Brandväggar och VPN. En guide för företag som har en anslutning till Internet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Brandväggar och VPN. En guide för företag som har en anslutning till Internet."

Transkript

1 Brandväggar och VPN En guide för företag som har en anslutning till Internet.

2 Brandväggar Allt fler företag skaffar sig anslutning till Internet. I och med anslutningen till Internet riskerar vi att någon olovligen tar sig in i företagets nätverk. - Men vem skulle vilja bryta sig in i vårt nätverk? Vi har ju ingen hemlig eller dyrbar data. Säger många företag. Så fort man man talar med en säkerhetsexpert kommer han direkt att måla fan på väggen när vi talar om Internet och datorsäkerhet. Vi vill inte skrämma dig till att avstå från Internet bara för att någon expert har förklarat allt som kan hända om man inte har de mest avancerade produkterna på marknaden. Det finns flera sorters hot mot företagets nätverk De flesta personer vet att man behöver en brandvägg för att skydda företagets dokument och data från främmande personer och företag som vill komma åt er viktiga information om t.ex. kunder, ritningar eller liknande som ni inte vill komma i era konkurrenters händer. Detta är dock ett förhållandevis litet hot för de flesta mindre företag. Det är mycket större risk att ni råkar ut för personer som vill använda ert nätverk eller servrar för att lagra olaglig data, skicka reklam till miljontals adressater med hjälp av er mailserver eller helt enkelt bara använda era servrar för att rikta attacker mot andra företag. Det finns personer med programvaror som genomsöker miljontals IP-adresser per timme på jakt efter en oskyddad dator, nätverk eller mailserver. I många fall sker detta med automatik, med hjälp av s.k. maskar*, från hackade servrar hos företag som inte har en aning om vad som händer med deras server. Om dessa personer eller maskar hittar en säkerhetslucka i er mailserver kommer du snart upptäcka att er mailserver har reklam på kö ut med ett fantastiskt erbjudande om billiga Viagra-tabletter eller något annat reklam . Brukar du få reklam , s.k. SPAM, från mindre seriösa företag? 99,9% av dessa skickas genom hackade eller felkonfigurerade servrar. Det är nämligen så att om dessa företag skulle skicka alla från sig egen mailserver skulle de omedelbart blivit avstänga hos sin Internet-operatör. * En mask är en program som ligger dolt i en dator och körs utan att någon ser det. Vanligen ett typ av datorvirus specialicerade på att kopiera och skicka vidare viktig data eller att attackera andra datorer.

3 Vad kan jag göra för att skydda mitt nätverk? När man börjar med att se över sitt nätverk med Internet-anslutning så brukar man börja med det s.k. skalskyddet. Ett skalskydd i Internetsammanhang är brandväggen. En brandvägg är konstruerad för att stoppa ovälkomna besök. Det finns fler typer av brandväggar beroende på vilken skyddsnivå man vill ha. NAT-brandvägg Den enklaste typen av brandvägg kallas NAT-proxy eller NATbrandvägg. Den bygger på en princip som använder en publik IP-adress och döljer nätverkets datorer bakom denna. En NAT-brandvägg skyddar ditt nätverk mot vanliga attacker från Brandväggen placeras mellan Internet och nätverket. All trafik mellan Internet och ert nätverk måste passera brandväggen personer, automatiserade attacker eller maskar som söker säkerhetshål. Denna typ av brandvägg kontrollerar inte innehållet i datapaketen utan bara att detta är ett svar till en tidigare begäran från en dator på ert nätverk. Dessa typer av brandväggar används normalt på mindre företag, distriktskontor eller på hemmadatorer. Stateful Inspection brandvägg Nästa nivå är en brandvägg med s.k Stateful Inspection. En sådan brandvägg ger ett extra skydd genom att kontrollera datapaketens korrekthet och att det är rätt avsändare. Det finns nämligen många sätt att skada en server eller ett nätverk genom att skicka felaktiga datapaket till nätverket. Dessa typer av brandväggar ger framförallt ett extra skydd för dem som placerar en webserver eller mailserver bakom brandväggen. Trots Stateful Inspection av datapaketen finns det tyvärr fortfarande möjlighet att göra skada på t.ex. en webserver utan att bryta en enda regel i brandväggen. Microsoft-produkterna har på grund av sin stora spridning blivit måltavla för hackers med en högsta önskan att hitta ytterligare ett säkerhetshål i dessa produkter. Säkerhetshålen i framförallt Microsofts produkter har medfört att man har hittat på ytterligare metoder för att stoppa dessa attacker redan i brandväggen. Man tar till metoder där brandväggen öppnar varje datapaket och söker efter kända nyckelord

4 och därigenom kan upptäcka om någon försöker attackera t.ex. din webserver genom dessa kända säkerhetsluckor. Brandväggar med denna funktionalitet brukar ha en automatisk uppdatering av dessa filter så att du alltid är försedd med motmedel mot de senaste angreppsmetoderna. Även om du skaffar en av dessa brandväggar med riktigt avancerad Stateful Inspection så rekommenderar vi att du löpande applicerar de senaste säkerhets uppdateringarna till din webserver eller mailserver. DMZ - en buffertzon Det finns ytterligare en metod att göra ditt nätverk säkrare. De flesta av de mer avancerade brandväggarna har en s.k. DMZ vilket är en extra nätverksutgång till vilken man kan ansluta t.ex. webservern, DNS-servern, mail relay servern m.m. I DMZ:an begränsar man möjligheterna att kunna ta sig in i nätverket även om någon lyckas hacka din webserver. Att använda en DMZ blir ungefär som att ha två brandväggar. En innanför och en utanför webservrarna m.m. RouteFinder HUB/Switch DMZ-anslutningen ger dig en extra nätverks del som är skild från ditt vanliga nätverk. Här placerar du bl.a. webserver. Skydda din mailserver De flesta företag har sin mailserver inne på det lokala nätverket och känner en viss oro för att öppna en port rakt in till mailserver för att kunna ta emot (SMTP). Många väljer att använda en mail relay server som tar emot et och sedan skickar in det till servern. Program som GFi Mail Security kan installeras på en dator innanför eller utanför brandväggen alternativt i DMZ:an. Mail Security tar emot dina och gör en viruskontroll och säkerhetskontroll på alla innan de skickas vidare till er mailserver. Genom filter i brandväggen ser man då till att det bara är mail relay servern som får skicka direkt till mailserver inne på nätet. Vissa avancerade brandväggar som t.ex. MultiTech RF660VPN och RF600VPN har inbyggd mail relay server för ökad säkerhet mot att få mailservern hackad.

5 Säker kommunikation mellan flera kontor Nu för tiden är det vanligt att företag har Internet-uppkoppling till alla sina kontor. Tidigare hyrde man ofta dyra förbindelser mellan kontoren för att kunna kommunicera. Nu brukar man använda något som kallas VPN (Virtual Private Network). VPN går ut på att man skapar s.k. kryptotunnlar, mellan kontoren, med vilka man knyter ihop nätverken till ett stort nätverk. VPN-förbindelser sker oftast med en avancerad kryptering vilket ser till att kryptotunnlarna inte kan avlyssnas. Om du väljer brandväggar med inbyggd VPNfunktion så kan du använda dessa för att knyta samman kontoren över dina vanliga Internetförbindelser. MultiTech har tagit fram tre brandväggar med inbyggd VPN. En större modell, RF660VPN, som är tänkt för det medelstora företagets huvudkontor och större distriktskontor. En mellanmodell, RF600VPN, som är tänkt för mellanstora till mindre företag. Samt en mindre modell, RF550VPN, som är tänkt för små företag, mindre distriktskontor eller hemmabruk. Koppla upp dig till nätet hemifrån eller på resan. Sverige är, ett av, eller t.o.m. världens bredbandstätaste länder. Många företag har anställda som har behov att komma in till företagets nätverk när de sitter vid sin hemmadator eller hemarbetsplats. I samband med att många går över från modem till ADSL eller andra bredbandsanslutningar i hemmet så ökar behovet för en säker kommunikation mellan hemmadatorn och företaget.

