Handläggning av nedskräpningsärenden. Miljösamverkan Värmland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handläggning av nedskräpningsärenden. Miljösamverkan Värmland 2011-05-03. www.miljosamverkanvarmland.se"

Transkript

1 Miljösamverkan Värmland Handläggning av nedskräpningsärenden Miljösamverkan Värmland Projektledare Britt Carlsson c/o Karlstads Kommun tel Karlstad e-post:

2 2 Innehållsförteckning Inledning...3 Syfte...3 Avgränsning...3 Vad är nedskräpning?...3 Lagrum...3 Miljöbalken (1998:808)...3 Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning...4 Plan- och bygglagen...4 Väglag (1971:948)...5 Lagrådsremiss...5 Rutin...6 Domar...7 Bilaga 1- Förslag till skrivelse Anmälan misstänkt brott...9 Bilaga 2- Förslag till beslut Föreläggande att städa...10 Bilaga 3 -Kontaktuppgifter poliser och åklagare...12

3 3 Inledning I verksamhetsplanen för 2011 som fastställdes av styrgruppen beslutades att Miljösamverkan Värmland ska ta fram rutiner för handläggning av nedskräpningsärenden.. Önskemål om att ta fram dessa rutiner framfördes från miljökontoren i den enkät om kommande års verksamhet som miljösamverkan skickat ut till de deltagande kommunerna. Rutinen har tagits fram av Britt Carlsson, synpunkter har lämnats av miljökontoren och miljöbrottsutredarna hos polismyndigheten. Syfte Det övergripande syftet är att ta fram enkla rutiner, som är förankrade hos polismyndigheten, för handläggning av nedskräpningsärenden. Avgränsning Rutinerna omfattar i första hand den form av nedskräpning där det inte klart kan avgöras vem nedskräparen är. Platsen för denna form av nedskräpning är ofta intill vändplanen på en skogsväg eller mindre trafikerad grusväg. Ofta ser skräpet ut att härröra från en flyttning eller liknande. Dessa rutiner gäller ej nedskräpning som riskerar utsläpp i någon form till exempel, markföroreningar, eldning etc. I bilagda förslag till beslut om föreläggande om städning omfattas utöver vanligt skräp även farligt avfall och skrotbilar. När det gäller skrotbilar, bör dessa hanteras på annat sätt än vad som framgår i dessa rutiner, ofta har väghållare och kommunens tekniska förvaltning rutiner för handläggning av dessa, på finns tydlig och bra information om regler rörande skrotbilar. Vad är nedskräpning? Av motiven till 29 kap. 7 MB och 15 kap. 30 MB (prop. 1997/98:45) framgår att med skräp avses bl.a. plåt, glas, plast, papper, avfall eller annat liknande. I definitionen plåt ingår t.ex. ett bilvrak. För att kunna döma någon för nedskräpning eller förelägga t.ex. en fastighetsägare att forsla bort exempelvis ett fordonsvrak krävs att upplägget anses utgöra nedskräpning samt att det hela skett på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till. Lagrum Miljöbalken (1998:808) Allmänna hänsynsreglerna 2 kap 3 Alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd skall utföra de skyddsåtgärder, iaktta de begränsningar och vidta de försiktighetsmått i övrigt som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten eller åtgärden medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. I samma syfte skall vid yrkesmässig verksamhet användas bästa möjliga teknik. Dessa försiktighetsmått skall vidtas så snart det finns skäl att anta att en verksamhet eller åtgärd kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön.

4 4 Nedskräpning 15 kap. 30, Ingen får skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till. Straffansvar 29 kap. 7 MB Den som med uppsåt eller av oaktsamhet skräpar ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till döms för nedskräpning till böter eller fängelse i högst ett år. 26 kapitlet, 2 MB: "Tillsynsmyndigheten skall anmäla överträdelser av bestämmelser i balken eller i föreskrifter som har meddelats med stöd av balken till polis- eller åklagarmyndigheten, om det finns misstanke om brott." Föreläggande/ förbud 26 kap 9 MB En tillsynsmyndighet får meddela de förelägganden och förbud som behövs i ett enskilt fall för att denna balk samt föreskrifter, domar och andra beslut som har meddelats med stöd av balken skall efterlevas. Mer ingripande åtgärder än vad som behövs i det enskilda fallet får inte tillgripas 26 kap 14 MB Beslut om föreläggande eller förbud kan förenas med vite. Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning Renhållningsansvar 4, Om andra platser utomhus än som avses i 2 där allmänheten får färdas fritt har skräpats ned eller annars osnyggats, är kommunen skyldig att återställa platsen i sådant skick som med hänsyn till ortsförhållandena, platsens belägenhet och omständigheterna i övrigt tillgodoser skäliga anspråk. Dessa bestämmelser skall inte tillämpas, om skyldigheten skall fullgöras av någon annan enligt lag eller annan författning eller särskilda föreskrifter Plan- och bygglagen (2010:900) Tomtmark För tomtmark är PBL tillämpligt och enligt denna ska fastighetsägaren hålla tomten i vårdat skick. Enligt PBL ska fastighetsägaren även ta hänsyn till säkerhet och trafiksäkerhet. Från den 2 maj 2011 gäller PBL (2010:900), 8 kap: 15 En tomt ska hållas i vårdat skick och skötas så att risken för olycksfall begränsas och betydande olägenheter för omgivningen och för trafiken inte uppkommer. 16 Det som gäller i fråga om vård och skötsel av en tomt enligt 15 ska i skälig utsträckning också tillämpas på allmänna platser och på områden för andra anläggningar än byggnader.

5 5 Väglag (1971:948) Vägområde Väghållaren är enligt väglagen skyldig att städa inom vägområde, vilket utgör vägen samt yttre gräns för vägdike. 26 Väg ska hållas i ett för samfärdseln tillfredsställande skick genom underhåll, reparation och andra åtgärder. Genom renhållning ska vägområdet hållas i ett sådant skick att olägenheter för människors hälsa förebyggs eller avhjälps och så att skäliga trevnadshänsyn blir tillgodosedda. Detsamma gäller i fråga om mark till en bredd av 25 meter intill parkeringsplats eller rastplats som är väganordning, i den mån allmänheten har tillträde till marken. Inom områden med detaljplan gäller detta stycke endast områden för motorväg eller motortrafikled. Ytterligare krav i fråga om renhållning inom områden där detta stycke gäller får inte ställas med stöd av miljöbalken. De åtgärder som behövs för sådana ändamål som anges i första och andra styckena räknas till drift av väg. Till drift av väg räknas också serviceåtgärder och förbättringsåtgärder. Om särskilda skäl föreligger, får Trafikverket besluta om inskränkning i skyldigheten att vidta åtgärder för drift av väg. Trafikverket får i ett sådant beslut ange de villkor som behövs. Lag (2010:92). Lagrådsremiss En ny straffbestämmelse om nedskräpning i begränsad omfattning föreslås i en lagrådsremiss som regeringen beslutat om. Enligt förslaget ska sådan nedskräpning kallas nedskräpningsförseelse och enbart kunna leda till penningböter. Syftet med regeringens förslag är att det ska kunna bli enklare att ställa den som skräpar ned till svars. Lagförslagen föreslås träda ikraft den 1 juli 2011.

