(11) UTLÄGGNINGSSKRIFT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "(11) UTLÄGGNINGSSKRIFT"

Transkript

1 SVERIGE (11) UTLÄGGNINGSSKRIFT (51) Internationell klass F24d 3/10 (44) Anifikan utlagd och Publicerings utlfiggningsskriften nummer publicarad (411 Ansäkan 7 3 " allmänt tillgänglig (22) Patentansökan inkom PATENT-OCH REGISTRERINGSVERKET (30) Prioritetsuppgifter <321 (33 (31) Datum Land No Siffrorna inom parentes anger internationell identifisrjngsfcad, INID-kod. (71)Sökande: AB ATOMENERGI, STOCKHOLM (72)Uppfinnare: P H Margen, Täby (74)0mbud: 8 Molin (54)Benämning: Förfarande och anordning för att i ett fjärrvärmesystem uppvärma byggnader med spillvärme från ett kraftvärmeverk Uppfinningen avser ett förfarande och en anordning för att i ett fjärrvärmesystem uppvärma byggnader med spillvärme från ett kraftvärmeverk. Kraftvärmeverk måste i regel byggas nära de städer som skall för- 5 sörjas med värme från dessa verk, vilket ofta innebäratt man ej kan välja lägen där det finns goda naturliga kylvattenkällor som kan ta hand om spillvärmet när värmebehovet för husuppvärmningen är otillräckligt. Uppfinningen syftar till att på ett artificiellt sätt vid behov 10 kunna öka den värmemängd som fjärrvärmesystemet kan ta hand om och därigenom öka elproduktionen. Därigenom utnyttjas fjärrvärmesystemet som en värmesänka av variabel effekt (inom vissa effektgränser) för kraftvärmeverket. Ett ytterligare syfte är att åstadkomma ett sådant reglersystem att rnan fritt kan styra denna värmemängd från kraftvärmeverket genom en 15 enkel signal, utan behov av individuella instruktioner, elektriska styrimpulser eller liknande till de individuella husen. Uppfinningen har särskilt stort ekonomiskt intresse i samband med fjärrvärmesystem för relativt låg vattentemperatur och sålunda hög procentuell elproduktion. Vid uppfinningens tillämpning på sådana system tillkommer vissa problem 20 som uppfinningen också löser.

2 Ett ytterligare ändamål med uppfinningen är att nedbringa totalkostnaderna för kraftvärmeverket-och fjärrvärmesystemet, genom att göra det möjligt att kyla bort restvärmet från kraftvärmeverket uteslutande med värmeväxlare belägna i byggnaderna i fjärrvärmesystemet, vilka värmeväxlare samtidigt används för byggnadernas uppvärmning. Förfarandet och anordningen enligt uppfinningen har de kännetecken som framgår av bifogade patentkrav. Uppfinningen kommer nu att närmare beskrivas under hänvisning till bifogade ritning, som visar ett utförande av fjärrvärmeanläggningen enligt uppfinningen. Anläggningen enligt ritningen innehåller en ångalstrande maskin 1, exempelvis en kärnreaktor. Ångan driver en turbin 2, vilken driver en elgenerator 3. Ånga från turbinen 2 ledes till en kondensor 10. En värmeväxlare 4 i kondensorn 10 står i förbindelse med en huvuddistributionsledning 20 för varmvatten till ett flertal byggnader 29, och med en huvudreturledning 21. För utjämnande av dygnsvariationer är en varmvattenaekumulator 150 inkopplad med sin överdel i distributionsledningen 20 och med sin underdel i returledningen 21. I ledningen 20 är anordnad en pump 22 och en ventil 23, och i returledningen 21 är anordnad en pump 24 och en vattenbehållare 25. Byggnaden 29 innehåller en varmvattenbehållare 31 till vilken varmvatten leds via en lokal distributionsledning 27. Medelst en ventil 32 som påverkas av en flottör 33 hålles vattennivån i behållaren 31 konstant. Genom en ledning 34 leds varmvatten 1 från behållaren 31 till en luftkyld värmeväxlare 30, och det sålunda kylda vattnet leds genom en returledning 28 till huvudreturledningai21. Returledningen 28 innehåller en mätfläns 110, en pump 111, och en ventil 112. Värmeväxlaren 31 står i förbindelse med en tillförselledning 102 för atmosfärsluft» Ledningen 102 innehåller en luftförvärmare 100 och en ventil 101 genom vilken atmosfärsluft kan shuntas förbi luftförvärmaren 100. I utloppsledningen för den värmda luften från värmeväxlaren 30 är anordnad en fläkt 40, som blåser varmluften antingen via en ledning 70 till atmosfären, eller via ledningar 42, 43 till rum 50 i byggnaden 29. I ledningen 43 är anordnat ett spjäll 60 som manövreras av en termostat 51 i rummet 50. Rummet 50 är vidare försett med ett friskluftsintag 62 som kan öppnas oeh stängas medel/it ett apjäll 6l. Via ledningar 44, 45, ledes luft från rummen 50 genom luftförvärrnaren 100 där den avger värme till inkommande luft, och utblåses i atmosfären medelst en fläkt 41, som håller trycket i byggnaden vid ungefär atmosfärstryck. 0m man mer exakt vill nålla trycket i rummen 50 vid atmosfärstryck ansluter man lämpligen inloppsöppningarna 62 till trycksidan på en friskluftfläkt.

3 Anläggningen enligt ritningen fungerar på följande sätt. Temperaturerna i rummen 50 regleras med de individuella termostaterna 51, som ställs in på önskade temperaturer och som, om temperaturen blir högre än det inställda värdet, stryper inflödet av varmluft genom ventilerna 60, varigenom temperaturen i rummet minskas. Fläkten 40 strävar samtidigt efter att hålla luftcirkulationen genom värmeväxlaren 3 konstant. Leder strypningen av de termostatstyrda ventilerna 60 till att varmluftintaget till rummen 50 blir mindre än luftcirkulationen genom värmeväxlaren 30, så släpps överskottet av varmluft ut till atmosfären genom ledningen 70. Eftersom utsugningsfläkten 41 suger ut en konstant mängd luft från huset, kompenseras minskningen i den varmluftsmängd som levereras till rummen 50 av en ökad insugning av atmosfärsluft genom intagen 62. Spjällen 60 och 6l kan alternativt sammanbyggas till en enhet som reglerar proportionen mellan varmluft och kall luft. 0m man nu önskar öka den värmeeffekt som kyls bort i fjärrvärmesystemet så kan man öka den effekt som tillföres huvuddistributionsledningen 20 genom att antingen 1) öka temperaturen hos det vatten som lämnar värmeväxlaren 4 i kondensorn 10, vilket sker automatiskt om man ökar ångflödet genom turbinen 2 och håller vattencirkulationen genom kondensorn 10 konstant, eller 2) öka vattencirkulationsmängden genom ledningen 20, t.ex. genom att variera varvtalet hos pumpen 22 eller strypningen hos ventilen 23 utan att påverka temperaturen i det från kraftvärmeverket till ledningen 20 utgående vattnet, eller * 3) en kombination av båda ovan anförda åtgärder. Konsekvensen av var och en av dessa tre alternativa åtgärder är, att medeltemperaturskillnaden mellan vattnet och luften i värmeväxlaren 30 ökar, varigenom även den i värmeväxlaren överförda effekten ökar. Därigenom ökas även temperaturen hos den luft som lämmar värmeväxlaren. För att i detta läge hålla rumstemperaturerna konstanta så minskar de termostatreglerade spjällen 60 varmluftintagét till rummen 50 vilket i sin tur leder till att mängden överskottsvarmluft som släpps ut till atmosfären ökar. Det framgår av denna beskrivning att det enda som kraftvärmeverkets driftledning behöver göra när den önskar artificiellt Öka den effekt som bortkyles i fjärrvärmesystemet är att träffa endera av åtgärderna 1), 2) eller 3) vid själva kraftvärmeverket. Resten tar reglersystemen i husen hand om.

