Tid: Tisdagen den 9 december 2014, klockan Plats: Sammanträdesrummet St Petersburg, Bofors Hotell

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tid: Tisdagen den 9 december 2014, klockan 08.00 Plats: Sammanträdesrummet St Petersburg, Bofors Hotell"

Transkript

1 Samhällsbyggnadsnämnden 9 december 2014

2 Kallelse/föredragningslista 1 (2) Samhällsbyggnadsnämnden sammanträder Tid: Tisdagen den 9 december 2014, klockan Plats: Sammanträdesrummet St Petersburg, Bofors Hotell Ersättarna underrättas om sammanträdet. Handlingarna publiceras också på webbplatsen: under Kommun & politik/ Demokrati Fastställande av dagordning Val av justerare Förslag: Daniel Ekelund (MP), ersättare Olov Karlsson (S) Ärenden Handlingar Föredragande Beslutsärenden 1. Deltagande vid sammanträdet På sammanträdet 2. Årlig enkätundersökning i nämnder och styrelser x Revisorerna 3. Verksamhetsrapport x Stefan Larsson Ulla Lindqvist 4. Internbudget 2015 x Stefan Larsson Ulla Lindqvist 5. Attestförteckning 2015 x Stefan Larsson Ulla Lindqvist 6. Återrapportering internkontroll 2014 x Jan Henriksson Martin Lindström 7. Årlig statusinventering av kommunens vägnät 2014 x Stig Rengman 8. Sammanträdedagar 2015 x Martin Lindström 9. Medborgarförslag om gratis bussresor på dagtid 10. Återtagande av uppdrag nyttjanderättsavtal av Björkborn 11. Revidering av förtida uppsägning av hyreskontrakt x x x Stig Rengman Stefan Larsson Stefan Larsson

3 Kallelse/föredragningslista 2 (2) Ärenden Handlingar Föredragande 12. Bandet 7 m fl - Sandviken - uppdrag att upprätta detaljplan x Johan Ljung 13. Revidering av Rävåsens naturreservat x Liv Hellqvist 14. Deltagande vid omvärldsdag den 15 januari Revidering av projektdirektiv gällande nytt gruppboende (Göstas), Kv Kranen x x Stefan Larsson Stefan Larsson 16. Medborgarförslag om tak och väggar på uterinken Anmälningsärenden 17. Delegationsärenden Pärmen x x Stig Rengman 18. Inkomna handlingar Pärmen x 19. Samhällsbyggnadsinformation Projektplan Yttrande jämställdhetsplan Vitbok Lägesrapport Torget Rapportering enkätresultat detaljplaneprogram Karlberg Personal och övriga frågor Johanna Eklind Stefan Larsson Kristin Södergren Lisbeth Holm Karlskoga den 24 november 2014 Liselotte Eriksson (S) Ordförande Presskonferens den 10 december klockan 9:00, Skrantahöjdsvägen 35, Noren.

4 Ärende 2 Årlig enkätundersökning i nämnder och styrelser- 2014

5 Enkät för självutvärdering, Karlskoga kommun, VSamhällsbyggnadsnämnden. Undersökningsperiod: 9/9/ /10/2014 Antal svar: 7 Svarsfrekvens: 88% (7/8)

6 Redovisning och ekonomi Ja Nej Vet inte 1 Har nämnden fastställt former för- och görs fortlöpande (månadsvisa) uppföljningar av den ekonomiska redovisningen? 2 Analyseras orsaker till avvikelser och vidtas åtgärder för att undvika underskott? 3 Gör nämnden utvärderingar/jämförelser av kostnadsutveckling med andra kommuner, eller med länet, riket etc.? 4 Anser du att tillförlitligheten i de ekonomiska prognoser som presenteras är tillfredsställande? 5 Kommer ni att hålla er driftbudget för 2014? 6 Är nämndens budget så uppbyggd att uppföljningen kan ske på samtliga ansvarsnivåer?

7 Personal Ja Nej Vet inte 1 Känner du till vilken sjukfrånvaro som din nämnds förvaltning har? 2 Känner du till vilken personalomsättning som din nämnds förvaltning har? 3 Finns det någon planering för kommande rekryteringar mot bakgrund av framtida pensionsavgångar? 4 Anser du att det inom er förvaltning finns någon "nyckelperson" som är svår att ersätta?

8 Nämndmål Ja Nej Vet inte 1 Finns politiskt beslutade nämndmål och är dessa dokumenterade? 2 Är nämndmålen mätbara och tidsbestämda? 3 Har nämnden säkerställt att de egna nämndmålen går i riktning mot fullmäktigemålen? 4 Har nämnden fastställt regler för att nämndmålen regelbundet följs upp och utvärderas? 5 Står målen i överensstämmelse med tilldelade ekonomiska resurser? 6 Analyseras orsaker till avvikelser från målen och vidtas åtgärder för att säkerställa måluppfyllelse?

9 Internkontroll Ja Nej Vet inte 1 Har nämnden fastställt former för uppföljning/tester av den interna kontrollen? 2 Har nämnden fastställt någon internkontrollplan? 3 Rapporteras den utförda internkontrollen löpande till nämnden? 4 Rapporteras resultatet av internkontrollen till kommunstyrelsen?

10 Övriga kommentarer Har bara suttit med i ett år. Men dom är bra! Även om det kan vara svårt att tolka frågorna är dom senare ett bra diskussions underlag. Bra Tycker inte om att alternativet "delvis" tagits bort. Jag tror det fanns i början. En mindre avvikelse, kanske obetydlig för helheten, resulterar då i ett "nej". Bra med enkäten främst för att kommunrevisionen kan bilda sig en uppfattning, men också en styrning av vissa förhållanden i nämnden. Har inte funderat på om det borde finnas andra relevanta frågor eller vissa befintliga är irrelevanta. Bristfällig och otydlig. Inget att tillägga. den har fungerat bra. Lättlästa frågor. Bra att revisorerna tittar hur förvaltningarna sköter sig. Att vi politiker får den information som behövs inför beslut.

11 Ärende 3 Verksamhetsrapport

12 Verksamhetsrapport för Samhällsbyggnadsnämnden Ekonomisk rapport för SBN efter november månad ÅRSBUDGET BUDGET 11mån UTFALL PROCENT RIKTPUNKT % 92 % INTÄKTER KOSTNADER ÅRSPROGNOS Stab/Ledning: En stor del av tiden har lagts på att förbereda för en ny nämnd samt den nya mandatperioden. Projekt gällande torget och lokalutredningen fortskrider med något förskjuten tidsplan för att tillåta de framtida nämnderna att besluta i ärendena. Arbetet med verksamhetsplan för 2015 har påbörjats och ska slutföras under december månad. Uppföljning av nämndens mål och styrmått har påbörjats inför årsberättelsen för Internbudget 2015 har utarbetats för beslut i nämnden den 9 december Staben är dessutom involverade i två projekt på kommunövergripande nivå, utveckling av kommunens intranät samt införandet av system för medarbetarförslag. Stadsbyggnadskontoret: Mätsidan rapporterar att jobben flyter på bra med lagom inflöde på jobb. Nya mätfordon är beställda. Bygglov låter meddela att det stora ansökningsflödet i oktober innebär en längre handläggningstid för ärenden utan tekniskt samråd (d.v.s. enklare ärenden). Sammanfattningsvis så har vi under hösten haft ärenden och förfrågningar som krävt mer utredning än normalfallet vilket givetvis påverkar handläggningstiden i alla ärendeflöden. Kvalitetsarbete att skapa rutiner och checklistor pågår med särskilt fokus på ärendeflödet för tillsyn, ett arbete som kommer att fortsätta in på nästa år. Arbetet med att förbereda handläggning i Storfors pågår. En handläggare, Carina Karlsson, är tillbaka efter sin tjänstledighet. Därutöver pågår ett arbete med att avsluta gamla ärenden. Lantmäteriet rapporterar att ett antal förrättningar slutförts. En hel del rättningar i fastighetsregistret har gjorts. Inom adressverksamheten har vi arbetat av en lång lista med brister i enlighet med vårt avtal med Lantmäteriet. Några nya namn- och adressärenden har uppmärksammats för namnberedningen. Plan- och exploateringsavdelningen: Större aktuella exploateringsprojekt är för närvarande Storängens handelsområde där vägarbeten med byggande av ny rondell håller på att avslutas och fortsatt projektering och planläggning pågår. Handläggning av arrenden och tomträtter med begäran om justering av avgälderna har skett. Gamla brandstationen har lämnats till mäklare för försäljning. Förberedelse för försäljning av ett markområde väster om Mosseruds avfallsanläggning har gjorts. Utredning av Gälleråsens motorstadion vad gäller avdelningens kompetensområde har skett med bistånd av handläggare på stadsbyggnadskontoret. Tomtkön är för närvarande 7 st.

13 Inom detaljplanesidan så har arbete bland annat utförts med detaljplanerna för Skogsrundan - kv Arkitekten m fl, Rosendalskorsningen, Storängens handelsområde korsning väg 205, Byggaren 2, del av - Stråningstorp och Näckrosen 1-18, Aggerudsviken. Arbete med detaljplaneprogram för Karlberg har fortsatt. Antagandebesluten för Snäppan 10 m fl (Vadaregatan) och Aggerud 2:7, del av Baggängsvägen Stråvägen (mobilmast) har vunnit laga kraft. Projektgruppen för Aktivt samråd inom detaljplanering har startat sitt arbete. Inom GIS-verksamheten har arbetet pågått till viss del genom konsulthjälp samt att ordinarie handläggare har börjat arbeta deltid års bostadsmarknadsenkät har kommit och arbetet med den har inletts. Verksamhetsplanering för nästa år har skett samt förberedelse för utvecklingssamtal. Arbetet med att skapa rutiner och handledningar för avdelningens arbete har fortsatt. Miljökontoret: Inom naturvården så började månaden med att ett kvällsföredrag hölls på Turistföreningens önskan där Karlskogas gröna värden salufördes för en intresserad skara allmänhet. Stor del av november har annars gått till att ansöka om lokala naturvårdsprojekt hos länsstyrelsen för perioden Fyra vitt skilda naturvårds- och folkhälsofrämjande projekt har skickats in. Om de beviljas eller inte får vi svar på i mars Arbetet med att det ska finnas en kemikalieplan för en giftfri förskola fortsätter. Nu återstår avstämning med nyckelpersoner samt remiss till nämnderna. Information till förskolepersonal är förberedd och kommer att ske efter det att materialet har stämts av med ledningen på barnoch utbildningsförvaltningen. Planering inför Earth Hour 2015 har påbörjats och vi har deltagit i diskussioner på länsstyrelsen gällande regionala miljömål för Örebro län. Teknik- och Fastighetsavdelningen: Lokalförsörjnings- och Fastighetsserviceenheten Fortsatt milt höstväder är bra för fastighetsförvaltning. Den milda hösten är gynnsamt både ur uppvärmnings- och underhållsaspekt. Utvändiga arbeten kan fortgå längre och för närvarande pågår fortfarande omläggning av tak vid ett par olika objekt. Blåhakens gamla förskola har rivits och det som återstår nu är att återställa marken och skapa utrymme för mer lekyta åt Rödhakens förskola. Stora omflyttningar är på gång inom socialförvaltningen. Bl.a håller Baggängsvägen 63 på att ställas iordning för ensammankommande barn. Hela det översta våningsplanet ska anpassas för de ungdomar som är på väg ut i samhället. AME:s tvätteri, som i dag finns ute vid kraftvärmeverket (Tuggen), är på väg att flytta in i det fd köket vid Torpdalen. Efter viss ombyggnad är det beräknat att vara inflytt omkring mars-april Arbete med att etablera en centralt belägen familjecentral i Karlskoga framskrider och en första granskningshandling för lokalerna på Värmlandsvägen 12 är framtagen. Planeringsarbetet beräknas fortsätta ytterligare en tid innan ombyggnadsarbetena kan påbörjas. Gatuenheten avslutar nu det stora projektet med cirkulationsplats Espenäs. Belysningen kommer att sättas upp i december. GC-vägen söder om cirkulationsplats Espenäs har också startats upp och där är man framme vid Espenäsavfarten. I driften arbetas det med dagvattenavledning samt dräneringsarbeten. Det pågår även återställning efter schakter i gator. Det fortlöper också med diverse skyltningar.

