrättas av valkongressen VALKONGRESSEN 24 MARS 2015 Val som ska förrättas av valkongressen FÖRSLAG FRÅN VALUTSKOTTET Förslag till protokoll från valutskottet Närvarande Lilly Bäcklund (S), Västerbotten (ordförande) Johan Sjölander

Läs mer

Rekrytering av framtidens domare (SOU 2017:85)

Rekrytering av framtidens domare (SOU 2017:85) YTTRANDE DATUM 2018-03-15 1 (6) FFA:s DIARIENR FFA 2018/4 RK:s DIARIENR Ju2017/08641/DOM Justitiedepartementet ju.registrator@regeringskansliet.se Rekrytering av framtidens domare (SOU 2017:85) Inledning

Läs mer

DOM 2015-06-15 Stockholm

DOM 2015-06-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060203 DOM 2015-06-15 Stockholm Mål nr M 1046-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-11-27 i mål nr M 4324-14, se bilaga KLAGANDE OCH MOTPARTER

Läs mer

Remissyttrande avseende departementspromemorian Patent- och Marknadsdomstol, Ds 2014:02

Remissyttrande avseende departementspromemorian Patent- och Marknadsdomstol, Ds 2014:02 YTTRANDE 1 (6) Justitiedepartementet 103 30 Stockholm Remissyttrande avseende departementspromemorian Patent- och Marknadsdomstol, Ds 2014:02 ( Ert dnr Ju 2014/129/DOM) Allmänt Domstolsverket som beretts

Läs mer

BESLUT Meddelat i Stockholm

BESLUT Meddelat i Stockholm KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Migrationsöverdomstolen Avdelning 2 BESLUT 2013-03-07 Meddelat i Stockholm Mål nr UM 9085-12 1 KLAGANDE MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Göteborg,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 30 oktober 2007 Ö 4919-04 KLAGANDE 1. LH 2. ÅK MOTPART Domstolsverket 551 81 Jönköping SAKEN Ersättning till biträde enligt rättshjälpslagen

Läs mer

En moderniserad rättsprövning, m.m.

En moderniserad rättsprövning, m.m. Konstitutionsutskottets betänkande En moderniserad rättsprövning, m.m. Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2005/06:56 En moderniserad rättsprövning, m.m. I propositionen föreslår

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 59/09 Mål nr A 47/09

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 59/09 Mål nr A 47/09 ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 59/09 Mål nr A 47/09 Sammanfattning En tingsnotarie som har dömts till villkorlig dom och dagsböter för en misshandel som begåtts ett knappt år före anställningen har avskedats.

Läs mer

DOM 2012-09-13 Meddelad i Göteborg

DOM 2012-09-13 Meddelad i Göteborg 2012-09-13 Meddelad i Göteborg Mål nr Enhet 1:3 1 KLAGANDE 1. Alirezaei Amireh, 19670321 2. Zeinab Zavvar, 19930622 Ombud för 1-2: Advokat Per Gisslén Advokatfirman Sylwan och Fenger-Krog AB Box 304 771

Läs mer

Länsrättsutredningen

Länsrättsutredningen Kommunstyrelsen 2008-09-15 197 305 Arbets- och personalutskottet 2008-08-11 173 427 Dnr 08.391 11 septks14 Länsrättsutredningen Bilaga: Sammanfattning Ärendebeskrivning Luleå kommun har inbjudits att lämna

Läs mer

DOM meddelad i Vänersborg

DOM meddelad i Vänersborg 1 VÄNERSBORGS TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2012-04-23 meddelad i Vänersborg Mål nr M 1026-12 KLAGANDE 1. Ann-Britt Johansson Gården 4 457 91 Tanumshede 2. Bengt-Åke Johansson Gården 4 457 91

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Etikprövningsmyndigheten Utfärdad den 22 november 2018 Publicerad den 30 november 2018 Regeringen föreskriver följande. Uppgifter 1 Etikprövningsmyndighetens

