Reseberättelse Singapore Management University

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Reseberättelse Singapore Management University"

Transkript

1 Reseberättelse Singapore Management University Om du redan valt att åka till SMU vill jag säga att du har gjort ett utmärkt val! För dig som inte bestämt dig än hoppas jag att du läser igenom reseberättelsen för att bli övertygad du kommer inte ångra dig. Jag berättar om universitetet, staden, kurserna och resor. Universitetet Mitt val av universitet beror främst på mitt intresse för den våg av växande ekonomier i Östasien som väller över den globala marknaden. Att det blev Singapore och Singapore Management University (SMU) beror på att Singapore kort och gott är Sydostasiens absoluta ekonomiska mittpunkt, och att SMU erbjuder en utbildning i världsklass med en unik och fantastisk pedagogik. SMU är unikt i Singapore på grund av dess pedagogik, dess nisch och dess läge. Till skillnad från de lokala universitetsjättarna NUS och NTU fokuserar SMU bara på ekonomirelaterade kurser, och kan på så sätt liknas med Handelshögskolan i Stockholm. Inte helt oväntat är det högt eftertraktat att läsa ekonomi i Singapore, vilket har med landets extrema efterfrågan på arbetskraft inom bl.a. finans, logistik och tjänstesektorn i stort. Räkna med att de lokala studenterna är extremt tävlingsinriktade och utan problem spenderar större delen av dygnet i biblioteket. Ytterligare en anledning att välja SMU är just dess pedagogik. All undervisning är seminariebaserad i grupper av maximalt 45 personer och i de kurser med stor betoning på caselösning bedömdes jag till 30% på mitt deltagande. Även i mer räknetunga klasser som finans och internredovisning tillämpas denna pedagogik. För en som gillar dialog och att komma nära professorer och studenter är detta ett helt fantastiskt sätt att lära sig. SMU är beläget mitt i centrala Singapore i ultramoderna lokaler. Närheten till storstadslivet var makalöst, med fantastisk utsikt över finansdistriktet från bibliotekets takterass (!). De som höll min undervisning var från USA, Kina och Hong Kong och var mycket kompetenta. Gemensamt bland universitetets professorer och lärare är att alla har utbildats eller arbetat utomlands, vilket visar på hur internationell Singapore verkligen är. Mer om kurserna inom kort.

2 Staden/landet Singapore Singapore är en stadsstat och är ett till ytan väldigt litet land, men rymmer en oerhörd mängd människor från alla möjliga delar av världen. Landet ligger vid ekvatorn och det är i stort sätt likadant väder år in år ut: 30 grader med varierande sol och regn. Singapore som stad uppkom på grund av dess strategiska läge för handel inom Asien, men också mellan Asien och Europa, vilket har inneburit floder av invandrare genom tiderna. De största etniska grupperna är kineser, malayer och indier sedan tillkommer grupper från världens alla nationer; staden kan möjligtvis liknas vid New York. De fyra officiella språken är engelska, malaysiska, mandarin och tamil men lagarna och undervisningen är, vad jag vet, uteslutande på engelska. Det finns bisarrt många lagar i Singapore som handlar om ordning och reda, som med svenska ögon ter sig rätt oproportioneligt. Förutom tusentals kronor i böter om man exempelvis blir påkommen med att gå mot rött, är det dödsstraff för allt som har med mord, skjutvapen och droger att göra. Annars är fängelse, böter och piskrapp en inte helt ovanlig kombination. Å andra sidan är kriminaliteten väldigt låg. Nu ska jag inte skrämma upp dig alldeles för mycket, eftersom det inte händer att utbytesstudenter råkar illa ut hur som helst (eller the locals heller för den delen). Jag hörde aldrig om något galet medan jag var där. Något som överaskade mig positivt var hur smidig kollektivtrafiken var. I Singapore blir du svettig på en sekund, så fastän det är härligt att cykla vill du gärna undvika det i Singapore. Tunnelbanesystemet (MRT) är snabbt och billigt, bussar och taxi likaså. Även maten är ofantligt billig, och jag åt enbart frukost hemma. Lita på mig när jag säger att du VILL äta ute. Utbudet och variationen av maträtter i Singapore är likt en välsignelse från ovan, och vanliga måltider gick för ca 20-40kr. Boende Andra sidan av myntet vad gäller SMUs läge i staden är att campus är mycket mindre. Således finns inga bostäder som SMU erbjuder, för att jämföra med NUS och NTU där det är lätt att fixa boende. SMU har hyrt ett hostel där utbytesstudenter kan bo (de höll på att byta hostel precis när min termin slutade), men den absoluta majoriteten hyr lägenhet på egen hand. Jag önskar att alternativen för boende var bättre detta var det som jag tyckte minst om vad gäller min vistelse i Singapore. Jag går här kort igenom alternativen. Hyra egen lägenhet Det här alternativet är väldigt populärt bland de svenskar som åker till Singapore och ofta delar man lägenhet med folk från även de två andra skolorna. UNDVIK helst att hyra genom en agent, eftersom de tar ordentligt med betalt för att förmedla lägenheter. Vänd dig istället direkt till de som äger lägenheterna det blir lite billigare på det sättet. Jag bodde i Aspen Heights med fem andra. För mailkontakt till vår landlords kontaktperson i Aspen Heights kan du kontakta Ivana på ivana.property@gmail.com

