KAN FINANSIERAS GENOM KULTUR- RÅDETS STÖD FÖR SKAPANDE SKOLA! FILMCENTRUM PRESENTERAR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KAN FINANSIERAS GENOM KULTUR- RÅDETS STÖD FÖR SKAPANDE SKOLA! FILMCENTRUM PRESENTERAR"

Transkript

1 KAN FINANSIERAS GENOM KULTUR- RÅDETS STÖD FÖR SKAPANDE SKOLA! FILMCENTRUM PRESENTERAR TEMA FILM FÖRDJUPNING

2

3 VILL DU ARBETA MED FILM I SKOLAN? FilmCentrum arbetar, på uppdrag av kulturrådet, med att integrera film i skolans undervisning. Vi distribuerar och samordnar filmverksamheter till skolan, alltifrån film med olika temaingångar, besök av filmare eller filmpedagoger, till hela filmpaket anpassade för olika årskurser. Hos FilmCentrum kan du alltid känna dig trygg med att vi förmedlar riktig kompetens; bra film med professionella workshopledare och metoder. Våra filmpaket är framtagna i nära samarbete med pedagoger och yrkesverksamma i skolan, med nära koppling till läroplanen. FilmCentrum kan också ge dig rådgivning kring hur du kan arbeta med film i skolan. Vi kan hjälpa dig att skräddarsy filmverksamhet som passar just din skola eller kommun! Här kan du läsa mer om FilmCentrums inspirerande filmpaket för skolan. För att läsa mer om våra utbud och vad vi kan hjälpa till med besök filmcentrum.se - eller varmt välkommen att kontakta oss! Vi ses och hörs!

4 Vad innehåller paketet? FILM: JAG VILLE VA DOMS KOMPIS AV MARIKA HEIDEBÄCK FÖRELÄSNING: FILMAREN MARIKA HEIDEBÄCK WORKSHOPLEDARE: PROFESSIONELL ANIMATÖR OCH FILMARE TEKNIK: VIDEOKAMEROR, BÄRBARA DATORER, STATIV OCH MIKROFONER. DISKUSSIONSMATERIAL: FILMHANDLEDNING Film, analys och eget skapande! UTGÅNGSPUNKT: FILMVISNING AV JAG VILLE VA DOMS KOMPIS. BESÖK av filmaren Marika Heidebäck som berättar om sin film och tillsammans med eleverna reflekterar över temat utanförskap. HANDLEDD WORKSHOP: Tre olika workshops ger eleverna en fördjupning i filmens språk samt metoder att skapa korta animationsfilmer. Med hjälp av professionella animatörer, och utrustning, får eleverna arbeta kring temat utanförskap och skriva manus, framställa rekvisita och producera sina kortfilmer. WORKSHOP 1: Manus och framställning av rekvisita (halvdag) WORKSHOP 2: Filmning (halvdag) WORKSHOP 3: Redigering och ljud (halvdag) PRIS (ungefärligt pris exklusive moms och resekostnader): PAKETPRIS: kr/ per grupp ENDAST FILM OCH FÖRELÄSNING: kr/ per grupp Rek. antal elever per grupp: 25 Andra önskemål? Vi skräddarsyr projekt efter dina förutsättningar! rek. ca 4 halvdagar

5 JAG VILLE VA DOMS KOMPIS animationer om utanförskap och gemenskap för åk 1 till 3 I dokumentärfilmen Jag ville va doms kompis får vi följa en grupp barn och deras vardag på ett fritidshem i Fittja. Några dramatiska scener utspelar sig. Någon vill vara med och leka men får inte. Någon gråter och någon retas. Någon blir äntligen kallad kompis. Jag ville va doms kompis är en film där vi, utifrån barnens perspektiv, får följa med i deras känslor och tankar om gemenskap, vänskap och utanförskap. Vi har alla någon gång känt oss utanför och har alla behovet av att känna tillhörighet. FilmCentrum har tagit fram ett filmarbete i temat utanförskap och gemenskap, som tar upp dessa frågor utifrån barnens egna erfarenheter och upplevelser. Hur känns det att vara ensam? Vad betyder vänskap för dig? Och är det viktigt med gemenskap? Att se film, att reflektera över sin filmupplevelse och själv få testa på att skapa film, är något som verkar stärkande för både språket och självförtroendet. Utifrån filmen Jag ville va doms kompis arbetar regissören Marika Heidebäck med elevernas upplevelser och tankar kring filmen. Med handledning av professionella animatörer och filmpedagoger får eleverna själva skapa korta animerade filmer i temat utanförskap, alltifrån manus till färdig produktion. Syftet med arbetet är att ge eleverna en fördjupning i filmens språk och att ge dem möjlighet att resonera kring frågor utifrån deras egna villkor. Arbetet ger en möjlighet för barnen att stärka sitt språk på ett kreativt och lustfullt sätt!

6 Vad innehåller paketet? FILM: DET VAR EN GÅNG PÅ RIKTIGT AV ANNA WEITZ, ANNA KLARA ÅHRÉN OCH CHARLOTTA COPCUTT WORKSHOPLEDARE: ANNA WEITZ, FILMARE & JOURNALIST, OCH/ELLER ANNA KLARA ÅHRÉN, FILMARE & FILMPEDAGOG DISKUSSIONSMATERIAL: FILMHANDLEDNING DE CHILENSKA BARNENS TIDNING Film, analys och eget skapande! UTGÅNGSPUNKT: FILMVISNING AV DET VAR EN GÅNG PÅ RIKTIGT HANDLEDD WORKSHOP: Två olika workshops ger eleverna en fördjupning i filmreflektion och dokumentärt berättande samt en metod att uttrycka sina egna berättelser i serieformat. WORKSHOP 1: Samtal och reflektion om filmen och dokumentärt berättande WORKSHOP 2: Berätta din egen historia i serieformat PRIS (ungefärligt pris exklusive moms och resekostnader): PAKETPRIS: kr/ per grupp rek. ca 2 halvdagar Rek. antal elever per grupp: 25 st Andra önskemål? Vi skräddarsyr projekt efter dina förutsättningar!

