MTU avseende perfluorerade ämnen vid brandövningsplatser, f.d. F1 Hässlö (Västerås)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MTU avseende perfluorerade ämnen vid brandövningsplatser, f.d. F1 Hässlö (Västerås)"

Transkript

1 Sidan 1 av 58 MTU avseende perfluorerade ämnen vid brandövningsplatser, f.d. F1 Hässlö (Västerås) Försvarsmakten/Miljöprövningsenheten Slutversion

2 Sidan 2 av 58 NIRAS SWEDEN AB Fleminggatan 14 Box Stockholm Org.nr Projekt nr ,1 Upplaga: Slutversion Datum: Claes Bergqvist (Uppdragsledare /fältingenjör/kvalitetskontroll) claes.bergqvist@niras.se Sara Holmström (Handläggare/fältingenjör) sara.holmstrom@niras.se Arkiverad: X:\MILS\!STOCKHOLM\Kunder\Försvarsmakten\Försvarsmakten Miljöprövningsenheten FK M\ BÖP 2014\ ,1 F1 Hässlö (Västerås)\Rapporter\

3 INNEHÅLL 1.INLEDNING Bakgrund och syfte Projektorganisation Kvalitetssäkring och arbetsmiljö Tidigare undersökningar Områdesbeskrivning Skyddsobjekt Historiska verksamheter Geologiska och hydrogeologiska förhållanden UTFÖRDA UNDERSÖKNINGAR Genomförandebeskrivning Mätningar och observationer i fält Inmätning av grundvattenrör Jordlagerföljder Grundvattennivåer Bestämning av ph, konduktivitet och temperatur i fält Placering av provpunkter Provtagning av grundvatten Provtagning av jord Provtagning av ytvatten Provtagning av sediment Laboratorieanalyser av grundvatten, jord, ytvatten och sediment RESULTAT Riktvärden och jämförvärden PFAS i grundvatten PFAS i jord PFAS i ytvatten och sediment Fältmätningar - konduktivitet och ph i grundvatten och ytvatten FÖRENKLAD RISKBEDÖMNING Föroreningarnas farlighet Föroreningsspridning - Fluortensiders mobilitet i mark och vatten Föroreningssituationen - Konceptuell modell Spridning Föroreningssituationen Skyddsobjekt och exponering Riskklassificering av brandövningsplatsen enligt MIFO SLUTSATSER OCH REKOMMENDATIONER REFERENSER Bilaga 1 Sidan 3 av 58

4 Sidan 4 av 58 BILAGOR BILAGA 1: BILAGA 2: BILAGA 3: BILAGA 4: Kartor över provpunkter Borrjournaler för provpunkter Fältprotokoll för provpunkter Laboratorieprotokoll

5 Sidan 5 av 58 1.INLEDNING 1.1. Bakgrund och syfte NIRAS har på uppdrag av Försvarsmaktens Miljöprövningsenhet utfört en miljöteknisk undersökning omfattande jord, grundvatten, ytvatten och sediment i ett område som ligger intill tidigare Västmanlands flygflottilj F1 Hässlö där det finns en huvudbrandövningsplats. Fokus för undersökningen var områden exponerade eller påverkade av brandsläckningsskum. Uppdraget har även omfattat en översiktlig riskbedömning. I decennier har brandsläckningsskum med innehåll av PFOS och andra fluortensider använts av Försvarsmakten såväl som av civila luftfartsmyndigheter vid brandövningar (FOI, 2013). Enligt uppgift har det sannolikt använts brandsläckningsskum på en brandövningsplats i ett område intill tidigare f.d. F1 Hässlö. Syftet med den här undersökningen har varit att klargöra om föroreningar av perfluorerade ämnen (PFAS) förekommer inom brandövningsplatsen, samt att preliminärt bedöma risken för spridning av eventuella föroreningar i grundvatten Projektorganisation Uppdragsledare: Claes Bergqvist, NIRAS Handläggare: Sara Holmström, NIRAS Fältprovtagning: Sara Holmström NIRAS, Claes Bergqvist, NIRAS Kvalitetskontroll: Claes Bergqvist, NIRAS Borrentreprenör: Kjell Hidsjö, Miljögeo i Västervik AB Inmätning av provpunkter: Sara Holmström, NIRAS 1.3. Kvalitetssäkring och arbetsmiljö NIRAS Sweden AB:s verksamhet bedrivs enligt ett ledningssystem som är uppbyggt enligt principerna i kvalitetssystemet SS-EN ISO 9001:2008 och miljösystemet SS-EN ISO 14001:2004. Plattformen för ledningssystemet är verksamhetssystemet EKA (Engagemang, Kvalitet och Ansvar) som innehåller instruktioner, rutiner och mallar som effektiviserar, systematiserar samt kvalitets- och miljösäkrar det dagliga arbetet. Revisioner av systemet sker genom interna granskningar av uppdrag för att säkerställa att systemet uppfyller behoven för att kvalitén i arbetssätt och på leveranser motsvarar kundens ställda krav. Undersökningsarbetet planerades och genomfördes i tillämpliga delar i enlighet med de råd och riktlinjer som redovisas i Svenska Geotekniska Föreningens Fälthandbok - 4(31)

6 Sidan 6 av 58 Undersökningar av förorenade områden (SGF, 2013). Utöver denna handbok utfördes undersökningen enligt de rutiner som rekommenderas i rapporten Perfluorerade ämnen i jord, grundvatten och ytvatten, Riskbild och åtgärdsstrategier (FOI, 2013). Samtliga prover har analyserats vid ALS Scandinavia AB, som är ett av SWEDAC ackrediterat laboratorium. Provtagningsutrustningen som användes är av samma material och märken som använts vid tidigare miljötekniska markundersökningar avseende PFAS. Sedan tidigare har det säkerställts att slang av PE-material som använts, inte innehåller eller avger PFAS (NIRAS, 2013). 1.4.Tidigare undersökningar Det finns inga tidigare miljöundersökningar i närområdet kring utredningsobjektet som har kommit till NIRAS kännedom Områdesbeskrivning Utredningsobjektet ligger invid Västerås flygplats inom området för tidigare Västmanlands flygflottilj F1 Hässlö. Det område som kan vara påverkat av brandsläckningsskum och som har varit fokus för detta projekt visas i Figur 1. 5(31)

7 Sidan 7 av 58 Västerås Flygfält Mälaren Figur 1. Det rödmarkerade området visar området för brandövningsplatsen (BÖP). Utredningsobjektet är en före detta brandövningsplats som var aktiv fram till år 1983 då flygvapnet lade ned sin verksamhet vid Flygflottilj 1. Brandövningsplatsen är belägen strax sydväst om Västerås flygplats och är idag en liten grusplan strax intill en mindre grusväg och är till största delen omgiven av jordbruksmark med inslag av små skogsdungar (Figur 1). Avståndet till närmaste bostadshus nedströms Limstabäcken är cirka 1,2 kilometer i riktning mot sydväst. Enligt SGU:s brunnsarkiv finns det inga kända brunnar för dricksvattenuttag eller bevattning i närområdet till brandövningsplatsen. De geografiskt närmaste kända brunnarna ligger mer än 1 km söder om brandövningsplatsen, samt att det finns en brunn med okänd användning och exakt läge ungefär 1,5 km på en höjd öster om brandövningsplatsen (Figur 2). 6(31)

8 Sidan 8 av 58 Figur 2. Utdrag ur SGU:s brunnsarkiv för aktuellt undersökningsområde ( ). Området för brandövningsplatsen är markerad med en svart cirkel Skyddsobjekt Ett av Västerås större delavrinningsområde Limstabäcken som rinner intill den före detta brandövningsplatsen mynnar ut i Mälaren. Mälarens vatten används för dricksvattenproduktion i regionen och är därför skyddad enligt vattenförvaltningsförordningen och är också klassad som särskilt värdefullt vatten för fisk enligt Hav (nationella miljömålet Levande sjöar och vattendrag ) (Figur 3). På grund av påverkan från jordbruk är den ekologiska statusen för Limstabäcken måttlig, till skillnad från den kemiska statusen som är god om man exkluderar kvicksilver som förekommer i förhöjd koncentration i de flesta vattendrag i Sverige. Det förutspås även att det inte finns någon risk att Limstabäcken inte skulle uppnå god kemisk ytvattenstatus även år 2015 (Västerås stad, 2012). 7(31)

9 Sidan 9 av 58 Figur 3. Skyddade områden kring utredningsobjektet. Området för brandövningsplatsen är markerade med röd pil. Kartan är ett utdrag ur Länsstyrelsen VISS databas ( ). Den kemiska statusen för grundvattnet i närområdet till studieobjektet anses även vara god enligt Västerås stads vattenplan (2012). Utredningsobjektet och de undersökta kringliggande provtagningspunkterna ligger till största delen inom den tertiära skyddszonen för grundvatten i Västerås, vilket är den lägsta skyddsnivån (Figur 4). 8(31)

10 Sidan 10 av 58 Figur 4. Skyddszoner för grundvatten och ytvatten, där den primära zonen är högst skyddsnivå och den tertiära har lägst skyddsnivå. Provtagningsområdet för brandövningsplatsen är markerad med en svartstreckad rektangel (modifiering av figur från Västerås stad, 2012). Brandövningsplatsen är lokaliserad ungefär på mitten av det gröna strecket i den svartstreckade rektangeln Historiska verksamheter Det saknas detaljerad information angående när och hur övningar har skett vid brandövningsplatsen samt att det också är oklart om det förkommit övningar med AFFFskumsläckning som innehåller PFAS Geologiska och hydrogeologiska förhållanden SGU:s jordartskarta visar att studieobjektet ligger i ett område med postglacial lera som angränsar till fin glaciallera i sydöstlig riktning och gyttjelera eller lergyttja i sydväst (Figur 5). I östlig och i sydvästlig riktning om brandövningsplasten finns det inslag av öar med isälvssediment som har isälvsavlagringar (Figur 5). I studieområdet för brandövningsplatsen finns det inte några direkta möjligheter för uttag av grundvatten, men det antas förekomma vattenförande friktionslager, där grundvattnet transporteras mellan jordpartiklarna, i och under leran (Figur 6). 9(31)

11 Sidan 11 av 58 Figur 5. SGU:s jordartskarta (1:20 000). Området för brandövningsplatsen är markerade med en svart cirkel. Figur 6. Grundvattenförande jordlager och uttagsmöjligheter (Västerås stad, 2012). 10(31)

12 Sidan 12 av 58 Djupet till berg i området för undersökningen uppskattas att vara 5-20 m (Figur 7). Närmast själva brandövningsplatsen uppskattas jorddjupet vara ungefär 5-10 m. Berggrunden i området består huvudsakligen av gnejs och granit som innehåller sprickor och krosszoner med grundvatten (Figur 8). Figur 7. SGU:s jorddjupskarta (1:50 000) ( ). Området för det undersökta området vid brandövningsplatsen är markerade med en röd rektangel. 11(31)

13 Sidan 13 av 58 Figur 8. SGU:s berggrundskarta (1:25 000). Området för brandövningsplatsen är markerade med en svart cirkel. De största uttagsmöjligheterna av grundvatten finns i Badelundaåsen där biåsen Hässlö ingår som en av huvudvättentäkterna (Figur 9, Figur 10). Tillsammans med Fågelbackens vattentäkt utgör Hässlö ett begränsat område som sträcker sig från Gesala i norr till söder om Mälaren (Eskilstuna kommun) (Figur 9). Den hydrogeologiska kartan över undersökningsområdet området visar en måttlig grundvattentillgång på under 600 l/h i berg och en obetydlig grundvattentillgång i jord, där det kan förekomma rundvattenförande friktionslager under leran (Figur 10). Limstabäcken Figur 9. Utdrag från SGU:s grundvattenkarta ( ). Brandövningsplatsen (BÖP) har markerats med en svart cirkel i figuren. Grundvattenmagasinets avgränsning motsvarar den översta nivån (J1). Karteringsmetoden för området är lokal metod, skala 1: (31)

14 Sidan 14 av 58 Figur 10. Utdrag ur SGU:s hydrogeologiska karta ( ). Brandövningsplatsen (BÖP) har markerats med en svart cirkel i figuren. Den generella strömningsriktningen av grundvattnet är svår att bedöma då det är få mätpunkter vid en endast ett provtagningstillfälle. Gör man en uppskattning av strömningsriktningarna med hjälp av den data som finns ser det ut som att flödet av grundvattnet går mot söder, sydvästlig och sydöstlig riktning (Figur 11). Strömningshastigheten i det övre jordlagret är relativt snabb till skillnad från den underliggande leran där den är mycket långsam på grund av den mycket låga hydrauliska konduktiviteten i den täta leran. Ytavrinningen från brandövningsplatsen bedöms ske i riktning ner mot Limstabäcken mot Mälaren. Limstabäcken Limstabäcken Figur 11. De blå pilarna visar de uppskattade generella strömningsriktningar för grundvattnet i studieområdet. De svarta siffrorna anger grundvattenytan (justerat för m.ö.h.) vid provtagningen (31)