6 6 Rutin Denna rutin förutsätter att man har klargjort rollerna inom kommunen och att 4 lag om gaturenhållning och skyltning tillämpas, dvs kommunen har ett renhållningsansvar även utanför detaljplanelagt område, (se MÖD 2006:63). Dessa rutiner är tänkta att användas vid sådan nedskräpning där det inte är klargjort vem som skräpat ned. När det gäller skräp där man vet vem nedskräparen är (till exempel fastighetsägaren/ verksamhetsutövaren) kontaktas denne och föreläggande enligt 26 kap 9 Miljöbalken kan användas. Detta kan till exempel gälla när det rör skräp intill en lantgård eller verksamhet. Dessa rutiner är tänkta att användas vid normal nedskräpning alltså inte om man bedömer att det är miljöbrott som föranlett föroreningar av mark eller vatten eller dylikt. I sådana fall bör miljöpolis kontaktas och anmälan skickas till Åklagarmyndigheten i Göteborg. 1. Klagomål/ kännedom om nedskräpning. Ta reda på: - typ av avfall/skräp och om det är miljöfarligt, - plats (fastighetsbeteckning, vägbeskrivning), - vet den klagande hur länge skräpet legat där, - klagandens namn och telefonnummer (om denne inte är anonym), för eventuellt kompletterande uppgifter. 2. Registrering av ärendet. 3. Inspektion på plats: - fotografera, såväl översiktsbild som närbilder behövs, - dokumentera skriftligt (vad består nedskräpningen av), - leta efter namnuppgifter (sluta inte leta efter endast ett fynd), - markera på karta. 4. Hittas namnuppgifter görs en polisanmälan. Kontakta polisen vid tveksamheter, i första hand miljöbrottsutredare i andra hand närpolisen, se bilagda kontaktuppgifter. Förslag till skrivelse finns i bilaga Ärendet vidarebefordras till tekniska/renhållningen för uppstädning. Är det inom vägområde är det väghållaren ansvar att städa upp. 6. Om nedskräparen blir fälld eller erkänner, kan kommunen/ väghållaren begära ersättning för städningen, vilket kan preciseras i polisanmälan. 7. Ärendet avslutas.

7 7 Domar Regeringsrätten har i ett avgörande, RÅ 1993 ref 41 angett att följande ska gälla för att nedskräpning ska vara aktuellt: en förutsättning för tillämpning av bestämmelserna är att det rör sig om föremål som en enskild slängt ifrån sig eller lämnat kvar i naturen eller som dumpats eller kvarlämnats i anslutning till ett arbetsföretag. Föremålet måste vara synligt och kunna bedömas som värdelöst. I en dom från Svea hovrätt den 9 oktober 2001, mål nr B uttalades att följande ska gälla för straffbar nedskräpning föremålet på grunder som i möjligaste mån är objektiva framstår som övergivet, så gott som värdelöst och främmande på ett negativt och påtagligt sätt för den miljö där det finns. Fällande domar i nedskräpningsärenden Person som vid en skogsväg lämnat bl.a. plastemballage och diverse rester efter renovering i sitt hus dömdes till dagsböter (namnetikett hittes på platsen), Östersunds tingsrätt mål nr B En man som drev en näringsverksamhet hade kastat säckar med mögligt bröd och skämt matavfall i kartonger utanför en återvinningsstation dömdes till dagsböter, Göta Hovrätt mål nr 1999-B Flera fällande domar rör nedskräpning intill återvinningsstationer där man kastat utanför dessa då stationen varit stängd (Göta hovrätt B , Sundsvalls tingsrätt B m fl). En man som hade tömt en släpkärra med löv vid en vändplats på en skogsväg dömdes för nedskräpning till 30 dagsböter, (Sundsvalls tingsrätt B ). En man förelades i en dom från Miljööverdomstolen den 13 april 2007, mål nr M , att vid vite om kr bortforsla ett bilvrak på sin fastighet. Vraket ansågs vanprydande för närboende och passerande personer och uppställningen av fordonet utgjorde nedskräpning. Att fordonet i viss mån användes av en privatperson för att träna svetsning ändrade ej bedömningen. En kvinna dömdes till penningböter 600 kr för nedskräpning. Hon hade uppsåtligen slängt en glasflaska i marken så att den splittrades invid en mack dit allmänheten haft tillträde och insyn, Örebro tingsrätt, mål nr B En renägare dömdes till dagsböter för nedskräpning. I samband med utfordring av renar spreds hö fläck vis ut inom ett större område och kvarlämnades vid uppbrott. Höet var vanprydande och medförde rent utseendemässigt otrevnad för allmänheten och gärningen ansågs ej ringa, Högsta domstolen 1984-B 193.

8 8 Icke fällande domar i nedskräpningsärenden: En man hade förankrat sitt fartyg vid en strand inom ett naturreservat mer än två dagar. Han fälldes ej för nedskräpning då det ej var styrkt att fartyget, som var rostigt med krossade rutor och en del klotter, var övergivet. (dock fälld för brott mot förordningen om områdesskydd enligt miljöbalken), Svea hovrätt mål B En lantbrukare hade en uppställd gödselspridare på egen tomt intill en riven ladugård. Det kunde ej visas att den kvarlämnats/ dumpats eller att den påverkade miljön på ett främmande och negativt sätt. Östersunds tingsrätt, miljödomstolen 2006-M 242. En person som lagt fyllnadsmassor innehållande bland annat betong, kabel, plast och asfaltsrester, i samband med anläggandet av en väg. Åtal avseende nedskräpning ogillades. Dock fälld för otillåten miljöverksamhet till dagsböter, Hovrätten över Skåne och Blekinge, mål nr B Män som tippat rivningsmassor på en vändplan vid en skogsväg i syfte att förbättra skogsvägen. Trots att massorna var vanprydande tjänade de ett förnuftigt ändamål varför åtalet ogillades, Hovrätten över Skåne och Blekinge, mål nr B Sammanfattning Krav för nedskräpning är att: Allmänheten har tillträde eller insyn till platsen, eller vara synligt på avstånd. Det upplagda materialet anses vanprydande och värdelöst och ej tänkt att användas. Materialet framstår som negativt och påtagligt främmande i den miljö det finns. Även biologisk nedbrytbart material såsom, t.ex. löv och hö, kan anses som nedskräpning.