14 Parkenheten håller nu efter säsongen på och tar upp löv och röjer sly. De förbereder även inför jul med leveranser av julgranar och montering av julbelysning. Julblomsbeställningarna är nu inne och det är snart dags för levereras av blommorna. Trafikenheten arbetar på med omhändertagande av skrotbilar, parkeringsövervakning, utfärdande av parkeringstillstånd för rörelsehindrade, transporttillstånd, dispenser och nyttokort samt yttranden kring samrådsremisser. Fordonserviceenheten är mitt uppe i hjulskiftena för alla fordon och de har även monterat plogutrusningarna på maskinerna inför vintersäsongen. Efter vinterhjulen är det nu dags att börja med service på sopmaskinerna. Personal: Sjukfrånvaron efter elva månader är 5,28 %. Ekonomi: Efter november månads utgång ser driftbudgeten bra ut. Nämnden ligger 1,8 mkr bättre än budget vilket beror på milt väder och ingen snö. Prognosen för året är trots detta noll då det gjorts andra satsningar och som ska betalas under innevarande år.

15 Ärende 4 Internbudget 2015

16 Tjänsteskrivelse Handläggare: Martin Lindström Internbudget 2015 Sammanfattning Kommunfullmäktige har beslutat om mål och budget 2015 och tilldelat samhällsbyggnadsnämnden en driftbudget om kronor. Beslutsunderlag Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse daterad Bilaga 1; Internbudget 2015 Samhällsbyggnadsnämnden Beskrivning av ärendet Se bilaga 1 för underlag. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden fastställer driftbudgeten för 2015 enligt bilaga 1. Stefan Larsson Förvaltningschef Ulla Lindqvist Förvaltningsekonom Expedieras till g:\stab\verksamhetsområden\sekreterare\sbn\utskick \ärende 4 - internbudget 2015\tjänsteskrivelse internbudget 2015.doc

17 Bilaga 1 Internbudget 2015 Samhällsbyggnadsnämnden Sammanfattning Kommunfullmäktige har beslutat om mål och budget 2015 och tilldelat samhällsbyggnadsnämnden en driftbudget om kronor. Under 2015 genomförs en hyreshöjning på 2%, vilket medför en ökad möjlighet att återta eftersatt fastighetsunderhåll. Utöver det överförs kronor till myndighetsnämnden, för att särskilja budgetramarna mellan nämnderna enligt påpekanden från tillsynsmyndigheten. Förvaltningens förslag till hur driftbudgeten bör fördelas inom nämndens ansvarsområden framgår av underbilaga 1. Kommunfullmäktige har i juni 2014 beslutat om en investeringsbudget gällande samhällsbyggnadsnämnden om totalt kronor. Intern investeringsbudget för 2015 beslutades i september månad för att i god tid ha möjlighet att upphandla. Samhällsbyggnadsnämnden har dessutom lämnat ett förslag till kommunfullmäktige att realisationsvinsterna från försäljningen av två kommunala egendomar ska tillföras nämndens investeringsanslag för reinvesteringar i lokaler

18 Bakgrund Samhällsbyggnadsförvaltningen består av en stab samt fyra avdelningar. Förvaltningen har drygt 90 tillsvidare anställda varav 75 är verksamma inom samhällsbyggnadsnämnden som också brukar ha cirka 10 medarbetare med allmän visstidsanställning, övriga 15 är verksamma inom myndighetsnämndens ansvarsområde. Enheternas uppdrag i stort Förvaltningsstab Leder och följer upp förvaltningens hela verksamhet, samt ansvarar för kommunens volymkopiering. Samverkar med interna och externa aktörer inom ramen för eget uppdrag. Stadsbyggnadskontoret Stödjer och skapar förutsättningar för strategisk planering och genomförande av samhällsbyggnadsprojekt samt beslutar om gestaltningsfrågor. Ansvarar för kommunens mät- och kartverksamhet och producerar olika typer av kartor samt ansvarar för kommunens adresser. Plan- och exploateringsavdelning Leder arbetet avseende planer och fysisk planering, mark- och exploateringsfrågor. Planerar den fysiska livsmiljön och beskriver samhällsbyggnadsprojekt. Tillhandahåller grundläggande geografiska data. Miljökontoret Ansvarar för rådgivning avseende vår fysiska livsmiljö samt utgör beredningsstöd för kommunens samlade miljöfrågor. Teknik- och fastighetsavdelningen Ansvarar för investeringar, underhåll och drift av kommunens lokaler, driver projekt för att möjliggöra moderna, säkra och ändamålsenliga lokaler och anläggningar för kommunens verksamheter. Betjänar en serviceverkstad samt samordnar den kommunala fordonsparken. Är ansvarig för parkeringsövervakning i kommunen. Ansvarar för investeringar, underhåll och skötsel av kommunens gator, parker och naturområden. Viktiga händelser under 2015 Utvecklingen av Karlskoga fortsätter under kommande år, enligt följande: Nytt gruppboende Sandviken Nytt Gästis Ställplatser Rivning Karlberg Cykelväg Karlskoga Degerfors Lokalomställning för skolan Förra lokalomställningen avslutas med rivning och renovering på Karlbergsskolan. En hel del tid kommer att läggas på att utveckla kommunens områden för rekreation och friluftsliv, samtidigt som det kommer göras insatser på det miljöstrategiska arbetet. Möjligheter att återhämta det eftersatta vägunderhållet möjliggörs med ett större investeringsutrymme på gator. Samtidigt finns det nu också större möjligheter att genomföra städplaner för att anpassa detaljplaner för moderna boenden, vilket ska skapa mer attraktiva boenden.

19 Driftbudget 2015 Respektive arbetsledare och delegat ansvarar för att arbetet bedrivs inom gällande delegeringsordning, uppdrag och beslutad budget. För tabell, se underbilaga 1. tkr Driftbudget samhällsbyggnadsförvaltningen Prognos 2014 Intäkter K-bidrag Budget Faktisk kostnad Budget Faktisk kostnad Budget Faktisk kostnad Budget Anmärkning tkr av kommunbidraget har flyttats till den nya myndighetsnämnden och 500 tkr har tilldelats nämnden för att genomföra städplaner.

20 Underbilaga 1 Driftbudget 2015 Verksamhet Kommunbidrag Samhällsbyggnadsnämnden Intäkter Kostnader (tkr) Kommunbidrag Intäkter Kostnader (tkr) Förvaltningsstaben Stadsbyggnadskontoret Plan- och exploateringsavdelningen Miljökontoret Teknik- och fastighetsavdelningen * varav fastighet * varav teknik * varav vinterväghållning

21 Ärende 5 Attestförteckning 2015

22 Tjänsteskrivelse SBN Handläggare: Ulla Lindqvist Attestförteckning 2015 Attesträtt inom samhällsbyggnadsnämnden Kommunfullmäktige har antagit reglemente för attest, utanordning och utbetalning i Karlskoga kommun. Reglementet omfattar samtliga externa och interna transaktioner inklusive omföringar och rättelser av felaktigt bokförda transaktioner. Reglementet omfattar även medel som kommunen åtagit sig att förvalta eller förmedla. Varje nämnd skall inom sitt ansvarsområde utse granskningsattestanter, beslutsattestanter och ersättare till dessa. Beslut avseende förändringar under löpande år kan delegeras. Beslutet gäller även godkännande av elektroniska attestanter. Det åligger varje attestant att ha god kännedom om reglementets innehåll. Attest Attest är den namnteckning med vilken därtill, av nämnd utsedd person, bekräftar att en ekonomisk transaktion är sakligt motiverad och att erforderliga kontrollmoment utförts. Elektronisk attest Vid hantering av fakturor i ekonomisystemet IOF sker attestering genom elektronisk attest. I samband med attestanter registreras för elektronisk bearbetning erhålls en kvittenslista över vilka verksamhetskonton de kan attestera. Attestanter och utbetalningsansvariga personer - Förslag framgår av detaljerad attestlista. - Samhällsbyggnadsnämndens ordförande och förvaltningschef föreslås ha generell attesträtt på samtliga ansvarskoder. - Förvaltningschefens personliga utlägg föreslås attesteras av kommundirektören. g:\stab\verksamhetsområden\sekreterare\sbn\utskick \ärende 5 - attestförteckning 2015\tjänsteskrivelse intern sbf.doc

23 (3) - Vid förvaltningschefens frånvaro föreslås att ställföreträdande förvaltningschef har generell attesträtt på samtliga ansvarskoder. - Ekonomen föreslås ha generell attesträtt i samband med rättelser vid ekonomiska uppföljningar internt i förvaltningen. Omfattning av attesträtten Omfattningen till rätten att attestera bygger på internbudgeten för Rätten innebär inte att avtal kan träffas för nämnden eller kommunens räkning. Attestberättigade skyldigheter I samband med erhållande av attesträtt skall reglementet genomgås och överlämnas. Det åligger varje attestberättigad till att ha god kännedom om reglementets innehåll. Granskningsattestant Under 2009 införde Karlskoga kommun dubbel attest på alla externa ekonomiska transaktioner. Det innebär att alla som har tillgång och behörighet till ekonomisystemet IOF kan vara granskningsattestant. Attestantlista 2015 Ansvar Beslutsattestant Ersättare 8 Stefan Larsson Ordförande, Stig Rengman 800 A-K Davidsson Stefan Larsson 802 Martin Lindström Stefan Larsson 8021 Martin Lindström Stefan Larsson 8022 Martin Lindström Stefan Larsson 8023 Martin Lindström Stefan Larsson 81 Eleonore Åkerlund Izabel Majoros 82 Johan Ljung Stefan Larsson 83 Susanne Jarl Matilda Norberg 84 Robert Gustafsson Stig Rengman 8411 Bengt Holm Robert Gustafsson 8421 Bengt Holm Robert Gustafsson 8431 Bengt Holm Robert Gustafsson 8441 Bengt Holm Robert Gustafsson 8442 Bengt Holm Robert Gustafsson 8451 Jan Henriksson Jan Schmidt 85 Stig Rengman Robert Gustafsson 8511 Stig Rengman Robert Gustafsson 8512 Lars Karlsson Stig Rengman

24 (3) 8513 Veronica Holmèn Stig Rengman 8514 Claes Rydèn/Helene Stig Rengman Liljegren 8515 Agnetha Köhler Stig Rengman Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att: 1. Fastställa attestlista för samhällsbyggnadsnämndens ansvarsområde enligt samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse daterad 24 november Ge ordförande och förvaltningschef Stefan Larsson generell attesträtt för samhällsbyggnadsförvaltningens samtliga ansvarskoder. 3. Vid förvaltningschefens frånvaro ge ställföreträdande förvaltningschefen Stig Rengman generell attesträtt för samhällsbyggnadsförvaltningens samtliga kontoslag. Stefan Larsson Förvaltningschef Ulla Lindqvist Förvaltningsekonom Expedieras till Samhällsbyggnadsförvaltningen Kommunstyrelsens ledningskontor

