RAPPORT VÄGVERKET SKYLTFONDEN. [Logo infogas] Individuella trafikförsäkringar för MC. Sweco position AB. Lars Bolling UPPDRAGSNUMMER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT VÄGVERKET SKYLTFONDEN. [Logo infogas] Individuella trafikförsäkringar för MC. Sweco position AB. Lars Bolling UPPDRAGSNUMMER 6601901"

Transkript

1 [Logo infogas] RAPPORT UPPDRAGSNUMMER Individuella trafikförsäkringar för MC STOCKHOLM Sweco position AB Lars Bolling 1 (34)

2 FÖRORD Rapporten är framtagen med ekonomiska bidrag från Vägverkets Skyltfond. Ståndpunkter och slutsatser i rapporten reflekterar författaren och överensstämmer inte med nödvändighet med Vägverkets ståndpunkter och slutsatser inom rapportens ämnesområden. I övrigt tackas alla intervjupersoner och faktagranskare som tagit sig tid att delta och kvalitetssäkra denna studie. Sweco Postion AB Lars Bolling 2 (34)

3 Sammanfattning Denna rapport är en förstudie där pay as you drive-konceptet kommer analyseras ur motorcyklisters perspektiv. Tidigare forskning sammanställs och ny information från intervjuer vägs in i analysen. Syftet med rapporten är att höja blicken ovanför det rent tekniska förutsättningarna och undersöka metoder och intresse för genomförande av PAYD för MC i Sverige. David Normans modell skulle mycket väl kunna ligga till grund för bedömning av ett trafiksäkert körmönster och en utveckling där körsätt premiesätts snarare än motorcykelmodell är en bra utveckling. Den absolut viktigaste trafiksäkerhetsfaktorn för MC är hastigheten men riskutbildning är också en faktor som inte utnyttjats tillräckligt idag. Mer pengar i plånboken är troligtvis en viktig faktor till att svenska motorcyklister ska ansluta sig till PAYD. Det kan dock även behövas yttre påverkan, kanske via branschgemensamma initiativ, lagkrav eller beskattning, för att den stora massan ska ansluta sig. Detta inte minst beroende på att vägen är resan för många motorcyklister varför de troligtvis inte väljer billigare vägar eller tider för sin resa. PAYD-tekniken bör vidare anpassas efter motorcyklisters behov varför det är klokt att bygga in PAYDtekniken i den redan existerande MC-specifika tekniken som exempelvis finns i MCanpassade navigationssystem. Framöver behövs det fler praktiska tester av MC-specifika PAYD-system, vilket också Vägverkets senaste ITS-strategi förordar. Dessa tester bör inbegripa hur premierna kan beräknas utifrån Normans modell för loggat körsätt och hur lägre premier faktiskt påverkar körbeteendet. Det behövs också fler kundundersökningar av intresset för att ansluta sig till PAYD. Fler tester med motorcykelanpassad PAYD-utrustning bör också utföras. Slutligen så är det av största vikt att undersöka vidare hur man ska få de värsta fartsyndarna att anslut sig till PAYD. De bör fångas upp dels för att kunna påverka dem att köra mer trafiksäkert dels genom att tvinga dem att betala större del av de trafikskadekostnader de åsamkar samhället. Bidragsgivare till rapporten har varit Vägverkets Skyltfond. 3 (34)

4 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING SYFTE OCH FRÅGESTÄLLNINGAR DISPOSITION AVGRÄNSNINGAR TIDIGARE FORSKNING 7 2. BAKGRUND TEORETISKT ANGREPPSSÄTT TEORETISK BAKGRUND TILL PAY AS YOU-DRIVE KONCEPTET TIDIGARE FORSKNING OM TRAFIKSÄKERHET FÖR MC TEKNIKEN BAKOM PAY AS YOU DRIVE TIDIGARE PAYD-PROJEKT SAMMANFATTNING METOD OCH KÄLLOR LITTERATUR INTERVJUER RELIABILITET OCH VALIDITET INTERVJUER INTERVJU 1: ANDERS KULLGREN, TRAFIKFORSKARE PÅ FOLKSAM INTERVJU 2: JESPER CHRISTENSEN, GENERALSEKRETERARE PÅ RIKSORGANISATIONEN SVERIGES MOTORCYKLISTER INTERVJU 3: MARIA WEDIN, PRODUKTSPECIALIST INOM MOTOR PÅ LÄNSFÖRSÄKRINGAR SLUTSATSER OCH DISKUSSION SAMMANFATTANDE SLUTSATSER ANVÄNDNING AV RESULTATEN TRAFIKSÄKERHETSNYTTA FRAMTIDA FORSKNINGSBEHOV KÄLLFÖRTECKNING 34 4 (34)

5 Akronymer och förkortningar ABS-bromsar = Låsningsfria bromsar FAL = Försäkringsavtalslagen FEMA = Federation of European Motorcyclists Association GPRS = General Package Radio Services. Datatrafiksignal som skickar paket med mellan 30 och 100 kilobit per sekund. ISA = Intelligent Speed Adaptation eller Intelligent stöd för hastighetsanpassning MC-OLA = Det Vägverksinitierade nationella OLA-projekten för motorcyklister som avslutades OLA står för Objektiva fakta, Lösningar och Avsikter och står för arbetssättet i projektet som syftar till att företag, organisationer och myndigheter ska jobba tillsammans mot högre trafiksäkerhet. Bland deltagarna återfinns förutom Vägverket även Försäkringsförbundet, Rikspolisstyrelsen, SMC med flera. PAYD = Pay As You Drive. Samlingsbegrepp för den typ av individuella trafikförsäkringar som grundas på att faktorer bakom hur ett fordon förs fram även ska påverka försäkringspremiens storlek. PAYS = Pay As You Speed. Samlingsbegrepp för den typ av individuella trafikförsäkringar som grundas på att hur fort ett fordon förs fram även ska påverka försäkringspremiens storlek. SMC = Riksorganisationen Sveriges Motorcyklister TFF = Trafikförsäkringsföreningen TSL = Trafikskadelagen UMTS = Universal Mobile Telecommunicate System. Europeisk variant av 3G. Klarar idag en överföringshastighet på 384 Kilobit per sekund men kommer i framtiden klara 2 Megabit per sekund. 5 (34)

6 1. INLEDNING I Sverige omkommer varje år personer i trafikrelaterade skador varav cirka 50 personer har fått skador som kan kopplas till motorcykelolyckor. (Arvidsson, 2006) Att öka trafiksäkerheten och minska trafikskadekostnaderna för samhället är därför självfallet en högt prioriterat fråga. Med den bakgrunden klubbade Sveriges riksdag igenom en ny skatt på trafikförsäkringen i juni 2007, vilket ses som det första steget mot en ny trafikförsäkringsmodell i Sverige. (Norman, 2008) Premien i nuvarande trafikförsäkringssystem bestäms av fordonsmodell och trafikantens kön, ålder och bostadsort. En modell som även inbegriper förares körsätt skulle kunna vara ett sätt att främja trafiksäkerheten. Detta genom att belöna trafiksäkert beteende i trafiken med lägre trafikförsäkringspremie. I utvecklingen av en sådan individuell trafikförsäkringsmodell måste hänsyn tas till tre aspekter: Samhället och försäkringsbolagens olika kostnader för trafikolyckor, försäkringsbolagens premiesättning och den nya geografiska teknikens möjligheter i detta fält. (Arvidsson, 2006) Den första av dessa punkter är tätt förknippat med den önskan som finns att fördela om trafikskadekostnader från samhället till försäkringsbolagen och således i slutändan de skyldiga som gör trafikförseelser. Den andra handlar om att förstå försäkringsbolagens premiesättning för att finna bra teoretisk grund för hur loggningen av trafikanterna ska användas för att påverka premien. Vad gäller den tredje punkten så finns det idag modern teknik som ger goda möjligheter att koppla faktiskt körsätt mot premiekostnad. Så för att lyckas med införandet av en individuell trafikförsäkring är det av största vikt att inte bara undersöka tekniken och hur trafikhandlande ska loggas utan också lyfta blicken och komma fram till vad som ska loggas, hur de loggade materialet ska omvandlas i olika premier och hur PAYD bör införas för att omfördela de totala trafikskadekostnaderna till trafikanter som står för förseelserna på bästa möjliga sätt. På samma sätt är det också av största vikt att inte dra alla trafikslag över en kant utan att undersöka särdrag och eventuella anpassningar utifrån olika trafikslag i utvecklingen av individuella trafikförsäkringar. 1.1 SYFTE OCH FRÅGESTÄLLNINGAR Sweco vill i denna studie höja blicken från tekniken och undersöka faktorer gällande införandet av ett individuellt trafikförsäkringssystem i Sverige. Syftet är vidare att förstå hur försäkringsbranschen, motorcyklistintressen, och trafikforskarläget ser på PAYD som koncept och vilken potential de ser i denna metod. Sweco önskar också divergera PAYD-konceptet utifrån olika trafikslag för att säkerställa att motorcyklisternas synsätt tas i beaktande så tidigt som möjligt i införandeprocessen av detta nya försäkringssystem i Sverige. 6 (34)

7 I de pågående utredningarna om pay as you drive-konceptets eventuella införande i Sverige tycks fokus ligga på personbilstrafikanter och yrkestrafik. Risken finns därför att motorcyklisternas åsikter inte riktigt kommer fram i den grad som är önskvärt. I denna studie ligger därför fokus på motorcyklisternas särskilda behov i trafiken, så att dessa belyses på ett bra sätt och inte riskerar att glömmas bort. 1.2 DISPOSITION I det inledande kapitlet sätts frågan gällande individuella trafikförsäkringar in i sitt sammanhang. Tidigare publicerat material gällande pay as you drive konceptets tester internationellt och dess teoretiska och tekniska komponenter läggs fram. Därefter redovisas de intervjuer som genomförts inom ramen för detta projekt. Rapporten avslutas sedan med en analys och diskussion där tidigare material jämförs med här framtaget material och slutsatser dras. 1.3 AVGRÄNSNINGAR Då denna studie ämnar öka förståelsen för motorcyklister och deras behov och intresse för PAYD fokuseras här MC-relaterade frågor. Andra trafikslags specifika PAYDegenskaper tas inte upp annat som kontrast till MC-egenskaper. Eftersom fokus ligger på försäkringsbolagens premiesättning och hur dessa kan påverkas av teknik så avhandlas inte frågan gällande trafikskadekostnader i någon djupare mening i denna rapport. På grund av att tekniken för PAYD redan är relativt väl undersökt är det inte tekniken som är huvudspåret i denna rapport. I de fall tekniken ändå nämns här är det framförallt de motorcykelspecifika förutsättningarna som diskuteras. 1.4 TIDIGARE FORSKNING Helhetsbilden av motorcyklister, försäkringsfrågor och trafiksäkerhet har inte undersökts i någon funnen litteratur. Däremot har delar av här undersökta ämnet avhandlats i följande skrifter. PAYD-begreppet har bland annat undersökts och redovisats av VTI i rapporten Intelligenta försäkringar för person- och lastbilar. (Arvidsson, 2006) Rapporten studerar PAYD-fenomenet internationellt och på den tekniska arenan. Fokus i studien är lagt på personbilar och lastbilar. Anders Nilsson har också undersökt internationella PAYDexempel i rapporten Ny trafikförsäkringsmodell: Vad kan Svensk trafiksäkerhet lära av Norwich Union, Ålborg m.fl.. (Nilsson, 2008). Här undersöks Pay as you drive-konceptet i 7 (34)