9 9 Bilaga 1- Förslag till skrivelse Anmälan om misstänkt brott Polismyndigheten Värmland Box Karlstad Anmälan om misstänkt brott, Nedskräpning Miljöförvaltningen anmäler misstanke om brott gällande nedskräpning på fastigheten X, X kommun (se bifogad karta). Ärendet Anonymt klagomål rörande nedskräpning inkom datum XXXX till miljöförvaltningen. En inspektion gjordes med anledning av detta den XX mån 20XX. Vid inspektionen gjordes följande noteringar: Nedskräpningen utgjordes bland annat av xxxx, xxx, xx och dessa framstår som vanprydande och främmande för den miljö den finns i. Skräpet var placerat intill en skogsbilväg/ vändplats etc och således på en plats dit allmänheten har tillträde och insyn. Bland skräpet fanns brev med adressuppgifter (bifogas). I och med säkrande av vissa spår och att dokumentation gjorts på plats har miljöförvaltningen ansett sig kunna ge kommunens renhållningsavdelning i uppdrag att forsla bort skräpet. Lagstöd Nedskräpningen strider mot kapitlet miljöbalken. Denna paragraf är straffsanktionerad i 7 29 kapitlet miljöbalken med påföljden böter eller fängelse i högst ett år. Miljöförvaltningen önskar underrättelse om eventuell dom i ärendet då XXXXXX kommun i efterhand kommer att debitera kostnaden för bortforslandet av skräpet. Kommunens kostnader för städningen uppgår till x kronor (om detta är känt) Kontakta gärna undertecknad vid eventuella frågor. NN Inspektör Bilaga: Fotografier tagna xxxxxx från nedskräpningsplatsen Karta med platsen för nedskräpning markerad Upphittat material i form av xxx

10 10 Bilaga 2- Förslag till beslut Föreläggande att städa Fastighetsbeteckning, kommun, föreläggande (ev. vid vite) att vidta åtgärder enligt miljöbalken. Dnr: xxxxxxxxxxx Ärende Beskrivning av omständigheterna på plats och ärendegången. Lagstöd Enligt 15 kap 30 miljöbalken (1998:808) får ingen skräpa ned utomhus på en plats där allmänheten har tillträde eller insyn till. Enligt 2 kap 3 miljöbalken är alla skyldiga at vidta skyddsåtgärder och försiktighetsmått om det finns risk att verksamheten medför negativ påverkan på människors hälsa eller miljön. Tillsynsmyndigheten får enligt miljöbalken 26 kap 9 förelägga att följa miljöbalkens bestämmelser och enligt 26 kap 14 förelägga med vite. Uppgifter och handlingar som behövs för tillsynen får begäras in med stöd av 26 kap 21 Miljöbalken. Bedömning Miljökontoret bedömer att förvaringen på ängen intill ladugårdens östra sida i form av uttjänta jordbruksredskap, spisar, däck, innebär en nedskräpning, då det är vanprydande och att allmänheten har tillträde och insyn till platsen. Förbud mot nedskräpning riktar sig till alla som skräpar ned. Uppställning av skrotbilar, oljefat, batterier, medför en risk för förorening av mark och grundvatten, även risk för påverkan av närliggande vattentäkter föreligger. Miljökontoret har påtalat dessa risker för XX såväl muntligt som i inspektionsmedelanden, trots detta har rättelse inte skett, varför ett förläggande vid vite bedöms nödvändigt. Beslut Vanligt avfall skräp Miljönämnden förelägger vid ett vite av kronor, NN, personnummer, adress att senast skicka tvättmaskinen, däck, plastdunkar, soffor och övrigt avfall som framgår av fotografier bilaga 1-8 till avfallsanläggning. Detta beslut är fattat med stöd av 26 kap 9, 14 Miljöbalken och med hänvisning till 2 kap 3 Miljöbalken.

11 11 Farligt avfall Miljönämnden beslutar vid ett vite av kronor att förlägga ägaren till fastigheten beteckning, Namn, personnummer, att senast , transportera bort farligt avfall i form av bilbatterier, spillolja som framgår av fotografier bilaga 1-4, till godkänd mottagningsanläggning. Miljönämnden förelägger NN etc vid ett vite av 2000 kronor att senast 10 veckor efter delgivning, sända in kopia på transportdokument alternativt mottagningsbevis för det farliga avfallet.(gäller ej hushållens farliga avfall och då stöds beslutet också på kap MB) Detta beslut är fattat med stöd av 26 kap 9, 14 Miljöbalken och med hänvisning till 2 kap 3 Miljöbalken. Skrotbilar Miljönämnden förelägger NN, persnr, adress, vid ett vite av kr att senast 8 veckor efter delgivning forsla bort följande fordon från fastigheten till auktoriserad bilskrotningsanlägging: bil reg nr NNN XXX bil regnr, buss reg. nr. Miljönämnden förelägger NN etc vid ett vite av 2000 att senast 10 veckor efter delgivning, sända in kvitto från bilskroten på fordonen som skrotats. Detta beslut är fattat med stöd av 26 kap 9, 14 och 21 Miljöbalken och med hänvisning till 2 kap 3 Miljöbalken. Bilagor: Anvisning om överklagande Fotografier daterade

12 12 Bilaga 3 -Kontaktuppgifter poliser och åklagare Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål Det finns 4 olika åklagare och inkomna ärendena lottas på någon av dem. Det är ingen som har Värmland specifikt Jörgen Lindberg (samordningsansvar) Kristina Persson Magnus Clase Maria Johansson Helene Carlsson (administrativ samordnare på åklagarkammaren) De har en önskan om att få två kopior på de åtalsanmälningar som skickas in till Åklagarkammaren. Adressen är: Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, BOX 87, Göteborg Polismyndigheten Monica Stöllman, polis Gunilla Borgehed, polis EvaStina Grahn, naturvetare Enhetschef Kenneth Karlsson Vid pågående miljöbrott önskar polisen att vi ringer dem för att få ut en utredare eller en tekniker till platsen. Även en polispatrull kan kallas.

Nedskräpningsärenden - Handläggningsrutin

Nedskräpningsärenden - Handläggningsrutin Nedskräpningsärenden - Handläggningsrutin Vad är nedskräpning? Av motiven till 29 kap. 7 MB och 15 kap. 30 MB (prop. 1997/98:45 del 2 s. 200 f) framgår att med skräp avses bl.a. plåt, glas, plast, papper,

Läs mer

Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Anna af Sillén (M), 2:e v ordf Staffan Folke (V) Martina Hallström (C) Ylva Franzén (MP) tj ers.

Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Anna af Sillén (M), 2:e v ordf Staffan Folke (V) Martina Hallström (C) Ylva Franzén (MP) tj ers. 140609 Plats och tid Stadshuset Sal B, Måndagen den 9 juni 2014, kl 13.30-16.30 Ledamöter och ersättare Beslutande Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Anna af Sillén (M), 2:e v ordf Staffan Folke (V) Martina

Läs mer

Juridiken kring förelägganden och förbud. Helena Emanuelson och Anneli Wejke

Juridiken kring förelägganden och förbud. Helena Emanuelson och Anneli Wejke Juridiken kring förelägganden och förbud Helena Emanuelson och Anneli Wejke Föreläggande om undersökning Kommunicering 17 FL 17 Ett ärende får inte avgöras utan att den som är sökande, klagande eller annan

Läs mer

Prop 2005/06:182. Miljöbalkens sanktionssystem m.m. SFS 2006:1014 SFS 2006:1300

Prop 2005/06:182. Miljöbalkens sanktionssystem m.m. SFS 2006:1014 SFS 2006:1300 Vad skall anmälas? Tillsynsmyndigheten skall anmäla överträdelser av bestämmelser i balken eller i föreskrifter som har meddelats med stöd av balken till polis- eller åklagarmyndigheten, om det finns misstanke

Läs mer

Förbud mot boende och övernattning m.m. på fastigheten Brännaren 19

Förbud mot boende och övernattning m.m. på fastigheten Brännaren 19 Malmö stad Delegationsbeslut Datum 2015-04-07 Handläggare Miljöinspektör Jens Artin Stadsjurist Andrea Hjärne Dalhammar Direkttelefon 040-34 58 85 / 34 20 39 Industrigatan i Malmö AB Box 55938 102 16 STOCKHOLM

Läs mer

DOM 2012-07-04 Stockholm

DOM 2012-07-04 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060207 DOM 2012-07-04 Stockholm Mål nr M 3321-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-03-21 i mål nr M 3518-11, se

Läs mer

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel.

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 Miljöbalken SFS 1998:808 Tillämpning på tandklinikers verksamhet. Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 kap. Miljöbalkens mål Miljöbalken syftar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om transport av farligt gods; SFS 2006:263 Utkom från trycket den 20 april 2006 utfärdad den 6 april 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande Inledande bestämmelser

Läs mer

De uppfyller inte sitt åtagande vad som gäller underhåll av vägarna.

De uppfyller inte sitt åtagande vad som gäller underhåll av vägarna. Beddingestrand 2015-03-29 Motion Frank Rambris 4:33 Jag begär att hela styrelsen avgår. #1. De uppfyller inte sitt åtagande vad som gäller underhåll av vägarna. Jag har påpekat nedan varje år. Det är samfällighets

Läs mer

att fastställa nedan angivna sammanträdesdagar för Jävsnämnden 2012, samt att vid behov utöka sammanträdesplanen. att sammanträdena börjar kl 14.00.

att fastställa nedan angivna sammanträdesdagar för Jävsnämnden 2012, samt att vid behov utöka sammanträdesplanen. att sammanträdena börjar kl 14.00. 2011-11-08 12 (22) Plats och tid Kommunhuset, Medborgarrummet, Tierp, kl 14.00 15.15 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Bertil Ahlin (C), ordförande Stig Lundquist (M)

Läs mer

Rättssäkert tillsynsarbete miljöinspektörens verktyg. Anna Marcusson, förbundsjurist, Sveriges Kommuner och Landsting

Rättssäkert tillsynsarbete miljöinspektörens verktyg. Anna Marcusson, förbundsjurist, Sveriges Kommuner och Landsting Rättssäkert tillsynsarbete miljöinspektörens verktyg Anna Marcusson, förbundsjurist, Sveriges Kommuner och Landsting Rättssäkert tillsynsarbete Avgränsning av tillsynsområdet Förelägganden enligt miljöbalken

Läs mer

Beslutet ska gälla omedelbart även om det överklagas.

Beslutet ska gälla omedelbart även om det överklagas. Beslut Miljöförvaltningen förelägger God Bostad AB org. nr 556677-8899, såsom ägare till fastigheten Lugnet 100:2 att genom provtagning och analys utreda orsak till och omfattning av fukt och mikroorganismer

Läs mer

Regler om vattenskyddsområden

Regler om vattenskyddsområden Sid 1 Regler om vattenskyddsområden Länsstyrelsen eller kommunen kan med stöd av miljöbalken förklara ett område vars vattentillgångar behöver skyddas som vattenskyddsområde. Reglerna för detta finns i

Läs mer

Brott enligt miljöbalken

Brott enligt miljöbalken Anmälan Finns skyldighet att anmäla misstänkt brott Straffbart att inte anmäla tjänstefel (brottsbalken) finns domar Inte göra någon bedömning av om det är ringa Anmäl alltid vid misstanke!! Vad ska anmälas?

Läs mer

Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg. Anna Isberg och Pendar Behnood

Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg. Anna Isberg och Pendar Behnood Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg Anna Isberg och Pendar Behnood Översiktlig genomgång av miljöbalkens krav och vilka juridiska verktyg tillsynsmyndigheten har för sitt arbete Verksamhetsutövare

Läs mer

Riktlinje för vård av byggnader och tomter i Strömsunds kommun

Riktlinje för vård av byggnader och tomter i Strömsunds kommun Titel: Riktlinje för vård av byggnader och tomter 1 (7) Typ: Riktlinje Giltighetstid: Tills vidare Version: 3.0 Fastställd: MBN 2017-05-11, 58 Uppdateras: 2019 Riktlinje för vård av byggnader och tomter

Läs mer

(gjw UMEÅ TINGSRÄTT DOM Mål nr M 1382-13 HÖ Mark-och miljödomstolen 2013-09-05 M 1384-13 Ml. meddelad i Umeå

(gjw UMEÅ TINGSRÄTT DOM Mål nr M 1382-13 HÖ Mark-och miljödomstolen 2013-09-05 M 1384-13 Ml. meddelad i Umeå (gjw UMEÅ TINGSRÄTT DOM Mål nr M 1382-13 HÖ Mark-och miljödomstolen 2013-09-05 M 1384-13 Ml meddelad i Umeå KLAGANDE Irving Lundqvist Sävastnäs 9 961 93 Boden MOTPART Miljö- och byggnämnden, Bodens kommun

Läs mer

(7) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen. Byggnadsminnen. Ansvarsbestämmelser m.m. (3 kap )

(7) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen. Byggnadsminnen. Ansvarsbestämmelser m.m. (3 kap ) 2014-01-01 1 (7) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen Byggnadsminnen Ansvarsbestämmelser m.m. (3 kap 16-18 ) 2014-01-01 2 (7) Riksantikvarieämbetet Box 5405 11484 Stockholm www.raa.se 2014-01-01

Läs mer

DOM 2015-09-24 meddelad i Växjö

DOM 2015-09-24 meddelad i Växjö 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2015-09-24 meddelad i Växjö Mål nr M 2516-15 KLAGANDE Miljönämnden i Malmö Stad 205 80 Malmö MOTPART Căldăraru Gheorghe c/o Centrum för Sociala Rättigheter

Läs mer

Vitesföreläggande om att inkomma med uppgifter avseende akut utsläpp på Sundbyberg 2:26, Ekovägen 44 i Sundbybergs stad. Ecos 2015.