4 Det bör dock påpekas att systemet leder till, att en viss mängd överskottsvärme normalt kyls bort till atmosfären. Storleken på detta "värmeöverskott" kan varieras på ovan beskrivet sätt av kraftvärmeverkets driftledning. Blir dock överskottet alltför litet, riskeras, att 5 i vissa hus ett värmeunderskott uppstår, så att man ej kan uppnå önskade rumstemperaturer även när ingen luft släpps ut till atmosfären. För att undvika denna risk kan man bestämma sig för minimivärmeeffekter som överförs till ledningen 20 som funktion av exempelvis atmosfärtemperaturen. Exempelvis kan man med reglermetod 2) låta 10 en av atmosfärtemperaturen styrd impuls sätta en spärr på den minimala vattencirkulationsmängden i ledningen 20. Alternativt kan denna risk undvikas genom följande reglerprincip. Man låter ventilen 112 i ledningen 28 normalt reglera vattencirkulationsmängden genom värmeväxlaren 30 till ett värde där bara en mycket liten 15 varmluftmängd når atmosfären genom skorstenen 70, t.ex. några procent av det maximala flödet. Reglerimpulsen fås via en signalledning 113 genom tryckfallet över en motståndsfläns 71 i skorstensledningen 70. Med denna normala reglermetod har huset alltid tillräcklig värme för sina behov, men normalt inte heller mera än för sina behov. När 20 man nu önskar öka värmeöverföringen till atmosfären, så ökar man medelst pumpe- 22 eller ventilen 23 trycket i ledningen 27. Trycket mäts av en mätare 115 i ledningen 27 och en mätslgnal går via en signalledning 114 för att "spärra" den signal som försöker åstadkomma en stängning av ventilen 112. Genom denna spärrning stannar i stället denna ventil i öppet läge, och byggnadens värmeväxlare 30 kyler bort maximal värmeeffekt. Den resulterande ökningen i lufttemperaturen leder då på det tidigare beskrivna sättet till att den mängd varm luft, som släpps ut till atmosfären, ökas. 0m man för olika hus väljer olika värden på det tryck som utlöser 30 spärrsignalen, får man för gradvis ökande tryck i ledningen 20 även ett gradvis ökande antal hus som kyler bort maximal effekt till atmosfären och därigenom en gradvis ökning i den av fjärrvärmesystemet bortkylda effekten. Med det beskrivna systemet bestäms övre gränsen för den i fjärr- 35 värmesystemet bortkylbara effekten av vattentransportmängden i rörledningarna. Det är önskvärt att den uttnyttjas till fullo för effektiv husuppvärmning på årets kallaste vinterdag. Då är det exempelvis lämpligt at t inkoppla luftförvärmaren 100 för att återvinna en del av värmet från evakueringsluften och utnyttja den för förvärmning av frisk- 40 luften. Resten av året däremot är värmebehovet för husuppvärmning lägre och man önskar sålunda ha möjlighet att överföra mellanskillnaden till atmosfären. Den mängd som kan överföras till atmosfären kan ökas ytter-

5 ligare dagar då atmosfärstemperaturen inte är alltför låg, om man öppnar spjället 101 så att man ej för bostadsuppvärmningen återvinner någon del av värmet i den evakueringsluft som lämnar husen. Spjället kan öppnas genom en automatisk signal, t.ex, om atmosfärstemperaturen stiger ovanför ett visst värde. Om man dock vid vissa tillfällen ej önskar utnyttja denna möjlighet att ytterligare öka den effekt som tillförts fjärrvärmesystemet, så kan man ordna en spärr som tillåter att spjället öppnas endast när vissa villkor är uppfyllda, som klart visar att kraftvärmeverkets driftledning önskar ytterligare öka den bortkylda värmeeffekten. För reglersystem 2) kan t.ex. spärren utformas så att den tillåter öppning av spjället 101 endast när vattencirkulationsmängden genom huset överstiger ett visst i förväg bestämt minimumvärde. När vattencirkulationsmängden är lägre än detta värde, är detta nämligen ett tecken på att driftledningen ej önskar utnyttja fjärrvärmesystemets maximala förmåga att kyla bort värmeeffekt. Också denna extra flexibilitet ordnas sålunda utan någon extra åtgärd från driftledningens sida och utan behov av särskild signal från respektive hus till driftledningen eller vice versa. Tryckfallet över mätflänsen 110 kan lämpligen användas som signal för den minimala vattencirkulationsmängd som medger öppnande av spjället 101. Reglersystem 2) är särskilt lämpligt för tillämpningar där man önskar begränsa den maximala temperaturen i distributionsledningarna 20, 27 och värmeväxlaren 30 till vissa värden. Så är fallet t.ex. om man önskar använda plast, eller annat material som ej kan motstå höga temperaturer, i ledningarna eller värmeväxlaren. Det är därvid viktigt att värmeväxlaren 30, skyddas mot för högt internt övertryck av vattnet. Detta sker med hjälp av tanken 31> som har en mot atmosfären öppen vattenyta. Vatteninflödet till denna tank regleras av flottören 33 som påverkar ventilen 32, d.v.s. stänger den när vattennivån i tanken överstiger ett visst värde. Om fjärrvärmesystemet innehåller byggnader 29 på olika höjder kan pumparna 111 i sugledningen från vissa hus vara nödvändiga för att vattnet från de öppna tankarna 31 i olika hus belägna på olika marknivåer skall kunna levereras till samma huvudreturledning 21. Varmvattenackumulatorn 150 ger ökad flexibilitet i disponeringen av den under dygnet i bostadsområdet bortkylda värmemängden för elalst- ring. Exempelvis medger en dylik varmvattenackumulator att den värmemängd, som bortkyls under dygnets 24 timmar, används för kraftproduktion under endast de 4 timmar då elefterfrågan är störst, varigenom den alstrade topplasteleffekten kan ökas med faktorn 24/4 = 6.

6 PATENTKRAV 1., Förfarande för att i ett fjärrvärmesystem uppvärma byggnader med spillvärme från ett kraftvärmeverk, genom att man via distributionsledningar tillför byggnaderna ett överskott av spillvärme i form av varmvatten, utnyttjar en del därav, för byggnadernas uppvärmning, samt släpper ut återstoden av spillvärmet till atmosfären i form av varmluft, k ä n n e t e c k n a t därav, att man i kraftvärmeverket varierar den effekt som tillförs fjärrvärmenätet genom variation av den i distributionsledningarna cirkulerande vattenmängden, eller den utgående eller inkommande vattentemperaturen, att man i varje byggnad medelst en för byggnaden gemensam värmeväxlare (30) alstrar varmluft genom det från kraftvärmeverket kommande varmvattnet, och blåser en del av varmluften till byggnadens rum (50) för uppvärmning av dessa, varvid man medelst ett automatiskt reglersystem (51, 60, 6l, 62) i de till fjärrvärmesystemet kopplade byggnaderna upprätthåller den önskade lufttemperaturen i byggnaderna, samt att man släpper ut återstoden av varmluften till atmosfären. 2. Förfarande enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a t därav, att variationen i värmeeffekten som tillförs individuella byggnader, kopplade till fjärrvärmesystemet, åstadkoms genom en styrimpuls från vattnets tillstånd i byggnadernas ans lutningsledningar till distributionsledningarna (t.ex. tryck eller temperatur), vilket tillstånd påverkas genom en enstaka apparat vid kraftverket eller i transportsystemet (t.ex. en varvtalsreglerad pump eller strypventil), alltså ej en individuell apparat vid varje byggnad. 3. Förfarande enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a t därav, att styrimpulsen sker genom vattentrycket i framledningarna till de individuella byggnaderna eller mindre grupper av byggnader. Förfarande enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a t därav, att så mycket värme överförs till byggnaderna, att det normalt tillgodoser dessas uppvärmningsbehov med mycket liten överskottsmarginal, samt att styrimpulsen används för att övervaka detta regleringssätt, när tillståndet av vatten i anslutningsledningen till transportsystemet (t.ex. trycket) överstigit ett visst värde, så att man då ökar värmeöverföringen eller varmvattencirkulationen till ett maximalt värme, varvid man för olika byggnader väljer olika storlekar på det tillstånd (t.ex. tryck) i vattnet, som utlöser styrsignalen för att vid succe.jsiv ökning i vattnets tillstånd (t.ex. tryck) i distributionsledningarna ge en successiv ökning av värmeeffekten tillförd fj ärrvärmesystemet.