Läs mer

Regionfullmäktiges Valberedning

Regionfullmäktiges Valberedning Regionfullmäktiges Valberedning BILAGA Datum 2015-06-16 1 (5) Beviljande av avsägelser och val som ska förrättas av regionfullmäktige 2015-06-16 AVSÄGELSER Uppdragets art samt tid som uppdraget avser Nämndemän

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060102 DOM 2017-04-03 Stockholm Mål nr M 1659-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-02-07 i mål M 4804-16, se bilaga

Läs mer

Kammarrätten instämmer i förslaget om införande av särskilda lättnadsregler i 43 kap. 8 a första stycket OSL.

Kammarrätten instämmer i förslaget om införande av särskilda lättnadsregler i 43 kap. 8 a första stycket OSL. REMISSYTTRANDE 1 (5) Datum Diarienr 2011-08-25 AdmD-287-2011 Ert datum Ert diarienr 2011-06-14 Ju2011/4696/L6 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Promemoria med utkast till lagrådsremiss Skydd för enskilds

Läs mer

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

Strategiska förutsättningar

Strategiska förutsättningar ska förutsättningar De statliga myndigheterna är regeringens redskap för att realisera riksdagens och regeringens beslutade politik. Verksamhetsstyrningen av myndigheterna utgår från den av riksdagen beslutade

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060308 DOM 2017-10-11 Stockholm Mål nr M 7306-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2017-07-11 i mål

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 15 december 2006 Ö 151-04 KLAGANDE BE MOTPARTER 1. Andelsbanken för Åland, 0145021-8 Köpmansgatan 2 FI-221 00 Mariehamn Finland 2. CA

Läs mer

PM fr ån TFN 2007. TFN:s arbetsformer. Några utgångspunkter för TFN:s arbetsformer

PM fr ån TFN 2007. TFN:s arbetsformer. Några utgångspunkter för TFN:s arbetsformer PM fr ån TFN 2007 TFN:s arbetsformer Några utgångspunkter för TFN:s arbetsformer Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Uppdraget och genomförandet... 5 3 Kravprofil för ordinarie domare... 5 4 Chefsrekrytering...

Läs mer

Riksarkivets myndighetsspecifika föreskrifter om gallring och annan arkivhantering

Riksarkivets myndighetsspecifika föreskrifter om gallring och annan arkivhantering Riksarkivets myndighetsspecifika föreskrifter om gallring och annan arkivhantering RA-MS 2014:57 Riksarkivets föreskrifter om upphävande av myndighetsspecifika föreskrifter om arkivlokaler beslutade den

Läs mer

BESLUT. Ombud och offentligt biträde: MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE. Postadress Besöksadress Telefon Telefax Expeditionstid

BESLUT. Ombud och offentligt biträde: MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE. Postadress Besöksadress Telefon Telefax Expeditionstid KAMMARRÄTTEN Avdelning 1 BESLUT Meddelat i Stockholm Sida 1 (5) Mål nr UM 6869-08 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Skåne län, migrationsdomstolen,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i åklagarförordningen (1996:205); utfärdad den 29 november 2001. SFS 2001:995 Utkom från trycket den 12 december 2001 Omtryck Regeringen föreskriver i fråga

Läs mer

DOM 2014-10-23 Stockholm

DOM 2014-10-23 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060209 DOM 2014-10-23 Stockholm Mål nr M 2184-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom den 10 februari 2014 i mål nr M 477-14, se bilaga KLAGANDE Länsstyrelsen

Läs mer

Betänkandet Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68)

Betänkandet Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68) Remiss 2018-09-06 Ju2018/04106/L2 Justitiedepartementet Enheten för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt Linnéa Brossner 08-405 25 94 Betänkandet Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68)