Vitesföreläggande om att inkomma med uppgifter avseende akut utsläpp på Sundbyberg 2:26, Ekovägen 44 i Sundbybergs stad. Ecos 2015. 2015-10-08 1 (5) Byggnads- och tillståndsnämnden Vitesföreläggande om att inkomma med uppgifter avseende akut utsläpp på Sundbyberg 2:26, Ekovägen 44 i Sundbybergs stad. Ecos 2015.424 Beslutsunderlag Stadsmiljö-

Läs mer

Förslag till justerade föreskrifter om renhållning av gångbana med mera

Förslag till justerade föreskrifter om renhållning av gångbana med mera 1(1) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2016-11-21 252 Förslag till justerade föreskrifter om renhållning av gångbana med mera Dnr 2016-000431 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

MOTPART Miljönämnden i Örebro kommun, Box 33200, 701 35 Örebro

MOTPART Miljönämnden i Örebro kommun, Box 33200, 701 35 Örebro NACKA TINGSRÄTT DOM Mål nr M 2756-11 Mark- och milj ödomstolen 2011-10-31 meddelad i Nacka Strand KLAGANDE Närkes Kils Bil & Plåt AB, MOTPART Miljönämnden i Örebro kommun, Box 33200, 701 35 Örebro SAKEN

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2017-09-05 1 (57) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl. 14.00 16.00 ande Jan Bengtsson (S) 1:e vice ordförande Börje Andreasson (S) Sven-Olov Karlsson (VF) ordförande Håkan Thydén (C) Sten Johansson (M)

Läs mer

Grundläggande MIFO-juridik. Paulina Rautio

Grundläggande MIFO-juridik. Paulina Rautio Grundläggande MIFO-juridik Paulina Rautio Varför? Kommunernas och Länsstyrelsernas uppdrag är att bevaka de allmänna miljöintressena. Bedriva operativ tillsyn. Kontrollera att miljöbalkens regler och myndigheterna

Läs mer

Överklagande av beslut om timavgift för tillsyn enligt miljöbalken för fastigheten Päronträdet 11

Överklagande av beslut om timavgift för tillsyn enligt miljöbalken för fastigheten Päronträdet 11 Miljöförvaltningen Hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-08-13 Handläggare Monika Weiss Telefon: 08-508 28 707 Till Till miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-08-27p.11 Yttrande till Mark- och miljödomstolen,

Läs mer

DOM meddelad i Vänersborg

DOM meddelad i Vänersborg 1 VÄNERSBORGS TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2013-01-22 meddelad i Vänersborg Mål nr M 979-12 KLAGANDE B.E. Ombud: L.O. c/o Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen AB MOTPART Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

DOM 2011-09-20 meddelad i Nacka Strand

DOM 2011-09-20 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2011-09-20 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 6466-10 KLAGANDE 1. L.E., 2. M.E., ombud för 1 och 2: jur. kand. Å.A. MOTPART Länsstyrelsen i Stockholms län Box

Läs mer

Prövning och tillsyn inom skyddade områden

Prövning och tillsyn inom skyddade områden Prövning och tillsyn inom skyddade områden Trollhättan 16 nov 2011 Johan Larsson, Länsstyrelsen Förbud eller tillståndsplikt? Förbud mot åtgärder som inte, eller bara i rena undantagsfall, kan tänkas tillåtas

Läs mer

DOM 2014-25 Stockholm

DOM 2014-25 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060111 DOM 2014-25 Stockholm Mål nr M 1755-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-01-31 i mål nr M 189-14, se bilaga KLAGANDE Länsstyrelsen i

Läs mer

2013-03-27 meddelad i Göteborg. Begångna brott Försök till köp av sexuell tjänst

2013-03-27 meddelad i Göteborg. Begångna brott Försök till köp av sexuell tjänst Avdelning 1 DOM Mål nr B 16354-12 2013-03-27 meddelad i Göteborg 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Lotta Nielsen Åklagarmyndigheten Göteborgs åklagarkammare Göteborg Tilltalad PETER

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande klagomål på avloppslukt från pumpstation utan åtgärd

GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande klagomål på avloppslukt från pumpstation utan åtgärd Datum Dnr 2017-11-22 MIL.2017.1506 Linda Bergman linda.bergman@varmdo.se 08 570 481 46 Miljöinspektör Enligt sändlista Delegationsbeslut BMH 5215 GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor; SFS 1999:381 Utkom från trycket den 14 juni 1999 utfärdad den 27 maj 1999. Enligt riksdagens

Läs mer

Remiss av Statskontorets regeringsuppdrag om vrak och ägarlösa båtar

Remiss av Statskontorets regeringsuppdrag om vrak och ägarlösa båtar Miljönämnden 2008 08 21 46 1 Dnr 08 1577 Remiss av Statskontorets regeringsuppdrag om vrak och ägarlösa båtar Bakgrund Regeringen uppdrog åt Statskontoret att utreda och lämna förslag på vem som bör ha

Läs mer

Sanktioner för miljöbrott på avfallsområdet. Promemorians huvudsakliga innehåll

Sanktioner för miljöbrott på avfallsområdet. Promemorians huvudsakliga innehåll Promemoria Sanktioner för miljöbrott på avfallsområdet Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian föreslås en ändring i 29 kap. 1 miljöbalken. Förslaget innebär att det straffbara området för miljöbrott

Läs mer

Tillsynsmyndigheter och prövning av ärenden. Tillsynsmyndigheter och prövning av miljöärenden En kort sammanfattning för motorklubbar

Tillsynsmyndigheter och prövning av ärenden. Tillsynsmyndigheter och prövning av miljöärenden En kort sammanfattning för motorklubbar Tillsynsmyndigheter och prövning av miljöärenden En kort sammanfattning för motorklubbar 1 Innehåll 1 Kommunen... 3 1.2 Överklaga kommunala beslut... 3 1.2.1 Förvaltningsbesvär... 3 1.2.2 Laglighetsprövning

Läs mer

Arvidsjaurs kommun Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden

Arvidsjaurs kommun Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden Arvidsjaurs kommun Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden DELEGATIONSBESLUT Datum Regnr. Ärendegrupp 2017-12-11 2017-881-2 823 Delg 18:1 Handläggare Direktval 0960-165 30 VITTJÅKK AVLOPPSANLÄGGNING CAMPINGEN

