Har du under dagen ändrat, lagt till eller tagit bort information från hårddisken bör du göra en säkerhetskopiering. Samma sak gäller för disketter.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Har du under dagen ändrat, lagt till eller tagit bort information från hårddisken bör du göra en säkerhetskopiering. Samma sak gäller för disketter."

Transkript

1 32 Kapitel 2 Allän IT-Kunskap 8 Säkerhetskopiering Det priära när det gäller säkerheten för den inforation so är lagrad i datorn är säkerhetskopiering. Det innebär att du tar en exakt kopia av den lagrade inforationen. Skulle någonting gå fel på hårddisken kan du återkopiera säkerhetskopian. Lyckas inte det kan du alltid ta den till en annan PC och återkopiera den där. Förtjänsten är att du slipper göra o kanske ånaders arbete. Har du under dagen ändrat, lagt till eller tagit bort inforation från hårddisken bör du göra en säkerhetskopiering. Saa sak gäller för disketter. Backup kan göras till vanliga disketter eller till backupband so är särskilt avsedda för backup och kan lagra flera Gigabyte. För att skapa- respektive återställa backuper kan du använda dig av prograet Microsoft Backup so edföljer Windows. Efterso an inte alltid upptäcker ett fel eller förlust av data oedelbart vid det tillfälle det inträffar, så bör du förvara flera olika backup-generationer. Du kan t ex spara en backup för varje vecka eller ånad för att, när du upptäckt att olyckan varit frae, kunna återställa en backup so togs innan felet inträffade. OBSERVERA! Var alltid noga ed att du har kopior på din disketter. Ju oftare säkerhetskopiering sker, desto större säkerhet. 9 Virus Datavirus är progra so infekterar filer på användarens dator. Nanet virus koer av att dataviruset kopierar sig själv. Det finns ängder av olika virus varav en del är ganska ofarliga, en huvuddelen är konstruerade för att på något sätt skada de filer so finns på användarens dator. Dessa virustyper kan skriva över filer i din dator eller helt och hållet radera de från hårddisken. Virus sprids ycket lätt, vanligen via en infekterad diskett, en kan även spridas geno t ex ett nätverk, vid överföring av data till/från en bärbar dator, eller geno hätning av filer från Internet. Det har även hänt att förseglad jukvara från stora progravaruleverantörer har innehållit virus.

2 Kapitel 2 Allän IT-Kunskap 33 Ett bra sätt att skydda sig ot virus är att anskaffa ett antivirusprogra. Ett sådant progra letar igeno din dator efter spår av tusentals olika virus. Sådana progra kan konfigureras på olika sätt, t ex att en viruskontroll skall göras så fort ett progra körs, eller att fullständiga viruskontroller skall ske enligt ett användardefinierat schea. Exepel på antivirusprogra är Dr. Soloon s Anti-Virus Toolkit och Norton Antivirus. För att förhindra förlust av data på grund av virus är det viktigt att du regelbundet gör en backup på hela hårddisken eller åtinstone de viktigaste filerna. Alla backup- och bootdisketter bör vara skrivskyddade. Även o virus är ett proble så skall an ha den änskliga faktorn i åtanke. Den vanligaste orsaken till förlust av data är att vi användarna gör något fel. Den näst vanligaste orsaken är hårdvarufel, följt av jukvarufel. Virus koer på en blygsa fjärde plats. 10 Multiedia Multiedia har de senaste åren blivit ett allt vanligare begrepp i datorvärlden. Uttrycket har olika innebörd beroende på ve so använder det. Multiedia är ett gaalt begrepp, för ett tiotal år sedan användes det för att beskriva diabildsvisningar ed flera projektorer till usikackopanjeang. I dag tar vi datorn till hjälp för att bearbeta och presentera olika uttryckssätt eller edia. Dessa edier kan vi styra ed hjälp av datorn: Musik och ljud Bilder Fil och video Tal Text Kobineras edierna (ultiedia) ed varandra på rätt sätt så får vi en starkare upplevelse och du koer ihåg händelsen längre. Med hjälp av datorn ökar öjligheterna att på ett enkelt sätt kobinera edierna satidigt so den tekniska utvecklingen förser oss ed nya kreativa uttryckssätt.en av de stora fördelarna ed ultiedia är graden av interaktivitet. I ett ultiediauppslagsverk kan t ex användaren själv styra vilken inforation so skall visas, vad so skall hända härnäst, stänga av vissa funktioner och så vidare. 2 Allän IT

3 34 Kapitel 2 Allän IT-Kunskap 10.1 Användningsoråden Multiedia är ett kraftfullt redskap för att göra inforation intressantare. Tekniken öppnar nya öjligheter för inforationsspridning. Några användningsoråden är: Utbildning: Eleven har själv öjlighet att styra inforationsflödet och kan repetera eller utesluta ed obegränsad flexibilitet. Sahällsinforation: Inforera edborgarna o sjukvård och annan kounal service. Rekla Handikapphjälpedel So användare kan du själv påverka vad du vill se och höra och kanske det bästa välja bort den inforation du inte är intresserad av Utveckling Den esta utvecklingen ino ultiedia står dataspelstillverkarna för i sina försök att överträffa varandra i effekter. Idag har spelen utärkt grafik, hifi-ljud och avancerade öjligheter att styra händelseförloppet. Prograutvecklingen går dit hän att de dyra och exklusiva ultiediafunktioner so tidigare bara var förbehållna proffsen koer att bli självklara delar av standardprograen. Övning 2 1. Vad är ett operativsyste? 2. Förklara vad ett grafiskt användargränssnitt är. 3. Räkna upp ett antal användningsoråden för en PC. 4. Vad innebär säkerhetskopiering? 5. Vad är ett virus och hur kan an skydda sig ot det? 6. Nän några användningsoråden för ultiedia.