8 de redan införda systemen i Danmark och i Storbritannien för att hitta de bästa variablerna för ett framtida system i Sverige. Vad gäller trafiksäkerhetsforskning gällande MC återfinns mycket information kopplad till satsningen MC-OLA, exempelvis Dan Ullenbergs studie Motorsykelsäkerhet- en litteraturstudie och meta-analys. (Ullenberg, 2003) Här har Ullenberg gått igenom internationell forskning om trafiksäkerhet gällande motorcyklar och presenterar trafiksäkerhetshöjande åtgärder som görs av föraren, på motorcykeln och på vägmiljön. Johan Strandroth och Jörgen Persson har också undersökt dokumentationen av svenska MC-relaterade dödsolyckor vilket resulterade i Vägverkets Publikation 2005:82 som också är knuten till MC-OLA. (Strandroth, 2005) Motorcyklisternas egen europeiska organisation FEMA har också givit ut en rapport med deras syn på trafiksäkerhet under namnet Ett program för de europeiska motorcyklisternas trafiksäkerhet, vilken också den återfinns i MC-OLA. (FEMA, 2004) PAYDs teoretiska grundpelare har undersökts av David Norman i Individuell trafikförsäkring försök att finna mätbara parametrar. (Norman, 2008). I denna rapport undersöker Norman vilka tekniska hjälpmedel det finns att tillgå för att mäta trafikanters körsätt på ett tillförlitligt sätt. De tekniska möjligheterna för att bygga upp PAYD-system har förutom ovan angivna rapporter även undersökts av andra skribenter, exempelvis Stefan Myhrberg i rapporten HMI-ISA Försök med alternativa förargränssnitt för varnande ISA. (Myhrberg, 2005) 2. BAKGRUND Enligt trafikskadelagen (TSL) så ska alla svenska fordonsägare teckna en trafikförsäkring. (Strömbäck, 2009) Premien till denna försäkring grundas idag på försäkringsbolagens klassningslista över reparationskostnader, olycksstatistik, bilmodell, ålder, kön, bostadsort och körsträcka. (Arvidsson, 2006) Försäkringspremierna är således inte individuellt anpassade vilket gör att personer i en försäkringsgrupp betalar schablonmässigt vad trafikskadekostnaden för hela gruppen förväntas landa på. För att förmå respektive försäkringstagare att betala mer utifrån faktisk handling än förväntad körning, undersöker försäkringsbranschen nu möjligheterna att införa trafikförsäkringssystem som bygger på faktisk körning, kallat PAYD. Att individanpassa trafikförsäkringarna skulle också vara ett steg närmare målet att få de som åsamkar trafikskadekostnader att betala dessa. Nedan följer en bakgrund till PAYD-systemet som ett avstamp från redan publicerad litteratur, ett avstamp som sedan kommer följas upp med nyhämtad information från de intervjuer som genomdrivs 8 (34)

9 2.1 TEORETISKT ANGREPPSSÄTT I denna studie av PAYD-konceptet för motorcyklister är det teoretiska angreppssättet framförallt grundat i trafikförebyggande åtgärder mot föraren, enligt Ullenborgs tredelade uppdelning av trafiksäkerhetsförebyggande åtgärder för motorcyklister riktade mot föraren, mot motorcykeln och mot vägmiljön. (Ullenberg, 2003). Hur PAYD ska anpassas tekniskt för motorcykeln och för anpassning av vägmiljön berörs också i förbigående, men det är i motorcyklisten och dess koppling till PAYD-konceptet som studien har sin kärna. Vad gäller Arvidssons uppdelning i tre aspekter av PAYD-försäkringar, är det försäkringsbolagens premiesätting som framförallt ligger i fokus här. De andra två: Samhället och försäkringsbolagen olika trafikskadekostnader och användbarheten av geografisk IT i detta fält diskuteras även de i förbigående men är inte denna studies huvudspår. (Arvidsson, 2006) I diskussioner kring teknisk utrustning tas här utgångspunkt i uppdelningen av PAYDutrustning i fyra kategorier: Färdskrivare, passiva GPS positioneringssystem, svarta lådor och telematikutrustning. (Arvidsson, 2006) I de fall diskussionen fördjupas och även tekniken kring det närliggande teknikområdet ISA diskuteras så bottnar dessa framställningar ur Bagdadis uppdelning i fyra olika varianter av ISA: Varnande system, informerande system, stödjande system och system för kvalitetssäkring. (Arvidsson, 2006) Fokus här är således kopplingen mellan försäkringar och förare utifrån ovan angivna utgångsvärden. Här följer en bakgrund för att sätta denna rapport i sitt sammanhang. 2.2 TEORETISK BAKGRUND TILL PAY AS YOU-DRIVE KONCEPTET För att kunna åskådliggöra och analysera en trafikants körsätt krävs en rad tekniska hjälpmedel som är relativt väl undersökta och dokumenterade. Men det teoretiska ramverket som behövs för att transformera de uppmätta värdena till en uträknad individuell trafikförsäkringspremie är inte lika väl undersökt. (Norman, 2008) 9 (34)

10 Figur 1: Normans beslutsevalueringsmodell (Norman s. 11) Pilarna benämnda F1, F2 och F3 åskådliggör hur trafikanten får intryck från fordonets beteeende och från medtrafikanterna. Pilen o1 står för loggning av de beslut som trafikanten gör och i1 och i2 visar ur trafikantens sinnen och fysik skulle kunna loggas. Norman har därför tagit sig an denna befarade kunskapsbrist och utvecklat en beslutsevalueringsmodell (se figur 1 ovan) som skulle kunna ligga till grund för utvecklandet av individuella trafikförsäkringssystem. (Norman, 2008) Han har även försökt hitta mätbara storheter för att klassificera körsätt och föreslår nedanstående lista på kategorier som kan ha mätbara trafiksäkerhetsbrister (Norman s. 13): 10 (34)

11 Figur 2: Normans lista på kategorier som har mätbara brister i trafiksäkerhet. Utöver teorierna om vad och hur man ska logga och utveckla premier finns även andra tankar kring införandet av ett pay as you-drive koncept. Sara Arvidsson menar att en mer individuellt anpassad trafikförsäkring vore ett stort steg framåt jämfört med dagens försäkring som hon menar är ett marknadsmisslyckande; De som kör korrekt och trafiksäkert får betala för sina trafikfarliga medtrafikanter som hamnar i olyckor gång på gång. (Arvidsson, 2006) Samhället och den samlade gruppen försäkringstagare betalar idag en stor del av trafikskadekostnaderna 1 och hon tror att ett försäkringssystem där de skyldiga får betala en större del av de faktiska kostnaderna vore både ett steg att öka trafiksäkerheten (de kostar att köra mot lagen) och faktiska mindre kostnader för samhället eftersom större kostnader betalas av de orsakande individerna. Idag portionerar försäkringsbolagen ut trafikskadekostnader på hela grupper av försäkringstagare, så att alla gruppens försäkrade betalar för de förväntade trafikskadekostnaderna som några i gruppen kommer begå. (Arvidsson, 2006) Arvidsson trycker vidare på möjligheterna som den nya tekniken inom ITS-området för med sig i termer av att individanpassade trafikförsäkringar. (Arvidsson, 2006) Och även om hon tror att framförallt de som kör säkert kommer ansluta sig till en början, gissar hon att de som verkligen skulle behöva ansluta sig och loggas, fartdårarna, kommer ansluta sig på sikt. Detta eftersom fler och fler ansluter sig och premierna kan höjas mer och mer 1 För att ge en bild av storleken på dessa kostnader så kan nämnas att de sammanlagda trafikskadekostnaderna var kring 50 miljarder i Sverige (Arvidsson, 2006) 11 (34)

12 för de som är kvar eftersom det då är högre och högre andel fartdårar i den försäkringsgruppen. Det som de dock slår fast är att samhällets vinster av att införa Pay as you drive sannolikt är högre än försäkringsbolagens varför samhället måste driva på försäkringsbolagen i denna fråga. Ett sätt skulle kunna vara att de som varit med om trafikolyckor skulle kunna få ersättning och sjukskrivning betald av försäkringsbolaget (regressrätt) vilket skulle öka försäkringsbolagens kostnader och deras incitament att gå med i PAYD. Kanske skulle staten även ge skatterabatt till de som ansluter sig för att öka intresset. 2.3 TIDIGARE FORSKNING OM TRAFIKSÄKERHET FÖR MC I Sverige ökar antalet motorcyklister och MC-relaterade olyckor. (Strandroth, 2005) Denna ökning har pågått de senaste 10 åren och i dags dato märks ingen avmattning av denna utveckling utan motorcyklarna på de svenska vägarna ökar likväl som olyckorna som är relaterade till dessa. (Strandroth, 2010) Risken för att vara med i en trafikolycka är inte större för en motorcyklist jämfört med andra trafikanter, men om olyckan väl är framme så är personskadefrekvensen mycket högre än för olyckor med andra fordonstyper. (Ullenberg, 2003) Figur 3: Skadade personer per miljoner körda personkilomter för bilförare, moped, lätt och tung motorcykel. Siffrorna represneterar olyckor i Norge under 1998, men Ullenborg tror att de även motsvarar även förhållandet i Sverige. (Ullenberg s. 1) Ullenberg hävdar vidare att 90 % av all motorcykelolyckor resulterar i en personskada och de vanligaste skadeområdena är benen och armarna. Vid dödsolyckor är skador på huvud, bröst och nacke i övervikt och det i kombination med benskadors allvarliga karaktär gör att skadereducering framförallt gör nytta på dessa kroppsdelar. (Ullenberg, 2003) I Sverige är 50 % av personskadeolyckorna singelolyckor och 50 % kollisionsolyckor enligt Ullenberg. 12 (34)

13 Vad gäller singelolyckorna framställer han vidare att: De oftast inträffar på landsväg, i kurvor och på grund av felaktig inbromsning. Övrigt så ökar skaderisken kraftigt om föraren träffar ett föremål, exempelvis ett mitträcke. Vad gäller kollisioner sker dessa oftast med personbil och när denna svänger vänster. Vidare menar Ullenberg att kollisionen ofta på att personbilsföraren ej beaktat sin väjningsplikt gentemot motorcyklisten på ett korrekt sett, ofta förklarat med att han/hon inte såg motorcykeln eller felbedömde hastighet och avstånd. Enligt FEMA så är 8 av 10 motorcykelolyckor baserade på bilförarens ouppmärksamhet. (FEMA, 2004) Strandroth poängterar dock att i dessa korsningsolyckor så visar hans forskning att motorcyklisten hållit en hastighet mycket över den lagstadgade i 60 % av fallen. (Strandroth, 2010) Han tror inte heller att bilförarens ouppmärksamhet är roten till olyckan i 80 % av fallen som FEMA hävdar ovan, utan bedömer att skulden delas av båda trafikanterna i mycket högre utsträckning och att de ibland också är ingens fel: Alltså alla inblandade har gjort helt korrekta val men skymd sikt eller andra oförutsedda händelser har orsakat olyckan. Slutligen hävdar Ullenberg att skadenivån blir långt mindre om motorcyklisten kastas ner på vägbanan och ej in i andra fordonet, något som dock sker i 90 % av kollisionerna. Vad gäller ålder och erfarenhets inverkan på olycksstatistiken är forskningen entydig: Unga förare som kört få kilometer är långt mer representerade i olyckstatistiken. Internationell forskning visar exempelvis att hälften av 900 motorcykelolyckor i Kalifornien skedde med personer som hade haft motorcykelkörkort i mindre än ett år. Och en annan studie visade att motorcyklister över 25 hade hälften så hög olycksfrekvens som motorcyklister mellan 15 och 19. Johan Strandroth har studerat alla dödsolyckor i Sverige mellan 2000 och 2003 och påvisar att var femte omkomna hade haft körkort i ett år eller mindre. (Strandroth, 2005) Dock tycks erfarenhet inte påverka kollisionsolyckor lika mycket som singelolyckor enligt en tysk studie från (Ullenberg, 2003) Vidare menar Ullenberg att forskning visar att unga är mer riskorienterade än erfarna motorcyklister, men att detta kan vara beroende av högre risktagande i högre utsträckning än/eventuellt i kombination med dålig erfarenhet/kunskap. I Ullenbergs rapport sammanställs de olycksreducerande och skadereducerande åtgärder av tre typer: Mot föraren, mot motorcykeln och mot vägmiljön. Föraren Utbildning av motorcyklisterna är inte entydigt med mindre olyckor enligt Ullenberg. Den obligatoriska förarutbildningen som fås i samband med att motorcykelkörkortet tas verkar olycksreducerande enligt forskningen men frivillig utbildning efter att körkortet är klart tenderar istället att öka olycksrisken enligt Ullenbergs undersökning. En bakomliggande faktor till detta skulle enligt författaren kunna vara att utbildningen är för fokuserad på handhavande av motorcykeln och för lite på motiverande faktorer bakom risktagande i trafiken. Detta beroende på att det inte behöver vara bristfälligt handhavande av motorcykeln som skapar olyckan utan även förmågan att /viljan att undvika trafikfarliga manövrar. 13 (34)