Läs mer

BESLUT. Björkelunds stugförening. Tupanvägen Järfälla

BESLUT. Björkelunds stugförening. Tupanvägen Järfälla 2016-05-10 Sid 1 (6) Björkelunds stugförening c/o Yvette Heikka Mukka Tupanvägen 28 176 74 Järfälla Elektronisk delgivning Beslut om anmälningspliktig vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna

Läs mer

DOM 2015-04-14 Stockholm

DOM 2015-04-14 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060105 2015-04-14 Stockholm Mål nr M 11020-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-11-07 i mål nr M 4890-14, se bilaga

Läs mer

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Dnr: 2014/0229-12 HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Förslag till beslut Samhällsbyggnadschef föreslår Allmänna utskottet att enligt delegationspunkt M. 10.4

Läs mer

HAMMARBY 19:4 Förbud att ta emot mer fluff

HAMMARBY 19:4 Förbud att ta emot mer fluff Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) DELEGATIONSBESLUT Ulrika Palmblad 016-710 18 76 Vallby Svets & Smide AB Att: Åke Lönnfors Hammarby 1 635 07 ESKILSTUNA HAMMARBY 19:4 Förbud att ta emot mer

Läs mer

Nyttan 13 Yttrande till MRN, förslag till föreläggande med vite om att åtgärda ventilation och fukt- /mögelskada

Nyttan 13 Yttrande till MRN, förslag till föreläggande med vite om att åtgärda ventilation och fukt- /mögelskada Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) YTTRANDE Gustav Helander Miljö- och räddningstjänstnämnden Nyttan 13 Yttrande till MRN, förslag till föreläggande med vite om att åtgärda ventilation och fukt-

Läs mer

Handläggarstöd för nedskräpnings- och skrotbilsärenden

Handläggarstöd för nedskräpnings- och skrotbilsärenden Handläggarstöd för nedskräpnings- och skrotbilsärenden Inledning Om detta handläggarstöd Läsanvisning Vad är nedskräpningsärenden? Lagstiftningen Laglista med korta kommentarer Myndigheter, andra aktörer

Läs mer

Läs bifogad Information rörande anmälan om klagomål på sidan 4 och 5 innan du besvarar följande frågor.

Läs bifogad Information rörande anmälan om klagomål på sidan 4 och 5 innan du besvarar följande frågor. Klagomålsblankett för bygg, strandskydd, miljö, hälsoskydd och livsmedel Klagomål Läs bifogad Information rörande anmälan om klagomål på sidan 4 och 5 innan du besvarar följande frågor. Personuppgifter*

Läs mer

Lokala hälsoskyddsföreskrifter

Lokala hälsoskyddsföreskrifter Lokala hälsoskyddsföreskrifter Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön för Götene kommun meddelade av kommunfullmäktige 2014-12-15, 150. Med stöd av 9 kap. 7-8 och 10-13 miljöbalken

Läs mer

Liljan 3 Yttrande till MRN, förslag till beslut, föreläggande med vite om att åtgärda inomhustemperatur

Liljan 3 Yttrande till MRN, förslag till beslut, föreläggande med vite om att åtgärda inomhustemperatur Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (6) YTTRANDE Gustav Helander Miljö- och räddningstjänstnämnden Liljan 3 Yttrande till MRN, förslag till beslut, föreläggande med vite om att åtgärda inomhustemperatur

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets redovisning för åtgärder för minskad nedskräpning

Remiss av Naturvårdsverkets redovisning för åtgärder för minskad nedskräpning Miljöförvaltningen Avdelningen för hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-01-12 Handläggare Anna Isberg Telefon: : 08-508 287 63 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-01-31 p. 13 Remiss av Naturvårdsverkets

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 18 december 2014 B 6273-13 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MOTPART MB Ombud och offentlig försvarare: Advokat ML SAKEN

Läs mer

DOM meddelad i Vänersborg

DOM meddelad i Vänersborg 1 VÄNERSBORGS TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2012-12-21 meddelad i Vänersborg Mål nr M 4526-12 KLAGANDE Skandinaviska Bensinaktiebolaget Din-X Drottninggatan 7 252 21 Helsiingborg MOTPART Miljö-

Läs mer

Personuppgifter* om dig som klagar (om du vill vara anonym, fyll inte i några uppgifter)

Personuppgifter* om dig som klagar (om du vill vara anonym, fyll inte i några uppgifter) Bygg- och miljönämnden Box 190, 843 21 Bräcke bygg-miljonamnden@bracke.se KLAGOMÅLSBLANKETT För bygg, strandskydd, miljö, hälsoskydd och livsmedel. I syfte att administrera din ansökan kommer av dig lämnade

Läs mer

AL AW X X BESLUT Datum 2013-09-11 Beteckning 577-4760-2012 Sida 1/5 Dossnummer 0617-173 0617-64-150660 Elisabeth Johansson Miljö- och samhällsbyggnadsavd. Förorenade områden 036-39 54 26 Pelly Industri

Läs mer

Lokala föreskrifter enligt miljöbalken antagna

Lokala föreskrifter enligt miljöbalken antagna 2003-07-08 2002-872.420 Lokala föreskrifter enligt miljöbalken antagna 2003-06-16 Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön för Sundsvalls kommun, meddelade av kommunfullmäktige den

Läs mer

Jokkmokks kommun Miljökontoret

Jokkmokks kommun Miljökontoret Jokkmokks kommun Miljökontoret Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap miljöbalken (1998:808) Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort: Telefon:

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2013-02-28 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 6867-12 KLAGANDE Nordkalk AB, Lärbro Storugns 2741, 624 53 Lärbro Ombud: Advokaten M.L., Fröberg & Lundholm Advokatbyrå

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 22 mars 2019 B 5025-18 PARTER Klagande KYÅ Ombud och offentlig försvarare: Advokat KS Motpart Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

DOM 2014-10-23 Stockholm

DOM 2014-10-23 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060209 DOM 2014-10-23 Stockholm Mål nr M 2184-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom den 10 februari 2014 i mål nr M 477-14, se bilaga KLAGANDE Länsstyrelsen

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand NACKA TINGSRÄTT Miljödomstolen Enhet 3 DOM 2008-03-14 meddelad i Nacka Strand Sid 1 (6) Mål nr KLAGANDE Munksjö Sweden AB Box 624 551 18 Jönköping Ombud: Advokat T.C. Alrutz' Advokatbyrå AB Box 7493 103

Läs mer

Anmälan om mellanlagring av annat avfall än farligt avfall Anmälan enligt miljöbalken och förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21

Anmälan om mellanlagring av annat avfall än farligt avfall Anmälan enligt miljöbalken och förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 ARJEPLOGS KOMMUN Anmälan om mellanlagring av annat avfall än farligt avfall Anmälan enligt miljöbalken och förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Information Mellanlagring av annat avfall

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2016-09-06 1 (58) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 14.00 16.40 ande Mikael Svahn (S) 1:e vice ordföranden Sven-Olov Karlsson (VF) ordförande Roger Eriksson (VF) Sten Johansson (M) Kjell Brolin (KD)