Läs mer

Hovrätten för Nedre Norrland

Hovrätten för Nedre Norrland Hovrätten för Nedre Norrland REMISSYTTRANDE Datum Dnr 2011-09-30 2011/0154 Ert datum Ert Dnr 2011-06-13 Ju2011/3644/DOM En reformerad domstolslagstiftning (SOU 2011:42) Hovrätten tillstyrker i huvudsak

Läs mer

DOM 2015-09-17 Stockholm

DOM 2015-09-17 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060103 DOM 2015-09-17 Stockholm Mål nr F 1396-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2015-01-22 i mål F 4425-14, se bilaga KLAGANDE JM

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Riksarkivet och landsarkiven; SFS 2007:1179 Utkom från trycket den 10 december 2007 utfärdad den 22 november 2007. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:763. Införande av sekretesskydd vid tillsättning av domstolschefer m.fl. Förslag till riksdagsbeslut.

Motion till riksdagen 2015/16:763. Införande av sekretesskydd vid tillsättning av domstolschefer m.fl. Förslag till riksdagsbeslut. Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:763 av Maria Abrahamsson (M) Införande av sekretesskydd vid tillsättning av domstolschefer m.fl. Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060204 DOM 2015-02-25 Stockholm Mål nr P 11898-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-11-28 i mål nr P 4331-14, se bilaga

Läs mer

LÄKEMEDELSFÖRMÅNSNÄMNDEN Protokoll nr 2/07

LÄKEMEDELSFÖRMÅNSNÄMNDEN Protokoll nr 2/07 1 LÄKEMEDELSFÖRMÅNSNÄMNDEN Protokoll nr 2/07 Sammanträdesdatum: 2007-02-15-2007-02-16 Tid: Dag 1 10.15 18.00 Dag 2 08.30 12.30 Plats: Aronsborgs Konferenshotell, Helgövägen, BÅLSTA Ordförande: Ledamöter:

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060304 DOM 2017-06-22 Stockholm Mål nr M 3867-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2017-04-06 i mål nr M 1271-17, se bilaga A KLAGANDE LP

Läs mer

Kommunstyrelsen 2010-12-28 1

Kommunstyrelsen 2010-12-28 1 Kommunstyrelsen 2010-12-28 1 Plats och tid Kommunhuset kl. 16.00-16.50 Beslutande Övriga deltagande Jan-Erik Wallin (M), ordförande Onni Vehviläinen (M) Göran Persson (M) Lars Gezelius (M) Sven-Olof Johansson

Läs mer

Personalorganisationerna Per Nellgård, SACO, Karin Andersson, Kommunal, Ingela Ekholm, Vårdförbundet, Marie Omström, SKTF, 68-81

Personalorganisationerna Per Nellgård, SACO, Karin Andersson, Kommunal, Ingela Ekholm, Vårdförbundet, Marie Omström, SKTF, 68-81 PROTOKOLL SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET Sammanträdesdatum Styrelsen 2000-05-24 Närvarande: Ledamöter Ersättare Hasse Palmé, ordförande Jonas Ransgård, 68-79 Lars Johansson, vice ordförande 68-69 Gunnar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1996:380) med kammarrättsinstruktion; SFS 2001:985 Utkom från trycket den 12 december 2001 Omtryck utfärdad den 29 november 2001. Regeringen

Läs mer

BESLUT Meddelat i Stockholm

BESLUT Meddelat i Stockholm KAMMARRÄTTEN Migrationsöverdomstolen Avdelning 04 BESLUT 2011-02-01 Meddelat i Stockholm Mål nr UM 7568-10 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud och offentligt biträde genom substitution: ÖVERKLAGAT

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm KAMMARRÄTTEN Avdelning 05. DOM 2016-07-15 Meddelad i Stockholm Mål nr 4963-16 1 KLAGANDE Anna Hagström, 770518-0466 Ombud: Jessica Molin Assistans i Balans i Sverige AB S:t Eriksgatan 117 113 43 Stockholm

Läs mer