14 Att förare skulle förbjudas att köra de statistiskt sett trafikfarligaste tunga motorcyklarna är heller ingen framkomlig väg enligt Ullenberg. Förarna tenderar nämligen att köra än mer vårdslöst med lättare motorcyklar istället vilket ger en status quo i antalet olyckor totalt med lätta och tunga motorcyklar. En tredje faktor som motorcyklister själva kan göra är att satsa på nyaste skyddskläderna. Ullenberg menar att skadereduktionen på arm- och benskador bedöms till % om den nyaste typerna av skyddskläder används. Hjälmens viktiga skadereducerande faktor är känd sedan tidigare men nyaste forskningen talar även för att det är klokt att använda hjälmar med den nyaste hjälmtekniken som rörligt ytterskal mm. FEMA trycker här på utrustning som ska kunna användas även i varma klimat och kostnaden; Många motorcyklister köper utrustning för cirka och att byta denna är sedan kostsamt. (FEMA, 2004) Motorcykeln En viktig manöver för att öka säkerheten på motorcykeln som sådan är att installera låsningsfria bromsar (ABS-bromsar). Detta torde minska olycksmängden och skadeomfattningen eftersom låsta bromsar på en motorcykel får förödande konsekvenser och troligen skulle ABS-bromsar även underlätta för motorcyklister använda kraftigare inbromsningar och slippa ängslan att bromsarna skulle låsa sig. Strandroths forskning talar också för att ABS-bromsar på motorcykel ökar trafiksäkerheten: I hans studie så påvisar han att ABS-bromsar på MC minskar de allvarliga personskadeolyckorna med 48 %. (Rizzi, 2009) Detta är dock förknippat med en viss förändring i körstil eftersom motorcyklister generellt har ett ryggmärgsförsvar mot kraftiga inbromsningar. Detta resonemang understryks även av motorcyklisternas egen organisation Federation of European Motorcyclists Association (FEMA, 2004) Motoreffekten tycks däremot inte påverka olycksfrekvensen nämnvärt. Ullenberg skriver: Mycket tyder på att föraren och förarbeteendet är huvudorsaken till olyckor, inte motorstorleken på MC. (Ullenberg s. II) Strandroth poängterar dock att det finns samband i forskningen mellan motorcyklar av typen supersport tycks orsaka en högre olycksrisk oavsett förare. (Strandroth, 2010) Något som också ger högre olycksfrekvens är att framföra motorcyklar som föraren inte är bekant med. I Sverige var hälften av motorcykelolyckorna med dödlig utgång utförda på cykel som föraren haft i ett år eller mindre och 85 % av olyckorna där föraren haft motorcykeln i två år eller mindre. (Strandroth, 2005) Senare forskning trycker dock olyckor med lånade motorcyklar också har ett starkt samband med alkoholintag hos föraren, så det kan vara det snarare än själva lånet som står för den största riskökningen vid dessa olyckor. (Strandroth, 2010) Vidare hävdar Ullenberg att tänt halvljus är en annan olycksreducerande faktor. Det är också mycket troligt att andra sätt att öka motorcyklistens synlighet som kläder med reflexverkan eller diverse extraljus på fordonet skulle verka olycksminskande, men här saknas forskningsbevis. FEMA instämmer och stödjer ökad synlighet. (FEMA, 2004) De förtydligar dock att de anser det än viktigare att behålla uppmärksamhet i trafiken, ibland kan det vara kamouflerande med halvljus dagstid. 14 (34)

15 Figur 4: Exempel på halvljusets kamouflerande effekt i dagsljus. (FEMA s. 18) Passiv skyddsutrustning som benskydd och airbag är inte tillförlitligt testat enligt Ullenberg. Benskydd kan skydda benen men eventuellt skada huvud, bröst och nacke vid kollisioner. Airbag skyddar troligtvis huvudet vid sidokollisioner men kan skada föraren vid uppblåsning eller avkastning av motorcykeln. Vägmiljön Mycket talar för att vägfällor inte påverkar olycksstatistiken i så hög omfattning, men dessa slutsatser är dragna från relativt få fall varför mer forskning behövs. Detta underbyggs av det fakta att 7 % av dödsolyckorna i Sverige bedömdes bero på dåliga vägförhållanden. (Strandroth, 2005) När Strandroth nu gått igenom dödsolyckor fram till 2008 så kvarstår samma bild: Vägbanan har ej en så avgörande betydelse för olycksrisken. (Strandroth, 2010) FEMA menar vidare att en mycket stor del av infrastukturen i Europa byggs för bilister och större fordon och att motorcyklisternas behov glöms bort. (FEMA, 2004) Strandroth håller med och bekräftar att detta även gäller byggnation i Sverige. (Strandroth, 2010) Slutligen menar Ullenberg att vägräcken med skarpa utstickande delar är en stor olycksrisk för motorcyklister. En förbättring av dessa räcken genom att ta bort utstickande delar och möjliggöra motorcyklisten att glida längst med räcket utan stopp, skulle sannolikt minska skadefrekvensen avsevärt men än så länge saknas omfattande tester på detta. Strandroth håller med om att felaktigt utformade räcken med utstickande delar är en stor risk för motorcyklister. (Strandroth, 2010) Strandroth menar vidare att många olyckor inte är av den typen att de skulle undvikas av ett räcke utan stopp varför Ullenbergs minskade skadefrekvens inte nödvändigtvis är självklar. Även han efterfrågar mer forskning i framtiden för att undersöka detta område närmare. I Europa sker varje år 1,3 miljoner trafikolyckor med kroppsskada som följd. (Arvidsson, 2006) I Sverige dör personer varje år i trafiken vilket således är ett stort samhällsproblem. Stora summor läggs ner på trafiksäkerhetsåtgärder både av vägbyggare och av fordonstillverkare varför trafiksäkerhetsförbättrande faktorer är av stor vikt för samhällets ekonomi. 15 (34)

16 2.4 TEKNIKEN BAKOM PAY AS YOU DRIVE Vad det gäller ITS hävdar FEMA att det har utvecklats för få system för motorcyklar generellt. (FEMA, 2004) Ofta anpassas de enbart för bilar och när de sedan överförs till motorcyklar måste de anpassas i högre utsträckning till motorcyklisters behov för att inte bli trafikfarliga som exempelvis vid automatisk inbromsning automatiskt etc. Ett krav för den individuella trafikförsäkringen är att det finns tekniska produkter som klarar av att logga hur fordonet används. I de försök som hittills gjorts så är det vanligaste att de attribut försäkringsbolagen har riktat in sin på är körsträcka och i viss mån hastighet, varför de tekniska systemen utvecklats just för att logga dessa attribut. (Arvidsson, 2006) Idag finns det dock tekniska möjligheter att logga många fler attribut om försäkringsbolagen så skulle önska. (Norman, 2008) Den tekniska utrustningen i fordon kan delas upp i fyra kategorier: Färdskrivare, passiva GPS positioneringssystem, svarta lådor och telematikutrustning. (Arvidsson, 2006) Denna tekniska utrustning kan vidare sägas stå för två typer av lösningar för hur PAYD-systemet skulle beräkna premier för trafikanterna: Ett serverbaserat och ett klientbaserat system. I det serverbaserade systemet loggar färdskrivare och passiva GPS positioneringssystem data i/om fordonet utan att föraren påverkas direkt i fordonet. Denna information skickas sedan till en separat server som beräknar ut premien som sedan delges till trafikanten exempelvis via inloggning på en hemsida eller dylikt. I det klientbaserade systemet loggas också kördata som ovan men där används även svarta lådor och telematikutrustning för att kommunicera och beräkna data direkt i fordonet, vilket då kan ge direkt påverkan av ett beteende, exempelvis varning om att man kör för fort etc. Det är dock viktigt att poängtera att tekniken i motorcykeln måste kompletteras med annan teknik som tar tillvara på kördata och analyserar och låter detta påverka försäkringsbolagets premiebedömningar i båda dessa fall. Hittills har det vanligaste varit att det tillverkats projektspecifika mätsystem i de Pay as you drive-projekt som genomförts, inte sällan med hjälp av handdatorer. Dock växer denna nisch väldigt fort i dagens samhälle och fler och fler har navigationsutrustning inbyggd i bilar, mobiltelefoner och andra system som i detta hänseende kan ses som infrastruktur som även skulle kunna användas för ett PAYD-system. Vad gäller teknisk utrustning för hastighetsanpassning, som kan ses som en viktig del av PAYD, så har försök gjorts med ISA där motorcyklister var med som referensgrupp. (Myhrberg, 2005) Av dessa framkom exempelvis att motorcyklistens snabba accelerationer och retardationer ställer stora krav på/gör att hastighetsvarningar blir irrelevanta och inte hänger med. Där förtydligades också att varningssignaler måste komma till motorcyklisten på andra sätt än normalt, kanske med ljud i hjälmen eller vibrationer i handtagen. Fordonets position är en viktig faktor både för att logga hastighet likväl som körd sträcka varför navigationssystem som är kopplade till satelliter (GPS) fyller en viktig funktion. (Arvidsson, 2006) Dessa håller en positioneringsnoggrannhet på 0,5 till 2 meter och de moderna systemen har alltid kontakt med upp till 20 satelliter för att få en exakt och kontinuerlig positionering. Det är också värt att tänka på att GPS-täckningen blir sämre ju 16 (34)