4 Kapitel 2 Allän IT-Kunskap Personuppgiftslagen (PUL) Utvecklingen av inforationstekniken går allt fortare och blir tillgänglig för allt fler. Detta edför att datorlagrad inforation blir lättare att sprida satidigt so sätten att lagra och söka inforation blir er flexibla. Den nya tekniken edför att hantering av personanknuten inforation ökar, vilket innebär att vi kan läna "elektroniska spår" i for av personuppgifter efter oss, utan att vara edvetna o det. Personuppgiftslagen gäller fro oktober 1998 och ersätter den tidigare datalagen från Personuppgiftslagen bygger på geensaa regler so har beslutats ino EU. Dess huvudsakliga syfte är att skydda den enskilde individen ot att deras personliga integritet kränks geno behandling av personuppgifter. För personuppgiftsbehandling so inletts senast den 24 oktober 1998 gäller datalagen fra till oktober 2001, vilket ger en tidsfrist på tre år att uppdatera behandlingen enligt de nya reglerna. Några huvudpunkter i personuppgiftslagen är: Människor skall skyddas ot att deras personlig integritet kränks geno behandling av personuppgifter. Personuppgiftslagen ofattar i vissa fall anuella register till skillnad från datalagen so endast ofattade autoatiserad behandling av personuppgifter. Lagen ställer grundläggande krav på behandlingen av personuppgifter. Detta innebär att uppgifterna endast får användas för särskilda, specificerade och berättigade ändaål Med personuppgifter enas all slags inforation so direkt eller indirekt kan knytas till en fysisk person so är i livet. Med behandling avses allt an gör ed personuppgifter t ex insaling och registrering. Undantag från Personuppgiftslagen. Personuppgifter so används för rent privat bruk t ex ett adressregister över släkt och vänner. Lagen tilläpas inte o den inskränker offentlighetsprincipen eller grundlagsbestäelserna o tryck- och yttrandefrihet. 2 Allän IT

5 36 Kapitel 2 Allän IT-Kunskap 11.1 Grundläggande Krav på Behandling av Personuppgifter Den personuppgiftsansvarige skall bl a se till att personuppgifter: behandlas bara o det är lagligt. behandlas på ett korrekt sätt. endast salas in o de är relevanta och o ändaålen är berättigade. bara behandlas o det är nödvändigt ed hänsyn till ändaålet. endast behandlas o uppgifterna är riktiga. rättas eller tas bort o de är felaktiga. inte sparas längre än nödvändigt. Behandling av personuppgifter får endast ske o den registrerade länat sitt satycke eller o behandlingen är nödvändig av andra skäl, t ex o den ansvarige arbetar på en yndighet och skall utföra en arbetsuppgift. En registrerad kan när so helst ta tillbaka sitt satycke. Det är förbjudet att behandla personuppgifter so avslöjar ras eller etniskt ursprung, politiska åsikter, religionstillhörighet sat edleskap i fackförening. Det är också förbjudet att behandla personuppgifter so rör hälsa och sexualliv. Det finns undantag då förbudet inte gäller, t ex o den registrerade ger sitt satycke. Personnuer får inte behandlas utan satycke o det inte är absolut nödvändigt t ex då säkeridentifiering krävs Personuppgiftsansvarig Den person eller de personer so bestäer varför och hur personuppgifterna skall behandlas. Kan vara en juridisk person, förening, företag eller yndighet. Den so behandlar uppgifterna åt den ansvarige kallas personuppgiftsbiträde.

6 Kapitel 2 Allän IT-Kunskap Personuppgiftsobud Den person so kan utses av den personuppgiftsansvarige för att se till att personuppgifterna behandlas på ett lagligt och korrekt sätt kallas personuppgiftsobud. Obudet ska påpeka eventuella brister för den ansvarige. O den anvarige bryter ot bestäelserna och obudet påpekar detta utan att den ansvarige rättar till felet ska obudet anäla detta till datainpektionen. Obudet skall även hjälpa registrerade att få rättelse o deras personuppgifter är felaktiga eller ofullständiga Anälan o Behandling av Personuppgifter Det tidigare licens- och tillståndssysteet har tagits bort. Enligt PUL finns det det en principiell skyldighet att anäla all databehandling till datainspektionen, so skall föra ett register över anälningarna. O den personuppgiftsansvarige utsett ett obud och eddelat detta till datainspektionen behöver an inte göra en anälan. Allänheten har rätt att få reda på o det finns databehandlingar so inte anälts. Dessa uppgifter har an rätt att få direkt från den personuppgiftsansvarige Datainspektionen Datainspektionen är den yndighet so ska se till att lagarna efterföljs. O datainspektionen upptäcker att personuppgifter behandlas på ett olagligt sätt kan de förbjuda den ansvarige att använda uppgifterna. Datainspektionen får då ansöka hos länsrätten o att uppgifterna ska tas bort. För att detta ska ske åste det först vara helt säkert att det inte finns något sätt att göra databehandlingen laglig. Datainspektionen Box Stockhol Tel Ett beslut av Datainspektionen överklagas i första hand hos länsrätten, Datainspektionen får bestäa att beslutet ska gälla även o det överklagas. 2 Allän IT

7 38 Kapitel 2 Allän IT-Kunskap Datainspektionen: ger tillstånd till de so skriftligen begär det. ger kostnadsfritt råd och hjälp till enskilda personer so har proble ed personuppgiftsansvariga. inspekterar användningen av personregister. övervakar kreditupplysningsföretagens verksahet Straff Brott: Brott ot PUL kan leda till böter eller fängelse i högst sex ånader eller, o brottet är grovt, till fängelse i högst två år. Ex: O ett register inrättas utan att en skriftlig anälan gjorts till datainspektionen. Skadestånd: Den personuppgiftsansvarige skall ersätta den person so lidit skada av olagliga, felaktiga eller issvisande personuppgifter. Dataintrång: Den so olovligt tar sig in i ett datorsyste och tar del av, förstör, ändrar eller lägger till någonting till registret, kan döas till böter eller fängelse i högst två år Offentlighetsprincipen I Sverige har vi tillgång till alla dokuent so tas fra av stat, landsting eller koun. Dock kan vissa dokuent sekretessbeläggas. Detta innebär att du har rätt att läsa offentliga handlingar. Du behöver inte ens uppge nan eller varför du vill studera handlingarna. Offentliga handlingar har du rätt att ta del av oavsett o de finns i tryck, är handskrivna eller finns lagrade i en dator. Finns inforationen lagrad i en dator har du rätt att få hjälp att använda datorn. O du ej får lov att använda datorn av sekretesskäl så har du rätt att kostnadsfritt få en pappersutskrift av den begärda inforationen.

