Dnr: 2017/ Regeldokument. Regler för skyltning. Beslutat av Rektor. Gäller från

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dnr: 2017/ Regeldokument. Regler för skyltning. Beslutat av Rektor. Gäller från"

Transkript

1 Dnr: 2017/ Regeldokument Regler för skyltning Beslutat av Rektor Gäller från

2 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: Dnr: 2017/ Innehåll Inledning 4 Skyltningen ska utgå från behoven 4 Språk 5 Vem ansvarar för skyltningen? 5 Regler som styr 5 Praktisk tillämpning 6 Logotype och symbol 6 Storleksförhållanden 6 Texterna 6 Textsättning 6 Textstorlek 6 Teckensnitt 7 Färger och färgkoder 7 Yttre skyltning 8 Placering 8 Texten ska följa en viss ordning 8 Nivåindelning 8 Skylttyper 9 Inre skyltning 11 Placering 11 Symbolskyltar 11 Taktila skyltar 11 Skyltar med punktskrift 11 Nivåindelning 12 Skylttyper 12 2 (14)

3 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: Dnr: 2017/ Bilagor Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Bilaga 4 Bilaga 5 Bilaga 6 Bilaga 7 Bilaga 8 Bilaga 9 Bilaga 10 Bilaga 11 Bilaga 12 Bilaga 13 Bilaga 14 Bilaga 15 Bilaga 16 Bilaga 17 Logotype och symbol Teckensnitt, färger och färgkoder Textsättning Nivå 1 Orienteringstavla för fordonstrafik Nivå 2A Områdesskylt för gång- och cykeltrafik Nivå 2B Områdesskylt för gång- och cykeltrafik (vid ombyggnad av befintliga pelare där fundament och stålstativ återanvänds) Nivå 3A Byggnadsskylt mittför ingång Nivå 3B Pylonskylt för bil- respektive cykelparkering Nivå 4 Entréskylt Nivå 5 Fasadskyltar Nivå 6A Pylonskylt för taxiangöring Nivå 11 Informationstavla Nivå 11 Taktil skyltning: Tillägg under informationstavla Nivå 12 Vånings-, hiss- och plannummertavla Nivå 13 Riktnings-/vägvisningsskyltar Nivå 14 Verksamhetsskylt Nivå 15 Sals-, rums- och symbolskyltar 3 (14)

4 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: Dnr: 2017/ Inledning Det är viktigt med en tydlig och enhetlig utformning av skyltar och orienteringstavlor för att besökare, studenter och anställda ska hitta rätt. En bra och enhetlig skyltning gör det också tydligt för omvärlden var Linnéuniversitetet finns. Den bidrar även till att besökaren får en positiv bild av universitetet. En genomtänkt skyltning bidrar även till att skapa god tillgänglighet för personer med olika behov, språk och eventuella funktionsnedsättningar. Genom att i skyltningen noggrant följa den grafiska profilen förstärker vi bilden av Linnéuniversitetet. Det är därför viktigt att inte göra avsteg från reglerna för hänvisningsskyltar. I reglerna visar vi exempel på hur du hanterar olika typer av skyltar. Fler exempel på hur du kan använda universitetets logotype och symbol finner du i vår designmanual. Skyltningen ska utgå från behoven Reglerna för hänvisningsskyltar är en vägledning. All skyltning ska utgå från de behov besökare, studenter och anställda har, samt de förutsättningar som finns i lokalerna. Befintliga skyltar byts ut efter hand, så att de följer riktlinjerna. Det blir särskilt aktuellt i samband med ny- eller ombyggnad. Som allmän regel gäller att skylta med måtta. Lika viktigt som att skylta är att inte överskylta. Ambitionen är att det ska finnas få men betydelsefulla skyltar. Texten på skyltar bör vara kortfattad, men inte innehålla onödiga förkortningar. Använd så enkla benämningar på verksamheten som möjligt och benämningar som beskriver funktionen. Utomhus behövs i regel skyltar vid infarter och ingångar. Informationstavlor och skyltar utomhus hänvisar till byggnader och till informationspunkter inomhus där skyltningen fortsätter och där det finns mer information. Inomhus behövs skyltar innanför entréer, vid och i hissar, trapphus och informationspunkter. Skyltar behövs även för våningsplan, i korridorer och vid korridorkorsningar samt utanför olika lokaler. Exempel på informationspunkter är infocenter och receptioner. Skyltar i entréer och vid viktiga informationspunkter är prioriterade. 4 (14)

5 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: Dnr: 2017/ Språk Linnéuniversitetet är ett internationellt universitet. Samtliga skyltar ska därför vara tvåspråkiga, med text på svenska och engelska. Kommunikationsavdelningen hanterar översättningarna. Vem ansvarar för skyltningen? Lokal- och serviceavdelningen har ett övergripande ansvar för all skyltning. De ansvarar för att skyltar i gemensamma utrymmen innehåller korrekt aktuell information, att uppsatta skyltar följer skyltriktlinjerna och att skyltarna underhålls. Eventuella beställningar av nya eller kompletterande skyltar ska göras till lokal- och serviceavdelningen. På fakultets-, institutions- och avdelningsnivå är det chefen i den aktuella verksamheten som är ansvarig för att informationen på skyltarna är korrekt. Regeldokumentet är utarbetat i samverkan mellan kommunikationsavdelningen och lokal- och serviceavdelningen. Regler som styr Följande föreskrifter, förordningar och publikationer är underlag till skyltprogrammets utformning: FN:s standardregler Regeringens strategi för funktionshinderpolitik Förordning (2001:526) om de statliga myndigheternas ansvar för genomförandet av handikappolitiken Plan- och bygglagen (PBL 1987:10 och 2001:146) Boverkets föreskrifter och allmänna råd om undanröjandet av enkelt avhjälpta hinder till och i lokaler där allmänheten har tillträde (BFS 2003:2007) Riv hindren Riktlinjer för tillgänglighet, Myndigheten för delaktighet Publika informationssymboler ISO 7001:2007 Linnéuniversitetets designmanual Plan för lika villkor vid Linnéuniversitetet Tillgänglighetsplan. Det stadsintegrerade universitetet i Kalmar. 5 (14)

6 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: Dnr: 2017/ Praktisk tillämpning Det finns ett antal olika typer av skyltar att välja på beroende på användningsområde och dessa finns i sin tur i ett antal standardstorlekar. Skyltningen ska utgå från de behov besökare, studenter och anställda har, samt de förutsättningar som finns i lokalerna. Linnéuniversitetets befintliga skyltar uppdateras i enlighet med dessa regler efter hand, och särskilt i samband med ny- och ombyggnad i universitetets lokaler. Logotype och symbol Logotypen ( Linnéuniversitetet ) kan stå som ensam avsändare på en skylt, utan symbolen. Symbolen får däremot i de flesta fall inte stå som ensam avsändare. Läs mer om detta i designmanualen, som finns på intranätet. Storleksförhållanden Eftersom det finns ett antal olika standardstorlekar på hänvisningsskyltar ger vi några hållpunkter och visar några olika alternativa utformningar för logotype och symbol enligt Bilaga 1. Texterna Texten på skyltarna bör vara kortfattad, men inte innehålla onödiga förkortningar. Använd så enkla benämningar på verksamheten som möjligt, som ändå beskriver funktionen. Använd konsekvent samma benämning på en verksamhet vid hela universitetet. Textsättning Texten ska vara vänsterställd med fast vänstermarginal. Radbrytning mellan ord i namn görs så att den övre raden om möjligt blir längre än den undre. Ord ska inte spärras så att de blir lika långa, det vill säga avståndet mellan bokstäverna ska inte glesas ut. Huvudregeln är att man använder en versal som inledning på en skyltrad, och därefter gemener. På taktila skyltar ska man däremot enbart använda versaler, eftersom de är lättare att urskilja med fingrarna. Textstorlek Det är inte möjligt att ange en standardstorlek på text för alla typer av skyltar. Utgå från skisserna i bilagorna här i dokumentet och i designmanualen. Gör tillämpningar som har samma förhållanden mellan rubrik, text och ordmärke som 6 (14)

7 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: Dnr: 2017/ exemplen. För personer med nedsatt syn är det viktigare att kunna komma nära en skylt än att texten är stor. Storleken på skyltens bokstäver bestäms framförallt av läsavståndet. Ju längre avstånd desto större bokstäver. Har man en huvudrubrik och underrubrik ska huvudrubriken vara 50 procent större än underrubriken. För yttre orienterings-, byggnads- och entréskyltar samt för inre informations-, vånings- och hisstavlor skalas textstorleken med utgångspunkt från en textmall i stående A2-format. Se separat Bilaga 3. Teckensnitt Det teckensnitt Linnéuniversitetet använder på våra skyltar är Helvetica Neue i rubriker och underrubriker. Typsnittet Arial Bold används som alternativt typsnitt. Se Bilaga 2. Färger och färgkoder Mellan text och skyltbotten behövs mycket god kontrast, det vill säga mycket mörkt mot mycket ljust. Om väggen och skyltbotten inte kontrasterar kan man få till en kontrast genom att lägga till en ram i kontrasterande färg. Färg och färgkoder redovisas i Bilaga 2. 7 (14)