7 Förfarande enligt krav 4, k ä n n e t e c k n a t därav, att regleringen i den till byggnaden överförda värmeeffekten åstadkoms genom en strypventil eller reglerbar pump i vattenanslutningsledningen för denna byggnad, och där samma ventil spärras i öppenläget när styrimpulsen utlöses.. 6. Förfarande enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a t därav, att mängden flöde av friskluft genom byggnaden hålls i stort sett konstant genom en sugfläkt (4l), som drivs med konstant varvtal, varvid lufttemperaturen i byggnaden eller de enskilda rummen kontrolleras genom termostatstyrda blandventiler (60, 61), som påverkar proportionerna av luftinsuget genom individuella kalluftintag (62), att man medelst en fläkt (40) levererar i stort sett konstant luftflöde genom värmeväxlaren (30), och att man genom en skorsten (70) släpper ut skillnaden mellan luftmängden genom värmeväxlaren och luftflödet till byggnaden. 7. Fjärrvärmeverk för tillämpning av förfarandet enligt krav 1, omfattande ett kraftvärmeverk (1-4) innehållande en värmeväxlare (4) för tillvaratagande av spillvärme, distributionsledningar (20, 27) för varmvatten från värmeväxlaren (4) till ett flertal byggnader (29), samt returledningar (21, 28) för returvatten från byggnaderna (29) till värmeväxlaren (4), k ä n n e t e c k n a t därav, att kraftvärmeverket är försett med pumpar (22) eller ventiler (23) för reglering av mängden eller temperaturen av vattnet i distributionsledningarna, att varje byggnad (29) är försedd med en värmeväxlare (30), i vilken varmvattnet från kraftvärmeverket kyles med luft, att kanaler (42, 43) är anordnade för att leda en del av den sålunda värmda luften till byggnadens rum (50), att kanaler (70) är anordnade för att leda återstoden av den värmda luften till atmosfären, samt att ett automatiskt reglersystem (51, 60, 61, 62) är anordnat att upprätthålla önskad lufttemperatur i byggnaderna. 8. Fjärrvärmeverk enligt krav 7, k ä n n e t e c k n a t därav, att rummen (50) innehåller termostatstyrda spjäll (60) för reglering av mängden inkommande vanaluft. 9. Fjärrvärmeverk enligt krav 7, k ä n n e t e c k n a t därav, att rummen (50) innehåller kanaler (62) för direkt tillförsel av atmosfärsluft, samt termostatstyrda spjäll (6l) för reglering av mängden inkommande atmosfärsluft. ANFÖRDA Sverige (36 d:1/56) Andra publikationer: VVS. 41(1970): 2, p PUBLIKATIONER:

8

SVERIGE (11) UTLÄGGNINGSSKRIFT 7403204-6

SVERIGE (11) UTLÄGGNINGSSKRIFT 7403204-6 SVERIGE (11) UTLÄGGNINGSSKRIFT 7403204-6 (51) Internationell klass G 21d 17/02 (4*) Ansökan utlagd och 75-02-10 Publicerings- 373 683 utlftggningsskriftsn publicerad (41) Ansökan allmänt tillgänglig 75-02-10

Läs mer

(44) Ansökan utlagd och utlägg- 7 9-0 7-2 3 Publicerings- 409 058. ningsskriften publicerad nummer TUö UvU

(44) Ansökan utlagd och utlägg- 7 9-0 7-2 3 Publicerings- 409 058. ningsskriften publicerad nummer TUö UvU SVERIGE [B] (11)UTLÄGGNINGSSKRIFT 7711902-2 (19) S E (51) Internationell klass 2 G 0 1 T 1 / 0 2 / / G 0 1 T 7 / 1 2 (44) Ansökan utlagd och utlägg- 7 9-0 7-2 3 Publicerings- 409 058 ningsskriften publicerad

Läs mer

(44) Ansökan utlagd och utlägg- 76-06-21 Publicerings- 3 8 5 3 4 1 ningsskriften publicerad

(44) Ansökan utlagd och utlägg- 76-06-21 Publicerings- 3 8 5 3 4 1 ningsskriften publicerad SVERIGE [B] (11)UTLÄGGNINGSSKRIFT 7403650-0 (19) sw 151) Internationell klass 2 G 21 F 9/06 // C 01 G 43/00 Vä (44) Ansökan utlagd och utlägg- 76-06-21 Publicerings- 3 8 5 3 4 1 ningsskriften publicerad

Läs mer

(12) UTLÄGGNINGSSKRIFT IBICD 7705666-1

(12) UTLÄGGNINGSSKRIFT IBICD 7705666-1 SVERIGE (19) SE (12) UTLÄGGNINGSSKRIFT IBICD 7705666-1 (51) Internationell klass* 6 21 C 15/02, 1/08 // G 21 C 7/00 PATENTVERKET (44) Ansökan utlagd och utlägg- 80-08-1 1 ningsskriften publicerad (41)

Läs mer

(11) UTLÄGGNINGSSKRIFT

(11) UTLÄGGNINGSSKRIFT SVERIGE (11) UTLÄGGNINGSSKRIFT (51) Internationell klass F16h 25/20 (44) Ansäkan utlagd och 75 01 13 Publicerings- 372 808 allmänt tillgänglig (22) Patentansökan inkom 73 _ 03 _ 09 PATENT-OCH REGISTRERINGSVERKET

Läs mer

SVERIGE. UTLÄGGNINGSSKRIFT nr 366 139

SVERIGE. UTLÄGGNINGSSKRIFT nr 366 139 SVERIGE UTLÄGGNINGSSKRIFT nr 366 139 Int Cl G 21 c 13/00 PATENT- OCH REGISTRERINGSVERKET P.ans. nr 3285/65 Giltighetsdag den Ans. allmänt tillgänglig den Ans. utlagd och utläggningsskriften publicerad

Läs mer

Fläktkonvektorer. 2 års. vattenburna. Art.nr: 416-087, 416-111, 416-112 PRODUKTBLAD. garanti. Kostnadseffektiva produkter för maximal besparing!

Fläktkonvektorer. 2 års. vattenburna. Art.nr: 416-087, 416-111, 416-112 PRODUKTBLAD. garanti. Kostnadseffektiva produkter för maximal besparing! PRODUKTBLAD Fläktkonvektorer vattenburna Art.nr: 416-087, 416-111, 416-112 Kostnadseffektiva produkter för maximal besparing! 2 års garanti Jula AB Kundservice: 0511-34 20 00 www.jula.se 416-087, 416-111,

Läs mer

PATENTVERKET G 21 C 17/14 SVERIGE (12) UTLÄGGNINGSSKRIFT. ibi( 2 d 7710406-5 (19) SE 79-03-17 77-09-16

PATENTVERKET G 21 C 17/14 SVERIGE (12) UTLÄGGNINGSSKRIFT. ibi( 2 d 7710406-5 (19) SE 79-03-17 77-09-16 SVERIGE (19) SE (12) UTLÄGGNINGSSKRIFT (51) Internationell klass-'3 ibi( 2 d 7710406-5 G 21 C 17/14 PATENTVERKET (44) Ansökan utlagd och utlägg- g ] _Q] 00 Publiceringsi,.iu publicerad li: 1 ningsskriften