8 Kapitel 2 Allän IT-Kunskap Saanfattning O du är ansvarig för personregister i någon for är du skyldig att anäla ditt registerinnehav till datainspektionen. So ansvarig för register åste du ha en aktuell förteckning över vad registret innehåller och hur det används. Du behöver tillstånd när du ska registrera känsliga uppgifter, uppgifter o personer du inte har någon direkt anknytning till och o du vill saköra två olika personregister. Personnuer ska bara användas o det är absolut nödvändigt. Datainspektionen förordar att an till exepel använder kundnuer eller edlesnuer istället. Det ska finnas ett skriftligt avtal o personuppgiftsbiträdets behandling av personuppgifter för den personuppgiftsansvariges räkning. I det avtalet skall det särskilt föreskrivas att personuppgiftsbiträdet får behandla personuppgifterna bara i enlighet ed instruktioner från den personuppgiftsansvarige och att personuppgiftsbiträdet är skyldigt att vidta de åtgärder so avses i 31 första stycket. Hätat ur Personuppgiftslagen 30. So ni ärker är det inte så lätt att vare sig tyda eller följa den nya lagen. I skrivande stund är lagen fortfarande inte helt fastställd. Datinspektionen har fått i uppdrag av regeringen att undersöka o det finns behov och förutsättningar för att göra vissa undantag från det principiella förbudet att föra över personuppgifter till ett tredje land (via t ex Internet). Övningar 1. Vad är personuppgiftslagens syfte? 2. Är det tillåtet att upprätta ett personregister för privat bruk? 3. Vilken uppgift har Datainspektionen? 4. Vilka register ofattas ej av personuppgiftslagen? 2 Allän IT

PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL)

PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL) 1 (6) PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL) Lagens ikraftträdande PUL trädde ikraft den 24 oktober 1998 och genom PUL:s införande upphävdes 1973-års datalag. För behandling av personuppgifter, som påbörjats före den

Läs mer

Personuppgiftslagen konsekvenser för mitt företag

Personuppgiftslagen konsekvenser för mitt företag Personuppgiftslagen konsekvenser för mitt företag I denna promemoria finns information om personuppgiftslagen ( PuL ) som från och med den 1 oktober i år börjar gälla för de flesta behandlingar av personuppgifter

Läs mer

Lathund Personuppgiftslagen (PuL)

Lathund Personuppgiftslagen (PuL) Lathund Personuppgiftslagen (PuL) Behandling Alla former av åtgärder där man hanterar personuppgifter oavsett om det sker via datorn eller inte. Detta kan vara till exempel insamling, registrering och

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Beslut Dnr 2008-09-09 685-2008 Produktionsnämnden för vård och bildning Uppsala kommun 753 75 UPPSALA Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Personnummer/Organisationsnummer. Kollektorlängd. Borrhålsdjup Vattenåtgång m 3 /dygn. Återföring till, borrhålsdjup

Personnummer/Organisationsnummer. Kollektorlängd. Borrhålsdjup Vattenåtgång m 3 /dygn. Återföring till, borrhålsdjup Miljöförvaltningen 1(3) Anälan o installation av värepup so utnyttjar väre ur ark, ytvatten eller grundvatten enligt 17 förordning (1998:899) o iljöfarlig verksahet och hälsoskydd Sökande/ägare Nan Adress

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Beslut Dnr 2008-09- 09 810-2008 Utbildningsnämnden i Skövde kommun 541 83 SKÖVDE Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datainspektionens beslut Datainspektionen konstaterar att

Läs mer

Känsliga uppgifter 6. Personnummer på klasslistor 8. Uppgifter om familjemedlemmar 8. Bevarande av uppgifterna 10. Innehållsförteckning.

Känsliga uppgifter 6. Personnummer på klasslistor 8. Uppgifter om familjemedlemmar 8. Bevarande av uppgifterna 10. Innehållsförteckning. Innehållsförteckning Syftet 2 Personuppgiftslagen (1998:204) 3 Behandling av personuppgifter för administrativa ändamål 6 Känsliga uppgifter 6 Personnummer på klasslistor 8 Uppgifter om familjemedlemmar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om behandling av personuppgifter i Försvarsmaktens försvarsunderrättelseverksamhet och militära säkerhetstjänst; SFS 2007:258 Utkom från trycket den 23 maj 2007 utfärdad

Läs mer

Ansökan om tillstånd till hantering av explosiv vara

Ansökan om tillstånd till hantering av explosiv vara Ansökan o tillstånd till hantering av explosiv vara Ansökan o tillstånd enligt Lagen (2010:1011) o brandfarliga och explosiva varor för: Hantering explosiva varor Överföring av explosiva varor ino Sverige

Läs mer

Datainspektionen informerar. Dina rättigheter enligt personuppgiftslagen

Datainspektionen informerar. Dina rättigheter enligt personuppgiftslagen Datainspektionen informerar 1 Dina rättigheter enligt personuppgiftslagen Innehåll Inledning... 4 Fakta om PuL... 5 Så här kan du få rättelse... 6 Rätten till registerutdrag... 6 Möjligheten att själv

Läs mer

Union to Unions policy om dataskyddsförordningen, General Data Protection Regulation (GDPR)

Union to Unions policy om dataskyddsförordningen, General Data Protection Regulation (GDPR) Union to Unions policy om dataskyddsförordningen, General Data Protection Regulation (GDPR) 2 Union to Unions policy om dataskyddsförordningen, General Data protection Regulation (GDPR) Innehåll 1. Inledning...

Läs mer

INTEGRITETSPOLICY FÖR RYHED IDROTT OCH REHAB AB

INTEGRITETSPOLICY FÖR RYHED IDROTT OCH REHAB AB INTEGRITETSPOLICY FÖR RYHED IDROTT OCH REHAB AB 2018-05-25 Den 25 maj 2018 träder Dataskyddsförordningen i kraft vilket ställer fler krav på hur vi som företag hanterar personuppgifter i vårt arbete. För

Läs mer

IT policy för elever vid

IT policy för elever vid IT policy för elever vid 2008/2009 Anvisningar för att få använda datorerna på skolan 1. Det är tillåtet att surfa på Internet när jag besöker sidor som har anknytning till skolarbetet. Förklaring: Att

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av personuppgifter i e-post

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av personuppgifter i e-post Datum Diarienr 2011-12-12 755-2011 Socialnämnden Södertälje Kommun 151 89 Södertälje Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av personuppgifter i e-post Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

LOs policy om dataskyddsförordningen, General Data Protection Regulation (GDPR)

LOs policy om dataskyddsförordningen, General Data Protection Regulation (GDPR) LOs policy om dataskyddsförordningen, General Data Protection Regulation (GDPR) 1 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Behandling... 3 3. Personuppgift... 3 4. Principer för behandling av personuppgifter... 3