15 Sidan 15 av UTFÖRDA UNDERSÖKNINGAR 2.1. Genomförandebeskrivning Arbetet inleddes med en genomgång av geologiska och hydrogeologiska underlag samt insamling av information om utredningsobjekten. Därefter togs en provtagningsplan fram i samråd med Försvarsmaktens Miljöprövningsenheten. Installation av grundvattenrör och provtagning av jord utfördes 27 oktober år Grundvatten, ytvatten och sediment provtogs 18 november år Samtliga insamlade prover förvarades kallt efter provtagning och under transport till ett ackrediterat laboratorium för analys av 15 stycken olika typer av PFAS. Grundvattenproverna och ytvattenprovet analyserades även i samband med provtagningen för ph och konduktivitet Mätningar och observationer i fält INMÄTNING AV GRUNDVATTENRÖR Provpunkterna mättes in i x-,y- och z-led med precisions-gps i systemet Swedish Reference Frame 1999 (SWEREF 99, zon ) och RH 2000, vilka är de officiella referenssystem som används mest frekvent i Sverige i dag (Tabell 1). Tabell 1. Provpunkternas geografiska placering, höjd och grundvattennivå vid provtagning. GV = grundvatten, Y = ytvatten, S = sediment. JORDLAGERFÖLJDER Jordlagerföljder och jordlager registrerades enligt SGFs beteckningssystem (Bilaga 2). 14(31)

16 Sidan 16 av 58 GRUNDVATTENNIVÅER Grundvattennivån pejlades med grundvattenlod och vattnet omsattes (ungefär tre rörvolymer) därefter innan provtagning (Bilaga 2, Bilaga 3). Vattnet pumpades upp med hjälp av en peristaltiskpump. BESTÄMNING AV PH, KONDUKTIVITET OCH TEMPERATUR I FÄLT För grundvatten och ytvatten bestämdes ph, konduktivitet och temperatur i fält i en flödescell med ett kontinuerligt flöde av vatten utan luftåtkomst (Bilaga 3). 2.3.Placering av provpunkter För att kartlägga brandövningsplatsen för förekomst av PFAS och en eventuell spridning av dessa substanser placerades sex provtagningspunkter ut i studieområdet (Figur 12). Fem punkter för provtagning av grundvatten (Figur 12a), en punkt för jordprover (Figur 12b) och en punkt för provtagning av ytvatten och sediment (Figur 12b). Provpunkten på själva brandövningsplatsen användes för att identifiera förekomst och kvantitet av PFAS i jord och grundvattnet. Norr om brandövningsplatsen placerades ytterligare en punkt för grundvattenprovtagning som referens för ett opåverkat område. För att få en uppfattning om eventuella spridningsvägar placerades därutöver tre punkter för grundvattenprovtagning söder och sydväst om brandövningsplatsen samt en provpunkt för provtagning av ytvatten och sediment nedströms i Limstabäcken (Figur 12b). a) b) Figur 12. Karta över provtagningspunkter a) provtagning av grundvatten (GV = grundvatten), VäGVBÖP = brandövningsplats och b) provtagning av jord (BÖP_0-0,5; 0,5-1,0; 1,0-2,0) siffrorna 15(31)

17 Sidan 17 av 58 står för vilket djup (m) som de sammanslagna jordproverna är tagna på, provtagning av bäckytvatten (VäYVBÖP_NV) och provtagning av bäckytsediment (VäSBÖP_NV) Provtagning av grundvatten Grundvattenrör installeras med hjälp av förborrning med skruvborr och rören var av ofärgad PEH-plast med en ytterdiameter på 50 mm (med hjälp av MiljöGeo i Västervik AB). Totalt installerades fem grundvattenrör i studieområdet. Det installerades ett rör på själva brandövningsplatsen, ett referensrör norr om brandövningsplatsen samt ytterligare tre rör söder och sydväst om brandövningsplatsen. Grundvattenprovtagning utfördes den 18 november år 2014 med hjälp av en peristaltiskpump och med ny slang för varje prov. Proverna togs i av laboratoriet rekommenderade provtagningskärl och förvarades kylda efter provtagning och under transport till laboratoriet för analys av 15 stycken PFAS (Tabell 2). Konduktivitet och ph mättes i fält i samband med provtagningen Provtagning av jord Jordprover togs med hjälp av borrbandvagn och skruvborr i samarbete med MiljöGeo i Västervik AB. Lukt- och synintryck och jordlagerföljd (enligt SGF:s beteckningssystem) dokumenterades av NIRAS personal. Det var endast brandövningsplasten som undersöktes för förekomst av PFAS i jord. Där togs totalt tre samlingsprover, ett prov på tre olika djup (0-0,5 m; 0,5-1,0 m, 1,0-1,5 m). De övriga fyra provpunkterna där det placerades ett grundvattenrör dokumenterades endast lukt- och synintryck och jordlagerföljd från skruvborrningen (Bilaga 2). Jordprovtagningen utfördes den 27 oktober år Jordprover togs direkt från skruvborren med en ny nitrilgummihandske för varje delprov och förvarades i av laboratoriet rekommenderade och tillhandahållna provtagningskärl (glasburk och skruvlock utan teflonpackning). Proverna förvarades kylda efter provtagning och under transport till laboratoriet för analys av 15 stycken PFAS (Tabell 2) Provtagning av ytvatten Ett ytvatten provtogs direkt vinklerätt ut från provpunkt VäGVBÖP_NV, 1 m ut i Limstabäcken i ett provtagningskärl som rekommenderas av laboratoriet, för vidare analys av förekomst och kvantitet av 15 stycken PFAS (Tabell 2). Provet togs den 18 november år (31)

18 Sidan 18 av 58 och förvarades kylt efter provtagning och under transport till laboratoriet. Konduktivitet och ph mättes i fält i samband med provtagningen Provtagning av sediment Ett ytsedimentprov togs direkt vinklerätt ut från provpunkt VäGVBÖP_NV, 1 m ut i Limstabäcken i ett provtagningskärl (glasburk med skruvlock utan teflonpackning) som rekommenderas av laboratoriet, för vidare analys av förekomst och kvantitet av 15 stycken PFAS (Tabell 2). Provet togs den 18 november år 2014 och förvarades kylt efter provtagning och under transport till laboratoriet Laboratorieanalyser av grundvatten, jord, ytvatten och sediment Grund- och ytvattenprover och jord- och sedimentprover analyserades med avseende på PFAS av ALS Scandinavia AB i Tyskland. Analysen omfattade 15 olika PFAS (analyspaket OV-34aQ) (Tabell 2). Tabell 2. Analyserade PFAS. Perfluorerade ämnen (ALS, OJ/OV-34a) PFBA perfluorbutansyra PFPeA perfluorpentansyra PFHxA perfluorhexansyra PFHpA perfluorheptansyra PFOA perfluoroktansyra PFNA perfluornonansyra PFDA perfluordekansyra PFUnDA perfluorundekansyra PFDoDA perfluordodekansyra PFBS perfluorbutansulfonat PFHxS perfluorhexansulfonat PFOS perfluoroktansulfonat PFDS perfluordekansulfonat 6:2 FTS fluortelomersulfonat PFOSA perfluoroktansulfonamid 17(31)

19 Sidan 19 av RESULTAT 3.1. Riktvärden och jämförvärden Flera perfluorerade ämnen har visats vara skadliga vid exponering genom födointag eller inandning men med undantag för PFOS och PFOA saknas riktvärden för perfluorerade ämnen i jord och vatten. Det har visat sig vara svårt att bedöma de haltgränser av PFOS som kan tillåtas ur ett miljö- och hälsoriskperspektiv (FOI, 2013). I EU:s vattendirektiv (2013/39/EU) har gränsvärden för PFOS i sötvatten fastställts (Tabell 3). Dessa gränsvärden är emellertid så låga att de sannolikt inte kommer att vara möjliga att understiga bakgrundsförekomsten av PFOS i många svenska vatten. Naturvårdsverket föreslog i en utredning från år 2008 ett väsentligt högre gränsvärden (Tabell 3) men framhåller att dessa inte satts tillräckligt lågt för att skydda människa och predatorer från sekundärförgiftning. Statens geotekniska institut (SGI) har fått i uppdrag av regeringen att ta fram preliminära riktvärden för PFAS i mark och grundvatten. Riktvärdena är planerade att vara framtagna till hösten år I Danmark har man nyligen tagit fram riktvärden för grundvatten (SPFAS 12 = 100 ng/l, Tabell 3) och jord (SPFAS 12 = 400 mg/kg TS, Tabell 3) för haltsumman av tolv stycken PFAS, vilket är ytterligare fem stycken PFAS än de sju som Livsmedelsverket använder för dricksvatten rekommendationer (Tabell 3). Enligt 7 i Livsmedelsverkets föreskrifter (2001:30) får dricksvatten inte innehålla ämnen i sådana halter att de kan utgöra en fara för människors hälsa. Mot bakgrund i att föroreningar av PFAS från brandskum har påträffats i dricksvattentäkter (KemI, 2013) har Livsmedelsverket tagit fram rekommendationer riktade till dricksvattenproducenter och kontrollmyndigheter. Sammanfattningsvis har Livsmedelsverket satt en åtgärdsgräns på 90 ng/l och ett hälsobaserat riktvärde för tolerabelt dagligt intag (TDI) på 900 ng/l för haltsumman av ett urval om sju PFAS (PFPeA, PFHxA, PFHpA, PFOA, PFBS, PFHxS och PFOS). Enligt Livsmedelsverket bör man vid beräkning av summa sju PFAS (ΣPFAS 7 ) enligt praxis vid intagsberäkningar av främmande ämnen, addera halva mindre än -koncentration vid analys. Exempelvis, om mindre än -värdet vid analys är 10 ng/l, bör man addera 5 ng/l vid beräkningarna. Urvalet av sju PFAS är också i enlighet med Kemikalieinspektionens rekommendation att PFOS, PFHxS, PFOA och PFHxA bör ingå vid analys av vatten från brandövningsplatser där brandskum med innehåll av PFAS använts (KemI, 2013). 18(31)

20 Sidan 20 av 58 Tabell 3. Redovisning av rikt- och jämförvärden för PFOS, PFOA och SPFAS (7-12 st) från olika länder för olika provmatriser PFAS i grundvatten Tabell 4. Koncentration av 15 stycken PFAS i grundvatten där rapporteringsgränsen för analysen varierar mellan 1,0-50 ng/l. Tabellen visar även summan för de av Livsmedelsverkets 7 st utvalda PFAS i dricksvatten med tillhörande rekommendationer. Då värdet ligger under rapporteringsgräns tas halva koncentrationen för rapporteringsgränsen med i beräkningen av summan 7 st PFAS. Livsmedelsverkets rekommendationer vid förekomst av PFAS i dricksvatten: <90 ng/l Vattnet är drickbart. Ingen åtgärd krävs. >90 ng/l Vattnet är drickbart. Åtgärder bör vidtas för att sänka halterna. 19(31)

21 Sidan 21 av 58 >900 ng/l Kvinnor som försöker bli eller är gravida, kvinnor som ammar och barn som får modersmjölksersättning bör undvika att konsumera vattnet. Åtgärder bör vidtas för att sänka halterna. I de fem grundvatten prover som togs för att undersöka förekomst, kvantitet och spridning av PFAS från brandövningsplatsen påträffades ingen av de 15 undersökta PFAS över rapporteringsgränsen för analysen (Tabell 4). Undantaget är provpunkt VäGVBÖP_NM, sydväst om brandövningsplatsen, där det rapporterades förekomst av 5 ng/l av 6:2 FTS, vilket endast är två gånger rapporteringsgränsen för analysen av just det provet. Rapporteringsgränsen för analysen av 6:2 FTS för proverna i den här studien varierar mellan respektive prov, 2,5 ng/l, 5 ng/l eller 50 ng/l beroende på provets renhet. De varierande rapporteringsgränserna för PFAS för de olika proverna medför att provet för brandövningsplatsen (VäGVBÖP) hamnar över Livsmedelsverkets hälsobaserade riktvärde ΣPFAS 7 < 90 ng/l (175 ng/l) men under ΣPFAS 7 < 900 ng/l även om ingen av de 15 undersökta PFAS var över rapporteringsgränsen, 50 ng/l. Grundvattnet från VäGVBÖP innehöll mycket silt, vilket skapar interferenser i analysen av PFAS som leder till förhöjda rapporteringsgränser PFAS i jord Tabell 5. Koncentration av 15 stycken PFAS i jord där rapporteringsgränsen för analysen är 10 mg/kg TS. TS = mängden torrsubstans (%). I de tre jordproverna som togs på tre olika djup vid brandövningsplatsen detekterades ingen av de 15 undersökta PFAS över rapporteringsgränsen, 10 mg/kg TS, för analysen (Tabell 5). 20(31)

