Intresseanmälan - fackligt medlemskap

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Intresseanmälan - fackligt medlemskap"

Transkript

1 Intresseanmälan - fackligt medlemskap Jag vill ha mer information från facket. Vill du lära dig något nytt på ett roligt sätt? Vill du fördjupa dig i ett ämne? Namn Signum Har du en idé? Adress Postnummer Postadress Telefonnummer Mobilnummer E- post Arbetsplats Anställd som Kommun ABF-Åland Arbetarnas bildningsförbund r.f. Ett åländskt studieförbund. Alla är välkomna att delta i våra aktiviteter! Talongen skickas till: Du kan också maila dina FFC: s lokalorganisation på Åland uppgifter eller ringa: PB 108 henrik.lagerberg@smury.fi Mariehamn mobil:

2 ABF - ÅLAND - samhällsdebatt i tiden - studier om samhället, människorna och framtiden - fackliga studier - historia, kultur, fritid och språk I form av kurser, föreläsningar, studiecirklar, seminarier, kulturevenemang, debatter och projekt. Vad är ABF-Åland? ABF- Åland är ett studieförbund grundat av åländska fackföreningar, öppet för alla föreningar på demokratisk grund. ABF-Åland vill: - främja en demokratisk utveckling genom att för alla ålänningar skapa studieoch debattmöjligheter om det åländska samhället och den åländska självstyrelsens frågeställningar. - skapa möjligheter för alla att bilda sig inom olika frågor och på olika områden. - utbilda de anslutna organisationernas medlemmar och andra för uppgifter i föreningslivet och samhället. - anordna kulturevenemang enligt önskemål från medlemsorganisationerna ABF-Åland har idag 24 medlemsföreningar. ABF-ÅLAND Arbetarnas bildningsförbund på Åland rf. Adress: Ålandsvägen 55, Mariehamn Telefon: E-post: info@abfaland.ax Verksamhetsledare: Mia Hanström ABF-Åland ger ut ett elektroniskt nyhetsbrev, som alla intresserade kan prenumerera på: maila din e-post till info@abfaland.ax ABF-Åland har tillsamman med facken lokaler på Ålandsvägen 55 i Mariehamn där kan medlemsföreningarna ha en del av sin verksamhet, i våra tre lokaler; Foajen, Blåteatern och Logen. Läs mer om oss på vår hemsida Där finner du också vad som är på gång och kan se om vår lokaler är bokade. Text och layout: Mia Hanström Foto: omslag: Kaj Törnroos

3 Föreläsningar, kurser och projekt genomförs på önskemål främst från medlemsföreningarna men också genom initiativ och möjligheter som uppstår. Exempel på kurs- och föreläsningar: Bokföring och revision i förening, Att få ut sitt budskap att skriva insändare att hålla tal, Lindy hop på olika nivåer, Försäkringar för din förening - saker, säkerhet och personer, Hållbar ekonomi - Inget kan växa för evigt! Bloggkurs, 10 dagar i Dublin, Kvinnor i politiken, De ideella föreningars viktiga roll och ansvar i framtidsbygget, Vintagesömnad, Ekonomi och näringsliv, Nordisk välfärd och åländsk socialpolitik, Miljöpolitik och hållbar utveckling, Självstyrelsens utveckling, Föreläsningar om opera, En kväll om ympning, Datakvällar för nybörjare och ovana, Relationer, samspel, motspel och konflikter, Jag vill göra skillnad om rasism och främlingsrädsla, Elevrådsarbete, Författarkväll med Åsa Moberg. Att skapa film -för arbete, genomförande och efterarbete. Studiecirkel - är en lärform som sätter deltagarnas erfarenhet i fokus - samlar en grupp som vill lära något genom att göra eller studera t ex sticka i grupp, läsa och diskutera böcker, spela musik - kan anordnas inom en förening eller av en fristående grupp. - ska ha minst 3 deltagare som fyllt 13 år, varav en är ledare. - ska ha en enkel plan. - ska samlas minst 5 gånger. - ska lämna en redogörelse för sin verksamhet. - kan få ekonomiskt och pedagogiskt stöd, hjälp med lokal. Intresserad? Tag kontakt med verksamhetsledaren och diskutera.

4 Modernt bildningsarbete är ofta projektbaserat. Under 2011 har Abf haft flera större och mindre projekt igång. Projekten drivs av de engagerade och ABF stödjer och coachar deras arbete. Två ungdomsfilmprojekt Fåglarna tittar på oss Mitt livs dröm, med filmen Att flyga utan vingar. Båda har byggt på unga lär andra unga och har organiserats och drivits av unga mellan år. Inspelning en lägervecka på sommaren efterarbete och premiär under hösten. Ett samarbete med ungdomsgruppen Sx2 Productions. Windjammers Ball internationell swingfest Tredagars dansfest 1930-talets partymusik.kurser i Lindy hop på olika nivåer. Social dans på kvällarna. I samarbete med SKUNK (för år) där deras medverkande kunde gå grundkurs, arbeta som volontär och leva lägerliv. För barn SWINGKIDS (7-12 år). Dansa Lindy hop och prova på att spela. Seminarium Swingtalk - jamsession och samtal kring att spela swingmusik för dansande publik. Visor från mormors trädgård Fyra viskvällar i juli i Övernässtugans trädgård i Mariehamn. Visprogram med artister från Visans vänner samt ungdomsartister. Projektledare två 17-åriga tjejer som engagerade kamrater i projektet. I samarbete med Visans vänner och Mariehamnsstad. Varför ska en förening vara medlem i ABF-Åland? Som medlem i ABF-Åland kan man få stöd för kurser, studiecirklar och föreläsningar, framförallt om man öppnar upp dem också för andra som kan tänkas vara intresserade. Samarbeten prioriteras. ABF-Åland ska ses som en resurspool för bildning där man kan få hjälp att hitta kursledare, lägga upp kurser, hitta samarbetspartners, få tillgång till ABFs lokaler eller hjälp med andra lokaler. Man kan också få ekonomiskt stöd för bildningsverksamhet, hur stort detta är bedöms från fall till fall. Medlemsföreningarna har företräde vad det gäller studiecirkelbidrag, ett bidrag som också fristående grupper kan få. ABFs elektroniska nyhetsbrev och hemsidan är en öppen infopunkt och fungerar som en anslagstavla, båda kanalerna är också en möjlighet för föreningarna att nå ut med sina aktiviteter och arrangemang. Medlemsföreningarna kan via representantskapsmötet påverka bildningsförbundet inriktning och prioriteringar, och via styrelsen vara med och prioritera och fatta beslut om bildningsförbundets direkta verksamhet. Våra medlemsföreningar är alla ideella och kan huvudsakligen delas in i fyra grupper: fackföreningar, social- och stödföreningar, kulturföreningar och politiska- och intresseföreningar.