Läs mer

ENERGIPROCESSER, 15 Hp

ENERGIPROCESSER, 15 Hp UMEÅ UNIVERSITET Tillämpad fysik och elektronik Mohsen Soleimani-Mohseni Robert Eklund Umeå 10/3 2012 ENERGIPROCESSER, 15 Hp Tid: 09.00-15.00 den 10/3-2012 Hjälpmedel: Alvarez Energiteknik del 1 och 2,

Läs mer

(12) UTLÄGGNINGSSKRIFT IB1 (2) 7705667-9

(12) UTLÄGGNINGSSKRIFT IB1 (2) 7705667-9 SVERIGE (19) SE (12) UTLÄGGNINGSSKRIFT IB1 (2) 7705667-9 (51) Internationell klass 2 G 21 C 1/08, 15/16 PATENTVERKET (44) Ansökan utlagd och utlägg- 80-08-1 1 ningsskriften publicerad (41) Ansökan allmänt

Läs mer

Made in Sweden. Solvärme i kombination med fjärrvärme

Made in Sweden. Solvärme i kombination med fjärrvärme Made in Sweden Solvärme i kombination med fjärrvärme Inkoppling av solvärme mot fjärrvärme Hur värmen tas till vara på i undercentralen finns det en rad olika lösningar på beroende på omständigheterna

Läs mer

SweTherm. Villaprefab, fjärrvärme och varmvattenberedning. SweTherm AB 2002-05-27. Värt att veta

SweTherm. Villaprefab, fjärrvärme och varmvattenberedning. SweTherm AB 2002-05-27. Värt att veta Värt att veta Om man tidigare har haft en oljepanna, varmvattenberedare, elpanna, eller den gamla typen av fjärrvärmecentral så får man nu en ny och modern varmvattenreglering. Och för att detta ska fungera

Läs mer

RADIATORTERMOSTATER RUMSTEMPERATUR TILLOPPSTEMPERATUR TRYCKFÖRHÅLLANDEN

RADIATORTERMOSTATER RUMSTEMPERATUR TILLOPPSTEMPERATUR TRYCKFÖRHÅLLANDEN Värt att veta om ENERGIMÄTNING av fjärrvärme RADIATORTERMOSTATER RUMSTEMPERATUR TILLOPPSTEMPERATUR TRYCKFÖRHÅLLANDEN i fjärrvärmenätet TRYCK OCH FLÖDE 1 VÄRT ATT VETA För att informera om och underlätta

Läs mer

RAPPORT. Förstudie: Kylbehov Sundbrolund äldreboende 2012-10-08. Upprättad av: Maria Sjögren

RAPPORT. Förstudie: Kylbehov Sundbrolund äldreboende 2012-10-08. Upprättad av: Maria Sjögren RAPPORT Förstudie: Kylbehov Sundbrolund äldreboende 2012-10-08 Upprättad av: Maria Sjögren RAPPORT Kylbehov Sundbrolund äldreboende Kund Landstinget Västernorrland - Olle Bertilsson Baltic Energy Lena

Läs mer

Shunt FS 160. Installationsanvisning

Shunt FS 160. Installationsanvisning Shunt FS 160 Installationsanvisning 1 Introduktion Vattenburna värmegolv är så kallade lågtemperatursystem, vilket innebär att framledningstemperaturen är betydligt lägre än vad konventionella radiatorsystem

Läs mer

DIN FJÄRRVÄRMECENTRAL

DIN FJÄRRVÄRMECENTRAL DIN FJÄRRVÄRMECENTRAL I denna handbok får du bland annat veta hur din fjärrvärmecentral fungerar, hur du kontrollerar trycket och luftar av elementen. I slutet finns också ett kortare felsökningsavsnitt

Läs mer

PATENT- OCH REGISTRERINGSVERKET

PATENT- OCH REGISTRERINGSVERKET SVERIGE (19) SE (i 2 ) PATENTSKRIFT (i a ) C2 (51) Internationell klass 7 A41D 1/20 (n)524 562 PATENT- OCH REGISTRERINGSVERKET (45) Patent meddelat 2004-08' 24 (41) Ansökan allmänt tillgänglig 2001-08

Läs mer

Så fungerar din fjärrvärmecentral

Så fungerar din fjärrvärmecentral Avluftning värme Värmeväxlare värme Reglercentral Ställmotor värme Expansionskärl Tryckmätare Värmeväxlare varmvatten Reglerventil varmvatten Cirkulationspump Säkerhetsventiler Mätare Påfyllningsventil

Läs mer

(121 UTLÄGGNINGSSKRIFT

(121 UTLÄGGNINGSSKRIFT SVERIGE (19) SE (121 UTLÄGGNINGSSKRIFT (51) Internationell klass^ IB1C2,) 7807351-7 8 21 C 1310 PATENTVERKET (44) Ansökan utlagd och utlägg- 81-1 1-02 ningsskriften publicerad (4t) Ansökan allmänt tillgänglig

Läs mer

UPONOR VVS GOLVVÄRME UPONOR PUSH 12/ ELPUSH 12. Uponor Push 12/ Uponor ElPush 12

UPONOR VVS GOLVVÄRME UPONOR PUSH 12/ ELPUSH 12. Uponor Push 12/ Uponor ElPush 12 UPONOR VVS GOLVVÄRME UPONOR PUSH 12/ ELPUSH 12 Uponor Push 12/ Uponor ElPush 12 02 2008 509 2 Uponor Push 12/Uponor ElPush 12 Pump- och shuntgrupp för golvvärme i enstaka rum Uponor Push 12/Uponor ElPush

Läs mer

RADIATORTERMOSTATER RUMSTEMPERATUR TILLOPPSTEMPERATUR TRYCKFÖRHÅLLANDEN

RADIATORTERMOSTATER RUMSTEMPERATUR TILLOPPSTEMPERATUR TRYCKFÖRHÅLLANDEN Värt att veta om ENERGIMÄTNING av fjärrvärme RADIATORTERMOSTATER RUMSTEMPERATUR TILLOPPSTEMPERATUR TRYCKFÖRHÅLLANDEN i fjärrvärmenätet TRYCK OCH FLÖDE 1 VÄRT ATT VETA För att informera om och underlätta

Läs mer

Inför byte av. CTC:s Luftvärmeaggregat LVA-1. Till. PBH Produkters Luftvärmeaggregat LVAC. Redovisningen

Inför byte av. CTC:s Luftvärmeaggregat LVA-1. Till. PBH Produkters Luftvärmeaggregat LVAC. Redovisningen Inför byte av CTC:s Luftvärmeaggregat LVA-1 Till PBH s Luftvärmeaggregat LVAC Redovisningen Gäller för hus upp till 130 m² Dimensionerande utomhustemperatur - 35 C Fyra installationsalternativ Telefon

Läs mer

Stångby Stångbypark Bostadsrättsförening

Stångby Stångbypark Bostadsrättsförening Stångby 2015-10-24 Stångbypark Bostadsrättsförening Information om bergvärmesystemet i Stångbypark 2015 För att medlemmarna skall kunna öka sin förståelse om hur vårt bergvärmesystem fungerar och på så

Läs mer

Elda inte för kråkorna!

Elda inte för kråkorna! Elda inte för kråkorna! Climate Solutions Sweden lanserar nu ett nytt koncept med värmepumpar för total återvinning av ventilationsvärmen i fastigheter. Värmeenergin i frånluften används och täcker behovet

Läs mer

SVERIGE UTLÄGGNINGSSKRIFT nr 360 769 mtci G 21 c 13/02

SVERIGE UTLÄGGNINGSSKRIFT nr 360 769 mtci G 21 c 13/02 SVERIGE UTLÄGGNINGSSKRIFT nr 360 769 mtci G 21 c 13/02 PATENT- OCH REGISTRERINGSVERKET P.ans. nr 2312/72 Inkom den 24 II 1972 Giltighetsdag den 24 II 1972 Ans. allmänt tillgänglig den 25 VIII 1973 Ans.

Läs mer

ERMATHERM CT värmeåtervinning från kammar- och kanaltorkar för förvärmning av uteluft till STELA bandtork. Patent SE 532 586.

