KVALITETSRAPPORT. Alfaskolans fritidshem. Läsåret 2015/2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KVALITETSRAPPORT. Alfaskolans fritidshem. Läsåret 2015/2016"

Transkript

1 KVALITETSRAPPORT Alfaskolans fritidshem Läsåret 2015/ Inledning Undervisningen i fritidshemmet ska stimulera elevernas utveckling och lärande samt erbjuda eleverna en meningsfull fritid. Detta ska ske genom att undervisningen tar sin utgångspunkt i elevernas behov, intressen och erfarenheter, men också att eleverna kontinuerligt utmanas ytterligare genom att de inspireras till nya upptäckter. I undervisningen ska eleverna erbjudas en variation av arbetssätt, uttrycksformer och lärmiljöer som integrerar omsorg och lärande. (Lgr 11, 2016)

2 1.1 Organisation Alfaskolan leds av en heltidsanställd rektor som har huvudansvaret för grundskolan årskurs 1-6, förskoleklass och fritidshem. Rektor på skolan har även ansvar för modersmålsundervisningen inom kommunen. Sedan januari 2016 jobbar även en biträdande rektor som ansvarar för fritidshem och förskoleklass. En kanslist ansvarar för det administrativa på skolan. På skolan finns grundskollärare, förskollärare, barnskötare, fritidsledare, specialpedagoger, speciallärare, vaktmästare, beteendevetare, kurator, elevassistenter, studiestödhandledare och skolsköterska. Skolan har även tillgång till skolläkare och skolpsykolog via resurscentrum. Under våren har 68 personer arbetat på Alfaskolan. 1.2 Verksamheten i siffror; elevantal, demografi, bemanning. 110 elever var i juni 2016 inskrivna på fritidshem. Alfaskolan har idag 4 fritidshem varav 2 är kombinerade förskoleklass/fritidshem. Många av eleverna är i behov av extra stöd för sin utveckling och flera av eleverna har ett annat modersmål främst somaliska och arabiska. De 4 avdelningarna samverkar vid lov och hjälper varandra vid planeringsdagar. Avdelningens namn Elevantal/ grupp bemanning /grupp snitt barn /personal behörighet personal elever med annat modersmål pojkar flickor Duvan 19 1,2 15, förskollärare Svanen 21 1,6 13, förskollärare 1 obehörig Sparven 29 1,3 22, barnskötare 1 obehörig Svalan 41 1,3 31, fritidsledare 1 barnskötare 13 personer, 12,0 tjänst har arbetat i förskoleklass, fritidshem och i samverkan med skolan. Av dessa tjänster är 5,4 förlagda till fritidshemmet. 1.3 Elevhälsa Fritidshemmen arbetar förebyggande med att förhindra kränkande behandling genom att samtala om värdegrund, regler och rutiner. Under ett antal år har de arbetat med de 5 kärnkompetenserna utifrån Lgr 11; samarbete, kreativitet, kommunikation, ansvar och reflektion. Där ingår demokrati och mänskliga rättigheter. Det är pedagogerna som gör gruppindelningar och fördelar matplatser i matsalen. Personal kartlägger idag eleverna genom dagliga observationer och samtal mellan elever och personal.

3 1.4 Delaktighet och inflytande Elevernas delaktighet i verksamheten är stor på Svalan och Sparven. Fritidshemmen har fritidsråd en bestämd dag varje vecka, där ges alla elever och personal möjlighet att delta. På dessa råd planeras innehållet på fritidshemsverksamheten och det är ett sätt för eleverna att påverka verksamheten utifrån demokratiska former. I dessa råd får eleverna träna på att samtala, lyssna, framföra egna åsikter och ta ansvar för olika planerade aktiviteter. 1.5 Föräldrasamverkan Föräldrarna görs delaktiga genom att de får ta del av planeringar som görs utifrån verksamheten, de bjuds in till föräldraträffar och Drop in cafe. Personalen har utvecklingssamtal med elever och vårdnadshavare 1ggr/år och träffar vårdnadshavare regelbundet vid hämtning och lämning. De har trivselkvällar tillsammans med vårdnadshavare och elever. 2. Övergripande mål och riktlinjer Fritidshemmen har utgått från skolans värdegrund och uppdrag samt de övergripande mål och riktlinjer som finns i Lgr 11. Där har det tidigare inte funnits tydligt syfte och innehåll för fritidshemmen. Nu när den nya uppdaterade Lgr 11 kommit så blir både syftet och det centrala innehållet tydligt för vad undervisningen ska innehålla på fritidshemmen. 2.1 Fritidshemmens ansvar för elevers lärande Undervisningen på fritidshemmen kompletterar skolans undervisning och utgår ifrån elevernas behov, intresse och erfarenheter. Fritidshemmen arbetar mycket med språklig träning och matematik i den vardagliga verksamheten utifrån olika aktiviteter, arbetssätt och olika lärmiljö. Vi har närhet till skog och där får eleverna utveckla sina kunskaper om naturen och miljön. Fritidshemmen har tillgång till idrottshallen vid 1 tillfälle i veckan där eleverna har möjlighet att träna sina motoriska färdigheter. Fritidshemmen arbetar med att utveckla det svenska språket hos våra nyanlända elever, använder bildstöd, kroppsspråk, Ipads och samtalar mycket kring vardagliga händelser. Personalen observerar dagligen vad som händer i elevgruppen och organiserar sin verksamhet utifrån elevernas önskemål och behov. Personalen på fritidshemmen finns med i elevernas lek och de lägger ner mycket arbete på att lära eleverna att finna lösningar, samspela och att alla ska känna sig sedda och trygga Social utveckling Utifrån LGR 11 har fritidshemmen tagit fasta på dessa ledord; samarbete, kreativitet, ansvar och reflektion. Eleverna tränar dagligen sin sociala förmåga, turordning och att lyssna till andra. Detta görs både i utomhus/inomhus aktiviteter, lekar och andra sammanhang. Fritidshemmen har tydliga regler som eleverna varit delaktiga i att göra och dessa är ständigt återkommande samtalsämnen.