7 BERÄTTELSER OM MIG OCH MITT LIV filmarbete om språk, identitet och dokumentärt berättande för åk 2 till 5 I dokumentären Det var en gång på riktigt får vi följa några barn i Chile. Vi får ta del av deras vardagsutmaningar, hur de upptäckte läsningen och själva började uttrycka sig. Nu berättar de om sina liv genom animationer och tecknade serier i sin egen tidning. FilmCentrum har i samarbete med Råfilm tagit fram ett filmpaket för skolan där eleverna får fördjupa sig i dokumentärt berättande. Syftet med arbetet är att ge kunskap om den dokumentära genren, men också ge eleverna möjlighet att berätta sina egna historier och uttrycka sig i bilder. Med hjälp av professionella filmare får eleverna reflektera över filmen och det dokumentära berättandet. Vad är det som karaktäriserar en dokumentärfilm och är genren verkligen en skildring av verkligheten? Kan en teckning vara "dokumentär"? Säger en bild mer än tusen ord och ser verkligheten likadan ut för mig som för dig? Eleverna får själva fundera på historier de vill berätta från sina egna liv. Genom handledning får de, i likhet med de chilenska barnen i filmen, skapa sina egna dokumentära berättelser i serieformat. Språk, lärande och identitetsutveckling är, som läroplanen uttrycker det, nära förknippade med varandra. Syftet med detta arbete är att ge eleverna möjlighet att kommunicera och få tilltro till sitt sätt att uttrycka sig. Ett ypperligt tillfälle för eleverna att utvecklas, lära känna varandra och stärka sin språkutveckling på ett lustfullt sätt!

8 Vad innehåller paketet? BOK (BONNIER UTBILDNING): I FILMENS FOTSPÅR REFLEKTERANDE SAMTAL OM FILM AV EVA WESTERGREN FILM (MEDFÖLJER BOKEN): ALLTID PÅ EN TISDAG AV PIL MARIA GUNNARSSON MIN FAR ÄR BOXARE AV MORTEN GIESE FLICKAN SOM SLUTADE LJUGA AV ANDREA FRIBERG FÖRÄLDRAMÖTET AV BJÖRN CARLSTRÖM & STEFAN THUNBERG WORKSHOPLEDARE: EVA WESTERGREN, författare och filmpedagog FILMHANDLEDNINGAR (MEDFÖLJER BOKEN) Film, analys och eget skapande! ca 3 halvdagar HANDLEDDA WORKSHOPS: WORKSHOP 1: RUM, KARAKTÄRER OCH KROPPSSPRÅK De scenografier vi möter i filmen i form av rum och miljöer berättar hur personernas livsutrymme ser ut. Med hjälp av kroppsspråk och kläder kan man fördjupa en karaktär. I workshopen ser vi olika filmexempel och arbetar med konkreta övningar med bilder och kroppsuttryck för att återskapa och samtala om filmens karaktärer och miljöer. WORKSHOP 2: FANTASI OCH VERKLIGHET Genom olika filmexempel ser vi hur (film)sagan i äventyrets form beskriver en annan dimension av vår verklighet som hjälper oss att bearbeta känslor kring sorg, glädje, ensamhet, död och kärlek. I workshopen gör vi sedan själva en bild/filmberättelse som innehåller sagans ingredienser där elevernas egna bilder och agerande utgör grunden. WORKSHOP 3: SPRÅK OCH IDENTITET I många filmer ställs frågor kring barns identitet, språk och självkänsla. Vilka budskap förmedlar vi till varandra som uttrycks på andra sätt än med ord? Vilka undertexter finns i filmen? Hur kan film genom kameravinklar förstärka sättet att kommunicera? Vem har makt och vem är maktlös? PRIS (ungefärligt pris exklusive moms och resekostnader): PAKETPRIS, 3 WORKSHOPS: kr/per grupp ENDAST 1 WORKSHOP: kr/per grupp Rek. antal elever per grupp: 25 st Andra önskemål? Vi skräddarsyr projekt efter dina förutsättningar!

9 I FILMENS FOTSPÅR reflekterande samtal om film för åk 3 till 6 Hur gör vi för att få igång samtal om filmens teman och om filmens sätt att berätta? Hur får vi eleverna att lita på sin egen förmåga att uppleva och tolka film? I samarbete med filmpedagogen Eva Westergren och Bonnier Utbildning erbjuder FilmCentrum filmworkshops där eleverna på olika sätt får gestalta sina upplevelser av film. Med utgångspunkt i en filmvisning arbetar klassen med teman kring rum, karaktärer och kroppsspråk, fantasi och verklighet, språk och identitet. I workshopen får eleverna i bild och drama återskapa scener ur filmen och sedan i reflekterande samtal beskriva de känslor och tankar som filmen väckt. Skolan fäster i dag stor vikt vid estetiska lärprocesser. Att lära sig diskutera, analysera och uttrycka sig med hjälp av bilder och drama är ett sätt att tillgodogöra sig kunskap och utveckla sitt språk. I vårt ständigt växande informationssamhälle behöver barn få redskap för att hantera det dagliga flödet av texter i ordets utvidgande bemärkelse. Att visa film i skolan och att efteråt återvända till filmen och reflektera, analysera och jämföra är något som utvecklar både filmen och åskådaren. Film skapar nyfikenhet, intresse och inlevelse. Den kan hjälpa eleverna att ställa frågor kring den egna identiteten. Den kan ge nya tankar och värderingar. Med filmens hjälp kan många komplicerade frågeställningar kring liv och död, ont och gott, kärlek och starka känslor i vardagen belysas och paralleller dras till elevernas egna liv och erfarenheter.

10 rek. Vad innehåller paketet? FILM: SKELLIG AV ANNABEL JANKEL WORKSHOPLEDARE: PROFESSIONELL FILMPEDAGOG DISKUSSIONSMATERIAL: FILMHANDLEDNING UNDERLAG TILL EGET ARBETE Film, analys och eget skapande! UTGÅNGSPUNKT: FILMVISNING AV SKELLIG KREATIVT SAMTAL: Klassen får tillsammans med en filmpedagog reflektera över filmen, diskutera tolkningsmöjligheter och magiska/religiösa motiv. Samtalet utmynnar i en uppgift där eleverna själva ska skapa magiska bilder utifrån filmens symbolspråk. PRIS (ungefärligt pris exklusive moms och resekostnader): PAKETPRIS: kr/ per grupp Rek. antal elever per grupp: 25 st rek. ca 1 heldagar Andra önskemål? Vi skräddarsyr projekt efter dina förutsättningar!