25 Ärende 6 Återrapportering internkontroll 2014

26 Tjänsteskrivelse SBN Handläggare: Martin Lindström Samhällsbyggnadsnämnden Rapportering av internkontroll 2014 Sammanfattning Kommunfullmäktige har beslutat om att tre kommunövergripande områden ska granskas årligen. Dessutom tillkommer ytterligare två specifika områden som varje nämnd beslutar om. Syftet med internkontroll är att säkerställa att kommunfullmäktige och ansvarig nämnd har den insyn de behöver för att på ett fullgott sätt kunna leda och styra i olika frågor. Samhällsbyggnadsnämnden har fastställt två kontrollpunkter för internkontroll 2014: - Att följa uppsatta rutiner för att svara på medborgarförslag och motioner. - Att kontrollera brandlarm kvartalsvis kontrolleras i samtliga av kommunen ägda lokaler där brandlarm är installerat. Beslutsunderlag Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse den 27 november 2013 Samhällsbyggnadsnämndens protokoll den 10 december Beskrivning av ärendet Samhällsbyggnadsnämnden har fastställt två kontrollpunkter för internkontroll 2013: - Att följa uppsatta rutiner för att svara på medborgarförslag och motioner. - Att kontrollera brandlarm kvartalsvis kontrolleras i samtliga av kommunen ägda lokaler där brandlarm är installerat. Internkontroll av rutiner för medborgarförslag och motioner I bilaga 1 finns de regler och rutiner som finns upprättade för Karlskoga kommun gällande medborgarförslag och motioner. Sammanfattningsvis kan man säga att det finns tre aspekter som behöver tas i beaktande för att kontrollera om förvaltningen följer rutinerna. Det är följande aspekter: g:\stab\verksamhetsområden\sekreterare\sbn\utskick \ärende 6 - återrapportering internkontroll 2014\tjänsteskrivelse internkontroll 2014.doc

27 <!Skapat_datum> 2 (2) Tid; motioner ska besvaras inom 6 månader och medborgarförslag ska besvaras inom ett år. Språk; svar på medborgarförslag ska uttryckligen vara enkla och lättbegripliga. Genomförande; inga åtgärder får påbörjas av facknämnder, med anledning av medborgarförslag eller motioner, utan att KF fattat ett beslut i ärendet. Generell bedömning av denna internkontrollpunkt, enligt bilaga 2, är att alla motioner och medborgarförslag har besvarats enligt ovan kriterier. Vid ett tillfälle innehölls inte tiden, detta avser dock ett ärende som avvaktades i väntan på andra utredningar och beslut. Internkontroll av rutiner för kontroll av brandlarm I Karlskoga kommuns fastigheter finns ca 80 brandlarmsanläggningar. För att säkerställa funktionen i dessa utförs kvartalsprov enligt SBF 110:6, det svenska regelverket för skötsel av automatiska brandlarmanläggningar. Dessa utförs av certifierat larmföretag på uppdrag av teknik och fastighetsavdelningen. Vid proverna kontrolleras centralutrustningen, batterier, larmöverföring till räddningstjänsten, sektioner, kontrolljournaler, orienteringsritningar samt styrfunktioner. Proven dokumenteras i den kontrolljournal som finns vid varje anläggning samt i ett signerat provningsprotokoll som skickas till kommunens elanläggningsansvarig för kontroll av status och utfört arbete. Eventuella avvikelser åtgärdas omgående. Årets tre första kvartalsprov har utförts som planerat och endast ett fåtal mindre avvikelser har rapporterats. Vår bedömning är att detta är ett resultat av väl fungerande rutiner både vad gäller själva proven och de felavhjälpande åtgärder som genomförs i det löpande arbetet. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att godkänna redovisningen av 2013 års internkontroll. Martin Lindström Stabschef Expedieras till Kommunstyrelsen Samhällsbyggnadsförvaltningen

28 Behandling av motioner, medborgarförslag och remisser Mars 2012

29 Innehållsförteckning Behandling av motioner, medborgarförslag och remisser... 1 Allmänt... 1 Motioner... 1 Att skriva motionssvar... 1 Förslag på beslutsformuleringar... 1 Svar på medborgarförslag... 2 Remisser... 2

30 1 (2) Behandling av motioner, medborgarförslag och remisser Allmänt Motioner och medborgarförslag som kommer in till kommunen kommer först till kommunfullmäktige (KF) som bestämmer vem eller vilka som ska yttra sig. Därefter skickas de ut (remitteras) till respektive facknämnd. En motion bör, enligt KF:s arbetsordning, beredas så att kommunfullmäktige kan fatta beslut inom sex månader från det att motionen väcktes. Medborgarförslag ska besvaras inom ett år. Remisser kommer oftast från externa myndigheter och det finns noga angivet vilka svarsdatum som gäller. Kommunstyrelsen ska alltid bereda alla ärenden som ska beslutas av KF. Motioner Motioner skrivs av en eller flera fullmäktigeledamöter. Facknämnderna ska yttra sig över motionen men det är KF som beslutar. Facknämndens uppdrag är att göra en mindre utredning/ett slags förstudie om motionens förslag är bra eller dåligt. Man ska inte sätta igång nya verksamheter eller starta projekt etc dessa direktiv får man om fullmäktige bifaller motionen; alltså i nästa steg. Att skriva motionssvar Börja med en kortfattad inledning där du anger vem motionen kommer ifrån (namn och partibeteckning) och vad den innehåller. Följ sedan mallen för tjänsteskrivelse som vanligt. OBS! Förvaltningen avger yttrande över en motion detta är ingen remiss! Förslag på beslutsformuleringar XX-nämnden tillstyrker motionen/anser att motionen är bra och föreslår kommunfullmäktige att bifalla motionen. XX-nämnden föreslår kommunfullmäktige att avslå motionen med hänvisning till xxx. Medborgarförslag Alla medborgare i Karlskoga kommun har möjlighet att lämna in medborgarförslag. Även dessa kommer till facknämnderna för yttrande

31 2 (2) men det är KF som beslutar. Facknämnden ska alltså inte börja åtgärda förslag, även om de är bra och lätt åtgärdade, innan KF fattat beslut. Svar på medborgarförslag Medborgarförslagen behandlas på samma sätt som motionerna. Tänk dock på att verkligen skriva för medborgarna. Svaret ska vara enkelt och lättbegripligt; ibland är det ungdomar som skriver och ibland medborgare som inte är så vana att läsa krånglig kanslisvenska. Det är därför extra viktigt att tänka på formuleringen och också tänka på att medborgaren kanske inte har kunskap om hur kommunen fungerar, vad som redan är gjort eller vilka instanser som är de rätta att vända sig till. Remisser Remisser ska oftast besvaras av Karlskoga kommun men en facknämnd kan vara tillfrågad eller få i uppdrag att utforma svaret för kommunens räkning. Ibland är vi skyldiga att svara och ibland har vi möjlighet att svara. Följ noga de instruktioner som angivits beträffande sista svarsdatum och i vilken form (antal kopior eller elektroniskt) svaret ska avges. Remisser från regeringskansliet har vissa formkrav och det finns bra instruktioner på deras hemsida. Dessa instruktioner kan även följas vid besvarande av andra remisser förstås.

32 Bilaga 2 1 (4) Motioner och medborgarförslag behandlade av samhällsbyggnadsnämnden under 2014 Här redovisas inkomna motioner och medborgarförslag till samhällsbyggnadsnämnden samt när förslag till beslut har expedierats till kommunfullmäktige från samhällsbyggnadsnämnden. Förslag till genomförande och språk redovisas med kommentar. Den språkliga granskningen innefattar kontroll av fullständiga beslutsmeningar. Granskning av genomförande avser att samhällsbyggnadsnämnden inte påbörjat genomförande innan kommunfullmäktige fattat beslut. Motioner Inkom SBN Expedierad av SBN Motion om att införa bekvämlighetsinrättning SBN Motion angående nya lokaler Gästis SBN Förvaltningens Återremiss Expedierad av Beslut från beredningstid SBN KF mån mån Genomförande efter KF beslut Inget genomförande påbörjat SBN Tillstyrkt i viss del och uppdrag Samhällsbyggnadsnämnden beslutade att föreslå kommunfullmäktige att tillstyrka den del i motionen som avser offentlig toalett vid torget men med tillägget torget eller i dess närhet. Resterande delar i motionen föreslås avslås mot bakgrund av att kommunen inte är fastighetsägare till dessa platser. Samhällsbyggnadsnämnden beslutade att föreslå kommunfullmäktige att ge nämnden i uppdrag att se över möjligheten att finna en lösning på placering, utformning samt kostnadsförslag för en offentlig tillgänglighetsanpassad stadstoalett i nära anslutning till Alfred Nobels torg, i samband med projektet ombyggnation av Alfred Nobels torg. Påbörjat projekt efter KF beslut. Språk Godkänt Tid: Ok! Genomförande efter KF beslut Inget genomförande aktuellt. SBN Avslag i KF samt pågående i annat ärende Samhällsbyggnadsnämnden beslutade att föreslå kommunfullmäktige att besluta att motionen kan anses besvarad i och med fullmäktiges beslut från den 17 december 2013 ( 290) om att ge samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag att i samarbete med socialnämnen uppföra ett nytt korttidsboende. Språk Godkänt Tid: Minst en månad sen i förhållande till kommunens riktlinjer, pga inväntan av svar i annat ärende.

33 Bilaga 2 2 (4) Medborgarförslag Inkom SBN Expedierad av SBN Medborgarförslag om gratis bussresor på dagtid SBN Medborgarförslag om att införa förbud mot tungtrafik på Stackfallsvägen SBN Medborgarförslag om uppförande av lekplats i kvarteret näckrosen SBN Medborgarförslag om iordningställande av badplatsen vid Aggerud SBN Medborgarförslag om tak och väggar på uterinken SBN Medborgarförslag om isbana i centrum SBN Förvaltningens Återremiss beredningstid mån mån Expedierad av SBN Beslut från KF (Förslag till beslut exp av MHN till KF) mån mån mån mån Genomförande efter KF beslut Ej nämndens ansvarsområde. SBN Ej färdig behandlad då beslutsrätten finns hos en annan myndighet. Samhällsbyggnadsnämnden beslutade att föreslå att kommunfullmäktige att avslå medborgarförslaget med anledning av att länstrafiken har meddelat att de inte kan tillåta differentierade taxor inom länet och Örebro läns landsting äger beslutande rätten i frågan. Beträffande förenkling av biljettsystemet i bussarna på stadstrafiken i Karlskoga så har länstrafiken planerat att införa ett nytt biljettsystem vid årsskiftet 2013/2014,

34 Bilaga 2 3 (4) och det är länstrafiken som beslutar om hur det nya systemet ska utformas. Språk Godkänt Tid: Ok! Genomförande efter KF beslut - Ej nämndens ansvarsområde. SBN Medborgarförslaget remitterades till fel nämnd. Samhällsbyggnadsnämnden beslutade att föreslå att medborgarförslaget remitteras till myndighetsnämnden när det gäller beslut om förbud mot tung trafik. Samhällsbyggnadsnämnden informerar kommunfullmäktige om att åtgärder för att göra delar av Stackfallsvägen tryggare och säkrare finns inplanerade för Språk Godkänt Tid: Ok! Genomförande efter KF beslut Inget genomförande påbörjat. SBN Samhällsbyggnadsnämnden beslutade att föreslå kommunfullmäktige att avslå medborgarförslaget med motiveringen att det varken finns ekonomiska resurser eller behov av ytterligare en kommunal lekplats i området, men samtidigt hänvisa till att fastighetsägarna inom kv Näckrosen själva kan bygga en lekplats om de bildar en gemensamhetsanläggning för att klargöra vem/vilka som ansvar för och sköter lekplatsen. Språk Godkänt Tid: Ok! Genomförande efter KF beslut - Inget genomförande påbörjat. SBN Samhällsbyggnadsnämnden beslutade att föreslå kommunfullmäktige att medborgarförslaget om att iordningställa badplats och båtplatser vid Aggerudsviken avslås, med motiveringen att kommunen inte är markägare vid Aggerudsviken och med hänvisning till att det finns en allmän badplats vid Näset. När det gäller båtplatser planerar kommunen att utveckla Boforsudden och då kan Grönfeltsviken bli aktuell att förlägga en båthamn i. Språk Godkänt Tid: Ok! Genomförande efter KF beslut Inget genomförande påbörjat. SBN Samhällsbyggnadsnämnden beslutade att föreslå kommunfullmäktige att ge kultur- och föreningsnämnden och samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag att tillsammans utreda möjligheten till att bygga tak och väggar över uterrinken, se över möjligheten till finansiering utan kommunens medverkan och ge allmänheten tillgång till uterinken enligt medborgarförslaget samt återkomma till

35 Bilaga 2 4 (4) kommunfullmäktige med ett förslag. Språk Godkänt Tid: Ok! Genomförande efter KF beslut Inget genomförande påbörjat. Samhällsbyggnadsnämnden beslutade att föreslå kommunfullmäktige att avslå förslaget om att ta bort isbanan vid Karlskoga IP eftersom isbanan används och i övrigt anse medborgarförslaget besvarat gällande isbana i centrum då det redan anordnas isbana inom Katrinedalsområdet vid gynnsamma väderförhållanden. Språk Godkänt Tid: Ok!