17 närmare polerna man kommer vilket kan märkas i norra Sverige. Detta kan dock mildras en aning av den nya europeiska satelliterna inom Galileo-programmet. Ett annat känt problem är också problemet med GPS-täckning i tunnlar och i tät bebyggelse. De flesta individuella trafikförsäkringsprojekt har som sagt riktat in sig på antal körda mil vilket kan loggas relativt enkelt. Det som är lite mer komplicerat, och som troligtvis kommer mer och mer, är att jämföra faktisk hastighet med vägens lagstadgade hastighet. Detta bygger på att navigationsutrustningen har ett navigerbart vägnät med gällande hastighetsskyltar inbyggt, något som är standard i dagens navigationsutrustningar. På så sätt vet fordonet hur fort bilen ska köra på vägen och hastighetsöverskridelser kan dels loggas dels meddela direkt till föraren som en varning (kallat ISA). Det ska dock poängteras att hastighetsinformation i navigationsutrustningens inte håller meternoggrannhet på hela vägnätet idag. Hastighetsinformation finns på hela vägnätet men den högsta meternoggrannheten finns enbart på de större vägarna idag, men denna täckning av noggrann hastighetsinformation uppdateras kontinuerligt. Som redan nämnts så behöver det inhämtade datat sedan skickas till försäkringsbolaget. Detta kan antingen köras manuellt så till vida att föraren laddar ur sitt system i bilen, och laddar in i hemdator och vidare in till försäkringsbolagets hemsida eller liknande, vilket kan sägas inbegripas i det serverbaserade systemet ovan. Det kan också göras direkt från bilen via exempelvis GPRS- eller UTMS-signaler, vilket mer motsvarar det klientbaserade systemet ovan. 2.5 TIDIGARE PAYD-PROJEKT Internationellt har flera försök med individuella trafikförsäkringar redan genomförts. Försöken har använt sig av lite olika metodik för hur individanpassningen av systemen gått till. Den hittills vanligaste varianten har varit att logga fordonets position och tidpunkt för användande, något som exempelvis Norwich Union-försöket nedan är ett exempel på. Andra försök har fokuserat på att logga hastighet och på senare tid så har en andra variant blivit allt vanligare, vilket är ett försök att gå ett steg längre genom att även logga/undersöka hur ett fordon körts vad gäller exempelvis hastighet, acceleration och retardation och efterföljande av trafikföreskrifter etc., vilket Ålborg-försöket nedan är en variant av. Ofta benämns det första av dessa typer för PAYD medan försök att logga hastighet ofta kallas PAYS (beroende på att det hittills oftast varit loggning av hastighet som representerats hur fortdonet för fram). I denna rapport kallas dock alla försök för PAYD; Var man kör, när, hur länge och vilken hastighet är alla faktorer bakom hur man kör. Däremot är det viktigt att skilja på hur långt respektive försök kommit i förståelsen av hur ett fordon förts fram och hur noga och vilka faktorer som loggas. (Nilsson, 2008). Nedan angivna exempel har diverse olikheter sinsemellan, men trots det kan ändå dessa exempel grupperas i tre huvudgrupper enligt följande: 1. Exempel där position och tidpunkt för användande loggas, 2. Exempel där hastighet loggas och 3. Exempel där position, tidpunkt för användande, hastighet och eventuellt fler faktorer som acceleration och retardation etc. loggas och används för att räkna ut premien. 17 (34)

18 Vidare bör också beaktas att motorcyklister helt uteblivit eller endast ingått i mycket liten omfattning i nedan angivna exempel. Detta är dock en spegling av att motorcyklister generellt inte deltagit i PAYD-tester hittills, varför nedan angivna exempel utgör ett representativt urval av de PAYD-exempel som bedrivits internationellt. 2 Försökstyp 1: Position och tidpunkt för användande loggas Det holländska försäkringsbolaget Polis Direct testade sin variant Kilometry Policy i november (Arvidsson, 2006) I detta exempel mäts den faktiska körsträckan genom att trippmätaren avläses årligen av besiktningsman eller dylikt. Första året anger försäkringstagaren en uppskattad körsträcka och sedan ligger föregående års milantal till grund för premiekostnad framgent. Holländska staten stödjer projektet och tror att detta kan få trafikanter att köra mindre för att få lägre premiekostnader vilket kommer leda till färre trafikstockningar och mindre miljöpåverkan. De sydafrikanska försäkringsbolagen Nedbank och Hollard lanserar sin gemensamma försäkrings kallad Nedbank Pay Per K Coverage. 4 (Arvidsson, 2006) Även här är det de klassiska parametrarna tillsammans med antal körda kilometer per månad som skapar beräkningsgrund för premien. Varje ansluten försäkringstagare har ett kort som bensinpersonalen fyller i vid varje tankning. Dessa uppgifter skickas till Nedfleet som ersätter macken för bensinen och sedan regleras varje klients inrapporterade mätarställning varje månad och premien påverkas direkt. De israeliska olje- och försäkringsbolagen PAZ och Aryeh har ett liknande system i Israel. (Arvidsson s. 25) Sedan 1987 har israeliska bilar haft en sändare som sänder ut mätarställningen till mottagare i bränslepumparna. Nyligen har försäkringsbolagen fått ta del av denna information för att utforma premier utifrån de anslutna bilarnas körda sträckor. Det engelska försäkringsbolaget Norwich Union startade 2003 ett tvåårigt program de kallar Norwich Union PAYD Pilot Project. 5 (Arvidsson, 2006) Förutom de traditionella beräkningsparametrarna så loggas här även antal körda kilometer, när bilen används (billigare om man undviker att köra på natten) och var bilen körts. Dessa data loggas med hjälp av en GPS-försedd svart låda som monterats in i de 5000 anslutna bilarna. Med hjälp av mobiltelefonsignaler (GPRS) så skickas kördata till försäkringsbolaget. Ett annat amerikanskt exempel är General Motors och deras anslutna satellit navigationsföretag Onstar. (Arvidsson, 2006) GM monterar in GPS-utrustning i sina bilar som loggar körsträcka, och utifrån de mätningarna som skickas direkt till Onstarcenter via GPS-signaler så får bilister rabatt på premien. Under pågick ett försök kallat North Texas Pilot Project, där körsträcka korrelerades med olycksstatistik. (Arvidsson, 2006) Slutsatsen blev att de som kör mindre krockar mer sällan. 2 Se vidare diskussion om detta i kapitlet 3.3 Reliabilitet och validitet. 3 Se även 4 Se även 5 Se även 18 (34)

19 I Japan har Toyota lanserat ett PAYD-projekt där klienter kan installera en GPS som sänder kördata om position och status. 6 (Arvidsson, 2006) Dessa uppgifter ligger sedan till grund för en rörlig del av månadspremien som läggs på den traditionellt uträknade baspremien. Försökstyp 2: Hastighet har loggats Vad gäller att införa hastighetsparametern i PAYD-projekten så har ISA testats i flera projekt i Sverige. (Arvidsson, 2006) Generellt kan ISA delas upp i fyra varianter: Varnande system, informerande system, stödjande system och system för kvalitetssäkring. När 100 anslutna trafikanter i Borlänge testade att ansluta sig minskade fortkörning kraftigt både i antal och storlek. I Danmark genomfördes INFATI-projektet under början av 2000-talet. 7 (Arvidsson, 2006) Här kopplades GPS-utrustning till digital vägdatabas så att föraren fick en indikation på om man körde för fort direkt i bilen med röd lampa. Försöket var inte alls kopplat till försäkringsmorötter utan rent ISA-projekt och visade att hastigheten sänktes med 5-6 km/ vilket motsvarar en minska risk fler trafikolyckor med 25 %. Försökstyp 3: Position, tidpunkt för användande, hastighet och andra faktorer har loggats I Nordamerika har ett flertal försäkringsbolag gjort pilotstudier. Ett exempel är försäkringsbolaget Progressive och deras variant av att ge premierabatt för klienter som kör lite, långsamt och på rätt tidpunkt. (Arvidsson, 2006) Varje ansluten trafikant loggar sitt kördata med hjälp av en Trip Sensor som mäter hur ofta fordonet åker över 120km/h, hur många kilometer och när bilen körs. Dessa data laddas sedan in i hempc och vidare till försäkringsbolaget som ger rabatt på premie. Trip sensor mäter också antal kraftiga inbromsningar och accelerationer men den informationen påverkar ej premien utan utgör bara statistik till försäkringsbolaget. Den kanadensiska försäkringsbolaget Aviva gjorde ett motsvarande försök med 5000 bilister under 2005 med samma teknik och tankar om premierabatt som Progressive. (Arvidsson, 2006) Ett annat stort pilotprojekt har pågått i Nordamerika och Storbritannien, drivs av Intelligent Mechanism System Inc (IMS) och kallas ipaid. 8 (Arvidsson, 2006) Här har anslutna försäkringstagare använt sig av ett GPS-anknutet system som mäter kördata som körsträcka, tidpunkt, position, acceleration/retardation och hastighet. Kördata laddas senan in i hempc och in till ipaid-servern och via en personlig inloggning kan användaren se körhistorik och få försäkringsinformation på ipaids hemsida. Ett annat danskt exempel är spar på farten en fortsättning på INFATI där det danska försäkringsbolaget TopDAnmark går in och ger en lägre premie på upp till 30 % om den anslutna klienten inte kör för fort. 9 (Arvidsson, 2006) Projektet löper och 300 bilister förväntas vara med i studien. GPS-utrustningen med inbyggd vägdatabas 6 Se även 7 Se även 8 Se även 9 Se även 19 (34)

20 rapporterar loggfil varje dag till extern server och klienten får poäng om man reagerar på hastighetsbesked inom 6 sek. Fart loggas bara på hastighet över 80km/h för att gardera sig mot att vägdatabasen är fel på lägre hastigheter. Position loggas inte och överförs inte automatiskt. Sista exemplet är det Irländska försäkringsbolaget Axa som ger produkten Traksure. 10 (Arvidsson, 2006) Hastighet loggas med hjälp av GPS/GSM-signaler och inbyggs vägdatabas. Hastighet och lokalisering loggas var 15 sekund och står till grund för den månadspremie som varje klient åläggs betala. 2.6 SAMMANFATTNING Tidigare forskning har som beskrivits ovan framförallt fokuserat på personbilar. Det finns forskning om motorcyklister men deras särskilda behov har inte sammanvägs med trafikförsäkringskunskapen på området. Den tekniska utvecklingen har också kommit längre än den metodologiska varför tekniken men inte systemen/teorierna tycks finnas för ett PAYD. Även om fler och fler faktorer tycks loggas så ser man i Normans sammanställning att det finns fler faktorer som kan loggas. På så sätt skulle man kunna öka möjligheterna att matematiskt beräkna hur trafiksäkert ett fordon förs fram. Trafiksäkerheten för MC är också av största vikt eftersom personskadefrekvensen är så mycket större för motorcyklister än för andra trafikslag. För att öka trafiksäkerheten kan man satsa på föraren, motorcykeln eller vägmiljön enligt Ullenbergs uppdelning. I den fortsatta analysen i denna rapport, kommer fokus ligga på framförallt föraren hur denne kan få hjälp och påverkas så för ökad trafiksäkerhet. 3. METOD OCH KÄLLOR Detta projekt är tänkt att utföras som en förstudie där pay as you drive-konceptet kommer analyseras ur en motorcyklists perspektiv. Informationen om motorcyklisters särskilda behov kommer inhämtas genom litteraturstudier och genom intervjuer med representanter för motorcyklisternas intressen, trafiksäkerhetsexpertis och försäkringsbranschen. Denna studie utförs genom en kombination av litteraturstudie och intervjustudie. Tidigare forskning sammanställs och ny information från intervjuer och pågående tester vägs in i analysen. Intervjuerna är kvalitativa till sin karaktär. Vidare kommer pay as you drive-konceptets delar analyseras för att se hur en anpassning efter motorcyklisternas behov skulle genomföras. 10 Se även 20 (34)