Läs mer

Personuppgiftspolicy. Fastställd efter FS-beslut 19 april 2018

Personuppgiftspolicy. Fastställd efter FS-beslut 19 april 2018 H Personuppgiftspolicy Fastställd efter FS-beslut 19 april 2018 Sammanfattning 1. Personuppgifter ska behandlas i enlighet med ändamålet All behandling av personuppgifter ska ske i överensstämmelse med

Läs mer

Fastställd av GD 21 augusti 2018 Upphör att gälla 21 augusti 2021 Ansvarig: A/JUR Dnr: 2018/898 DATASKYDDSPOLICY

Fastställd av GD 21 augusti 2018 Upphör att gälla 21 augusti 2021 Ansvarig: A/JUR Dnr: 2018/898 DATASKYDDSPOLICY Fastställd av GD 21 augusti 2018 Upphör att gälla 21 augusti 2021 Ansvarig: A/JUR Dnr: 2018/898 DATASKYDDSPOLICY Inledning Dataskyddsförordningen 1 började tillämpas den 25 maj 2018 i hela EU. Den är därför

Läs mer

Personuppgiftslagen (PuL) - En kort introduktion

Personuppgiftslagen (PuL) - En kort introduktion Personuppgiftslagen (PuL) - En kort introduktion Vad är en personuppgift? - All slags information som direkt eller indirekt kan hänföras till en fysisk person som är i livet. - Exempel: namn, personnummer,

Läs mer

HANTERING AV EXPLOSIV VARA

HANTERING AV EXPLOSIV VARA HANTERING AV EXPLOSIV VARA Ansökan o tillstånd till förvärv och innehav av explosiva varor tillstånd till förvaring av explosiva varor tillstånd till handel ed explosiva varor tillstånd till överföring

Läs mer

INTEGRITETSPOLICY FÖR REVISIONSTJÄNST FALKENBERG AB

INTEGRITETSPOLICY FÖR REVISIONSTJÄNST FALKENBERG AB INTEGRITETSPOLICY FÖR REVISIONSTJÄNST FALKENBERG AB Sida 1 av 8 Den 25 maj 2018 träder Dataskyddsförordningen i kraft vilket ställer fler krav på hur vi som företag hanterar personuppgifter i vårt arbete.

Läs mer

som finns i skolan. Det hjälp. använder datorn. behandlad.

som finns i skolan. Det hjälp. använder datorn. behandlad. Användarinstruktionn och elevkontrakt för elever på S:t Eskils gymnasium S:t Eskils gymnasium vill ge dig som elev en utvecklande, kreativ och lärorik tid under dina år på gymnasiet. Skolan satsar stora

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL 1 (6) Beslut Dnr 2008-09-09 730-2008 Utbildningsnämnden Göteborgs stad Box 5428 402 29 Göteborg Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datainspektionens beslut Ärendet avslutas.

Läs mer

Frågeformulär angående din hälsa

Frågeformulär angående din hälsa Frågeforulär angående din hälsa Dagens datu: Aktuella sypto Sjukhistoria Personuppgifter Nan: Personnuer: - Arbete/Sysselsättning: Vikt: kg Längd: c Har Du under de seneste 5 åren kontrollerats eller behandlats

Läs mer

Frågor & svar om nya PuL

Frågor & svar om nya PuL Frågor & svar om nya PuL Fråga 1: Varför ändras PuL? PuL ändras för att underlätta vardaglig behandling av personuppgifter som normalt inte medför några risker för att de registrerades personliga integritet

Läs mer

Allmänna riktlinjer för behandling av personuppgifter enligt Personuppgiftslagen (PuL)

Allmänna riktlinjer för behandling av personuppgifter enligt Personuppgiftslagen (PuL) Kommunledningsförvaltningen STYRDOKUMENT Godkänd/ansvarig 1(5) Beteckning Riktlinjer behandling personuppgifter Allmänna riktlinjer för behandling av personuppgifter enligt Personuppgiftslagen (PuL) 1.

Läs mer

Policy för hantering av personuppgifter

Policy för hantering av personuppgifter Policy för hantering av personuppgifter Dokumenttyp: Policy Beslutad av: Kommunstyrelsen Gäller för: Varbergs kommun Dokumentnamn: Policy för hantering av personuppgifter Beslutsdatum: 2013-10-15 Dokumentansvarig

Läs mer

PERSONUPPGIFTSLAG. Den fysiska person som, efter förordnande av den personuppgiftsansvarige,

PERSONUPPGIFTSLAG. Den fysiska person som, efter förordnande av den personuppgiftsansvarige, PERSONUPPGIFTSLAG Syftet med lagen 1 Syftet med denna lag är att skydda människor mot att deras personliga integritet kränks genom behandling av personuppgifter. Avvikande bestämmelse i annan författning

Läs mer

Den nya Dataskyddsförordningen

Den nya Dataskyddsförordningen Studenter Informations- och utbildningsmaterial Den nya Dataskyddsförordningen Dataskyddsförordningen/General Data Protection Regulation (GDPR) ska stärka enskilda personers rättigheter över hur myndigheter,

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av personuppgifter i e-post

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av personuppgifter i e-post Datum Diarienr 2011-12-12 757-2011 Socialnämnden Lunds Kommun 221 00 Lund Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av personuppgifter i e-post Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

Anmälan av en utbildningsanordnare för diskriminering eller trakasserier

Anmälan av en utbildningsanordnare för diskriminering eller trakasserier Anmälningsblankett Sida 1 (9) Anmälan av en utbildningsanordnare för diskriminering eller trakasserier Den här blanketten kan du använda om du upplever att du själv eller någon annan har blivit diskriminerad,

Läs mer

Personuppgiftsinformation för Svedala kommun

Personuppgiftsinformation för Svedala kommun Personuppgiftsinformation för Svedala kommun Den nya dataskyddsförordningen, General Data Protection Regulation (GDPR), började tillämpas den 25 maj 2018 och ersatte den tidigare personuppgiftslagen. Dataskyddsförordningen

Läs mer

INTEGRITETSPOLICY FÖR HUFVUDSTADENS HYRESGÄSTER

INTEGRITETSPOLICY FÖR HUFVUDSTADENS HYRESGÄSTER INTEGRITETSPOLICY FÖR HUFVUDSTADENS HYRESGÄSTER 2018-05-03 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING OCH SYFTE... 2 2 TILLÄMPNING OCH REVIDERING... 2 3 ORGANISATION OCH ANSVAR... 2 4 BEGREPP OCH FÖRKORTNINGAR...