4 2.1.2 Jämställdhet Alla elever erbjuds lekmaterial och aktiviteter oberoende av kön. Fritidshemmen arbetar efter en likabehandlingsplan och erbjuder aktiviteter där både flickor och pojkar ska känna att de blir lyssnade på och får lika stor plats. Jämnställdhetstänk är ett medvetande som ständigt pågår och finns med i den dagliga verksamheten Skolsamverkan Skolsamverkan sker med årskurs 1 och 2. Varje fritidshem är inriktade mot varsin årskurs och har en inblick i vad de arbetar med så att de kan förstärka det arbetet på samverkanstiden. Då vi till hösten kommer att ha 3 förskoleklassgrupper så behöver fritidshemmet Svalan dela lokal med förskoleklass Örnen under förskoleklasstiden Vilket gör att skolsamverkan förändras och flyttas in mer i skolan och klassrummet. Fritidshemspersonalen träffar regelbundet klassens pedagog för att tillsammans planera verksamheten. 3. Utvärdering 3.1 Systematisk kvalitetsarbete och BRUK Fritidshemmen har under vårterminen arbetat tillsammans utifrån skolverkets verktyg BRUK, bedömning, reflektion, utveckling, kvalitet. BRUK har gett oss ett underlag för diskussioner och en värdering utav kvaliteten i verksamheten. Vi har genom att arbeta utifrån BRUK fått en god nulägesbeskrivning och sett vad vi behöver utveckla på både kort och lång sikt. Utifrån sammanställningen av nulägesbeskrivningen planerar vi nu vidare hur insatserna ska genomföras. Därefter får vi följa upp och se vilken effekt resultat och insatser fått. Peronalen har även fått en föreläsning i Systematiskt kvalitetsarbete som satte igång många tankar och funderingar på hur verksamheten ska kunna utvecklas. 3.2 Lokala årsutvärderingar Fritidshemmen känner sig begränsade då de inte har tillgång till så många Ipads/datorer. Då många av eleverna har ett annat modersmål och flera är nyanlända så är Ipad/datorer ett bra hjälpmedel för att förtydliga och förstärka det svenska språket. Pedagogerna arbetar idag mycket utifrån Lgr 11 men behöver bli tydligare på att synliggöra målen för både elever och vårdnadshavare. De har inte haft som rutin att dokumenterat vad de gjort i verksamheten. Fritidshemmen Duvan och Svanen har inte hunnit med att planera ordentligt för fritidsverksamheten utan fokuserat på förskoleverksamheten. 3.3 Tillsättning av biträdande rektorer Fritidshemmen har varit åsidosatta och fått sköta sig själva. De behöver stöd i det pedagogiska utvecklingsarbetet för att stärka kvaliteten i verksamheten. Sedan januari 2016 har skolan haft en utökad bemanning med en biträdande rektorstjänst på 75%. I den tjänsten ligger mer ansvar över förskolklass och fritidshemsverksamheten. Det har redan bidragit till att personalen känner att det