ERMATHERM CT värmeåtervinning från kammar- och kanaltorkar för förvärmning av uteluft till STELA bandtork. Patent SE 532 586. 2012-08-23 S. 1/4 ERMATHERM AB Solbacksvägen 20, S-147 41 Tumba, Sweden, Tel. +46(0)8-530 68 950, +46(0)70-770 65 72 eero.erma@ermatherm.se, www.ermatherm.com Org.nr. 556539-9945 Bankgiro: 5258-9884 ERMATHERM

Läs mer

Installationsteknik för byggingenjörer, 7,5 högskolepoäng

Installationsteknik för byggingenjörer, 7,5 högskolepoäng Installationsteknik för byggingenjörer, 7,5 högskolepoäng Provmoment: Tentamen Ladokkod: TB081B Tentamen ges för: By2 Tentamensdatum: 2012-01-10 Tid: 14.00 18.00 1 (17) Hjälpmedel: Miniräknare, formelsamling

Läs mer

Värmeanläggning IVT 590 BRF Ekvecklaren 2008(2015) Handledning för skötsel och underhåll

Värmeanläggning IVT 590 BRF Ekvecklaren 2008(2015) Handledning för skötsel och underhåll Värmeanläggning IVT 590 BRF Ekvecklaren 2008(2015) Handledning för skötsel och underhåll Anläggningen, pannan, har följande huvuddelar Frånluftsfläkt som suger luft via kanaler i huset. Värmepump som tar

Läs mer

TTM Shuntopac. Drift- och skötselanvisning Kombishuntar

TTM Shuntopac. Drift- och skötselanvisning Kombishuntar TTM Shuntopac Drift- och skötselanvisning Kombishuntar 2015/1 Objekt... Entreprenad... Anläggning... Hus/del:... Shuntopac Kombishuntar är shuntgrupper för både kyla-, värme- och värmeåtervinning till

Läs mer

Jämförelse av ventilsystems dynamiska egenskaper

Jämförelse av ventilsystems dynamiska egenskaper Jämförelse av ventilsystems dynamiska egenskaper Bo R. ndersson Fluida och Mekatroniska System, Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling, Linköping, Sverige E-mail: bo.andersson@liu.se Sammanfattning

Läs mer

Väggkompakt är en prefabricerad fjärrvärmecentral

Väggkompakt är en prefabricerad fjärrvärmecentral Drift- och skötselinstruktion VK LPM Väggkompakt, prefabricerad fjärrvärmecentral VK Väggkompakt Utförande kan skilja sig från den här bilden. Innehåll Allmän beskrivning... 1 Varningstexter... 2 Installation...

Läs mer

svensktillverkad kvalitet

svensktillverkad kvalitet svensktillverkad kvalitet 2 Idéen som blev ett företag En dålig värmepump och en innovativ entreprenör. Det blev startskottet för ComfortZone som bildades 2001 och vars värmepumpar idag förser många hus

Läs mer

Repetition. Inför prov 1 i Energiteknik

Repetition. Inför prov 1 i Energiteknik Repetition Inför prov 1 i Energiteknik Värme i hus 1. Vattenburet 2. Direktverkande el 3. Luftburet värmesystem 1. Vattenburet system Vattnet värms En cirkulationspump pumpar runt vattnet i värmesystemet,

Läs mer

Transkritisk CO2 kylning med värmeåtervinning

Transkritisk CO2 kylning med värmeåtervinning Transkritisk CO2 kylning med värmeåtervinning Författare: Kenneth Bank Madsen, Danfoss A/S & Peter Bjerg, Danfoss A/S Transkritiska CO 2 system har erövrat stora marknadsandelar de senaste åren, och baserat

Läs mer

Tryckluft Varför tryckluft?

Tryckluft Varför tryckluft? Varför tryckluft? Enkelt att distrubiera och ansluta Små verktyg med mycket kraft Ger ej upphov till gnistor (explosiva miljöer) Användning Maskinstyrningar sproduktion 100 % 5 % 20 40 % 1 Kolvkompressor

Läs mer

Skötselanvisningar för din fjärrvärmecentral

Skötselanvisningar för din fjärrvärmecentral Skötselanvisningar för din fjärrvärmecentral Så här fungerar fjärrvärme centralen i din villa Vi producerar varmt fjärrvärmevatten vid vår stora panna. Vatt net går via nedgrävda led ningar till din bostad

Läs mer

PTG 2015 övning 3. Problem 1

PTG 2015 övning 3. Problem 1 PTG 2015 övning 1 Problem 1 Vid vilket tryck (i kpa) kokar vatten ifall T = 170? Tillvägagångssätt : Använd tabellerna för mättad vattenånga 2 1 Åbo Akademi University - TkF Heat Engineering - 20500 Turku

Läs mer

INSTALLATIONSANVISNING SHUNT FS 175. Installationsanvisning. Shunt FS 175

INSTALLATIONSANVISNING SHUNT FS 175. Installationsanvisning. Shunt FS 175 Installationsanvisning Shunt FS 175 1 Introduktion Vattenburna värmegolv är så kallade lågtemperatursystem, vilket innebär att framledningstemperaturen är betydligt lägre än vad konventionella radiatorsystem

Läs mer

Felsökning - BONUS AIR 10

Felsökning - BONUS AIR 10 1 OF 15 Kommunikationsproblem ER00 2 OF 15 ER00 manöverpanelens anslutning C12 kabeln mellan manöverpanel och kretskort Byt batteri i panelen Byt manöverpanel I kontrollpanelen finns ett batteri CR1220

Läs mer

MONTAGEANVISNING, DRIFT- OCH SKÖTSELANVISNING TILL RGS SERIEN

MONTAGEANVISNING, DRIFT- OCH SKÖTSELANVISNING TILL RGS SERIEN 2 INSTALLATION OCH MONTAGE 2.1 ALLMÄN INFORMATION 1. Aggregatserien RGS är byggd för inomhusmontage. Pga. av det isolerade höljet (50mm) kan aggregatet installeras på vinden eller i kallt uterum utan extra

Läs mer

Skötselanvisningar för din fjärrvärme.

Skötselanvisningar för din fjärrvärme. Skötselanvisningar för din fjärrvärme. Hur fungerar fjärrvärmecentralen i min villa? Vi tillverkar varmt fjärrvärmevatten vid vår stora panna. Vattnet går via nedgrävda ledningar till din bostad och in

Läs mer

TILLUFTSDON. Gällande krav för minimiflöde. Teknisk data. Allmän information. Användning. Tillverkning

TILLUFTSDON. Gällande krav för minimiflöde. Teknisk data. Allmän information. Användning. Tillverkning Gällande krav för minimiflöde Det finns ett övergripande krav för tillförsel av luft i bostäder. Detta krav är 0.35 l/s och m 2. Detta innebär 35 l/s i en lägenhet på 100 m 2. Alla andra tillämpningar

Läs mer

MANUAL PURMO MAXIMIX SHUNT

MANUAL PURMO MAXIMIX SHUNT MANUAL PURMO MAXIMIX SHUNT 06/2018 SHUNTGRUPPER MAXIMIX PURMO SHUNT MAXIMIX 15-60 Purmo Shunt MaxiMix är anpassad för anläggningar upp till 280 m2 vid 50 W/ m2. MaxiMix 15-60 är konstruerad för att hålla

Läs mer

TA-Therm. Termostatisk cirkulationsventil ENGINEERING ADVANTAGE

TA-Therm. Termostatisk cirkulationsventil ENGINEERING ADVANTAGE VVC-ventiler TA-Therm Termostatisk cirkulationsventil Tryckhållning & Vattenkvalitet Injustering & Reglering Rumstemperaturreglering ENGINEERING ADVANTAGE Termostatventilen för automatisk injustering av