22 Sidan 22 av PFAS i ytvatten och sediment Tabell 6. Koncentration av 15 stycken PFAS i ytvatten och sediment där rapporteringsgränsen för analysen är 1,0-2,5 ng/l och 10 mg/kg TS, respektive. TS = mängden torrsubstans (%).Tabellen visar även summan för de av Livsmedelsverkets 7 st utvalda PFAS i dricksvatten med tillhörande rekommendationer. Då värdet ligger under rapporteringsgräns tas halva koncentrationen för rapporteringsgränsen med i beräkningen av summan 7 st PFAS Livsmedelsverkets rekommendationer vid förekomst av PFAS i dricksvatten: <90 ng/l Vattnet är drickbart. Ingen åtgärd krävs. >90 ng/l Vattnet är drickbart. Åtgärder bör vidtas för att sänka halterna. >900 ng/l Kvinnor som försöker bli eller är gravida, kvinnor som ammar och barn som får modersmjölksersättning bör undvika att konsumera vattnet. Åtgärder bör vidtas för att sänka halterna. I ytvattenprovet och i sedimentprovet detekterades ingen av de 15 undersökta PFAS över respektive rapporteringsgräns, 1,0-2,5 ng/l och 10 mg/kg TS, för analysen (Tabell 6). Ytvattnet hamnar långt under Livsmedelsverkets hälsobaserade riktvärde ΣPFAS 7 < 90 ng/l. Gränsvärdet för PFOS, 0,65 ng/l, i sötvatten enligt EU:s vattendirektiv underskrider ALS:s rapporteringsgräns för analysen av PFOS, 10 ng/l, vilket gör det svårt att avgöra om detta gränsvärde överskrids eller ej. 21(31)

23 Sidan 23 av Fältmätningar - konduktivitet och ph i grundvatten och ytvatten Figur 13. Konduktivitet och ph i ofiltrerade prover av grundvatten (VäGV ) och ytvatten (VäYVBÖP_NV) ph-värdena i grundvattnet ökar (från ph 6 till ph 7) i sydvästlig riktning medans konduktiviteten är mer oregelbunden, ms/cm. Ytvattnet har högst ph och lägst konduktivitet i jämförelse med grundvattnet. 4. FÖRENKLAD RISKBEDÖMNING 4.1.Föroreningarnas farlighet PFOS och PFOA hör till en grupp organiska antropogena poly- och perfluorerade föreningar (PFAS) som i allmänhet är svårnedbrytbara och persistenta i miljön. Vissa PFAS, så som PFOS, är starkt bioackumulerande och metaboliseras mycket långsamt eller inte alls av däggdjur (Giesy och Kannan, 2002). PFOS och PFOA har i människan visats kunna påverka kolesterolmetabolismen (Fletcher et al. 2013) och kumulativa effekter från exponering av flera olika PFAS kan bland annat påverka leverfunktionen, reproduktionsförmågan och immunsystemet (Borg et al. 2013) Föroreningsspridning - Fluortensiders mobilitet i mark och vatten PFOS är en så kallad fluortensid och består av en hydrofil sulfonatgrupp med en vattenavvisande men också oljeavstötande fluormättad kolkedja. Förståelsen för PFAS beteende i miljön är begränsad (Kannan, 2011). Generellt är fluortensiders löslighet i vatten beroende på kolkedjans längd sådant att längre fluortensider har lägre löslighet. Genom interaktion med partikelytor kan tensider aggregeras så att fluortensiderna kan uppnå väsentligt högre koncentrationer vid partikelytor än i lösning (Schwarzenbach, m.fl. 2003). Fluortensider attraheras elektrostatiskt till positivt laddade partiklar (Johnson et al. 2007) och adsorberar till organiskt material i varierande grad. Retentionen av PFAS i organiska jordar 22(31)

24 Sidan 24 av 58 beror på kolkedjelängden på ett sådant sätt att längre PFAS sorberar starkare än kortare PFAS (Gellrich et al. 2012) Föroreningssituationen - Konceptuell modell SPRIDNING En långsam grundvattenströmning i sydlig, sydvästlig och sydöstlig riktning har uppskattats med hjälp av de uppmätta grundvattennivåer vid provtagningstillfället och de vedertagna fysikaliska egenskaperna hos jordlagren (Figur 11 och Tabell 1). Den betydligt snabbare ytavrinningen antas vara i riktning ned mot Limstabäcken som leder ner till Mälaren. Dessa antaganden bekräftas i de förenklade konceptuella modellerna av landskapets utformning, uppmätta grundvattennivåer och bestämda jordartsprofiler (Figur 15, Figur 16, Figur 17) för tre olika utvalda transekter i området för brandövningsplatsen (Figur 14). Sammanfattningsvis bedöms att en eventuell förorening skulle kunna spridas från den undersökta brandövningsplatsen i sydvästlig riktning direkt ner mot Mälaren eller via ytavrinning från brandövningsplatsen till Limstabäcken och via Limstabäcken ut i Mälaren (Figur 15, Figur 16, Figur 17). Figur 14. De olika transekterna för vilka en förenklad konceptuellmodell har skapats för. 23(31)

25 Sidan 25 av 58 Figur 15. Konceptuellmodell för transekt T1 (gul) (Figur 14), från brandövningsplatsen till söder. Figur 16. Konceptuellmodell för transekt T2 (grön) (Figur 14), från brandövningsplatsen till sydväst. 24(31)

26 Sidan 26 av 58 Figur 17. Konceptuellmodell för transekt T3 (vit) (Figur 14), från brandövningsplatsen till sydväst FÖRORENINGSSITUATIONEN Vid brandövningsplatsen uppmätes ingen av de 15 olika analyserade PFAS över rapporteringsgränsen och Livsmedelsverkets översta hälsobaserade riktvärde på 900 ng/l (summan av 7 stycken utvalda PFAS) överskreds inte heller. I varken grundvatten, ytvatten eller sediment (nedströms i Limstabäcken) i området kring brandövningsplatsen fanns det PFAS i nivåer över rapporteringsgränsen eller över Livsmedelsverkets översta hälsobaserade riktvärde. Undantaget är att en typ av PFAS detekterades i mycket låga koncentrationer i ett av grundvattenproverna i sydvästligriktning (5 ng/l av 6:2 FTS i VäGVBÖP_NM). 6:2 FTS är en tänkbar nedbrytningsprodukt från kortkedjade (C 6 ) fluorotelomerbaserade surfaktanter som sannolikt har sitt ursprung från brandsläckskum, men 6:2 FTS kan även komma från verksamheter med metallplättering. 6:2 FTS kan också härstamma från lufttransport via luftburna partiklar. Det är troligt att 6:2 FTS kan brytas ned i syrefria miljöer som är svavelbegränsade (Stockholm Convention, 2012). 25(31)

27 Sidan 27 av Skyddsobjekt och exponering På grund av att varken grundvatten, jord, ytvatten och sediment påvisade värden över rapporteringsgränsen för de 15 analyserade PFAS samt understeg de av Livsmedelsverkets rekommendationer i dricksvatten för summan av 7 stycken utvalda PFAS kan inte något riskobjekt identifieras och därav föreligger det ingen hälsorisk för skyddsobjekten i området. Det finns dock undantag från ovanstående påstående. I ett av grundvattenproverna detekterades 5 ng/l av 6:2 FTS, vilket är endast två gånger mer än rapporteringsgränsen för analysen av just det provet. Dessutom innehöll grundvattnet från brandövningsplatsen mycket silt vilket skapade interferenser i analysen av PFAS, vilket medförde en rapporteringsgräns på 50 ng/l för respektive PFAS som det analyserades för. Det i sin tur innebar att summan för de av Livsmedelsverkets 7 st utvalda PFAS översteg rekommendationen på 90 ng/l, men understeg nästa hälsogräns på 900 ng/l. Även om dessa undantag förekommer bedöms det inte föreligga någon hälsorisk för skyddsobjekten i området då ingen spridning från brandövningsplatsen till närliggande område kunde påvisas i varken grundvatten, ytvatten eller sediment Riskklassificering av brandövningsplatsen enligt MIFO I den här undersökningen har området för brandövningsplatsen riskklassificerats enligt MIFO. Som stöd har Naturvårdsverkets riktlinjer för MIFO fas 2, rapport 4918, använts (Naturvårdsverket, ). Riskklassificeringen gäller föroreningar av sorten PFAS (särskilt PFOS). I bedömningen har det tagits hänsyn till föroreningarnas farlighet, föroreningsnivå, spridningsförutsättningar, områdets känslighet och skyddsvärde. 26(31)

28 Sidan 28 av 58 Figur 18. Riskklassificering enligt MIFO för studieområdet kring brandövningsplatsen. Grundvattnets skyddsvärde bedöms som måttlig då området är en tertiärvattentäkt samt att spridning kan ske mycket långsamt ner till Mälaren som dock är skyddad enligt vattenförvaltningsförordningen. Skyddsvärdet för mark bedöms också vara måttlig då marken ligger intill jordbruksmark och är ett område där människor vistas tillfälligt. Skyddsvärdet i ytvattnet större är eftersom det kan ske en snabb spridning via Limstabäcken ut i Mälaren. Förutsättningarna för spridning i mark och grundvatten bedöms vara låga då vattenströmningens hastighet är långsam på grund av den täta leran som har en låg hydraulisk konduktivitet. Medans spridningsförutsättningarna via ytvatten är stort och måttligt för sediment. Föroreningsnivån för PFAS i det undersökta området är mycket låg. Det är inte helt säkerställt att det finns någon PFAS överhuvudtaget då rapporteringsgränserna varierar från prov till prov på grund av olika bakgrundsstörningar i proverna. Föroreningarnas farlighet bedöms vara mycket stor då PFOS är persistent, bioackumulerande och toxiskt. PFOS har även antagits som ett POP-ämne (Persistent Organic Pollutant) i Stockholmskonventionen och i FN:s LRTAP-konventionen. Eftersom andra PFAS har liknande kemiskstruktur befaras de ha liknande egenskaper, men i varierande grad, som 27(31)

29 Sidan 29 av 58 PFOS. Det har även påvisats en större hälsorisk vid samtidig exponering av flera olika PFAS (Borg et al. 2013). Sammantaget klassificeras brandövningsplatsen på f.d. F1 Hässlö till MIFO Klass 4, Liten risk (Figur 18). 5. SLUTSATSER OCH REKOMMENDATIONER Generellet har NIRAS i den här undersökningen inte kunnat påvisa förekomst av någon av de 15 undersökta PFAS i koncentrationer över den använda PFAS-analysens rapporteringsgränser, varken vid brandövningsplatsen eller att det finns några indikationer på en eventuell spridning av PFAS från brandövningsplatsen till närliggande grundvatten, ytvatten eller sediment. Med undantaget för att ett grundvattenprov uppvisat en mycket låg koncentration av 6:2 FTS (5 ng/l). Alla undersökta prover ligger under Livsmedelsverkets översta hälsobaserade riktvärde på 900 ng/l för dricksvatten. Den här undersökningen omfattade inte en djupgående analys av föroreningssituationen i mark från fler provpunkter förutom brandövningsplatsen. Inte heller har sedimentet i Limstabäcken undersökts i mer än en provpunkt och då endast ytsedimentet som avspeglar en mer nutida spridning av PFAS. Det genomfördes likaså genofördes inte någon kartläggning av en eventuell fastläggning av PFAS med tiden i sediment. Utifrån de kvantitativa analyserna av PFAS, förenklade generella hydrogeologiska modellerna och MIFO klassificeringen rekommenderar NIRAS inga vidare undersökningar i dagsläget. NIRAS Sweden AB Upprättad av: Sara Holmström Granskad av: Claes Bergqvist 6. REFERENSER 28(31)

30 Sidan 30 av /39/EU. EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2013/39/EU om ändring av direktiven 2000/60/EG och 2008/105/EG vad gäller prioriterade ämnen på vattenpolitikens område. Borg D., Lund B.-O., Lindquist N.-G., Håkansson H. (2013). Cumulative health risk assessment of 17 perfluoroalkylated and polyfluoroalkylated substances (PFASs) in the Swedish population. Environment International, 59: DWI (2009). Guidance on the water supply (water quality) regulations 2000 specific to PFOS (perfluorooctane Sulphonate) and PFOA (perfluorooctanoic acid) concentrations in drinking water. Drinking water inspectorate. EPA (2012). Emerging Contaminants Perfluorooctane Sulfonate (PFOS) and Perfluorooctanoic Acid (PFOA), United States Environmental Protection Agency, May Fletcher T., Galloway T.S., Melzer D., Holcroft P., Cipelli R., Pilling L.C., Mondal D., Luster M, Harries L.W. (2013) Associations between PFOA, PFOS and changes in the expression of genes involved in cholesterol metabolism in humans. Environment International, 57 58:2 10. FOI (2013) Perfluorerade ämnen i jord, grundvatten och ytvatten. Riskbild och åtgärdsstrategier. FOI- R-3705-SE. Gellrich V., Stahl T., Kneppler T.P. (2012) Behaviour of perfluorinated compounds in soils during leaching experiments. Chemosphere, 87: Giesy J.P., Kannan K. (2002). Perfluorochemical Surfactants in the Environment. American Chemical Society, Environmental Science & Technology, Johnson R.L., Anschutz A.J., Smolen J.M., Simcik M.F., Penn R.L. (2007) The Adsorption of Perfluorooctane Sulfonate onto Sand, Clay, and Iron Oxide Surfaces. Journal of Chemical and Engineering Data, 52: Kannan K. (2011). Perfluoroalkyl and polyfluoroalkyl substances: current and future perspectives. Environmental Chemistry, 8: KEMI (2013). Brandskum som möjlig förorenare av dricksvattentäkter. Livsmedelsverket och Kemikalieinspektionen, PM 5/13. Miljøministeriet, Danmark (2015). Perfluoroalkylated substances: PFOA, PFOS and PFOSA Evaluation of health hazards and proposal of a health based quality criterion for drinking water, soil, and ground water. Environmental project No. 1665, ISBN (31)