5 finns någon som har tid med dem. Genom regelbundna träffar, verksamhetsbesök och uppföljning av verksamheten ska vi tillsammans höja kvaliteten på våra fritidshem. 4. Utvecklingsområden 4.1 Uppföljning föregående års åtgårder Förklaring; Grönt = förbättring, Gult = oförändrat, Rött = försämring Förbättringsområde från föregående års kvalitetsredovisning Målarbete utifrån Lgr 11 Samarbete mellan fritidshem Planering Årets arbete med förbättringsområdet Några av fritidshemmen har arbetat aktivitetsstyrt utifrån Lgr 11. Vi behöver fortsätta att arbeta målstyrt och göra alla fritidshem/pedagoger förtrogna med nya Lgr 11. Fritidshemmen samarbetar kring lov och vid planeringar. Vissa tillfällen har fritidshemmen haft gemensamma aktiviteter. Duvan och Svanen har haft svårt att få till planeringstillfällen för fritidshemsverksamheten. Sparven och Svalan har haft sin planering på fredagar innan eleverna kommer från skolan. Pedagogerna har inte fått ut någon egen planeringstid. Måluppfyllelse Grönt Gult Rött Gult/grönt Gult/grönt Gult/grönt 4.2 Analys och åtgärder inför kommande läsår Utifrån förra årets utvecklingsområden så känns det som att vi är på rätt väg men ännu inte nått målen. Personalen har påbörjat ett medvetet arbete kring systematiskt kvalitetsarbete. De har tillsammans med biträdande rektor använt sig av arbetsplatsförlagd tid att arbeta kring detta med skolverkets BRUK. De fick i våras gå en dagsutbildning i systematiskt kvalitetsarbete. Nu startar vi upp hösten med att tillsammans göra ett tydligt årshjul, sätta upp tydliga mål och synliggöra målen för elever och vårdnadshavare. Personalen kommer att skriva Pedagogiska Planeringar, där man kopplar styrdokumenten till lärandeprocessen utifrån teman för att synliggöra fritidshemmens mål och elevers delaktighet. Biträdande rektor lägger till hösten in regelbundna verksamhets besök, planeringsdagar och gemensamma träffar i kalendariet. Vi har satsat på att köpa in fler Ipads till fritidshemmen och de kommer att få tillgång till flera redan under ht-16. Vi kommer att boka upp IT-pedagogen Annette Fredsvik så att pedagogerna kommer

6 vidare i arbetet med Ipads. Det är ett bra verktyg att använda både språkutvecklande och utifrån målen i Lgr 11. Duvan och Svanen har lagt mycket av sin planering på förskoleklassverksamheten och fritidsverksamheten har fått stå åt sidan. Det beror till viss del på att det varit stora barngrupper och att ordinarie personal av olika anledningar inte funnits på plats. Det har varit svårt att få tag på vikarier och det har varit stor omsättning av personal. Förskollärarna har haft begränsat med planeringstid och då har fritidsverksamheten fått stå tillbaka. Vi saknar behöriga fritidspedagoger men försöker fortlöpande att rekrytera behörig personal till tjänsterna. Nu när vi har gjort en omorganisation så hoppas vi att en av fördelarna kommer att vara att personalen lättare kommer att få ut sin planeringstid. Planeringsdagarna ska finnas med i kalendariet från ht-16. Det har varit svårt att få till både egen och gemensam planering. Vi kommer att förändra jourverksamheten på fritidshemmen till hösten för att på så vis kunna lösgöra mer planeringstid. Vi har tidigare haft morgonjour på alla 4 fritidshemmen men kommer till hösten att ha både morgonjour och kvällsjour på ett och samma fritids. Vilket leder till att vi kan ha mer samarbete och lösgöra mer tid så att personalen kan få mer planering. Svalan är det fritidshem som haft flest placerade elever i verksamheten. Det beror på att deras lokal har bäst förutsättningar. Vi ser att antalet elever i behov av fritidshemsplatser ökar och att det är färre elever som slutar. Fritidshemmen anpassar verksamheten utifrån antalet inskrivna elever och försöker lägga en stor del av verksamheten utomhus. Tidigare har fritidshemmen Duvan och Svanen haft alla förskoleklasselever och år 1 elever inskrivna hos sig. Placeringar av elever som är i behov av fritidshemsplatser är något vi ser över för att få en jämn fördelning utifrån de förutsättningar som varje fritidshem har. Flera av fritidshemmen har tidigare låtit eleverna fylla i en enkät utifrån trivsel på fritidshemmen. Den här terminen har dock bara ett av fritidshemmen använt sig av enkäten. Utifrån tidigare enkätundersökningar har det framkommit att eleverna trivs och känner sig trygga på fritidshemmet. Ht-2016 ska personalen utarbeta en ny enklare enkät med frågor kring trakasserier, diskriminering och kränkande behandling. Den enkäten ska genomföras i december och maj. Genom att göra enkäterna och gå igenom enkätsvaren blir eleverna mer delaktiga och personalen får en bättre överblick. Vi kommer att inleda arbetet med att förankra den nya läroplanen för fritidshem. Det arbetet sätter vi igång med direkt i höst då på en gemensam kick off där vi tillsammans går igenom den nya läroplanen. Sedan kommer vi under terminen att fortsätta arbeta med den tillsammans på skolan och även gemensamt med pedagoger från de andra kommunala skolorna på våra nätverksträffar Kommande ny läroplan för förskoleklassen och fritidshemmen Utifrån den förändringen i LGR 11 som träder i kraft 1 juli 2016 så behöver personalen sätta sig in i vad det innebär för deras verksamhet, förankra och synliggöra den i verksamheten. Vi kommer att ha gemensamma träffar med alla fritidshemmen i grundskolan där vi kommer att diskutera och arbeta med Nya läroplanen för fritidshem, Skolsamverkan och kvalitetsredovisning. 5. Sammanfattande framåtblickande slutkommentarer.