6 Det finns tre alternativ för hemanvändarna att välja mellan för att kommunicera med företaget över VPN. 1. PPTP Ett protokoll som är inbyggt i de flesta nya Microsoft-operativsystem och kräver att man manuellt väljer att göra en uppkoppling till kontoret. Detta protokoll kräver att man har en avancerad brandvägg som stödjer PPTP. Nackdelen med protokollet är att så fort man gjort en uppkoppling så passerar all trafik via företagets brandvägg även om personen skall surfa på Internet. 2. IPSec-klient En transparent mjukvara som körs på datorn och märker när du söker adresser på företagets nätverk och då skickar data genom en krypterad VPN-tunnel. Bör alltid kompletteras med en mjukvarubrandvägg så att ingen kan hacka din hemmadator och därigenom ta sig in i ert nätverk. 3. En hemmabrandvägg med VPN Det absolut smidigaste sättet att ansluta hemanvändare och hemarbetsplatser till nätverk. Ungefär lika dyrt som en IPSec-klient och en mjukvarubrandvägg men ger möjlighet att ha flera datorer i ett hemmanätverk. Den kan förkonfigureras (och låsas så att användaren inte kan ställa om något) innan de skickas hem till användaren så att användaren bara ansluter den mellan t.ex. ADSL-modemet och datorn. MultiTech RF550VPN lämpar sig utmärkt för denna tillämpning då den bara kostar c:a 2000:- + moms till kund och ger upp till 1,2Mbps krypterad data. VPN i samband med ADSL och dynamiska IP-adresser Användning av dynamiska IP-adresser VPN och fram för allt IPSec protokollet var ursprungligen framtaget för att användas med fasts IP adresser. Tidigare har det varit så att de företag som haft fasta Internetförbindelser nästan alltid haft fasta IP-adresser. I samband med att bl.a. Telia lanserat billiga Internetförbindelser för företag (Telia ADSL företag) så har många företag nu fått tillgång till Internet utan att få tillgång till en fast IP-adress. I den tidigare generationens VPN-brandväggar hade det varit omöjligt att använda VPN tunnlar mellan dynamiska (ej fasta) IP adresser. MultiTech RF550VPN klara av att köra VPN tunnlar mellan flera kontor (eller hemanvändare) där alla har dynamiska IP adresser. RF600VPN och RF660VPN kan sitta på en Internet-förbindelse med dynamisk IP-adress men om du verkligen har behov av funktionerna eller kapaciteten i någon av dessa modeller så rekommenderar vi att du har dem på fasta IP-adresser.

7 RouteFinder Dynamiska IP-adresser på hemmakontoret eller distriktskontoret. Det går bra att ha dynamiska IP-adresser på de VPN-brandväggar (RF550VPN) som används till hemarbetsplatser eller ute på distriktskontor. Brandväggen på huvudkontoret konfigureras då normal så att den inte vet vilken IP-adress som hemanvändaren eller distriktskontoret har.

8 Dynamisk adress på huvudkontoret? Mindre huvudkontor som klarar sig med en RF550VPN kan också klara sig med en Internetförbildelse med dynamisk IP-adress. I dessa fall måsten man då använda sig av något som kallas för dynamisk DNS-tjänst. RF550VPN har en inbyggd klient som kan meddela en dynamisk DNS-server om vilken IP-adress som brandväggen har just nu. Vi brukar rekommendera en gratis tjänst som heter DynDNS.org (upp till fem konton kostnadsfritt. Vill man ha fler än fem konton så får man betala en symbolisk summa på c:a $10 per år) Det bästa ur driftsäkerhetssynpunkt är naturligtvis att ha en fast IP-adress på huvudkontoret. Det ger dig även möjligheten att ha web-servrar m.m. RF600VPN och RF660VPN jobbar bäst om de sitter på förbindels med en fast IP-adress. Då kan du utnyttja dem fullt ut. Nya programversionen till RF600VPN och RF660VPN (gratis uppgradering kommer augusti 2003) kommer också att ha stöd för dynamiska DNS-tjänster och dynamiska VPN-tunnlar mellan dessa. Klienter med modem eller ISDN Hemanvändare eller personal som är ute och reser och ansluter via modem, ISDN, GSM eller GPRS använder normalt en VPN-klient i stället för en egen brandvägg med VPN.

9 MultiTech RF550VPN är en brandvägg för det lilla företaget eller hemanvändaren som har t.ex. en ADSL -förbindelse till Internet. Lämplig för kontor med Internet-kapacitet på c:a 128Kbit/s - 2Mbit/s. RF550VPN är unik som klarar av att köra VPN mellan kontor och arbetsplatser som alla är anslutna med dynamisk IP-adress (t.ex. Telia ADSL). MultiTech RF550VPN är ovanlig kompetent i sin prisklass eftersom den kan hantera VPN både i LAN till LAN och fungera som en komplett VPN-gateway (klient till LAN) för det mindre företaget. Inbyggd Ethernet switch RF550VPN har en inbyggd 10/100 Mbit Ethernetswitch med fyra portar. VPN RF550VPN innehåller VPN-gateway för både LAN till LAN och klient till LAN anslutningar. Välj VPN protolkoll med all från 56 till 256 bitar kryptonyckel. VPN modulen klarar 5 samtidiga VPN-tunnlar med IPSec. RF550VPN klarar att kryptera data i 700kbps - 1,2Mbps beroende på protokoll. Enkel installation RF550VPN konfigureras via en vanlig web browser. En lättanvänd installations Wizard guidar dig snabbt igenom både brandväggsinstallation och VPN-konfigurering. RF550VPN kan enkelt förkonfigureras om man inte vill låta användare göra några inställningar. WAN 1 st 10BaseT ethernet 1 st RS232 LAN Switch med 4 st 10/100 Mbit Ethernetportar VPN protokoll IPSec (3DES, DES AES-128bit, AES- 192bit, AES-256bit ) VPN kapacitet Upp till 5 samtidiga IPsec VPNtunnlar. Upp till 1,2Mbps krypterad data beroende protokoll. Brandväggskapacitet 6 Mbps Antal användare Upp till 253 användare Processor 50 MHz 32 bit RISC Konfiguration webgränssnitt Utdelning av IP-adresser Inbyggd DHCP-server Virtual Server Statisk eller dynamisk Protokoll TCP/IP PPP PPPoE IPSec PPTP Pass through Communicas art.nr: MultiTechs art.nr: RF550VPN-euro Rek. c:a pris: 1.950:- + moms MultiTech säljs genom datoråterförsäljare och systemintegratörer.

10 MultiTech RouteFinder RF600VPN är en avancerad brandvägg med inbyggd VPN-gateway, Stateful Inspection och DMZ. RF600VPN är framtagen för det mellanstora kontoret som har behöver en kraftfull brandvägg till ett lågt pris. Lämplig för kontor med Internet-kapacitet på c:a 256Kbit/s - 30Mbit/s. MultiTech RF600VPN är konstruerad för att vara lätt att konfigurera och underhålla. En installations- Wizard gör att du kan komma igång på c:a minuter. MultiTech RF600VPN använder Stateful Inspection för att kontrollera trafiken som passerar genom brandväggen. RF600VPN innehåller VPN-gateway för både LAN-till-LAN och klient-till-lan anslutningar. RF600VPN stödjer både IPsec och PPTP. RF600VPN klarar av att kryptera VPN-tunnlar i 3 Mbit/s. VPN modulen rekomenderas för upp till 25 samtidiga VPN-tunnlar (IPSec eller PPTP). MultiTech RF600VPN har en inbyggd webcache på c:a 9 GB som lagrar besökta sidor i minnet för att snabbt kunna plocka fram dem om någon annan person på lokala nätverket vill ansluta till samma adress. Denna funktion minskar bandbreddsbehovet och snabbar upp web-surfningen. WAN interface 1 st 10/100BaseT Ethernet LAN interface 1 st 10/100BaseT Ethernet DMZ interface 1 st 10/100BaseT Ethernet Brandvägg Fullständig brandvägg med Stateful inspection och DMZ VPN protokoll IPSec (3DES) PPTP (point to point tunneling protocol) Brandväggskapacitet Mer än 30Mbps VPN kapacitet Rekommenderat c:a 25 samtidiga VPN-tunnlar. Upp till 3 Mbps krypterad data över VPN-anslutningar Konfiguration Via webläsare (secure connection eller vanligt http) Webcache C:a 9GB webcache som lagrar i minne och på disk. Virtual Server DNAT (destination) och SNAT (source) funktioner Loggning och statistik RF600VPN har ett fl ertal loggar och samlar statistik om mängder av funktioner i brandväggen. Exempel:

11 SMTP proxy/mail forwarder med antivirus MultiTech har inkluderat en SMTP proxy i RF600VPN som gör att du kan ha en server inne på nätet utan att behöva öppna upp portar i brandväggen. SMTP proxyn tar emot och skickar dem sedan vidare till din server inne på ditt privata nät. Som tillbehör finns möjligheten att få sina viruskontrollerade på väg in. Du kan prenumerera på en automatiskt uppdaterad antivirusmotor som scannar alla på väg genom brandväggen. HTTP proxy med filter Den transparenta HTTP-proxyn kräver inga inställningar i webbrowser. Den ger er möjlighet att blockera reklam-banners, Java, Javascript, coockies och ActiveX. I icke transparent läge kan man dessutom styra vilka användare som får surfa på nätet. För avancerade användare finns även en SOCKSproxy. Automatisk online-uppdatering RF600VPN har en inbyggd onlineuppdateringsfuntion (programuppdateringar ingår kostnadsfritt). Prenumererar man dessutom på antivirusskyddet så uppdateras även det automatiskt. Virtual Server (DNAT) Via funktionen DNAT kan RF600VPN ta emot inkommande anrop till servrar i den skyddade delen av nätet. Servrarnas riktiga IP-adresser skyddas bakom brandväggen. Dessutom genomgår all trafik Stateful Inspection med kontroll av alla IP-paket. Flera externa IP-adresser kan kopplas genom RF660VPN och varje TCP/IP port kan dirigeras individuellt till olika interna servrar. Den senare funktionen är utmärkt om du bara har en IP-adress från Internetleverantören men du har en separat webserver och en separat FTP-server. - RAM-användning - CPU-belastning - Swapfi le-storlek - Trafi k över LAN, WAN och DMZ-portarna - HTTP-cachen - SMTP-trafi k - VPN-trafi k - Total trafi kmängd Osv. Dessutom fi nns möjlihet att köra en Syslog-mjukvara i nätet som loggar alla meddelande från RF660VPN. MultiTech RF600VPN Communicas art.nr: MultiTechs art.nr: RF600VPN-euro Rek. c:a pris: 9.950:- + moms Antivirusuppgradering 1-års avtal för antivirusmotorn Communicas art.nr: MultiTechs art.nr: RFAVUPG Rek. c:a pris: 8.500:- + moms IPSec-klienter 1-pack IPSec-klient Communicas art.nr: MultiTechs art.nr: RFIPSC-1 Rek. c:a pris: 1.095:- + moms 5-pack IPSec-klient Communicas art.nr: MultiTechs art.nr: RFIPSC-5 Rek. c:a pris: 3.370:- + moms 10-pack IPSec-klient Communicas art.nr: MultiTechs art.nr: RFIPSC-10 Rek. c:a pris: 6.560:- + moms 50-pack IPSec-klient Communicas art.nr: MultiTechs art.nr: RFIPSC-50 Rek. c:a pris: :- + moms MultiTech säljs genom datoråterförsäljare och systemintegratörer.

12 MultiTech RouteFinder RF660VPN är en avancerad brandvägg med inbyggd VPN-gateway, Stateful Inspection och DMZ. Lämplig för kontor med Internet-kapacitet på c:a 512Kbit/s - 100Mbit/s. MultiTech RF660VPN är konstruerad för att vara lätt att konfigurera och underhålla. Du bestämmer med paketfilter vad som är tillåtet respektive ej tillåtet. De avancerade inställningar på flaggnivå uppdateras automatisk varteftersom nya hot upptäcks. MultiTech RF660VPN använder Stateful Inspection för att kontrollera trafiken som passerar genom brandväggen. RF660VPN innehåller VPN-gateway för både LAN till LAN och klient till LAN anslutningar. RF660VPN stödjer både IPsec och PPTP. RF660VPN klarar av att kryptera VPN-tunnlar i hela 15 Mbps. Vid behov kan CPU:n uppgraderas för ännu högre kapacitet. VPN modulen rekommenderas för c:a 50 samtidiga VPN-tunnlar. Detta är mycket goda prestanda för en VPN-gateway i denna prisklass. MultiTech RF660VPN har en inbyggd webcache på c:a 9 GB som lagrar besökta sidor i minnet för att snabbt kunna plocka fram dem om någon annan person på lokala nätverket vill ansluta till samma adress. Denna funktion minskar bandbreddsbehovet och snabbar upp web-surfningen. WAN interface 1 st 10/100BaseT Ethernet LAN interface 1 st 10/100BaseT Ethernet DMZ interface 1 st 10/100BaseT Ethernet Brandvägg Fullständig brandvägg med Stateful inspection och DMZ VPN protokoll IPSec (3DES) PPTP (point to point tunneling protocol) Brandväggskapacitet Mer än 80Mbps VPN kapacitet Upp till 256 samtidiga IPsec VPN-anslutningar. Upp till 128 samtidiga PPTP VPN-anslutningar. Upp till 15 Mbps krypterad data över VPN anslutningar Processor 566 MHz Intel Celeron (uppgraderingsbar) Konfiguration Via webläsare (secure connection eller vanligt http) Webcache C:a 9GB webcache som lagrar i minne och på disk. Virtual Server DNAT (destination) och SNAT (source) funktioner

13 SMTP proxy/mail forwarder med antivirus MultiTech har inkluderat en SMTP proxy i RF660VPN som gör att du kan ha en server inne på nätet utan att behöva öppna upp portar i brandväggen. SMTP proxyn tar emot och skickar dem sedan vidare till din server inne på ditt privata nät. Som tillbehör finns möjligheten att få sina viruskontrollerade på väg in. Du kan prenumerera på en automatiskt uppdaterad antivirusmotor som scannar alla på väg genom brandväggen. HTTP proxy med filter Den transparenta HTTP-proxyn kräver inga inställningar i webbrowser. Den ger er möjlighet att blockera reklam-banners, Java, Javascript, coockies och ActiveX. I icke transparent läge kan man dessutom styra vilka användare som får surfa på nätet. Automatisk online-uppdatering RF600VPN har en inbyggd onlineuppdateringsfuntion (programuppdateringar ingår kostnadsfritt). Prenumererar man dessutom på antivirusskyddet så uppdateras även det automatiskt. Virtual Server (DNAT) Via funktionen DNAT kan RF660VPN ta emot inkommande anrop till servrar i den skyddade delen av nätet. Servrarnas riktiga IP-adresser skyddas bakom brandväggen. Dessutom genomgår all trafik Stateful Inspection med kontroll av alla IP-paket. Flera externa IP-adresser kan kopplas genom RF660VPN och varje TCP/IP port kan dirigeras individuellt till olika interna servrar. Den senare funktionen är utmärkt om du bara har en IP-adress från Internetleverantören men du har en separat webserver och en separat FTP-server. Läs mer på: Loggning och statistik RF660VPN har ett fl ertal loggar och samlar statistik om mängder av funktioner i brandväggen. Exempel: - RAM-användning - CPU-belastning - Swapfi le-storlek - Trafi k över LAN, WAN och DMZ-portarna - HTTP-cachen - SMTP-trafi k - VPN-trafi k - Total trafi kmängd Osv. Dessutom fi nns möjlihet att köra en Syslog-mjukvara i nätet som loggar alla meddelande från RF660VPN. MultiTech RF660VPN Communicas art.nr: MultiTechs art.nr: RF660VPN-euro Rek. c:a pris: :- + moms Antivirusuppgradering 1-års avtal för antivirusmotorn Communicas art.nr: MultiTechs art.nr: RFAVUPG Rek. c:a pris: 8.500:- + moms IPSec-klienter 1-pack IPSec-klient Communicas art.nr: MultiTechs art.nr: RFIPSC-1 Rek. c:a pris: 1.095:- + moms 5-pack IPSec-klient Communicas art.nr: MultiTechs art.nr: RFIPSC-5 Rek. c:a pris: 3.370:- + moms 10-pack IPSec-klient Communicas art.nr: MultiTechs art.nr: RFIPSC-10 Rek. c:a pris: 6.560:- + moms 50-pack IPSec-klient Communicas art.nr: MultiTechs art.nr: RFIPSC-50 Rek. c:a pris: :- + moms MultiTech säljs genom datoråterförsäljare och systemintegratörer.