3 Fördelar Du kan få fräsch lägenhet med AC, pool, tennis- och squashbana, innergård och gym. Du kan välja vilka du vill bo med. Nära SMU Ultralokalt läge mitt i centrala stan. Lyx! Nackdelar: Väldigt dyrt. Vi bodde 6 personer och betalade ungefär 30000kr (!) i månaden. Finns stor risk att du hamnar i samma lägenhet som svenskar, och det var väl kanske inte därför du ville åka på utbyte? Du ser inte lika många utbytesstudenter till vardags. Bo på hostel Fördelar: Billigt (= fler utlandsresor!) Långt från SMU (kanske 40min enkelresa varje dag) Bo med många utbytesstudenter på samma plats. Nackdelar Risk att du får rum utan AC, eller som inte fungerar bra. Ganska dålig standard Sjukt många regler! (Som ingen följer)

4 Kurserna För att läsa motsvarande heltid vid SMU behöver du välja minst 4 kurser. Eftersom jag gjorde mitt utbyte min fjärde termin i Uppsala bestämde jag mig för att läsa FEK B vid SMU något som fungerar alldeles utmärkt. Till skillnad från i Uppsala finns en större variation av ekonomirelaterade kurser. Det är dock inte helt intuitivt att förstå vad för slags kurser man ska läsa så att det blir rätt. Vad det är för inriktning är tämligen enkelt att förstå, eftersom kurskoderna börjar med MGMT = Management, FNCE = Finance, ACCT = Accounting osv. Nivån, däremot, ska väl visas genom den första siffran (1, 2, 3 eller 4). Exempelvis är FNCE101 en grundkurs i finans, men räknas som FEK B eftersom den kräver kunskaper i statistik och viss grundläggande kunskap i redovisning. För att lista ut vilken nivå som är den rätta föreslår jag att du dels läser av första siffran efter kategoribeteckningen (ex. FNCE), dels vad för förkunskaper som krävs. För en Uppsalastudent som vanligtvis inte läser kurser paralellt kan det kännas jobbigt att hålla många bollar i luften samtidigt. Jag upptäckte dock att läsa kurser paralellet är ett utomordentligt bra sätt att lära sig på, då du lätt kan se helheten bakom ekonomiska begrepp och du ser snabbt synergier mellan olika kurser; mitt strategispelande i Strategy underlättades av mina kunskaper från Finance. Eftersom det finns ett stort spann av kurser att välja på är det viktigt att du känner efter vad för nivå du vill lägga dig på. Det är lätt att välja studieintensiva kurser, men lika lätt är det att välja mer populärvetenskapliga kurser. De kurser jag valde krävde ca 10 timmar/vecka vardera i föreläsningar, seminarier och egen studietid på fritiden. Det är även av betydelse att se efter hur kurserna examineras. Alla mina kurser hade final exams, vilket gjorde mina två sista veckor i Singapore till ett rent studiehelvete, men det var samtidigt lite kul att spendera större delen av dygnet på biblioteket i två veckor. Du kommer verkligen inte vara ensam! För den lite försiktigare utbytesstudenten rekommenderas en variation av examinationssätt. Vissa kurser har fler inlämningsuppgifter än andra, osv. Jag läste följande kurser: MGMT102 Strategy (FEK B) Adel Dimian Min favoritkurs! En kurs med total fokus på caselösning. Fantastiskt begåvad och karismatisk föreläsare från USA. Kursen, och särskilt den som Adel Dimian håller i, rekommenderas varmt. Det krävs att man är påläst inom olika ekonomiska ämnen för att fullt ut kunna prestera. Detta är en kurs som fjärdeårsstudenter läser, men låt detta inte avskräcka dig. Förutom aktivt caselösande, där du förväntas säga något klokt vid varje seminarietillfälle, ska man även göra en presentation, inlämningar och leda ett företag i ett strategispel ( - superkul!).

5 FNCE101 Finance (FEK B) Wang Rong Bedömdes av FEKen som den finanskurs man läser i FEK B, men jag själv misstänker att den är väldigt lik finanskursen i NEK B. Enligt mig en ytterst bra kurs, särskilt för vidare studier inom finans. Wang Rong är mycket noggrann och rak på sak i undervisningen, men även hjälpsam. Kanske inte en jättesvår kurs, men väldigt bred. Inom finans bedöms man hårt på ens snabbhet i uträkningar, och vid tentor och duggor har man extremt lite tid. MGMT234 Strategic Management in China (FEK C) Wang Heli Kursen rekommenderas till den som har ett genuint intresse av skillnaden mellan väst och öst, samt av management i stora drag. Anses vara en lite slappare kurs, men den är väldigt givande om man lägger tid på den. Genom föreläsningar, seminarium, case, presentationer, gruppinlämningar fokuserar man på hur företag, internationella och kinesiska, fungerar annorlunda i Kina till skillnad från vad man med västerländska verktyg tänker kring management. ACCT102 Management Accounting (FEK B) Katherine Yuen Den överlägst mest studieintensiva kursen. Ekonomistyrning och olika styrmodeller räknas väl vanligtvis inte till några roliga kurser, men Katherine var inte bara en otroligt duktig föreläsare, utan också väldigt rolig. Räkna med många, många timmars plugg för att tillgodoräkna dig allt ni går igenom. Ska tilläggas att det var en fantastisk värdefull kurs, och jag ångrar inte att jag valde den. Resor Singapore har inte bara universitet i världsklass, landet ligger väldigt bra till om du gillar att resa vilket du troligen gör om du funderar kring att åka till Singapore. Om du väljer att bo lite taskigare i Singapore kommer du inte ångra det, eftersom resemöjligheterna ökar exponentiellt med en lite tjockare plånbok. De flesta utbytesstudenter jag träffade såg resandet som det stora självklara under utbytet, och spenderade så lite tid som möjligt i Singapore. Det är enkelt, bekvämt och billigt att resa från Singapore till resmål kring hela Sydostasien. Jag kom aldrig längre bort från Singapore än till Kambodja, men ett flertal åkte till och med till Hong Kong, Myanmar/Burma och till Australien. Rekommenderar att du så snabbt som möjligt tar dig till ICA (deras immigrationsverk, inte matbutiken) för att få ett kort som intygar att du är student och har tillåtelse att bo i Singapore en begränsad tid, vilket även underlättar resandet.