36 Ärende 7 Årlig statusinventering av kommunens vägnät 2014

37 Tjänsteskrivelse SBN Handläggare: Stig Rengman Samhällsbyggnadsnämnden Årlig statusinventering av kommunens vägnät 2014 Sammanfattning Enligt samhällsbyggnadsnämndens tidigare beslut om internkontroll ska en årlig statusinventering av kommunens vägnät genomföras. Under 2014 har totalt m2 ny asfalt lagts på följande gator: Gata Norrleden Svetsarevägen Värmlandsvägen Filipstadsvägen Rektor Lindholms väg Loviselundsvägen Bergrumsvägen Noravägen Del Infart småbåtshamn - Nobelkrutsvägen CF:s infart Ferlins väg Ferlins väg - Gustavsgatan Norrleden - Bergrumsvägen Boängsvägen - Degerforsvägen Boåsvägen - Katrinedalsgatan Hela inkl fräsning n:a sidan Norrleden 42 m norr om Stolpetorpsvägen Totalt pris för asfalteringen är kr. Vid jämförelser av statusen på kommunens leder och huvudgator är 2012 utgångsår. Under 2013 gjordes inte någon ny beläggning med asfalt, varför det heller inte gjordes någon ny statusinventering. Under 2014 har det däremot lagts ny asfalt och statusen på kommunens leder och huvudgator jämfört med utgångsåret 2012 redovisas i bilaga 1. Beslutsunderlag Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse den 1 december 2014 Samhällsbyggnadsnämndens protokoll den 4 december 2012, 161 Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden godkänner samhällsbyggnadsförvaltningens redovisning av årlig statusinventering av kommunens vägnät g:\stab\verksamhetsområden\sekreterare\sbn\utskick \ärende 7 - årlig statusinventering av kommunens vägnät\tjänsteskrivelse.doc

38 <!Skapat_datum> 2 (2) Stig Rengman Teknik- och fastighetschef Expedieras till Samhällsbyggnadsförvaltningen

39

40 Ärende 8 Sammanträdesdagar 2015

41 Tjänsteskrivelse SBN Handläggare: Anna-Karin Davidsson Sammanträdesdagar för 2015 Sammanfattning Samhällsbyggnadsnämnden beslutar varje år nästkommande års sammanträden. Sammanträdestiderna har stämts av mot samhällsbyggnadsnämndens verksamheter. Generella mötestider för beredning är torsdagar kl och för sammanträden torsdagar kl Eventuella förändringar under året meddelas i så god tid som möjligt. Nuvarande samhällsbyggnadsnämnd föreslås besluta nämndens sammanträden från januari till mars och den nytillträdda samhällsbyggnadsnämnden fastställer resterande sammanträdestider för 2015 den 8 januari Beslutsunderlag Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse den 28 november Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag till beslut Förslag till beredningsdagar och sammanträdesdagar januari februari mars under 2015 för samhällsbyggnadsnämnden enligt följande: Beredning Tid Sammanträde Tid 22 december 13:00 8 januari januari februari mars februari 9.00 Martin Lindström Stabschef Expedieras till Samhällsbyggnadsförvaltningen

42 Ärende 9 Medborgarförslag om gratis bussresor på dagtid

43 Tjänsteskrivelse SBN Handläggare: Stig Rengman Samhällsbyggnadsnämnden Svar på återremiss - medborgarförslag om gratis bussresor dagtid för pensionärer Sammanfattning Samhällsbyggnadsförvaltningen har efter kommunstyrelsens beslut kontaktat länstrafiken för att få ett politiskt ställningstagande i frågan om tillköp av gratis bussresor dagtid för gruppen pensionärer. Nämnden för trafik, miljö och service, Örebro läns landsting, har den 21 maj 2014 beslutat i frågan Karlskoga - gratis bussresor för pensionärer dagtid. Av ärendet framgår att ett tillköp skulle innebära att man åter skapar principiella skillnader i kollektivtrafikens taxor beroende på kommungräns. Det behöver också ytterligare utredas hur taxorna påverkar resandet och graden av självfinansiering, samt om det även finns andra resenärsgrupper som är betjänta av lägre taxor. Nämnden beslutade att förslaget med hänvisning till vad som framförs i yttrandet anses vara besvarat. Av yttrandet daterat framgår att Det är nämndens mening att det inte ska vara billigare att resa med kollektivtrafiken i en kommun än i en annan. Detta ska ses som en konsekvens av att landstinget tog över ansvaret för kollektivtrafiken från den tidigare trafikhuvudmannen (som ägdes gemensamt av kommunerna och landstinget i länet). Vidare står att genom ett tillköp från ge pensionärer i Karlskoga kommun gratis kollektivtrafikresor skulle åter skapa ologiska skillnader i taxan inom länet. Den regionala kollektivtrafikmyndigheten emotsätter sig därför detta alternativ. Länstrafiken har som ett marknadsförsök infört (sedan i sommar) ett lågtrafikkort som gäller för obegränsat antal resor per månad, vardagar mellan kl och efter 18.00, samt alla tider helger. Kortet kostar 185 kr/månad. Samhällsbyggnadsförvaltningen föreslår med hänvisning till nämnden för trafik, miljö och service beslut att medborgarförslaget om gratis bussresor dagtid avslås. g:\stab\verksamhetsområden\sekreterare\sbn\utskick \ärende 9 - återremiss av medborgarförslag om gratis bussresor för pensionärer på dagtid\tjänsteskrivelse med fot sbf.doc POSTADRESS FAKTURAADRESS TELEFON E-POSTADRESS PLUSGIRO KARLSKOGA Fakturahantering samhallsbyggnad@karlskoga.se BESÖKSADRESS Box TELEFAX WEBBADRESS ORG NR Skrantahöjdsvägen MALMÖ

44 (2) Beslutsunderlag Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse den 1 december 2014 Nämnden för trafik, miljö och service protokoll den 21 maj 2014, inkom den 10 juni 2014 Yttrande från Jonas Karlsson, ordf i nämnden för trafik, miljö och service den 27 april 2014, inkom den 22 maj 2014 Kommunstyrelsens protokoll den 15 oktober 2013, 210 (inkom till SBN:s diarium) Samhällsbyggnadsnämndens protokoll den 10 september 2013, 105 Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse den 26 augusti 2013 Samhällsbyggnadsnämndens protokoll den 14 maj 2013, 70 Samhällsbyggnadsnämndens tjänsteskrivelse den 22 april 2013 Mail från Fredrik Eliasson, Landstinget/Länstrafiken den 8 april 2013, Fråga avseende tillköp? Kommunfullmäktiges protokoll den 26 februari 2013, 24 Samhällsbyggnadsnämndens protokoll den 4 december 2012, 169 Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse den 23 november 2012 Medborgarförslag från kommunala pensionärsrådet, den 31 maj 2012 Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden föreslår att kommunfullmäktige avslår medborgarförslaget om gratis bussresor dagtid med hänvisning till att nämnden för miljö, trafik och service beslut och ställningstagande att gratis kollektivtrafikresor skulle åter skapa ologiska skillnader i taxan inom länet. Stig Rengman Avdelningschef för teknik- och fastighetsavdelningen Expedieras till Kommunfullmäktige Samhällsbyggnadsförvaltningen

45

46

47

48 Protokollsutdrag Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum KS 210 KS Medborgarförslag om gratis bussresor på dagtid. Sammanfattning Samhällsbyggnadsnämnden har tidigare beretts tillfälle att yttra sig över en remiss med medborgarförslag om gratis bussresor på dagtid. Samhällsbyggnadsnämnden beslutade den 26 november 2012 att föreslå kommunfullmäktige att tillstyrka medborgarförslaget om billigare taxa (eller gratis) dagtid för gruppen pensionärer och överlämna förslaget till Örebro läns landsting. Kommunfullmäktige beslutade den 26 februari 2013 att återremittera ärendet till samhällsbyggnadsnämnden för utredning av vilka kostnader ett tillköp av gratistrafik skulle medföra samt att man också ska se över möjligheten att förenkla biljettköp. Samhällsbyggnadsförvaltningen föreslår att medborgarförslaget avslås med anledning av att länstrafiken har meddelat att de inte kan tillåta differentierade taxor inom länet och att Örebro läns landsting äger beslutande rätten i frågan. Beträffande förenkling av biljettsystemet i bussarna på stadstrafiken i Karlskoga så har länstrafiken planerat att införa ett nytt biljettsystem vid årsskiftet 2013/2014, och det är länstrafiken som beslutar om hur det nya systemet ska utformas. Beslutsunderlag Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse den 26 augusti 2013 Samhällsbyggnadsnämndens protokoll den 14 maj 2013, 70 Samhällsbyggnadsnämndens tjänsteskrivelse den 22 april 2013 Mail från Fredrik Eliasson, Landstinget/Länstrafiken den 8 april 2013, Fråga avseende tillköp? Kommunfullmäktiges protokoll den 26 februari 2013, 24 Samhällsbyggnadsnämndens protokoll den 4 december 2012, 169 Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse den 23 november 2012 Medborgarförslag från kommunala pensionärsrådet, den 31 maj 2012 Samhällsbyggnadsnämndens förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att föreslå att kommunfullmäktige att avslå medborgarförslaget med anledning av att länstrafiken har meddelat att de inte kan tillåta differentierade taxor inom länet och Örebro läns landsting äger beslutande rätten i frågan. Justerande Utdragsbestyrkande

49 Protokollsutdrag Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Beträffande förenkling av biljettsystemet i bussarna på stadstrafiken i Karlskoga så har länstrafiken planerat att införa ett nytt biljettsystem vid årsskiftet 2013/2014, och det är länstrafiken som beslutar om hur det nya systemet ska utformas. Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen beslutade att återremittera ärendet till Samhällsbyggnadsnämnden för att nämnden ska tillskriva kollektivtrafikmyndigheten för att få ett politiskt ställningstagande angående tillköp. Expedieras till Samhällsbyggnadsnämnden Förslagsställaren Justerande Utdragsbestyrkande