14 RF550VPN RF600VPN RF660VPN Typ av brandvägg NAT Stateful inspection Stateful inspection med eller utan NAT med eller utan NAT Egna fi lter Ja Ja Ja Brandväggskapacitet 6Mbps 30Mbps > 80Mbps WAN interface 10Mbps 10/10Mbps 10/10Mbps LAN Interface 4st 10/100Mbps 10/100Mbps 10/100Mbps med inbyggd Ethernet switch DMZ Interface 10/100Mbps 10/100Mbps Klarar dynamisk IP-adress Ja Ja Ja Klara fast IP-adress Ja Ja Ja Klarar PPPoE Ja Ja Ja Inbyggd Dynamisk DNS klient Ja (kommer augusti 2003) (kommer augusti 2003) Inbyggd DHCP server Ja Ja Ja LAN-till-LAN VPN (IPSec) Ja Ja Ja Klient-till-LAN VPN (IPSec) Ja Ja Ja Klient-till-LAN VPN (PPTP) Ja Ja Rekommenderat antal VPN-tunnlar VPN kapacitet 700Kbps (3DES) 3Mbps (3DES) 15Mbps (3DES) 1,2Mbps (AES) Virtual Server (öppna portar till Ja Ja, Statefull Inspection Ja, Statefull Inspection Webcache Ja Ja SMTP Relay (skyddar Ja Ja mailservern från hacking ) Dial Backup Ja, serieport Ja, serieport Ja, serieport och inbyggt modem Filtrering av websidor Ja, Ja, 1 år Surf Control ingår 1 år Surf Control ingår Inbyggd intrångsdetektering Ja Ja

15 Mail Security - antivirus och skydd för er mailserver Mail Security är en programvara som ökar skyddet för ert nätverk. Mail Security används tillsammans med er mailserver för att ge den skydd mot virus, attacker från Internet m.m. Inbyggd viruskontroll på alla . Automatisk uppdatering av antivirusdatabaser. Innehåller två prisbelönta antivirusmotorer som är certifierade av både ICSA Labs och West Coast Labs (Check Mark). Mail Security innehåller både Norman Virus Control och BitDefender Virus engine. Möjlighet att addera McAfee Antivirus för att få en tredje virusscanner. McAfee är speciellt bra på att hitta hot, som inte räknas som kända virus, i ActiveX filer. Filter mot script i HTML som raderar alla script. Filter mot makro i Word och Excel-filer. Om någon Word- eller Excel-fil innehåller makron kan dessa placeras i karantän. Blockering av filer med falska filändelser. Mail Security kan upptäcka t.ex. skadliga.vbs-filer som avsändaren försöker dölja som vanliga textfiler via CLSID. Exploit detection engine. GFI har skapat en modul som skyddar mot kända attacker mot din mailserver. Kontroll av bifogade filer. Mail Security kontrollerar typen av bifogade filer. Du kan t.ex. tala om för Mail Security att den skall stoppa alla bifogade filer med filändelse.vbs eller att sätta alla.exe-filer i karantän. Mail Security kostar från c:a 3600:- + moms för en 10 användarsversion. Ju fler användare ju billigare blir priset per användare. Mail Security säljs genom datoråterförsäljare och systemintegratörer. Läs mer på:

Stiftelsen MHS-Bostäder Instruktioner och felsökningsguide för Internetanslutning

Stiftelsen MHS-Bostäder Instruktioner och felsökningsguide för Internetanslutning Stiftelsen MHS-Bostäder Instruktioner och felsökningsguide för Internetanslutning VANLIGA FRÅGOR 1 NÄTVERKSINSTÄLLNINGAR, WINDOWS 2000/XP 2 Hastighet/duplex-inställningar för nätverkskort 3 Inställningar

Läs mer

Systemkrav och tekniska förutsättningar

Systemkrav och tekniska förutsättningar Systemkrav och tekniska förutsättningar Hogia Webbrapporter Det här dokumentet går igenom systemkrav, frågor och hanterar teknik och säkerhet kring Hogia Webbrapporter, vilket bl a innefattar allt ifrån

Läs mer

Hjälp! Det fungerar inte.

Hjälp! Det fungerar inte. Hjälp! Det fungerar inte. Prova först att dra ur elsladden på telefonidosan och elsladden till ditt bredbandsmodem/bredbandsrouter (om du har en) och vänta ca 30 min. Koppla därefter först in strömsladden

Läs mer

Installation av MultiTech RF550VPN

Installation av MultiTech RF550VPN Installation av MultiTech RF550VPN 1. Fysisk installation 1. Anslut en nätverkskabel* mellan WAN-porten på RF550VPN och ADSL-modem (eller router, om du har en fast förbindelse) 2. Anslut en nätverkskabel

Läs mer

Internethistoria - Situation

Internethistoria - Situation En revolutionerande produkt: Personlig Säkerhetsdator Årets IT-produkt i USA och under Cebitmässan 2008-06-26 1 Internethistoria - Situation Idag har i stort sett alla tillgång till en egen Internetförbindelse

Läs mer

ELMIA WLAN (INTERNET)

ELMIA WLAN (INTERNET) ELMIA WLAN (INTERNET) Elmia WLAN är trådlös High Speed Internet Access på Elmias mässanläggning som drivs av Elmia AB. Elmia AB, Box 6066, SE-550 06 JÖNKÖPING, Sverige VILLKOR OCH REKOMMENDATIONER Som

Läs mer

F5 Exchange 2007. 2013-01-16 Elektronikcentrum i Svängsta Utbildning AB 2013-01-16 1

F5 Exchange 2007. 2013-01-16 Elektronikcentrum i Svängsta Utbildning AB 2013-01-16 1 F5 Exchange 2007 2013-01-16 Elektronikcentrum i Svängsta Utbildning AB 2013-01-16 1 Spam Control and Filtering Elektronikcentrum i Svängsta Utbildning AB 2013-01-16 2 Idag: Relaying Spamhantering och filtrering

Läs mer

LABORATIONSRAPPORT Säkerhet och Sårbarhet Laboration 1 Brandväggar

LABORATIONSRAPPORT Säkerhet och Sårbarhet Laboration 1 Brandväggar LABORATIONSRAPPORT Säkerhet och Sårbarhet Laboration 1 Laborant/er: Klass: Laborationsansvarig: Robin Cedermark Erik Gylemo Jimmy Johansson Oskar Löwendahl Jakob Åberg DD12 Martin Andersson Hans Ericsson

Läs mer

Kurs: Windowsadministration II, 1DV424 Datum: 2015-01-13. Förberedelseuppgift

Kurs: Windowsadministration II, 1DV424 Datum: 2015-01-13. Förberedelseuppgift Förberedelseuppgift Inledning Under hela kursens gång kommer ni att jobba med samma fiktiva företag. Företaget är ett nystartat företag någonstans i världen. De har ett huvudkontor och ett lokalkontor

Läs mer

Hur gör man ett trådlöst nätverk säkert?

Hur gör man ett trådlöst nätverk säkert? Hur gör man ett trådlöst nätverk säkert? http://www.omwlan.se/artiklar/sakerhet.aspx 2010 07 30 En av de första artiklarna jag skrev på omwlan.se för ett antal år sedan handlade om säkerheten. Säkerheten

Läs mer

Utförande: I exemplet så kommer vi att utgå från att man gör laborationen i en Virtuell miljö (Virtualbox).

Utförande: I exemplet så kommer vi att utgå från att man gör laborationen i en Virtuell miljö (Virtualbox). Nätverkssäkerhet Site-to-site VPN med pfsense I denna laboration kommer vi att skapa en så kallad Site-to-site VPN tunnel (baserad på IPSec) mellan två brandväggar som kör pfsense. Detta ska simulera att

Läs mer

21.6 Testa VPN-tunneln

21.6 Testa VPN-tunneln F-secure Freedome är lätt att använda. Det räcker att vi väljer land och klickar den stora knappen för att aktivera VPN-tunneln. 21.6 Testa VPN-tunneln Av säkerhetsskäl rekommenderar vi att alltid testa

Läs mer

F6 Exchange 2007. 2013-01-16 EC Utbildning AB 2013-01-16

F6 Exchange 2007. 2013-01-16 EC Utbildning AB 2013-01-16 F6 Exchange 2007 2013-01-16 EC Utbildning AB 2013-01-16 1 Kapitel 6, Sid 303-310 Antivirus and Security EC Utbildning AB 2013-01-16 2 Dagens meny Idag: Allmän uppsäkring av system Defense in-depth Verktyg

Läs mer

DATA CIRKEL VÅREN 2014

DATA CIRKEL VÅREN 2014 DATA CIRKEL VÅREN 2014 Ledare: Birger Höglund och Sten Halvarsson Sida:1 av 6 Kursdag 22 januari 2014 Olika kablar: Sten berättade och visade upp olika möjligheter att ansluta kablar till dator och telefoner.