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om behandling av personuppgifter i Tullverkets brottsbekämpande verksamhet; SFS 2001:85 Utkom från trycket den 20 mars 2001 utfärdad den 8 mars 2001. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Personuppgiftsbiträdesavtal

Personuppgiftsbiträdesavtal DNR 13-125/2325 SID 1 (9) Bilaga 9 Personuppgiftsbiträdesavtal Upphandling av ett helhetsåtagande avseende IT-stöd för pedagogiskt material inom Skolplattform Stockholm DNR 13-125/2325 SID 2 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Instruktion enligt personuppgiftslagen (1998:204) för Eskilstuna kommunkoncern

Instruktion enligt personuppgiftslagen (1998:204) för Eskilstuna kommunkoncern 1 (5) Instruktion enligt personuppgiftslagen (1998:204) för Eskilstuna kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige den 23 september 2010, 193. Inledning Personuppgiftslagen (PuL) trädde i kraft 1998 och

Läs mer

Anmälan av en arbetsgivare för diskriminering eller missgynnande

Anmälan av en arbetsgivare för diskriminering eller missgynnande Anmälningsblankett Sida 1 (9) Anmälan av en arbetsgivare för diskriminering eller missgynnande Den här blanketten kan du använda om du upplever att du själv eller någon annan har blivit diskriminerad,

Läs mer

Mats Gustavsson Jurist Personuppgiftsombud Karolinska Institutet tfn ,

Mats Gustavsson Jurist Personuppgiftsombud Karolinska Institutet tfn , Mats Gustavsson Jurist Personuppgiftsombud Karolinska Institutet mats.gustavsson@ki.se tfn. 524 864 73, 070 568 64 73 Personuppgiftslagen (PuL) i kraft sedan 1998 Syfte: skydda människor mot att deras

Läs mer

Behandling av personuppgifter

Behandling av personuppgifter Behandling av personuppgifter Justitiedepartemenet Tryck: Norstedts Tryckeri 1998. Upplaga: 5000 ex. 0101010101010101010101010101010101 1010101010101010101010101010101010 0101010101010101010101010101010101

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om behandling av personuppgifter inom Kustbevakningen; SFS 2003:188 Utkom från trycket den 13 maj 2003 utfärdad den 30 april 2003. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Ansökan om tillstånd till hantering av explosiv vara Ansökan om tillstånd enligt Lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor för:

Ansökan om tillstånd till hantering av explosiv vara Ansökan om tillstånd enligt Lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor för: Ansökan o tillstånd till hantering av explosiv vara Ansökan o tillstånd enligt Lagen (2010:1011) o brandfarliga och explosiva varor för: Hantering explosiva varor Överföring av explosiva varor ino Sverige

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av känsliga personuppgifter i mobila enheter

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av känsliga personuppgifter i mobila enheter Datum Diarienr 2013-05-08 1552-2012 Socialnämnden i Norrköpings kommun Rådhuset 601 81 Norrköping Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av känsliga personuppgifter i mobila enheter Datainspektionens

Läs mer

PRINCIPER FÖR BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER I SALA KOMMUN

PRINCIPER FÖR BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER I SALA KOMMUN 1 (7) BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER (GDPR) SALA4000, v 2.0, 2012-08-27 N:\Informationsenheten\InformationSala\Projekt\GDPR\sakn-integritetspolicy-behandling av personuppgifter.docx Behandling av personuppgifter...

Läs mer

Pul i praktiken LINKÖPINGS KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET

Pul i praktiken LINKÖPINGS KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET Pul i praktiken LINKÖPINGS KYRKLIGA SAMFÄLLIGHET PUL i praktiken Vad är PuL? PuL betyder Personuppgiftslagen och trädde i kraft 1998. Personuppgiftsansvarig Den som ensam eller tillsammans med andra bestämmer

Läs mer

Kapitel 4 Behandling av personuppgifter Sida 1 av 5

Kapitel 4 Behandling av personuppgifter Sida 1 av 5 Kapitel 4 Behandling av personuppgifter Sida 1 av 5 Kapitel 4 Behandling av personuppgifter KAPITEL 4 Behandling av personuppgifter Behandling av personuppgifter enligt personuppgiftslagen... 2 Samtycke

Läs mer

1 Sökande Namn (för fysisk person anges fullständigt namn, tilltalsnamnet markeras)

1 Sökande Namn (för fysisk person anges fullständigt namn, tilltalsnamnet markeras) 1 Blanketten skickas till: RÄDDNINGSNÄMNDEN adshuset, 261 80 Landskrona Tfn. 0418-470 700 Ansökan o förvärv av explosiva varor förvaring av explosiva varor handel ed explosiva varor överföring av explosiva

Läs mer

INTEGRITETSPOLICY FÖR VERKSAMHETEN

INTEGRITETSPOLICY FÖR VERKSAMHETEN INTEGRITETSPOLICY FÖR VERKSAMHETEN DEN 25 MAJ 2018 Sida 1 av 8 Den 25 maj 2018 träder Dataskyddsförordningen i kraft vilket ställer fler krav på hur vi som företag hanterar personuppgifter i vårt arbete.

Läs mer

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL

PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL 1 Microsoft AB ( Microsoft ), Box 27, 164 93 KISTA och ( Personuppgiftsbiträdet ) har denna dag träffat följande PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL Bakgrund Personuppgiftslagen ställer krav på skriftligt avtal

Läs mer

Fyll i blanketten noga det underlättar DO:s arbete med din anmälan.

Fyll i blanketten noga det underlättar DO:s arbete med din anmälan. Anmälningsblankett Sida 1 (8) Anmälan om diskriminering inom ett annat arbetslivsområde Har du eller någon annan blivit diskriminerad inom arbetslivsområdet men inte av en arbetsgivare? Diskrimineringsförbudet

Läs mer

PuL och ny dataskyddsförordning. Nätverksträff Informationssäkerhet i fokus 4 maj 2015

PuL och ny dataskyddsförordning. Nätverksträff Informationssäkerhet i fokus 4 maj 2015 PuL och ny dataskyddsförordning Nätverksträff Informationssäkerhet i fokus 4 maj 2015 Om företaget Hos Transcendent Group möter du erfarna konsulter inom governance, risk and compliance. Våra tjänster

Läs mer

Personuppgiftsbehandling i forskning

Personuppgiftsbehandling i forskning Personuppgiftsbehandling i forskning 4 mars 2014 Victoria Söderqvist, jurist Datainspektionen Personuppgiftslagen Bygger på dataskyddsdirektivet Generell lag bestämmelser i annan lag eller förordning gäller

