Kanotseglingens första århundrade

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kanotseglingens första århundrade"

Transkript

1 Kanotseglingens första århundrade Den skotske advokaten John Mac Gregor I samband med industrialismens genombrott i Europa lanserades ett flertal nya idrottsgrenar bl.a. i England. Hit hör kanotsporten, som spreds över Europa, främst genom den skotske advokaten John MacGregor. Hans långfärder, bl.a. i Sverige 1865 och 1869, blev på sin tid mycket uppmärksammade. Alla hans kanoter hette Rob Roy med ordningsnummer efter. En sådan kanot inköptes 1868 från England av Johan Widmark, sedermera känd som ögonläkare och professor. Han döpte sitt nyförvärv till Fanny. År 1871 köpte den kände segelsportpionjären Carl Edvard Smith ( ) på Malta en kanot, som blev känd här hemma under namnet Toto. Den var visserligen avsedd för en pojke, men Smith byggde om den i flera omgångar och utvecklade den så småningom till en god segelkanot, bl.a. genom att förlänga den från 3,10 meter till 4 meter. Under arbetet med Toto lärde sig Smith åtskilligt om kanotkonstruktion, han ritade också senare ett flertal kanottyper. Efter tjugo år såldes Toto år 1891 och gick därefter snabbt ur tiden. Smith bidrog på många sätt till kanotsportens spridning i vårt land. Han blev snart en auktoritet på området och var en flyhänt skribent. Han utgav 1873 "Om båtar och båtsegling" och medarbetade från 1881 ofta i "Tidning för Idrott", senare även i andra tidskrifter med artiklar om båtar och segling. Han översatte även en hel del engelskspråkig båtsportlitteratur. Smith höll också föredrag i ämnet, bl.a. talade han i Uppsala 1884 "om kanoter och Sverige som kanotland". Samma år publicerade han i "Tidning för Idrott" en ritning och beskrivning på en dukkanot. År 1889 gav han ut en bok som hette "Båtsegling, kanotsegling och simning". Ett par av den produktive sjöofficerens böcker har givits ut i faksimilupplagor, nämligen "Om båtar och båtsegling" (Rediviva 1973) och "Båtseglareordbok" (Stockholms Stadsmuseum1974).

2 Helsa, den första kanot som byggdes i ett större antal Från början var de flesta kanoterna varvsbyggda. Så var även Blenda som byggdes 1880 för den framstående gymnastik- och idrottsorganisatören Victor Balck ( ), kusin till C - E Smith. Den kostade 600 kronor, vilket nog måste anses vara ett högt pris även om kanoten var mycket välbyggd. De flesta av dessa tidiga kanoter var av canadagran, byggda på klink med basade spant och mahognydäck. De hade en segelyta på 6,5 m 2 fördelad på två balansloggertsegel. Enligt en samtida tidningsuppgift lär den av Smith ritade Helsa, som byggdes på Långholmsvarvet, ha tillverkats i ett hundratal exemplar. Endast tre av dessa finns dock fortfarande kvar. Helsa liksom Tyche i privat ägo samt Carmen, som av Föreningen för Kanotidrott har deponerats på Sjöhistoriska museet. Dessa tre kanoter var Smith s förstlingsverk. De byggdes 1882 och han nämner dem ofta i sina skrifter. Här kan för övrigt nämnas att Carmen medfördes av doktor Rudberg på fregatten Vanadis expedition jorden runt De farkoster som användes i kanotseglingens barndom var kombinerade segeloch paddelkanoter, cirka 4 meter långa och 0,8 meter breda. Men det experimenterades säkerligen också en hel del. En antydan om detta ger en uppgift av C. E. Smith, han säger nämligen att man under perioden vid Klarafors bruk byggde kanoter i metall istället för av "papp" som man gjort tidigare. Intressant är att notera de olika tekniska lösningar som kanotseglarna valt i England, USA och Sverige. I England gick utvecklingen mot allt tyngre båtar med bl.a. flyttbar barlast. I Amerika konstruerades redan 1892 ett glidsäte som skulle motverka krängning och minska kantringsrisken vid hård segling. Svenskarna däremot intresserade sig mera för den mera långfärdsbetonade kanoten. En sådan, Rara, byggdes 1893 av C. E. Smith. Hon hade en liten ruff för övernattning och kan därför anses vara den första kanotkryssaren. De första klubbarna som tog upp kanotidrott på sina program var Stockholms och Göteborgs Nations Båtklubbar i Uppsala Enligt en uppgift av C N Hanner i boken "Kanotbygge och Kanotidrott" (Stockholm 1919) fanns redan 1879 i Stockholm ett mindre kanotsällskap. Den första verkliga kanotklubben, Uppsala Kanotsällskap, bildades dock inte förrän den 1 maj Klubben blev emellertid inte särskilt långlivad. Enligt Uppsala Kanotförenings jubileumsskrift, "Paddelstänk" (1928), upplöstes den 1904 på grund av att medlemmarna börjat gå över till större båtar.

3 Den sammanslutning som verkligen befäste kanotidrottens popularitet här i landet var Föreningen för Kanotidrott (FKI), som i dag är Sveriges äldsta kanotklubb. Den bildades år 1900 på initiativ av Hjalmar Engman med bl.a. Arvid och Fritiof Santesson som medarbetare. Av allt att döma hade den första styrande kretsen i FKI inte någon större erfarenhet av tidigare årgångars högklassiga kanoter. Deras farkoster var relativt korta och breda. I ett försök att styra utvecklingen åt rätt håll fastställdes år 1901 av FKI en definition som bestämde "att en kanot skall vara spetsig i båda ändarna och kunna framdrivas med paddel". Man vågar nog påstå att denna definition bidrog till bättre resultat i de återkommande kombinerade paddel- och segeltävlingarna, bl.a. Lidingö runt. För att få en bättre samordning av verksamheten i de olika klubbar som uppstått eller förväntades uppstå bildades Svenska Kanotförbundet år Nya idérika konstruktörer bidrog också i hög grad till idrottens utveckling. En av de första under detta sekel var A Rosengren, som under 1900-talets första år lanserade hel bordläggning klädd med duk. Denna nyhet satte också fart på amatörbyggandet. God hjälp fick hemmabyggarna dessutom av ritningar till svenska, engelska och amerikanska kanoter som publicerades i tidningen "Nordiskt Idrottsliv". Efter ovan nämnda A Rosengren och C N Hanner kom Erik Nilsson, även känd för sina skärgårdskryssare, samt Gerhard Högborg och Albert Magnusson. Under 1910-talet började även den mycket produktive Sven Thorell att verka för bättre båtmaterial. Ingenjör Thorell avled på våren 1974 och delar av hans ritningsarkiv samt en omfattande fotosamling m.m. har senare överlämnats till Sjöhistoriska museet. De bästa av dessa konstruktörers kanotritningar har också under åren saluförts av Svenska kanotförbundet. Solstrålen med Gerhard Högborg Foto S. Th År 1903 tillämpades följande klassindelning: Klass I - paddelkanoter; Klass II - 4,8x0,82 m med 7,2 m 2 segelyta; Klass III - 4,8x1,10 m med 10 m 2 segelyta; Klass IV - kanoter försedda med glidsäte. Den sistnämnda klassen slog dock inte igenom i Sverige förrän femtio år senare. Tidigare hade man även under segling suttit på durken i kanoten, men genom Gerhard Högborgs konstruktioner, Solstrålen (1903) och Solrosen (1904), flyttade man upp på en sittbräda placerad tvärs över kanoten, motsvarande dagens hängbräda.