8 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: Dnr: 2017/ Yttre skyltning Placering Hänvisningsskyltar utefter vägar placeras till höger om infarter. Markbundna skyltar ska placeras och kunna läsas skyddade från trafik samtidigt som de är väl synliga. De ska inte bli dolda av snö vintertid. Skyltar ska placeras enligt upprättad planritning. Skyltar ska inte placeras på dörrar och om möjligt ej heller på fönster. Skyltar som behöver vara belysta för att synas ska vara det på ett sätt så det inte bländar. Eventuell belysning ska utformas efter Linnéuniversitetets hållbarhetsmål och där så är möjligt samordnas med övrig belysning på platsen. LED-belysning ska alltid förordas. Skyltarna monteras av leverantören med stabil konstruktion. Alla infästningar, skruv, bultar etc ska ha en beständighet som är anpassad till aktuell klimatklass respektive korrosionsklass. Betongfundament i mark samt elframdragning projekteras och grävs ned inom byggentreprenaden i samråd med skyltprojektören/-leverantören. Texten ska följa en viss ordning 1. Linnéuniversitetet 2. Husets namn (samt nummer eller namn för ingång på skyltar nivå 3 och 4). 3. Fakultetsnamn (fullständiga fakultetsnamn på svenska och engelska). 4. Institutionsnamn (fullständiga institutionsnamn på svenska och engelska). 5. Lärosalar 6. Övriga avdelningar samt andrahandshyresgästers verksamheter. 7. Adress, placeras med ett betydligt mellanrum till raden ovanför. 8. Övrigt, såsom godsmottagning, parkering etc. På de skyltar där en av punkterna ovan inte finns med, hoppar man över den och fortsätter med punkten nedanför. Linnéuniversitetet ska dock alltid stå antingen överst eller underst på skylten. Nivåindelning Nivå 1 = Orienteringstavla. Täcker hela universitetsområdet Nivå 2 = Områdesskylt. Täcker hela eller del av universitetsområdet Nivå 3 = Byggnadsskylt. Fristående skyltar som hänvisar till entréer eller utvändiga funktioner 3A = Byggnad, fristående pelare 8 (14)

9 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: Dnr: 2017/ B = Parkering Nivå 4 = Entréskylt. Skyltar vid husens entréer Nivå 5 = Fasadskylt nivå 5. Skyltar med universitets logotype utvändigt på fasader 5A = Plåtskyltar, med eller utan påbelysning 5B = Ljuslådor 5C = Bakåtlysande fristående tecken 5D = Framåtlysande fristående tecken Nivå 6 = Övriga yttre skyltar. Till exempel taxi, godsmottagning etc. Skylttyper Nivå 1 Orienteringstavla, hela universitetet Placeras vid infarter till campus eller husområden och är avsedd för inkommande fordonstrafik. Stora fristående skyltar som innehåller kartskiss samt verksamheternas placeringar. Se Bilaga 4. Nivå 2 Områdesskylt, hela eller del av universitetet Skyltarna är avsedda för gående och cykeltrafik. Placeras vid strategiska platser inom universitetsområdet. De består av fristående pelare som innehåller kartskiss samt verksamheternas placeringar. 2A = Pelare i bredare format där helt ny skylt tages fram. Se Bilaga 5. 2B = Ombyggnad av befintlig pelare där fundament och stålstativ återanvänds. Se Bilaga 6. Nivå 3 Byggnadsskylt. Fristående skyltar som hänvisar till entréer eller utvändiga funktioner Fristående skyltar avsedda för gående som hänvisar till en byggnadsentré eller för fordonstrafik till en parkering. 3A = Pelare mittför en officiell entré till en byggnad, placerad en bit från huset vinkelrätt gångstråket. Innehåller verksamheter som är placerade i aktuell byggnad. Se Bilaga 7. 3B = Skylt som hänvisar till parkering etc. Se Bilaga 8. Nivå 4 Entréskylt. Skyltar vid husens entréer Skylten är i möjligaste mån placerad på en vägg i direkt anslutning till entrén till ett hus, det vill säga inte på dörr. I undantagsfall mot fönster där ändamålsenligt väggparti saknas. Se Bilaga 9. 4A = Kantbockad skylt mot vägg. 9 (14)

10 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: Dnr: 2017/ B = Plan skylt mot glas med täckfolie bakom glaset. Nivå 5 Fasadskylt nivå 5 På vissa platser behövs fasadskyltar och i de flesta fall krävs bygglov. Fasadskyltar görs i de flesta fall av plåt, men kan också tillverkas som ljuslådor eller separata tecken. Ljuslådan och de separata bokstäverna har inbyggd LED-belysning, men om en plåtskylt ska användas bör man också planera för belysning av denna. Se Bilaga 10. 5A = Plåtskyltar, med eller utan påbelysning. 5B = Ljuslådor. 5C = Svarta bakåtlysande fristående tecken. 5D = Vita framåtlysande fristående tecken. Nivå 6 Övriga yttre skyltar Till exempel taxi, handikapplatser, pressplatser, godsmottagning etc. Se exempel på Bilaga (14)

11 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: Dnr: 2017/ Inre skyltning Placering Skyltar ska placeras så att det inte finns några störande moment som konkurrerar om uppmärksamheten och därmed stör skyltningen. Skyltar ska inte placeras på dörrar. Skyltar ska vara väl belysta. Belysningen bör vara sådan att man inte bländas eller själv skuggar texten när man ska läsa den. Extra belysning kan behövas. Skyltar ska placeras i enlighet med gällande rekommendationer från Myndigheten för delaktighet. Symbolskyltar Symbolskyltar hjälper besökaren att snabbt identifiera destinationer som till exempel toalett, trapphus, hiss och mötesrum. De innehåller piktogram som sammanfattar budskap i en enkel bild. Symbolskyltar ska vara taktila. De ska även vara könsneutrala. Universitetet använder en standarduppsättning av piktogram. För övriga behov av piktogram hänvisas till Specialpedagogiska skolmyndigheten. Taktila skyltar Taktila skyltar innebär att texten är upphöjd så att besökaren kan känna texten med fingrarna. Informationstavlor i entréer ska kompletteras med taktil skyltning. Även symbolskyltar för toalett, handikapptoalett etc ska vara taktila. För att det ska vara meningsfullt att använda taktil information på skyltar måste personer med nedsatt syn kunna hitta skylten. Med ett ledstråk som leder fram till skylten och en konsekvent placering av skylten blir det möjligt. Taktil text ska skrivas i enbart versaler för att vara så lättläst som möjligt. Längre ord är svåra att läsa. Taktil text bör därför i första hand användas för enstaka bokstäver och siffror eller kortare ord. Skyltar med punktskrift Skyltar med punktskrift används endast vid speciella fall, till exempel för samordnare för studenter med funktionsnedsättning. Punktskrift ska utföras enligt svensk standard. 11 (14)

12 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: Dnr: 2017/ Nivåindelning Nivå 11 = Informationstavla innanför entréer Nivå 12 = Skyltar på respektive plan vid hissar och trappor 12A = Våningstavla 12B = Hisstavla utvändigt hiss 12C = Hisstavla inuti hisskorg 12D = Plannummerskylt Nivå 13 = Riktningsskylt Nivå 14 = Verksamhetsskylt 14A = Fakultet 14B = Institution 14C = Avdelning, sal, övrig verksamhet 14D = Information, funktion etc utan engelsk undertext Nivå 15 = Sals-, rums- och symbolskyltar 15A = Salsskylt 15B = Rumsskylt 15C = Kontorsskylt 15D = Symbolskylt med taktilt budskap 15F = Symbolskylt flaggmonterad 15LU = Ledigt/Upptaget-skylt Nivå 16 = Övriga inre skyltar Skylttyper Nivå 11 Informationstavla vid entréer Informationstavlor placeras i direkt anslutning till alla officiella entréer i en byggnad. De innehåller en karta och visar en översikt över verksamheterna i huset med hänvisningar till hissar, trappor etc. Skyltens storlek är beroende av entréns utformning och byggnadens storlek. Informationstavlor är en förteckning över samtliga fakulteter, institutioner, avdelningar och eventuella andra publika verksamheter som finns i byggnaden. De ska även innehålla en förteckning över allmänna lärosalar och mötesrum om sådana finns i huset. Förteckningen ska vara uppställd i bokstavsordning och ange vilka våningsplan de olika lokalerna finns på. Se Bilaga 12. Informationstavlor ska i vissa lägen kompletteras med taktil skyltning. Den utförs lämpligen som en separat skyltning under informationstavlan på en sluttande pulpet. Se textexempel Bilaga (14)