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Personuppgiftslag; SFS 1998:204 utfärdad den 29 april 1998. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Allmänna bestämmelser Syftet med lagen 1 Syftet med denna lag är

Läs mer

Så behandlar vi dina personuppgifter

Så behandlar vi dina personuppgifter Så behandlar vi dina personuppgifter EU:s dataskyddsförordning, GDPR, ersatte den 25 maj 2018 personuppgiftslagen, PuL. Syftet med lagen är att skydda individens rätt till ett privatliv. Den personliga

Läs mer

INTEGRITETSPOLICY Information om behandling av personuppgifter för dig som är medlem i brf Gandalf

INTEGRITETSPOLICY Information om behandling av personuppgifter för dig som är medlem i brf Gandalf INTEGRITETSPOLICY Information om behandling av personuppgifter för dig som är medlem i brf Gandalf Detta dokument innehåller information om hur dina personuppgifter behandlas av brf Gandalf, nedan kallad

Läs mer

Namn (för fysisk person anges fullständigt namn, tilltalsnamnet markeras):

Namn (för fysisk person anges fullständigt namn, tilltalsnamnet markeras): Ifylld blankett skickas till: Miljö- och Byggförvaltningen Ströstads Koun 452 80 Ströstad Ansökan o förvärv av explosiva varor förvaring av explosiva varor handel ed explosiva varor överföring av explosiva

Läs mer

Riktlinjer för webbpublicering enligt PuL

Riktlinjer för webbpublicering enligt PuL 1 1 Dokumenttyp och beslutsinstans Riktlinjer / kommunstyrelsen Dokumentansvarig Mats Mikulic Dokumentnamn Riktlinjer för webbpublicering enligt PuL Dokumentet gäller för Samtliga nämnder/bolag och tjänstemän

Läs mer

ANVÄNDARVILLKOR ILLUSIONEN

ANVÄNDARVILLKOR ILLUSIONEN ANVÄNDARVILLKOR ILLUSIONEN Välkommen till Illusionen! Tack för att du använder Illusionen som tillhandahålls av Fotboll 2000. Detta är villkoren för användning av denna webbplats och programvara, bilder,

Läs mer

Medlemsregler Goodgame

Medlemsregler Goodgame Medlemsregler Goodgame Riksförbundet Goodgame Tullgatan 2E 252 70 Råå tel. 0736 440882 info@goodgame.se org.nr. 802412 2718 Ansöker du om medlemskap och inte gör ett aktivt föreningsval kommer du att bli

Läs mer

PUL OCH DATASKYDDSFÖRORDNINGEN

PUL OCH DATASKYDDSFÖRORDNINGEN PUL OCH DATASKYDDSFÖRORDNINGEN Tfn 08-654 94 62 soren@sorenoman.se, www.sorenoman.se PUL och den nya förordningen Personuppgiftslagen 1998 Missbruksregel (5 a ) för behandling utanför databaser 2007 Dataskyddsförordningen

Läs mer

UPPDATERAD

UPPDATERAD FÖR UPPDATERAD 2018-05-25 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Översikt personuppgiftspolicy - GDPR Sid 3 1. Information om personuppgifter Sid 4 2. Behandling av personuppgifter Sid 4 3. Personuppgifter som hanteras

Läs mer

PERSONUPPGIFTSLAGEN Göteborgs universitet Kristina Ul gren November 2013

PERSONUPPGIFTSLAGEN Göteborgs universitet Kristina Ul gren November 2013 Göteborgs universitet Kristina Ullgren November 2013 2 Personuppgiftslagen i sammandrag 1. Syftet att skydda den personliga integriteten 2. PuL gäller inte för privat behandling av personuppgifter 3. Vardaglig

Läs mer

Skyldigheten att lämna registerutdrag blir mindre betungande

Skyldigheten att lämna registerutdrag blir mindre betungande Sammanfattning Hanteringen av personuppgifter som inte ingår i personregister underlättas Personuppgiftslagsutredningen har haft i uppdrag att göra en över-syn av personuppgiftslagen. Syftet har varit

Läs mer

Datainspektionen informerar. Dina rättigheter enligt personuppgiftslagen

Datainspektionen informerar. Dina rättigheter enligt personuppgiftslagen Datainspektionen informerar 1 Dina rättigheter enligt personuppgiftslagen Ändringar i PuL Observera att innehållet i den här skriften inte är anpassat till de ändringar i PuL som trädde i kraft den 1 januari

Läs mer

BERGHOLM FÖRSÄLJNING AB

BERGHOLM FÖRSÄLJNING AB 556450-4313 BERGHOLM FÖRSÄLJNING AB UPPDATERAD 2018-09-01 Sid 1 av 7 I Bergholm Försäljning AB Org.nr 556450-4313 I Personuppgiftspolicy INNEHÅLLSFÖRTECKNING Översikt personuppgiftspolicy - GDPR Sid 3

Läs mer

Demokratikommitten. TRANAs KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Stadshuset den 17 juni 2015 kl 8:00-10:00

Demokratikommitten. TRANAs KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Stadshuset den 17 juni 2015 kl 8:00-10:00 TRANAs KOMMUN Deokratikoitten 2015-06-17 Sida 1(13) Plats och tid Beslutande Stadshuset den 17 juni 2015 kl 8:00-10:00 Per Ulfsbo, (fp) Ordförande Jan-Erik Gustavsson, (s) vice ordförande Jan Borg (s)

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datum Dnr 2008-06-23 473-2008 Stadsdelsnämnden Södra Innerstaden, Malmö stad Box 7070 200 42 Malmö samt via e-post och fax sodrainnerstaden@malmo.se 040-346460 Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen

Läs mer

Personuppgiftslagen. Författningssamling. Vad är personuppgiftslagen (PuL)? Personuppgiftslagens syfte

Personuppgiftslagen. Författningssamling. Vad är personuppgiftslagen (PuL)? Personuppgiftslagens syfte Författningssamling Fastställd av kommunfullmäktige: 2003-03-27 68 Reviderad: Personuppgiftslagen Vad är personuppgiftslagen (PuL)? Personuppgiftslagens syfte 1 Lagens syfte är att skydda människor så

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN ENSKILT AVLOPP Enligt 9 kap 7 MB o 13,14 FMH

ANSÖKAN/ANMÄLAN ENSKILT AVLOPP Enligt 9 kap 7 MB o 13,14 FMH Reviderad 20130528 Sida 1 av 5 Sahällsutvecklingsförvaltningen Miljöenheten ANSÖKAN/ANMÄLAN ENSKILT AVLOPP Enligt 9 kap 7 MB o 13,14 FMH Läs noga igeno bifogad inforation! Var noggrann när ni fyller i

Läs mer

1(2) ANSÖKAN / ANMÄLAN för enskild avloppsanläggning

1(2) ANSÖKAN / ANMÄLAN för enskild avloppsanläggning 1(2) ANSÖKAN / ANMÄLAN för enskild avloppsanläggning Ansökan/anälan skickas eller länas in till: Tjörns koun, Sahällsbyggnadsförvaltningen, Miljöavdelningen, 471 80 SKÄRHAMN Läs bifogad inforation ed förklaringar

Läs mer

Vad är en personuppgift och vad är en behandling av personuppgifter?