11 TRO, MOD, RÄDSLA kreativt filmsamtal om symboler, magi och religion för åk 4 till 7 Michael och hans familj flyttar till ett nytt hus, ett gammalt ruckel med en stor och igenvuxen trädgård. Flytten sammanfaller med att Michael får veta att hans nyfödda lillasyster har hjärtproblem och plötsligt verkar hans värld både ensam och osäker. En eftermiddag upptäcker Michael ett gammalt skjul i utkanten av trädgården och där döljer sig något skrämmande och fascinerande; en varelse av sällan skådat slag. Michael kan inte låta bli att närma sig den mystiska figuren och samtidigt som han lär känna den kaxiga granntjejen Mina närmar han sig också den inneboende grannen, som kallar sig Skellig... Det krävs både mod och tålamod från Michaels sida för att närma sig Skellig. Men barnens omsorger lockar fram något hos varelsen; de ger honom åter hans självtillit och för det får de utdelning. Filmen väcker frågor om mod, tro och hopp, om livet, döden och det magiska. Vem är egentligen Skellig? Hur ger Michael och Skellig varandra kraft och hopp? (Finns Skellig över huvudtaget eller är han ett förkroppsligande av Michaels återvändande styrka?) Vad betyder det att tro på något och hur förklarar vi människor det övernaturliga? I FilmCentrums filmpaket får eleverna arbeta med existentiella frågor, religion och magi. Filmen följs upp med ett kreativt samtal och en workshop kring filmbilder och symboler. Med utgångspunkt i filmen kommer eleverna att få utveckla och gestalta sin förståelse av andliga begrepp. Arbetet kan med fördel integreras i skolämnen som religion och livskunskap, svenska och estetiska ämnen.

12 Vad innehåller paketet? FILM: TJEJER TYP TOLV AV INGELA LEKFALK FÖRELÄSNING: PROFESSIONELL FILMARE OCH GENUSPEDAGOG WORKSHOPLEDARE: PROFESSIONELL FILMARE OCH GENUSPEDAGOG TEKNIK: VIDEOKAMEROR, BÄRBARA DATORER, STATIV OCH MIKROFONER DISKUSSIONSMATERIAL: FILMHANDLEDNING Film, analys och eget skapande! ca 3 heldagar UTGÅNGSPUNKT: FILMVISNING AV TJEJER TYP TOLV ÖVNINGAR MED TEORETISKT FOKUS: ÖVNING 1 (1 halvdag inklusive filmvisning): I mindre grupper jobbar klassen med bilder och ord från tidningar som eleverna tycker beskriver en tjej mellan år. Därefter reflekteras gemensamt över dessa. ÖVNING 2 (1 halvdag): Reflektion och frågeställningar kring mens, identitet, problematik och förebilder. WORKSHOPS MED PRAKTISKT FOKUS: Eleverna får förbereda, genomföra och filma intervjuer som redigeras till korta reportagefilmer och tillsammans diskutera i ett avslutande moment. WORKSHOP 1: Intervju och filmning (heldag) WORKSHOP 2: Redigering (heldag) PRIS (ungefärligt pris exklusive moms och resekostnader): PAKETPRIS: kr/ per grupp Rek. antal elever per grupp: 25 st* *OBS! Detta är ett filmarbete som endast riktar sig till tjejer. Om du vill anordna ett parallellt arbete för killar, kontakta FilmCentrum, så ordnar vi det!

13 TJEJER TYP TOLV i gränslandet mellan stor och liten för åk 4 till 6 Allting började med att några tjejer i årskurs 5 och 6 skrev några dikter om hur de upplevde att det var att befinna sig på gränsen mellan stor och liten. Detta växte till att bli starten på något större, nämligen musikalen Tjejer typ 12 och en dokumentärfilm med samma namn. I filmen får vi följa med ett gäng tjejer i Norrbotten på deras musikalturné om allt som rör sig kring hur det känns och innebär att vara 12 år på väg att finna sig själv och sin identitet. FilmCentrum har, tillsammans med filmens regissör, tagit fram ett filmpaket för skolan som lägger fokus på unga tjejers hälsa, snarare än ohälsa. Med utgångspunkt från filmen får eleverna reflektera kring hur det är att vara ung tjej idag. Under handledning av professionell genuspedagog, får eleverna göra praktiska övningar samt reflektera över sina egna tankar om hur det är att vara ung tonårstjej; Vilka ideal finns? Hur är det att få mens? Vad är en identitet? Hur ser jag på mig själv och andra? Vilka förebilder finns i mitt liv? Och är det viktigt att tillhöra en grupp? Utifrån frågeställningar får eleverna sedan planera, filma och redigera intervjuer med vuxna kvinnor i sin omgivning. Arbetet avslutas med en gemensam presentation och diskussion om vilka likheter och olikheter det finns mellan filmerna och elevernas egna tankar. Arbetet ger eleverna redskap för att förstå sin egen självbild och sin syn på andra. Det ger en ökad självkänsla för skolans tjejer i en tid som inte alltid är så lätt att ta sig igenom på egen hand!

14 Vad innehåller paketet? FILM: LOST IN AFRICA AV VIBEKE MUASYA WORKSHOPLEDARE: PROFESSIONELL PEDAGOG I SAMARBETE MED CINEMAFRICA DISKUSSIONSMATERIAL: FILMHANDLEDNING UNDERLAG TILL EGET ARBETE Film, analys och eget skapande! rek. ca 2 heldagar UTGÅNGSPUNKT: FILMVISNING AV LOST IN AFRICA HANDLEDD WORKSHOP: Under två handledda workshoptillfällen får eleverna reflektera över filmen, göra egna geografiska och kulturella undersökningar om Afrika samt undersöka och analysera vilka representationer det finns av kontinenten i dagens media. WORKSHOP 1 (halvdag): Reflekterande samtal kring filmen, samt introduktion av Afrikafördjupning. EGET ARBETE (heldag): Fördjupningsarbete Eleverna får, i mindre grupper, fördjupa sig i olika afrikanska länder och jämföra dessa med varandra. Vilka likheter respektive olikheter finns? Eleverna ska också leta fram olika mediabilder av Afrika till nästa workshop. WORKSHOP 2 (halvdag): Bilden av Afrika analys av representationer. PRIS (ungefärligt pris exklusive moms och resekostnader): PAKETPRIS: kr/ per grupp Rek. antal elever per grupp: 25