50 Ärende 10 Återtagande av uppdrag nyttjanderättsavtal av Björkborn

51 Tjänsteskrivelse SBN Handläggare: Stefan Larsson Samhällsbyggnadsnämnden Återtagande av uppdrag att teckna nyttjanderättsavtal med Stiftelsen Alfred Nobel Sammanfattning Samhällsbyggnadsnämnden gav i september 2012 förvaltningschefen i uppdrag att teckna ett nytt nyttjanderättsavtal med Stiftelsen Alfred Nobel avseende fastigheten Bofors 1:39 Björkborns herrgård. Det nya nyttjanderättsavtalet skulle underlätta ansökan om extern finansiering av den då planerade ombyggnationen av Björkborns herrgård. Efter att förvaltningschefen hade meddelat en extern statlig finansiär om kommunens avsikt att teckna ett nytt nyttjanderättsavtal valde stiftelsen Alfred Nobel att återta sin begäran om nytt nyttjanderättsavtal. Då det inte längre föreligger någon önskan från stiftelsen Alfred Nobel om att teckna ett nytt avtal föreslår samhällsbyggnadsförvaltningen att nämnden återkallar uppdraget. Beslutsunderlag Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse den 27 augusti 2012 Samhällsbyggnadsnämndens protokoll Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse den 1 december 2014 Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att återkalla uppdraget till chefen för samhällsbyggnadsförvaltningen att teckna ett tioårigt nyttjanderättsavtal med stiftelsen Alfred Nobel för fastigheten Bofors 1:39. Stefan Larsson Förvaltningschef Expedieras till: Kommunstyrelsen Samhällsbyggnadsförvaltningen

52 Ärende 11 Revidering av förtida uppsägning av hyreskontrakt

53 Tjänsteskrivelse 1 (2) Handläggare: Stefan Larsson Samhällsbyggnadsnämnden Villkorsändring med anledning av förtida uppsägning av hyresavtal med Örebro universitet Sammanfattning Efter att haft samråd med rektor för Örebro universitet har det framkommit ett behov av att justera löptiden för det hyresavtal Örebro universitet skall teckna med Örebroregionens Science Park enligt samhällsbyggnadsnämndens beslut i oktober 2014 (SBN ) Istället för ett krav om fem års löptid på det hyresavtal som Örebro universitet skall teckna med Örebroregionens Science Park föreslår samhällsbyggnadsförvaltningen att löptiden på hyresavtalet sänks till tre år. Beslutsunderlag Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse den 7 oktober 2014 Samhällsbyggnadsnämndens protokoll Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse den 2 december 2014 Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag till beslut 1. Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att medge en hävning av gällande hyreskontrakt mellan Karlskoga kommun och Örebro Universitet avseende Grönsiskan 3 (C-huset/Bregårdsskolan) från och med Ovan nämnda beslut gäller under förutsättning att Örebro Universitet tecknar ett minst treårigt hyreskontrakt med Örebroregionens Science Park i deras nya lokaler på Gammelbackavägen 4B avseende en yta som motsvarar minst 20 % av den nya lokalens bruksarea. (BRA) Stefan Larsson Förvaltningschef POSTADRESS FAKTURAADRESS TELEFON E-POSTADRESS PLUSGIRO KARLSKOGA Box 230, KARLSKOGA kommunstyrelsen@karlskoga.se BESÖKSADRESS TELEFAX WEBBADRESS ORG NR Katrinedalsgatan

54 (2) Expedieras till: Örebro Universitet Örebroregionens Science Park Kommunstyrelsen Samhällsbyggnadsförvaltningen

55 Ärende 12 Bandet 7 m fl - Sandviken - uppdrag att upprätta detaljplan

56 Tjänsteskrivelse SBN Handläggare: Johan Ljung Samhällsbyggnadsnämnden Bandet 7 m fl - Sandviken - uppdrag att upprätta detaljplan Sammanfattning Detaljplanen för Bandet 7 med intilliggande mark behöver ändras för att området ska kunna utvecklas och att det kommande gruppboendet ska kunna få en tillfart. Vidare behöver byggnadshöjden för fastigheten Bandet 7 ändras så att fastighetsägaren kan bygga ett tak över byggnaden. Beslutsunderlag Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse Bakgrund Karlskoga kommun ska bygga ytterligare ett gruppboende i kvarteret Kranen. Tillfarten till det planerade gruppboendet kommer enligt gällande detaljplan att ske på mark som är planlagd som parkmark vilket inte är tillåtet. Karlskoga kommun har sålt fastigheten Bandet 7 (centralgaraget i Sandviken). Köparen har i samband med köpet uttryckt önskemål om att bygga ett tak på garaget och enligt gällande detaljplan är det inte tillåtet (begränsning i byggnadshöjd). Beskrivning av ärendet För att möjliggöra tillfart till det kommande gruppboendet samt ge fastighetsägaren till Bandet 7 möjlighet att bygga tak på garaget behöver en ny detaljplan upprättas. Finansieringen av detaljplanen sker genom att planavtal har tecknats med fastighetsägaren till Bandet 7 och internt med teknik- och fastighetsavdelningen. Preliminärt planområde redovisas i bilaga 2 och planområdets avgränsning är satt utifrån ovanstående behov av planändring men också utifrån intilliggande detaljplaners utbredning. Detaljplanen kommer att handläggas med enkelt planförfarande då detaljplanen bedöms vara av begränsad betydelse och saknar intresse för allmänheten. Dessutom är samrådskretsen relativt begränsad. Skulle det POSTADRESS FAKTURAADRESS TELEFON E-POSTADRESS PLUSGIRO KARLSKOGA Fakturahantering samhallsbyggnad@karlskoga.se BESÖKSADRESS Box TELEFAX WEBBADRESS ORG NR Skrantahöjdsvägen MALMÖ

57 SBN (4) mot förmodan visa sig att ett enkelt förfarande inte är lämpligt, övergår planläggningen till normalt planförfarande. Konsekvensbeskrivning Om en detaljplan upprättas enligt förslaget i denna tjänsteskrivelse blir det inom några områden en positiv påverkan på den hållbara utvecklingen. De aspekter som berörs kommenteras i checklistan. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag till beslut 1. Samhällsbyggnadsnämnden uppdrar åt samhällsbyggnadsförvaltningen att upprätta förslag till detaljplan för Bandet 7 m fl - Sandviken. 2. Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att en miljöbedömning enligt 5 kap 18 PBL inte behöver göras eftersom det planen medger inte antas kommer att innebära betydande miljöpåverkan. Johan Ljung Plan- och exploateringschef Bilaga Konsekvenser för en hållbar utveckling sammanfattande bedömning Expedieras till Samhällsbyggnadsförvaltningen

Liselotte Eriksson (S), ordförande Bo Kjällberg (S), 1:e vice ordförande Hans Muth (M), 2:e vice ordförande

Liselotte Eriksson (S), ordförande Bo Kjällberg (S), 1:e vice ordförande Hans Muth (M), 2:e vice ordförande Sammanträdesprotokoll 1 (29) Plats och tid Beslutande Tisdagen den 9 december 2014 i Sammanträdesrummet St. Petersburg, Bofors Hotell, klockan 08.00-12.00 Sammanträdet ajournerades klockan 09.15-09.45

Läs mer

KF Ärende 13. Löpnummer i Politikerrummet: 26. Medborgarförslag om gratis bussresor på dagtid

KF Ärende 13. Löpnummer i Politikerrummet: 26. Medborgarförslag om gratis bussresor på dagtid KF Ärende 13 Löpnummer i Politikerrummet: 26 Medborgarförslag om gratis bussresor på dagtid Tjänsteskrivelse 2013-08-26 SBN 2012.0131 Handläggare: Kristin Södergren Samhällsbyggnadsnämnden Svar på återremiss

Läs mer

Ärende 8. Motion om att införa bekvämlighetsinrättningar i Karlskoga

Ärende 8. Motion om att införa bekvämlighetsinrättningar i Karlskoga Ärende 8 Motion om att införa bekvämlighetsinrättningar i Karlskoga Tjänsteskrivelse 2013-03-15 SBN 2013.0063 Handläggare: Stig Rengman Samhällsbyggnadsnämnden Svar på motion om att införa bekvämlighetsinrättningar

Läs mer

Ärende 26. Motion om konferenshotell med restaurang på Näset

Ärende 26. Motion om konferenshotell med restaurang på Näset Ärende 26 Motion om konferenshotell med restaurang på Näset Tjänsteskrivelse 2015-03-26 KS 2014.0233 Handläggare: Bosse Björk Kommunfullmäktige Svar på motion om att utreda möjligheterna att bygga konferenshotell

Läs mer

Ärende 25. Motion om att utreda möjligheterna att återuppliva Sandvikens camping

Ärende 25. Motion om att utreda möjligheterna att återuppliva Sandvikens camping Ärende 25 Motion om att utreda möjligheterna att återuppliva Sandvikens camping Tjänsteskrivelse 2015-03-26 KS 2014.0232 Handläggare: Bosse Björk Kommunfullmäktige Svar på motion om att utreda möjligheterna

Läs mer

Ärende 7. Medborgarförslag att piffa upp gång- och cykeltunnel

Ärende 7. Medborgarförslag att piffa upp gång- och cykeltunnel Ärende 7 Medborgarförslag att piffa upp gång- och cykeltunnel Protokollsutdrag Samhällsbyggnadsnämnden Sammanträdesdatum 2012-03-13 SBN 33 SBN 2012.0021 Remiss - Medborgarförslag att piffa upp gång- och

Läs mer

KF Ärende 20. Medborgarförslag om uppsamlare för engångsgrillar samt rusta upp porten vid Folkets park

KF Ärende 20. Medborgarförslag om uppsamlare för engångsgrillar samt rusta upp porten vid Folkets park KF Ärende 20 Medborgarförslag om uppsamlare för engångsgrillar samt rusta upp porten vid Folkets park Tjänsteskrivelse 1 (2) 2018-04-19 KS 2017.0339 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Sandra

Läs mer

Ärenden Handlingar Föredragande

Ärenden Handlingar Föredragande Myndighetsnämnden 17 december 2015 Kallelse/Föredragningslista 1 (2) Myndighetsnämnden sammanträder Tid: Torsdagen den 17 december 2015, klockan 09.00 Plats: Bofors hotell, Hyttåsvägen 12 Ersättarna underrättas

Läs mer

Tid: Torsdagen den 13 november 2014, klockan 13.00 Plats: Sammanträdesrummet Möckeln, Skrantahöjdsvägen 35

Tid: Torsdagen den 13 november 2014, klockan 13.00 Plats: Sammanträdesrummet Möckeln, Skrantahöjdsvägen 35 Myndighetsnämnden 13 november 2014 Kallelse/föredragningslista 1 (2) Myndighetsnämnden sammanträder Tid: Torsdagen den 13 november 2014, klockan 13.00 Plats: Sammanträdesrummet Möckeln, Skrantahöjdsvägen

Läs mer

KF Ärende 8. Medborgarförslag om hundrastgårdar

KF Ärende 8. Medborgarförslag om hundrastgårdar KF Ärende 8 Medborgarförslag om hundrastgårdar Tjänsteskrivelse 1 (1) 2018-03-19 KS 2017.0278 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Sandra Karlsson Svar på medborgarförslag om hundrastgårdar Sammanfattning

Läs mer

Ärende 6. Motion om hastighetsbegränsning på Värmlandsvägen med mera

Ärende 6. Motion om hastighetsbegränsning på Värmlandsvägen med mera Ärende 6 Motion om hastighetsbegränsning på Värmlandsvägen med mera Tjänsteskrivelse 2013-03-28 MHN 2012.0039 Handläggare: Kristin Södergren Myndighetsnämnden Svar på motion om hastighetsbegränsning på