13 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: Dnr: 2017/ Nivå 12 Våningsskyltar, på respektive plan vid hissar och trappor Våningsskyltar placeras i anslutning till hissar, trappor och trapphus på samtliga våningsplan. Se Bilaga A = Våningstavla. Innehåller en förteckning över vilka funktioner som finns på den aktuella våningen med pilhänvisningar såsom verksamheter, sals- och rumsnummer uppställda i bokstavsordning. Skylten kompletteras med en karta för att underlätta orienteringen. 12B = Hisstavla utanför hissdörr, med rubrikyta 12C = Hisstavla inuti hisskorg Hisstavlor placeras dels utanför respektive hissdörr och dels inuti hisskorgen. På skylten finns en förteckning över vilka verksamheter som finns på respektive våningsplan. Entréplan grönmarkeras. På skylt utanför hissen anges aktuellt våningsplan och hissbeteckning på rubrikytan. 12D = Plannummerskylt Skylt placeras på vägg på respektive plan väl synlig mittför hissdörrar samt i trappor och i trapphus. Anger aktuellt våningsplan. Nivå 13 Riktningsskylt Riktnings- eller vägvisningsskyltar hänvisar exempelvis till allmänna lärosalar, publika funktioner och dess rumsnummer. Informationen kompletteras alltid med en pil. Innehåller skylten flera pilar ska de grupperas så att pilar med samma riktning placeras tillsammans. Skylten placeras på en vägg eller hänger från taket. Skyltens storlek bestäms av budskapets textlängd. Se Bilaga 15. Nivå 14 Verksamhetsskylt Verksamhetsskyltar anger läget för verksamheter, salar och funktioner i lokalen. Skylten placeras på en vägg eller hänger från taket i anslutning till respektive verksamhet och bekräftar att besökaren har nått sin slutdestination. Se Bilaga A = Fakultet 14B = Institution 14C = Avdelning, sal, övrig verksamhet 14D = Information, funktion etc utan engelsk översättning Nivå 15 Sals-, rums- och symbolskyltar Rumsskyltar placeras utanför alla rum där rumsfunktionen är av intresse för en besökare, samt utanför alla kontor. Skylten monteras mot vägg på handtagssidan. 13 (14)

14 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: Dnr: 2017/ Flaggskylt monteras utstående från vägg, väl synlig från gångstråk. Skyltar Nivå 5 innehåller även eventuella populärnamn på salar och rum. Se Bilaga A = Salsskylt Skyltar till lärosalar, mötesrum, datorsalar etc. Utförs som paperflexlösning med egenutskrivna pappersbudskap. Kan kompletteras med QR-kod, genom vilken besökaren kan få tilläggsinformation om salen. 15B = Rumsskylt Anger rumsfunktioner som kopiering, förråd etc. Paperflexlösning. 15C = Kontorsskylt Skylten anger vem som har det aktuella kontoret. Utförs som paperflexlösning och ska innehålla information om namn, titel och telefonnummer. En mall för kontorsskyltar för personal finns på 15D = Symbolskylt Taktil symbol och text samt punktskrift. Skylten monteras mot vägg på handtagssidan vid publika funktioner såsom toaletter, RWC, WC/Dusch och hissar. Vid bristande kontrast mellan skylt och vägg kompletteras skylten med en vit folieram. 15F = Flaggmonterad symbolskylt Dubbelsidig folierad symbol och text. 15LU = Ledigt/Upptaget-skylt För montage tillsammans med 15A-D vid grupprum, mötesrum, samtalsrum, vilrum etc Nivå 16 Övriga inre skyltar En nivå där vi samlar övriga inre skyltar. 14 (14)

15

16

17 TEXTSÄTTNING Bilaga 3 Barlastgatan 5 50 pt Radix 100 pt 38 8 Mall i A2-format Fakulteten för konst och humaniora 70 pt 47 pt Faculty of Arts and Humanities 47 pt 31 pt Institutionen för design Hiss Plan R1 2 R1 3 R1 4 R1 4 R1 1 R1 3 R pt 47 pt Ruta 25x25 mm Department of Design Institutionen för lm och litteratur Department of Film and Literature Institutionen för medier och journalistik Department of Media and Journalism Institutionen för musik och bild Department of Music and Art Institutionen för språk Department of Languages Institutionen för svenska språket Department of Swedish Institutet för fortbildning av journalister Institute for Further Education of Journalists 12,5 15 Denna textmall är utgångspunkt för samtliga förteckningar på yttre och inre skyltar där hänvisning sker till fakulteter, institutioner och övriga verksamheter. Det centrala är att proportionaliteten mellan olika textgrader bibehålls, oavsett skalning. På resp typritning enligt bilagor anges budskapsstorleken med en procentsats av A2-storleken enligt denna mall. Rubriker och marginaler kan dock i vissa fall anpassas efter skyltens utseende. Fler mallar framtages i samråd mellan beställaren och skyltprojektören vid behov. Teckensnitt som används är: - Helvetica Neue Standard Bold - Helvetica Neue Regular Italic Textkulör: PMS Svart Fält och ramar: PMS Y012

18

19

20

21

22

23

24 YTTRE SKYLTNING Bilaga 10 NIVÅ 5 Fasadskyltar Ev LED-ljusramp 5A Enkelsidig obelyst fasadskylt i proportioner och frizoner enligt ovan. Bockad 1,5-2 mm aluminiumplåt lackerad i gul RAL-kulör. Logotype av skuren svart folie. Längsgående montageprofiler på baksidan för fasadmontage. Eventuell påbelysning av LED-ljusramp för minimum 1 m skylthöjd. Monteras på minimum 80 mm konsoler. 5B Enkelsidig ljusskylt i proportioner och frizoner enligt ovan. Skyltstomme av 1,5-2 mm aluminiumplåt lackerad i vit kulör. Front av opalvit akrylplast monterad med vitlackerade plåtkantlister. Logotype av skuren svart folie. Invändig belysning av vitlysande LED-moduler för erhållande av jämnt ljus över ytan. 5C Frilagda bokstäver och symbol för separatmontage mot fasad på distans, bokstavsprofil P3. Front och sidor av 1,5-2 mm aluminiumplåt lackerade i svart kulör. Djup preliminärt mm beroende av texthöjd. Invändig belysning av vitlysande LED-moduler för erhållande av coronaljus mot fasaden. Kräver ljus, slät fasad. Kan monteras mot bakgrundsplåt i annat fall. Plåtproportioner enligt 5A. 5D Frilagda bokstäver och symbol för montage på horisontella profiler för fasadmontage, bokstavsprofil P6. Bakstycken och sidor av 1,5-2 mm aluminiumplåt lackerade i vit kulör. Djup preliminärt mm beroende av texthöjd. Fronter av trappstegsfräst opalvit akryl utan kantlister. Invändig belysning av vitlysande LED-moduler.

25

26

27

28 INRE SKYLTNING Bilaga 14 Radix NIVÅ 12 Vånings-, hiss- och plannummertavla Plan 2 Fakulteten för konst och humaniora Klassrum FKH 825 Faculty of Arts and Humanities Klassrum FKH 825 Institutionen för musik och bild Department of Music and Art Klassrum FKH 825 Klassrum FKH Gra k- och mörkrum FKH 1095 Klassrum FKH 825 Klassrum FKH 825 Graphics and Darkroom FKH Class Room FKH Kontor FKH Of ce FEH Klassrum FKH 825 Mötesrum FKH F1 R1 Meeting Room Ekonomihögskolan Faculty of Business and Economics Tavlans plats uk 1350 You are here 12A Påbelyst våningstavla i storlek totalt 1035x760 mm exklusive armatur. Bockad vitlackerad plåtbakgrund försedd med digitalprintad karta i storlek 612x612 mm. 1 st vitlackerad paperflexskylt i stående A2-format för egenutskrivet pappersbudskap enligt mall. Vid behov av fler A2-hållare förlängs hela skylten med ca 425 mm per styck. Belyst av 1 st vitlackerad LED-ljusramp för minimum 1 m skylthöjd. Monteras på minimum 80 mm konsoler. Kabeldragning uppifrån undertak. R1 Plan 2 5 FKH Kontor FOJO Plan 5 FKH Kontor FOJO FKH Of ce FOJO 4 FSV Kontor FSV Kontor FSV Of ce FSV Of ce Lärosal AL37 Lärosal AL37 Lecture Hall AL37 Lecture Hall AL37 3 FSV Kontor FSV Kontor FSV Of ce FSV Of ce FEH Kontor FEH Kontor FEH Of ce FEH Of ce FKH Ateljé och dramasalar FKH Studio and Drama Halls FKH Ateljé och dramasalar FKH Studio and Drama Halls 2 FKH Klassrum och grupprum FKH Class Rooms and Group Rooms 2 FKH Klassrum och grupprum FKH Class Rooms and Group Rooms FKH Mötesrum FKH Mötesrum FKH Meeting Rooms FKH Meeting Rooms FEH Kontor FEH Kontor FEH Of ce FEH Of ce Entréplan Mot vägg på 10 mm distans Dold infästning 1 Entréplan Entrance oor Entrance Floor Hörsal FEH 146 Hörsal FEH 146 Lecture Hall FEH 146 Lecture Hall FEH 146 Lärosalar FKH FEH Lärosalar FKH FEH Class Rooms FKH FEH Mot glas med blästerfolie på insida glas Class Rooms FKH FEH 0 Studietorget 0 Studietorget Study Square Study Square Inuti hisskorg Utanför hiss 12B 2 FKH Of ce FOJO 12C Hisstavla i storlek ca 300x490 resp 300x440 mm. Utförd som vitlackerad paperflexskylt i stående A3-format för egenutskrivet pappersbudskap enligt mall. Vid behov av fler A3-hållare förlängs hela skylten med ca 440 mm på höjden. Digitalprintad gul dekal med svart målpunktbeteckning och plannummer. 12D Plannummertavla i storlek 300x300 mm. Vitlackerad plan 3 mm aluminiumplåt med svart foliesiffra och text. Monteras mot vägg på distans med dold infästning alternativt mot glas med blästerfolie bakom glaset. Placeras på resp våningsplan i alla trappor. Montage mellan hissdörrar eller vid knappsatsen resp inuti i hisskorgen.