5 Vi vill hjälpa dig att förverkliga dina idéer? Hitta vägar att lära dig nytt? Hitta andra som du eller din förening kan samverka med? Tag kontakt och se om vi kan hjälpa dig. Har du en idé om en kurs, en föreläsning, ett projekt? Tag kontakt för att diskutera och se om vi kan hitta vägar att förverkliga den. S A M A R B E T E S T Å R I C E N T R U M F Ö R A L L VÅR VERKSAMHET! Medlemsföreningar i ABF-Åland Flera av fackföreningarna var med och startade ABF-Åland. En fackförening är en organisation som samlar arbetstagare från en yrkeskår eller en arbetsplats för att företräda deras intressen gentemot arbetsgivaren. Det kan bland annat innebära förhandling om löner, regler på arbetet, för anställning och avskedande. De avtal som förhandlas fram av fackföreningen är ofta bindande för arbetarna och arbetsgivaren under en fastslagen tidsperiod. En fackförening kan också organisera olika former av stridsåtgärder t ex strejker och blockader. Facket är en av tre viktiga parter som upprätt håller balansen mellan kapital, arbete och politik. Omkring två miljoner finländare är medlemmar i ett fackförbund. Fackföreningar Anställda vid Ålands trafikavdelning JHL r.f. FFC: s lokalorganisation (Finlands Fackföreningars centralorganisation) r.f. Finlands Sjömansunions Ålands avdelningen r.f. Mariehamns Bokarbetare r.f (Team) PAM Ålandshandelsanställda r.f. PAM Hotell & restauranganställda r.f. PAU Post och logistikunionen Ålandsavdelningen r.f. Super (närvårdarna) r.f. Ålands Byggnadsförbund r.f. Ålands Kemiska arbetarföreningen r.f. (Team) Ålands Kommunalanställda JHL r.f. Ålands Landskapsanställda JHL r.f. Ålands Livsmedelsarbetare lokalavdelning r.f.

6 Andra medlemsföreningar i ABF-Åland Ålands Mångkulturella förening Vill vara en bro mellan de olika kulturer som finns på Åland och stödja nyinflyttades integration i det åländska samhället. De vill sprida information om olika kulturer för att förebygga motsättningar. Pussel Familjen Vill vara ett stöd för ensamförsörjare och pusselfamiljer i olika skeden av sin utveckling. Vi arbetar för att förbättra villkoren i både det sociala livet och arbetslivet; dels genom att påverka de politiska besluten och dels genom att skapa rum för kontakter och information genom olika aktiviteter för medlemmarna. SKUNK intresseorganisationen för ungdomar i skärgården Bevakar skärgårdsungas intressen och stärker, utvecklar och arrangera fritidsverksamhet. Vill ge skärgårdsungdomar inom olika intresseområden bättre möjligheter till utbyte med ungdomar inom och utom skärgården och fortgående föra diskussion kring ungdomspolitik, ungdomskultur och skärgårdsungdomars behov och önskemål. Ålands fredsförening Emmaus Återvinner och återanvänder så mycket som möjligt av det överflöd som vårt samhälle producerar. Upprätthåller Emmaus returbutik, Cirkeln och Världsbutik & antikvariat Pierre samt Emmaus byggretur. Bedriver biståndsarbete. Skapar arbetsplatser och engagerar unga och gamla i frivilligarbete.arrangerar och ordnar konstutställningar insamlingar, organiserar läger och fester, föreläsningar, diskussioner och seminarier. Tar ställning och påverkar genom utlåtanden, meddelanden och andra aktiviteter. Ålands hyresgästförening Föreningens uppgift är att bidra med gratis rådgivning till hyresgästerna i landskapet Åland och att utreda och informera om bostads- och boendemiljöfrågor. Föreningen ska också påverka det offentliga och privata beslutsfattandet i bostads- och boendefrågor. Visans vänner Arrangerar medlemsträffar, julfester, konserter, festivaler och viscaféer, mm. Som medlem bestämmer du själv vilka aktiviteter du vill delta i och hur du vill delta; understöda, lyssna, sjunga och/eller spela. Vill ge möjlighet för alla intresserade att utvecklas tillsammans med andra inom musik och framträdande. Ålands Litteraturförening En förening för dem som är intresserad av att läsa, skriva eller diskutera litteratur. Medlemskapet kräver inte några speciella förmågor eller kunskaper, utan är öppen för alla litteraturintresserade i olika åldrar. Kulturföreningen Katrina arrangerar konserter och andra musikevenemang. Kulturföreningen vill främja professionalismen i det åländska musiklivet. Årets konserter är indelade i tre säsonger. En vår- och höstsäsong samt en sensommarvecka i kammarmusikens tecken. Socialdemokraterna på Åland Målet är ett självstyrt och demokratiskt samhälle, där frihet, jämlikhet och solidaritet råder. Föreningen verkar som ett parti på Åland och arbetare lokalt, regionalt och internationellt. Röd Ungdom Föreningens syfte är att främja politiskt medvetande och vänsterideologi genom att bland annat ordna diskussioner, seminarier, kurser, fester bedriva forsknings-, informations- och publikationsverksamhet, rikta initiativ till olika myndigheter, samarbeta med andra motsvarande föreningar.