6 I efterhand önskar jag att jag hade planerat mina resmål bättre. Var inte rädd att resa på egen hand! Jag gjorde inte det, men känner några som åkte spontant till flertal olika resmål. Om du vill maximera din exponering till Sydostasien får du vara beredd på att dina kompisar inte alltid vill följa med. Om du åker under vårterminen är det bra att veta att terminen börjar väldigt tidigt (typ första/andra veckan i januari) och slutar väldigt tidigt (slutet av april, för min del). När du planerar ditt utbyte till våren, om det skulle vara så, är det bra att samtidigt planera sommarplaner. Avslutningsvis hoppas jag att reseberättelsen var till hjälp. För frågor om Singapore, SMU eller något relaterat får du gärna höra av dig till isakroth@gmail.com

Reseberättelse National University of Singapore!

Reseberättelse National University of Singapore! Reseberättelse National University of Singapore! Universitetet Jag valde att studera på NUS just för att universitetet var bland de högst rankade av de som fanns att välja mellan i FEK:ens utbud. Med andra

Läs mer

Erasmus-utbyte jan juli 2010

Erasmus-utbyte jan juli 2010 Erasmus-utbyte jan juli 2010 Hogeschool van Amsterdam, Nederländerna Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva annan, ny kultur, träffa människor från olika platser i världen och byta ut

Läs mer

HKUST (Hong Kong University of Science and Technology) HT 15

HKUST (Hong Kong University of Science and Technology) HT 15 Oliver Eliassen HKUST (Hong Kong University of Science and Technology) HT 15 Maila mig gärna om du har några frågor på: oliver@eliassen.se Lite om skolan Jag pluggade på HKUST School of Business & Management

Läs mer

Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport

Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet i Norrköping. 2. Vilket Universitet, land och stad åkte du till? Jiao Tong University i Shanghai,

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Western Australia Varför valde du att studera utomlands? Jag hade velat studera utomlands sen jag började juristprogrammet på Stockholms Universitet

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Fudan University - Shanghai År/termin som du var på utbyte: VT 2019 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med studiekulturen

Läs mer

Reseberättelse Prag hösten 2008 CVUT

Reseberättelse Prag hösten 2008 CVUT Reseberättelse Prag hösten 2008 Prag är en unik och underbar stad att studera i och jag rekommenderar alla som har möjlighet att åka dit och uppleva staden. Prag har ungefär lika många invånare som Stockholm

Läs mer

Reseberättelse En termin på Nanyang Technological University i Singapore

Reseberättelse En termin på Nanyang Technological University i Singapore Reseberättelse En termin på Nanyang Technological University i Singapore Sofia Bergström, E-10 20 februari 2014 Jag läser civilingenjörsutbildning i elektroteknik, och spenderade vårterminen mitt tredje

Läs mer

Stanford University - 13-14

Stanford University - 13-14 Stanford University - 13-14 Reseberättelse av Saman Bidgol Läsåret 13-14 Under årskurs tre på KTH bestämde jag mig för att åka och studera mitt fjärde år utomlands. Valet stod mellan Tyskland, Schweiz

Läs mer

Reseberättelse HKUST HT17

Reseberättelse HKUST HT17 Reseberättelse HKUST HT17 Namn: Helen Afeworki Termin: 5 Kontakt: helen-afe@hotmail.com Mottagande Jag fick två buddys, den ena var tilldelad av UST och den andra av business school. Ingen mötte upp mig

Läs mer

Bild+1.+Chiang+KaiPShek+Memorial+Hall+i+Taipei+ Bild+2+Kväll+vid+Daan+station,+Taiepi+101+i+ bakgrunden+

Bild+1.+Chiang+KaiPShek+Memorial+Hall+i+Taipei+ Bild+2+Kväll+vid+Daan+station,+Taiepi+101+i+ bakgrunden+ Utbytesrapport NationalTaiwanUniversityofScienceandTechnology(NTUST) Taipei,Taiwan Våren2015 fanny.henriksson@aalto.fi 13.8.2015 E"postadressochrapportfårpubliceraspåskolanshemsida RapportöverutbyteiTaipeivåren2015

Läs mer

Innehållet bör täcka en kort beskrivning av staden och dess omgivningar samt ev. personliga kommentarer.