15 DET (O)KÄNDA AFRIKA en kontinent, fler än femtio länder: geografi, kultur och representation för åk 5 till 8 Alla har vi sett de välkända bilderna från Afrika; bilder på svältande barn, på barnsoldater, fattigdom och exotiska platser. Ofta en bild av en fjärran farlig plats, som en dikotomisk motsats till det västerländska samhället; det där andra. I Lost in Africa får vi följa med på ett hisnande äventyr när den 11-årige adopterade fotbollsentusiasten Simon åker till sitt ursprungsland Kenya, där han av misstag hamnar vilse i en kåkstad. Filmen ger en bild av Afrika som lyfter fram både olikheter och likheter mellan vi och dom. Men som filmtiteln antyder faller vi lätt tillbaka till en generaliserande bild av den enorma kontinenten. FilmCentrum erbjuder, i samarbete med CinemAfrica, ett filmpaket för skolan där eleverna får fördjupa sig i Afrika. Vad känner vi till om Afrika, om kontinentens länder, dess olikheter och likheter? Hur ser vår bild av Afrika ut? Vilka representationer av Afrika ser vi i populärkultur och media idag? Under projektet får eleverna reflektera över filmen, göra egna geografiska och kulturella jämförelser samt undersöka vilka representationer det finns av Afrika i dagens media. Arbetet kan med fördel integreras i skolämnen som geografi, samhällskunskap och historia. Syftet är att ge eleverna en mer nyansrik bild av den afrikanska kontinenten, dess invånare, samhällen och kulturella uttryck; att lära sig mer om det vi tror är det okända; att se likheterna snarare än skillnaderna och förstå att det sällan handlar om vi och dom utan att det snarare finns mer som förenar än skiljer oss åt. På så sätt kan vi på sikt motarbeta många fördomar, bredda vårt perspektiv mot omvärlden och samtidigt få större kunskap om vårt eget samhälle.

16 Vad innehåller paketet? FILM: JAG KÖPTE EN REGNSKOG AV JACOB ANDRÉN OCH HELENA NYGREN FÖRELÄSNING: FILMARNA JACOB ANDRÉN OCH/ELLER HELENA NYGREN WORKSHOPLEDARE: JOHANNA LUND ROCKLIFFE OCH MATHIAS DEMETRIADES; PEDAGOGER MED SPECIALKUN- SKAP INOM OMRÅDET HÅLLBAR UTVECKLING DISKUSSIONSMATERIAL: FILMHANDLEDNING PEDAGOGISKT MATERIAL: MATERIAL FÖR INSPIRATION TILL VIDARE ARBETE MED HÅLLBAR UTVECKLING. Film, analys och eget skapande! UTGÅNGSPUNKT: FILMVISNING AV JAG KÖPTE EN REGNSKOG BESÖK av filmarna Jacob Andrén och/eller Helena Nygren, som berättar om sin film, sina erfarenheter från filminspelningen och svarar på elevernas frågor. HANDLEDD WORKSHOP: Eleverna får besök av Johanna Lund Rockliffe och Mathias Demetriades, pedagoger inom området hållbar utveckling. På ett interaktivt sätt arbetar de med eleverna kring miljö och klimatfrågor, genom aktiva övningar och etiska dilemman reflekterar man över hållbar utveckling och gemensamma metoder att bidra till en grönare värld. Efter workshopen får lärarna, utifrån önskemål och behov uppgifter och verktyg att arbeta vidare med i klassrummet. PRIS (ungefärligt pris exklusive moms och resekostnader): PAKETPRIS: kr/ per grupp ENDAST FILM OCH FÖRELÄSNING: kr/ per grupp Rek. antal elever per grupp: 25 Andra önskemål? Vi skräddarsyr projekt efter dina förutsättningar! rek. ca 2 halvdagar

17 EN GRÖNARE VÄRLD undersökande filmarbete kring miljö och klimat för åk 5 till 7 Påverka världen! FilmCentrum erbjuder ett filmarbete där eleverna får fördjupa sig i aktuella miljö- och klimatfrågor. I Jag köpte en regnskog får vi följa Jacob på jakt efter den regnskog han och hans klasskamrater, i likhet med hundratusentals andra barn, köpte när de gick i grundskolan. Fungerade det? Finns regnskogen kvar? Och hur mår den i så fall i dag? Vilka hot står skogarnas träd inför nu och hur påverkar de i sin tur jordklotets klimat? Med utgångspunkt från filmen behandlas temat hållbar utveckling med fokus på vår makt att förändra världens klimat. Eleverna får, på både ett teoretiskt och praktiskt plan, lära sig mer om ekologi, miljöfrågor och klimatpåverkan. De får, med hjälp av föreläsare, filmare och sakkunniga pedagoger bearbeta högaktuella frågor i ämnet. Hur allvarligt är "klimathotet" och vad innebär egentligen "hållbar utveckling"? Hur förändras klimatet och vad kan vi göra åt det? Hur kan vi, som enskilda individer, påverka både vår närmiljö och vår planets framtid? Vad innebär det att "klimatsanera" sin vardag och hur kan man få människor att ta ansvar för sina ekologiska fotspår? Arbetet ger en innehållsrik introduktion till ämnet hållbar utveckling. I enlighet med läroplanen syftar detta miljöperspektiv till att ge elever möjlighet att ta ansvar för den miljö de själva direkt kan påverka. Med ett lustfullt och interaktivt kulturinnehåll vill arbetet uppmuntra och inspirera lärare och elever att, precis som Jacob i filmen, engagera sig i egna mer långsiktiga miljösatsningar!

18 Vad innehåller paketet? FILM: ORKA BRY SIG AV LINNÉA ROXEHEIM WORKSHOPLEDARE: FILMAREN LINNÉA ROXEHEIM DISKUSSIONSMATERIAL: FILMHANDLEDNING Film, analys och eget skapande! UTGÅNGSPUNKT: FILMVISNING AV ORKA BRY SIG HANDLEDD WORKSHOP: Filmaren Linnéa Roxeheim arbetar med eleverna kring temat identitet, makt och gruppsykologi. Tillsammans diskuteras filmen och eleverna får, genom iscensättningar och gestaltningar, fördjupa sig i filmens språk och tematik. PRIS (ungefärligt pris exklusive moms och resekostnader): PAKETPRIS: kr/ per grupp rek. ca 1 halvdagar Rek. antal elever per grupp: 25 Andra önskemål? Vi skräddarsyr projekt efter dina förutsättningar!