7 inhemsk mat - Inhemskt arbete! Bli medlem i Ålands socialdemokrater Anmäl dig till socialdemokraterna@lagtinget.ax eller fyll i och sänd in till Ålands socialdemokrater, PB 69, MARIEHAMN Namn Stipendier utdelas för projekt och insatser inom biståndsarbete, fredsfostran och fredsforskning samt humanitära insatser. Stödet kan utdelas till föreningar och enskilda. Fonden tar emot donationer och får in pengar via kondoleanser och gratulationer. Vill du söka stöd 2012, skriv en fritt formulerad ansökan sänd till ABFÅland före 15 mars. Finlands Livsmedelsarbetareförbund Broholmsgatan Helsingfors tel E-post Adress och tel. Om du vill göra en kondoleans eller uppvakta någon med en insättning, ring eller maila ABF- Åland så ordnar vi det på ett smidigt sätt eller kontakt en av bankerna. ÅAB Nordea Andelsbanken FI Läs mer om Minnesfonden på ETT STARKT FÖRBUND DU OCH METALL Delta på Metalls svenska kurser! Mer information av Magnus Salmela tfn

8 Trygghet i livet FFC: s lokalorganisation på Åland Du tjänar på att vara med i facket! Tillsammans kan vi få ett bättre arbetsliv! Kollektivavtalet är en grund att stå på Vill du bli medlem? Kontakta oss idag - du har inget att förlora! Kontaktpersoner: FFC: s representant på Åland Du hoppas säkert att fler än du själv uppskattar det arbete du gör! Men det viktigaste är att du får en lön som du kan leva på. Varför lönar det sig att vara medlem? Anställningstryggheten är en av de viktigaste motiven att gå med i facket. Via fackförbundet är det också lättare att driva sina egna och andras intressen. Lön och andra arbetsvillkor Fackförbundet representerar dig i förhandlingar med arbetsgivarna och arbetsgivarförbunden om löner och andra arbetsvillkor. Parterna ingår sedan ett kollektivavtal där det slås fast vad ditt och alla andras arbete som ett minimum är värt. I kollektivavtalet kommer man också överens om bl. a arbetstider, lön under sjukledighet, övertidsersättningar, kvälls- och nattillägg, semesterlön. Arbetslöshetsskydd Om du hör till ett fackförbund är du samtidigt medlem i en arbetslöshetskassa. Ifall du blir arbetslös så har du en inkomsttrygghet i form av en dagpenning som är relaterad till din inkomst. Henrik Lagerberg tel henrik.lagerberg@smu.fi Bekanta dig med FFC: s lokalorganisations hemsida: www. facket.ax Trygghet i arbetslivet! FFC: s hemsida:

9 Fackföreningsrörelsen Har under åren lopp fått en hel del till stånd. Om det inte funnits någon fackföreningsrörelse, så skulle vi inte på långt när haft sådana rättigheter som vi har idag, och som vi betraktar mer eller mindre som självklara. Några exempel på vad fackföreningsrörelsen har varit med och åstadkommit. Åtta timmars ordinarie arbetsdag. Fem dagars arbetsvecka Arbetstidsförkortning Arbetstidsrelaterade ersättningar som t ex kvälls- och nattillägg,skiftestillägg, helgersättning Semester och semesterlön, samt semesterpenning Sjukledighet och sjuklön Lön får vård av sjukt barn Uppsägningsskydd Arbetsavtalslag Arbetarskyddslag Försäkra dig om att de som är bra idag också är bra imorgon! TEAM -Industribranschernas fackförbund rf har två avdelningar på Åland: Ålands kemiska arbetarföreningen finns på följande arbetsplatser Optinova Plasto ScanTube Colorant Chromatics Rollic Tvättcentralen Tvättservice Kontaktperson: Sturle Fjäder e-post s.fjader@optinova.fi mobil Mariehamns Bokarbetare har medlemmar som arbetar på tryckerier, i tidningshus och i mediaverksamhet för så väl print som web. Kontaktperson: Carola Salminen e-post carola.salminen@live.se mobil Hemsida:

10 Servicefacket PAM är Finlands största förbund inom servicebranscherna med över medlemmar. PAMs medlemmar arbetar bl.a. i butiker, restauranger, fastighetstjänster, inom väktarbranschen... Våra riksomfattande telefonnummer är Växeln Frågor som gäller medlemskapet Frågor kring arbetslöshetsskyddet Frågor som gäller anställningsärenden (klicka på svenska så kommer du till våra svenska sidor) ABF-ÅLAND Arbetarnas bildningsförbund på Åland rf. Finns på webben: Nås via mobil/mess: E-post: info@abfaland.ax Har lokaler på: Ålandsvägen 55 Mariehamn Har ett elektroniskt nyhetsbrev som du gratis kan prenumerera på genom att maila oss. Gilla oss på Facebook och få info om sådant som är på gång. Gilla

Vinterlov. Semesterpenning. Uppsägningsskydd. Sommarlov. Arbetslöshetsskydd. Familjeledigheter. Övertidsersättningar Arbetspension.

Vinterlov. Semesterpenning. Uppsägningsskydd. Sommarlov. Arbetslöshetsskydd. Familjeledigheter. Övertidsersättningar Arbetspension. Sommarlov Övertidsersättningar Arbetspension Familjeledigheter Fem dagars arbetsvecka Arbetslag med åtta timmars arbetstid om dagen Uppsägningsskydd Företagshälsovård Grupplivsförsäkring Semesterpenning

Läs mer

Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor!

Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor! Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor! En stark fackförening gör skillnad Kraven på oss arbetstagare ökar hela tiden. Vi ska göra mer på kortare tid. Genom vårt arbete

Läs mer

Strax dags för jobb. Om anställning och facket

Strax dags för jobb. Om anställning och facket Strax dags för jobb Om anställning och facket IF Metall din Har du eller utbildar du dig till arbete inom industrin är IF Metall din fackförening. Du och alla andra medlemmar ska behandlas rättvist och

Läs mer

HYMYILE LEVEÄMMIN PALVELUAMMATISSA.