Läs mer

M i l j ö ö v e r d o m s t o l e n MÖD 2009:21

M i l j ö ö v e r d o m s t o l e n MÖD 2009:21 M i l j ö ö v e r d o m s t o l e n MÖD 2009:21 Målnummer: M390-09 Avdelning: 13 Avgörandedatum: 2009-10-15 Rubrik: Lagrum: Miljösanktionsavgift för avloppsanordningar ----- Hinder mot att ta ut miljösanktionsavgifter

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2016-11-01 1 (23) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 14.00 15.00 ande Mikael Svahn (S) 1:e vice ordföranden Börje Andreasson (S) Sven-Olov Karlsson (VF) ordförande Roger Eriksson (VF) Håkan Thydén (C)

Läs mer

Länsstyrelsen i Skåne läns beslut 2011-06-22 i ärende nr 505-16193-10, se bilaga 1

Länsstyrelsen i Skåne läns beslut 2011-06-22 i ärende nr 505-16193-10, se bilaga 1 VÄXJÖ TINGSRÄTT DOM Mål nr M 3129-11 ',' Vi Mark- och miljödomstolen 2011-10-27 JU meddelad i Växjö Sid 1 (3) KLAGANDE Bastionen Skåne AB Box 97 201 20 Malmö Ombud: Advokat C.B. MOTPART Miljönämnden i

Läs mer

Exempel på upplägg av egenkontroll och ansvar

Exempel på upplägg av egenkontroll och ansvar Exempel på upplägg av egenkontroll och ansvar MILJÖBALKEN Hänsynsregler I miljöbalken är bevisbördan omvänd vilket innebär att det är verksamhetsutövaren, dvs. den som bedriver en verksamhet eller äger

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060202 DOM 2017-10-09 Stockholm Mål nr P 1442-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-02-01 i mål nr M 1760-16, se

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering anmälan

Rutin ärendes aktualisering anmälan Ansvarig för rutin Avdelningschef Individ och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem) Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060208 DOM 2016-10-21 Stockholm Mål nr M 3601-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-03-30 i mål nr M 956-16, se

Läs mer

Föreläggande vid vite avseende nedskräpning på fastigheten Brännaren 19

Föreläggande vid vite avseende nedskräpning på fastigheten Brännaren 19 Malmö stad Miljöförvaltningen Delegationsbeslut Datum 2015-02-27 Handläggare Miljöinspektör Jens Artin Direkttelefon 040-34 58 85 Industrigatan i Malmö AB Box 55938 102 16 STOCKHOLM Ärende: 548:01614-2014

Läs mer

S4 Exempel. Åtgärdsföreläggande. Tjänsteskrivelse. Förslag till beslut. Åtgärdsföreläggande, tjänsteskrivelse rev. SKL

S4 Exempel. Åtgärdsföreläggande. Tjänsteskrivelse. Förslag till beslut. Åtgärdsföreläggande, tjänsteskrivelse rev. SKL 20xx-xx-xx Tjänsteskrivelse Åtgärdsföreläggande Diarienummer: 0000-000 Ärendet avser: Fastighet: Fastigheten, adress Byggherren/Ägaren/ : namn Byggherrens/Ägarens/ person/organisationsnr: Förslag till

Läs mer

RIKTLINJER FÖR OCH INFORMATION OM HANDLÄGGNING AV OLOVLIGT UPPFÖRDA BYGGNADER I VÅRGÅRDA KOMMUN

RIKTLINJER FÖR OCH INFORMATION OM HANDLÄGGNING AV OLOVLIGT UPPFÖRDA BYGGNADER I VÅRGÅRDA KOMMUN RIKTLINJER FÖR OCH INFORMATION OM HANDLÄGGNING AV OLOVLIGT UPPFÖRDA BYGGNADER I VÅRGÅRDA KOMMUN ANTAGEN AV MILJÖNÄMNDEN 2005-10-13 98 MILJÖNÄMNDEN Riktlinjer för och information om handläggning av olovligt

Läs mer

Anslag av protokollet (51)

Anslag av protokollet (51) 2018-07-03 1 (51) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 13.20-14.20 Beslutande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Roger Eriksson (VF) ordförande Jan Bengtsson (S) 1:e vice ordförande Håkan Thydén

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.55 Beslutande Ledamöter Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Mats Johansson (S) Eva

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2018-06-05 1 (34) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 13.30-15.30 Beslutande Övriga deltagare Jan Bengtsson (S) 1:e vice ordförande Håkan Thydén (C) Sten Johansson (M) Börje Andreasson (S) Kjell Brolin

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2017-10-03 1 (41) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 13.00-15.30 Beslutande Jan Bengtsson (S) 1:e vice ordförande Börje Andreasson (S) Sven-Olov Karlsson (VF) ordförande Roger Eriksson (VF) Håkan Thydén

Läs mer

2013-01-17 meddelad i Uppsala

2013-01-17 meddelad i Uppsala UPPSALA TINGSRÄTT Avdelning 2 DOM Mål nr B 7305-12 2013-01-17 meddelad i Uppsala 1 PARTER (Antal motparter: 1) Sökande Kammaråklagare Ulrika Modin Åklagarmyndigheten Åklagarkammaren i Uppsala Motpart Studenternas

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060102 DOM 2015-12-29 Stockholm Mål nr M 6320-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-06-17 i mål nr M 5901-14, se bilaga KLAGANDE Länsstyrelsen

Läs mer

Diarienummer: Ks2016/ för minskad nedskräpning i Ljungby kommun

Diarienummer: Ks2016/ för minskad nedskräpning i Ljungby kommun Diarienummer: Ks2016/0365.403 Verksamhetsplan för minskad nedskräpning i Ljungby kommun Gäller från: 2017-02-01 Gäller för: Kommunkoncernen Fastställd av: Kommunstyrelsen 2017-01-10 1 Utarbetad av: Arbetsgrupp

Läs mer

Owe Hjortmarker (L) Ero Ahola (S) Per Ola Svensson, sekreterare Angelica Nordlund, inspektör 9 Ingela Danielsson, kommunekolog 9 Paragrafer 9-12

Owe Hjortmarker (L) Ero Ahola (S) Per Ola Svensson, sekreterare Angelica Nordlund, inspektör 9 Ingela Danielsson, kommunekolog 9 Paragrafer 9-12 Protokoll 2 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 2018-02-14 Sammanträdestid 13:00-15:00 Ledamöter Ingemar Johansson (C), Ordförande Bengt Hackberg (S), Vice Ordförande Håkan Nylander (M) Peter

Läs mer

DOM 2013-06-18 Stockholm

DOM 2013-06-18 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060109 DOM 2013-06-18 Stockholm Mål nr P 10617-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-11-07 i mål P 3298-12, se bilaga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; Utkom från trycket den 22 juli 2003 utfärdad den 10 juli 2003. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om miljöbalken dels att 19 kap. 5,