21 I detta avsnitt sammanställs och analyseras den information som inhämtats i studien. Respektive informationsinhämtning (intervjuer, utländska exempel etc) redovisas var för sig. 3.1 LITTERATUR Litteraturen som använts som bakgrundsunderlag i denna rapport är en blandning av forskningsrapporter och andra sammanställningar som motorcykelbranschen själva tagit fram. För utförligare beskrivning så läs kapitel 1.4 Tidigare forskning. 3.2 INTERVJUER Här följer en kort beskrivning av de intervjuade: Anders Kullgren är forskningschef på Folksams enhet för trafiksäkerhetsforskning och har således många års erfarenhet av trafiksäkerhetsfrågor. Han sitter även med som sakkunnig i den senaste utredning som skett i Sverige där försäkringsbolag och Vägverket gemensamt testat PAYD med ISA. Jesper Christensen är Generalsekreterare på Riksorganisationen Sveriges Motorcyklister (SMC). Han har länge arbete med trafiksäkerhetsfrågor och fört fram Motorcyklisternas intressen i dessa frågor. Maria Wedin är produktspecialist inom motor, och framförallt tvåhjulingar, på Länsförsäkringar. Hon har även en bakgrund som Motorcykelinstruktör och sitter med i Trafikförsäkringsföreningen (TFF) och är där representant för motorfrågor utåt. 3.3 RELIABILITET OCH VALIDITET Litteraturen gällande trafiksäkerhet anses hålla en hög trovärdig eftersom den ingått i MC-OLA-projektet där många av samhällets viktigaste instanser ingått. Vad gäller den allmänna PAYD-bakgrunden så fås mycket information av rapporten som VTI står bakom, där deras gängse faktagranskning har utförts på rapporten. Då denna studie till stor del grundar sig på ett fåtal kvalitativa intervjuer ska resultaten inte generaliseras slentrianmässigt, så som vilken kvalitativ forskning som helst. Här är det djupet snarare än bredden som legat i fokus. Därför är också valet av intervjupersoner av stor vikt för rapportens trovärdighet. En trafikforskare, som forskat många år inom trafiksäkerhetsområdet och en representant för Världens största sammanslutning av landsvägsmotorcyklister och en representant för försäkringsbolagens syn på trafikförsäkringar för tvåhjulingar. Dessa utgör därför en viktig källa till central information i denna fråga. Dessa tre intervjupersoner understryker också reliabiliteten i 21 (34)

22 studien, informanterna har hög trovärdighet inom trafikförsäkringsdiskursen generellt och även mer specifikt god inblick i PAYD-begreppet och dess konsekvenser. Trovärdigheten hos intervjupersonerna är hög inte minst för att det inte finns några för eller emot faktorer här. Studien analyserar motorcyklisternas perspektiv varför medverkan av en lobbygrupp som SMC snarare kan ses som positiv än negativ eftersom syftet med studien var att låta dessa intressenter få komma till tals. Således anses syftet vara uppfyllt och studiens slutsatser kan anses ha hög validitet, de besvarar vad de skulle besvara. Litteraturen gällande trafiksäkerhet är specialiserad på motorcyklisters trafiksäkerhet och anses därför vara trovärdig och berättigad i denna studie. Litteraturen som ger en översiktlig bild av PAYD-begreppet och tidigare studier har tonvikt på andra trafikslag men detta beror på att motorcyklister till dags dato inte deltagit i PAYDdiskussioner/försök och anses därför enbart ge denna studie ett ökat berättigande. De angivna PAYD-exemplena har därför ett värde i denna studie eftersom de påvisar en spegling av att motorcyklister generellt inte deltagit i PAYD-tester hittills 11. Syftet med denna uppräkning av tidigare PAYD-projekt är inte heller att ge en fullständig redogörelse för alla hittills utföra försök med individuella trafikförsäkringar, utan enbart att ge några exempel på hur PAYD-projekt har utförts internationellt, varför denna uppräkning av tidigare erfarenheter gällande PAYD anses ha en berättigad plats även i denna studie som fokuserar på motorcyklister. 4. INTERVJUER Nedan följer de tre intervjuer som genomförts inom ramen för detta projekt. 4.1 INTERVJU 1: ANDERS KULLGREN, TRAFIKFORSKARE PÅ FOLKSAM Generellt sett bekräftar Anders Kullgren att försäkringspremien är hög för motorcyklister, vilket beror på det stora antalet trafikskador som sker i denna trafikantgrupp. (Kullgren, 2009) Skulle man kunna minska dessa kostnader finns det således en potential att även sänka dessa premier. En aspekt som är av vikt är hur vi medborgare påverkas av bevakning i fordonet. Enligt Anders så har tidigare tester visat att vi i Sverige inte påverkas i lika hög utsträckning som medborgare i andra länder när vårt körsätt loggas. Exempelvis så minskade krockarna med 20 % när bilförare i Schweiz försågs med lådor i bilarna som loggade körhistorik, medan motsvarande försök i Sverige inte givit någon minskad krockstatistik över huvud taget. Under hösten 2009 påbörjades ett projekt, där Anders var delaktig som sakkunnig, där pay as you drive-konceptet testades av försäkringsbolag och Vägverket gemensamt. 12 Som tidigare nämnts så är Sverige inte först ut i dessa tester, men det finns en del i dessa tester som ligger i framkant även internationellt: Användandet av ISA i 11 Under intervjuerna framkom att de första exemplen med PAYD med MC beräknas starta och pågå under hösten 2010, vilket kallas ebike10 och bedrivs i Spanien. 12 Projektet pågick under hösten 2009 men är för tillfället lagt på is. 22 (34)

23 försäkringssystemet. I tidigare användningar har hastigheten ofta loggats i så gott som alla fall men den har inte jämförts med en vägdatabas som sker i det svenska experimentet. Här kommer nämligen hastighetsöverträdelser loggas eftersom utrustningen använder sig av en inlagd vägdatabas som jämförs med den faktiskt körda hastigheten under körningen. Vad det gäller motorcyklisters försäkringspremie så finns det en kategori som har i särklass högst premier: Sporthojar eller Klass 7 som de benämns i försäkringstermer. Anders hävdar dock att det kan försvaras av olycksstatistiken; Dessa motorcyklar är inblandade i mellan 5 och 10 gånger fler olyckor än några andra motorcykeltyper. En annan aspekt som troligtvis kommer påverka de svenska trafikförsäkringarna framöver är våra politikers vilja att flytta över en större del av trafikskadekostnader på försäkringsbolagen framöver. Det är en utveckling som Anders också bekräftar står för dörren. Anders hävdar vidare att lägre hastighet är det i särklass viktigaste medlet för färre olyckor enligt gällande forskningsläget. Gärna också i kombination med rimliga hastighetsgränser; Vi trafikanter tenderar att köra mer laglydigt när vi tycker att hastighetsgränserna är relevanta. Vidare menar Anders att hanterbarheten av motorcykeln inte är i närheten av lika viktigt som sänkt hastighet för att undvika motorcykelolyckor. Motorcyklar är också överrepresenterade i olycksstatistiken och motorcykelolyckor blir också ofta så mycket värre; En motorcyklist har upp emot 10 gånger så stor risk att skadas i en trafikolycka jämfört med en bilist. Vad gäller PAYD så tror Anders vidare att det kan vara positivt att försäkringsbolag tillhandahåller det till sina kunder; Det kan ses som en konkurrensfördel av kunder som vill ansluta sig till detta system för individuella trafikförsäkringar. För att det ska få ett fullt genomslag och att alla trafikanter ska ansluta sig tror han dock att det behövs en branschgemensam satsning i framtiden. Troligen sker de första testerna med pay as you drive för MC i Spanien nu under hösten. Spanien använder redan PAYD för bilister skarpt och nu har det spanska försäkringsbolagsfinansierade försäkringsinstitutet Cesvi meddelat att de ska dra igång tester på motorcyklister under hösten Slutligen tror Anders att acceleration och retardation är bra mätvärden på en motorcyklistskörstil och kan därför vara bra saker att mäta i en pay as you drive för MC. Utöver dessa parametrar trycker han återigen på hastighetens betydelse för trafiksäkerheten på motorcyklar, varför denna parameter också är av stor vikt att få med i en pay as you drive utformad för MC. 23 (34)

Utveckling av omkomna och svårt skadade motorcyklister kontra antal motorcyklar i trafik (källa polisrapporterade trafikolyckor)

Utveckling av omkomna och svårt skadade motorcyklister kontra antal motorcyklar i trafik (källa polisrapporterade trafikolyckor) Potentiella risksituationer i trafiken och på motorbanan Lärandemål Målet är att deltagarna skall få kännedom om vilka de statistiskt vanligaste potentiella risksituationerna som kräver flest liv i trafiken.

Läs mer

Utveckling av omkomna och svårt skadade motorcyklister kontra antal motorcyklar i trafik (källa polisrapporterade trafikolyckor)

Utveckling av omkomna och svårt skadade motorcyklister kontra antal motorcyklar i trafik (källa polisrapporterade trafikolyckor) Potentiella risksituationer i trafiken och på motorbanan Lärandemål Målet är att deltagarna skall få kännedom om vilka de statistiskt vanligaste potentiella risksituationerna som kräver flest liv i trafiken.

Läs mer

Viktiga fakta om de vanligaste MC-olyckorna

Viktiga fakta om de vanligaste MC-olyckorna Viktiga fakta om de vanligaste MC-olyckorna Statistiken på dessa sidor är hämtade från Trafikverkets djupstudier av dödsolyckor på tvåhjulig MC och från STRADA dit polis och sjukvård rapporterar trafikolyckor.

Läs mer

OLYCKS- OCH SKADEREDUCERANDE EFFEKTER AV ABS (ANTILOCK BRAKE SYSTEM) PÅ MOTORCYKLAR

OLYCKS- OCH SKADEREDUCERANDE EFFEKTER AV ABS (ANTILOCK BRAKE SYSTEM) PÅ MOTORCYKLAR OLYCKS- OCH SKADEREDUCERANDE EFFEKTER AV ABS (ANTILOCK BRAKE SYSTEM) PÅ MOTORCYKLAR Matteo Rizzi 1, Johan Strandroth 2,3, Claes Tingvall 2,4 1 Vectura Consulting AB 2 Vägverket 3 Karolinska Institutet,

Läs mer

motorc för åren 2010-2020, version 1.0

motorc för åren 2010-2020, version 1.0 tning t a f n a m m a S å p t e h r e k ä s d a Ök d e p o m h c o l e k y motorc för åren 2010-2020, version 1.0 trategi s Gemensam Samverkan för gemensam strategi Både motorcyklar och mopeder fyller

Läs mer

OBS!! Arbetsutkast omkomna, svårt skadade och allvarligt skadade på mc o moped 2005-2013. Matteo och Johan

OBS!! Arbetsutkast omkomna, svårt skadade och allvarligt skadade på mc o moped 2005-2013. Matteo och Johan OBS!! Arbetsutkast omkomna, svårt skadade och allvarligt skadade på mc o moped 2005-2013 Matteo och Johan 1989 1991 1993 1995 1997 1999 2001 2003 2005 2007 2009 2011 2013 Antal mc i trafik kontra trafikarbetet

Läs mer

Alla måste betala trafikförsäkring.