19 ORKA BRY SIG samtal och scener kring identitet, makt och gruppsykologi för åk 7 till 9 Det är en helt vanlig fredag kväll. Femtonåriga Alex och hennes tjejkompisar tar tunnelbanan från stan ut till förorten för att gå på hemmafest hos några 25 åriga killar. Inte långt därifrån hänger sextonåriga Nima och hans kompisar runt i väntan på pengar de ska få. Inget blir som någon har tänkt sig denna kväll. Orka bry sig är en film om att vilja vara någon som man kanske inte är. Om att inte tappa ansiktet. Men när allt ställs på sin spets vem vill man egentligen vara? I alla grupper finns en hierarki. Ofta är den outtalad, osynlig. Ibland kanske den faller sig naturligt, i andra fall måste man kämpa hårt för att få den plats man vill ha. Den plats man får kallas status, och ens status påverkar hur alla andra i gruppen ser på en. Den man blir. i filmen får vi följa med på en undersökning av maktoch statusrelationer bland ungdomar. I samarbete med filmens regissör erbjuder FilmCentrum filmvisning och reflekterande samtal kring aktuella frågor för unga. Eleverna får fundera över frågor om identitet och makthierarkier samt iscensätta olika dilemman kopplade till dem. Vad innebär det att tillhöra en grupp? Vilka roller spelar vi och vad har grupptryck för betydelse? Hur ser vi på oss själva och varandra? Och hur gör man för att våga gå sin egen väg? Rådande status och maktstrukturer är sådant som ofta är svårt att kommentera. Ändå är det sådant som osynligt styr allas medvetanden. Självklart går det inte att undvika grupperingar, men genom att berätta om gruppsykologins grunder och visa en angelägen film i temat ges eleverna redskap att fundera i analytiska termer som kan synliggöra sådan problematik.

20 Vad innehåller paketet? ALTERNATIV 1: FILM: TUSEN GÅNGER STARKARE AV PETER SCHILDT WORKSHOPLEDARE: TEATERGRUPPEN TAGE GRANIT DISKUSSIONSMATERIAL: FILMHANDLEDNING ALTERNATIV 2: FILM: TUSEN GÅNGER STARKARE AV PETER SCHILDT FÖRELÄSNING: PROFESSIONELL FILMPEDAGOG. WORKSHOPLEDARE: PROFESSIONELL FILMARE DISKUSSIONSMATERIAL: FILMHANDLEDNING TEKNIK: VIDEOKAMEROR, BÄRBARA DATORER, STATIV OCH MIKROFONER. Film, analys och eget skapande! UTGÅNGSPUNKT: FILMVISNING AV TUSEN GÅNGER STARKARE ALT. 1: HANDLEDD WORKSHOP: Under 1 eller 2 workshops får eleverna, tillsammans med Tage Granit, fördjupa sig i och utmana sina egna tankar och värderingar kring genus, kön och identitet. Lokalkrav: Två tomma (större) klassrum eller liknande. Längd: 90 min/workshop PRIS (ungefärligt pris exklusive moms och resekostnader): FILM OCH WORKSHOP: kr/ per grupp 2:A WORKSHOPEN SAMMA DAG/PLATS: kr/ per grupp Rek. antal elever per grupp: 25 ALT. 2: REFLEKTERANDE FILMSAMTAL Besök av professionell filmpedagog som tillsammans med eleverna diskuterar filmens teman. Avslutas med en kort introduktion till workshopdelen. HANDLEDDA WORKSHOPS: Fyra workshops ger eleverna metod och hjälp att färdigställa ett kort reportage. WORKSHOP 1 (heldag): Manus och intervjuteknik WORKSHOP 2 (heldag): Filmning och intervju WORKSHOP 3 (heldag): Redigering WORKSHOP 4 (heldag): Presentation och avslutning PRIS (ungefärligt pris exklusive moms och resekostnader): PAKETPRIS: kr/ per grupp Rek. antal elever per grupp: 25 rek. ca 1 halvdagar rek. ca 5 heldagar

21 KÖN, GENUS & IDENTITET kreativt arbete kring särbehandling och normer för åk 6 till 9 Vad innebär begreppet "genus"? Hur skapas vår identitet? Är det något vi föds med eller något som ständigt förändras? Vad skiljer oss åt och på vilka sätt är vi lika? Och vad finns det för begränsningar kring hur vi förväntas bete oss? I Tusen gånger starkare får vi följa Signe som är 15 år och går i nian. I klassrummet är hon osynlig, det är killarna som dominerar. Men en dag börjar en ny tjej med självförtroende och styrka, i klassen. Tusen gånger starkare är en film som på ett tydligt sätt skildrar hur könsskillnaderna ser ut i en svensk högstadieklass. Det handlar om den omedvetna förmågan hos alla, både elever och lärare, att fastna i normativa mönster. FilmCentrum erbjuder ett temapaket för skolan där klassen får arbeta antingen med teater eller film i syfte att fördjupa sig i filmens tematik. Avsikten är att, utifrån elevernas egna villkor, utmana stereotyper och könsroller; att fundera över sina egna och andras uppfattningar om flickor/pojkar, manligt/ kvinnligt och vad som styr vad vi tänker. Arbetet kan användas som ett led i skolans kontinuerliga jämställdhetsarbete och erbjuds med två olika inramningar: Alternativ 1: Interaktiv teater Tillsammans med den problemlösande teatergruppen Tage Granit får eleverna använda teatern som redskap för att fördjupa sig i temat och göra kopplingar till sina egna liv. Alternativ 2: Reportagefilm Efter reflekterande samtal om filmen och tolkningar av manligt/kvinnligt utifrån media, får eleverna handledning att skapa sina egna reportagefilmer.