Läs mer

KF Ärende 20. Medborgarförslag om ett levande centrum

KF Ärende 20. Medborgarförslag om ett levande centrum KF Ärende 20 Medborgarförslag om ett levande centrum Tjänsteskrivelse 2018-08-10 KS 2017-0461 Handläggare: Bosse Björk Kommunstyrelsen Svar på medborgarförslag för ett levande centrum Sammanfattning

Läs mer

Ärende 22. Redovisning av internkontroll kommunstyrelsen 2015 avseende fakturor för representation, kurser, resor och hotell

Ärende 22. Redovisning av internkontroll kommunstyrelsen 2015 avseende fakturor för representation, kurser, resor och hotell Ärende 22 Redovisning av internkontroll kommunstyrelsen 2015 avseende fakturor för representation, kurser, resor och hotell Tjänsteskrivelse 2015-10-28 KS 2014.0345 Handläggare: Per Nordin Internkontroll

Läs mer

KF Ärende 3. Löpnummer i Politikerrummet: 20. Egendomar för avyttring

KF Ärende 3. Löpnummer i Politikerrummet: 20. Egendomar för avyttring KF Ärende 3 Löpnummer i Politikerrummet: 20 Egendomar för avyttring Tjänsteskrivelse 2013-09-26 SBN 2011.0160 Handläggare: Johan Ljung Samhällsbyggnadsnämnden Försäljningslista fastigheter Sammanfattning

Läs mer

KF Ärende 17. Medborgarförslag om avgiftsfri bilparkering

KF Ärende 17. Medborgarförslag om avgiftsfri bilparkering KF Ärende 17 Medborgarförslag om avgiftsfri bilparkering Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Samhällsbyggnadsnämnden 2018-04-10 SBN 55 SBN 2017.0355 Medborgarförslag om avgiftsfri bilparkering Sammanfattning

Läs mer

KF Ärende 19. Medborgarförslag om att snygga till vid kanonen på Rävåskullen

KF Ärende 19. Medborgarförslag om att snygga till vid kanonen på Rävåskullen KF Ärende 19 Medborgarförslag om att snygga till vid kanonen på Rävåskullen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Samhällsbyggnadsnämnden 2018-04-10 SBN 54 SBN 2017.0189 Återremiss - Medborgarförslag om

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Samhällsbyggnadsförvaltningen Sammanträdesprotokoll 1 (14) Myndighetsnämnden Plats och tid Beslutande Sammanträdesdatum 2013-11-14 Torsdagen den 14 november 2013 i Sammanträdesrummet Möckeln, Skrantahöjdsvägen 35, klockan 13.00 15:30

Läs mer

Ärende 18. Medborgarförslag om hundpåsar och hundlatriner

Ärende 18. Medborgarförslag om hundpåsar och hundlatriner Ärende 18 Medborgarförslag om hundpåsar och hundlatriner Tjänsteskrivelse 1(2) 2019-01-04 KS. 2017-00277 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Sandra Karlsson Svar på medborgarförslag om hundpåsar

Läs mer

Ärende 2. Motion om renovering av byggnad vid Näset

Ärende 2. Motion om renovering av byggnad vid Näset Ärende 2 Motion om renovering av byggnad vid Näset Protokollsutdrag Samhällsbyggnadsnämnden Sammanträdesdatum 2012-05-07 SBN 56 SBN 2012.0061 Svar på remiss - Motion om renovering av byggnad vid Näset

Läs mer

Svar på medborgarförslag - timerstyrd belysning på Kemab Arena

Svar på medborgarförslag - timerstyrd belysning på Kemab Arena Tjänsteskrivelse 2014-04-04 KFN 2014.0044 Handläggare: Maria Motin Kultur- och föreningsnämnden Svar på medborgarförslag - timerstyrd belysning på Kemab Arena Sammanfattning Kultur och föreningsnämnden

Läs mer

Tid: Måndagen den 16 maj 2014, klockan 13.00 Plats: Sammanträdesrummet Möckeln, Skrantahöjdsvägen 35

Tid: Måndagen den 16 maj 2014, klockan 13.00 Plats: Sammanträdesrummet Möckeln, Skrantahöjdsvägen 35 Myndighetsnämnden 16 juni 2014 Kallelse/föredragningslista 1 (2) Myndighetsnämnden sammanträder Tid: Måndagen den 16 maj 2014, klockan 13.00 Plats: Sammanträdesrummet Möckeln, Skrantahöjdsvägen 35 Ersättarna

Läs mer

Ärende 29. Medborgarförslag småbåtshamn i Karlskoga

Ärende 29. Medborgarförslag småbåtshamn i Karlskoga Ärende 29 Medborgarförslag småbåtshamn i Karlskoga Tjänsteskrivelse 2015-03-19 KS 2014.0266 Handläggare: Bosse Björk Kommunfullmäktige Svar på medborgarförslag om ny småbåtshamn i Karlskoga Sammanfattning

Läs mer

KF Ärende 18. Medborgarförslag om fler cykelvägar

KF Ärende 18. Medborgarförslag om fler cykelvägar KF Ärende 18 Tjänsteskrivelse 1 (2) 2018-05-06 KS 2017.0399 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Bosse Björk Svar på medborgarförslag om fler cykelvägar Sammanfattning Detta medborgarförslag väcktes

Läs mer

Ärende 13. Nobelhallen m fl. försäljning av namnrättigheter

Ärende 13. Nobelhallen m fl. försäljning av namnrättigheter Ärende 13 Nobelhallen m fl. försäljning av namnrättigheter Tjänsteskrivelse 2015-04-21 KS 2014.0282 Handläggare: Bosse Björk Kommunstyrelsen Nobelhallen m fl - försäljning av namnrättigheter Sammanfattning

Läs mer

Ärende 9. Utökad ram för kollektivtrafik

Ärende 9. Utökad ram för kollektivtrafik Ärende 9 Utökad ram för kollektivtrafik Tjänsteskrivelse 2012-08-21 KS 2012.0286 Handläggare: Percy Carlsbrand Kommunstyrelsen Utökad ram med anledning av ökade kostnader för kollektivtrafik Sammanfattning

Läs mer

Ärende 11. Begäran från samhällsbyggnadsnämnden om utökat driftbidrag för provverksamhet för manuell snöröjning

Ärende 11. Begäran från samhällsbyggnadsnämnden om utökat driftbidrag för provverksamhet för manuell snöröjning Ärende 11 Begäran från samhällsbyggnadsnämnden om utökat driftbidrag för provverksamhet för manuell snöröjning Tjänsteskrivelse 1 (2) 2018-11-28 KS 2018-00218 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare

Läs mer

Direktiv - Internbudget 2015

Direktiv - Internbudget 2015 Tjänsteskrivelse 2014-09-02 KFN 2014.0027 Handläggare: Hans Lundell Kultur- och föreningsnämnden Direktiv - Internbudget 2015 Sammanfattning Kultur- och föreningsnämnden fastställer sin budget för 2015

Läs mer

KF Ärende 43. Medborgarförslag om museum i Karlskoga

KF Ärende 43. Medborgarförslag om museum i Karlskoga KF Ärende 43 Medborgarförslag om museum i Karlskoga Tjänsteskrivelse 1 (2) 2018-10-15 KS 2016-00168 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Hans Bergh-Nilsson Kommunstyrelsen Svar på medborgarförslag

Läs mer

Ärende 25. Medborgarförslag om cykelväg Kyrksten-Lunedet-Rosensjö-Gelleråsen-Karlskoga

Ärende 25. Medborgarförslag om cykelväg Kyrksten-Lunedet-Rosensjö-Gelleråsen-Karlskoga Ärende 25 Medborgarförslag om cykelväg Kyrksten-Lunedet-Rosensjö-Gelleråsen-Karlskoga Tjänsteskrivelse 2018-12-13 KS 2018-0300 Handläggare: Bosse Björk Kommunstyrelsen Svar på medborgarförslag om cykelväg

Läs mer

KF Ärende 24. Medborgarförslag om bullerplank

KF Ärende 24. Medborgarförslag om bullerplank KF Ärende 24 Medborgarförslag om bullerplank Tjänsteskrivelse 2018-10-11 KS 2018-0109 Handläggare: Bosse Björk Kommunstyrelsen Svar på medborgarförslag om bullerplank längs E18 Sammanfattning Detta medborgarförslag

Läs mer

KF Ärende 20. Löpnummer i Politikerrummet: 36. Medborgarförslag om renovering och tillbyggnad av de två mumblingshammarna vid Bofors

KF Ärende 20. Löpnummer i Politikerrummet: 36. Medborgarförslag om renovering och tillbyggnad av de två mumblingshammarna vid Bofors KF Ärende 20 Löpnummer i Politikerrummet: 36 Medborgarförslag om renovering och tillbyggnad av de två mumblingshammarna vid Bofors Tjänsteskrivelse 2013-07-29 KS 2012.0285 Handläggare: Karin Jirénius Svar

Läs mer

KF Ärende 9. Löpnummer i Politikerrummet: 22. Motion angående minskning av antal ledamöter i fullmäktige samt reducering till en valkrets

KF Ärende 9. Löpnummer i Politikerrummet: 22. Motion angående minskning av antal ledamöter i fullmäktige samt reducering till en valkrets KF Ärende 9 Löpnummer i Politikerrummet: 22 Motion angående minskning av antal ledamöter i fullmäktige samt reducering till en valkrets Tjänsteskrivelse 2013-09-30 KS 2012.0210 Handläggare: Karin Jirénius

Läs mer

KF Ärende 11. Medborgarförslag om att bevara skulpturen "Glädje" på torget

KF Ärende 11. Medborgarförslag om att bevara skulpturen Glädje på torget KF Ärende 11 Medborgarförslag om att bevara skulpturen "Glädje" på torget Tjänsteskrivelse 1 (2) 2018-01-19 KS 2016.0422 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Bosse Björk Svar på medborgarförslag

Läs mer

Ärende 8. Motion om att alla barn upp till 18 års ålder ska få glasögon gratis

Ärende 8. Motion om att alla barn upp till 18 års ålder ska få glasögon gratis Ärende 8 Motion om att alla barn upp till 18 års ålder ska få glasögon gratis Protokollsutdrag Socialnämnden Sammanträdesdatum 2012-09-10 SN 100 SN 2012.0167 Yttrande avseende motion om att alla barn upp

Läs mer

Yttrande över motion angående nya lokaler för korttidsboendet Gästis

Yttrande över motion angående nya lokaler för korttidsboendet Gästis Tjänsteskrivelse 1 (3) 2013-09-16 SN 2013.0156 Handläggare: Unni Johansson Socialnämnden Yttrande över motion angående nya lokaler för korttidsboendet Gästis Sammanfattning Alf Rosberg, Nya Moderaterna,

Läs mer

KS Ärende 15. Från etablering till anställning

KS Ärende 15. Från etablering till anställning KS Ärende 15 Från etablering till anställning Tjänsteskrivelse 2013-11-21 Handläggare: Stefan Larsson KS 2013.0330 Kommunstyrelsen Från etablering till anställning Sammanfattning Arbetsförmedlingen har

Läs mer

Nämndspolicy för barn- och grundskolenämnden

Nämndspolicy för barn- och grundskolenämnden Nämndspolicy för barn- och grundskolenämnden Ärendehanteringsprocessen Ärenden till barn- och grundskolenämnden hanteras i en process som består av flera moment. När ärendet kommer in till skol- och kulturkontoret

Läs mer

Föredragningslista ***** Allmänheten har möjlighet att närvara vid behandling av ärende 1-16. ***** Val av justerare samt dag och tid för justering