7 Alfaskolan växer och det gör att antalet inskrivna elever ökar på fritids. Då vi har många elever med annat modersmål än svenska så behöver vi lägga mycket tid på att arbeta språkutvecklande. Personalen fortsätter att arbeta kollegialt kring skolverkets verktyg Bruk för att säkra kvaliteten på fritidshemmen. Vi kommer att arbeta vidare utifrån Lgr 11 med att förankra, förtydliga och synliggöra målen för personal, elever och vårdnadshavare. Biträdande rektor kommer att göra fler besök i verksamheten, vara delaktig och följa upp det systematiska kvalitetsarbetet. Omorganisationen ska leda till att personalen får mer planeringstid både enskilt och tillsammans för att utveckla verksamheten till det bättre. Personalen på Alfaskolans fritidshem är motiverade, engagerade och redo att ta sig an förändringar. Lotta Jokiniemi Bitr.rektor

Kvalitetsredovisning. Mariaskolans fritidshem

Kvalitetsredovisning. Mariaskolans fritidshem Kvalitetsredovisning Mariaskolans fritidshem Läsåret 2017/2018 1. Inledning Under läsåret har Mariaskolan haft två fritidshem, Knuten och Älgen. På Knuten har förskoleklasserna och en årskurs 1 gått. Älgen

Läs mer

Kvalitetsredovisning Alfaskolans Fritidshem 2017/2018

Kvalitetsredovisning Alfaskolans Fritidshem 2017/2018 Kvalitetsredovisning Alfaskolans Fritidshem 2017/2018 1. Inledning Vi har under året haft 3 fritidshem på Alfaskolan. Svanen har haft alla förskoleklasselever och några elever från år 1. Svalan och Sparven

Läs mer

KVALITETSRAPPORT. Mariaskolans fritidshem. Läsåret 2015/2016

KVALITETSRAPPORT. Mariaskolans fritidshem. Läsåret 2015/2016 KVALITETSRAPPORT Mariaskolans fritidshem Läsåret 2015/2016 1 1. Inledning 1.1 Organisation Mariaskolan leds av en heltidsanställd rektor. Ansvarsområdet omfattar grundskolan årskurs 1-6, förskoleklass

Läs mer

KVALITETSRAPPORT. Fritidshem. Per Olsskolan. Läsåret 2015/2016

KVALITETSRAPPORT. Fritidshem. Per Olsskolan. Läsåret 2015/2016 KVALITETSRAPPORT Fritidshem Per Olsskolan Läsåret 2015/2016 Kvalitetsredovisning Fritidshem Per Olsskolan 2015/2016 1. Inledning Undervisningen i fritidshemmet ska erbjuda eleverna en meningsfull fritid

Läs mer

KVALITETSRAPPORT. Fritidshem Mariaskolan. Läsåret 2014/2015

KVALITETSRAPPORT. Fritidshem Mariaskolan. Läsåret 2014/2015 KVALITETSRAPPORT Fritidshem Mariaskolan Läsåret 2014/2015 1 1. Inledning Underlaget till denna Kvalitetsrapport har varit fritidshemmens uppföljningar och dokumentation under läsåret 2014/2015, samt arbetslagens

Läs mer

KVALITETSRAPPORT. Fritidshem Mariaskolan. Läsåret 2013/2014

KVALITETSRAPPORT. Fritidshem Mariaskolan. Läsåret 2013/2014 KVALITETSRAPPORT Fritidshem Mariaskolan Läsåret 2013/2014 1. Inledning Underlaget till denna Kvalitetsrapport har varit fritidshemmets uppföljningar och dokumentation under läsåret 2013/2014, samt arbetslagens

Läs mer

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Barn- och utbildningsnämnden 2015-08-24 1 (9) Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningskontoret Anna Landehag, 016-710 10 62 och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Eskilstuna kommun

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Stavreskolans fritidshem 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Stavreskolans fritidshem 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Stavreskolans fritidshem 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Västra Husby FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM

VERKSAMHETSPLAN Västra Husby FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår 4

Läs mer

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N SID 1 (7) 2012-11-13 DNR 12-411/7073 BILAGA PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UPPDRAGET I skollagen står följande om syftet med utbildningen på fritidshemmet:

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för Forssaängskolans fritidshem läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... 3 2.2. Organisation... 3 2.3. Personal...

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för Ornäs fritidshem läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2.2. Organisation...