29

30 INRE SKYLTNING Bilaga 16 NIVÅ 14 Verksamhetsskylt Fakultetskansliet för hälsooch livsvetenskap 1000 (400/600/800) Min 100 Institutionen för matematik 600 (400/800/1000) Lecture Hall K Department of Mathematics Lärosal K A Fakultet Faculty Of ce of Health and Life Sciences 14B Institution 14C Avdelning, sal, övrig verksamhet etc Min 100 Dubbelsidig Takhängd skylt i standardhöjd 140 eller 230 mm. Standardlängd 800 eller 1000 mm. Längd 600 alternativt 1200 mm där så erfordras. Plan 3 mm dubbelsidigt vitlackerad aluminiumplåt. Alla kanter lackerade. 4 hål Ø4 mm längs över- och underkant, placerade 100 mm från resp ände, för upphängning med wire eller kätting. Svart folietext på en eller båda sidor. Enkelsidig Väggmonterad skylt i standardhöjd 140 eller 230 mm. Standardlängd 800 eller 1000 mm. Längd 600 alternativt 1200 mm där så erfordras. Plan 3 mm enkelsidigt vitlackerad aluminiumplåt. Alla kanter lackerade. Svart folietext på en sida. Montage med dubbelhäftande tejp alternativt kardborrfäste. 14D Information, funktion etc utan engelsk undertext Dubbelsidig Takhängd skylt i enkelhöjd 100 mm. Standardlängd 800 eller 1000 mm. Längd 600 alternativt 1200 mm där så erfordras. Plan 3 mm dubbelsidigt vitlackerad aluminiumplåt. Alla kanter lackerade. 4 hål Ø4 mm längs över- och underkant, placerade 100 mm från resp ände, för upphängning med wire eller kätting. Svart folietext och eventuell symbol på en eller båda sidor. Enkelsidig Väggmonterad skylt i enkelhöjd 100 mm. Standardlängd 800 eller 1000 mm. Längd 600 alternativt 1200 mm där så erfordras. Plan 3 mm enkelsidigt vitlackerad aluminiumplåt. Alla kanter lackerade. Svart folietext och eventuell symbol på en sida. Montage med dubbelhäftande tejp alternativt kardborrfäste.

31 INRE SKYLTNING Bilaga 17 NIVÅ 15 Sals-, rums- och symbolskyltar 15A 15B 15C Salsskylt i storlek ca 150x230 mm. Utförd som vitlackerad paperflexskylt i stående A5-format. Rumsskylt i storlek ca 150x125 mm. Utförd som vitlackerad paperflexskylt i liggande A6-format. Kontorsskylt i storlek ca 150x285 mm. Utförd som vitlackerad paperflexskylt med 2 st liggande A6-format. Egenutskrivna pappersbudskap med salsnummer, QR-kod och annan relevant information om salen enligt mall. Egenutskrivna pappersbudskap enligt mall med rummets funktion, t ex förråd, kopiering eller grupprum. Möjlighet till montage med skruv eller dubbelhäftande tejp. Överkant 1600 mm. Möjlighet till montage med skruv eller dubbelhäftande tejp. Överkant 1600 mm Egenutskrivna pappersbudskap med namn, titel och annan relevant information om personen enligt mall. Nedre A6-yta med klarglasskiva för egna tillfälliga meddelanden. Nederst hållare för penna och sudd som medlevereras. Skjutbar lamell LEDIGT UPPTAGET Möjlighet till montage med skruv eller dubbelhäftande tejp. Överkant 1600 mm 15LU 15F Tilläggsskylt till rumsskylt i storlek ca 150x70 mm. Utförd som vitlackerad aluminiumskylt. Digitalprintad dekor. Används som tilläggsskylt till mötes- eller grupprum. Dubbelsidig piktogramskylt i storlek 150x150 mm. Grå alternativt svart botten av 3 mm aluminiumplåt. Vertikal ände bockad 30 mm. Vita folierade symboler och texter. Monteras med skruv. Underkant 2100 mm från golv. / 15D Taktila piktogramskyltar i storlek 150x150 mm. Grå alternativt svart botten av plast med vita taktila symboler, texter samt punktskrift. Monteras med dubbelhäftande tejp, mot vägg på handtagssidan. Överkant 1600 mm från golv

Riktlinjer för skyltning av Lekebergs kommuns verksamhetslokaler

Riktlinjer för skyltning av Lekebergs kommuns verksamhetslokaler Riktlinjer för skyltning av Lekebergs kommuns verksamhetslokaler Fastställd av: Kommunstyrelsen Datum: 2018-06-04 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteperson: Kommunikatör Diarienummer:

Läs mer

Utomhusskyltning i Landstinget Halland

Utomhusskyltning i Landstinget Halland Bilaga till Skyltprogram Utomhusskyltning i Landstinget Halland Allmänt 2 3 Utseende och innehåll Kort om utomhusskyltning Utomhusskyltars utseende och innehåll En bra skyltning fungerar som en osynlig

Läs mer

MANUAL FÖR SKYLTNING REGION KRONBERG

MANUAL FÖR SKYLTNING REGION KRONBERG MANUAL FÖR SKYLTNING REGION KRONBERG 1 2 INNEHÅLL RIKTLINJER OCH ANSVAR... 4 5 SKYLTAR UTOMHUS...6 SKYLTAR INOMHUS...7 10 TRAFIK- OCH PARKERINGSSKYLTAR... 11 VARSELSKYLTAR... 11 FORDONSDEKOR... 12 SKYLTARS

Läs mer

Skyltar. Fasad. Samhalls logotypskyltar är avsedda att utföras i färg. Vid praktiska problem, kontakta alltid Stab Kommunikation. SAMHALL PROFILMANUAL

Skyltar. Fasad. Samhalls logotypskyltar är avsedda att utföras i färg. Vid praktiska problem, kontakta alltid Stab Kommunikation. SAMHALL PROFILMANUAL 3.8 Skyltar 3.8.1 Fasad 3.8.2 Val av fasad 3.8.3 Val av storlek 3.8.4 Placering på yta 3.8.5 Placering på färg och material 3.8.6 Placering i grupp 3.8.7 Utomhus varumärkesskylt 3.8.8 Utomhus hänvisningsskyltar

Läs mer

Skolans skyltar REFERENS

Skolans skyltar REFERENS REFERENS Skolans skyltar Bakgrund SISAB har ansvar för rumsnummerskyltar och SISAB skyltar utomhus. Rumsnummerskyltar är de nummerskyltar som finns vid varje dörr i skolan, t ex. A125. SISAB har även entrénummerskylt,

Läs mer

Bygg- och anläggningsprocessen Skyltprogram för byggnader

Bygg- och anläggningsprocessen Skyltprogram för byggnader Bygg- och anläggningsprocessen Skyltprogram för byggnader 1 Innehåll 1. Mål och syfte med programmet... 4 2. Ansvar och kostnadsfördelning vid skyltning... 4 2.1 Nybyggnad... 4 2.2 Utbyggnad och ombyggnad...