Innehållet bör täcka en kort beskrivning av staden och dess omgivningar samt ev. personliga kommentarer. TAIPEI Staden Taipei ligger på Taiwans nordligaste spets nära havet och omgärdat av berg och skog. Det är en riktig storstad med China Town känsla med mycket människor, mopeder och bilar (det lever 7 miljoner

Läs mer

Indien som land är som ett litet Europa i sig. De olika delstaterna har olika språk och olika kulturer, så att beskriva hur Indien är som land är i

Indien som land är som ett litet Europa i sig. De olika delstaterna har olika språk och olika kulturer, så att beskriva hur Indien är som land är i UNIVERSITY OF PUNE Jag läser Design och Produktframtagning, och har valt Teknik och Hållbar utveckling som inriktning på min master. Våren 2015, dvs andra delen på mitt fjärde år på KTH åkte jag till Pune

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn)

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Partneruniversitet: University of Southampton År/termin som du var på utbyte: VT 2018 Valde att studera utomlands för att få lite ombyte av miljö

Läs mer

En termin på NUS i Singapore

En termin på NUS i Singapore RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Emil Fröberg HT18 Utbytesuniversitet National University of Singapore Utbildningsprogram Industriell Ekonomi En termin på NUS i Singapore Innan avresa En av

Läs mer

Vilken termin ska man åka?

Vilken termin ska man åka? Under höstterminen 2012 åkte jag till Kina som utbytestudent till ett universitet som heter Shanghai Jiao Tong University (SJTU). Jag valde Jiao Tong för att det ligger i min favoritstad Shanghai och är

Läs mer

En termin på Australiens östkust

En termin på Australiens östkust RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet University of Wollongong Utbildningsprogram Civilingenjör Samhällsbyggnad Magnus Hård af Segerstad HT18 En termin på Australiens östkust

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Leicester VT2017

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Leicester VT2017 Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): University of Leicester VT2017 Varför valde du att studera utomlands? För att det är en bra merit i mitt CV och en bra erfarenhet generellt. Samtidigt är det

Läs mer

Inledning. Antagningsprocess

Inledning. Antagningsprocess SISU HT 2011 Inledning Jag vill inleda med att tacka för förtroendet till mitt stipendium från IA. Det gav mig möjlighet att betala hyran på mitt boende under min termin i Shanghai samt gav mig utrymme

Läs mer

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Alldeles utmärkt. Universitetet hade bra bibliotek och jag hade med egen dator.

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Alldeles utmärkt. Universitetet hade bra bibliotek och jag hade med egen dator. Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Erasmus Universiteit Varför valde du att studera utomlands? För upplevelsen att bo utomlands. Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen

Läs mer

Utbytesstudier. Din väg till nya upplevelser. International Office

Utbytesstudier. Din väg till nya upplevelser. International Office Utbytesstudier Din väg till nya upplevelser International Office Ta chansen att bli utbytesstudent! Som student vid Umeå universitet kan du studera vid något av våra drygt 440 partneruniversitet runt om

Läs mer

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta

På Bröstkirurgen: med penna, papper och sax visade en bröstkirurg mig hur man gör en bröstvårta Reserapport efter utbytesstudier - Sara-Li LÄK T 8 - Liverpool 1. Vilket program läser du på? Läkarprogrammet 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? University of Liverpool, Storbritannien,

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Universidad de Deusto År/termin som du var på utbyte: HT2017 Varför valde du att studera utomlands? För att lära mig spanska, lära känna elever från

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Surrey. År/termin som du var på utbyte: VT19 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet?

Läs mer

Reserapport 2012. University of Saskatchewan. (Edwards School of Business) Belinda Fagerlund

Reserapport 2012. University of Saskatchewan. (Edwards School of Business) Belinda Fagerlund Reserapport 2012 University of Saskatchewan (Edwards School of Business) Belinda Fagerlund Företagsekonomi FE-10 2013 INNEHÅLL / CONTENTS 1 Före resan... 3 2 Ankomst till Kanada... 3 3 University of saskatchewan...

Läs mer

Reserapport- utbytestermin West Virginia University, USA

Reserapport- utbytestermin West Virginia University, USA Reserapport- utbytestermin West Virginia University, USA Jag heter Veronica och har precis avslutat mitt 16 veckor långa utbyte på sjuksköterskeprogrammet i Morgantown, West Virginia. Utbytet innefattade

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Southampton År/termin som du var på utbyte: Vårterminen 2019 du någon kulturchock? Hur var det att studera på ett annat språk? Hur fungerade

Läs mer

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Datorer och framförallt utskrifter fungerade dåligt, i övrigt var det bra.

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Datorer och framförallt utskrifter fungerade dåligt, i övrigt var det bra. Partneruniversitet: Freie Universtität HT18 Varför valde du att studera utomlands? För att jag kände att jag behövde en ny utmaning, både socialt men även på juristutbildningen. Vilka kurser läste du och

Läs mer

Reseberä ttelse Singäpore HT 2014. Tomas Selvad

Reseberä ttelse Singäpore HT 2014. Tomas Selvad Reseberä ttelse Singäpore HT 2014 Tomas Selvad Contents Innan resa... 3 Söka kurser... 3 Övriga förberedelser... 3 Boende... 3 Betalning av hyra och räkning... 4... 3 Skolan... 4 Terminen... 4 Kurserna...