Vad är en personuppgift och vad är en behandling av personuppgifter? MBe 2018-05-23 Integritetspolicy Gäller från och med den 25 maj 2018 Inledning Svensk Scenkonst och Svensk Scenkonst Servicebolag AB (nedan kallad Svensk Scenkonst) värnar om den personliga integriteten

Läs mer

Lathund Dataskydd för krögare

Lathund Dataskydd för krögare Lathund Dataskydd för krögare General Data Protection Regulation (GDPR), eller dataskyddsförordningen på svenska, ersätter Personuppgiftslagen och ska börja tillämpas den 25 maj 2018. Den kan verka skrämmande,

Läs mer

Personuppgiftslagen PUL

Personuppgiftslagen PUL SFS nr: 1998:204 Departement/ myndighet: Justitiedepartementet L6 Rubrik: Personuppgiftslag (1998:204) Utfärdad: 1998-04-29 Ändring införd: t.o.m. SFS 2003:466 Personuppgiftslagen PUL Allmänna bestämmelser

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av personuppgifter i molnet

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av personuppgifter i molnet Datum Diarienr 2013-09-09 890-2012 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Sollentuna kommun Turebergs torg 1 191 86 Sollentuna Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av personuppgifter

Läs mer

Personuppgiftslagen 20 april 2010

Personuppgiftslagen 20 april 2010 Personuppgiftslagen 20 april 2010 Kristina Blomberg info@pulpedagogen.se 08-36 22 30, 070-751 90 41 www.pulpedagogen.se Historia FoB-arna startade diskussionen på 1960-talet Datalagen (och Datainspektionen)

Läs mer

Anmälan om att en arbetsgivare brister i det förebyggande och främjande arbetet

Anmälan om att en arbetsgivare brister i det förebyggande och främjande arbetet Anmälningsblankett Sida 1 (5) Anmälan om att en arbetsgivare brister i det förebyggande och främjande arbetet Använd den här blanketten för att anmäla att en arbetsgivare brister i arbetet med så kallade

Läs mer

Dataskyddsförordningen

Dataskyddsförordningen Dataskyddsförordningen - En översikt om de nya reglerna Observera att denna broschyr endast ger information om dataskyddsförordningen och ska inte uppfattas som juridisk rådgivning. Lindmark Welinder uppmanar

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Beslut Dnr 2006-07-10 706-2006 Norn Integrated Computer Systems AB Box 439 194 04 Upplands Väsby Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut Datainspektionen konstaterar

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL 1 (6) Beslut Dnr 2008-09-09 1310-2007 Bildningsnämnden Upplands-Bro kommun 196 81 Kungsängen Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) PuL Datainspektionens beslut Datainspektionen konstaterar

Läs mer

SÄKERHETSPLAN FÖR PERSONUPPGIFTSBEHANDLING SOCIALFÖRVALTNINGEN GISLAVEDS KOMMUN

SÄKERHETSPLAN FÖR PERSONUPPGIFTSBEHANDLING SOCIALFÖRVALTNINGEN GISLAVEDS KOMMUN Uppdaterad: 2009-08-20 SÄKERHETSPLAN FÖR PERSONUPPGIFTSBEHANDLING SOCIALFÖRVALTNINGEN GISLAVEDS KOMMUN 2 INNEHÅLL 1. Regler för behandling av personuppgifter 3 2. Organisation 6 3. Rutin för att anmäla

Läs mer

ORGANISATION OCH ANSVAR ENLIGT PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL)

ORGANISATION OCH ANSVAR ENLIGT PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL) För kännedom Landstingsstyrelsen Landstingsjurist Per Blomberg Landstingsdirektör tf, Helena Söderquist ORGANISATION OCH ANSVAR ENLIGT PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL) Enligt revisionsplanen genomförs, på uppdrag

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Polisdatalag; utfärdad den 11 juni 1998. SFS 1998:622 Utkom från trycket den 24 juni 1998 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Lagens tillämpningsområde

Läs mer

riktlinje modell plan policy program regel rutin strategi taxa för behandling av personuppgifter i socialnämndens dataregister ...

riktlinje modell plan policy program regel rutin strategi taxa för behandling av personuppgifter i socialnämndens dataregister ... modell plan policy program riktlinje för behandling av personuppgifter i socialnämndens dataregister regel rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Socialnämnden Beslutandedatum: 2015-12-16

Läs mer

Mertzig Asset Management AB

Mertzig Asset Management AB Mertzig Asset Management AB INTEGRITETSPOLICY Fastställd av styrelsen den 22 maj 2018 1(9) 1 INLEDNING OCH SYFTE Mertzig Asset Management AB ( Bolaget ) värnar om din personliga integritet och eftersträvar

Läs mer

INTRODUKTION TILL DATASKYDDSFÖRORDNINGEN OCH BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER VID HÖGSKOLAN

INTRODUKTION TILL DATASKYDDSFÖRORDNINGEN OCH BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER VID HÖGSKOLAN INTRODUKTION TILL DATASKYDDSFÖRORDNINGEN OCH BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER VID HÖGSKOLAN HÖ G S K O L A N I S K Ö V DE W W W. HIS. S E Bild 1 Bild 1 SYFTET MED DATASKYDDSFÖRORDNINGEN ÄR ett enhetligt regelverk

Läs mer

Skolorna visar brister i att hantera personuppgifter

Skolorna visar brister i att hantera personuppgifter Skolorna visar brister i att hantera personuppgifter www.datainspektionen.se Checklista för skolor Personuppgiftslagen (PuL) innehåller en rad bestämmelser som är viktiga att känna till för skolor som

Läs mer

Riktlinjer för användande av kommunens datorer och Internet för anställda och förtroendevalda i Laholms kommun

Riktlinjer för användande av kommunens datorer och Internet för anställda och förtroendevalda i Laholms kommun Fastställd av kommunstyrelsen 2012-11-13 Dnr 2012-259 Riktlinjer för användande av kommunens datorer och Internet för anställda och förtroendevalda i Laholms kommun Användningen av IT-stöd i vårt dagliga

Läs mer

Regler för behandling av personuppgifter enligt personuppgiftslagen

Regler för behandling av personuppgifter enligt personuppgiftslagen Regler för behandling av personuppgifter enligt personuppgiftslagen 2013-03-01 Innehåll 1. Kort om personuppgiftslagen... 1 2. Några begrepp i PuL... 1 3. Grundläggande krav på behandling av personuppgifter...