Läs mer

Värmeväxlarpaket TMix E

Värmeväxlarpaket TMix E THERMOSYSTEM TM GOLVVÄRME Värmeväxlarpaket TMix E TMIX E-20 TMIX E-30 FÖRDELAR Färdigbyggd vid leverans. Kan kopplas direkt mot golvvärme eller industrifördelare. Möjliggör frostskydd av markvärmeanläggningaroch

Läs mer

Golvdon PW1. Produktfakta. Snabbval. Golvdon PW1. VVS AMA-kod

Golvdon PW1. Produktfakta. Snabbval. Golvdon PW1. VVS AMA-kod Golvdon PW1 Golvdon PW1 är lämpliga för typer av lokaler som telerum, datacentraler osv överallt där golvzonen måste ha en bra ventilation. Donen har bra förmåga att tillföra luft till anläggningen och

Läs mer

inta F 16 i 13/02 P.ans. nr 6988/72 Giltighetsdag den Ans. allmänt tillgänglig den

inta F 16 i 13/02 P.ans. nr 6988/72 Giltighetsdag den Ans. allmänt tillgänglig den SVERIGE UTLÄGGNiNGSSKRIFT nr 363 389 inta F 16 i 13/02 PATENT- OCH REGISTRERINGSVERKET P.ans. nr 6988/72 Giltighetsdag den Ans. allmänt tillgänglig den Inkom den 26 V 1972 26 V 1972 27 XI 1973 Ans. utlagd

Läs mer

Installationsanvisning för fläktkonvektor MVP. Anläggning:. Datum:. Utgåva 2012-06-19

Installationsanvisning för fläktkonvektor MVP. Anläggning:. Datum:. Utgåva 2012-06-19 Utgåva 2012-06-19 Installationsanvisning för fläktkonvektor MVP Anläggning:. Datum:. 2012-06-19 OBS! Denna anvisning utgör komplement till tillverkarens anvisning. Om dessa står i strid med varandra har

Läs mer

7414036-9 G 21 C 7/14

7414036-9 G 21 C 7/14 (19) SVERIGE SW [B] (11)UTLÄGGNINGSSKRIFT (51) Internationell klass ' 7414036-9 G 21 C 7/14 PATENT-OCH (44 Ansökan utlagd och utlägg- 76-08 - 09 Publiceringsningsskriften publicerad (41) Ansökan allmänt

Läs mer

Funktion All ventilationsluft i bostaden går via aggregatet och luftväxlingen i bostaden kan därmed alltid regleras efter det aktuella behovet.

Funktion All ventilationsluft i bostaden går via aggregatet och luftväxlingen i bostaden kan därmed alltid regleras efter det aktuella behovet. INSTRUKTION FÖR DRIFT & SKÖTSEL AV MINIMASTER I RADHUSEN JANUARI 2012 Till Systemet Minimaster finns bara i våra radhus, i punkthusen är det ett annat system. Minimastern är konstruerad att ge en balanserad

Läs mer

INSTALLATIONSANVISNING SHUNT FS 36. Installationsanvisning. Shunt FS 36

INSTALLATIONSANVISNING SHUNT FS 36. Installationsanvisning. Shunt FS 36 Installationsanvisning Shunt FS 36 1 Introduktion Vattenburna värmegolv är så kallade lågtemperatursystem, vilket innebär att framledningstemperaturen är betydligt lägre än vad konventionella radiatorsystem

Läs mer

6. BRUKSANVISNING MILLENIUM PLC

6. BRUKSANVISNING MILLENIUM PLC 6. BRUKSANVISNING MILLENIUM PLC 1. Allmänt 2. Knappfunktion 3. Ställa in Värde 3.1. Datum och Tid 3.2. Drifttid 3.3. Min Temp Tilluft 3.4. Börvärde Frånluft 3.5. Blockering Nattkyla 3.6. Börvärde rum natt

Läs mer

Möt miljökraven med tryckluft. Energiåtervinning är vinnarens val

Möt miljökraven med tryckluft. Energiåtervinning är vinnarens val Möt miljökraven med tryckluft Energiåtervinning är vinnarens val Saint-Gobain Isover Billesholm Typ av kompressorer: Z och Z VSD Installerad kompressoreffekt: ca 1 900 kw Återvinningsbar effekt vid full

Läs mer

TentamensKod: Tentamensdatum: Tid: Totalt antal poäng på tentamen:

TentamensKod: Tentamensdatum: Tid: Totalt antal poäng på tentamen: Ventilations- och uppvärmningssystem I 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen A108TG Energiingenjör TentamensKod: Tentamensdatum: 2017-01-12 Tid: 14.00 18.00 Hjälpmedel: Miniräknare

Läs mer

Värmeåtervinning Serie PTG, SWT. www.kaeser.com

Värmeåtervinning Serie PTG, SWT. www.kaeser.com Värmeåtervinning Serie PTG, www.kaeser.com Utnyttja värmen skona miljön och spara pengar Varför behövs värmeåtervinning? Uppvärmning med varmluft Egentligen skulle frågan formuleras: Varför behövs inte

Läs mer

BRUKSANVISNING. Varmvattenberedare

BRUKSANVISNING. Varmvattenberedare Varmvattenberedare 30 liter / 50 liter / 80 liter Modell nr. DSZF15- LJ30Y6- S (30 liter) / DSZF15- LJ50Y6- S (50 liter) Modell nr. SZF20- LJ/80Y6- D (80 liter) Läs och förstå denna bruksanvisning innan

Läs mer

TA-THERM, TA-THERM HT

TA-THERM, TA-THERM HT VVC-VENTILER TERMOSTATISK CIRKULATIONSVENTIL Termostatventilen för automatisk injustering av varmvattencirkulation i bostäder har en steglös temperaturinställning, som sparar energi genom kortare fördröjningstid

Läs mer

NIBEAKIL,ASIL. AKIL 500 för tappvarmvatten i flerfamiljshus. ASIL 500 för värmesystem. Ackumulatortank

NIBEAKIL,ASIL. AKIL 500 för tappvarmvatten i flerfamiljshus. ASIL 500 för värmesystem. Ackumulatortank NIBEAKIL,ASIL Ackumulatortank 2 AKIL 500 för tappvarmvatten i flerfamiljshus. ASIL 500 för värmesystem. Avsedd för större fastigheter med trånga intagningsöppningar och låga takhöjder. Staplingsbara i

Läs mer

KMPs värmepumpsberedare. ger dig billigt tappvarmvatten. En miljövänlig varmvattenberedare

KMPs värmepumpsberedare. ger dig billigt tappvarmvatten. En miljövänlig varmvattenberedare KMPs värmepumpsberedare ger dig billigt tappvarmvatten En miljövänlig varmvattenberedare med inbyggd värmepump, som är utformad för tappvarmvatten i fastigheter och bostäder. Når en värmefaktor på upp

Läs mer

EXVENT LTR-7 AC TEKNISK INFORMATION

EXVENT LTR-7 AC TEKNISK INFORMATION EXVENT LTR-7 AC TEKNISK INFORMATION Yttermått Längd Bredd Höjd 1510 mm 707 mm 720 mm Spänning 220-230 V / 50 Hz 1~ fast matningskabel Säkring 10 A, snabb (ACW-modellerna) Säkring 16 A, snabb (ACE-modellerna),

Läs mer

Fjärrvärme och fjärrkyla

Fjärrvärme och fjärrkyla Fjärrvärme och fjärrkyla Hej jag heter Simon Fjellström och jag går i årskurs 1 på el och energi i klassen EE1b på kaplanskolan i Skellefteå. I den här boken så kommer ni att hitta fakta om fjärrvärme

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (9) Mål nr 13-014 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 21 december 2015 Klagande Scania CV AB 151 87 Södertälje Ombud: Kenneth Gustafsson Bjerkéns Patentbyrå KB, Box 5366, 102 49 Stockholm

Läs mer

Brf Barabo. Ventilation. Lund 2011-04-08

Brf Barabo. Ventilation. Lund 2011-04-08 Brf Barabo Ventilation Lund 2011-04-08 I vårt hus fungerar ventilationen enligt självdragsprincipen. Vi har alltså inga centralfläktar som suger ut luft från badrum och kök. Självdrag uppkommer dels genom

Läs mer

En kort introduktion till projektet EnergiKompetent Gävleborg fastighetssektorn, och energianvändning i flerbostadshus.