31 Sidan 31 av 58 NIRAS (2013). Utökad miljöteknisk markundersökning Ärna flygbas, Uppsala, Undersökning rörande spridning av PFC:er i grundvattnet. Livsmedelsverket. e:sv,siteid:67f9c d-4765-ba72- ba e3b&_t_ip= &_t_hit.id=livs_common_model_pagetypes_articlepage/_ee4f e8a-452c-a83d-fc93d9de77b3_sv&_t_hit.pos=1 Naturvårdsverket, Metodik för inventering av förorenade områden. Rapport Naturvårdsverket, Förslag till gränsvärden för särskilda förorenande ämnen. Rapport Schwarzenbach R.P., Gschwend P.M., Imboden D.M. (2003) Environmental organic chemistry. Second edition. S Wiley-Interscience, ISBN SGF (2013). Fälthandbok Undersökningar av förorenade områden. Rapport 2:2013. Stockholm. ISSN: SLR Consulting Ltd, (2009). Remediation of perfluorinated alkyl chemicals at a former fire-fighting training area. Lindsay Paterson, Tara Siemens Kennedy & Douglas Sweeney, Statens Forurensningstilsyn (2008). Screening of polyfluorinated organic compounds at four fire training facilities in Norway. Statens Forurensningstilsyn. TA- 2444/2008. Stockholm Convention (2012). Draft technical paper on the identification and assessment on alternatives to the use of perfluorooctane sulfonic acid in open applications. UBA (2009). Umweltbundesamt, UBA Pressmeddelande 046/2009. Västerås stad (2012). C3%A5s+stads+vattenplan pdf 30(31)

32 Sidan 32 av 58 BILAGA 1 Kartor över provpunkter NIRAS AB Besöksadress: Fleminggatan 14, 9 tr Boxadress: Box Stockholm, Sverige T: F: E: info@niras.se

33 Sidan 33 av 58 N BET Karta 01 Hässlö BÖP Undersökta provpunkter ANT ÄNDRINGEN AVSER DATUM SIGN Notering: Legend: Provtagningspunkter NIRAS Sweden AB Tel: Fleminggatan 14, 9tr Fax: Stockholm UPPDRAG NR ,1 DATUM RITAD/KONSTR AV Sofie Ekström Sara Holmström ANSVARIG Claes Bergqvist Underlaget är hämtat från Lantmäteriet (2014) HANDLÄGGARE SKALA NUMMER BET

34 Sidan 34 av 58 N BET Karta 02 Hässlö BÖP ANT ÄNDRINGEN AVSER DATUM SIGN Grundvattenrör och provtagning Notering: Legend: Provtagningspunkter L Grundvattenprov Jordprov, stört Laboratorieanalys Vätskefas NIRAS Sweden AB Tel: Fleminggatan 14, 9tr Fax: Stockholm UPPDRAG NR ,1 DATUM RITAD/KONSTR AV Sara Holmström ANSVARIG Claes Bergqvist Underlaget är hämtat från Lantmäteriet (2015) HANDLÄGGARE S Fast fas (jord) SKALA 1:2 949 NUMMER BET

35 Sidan 35 av 58 Notering: Legend: N BET Karta 03 Hässlö BÖP ANT ÄNDRINGEN AVSER DATUM SIGN Provpunkt för ytvatten- och sedimentprovtagning Laboratorieanalys L Vätskefas (ytvatten) S Fast fas (ytsediment) NIRAS Sweden AB Tel: Fleminggatan 14, 9tr Fax: Stockholm UPPDRAG NR ,1 DATUM RITAD/KONSTR AV Sara Holmström ANSVARIG Claes Bergqvist Underlaget är hämtat Lantmäteriet (2015) HANDLÄGGARE SKALA NUMMER BET

36 Sidan 36 av 58 BILAGA 2 - Borrjournaler för provpunkter NIRAS AB Besöksadress: Fleminggatan 14, 9 tr Boxadress: Box Stockholm, Sverige T: F: E: info@niras.se

37 Sidan 37 av 58 BORRJOURNAL Projektnamn: BÖP 2014 västerås Sida: 1/1 Projekt nr.: ,1 Datum: Plats: VäGVBÖP Provtagare: Sara Holmström / Claes Bergqvist Projektledare: Claes Bergqvist Kontoll/init.: CB Anmärkningar Filtersättning Pejlerör Profil Djup (m) Provnr. Jordartsbeskrivning Skickat till labb Lukt ,15 m / Bärlager+humus X 0,5 0,15-1,0 m / Let 2. X 1 1, ,0-1,2 m / Let X 1,5 1,2-1,6 m / Le med Si-körtlar 1,6-1,7 m / SuLe 2 1,7-1,9 m / SuLe med Si-körtlar 1,9-2,0 m SuLe 2,5 2,0-3,0 m SuLe 3 3,5 4 Borrningsnr.: Höjdsystem: Relativt Topp Botten ø (m) Vn.uk Tillsyn/init.: CB Nivå rel. ref.pkt: Filterrör Ja 3,00 4,00 0,04 Datum: Abs. nivå ref.pkt: PID instrument: UTM-X: UTM-Y: Totallängd rör 4,00 m Lampa: LOK-X: LOK-Y: Filter 1,00 m # Borrmetod: Skruvburr Rörspets 3,00 mumy # Borrentreprenör: MiljoGeo AB Rörtopp 1,00 mömy # X:\MILS\!STOCKHOLM\Kunder\Försvarsmakten\Försvarsmakten Miljöprövningsenheten FK M\ BÖP 2014\ ,1 F1 Hässlö (Västerås)\Data - bearbetning\borrprotokoll_ xls

38 Sidan 38 av 58 BORRJOURNAL Projektnamn: BÖP 2014 västerås Sida: 1/1 Projekt nr.: ,1 Datum: Plats: VäGVBÖP_U Provtagare: Sara Holmström / Claes Bergqvist Projektledare: Claes Bergqvist Kontoll/init.: CB Anmärkningar Filtersättning Pejlerör Profil Djup (m) Provnr. Jordartsbeskrivning Skickat till la Lukt Jordprover sparat 0-0,10 m / Vx,Humus 0,5 0,10-1,0 m / Let 1 1,14 1,0-1,7 m / Let 1,5 1,7-3,0 m / SuLe 2 2,5 3 3,5 4 Borrningsnr.: Höjdsystem: Relativt Topp Botten ø (m) Vn.uk Tillsyn/init.: CB Nivå rel. ref.pkt: Filterrör Ja 3,00 4,00 0,04 Datum: Abs. nivå ref.pkt: PID instrument: UTM-X: UTM-Y: Totallängd rör 4,00 m Lampa: LOK-X: LOK-Y: Filter 1,00 m # Borrmetod: Skruvburr Rörspets 3,03 mumy # Borrentreprenör: MiljoGeo AB Rörtopp 0,97 mömy # MILS\!STOCKHOLM\Kunder\Försvarsmakten\Försvarsmakten Miljöprövningsenheten FK M\ BÖP 2014\ ,1 F1 Hässlö (Västerås)\Data - bearbetning\borrprotokoll_ xls

39 Sidan 39 av 58 BORRJOURNAL Projektnamn: BÖP 2014 västerås Sida: 1/1 Projekt nr.: ,1 Datum: Plats: VäGVBÖP_NM Provtagare: Sara Holmström / Claes Bergqvist Projektledare: Claes Bergqvist Kontoll/init.: CB Anmärkningar Filtersättning Pejlerör Profil Djup (m) Provnr. Jordartsbeskrivning Skickat till lab Lukt Upplagd jordvall 0-0,40 m / Humus Jordprover sparat 0,5 0,40-1,0 m / Let 1 1,0-1,5 m / Let 1,5 1,5-1,7 m / Le 2 1,7-2,0 m / SuLe 2,0-3,0 m / SuLe 2,5 2,53 3 3,5 4 Borrningsnr.: Höjdsystem: Relativt Topp Botten ø (m) Vn.uk Tillsyn/init.: CB Nivå rel. ref.pkt: Filterrör Ja 3,00 4,00 0,04 Datum: Abs. nivå ref.pkt: PID instrument: UTM-X: UTM-Y: Totallängd rör 4,00 m Lampa: LOK-X: LOK-Y: Filter 1,00 m # Borrmetod: Skruvburr Rörspets 3,00 mumy # Borrentreprenör: MiljoGeo AB Rörtopp 1,00 mömy # X:\MILS\!STOCKHOLM\Kunder\Försvarsmakten\Försvarsmakten Miljöprövningsenheten FK M\ BÖP 2014\ ,1 F1 Hässlö (Västerås)\Data - bearbetning\borrprotokoll_ xls

40 Sidan 40 av 58 BORRJOURNAL Projektnamn: BÖP 2014 västerås Sida: 1/1 Projekt nr.: ,1 Datum: Plats: VäGVBÖP_NV Provtagare: Sara Holmström / Claes Bergqvist Projektledare: Claes Bergqvist Kontoll/init.: CB Anmärkningar Filtersättning Pejlerör Profil Djup (m) Provnr. Jordartsbeskrivning Skickat till lab Lukt Jordprover sparat 0-0,20 m / Humus 0,5 0,20-1,0 m / Let 1 1,0-1,1 m /Let 1,06 1,1-1,6 m / Le 1,5 1,7-2,0 m / Le 2 2,0-2,6 m / Le+Si-körtlar 2,5 2,6-3,0 / Le 3 3,0-4,0 / Le 3,5 4 Borrningsnr.: Höjdsystem: Relativt Topp Botten ø (m) Vn.uk Tillsyn/init.: CB Nivå rel. ref.pkt: Filterrör Ja 3,00 5,00 0,04 Datum: Abs. nivå ref.pkt: PID instrument: UTM-X: UTM-Y: Totallängd rör 5,00 m Lampa: LOK-X: LOK-Y: Filter 2,00 m # Borrmetod: Skruvburr Rörspets 4,00 mumy # Borrentreprenör: MiljoGeo AB Rörtopp 1,00 mömy # X:\MILS\!STOCKHOLM\Kunder\Försvarsmakten\Försvarsmakten Miljöprövningsenheten FK M\ BÖP 2014\ ,1 F1 Hässlö (Västerås)\Data - bearbetning\borrprotokoll_ xls

41 Sidan 41 av 58 BORRJOURNAL Projektnamn: BÖP 2014 västerås Sida: 1/1 Projekt nr.: ,1 Datum: Plats: VäGVBÖP_NÖ Provtagare: Sara Holmström / Claes Bergqvist Projektledare: Claes Bergqvist Kontoll/init.: CB Anmärkningar Filtersättning Pejlerör Profil Djup (m) Provnr. Jordartsbeskrivning Skickat till lab Lukt Jordprover sparat 0-0,20 m / Humus 0,5 0,20-1,6 m / Let 1 1,6-1,8 m / Övergång mellan krinliggande lager 1,40 1,5 1,8-2,0 m / SuLe 2 2,0-3,0 m / SuLe 2,5 3 3,0-4,0 / SuLe 3,5 4 Borrningsnr.: Höjdsystem: Relativt Topp Botten ø (m) Vn.uk Tillsyn/init.: CB Nivå rel. ref.pkt: Filterrör Ja 3,00 5,00 0,04 Datum: Abs. nivå ref.pkt: PID instrument: UTM-X: UTM-Y: Totallängd rör 5,00 m Lampa: LOK-X: LOK-Y: Filter 2,00 m # Borrmetod: Skruvburr Rörspets 3,89 mumy # Borrentreprenör: MiljoGeo AB Rörtopp 1,11 mömy # X:\MILS\!STOCKHOLM\Kunder\Försvarsmakten\Försvarsmakten Miljöprövningsenheten FK M\ BÖP 2014\ ,1 F1 Hässlö (Västerås)\Data - bearbetning\borrprotokoll_ xls

42 Sidan 42 av 58 BILAGA 3 Fältprotokoll för provpunkter NIRAS AB Besöksadress: Fleminggatan 14, 9 tr Boxadress: Box Stockholm, Sverige T: F: E: info@niras.se