Läs mer

SurfinBird IX78 kopplad till PBX och kundens egen brandvägg

SurfinBird IX78 kopplad till PBX och kundens egen brandvägg SurfinBird IX78 kopplad till PBX och kundens egen brandvägg Detta dokument beskriver hur du kopplar in SurfinBird IX78 så att den tar hand om trafiken mellan kundens PBX och Telias VoIP-VC, men låter Internet-trafiken

Läs mer

Brandväggs-lösningar

Brandväggs-lösningar Brandväggs-lösningar Minimera komplexiteten Nätverkstjänster Finns kända och okända Förenkla Ta bort alla onödiga tjänster Ta bort onödig trafik Ta bort onödiga hostar Spärra trafik Spärra hellre för mycket

Läs mer

ANVÄNDAR-GUIDE för Bränneriets LAN

ANVÄNDAR-GUIDE för Bränneriets LAN ANVÄNDAR-GUIDE för Bränneriets LAN Andra Utgåvan Denna enkla Användar-Guide beskriver hur Du ska ställa in din dator för att ansluta den till brf Bränneriets LAN för att kunna använda Internet (eller hur

Läs mer

3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual

3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual 3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual ,QQHKnOOVI UWHFNQLQJ,QVWDOODWLRQDY931NOLHQW 'DWRUHUVRPLQJnULHQ)DVW7UDFNPLOM $QYlQGDUHPHGNRQWRL9+6RFKGDWRUPHG:LQGRZV;3 $QYlQGDUHPHGNRQWRLDQQDQGRPlQlQ9+6HOOHUGDWRUPHG:LQGRZV

Läs mer

Att sätta upp en IPsec-förbindelse med mobil klient (med SIP) Lisa Hallingström Paul Donald Bogdan Musat Adnan Khalid

Att sätta upp en IPsec-förbindelse med mobil klient (med SIP) Lisa Hallingström Paul Donald Bogdan Musat Adnan Khalid Att sätta upp en IPsec-förbindelse med mobil klient (med SIP) Lisa Hallingström Paul Donald Bogdan Musat Adnan Khalid Table of Contents Att konfigurera Ingate Firewall/SIParator för IPsec-uppkopplingar

Läs mer

VPN (PPTP) installationsguide för Windows 7

VPN (PPTP) installationsguide för Windows 7 VPN (PPTP) installationsguide för Windows 7 Följ instruktionen nedan för att sätta upp och använda 3T-PPTP. Innan du gör detta så måste du dock först kontakta internsupport för att få ett användarnamn

Läs mer

Instruktioner för Internetanslutning

Instruktioner för Internetanslutning Nov 2003 Instruktioner för Internetanslutning På dessa sidor finner du instruktioner för att få din bredbandsanslutning att fungera. Du behöver inte använda några inloggningsuppgifter utan är hela tiden

Läs mer

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.7

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.7 för version 1.7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Krav för... 3 Systemskiss... 3 Systemkrav Server... 4 Operativsystem*... 4 Program i servern... 4 Databas... 5 SMTP inställningar för mail....

Läs mer

DI-784 11a/11g Dualband 108Mbps trådlös router

DI-784 11a/11g Dualband 108Mbps trådlös router Denna produkt kan installeras med hjälp av en vanlig webbläsare, t.ex. Internet Explorer 6 eller Netscape Navigator 6.2.3. Innan du börjar DI-784 11a/11g Dualband 108Mbps trådlös router 1. Tack för att

Läs mer

Installationsanvisning ADSLmodem: SpeedTouch 546v6. Bredband ADSL. Hitta första telefonjacket

Installationsanvisning ADSLmodem: SpeedTouch 546v6. Bredband ADSL. Hitta första telefonjacket Installationsanvisning ADSLmodem: SpeedTouch 546v6 Bredband ADSL Hitta första telefonjacket Börja alltid med att läsa den lilla foldern SpeedTouch Anvisning hitta första jacket. Följ anvisningarna noga

Läs mer

Olika slags datornätverk. Föreläsning 5 Internet ARPANET, 1971. Internet började med ARPANET

Olika slags datornätverk. Föreläsning 5 Internet ARPANET, 1971. Internet började med ARPANET Olika slags datornätverk Förberedelse inför laboration 4. Historik Protokoll, / Adressering, namnservrar WWW, HTML Föreläsning 5 Internet LAN Local Area Network student.lth.se (ganska stort LAN) MAN Metropolitan

Läs mer

Övningar - Datorkommunikation

Övningar - Datorkommunikation Övningar - Datorkommunikation 1. Förklara skillnaden på statisk och dynamisk IP konfiguration. Ange även vad som krävs för att dynamisk IP konfiguration ska fungera. 2. Förklara följande förkortningar

Läs mer

Säkerhetsanalys. The Dribble Corporation - Krav. The Dribble Corporation - Mål. The Dribble Corporation Produkt: Dribbles. Vill börja sälja över nätet

Säkerhetsanalys. The Dribble Corporation - Krav. The Dribble Corporation - Mål. The Dribble Corporation Produkt: Dribbles. Vill börja sälja över nätet Säkerhetsanalys The Dribble Corporation Produkt: Dribbles En elektronisk pryl Vill börja sälja över nätet Behöver utveckla nätverksinfrastuktur 19/10-04 Distribuerade system - Jonny Pettersson, UmU 1 The

Läs mer

SkeKraft Bredband Installationsguide

SkeKraft Bredband Installationsguide SkeKraft Bredband Installationsguide SkeKraft Bredband Installationsguide Innan du startar installationen av SkeKraft Bredband bör du kontrollera om din dator har ett nätverkskort installerat. OBS! Har

Läs mer

Installationsanvisning Bredband

Installationsanvisning Bredband Installationsanvisning Bredband Innehållsförteckning: Inkoppling av ADSL 2 Inkoppling av FIBER 3 Aktivera din Internetuppkoppling 4 Eksjö Energi tipsar: Skaffa dig ett G-Mailkonto 5 Eksjö Energi tipsar:

Läs mer

Inlämningsuppgift 12b Router med WiFi. Här ska du: Installera och konfigurera en trådlös router i nätverket.

Inlämningsuppgift 12b Router med WiFi. Här ska du: Installera och konfigurera en trådlös router i nätverket. DATORTEKNIK 1A Router med WiFi Inlämningsuppgift 12b Router med WiFi Namn: Datum: Här ska du: Installera och konfigurera en trådlös router i nätverket. Du behöver ha tillgång till följande: Minst två datorer,

Läs mer

Sweex Trådlös bredbandsrouter + 4 portars switch

Sweex Trådlös bredbandsrouter + 4 portars switch Sweex Trådlös bredbandsrouter + 4 portars switch Hantering Webbaserad hantering Fjärrhantering Möjliga användningsområden Skapa ett nätverk för flera användare, och dela Internet blixtsnabbt utan att behöva

Läs mer

Konfigurera Routern manuellt

Konfigurera Routern manuellt Konfigurera Routern manuellt Den här guiden beskriver hur du ställer in din Internetanslutning mot Belkin Routern. Steg 1. Stäng av din dator. Steg 2. Anslut en nätverks kabel till en av portarna märkta

Läs mer

LABORATIONSRAPPORT Säkerhet & Sårbarhet VPN

LABORATIONSRAPPORT Säkerhet & Sårbarhet VPN LABORATIONSRAPPORT Säkerhet & Sårbarhet Laborant/er: Klass: Laborationsansvarig: Martin Andersson Robin Cedermark Erik Gylemo Jimmy Johansson Oskar Löwendahl Jakob Åberg DD12 Hans Ericson Utskriftsdatum:

Läs mer

Installationsanvisning. ADSLmodem: SpeedTouch 780WL. Bredband ADSL

Installationsanvisning. ADSLmodem: SpeedTouch 780WL. Bredband ADSL Installationsanvisning ADSLmodem: SpeedTouch 780WL Bredband ADSL Hitta första telefonjacket Börja alltid med att läsa den lilla foldern SpeedTouch Anvisning hitta första jacket. Följ anvisningarna noga

Läs mer

LAN Port: 4 X RJ45 10/100BASE-TX Fast Ethernet med Auto MDI/MDIX. Resetknapp: Återställer enheten till fabriks inställningar