22 Vad innehåller paketet? FILM: BURMA VJ AV ANDERS ØSTERGAARD, ELLER DÄR MITT HJÄRTA SLÅR AV KHAZAR FATEMI FÖRELÄSNING: JOURNALISTEN OCH FILMAREN KHAZAR FATEMI WORKSHOPLEDARE: FILMFRONT GENOM PROJEKTET 100HUS STORIES TEKNIK: VIDEOKAMEROR, BÄRBARA DATORER, STATIV OCH MIKROFONER. DISKUSSIONSMATERIAL: FILMHANDLEDNING Film, analys och eget skapande! UTGÅNGSPUNKT: FILMVISNING AV BURMA VJ ELLER DÄR MITT HJÄRTA SLÅR BESÖK av journalisten och filmaren Khazar Fatemi som tillsammans med klassen belyser de frågeställningar som filmen tar upp. HANDLEDD WORKSHOP: Tre olika workshops ger eleverna metod och praktisk hjälp att färdigställa ett kort reportage. Workshoparna arrangeras av Filmfront och bygger på projektet 100 hus stories. Eleverna får samla in material från närområdet i form av intervjuer och skapa korta audiovisuella berättelser. WORKSHOP 1 (heldag): Berättande betydelse i samhället & uppbyggnad WORKSHOP 2 (heldag): Intervju- och inspelningsteknik samt insamling av media WORKSHOP 3 (heldag): Redigering att sätta ihop berättelsen PRIS (ungefärligt pris exklusive moms och resekostnader): PAKETPRIS: kr/ per grupp ENDAST FILM OCH FÖRELÄSNING: kr/ per grupp Rek. antal elever per grupp: 25 Andra önskemål? Vi skräddarsyr projekt efter dina förutsättningar! ca 4 heldagar

23 SAMHÄLLS- REPORTAGE om media, makt och motstånd för åk 7 till 9 Vi har alla sett bilderna från nyheterna; omtumlande bilder från avlägsna delar av världen; svält, krig och lidande människor. Men vilka bilder är det vi inte får se? Vilken makt, och vilket ansvar, finns det i att återge bilder av världen? FilmCentrum har, tillsammans med Filmfront, tagit fram ett filmpaket för skolan som lägger fokus på dokumentärfilm, reportage och etik. Det handlar om representation i media, de bilder vi får se, men också om dem vi inte får se. Arbetet utgår från en aktuell dokumentärfilm i temat; vi tar avstamp antingen i det stängda landet Burma eller i Afghanistan, ett land som vi ofta ser på nyheterna. I prisbelönta Burma VJ får vi följa en av de unga videojournalister som, med risk för sitt liv, filmar och sprider material från den slutna militärdiktaturen. I Där mitt hjärta slår, får vi följa med svenska Khazar Fatemi till sina barndomskvarter i Kabul, Afghanistan. Där möter hon människor i deras vardag och ger en delvis annorlunda bild än mediabevakningen. Båda filmerna handlar om journalistik, demokrati och mänskliga rättigheter. Men också om filmmediets potential och kraft att förändra. Arbetet väcker frågor kring de etiska ställningstaganden som finns i en journalists och filmares vardag. Utifrån tre handledda workshoptillfällen får eleverna sen lära sig om villkoren för medieproduktion och själva göra ett kort samhällsreportage om vår samtid. Syftet med filmarbetet är att uppmuntra till ungas aktiva deltagande i samhällsutvecklingen, men också att ge redskap för ett kritiskt förhållningssätt, vilket blir allt viktigare i vårt växande informationssamhälle. Missa inte den här omfattande och nödvändiga lektionen i mediekunskap!

24 Vad innehåller paketet? FILM (MED INSTITUTIONELLA RÄTTIGHETER):??? FÖRELÄSNING:??? WORKSHOPLEDARE:??? TEKNIK:??? DISKUSSIONSMATERIAL:??? ANNAT:??? Film, analys och eget skapande! UTGÅNGSPUNKT:??? HANDLEDD WORKSHOP:??? PRIS??? ca? dagar

25 DITT EGET FILMPAKET har du redan en idé om vad du vill göra så utvecklar vi den! Har din skola eller kommun egna förslag på hur ni vill arbeta med film? Ni kanske redan har pågående projekt som ni vill komplettera eller idéer om hur ni kan skapa nya plattformer för lärande? Film- Centrum kan skräddarsy lösningar utifrån era förutsättningar och önskemål! Vill ni ha hjälp att sammanställa ett filmarbete utifrån ett visst tema? Har skolan en specifik budget att förhålla sig till? Vill ni arbeta med film och språkutveckling? Eller vill ni integrera filmarbetet i ett specifikt skolämne? Vill era elever arbeta med filmskapande? Eller vill ni arbeta med filmsamtal och/eller med en viss film? Oavsett vad ni har för behov, kan Film- Centrum finnas som ert stöd. Vi kan hjälpa skolan att anpassa filmarbetet efter ålder, ämnen, ekonomi eller andra behov som kan tänkas finnas. Vi kan tillsam- mans hitta ett filmarbete som passar just er skola eller kommun. Med dryga 40 års erfarenhet är FilmCentrum en pålitlig guide i en snårig och ständigt växande filmdjungel. Hos oss kan du känna dig trygg med personalens kompetens och erfarenhet. Vi förmedlar endast professionella filmer, filmare och metoder samtidigt som vi alltid samordnar filmarbetet till er utifrån bästa och smidigaste sätt.

26 FILM, ANALYS OCH EGET SKAPANDE GRUNDEN FÖR ALLA VÅRA FILMPAKET Varför ska man arbeta med film? En filmupplevelse kan ge en värdefull gemensam utgångspunkt för samtal, den kan användas för att förena teori och praktik genom att göra det abstrakta mer konkret eller tvärtom; att låta det nära bli mer obekant genom att synliggöra och ifrågasätta normer. Elever i dag är vana filmkonsumenter, men det innebär inte att de automatiskt är medvetna om filmens språk och uttrycksmedel. Att diskutera och analysera rörliga bildmedier är ett sätt att lära sig ett modernt, globalt språk, och stimulera till ett (medie-)kritiskt tänkande. Filmvetenskap är livskunskap! SKAPANDE SKOLA Under 2008 inledde regeringen Skapande skola i syfte att stärka arbetet med kultur i skolan. Satsningen avser såväl offentliga som fristående skolor, för årskurserna 1-9. Stöd för Skapande skola söks hos Kulturrådet en gång per år av skolans huvudman, det vill säga kommuner eller kommundelsnämnder med huvudmannaansvar. Genom en ökad samverkan med kulturlivet är målet med Skapande skola att på lång sikt integrera kulturella och konstnärliga uttryck i skolans arbete. I linje med läroplanens mål vill FilmCentrum lyfta fram elevers möjlighet att få ta del av olika kulturformer; få möta professionella kulturutövare och själva få ägna sig åt kreativt skapande. FilmCentrum erbjuder dig filmverksamhet som är kvalitetsmärkt utifrån Skapande skolas kriterier. Tillsammans med dig kan vi utveckla skräddarsydda lösningar och ledsaga er genom ansökningsprocessen. Vi erbjuder dig professionellt stöd och rådgivning!