HYMYILE LEVEÄMMIN PALVELUAMMATISSA. HYMYILE LEVEÄMMIN PALVELUAMMATISSA. Servicefacket PAM är ditt fackförbund Om du arbetar eller studerar inom en privat servicebransch Handel, hotell- och restaurang, städ- och fastighetsservice, säkerhet,

Läs mer

Varför ska du vara med i facket?

Varför ska du vara med i facket? Varför ska du vara med i facket? www.gåmedifacket.nu 020-56 00 56 Vill du förhandla på egen hand? Det gör inte din chef. Visst kan du förhandla om din egen lön, och visst kan du själv diskutera dina villkor

Läs mer

Verksamhetsplan 2017

Verksamhetsplan 2017 Verksamhetsplan 2017 Inledning ABF-Ålands syfte är vara en del av det fria bildningsarbetet grundat på jämlikhetens, solidaritetens och demokratins principer. Föreningen ska arbeta för ett aktivt medborgarskap,

Läs mer

ROLLSPEL E 013 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista

ROLLSPEL E 013 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista ROLLSPEL E 013 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning Ordlista ordförande fackförening/facket fackklubb kommunalarbetareförbundet fackförbund kommun landsting medlem löntagare socialdemokrat tjänsteman arbetare

Läs mer

Fackförbundet ST det största facket inom statlig verksamhet

Fackförbundet ST det största facket inom statlig verksamhet Fackförbundet ST det största facket inom statlig verksamhet ST driver frågor som jag tycker är viktiga, som möjlighet att påverka sin egen utveckling och jämställdhet. Lisa Wedin, Controller på Arbetsförmedlingens

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan 2015 Inledning ABF- Ålands syfte är vara en del av det fria bildningsarbetet grundat på jämlikhetens, solidaritetens och demokratins principer. Föreningen ska arbeta för ett aktivt medborgarskap,

Läs mer

Välkommen till Seko!

Välkommen till Seko! Välkommen till Seko! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET TCO-förbundet nära dig Foto: Sören Andersson VISION VÅR VISION: Vi i Försvarsförbundet ska genom vårt arbete medverka till bättre livskvalitet för medlemmarna FÖR DIG Jobbar du inom försvaret eller en

Läs mer

LO Ung utbildningar. Lar dig mer om facket!

LO Ung utbildningar. Lar dig mer om facket! 2012 LO Ung utbildningar Lar dig mer om facket! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

Är du frisör? Bli medlem och gör skillnad du också. Välkommen som medlem

Är du frisör? Bli medlem och gör skillnad du också. Välkommen som medlem Är du frisör? Bli medlem och gör skillnad du också. Välkommen som medlem Välkommen som medlem Som medlem är du alltid i fokus hos oss. Tillsammans hjälps vi åt och ser till att medlemskapet lönar sig för

Läs mer

Bli medlem i Handels du är värd det! korta argument för dig som värvar nya medlemmar

Bli medlem i Handels du är värd det! korta argument för dig som värvar nya medlemmar Bli medlem i Handels du är värd det! korta argument för dig som värvar nya medlemmar Att bli medlem i Handels en bra affär! Medlemskap i facket är fortfarande en självklarhet samtidigt finns det undersökningar

Läs mer

Välj ett bättre arbetsliv

Välj ett bättre arbetsliv Fackförbundet ST Välj ett bättre arbetsliv Gå med i facket som gör skillnad för dig Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget Därför ska du vara med i facket I Sverige regleras inte alla regler och villkor på

Läs mer

Ingenjör och högskoleanställd

Ingenjör och högskoleanställd Ingenjör och högskoleanställd Välkommen till Sveriges Ingenjörer Ingenjörernas visioner leder oss steg för steg mot ett bättre samhälle. Det är er innovationskraft som löser våra gemensamma problem, höjer

Läs mer

arbetslivet. Vi är övertygade om att ju fler vi är, desto starkare är

arbetslivet. Vi är övertygade om att ju fler vi är, desto starkare är Vi är Unionen! Vem är du? Du vet bäst vad som är viktigt i ditt arbetsliv. Men det är tillsammans vi ser till att din tid på jobbet blir som du vill ha den. Vi är våra medlemmar och därför är våra viktigaste

Läs mer

LO Ung utbildningar. Lar dig mer om facket!

LO Ung utbildningar. Lar dig mer om facket! 2014 LO Ung utbildningar Lar dig mer om facket! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

Välkommen som medlem. 7 av 10 är redan med. Bli medlem och gör skillnad du också.

Välkommen som medlem. 7 av 10 är redan med. Bli medlem och gör skillnad du också. Välkommen som medlem 7 av 10 är redan med. Bli medlem och gör skillnad du också. Välkommen som medlem Handels är ett av Sveriges mest framgångsrika fackförbund. Vi ökar och har idag cirka 156 000 medlemmar.

Läs mer

Ingenjör och doktorand

Ingenjör och doktorand Ingenjör och doktorand Välkommen till Sveriges Ingenjörer Du som är ingenjör och doktorand utför ett särskilt viktigt arbete för hela samhället. Genom att ta fram ny kunskap är din arbetsinsats avgörande

Läs mer

Kom med i Livsmedelsarbetareförbundet!

Kom med i Livsmedelsarbetareförbundet! Kom med i Livsmedelsarbetareförbundet! Gratis elevmedlemskap för dig som studerar Livs är på din sida! Slaktare och bagare. Snusarbetare och kylpersonal. Maskin skötare och kafferostare. Bryggare och kex

Läs mer

Välj ett bättre arbetsliv

Välj ett bättre arbetsliv Fackförbundet ST Välj ett bättre arbetsliv Gå med i facket som gör skillnad för dig Därför ska du vara med i facket I Sverige regleras inte alla regler och villkor på din arbetsplats i lag utan fastställs

Läs mer

Studieprogram. FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM SEKO Väst

Studieprogram. FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM SEKO Väst Studieprogram 2011 FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM SEKO Väst 2 Innehållsförteckning Information om ungdomskurser för dig under 30 år...5 Om Facket... 6 Om Samhället...7 Om Global rättvisa...8 Om Främligsfientlighet...