43 Sidan 43 av 58 Provpunkt: VäGVBÖP Projekt: BÖP 2014 Hässlö Totallängd(m) 4 Omsättningsteknik Peristaltisk pump Provtagningsteknik Peristaltisk pump GPS-kord. RT90 SG O: N: Filter (m) 1 Omsättningsdatum Volym vatten alt flöde och tid: Omsättning av 6 L Provtagningsdatum Volym vatten alt flöde och tid: Uppdragsnr: ,1 Datum för borrning: Rörinnerdiameter: Väder 40 mm Mulet Rörspets (mumy) Rörtopp (mömy) 3 1 Grundvattennivå innan omsättning (murt): 2,27 Grundvattennivå vid provtagning (murt): 2,27 Bottendjup vid provtagning (murt): 4 Beskrivning av punktens läge: Strax norr om asfaltsplanen, invid asfaltskant. Kommentar: Jordprov (samlingsprov) togs från 0-0,05 m, 0,5-1,0 m och 1,0-2,0 m för vidare analys. GV-yta vid renspumpning 2,0 m (murt). Provtagningen genomfördes vid ett senare datum än borrtillfället på grund av dålig tillrinning av GV i några av provpunkterna. Syre Cond 586 µs/cm Temp ph 6,52 Redox

44 Sidan 44 av 58 Provpunkt: VäGVBÖP_NM Projekt: BÖP 2014 Hässlö Totallängd(m) 4 Omsättningsteknik Peristaltisk pump Provtagningsteknik Peristaltisk pump GPS-kord. RT90 SG O: Uppdragsnr: ,1 Datum för borrning: N: Rörinnerdiameter: Väder: 40 mm Filter (m) Rörspets (mumy) Rörtopp (mömy) Omsättningsdatum Grundvattennivå innan omsättning (murt): 3,53 Volym vatten alt flöde och tid: Dålig tillrinning, pumpar ca 4 L, röret pumpas torrt. Provtagningsdatum Grundvattennivå vid provtagning (murt): 3,53 Volym vatten alt flöde och tid: Dålig tillrinning, röret pumpas torrt. Bottendjup vid provtagning (murt): 5,02 Beskrivning av punktens läge: Nedströms BÖP, bredvid Limstabäcken, ca m från BÖP. Kommentar: OBS! Jordprov (samlingsprov) togs från 2-3 m och sparades för eventuell senare analys. GV-yta vid renspumpning 3,59 m (murt) Röret pumpades torrt vid både renspumpning, omsättningspumpning och provtagning. Provtagningen genomfördes vid ett senare datum än borrtillfället på grund av dålig tillrinning av GV i några av provpunkterna. Syre Cond 1433 µs/cm Temp ph 6,93 Redox

45 Sidan 45 av 58 Provpunkt: VäGV_NÖ Projekt: BÖP 2014 Hässlö Totallängd(m) 5 Omsättningsteknik Peristaltisk pump Provtagningsteknik Peristaltisk pump GPS-kord. RT90 SG O: Uppdragsnr: ,1 Datum för borrning: N: Rörinnerdiameter: Väder: 40 mm Filter (m) Rörspets (mumy) Rörtopp (mömy) 2 3,89 1,11 Omsättningsdatum Grundvattennivå innan omsättning (murt): Volym vatten alt flöde och tid: Ganska dålig tillrinning, vi omsätter ca 3 L (1 rörvolym). Provtagningsdatum Grundvattennivå vid provtagning (murt): 2,51 Volym vatten alt flöde och tid: Bottendjup vid provtagning (murt): 5 Beskrivning av punktens läge: Nedströms BÖP, öster ut, bredvid Limstabäcken. Kommentar: OBS! Jordprov från 3-4 m (ett samlingsprov) sparades för eventuell senare analys. GV-yta vid renspumpning 2,64 m (murt) Provtagningen genomfördes vid ett senare datum än borrtillfället på grund av dålig tillrinning av GV i några av provpunkterna. Syre Cond 1939 µs/cm Temp ph 6,51 Redox

46 Sidan 46 av 58 Provpunkt: VäGV_NV Projekt: BÖP 2014 Karlsborg Totallängd(m) 5 Omsättningsteknik Peristaltisk pump GPS-kord. RT90 SG O: N: Filter (m) 2 Omsättningsdatum Volym vatten alt flöde och tid: Uppdragsnr: ,1 Datum för borrning: Rörinnerdiameter: Väder: 40 mm Rörspets (mumy) Rörtopp (mömy) 4 1,02 Grundvattennivå innan omsättning (murt): Provtagningsteknik Peristaltisk pump Provtagningsdatum Volym vatten alt flöde och tid: Grundvattennivå vid provtagning (murt): 2,08 Bottendjup vid provtagning (murt): 4 Beskrivning av punktens läge: Ligger i grässträng mellan åkrarna ca 300 m sydväst om BÖP invid Limstabäcken. Kommentar: OBS! Jordprov från 3-4 m (ett samlingsprov) sparades för eventuell senare analys GV-yta innan renspumpning 4,49 m (murt) (27/10-14). Provtagningen genomfördes vid ett senare datum än borrtillfället på grund av dålig tillrinning av GV i några av provpunkterna. Syre Cond 926 µs/cm Temp ph 6,55 Redox

47 Sidan 47 av 58 Provpunkt: VäGV_U Projekt: BÖP 2014 Hässlö Totallängd(m) 4 Omsättningsteknik Peristaltisk pump GPS-kord. RT90 SG O: N: Filter (m) 1 Omsättningsdatum Volym vatten alt flöde och tid: Uppdragsnr: ,1 Datum för borrning: Rörinnerdiameter: Väder: 40 mm Rörspets (mumy) Rörtopp (mömy) 3,03 0,47 Grundvattennivå innan omsättning (murt): 1,61 Provtagningsteknik Peristaltisk pump Provtagningsdatum Volym vatten alt flöde och tid: Grundvattennivå vid provtagning (murt): 1,61 Bottendjup vid provtagning (murt): 2,08 Beskrivning av punktens läge: Ca 100 m norr om BÖP intill Limstabäcken. Kommentar: OBS! Jordprov från 2-3 m (ett prov) sparades för eventuell senare analys GV-yta vid renspumpning 2,43 m (murt). Provtagningen genomfördes vid ett senare datum än borrtillfället på grund av dålig tillrinning av GV i några av provpunkterna. Syre Cond 1741 µs/cm Temp ph 6,07 Redox

48 Sidan 48 av 58 Provpunkt: VäBÖPYV_NV Projekt: BÖP 2014 Hässlö Typ av prov: Ytvatten (Limstabäcken) GPS-kord. RT90 SG O: N: Uppdragsnr: ,1 Datum för provtagning: Väder: Beskrivning av punktens läge: Vinkelrätt från provpunkt VäGVBÖP_NV, 1m ut i Limstabäcken Kommentar: Ytvatten Syre Cond 472 µs/cm Temp ph 7,02 Redox

49 Sidan 49 av 58 Provpunkt: VäBÖPS_NV Projekt: BÖP 2014 Hässlö Typ av prov: Ytsedeiment (Limstabäcken) GPS-kord. RT90 SG O: N: Uppdragsnr: ,1 Datum för provtagning: Väder: Beskrivning av punktens läge: Vinkelrätt från provpunkt VäGVBÖP_NV, 1m ut i Limstabäcken. Kommentar: Ytsediment Syre Cond Temp ph Redox

50 Sidan 50 av 58 BILAGA 4 Laboratorieprotokoll NIRAS AB Besöksadress: Fleminggatan 14, 9 tr Boxadress: Box Stockholm, Sverige T: F: E: info@niras.se

51 Rapport Sida 1 (5) T HCA4302X7K Bilaga 1 Sidan 51 av 58 Registrerad :26 NIRAS Sweden AB Utfärdad Claes Bergqvist Box Stockholm Projekt MTU PFAS F1 Hässlö Bestnr ,1 Analys av vatten Er beteckning Provtagare VäGVBÖP_NV Sara Holmström Labnummer O Parameter Resultat Enhet Metod Utf Sign PFBA perfluorbutansyra < µg/l 1 1 CL PFPeA perfluorpentansyra <0.010 µg/l 1 1 CL PFHxA perfluorhexansyra < µg/l 1 1 CL PFHpA perfluorheptansyra < µg/l 1 1 CL PFOA perfluoroktansyra < µg/l 1 1 CL PFNA perfluornonansyra < µg/l 1 1 CL PFDA perfluordekansyra < µg/l 1 1 CL PFUnDA perfluorundekansyra < µg/l 1 1 CL PFDoDA perfluordodekansyra < µg/l 1 1 CL PFBS perfluorbutansulfonat < µg/l 1 1 CL PFHxS perfluorhexansulfonat < µg/l 1 1 CL PFOS perfluoroktansulfonat < µg/l 1 1 CL PFDS perfluordekansulfonat < µg/l 1 1 CL PFOSA perfluoroktansulfonamid < µg/l 1 1 CL 6:2 FTS Fluortelomersulfonat < µg/l 1 1 CL Delvis förhöjd LOQ pga matrisinterferenser. Er beteckning Provtagare VäGVBÖP_NÖ Sara Holmström Labnummer O Parameter Resultat Enhet Metod Utf Sign PFBA perfluorbutansyra < µg/l 1 1 CL PFPeA perfluorpentansyra <0.010 µg/l 1 1 CL PFHxA perfluorhexansyra < µg/l 1 1 CL PFHpA perfluorheptansyra < µg/l 1 1 CL PFOA perfluoroktansyra < µg/l 1 1 CL PFNA perfluornonansyra < µg/l 1 1 CL PFDA perfluordekansyra < µg/l 1 1 CL PFUnDA perfluorundekansyra < µg/l 1 1 CL PFDoDA perfluordodekansyra < µg/l 1 1 CL PFBS perfluorbutansulfonat < µg/l 1 1 CL PFHxS perfluorhexansulfonat < µg/l 1 1 CL PFOS perfluoroktansulfonat < µg/l 1 1 CL PFDS perfluordekansulfonat < µg/l 1 1 CL PFOSA perfluoroktansulfonamid < µg/l 1 1 CL 6:2 FTS Fluortelomersulfonat < µg/l 1 1 CL ALS Scandinavia AB Box Täby Sweden Webb: E-post: info.ta@alsglobal.com Tel: Fax: Dokumentet är godkänt och digitalt signerat av Camilla Lundeborg ALS Scandinavia AB :08:48 Client Service camilla.lundeborg@alsglobal.com

MTU avseende PFAS, Karlsborgs flygplats. Försvarsmakten/Miljöprövningsenheten

MTU avseende PFAS, Karlsborgs flygplats. Försvarsmakten/Miljöprövningsenheten MTU avseende PFAS, Karlsborgs flygplats Försvarsmakten/Miljöprövningsenheten 2015 NIRAS SWEDEN AB Fleminggatan 14 Box 703 75 107 24 Stockholm Org.nr. 556541-2532 Projekt nr. 8114029,2 samt 8114029,15 Upplaga:

Läs mer

Resultatrapport - Provtagning av ytvatten och sediment i Styrstad dike

Resultatrapport - Provtagning av ytvatten och sediment i Styrstad dike Handläggare Per Axelsson Telefon +46105052920 Mobil +46705202083 E-post per.j.axelsson@afconsult.com Mottagare Norrköpings kommun Elke Myrhede Trädgårdsgatan 21 601 81 Norrköping Datum 2018-11-02 Projekt-ID

Läs mer

MTU avseende PFAS inom f.d. Jämtlands flygflottilj, F 4 Frösön

MTU avseende PFAS inom f.d. Jämtlands flygflottilj, F 4 Frösön Sidan 1 av 58 MTU avseende PFAS inom f.d. Jämtlands flygflottilj, F 4 Frösön Försvarsmakten/Miljöprövningsenheten 2015-07-03 Sidan 2 av 58 NIRAS SWEDEN AB Teknikringen 1E 583 30 Linköping www.niras.se

Läs mer

LMNO'$P+<F) O:7EI+-$Q+E<--": ;I8:68E6:,I:$30 2%/$/B$5MLRSHMLT RU:7:UFFIE>$'5&AK343& 1'EFG(#E77$#- O:8"F-JJIF9$XQ HE"VJ+,+EI HE"VJ+,:6:,-7+JUF :,\<

LMNO'$P+<F) O:7EI+-$Q+E<--: ;I8:68E6:,I:$30 2%/$/B$5MLRSHMLT RU:7:UFFIE>$'5&AK343& 1'EFG(#E77$#- O:8F-JJIF9$XQ HEVJ+,+EI HEVJ+,:6:,-7+JUF :,\< !"#$%&'()!'*&#$'+,'-)./,0,')12) 34&0567&'89!"#$%%& '()*+,-,.$/ '012/334$5678)96:, ;$$$$$$$$?@A$3B$@4B$%33B C+#>$$$$$$?@A$3B$@4B$%/4B 1:;