Föredragningslista ***** Allmänheten har möjlighet att närvara vid behandling av ärende 1-16. ***** Val av justerare samt dag och tid för justering Tekniska nämnden 2012-02-23 Kallelse/Underrättelse Sammanträdesdatum 1(17) Plats och tid Mellanfryken, torsdag 23 februari 2012, kl. 15.00 Föredragningslista ***** Allmänheten har möjlighet att närvara

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunhuset, lokal Nedre Fryken, ÄRENDE DNR. Val av justerare samt dag och tid för justering

Sammanträdesdatum Kommunhuset, lokal Nedre Fryken, ÄRENDE DNR. Val av justerare samt dag och tid för justering TEKNISKA NÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-01-28 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Nedre Fryken, tisdag 28 januari 2014, kl. 15.00 OBS! Veckodag! FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR - Val av justerare samt

Läs mer

KF Ärende 45. Medborgarförslag om gratis buss för ungdomar

KF Ärende 45. Medborgarförslag om gratis buss för ungdomar KF Ärende 45 Medborgarförslag om gratis buss för ungdomar Tjänsteskrivelse 1 (2) 18 2018-10-15 KS 2018.0224 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Hans Bergh-Nilsson Kommunstyrelsen Svar på medborgarförslag

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Tekniska nämnden 2007-06-18 1 (15) Plats och tid Konferensrummet, Västergården, Askersund, 2007-06-18 kl. 15.00 17.00. Beslutande Torbjörn Karlsson (s), ordförande Kurt Andersson

Läs mer

Granskning av kommunstyrelsens rutiner för att bereda svar på motioner och medborgarförslag

Granskning av kommunstyrelsens rutiner för att bereda svar på motioner och medborgarförslag Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens rutiner för att bereda svar på motioner och medborgarförslag Kalmar kommun 2010-09-28 Stefan Wik Innehållsförteckning 1 Bakgrund och revisionsfråga... 3

Läs mer

Beslutsunderlag Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse den 26 februari 2018, rev 10 april 2018 Marköverlåtelseavtal.

Beslutsunderlag Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse den 26 februari 2018, rev 10 april 2018 Marköverlåtelseavtal. KF Ärende 8 Marköverlåtelseavtal mellan Karlskoga kommun och Innobo Produktion AB avseende avtal om bebyggelse inom del av fastigheterna Bregården 2:48, Orren 2, 3, 4, 5, 6 och 7 Protokollsutdrag Sammanträdesdatum

Läs mer

Ärende 32. Medborgarförslag om utplacering av pingisbord och schackbord

Ärende 32. Medborgarförslag om utplacering av pingisbord och schackbord Ärende 32 Medborgarförslag om utplacering av pingisbord och schackbord Protokollsutdrag 1 (1) Sammanträdesdatum Kultur- och föreningsnämnden 2015-10-21 KFN 108 KFN 2015.0082 Medborgarförslag om utplacering

Läs mer

Reglemente för internkontroll

Reglemente för internkontroll 1 Handläggare Carina Brofeldt Datum 2015-11-02 Diarienummer Reglemente för internkontroll Syftet med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att såväl den politiska som den professionella

Läs mer

Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar

Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar Riktlinje 2011-05-30 Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar KS-584/2010 Detta reglemente gäller från och med den 1 januari 2005.

Läs mer

KF Ärende 7. Motion om lärmiljöer för kommunens förskolor och skolor

KF Ärende 7. Motion om lärmiljöer för kommunens förskolor och skolor KF Ärende 7 Motion om lärmiljöer för kommunens förskolor och skolor Tjänsteskrivelse 1 (3) 2018-04-05 KS 2017.0315 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Sandra Karlsson Svar på motion om lärmiljöer

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida1(12) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl 13:30 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), Ordförande Joakim Magnusson (C), 1:e vice ordförande Lars-Åke Bergstrand (S) Mira

Läs mer

ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN

ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN 1(5) ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN 1 Omfattning För att upprätthålla en god intern kontroll krävs bl.a. ändamålsenliga regelverk och rutiner för kontroll av verifikationer. Kontroller i enlighet med

Läs mer

REGLER. Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag

REGLER. Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag REGLER Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag 1 Styrdokument Handlingstyp: Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag Diarienummer: KS/2014:158 Beslutas av: kommunfullmäktige

Läs mer

Beslutsprocessen - Kommunfullmäktiges investeringsbeslut Fastighetsägare - Konstnärlig utsmyckning

Beslutsprocessen - Kommunfullmäktiges investeringsbeslut Fastighetsägare - Konstnärlig utsmyckning Tjänsteskrivelse 2015-02-18 KFN 2015.0033 Handläggare: Hans Lundell Kultur- och föreningsnämnden Remissyttrande - Investeringspolicy Sammanfattning Kultur- och föreningenämnden har beretts tillfälle att

Läs mer

KF Ärende 13. Medborgarförslag om förenklad sophantering

KF Ärende 13. Medborgarförslag om förenklad sophantering KF Ärende 13 Medborgarförslag om förenklad sophantering Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-09-05 KS. 2017-00398 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Sandra Karlsson Svar på medborgarförslag om förenklad

Läs mer

Uppföljning avseende granskning av attestrutiner

Uppföljning avseende granskning av attestrutiner Revisionsrapport Uppföljning avseende granskning av attestrutiner Nynäshamns kommun December 2010 Jonas Eriksson Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 1.1 Syfte och revisionsfråga... 1 1.2 Avgränsning

Läs mer

Datum: Attestreglemente. För kontroll av kommunens ekonomiska transaktioner. Antaget av kommunfullmäktige den 27 oktober 2014, 70

Datum: Attestreglemente. För kontroll av kommunens ekonomiska transaktioner. Antaget av kommunfullmäktige den 27 oktober 2014, 70 Datum: 2014-10-27 För kontroll av kommunens ekonomiska transaktioner Antaget av kommunfullmäktige den 27 oktober 2014, 70 Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer 841 81 Ånge Torggatan

Läs mer

Fastighetsnämndens delegeringsordning

Fastighetsnämndens delegeringsordning SID 1(9) Fastighetsnämndens delegeringsordning med arbetsinstruktion Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(9) Innehållsförteckning

Läs mer

Vidaredelegeringsordning

Vidaredelegeringsordning Tjänsteskrivelse 2014-01-21 Handläggare: Hans Lundell Vidaredelegeringsordning Sammanfattning Kommunallagen medger att en nämnd får uppdra åt ett utskott, ledamot eller ersättare i nämnd eller åt en anställd

Läs mer

Hantering av motioner och medborgarförslag

Hantering av motioner och medborgarförslag Revisionsrapport Hantering av motioner och medborgarförslag Bollnäs kommun Maj 2009 Tove Färje Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING OCH BEDÖMNING... 3 2 BAKGRUND... 4 2.1 UPPDRAG OCH REVISIONSFRÅGA...

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen 55 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Beredning Yrkande Kommunstyrelsens beslut

PROTOKOLL Kommunstyrelsen 55 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Beredning Yrkande Kommunstyrelsens beslut PROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad nr Kommunstyrelsen 2013-02-26 15 55 Dnr 2012.397 107 Svar på Revisionsrapport kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Kommunens revisorer har gett Kommunal Sektor inom PwC

Läs mer

Svenljunga kommun Januari 2019

Svenljunga kommun Januari 2019 www.pwc.se Fredrik Carlsson Certifierad Kommunal revisor Emma Ekstén Isabelle Panasco Grundläggande granskning 2018 Svenljunga kommun Januari Uppdrag Bakgrund Av kommunallagen och god revisionssed följer

Läs mer

Ärende 27. Motion om solel till alla

Ärende 27. Motion om solel till alla Ärende 27 Motion om solel till alla Tjänsteskrivelse 1 (2) 2018-10-18 KS 2018-00231 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Christian Westas Svar på motion om Solel till alla Sammanfattning Daniel

Läs mer

KS Ärende 3. Nytt boende för ensamkommande barn

KS Ärende 3. Nytt boende för ensamkommande barn KS Ärende 3 Nytt boende för ensamkommande barn Tjänsteskrivelse 2014-10-20 KS 2014.0303 Handläggare: Sandra A Karlsson Ny överenskommelse avseende kommunens mottagande av ensamkommande barn Sammanfattning

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden 2019-04-10 Samhällsbyggnadsnämnden 2019-04-10 41 Budget 2020-2022... 3 42 Ekonomi och budgetuppföljning... 4 43 Medborgarförslag Området mellan riksväg 70 och järnvägen i centrala Säter... 5 44 Renhållningstaxa...

Läs mer

Ärende 11. Socialnämnden ansöker om förstärkning av bidrag för verksamheten Hela människan

Ärende 11. Socialnämnden ansöker om förstärkning av bidrag för verksamheten Hela människan Ärende 11 Socialnämnden ansöker om förstärkning av bidrag för verksamheten Hela människan Tjänsteskrivelse 1 (2) 2019-01-23 KS 2019-00080 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Christian Westas Svar

Läs mer

Intern kontroll 2011 Kommunstyrelsen och nämnderna

Intern kontroll 2011 Kommunstyrelsen och nämnderna Intern kontroll 2011 Kommunstyrelsen och nämnderna Vänersborgs kommun Revisionsrapport Mars 2012 Henrik Bergh Uppdrag och genomförande... 3 Sammanfattning... 3 GRANSKNINGSIAKTTAGELSER... 4 Synpunkter i

Läs mer

Protokoll 1 (18) Se nästa sida. Cornelia Englén, sekreterare. Cornelia Englén. Lena Axelsson (S) Sylve Qvillberg (S) Anslag/bevis

Protokoll 1 (18) Se nästa sida. Cornelia Englén, sekreterare. Cornelia Englén. Lena Axelsson (S) Sylve Qvillberg (S) Anslag/bevis Protokoll 1 (18) Plats och tid Politikerrummet, 2017-11-14, kl. 13.00 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Cornelia Englén, sekreterare Justerade paragrafer 48-57 Justeringens plats och tid Sekreterare

Läs mer

Riktlinje för ekonomistyrning

Riktlinje för ekonomistyrning Riktlinje 2015-03-30 Riktlinje för ekonomistyrning KS 2015/0144 Beslutad av kommunfullmäktige den 30 mars 2015. Denna riktlinje ersätter, tillsammans med Riktlinje för intern styrning och kontroll, det

Läs mer

Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott 19 november 2018

Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott 19 november 2018 Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott 19 november 2018 Sid Justering... 2 Dagordning... 3 91 Information från Drakfastigheter... 4 92 Upphandling

Läs mer

Mål och budget 2015-2017

Mål och budget 2015-2017 Bilaga 1 Mål och budget 2015-2017 Myndighetsnämnden 2014-09-04 Rev. 2014-09-08 1 Ordförande: Matz Ericson (S) Förvaltningschef: Stefan Larsson Sammanfattning År 2015 Karlskoga och Storfors kommuner har

Läs mer

KF Ärende 39. Motion om planering för att utveckla ett "Idrottscentrum Alfred Nobel"

KF Ärende 39. Motion om planering för att utveckla ett Idrottscentrum Alfred Nobel KF Ärende 39 Motion om planering för att utveckla ett "Idrottscentrum Alfred Nobel" Tjänsteskrivelse 1 (2) 2018-11-01 KS 2018.00220 Handläggare Bosse Björk Svar på motion om långsiktig planering och

Läs mer

UPPFÖLJNING AV BIFALLNA MOTIONER

UPPFÖLJNING AV BIFALLNA MOTIONER För kännedom Landstingsstyrelsen Landstingsdirektörens staber Landstingsdirektör Jan Grönlund Verksamhets- och ledningsservice Förvaltningschef Helena Söderquist UPPFÖLJNING AV BIFALLNA MOTIONER SAMMANFATTNING