27 Kontakt FILMCENTRUM KONTAKTPERSON, FILMCENTRUM BOKNING OCH RÅDGIVNING AV FILMVERKSAMHET TILL SKOLAN LINDA LINDGREN KULTURRÅDET JENNY LÖFSTRÖM TELEFON:

28

FÖR ÅK F-9 Kan finansieras genom Kulturrådets stöd för Skapande skola

FÖR ÅK F-9 Kan finansieras genom Kulturrådets stöd för Skapande skola FÖR ÅK F-9 Kan finansieras genom Kulturrådets stöd för Skapande skola FILM, ANALYS OCH EGET SKAPANDE VARFÖR och HUR? Både i och utanför skolan finns ett ständigt växande informationssamhälle som barn

Läs mer

FÖR ÅK F-9. Kan finansieras genom Kulturrådets stöd för Skapande skola. FILmPAKet FrÅn FILmCentrum FILm AnALYS eget SKAPAnDe

FÖR ÅK F-9. Kan finansieras genom Kulturrådets stöd för Skapande skola. FILmPAKet FrÅn FILmCentrum FILm AnALYS eget SKAPAnDe FÖR ÅK F-9 Kan finansieras genom Kulturrådets stöd för Skapande skola FILmPAKet FrÅn FILmCentrum FILm AnALYS eget SKAPAnDe FILM, ANALYS OCH EGET SKAPANDE VARFÖR och HUR? Både i och utanför skolan finns

Läs mer

Film, analys och eget skapande FÖR FÖRSKOLA TILL GYMNASIET

Film, analys och eget skapande FÖR FÖRSKOLA TILL GYMNASIET Film, analys och eget skapande FÖR FÖRSKOLA TILL GYMNASIET 1 SKAPANDE SKOLA Skapande skola syftar till att stärka arbetet med kultur i skolan. Satsningen avser såväl offentliga som fristående skolor, för

Läs mer

FILM, ANALYS OCH EGET SKAPANDE FÖR FÖRSKOLA TILL GYMNASIET

FILM, ANALYS OCH EGET SKAPANDE FÖR FÖRSKOLA TILL GYMNASIET FILM, ANALYS OCH EGET SKAPANDE FÖR FÖRSKOLA TILL GYMNASIET 1 FILM, ANALYS OCH EGET SKAPANDE VARFÖR och HUR? Både i och utanför skolan finns ett ständigt växande informationssamhälle som barn och unga behöver

Läs mer

Lära med film

Lära med film 2019-2020 Lära med film OM FILMREGION SYDOST Filmregion Sydost är ett av nitton regionala resurscentrum för film i Sverige och verkar på uppdrag av Region Blekinge, Region Kronoberg och Region Kalmar län,

Läs mer

Att berätta en historia för film, 3 timmars verkstad Vi går igenom filmens berättarspråk och eleverna får göra synopsis och bildmanus.

Att berätta en historia för film, 3 timmars verkstad Vi går igenom filmens berättarspråk och eleverna får göra synopsis och bildmanus. Skapande skola Film Att göra film är en fantastik lärprocess. Att göra film är språkutvecklande och engagerande, utmärkt för redovisningar, bra som underlag för diskussioner och det främjar ett mediekritiskt

Läs mer

www.tagegranit.se 08-783 77 28

www.tagegranit.se 08-783 77 28 Skapande arbete och lek är väsentliga delar i det aktiva lärandet. Läroplanen för grundskolan, Lgr 11 Vi erbjuder din skola ett brett spektra av olika pedagogiska och konstnärliga Skapande skola paket

Läs mer

Scouternas gemensamma program

Scouternas gemensamma program Scouternas mål Ledarskap Aktiv i gruppen Relationer Förståelse för omvärlden Känsla för naturen Aktiv i samhället Existens Självinsikt och självkänsla Egna värderingar Fysiska utmaningar Ta hand om sin

Läs mer

Skapande skola- projekt 2014-2015

Skapande skola- projekt 2014-2015 Skapande skola- projekt 2014-2015 Allt är möjligt på teatern VEM HÅLLER I SKAPANDE SKOLA- PROJEKTET? Susanna Vildehav är skådespelare hos Teater Eksem och håller i Teater Eksems skapande skola- projekt.

Läs mer

KLIMATET. Du gör skillnad! Projektbeskrivning och tidsplan

KLIMATET. Du gör skillnad! Projektbeskrivning och tidsplan KLIMATET Du gör skillnad! Projektbeskrivning och tidsplan Unga spekulerar och klimatet Universeum och Göteborgs Stad samarbetar kring satsningen KLIMATET. Tillsammans vill vi inspirera lärare och elever

Läs mer

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten 2016 E Engelska Undervisningen i kursen engelska inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att eleven utvecklar kunskaper i engelska,

Läs mer

KOPPLING TILL LÄROPLANEN

KOPPLING TILL LÄROPLANEN KOPPLING TILL LÄROPLANEN Arbetet med de frågor som tas upp i MIK för mig kan kopplas till flera delar av de styrdokument som ligger till grund för skolans arbete. Det handlar om kunskaper och värden som

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i en förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

MIRA i Skolan. Reflektionsbok!

MIRA i Skolan. Reflektionsbok! MIRA i Skolan En bok för reflektion kring kursens olika frågor. I din bok kan du anteckna, rita eller måla tankar och känslor på det språk/sätt som passar dig. Det som du anteckna i din Re-Bok är din egen

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Berättelsen i lärandet och lärandet i berättandet

Berättelsen i lärandet och lärandet i berättandet Berättelsen i lärandet och lärandet i berättandet Estetiska lärprocesser och digitala verktyg i SO-undervisningen Estetiska lärprocesser och digitala verktyg i SO-undervisningen Bakgrunden Vision från

Läs mer

GEOGRAFI HISTORIA RELIGION och SAMHÄLLS- KUNSKAP

GEOGRAFI HISTORIA RELIGION och SAMHÄLLS- KUNSKAP FRÅN TÄBY UT I VÄRLDEN FÖRR I TIDEN GEOGRAFI HISTORIA RELIGION och SAMHÄLLS- KUNSKAP LIVSFRÅGOR I SAMHÄLLET Kursplan för de samhällsorienterande ämnena År 1-5 Rösjöskolan TÄBY KOMMUN Kursplan i geografi

Läs mer

Rapport från klassrummet: Filmvisning och samtal om dramat Skellig

Rapport från klassrummet: Filmvisning och samtal om dramat Skellig Svenska Filminstitutet Box 27126, 102 52 Stockholm Besök: Filmhuset, Borgvägen 1 Telefon: 08-665 11 00 Fax: 08-661 18 20 www.sfi.se 2015-09-07 Rapport från klassrummet: Filmvisning och samtal om dramat

Läs mer

Broskolans röda tråd i Svenska

Broskolans röda tråd i Svenska Broskolans röda tråd i Svenska Regering och riksdag har fastställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket.