Alla måste betala trafikförsäkring. Alla måste betala trafikförsäkring. Trafikförsäkringen är ditt skydd om olyckan slår till. Tänk dig att du helt utan skuld blir påkörd av en bilförare som saknar trafikförsäkring. Då vore det inte rätt

Läs mer

Villkorat körkort med ISA hastighetsanpassning? Lars Olov Sjöström och Tomas Jonsson, MHF

Villkorat körkort med ISA hastighetsanpassning? Lars Olov Sjöström och Tomas Jonsson, MHF Villkorat körkort med ISA hastighetsanpassning? Lars Olov Sjöström och Tomas Jonsson, MHF Hastighetsefterlevnad läget 2018 A) På det statliga vägnätet Andel trafikarbete inom hastighetsgräns 2018: 45 %

Läs mer

INTELLIGENT STÖD FÖR ANPASSNING AV HASTIGHET. ISA ISA-presentation OH nr 1

INTELLIGENT STÖD FÖR ANPASSNING AV HASTIGHET. ISA ISA-presentation OH nr 1 INTELLIGENT STÖD FÖR ANPASSNING AV HASTIGHET -presentation OH nr 1 BEHÖVS? -presentation OH nr 2 FARTEN DÖDAR Risk att dö (%) Kollisionshastighet (km/tim) -presentation OH nr 3 STORSKALIGT FÖRSÖK Fyra

Läs mer

ISA. för ett ökat samhällsansvar och ökad konkurrenskraft

ISA. för ett ökat samhällsansvar och ökad konkurrenskraft ISA för ett ökat samhällsansvar och ökad konkurrenskraft Det finns många skäl till att trafiken på våra vägar ska vara trygg och säker. Skälen kan vara allt från att barnen ska färdas tryggt till och från

Läs mer

TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0. Mc o räcken Jörgen Persson Trafikverket

TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0. Mc o räcken Jörgen Persson Trafikverket TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Mc o räcken 2017 Jörgen Persson Trafikverket Omkomna skyddade och oskyddade trafikanter i vägtrafik (glidande 5-års medelvärden), 1996-2016 Källa: Transportstyrelsen

Läs mer

Folksams rapport om Hur säker är bilen? 2015

Folksams rapport om Hur säker är bilen? 2015 Folksams rapport om Hur säker är bilen? 2015 Förord Folksam har en lång erfarenhet inom trafiksäkerhetsforskningen. Sedan åttiotalets början har vi samlat in och analyserat information om trafikskador

Läs mer

Remissvar KS-2016/2472 Huddinge kommuns trafiksäkerhetsplan

Remissvar KS-2016/2472 Huddinge kommuns trafiksäkerhetsplan Remissvar KS-2016/2472 Huddinge kommuns trafiksäkerhetsplan, SMC, och SMC Stockholm svarar på mängder av remisser. Då det gäller trafiksäkerhetsplanen för Huddinge kommun vill vi påtala att kommunen helt

Läs mer

Oskyddade Trafikanter

Oskyddade Trafikanter Oskyddade Trafikanter Inledning I vårt arbete om gruppen oskyddade trafikanter det vill säga alla de som befinner sid vid eller på en väg som inte färdas eller tar sig fram i ett fordon som är stängt och

Läs mer

Olycksutveckling Moped

Olycksutveckling Moped Olycksutveckling Moped 2 2010-04-21 Moped - allmänt Försäljning av mopeder 2001-2009 40000 35000 30000 25000 20000 klass 1 klass 2 15000 10000 5000 0 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 * Källa:

Läs mer

Privatiserad trafikförsäkring chockhöjer avgifterna

Privatiserad trafikförsäkring chockhöjer avgifterna 2006-07-20 Privatiserad trafikförsäkring chockhöjer avgifterna En rapport om högeralliansens förslag till ny trafikförsäkring 2(9) Sammanfattning Alla ska få en god kvalitativ vård med hög tillgänglighet

Läs mer

Så här tycker Ö-viksborna hittills om hastighetsplanen och de föreslagna hastighetsgränserna

Så här tycker Ö-viksborna hittills om hastighetsplanen och de föreslagna hastighetsgränserna Juli 2013 Så här tycker Ö-viksborna hittills om hastighetsplanen och de föreslagna hastighetsgränserna I dagsläget har det kommit in ca.170 st synpunkter och en del frågor på hastighetsplanen. Här kommer

Läs mer

Vägtrafikskador 2018

Vägtrafikskador 2018 Vägtrafikskador 218 324 324 personer omkom i vägtrafikolyckor under 218. 2 19 2 19 personer skadades svårt i vägtrafikolyckor under 218. 77% 249 av 324 omkomna, 77 %, var män. 61% 197 av 324 omkomna, 61

Läs mer

aktiva säkerhetssystem i bilar

aktiva säkerhetssystem i bilar aktiva säkerhetssystem i bilar hur kan de nya intelligenta förarstödsystemen hjälpa förare- även äldre- att köra säkert? Ulf Roos BIL Sweden Teknik och miljö BIL Sweden är den svenska branschorganisationen

Läs mer

Nollvisionen 10 år över 600 sparade liv Nils Petter Gregersen

Nollvisionen 10 år över 600 sparade liv Nils Petter Gregersen Nollvisionen 10 år över 600 sparade liv Nils Petter Gregersen Inledning För precis 10 år sedan tog riksdagen beslutet om Nollvisionen. Nollvisionen är bilden av en framtid där människor inte dödas eller

Läs mer

Att spara tid eller spara liv

Att spara tid eller spara liv VECTURA Att spara tid eller spara liv En rapport om andelen utfärdade och betalade fortkörningsböter till svenskregistrerade och utlandsregistrerade lastbilar och bussar under 29 Haglund Helene 211-5-29

Läs mer

Oktober Tabell 1. Dödsolyckor på MC , utan körkort jämfört med alla dödsolyckor.

Oktober Tabell 1. Dödsolyckor på MC , utan körkort jämfört med alla dödsolyckor. Oktober 2015 Bakgrund Majoriteten av motorcyklisterna är trafiksäkerhetsmedvetna. Man tar inte onödiga risker och man njuter av att köra motorcykel. Att ha ett giltigt körkort när man kör motorcykel är

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet B;

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet B; Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet B; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 7 och 12 förordningen (1998:978) om trafikskolor. TSFS 2011:20

Läs mer

FÖR KÄNSLIGA MÄNNISKOR

FÖR KÄNSLIGA MÄNNISKOR Med känsla för MC FÖR KÄNSLIGA MÄNNISKOR Att åka motorcykel är en livsstil eller rent av en passion, den används både till nytta och nöje. Det är förenat med en skön känsla som kan vara svår att förstå

Läs mer

Början på en grönare resa. Väg- och järnvägsdata. ISA för smidigare, grönare. och tryggare transporter

Början på en grönare resa. Väg- och järnvägsdata. ISA för smidigare, grönare. och tryggare transporter 000100010000111101010111000111110000101000010011100000100101110000100000010001111100010101010100011110000100001111100011111000010100001001110000 000100000010001111100010101011110101000010001000011110101011100011111000010100001001110011110101000010001000011110101011100011111000010100001001110

Läs mer

För livet, miljön och plånboken.

För livet, miljön och plånboken. För livet, miljön och plånboken. 2 3 Grönt ljus Det världsunika forskingsprojektet Grönt ljus initierades av MHF som ville erbjuda sina ansvarsfulla medlermmar en billigare bilförsäkring. Tillsammans med

Läs mer

Att ha en mobil är bra. Allt handlar om hur du använder den.

Att ha en mobil är bra. Allt handlar om hur du använder den. Mobilen i bilen 1 2 Att ha en mobil är bra. Allt handlar om hur du använder den. 3 4 Kan man köra och prata i mobilen samtidigt? Det är som att försöka läsa en bok samtidigt som man ser på tv. Alla som

Läs mer

Fråga 2 Varför anser du att de i huvudsak är dåliga?

Fråga 2 Varför anser du att de i huvudsak är dåliga? Fråga 2 Varför anser du att de i huvudsak är dåliga? Asfalten är dålig på sträckorna med mitträcke. Att de har fler parkeringsfickor för att vila sig. De accelererar till 300 när de ska köra om och sedan

Läs mer

Generella övergripande synpunkter och förslag på omskyltning för sänkta hastigheter i Dalarnas län

Generella övergripande synpunkter och förslag på omskyltning för sänkta hastigheter i Dalarnas län Till trafikverket@trafikverket.se n.nationellplan@regeringskansliet.se Remissvar ärende TRV 2016/19427 Förändringar i hastighet i Sveriges 21 län, SMC, har gått igenom förslaget från Trafikverket och respektive

Läs mer

15-åringen har rätt till ett vettigt fordon!

15-åringen har rätt till ett vettigt fordon! 15-åringen har rätt till ett vettigt fordon! Tredje Körkortsdirektivet är ett regelverk som reformerar hela körkortssystemet i Europa. Är beslutat inom EU och ska vara fastställt i medlemsstaterna år 211

Läs mer

Läroplan för säkerhetsutbildning

Läroplan för säkerhetsutbildning Diarienummer: Träder i kraft: ÅLR 2016/188 01.03.2016 Rättsgrund: 15 1 mom. körkortslag (2015:88) för Åland 12 landskapsförordning (2015:95) om förarutbildning Giltighetstid: Tillsvidare Läroplan för säkerhetsutbildning

Läs mer

Tabell 1. Dödsolyckor på MC , utan körkort jämfört med alla dödsolyckor.

Tabell 1. Dödsolyckor på MC , utan körkort jämfört med alla dödsolyckor. Bakgrund Motorcyklister är trafiksäkerhetsmedvetna och majoriteten tar inte onödiga risker utan njuter av att köra motorcykel. Det är en självklarhet för motorcyklister att ha ett giltigt körkort när man

Läs mer

Intelligent stöd för anpassning av hastighet (ISA) i bilar. Redovisning av försöksverksamhet.

Intelligent stöd för anpassning av hastighet (ISA) i bilar. Redovisning av försöksverksamhet. Kontaktperson Annika Feychting Avdelningen för trafikplanering Telefon: 08-508 264 91 annika.feychting@tk.stockholm.se Till Trafiknämnden 2005-12-13 Intelligent stöd för anpassning av hastighet (ISA) i

Läs mer

Samband mellan hastighet och olyckor. Basfakta.

Samband mellan hastighet och olyckor. Basfakta. Dokument 2 Gunnar Carlsson 1998-4-28 NTF-kansliet Rev 23-9-5 Samband mellan hastighet och olyckor. Basfakta. Hastighetens betydelse för olycksrisken och olyckornas konsekvenser har visats i en stor mängd

Läs mer

SmartFart. - din hastighet gör skillnad

SmartFart. - din hastighet gör skillnad SmartFart - din hastighet gör skillnad 2 SmartFart är en del av Trafikverkets samarbete med kommuner. Tillsammans arbetar vi långsiktigt och systematiskt för att få fler ansvarsfulla förare i lagliga hastigheter.

Läs mer

Vägtrafikskador personer omkom i vägtrafikolyckor under personer skadades svårt i vägtrafikolyckor under 2017.

Vägtrafikskador personer omkom i vägtrafikolyckor under personer skadades svårt i vägtrafikolyckor under 2017. Vägtrafikskador 217 253 253 personer omkom i vägtrafikolyckor under 217. 2 275 2 275 personer skadades svårt i vägtrafikolyckor under 217. 77 % 196 av 253 omkomna, 77 %, var män. 57 % 143 av 253 omkomna,

Läs mer

Lagen om att inte rattsurfa. gäller även dig som yrkeschaufför

Lagen om att inte rattsurfa. gäller även dig som yrkeschaufför Lagen om att inte rattsurfa gäller även dig som yrkeschaufför Titta på vägen när du kör Enligt lagen (1 december 2013) får du som förare inte använda kommunikationsutrustning på ett sätt som gör dig ouppmärksam

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet A1 och A;

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet A1 och A; Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet A1 och A; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 7 och 12 förordningen (1998:978) om trafikskolor.

Läs mer

Yrkestrafikens hastighetsöverträdelser fortsätter att öka

Yrkestrafikens hastighetsöverträdelser fortsätter att öka Yrkestrafikens hastighetsöverträdelser fortsätter att öka Amanda Axelsson Forskare, Folksam Tylösandsseminariet 2019 Därför mäter Folksam hastigheten hos Yrkestrafiken för tredje året i rad Mål till 2020:

Läs mer

Allvarligt skadade motorcyklister och mopedister. Underlag 2.0

Allvarligt skadade motorcyklister och mopedister. Underlag 2.0 Allvarligt skadade motorcyklister och mopedister Underlag 2.0 Andel allvarligt skadade (medicinsk invaliditet 1 %) trafikanter fördelat på färdsätt (18 118 allvarligt skadade) 9% 4% 8% 39% I personbil

Läs mer

Antal omkomna 2000-2014

Antal omkomna 2000-2014 Antal omkomna 2000-2014 450 400 350 300 250 200 150 100 50 0 Ökat fokus på oskyddade trafikanter! trafikanter 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 Skyddade trafikanter

Läs mer

Omkomna personer vid polisrapporterade vägtrafikolyckor, antal dödade per invånare. Åren

Omkomna personer vid polisrapporterade vägtrafikolyckor, antal dödade per invånare. Åren Trafiksäkerhet Måluppfyllelse inom trafiksäkerhet i länet Det långsiktiga målet för vägtrafiksäkerhet är att ingen ska omkomma eller skadas allvarligt i trafiken (Nollvisionen). I det långsiktiga arbetet

Läs mer

Generella regler för gruppkörning med motorcykel

Generella regler för gruppkörning med motorcykel Generella regler för gruppkörning med motorcykel Att köra i grupp är för många en trevlig del av MC-gemenskapen. Det spelar ingen roll vilken typ av motorcykel man kör - det går alltid att köra tillsammans

Läs mer

Olyckor.