Läs mer

Grafiska riktlinjer för byggskyltar

Grafiska riktlinjer för byggskyltar Skyltmanualen ska vara ett komplement till stadens övergripande grafiska manual. Den är ett stöd för dig som arbetar med att ta fram skyltar för projekt, anläggningsarbeten och verksamheter. Som komplement

Läs mer

Skyltning innanför verksamhetens entré

Skyltning innanför verksamhetens entré Skyltning innanför verksamhetens entré BE FASTIGHET VLL 2013-12-06 uppdaterad 2017-03-13 av TM Konsult Ludvig Widman antal sidor: 13 2 Innehållsförteckning Innehåll: Kod: Sid: Generell information 3 Riktningsskylt

Läs mer

Skyltmanual för Tyresö kommun

Skyltmanual för Tyresö kommun Skyltmanual för Tyresö kommun Skyltmanualen är en del i Tyresö kommuns grafiska profil. Syftet med den grafiska profilen är att stärka kommunens identitet och göra det lätt för omvärlden att se vilka verksamheter

Läs mer

Ordförklaring. blindskrift som består av upphöjda punkter. upphöjd text eller bild. Används för att göra skylten taktil

Ordförklaring. blindskrift som består av upphöjda punkter. upphöjd text eller bild. Används för att göra skylten taktil Ordförklaring Gemener Piktogram Punktskrift Relief Taktil skylt Typsnitt Versaler Visuell skylt små bokstäver symbol för ett ord eller budskap blindskrift som består av upphöjda punkter upphöjd text eller

Läs mer

VL fastigheter invändig skyltning; allmänna föreskrifter

VL fastigheter invändig skyltning; allmänna föreskrifter VL fastigheter invändig skyltning; Umeå 2008-02-15 White arkitekter AB / Maria Olsson antal sidor: 19 2 innehållsförteckning innehållsförteckning 2 allmän orientering 3 4 3 allmän orientering objekt: entréskyltning

Läs mer

Skyltning innanför verksamhetens entré

Skyltning innanför verksamhetens entré BE FASTIGHET VLL Skyltning innanför verksamhetens entré 2013-12-06 uppdaterad 2016-08-17 Innehållsförteckning Innehåll: Kod: Sid: Generell information 1 Riktningsskylt R 2 Flaggskylt F 3 Pictogramskylt

Läs mer

Grafiska riktlinjer för byggskyltar

Grafiska riktlinjer för byggskyltar Skyltmanualen ska vara ett komplement till stadens övergripande grafiska manual. Den är ett stöd för dig som arbetar med att ta fram skyltar för projekt och anläggningsarbeten inom den tekniska sektorn.

Läs mer

Checklista vid skyltning i Göteborgs Stad - Inomhus

Checklista vid skyltning i Göteborgs Stad - Inomhus Checklista vid skyltning i Göteborgs Stad - Inomhus Inledning Denna checklista är till för att förenkla och kvalitetssäkra arbetet vid beställning av skyltar i Göteborgs Stad. TA FÖRST REDA PÅ VEM SOM

Läs mer

Vägledning vid beställning av skyltar i Göteborgs Stad

Vägledning vid beställning av skyltar i Göteborgs Stad Vägledning vid beställning av skyltar i Göteborgs Stad Detta material bygger på och har sitt ursprung i Västra Götalandsregionens skyltprogram. De flesta bilderna är också hämtade därifrån. Materialet

Läs mer

Utomhus- och inomhusskyltar

Utomhus- och inomhusskyltar Utomhus- och inomhusskyltar Fasadskylt, standard i plåt Art.nr 801 Dag Mått: 1500 x 250 mm, anpassas Kantknäckt vit lackerad aluminiumplåt. Text och symbol i vinylfolie. Skylten påbelyses i överkant med

Läs mer

Region Skånes skyltprogram

Region Skånes skyltprogram Region Skånes skyltprogram 8.1 Inledning I den nationella handlingsplanen för handikappolitiken i Sverige har man slagit fast att offentliga lokaler ska vara tillgängliga för alla senast 2010. Dessutom

Läs mer

Skyltmanual Täby kommun

Skyltmanual Täby kommun 1(10) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kommunikationsavdelningen Carin Lundgren Skyltmanual Täby kommun Runt om i Täby finns olika typer av skyltar med Täby kommun som avsändare. Det kan vara skyltar inomhus, utomhus,

Läs mer

Typlösningar Skolskyltar

Typlösningar Skolskyltar 1 Typlösningar Skolskyltar 15.09.11 Generell beskrivning 2 Generell beskrivning Skyltsystem Fundament för skyltar på stativ bundna till mark/ golv skall anpassas till respektive underlag på ett för ändamålet

Läs mer

Riktlinjer för informationsskyltar i Trollhättans Stads offentliga lokaler

Riktlinjer för informationsskyltar i Trollhättans Stads offentliga lokaler Antaget av/ansvarig Stadsdirektören Dokumentbeteckning Riktlinjer för informationsskyltar i Trollhättans Stad offentliga lokaler Handläggare/Förvaltning Joakim de Blanche/ Kommunstyrelsens förvaltning

Läs mer

RAMBESKRIVNING INVÄNDIG SKYLTNING

RAMBESKRIVNING INVÄNDIG SKYLTNING RAMBESKRIVNING INVÄNDIG SKYLTNING FO KAROLINSKA 2011-12-13 Dokumentnamn: 07 Rambesk Inv skyltning.docx Dokumentägare: Lennart Styhr Författare: Johanna Ek Dokumentidentifikation Process Dok.typ Region

Läs mer

Katrineholms kommun ~

Katrineholms kommun ~ Katrineholms kommun ~ Innehåll 1.0 Varför en skyltmanual? Tillgänglighet 2.0 Typografi 3.0 Dörrskyltar 4.0 Skyltar vid konferensrum 5.0 Skyltar i trapphus 6.0 Takhängda skyltar 7.0 Pictogram 8.0 Taktila

Läs mer

Skyltning vid nybyggnation eller större ombyggnation

Skyltning vid nybyggnation eller större ombyggnation Skyltning vid nybyggnation eller större ombyggnation Umeå kommun ska sträva efter långsiktiga skyltlösningar som gör det enkelt för brukare, besökare och personal att orientera sig i våra lokaler. Det

Läs mer

Region Skånes skyltprogram

Region Skånes skyltprogram Region Skånes skyltprogram 8.1 Inledning I den nationella handlingsplanen för handikappolitiken i Sverige har man slagit fast att offentliga lokaler ska vara tillgängliga för alla senast 2010. Dessutom

Läs mer

SKYLTMANUAL. Riktlinjer för hänvisnings- och företagsskyltning i Albyberg Företagspark.

SKYLTMANUAL. Riktlinjer för hänvisnings- och företagsskyltning i Albyberg Företagspark. SKYLTMANUAL Riktlinjer för hänvisnings- och företagsskyltning i Albyberg Företagspark. INNEHÅLL Målsättning och syfte 3. Material och design 4. Skylttyper - Allmänt 5. - Allmänna hänvisnings- och orienteringsskyltar

Läs mer

Regler för skyltning inom- och utomhus

Regler för skyltning inom- och utomhus 1 Regler för skyltning inom- och utomhus VERSION 6: JUNI 2013 Alla ska hitta i Landstinget Gävleborgs lokaler. Skyltningen ska fungera som en osynlig ledstång som för besökaren till sitt mål. De flesta

Läs mer

Tillgängliga skyltar allmänt Enligt Handisams riktlinjer förutsätter bra skyltning:

Tillgängliga skyltar allmänt Enligt Handisams riktlinjer förutsätter bra skyltning: Tillgängliga skyltar Här presenteras detaljerad information om vad man ska tänka på för att skyltar ska bli tillgängliga. Det är en fördjupning av riktlinjerna som finns i vår publikation Riktlinjer för

Läs mer

innehåll kap 1. inledning kap 2. utomhus kap 3. inomhus

innehåll kap 1. inledning kap 2. utomhus kap 3. inomhus Manual för skyltar version 1.0 innehåll kap 1. inledning kap 2. utomhus kap 3. inomhus kap 1. Inledning sid 2 inledning Den här manualen vänder sig till dig som är ansvarig för framtagning av skyltar inom

Läs mer

Skylt- och dekalprogram

Skylt- och dekalprogram Fasadskyltar till alla enheter inom Norrköpings kommun följer samma grafiska utformning. Liggande eller stående variant väljs utifrån förutsättningar och behov. Anpassningar kan behöva göras med hänsyn

Läs mer

Skyltmanual utvändigt SLU. 25 januari 2011 rev 26 april 2011 rev 7 juni 2011

Skyltmanual utvändigt SLU. 25 januari 2011 rev 26 april 2011 rev 7 juni 2011 Skyltmanual utvändigt SLU 25 januari 2011 rev 26 april 2011 rev 7 juni 2011 Innehållsförteckning Skyltningens målsättning 3 SLU:s skyltprogram 4 Utformning 5 Placering Principer för skyltnumrering 6 Typskylt

Läs mer

Skyltar med piktogram (pictogram) har enkla symboler som kontrasterar starkt mot bakgrunden. Piktogram kan fås med eller utan punktskrift.

Skyltar med piktogram (pictogram) har enkla symboler som kontrasterar starkt mot bakgrunden. Piktogram kan fås med eller utan punktskrift. I Sverige finns ca 1,6 miljoner personer med funktionsnedsättning och i EU ca 80 miljoner. Med en växande grupp av människor med funktionsnedsättning ökar behovet att anpassa offentliga lokaler för att

Läs mer

Riktlinjer för bygglovprövning av skyltar

Riktlinjer för bygglovprövning av skyltar Riktlinjer för bygglovprövning av skyltar i Inledning Ett spännande stadsliv bygger på mångfald i former, färger och rörelser både på marken och på omgivande byggnader. Men för att inte mångfalden ska

Läs mer

Teknisk beskrivning för skyltutformning. Mars 2018

Teknisk beskrivning för skyltutformning. Mars 2018 Teknisk beskrivning för skyltutformning Mars 2018 Kulörer Texter och symboler ska i första hand vara vita, undantag finns som beskrivs under respektive skylt i den tekniska beskrivningen. Den gröna färgen

Läs mer

Grafisk manual. Version 2009.10.19. Grafisk manual. Läkemedelsverkets symbol för apotek med tillstånd att sälja läkemedel.