Läs mer

Resultat och Riskbedömning, Djurgården Linköping

Resultat och Riskbedömning, Djurgården Linköping Linköpings kommun Resultat och Riskbedömning, Djurgården Linköping Linköping 2019-03-28 Resultat och Riskbedömning, Djurgården Linköping Datum 2019-03-28 Uppdragsnummer 1320040427 Sara Söderlund Sara Söderlund

Läs mer

Undersökningsmetodik av PFAS förorenade områden Betydelsen av PFAS unika kemiska egenskaper och spridningsförutsättningar

Undersökningsmetodik av PFAS förorenade områden Betydelsen av PFAS unika kemiska egenskaper och spridningsförutsättningar Undersökningsmetodik av PFAS förorenade områden Betydelsen av PFAS unika kemiska egenskaper och spridningsförutsättningar F 3C F 3C F 3C F 3C F 3C CF 2 CF 2 CF 2 CF 2 CF 2 Sara Holmström Fil. Dr Miljöanalytisk

Läs mer

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen RAPPORT Karlstads kommun SEDIMENTPROVTAGNING, GRUNDVIKEN UPPDRAGSNUMMER 1331177100 Miljöteknisk markprovtagning av sediment i Grundviken KARLSTAD 2010-06-16 Sweco Infrastructure AB Sara Häller 1 (11) ra04s

Läs mer

PROVTAGNINGSPLAN-KOMPLETTERING

PROVTAGNINGSPLAN-KOMPLETTERING UPPDRAGSNAMN MMU Kungsladugård FÖRFATTARE Johan Burman UPPDRAGSNUMMER DATUM 10270750 2018-11-27 PROVTAGNINGSPLAN-KOMPLETTERING 1 FÖRUTSÄTTNINGAR Inför upprättande av ny förskola och studentbostäder i området

Läs mer

PM KOMPLETERANDE MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VID F.D. FLYGFLOTTILJEN F8

PM KOMPLETERANDE MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VID F.D. FLYGFLOTTILJEN F8 PM KOMPLETERANDE MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VID F.D. FLYGFLOTTILJEN F8 Uppdrag och syfte WSP Sverige AB har på uppdrag av Järfälla kommun utfört en kompletterande miljöteknisk markundersökning i anslutning

Läs mer

PFAS i sommarstugeområde i Luleå

PFAS i sommarstugeområde i Luleå LIVSMEDELSVERKET RISKVÄRDERING Dnr 2015/08062 1 (6) Anders Glynn Sanna Lignell Risk- och nyttovärderare PFAS i sommarstugeområde i Luleå Sammanfattning De redovisade totalhalterna av PFAA i de mest förorenade

Läs mer

Miljöteknisk provtagning av grund och ytvatten samt jord vid brandövningsområde i Vallentuna

Miljöteknisk provtagning av grund och ytvatten samt jord vid brandövningsområde i Vallentuna 2013-05-24, s 1 (5) Miljöteknisk provtagning av grund och ytvatten samt jord vid brandövningsområde i Vallentuna 1 Bakgrund och syfte Structor Miljöbyrån har på uppdrag av utfört miljöteknisk utredning

Läs mer

Vad är perflouradaklylsyror (PFAA) Problem som förknippas med PFAA. Resultat från försök att ta bort PFAA med aktivtkolfiltrering versus jonbyte

Vad är perflouradaklylsyror (PFAA) Problem som förknippas med PFAA. Resultat från försök att ta bort PFAA med aktivtkolfiltrering versus jonbyte Vad är perflouradaklylsyror (PFAA) Problem som förknippas med PFAA Resultat från försök att ta bort PFAA med aktivtkolfiltrering versus jonbyte, Uppsala Vatten Vad är perflouroalkyl syror (PFAA) Stabila,

Läs mer

Antal sidor: 5 Helsingborg 2013-09-16

Antal sidor: 5 Helsingborg 2013-09-16 VVS Energi & Miljö Styr & Övervakning Brand & Risk Teknisk Förvaltning Bostadsbolaget Åbyängskolan Katedern 11 Västerviks Kommun PCB utredning mark inför byggnation Antal sidor: 5 Helsingborg : Bengt Dahlgren

Läs mer

Karlsborg, MKB markavvattning

Karlsborg, MKB markavvattning ± Översiktskarta planerad markavvattning Brunnar Dräneringsledningar O:\Got1\Smi\2017\1320027196, \2_Allm\Analys_GIS\Arbetsmapp\Karlsborg_markavvattning_översikt.mxd Koordinatsystem: Höjdsystem: Ursprung

Läs mer

Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28

Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28 Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28 Grontmij AB Karlstad Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress,

Läs mer

Regeringsuppdrag Screening av förekomsten av miljögifter

Regeringsuppdrag Screening av förekomsten av miljögifter Regeringsuppdrag Screening av förekomsten av miljögifter PFAS och bekämpningsmedel Garnisonen 31 maj 2016 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-09-22 1 Uppdraget Naturvårdsverket

Läs mer

Förslag till provtagningsplan Vidja

Förslag till provtagningsplan Vidja Förslag till provtagningsplan Vidja Oscar Fogelberg Geosigma AB 2016-08-19 SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsnr Grap nr Antal sidor 604412-3.0 10 Uppdragsledare Beställares referens Beställares ref.nr.

Läs mer

PFOS ur tillsynsmyndighetsperspektiv GENERALLÄKAREN

PFOS ur tillsynsmyndighetsperspektiv GENERALLÄKAREN PFOS ur tillsynsmyndighetsperspektiv GENERALLÄKAREN 2014-11-26 Agenda Generalläkaren- Vem är det? -PFOS lagstöd och styrning -PFAS-användning i verksamheter -Erfarenheter och tillsynstips Generalläkarens

Läs mer

Regeringsuppdrag Screening av förekomsten av miljögifter

Regeringsuppdrag Screening av förekomsten av miljögifter Regeringsuppdrag Screening av förekomsten av miljögifter PFAS och bekämpningsmedel Karl Lilja Enheten för farliga ämnen och avfall Avdelningen för analys och forskning Naturvårdsverket PFAS - Problem och

Läs mer

Perfluorerade alkylsyror (PFAA) i råvatten i Bredared Vattenverk

Perfluorerade alkylsyror (PFAA) i råvatten i Bredared Vattenverk LIVSMEDELSVERKET Bilaga 1 (5) Senior risk- och nyttovärderare Perfluorerade alkylsyror (PFAA) i råvatten i Bredared Vattenverk Sammanfattning De redovisade halterna av PFAA i drickvatten innebär att det

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING. Utredningen avser Tältetområdet i Södertälje kommun, fastighet Sporren 1 m fl. Grontmij AB Stockholm och Karlstad

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING. Utredningen avser Tältetområdet i Södertälje kommun, fastighet Sporren 1 m fl. Grontmij AB Stockholm och Karlstad MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING Utredningen avser Tältetområdet i Södertälje kommun, fastighet Sporren 1 m fl. Grontmij AB Stockholm och Karlstad Markundersökning Tältetområdet Datum 2015-01-15 Uppdragsnr

Läs mer

Länsstyrelsens erfarenheter av förelägganden och undersökningar vad är rimligt att kräva inledningsvis?

Länsstyrelsens erfarenheter av förelägganden och undersökningar vad är rimligt att kräva inledningsvis? Seminariedag 7 mars 2014 Länsstyrelsens erfarenheter av förelägganden och undersökningar vad är rimligt att kräva inledningsvis? Tillsyn förorenad mark: David Lalloo och Jessica Ewald En översiktlig miljöteknisk

Läs mer

PM Provtagning av grundvatten inom Lilla Sältan 1, Göteborgsvägen 16, Uddevalla kommun

PM Provtagning av grundvatten inom Lilla Sältan 1, Göteborgsvägen 16, Uddevalla kommun Provtagning av grundvatten Projektnr: 11314900 2014-12-09 PM Provtagning av grundvatten inom Lilla Sältan 1, Göteborgsvägen 16, Uddevalla kommun 1 Inledning Sandström Miljö och Säkerhetskonsult AB (Sandström)

Läs mer

Helgonagården 7:10, Lund Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning

Helgonagården 7:10, Lund Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning Lunds kommun Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning Slutversion Malmö 2014-12-08 Översiktlig geoteknisk och miljöteknisk utredning Datum 2014-12-08 Uppdragsnummer 1320010938 Utgåva/Status Slutversion

Läs mer

Kompletterande miljöteknisk undersökning på fastigheten Repslagaren 22, Falkenbergs kommun.

Kompletterande miljöteknisk undersökning på fastigheten Repslagaren 22, Falkenbergs kommun. PM Handläggare Erik Otto Tel +46 10 505 32 76 Mobil +46 730 84 02 48 E-post Erik.otto@afconsult.com Datum 2018-06-05 Projekt-ID 752309 Kund Falkenbergs kommun Kompletterande miljöteknisk undersökning på

Läs mer

Inriktningsbeslut för riktvärde av PFAS i grundvatten

Inriktningsbeslut för riktvärde av PFAS i grundvatten Inriktningsbeslut för riktvärde av PFAS i grundvatten Förslag till inriktningsbeslut av Vattendelegationerna Förslag PFAS (summa 11) Förslag på riktvärde PFAS (summa 11); 90 ng/l Förslag till utgångspunkt

Läs mer

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING FÖR FASTIGHET ÅRSTA 85:1. Rapport

ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING FÖR FASTIGHET ÅRSTA 85:1. Rapport ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING FÖR FASTIGHET ÅRSTA 85:1 Rapport 2015-03-26 Rev 2015-04-01 Upprättad av: Caroline Gärdsback Granskad av : Nina Andersson ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

Läs mer

Ny dricksvattenledning genom PFAS-förorenat område Kallinge i Ronneby kommun

Ny dricksvattenledning genom PFAS-förorenat område Kallinge i Ronneby kommun Ny dricksvattenledning genom PFAS-förorenat område Kallinge i Ronneby kommun Foto Johan Edvinsson Ann-Cathrin Milder 2017-02-09 Ny dricksvattentäkt vid Karlsnäsgården Ledningssträcka Karlsnäsgården Brantafors

Läs mer

Porgasmätning och analys av grundvatten med avseende på klorerade alifatiska kolväten

Porgasmätning och analys av grundvatten med avseende på klorerade alifatiska kolväten 2013-06-14 Uppdrag Porgasmätning och analys av grundvatten med avseende på klorerade alifatiska kolväten Uppdragsledare Anna Sorelius Datum 2014-12-15 Uppdragsnummer 1210188100 Upprättad av Anna Sorelius

Läs mer

PFAS i enskilda brunnar runt Visby flygplats

PFAS i enskilda brunnar runt Visby flygplats LIVSMEDELSVERKET RISKVÄRDERING Dnr 1 (8) Anders Glynn Irina Gyllenhammar Risk- och nyttovärderare Rickard Bjerselius, UV/RÅ PFAS i enskilda brunnar runt Visby flygplats Sammanfattning Runt Visbys flygplats

Läs mer

Samråd om förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter

Samråd om förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter Samråd om förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter 8 februari 2018, Uddevalla Delilah Lithner, Vattenmyndigheten Västerhavet Länsstyrelsen Västra Götalands län Två separata

Läs mer

Provtagningsplan Miljöteknisk markundersökning Stadsliden 8:1, Umeå

Provtagningsplan Miljöteknisk markundersökning Stadsliden 8:1, Umeå Handläggare Malin Dahlgren Tel +46105055331 Mobil +46701938376 E-post malin.dahlgren@afconsult.com Mottagare Umeå kommun, detaljplanering Anna Herzog Datum 2019-06-11 Projekt-ID 766315 Provtagningsplan

Läs mer

BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD:

BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD: BOO GÅRD SKOLA (9431) PM-ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING OMBYGGNAD AV VÄG, VA OCH PARKERING NACKA KOMMUN, EXPLOATERINGSENHETEN UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av Ylva Vård Per-Håkan Sandström

Läs mer

RAPPORT Kompletterande miljöteknisk markundersökning. Fd Ehrnberg och Son Läderfabrik Dnr

RAPPORT Kompletterande miljöteknisk markundersökning. Fd Ehrnberg och Son Läderfabrik Dnr RAPPORT Kompletterande miljöteknisk markundersökning Fd Ehrnberg och Son Läderfabrik Dnr 575-5408-10-1291 2011-10-28 Upprättad av: Suzanne Näckdal Granskad av: Lars Davidsson Godkänd av: Kristina Ståhl-Gustafsson

Läs mer

6:2 FTS och andra PFAS som inte ingår i Livsmedelsverkets åtgärdsgräns, men som uppmätts i råoch dricksvatten

6:2 FTS och andra PFAS som inte ingår i Livsmedelsverkets åtgärdsgräns, men som uppmätts i råoch dricksvatten LIVSMEDELSVERKET PM 1 (6) 6:2 FTS och andra PFAS som inte ingår i Livsmedelsverkets åtgärdsgräns, men som uppmätts i råoch dricksvatten Sammanfattning En genomgång av ett antal rapporter/artiklar gällande