En kort introduktion till projektet EnergiKompetent Gävleborg fastighetssektorn, och energianvändning i flerbostadshus. Till dig som är fastighetsägare En kort introduktion till projektet EnergiKompetent Gävleborg fastighetssektorn, och energianvändning i flerbostadshus. Ingen vill betala för energi som varken behövs eller

Läs mer

DP23 Läckagemätare. Innehållsförteckning:

DP23 Läckagemätare. Innehållsförteckning: DP23 Läckagemätare Innehållsförteckning: 1.Översikt...2 2. Mätprincip...3 3. Installation av instrumentet på rökgassystem...4 4. Utför en mätning...5 5. Valbart Mätläge...7 6. Manuellt Mätläge...8 7. Underhåll...8

Läs mer

Industriel Ultra FTX Installation

Industriel Ultra FTX Installation 23Dec11 www.flobymetallprodukter.se P: 1 Industriel Ultra FTX Installation Floby Metallprodukter tillverkar specialdesignade föremål av metall. Företaget befinner sig i Sverige, 140 km norr om Göteborg.

Läs mer

Fläktelement IVT 42N Monteringsinstruktion

Fläktelement IVT 42N Monteringsinstruktion Fläktelement IVT 42N Monteringsinstruktion Art nr: 290546 Version 1.0 Snabbinstruktion för montage Fläktelementet levereras som två separata delar: - Fläktelement - Reglerenhet typ A Reglerenheten skall

Läs mer

TILLUFTSDON. Gällande krav för minimiflöde. Teknisk data. Allmän information. Användning. Tillverkning

TILLUFTSDON. Gällande krav för minimiflöde. Teknisk data. Allmän information. Användning. Tillverkning Gällande krav för minimiflöde Det finns ett övergripande krav för tillförsel av luft i bostäder. Detta krav är 0.35 l/s och m 2. Detta innebär 35 l/s i en lägenhet på 100 m 2. Alla andra tillämpningar

Läs mer

Differenstrycksregulator (PN 16) AVPL - monteras i returen, justerbar inställning

Differenstrycksregulator (PN 16) AVPL - monteras i returen, justerbar inställning Differenstrycksregulator (PN 16) AVPL - monteras i returen, justerbar inställning Användning V4-36B AVPL används på primärsidan på värmeväxlare i mindre anläggningar typ en- eller tvåfamiljshus. Regulatorn

Läs mer

GS solenergidriven ventilation. Bruksanvisning för GS-luftsolfångare

GS solenergidriven ventilation. Bruksanvisning för GS-luftsolfångare GS solenergidriven ventilation Bruksanvisning för GS-luftsolfångare Innehåll: Solpanel med solceller och fläkt Termostat Plaströr diameter: 100 mm, längd: 63 cm (inkl. dragring) Flänsförband för anslutning

Läs mer

JEFF SE92NTC och Ni-1000. Slavenhet med tre reläutgångar, två digitala 230Vac ingångar och två temperaturingång för RD80- och RD90-systemet

JEFF SE92NTC och Ni-1000. Slavenhet med tre reläutgångar, två digitala 230Vac ingångar och två temperaturingång för RD80- och RD90-systemet JEFF SE92NTC och Ni-1000 Slavenhet med tre reläutgångar, två digitala 230Vac ingångar och två temperaturingång för RD80- och RD90-systemet INSTALLATION OCH ANSLUTNING Funktionell beskrivning Innehållsförteckning

Läs mer

UPONOR VVS GOLVVÄRME UPONOR ELPANNA. Uponor Elpanna

UPONOR VVS GOLVVÄRME UPONOR ELPANNA. Uponor Elpanna UPONOR VVS GOLVVÄRME UPONOR ELPANNA levereras komplett med pump, styrutrustning, expansionskärl m m. Pannan, som monteras på vägg, är speciellt anpassad för golvvärmesystem. Frontplåtarna är av vitlackerad

Läs mer

7705174-6 G 21 F 9/28

7705174-6 G 21 F 9/28 SVERIGE [B] (11) UTLÄGGNINGSSKRIFT (19) SE (51) Internationell klass 7705174-6 G 21 F 9/28 {44) Ansökan utlagd och utlägg- 80-03-10 Publicerings 4 1 2 8 5 7 ningsskriften publicerad nummer (41) Ansökan

Läs mer

Kärnkraft och värmeböljor

Kärnkraft och värmeböljor Kärnkraft och värmeböljor Det här är en rapport från augusti 2018. Den kan även laddas ned som pdf (0,5 MB) Kärnkraften är generellt okänslig för vädret, men det händer att elproduktionen behöver minskas

Läs mer

(Framsida Adlibris, redigerad i paint)

(Framsida Adlibris, redigerad i paint) (Framsida Adlibris, redigerad i paint) Innehållsförteckning Bokens innehåll Sida 1 Historik Sida 2-3 Idén med fjärrvärme Sida 4-5 Idén med Fjärrkyla Sida 6-7 Utvinning av fjärrvärme/kyla Sida 8-9 Energiomvandlingar

Läs mer

Skötselråd. Frånluftsvärmepump Nibe Fighter 310P

Skötselråd. Frånluftsvärmepump Nibe Fighter 310P BRF Taklöken Skötselråd Frånluftsvärmepump Nibe Fighter 310P Du som bostadsrättsägare i Brf Taklöken förutsätts sköta din frånluftsvärmepump själv. Om du inte utför regelbunden service på värmepumpen kan

Läs mer

Linköpings tekniska högskola IEI / Mekanisk värmeteori och strömningslära. Exempeltentamen 8. strömningslära, miniräknare.

Linköpings tekniska högskola IEI / Mekanisk värmeteori och strömningslära. Exempeltentamen 8. strömningslära, miniräknare. Linköpings tekniska högskola IEI / Mekanisk värmeteori och strömningslära Tentamen Joakim Wren Exempeltentamen 8 Tillåtna hjälpmedel: Allmänt: Formelsamling i Mekanisk värmeteori och strömningslära, miniräknare.

Läs mer

BLBd. Blandningsbox för tvåkanalssystem

BLBd. Blandningsbox för tvåkanalssystem d Blandningsbox för tvåkanalssystem Snabbfakta Lågt tryckfall oberoende av spjällposition värme/kyla Finns i sju storlekar Inspektionsglas för enkel funktionskontroll Levereras med elektriskt ställdon

Läs mer

INFORMATION OM VATTEN, VÄRME OCH AVLOPP I SAMFÄLLIGHETEN

INFORMATION OM VATTEN, VÄRME OCH AVLOPP I SAMFÄLLIGHETEN INGÅR I HUSPÄRMEN FLIK 5 2010-02-07 1(6) INFORMATION OM VATTEN, VÄRME OCH AVLOPP I SAMFÄLLIGHETEN 1. KORT BESKRIVNING AV SYSTEMET Hetvatten distribueras av Södertörns Fjärrvärme AB till vår undercentral.