Olyckor. Olyckor 2016 En sammanfattning av trafikolyckorna inom Skellefteå kommun under 2016 www.skelleftea.se Trafikolyckor i Skellefteå kommun 2016 Sammanfattning De senaste tre åren har det inträffat färre olyckor

Läs mer

Svevias trafikbarometer: Mäns och kvinnors bilkörning

Svevias trafikbarometer: Mäns och kvinnors bilkörning Svevias trafikbarometer: Mäns och kvinnors bilkörning April 2011 1 Inledning 2009 dödades 358 personer i trafiken. 74 procent av dem var män och endast 26 procent var kvinnor. Den höga andelen män kan

Läs mer

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Har du koll på fördelarna med rätt fart? I detta häfte finns bra argument för varför vi som kör lastbil ska hålla hastighetsgränserna och

Läs mer

Trafiksäkerhet i bussbranschen

Trafiksäkerhet i bussbranschen Trafiksäkerhet i bussbranschen Sammanställning av enkätsvar från bussföretag i Stockholms län Anna-Sofia Holmquist November 2000 2000 Notat 11 Förord Under hösten 2000 har NTF Stockholms län genomfört

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet BE;

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet BE; Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet BE; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 7 och 12 förordningen (1998:978) om trafikskolor. TSFS 2011:21

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Övningsfrågor till utbildare av AM-elever ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

Bilaga 1. Frågeformulär slutmätningen med svarsfrekvenser från hushållspanelen uppdelat på registrerade bilägare och maka/make/sambo.

Bilaga 1. Frågeformulär slutmätningen med svarsfrekvenser från hushållspanelen uppdelat på registrerade bilägare och maka/make/sambo. Bilaga 1. Frågeformulär slutmätningen med svarsfrekvenser från hushållspanelen uppdelat på registrerade bilägare och maka/make/sambo. ATT KÖRA MED FARTKOLLARE I BILEN 1. Hur är det att ha en fartkollare

Läs mer

Slutrapport av Skyltfondsprojekt DJUPSTUDIEANALYS AV VÄLTNING I OLYCKOR MED FYRHJULINGAR

Slutrapport av Skyltfondsprojekt DJUPSTUDIEANALYS AV VÄLTNING I OLYCKOR MED FYRHJULINGAR Vectura Box 3063 600 03 Norrköping Besöksadress: Luntgatan 28 Växel: 0771-159 159 Matteo Rizzi trafiksäkerhetsanalytiker matteo.rizzi@vectura.se 010-484 51 60 076-824 46 06 Slutrapport av Skyltfondsprojekt

Läs mer

Säkrare cykling Gemensam strategi år Version 1.0. Johan Lindberg Trafikverket

Säkrare cykling Gemensam strategi år Version 1.0. Johan Lindberg Trafikverket Säkrare cykling Gemensam strategi år 2014-2020 Version 1.0 Johan Lindberg Trafikverket Utmaningen att cyklingen ska öka! Det förutsätter att säkerheten ökar! 2 2014-06-10 Ladda ner här: trafikverket.se/nollvisionen

Läs mer

HÄSTAR I TRAFIKEN TIll dig Som ÄR RyTTARE

HÄSTAR I TRAFIKEN TIll dig Som ÄR RyTTARE HÄSTAR I TRAFIKEN till dig som är ryttare Att rida i TRAFIK Intresset för hästar och ridsport ökar stadigt i Sverige. Vi är närmare en halv miljon människor som rider eller kör för tävling, motion eller

Läs mer

Trafiksäkerhetsutvecklingen 2001-2010

Trafiksäkerhetsutvecklingen 2001-2010 PM Ärendenr: [Ärendenummer] Trafikverket Till: Från: 2010-12-28 Trafiksäkerhetsutvecklingen 2001-2010 1(27) Innehåll Sammanfattning... 3 Relativ utveckling av omkomna i väg- och järnvägstrafik och trafikmängd...

Läs mer

Slutrapport Skyltfonden projekt EK 50A 2008: 4805. Pilotprojekt av MC-förares synbarhet genom användning av reflexväst

Slutrapport Skyltfonden projekt EK 50A 2008: 4805. Pilotprojekt av MC-förares synbarhet genom användning av reflexväst Slutrapport Skyltfonden projekt EK 50A 2008: 4805 Pilotprojekt av MC-förares synbarhet genom användning av reflexväst Helena Hellstén Helsäker Konsult AB i Förord Studien Pilotprojekt av MC och mopedförares

Läs mer

Anledningar till hastighetsöverträdelser vid ATK-kameror

Anledningar till hastighetsöverträdelser vid ATK-kameror Anledningar till hastighetsöverträdelser vid ATK-kameror [En intervjustudie med bötfällda bilister] Heléne Haglund [2009-06-09] Inledning Syftet med den här studien är att undersöka vilka anledningar som

Läs mer

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra!

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! 1a Är Du man eller kvinna? 1 Man 2 Kvinna 1b Hur gammal är Du? 1

Läs mer

NTF-Bladet nr 14 2012

NTF-Bladet nr 14 2012 NTF-Bladet nr 14 2012 Informationsblad för verksamma i NTF-organisationen. 2012-09-27 VD har ordet ISO 39001 en viktig milstolpe Att arbeta för en säkrare trafik handlar väldigt mycket om att ständigt

Läs mer

Från vänster: Maria Nordqvist, Catharina Elmsäter-Svärd och Jesper Christensen.

Från vänster: Maria Nordqvist, Catharina Elmsäter-Svärd och Jesper Christensen. Från vänster: Maria Nordqvist, Catharina Elmsäter-Svärd och Jesper Christensen. Session 61, VTI:s Transportforum 9 januari 2014 Bakgrund Majoriteten av motorcyklisterna är trafiksäkerhetsmedvetna trafikanter.

Läs mer

Skadade i trafiken 2009

Skadade i trafiken 2009 Skadade i trafiken 2009 Olyckor i vägtrafiken är ett av de största folkhälsoproblemen i Sverige. Olyckorna orsakar död och skada på människor och egendom. En förutsättning för trafiksäkerhetsarbete är

Läs mer

B-TEORI. Lektion 3 Människan i trafiken. bengt hedlund

B-TEORI. Lektion 3 Människan i trafiken. bengt hedlund B-TEORI Lektion 3 Människan i trafiken bengt hedlund Grundläggande regler Uppträd mot andra trafikanter så som Du vill att de ska uppträda mot Dig! B-TEORI - bengt hedlund 2(33) Grundläggande regler En

Läs mer

Slutrapport av projekt EK 50 A 2009: Fältdatastudie av dödade fotgängare och cyklister vid kollision med personbil

Slutrapport av projekt EK 50 A 2009: Fältdatastudie av dödade fotgängare och cyklister vid kollision med personbil Slutrapport av projekt EK 50 A 2009:8227 - Fältdatastudie av dödade fotgängare och cyklister vid kollision med personbil Slutrapporten är framtagen med ekonomiskt stöd från Vägverkets Skyltfond. Ståndpunkter

Läs mer

Kursnamn XX poäng 2013-10-15. Rapportmall. Författare: (Skrivs i bokstavsordning om flera) Handledare:

Kursnamn XX poäng 2013-10-15. Rapportmall. Författare: (Skrivs i bokstavsordning om flera) Handledare: Kursnamn XX poäng 2013-10-15 Rapportmall Författare: (Skrivs i bokstavsordning om flera) Handledare: Innehållsförteckning En innehållsförteckning görs i Word när hela arbetet är klart. (Referenser, Innehållsförteckning,

Läs mer

Slitna vindrutor den bortglömda trafikfaran. Sammanfattning av studie genomförd 2009 av VTI, Statens Väg- och transportforskningsinstitut

Slitna vindrutor den bortglömda trafikfaran. Sammanfattning av studie genomförd 2009 av VTI, Statens Väg- och transportforskningsinstitut Slitna vindrutor den bortglömda trafikfaran Sammanfattning av studie genomförd 2009 av VTI, Statens Väg- och transportforskningsinstitut Förord Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, har på

Läs mer

Vägverkets författningssamling

Vägverkets författningssamling Vägverkets författningssamling Vägverkets föreskrifter om kursplan, behörighet B; VVFS 2007:227 Utkom från trycket den 29 juni 2007 beslutade den 11 juni 2007. Vägverket föreskriver 1 med stöd av 7 och

Läs mer

Trafikanternas syn på vägarbeten. Anita Ihs Forskningschef Drift och Underhåll

Trafikanternas syn på vägarbeten. Anita Ihs Forskningschef Drift och Underhåll Trafikanternas syn på vägarbeten Anita Ihs Forskningschef Drift och Underhåll Utvärdering av kameraövervakade vägarbetsplatser en pilotstudie Radar som registrerar hastigheten hos passerande fordon Kamera

Läs mer

Skolmaterial för dialog och reflektion om alkohol och droger i trafiken. Högstadiet. Pratmanus till föräldramöte

Skolmaterial för dialog och reflektion om alkohol och droger i trafiken. Högstadiet. Pratmanus till föräldramöte Skolmaterial för dialog och reflektion om alkohol och droger i trafiken Högstadiet. Pratmanus till föräldramöte 1. Don t drink & drive startades av Vägverket år 2003 och syftar till att göra ungdomar uppmärksamma

Läs mer

Remissvar Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard i Hallands län, Dnr TRV 2016/19427

Remissvar Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard i Hallands län, Dnr TRV 2016/19427 Till trafikverket@trafikverket.se Jimmy.janske@trafikverket.se n.nationellplan@regeringskansliet.se Remissvar Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard

Läs mer

Cargolog Impact Recorder System

Cargolog Impact Recorder System Cargolog Impact Recorder System MOBITRON Mobitron AB Box 241 561 23 Huskvarna, Sweden Tel +46 (0)36 512 25 Fax +46 (0)36 511 25 Att mäta är att veta Vi hjälper dig och dina kunder minska skador och underhållskostnader

Läs mer

Hastighetsmätning i samband med polisens övervakning

Hastighetsmätning i samband med polisens övervakning Hastighetsmätning i samband med polisens övervakning NTF RAPPORT 2017:1 Hastighetsmätningar och ökad polisövervakning på fem platser inom Polisregion Väst www.ntf.se Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

Samverkan för säker cykling

Samverkan för säker cykling TMALL 0141 Presentation v 1.0 Samverkan för säker cykling Cykelkonferensen 2018 Östersund Johan Lindberg Jörgen Persson 2018-05-23 Strategi för ökad och säker cykling Nystart Nollvisionen: Viktigt att

Läs mer

ISA. Per-Olof Svensk Triona AB Transportforum 2009. Integrerat med Navigation för Massmarknad. 200 m. Parkridge Ave. Sheridan Ave Time to dest.

ISA. Per-Olof Svensk Triona AB Transportforum 2009. Integrerat med Navigation för Massmarknad. 200 m. Parkridge Ave. Sheridan Ave Time to dest. ISA Integrerat med Navigation för Massmarknad 200 m 50 43 km/h Wisepilot Phone Parkridge Ave Per-Olof Svensk Triona AB Transportforum 2009 Dist. left 53 km Options Sheridan Ave Time to dest. 1:23 Est.