Läs mer

1 Bakgrund och syfte. Memory Hotel AB, via Structor Geoteknik AB Bo Jacobsson

1 Bakgrund och syfte. Memory Hotel AB, via Structor Geoteknik AB Bo Jacobsson 2018-12-13, s 1 (6) Memory Hotel AB, via Structor Geoteknik AB Bo Jacobsson Del av Hornafjord 3 Kista 1 Bakgrund och syfte Structor Miljöbyrån har på uppdrag av Memory Hotel AB (genom Structor Geoteknik

Läs mer

Risker vid förorening av dricksvatten med PFAA

Risker vid förorening av dricksvatten med PFAA LIVSMEDELSVERKET RISKHANTERINGSRAPPORT 1 (6) Risker vid förorening av dricksvatten med PFAA Detta dokument beskriver och motiverar riskhanteringsåtgärder beslutade av Livsmedelsverket med anledning av

Läs mer

Resultat från uppföljande undersökningar av PFAS I Kalmar län 2014

Resultat från uppföljande undersökningar av PFAS I Kalmar län 2014 Bakgrund: Resultat från uppföljande undersökningar av PFAS I Kalmar län 2014 I en nationell screening 2013 uppmättes höga halter av PFAS (per- och polyfluoralkyl substanser) i Emåns mynning. I Emsfors

Läs mer

G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING. Tingstorget, Botkyrka kommun

G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING. Tingstorget, Botkyrka kommun G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING Tingstorget, Botkyrka kommun 2015-04-29 Upprättad av: Sanna Uimonen Granskad av: Inger Johansson Godkänd av: Maria Lindberg G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING, TINGSTORGET, BOTKYRKA

Läs mer

Miljöteknisk marku. Karlshamn. kommun

Miljöteknisk marku. Karlshamn. kommun Miljötekniskk markundersökning i Matvikshamn Miljöteknisk marku ndersökning i Matvikshamn 20121009 Figur 1. Markundersökning och provtagning av jord med borrbandvagn. Beställare: Karlshamn kommun Beställarens

Läs mer

Stockholms stad, Björkhagen Kv. Tjockan

Stockholms stad, Björkhagen Kv. Tjockan 17U33745 Rapport Miljöteknisk markundersökning Stockholms stad, Björkhagen Kv. Tjockan Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80 00. bjerking.se Uppdrag nr. 17U33745

Läs mer

Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta

Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta Sediment-, vatten och jordprovtagning Datum: 2012-06-28 Rev. Datum: Uppdragsnummer: M&P 5867 01069 Upprättad av: Johan Ericsson Sign. JE Granskad av: Peter

Läs mer

Uppdragets syfte är att genomföra porluftsprovtagningar som alternativ till grundvattenprovtagning, vilket inte kunnat genomföras på området.

Uppdragets syfte är att genomföra porluftsprovtagningar som alternativ till grundvattenprovtagning, vilket inte kunnat genomföras på området. Kv. Rörläggaren Porluftmätningar Kv. Rörläggaren PM - Porluftmätningar 1 Uppdrag och syfte Kumla kommuns samhällsbyggnadsförvaltning avser genomföra ändring av detaljplan för kv Rörläggaren inför uppförande

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE Patrik Johnsson. UPPRÄTTAD AV Peter Östman

UPPDRAGSLEDARE Patrik Johnsson. UPPRÄTTAD AV Peter Östman PM UPPDRAG Storådammen UPPDRAGSNUMMER 2417551000 UPPDRAGSLEDARE Patrik Johnsson UPPRÄTTAD AV Peter Östman DATUM 2012-01-27 Översiktlig markundersökning Storådammen, Tierps kommun Provtagningen genomfördes

Läs mer

GEOTEKNISKT UTLÅTANDE

GEOTEKNISKT UTLÅTANDE -14 UPPDRAG Alvesta 14:1, del av UPPDRAGSNUMMER 12703392 UPPDRAGSLEDARE Anders Petersson UPPRÄTTAD AV Henrik Malmberg DATUM Översiktlig Geoteknisk undersökning 1 (6) S w e co Lineborgsplan 3 SE-352 33

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Sida 1 (9) Nyköping 170315 Uppdrag: 8662 Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell,

Läs mer

Rapport Mellingeholm, Norrtälje

Rapport Mellingeholm, Norrtälje Mellingeholm Rapport Mellingeholm, Norrtälje Resultat och bedömning från miljötekniska markundersökningar Grontmij AB Västerås Vår referens Västerås Mark & Miljö, Anna Berg Rapport Namnteckning Granskad

Läs mer

Svanå 2:58, Skultuna - Riskbedömning avseende förhöjda kobolthalter i mark

Svanå 2:58, Skultuna - Riskbedömning avseende förhöjda kobolthalter i mark -14 UPPDRAG Svanå 2:58 FO UPPDRAGSNUMMER 11000685-700 UPPDRAGSLEDARE Per Crona UPPRÄTTAD AV Ingela Forssman DATUM Svanå 2:58, Skultuna - Riskbedömning avseende förhöjda kobolthalter i mark Bakgrund och

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Lågprisvaruhuset Kosta (f.d. SEA Glasbruk) 2018

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Lågprisvaruhuset Kosta (f.d. SEA Glasbruk) 2018 Orrefors Kosta Boda AB, Kosta Översiktlig miljöteknisk markundersökning Lågprisvaruhuset Kosta (f.d. SEA Glasbruk) 2018 Datum: 2018-03-14 Uppdragsnr: 413358 Dokumentnr: 9025-18 DGE Mark och Miljö RAPPORT

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning av inom kvarteren Telegrafen och Vaktberget i Nynäshamn

Miljöteknisk markundersökning av inom kvarteren Telegrafen och Vaktberget i Nynäshamn Sida 1 (18) Miljöteknisk markundersökning av inom kvarteren Telegrafen och Vaktberget i Nynäshamn Författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2 (18)

Läs mer

DATUM UPPRÄTTAD AV. Jerry Nilsson

DATUM UPPRÄTTAD AV. Jerry Nilsson memo01.docx 2012-03-28-14 PM UPPDRAG Asfaltsprovtagning Rörbergs flygplats UPPDRAGSNUMMER 14503582-010 DATUM 2019-05-27 UPPRÄTTAD AV Jerry Nilsson Granskad av Peter Östman Ingrid Håstad 2019 Asfaltsprovtagningar

Läs mer

Övervakningsprogram av föroreningsspridning till Göta älv från f.d. Surte Glasbruk NCC TEKNIK

Övervakningsprogram av föroreningsspridning till Göta älv från f.d. Surte Glasbruk NCC TEKNIK NCC TEKNIK Övervakningsprogram av föroreningsspridning till Göta älv från f.d. Surte Glasbruk Uppföljande kontroll av f.d. Surte glasbruk (Västra området) övervakningsprogram\surte_övervakningsprogram_20100428.doc

Läs mer

PM Miljö. Peab Sverige AB Fabege AB. Kv Lagern, markmiljö. Stockholm 2011-04-11

PM Miljö. Peab Sverige AB Fabege AB. Kv Lagern, markmiljö. Stockholm 2011-04-11 Peab Sverige AB Fabege AB Stockholm 2011-04-11 Datum 2011-04-11 Uppdragsnummer 61151144701 Utgåva/Status Joakim Persson Uppdragsledare Linnea Sörenby Granskare Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan

Läs mer

Åtgärder kopplade till högfluorerade ämnen nationellt, inom EU och globalt

Åtgärder kopplade till högfluorerade ämnen nationellt, inom EU och globalt Åtgärder kopplade till högfluorerade ämnen nationellt, inom EU och globalt Daniel Borg Kemikalieinspektionen 2019-03-20 1 Upplägg Problembild Åtgärder på olika nivåer EU Globalt Nationellt (Sverige) 2

Läs mer

Platsspecifika riktvärden för bostadsområdet Barkarbystaden 3, Järfälla kommun Uppdrag:

Platsspecifika riktvärden för bostadsområdet Barkarbystaden 3, Järfälla kommun Uppdrag: PM Platsspecifika riktvärden för bostadsområdet Barkarbystaden 3, Järfälla kommun 2016-07-04 Uppdrag: 10233249 Upprättad av: Ann Helén Österås Granskad av: Maria Lindberg 1 (9) PM Platsspecifika riktvärden

Läs mer

Förorenad mark. Undersökning och bedömning

Förorenad mark. Undersökning och bedömning Förorenad mark Undersökning och bedömning 2010-12-07 Dagens frågor Bevara kulturmiljö eller sanera miljörisker? Undersöknings- och redovisningsmetoder. Kan vi lära av varandra? Hur beaktas kulturmiljön

Läs mer

Rappod Miljöteknisk markundersökning

Rappod Miljöteknisk markundersökning I I 1 Arkitekter Ingenjörer ocluio stadsbyggnads kontoret Inkom 2014-09- 0 3 Reg. Dnr: 2014-0 2 ij ;)C-515 Rappod Miljöteknisk markundersökning Blommenbergs bollplan Vinterviken, Stockholms stad www.bjerking.se

Läs mer

RAPPORT. Provtagning av PAH i asfalt RAPATAC AB SWECO ENVIRONMENT AB FASTIGHETERNA SÄTRA 22:1, 23:2 UPPDRAGSNUMMER PETER ÖSTMAN

RAPPORT. Provtagning av PAH i asfalt RAPATAC AB SWECO ENVIRONMENT AB FASTIGHETERNA SÄTRA 22:1, 23:2 UPPDRAGSNUMMER PETER ÖSTMAN RAPATAC AB Provtagning av PAH i asfalt UPPDRAGSNUMMER 1832507100 FASTIGHETERNA SÄTRA 22:1, 23:2 SWECO ENVIRONMENT AB CECLIA SJÖBERG PETER ÖSTMAN 2 (12) Innehållsförteckning 1 Bakgrund 1 1.1 Inledning och

Läs mer

Rapport miljöteknisk markundersökning. Lebela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö

Rapport miljöteknisk markundersökning. Lebela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö Rapport miljöteknisk markundersökning Lebela Förvaltnings AB Phylatterion 31 Malmö 20091214 Phylatterion 31 Rapport miljöteknisk markundersökning Datum 20091214 Uppdragsnummer 61670936043000 Elisabet Hammarlund

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun Uppdragsnr: 10171588 1 (5) PM Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun I detta PM beskrivs kortfattat den provtagning som utförts av WSP på uppdrag av Skanska Sverige

Läs mer

FEBRUARI 2018 BORÅS STAD MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING NORRMALM 1:1, BORÅS

FEBRUARI 2018 BORÅS STAD MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING NORRMALM 1:1, BORÅS FEBRUARI 2018 BORÅS STAD MILJÖTEKNISK UNDERSÖKNING NORRMALM 1:1, BORÅS ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se FEBRUARI 2018 BORÅS STAD

Läs mer

AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VIGGBYHOLM 15:1, TÄBY KOMMUN Stockholm 2016-01-26 Uppdragsansvarig: Beställare: TOMMY KRŰGER Thomas Hollaus Aros Bostad AB HIFAB AB Box 3291 Sveavägen

Läs mer

Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5. Referensprovtagning 2009. 1 Sammanfattning. 2 Bakgrund. 3 Syfte. 4 Utförda provtagningar

Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5. Referensprovtagning 2009. 1 Sammanfattning. 2 Bakgrund. 3 Syfte. 4 Utförda provtagningar Uppdragsnr: 10106430 1 (4) PM Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5. Referensprovtagning 2009 1 Sammanfattning Halmstads kommun planerar för en ny deponi på Kistinge söder om Halmstad. I samband med detta har

Läs mer

PFAS SYF ÅRSMÖTE, JÖNKÖPING 9-10 MARS 2017

PFAS SYF ÅRSMÖTE, JÖNKÖPING 9-10 MARS 2017 PFAS SYF ÅRSMÖTE, JÖNKÖPING 9-10 MARS 2017 Anna Paulsson Miljökonsult, uppdragsledare Jönköping Vatten och Miljö Telefon direkt 036-151809 anna.paulsson@sweco.se 1 PFAS = Poly- och perfluorerade alkylsubstanser

Läs mer

Kompletterande provtagning av dricksvatten m a p klorerade lösningsmedel inom 11 fastigheter i Skäggered, Mölndals stad

Kompletterande provtagning av dricksvatten m a p klorerade lösningsmedel inom 11 fastigheter i Skäggered, Mölndals stad Mölndals stad Att: Anna Stjernholm 2016-11-08 PM Kompletterande provtagning av dricksvatten m a p klorerade lösningsmedel inom 11 fastigheter i Skäggered, Mölndals stad 1 Bakgrund och syfte Under augusti