Grafisk manual. Version 2009.10.19. Grafisk manual. Läkemedelsverkets symbol för apotek med tillstånd att sälja läkemedel. Grafisk manual s symbol Symbolen får endast användas av den som tecknat licensavtal med. 20091019_Version 2 Grafisk manual. s symbol Förord 1 Symbol 1.1 Symbol 1.2 Varianter symbol 1.3 Frizon 1.4 Storlekar

Läs mer

VL fastigheter entré- och invändig skyltning; skyltprogram Vårdcentral

VL fastigheter entré- och invändig skyltning; skyltprogram Vårdcentral VL fastigheter entré- och invändig skyltning; skyltprogram Vårdcentral Umeå 2008-02-15 White arkitekter AB / Maria Olsson antal sidor: 13 2 innehållsförteckning innehållsförteckning 2 allmän orientering

Läs mer

Riktlinje skyltning. Skapad: Senast ändrad:

Riktlinje skyltning. Skapad: Senast ändrad: Riktlinje skyltning Skapad: 2007-05-21 Senast ändrad: 2018-03-28 Riktlinje skyltning sid 2 av 11 Innehåll Riktlinje skyltning... 3 Inledning... 3 Syfte... 3 Tillämpning av skyltriktlinjen... 4 Orienteringssystem...

Läs mer

Projekteringsanvisning Skyltar

Projekteringsanvisning Skyltar Projekteringsanvisning Skyltar FÖR PROJEKTÖRER OCH ENTREPRENÖRER UTGÅVA 12 2 JUNI 2015 29 SIDOR PROJEKTERINGSANVISNING - Skyltar -Utgåva 12 Sida 1 av 29 Innehåll Läs detta först viktig information... 3

Läs mer

Riktlinjer för Västra Götalandsregionens skyltar

Riktlinjer för Västra Götalandsregionens skyltar Riktlinjer för Västra Götalandsregionens skyltar Innehåll 1. Allmänt om skyltning och ansvar sid. 4 Lagar och riktlinjer som styr vår skyltning 2. Att skylta sid. 5 Skyltar ska skötas Budskap på skyltarna

Läs mer

Teknisk beskrivning för skyltutformning. Maj 2019

Teknisk beskrivning för skyltutformning. Maj 2019 Teknisk beskrivning för skyltutformning Maj 2019 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Kulörer Färg på metaller och plåt (RAL)... 3 Färg på folie, mesh, plast och papper (CMYK)... 3 Utomhusskyltning

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SKYLTNING

RIKTLINJER FÖR SKYLTNING TANUMS KOMMUN RIKTLINJER FÖR SKYLTNING Syfte Riktlinjerna skall vara vägledande för butiks-/fastighets- och skyltägare, skyltdesigner/tillverkare och beaktas med fördel redan i ett tidigt skede. Riktlinjerna

Läs mer

Skyltning på KTH Planering och beskrivning

Skyltning på KTH Planering och beskrivning Denna sida skall tas bort i produktionen Skyltning på KTH Planering och beskrivning Del 2 Fasadskyltning 2014-11-14 1 2 Innehåll Del 2 - fasadskyltning 5 6 7 8 9 11 12 13 Inledning Planering och anskaffning

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm Riktlinje Skyltning

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm Riktlinje Skyltning Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 15853 su/adm 2017-12-01 3 Innehållsansvarig: Lisa Klang, Sektionsledare, Kommunikationsavdelning (liskl2) Godkänd av: Barbro Fridén, Sjukhusdirektör,

Läs mer

TELGE HUSET. arkitektur GRAFISKA RIKTLINJER FÖR TELGEHUSET

TELGE HUSET. arkitektur GRAFISKA RIKTLINJER FÖR TELGEHUSET TELGE GRAFISKA RIKTLINJER FÖR TELGE 1 Innehållsförteckning 1. Telgehusets Grafiska Riktlinjer 2. Butikens Utformning 3. Skyltning 3.1 Exteriört 3.2 Interiört 4. Gemensamma utrymmen 5. Logotyp - se Grafisk

Läs mer

Skyltar med piktogram (pictogram) har enkla symboler som kontrasterar starkt mot bakgrunden. Piktogram kan fås med eller utan punktskrift.

Skyltar med piktogram (pictogram) har enkla symboler som kontrasterar starkt mot bakgrunden. Piktogram kan fås med eller utan punktskrift. I Sverige finns ca 1,6 miljoner personer med funktionsnedsättning och i EU ca 80 miljoner. Med en växande grupp av människor med funktionsnedsättning ökar behovet att anpassa offentliga lokaler för att

Läs mer

Tillgänglighetsinventering av Stockholms läns blåsarsymfoniker

Tillgänglighetsinventering av Stockholms läns blåsarsymfoniker Tillgänglighetsinventering av Stockholms läns blåsarsymfoniker 2014 ENTUM i samarbete med Add Access 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Uppdragsgivare och kontaktperson... 4 Beskrivning av

Läs mer

Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne.

Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne. Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne. Parkeringsplats Finns parkering inom 25 m gångavstånd till publik

Läs mer

Grafisk guide. adress Box 801, 961 17 Boden besök Parkgatan 34 Tel 0921-578 80 FAX 0921-789 03 E-POST info@bodenbo.se internet www.bodenbo.

Grafisk guide. adress Box 801, 961 17 Boden besök Parkgatan 34 Tel 0921-578 80 FAX 0921-789 03 E-POST info@bodenbo.se internet www.bodenbo. Grafisk guide adress Box 801, 961 17 Boden besök Parkgatan 34 Tel 0921-578 80 FAX 0921-789 03 E-POST info@bodenbo.se internet www.bodenbo.se Grafisk guide Grafisk profil handlar om en helhet där intrycket

Läs mer

Profiler för 3D skyltar

Profiler för 3D skyltar Profiler för 3D skyltar Valet av skyltprofil görs efter Era behov. De olika profilerna avgör utformning, belysning och i slutändan hur ni väljer att framställa er image. Nedan följer förklaring och illustrationer

Läs mer

Inledning. Innehåll. Inledning

Inledning. Innehåll. Inledning GRAFISK MANUAL 2019 Inledning 2 Inledning Det här är en uppdaterad manual som ska tydliggöra Moderaternas grafiska profil och göra det enkelt att göra rätt. Att den grafiska profilen följs på nationell,

Läs mer

Tillgänglighetsinventering av Skandia teatern

Tillgänglighetsinventering av Skandia teatern Tillgänglighetsinventering av Skandia teatern 2014 ENTUM i samarbete med Add Access 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Uppdragsgivare och kontaktperson... 4 Beskrivning av uppdraget... 4

Läs mer

SKYLTMANUAL REGION SKÅNE

SKYLTMANUAL REGION SKÅNE SKYLTMANUAL REGION SKÅNE INNEHÅLLSFÖRTECKNING Skyltning inom Region Skåne... Skyltar generell beskrivning...6 Skyltar beskrivning...9 Skylt sjukhus / Huvudentré...9 Profilskylt...10 Hänvisningsskylt utomhus

Läs mer

Svenskt Sigill Grafiska riktlinjer

Svenskt Sigill Grafiska riktlinjer Svenskt Sigill Grafiska riktlinjer Inledning 2 Logotyp Grundversion 3 Logotyp Frizon 4 Logotyp 3D 5 Logotyp Webbanpassad 6 Logotyp Byline 7 Logotyp Tilläggsinformation 8 Tillämpning 10 Typografi 11 Kontakt

Läs mer

Produktbeskrivning Ramavtalsupphandling avseende Ljusskyltar till Svenska Spels ombud

Produktbeskrivning Ramavtalsupphandling avseende Ljusskyltar till Svenska Spels ombud Produktbeskrivning Ramavtalsupphandling avseende Ljusskyltar till Svenska Spels ombud AB SVENSKA SPEL Norra Hansegatan 17 Sturegatan 11, Sundbyberg Säte: Gotland 621 80 Visby 106 10 Stockholm Org.nr. 556460-1812

Läs mer

GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN

GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN INNEHÅLL 2 3 4 5 6 7 8 8 8 Varför grafisk profil? Övergripande riktlinjer Logotyper Kommunvapen Tidaholmslogotyp Verksamhetsspecifika symboler Skyltar Mallar Audiell profil

Läs mer

SWEBO Bioenergy Grafisk profil

SWEBO Bioenergy Grafisk profil SWEBO Bioenergy Grafisk profil Formsmedjan Reklam & Kommunikation Grafisk profil Den image vi har, det vill säga hur andra människor uppfattar vårt företag är ett resultat av alla de intryck vi gör på

Läs mer

2. Checklista för publika lokaler

2. Checklista för publika lokaler 2. Checklista för publika lokaler Nr. KONTROLLPUNKTER 1 NIVÅSKILLNADER (6 ) 1.1 Allmänt 1.1.1 Kan man nå byggnaden utan att passera trappa eller trappsteg? 1.1.2 Kan man stiga in i byggnaden utan att passera