Läs mer

INSTRUKTION VARMLUFTSPANNA

INSTRUKTION VARMLUFTSPANNA INSTRUKTION DYMA & DANHEAT A/S Niels Ebbesens vej 9, DK-7500 Holstebro Tlf.:+45 97 42 30 99 Fax:+45 97 40 27 70 E-mail: danheat@danheat.dk Internet: www.danheat.dk 2000 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. BESKRIVNING

Läs mer

Folkpool Poolvärmepump Driftmanual

Folkpool Poolvärmepump Driftmanual Folkpool Poolvärmepump Driftmanual Luftvärmepump Folkpool Översikt mått och benämningar Tryckmätare Vattenutlopp Kontroll panel Kabel hål Vatteninlopp Luft utblås Kontrollpanel Display Avfrostnings lampa

Läs mer

Värmeväxlarpaket TMix E

Värmeväxlarpaket TMix E Fördelar Färdigbyggd vid leverans. Kan kopplas direkt mot golvvärmeeller industrifördelare. Möjliggör frostskydd av markvärmeanläggningar och golvvärmeutrymmen utomhus, t.ex. uterum Värmeväxlarpaketet

Läs mer

inta 6 21 & 3/32 Ans. utlagd och utläggningsskriften publicerad den 18 III 1974 Prioritet ej begärd

inta 6 21 & 3/32 Ans. utlagd och utläggningsskriften publicerad den 18 III 1974 Prioritet ej begärd SVERIGE UTLÄGGNINGSSKRIFT nr 365 333 inta 6 21 & 3/32 P.ans. nr 8290/72 Inkom den 22 VI 1972 PATENT- OCH REGISTRERINGSVERKET Giltighetsdag den 22 VI 1972 Ans. allmänt tillgänglig den 23 XII 1973 Ans. utlagd

Läs mer

OBM NORDEN Generatorgatan 5 195 60 Arlandastad Tel:08-591 211 80 www.obm.se

OBM NORDEN Generatorgatan 5 195 60 Arlandastad Tel:08-591 211 80 www.obm.se UTHYRNING Airco 2 Vatten (27kW) Airco 2 Vatten (35kW) Airco 4 Vatten (42kW) Airco 4 Vatten (50kW) Airco 3,7 El (18 kw) Airco 5 El (18 kw) Airco 2/3 Kombi (El/Vatten) 27/18 alt. 45 kw Airco 4/5 Kombi (El/Vatten)

Läs mer

Funktionsbeskrivning och Felsökning

Funktionsbeskrivning och Felsökning Funktionsbeskrivning och Felsökning Funktionsbeskrivning golvvärme Endast golvvärme Golvvärmesystemet består av en värmekälla som värmer vatten till golvvärmen. Vattnet pumpas vidare genom matningsröret

Läs mer

Easy-Vent - D-t. Uteluftsdon för kanalanslutning ovanför radiator av typ dubbel- och trippelpanel. Produktblad Easy-Vent-D-T 2012-06-01

Easy-Vent - D-t. Uteluftsdon för kanalanslutning ovanför radiator av typ dubbel- och trippelpanel. Produktblad Easy-Vent-D-T 2012-06-01 Easy-Vent - D-t Uteluftsdon för kanalanslutning ovanför radiator av typ dubbel- och trippelpanel Filtrerad och förvärmd friskluft. Tyst och dragfritt. För moderna energieffektiva frånluftsystem Luftdonet

Läs mer

VAV-KYLBAFFLAR Pi-FUNKTION PROJEKTERINGSHANDLEDNING

VAV-KYLBAFFLAR Pi-FUNKTION PROJEKTERINGSHANDLEDNING VAV-KYLBAFFLAR Pi-FUNKTION PROJEKTERINGSHANDLEDNING 2 VAV-kylbafflar med -funktion - Projekteringshandledning INNEHÅLL Dimensionering av VAV-kylbafflar Funktion...3 Driftsnivåer... 4 Värme...5 Dimensionering

Läs mer

BROEN BALLOREX DP. Differenstryckregulator

BROEN BALLOREX DP. Differenstryckregulator BROEN BALLOREX DP Differenstryckregulator De unika fördelarna med BROEN BALLOREX DP Säkerställer korrekt injustering under alla förhållanden Möjlighet att lämna över projekt i steg tack vare zoninjustering

Läs mer

Tentamen i Turbomaskiner 7,5 hp

Tentamen i Turbomaskiner 7,5 hp UMEÅ UNIVERSITET 2013-11-05 Tillämpad fysik och elektronik Lars Bäckström Anders Strömberg Tentamen i Turbomaskiner 7,5 hp Tid: 2013-11-05 9:00 15:00 Hjälpmedel: Valfri formelsamling, miniräknare och skrivhjälpmedel.

Läs mer

Solfångarstyrning SWP140

Solfångarstyrning SWP140 Solfångarstyrning SWP140 Innehåll. Solfångarstyrningen består av ett antal komponenter. 1 st Styrning kapslad i ljusblå/vit låda 1 st Givarkabel för solpanel, längd ca 12 meter. Gul anslutningskontakt.

Läs mer

Små värmekällor kunder som prosumenter

Små värmekällor kunder som prosumenter Små värmekällor kunder som prosumenter Ett fjärrsynprojekt som syftar till att visa hur (små) decentraliserade värmekällor kan kopplas till ett fjärrvärmesystem. Patrick Lauenburg, Lunds Tekniska Högskola

Läs mer

Hydraulikcertifiering

Hydraulikcertifiering Grundkurs 1 - Självtest Sid. 1:5 UPPGIFT 1 Stryk under de påståenden som Du anser vara riktiga. (Flera alternativ kan vara rätt) a/ Flödet från en hydraulpump bestäms av: (ev förändring i volymetrisk verkningsgrad

Läs mer

VÄRME & VENTILATION I DIN LÄGENHET SÅ FUNGERAR DET

VÄRME & VENTILATION I DIN LÄGENHET SÅ FUNGERAR DET VÄRME & VENTILATION I DIN LÄGENHET SÅ FUNGERAR DET !! VÄRME Värmen i din lägenhet sätts på automatiskt när det blir kallt ute. Ju kallare det är ute ju varmare blir vattnet som skickas till elementen.

Läs mer

Halvera Mera med Climate Solutions Energieffektiv Värme och Kyla

Halvera Mera med Climate Solutions Energieffektiv Värme och Kyla Climate Solutions Sweden AB Dåntorpsvägen 33 HL SE-136 50 HANINGE www.climatesolutions.se Phone: +46 8 586 10460 Mob: +46 8 76 525 0470 Mitt namn: Bertil Forsman Korta fakta Climate Solutions: Företaget

Läs mer

Det material Du lämnar in för rättning ska vara väl läsligt och förståeligt.

Det material Du lämnar in för rättning ska vara väl läsligt och förståeligt. Industriell energihushållning Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen 41N11C TGENE13h 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2016-03-16 Tid: 9:00-13:00 Hjälpmedel: Alvarez. Formler och

Läs mer

Solen vår bästa vän och följeslagare.

Solen vår bästa vän och följeslagare. Solen vår bästa vän och följeslagare. Som vi alla vet är solen grunden för allt liv här på jorden. Solen är den enda absolut rena energikällan. Solenergin är förnyelsebar och evig, den dagen solen slocknar

Läs mer

Wirsbo Golvvärme Wirsbo Push 20/25

Wirsbo Golvvärme Wirsbo Push 20/25 Push 20 145 80 90 Wirsbo Golvvärme Wirsbo Push 20/25 FLIK 5:41 Jan 1996 Pump- och shuntgrupp för golvvärme 150 580 Port AB 225 310 Port B Port A Push 25 135 Bild1 Mått från vägg C-rör 50 mm, totalt byggdjup

Läs mer

Siemens Press. Dynamisk balansering för dynamiska nät

Siemens Press. Dynamisk balansering för dynamiska nät Siemens Press Dynamisk balansering för dynamiska nät Avancerade hydrauliska nät måste sörja för energisnål, ekonomisk och felfri drift, kompensera för avvikelser från de ursprungliga projekteringsvärdena,

Läs mer

Serverrack med kyla. Kyld korridor, EHDC Open Loop, EHDC Closed Loop. Kapsling av kall korridor

Serverrack med kyla. Kyld korridor, EHDC Open Loop, EHDC Closed Loop. Kapsling av kall korridor Serverrack med kyla Kyld korridor, EHDC Open Loop, EHDC Closed Loop Racktech har ett heltäckande utbud för bästa möjliga kylning av serverrack med hjälp av kall korridor, EHDC Open Loop samt EHDC Closed

Läs mer