Läs mer

Nanyang Technological University HT 06

Nanyang Technological University HT 06 Nanyang Technological University HT 06 Introduktion Att tacka ja till erbjudandet om att få åka till Singapore och plugga en termin vid Nanyang Technological University (NTU) visade sig vara ett av mitt

Läs mer

Reseberättelse Polen

Reseberättelse Polen Reseberättelse Polen Utgången från centralstationen Introduktion Jag åkte på utbytesstudier till Polen och studerade vid Warsaw University of Technology höstterminen 2013/2014. Jag valde Polen för min

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Auckland University of Technology År/termin som du var på utbyte: VT19 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet på hälsouniversitetet, Linköpings universitet, campus Norrköping. 2. Vilket universitet,

Läs mer

Basic Swedish 1. A. typ-prov skriftligt / written exam a) lucktext / text with blanks b) grammatik / grammar c) läsförståelse / reading comprehension

Basic Swedish 1. A. typ-prov skriftligt / written exam a) lucktext / text with blanks b) grammatik / grammar c) läsförståelse / reading comprehension Basic Swedish 1 A. typ-prov skriftligt / written exam a) lucktext / text with blanks b) grammatik / grammar c) läsförståelse / reading comprehension 1 A: a) Lucktext Skriv ett ord i varje lucka. Det finns

Läs mer

Prag en fantastisk stad

Prag en fantastisk stad RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Dominika Pacut HT16 Utbytesuniversitet Czech Technical University in Prague Utbildningsprogram Högskoleingenjör Byggteknik och Design Prag en fantastisk stad

Läs mer

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin!

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin! Hallojs! En reseberättelse om Irland Jag heter Fabian, går tredje året på Datateknik ute i Kista och tänkte berätta om min förra höst, då jag var i Irland och lekte runt! Varför Irland kanske man frågar

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Studera utomlands! UNDER TIDEN DU LÄSER I LUND

Studera utomlands! UNDER TIDEN DU LÄSER I LUND Studera utomlands! UNDER TIDEN DU LÄSER I LUND Välkomna till Lunds universitet! Christina Grossmann Chef, Internationella avdelningen LTH http://www.lu.se/studera/studera-utomlands Lunds universitets strategiska

Läs mer

San Luis Obispo sett från Bishops Peak

San Luis Obispo sett från Bishops Peak Reseberättelse California Polytechnic State University 2014-2015 Om du läser detta och just nu funderar på att åka på utbytesstudier så har jag bara en sak att säga: SÖK! I denna reseberättelse tänker

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier.

Reserapport efter utbytesstudier. Reserapport efter utbytesstudier. Shanghai Kina. Karl SSK hösten 2012 1) Vilket program läser du på? Jag läser till sjuksköterska på campus Norrköping och är nu inne på min femte termin. 2) Vilket universitet,

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Pontificia Universidad Católica del Perú (PUCP)

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Pontificia Universidad Católica del Perú (PUCP) Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Pontificia Universidad Católica del Perú (PUCP) Varför valde du att studera utomlands? Jag valde att studera utomlands för att jag tycker om att resa och träffa

Läs mer

Partneruniversitet: Alma Mater Studiorum Universitá di Bologna.

Partneruniversitet: Alma Mater Studiorum Universitá di Bologna. Partneruniversitet: Alma Mater Studiorum Universitá di Bologna. Varför valde du att studera utomlands? Jag ville utveckla min akademiska engelska och min italienska. Utöver detta ville jag även testa på

Läs mer

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona HT18. Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva hur det var att studera utomlands.

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona HT18. Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva hur det var att studera utomlands. Partneruniversitet: Universitat de Barcelona HT18 Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva hur det var att studera utomlands. Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen

Läs mer

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer?

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Partneruniversitet: Universitetet i Bergen Varför valde du att studera utomlands? Jag valde att studera utomlands av många anledningar, men främst för att jag trodde att det skulle kunna vara en mycket

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

RESEBERÄTTELSE: Valencia

RESEBERÄTTELSE: Valencia RESEBERÄTTELSE: Valencia Jenny Holmberg, Vårterminen 2010 Vårterminen 2010 spenderade jag i Valencia på Universidad Politecnica de Valencia (UPV), som utbytesstudent från KTH:s Samhällsbyggnadsprogram

Läs mer

Reseberättelse: KAIST, Sydkorea

Reseberättelse: KAIST, Sydkorea Reseberättelse: KAIST, Sydkorea Sebastian Olsson, seo@kth.se, Datateknik Höstterminen 2014 Sammanfattning Höstterminen i femman tillbringade jag på det koreanska universitetet KAIST som utbytesstudent.

Läs mer

Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete

Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Magnus Jansson Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete 2015 HT- 2016 VT Innan avresa När jag valde

Läs mer

Utvärdering 2012 - deltagare

Utvärdering 2012 - deltagare Utvärdering 12 - deltagare 145 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Det har varit kul för det är fina lokaler och bra utrustning.

Läs mer

Reseberättelse Berlin läsåret 2009-2010

Reseberättelse Berlin läsåret 2009-2010 Reseberättelse Berlin läsåret 2009-2010 Mitt utbytesår i Berlin har varit helt fantastiskt. När jag precis slutat gymnasiet var jag en vecka på semester i Berlin och kände direkt att här vill jag bo!.

Läs mer

RESEBERÄTTELSE. Queen s University. Johan Persson Sjödin

RESEBERÄTTELSE. Queen s University. Johan Persson Sjödin RESEBERÄTTELSE Queen s University Johan Persson Sjödin Johanperssonsjodin@hotmail.com 2 Staden Kingston Queen s University ligger i staden Kingston, som i sin tur tillhör provinsen Ontario i centrala Kanada.