Läs mer

Skyltar. Riktlinjer för Helsingborg

Skyltar. Riktlinjer för Helsingborg Skyltar Riktlinjer för Helsingborg STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SKYLTAR Helsingborgs stad har som mål att skapa en positiv stadsmiljö. Vi tycker det är viktigt att lyfta fram hur affärer, butiker och verksamheter

Läs mer

botkyrka kommuns skyltmanual VERSION 1.1 2015

botkyrka kommuns skyltmanual VERSION 1.1 2015 botkyrka kommuns skyltmanual introduktion Botkyrka kommun har tagit fram ett skyltsystem som ska gälla för alla kommunens verksamheter. Vi har tagit fram den här manualen för att hjälpa dig välja rätt

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL SIGNET SIGN SYSTEM

VÄLKOMMEN TILL SIGNET SIGN SYSTEM VÄLKOMMEN TILL SIGNET SIGN SYSTEM SIGNET Sign System grundades i början av 90-talet av den svenska ingenjören Lennart Hedlund, och lanserades med stor framgång på den europeiska marknaden 1995. Idag utvecklas

Läs mer

Skyltmanual invändigt SLU

Skyltmanual invändigt SLU Skyltmanual invändigt SLU 23 Juni 2010 rev 1 nov 2010 rev 25 jan 2011 rev 7 juni 2011 rev 8 juni 2011 rev 18 jan 2012 rev 20 maj 2013 rev 30 apr 2014 Innehållsförteckning Skyltningens målsättning 3 SLU:s

Läs mer

Riktlinje skyltning. Skapad: 2007-05-21 Senast ändrad: 2012-01-27 R 15

Riktlinje skyltning. Skapad: 2007-05-21 Senast ändrad: 2012-01-27 R 15 Riktlinje skyltning Skapad: 2007-05-21 Senast ändrad: 2012-01-27 R 15 Johan Lausing Per Karlsson Karin Sjöndin 2007-05-21 2012-01-27 2012-01-27 2(24) INNEHÅLL Riktlinje skyltning generella föreskrifter...

Läs mer

En enhetlig profil är viktig för alla organisationer

En enhetlig profil är viktig för alla organisationer En enhetlig profil är viktig för alla organisationer och ännu viktigare för en stor grupp av frivilliga. Då öppnas möjligheten för att alla känner samhörighet och vet åt vilket håll gruppen går. Det gör

Läs mer

Skyltning på KTH Planering och beskrivning

Skyltning på KTH Planering och beskrivning Denna sida skall tas bort i produktionen Skyltning på KTH Planering och beskrivning Del 3 Invändig skyltning 2014 1 2 Innehåll Del 3 - invändig skyltning 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

Läs mer

Skyltprogram för Gävle kommun

Skyltprogram för Gävle kommun Skyltprogram för Gävle kommun BYGG & MILJÖ GÄVLE Bakgrund De första skyltarna var varuprover som sattes upp utanför butiken. Idag hänger inga riktiga bullar över bageriets ingång, men ibland en kringla

Läs mer

Interflora, yttre profil

Interflora, yttre profil Dubbelsidig skylt lysrörsbestyckad för utstående montage på fasad. Vit front i akrylglas med röd Interflora logo, indragen rödlackerad sida. F C, Längd 1050 mm Höjd 280 mm. Lysdiodbestyckad skylt G Enkelsidig

Läs mer

Inledning 4 6. Märke. Typsnitt 7 9. 10. Färger

Inledning 4 6. Märke. Typsnitt 7 9. 10. Färger GRAFISK PROFIL INNEHÅLL 3. Inledning 4 6. Märke Huvudmärke. Varianter. Tillämpning. 7 9. Typsnitt Huvudtypsnitt. Webbtypsnitt. 10. Färger Huvudfärger. Komplementfärger. Webbfärger INLEDNING Den grafiska

Läs mer

Skyltprogram för lokaler och fastigheter

Skyltprogram för lokaler och fastigheter Skyltprogram för lokaler och fastigheter Dokumentnamn: Revision: Skyltprogram 1.0 Dokumenttyp: Dokumentnummer: Riktlinje 2018/01144 Detta dokument gäller för: ela Region Blekinge, exlusive Blekingetrafiken.

Läs mer

SKYLTMANUAL UTVÄNDIG SKYLTNING GÖTEBORGS STAD. Version 03a_

SKYLTMANUAL UTVÄNDIG SKYLTNING GÖTEBORGS STAD. Version 03a_ SKYLTMANUAL INNEHÅLLSFÖRTECKNING Generell beskrivning........................................... Sid 3 Presenttionsytorns grfisk regler............................... Sid 4 Textytorns grfisk regler......................................

Läs mer

Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2

Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2 Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2 Upprättat av Certifierad sakkunnig i tillgänglighet 2016-05-20 1 (8) Tillgänglighetsinventering Fräsen 2, Kunskapsskolan, Täby kommun UPPDRAG Att

Läs mer

Grafisk profil 2015 Uppdaterad senast 2015-01-13

Grafisk profil 2015 Uppdaterad senast 2015-01-13 Grafisk profil 2015 Uppdaterad senast 2015-01-13 Innehåll Vad är en grafisk profil?... 3 Färger... 4 Profilfärg...4 Komplementfärger...4 Gråtoner...4 Tilläggsfärger...4 Färgkoder...5 SciLifeLabs logotyp...

Läs mer

SKYLTAR I BJUVS KOMMUN

SKYLTAR I BJUVS KOMMUN Bjuvs kommun Box 501, 267 25 Bjuv BESÖKSADRESS TELEFON E-POST WEBBPLATS Mejerigatan 3 042-458 50 00 info@bjuv.se www.bjuv.se SKYLTAR I BJUVS KOMMUN Riktlinjer och rådgivning 2 Läs våra riktlinjer innan

Läs mer

aloq.se Loxysoft AB Post: Box 153, 840 60 Bräcke Besök: Öneslingan 11, Frösön Tel: 063-18 34 40 Fax: 063-12 40 35 info@loxysoft.se www.loxysoft.

aloq.se Loxysoft AB Post: Box 153, 840 60 Bräcke Besök: Öneslingan 11, Frösön Tel: 063-18 34 40 Fax: 063-12 40 35 info@loxysoft.se www.loxysoft. aloq.se Loxysoft AB Post: Box 53, 840 60 Bräcke Besök: Öneslingan, Frösön Tel: 063-8 34 40 Fax: 063-40 35 info@loxysoft.se www.loxysoft.se Grafisk manual Loxysoft AB Text och design: aloq AB, Östersund

Läs mer

Pampas Marina Profilmanual version 0.0 17 Juni 2009

Pampas Marina Profilmanual version 0.0 17 Juni 2009 Pampas Marina Profilmanual version 0.0 17 Juni 2009 Innehåll Förord 02 Grundelement Logotype Färger Typsnitt Kontorstryck Brevpapper Kuvert Visitkort Skyltar Flaggor Skyltar 03 05 06 07 08 09 10 11 2 Förord

Läs mer

GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN

GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN INNEHÅLL 2 3 4 5 6 7 9 10 10 10 Varför grafisk profil? Övergripande riktlinjer Logotyper Kommunvapen Tidaholmslogotyp Grafiska element Verksamhetsspecifika symboler Skyltar

Läs mer

Riktlinje skyltning. Skapad: Senast ändrad:

Riktlinje skyltning. Skapad: Senast ändrad: Riktlinje skyltning Skapad: 2007-05-21 Senast ändrad: 2016-11-11 Daniel Kronheffer Anna Bergqvist Karin Sjöndin 2007-05-21 2016-11-11 2016-11-11 2(24) INNEHÅLL Riktlinje skyltning generella föreskrifter...

Läs mer

Innehåll. 3 Grafisk profil. 4 Logotyp Färgversion av logotyp Konturversion av logotyp Inga förändringar tillåtna Frizon Placering Storlek

Innehåll. 3 Grafisk profil. 4 Logotyp Färgversion av logotyp Konturversion av logotyp Inga förändringar tillåtna Frizon Placering Storlek Grafisk profil Innehåll 3 Grafisk profil 4 Logotyp Färgversion av logotyp Konturversion av logotyp Inga förändringar tillåtna Frizon Placering Storlek 6 Teckensnitt 7 Färger Profilfärger och kompletterande

Läs mer

Checklista för kognitiv tillgänglighet Formulär

Checklista för kognitiv tillgänglighet Formulär Checklista för kognitiv tillgänglighet Formulär Ska finnas Önskvärt Finns 1 Information om enheten på papper Svenska LättLäst I bild På andra språk 2 Information om enheten på webb Svenska LättLäst I bild,

Läs mer

Skylten och dess belysning

Skylten och dess belysning Inledning Bebyggelsen längs Storgatan och Rådhustorget är en för kulturminnesvården intressant miljö. När man tillverkar och sätter upp en ny skylt bör man tänka på denna miljö och anpassa skyltningen.