4 R C Anderson och Herman Lantz inför resan till St. Petersburg. Foto S. Th Ett flertal smått sensationella långfärder som genomfördes av svenskar i början av vårt århundrade. Detta bidrog i hög grad till ett allmänt ökat intresse för kanotidrotten. År 1905 paddlade Gustaf Nordin från Stockholm till Paris med kanoten Svea konstruerad av J E Carrendi. Svea var i sin tur en utveckling av den s.k. Uppsalakanoten som tidigare hade byggts av C 0 Rydelius. En uppmärksammad segling till Finland genomfördes 1908 av Herman Lantz och Gerhard Högborg. Lantz företog också under åren 1909 till 1912 flera berömda långfärder. Tillsammans med engelsmannen R C Anderson seglade och paddlade han 1909 till St. Petersburg, senare under samma år och 1910 genomförde han en soloresa genom bl. a Frankrike, Italien och Ryssland. År 1914 var han på väg till Bombay, men tvingades avbryta den långa färden i Ryssland när första världskriget bröt ut. Butterfly med Bailyrigg, Herman Lantz långfärdskanot 1907 År 1908 genomfördes en ny klassindelning varvid delningen mellan segel- och paddelkanoter blev mera markerad. Populärast bland segelkanoterna blev den oftast gunterriggade klass III B med dimensionerna 5,20x1,10 m och segelytan 10 m 2. Omkring 1910 blev den hela bordläggningen med dukklädsel allmän, sedan man upptäckt att en kanot byggd på ribb med duk var något långsammare trots att de "hela" kanoterna var tyngre.

5 III B kanoten Tjih, konstruerad av A Magnusson. Foto S Th Under de närmast följande åren utvecklades de rena kappseglarna samtidigt som långfärdskanoterna började försvinna. Detta gällde även den tidigare så populära Klass II, den s.k. segelbara paddelkanoten. Den första bermudariggen dök upp omkring 1915 i Göteborg där den först användes av Emanuel Bange. För att försöka få med även de något äldre kanotseglarna på tävlingsbanorna föreslog Erik Boström (BOA) att man skulle bilda en större kappseglingsklass, de s.k. kanotkryssarna med yawl- eller sluprigg och dimensionerna 6,00x1,20-1,30 m och 13 m 2 segelyta. Dessa kanotkryssare, som skulle vara barlastade, kallades Stockholmsklassen. Nya regler som bl.a. omfattade denna klass antogs Örnungen, en III B kanot konstruerad av A Magnusson 1924 Gunterriggen med sina kortare och därför lättstuvade rundhult passade bäst för de paddelbara kanoterna. Den började från 1923 successivt ersättas av bermudariggen. Samtidigt börjar även de slupriggade kanotkryssarna dyka upp. Nu blev man också tvungen att införa bestämmelser angående riggens höjd. Helt fribärande master lanserades överraskande år 1924 av A Magnusson. Systemet visade sig ge goda resultat.

6 På initiativ av Svenska Kanotförbundets dynamiske förste ordförande Fritiof Santesson bildades 1924 det Internationella Kanotförbundet som från början kallades Internationella Representantskapet för Kanotidrott (IRK). I samband därmed beslöts att den svenska klassen III B skulle bli internationell klass, dock utan barlast eller sittbräde. Erik Nilsson provade 1925 en planande kanot med slag i akterskeppet som skulle ge bättre bärighet på undanvind. Konstruktionen torde dock inte ha fungerat särskilt väl. Kanoten var nämligen alltför tung på grund av gällande regler angående materialdimensioner, de s.k. scantlingsbestämmelserna. Kanotförbundets utlottningskanot 1935, en A-kanot ritad av Sven Thorell Det första Europamästerskapet för klass III B anordnades De kanoter som deltog var dock av något modifierad typ och hade endast 7,5 m 2 segelyta. De kallades också A-kanoter och kunde vara slup- eller yawlriggade. År 1938 började man bygga de första E-kanoterna, d.v.s. Klass V, utan barlast men med mycket tunga centerbord. Nu var det också dags för seglare och paddlare att gå skilda vägar lämnade kanotseglarna Kanotförbundet och övergick till Seglarförbundet. Samtidigt infördes nya bestämmelser med de alltjämt gängse beteckningarna C-, D- och E-kanoter. Textilransoneringen under andra världskriget blev kännbar för kanotseglarna och ledde till ett starkt minskat amatörbyggande. Men verksamheten återupptogs snabbt efter kriget, bl.a. i Uppsala där Richard Sarby var en drivande kraft. Man åstadkom där lättare kanoter, huvudsakligen genom att korta av dem akterut och öka bredden där. Men trots modernare material kunde man inte bygga sina flytetyg tillräckligt lätta. Det var återigen scantlingsbestämmelserna som skapade problem. De första plywoodkanoterna dök upp 1950 när Pelle Lawner från Göteborg lyckades bygga ytterst enkla segelkanoter i detta material. De var ganska breda i aktern och hade ett slag i vattenlinjen. Även de rundbottnade kanoterna fick snart ett sådant slag i aktern då det visade sig att de därigenom kunde plana lättare.