Läs mer

Mitt halvår i Singapore (via NOC-programmet)

Mitt halvår i Singapore (via NOC-programmet) Mitt halvår i Singapore (via NOC-programmet) Författare KTH program Email Ludvig Svensson Industriell Ekonomi Master: Hållbar Kraftproduktion ludsve@kth.se Under ett halvår har jag haft nöjet att jobba

Läs mer

Introduktion. Förberedelser inför resan

Introduktion. Förberedelser inför resan Introduktion I samband med min femte termin på Halmstad Högskola hade vi som läste Arbetsvetenskap chansen att studera utomlands under en termin. Ett avtal med Ritsumeikan Asia Pacific University (APU)

Läs mer

HKUST. att någon blir sur.

HKUST. att någon blir sur. UTBYTE Min utbytestermin har varit magisk. Jag är otroligt tacksam för den här upplevelsen. Det är en fantastisk möjlighet att få pröva på något helt nytt i några månader, och en chans du ska ta. Det är

Läs mer

Wageningen University, Nederländerna

Wageningen University, Nederländerna En utbytestermin på Wageningen University, Nederländerna Februari-Juli 2016 Maja Henoch Landskapsarkitektprogrammet SLU Alnarp INLEDNING VARFÖR NEDERLÄNDERNA? Jag har studerat en termin på Wageningen University

Läs mer

SINGAPORE. RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte

SINGAPORE. RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Karin Wu VT2016 Utbytesuniversitet National University of Singapore (NUS) Utbildningsprogram Civilingenjör i Samhällsbyggnad, Master Real Estate and Construction

Läs mer

Reseberättelse Utbytesstudier på University of Technology Sydney

Reseberättelse Utbytesstudier på University of Technology Sydney Reseberättelse Utbytesstudier på University of Technology Sydney Fredrik Kihlström KANDIDATPROGRAMMET I FASTIGHET OCH FINANS Om mig Jag heter Fredrik Kihlström och läser kandidatprogrammet i Fastighet

Läs mer

Bakgrunden till varför jag ville studera utomlands, mer specifikt USA

Bakgrunden till varför jag ville studera utomlands, mer specifikt USA Bakgrunden till varför jag ville studera utomlands, mer specifikt USA Redan vid sju års ålder, i samband med skolstart och de första engelska lektionerna, började jag fantisera om hur det skulle kännas

Läs mer

Partneruniversitet: Murdoch University HT18. Varför valde du att studera utomlands?

Partneruniversitet: Murdoch University HT18. Varför valde du att studera utomlands? Partneruniversitet: Murdoch University HT18 Varför valde du att studera utomlands? Miljöombyte, nya upplevelser och självklart förbättra min engelska. Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten

Läs mer

Reseberättelse, Hugo Bergström

Reseberättelse, Hugo Bergström Reseberättelse, Hugo Bergström Mitt namn är Hugo Bergström och jag studerade under HT17 på Chung-Ang University i Seoul, Sydkorea. Jag läste under terminen 15hp FEK C med inriktning på Management and Control

Läs mer

Reseberättelse NTU, Singapore hösten 2012 Av Elias Josefsson, KTH

Reseberättelse NTU, Singapore hösten 2012 Av Elias Josefsson, KTH Reseberättelse NTU, Singapore hösten 2012 Av Elias Josefsson, KTH Precis hemkomna från en spännande termin i Singapore tänkte jag sammanfatta vår resa för att inspirera dig som funderar på att göra en

Läs mer

Basic Swedish 1. A. typ-prov skriftligt / written exam a) lucktext / text with blanks b) grammatik / grammar c) läsförståelse / reading comprehension

Basic Swedish 1. A. typ-prov skriftligt / written exam a) lucktext / text with blanks b) grammatik / grammar c) läsförståelse / reading comprehension Basic Swedish 1 A. typ-prov skriftligt / written exam a) lucktext / text with blanks b) grammatik / grammar c) läsförståelse / reading comprehension 1 A: a) Lucktext Skriv ett ord i varje lucka. Det finns

Läs mer

Reseberättelse från Danmark

Reseberättelse från Danmark Reseberättelse från Danmark Namn: Sara Ohlsson E-mail: sparrizzen@hotmail.com Skola: Ersta Sköndal Högskola, Instituitionen för vårdvetenskap Utbytesland, stad samt skola: Danmark, Köpenhamn, Diakonissestiftelsen

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

Fem månader i Nederländerna, Eindhoven

Fem månader i Nederländerna, Eindhoven RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Linnea Gabrielsson Utbytesuniversitet TU/e Utbildningsprogram Masterprogram, Fastigheter och Byggledning HT18 Fem månader i Nederländerna, Eindhoven Innan avresa

Läs mer

Reseberättelse från Monterrey, México Fredrik Arbegard A01294964

Reseberättelse från Monterrey, México Fredrik Arbegard A01294964 Reseberättelse från Monterrey, México Fredrik Arbegard A01294964 Reseberättelse Utlandsstudier Ort: Monterrey, N.L, México Stockholm, Sverige 2012-07-22 1 Inledning Våren 2012 fick jag chansen att studera

Läs mer

Var det dyrt eller billigt att leva där? I vilken utsträckning räckte ditt eventuella stipendium till dina kostnader?