Läs mer

Välkommen som medlem. Bli medlem och gör skillnad du också! Martina, skönhetsvård

Välkommen som medlem. Bli medlem och gör skillnad du också! Martina, skönhetsvård Välkommen som medlem Bli medlem och gör skillnad du också! Martina, skönhetsvård 10 skäl att gå med i Handels 1. Kollektivavtal på din arbetsplats 2. Årliga lönehöjningar 3. Ersättning vid övertid och

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2016 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

LO Ung utbildningar. Lar dig mer om facket!

LO Ung utbildningar. Lar dig mer om facket! 2013 LO Ung utbildningar Lar dig mer om facket! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka

Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka På omslaget: Camilla Jansson, vagnvärd Harjit Kaur, spärrexpeditör Stefan Färnström, behandlingsassistent Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen

Läs mer

Ung i Seko Väst aktiviteter

Ung i Seko Väst aktiviteter Ung i Seko Väst aktiviteter Ung i Seko Väst aktiviteter Ungdomskurser Det finns en hel del att lära sig om man är ny inom den fackliga verksamheten eller behöver fler argument för att gå med, Hur tar jag

Läs mer

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg.

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Emilie! Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Hoppas att du har anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det

Läs mer

Välkommen som medlem. Information om Handels avtal för tjänstemän inom Coop

Välkommen som medlem. Information om Handels avtal för tjänstemän inom Coop Välkommen som medlem Information om Handels avtal för tjänstemän inom Coop Välkommen som medlem Handels förhandlar avtal för ett stort antal tjänstemän. Handels målsättning är att våra tjänstemannaavtal

Läs mer

Hej arbetsgivare! Som medlem i KFO har du professionella rådgivare vid din sida i med- och motvind.

Hej arbetsgivare! Som medlem i KFO har du professionella rådgivare vid din sida i med- och motvind. Hej arbetsgivare! Som medlem i KFO har du professionella rådgivare vid din sida i med- och motvind. Ett medlemskap Välkommen till Arbetsgivarföreningen KFO Sveriges största fristående arbetsgivarorganisation.

Läs mer

Du tjänar på kollektivavtal

Du tjänar på kollektivavtal Du tjänar på kollektivavtal Föräldralön. Mer pengar att röra dig med när du är föräldraledig tack vare kollektivavtalet. ITP. Marknadens bästa pensionsförsäkring ger dig mer pengar när du slutar jobba

Läs mer

Det ska löna sig att vara medlem i Handels. Dina medlemsförmåner

Det ska löna sig att vara medlem i Handels. Dina medlemsförmåner Det ska löna sig att vara medlem i Handels Dina medlemsförmåner Dina medlemsförmåner Välkommen som medlem i Handels. För dig och alla som valt att gå med i Handels vill vi göra vårt yttersta för att det

Läs mer

En liten broschyr om ditt jobb och dina rättigheter

En liten broschyr om ditt jobb och dina rättigheter JOBBA! En liten broschyr om ditt jobb och dina rättigheter 23 sidor som ger dig bättre koll på ditt jobb och på oss 05 välkommen till ditt arbetsliv! Om att jobba och varför vi ger dig den här broschyren.

Läs mer

Verksamhetsplan 2019

Verksamhetsplan 2019 SKUNK skärgårdsungdomarnas intresseorganisation Inledning SKUNK är en intresseorganisation för skärgårdsungdomar, målgruppen är 7 25 år men främst gruppen 12 20 år. Intresse har dubbel betydelse: dels

Läs mer

Tvärfackliga studier Jönköpings län 2016

Tvärfackliga studier Jönköpings län 2016 2016 Tvärfackliga studier Jönköpings län 2016 1 Information. Ledigt för fackliga studier: Ansökan ska göras till arbetsgivaren senast 14 dagar före utbildningens start. Vi rekommenderar att du anmäler

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2019 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

Gemenskap ger styrka

Gemenskap ger styrka Välkommen till Seko Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Medan du utvecklar Sverige så utvecklar vi dig

Medan du utvecklar Sverige så utvecklar vi dig Medan du utvecklar Sverige så utvecklar vi dig Välkommen till Sveriges Ingenjörer Som ingenjör banar du vägen mot framtiden. Det är dina innovationer och visioner som ska lösa våra gemensamma problem,

Läs mer

Du gör skillnad. Stark tillsammans

Du gör skillnad. Stark tillsammans Du gör skillnad Stark tillsammans Du gör skillnad Som medlem är du alltid i fokus hos oss. Tillsammans hjälps vi åt och ser till att medlemskapet lönar sig för dig och dina arbetskamrater. Ditt engagemang

Läs mer

STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM. Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans!

STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM. Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans! STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans! Gör en annan värld möjlig! Den här broschyren riktar sig till arrangörer som är på väg eller vill börja samarbeta

Läs mer

Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser

Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser Till varje bild har vi tagit fram punkter på vad du kan prata om. Se dessa som inspiration och stöd till dina egna

Läs mer

E-PRINT, 3 000 EX, AUG 2015. REKRYTERING YRK 2015:013. Medan du utvecklar Sverige så utvecklar vi dig

E-PRINT, 3 000 EX, AUG 2015. REKRYTERING YRK 2015:013. Medan du utvecklar Sverige så utvecklar vi dig E-PRINT, 3 000 EX, AUG 2015. REKRYTERING YRK 2015:013 Medan du utvecklar Sverige så utvecklar vi dig 150714_Broschyr_skiss_2.indd 3 2015-07-17 17:12 Välkommen till Sveriges Ingenjörer Som ingenjör banar

Läs mer

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 Telefontider: måndag, onsdag, fredag 8.30 12.00 och tisdag, torsdag kl. 13.00 16.00 Vad jobbar vi med just nu: Mycket händer i TioHundra ab. Hela bolagsstyrelsen

Läs mer

FÖRSVARSFÖRBUNDET. Facket för dig inom försvaret eller försvarsnära myndigheter oavsett utbildning eller yrke. FÖRSVARSFÖRBUNDET