7 IC kanot konstruerad av P Nethercort I Sverige introducerades 1954 den internationella 10 m 2 kanoten, IC-kanoten. Den var då en konstruktionsklass liksom alla tidigare kanottyper. Men 1971 ansåg man att utvecklingen gått så långt att IC-kanoten kunde bli en entypsklass. Den kallades under en tid aven B-kanot. C kanot Sambandet med Svenska Seglarförbundet fungerade inte som kanotseglarna hade väntat sig. Det beslöts därför 1964 att bilda ett eget förbund inom Riksidrottsförbundet. Ett försök att åstad komma en svensk entypskanot gjordes inom C-klassen 1965, där Jan Bjerström konstruerade en kanot för produktion i glasfiberarmerad plast. Man lyckades dock inte sprida den i så många exemplar att den kunde bilda en egen klass. Detta var en kort sammanfattning av de första hundra åren med kanotsegling. Vaxholm 1974, 2005 Jürgen Sass

Till följd av sina små dimensioner är "Junior" lätthanterlig men kan den, vad farten beträffar, ej mäta sig med den längre "Flygfisken".

Till följd av sina små dimensioner är Junior lätthanterlig men kan den, vad farten beträffar, ej mäta sig med den längre Flygfisken. Paddeltävlingskanoten TFYRIS>. Längd 5,196 m., bredd 0,52 m., höjd vid nollspant (9) 0,zoa m. "Fyris" ritades år 1932 för att få en bättre tävlingskanot än de förutvarande. Detta lyckades även, ty redan

Läs mer

Båten. Våran båt modell

Båten. Våran båt modell Båten Våran båt modell Vassbåten är bland dom äldsta båtarna som funnit tillsammans med flottar och kanoter. Båtar är inte den första farkost som människan konstruerat för att färdas över vatten. Det var

Läs mer

TEKNISKA BESTÄMMELSER FÖR SEGELKANOTER KLASSERNA C, D, o. E Gällande från 2007-04-01

TEKNISKA BESTÄMMELSER FÖR SEGELKANOTER KLASSERNA C, D, o. E Gällande från 2007-04-01 Svenska Kanotförbundet / Tekniska regler kanotsegling klass C, D, E 2007-03-10 1 TEKNISKA BESTÄMMELSER FÖR SEGELKANOTER KLASSERNA C, D, o. E Gällande från 2007-04-01 INTENTIONER och DEFINITIONER Segelkanoter

Läs mer

FINLANDS KANOTFÖRBUND

FINLANDS KANOTFÖRBUND FINLANDS KANOTFÖRBUND TÄVLINGSREGLER OCH STADGAR SAMT ÖVRIGA BESTÄMMELSER F Å A, vita båtar bekväma båtar snabba båtar omtyckta båtar säkra båtar * eleganta båtar förstklassiga båtar upprätthålla regelbunden

Läs mer

Selma Lagerlöf Ett liv

Selma Lagerlöf Ett liv ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ORDLISTA änka (sida 6, rad 14) en gift kvinna som förlorat sin man svärfar (sida 12, rad 8) pappa till din fru eller man pjäs (sida 12, rad 6) föreställning på teater myndig (sida

Läs mer

Innan en djupare beskrivning presenteras kan det vara på plats att repetera lite strömningslära.

Innan en djupare beskrivning presenteras kan det vara på plats att repetera lite strömningslära. KANOTENS SEGEL Med nedanstående rader avser jag att beskriva olika segelplan som kan förekomma på segelkanoter. Avsikten är att bredda kunskapen för en vidare dialog om den optimala riggen. Innan en djupare

Läs mer

nita NATIONELLT IT-ANVÄNDARCENTRUM Författare: Olle Findahl

nita NATIONELLT IT-ANVÄNDARCENTRUM Författare: Olle Findahl WORLD INTERNET INSTITUTE OLLE FINDAHL INTERNET I ETT INTERNATIONELLT PERSPEKTIV DEL 1. Internet är en teknologi för de unga, välbeställda och välutbildade. Så ser bilden ut av Internets spridning i Europa.

Läs mer

Verksamhetsberättelse. för. Varbergs NSF-scoutkår

Verksamhetsberättelse. för. Varbergs NSF-scoutkår Verksamhetsberättelse 2010 för Varbergs NSF-scoutkår Styrelse och representanter Ordförande V ordförande Sekreterare Kassör Ledamöter Seniorscoutrepr. Revisorer Revisorsuppleant Stugvärd Repr. i föräldraföreningen

Läs mer

Motorcykeln övervann avstånden och ledde till långväga turism

Motorcykeln övervann avstånden och ledde till långväga turism Motorcykeln övervann avstånden och ledde till långväga turism 17 januari 2013 Bilen övervann avstånden och öppnade möjligheter till vidsträckta resor runtom i vårt land och omvärlden, men för många män

Läs mer

Båtar byggda av betong

Båtar byggda av betong Länspumpen - Sjöfartshistorisk tidskrift sid 1(6) Båtar byggda av betong Nils Sjökvist Fartyg byggda av betong hade sin storhetstid under den första halvan av 1900-talet då det byggdes en del mindre färjor

Läs mer

Krönika. 1993 på Torshälla Golfklubb

Krönika. 1993 på Torshälla Golfklubb Krönika 1993 på Torshälla Golfklubb 10/7-93 Anette och Magnus spelade Torshällas sambotävling dagen före spelades första Brostedt Cup. Robin var febersjuk. Ingela hade nyss återtagit golfen och ville inte

Läs mer

Drakbåtstävlingar från Miluofloden till Malmös kanaler

Drakbåtstävlingar från Miluofloden till Malmös kanaler Drakbåtstävlingar från Miluofloden till Malmös kanaler Drakbåtar har en flertusenårig historia i Kina. Men det är först under de senaste decennierna som de har de spritt sig världen över. Till Sverige

Läs mer

Idrottshistoriska spåret

Idrottshistoriska spåret Idrottshistoriska spåret Idrotten har förändrats genom historien: följ det idrottshistoriska spåret genom museet och ta del av hur. Vad är idrott? Frågan är enkel men svaret är inte självklart. Hur den

Läs mer

1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F

1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F 1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F 1 DET ÄR 2652 282 71 HAR EN 350 140 141 KAN INTE 228 59 2 FÖR ATT 2276 369

Läs mer

En båtbyggare i Sunnersta

En båtbyggare i Sunnersta En båtbyggare i Sunnersta av Nils Sjöqvist, mars 2019 På Jägarvägen 6 i Sunnersta bor en båtbyggare som heter Ola Björnestedt (73). Han började en gång a bygga båtar i e ovanligt material, så kallad ferrocement.