Var det dyrt eller billigt att leva där? I vilken utsträckning räckte ditt eventuella stipendium till dina kostnader? VT17 Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Deakin University Varför valde du att studera utomlands? Jag har länge velat detta. Det är en chans att lära känna en kultur, tala språket och bo under

Läs mer

Sofie - Reserapport efter utbytesstudier vid Université Libre de Bruxelles, Belgien HT2012

Sofie - Reserapport efter utbytesstudier vid Université Libre de Bruxelles, Belgien HT2012 Sofie - Reserapport efter utbytesstudier vid Université Libre de Bruxelles, Belgien HT2012 Läkarprogrammet, termin 9, 13 v kliniska placeringar 1. Tillgodoräknande Jag kunde tillgodoräkna mig 12 veckor

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Murdoch University År/termin som du var på utbyte: Helår 2018 Studentrapport från mitt utbyte Varför valde du att studera utomlands? Jag lockades av möjligheten att få ta del av en

Läs mer

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer?

Hur fungerade det med bibliotek, studiematerial och datorer? Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Varför valde du att studera utomlands? Jag har studerat en termin i USA förut och tyckte att det var en väldigt givande upplevelse, framför allt socialt, och

Läs mer

Skidåkning i Dolomiterna i norra Italien

Skidåkning i Dolomiterna i norra Italien Erasmus-utbyte på Universität Wien vårterminen 2013 Skidåkning i Dolomiterna i norra Italien Tanken om att åka på utbyte hade jag haft redan när jag började studera på Kostvetarprogrammet i Uppsala. Men

Läs mer

Nanyang Technological University HT2014 i Singapore

Nanyang Technological University HT2014 i Singapore Nanyang Technological University HT2014 i Singapore Inledande tankar om utbytesstudier Jag har sedan jag var tonåring velat åka på utbyte. Möjligheten att sticka iväg och plugga och bo på ett helt annat

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: År/termin som du var på utbyte: Varför valde du att studera utomlands? Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet?

Läs mer

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona. Varför valde du att studera utomlands?

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona. Varför valde du att studera utomlands? Partneruniversitet: Universitat de Barcelona Varför valde du att studera utomlands? Jag tycker utbyte är en bra möjlighet att prova bo i en annan stad, plugga på ett annat språk och få ett välbehövt avbrott

Läs mer

Moa Rehnberg HT 16 Utbytesuniversitet Singapore Management University Utbildningsprogram Fastighetsutveckling med Fastighetsförmedling

Moa Rehnberg HT 16 Utbytesuniversitet Singapore Management University Utbildningsprogram Fastighetsutveckling med Fastighetsförmedling RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Moa Rehnberg HT 16 Utbytesuniversitet Singapore Management University Utbildningsprogram Fastighetsutveckling med Fastighetsförmedling Fyra månader i Asien

Läs mer

UNITECH. Reserapport. RWTH Aachen höst/vinter 2014/2015. Simon Johansson

UNITECH. Reserapport. RWTH Aachen höst/vinter 2014/2015. Simon Johansson UNITECH Reserapport RWTH Aachen höst/vinter 2014/2015 Simon Johansson Sammanfattning Jag var på utbyte i Aachen under höst- och vinterterminen 2014-2015. Under min tid i staden hann man träffa väldigt

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Canberra, UC År/termin som du var på utbyte: VT19 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med studiekulturen

Läs mer

Skön atmosfär på vackra Trinity College där det finns något för alla

Skön atmosfär på vackra Trinity College där det finns något för alla RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Utbytesuniversitet Trinity College Dublin Utbildningsprogram Teknisk Fysik Sean Belfrage VT2016 Skön atmosfär på vackra Trinity College där det finns något

Läs mer

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Resultat Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Fråga 1 Mycket inspirerande (6) till mycket tråkigt (1) att arbeta med etologisidan Uppfattas som mycket inspirerande eller inspirerande

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Surrey År/termin som du var på utbyte: VT 2019 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med studiekulturen

Läs mer

Lydia von Lode University of Exeter HT18 Studier

Lydia von Lode University of Exeter HT18 Studier Studier Kurserna jag läste i Exeter var alla väldigt intressanta och jag var mycket nöjd med mina val. Kursvalsprocessen kan vara rätt krånglig eftersom man måste se till att kurserna inte krockar på schemat,

Läs mer

Det finns inga ord som jag rättvist kan beskriva det med

Det finns inga ord som jag rättvist kan beskriva det med RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Rebecca Ahlstrand VT 2016 Utbytesuniversitet National University of Singapore Business School Utbildningsprogram ilead Det finns inga ord som jag rättvist kan

Läs mer

Tips Reseberättelse. MGT Leadership & strategy, somliga uppgifter uppfattade jag som något irrelevanta, intressanta gästföreläsare.