Läs mer

HANTERING AV EXPLOSIV VARA

HANTERING AV EXPLOSIV VARA HANTERING AV EXPLOSIV VARA Räddningstjänsten Kristinehedsvägen 2 302 44 Halstad Ansökan o tillstånd till förvärv och innehav av explosiva varor tillstånd till förvaring av explosiva varor tillstånd till

Läs mer

Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål

Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål 13 mars 2014 Victoria Söderqvist, jurist Datainspektionen Personuppgiftslagen Bygger på Dataskyddsdirektivet Bestämmelser i annan lag eller förordning gäller

Läs mer

Ansökan/anmälan insändes till: Öckerö kommun Plan-, bygg- och miljöenheten 475 80 ÖCKERÖ. Allmänna uppgifter

Ansökan/anmälan insändes till: Öckerö kommun Plan-, bygg- och miljöenheten 475 80 ÖCKERÖ. Allmänna uppgifter Sida 1 av 5 Ansökan/anälan enligt 13-15 förordningen o iljöfarlig verksahet och hälsoskydd o inrättande av avloppsanläggningar sat anälan o ändring av befintliga anläggningar inklusive ansökan o installation

Läs mer

Betänkandet låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5)

Betänkandet låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Yttrande Diarienr 1 (7) 2016-06-21 536-2016 Ert diarienr Ku2016/00088/D Kulturdepartementet 103 33 Stockholm även via e-post Betänkandet låt fler forma framtiden! (SOU 2016:5) Datainspektionen har granskat

Läs mer

INTEGRITETSPOLICY för Webcap i Sverige AB

INTEGRITETSPOLICY för Webcap i Sverige AB INTEGRITETSPOLICY för Webcap i Sverige AB 1. ALLMÄNT 1.1 Vi på Webcap tar din personliga integritet på stort allvar och en hög nivå av dataskydd är alltid prioriterad. Denna integritetspolicy förklarar

Läs mer

Torsdagen den 17 maj 2018 Advokat Fredrik Björklund och jur.kand. Dan Johansson DATASKYDDSFÖRORDNINGEN (GDPR) VAD BEHÖVER MAN TÄNKA PÅ?

Torsdagen den 17 maj 2018 Advokat Fredrik Björklund och jur.kand. Dan Johansson DATASKYDDSFÖRORDNINGEN (GDPR) VAD BEHÖVER MAN TÄNKA PÅ? Torsdagen den 17 maj 2018 Advokat Fredrik Björklund och jur.kand. Dan Johansson DATASKYDDSFÖRORDNINGEN (GDPR) VAD BEHÖVER MAN TÄNKA PÅ? Vad är GDPR? En lag man måste följa för att få behandla personuppgifter

Läs mer

Läs innan du installerar Mac OS X

Läs innan du installerar Mac OS X Läs innan du installerar Mac OS X I det här dokuentet finns viktig inforation so du bör läsa innan du installerar Mac OS X. Det innehåller inforation o vilka datorer so stöds, systekrav och o installation

Läs mer

Personuppgiftsbiträdesavtal Zynatic Medlemsregister

Personuppgiftsbiträdesavtal Zynatic Medlemsregister PERSONUPPGIFTSBITRÄDESAVTAL Sida 1(5) Personuppgiftsbiträdesavtal Zynatic Medlemsregister 1 PARTER Den som beställer och använder Zynatic Medlemsregister, och därmed bekräftar att de accepterar våra Allmänna

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av känsliga personuppgifter i mobila enheter

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av känsliga personuppgifter i mobila enheter Datum Diarienr 2013-05-08 643-2012 Socialnämnden Järfälla kommun 177 80 Järfälla Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av känsliga personuppgifter i mobila enheter Datainspektionens

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 005.3

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 005.3 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 005.3 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 2004-08-30 88 2004-08-31 2004/273-008 RIKTLINJER FÖR IT-ANVÄNDNING Riktlinjer för IT-användningen i Bromölla

Läs mer

Personuppgiftsombudet

Personuppgiftsombudet Personuppgiftsombudet Datainspektionen informerar Personuppgiftsombudet Med den här skriften vill Datainspektionen informera om personuppgiftsombudets roll och arbetsuppgifter. Den innehåller upplysningar

Läs mer

Regel. Behandling av personuppgifter i Riksbanken. 1 Personuppgifter

Regel. Behandling av personuppgifter i Riksbanken. 1 Personuppgifter Regel BESLUTSDATUM: 2013-11-06 BESLUT AV: Anders Vredin BEFATTNING: Avdelningschef ANSVARIG AVDELNING: Stabsavdelningen FÖRVALTNINGSANSVARIG: Åsa Sydén HANTERINGSKLASS Ö P P E N SVERIGES RIKSBANK SE-103

Läs mer

INFORMATIONSSÄKERHET OCH DATASKYDD

INFORMATIONSSÄKERHET OCH DATASKYDD INFORMATIONSSÄKERHET OCH DATASKYDD Sveriges säkerhet (rike) Säkerhetsskyddslag Samhällsviktiga & digitala tjänster NIS-direktivet Offentlig sektor Sektorsspecifika lagstiftningar Individens säkerhet Dataskyddsförordningen

Läs mer

Personuppgiftsbiträde

Personuppgiftsbiträde Personuppgiftsbiträdesavtal 1 PARTER Symbolbruket AB www.symbolbruket.se Detta Personuppgiftsbiträdesavtal gäller mellan Symbolbruket AB, org.nr. 559025-7316, Östra Harg Torpängen, 585 91 Linköping, info@symbolbruket.se

Läs mer