Läs mer

Gamla Mejeriet i Klippan Miljöteknisk markundersökning

Gamla Mejeriet i Klippan Miljöteknisk markundersökning Golder Associates AB Mårtenstorget 7 223 51 Lund Tel: [+46] 46 400 49 00 Fax: [+46] 46 400 49 01 http://www.golder.se PM Gamla Mejeriet i Klippan Miljöteknisk markundersökning Bryggeriet 5, Klippans kommun

Läs mer

PM - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun

PM - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun PM Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun Grapnummer Uppdragsnummer 820 Uppdragsledare Sara Lydmark Utfärdat av Sara Lydmark Granskat av Anders Högström Sidor 6 Datum 208-06-2

Läs mer

Förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter

Förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter Förslag till åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vissa miljögifter Samrådsmöte 24 januari 2018, Alvesta Martin Rappe George, Vattenmyndigheten Södra Östersjön Två separata delar inom vattenförvaltningen

Läs mer

PM Markföroreningar inom Forsåker

PM Markföroreningar inom Forsåker PM Markföroreningar inom Forsåker Göteborg 6-- Bakgrund Mölndala Fastighets AB har gett i uppdrag att sammanfatta föroreningssituationen i mark inom Forsåker, bedöma vilka risker som föreligger och principerna

Läs mer

Förorenad mark på bilskrotar

Förorenad mark på bilskrotar Förorenad mark på bilskrotar Maria Carling, SGI maria.carling@swedgeo.se 013-201826 På säker grund för hållbar utveckling Vad vill jag ha sagt? Miljötekniska markundersökningar Potentiella föroreningar

Läs mer

Hydrogeologisk bedömning Torpa-Dala deponi Kungsbacka kommun

Hydrogeologisk bedömning Torpa-Dala deponi Kungsbacka kommun Hydrogeologisk bedömning Torpa-Dala deponi Beställare: Kungsbacka Kommun 434 81 Kungsbacka Beställarens representant: Lennart Torgesson Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Storgatan 42 352

Läs mer

Råd inför undersökning enligt MIFO Fas 2/Översiktlig undersökning

Råd inför undersökning enligt MIFO Fas 2/Översiktlig undersökning Råd inför undersökning enligt MIFO Fas 2/Översiktlig undersökning Om undersökningen inte är ett led i tillsynsprojektet där verksamhetsutövare själva ska göra en MIFO-inventering, behöver ingen riskklassning

Läs mer

Provtagning och analyser

Provtagning och analyser Provtagning och analyser Maria Carling, SGI På säker grund för hållbar utveckling Vad ska provtas och hur? Utgå från den konceptuella modellen - Avfall - Ytvatten - Jord - Sediment - Grundvatten - Deponigas

Läs mer

Informationsmöte 25 september Huvudstudie Bysjön. Miljöteknisk markutredning för bostads- och grönområde vid Bysjön, Borlänge kommun

Informationsmöte 25 september Huvudstudie Bysjön. Miljöteknisk markutredning för bostads- och grönområde vid Bysjön, Borlänge kommun Informationsmöte 25 september 2014 Huvudstudie Bysjön Miljöteknisk markutredning för bostads- och grönområde vid Bysjön, Borlänge kommun Lina Westerlund 2014-09-25 Innehåll Kort historik Varför ännu en

Läs mer

Förtydligande angående tidigare uppmätta halter metaller i grundvatten och spridningsrisker

Förtydligande angående tidigare uppmätta halter metaller i grundvatten och spridningsrisker Förtydligande angående tidigare uppmätta halter metaller i grundvatten och spridningsrisker Gärdet 1:3 och Klocktornet 36 Centrala Kungälv - PROJEKTNR: - Datum: 2016-06-27 Orbicon AB Telefon Internet Org.

Läs mer

PFAS (PERFLUORERADE ALKYLSUBSTANSER)

PFAS (PERFLUORERADE ALKYLSUBSTANSER) PFAS (PERFLUORERADE ALKYLSUBSTANSER) PFAS -UTREDNING, UMEÅ AIRPORT IBRAHIM AL-TURK SWEDAVIA ANDERS LÄTTSTRÖM SWECO 3 SWEDAVIA - föregångare Swedavia har under en längre tid sett PFAS-kontaminering som

Läs mer

Provtagning av fastigheterna Klippan 3:107 och 3:115

Provtagning av fastigheterna Klippan 3:107 och 3:115 Bilaga 4 PM Provtagning av fastigheterna Klippan 3:107 och 3:115 2015-09-02 1 Bakgrund Tyréns har på uppdrag av Klippans kommun utfört en provtagning inom fastigheterna Klippan 3:107 och Klippan 3:115

Läs mer

Skogsflyet, kompletterande miljöteknisk undersökning

Skogsflyet, kompletterande miljöteknisk undersökning Miljöteknisk markundersökning SHH Bostadsproduktion AB Skogsflyet, kompletterande miljöteknisk undersökning Linköping 2016-06-20 Skogsflyet kompletterande miljöteknisk undersökning Miljöteknisk markundersökning

Läs mer

Sedimentprovtagning vid huvudvattenledningen mellan Ra dan och Kaninholmen

Sedimentprovtagning vid huvudvattenledningen mellan Ra dan och Kaninholmen Uppdragsnummer Sweco 1146009000 Projektnummer: 957 Diarienummer Norrvatten: 2013-03-04_0210 Sedimentprovtagning vid huvudvattenledningen mellan Ra dan och Kaninholmen Sweco Environment AB Rev. 2014-03-19

Läs mer

Situationsplan

Situationsplan SWECO Environment AB Skånegatan 3 Box 2203, 403 14 Göteborg Org.nr. 556346-0327, säte Stockholm www.sweco.se UPPDRAGSNUMMER DATUM Situationsplan 2018-02-08 Detaljplaneområdet Järnbrottsmotet Översiktlig

Läs mer

Risker vid förorening av dricksvatten med PFAS

Risker vid förorening av dricksvatten med PFAS LIVSMEDELSVERKET RISKHANTERINGSRAPPORT 1 (7) Risker vid förorening av dricksvatten med PFAS Detta dokument beskriver och motiverar riskhanteringsåtgärder beslutade av Livsmedelsverket med anledning av

Läs mer

Yttrande över remiss gällande förslag till riktvärde för PFAS i grundvatten

Yttrande över remiss gällande förslag till riktvärde för PFAS i grundvatten KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Vidmark Hannes Åhlman Michael Datum 2016-08-24 Diarienummer KSN-2016-1459 Kommunstyrelsen Yttrande över remiss gällande förslag till riktvärde för PFAS i grundvatten

Läs mer

Del av Skiftinge 1:3 Översiktlig miljöteknisk undersökning

Del av Skiftinge 1:3 Översiktlig miljöteknisk undersökning 22 Beställare: Kungsleden AB Box 70414 10725 Stockholm Beställarens representant: Krister Johansson Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Hantverkargatan 5 112 21 Stockholm Ksenija O Köll Caroline

Läs mer

Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation

Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation PM Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation Inledning Gullkajen 5 AB planerar en utbyggnad inom fastigheten Axel 1 i Karlskrona. Fastigheten har historiskt

Läs mer

Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2011 före sanering

Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2011 före sanering 2012-06-27 Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2011 före sanering Foto: Helena Branzén, SGI Sida 2 av 14 Inledning Rivning och sanering av

Läs mer

Råd inför undersökning enligt MIFO fas 2 (uppdaterad version)

Råd inför undersökning enligt MIFO fas 2 (uppdaterad version) Sida 1/9 Rev. 2014-03-13 Upprättad 2004-05-06 Tidigare reviderad 2008-06-19, 2011-01-05, 2013-02-13 Råd inför undersökning enligt MIFO fas 2 (uppdaterad version) Naturvårdsverket har utarbetat en Metodik

Läs mer

TEKNISK PM GEOTEKNIK OCH MILJÖTEKNIK Utredning inför detaljplan

TEKNISK PM GEOTEKNIK OCH MILJÖTEKNIK Utredning inför detaljplan VARBERGS KOMMUN FALKENBÄCK 25 TEKNISK PM GEOTEKNIK OCH MILJÖTEKNIK Utredning inför detaljplan 2015-01-16 ÅF-Infrastructure AB Grafiska vägen 2, Box 1551 SE-401 51 Göteborg Telefon +46 10 505 00 00. Fax

Läs mer

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad UPPDRAG Plinten 1 Kompletterande MU UPPDRAGSNUMMER 1331623000 UPPDRAGSLEDARE Annika Niklasson UPPRÄTTAD AV Annika Niklasson DATUM Härtill hör Bilaga 1 Bilaga 2 Fältrapport (15 sid) Analysresultat jord

Läs mer

BILAGA 5:6 FÖRORENINGSHALTER I SEDIMENT

BILAGA 5:6 FÖRORENINGSHALTER I SEDIMENT Uppdragsnr: 183246 1 (7) BILAGA 5:6 FÖRORENINGSHALTER I SEDIMENT Föroreningshalten i sediment i Söderhamnsfjärden har undersökts i flera omgångar i syfte att identifiera starkt förorenade områden och med

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning av fastigheten Loke 4 i Vingåker

Miljöteknisk markundersökning av fastigheten Loke 4 i Vingåker Sida 1 (12) Miljöteknisk markundersökning av fastigheten Loke 4 i Vingåker Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2 (12)

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING DATUM: 2018-07-17 KUND: SANNA NORBERG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING TOMTMARK, VÄRSTAGÅRDSVÄGEN, SPÅNGA, SANNA NORBERG Per Samuelsson Tel. 0768-640464 per.samuelsson@mrm.se MRM Konsult AB Tavastgatan 34

Läs mer

KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA. Översiktlig miljöteknisk markundersökning

KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA. Översiktlig miljöteknisk markundersökning KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2015-02-04 Upprättad av: Danielle Wiberg och Jerry Forsberg Granskad av: Jerry Forsberg Uppdragsnr: 10208095 Daterad: 2015-02-04

Läs mer

Detaljplan för kv Hasseln 10 mfl

Detaljplan för kv Hasseln 10 mfl LKAB Detaljplan för kv Hasseln 10 mfl Slutlig Kiruna 2016-12-05 Datum 2016-12-05 Uppdragsnummer 1320021273 Utgåva/Status Slutlig Anneli Jonsson Laila Olsson Kristin Stadling Uppdragsledare Handläggare

Läs mer

YTTRE FJÄRDEN GÄVLE HAMN

YTTRE FJÄRDEN GÄVLE HAMN YTTRE FJÄRDEN GÄVLE HAMN Översiktlig miljöteknisk sedimentundersökning längs planerad farledsyta WSP Sverige AB Gävle 2010-11-05 Uppdragsnummer: 10124632-05 Handläggare: Lisa Bergquist Granskning: Annika

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Inkomna skrivelser. 2015-05-20 Vår referens. Lena K Nilsson Sekreterare Lena.k.Nilsson@malmo.se SN-2015-741

Tjänsteskrivelse. Inkomna skrivelser. 2015-05-20 Vår referens. Lena K Nilsson Sekreterare Lena.k.Nilsson@malmo.se SN-2015-741 Malmö stad Serviceförvaltningen 1 (1) Datum 2015-05-20 Vår referens Lena K Nilsson Sekreterare Lena.k.Nilsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Inkomna skrivelser SN-2015-741 Sammanfattning Inkomna protokollsutdrag

Läs mer

Kompletterande miljöteknisk markundersökning i berg

Kompletterande miljöteknisk markundersökning i berg Kompletterande miljöteknisk markundersökning i berg Inför detaljplan bostäder, Kv Malmen, Varberg För: Lindebergs fastigheter m fl. Datum: 2017-05-07 Uppdrag: 1217-063 Upprättad av: Johan Cassel Granskad

Läs mer

MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING

MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING AUGUSTI 2013 VOPAK HOLDING BV OCH SWEDEGAS AB MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING GO4LNG - LNG-TERMINAL GÖTEBORGS HAMN BILAGA B9 GÖTEBORG, VÄSTRA GÖTALAND ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402

Läs mer

KvRenen i Varberg. Bakgrund och lägesrapport från huvudstudie

KvRenen i Varberg. Bakgrund och lägesrapport från huvudstudie KvRenen i Varberg Bakgrund och lägesrapport från huvudstudie Innehåll 1. Historik källan till föroreningen 2. Tidigare utredningar 3. Klorerade lösningsmedel i mark 4. Lägesrapport huvudstudie Structor

Läs mer

GEOTEKNISKT UTLÅTANDE

GEOTEKNISKT UTLÅTANDE UPPDRAG DP HARSTENSLYCKE 1:17 m.fl. UPPDRAGSNUMMER 3840149000 UPPDRAGSLEDARE Erik Mejer UPPRÄTTAD AV Henrik Malmberg DATUM Översiktlig geoteknisk utredning -14 Sweco Lineborgsplan 3 SE-352 33 Växjö, Sverige

Läs mer

Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun

Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun Upprättat: Mikael Pyyny, Hifab AB Granskat: Åsa Sand, Hifab AB Datum: 2006-08-21 Uppdragsnummer: 310 893 Envipro

Läs mer