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM

Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM Arbetsmaterial för Sandviksskolan och Storsjöskolan 2015-08-11 Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM Innehållsförteckning Fritidshem - Skolverket

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010/2011

Kvalitetsredovisning 2010/2011 Kvalitetsredovisning 2010/2011 Hagaströmsskolans fritidshem Ansvarig Biträdande rektor Ingrid Larsson 1. Inledning Fritidshemmet på Hagaströms skola strävar efter en helhetssyn på barnet hela dagen. Enligt

Läs mer

Verksamhetsplan för Rots skolas fritidshem i Älvdalens kommun 2010-2011

Verksamhetsplan för Rots skolas fritidshem i Älvdalens kommun 2010-2011 Verksamhetsplan för Rots skolas fritidshem i Älvdalens kommun 2010-2011 Vision Fritids är roligt, meningsfullt och lustfyllt för alla. Vad skollagen och läroplanen säger Fritidshemmets uppdrag är enligt

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Kilbergets förskola Vår förskola består av fyra avdelningar, två avdelningar för barn mellan 1-3 år och två avdelningar för barn mellan 3-5 år. På Kilbergets förskola arbetar

Läs mer

Arbetsplan för Latorps skola inklusive förskoleklass och fritidshem ht 2016/vt 2017

Arbetsplan för Latorps skola inklusive förskoleklass och fritidshem ht 2016/vt 2017 Arbetsplan för Latorps skola inklusive förskoleklass och fritidshem ht 2016/vt 2017 Presentation av skolan och fritidshemmets verksamhet och det systematiska kvalitetsarbetet Latorps skola ligger i ett

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2014/2015 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN 2017-2018 Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp 2017-06-02 VISION Vi har Värmlands bästa skola i Hagfors kommun, när vi tidigt ser, hör och

Läs mer

Arbetsplan förskoleklass

Arbetsplan förskoleklass Arbetsplan förskoleklass Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Handledning av skolans specialpedagog

Läs mer

Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F

Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F-3 2018-2019 1 2 Inledning Högalidskolan är en kommunal grundskola för elever från förskoleklass t.o.m. årskurs 9. På lågstadiet finns tre fritidshemsavdelningar

Läs mer

KVALITETSRAPPORT. Fritidshem. Per Olsskolan

KVALITETSRAPPORT. Fritidshem. Per Olsskolan KVALITETSRAPPORT Fritidshem Per Olsskolan Läsåret 2017/2018 Kvalitetsredovisning Fritidshem 2017/2018 1. Inledning Förskoleklassen och fritidshemmet är en del av skolväsendet och verksamheterna regleras

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Arbetsplan. för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2018/2019 Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2018/2019 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING. Källby Gård. Fritidshem

KVALITETSREDOVISNING. Källby Gård. Fritidshem KVALITETSREDOVISNING Källby Gård Fritidshem Läsår 2011-2012 ENHET Källby Gård fritidshem FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR KVALITET TIDSPERIOD 2011-2012 GRUNDFAKTA OM ENHETEN Källby Gård har under året haft förskoleklass,

Läs mer

Fritidshem Verksamhetsplan

Fritidshem Verksamhetsplan Läsåret 2018-2019 Uppdaterad fredagen den 31 augusti 2018 Fritidshem Verksamhetsplan Ardeshir kargaryani Avdelningar: Fritids förskoleklass- åk 1 Fritids åk 2-3 Fritids åk 4-5 V äsby skola Besöksadress:

Läs mer

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Innehåll: Inledning Beskrivning av verksamheten och utfall av insatser Slutord. Dokumenttyp Redovisning Dokumentägare Förkolans namn

Läs mer

Lidåkers fritidshem PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Anna-Karin Florberger Rektor 150930

Lidåkers fritidshem PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Anna-Karin Florberger Rektor 150930 Lidåkers fritidshem PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Anna-Karin Florberger Rektor 150930 Sidan 2 av 6 Lidåkers fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling 15/16 Grunduppgifter

Läs mer

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 Lokal arbetsplan Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 1 Arbetet i verksamheten Den lokala arbetsplanen utgår från kvalitetsredovisningen av verksamheten under höstterminen 2010 vårterminen 2011.Här anges

Läs mer

Välkomna till Toftaskolan

Välkomna till Toftaskolan Välkomna till Toftaskolan - Förskoleklass och fritidshem läsåret 2019/2020 ÄNGELHOLMS KOMMUN 2019-01-31 1 Kvällens program 18.00-19.30 Presentation av personal i förskoleklass, på fritidshem och i elevhälsan

Läs mer

Arbetsplan Fritidshem

Arbetsplan Fritidshem Arbetsplan Fritidshem Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Terminsplaneringar delges fritidshemmet

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning 2012-05-06 Kvalitetsredovisning för läsåret 2011/2012 Skolbarnomsorg FRITIDSHEMMEN INOM AVESTA CENTRALA RO MARKUSSKOLAN OCH BERGSNÄSSKOLAN ROSEN ELDEN ÖRNEN BLIXTEN RAKETEN Avesta, 2012-06-18 Rektor: Marie-Ann

Läs mer

Kvalitetsredovisning Fritidshem

Kvalitetsredovisning Fritidshem Kvalitetsredovisning Fritidshem Läsåret 2012/2013 Edvinshems fritidshem Väster Ansvarig rektor: Jonas Thun Inledning Skollagens krav på systematiskt kvalitetsarbete innebär att huvudmän, förskole och skolenheter

Läs mer

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 november Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man