Läs mer

11.7 Svenska Kanotslalomförbundet

11.7 Svenska Kanotslalomförbundet 11.7 Medlemsansökan Svenska Kanotslalomförbundet 11.7 Svenska Kanotslalomförbundet Förslag: RS föreslår att RF-stämman beslutar att i enlighet med RS utlåtande, avslå Svenska Kanotslalomförbundets ansökan

Läs mer

Ett epokgörande år. Ett avbrott i karriären

Ett epokgörande år. Ett avbrott i karriären Ett epokgörande år År 1914 är Oscar med och bildar Kungsörs segelsällskap, KSS. Sällskapet bestämmer sig året därpå för att låta bygga sin första lottbåt, och Oscar har snart en beställning på en skärgårdskryssare

Läs mer

Cykelns utveckling 1

Cykelns utveckling 1 Cykeln 1. Cykelns historia De första cyklarna kom i slutet av 1700-talet Ordet cykel kommer från franskans bicycle Tidiga idéer om cyklar med 3-5 hjul fanns lyckades aldrig Cykelns föregångare en sparkcykel

Läs mer

Frågor och instuderingsuppgifter till Vikingatiden

Frågor och instuderingsuppgifter till Vikingatiden Läs s 6 9 i din Historiebok! 1) Nämn tre olika varor som vikingarna sålde i andra länder. 2) Nämn fyra olika varor som vikingarna köpte i andra länder. 3) Vad hette den viktigaste handelsplatsen i Sverige

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

Innehåll. i. bakgrund: de långa linjerna. ii. neutralitetsproblem. iii. sverige och finland. Förord av utrikesminister Carl Bildt 9

Innehåll. i. bakgrund: de långa linjerna. ii. neutralitetsproblem. iii. sverige och finland. Förord av utrikesminister Carl Bildt 9 Innehåll Förord av utrikesminister Carl Bildt 9 Inledning av Mats Bergquist och Alf W Johansson 13 i. bakgrund: de långa linjerna Sverige, Norden och stormakterna 17 Ett historiskt perspektiv på ordförandeskapet

Läs mer

specifikationer Sticksvärd (daggerboards) Roder Aktre vattenballasttankar (sidtankar) Främre vattenballasttankar Riggens höjd Riggens anordning

specifikationer Sticksvärd (daggerboards) Roder Aktre vattenballasttankar (sidtankar) Främre vattenballasttankar Riggens höjd Riggens anordning specifikationer Skrovets längd (ISO 666) Längd vattenlinje (design) Längd (inkl. bogspröt) Skrovets bredd (ISO 666) Maxdjup Båtens vikt (tom) Kölanordning Sticksvärd (daggerboards) Roder Aktre vattenballasttankar

Läs mer

Georg och Edvard Scheutz första differensmaskin återfunnen

Georg och Edvard Scheutz första differensmaskin återfunnen Georg och Edvard Scheutz första differensmaskin återfunnen Av Michael Lindgren Första svenska räknemaskinen? var titeln på en notis av Tore Andersson i Daedalus 1932. Den avsåg Georg och Edvard Scheutz

Läs mer

Sveriges bilhistoriker diskuterade länge För gårdagens fordon på morgondagens vägar 1

Sveriges bilhistoriker diskuterade länge För gårdagens fordon på morgondagens vägar 1 Sveriges bilhistoriker diskuterade länge 2016-10-20 För gårdagens fordon på morgondagens vägar 1 Sveriges bilhistoriker diskuterade länge När kom bilen till Sverige? 2016-10-20 För gårdagens fordon på

Läs mer

Tyra Ljunggrens personarkiv.

Tyra Ljunggrens personarkiv. Örebro stadsarkiv Arkivförteckning Tyra Ljunggrens personarkiv. 2014-10-07 Historik Verksamhetstid 1884-1972, handlingar omfattar åren 1865-1974. Tyra Ljunggren, född Ericsson, maka till Elof Ljunggren

Läs mer

V " w. r \ ^ - 4T:.' V' ^ 4.^ ' It"' ;J\ ^ FATABUREN. r^ordiska museets och Skmsensarstvok

V  w. r \ ^ - 4T:.' V' ^ 4.^ ' It' ;J\ ^ FATABUREN. r^ordiska museets och Skmsensarstvok V " 4.^ ;J\ ^ V' ^ w. r \ ^ - 4T:.' ' It"' FATABUREN r^ordiska museets och Skmsensarstvok FATABUREN NORDISKA MUSEETS OCH SKANSENS ÅRSBOK 1961 Tradition och nutid. Grenljusstöp^ning i Bollnässtugan julen

Läs mer

Materialet har tillkommit med bistånd från följande institutioner och företag:

Materialet har tillkommit med bistånd från följande institutioner och företag: Att konstruera med stål - Läromedel för konstruktörer omfattar: Modul 1 Modul 2 Modul 3 Modul 4 Modul 5 Modul 6 Modul 7 Modul 8 Modul 9 Modul 10 Modul 11 Modul 12 Allmänna grunder Material och komponenter

Läs mer

trädgårdskulla vid Vendelsö.

trädgårdskulla vid Vendelsö. Gagnefkullan som var trädgårdskulla vid Vendelsö. Denna artikel var införd i Haninge Hembygdsgilles tidning Glimtar hösten 2009. Den är skriven av Vendelsökännaren och hembygdsforskaren Henry Hall. Anna

Läs mer

Motion 2014-01-11. Inköp av IF-båt för att stimulera kappsegling

Motion 2014-01-11. Inköp av IF-båt för att stimulera kappsegling Motion 2014-01-11 Inköp av IF-båt för att stimulera kappsegling Sida 1 av 2 Motion 2014-01- 11 Inköp av IF- båt för att stimulera kappsegling Bakgrund historik: 2013 startade ett unikt initiativ i Gäddvikens

Läs mer

Fritidsnämndens tipsrunda på Hälsans stig

Fritidsnämndens tipsrunda på Hälsans stig Datum: 8 17 oktober Fråga 1: I en animerad familjefilm får vi möta Gru som är en professionell skurk. När Gru får för sig att stjäla månen måste han ta hjälp av tre föräldralösa flickor. Vad heter filmen?