Läs mer

Kommunens investeringsverksamhet

Kommunens investeringsverksamhet www.pwc.se Revisionsrapport Clas-Bertil Söderlund Cert. kommunal revisor Maj 2013 Kommunens investeringsverksamhet Strömsunds kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Matarengivägsprojektet

Matarengivägsprojektet www.pwc.se Revisionsrapport Robert Bergman, revisionskonsult Matarengivägsprojektet Övertorneå kommun Mars 2013 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3 2.2. Revisionsfråga...3

Läs mer

Ärende 23. Motion om att nämndernas utbildningar hålls inom kommunens gränser eller i närheten

Ärende 23. Motion om att nämndernas utbildningar hålls inom kommunens gränser eller i närheten Ärende 23 Motion om att nämndernas utbildningar hålls inom kommunens gränser eller i närheten Tjänsteskrivelse 2015-04-24 KS 2015.0105 Handläggare: Anette Jonson Svar på motion från Leif Fredriksson (SPI)

Läs mer

Ärende 6. Motion angående praktikplatser för unga inom Karlskoga kommun

Ärende 6. Motion angående praktikplatser för unga inom Karlskoga kommun Ärende 6 Motion angående praktikplatser för unga inom Karlskoga kommun Tjänsteskrivelse 2012-08-31 KS 2012.0075 Handläggare: Peter Rendius Kommunstyrelsen Praktikplatser för unga inom Karlskoga kommun

Läs mer

Kommunstyrelsens Ledningsutskott och Ekonomiutskott 2013-09-18 16 (18)

Kommunstyrelsens Ledningsutskott och Ekonomiutskott 2013-09-18 16 (18) LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens Ledningsutskott och Ekonomiutskott 2013-09-18 16 (18) 154 GRANSKNING AV INTERN KONTROLL AVSEENDE RUTINER FÖR UTBETALNINGAR ATTEST OCH FIRMATECKNING

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attest och kontroll av ekonomiska transaktioner

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attest och kontroll av ekonomiska transaktioner STYRDOKUMENT RIKTLINJE 2017-11-07 DNR: 2007-000183 Antagen av KS den 15 maj 2007 133 Gäller tillsvidare Tillämpningsanvisningar till reglemente för attest och kontroll av ekonomiska transaktioner Inledning...

Läs mer

Attestinstruktion för servicenämnden

Attestinstruktion för servicenämnden Malmö stad Serviceförvaltningen STYRDOKUMENT Dokumentets rubrik (samma som textrubrik) Attestinstruktion för servicenämnden Diarienummer SN-2017-618 Organisation (förv./ avdelning/ enhet) Servicenämnden

Läs mer

Attestrutiner och behörighet att underteckna handlingar

Attestrutiner och behörighet att underteckna handlingar BARN- OCH UTBILDNINGS- 2011-11-01 FÖRVALTNINGEN DNR 280/2011-040 Förskolenämnden Attestrutiner och behörighet att underteckna handlingar Beslutsunderlag Förskolenämndens protokoll den 3 februari 2011 10.

Läs mer

Ärende 16. Projekt IT-Guide

Ärende 16. Projekt IT-Guide Ärende 16 Projekt IT-Guide Tjänsteskrivelse 2015-05-18 KS 2014.0295 Handläggare: Kommunstyrelsen Rapport om möjligheten att införa konceptet IT- Guide i Karlskoga och förslag till provperiod i projektform

Läs mer

Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården

Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 8 (37) Kommunfullmäktige 2015-12-17 Kf 140 Kf 125 KS/2015-0486 Godkännande av investeringar av Strömstadslokaler AB för ny förskola på Mellegården Kommunfullmäktiges presidium

Läs mer

Översyn av attestrutiner och behörighet att underteckna handlingar

Översyn av attestrutiner och behörighet att underteckna handlingar Kommunstyrelsen Protokoll 32 (44) Sammanträdesdatum: 2012-04-10 99 Dnr: KS-0320/2011 Översyn av attestrutiner och behörighet att underteckna handlingar Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll den 12

Läs mer

Arkivtillsyn på samhällsbyggnadsförvaltningen, teknik och fastighetsavdelningen

Arkivtillsyn på samhällsbyggnadsförvaltningen, teknik och fastighetsavdelningen Tjänsteskrivelse 2013-04-27 KFN 2012.0087 Handläggare: Annelie Liljebjörn Arkivtillsyn på samhällsbyggnadsförvaltningen, teknik och fastighetsavdelningen Sammanfattning Inspektion består bland annat av

Läs mer

Ärende 31. Motion om en fullstor inomhusarena

Ärende 31. Motion om en fullstor inomhusarena Ärende 31 Motion om en fullstor inomhusarena Tjänsteskrivelse 2015-06-01 KS 2014.0405 Handläggare: Karin Jirénius Kommunfullmäktige Svar på motion om en fullstor inomhusarena Sammanfattning Börje Engholm,

Läs mer

Ärende 18. Motion om att införa medborgarbudget i Karlskoga

Ärende 18. Motion om att införa medborgarbudget i Karlskoga Ärende 18 Motion om att införa medborgarbudget i Karlskoga Tjänsteskrivelse 1 (3) Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Christian Westas Svar på motion om att utreda möjligheterna att införa Medborgarbudget

Läs mer

Riktlinjer för Ung Peng-stöd

Riktlinjer för Ung Peng-stöd Tjänsteskrivelse 2012-11-20 KFN 2012.0063 Handläggare: Nina Simonen Kultur- och föreningsnämnden Riktlinjer för Ung Peng-stöd Sammanfattning Ung Peng är ett ekonomiskt stöd från Karlskoga kommun till ungdomar

Läs mer

Ärenden till kommunstyrelsens sammanträde den 4 december Medborgarförslag - Belysning på lekplatserna i Mörbylånga samhälle

Ärenden till kommunstyrelsens sammanträde den 4 december Medborgarförslag - Belysning på lekplatserna i Mörbylånga samhälle FÖRSLAG TILL BESLUT Sammanträdesdatum 2018-11-21 1 (1) Kommunledningsutskottet - Beredande Ärenden till kommunstyrelsens sammanträde den 4 december 2018 Dnr 2018/000166-332 Medborgarförslag - Belysning

Läs mer

Ärende 18. Medborgarförslag om Alfred Nobels torg

Ärende 18. Medborgarförslag om Alfred Nobels torg Ärende 18 Tjänsteskrivelse 1 (2) 2016-02-11 KS 2015.0262 Handläggare Bosse Björk Svar på medborgarförslag angående Alfred Nobels Torg Sammanfattning Ett medborgarförslag har inkommit som väcktes i kommunfullmäktige

Läs mer

Ärende 26. Motion om att skapa ekonomiska förutsättningar för förebyggande arbete för barn och unga

Ärende 26. Motion om att skapa ekonomiska förutsättningar för förebyggande arbete för barn och unga Ärende 26 Motion om att skapa ekonomiska förutsättningar för förebyggande arbete för barn och unga Tjänsteskrivelse 1 (2) 2018-11-28 KS 2018-00140 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Christian

Läs mer

KF Ärende 8. Ändrade beloppsgränser gällande fastighetsförvärv och fastighetsförsäljningar

KF Ärende 8. Ändrade beloppsgränser gällande fastighetsförvärv och fastighetsförsäljningar KF Ärende 8 Ändrade beloppsgränser gällande fastighetsförvärv och fastighetsförsäljningar Tjänsteskrivelse 1 (5) 2018-08-15 KS 2018-00269 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Christian Westas

Läs mer

Ansvarsprövning 2014

Ansvarsprövning 2014 www.pwc.se Ansvarsprövning 2014 Översiktlig granskning av kommunstyrelsen och nämnderna Robert Bergman April 2014 1 Inledning 2 Inledning Bakgrund Av kommunallagen och god revisionssed följer att revisorerna

Läs mer

Sammanträdande organ Socialnämnden Tid Tisdagen den 19 december 2017, kl. 16:00 Plats

Sammanträdande organ Socialnämnden Tid Tisdagen den 19 december 2017, kl. 16:00 Plats KALLELSE Datum 2017-12-12 Sammanträdande organ Socialnämnden Tid Tisdagen den 19 december 2017, kl. 16:00 Plats Hellqvistsalen, kommunhuset Förslag till justerare: Förslag till ersättare för justerare:

Läs mer

350 Svar på medborgarförslag - Låna ut cyklar via skolbusskorten (KSKF/2017:392)

350 Svar på medborgarförslag - Låna ut cyklar via skolbusskorten (KSKF/2017:392) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-28 Sida 1(2) 350 Svar på medborgarförslag - Låna ut cyklar via skolbusskorten (KSKF/2017:392) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Medborgarförslaget

Läs mer

Svar på medborgarförslag Bygglov över disk

Svar på medborgarförslag Bygglov över disk STRÖMSTADS KOMMUN KALLELSE/ÄRENDELISTA Kommunfullmäktige Sida 14 (37) 2015-12-17 Kf 145 Ks 179 Au 211 KS/2015-0226 Svar på medborgarförslag Bygglov över disk s förslag till Kommunfullmäktiges beslut att

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 193 Dnr KS/2017:103. Arbetsutskottets föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 193 Dnr KS/2017:103. Arbetsutskottets föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2017-11-27 1 (1) Sida 193 Dnr KS/2017:103 Motion angående rapportering av enkla hinder i publik miljö - svar Bakgrund En motion har lämnats

Läs mer

350 Svar på medborgarförslag - Låna ut cyklar via skolbusskorten (KSKF/2017:392)

350 Svar på medborgarförslag - Låna ut cyklar via skolbusskorten (KSKF/2017:392) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-28 Sida 1(2) 350 Svar på medborgarförslag - Låna ut cyklar via skolbusskorten (KSKF/2017:392) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Medborgarförslaget

Läs mer

Kontanthantering inom Folkhälsonämndens verksamheter

Kontanthantering inom Folkhälsonämndens verksamheter Tjänsteskrivelse 2013-04-17 FHN 2013.0051 Folkhälsonämnden Kontanthantering inom Folkhälsonämndens verksamheter Sammanfattning Deloitte har på uppdrag av kommunrevisorerna granskat kommunens kontanthantering

Läs mer

POSTADRESS FAKTURAADRESS TELEFON E-POSTADRESS PLUSGIRO

POSTADRESS FAKTURAADRESS TELEFON E-POSTADRESS PLUSGIRO Tjänsteskrivelse 2012-02-03 Handläggare: Stefan Larsson Årsredovisning Sammanfattning Samhällsbyggnadsnämnden gjorde ett underskott om 1 583 tkr för verksamhetsåret. Måluppfyllelsen som en helhet bedöms

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (2) 92 Dnr KS/2018:20

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (2) 92 Dnr KS/2018:20 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-05-14 1 (2) Sida 92 Dnr KS/2018:20 Medborgarförslag - Låt 18-åriga asylsökande få bo kvar i kommunens boenden - svar Bakgrund Lars Engström

Läs mer

31Medborgarförslag angående Folkets Park

31Medborgarförslag angående Folkets Park 157 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll 1 Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2013-01-09 31Medborgarförslag angående Folkets Park Dnr KF 2012/0102 Sammanfattning Ulf Berggren har föreslagit att Folkparksbyggnaden

Läs mer

Svar på medborgarförslag: Inför körförbud för hälften av alla bilar varannan dag och inför samtidigt fri kollektivtrafik

Svar på medborgarförslag: Inför körförbud för hälften av alla bilar varannan dag och inför samtidigt fri kollektivtrafik Kommunstyrelsen 2017-06-20 Kommunledningskontoret Miljö och stadsbyggnad KSKF/2016:627 Kristina Nyström 016-710 80 58 1 (2) Kommunstyrelsen Svar på medborgarförslag: Inför körförbud för hälften av alla

Läs mer