Läs mer

ca 8 m Gatans bredd är ca 7 m. Om gatan är smalare ökas avståndet mellan lådorna. Om gatan är bredare kan avståndet minskas.

ca 8 m Gatans bredd är ca 7 m. Om gatan är smalare ökas avståndet mellan lådorna. Om gatan är bredare kan avståndet minskas. 2005 Till Er som vill ställa ut blomlådor för en bättre trafiksäkerhet Blomlådor för ökad trafiksäkerhet startade som ett projekt i Luleå 1992. Då det visat sig ha en mycket god effekt har modellen spritt

Läs mer

Information om Utökade trafiksäkerhetsåtgärder för cyklister

Information om Utökade trafiksäkerhetsåtgärder för cyklister TN 292 /15 TN-Information Trafiknämnden 2015-12-18 Diarienummer 3078/15 Specialist & sakområden Malin Månsson Telefon 031-368 26 07 E-post: malin.mansson@trafikkontoret.goteborg.se Information om Utökade

Läs mer

Trafiksäkerhetspotential av vinterdäck på alla axlar på tunga fordon - analys av dödsolyckor på vinterväglag med tunga fordon inblandade

Trafiksäkerhetspotential av vinterdäck på alla axlar på tunga fordon - analys av dödsolyckor på vinterväglag med tunga fordon inblandade 1(5) Bilaga till remissvar TRV 2017/97669, vinterdäckskrav för tunga fordon Trafiksäkerhetspotential av vinterdäck på alla axlar på tunga fordon - analys av dödsolyckor på vinterväglag med tunga fordon

Läs mer

Motorcyklar. Fördjupad besiktningsstatistik från kontrollbesiktningar 2010. Foto: IBL

Motorcyklar. Fördjupad besiktningsstatistik från kontrollbesiktningar 2010. Foto: IBL Motorcyklar Fördjupad besiktningsstatistik från kontrollbesiktningar 2010 Foto: IBL INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Åldersfördelning... 4 Utfall fördelat på län... 5 De vanligaste

Läs mer

Resultat från däckundersökning genomförd i samband med kampanj Däckrazzia 2011

Resultat från däckundersökning genomförd i samband med kampanj Däckrazzia 2011 Resultat från däckundersökning genomförd i samband med kampanj Däckrazzia 2011 1 Olagliga däck (

Läs mer

STRADA Värmland 2007 2012

STRADA Värmland 2007 2012 Personskador i trafiken STRADA Värmland 2007 2012 Registrerade i STRADA av polisen och hälso- och sjukvården i Värmland 2 Innehållsförteckning Sidan 1. Inledning 4 Notera Exempel på användning av STRADA-data

Läs mer

Remissvar Konsekvensbeskrivning av åtgärder som bör övervägas för att nå reviderade etappmål för vägtrafiken (TRV2012/27782)

Remissvar Konsekvensbeskrivning av åtgärder som bör övervägas för att nå reviderade etappmål för vägtrafiken (TRV2012/27782) 2013-02-21 Sid 1(6) Till n.registrator@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se Remissvar Konsekvensbeskrivning av åtgärder som bör övervägas för att nå reviderade etappmål för vägtrafiken

Läs mer

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Har du koll på fördelarna med rätt fart? I detta häfte finns bra argument för varför vi som kör buss ska hålla hastighetsgränserna och de

Läs mer

Vad beror benägenheten att återvinna på? Annett Persson

Vad beror benägenheten att återvinna på? Annett Persson Vad beror benägenheten att återvinna på? Annett Persson 12 mars 2011 Innehåll 1 Inledning 2 1.1 Bakgrund............................... 2 1.2 Syfte.................................. 2 1.3 Metod.................................

Läs mer

År 2020 Fler rör sig i staden

År 2020 Fler rör sig i staden År 2020 Fler rör sig i staden Men färre skadas i trafiken Trafiksäkerhetsprogrammet 2010 2020 antogs av Trafiknämnden i december 2009. Programmet ger inriktningen för det gemensamma trafiksäkerhetsarbetet

Läs mer

# VTlnotat. (db 1. T mygg/i nam_ Statens vag- och trafiklnstltut. Uppdragsgivare: Vägverket. Distribution:.fri/nyförvärv/begrânsad

# VTlnotat. (db 1. T mygg/i nam_ Statens vag- och trafiklnstltut. Uppdragsgivare: Vägverket. Distribution:.fri/nyförvärv/begrânsad # VTlnotat NUmmer: T 53 Datum: 1989-03-21 Titel: Uppskrivningsfaktorer för polisrapporterade olyckor och polisrapporterade skadade Författare: Hans Thulin Avdelning: Trafikavdelningen Projektnummer: 743

Läs mer

PUBLIKATION 2009:76. Hastigheter motorcykeltrafik från Luleå till Malmö

PUBLIKATION 2009:76. Hastigheter motorcykeltrafik från Luleå till Malmö PUBLIKATION 2009:76 Hastigheter motorcykeltrafik 2008 från Luleå till Malmö Register 1 Mätplatser s.3 2 Genomförda mätningar s.3 3 Bearbetning s.4 4 Analyser av mätningarna s.4 5 Resultat s.6 Bilagor 6

Läs mer

Trafiksäkerhet och vintertrafik. Svevias trafikbarometer, januari 2011

Trafiksäkerhet och vintertrafik. Svevias trafikbarometer, januari 2011 Trafiksäkerhet och vintertrafik Svevias trafikbarometer, januari 2011 Innehållsförteckning Inledning... 3 Sammanfattning av huvudresultat... 4 1. Vintertrafik... 6 2. Köra för fort...10 3. Farliga trafiksituationer...14

Läs mer

Ska försäkringstagarna betala dåligt vägunderhåll? Okt 2014

Ska försäkringstagarna betala dåligt vägunderhåll? Okt 2014 Ska försäkringstagarna betala dåligt vägunderhåll? Okt 2014 Ska försäkringstagarna betala dåligt vägunderhåll? MC- och mopedförare har stort behov av bra friktion Bara två hjul med liten kontaktyta mot

Läs mer

Polisens arbete med trafiksäkerhet i vägtrafik och terräng

Polisens arbete med trafiksäkerhet i vägtrafik och terräng Polisens arbete med trafiksäkerhet i vägtrafik och terräng Nationell strategi Polisavdelningen Polisavdelningen 2006-04-11 STRATEGI 2 (7) Polisens arbete med trafiksäkerhet i vägtrafik och terräng INNEHÅLL

Läs mer

Odödlig Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla?

Odödlig Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla? Odödlig Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla? Ovan Det är svårt att själv uppskatta riskerna Tycker du som många tonåringar att mopeden ger dig frihet, rörlighet och kanske till och med status hos

Läs mer

Varför en översyn?

Varför en översyn? 1 2012-04-26 Varför en översyn? Vi har trots allt en positiv utveckling är målet fortfarande en utmaning? Inom EU finns förslag om mål om halvering mellan 2010 och 2020 (högst 133 omkomna 2020) Modellerna

Läs mer

Rapport Enkät kring skyddsutrustning vid motorcykel- och mopedolyckor SMC Uppsala i samarbete med NTF Uppsala län. Akademiska Sjukhuset 2005-04-01

Rapport Enkät kring skyddsutrustning vid motorcykel- och mopedolyckor SMC Uppsala i samarbete med NTF Uppsala län. Akademiska Sjukhuset 2005-04-01 Rapport Enkät kring skyddsutrustning vid motorcykel- och mopedolyckor SMC Uppsala i samarbete med NTF Uppsala län. Akademiska Sjukhuset 2-4-1 2-9-31 Sammanfattning Denna rapport har i jämförelse med den

Läs mer

Åtgärder för att öka körförmågan med sidvagn

Åtgärder för att öka körförmågan med sidvagn MOTORHISTORISKA RIKSFÖRBUNDET IDEELL KULTURELL SAMMANSLUTNING AV KLUBBAR FÖR ÄLDRE VÄGFORDON KANSLI: TOMTEBOGATAN 33, 113 38 STOCKHOLM TEL 08-30 28 01 FAX 08-31 27 06 E-POST mhrf@mhrf.se HEMSIDA www.mhrf.se

Läs mer

Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del Bilag 111 Offentligt. Introduktion om Sverige och Trafikverket

Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del Bilag 111 Offentligt. Introduktion om Sverige och Trafikverket Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del Bilag 111 Offentligt Introduktion om Sverige och Trafikverket Sverige Befolkning 9,453,000 (2011) Area 450,000 km² Befolkningstäthet 23 pers/km Allmänna vägar 98,500

Läs mer

Ouppmärksamhet som säkerhetsproblem för vägtrafiken finländarnas uppfattningar. Petri Jääskeläinen Trafikskyddet

Ouppmärksamhet som säkerhetsproblem för vägtrafiken finländarnas uppfattningar. Petri Jääskeläinen Trafikskyddet Ouppmärksamhet som säkerhetsproblem för vägtrafiken finländarnas uppfattningar Petri Jääskeläinen Trafikskyddet Ouppmärksamhet Man frestas att använda mobiltelefon också under bilkörning, även trots att

Läs mer

Bästa bilhastigheten i stan vad säger forskningsresultaten?

Bästa bilhastigheten i stan vad säger forskningsresultaten? Bästa bilhastigheten i stan vad säger forskningsresultaten? Prof. András Várhelyi, Prof. Christer Hydén, Doc. Åse Svensson, Trafik & väg, Lunds Universitet Bilen är ett flexibelt transportmedel som tillfredsställer

Läs mer

Trafiksäkerhetseffekter av frästa räfflor och mötesfria vägar. Anna Vadeby, forskare i trafiksäkerhet VTI Urban Björketun Arne Carlsson

Trafiksäkerhetseffekter av frästa räfflor och mötesfria vägar. Anna Vadeby, forskare i trafiksäkerhet VTI Urban Björketun Arne Carlsson Trafiksäkerhetseffekter av frästa räfflor och mötesfria vägar Anna Vadeby, forskare i trafiksäkerhet VTI Urban Björketun Arne Carlsson Bakgrund Omkring år 2000: Vägverket sökte möjligheter för att öka

Läs mer

Förstudie till ramprojektet: Trafiksäkra broar

Förstudie till ramprojektet: Trafiksäkra broar Förstudie till ramprojektet: Trafiksäkra broar Enheten för statlig väghållning 1998-10-12 Vägverket 2(12) Förord Enligt Nationell plan för vägtransportsystemet 1998-2007 har delmålet för år 2000 satts

Läs mer

VTInotat. w ägna/17mm_ Statens vag- och trafiklnstltut. Titel: Återkallelse av körkort vid hastighetsöverträdelser. Projektnummer:

VTInotat. w ägna/17mm_ Statens vag- och trafiklnstltut. Titel: Återkallelse av körkort vid hastighetsöverträdelser. Projektnummer: VTInotat Hummer: T 106 Datum: 1991-11-13 Titel: Återkallelse av körkort vid hastighetsöverträdelser Författare: Gunnar Andersson Avdelning: Trafik Projektnummer: 74382-2 Projektnamn: Körkortsåterkallelse

Läs mer

Odödlig. O Mopeden, ett smart fordon eller en dödsfälla.

Odödlig. O Mopeden, ett smart fordon eller en dödsfälla. Odödlig O Mopeden, ett smart fordon eller en dödsfälla. Ovan Det är svårt att själv uppskatta riskerna Tycker du som många tonåringar att mopeden ger dig frihet, rörlighet och kanske till och med status

Läs mer

2006-03-10 Vägverket 1. Kraftsamling för ökad trafiksäkerhet i Stockholms län

2006-03-10 Vägverket 1. Kraftsamling för ökad trafiksäkerhet i Stockholms län Vägverket 1 Kraftsamling för ökad trafiksäkerhet i Stockholms län Vägverket 2 Etappmålet En säker trafik Antalet döda och svårt skadade till följd av vägtrafikolyckor skall minska och antalet dödade i

Läs mer