Läs mer

Tryckt hos Saligen avsomnade Georg Hantsch:s Efterlevande änka År 1669

Tryckt hos Saligen avsomnade Georg Hantsch:s Efterlevande änka År 1669 Tryckt hos Saligen avsomnade Georg Hantsch:s Efterlevande änka År 1669 INLEDNING Denna faksimilutgåva skänktes av Barbro Lundqvist till Sancta Lucia Gille i november 2016 1600-talet Den Svenska Stormaktstiden

Läs mer

Ting och tanke annars ingen teknik

Ting och tanke annars ingen teknik Ting och tanke annars ingen teknik Med teknik menar man att föremål används för ett bestämt syfte. Det är det som kapitlets namn syftar på. Ting och tanke betyder ungefär samma sak som föremål och syfte.

Läs mer

Varför djupare V-botten och större motor

Varför djupare V-botten och större motor Varför djupare V-botten och större motor Det är ofta mycket stort avstånd mellan tillgänglig kunskap och dess tillämpning i produktion och handel. Det cirkulerar många helt ogrundade slutsatser som kan

Läs mer

Eriksgatan. genom Västerås. Jouni Tervalampi

Eriksgatan. genom Västerås. Jouni Tervalampi Eriksgatan genom Västerås Jouni Tervalampi 2013 Milstenen vid den gamla Eriksgatan Milstenen vid den gamla Eriksgatan vid Köpingsvägen är ett minne från Ryska kriget 1788-1790. Milstenen står vid hörnet

Läs mer

DAGAR MED STORT D 2015

DAGAR MED STORT D 2015 DAGAR MED STORT D 2015 1 januari Nyårsdagen 5 6 januari Trettonhelgen 13 januari Tjugonde dag jul 15 januari Tulpanens dag 21 januari Kramens dag 24 januari 2015 Frufridagen* 28 januari Kungens namnsdag

Läs mer

HISTORIEN OM KARIN OCH GUNNAR GUNNAR

HISTORIEN OM KARIN OCH GUNNAR GUNNAR HISTORIEN OM KARIN OCH GUNNAR GUNNAR 1905 för mer än 100 år sedan födde Vilma Grahn en pojke som fick namnet Johan Gunnar. Gunnar var min far. Vilma hette Forsberg som ogift, men var nu gift med Frans

Läs mer

Den nordiska Folkbåten

Den nordiska Folkbåten Den nordiska Folkbåten Foton: Berth Höjer Kappsegling Den Nordiska Folkbåten är idag en av Europas mest aktiva kölbåtsklasser när det gäller kappsegling Folkbåten har blivit en klassiker som de senaste

Läs mer

FHT SEMINARIUM 20110125.

FHT SEMINARIUM 20110125. FHT SEMINARIUM 20110125. FHT seminariet hölls på Armémuseum inför ett 50-tal besökare. De tre urvalsgrupperna presenterade vardera ett av sina framtagna dokument samt gav deltagarna möjlighet att ta del

Läs mer

Alan Turing Har du någonsin undrat vem det var som uppfann datorn? Har du någonsin undrat vem det var som gav England oddsen på att vinna det andra

Alan Turing Har du någonsin undrat vem det var som uppfann datorn? Har du någonsin undrat vem det var som gav England oddsen på att vinna det andra Alan Turing Har du någonsin undrat vem det var som uppfann datorn? Har du någonsin undrat vem det var som gav England oddsen på att vinna det andra världskriget? Han hette Alan Turing. Den 12 juni, 1912

Läs mer

Träbåtskulturen lever i Domsand!

Träbåtskulturen lever i Domsand! Träbåtskulturen lever i Domsand! Av Magnus Juvén. Att segla en träbåt är att ta del av en kultur som vilar på nostalgiska minnen av den tidens stora konstruktörer och segelbåtsteorier. Hantverket är många

Läs mer

Frågor till Upplandsrundan 2008 (Version med rätt svar markerat)

Frågor till Upplandsrundan 2008 (Version med rätt svar markerat) Frågor till Upplandsrundan 2008 (Version med rätt svar markerat) Starten 1/ Skiljefråga med 2 min svarstid på numrerat papper. Det finns 340 bilmärken som börjar på A. Räkna upp så många du kan. För att

Läs mer

från konfektyrkiosk till thaikök

från konfektyrkiosk till thaikök från konfektyrkiosk till thaikök Kiosker och gatukök i ytterstaden 7 8 b l i c k ~ s t o c k h o l m d å & n u Konfektyrkiosk på Vättersvägen i Årsta. Kiosken är försedd med markiser i enlighet med kioskföreskrifterna

Läs mer

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s POLEN 2011 Jesper Hulterström V10 s 1 Jag heter Jesper Hulterström och Har varit på utlandspraktik 5/5 25/5 i Polen i en stad vid namn Tuchola. Resan varade i 3 veckor och den gjorde jag med John Pettersson

Läs mer

FRÅGA 3 Världens högsta byggnad heter Burj Khalita. Den är 828 meter hög och består av 164 våningar. Var är byggnaden uppförd?

FRÅGA 3 Världens högsta byggnad heter Burj Khalita. Den är 828 meter hög och består av 164 våningar. Var är byggnaden uppförd? Frågesportuttagningen 14.2.2018 A. Aktuellt FRÅGA 1 a. Vad heter Finlands jord- och skogsbruksminister? b. Landskapsreformen är under arbete. Vilket år upphörde länen att existera? Alternativ: * 2005 *

Läs mer

Stormaktstiden fakta

Stormaktstiden fakta Stormaktstiden fakta 1611-1718 Stormaktstiden varade i ca 100 år. Sverige var stort och hade en miljon invånare. Som levde i ett stånd samhälle. Under denna tid skaffade Sverige sig mycket makt och erövrade

Läs mer

Örebro Läns Trädgårdsaktiebolag.