Tips Reseberättelse. MGT Leadership & strategy, somliga uppgifter uppfattade jag som något irrelevanta, intressanta gästföreläsare. Tips Reseberättelse Mitt namn är Erik Bergkvist och jag läste vid École Supérieure des Sciences Commerciales d'angers (ESSCA) i Shanghai våren 2016. Det var meningen att jag skulle läsa deras redan färdiga

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Zürich År/termin som du var på utbyte: VT19 Varför valde du att studera utomlands? Jag har alltid älskat att resa och besöka nya kulturer och kände att det var dags att

Läs mer

Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl

Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl Reseberä ttelse Instituto Superior Te cnico, Lissäbon, Portugäl Jag studerar Samhällsbyggnad med inriktning anläggningsprojektering. Efter att ha velat lite för mycket över utbytesstudier såg jag äntligen

Läs mer

Reseberättelse Budapest

Reseberättelse Budapest Reseberättelse Budapest Förberedelser Att komma till Budapest några dagar innan själva terminen börjar är att rekommendera så att du får tid att hitta och styra upp praktiska saker. Innan vi började anordnades

Läs mer

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Tulane University, New Orleans, USA

Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Tulane University, New Orleans, USA Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Tulane University, New Orleans, USA Varför valde du att studera utomlands? Framförallt för att utmana mig själv flytta till en helt ny stad helt ensam och skaffa

Läs mer

Imperial College London

Imperial College London Imperial College London Reseberättelse av Akash Patel September 2012 - Juni 2013 Vintern 2011 besluter jag att ansöka om studier vid Imperial College London, ett av världens bästa tekniska universitet

Läs mer

en cigarett en flaska ett rum ett äpple en kurs en kompis en turist en buss en gurka ett brev

en cigarett en flaska ett rum ett äpple en kurs en kompis en turist en buss en gurka ett brev SUBSTANTIV Övning 1 Substantiv (s. 3) - kursen den - läraren hon/han/hen - språket det - korridoren den - telefonen den - universitetet det ett foto - det en buss - den en turist - hon/han/hen en adress

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn)

Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Studentrapport från mitt utbyte (enkät ifylles i datorn) Partneruniversitet: Erasmus Universiteit Rotterdam År/termin som du var på utbyte: VT2018 Varför valde du att studera utomlands? Jag ville testa

Läs mer

ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG:

ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG: ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG: SVAR: 1. En bra lärare kan inte favorisera 2. Kan vara bra för att förminska diskriminering 3. Att man inte kan bli orättvist bedömd 4. Alla blir lika behandlade

Läs mer

Reserapport Universidad Complutense de Madrid Roshanak, Läkarprogrammet termin 9 VT 2012

Reserapport Universidad Complutense de Madrid Roshanak, Läkarprogrammet termin 9 VT 2012 Reserapport Universidad Complutense de Madrid Roshanak, Läkarprogrammet termin 9 VT 2012 Jag har varit utbytesstudent i Madrid hela vårterminen 2012. Där har jag gjort totalt 12 veckors praktik varav 8

Läs mer

Upplevde du någon kulturchock? Nederländerna är ganska likt Sverige men det finns självklart vissa saker som man som svensk reagerar på.

Upplevde du någon kulturchock? Nederländerna är ganska likt Sverige men det finns självklart vissa saker som man som svensk reagerar på. Partneruniversitet (enkät ifylles i datorn): Rijksuniversiteit Groningen (RUG) HT17 Varför valde du att studera utomlands? Främst för att få träffa människor från andra länder med andra erfarenheter men

Läs mer

Reseberättelse Singapore

Reseberättelse Singapore Reseberättelse Singapore Utbytestermin vid National University of Singapore höstterminen 2009 Av Johanna Lundin I-07 Detta är en sammanfattning min utbytestermin i Singapore och jag ska här försöka dela

Läs mer

MASKINTEKNOLOGSEKTIONENS YRKES- & ARBETSMARKNADSDAG

MASKINTEKNOLOGSEKTIONENS YRKES- & ARBETSMARKNADSDAG Postbeskrivningar KASSÖR Du kommer vara projektledarens högra hand genom att ständigt ha en uppdaterad bild av det ekonomiska läget tillgängligt för att möjliggöra snabba beslut. Du arbetar strukturerat

Läs mer

Reseberättelse Berlin VT-2015. Administration och logistik

Reseberättelse Berlin VT-2015. Administration och logistik Reseberättelse Berlin VT-2015 Mitt namn är Leonard Berg och jag var under vårterminen 2015 på utbyte vid Humboldt Universitet i Berlin. Berlin är en stad som jag verkligen kan rekommendera er att spendera

Läs mer

Hur jag lärde mig att älska Datavetenskap

Hur jag lärde mig att älska Datavetenskap Hur jag lärde mig att älska Datavetenskap Vad tänker ni på just nu? Vad tänker ni på just nu? Är det svårt? Vad tänker ni på just nu? Är det svårt? Det bestämmer du! Vad tänker ni på just nu? Är det svårt?

Läs mer

ORDFÖRANDES ARBETSUPPGIFTER BESTÅR TILL HUVUDSAK AV: NUVARANDE ORDFÖRANDE OSCAR BESKRIVER POSTEN SÅHÄR:

ORDFÖRANDES ARBETSUPPGIFTER BESTÅR TILL HUVUDSAK AV: NUVARANDE ORDFÖRANDE OSCAR BESKRIVER POSTEN SÅHÄR: POSTBESKRIVNINGAR ORDFÖRANDE Som ordförande i FF-styrelsen kommer du tillsammans med fyra andra personer att leda möten för att samordna festeristvärlden. Dessa möten är till för att underlätta samarbetet

Läs mer

Utbytesstudier i Belgien hösten 2012

Utbytesstudier i Belgien hösten 2012 Utbytesstudier i Belgien hösten 2012 Madeleine, SSK-student, Linköpings Universitet, Norrköping Jag heter Madeleine och jag läser sjuksköterskeprogrammet vid Linköpings universitet, campus Norrköping.

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: University of Liverpol År/termin som du var på utbyte: Ht 2018 (termin 8) Varför valde du att studera utomlands? För att uppleva andra kulturer, träffa

Läs mer