FÖRSVARSFÖRBUNDET. Facket för dig inom försvaret eller försvarsnära myndigheter oavsett utbildning eller yrke. FÖRSVARSFÖRBUNDET Facket för dig inom försvaret eller försvarsnära myndigheter oavsett utbildning eller yrke. Foto framsida: Sören Andersson Foton inlaga: Thinkstockphoto VISION Vi i Försvarsförbundet ska genom vårt arbete

Läs mer

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Ksenija,

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Ksenija, Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Ksenija, Genomgående mycket bra svar. Väl genomtänkta resonemang kring fackliga grundtankar såväl som bra koll på regelverket. Du hade bara ett par smärre missar

Läs mer

Du tjänar på kollektivavtal. för dig som är arbetsgivare

Du tjänar på kollektivavtal. för dig som är arbetsgivare Du tjänar på kollektivavtal för dig som är arbetsgivare 2 Kollektivavtal det tjänar du på För dig som är arbetsgivare Varför finns det kollektivavtal? Den svenska arbetsmarknaden bygger på att fackföreningar

Läs mer

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET TCO-förbundet nära dig Foto: Sören Andersson VISION VÅR VISION: Vi i Försvarsförbundet ska genom vårt arbete medverka till bättre livskvalitet för medlemmarna FÖR DIG Jobbar du inom försvaret eller en

Läs mer

Ska du vara föräldraledig?

Ska du vara föräldraledig? Ska du vara föräldraledig? Information om vad man ska tänka på när man ska vara föräldraledig Ska du vara föräldraledig? När du är föräldraledig sänks din medlemsavgift till Handels gäller inte avgiften

Läs mer

Fackliga utbildningar 2016. För medlemmar i Kommunal Vänerväst

Fackliga utbildningar 2016. För medlemmar i Kommunal Vänerväst Fackliga utbildningar 2016 För medlemmar i Kommunal Vänerväst Varför gå en kurs? Du är den som bäst kan driva de frågor som är viktiga för dig och dina kollegor på jobbet. Men för att kunna göra det behövs

Läs mer

Du gör skillnad. Stark tillsammans

Du gör skillnad. Stark tillsammans Du gör skillnad Stark tillsammans Du gör skillnad Som medlem är du alltid i fokus hos oss. Tillsammans hjälps vi åt och ser till att medlemskapet lönar sig för dig och dina arbetskamrater. Ditt engagemang

Läs mer

Kollektivavtal det tjänar du på

Kollektivavtal det tjänar du på Kollektivavtal det tjänar du på för dig som är arbetsgivare 1 2 Kollektivavtal det tjänar du på För dig som är arbetsgivare Varför finns det kollektivavtal? Den svenska arbetsmarknaden bygger på att fackföreningar

Läs mer

FACKLIGA STUDIER. Hösten 2011

FACKLIGA STUDIER. Hösten 2011 FACKLIGA STUDIER Hösten 2011 ABF ÖREBRO LÄN Drottninggatan 38 702 22 Örebro Tel: 019-601 54 13 Fax: 019-601 54 09 E-POST: tomas.hjort@abf.se thomas.andersson@abf.se LO-distriktet Örebro-Värmland Kungsvägen

Läs mer

Värva en kollega! NÅGRA TIPS TILL DIG SOM VILL UPPMUNTRA EN KOLLEGA ATT BLI MEDLEM I SVERIGES ARBETSTERAPEUTER

Värva en kollega! NÅGRA TIPS TILL DIG SOM VILL UPPMUNTRA EN KOLLEGA ATT BLI MEDLEM I SVERIGES ARBETSTERAPEUTER Värva en kollega! NÅGRA TIPS TILL DIG SOM VILL UPPMUNTRA EN KOLLEGA ATT BLI MEDLEM I SVERIGES ARBETSTERAPEUTER Värva en kollega några tips, 2017, reviderad mars 2018 Sveriges Arbetsterapeuter Layout: Pontus

Läs mer

Medlemsguide. Försäkringsmannaförbundet FMF rf Försäkringstjänstemännens arbetslöshetskassa

Medlemsguide. Försäkringsmannaförbundet FMF rf Försäkringstjänstemännens arbetslöshetskassa Medlemsguide Försäkringsmannaförbundet FMF rf Försäkringstjänstemännens arbetslöshetskassa Denna guide innehåller allmän information för medlemmarna i Försäkringsmannaförbundet och Försäkringstjänstemännens

Läs mer

Medlemskapets värde Visste du att medlemskapet ger dig allt detta?

Medlemskapets värde Visste du att medlemskapet ger dig allt detta? Medlemskapets värde Visste du att medlemskapet ger dig allt detta? och Metall Samlad styrka Som medlem i IF Metall är du aldrig ensam. Tillsammans påverkar vi och ser till att våra kollektivavtal har bra

Läs mer

Välkommen som ny medlem! Tillsammans gör vi arbetslivet ännu bättre.

Välkommen som ny medlem! Tillsammans gör vi arbetslivet ännu bättre. Välkommen som ny medlem! Tillsammans gör vi arbetslivet ännu bättre. ST 2014. Produktion: Fackförbundet STs Kommunikationsenhet. Tryck: Vitt Grafiska januari 2016. Tack för ditt förtroende! Vi är glada

Läs mer

Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser

Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser Till varje bild har vi tagit fram punkter på vad du kan prata om. Se dessa som inspiration och stöd till dina egna

Läs mer

Känner du. dig osynlig? Jobbar du med e-handel? Gå med i Handels och bli stark tillsammans!

Känner du. dig osynlig? Jobbar du med e-handel? Gå med i Handels och bli stark tillsammans! Känner du dig osynlig? Jobbar du med e-handel? Gå med i Handels och bli stark tillsammans! Du kan göra skillnad! Det är lätt att känna sig osynlig i e-handelsbranschen eftersom du aldrig möter kunderna

Läs mer

VAD ÄR VIKTIGAST NÄR DET GÄLLER ARBETE?

VAD ÄR VIKTIGAST NÄR DET GÄLLER ARBETE? ARBETSLIV VAD ÄR VIKTIGAST NÄR DET GÄLLER ARBETE? 1. Vilka yrken ska ha hög respektive låg lön enligt dig? 2. Vilken funktion har lönen förutom som inkomst? 3. Vad tror du är den främsta orsaken till att

Läs mer

Kollektivavtal vad är grejen?