Örebro Läns Trädgårdsaktiebolag. Örebro stadsarkiv Arkivförteckning Örebro Läns Trädgårdsaktiebolag. 2014-10-13 Historik Historik för. Verksamhetstid 1862- Handlingarna omfattar tiden 1859-1999 Örebro Läns Trädgårdsaktiebolag (ÖLTAB)

Läs mer

Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst

Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst Kristinehamn En plats att längta till. Lättläst 3 Välkommen till Kristinehamn Konstnären Pablo Picasso valde att ställa sin 15 meter höga skulptur Jacqueline i Kristinehamn. Han ville att skulpturen skulle

Läs mer

Medaljer. utgivna av SVENSKA AKTUARIEFÖRENINGEN

Medaljer. utgivna av SVENSKA AKTUARIEFÖRENINGEN Medaljer utgivna av SVENSKA AKTUARIEFÖRENINGEN Utgåva: 2011-10-19 1 Arne Sandström Gösta Mittag-Leffler (1846-03-16 1927-07-07) Matematiker. Professor 1877-81 vid Helsingfors Universitet och 1881-1911.

Läs mer

Lärarhandledning Den långa resan till Amerika Text och bild Joan Sandin

Lärarhandledning Den långa resan till Amerika Text och bild Joan Sandin 1 Lärarhandledning Den långa resan till Amerika Text och bild Joan Sandin Tänk dig att vara barn i 1800-talets Sverige. Du är fattig och hungrig och framtiden ser inte mycket bättre ut. Den enda utvägen

Läs mer

Klassregler för 2-Kronan

Klassregler för 2-Kronan 2005 Klassregler för 2-Kronan Myndighet Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM 2-Kronan konstruerades 1991 av Erik Thorsell. 2-Kroneförbundet antogs som klassförbund i Svenska Seglarförbundet

Läs mer

KÖPTIPS. Lennarts TRÖST

KÖPTIPS. Lennarts TRÖST Det betyder att fler vill köpa aktien, vilket i sin tur antagligen leder till att uppgången blir större. Låt inte aktierna ligga i ett bankfack, utan följ med i vad som händer och placera om enligt din

Läs mer

ItiS Väskolan HT 2002. Din Kropp. Projekt av Arbetslag D / Väskolan

ItiS Väskolan HT 2002. Din Kropp. Projekt av Arbetslag D / Väskolan Din Kropp Projekt av Arbetslag D / Väskolan DIN KROPP Introduktion Vårt arbetslag hör hemma på Väskolan utanför Kristianstad. Vi undervisar dagligen elever i åk 6-9, men har i detta projekt valt att arbeta

Läs mer

Denna hemsida är en krönika över förfäder och platser med anknytning till Carl Johan Hjälme

Denna hemsida är en krönika över förfäder och platser med anknytning till Carl Johan Hjälme 1 Denna hemsida är en krönika över förfäder och platser med anknytning till Carl Johan Hjälme Hållnäs är halvön i nordligaste Uppland. Det är i huvudsak där och i Gävle som mina rötter finns. Hållnäs har

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Ombyggnad av en S30. - separat matplats/salong, dvs i praktiken minst 6 kojplatser

Ombyggnad av en S30. - separat matplats/salong, dvs i praktiken minst 6 kojplatser Ombyggnad av en S30 Nedanstående beskrivna renovering torde vara den mest genomgripande som har gjorts på en S30. Jag har inte sett båten själv, men har hört den lovordas av andra och med med vetskap om

Läs mer

I mars 1927 köps hon till Stocken av ett partrederi med lika ägarandelar bestående av Joakim Edvardsson (befälhavare) och Bernhard Andersson.

I mars 1927 köps hon till Stocken av ett partrederi med lika ägarandelar bestående av Joakim Edvardsson (befälhavare) och Bernhard Andersson. 1 Tremastskonaren META Bild 1. Tremastskonaren Meta med last i en Östersjöhamn. Skonaren Meta byggdes i ek på varvet Carl Holzerland jr i Barth 1 (på tyska Östersjökusten, väster om Stralsund). Hon sjösattes

Läs mer

1. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp.

1. Mycket tidigt på första dagen i veckan kom de till graven då solen gick upp. Markus 16 (16:1-8) Jesus uppstår ur graven 1 När sabbaten var över, köpte Maria från Magdala, Maria, Jakobs mor, och Salome välluktande oljor för att gå och smörja honom. 2 Mycket tidigt på första dagen

Läs mer

Ekerö Squaredancers De första åren

Ekerö Squaredancers De första åren 1 Ekerö Squaredancers De första åren Av Bruno Nilsson 28 januari 1982 samlades 20 nyfikna elever till den första Squaredanskursen på Ekerö i Ekebyhovsskolans matsal. Kursen hölls av Medborgarskolan och

Läs mer

Britt-Lis Erlandsson Evalisa Agathon

Britt-Lis Erlandsson Evalisa Agathon Britt-Lis Erlandsson Evalisa Agathon Bokmärken Pappersdockor Bonader Redaktörer Kerstin Bergengren Anne-Marie Jacobsson Av samma författare har Atremi AB även givit ut följande böcker: Svenska bokmärken

Läs mer

Paris i början av maj 2009

Paris i början av maj 2009 Paris i början av maj 2009 Liljekonvaljens tid 1:a maj firas med liljekonvaljer som kostar förvånansvärt många pengar. Små buketter som inhandlas och kostar upp till 1,5 euro per stängel. Överallt kunde

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan?

2. Varför ville både Österrike- Ungern och Ryssland ha kontroll över vad som hände på Balkan? Instuderingsfrågor till : Första världskriget 1. Vilka var orsakerna till kriget? Orsaker till kriget var bl.a. Nationalismen var stor i alla Europas länder Tyskland ville behålla de gränserna de hade

Läs mer

Idrottshistoriska spåret. Idrotten har förändrats genom historien: följ det idrottshistoriska spåret genom museet och ta del av hur.

Idrottshistoriska spåret. Idrotten har förändrats genom historien: följ det idrottshistoriska spåret genom museet och ta del av hur. Idrottshistoriska spåret Idrotten har förändrats genom historien: följ det idrottshistoriska spåret genom museet och ta del av hur. Idrottshistoriska spåret Vad är idrott? Frågan är enkel men svaret är

Läs mer

Omega 42 SWE 166 FruC

Omega 42 SWE 166 FruC Omega 42 SWE 166 FruC Båtdata Konstruktör: Peter Norlin, Skrov, mast och rigg Deplacement: 8,7 ton Köl: 3750 kg Djupgående: 1,78 m LOA: 12,8 m LWL: 10 m Bredd: 3,1 m Mast likränna: 15,5 m Bom: 5 m I: 14,4

Läs mer

VÄRMLANDS IDROTTSVETARE 2017

VÄRMLANDS IDROTTSVETARE 2017 Semifinal 2 VÄRMLANDS IDROTTSVETARE 2017 Onsdagen den 10 maj 2017 Tävlingstiden är 15.00-16.00 Semifinalerna direktsänds i Radio Värmland 9 och 10 maj. Finalen direktsänds i radion fredagen den 12 maj.