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITETS REGLER FÖR VISUELL IDENTITET

GÖTEBORGS UNIVERSITETS REGLER FÖR VISUELL IDENTITET STYRDOKUMENT Dnr V 2013/1018 GÖTEBORGS UNIVERSITETS REGLER FÖR VISUELL IDENTITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Kommunikationsenheten, Gemensamma

Läs mer

Riktlinjer för skyltar. Perstorps kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen Antagen:

Riktlinjer för skyltar. Perstorps kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen Antagen: Riktlinjer för skyltar Perstorps kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen Antagen: Förord Skyltar är en viktig del i upplevelsen av det offentliga rummet. Placering och utformning av skyltar har stor betydelse

Läs mer

Direktonline. GRAFISK MANUAL

Direktonline. GRAFISK MANUAL Visuell kommunikation Direktonline Direktonline. GRAFISK MANUAL KONTAKT Telefon: 031-301 33 20 E-post: info@direktonline.se ADRESS Erik Dahlbergsgatan 9 411 26 Göteborg ONLINE Webbplats: www.direktonline.se

Läs mer

Projekteringsanvisning Skyltar FÖR PROJEKTÖRER OCH ENTREPRENÖRER UTGÅVA 14 6 DECEMBER SIDOR

Projekteringsanvisning Skyltar FÖR PROJEKTÖRER OCH ENTREPRENÖRER UTGÅVA 14 6 DECEMBER SIDOR Projekteringsanvisning Skyltar FÖR PROJEKTÖRER OCH ENTREPRENÖRER UTGÅVA 14 6 DECEMBER2016 25 SIDOR Läs detta först viktig information För att skapa bestående värden i SISAB:s fastigheter ska projekteringsanvisningarna

Läs mer

Grafisk manual 1.0 2009-10-07

Grafisk manual 1.0 2009-10-07 Grafisk manual 1.0 2009-10-07 Innehåll Logotyp... 3 Profilfärger... 4 Symbolen... 4 Typografi... 5 Svenska Vård i text... 6 Svenska Vård Grafisk manual 1.0 2 Logotyp Svenska Vårds logotyp finns i två versioner.

Läs mer

Skyltar med piktogram (pictogram) har enkla symboler som kontrasterar starkt mot bakgrunden. Piktogram kan fås med eller utan punktskrift.

Skyltar med piktogram (pictogram) har enkla symboler som kontrasterar starkt mot bakgrunden. Piktogram kan fås med eller utan punktskrift. I Sverige finns ca 1,6 miljoner personer med funktionsnedsättning och i EU ca 80 miljoner. Med en växande grupp av människor med funktionsnedsättning ökar behovet att anpassa offentliga lokaler för att

Läs mer

Grafisk manual för Härjeåns Kraft AB

Grafisk manual för Härjeåns Kraft AB Grafisk manual för Härjeåns Kraft AB 1 Vår profil I denna manual presenteras den visuella och grafiska profilen för Härjeåns Kraft. En enhetlig och tydlig profil utgör en väsentlig grund för vår långsiktiga

Läs mer

Grafisk profil fordon

Grafisk profil fordon 2011-03-07 Grafisk profil fordon Regler för profilering beslutade 2010-06-18 Styrelsen för MLT beslutade att följande regler ska gälla fr.o.m. 2011-01-01 för anslutna fordon: Alla fabriksnya fordon ska

Läs mer

EAH - Enkelt Avhjälpta Hinder. Vanliga brister. Saker att tänka på

EAH - Enkelt Avhjälpta Hinder. Vanliga brister. Saker att tänka på EAH - Enkelt Avhjälpta Hinder eller Vanliga brister och Saker att tänka på I detta dokument har vi försökt att notera ner vanliga brister och saker att tänka, som vi har upptäckt vid genomförda handikappinventeringar

Läs mer

Logotyp och Grafisk profil för UT Transport i Norr AB

Logotyp och Grafisk profil för UT Transport i Norr AB Logotyp: Introduktion UT Transport i Norr AB s logotyp är designad för att på ett tydligare och starkare sätt representera det företag som UT har utvecklats till att bli idag och kommer att bli imorgon.

Läs mer

Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt

Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt Nu är det dags! Har du som fastighetsägare satt dig in i frågan om enkelt avhjälpta hinder? Om inte så är det hög tid nu! Varför denna broschyr?

Läs mer

Skyltpolicy. För UDDEVALLA KOMMUN

Skyltpolicy. För UDDEVALLA KOMMUN Skyltpolicy För UDDEVALLA KOMMUN Allmänt om skyltning Utformning Vad säger lagen Byggnadsnämndens riktlinjer 24 april 1998 Reviderad Miljö och stadsbyggnad 20 februari 2003 2 (12) Skyltpolicy för Uddevalla

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd om anpassning av passagerarfartyg med hänsyn till personer med funktionshinder; beslutade den 12 november 2004. SJÖFS 2004:25

Läs mer

Reglemente för Medicinska Föreningens visuella identitet

Reglemente för Medicinska Föreningens visuella identitet Reglemente för Medicinska Föreningens visuella identitet Antaget: Namn 1 Föreningens namn ska utskrivas. Namnet får förkortas till endast Medicinska Föreningen då det ej finns risk för sammanväxling med

Läs mer

INLEDNING. Inledning Logotyp Färger Teckensnitt Tillämpningar

INLEDNING. Inledning Logotyp Färger Teckensnitt Tillämpningar GRAFISK MANUAL INLEDNING Den här manualen beskriver hur vi arbetar med vår grafiska profil. I den hittar du allt från användandet av logotypen och hanterandet av färger och typografi, till mallar för utformning

Läs mer

Grafisk profil 2014 Uppdaterad senast 2014-07-07

Grafisk profil 2014 Uppdaterad senast 2014-07-07 Grafisk profil 2014 Uppdaterad senast 2014-07-07 Innehåll Vad är en grafisk profil?...3 Färger...4 Profilfärg... 4 Komplementfärger... 4 Gråtoner... 4 Tilläggsfärger... 4 Färgkoder... 5 SciLifeLabs logotyp...6

Läs mer

GRAFISK MANUAL. En grafisk manual stärker även Ockelbo Kommuns kommunikation och varumärke. Skapar igenkänning och en egen identitet.

GRAFISK MANUAL. En grafisk manual stärker även Ockelbo Kommuns kommunikation och varumärke. Skapar igenkänning och en egen identitet. GRAFISK MANUAL GRAFISK MANUAL Denna manual är framtagen för att göra allt material från Ockelbo Kommun enhetligt och tydligt. Det är ett hjälpmedel i det dagliga arbetet inom kommunen då brev, kallelser

Läs mer

GRAFISK MANUAL Arcada studerandekår - ASK

GRAFISK MANUAL Arcada studerandekår - ASK GRAFISK MANUAL Arcada studerandekår - ASK Innehåll 1 Inledning 3 2 Namn och undertecknare 3 3 Färgskala 3 4 Typografi 4 4.1 Brödtext 4 4.2 Rubriker 5 5 Logo 5 5.1 Logo med text 5 5.2 Logo utan text 6 5.3

Läs mer

ARVIDSJAURS KOMMUN RIKTLINJER FÖR SKYLTNING

ARVIDSJAURS KOMMUN RIKTLINJER FÖR SKYLTNING ARVIDSJAURS KOMMUN RIKTLINJER FÖR SKYLTNING Syfte Riktlinjerna skall vara vägledande för kommunen när det gäller bedömning av bygglov, upplåtelse av mark och yttrande till polisen för nyttjande av offentlig

Läs mer

Tillgänglighetsinventeringar av Åländska besöksmål: Jan Karls-gården, Kronohäktet Vita Björn & Kastelholms slott

Tillgänglighetsinventeringar av Åländska besöksmål: Jan Karls-gården, Kronohäktet Vita Björn & Kastelholms slott Juni 2013 Rapport från Tillgänglighetsinventeringar av Åländska besöksmål: Jan Karls-gården, Kronohäktet Vita Björn & Kastelholms slott Uppdragsgivare: Ålands landskapsregering/museibyrån 1 Innehåll: Inledning

Läs mer

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Senast reviderad

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Senast reviderad Regeldokument Organisationsplan Beslutat av Universitetsstyrelsen Gäller från 2013-01-01 Organisationsplan Med stöd av 2 kap. 2 8p högskoleförordningen (1993:100) meddelar Linnéuniversitetet följande övergripande

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Sida 3. Övergripande regler. Sida 4. Logotyp. Logotyp alternativ. Sida 5. Sida 6. Färger. Sida 7. Typsnitt.

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Sida 3. Övergripande regler. Sida 4. Logotyp. Logotyp alternativ. Sida 5. Sida 6. Färger. Sida 7. Typsnitt. GRAFISK MANUAL INNEHÅLLSFÖRTECKNING Övergripande regler Logotyp Logotyp alternativ Färger Typsnitt Dekor och papper Visitkort Brevpapper Brevpapper internt Korrespondenskort Kuvert Sida 3 Sida 4 Sida 5

Läs mer