Kollektivavtal vad är grejen? Kollektivavtal vad är grejen Det är skönt när det finns avtal om lön och andra villkor. Men så är det inte på alla arbetsplatser. Första steget för den som bryr sig och vill ha koll* på sitt jobb är att

Läs mer

Välkommen. som medlem. För dig som jobbar inom Fonus-koncernen Bli medlem och gör skillnad du också!

Välkommen. som medlem. För dig som jobbar inom Fonus-koncernen Bli medlem och gör skillnad du också! Välkommen som medlem För dig som jobbar inom Fonus-koncernen Bli medlem och gör skillnad du också! Välkommen som medlem Handels förhandlar avtal för ett stort antal tjänstemän. Handels målsättning är att

Läs mer

NORRA VÄRMLAND. Mästerkock Datasnille eller stor Skaparkrat. Vi öppnar dörrarna. Välkommen till ABF. Studieprogram

NORRA VÄRMLAND. Mästerkock Datasnille eller stor Skaparkrat. Vi öppnar dörrarna. Välkommen till ABF. Studieprogram NORRA VÄRMLAND Mästerkock Datasnille eller stor Skaparkrat. Vi öppnar dörrarna. Välkommen till ABF Studieprogram VÅREN 2013 VÄLKOMMEN TILL ABF NORRA VÄRMLAND Folkbildningen finns till för att alla oavsett

Läs mer

Lär dig mer om facket!

Lär dig mer om facket! LO UNG UTBILDNINGAR 2017 Lär dig mer om facket! Lär dig mer om facket och var med och påverka På kursen Om facket får du lära dig vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet. Du får lära

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2018 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

fastighetsservicebranschens fickavtal

fastighetsservicebranschens fickavtal fastighetsservicebranschens fickavtal 1.12.2013 31.1.2017 De centrala bestämmelserna i fastighetsservicebranschens kollektivavtal 1.12.2013 31.1.2017 Innehåll FASTIGHETSSERVICEBRANSCHENS ARBETSVILLKOR...

Läs mer

Stå inte ensam. Bli medlem nu! Avgiftsfritt medlemskap

Stå inte ensam. Bli medlem nu! Avgiftsfritt medlemskap Stå inte ensam Bli medlem nu! Avgiftsfritt medlemskap Gå med idag utan avgift! Byggnads är Sveriges starkaste fackförbund med fler än 100 000 medlemmar. Vi finns över hela landet och företräder alla byggnadsarbetare.

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2017 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2017 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2019 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

Lär dig mer om facket!

Lär dig mer om facket! LO UNG UTBILDNINGAR Lär dig mer om facket! Lär dig mer om facket och var med och påverka På kursen Om facket får du lära dig vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet. Du får lära dig

Läs mer

LO-facken Avesta Studiekatalog Våren 2013

LO-facken Avesta Studiekatalog Våren 2013 LO-facken Avesta Studiekatalog Våren 2013 Vi lever i en tid av för mycket arbete och för lite bildning; en tid då människor är så flitiga att det blir dumma. Oscar Wilde LO-facken i Avesta samarbetar med

Läs mer

Våren 2018 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

Våren 2018 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Våren 2018 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2018 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

Gladare måndagar. Innehåller medlemsanmälan. Just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 72672

Gladare måndagar. Innehåller medlemsanmälan. Just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 72672 Gladare måndagar. Innehåller medlemsanmälan Just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 72672 *Om du är under 30 betalar du endast 100 kr för hela första året Vi är fackförbundet

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2019 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

Våren 2019 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

Våren 2019 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Våren 2019 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter

Läs mer

Gå på avslut gå med i Säljarnas!

Gå på avslut gå med i Säljarnas! Gå på avslut gå med i Säljarnas! Yrkesförbundet för dig som jobbar med försäljning. Att vara säljare är världens bästa jobb. I alla fall om du frågar oss. Friheten, utmaningen och den individuella prestationen

Läs mer

Privata sektorns förtroendemannaval Valanvisningar för perioden 2014 2016

Privata sektorns förtroendemannaval Valanvisningar för perioden 2014 2016 Privata sektorns förtroendemannaval Valanvisningar för perioden 2014 2016 www.tsn.fi HÄLSO- OCH SOCIALVÅRDENS FÖRHANDLINGSORGANISATION TSN RF PRIVATA SEKTORNS FÖRTROENDEMANNAVAL Valanvisningar för perioden

Läs mer

I METALL ÄR DU ALDRIG ENSAM. www.metalliliitto.fi

I METALL ÄR DU ALDRIG ENSAM. www.metalliliitto.fi I METALL ÄR DU ALDRIG ENSAM www.metalliliitto.fi fiskars brands finland, billnäs KOM MED I METALL! MMetallförbundet är Finlands största fackförbund för industrin. Vi är en stark och betydelsefull intresseorganisation

Läs mer

Information om Handels avtal för tjänstemän. Bli medlem och gör skillnad du också! Välkommen som medlem. Malin, tjänsteman

Information om Handels avtal för tjänstemän. Bli medlem och gör skillnad du också! Välkommen som medlem. Malin, tjänsteman Information om Handels avtal för tjänstemän. Bli medlem och gör skillnad du också! Välkommen som medlem Malin, tjänsteman 10 skäl att gå med i Handels 1. Kollektivavtal på din arbetsplats 2. Årliga lönehöjningar

Läs mer

Hösten 2018 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

Hösten 2018 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Hösten 2018 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter

Läs mer

Till dig som jobbar inom Försvaret

Till dig som jobbar inom Försvaret Till dig som jobbar inom Försvaret Med dig blir vi ännu starkare Tack vare att vi är många kan vi sätta tryck på arbetsgivaren. Men du kan hjälpa oss att bli ännu starkare. Bra villkor När Sverige ställer

Läs mer

HÖSTen 2019 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

HÖSTen 2019 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! HÖSTen 2019 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter

Läs mer

KAMPANJBOK. -Var med i Sveriges största samtalskampanj.