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

ENKEL Historia 7-9 ~ del 2 2

ENKEL Historia 7-9 ~ del 2 2 ENKEL Historia 7-9 ~ del 2 2 DEMOKRATI I SVERIGE Folkrörelser Under 1800-talet var det många människor, som tyckte att de levde i ett orättvist samhälle. Tillsammans bildade de föreningar, som hade en

Läs mer

Märtha Brydolf Pionjär i Kristinehamn

Märtha Brydolf Pionjär i Kristinehamn Märtha Brydolf Pionjär i Kristinehamn Gunnel Hansson Uppväxt och ungdomsår Märtha Forssblad föddes 1868 på Sjöbonäs gård utanför Hjo som äldsta barn till patron Jacob Forssblad och hans hustru Augusta,

Läs mer

Motionsidrott för glädje och gemenskap

Motionsidrott för glädje och gemenskap Motionsidrott för glädje och gemenskap Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet Besöksadress: Fiskartorpsvägen 15A, 114 73 Stockholm Telefon växel: 08-699 60 00 info@korpen.se Hemsida: www.korpen.se Lär

Läs mer

IN MEMORIAM BIRGER JARL

IN MEMORIAM BIRGER JARL IN MEMORIAM BIRGER JARL I en ålder av 76 år avled natten till söndagen 18 jan. 1959 SJOkapten Birger Jarl. Kapten Jarl stred de sista åren med en ohälsa, men var till endast för ett knappt halvår sedan

Läs mer

Fabola Campus - 30 års båtutveckling

Fabola Campus - 30 års båtutveckling Fabola Campus - 30 års båtutveckling Text: Göran Bergström Bilder : Bavaria, Sverige Källa: www.divayachts.se Trycksaken får ej mångfaldigas eller användas för kommersiellt bruk I slutet av 1970 talet

Läs mer

FEBER BRÖLLOPS ÄR BRÖLLOP EN DEL AV DIN AFFÄRSVERKSAMHET? Stockholm Malmö Göteborg. Då bör du ställa ut på våra mässor! stad!

FEBER BRÖLLOPS ÄR BRÖLLOP EN DEL AV DIN AFFÄRSVERKSAMHET? Stockholm Malmö Göteborg. Då bör du ställa ut på våra mässor! stad! ÄR BRÖLLOP EN DEL AV DIN AFFÄRSVERKSAMHET? Då bör du ställa ut på våra mässor! Bröllopsfeber i din stad! Stockholm Malmö Göteborg Våra bröllopsmässor i Stockholm, Malmö och Göteborg har på några års tid

Läs mer

Territorialhavet breddas

Territorialhavet breddas --------------------.------ - - ----- CAY HOLMBERG: Territorialhavet breddas Förmodligen är det inte många som vet att den l juli i år ökas Sveriges yta med tio procent. Då breddas nämligen Sveriges territorialhav

Läs mer

På grund igen. Ny olycka Även Vale på grund!

På grund igen. Ny olycka Även Vale på grund! 1980 På grund igen OJ, Oj, OJ... När marinen övar så går dom grundligt till väga. Bokstavligt talat, alltså. För gårdagens övningar hann knappt börja förrän patrullbåten P 154 Mode rände upp på grund.

Läs mer

Gamla Handen eller Kilen är rubriken på detta foto av en tavla som finns i Gillets arkiv, konstnären är okänd.

Gamla Handen eller Kilen är rubriken på detta foto av en tavla som finns i Gillets arkiv, konstnären är okänd. Mer om Handen. Gamla Handen eller Kilen är rubriken på detta foto av en tavla som finns i Gillets arkiv, konstnären är okänd. Sven Klasenius artikel (Läs den här) om teorin om hur ortsnamnet Handen kommit

Läs mer

Minnesporträtt av Befälhavaren, Kapten Erik Edgren

Minnesporträtt av Befälhavaren, Kapten Erik Edgren Minnesporträtt av Befälhavaren, Kapten Erik Edgren 1918 2008. Personbiografier i serien om Johnson Lines personal är skriven av Sven-Erik Nyberg 2013. Version 3, 2013. 1 Jag vill gärna skriva ett litet

Läs mer

Intervju med Max Salminen / SWE 33

Intervju med Max Salminen / SWE 33 Intervju med Max Salminen / SWE 33 Max Salminen - en lycklig svensk Finnjolleseglare, som firar med svenska flaggan, efter att han blivit världsmästare i Balatonsjön, Ungern i september 2017. Max, får

Läs mer

Skapa bilder med digitala, och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.

Skapa bilder med digitala, och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material. SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om vikingarna. I boken får vi veta hur det var att vara en viking. Vi får svar på en del frågor, till exempel: Vad hade kvinnorna för arbetsuppgifter?

Läs mer

FEBER BRÖLLOPS ÄR BRÖLLOP EN DEL AV DIN AFFÄRSVERKSAMHET? Stockholm Malmö Göteborg. Då bör du ställa ut på våra mässor! stad!