Läs mer

Mål för fritidshemmen i Skinnskatteberg

Mål för fritidshemmen i Skinnskatteberg Mål för fritidshemmen i Skinnskatteberg 2012-10-01 2 Mål för fritidshemmen i Skinnskattebergs kommun Utarbetad maj 2006, reviderad hösten 2012 Inledning Fritidshemmets uppgift är att genom pedagogisk verksamhet

Läs mer

Beskriv och analysera hur fritidshemmet arbetat med följande områden

Beskriv och analysera hur fritidshemmet arbetat med följande områden 2015-06-29 KVALITETSRAPPORT 2014/2015 resultat och analys Alfaskolans fritidshem 1.Demografiska data 126 elever var i februari 2015 inskrivna på skolans fritidshem. Antalet pojkar var något fler än antalet

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete. Helhetsanalys. Väskolans fritidshem Rektors namn: Charlotte Knutsson. Telefonnummer:

Systematiskt kvalitetsarbete. Helhetsanalys. Väskolans fritidshem Rektors namn: Charlotte Knutsson. Telefonnummer: 2014-09-30 Systematiskt kvalitetsarbete Helhetsanalys Väskolans fritidshem Rektors namn: Charlotte Knutsson Telefonnummer: 044-13 40 60 E-postadress: charlotte.knutsson@kristianstad.se Innehållsförteckning

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2016 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2015/2016 150417 Arbetsplan för Sollebrunns fritidshem Läsåret 2015/2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Kronans fritidshem 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Kronans fritidshem 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Kronans fritidshem 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Hammerdal Ansvarig förskolchef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 830

Läs mer

STORFORS KOMMUN. Kroppaskolan Årskurs 1 3

STORFORS KOMMUN. Kroppaskolan Årskurs 1 3 STORFORS KOMMUN Kroppaskolan Årskurs 1 3 Lokal arbetsplan Läsåret 2016-2017 Inledning: Kroppaskolan ligger i Storfors tätort och innefattar förskoleklass årskurs 3 samt fritidshem. Skolan har totalt 136

Läs mer

Verksamhetsplan för Väsby skolas fritidshem

Verksamhetsplan för Väsby skolas fritidshem Reviderat 29 mars 2019 Verksamhetsplan för Väsby skolas fritidshem Läsåret 2018-2019 Avdelningar: Fritids förskoleklass-åk 1 Fritids åk 2-3 Fritids åk 4-5 Väsby skola Besöksadress: Skolvägen 11, 194 76

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete för Läsåret

Systematiskt kvalitetsarbete för Läsåret Systematiskt kvalitetsarbete för Läsåret 2011-2012 Gyttorps fritidshem Nora kommun Arbetsgång för kvalitetsarbetet... 2 Åtgärder för utveckling enligt föregående års kvalitetsredovisning... 2 Verksamhetens

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden Riktlinjerna anger förskollärares ansvar för att undervisningen bedrivs i enlighet med målen i läroplanen. Riktlinjerna anger också uppdraget för var och en i arbetslaget, där förskollärare, barnskötare

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Villekulla. Avdelning Svalan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Villekulla. Avdelning Svalan Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Villekulla Avdelning Svalan 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan

Läs mer

Nya styrdokument för fritidshemmet

Nya styrdokument för fritidshemmet Nya styrdokument för fritidshemmet Nätverksträff i Umeå 9 juni 2011 Marie Sedvall Bergsten, undervisningsråd Vad har styrt fritidshemmet? Skollag, 2 a kap. Läroplan, Lpo94 Allmänna råd med kommentarer

Läs mer

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning Kvalitetsredovisningens syfte är att vara ett led i den kontinuerliga uppföljningen och utvärderingen på varje förskola. Den skall ge information om verksamheten och dess måluppfyllelse samt vilka åtgärder

Läs mer

15-07-10. Kvalitetsrapport Fritidshem Frövi F-6

15-07-10. Kvalitetsrapport Fritidshem Frövi F-6 15-07-10 Kvalitetsrapport Fritidshem Frövi F-6 Läsåret 2014-2015 1 2015-07-10 Systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Kvalitetsrapport 2014-2015 1. GRUNDFAKTA 2 2. RESULTAT 2.1 Normer och värden Mål: BUN:s

Läs mer

Fritidshemmens kvalitetsrapport

Fritidshemmens kvalitetsrapport Fritidshemmens kvalitetsrapport Fritidshem Östra Ljungby Läsår 2014/2015 Innehållsförteckning Skolledarens beskrivning av kvaliteten i verksamheten.... 3 Områdets system och rutiner för kontinuerligt kvalitetsarbete....