LAN Port: 4 X RJ45 10/100BASE-TX Fast Ethernet med Auto MDI/MDIX. Resetknapp: Återställer enheten till fabriks inställningar Denna enhet kan konfigureras genom att använda ett webb program, ex. Internet Explorer 6, Netscape Navigator 6.23. DSL-504T ADSL Router Orientering Användande av annan ström adapter med annan volt/amper

Läs mer

Konfigurering av Intertex SurfinBird IX78 tillsammans med IP-växlar och Telia SIP-anslutning

Konfigurering av Intertex SurfinBird IX78 tillsammans med IP-växlar och Telia SIP-anslutning Konfigurering av Intertex SurfinBird IX78 tillsammans med IP-växlar och Telia SIP-anslutning 1. Inledning... 2 2. Att göra inställningar... 2 3. Grundinställningar för Telia SIP-anslutning... 3 4. Inställningar

Läs mer

UR5 3G Router. Kom igång med UR5 router

UR5 3G Router. Kom igång med UR5 router Kom igång med UR5 router 1 Börja under punkten configuration med att skriva in det APN operatören har, bocka sedan i create ppp connection. Operatören i exemplet kräver inget användarnamn eller lösenord

Läs mer

Bordermail instruktionsmanual

Bordermail instruktionsmanual Bordermail instruktionsmanual Du kan själv skapa upp till 4 nya e-postadresser via självadministrationssidorna Du kan läsa och skicka e-post på 2 sätt För att komma till självadministrationssidorna öppna

Läs mer

Installationsanvisningar

Installationsanvisningar Installationsanvisningar Hogia Webbrapporter INNEHÅLLSFÖRTECKNING Systemkrav version 2013.x 3 Installation av IIS för Windows Server 2008 5 Nyinstallation av Hogia Webbrapporter 8 Installation och inloggning

Läs mer

SÄKRA DIN AFFÄR VART DEN ÄN TAR DIG. Protection Service for Business

SÄKRA DIN AFFÄR VART DEN ÄN TAR DIG. Protection Service for Business SÄKRA DIN AFFÄR VART DEN ÄN TAR DIG Protection Service for Business DET ÄR EN MOBIL VÄRLD Wifi Fotgängare Idag använder vi fler enheter med fler anslutningar än någonsin tidigare. Att då kunna välja var

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

VPN tjänst för Stockholm Stad

VPN tjänst för Stockholm Stad VPN tjänst för Stockholm Stad Guide för slutanvändare Company: Volvo Information Technology Issuer: System Connect Services Date: 2011-08-02 Issue: 1.3 INNEHÅLL 1. OM STOCKHOLM STADS VPN-TJÄNST... 3 1.1.

Läs mer

============================================================================

============================================================================ Begränsat/avdelat nätverk Postad av Marcus - 31 jul 2015 17:26 Hejsan! Har en ADLS anslutning och kombinerat modem/router idag, men vill ha en anslutning på en av Ethernet portarna som har tillgång till

Läs mer

Säker IP telefoni? Hakan Nohre, CISSP hnohre@cisco.com

Säker IP telefoni? Hakan Nohre, CISSP hnohre@cisco.com Säker IP telefoni? Hakan Nohre, CISSP @cisco.com SEC-210 5428_05_2002_c1 2002, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. 1 Not : Olika former av IP telefoni Företagets IP telefoni, IP PBX IP telefoni som

Läs mer

Sweex Trådlös bredbandsrouter + 4 portars switch + printserver

Sweex Trådlös bredbandsrouter + 4 portars switch + printserver Sweex Trådlös bredbandsrouter + 4 portars switch + printserver Fördelar Internet-delning - En bredbandsanslutning låter åtskilliga PC använda Internet samtidigt. Trådlös - Fungerar med Internet utan att

Läs mer

Hemmanätverk. Av Jan Pihlgren. Innehåll

Hemmanätverk. Av Jan Pihlgren. Innehåll Hemmanätverk Av Jan Pihlgren Innehåll Inledning Ansluta till nätverk Inställningar Bilaga 1. Om IP-adresser Bilaga 2. Inställning av router Bilaga 3. Trådlösa inställningar Manuella inställningar Inledning

Läs mer

Grattis till ett bra köp!

Grattis till ett bra köp! Grattis till ett bra köp! Du har valt världens ledande programvara för skydd av din dator. ZoneAlarm har bara i Sverige 100.000-tals användare och programmet finns att köpa i de flesta välsorterade databutiker

Läs mer

Säkra trådlösa nät - praktiska råd och erfarenheter

Säkra trådlösa nät - praktiska råd och erfarenheter Säkra trådlösa nät - praktiska råd och erfarenheter Emilie Lundin Barse Informationssäkerhetsdagen 2007, Karlstad 1 Om mig och Combitech Informationssäkerhetskonsult på Combitech Stationerad på Karlstadskontoret

Läs mer

Konfigurera Routern manuellt

Konfigurera Routern manuellt Konfigurera Routern manuellt Den här guiden beskriver hur du ställer in din Internetanslutning mot Belkin Routern. Steg 1. Stäng av din Kabel eller ADSL-modem. I det fall det inte finns en på- och avstängningsknapp

Läs mer

Installationsguide / Användarmanual

Installationsguide / Användarmanual (Ver. 2.6.0) Installationsguide / Användarmanual Innehåll 1. Välkommen Sid 1 Välkommen som Internet kund hos Seth s Bredband Kontrollera att din Internetlåda innehåller: 2. Anslutningsguide Sid 2 Koppla

Läs mer

DI-624+ AirPlus G+ trådlös 2.4 GHz router

DI-624+ AirPlus G+ trådlös 2.4 GHz router Denna produkt kan installeras med hjälp av en vanlig webbläsare, t.ex. Internet Explorer 6 eller Netscape Navigator 6.2.3. DI-624+ AirPlus G+ trådlös 2.4 GHz router Innan du börjar 1. Om du har köpt denna

Läs mer

LexCom Home. LexCom Home Datafunktion kombinera trådbunden och trådlös internetaccess. Inkommande Fiber. konverteringsenhet.

LexCom Home. LexCom Home Datafunktion kombinera trådbunden och trådlös internetaccess. Inkommande Fiber. konverteringsenhet. LexCom Home LexCom Home Datafunktion kombinera trådbunden och trådlös internetaccess. Inkommande Fiber konverteringsenhet Koax från uttag RJ45 från Ethernet utgång Patchkabel till switch GUL LINJE, Alternativt

Läs mer

Prislista Bredbandsbolaget

Prislista Bredbandsbolaget Sida 1 av 6 Prislista Bredbandsbolaget gäller från 22 februari 2012 Sida 2 av 6 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 DSL- Bredband Bas... 3 DSL - Bredband Premium... 3 Riks ADSL... 3 Bredband

Läs mer

BiPAC 7402R2. ADSL2+ VPN Firewall Router. Snabbstartsguide

BiPAC 7402R2. ADSL2+ VPN Firewall Router. Snabbstartsguide BiPAC 7402R2 ADSL2+ VPN Firewall Router Snabbstartsguide Billion BiPAC 7402R2 ADSL2+ VPN Firewall Router För mer detaljerade anvisningar om inställning och användning av en ADSL2+ VPN Firewall Router,

Läs mer

Installationsmanual för Tyfon ADSL

Installationsmanual för Tyfon ADSL Installationsmanual för Tyfon ADSL Introduktion För att underlätta för våra kunder har vi valt att leverera samtliga tjänster med en DHCP-tilldelad IP-adress vilket underlättar för er som kund. Har ni

Läs mer

Att sätta upp en IPsec-förbindelse med RADIUS-autentisering (med SIP) Lisa Hallingström Paul Donald Bogdan Musat Adnan Khalid

Att sätta upp en IPsec-förbindelse med RADIUS-autentisering (med SIP) Lisa Hallingström Paul Donald Bogdan Musat Adnan Khalid Att sätta upp en IPsec-förbindelse med RADIUS-autentisering (med SIP) Lisa Hallingström Paul Donald Bogdan Musat Adnan Khalid Table of Contents Att konfigurera Ingate Firewall/SIParator för IPsec-uppkopplingar

Läs mer

Snabbstartguide för McAfee VirusScan Plus

Snabbstartguide för McAfee VirusScan Plus Nödvändigt datorskydd McAfee VirusScan innehåller anti-virus- och anti-spywareskydd för din dator. McAfee Total Protection innehåller även dator- och nätverksverktyg samt McAfee SiteAdvisor för säker surfning.