FEBER BRÖLLOPS ÄR BRÖLLOP EN DEL AV DIN AFFÄRSVERKSAMHET? Stockholm Malmö Göteborg. Då bör du ställa ut på våra mässor! stad! ÄR BRÖLLOP EN DEL AV DIN AFFÄRSVERKSAMHET? Då bör du ställa ut på våra mässor! Bröllopsfeber i din stad! Stockholm Malmö Göteborg Våra bröllopsmässor i Stockholm, Malmö och Göteborg har på några års tid

Läs mer

Gymnasiearbete Datum. Uppsatsens rubrik. Ev. underrubrik. Ditt namn, klass Handledarens namn

Gymnasiearbete Datum. Uppsatsens rubrik. Ev. underrubrik. Ditt namn, klass Handledarens namn Gymnasiearbete Datum Uppsatsens rubrik Ev. underrubrik Ditt namn, klass Handledarens namn Sammanfattning En uppsats har en kort, inledande sammanfattning av hela arbetet. Den kommer inledningsvis men skrivs

Läs mer

THE RACE BEHIND THE SCENES

THE RACE BEHIND THE SCENES Designarbetet är väldigt omfattande och man arbetar med tusen små projekt. Vi experimenterade mycket med vinklar och placering av daggerboards. Det påverkar båtens balans mycket men vi är nöjda med den

Läs mer

Motion nr 1. Motion angående AIK FF:s förhållningssätt i den s.k. 51 % -frågan. Bakgrund:

Motion nr 1. Motion angående AIK FF:s förhållningssätt i den s.k. 51 % -frågan. Bakgrund: Motion nr 1 Motion angående AIK FF:s förhållningssätt i den s.k. 51 % -frågan Bakgrund: Den s.k. 51 % -regeln, som i Riksidrottsförbundets (RF) stadgar (11:e kap. 3a ) reglerar i vilken mån externt ägande

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 juni 2004 T 261-03 KLAGANDE PB Ombud: advokaten JL MOTPART Svenska Röda Korsets Centralstyrelse, 802002-8711, Box 17563, 118 91 STOCKHOLM

Läs mer

TINGSRYD TINGSRYD TINGSRYD LBC LBC LBC. 75 år på väg TINGSRYDS LBC 1939-2014

TINGSRYD TINGSRYD TINGSRYD LBC LBC LBC. 75 år på väg TINGSRYDS LBC 1939-2014 75 år på väg S 1939-2014 1 Året var 1939 Tidig styrelse samlad och uppställd för gruppfotografering. Åkerierna skulle organisera sig i åkeriföreningar/lastbilscentraler (samlas under ett tak) som i sin

Läs mer

Kanotseglaren. Sidan 1 Nyhetsbrev Juni 2011 SM 2011 på GKF GKF 100 år! Var är D 66? Min kanot! Kollibri byggs.

Kanotseglaren. Sidan 1 Nyhetsbrev Juni 2011 SM 2011 på GKF GKF 100 år! Var är D 66? Min kanot! Kollibri byggs. Kanotseglaren Sidan 1 SM 2011 på GKF GKF 100 år! Var är D 66? Min kanot! Kollibri byggs. Sidan 2 Nu är det sommar Många känner nog precis som jag att förväntningen och spänningen har byggts upp inför de

Läs mer

Klassregler för. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM

Klassregler för. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM Klassregler för Nova-klassen Myndighet Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM Nova konstruerades 1981 av Peter Norlin. Nova antogs 2001 som klassförbund i Svenska Seglarförbundet

Läs mer

Kusten är. av jonas mattson. 58 home & country

Kusten är. av jonas mattson. 58 home & country Kusten är klar av jonas mattson Thomas och Helen i Göteborg har genom åren byggt flera hus i New England-stil. Om man inte visste bättre skulle man vid åsynen av deras lyckade byggnationer kunna svurit

Läs mer

Svenska IF-båtförbundet Swedish IF-boat Association KALLELSE TILL SVENSKA IF-BÅTFÖRBUNDETS ÅRSMÖTE

Svenska IF-båtförbundet Swedish IF-boat Association KALLELSE TILL SVENSKA IF-BÅTFÖRBUNDETS ÅRSMÖTE KALLELSE TILL SVENSKA IF-BÅTFÖRBUNDETS ÅRSMÖTE Tid: Söndagen den 18 januari 2015 klockan 12:30 till 16.30 (cirka) Plats: Klubbhuset, Segelsällskapet Gäddviken i Nacka Ring: Lars Gradén 0705-454694 eller

Läs mer

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2

De gröna demonerna. Jorden i fara, del 2 De gröna demonerna Jorden i fara, del 2 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-35-4 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

1 Analog TV. Televisionens historia

1 Analog TV. Televisionens historia 1 Analog TV Kapitel 1 Analog TV Televisionens historia Utvecklingen av televisionen startade officellt 1884 i och med att tysken Paul Nipkow tog patent på ett mekaniskt televisionssystem tillsammans med

Läs mer

Språket i det svenska SAMhället

Språket i det svenska SAMhället Språket i det svenska SAMhället där Onkel Sam befaller: Att använda svenska och att få ALL offentlig information på svenska i Sverige borde betraktas som en medborgerlig rättighet. Det tog ändå sin tid

Läs mer

Sveriges äldsta Golfskatt?

Sveriges äldsta Golfskatt? Sveriges äldsta Golfskatt? Vandringspokal i Golf från 1906 Efter tredje inteckningen på fyra år togs denna vandringspokal för alltid av Tor Törnsten 1909. Sannolikt Sveriges äldsta Golfpokal. En klenod!

Läs mer

Nästan 400 mil på fem dagar!

Nästan 400 mil på fem dagar! Nästan 400 mil på fem dagar! Tidigt tisdag morgon den 16 januari startade Mikael Nilsson / SWE 61, Fredrik Tegnhed / SWE 5 och undertecknad från Karlstad. När vi vaknade snöade det ganska mycket. Som tur

Läs mer

PROJEKT UNGDOM OCH SEGLING. Ett projekt inom samhällstjänst i Långedrags Rotaryklubb

PROJEKT UNGDOM OCH SEGLING. Ett projekt inom samhällstjänst i Långedrags Rotaryklubb PROJEKT UNGDOM OCH SEGLING Ett projekt inom samhällstjänst i Långedrags Rotaryklubb TANKE IDÈ BESLUT Diskussioner om rekryteringsbas till GKSS seglarskolor väckte tanken; Seglingens Slatan bor inte i Örgryte

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Spänningen stiger hamnar centret i Göteborg?

Spänningen stiger hamnar centret i Göteborg? Spänningen stiger hamnar centret i Göteborg? I början av sommaren avgörs om det världsledande centret för hållbar stadsutveckling hamnar i Göteborg. Det tredje seminariet i serien Mellanrum ägnades åt

Läs mer

Barbro Dahlbom-Hall Konsult AB

Barbro Dahlbom-Hall Konsult AB CV BARBRO DAHLBOM-HALL 1967 Examen vid Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet. 1967-1969 Byråsekreterare Statens Personalutbildningsnämnd (PUN) med ansvar för amanuensutbildning 1969-1976

Läs mer