Läs mer

KVALITETSRAPPORT 2013 /2014 resultat och analys Alfaskolans fritidshem. 1.Demografiska data

KVALITETSRAPPORT 2013 /2014 resultat och analys Alfaskolans fritidshem. 1.Demografiska data 2014-06-23 KVALITETSRAPPORT 2013 /2014 resultat och analys Alfaskolans fritidshem 1.Demografiska data 115 elever var i februari 2014 inskrivna på skolans fritidshem. Antalet pojkar var något fler än antalet

Läs mer

Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2015/16

Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2015/16 Stöcksjö fritidshem Klubben Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2015/16 Sammanfattning I början av läsåret har undertecknat tillträtt som rektor för Stöcksjö skola vilket inneburit att jag har lärt känna

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan

Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan Systematiskt Kvalitetsarbete Mörtviksskolan 2017-2018 Systematiskt kvalitetsarbete Skola Våra elever är morgondagens världsmedborgare och vi utvecklar därför elevernas kommunikativa förmåga, kreativitet

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Kvarnga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Gäller till: 2018-06-30 1. Verksamhetens

Läs mer

Förskoleklass Mariaskolan. Läsåret 2013/2014

Förskoleklass Mariaskolan. Läsåret 2013/2014 KVALITETSRAPPORT Förskoleklass Mariaskolan Läsåret 2013/2014 1. Inledning Underlaget till denna Kvalitetsrapport har varit förskoleklassens uppföljningar och dokumentation under läsåret 2013/2014 samt

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete för fritidshem läsåret 2012/2013. Rektor

Systematiskt kvalitetsarbete för fritidshem läsåret 2012/2013. Rektor Systematiskt kvalitetsarbete för fritidshem läsåret 2012/2013 Rektor Innehåll 1 Redovisning av särskilda insatser och åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning och effekter av dessa som genomförts

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Brobyskolan FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/ Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/ Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/11 1. Redovisning för läsåret 2010/11 2. Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson 3. Hustomtens förskola är en verksamhet som drivs

Läs mer

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola Utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan för Eneryda förskola 2013-2014 Innehållsförteckning 1 Presentation av förskolan. 3 2 Årets utvecklingsområden. 4 3 Normer och värden 5 4 Utveckling och lärande.

Läs mer

Kvalitetsrapport Hagabackens skola

Kvalitetsrapport Hagabackens skola 2016-06-02 Kvalitetsrapport 2015-2016 Hagabackens skola 1 1. GRUNDFAKTA 2 2. RESULTAT 2.1 Normer och värden Påstående: Årets res. Årets res. Förra året Förra året inte alls/ ganska dåligt % ganska bra/

Läs mer

Sida 1(14) RAPPORT. Datum Bildningsförvaltningen Anvar Jusufbegovic

Sida 1(14) RAPPORT. Datum Bildningsförvaltningen Anvar Jusufbegovic Bildningsförvaltningen Anvar Jusufbegovic anvar.jusufbegovic@edu.hallsberg.se RAPPORT 1(14) Utvecklingsplan Område Vretstorp Tallbacken och Sagobacken 2018 2019 2(14) Prioriterade mål Under årets arbete

Läs mer

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht -17/Vt -18

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht -17/Vt -18 Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola Ht -17/Vt -18 Beskrivning av förskolan Ryrsjöns förskola är belägen i Göta med närhet till skog, äng och sjö. I dagsläget är det två avdelningar på förskolan, Gläntan

Läs mer

Kvalitetsredovisning. för läsåret 2015/2016. Fritidshem

Kvalitetsredovisning. för läsåret 2015/2016. Fritidshem 2016-04-11 Kvalitetsredovisning för läsåret 2015/2016 Fritidshem Datum: 2016-06-29 Rektor: Johan Lindström Biträdande rektor: Resultatenhetschef: Bengt Albertsson Avesta kommun, Bildningsförvaltningen

Läs mer

Förskolans Arbetsplan 2016/2017

Förskolans Arbetsplan 2016/2017 Förskolans Arbetsplan 2016/2017 Avdelning Fantasiresan Stigens Friskola Innehållsförteckning Fokus under 2016-2017 Åtgärder enligt föregående utvärdering Mål och riktlinjer Normer och värden Utveckling

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Bergabacken Förskoleverksamhetens vision Vi vill arbete för en verksamhet där alla mår bra, har inflytande, känner glädje, trygghet

Läs mer

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6 Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6 Lärande Verksamhetens måluppfyllelse Svenska Studieresultat ämnesprov grundskolan Betyg Antal elever Antal elever

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2018-2019 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Förskolechef Åsa Iversen Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och

Läs mer

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 2015 har 10 åringen nått statens och våra mål men framförallt sina egna och har tagit ansvar för sin egen utveckling med stöd av vuxna. 10 åringen tror på sig själv

Läs mer

Innertavle skola, Fritidshem. Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2015/2016

Innertavle skola, Fritidshem. Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2015/2016 Innertavle skola, Fritidshem Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2015/2016 Sammanfattning Utifrån verksamhetsbesök, kvalitetsredovisning, medarbetarsamtal, föräldrasamtal och elevenkät kan jag bedöma att

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Örsängets förskola Örsängets förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi lägger stor vikt vid den dagliga kontakten, där vi skapar en god relation till vårdnadshavarna

Läs mer

Barn- och ungdomsförvaltningens vision:

Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Barn och ungdomsförvaltningens målsättning är att visionen ska genomsyra alla verksamheter och vara verklig för varje barn/elev, så att varje dag i vår verksamhet