KAMPANJBOK. -Var med i Sveriges största samtalskampanj. KAMPANJBOK -Var med i Sveriges största samtalskampanj. Jag vet att Sverige kan vara möjligheternas land för alla. Men då måste jobben sättas först och vi måste investera i infrastruktur, klimatomställning

Läs mer

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver?

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver? 1 Vår organisation Kongress 2014 2 Hur ska vi jobba framöver? Fackliga studier. Information och opinionsbildning. Kultur. Medlemsförsäkringar. Ekonomi och avgiftsfrågor. Medlemsutveckling. Klubbar, avdelningar

Läs mer

A-kassan är till för dig som har arbete

A-kassan är till för dig som har arbete A-kassan är till för dig som har arbete Illustration: Robert Nyberg. Trygga vågar Trygga människor vågar. Vågar ställa om och pröva nya banor. Samhällets sätt att tillverka varor och erbjuda tjänster förändras

Läs mer

ALLT DU BEHÖVER VETA OM ETT MEDLEMSKAP I SHR

ALLT DU BEHÖVER VETA OM ETT MEDLEMSKAP I SHR ALLT DU BEHÖVER VETA OM ETT MEDLEMSKAP I SHR VÄLKOMNA TILL DET ROLIGASTE VI VET! Vi jobbar i en fantastiskt rolig och spännande bransch och vi kan varje år räkna in många nya medlemmar. Restauranger och

Läs mer

FORSKARFÖRBUNDET TIETEENTEKIJÖIDEN LIITTO The Finnish Union of University Researchers and Teachers. Forskning för livet

FORSKARFÖRBUNDET TIETEENTEKIJÖIDEN LIITTO The Finnish Union of University Researchers and Teachers. Forskning för livet FORSKARFÖRBUNDET TIETEENTEKIJÖIDEN LIITTO The Finnish Union of University Researchers and Teachers Forskning för livet Ett medlemskap i Forskarförbundet är ett viktigt tecken på uppskattning för den egna

Läs mer

EXPERTER PÅ LÄKEMEDEL

EXPERTER PÅ LÄKEMEDEL EXPERTER PÅ LÄKEMEDEL Sveriges Farmaceuter 2013 Grafisk form: Erika Jonés Foto: Ola Hedin Tryck: Vitt Grafiska OMVÄRLDEN FÖRÄNDRAS OCH VI MED DEN. Det innebär nya roller, nya uppgifter och nya utmaningar

Läs mer

Tvärfackliga studier Jönköpings län 2015

Tvärfackliga studier Jönköpings län 2015 2014-12-15 Tvärfackliga studier Jönköpings län 2015 1 Information. Ledigt för fackliga studier: Ansökan ska göras till arbetsgivaren senast 14 dagar före utbildningens start. Vi rekommenderar att du anmäler

Läs mer

Studieprogram Hösten 2011

Studieprogram Hösten 2011 Studieprogram Hösten 2011 FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM SEKO Väst Innehållsförteckning Information om ungdomskurser för dig under 30 år... 4 Om Facket... 5 Om Samhället... 6 Om Global rättvisa... 7 Om Främligsfientlighet...

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2017 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

Det här är SEKOs medlemmar

Det här är SEKOs medlemmar Det här är SEKO 1 Det här är SEKOs medlemmar Tåg som kommer i tid, posten hemburen, varma hus, framkomliga vägar och fungerande telefoner. Och så förstås trygg färjetrafik, säkra fängelser och en trevlig

Läs mer

Jobbar du extra eller deltid? Nu ännu förmånligare att vara medlem i Handels om du pluggar och jobbar extra eller jobbar deltid.

Jobbar du extra eller deltid? Nu ännu förmånligare att vara medlem i Handels om du pluggar och jobbar extra eller jobbar deltid. Nu ännu förmånligare att vara medlem i Handels om du pluggar och jobbar extra eller jobbar deltid. Martin, medlem i Handels Jobbar du extra eller deltid? Nu är det ännu förmånligare att vara medlem i Handels

Läs mer

Vi är Kommunal KOMMUNIKATIONSPLATTFORM NOVEMBER 2016

Vi är Kommunal KOMMUNIKATIONSPLATTFORM NOVEMBER 2016 Vi är Kommunal KOMMUNIKATIONSPLATTFORM NOVEMBER 2016 Den här kommunikationsplattformen ger vägledning och tips kring hur vi ska kommunicera med medlemmar, potentiella medlemmar, allmänhet och beslutsfattare.

Läs mer

Värvningshandbok. Råd och tips vid värvning av nya medlemmar och medlemsvård. ST inom Sveriges Domstolar

Värvningshandbok. Råd och tips vid värvning av nya medlemmar och medlemsvård. ST inom Sveriges Domstolar ST inom Sveriges Domstolar Värvningshandbok Råd och tips vid värvning av nya medlemmar och medlemsvård Reviderad 2006-05-31 Reviderad 2008-11-11 Reviderad 2015-08-25 Reviderad 2017-03-15 Innehållsförteckning

Läs mer

Kommunal Västra Hisingen erbjuder sina medlemmar utan förtroendeuppdrag olika medlemsutbildningar

Kommunal Västra Hisingen erbjuder sina medlemmar utan förtroendeuppdrag olika medlemsutbildningar Kommunal Västra Hisingen erbjuder sina medlemmar utan förtroendeuppdrag olika medlemsutbildningar Du ansöker om studieledighet enl Studieledighetslagen 3 och stipendie utgår från Kommunal. Tänk på att

Läs mer

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET!

LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! 2016 LO UNG UTBILDNINGAR LAR DIG MER OM FACKET! Lär dig mer om facket och var med och påverka. På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet.

Läs mer

FACKFÖRBUNDET ST DITT ARBETSPLATSFACK

FACKFÖRBUNDET ST DITT ARBETSPLATSFACK FACKFÖRBUNDET ST DITT ARBETSPLATSFACK ST 2015. Produktion: Fackförbundet STs Kommunikationsenhet. Fackförbundet ST. Tilltryck: April 2016. En arbetsplats en fackförening ST är det ledande fackförbundet

Läs mer