Läs mer

Installation av. Vitec Online

Installation av. Vitec Online Installation av Vitec Online Innehållsförteckning Inledning... 3 Allmän konfiguration av router och brandvägg... 4 Installera Vitec Online Server... 6 Lösenord för inloggning i Mäklarsystemet... 9 Klientinstallation...

Läs mer

Föreläsning 3. Datorkunskap 50p Marcus Weiderstål Bromma Gymnasium

Föreläsning 3. Datorkunskap 50p Marcus Weiderstål Bromma Gymnasium Föreläsning 3. Datorkunskap 50p Marcus Weiderstål Bromma Gymnasium Dagens pass: Datorsäkerhet Nätverk Nätverkssäkerhet Så fungerar datatrafik Mats Weiderstål ska till Kazan för att titta på en junior.

Läs mer

DI-604 Express EtherNetwork bredbandsrouter

DI-604 Express EtherNetwork bredbandsrouter Denna produkt kan installeras med en vanlig, modern webbläsare t.ex. Internet Explorer 5.x och Netscape Navigator,4.x eller nyare.. DI-604 Express EtherNetwork bredbandsrouter Innan du börjar 1. Om du

Läs mer

Win95/98 Nätverks Kompendium. av DRIFTGRUPPEN

Win95/98 Nätverks Kompendium. av DRIFTGRUPPEN Win95/98 Nätverks Kompendium av DRIFTGRUPPEN Sammanfattning Vad håller jag i handen? Detta är en lättförståelig guide till hur man lägger in och ställer in nätverket i Windows 95 och 98 Efter 6 (sex) enkla

Läs mer

Topologi. Utförande: I exemplet så kommer vi att utgå från att man gör laborationen i en Virtuell miljö (Virtualbox).

Topologi. Utförande: I exemplet så kommer vi att utgå från att man gör laborationen i en Virtuell miljö (Virtualbox). Nätverkssäkerhet Remote Access VPN med pfsense I denna laboration kommer vi att skapa en så kallad Remote Access VPN åtkomst (baserad på OpenVPN) så att klienter utifrån det oskyddade nätverket (Internet)

Läs mer

Grundläggande säkerhet för PC, mobil och läsplatta. Joakim von Braun Säkerhetsrådgivare von Braun Security Consultants Senior Net Danderyd 2014-10-13

Grundläggande säkerhet för PC, mobil och läsplatta. Joakim von Braun Säkerhetsrådgivare von Braun Security Consultants Senior Net Danderyd 2014-10-13 Grundläggande säkerhet för PC, mobil och läsplatta Joakim von Braun Säkerhetsrådgivare von Braun Security Consultants Senior Net Danderyd 2014-10-13 Joakim von Braun Född 1955 Fil kand Professionellt säkerhetsarbete

Läs mer

Konfiguration av LUPP synkronisering

Konfiguration av LUPP synkronisering Konfiguration av LUPP synkronisering 1. Introduktion till LUPP Synkronisering... 2 2. Exempel på införande av synkronisering... 3 2.1. Steg 1 Staben... 4 Steg 1a: Installation av RIB Exchange på Stab...

Läs mer

Förebyggande Råd från Sveriges IT-incidentcentrum

Förebyggande Råd från Sveriges IT-incidentcentrum Sitic Sveriges IT-incidentcentrum FR04-04 Praktisk nätverksdesign Förebyggande Råd från Sveriges IT-incidentcentrum Om Förebyggande Råd från Sitic Bakgrund I uppdraget för Sveriges IT-incidentcentrum (Sitic)

Läs mer

Internet ombord på våra tåg

Internet ombord på våra tåg www.sj.se Med reservation för ändringar och tryckfel. 2007-05. SJs ELTÅG LEVER UPP TILL VÄRLDENS TUFFASTE MILJÖMÄRKNING. 1 Internet ombord på våra tåg Koppla upp dig ombord Du som reser med SJ kan numera

Läs mer

FIBER. Installationshandbok. Rev. 2016.02

FIBER. Installationshandbok. Rev. 2016.02 FIBER Installationshandbok Rev. 2016.02 Bekräftelse Hej Vi vill meddela dig att din Fiberanslutning är klar för användning! Beställda tjänster är nu inkopplade och är klara att användas. Är detta fel så

Läs mer

Datakommunika,on på Internet

Datakommunika,on på Internet Webbteknik Datakommunika,on på Internet Rune Körnefors Medieteknik 1 2015 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Internet Inter- = [prefix] mellan, sinsemellan, ömsesidig Interconnect = sammanlänka Net =

Läs mer

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni STARTBOXEN INNEHÅLLER FÖLJANDE UTRUSTNING Modem Två nätverkskablar Strömadapter Splitter Testplugg Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777

Läs mer

Uppstart av er bredbandsuppkoppling

Uppstart av er bredbandsuppkoppling Byggprojektet 19 sep 2007 1 / 10 sförteckning ALLMÄNT...2 KAREBY BREDBAND... 2 K-NET... 2 TJÄNSTER... 2 INTERNET / E-POST...2 INTERNETHASTIGHET... 2 E-POST... 3 TELEFONI...3 IP-TELEFONI... 3 KOSTNADER...3

Läs mer

router n. filer och en Inter net- uppkoppling över flera datorer.

router n. filer och en Inter net- uppkoppling över flera datorer. B R U K S A N V I S N I N G N I - 7 0 7 5 1 3 1 F Ö R P A C K N I N G E N S I N N E H Å L L 4 T E K N I S K A S P E C I F I K AT I O N E R 4 A N V Ä N D N I N G 4 M A S I N V A R U I N S TA L L AT I O

Läs mer

Grundläggande datavetenskap, 4p

Grundläggande datavetenskap, 4p Grundläggande datavetenskap, 4p Kapitel 4 Nätverk och Internet Utgående från boken Computer Science av: J. Glenn Brookshear 2004-11-23 IT och medier 1 Innehåll Nätverk Benämningar Topologier Sammankoppling

Läs mer

Christer Scheja TAC AB

Christer Scheja TAC AB Byggnadsautomation för ingenjörer Byggnadsautomation för ingenjörer VVS-tekniska föreningen, Nordbygg 2004 Christer Scheja TAC AB resentation, No 1 Internet/Intranet Ihopkopplade datornät ingen ägare Internet

Läs mer

Guide för att välja fibertjänst

Guide för att välja fibertjänst Guide för att välja fibertjänst Förord Många är vi som i dagarna skall välja nya leverantörer för Internet, TV och telefoni. Sundholmens fiberförening har valt Quadracom som komunikationsopperatör. De

Läs mer

ÅTVID.NET Startinstruktioner

ÅTVID.NET Startinstruktioner ÅTVID.NET Startinstruktioner Dokumentet hjälper dig med nätverksinställningarna i PC:n Sida: 1(9) Innehållsförteckning Detta måste göras först sida 3 Konfiguration Windows 98 sida 3-5 Konfiguration Windows

Läs mer

DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord

DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord DGC IT Manual Citrix Desktop - Fjärrskrivbord Ver 130912 Innehåll 1 Använda Citrix Desktop - Fjärrskrivbord... 2 2 Inställningar i Fjärrskrivbordet... 7 Kontrollera att de applikationer du har tillgång

Läs mer

Detta är en guide för snabbinstallation av IP kameran 14-156. För fullständig programfunktion hänvisar vi till medföljande manual.