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Björnen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Björnen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17 Förskolan Björnen FÖRSKOLAN BJÖRNENS VISION Vi vill varje dag ta till vara och uppmuntra allas förmågor 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning 2013-09-19 Kvalitetsredovisning Folkasboskolans Fritidshem ansvar lärande, språket, miljö, beteende kommunikati on läsa, skriva, tala, lyssna, diskutera, muntligt framföra, argumentera, förklara Generella

Läs mer

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2017/2018

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2017/2018 ÖREBRO KOMMUN Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2017/2018 Tegnérskolan Förvaltningen förskola och skola orebro.se 1 Box 31550, 701 35 Örebro Ullavigatan 27 tegnerskolan@orebro.se Servicecenter 019-21

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Lextorpsskolans fritidshem 2016

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Lextorpsskolans fritidshem 2016 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Lextorpsskolans fritidshem 2016 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 4 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2017/18. Nattis. Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2017/18. Nattis. Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2017/18 Nattis Förskolan Lyckan 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Fritidshem Verksamhetsplan

Fritidshem Verksamhetsplan Läsåret 2016-2017 Fritidshem Verksamhetsplan Avdelningar: Fritids förskoleklass- åk 1 Fritids åk 2-3 Fritids åk 4-5 Väsby skola Besöksadress: Skolvägen 11, 194 76 Upplands Väsby Postadress: Upplands Väsby

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Totebo förskola; Pandan

Kvalitetsredovisning. Totebo förskola; Pandan Kvalitetsredovisning LÄSÅRET 2012 2013 Totebo förskola; Pandan Förskola 1 5 år och pedagogisk omsorg 6 10 år Innehåll Sammanfattning... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Styrning och ledning... 3 Personaltäthet

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2017-2018 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 833 41 Hammerdal 0644-320

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Frälsegårdsskolans fritidshem 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Frälsegårdsskolans fritidshem 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Frälsegårdsskolans fritidshem 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

Tyck till om förskolans kvalitet!

Tyck till om förskolans kvalitet! (6) Logga per kommun Tyck till om förskolans kvalitet! Självskattning ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet Dokumentet har sin utgångspunkt i Lpfö 98/0 och har till viss del en koppling till

Läs mer

Ansvar Självkänsla. Empati Samspel

Ansvar Självkänsla. Empati Samspel Ansvar Självkänsla Empati Samspel Reviderad version 2018-07-02 Gäller läsåret 2018-2019 Våra förutsättningar: Fritidshemmets uppgift är att genom pedagogisk verksamhet komplettera skolan och förskoleklassen,

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2006-2007 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Rossö Förskola

Kvalitetsredovisning 2006-2007 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Rossö Förskola Kvalitetsredovisning 2006-2007 STRÖMSTADS KOMMUN Barn & Utbildningsförvaltningen Rossö Förskola Inlämnad av Eva Hoffström 1 Inledning Som ett led i den kontinuerliga uppföljningen och utvärderingen av

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Östra Ryd FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM

VERKSAMHETSPLAN Östra Ryd FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Östra Ryd FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

TORPASKOLANS FRITIDSHEM

TORPASKOLANS FRITIDSHEM TORPASKOLANS FRITIDSHEM TORPASKOLANS FRITIDSHEM Vi vill hälsa dig välkommen till Torpaskolan och Torpaskolans fritidshem! Vi tillsammans arbetar för att alla ska trivas här och fritidshemsverksamheten

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15

ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15 ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15 Innehållsförteckning Sid 3 Presentation av arbetssätt Sid 4 utifrån LGR 11 Sid 4 Normer och värden Kunskaper Sid 6 Elevers ansvar och inflytande

Läs mer

Verksamhetsplan Fritidshemmet

Verksamhetsplan Fritidshemmet KARLSKRONA SPRÅKSKOLA Verksamhetsplan Fritidshemmet 2018/2019 Uppdaterad 2018-08-08 Innehåll VÄRDEGRUND... 3 Organisation... 4 Mål för fritidshemmet ht-18 och vt-19... 5 Leken... 5 Utevistelse... 6 Elevinflytande...

Läs mer

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015 ÖREBRO KOMMUN Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015 Tegnérskolan Förvaltningen förskola och skola orebro.se Box 31550, 701 35 Örebro Ullavigatan 27 tegnerskolan@orebro.se Servicecenter 019-21

Läs mer

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket ? V Ä L K O M M E N Bengt Thorngren Skolverket Varför har allmänna råden revideras? o Råden har anpassats till nu gällande skollag och läroplan o Ge stöd i tillämpningen av bestämmelserna o Belysa utvecklingsområden

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2005/2006 Dalhem, Barlingbo, Endre

Kvalitetsredovisning 2005/2006 Dalhem, Barlingbo, Endre 1(8) Barn- och utbildningsförvaltningen Kvalitetsredovisning 2005/2006 Dalhem, Barlingbo, Endre Förskoleklass-grundskola-fritidshem (sid 1-5) Förskola (sid 6-8) Beskrivning av verksamheten Dalhem, Barlingbo

Läs mer