Läs mer

DOM 2014-12-09 meddelad i Nacka Strand

DOM 2014-12-09 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2014-12-09 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 944-14 KLAGANDE Åke Ström Enköpingsvägen 262 176 76 Järfälla MOTPART Miljö- och bygglovsnämnden i Järfälla kommun

Läs mer

DOM 2012-05-10 meddelad i Växjö

DOM 2012-05-10 meddelad i Växjö DOM 2012-05-10 meddelad i Växjö Sid 1 (3) KLAGANDE Ytmetall AB i likvidation, 556153-4685 c/o Advokat GW Ombud: IM MOTPART Länsstyrelsen i Blekinge län 371 86 Karlskrona ÖVERKLAGAT BESLUT Länsstyrelsen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2012:944 Utkom från trycket den 28 december 2012 utfärdad den 18 december 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 2

Läs mer

Handläggarstöd för nedskräpnings- och skrotbilsärenden

Handläggarstöd för nedskräpnings- och skrotbilsärenden Handläggarstöd för nedskräpnings- och skrotbilsärenden Foto: Jan-Ove Rickardsson, Gnosjö kommun Beslutat av styrgruppen 2019-10-03 Framtagen 2019 genom uppdatering av Miljösamverkan Västra Götalands handläggarstöd

Läs mer

DOM 2015-06-15 Stockholm

DOM 2015-06-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060203 DOM 2015-06-15 Stockholm Mål nr M 1046-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-11-27 i mål nr M 4324-14, se bilaga KLAGANDE OCH MOTPARTER

Läs mer

DOM 2013-04-17 Stockholm

DOM 2013-04-17 Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060201 DOM 2013-04-17 Stockholm Mål nr M 8734-12 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-10-01 i mål nr M 2067-12, se bilaga KLAGANDE S E MOTPARTER

Läs mer

DOM 2015-02-04 Stockholm

DOM 2015-02-04 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060206 DOM 2015-02-04 Stockholm Mål nr P 6087-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-06-17 i mål nr P 6629-13, se bilaga A KLAGANDE Tierps kommun,

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060101 DOM 2012-05-24 Stockholm Mål nr M 9186-11 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2011-10-18 i mål M 2661-11, se bilaga

Läs mer

Övergripande best., 11 kap 5 PBL

Övergripande best., 11 kap 5 PBL Övergripande best., 11 kap 5 PBL En tillsynsmyndighet ska pröva förutsättningarna för och behovet av att ingripa eller besluta om en påföljd enligt detta kapitel, så snart det finns anledning att anta

Läs mer

Samverkansgruppens bedömning

Samverkansgruppens bedömning Vägledning gällande fastighetsanknutna förelägganden; vilka rättsliga grunder finns för sådana och vad krävs för att anteckna dem i fastighetsregistret? Bakgrund och syfte Bakgrunden till denna PM är diskussioner

Läs mer

Överklagande av beslut om föreläggande för Brunkebergs bageri, Regeringsgatan 86

Överklagande av beslut om föreläggande för Brunkebergs bageri, Regeringsgatan 86 MILJÖFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR HÄLSOSKYDD TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2012-11-06 Handläggare: Linda Maria Vonstad Telefon: 08-508 28 824 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-11-20 p. 11 Överklagande

Läs mer

DOM 2014-06-19 Stockholm

DOM 2014-06-19 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060203 DOM 2014-06-19 Stockholm Mål nr M 840-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Mark- och miljödomstolens, Nacka tingsrätt, dom 2014-01-02 i mål nr M 4510-13, se bilaga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om tillsyn över hundar och katter; SFS 2007:1150 Utkom från trycket den 7 december 2007 utfärdad den 29 november 2007. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Inledande

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 21 juni 2004 T 2223-03 KLAGANDE Stora Enso Hylte Aktiebolag, 556127-7954, 314 81 HYLTEBRUK Ombud: bolagsjuristen UJ MOTPART Naturvårdsverket,

Läs mer

KLAGOMÅLSBLANKETT FÖR BYGG, STRANDSKYDD, MILJÖ, HÄLSOSKYDD OCH LIVSMEDEL

KLAGOMÅLSBLANKETT FÖR BYGG, STRANDSKYDD, MILJÖ, HÄLSOSKYDD OCH LIVSMEDEL KLAGOMÅLSBLANKETT FÖR BYGG, STRANDSKYDD, MILJÖ, HÄLSOSKYDD OCH LIVSMEDEL Läs bifogad Information rörande anmälan om klagomål på sidan 4 och 5 innan du besvarar följande frågor. Personuppgifter* om dig

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag 28 juni 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-06-21 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2017-06-28 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Miljödomstolen DOM 2010-03-24 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 6364-09 KLAGANDE GMTC Global Machine Trade Center HB, 969699-0762 Ombud: E.L. c/o IRM Contracting i Kristinehamn AB MOTPART

Läs mer

Svensk författningssamling 1988:868

Svensk författningssamling 1988:868 Svensk författningssamling 1988:868 Det kan förekomma fel i författningstexterna, och bilagor kan saknas. Kontrollera därför alltid mot den tryckta versionen. Lag (1988:868) om brandfarliga och explosiva

Läs mer

John-Erik Pettersson (M) ordf. Torbjörn Svensson (S) Solveig Nilsson (AA) Krister Berg (M) Kent Mandorff (MP) Lisbeth Holmqvist (S)

John-Erik Pettersson (M) ordf. Torbjörn Svensson (S) Solveig Nilsson (AA) Krister Berg (M) Kent Mandorff (MP) Lisbeth Holmqvist (S) 2014-11-24 1(11) Plats och tid Sammanträdesrummet Salen vån 1 Alvesta 2014-11-24 kl. 13.00-16.30 Justerade paragrafer 26-30 Beslutande John-Erik Pettersson (M) ordf. Torbjörn Svensson (S) Solveig Nilsson

Läs mer

LOKALA FÖRESKRIFTER FÖR ATT SKYDDA MÄNNISKORS HÄLSA OCH MILJÖ

LOKALA FÖRESKRIFTER FÖR ATT SKYDDA MÄNNISKORS HÄLSA OCH MILJÖ 1 (4) Antagen av kommunfullmäktige den 27 mars 2002, 24 Dnr: 90/00-830 Reviderad av samhällsbyggnadsnämnden den 5 februari 2007, 10 Reviderad av kommunfullmäktige den 23 september 2009, 131 Dnr: 645/09-830

Läs mer

DOM 2013-10-15 Stockholm

DOM 2013-10-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060107 DOM 2013-10-15 Stockholm Mål nr M 2748-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-02-28 i mål nr M 398-12, se bilaga

Läs mer