Detta är en guide för snabbinstallation av IP kameran 14-156. För fullständig programfunktion hänvisar vi till medföljande manual. Detta är en guide för snabbinstallation av IP kameran 14-156. För fullständig programfunktion hänvisar vi till medföljande manual. 1) Packa upp din IP-kamera ur kartongen (vrid ej manuellt på kamerahuvudet)

Läs mer

Innehållsförteckning GavleNet Silver

Innehållsförteckning GavleNet Silver 1 Innehållsförteckning GavleNet Silver Snabbinstruktion 2 Innan du sätter i gång Inledning 3 Installera höghastighetsmodemet Inställningar i Internet Explorer 3 Inställningar i Windows XP 4 Inställningar

Läs mer

Till ditt skrivbord som tjänst via Internet

Till ditt skrivbord som tjänst via Internet Till ditt skrivbord som tjänst via Internet UITs koncept är enkelt och kan sammanfattas med Inga burkar. Genom att anlita oss kan du helt enkelt glömma dyra investeringar i servers och programvara. Inte

Läs mer

Svar till SSNf angående projekt SKA 3.1, Säker Kund Anslutning. 12 Mars 2008 Version 3.0

Svar till SSNf angående projekt SKA 3.1, Säker Kund Anslutning. 12 Mars 2008 Version 3.0 Svar till SSNf angående projekt SKA 3.1, 12 Mars 2008 Version 3.0 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 2 Lösningar 2.1 DAI 2.2 PVLAN 2.3 PVLAN Edge, Protected Port 2.4 Per Interface Sticky ARP 2.5 PACL 3 Andra

Läs mer

Lathund Beställningsblankett AddSecure Control

Lathund Beställningsblankett AddSecure Control LATHUND Datum Rev 2015-04-16 A Skicka beställningen till: order@addsecure.se AddSecure, Kundtjänst, 020-32 20 00 Dokumentnummer 45BL0002 Lathund Beställningsblankett AddSecure Control 1. Nytt Ändring Annullering

Läs mer

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.6.0

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.6.0 för version 1.6.0 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Krav för...3 Systemskiss...3 Systemkrav Server...4 Operativsystem*...4 Program i servern...4 Databas...5 Backup...5 Systemrekommendation

Läs mer

Konfiguration av synkronisering fo r MSB RIB Lupp

Konfiguration av synkronisering fo r MSB RIB Lupp Konfiguration av synkronisering fo r MSB RIB Lupp 1. Introduktion till Lupp-synkronisering... 2 2. Exempel på införande av synkronisering... 4 2.1. Steg 1 Staben... 5 Steg 1a: Installation av RIB Exchange

Läs mer

3) Routern kontrollerar nu om destinationen återfinns i Routingtabellen av för att se om det finns en väg (route) till denna remote ost.

3) Routern kontrollerar nu om destinationen återfinns i Routingtabellen av för att se om det finns en väg (route) till denna remote ost. Routingprocessen Vid kommunikation mellan datorer måste de känna till var och hur de skall skicka paketen, om de datorer som ska kommunicera ligger på samma IP-nät är det ju inget problem. Men är det så

Läs mer

IT-lösningar SMARTA PRODUKTER SOM FÖRENKLAR DIN VARDAG. Innehållsregister

IT-lösningar SMARTA PRODUKTER SOM FÖRENKLAR DIN VARDAG. Innehållsregister Ver: 2.94 Innehållsregister Innehållsregister... 2 Funktionsbeskrivning EL-Online... 3 Communicator C-100... 4 Konfigurationsprogram LAN / WiFi / för PC... 5 Konfiguration Communicator... 7 Förklaring

Läs mer

tillägg till AnvändarmANUAL För LarmSystemet Lansen Home Installera, Använda och Administrera

tillägg till AnvändarmANUAL För LarmSystemet Lansen Home Installera, Använda och Administrera tillägg till AnvändarmANUAL För LarmSystemet Lansen Home Installera, Använda och Administrera Innehåll 1 Externa antenner 2 GSM/GPRS 3 MMS 4 Ethernet inställningar 5 Fjärrhjälp OBS! För grundläggande information

Läs mer

Installationsanvisningar

Installationsanvisningar Installationsanvisningar Hogia Webbrapporter INNEHÅLLSFÖRTECKNING Systemkrav version 2011.XX 3 Installation av IIS för Windows Server 2003 5 Installation av IIS för Windows Server 2008 8 Nyinstallation

Läs mer

Kapitel 1 Ansluta Router till Internet

Kapitel 1 Ansluta Router till Internet Kapitel 1 Ansluta Router till Internet I det här kapitlet beskrivs hur du installerar router i ditt lokala nätverk (LAN) och ansluter till Internet. Du får information om hur du installerar router med

Läs mer

Installationsguide Junos Pulse för iphone/ipad

Installationsguide Junos Pulse för iphone/ipad 1 (11) Installationsguide Junos Pulse för iphone/ipad 1 Inledning Denna guide beskriver hur du installerar klienten Junos Pulse i iphone/ipad. Junos Pulse är en VPN-klient som används i tjänsten Telia

Läs mer

Instruktion. Datum. 2013-06-19 1 (12) Coverage Dokument id Rev Status? - 1.0 Godkänd. Tillhör objekt -

Instruktion. Datum. 2013-06-19 1 (12) Coverage Dokument id Rev Status? - 1.0 Godkänd. Tillhör objekt - 20130619 1 (12)? 1.0 Godkänd Secure Manager Guide Hantera användarprofiler i tjänsten Telia Secure Manager Dokumentet beskriver hur du som administratör beställer och hanterar användarprofiler i administrationsportalen

Läs mer

Din guide till IP RFID. Intertex Nu ännu starkare säkerhet för SIP. Snom - marknadens säkraste IP-telefon. Ur innehållet TALK TELECOM

Din guide till IP RFID. Intertex Nu ännu starkare säkerhet för SIP. Snom - marknadens säkraste IP-telefon. Ur innehållet TALK TELECOM for you Din guide till IP Nummer 7 2010 God Jul och Gott Nytt År önskar TALK TELECOM Ur innehållet RFID Säker passage med plastbricka Intertex Nu ännu starkare säkerhet för SIP Snom - marknadens säkraste

Läs mer

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.3.1

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.3.1 för version 1.3.1 Copyright information 2011 Tidomat AB. Med ensamrätt. Ingen del av detta dokument får återges, lagras i dokumentsökningssystem eller vidaresändas i någon form utan ett skriftligt godkännande

Läs mer

FlexiTid Extern webbokning. Copyright Datatal AB. Med ensamrätt. Copyright 2013 Datatal AB. All rights reserved.

FlexiTid Extern webbokning. Copyright Datatal AB. Med ensamrätt. Copyright 2013 Datatal AB. All rights reserved. FlexiTid Extern webbokning Copyright 1993-2013 Datatal AB. Med ensamrätt. Copyright 2013 Datatal AB. All rights reserved. 1 Översikt... 2 1.1 Vad gör Flexi Extern Tidbokning?... 2 1.2 Hur fungerar Flexi

Läs mer

om trådlösa nätverk 1 I Om trådlösa nätverk

om trådlösa nätverk 1 I Om trådlösa nätverk om trådlösa nätverk 1 I Om trådlösa nätverk GRAFISK FORM: Gandini Forma - Karin Gandini FOTO: Pernille Tofte TRYCK: Lenanders Grafiska AB OM TRÅDLÖSA NÄTVERK Trådlösa nätverk blir allt vanligare i hemmen.

Läs mer

KARLSBORGS ENERGI AB ADSL INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2010.05

KARLSBORGS ENERGI AB ADSL INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2010.05 KARLSBORGS ENERGI AB ADSL INSTALLATIONSHANDBOK REV. 2010.05 Karlsborgs Energi AB 2 Innehåll 1. LOKALISERA FÖRSTA TELEFONJACKET... 4 2. ANSLUT DITT MODEM... 4 3. ANSLUT OCH KONFIGURERA DIN UTRUSTNING...

Läs mer

Capitex dataservertjänst

Capitex dataservertjänst Capitex dataservertjänst Beskrivning Capitex dataservertjänst fungerar som en mellanhand för arbetet mellan klienterna och databasen. Detta reducerar frekvensen och storleken på den nätverkstrafik som

Läs mer

SMC Barricade Routers

SMC Barricade Routers SMC Barricade Routers Användarhandbok SMC7004BR V1.0 Gratulerar till din nya SMC Barricade TM. SMC Barricade är en bredbandsrouter som är till för delad Internettillgång, ökad säkerhet och för att nätverksansluta

Läs mer

IT för personligt arbete F2

IT för personligt arbete F2 IT för personligt arbete F2 Nätverk och Kommunikation DSV Peter Mozelius Kommunikation i nätverk The Network is the Computer Allt fler datorer är sammankopplade i olika typer av nätverk En dators funktionalitet

Läs mer

Säker e-kommunikation 2009-04-22

Säker e-kommunikation 2009-04-22 Säker e-kommunikation 2009-04-22 Leif Forsman Logica 2008. All rights reserved Agenda - Inledning - Bakgrund och historik - Vilka risker och hot finns? - Vilka säkerhetslösningar finns det för att skydda

Läs mer

Microsoft Operations Manager 2005

Microsoft Operations Manager 2005 Microsoft Operations Manager 2005 Grundläggande begrepp Syfte med artikel När jag började arbeta med MOM2K5 upplevde jag det som svårt att få en överblick över alla komponenter och hur dessa hängde ihop.

Läs mer