Läs mer

UTBILDNINGSPAKET FÖR SKOLINFORMATÖRER

UTBILDNINGSPAKET FÖR SKOLINFORMATÖRER UTBILDNINGSPAKET FÖR SKOLINFORMATÖRER , De följande sidorna är en introduktion för er som vill vara med och påverka för ett en mer klimatsmart och rättvis värld. Vi börjar nu i klassrummet! Att vända sig

Läs mer

Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt

Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt Varför språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt? Att bygga upp ett skolspråk för nyanlända tar 6-8 år. Alla lärare är språklärare! Firels resa från noll till

Läs mer

Tidsresan Kopplingar till läroplanen (Lgr11) för årskurs F-3

Tidsresan Kopplingar till läroplanen (Lgr11) för årskurs F-3 Tidsresan Kopplingar till läroplanen (Lgr11) för årskurs F-3 Pröva och utveckla idéer, lösa problem och omsätta idéerna i handling. Skapa och upprätthålla goda relationer samt samarbeta utifrån ett demokratiskt

Läs mer

Skapande skola- projekt 2014-2015. Allt är möjligt på teatern

Skapande skola- projekt 2014-2015. Allt är möjligt på teatern Skapande skola- projekt 2014-2015 Allt är möjligt på teatern VEM HÅLLER I SKAPANDE SKOLA- PROJEKTEN? Susanna Vildehav är skådespelare hos Teater Eksem och håller i skapande skola- projekten. Susanna har

Läs mer

LÅNGÖGON OCH GLASKALSONGER. Junibackens pedagogiska program för förskoleklass på temat språk och kommunikation

LÅNGÖGON OCH GLASKALSONGER. Junibackens pedagogiska program för förskoleklass på temat språk och kommunikation LÅNGÖGON OCH GLASKALSONGER Junibackens pedagogiska program för förskoleklass på temat språk och kommunikation INNEHÅLL Varmt välkomna till oss på Junibacken!... 3 Språkaktiviteter i förskoleklass... 4

Läs mer

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Regeringsredovisning: förslag till text i Lgr11 om fritidshemmet U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Undervisningen i fritidshemmet ska utgå från den värdegrund

Läs mer

LPP, Klassiker. Namn: Datum:

LPP, Klassiker. Namn: Datum: LPP, Klassiker Namn: Datum: Svenska Mål att sträva mot att eleven får möjlighet att förstå kulturell mångfald genom att möta skönlitteratur och författarskap från olika tider och i skilda former från Sverige,

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lspec11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Undervisningen

Läs mer

paket SKAPANDE SKOLA 2013-2014

paket SKAPANDE SKOLA 2013-2014 Filmpedagogiska paket z z SKAPANDE SKOLA 2013-2014 Förord För att inspirera er att arbeta med Skapande skola har vi tillsammans med filmpedagogerna i Värmland plockat ut några exempel på hur filmpedagogiskt

Läs mer

Spårens koppling till gymnasieskolans gymnasiegemensamma ämnen

Spårens koppling till gymnasieskolans gymnasiegemensamma ämnen Spårens koppling till gymnasieskolans gymnasiegemensamma ämnen Tema: Hur vi fungerar i våra pedagogiska och fysiska lärmiljöer Spår: Vad vi behöver när vi kunskapar Spåret passar till gymnasieskolans samtliga

Läs mer

Kulturpedagogiska projekt

Kulturpedagogiska projekt Kulturpedagogiska projekt VEM HÅLLER I KULTURPROJEKTEN? Susanna Vildehav är skådespelare hos Teater Eksem och håller i de kulturpedagogiska projekten. Susanna har flera års erfarenhet av att leda kurser

Läs mer

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter Utvärdering - sammanställning Språk, flerspråkighet och språkinlärning, Kjell Kampe 26 mars 2012 1. Vilka förväntningar hade du på den här dagen? - Jag förväntade mig nya kunskaper kring språk och språkinlärning

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Judendom, Tro & Identitet

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Judendom, Tro & Identitet L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Judendom, Tro & Identitet Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner

Läs mer

Har du träffat någon som kommunicerar utan kropp?

Har du träffat någon som kommunicerar utan kropp? Har du träffat någon som kommunicerar utan kropp? Undvik att bli missförstådd: Utveckla ditt kroppsspråk så det stämmer med budskapet Det som mest påverkar beslutsfattande sitter mellan halsen och buken

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lsam11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Undervisningen

Läs mer

KOPPLING TILL KURS- OCH ÄMNESPLANER

KOPPLING TILL KURS- OCH ÄMNESPLANER TIDNINGSVECKAN 2019 ALLA ÅRSKURSER KOPPLING TILL KURS- OCH ÄMNESPLANER ÅRSKURS 1 3 analys Informativa bilder, till exempel läroboksbilder och hur de är utformade och fungerar. Historiska och samtida bilder

Läs mer

KONST OCH KULTUR. Ämnets syfte

KONST OCH KULTUR. Ämnets syfte KONST OCH KULTUR Ämnet konst och kultur är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det har sin bas inom estetik, idéhistoria, historia, arkitektur samt dans-, film-, konst-, musik- och teatervetenskap. I

Läs mer

Lokal pedagogisk planering för Kvinnebyskolans förskoleklass, läsår 2013/2014

Lokal pedagogisk planering för Kvinnebyskolans förskoleklass, läsår 2013/2014 Lokal pedagogisk planering för s förskoleklass, läsår 2013/2014 Syfte: Skolans uppdrag: Mål: Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt vilja till att pröva egna idéer

Läs mer

BEDÖMNINGSSTÖD till TUMMEN UPP! svenska åk 3

BEDÖMNINGSSTÖD till TUMMEN UPP! svenska åk 3 BEDÖMNINGSSTÖD till TUMMEN UPP! svenska åk 3 Det här är ett BEDÖMNINGSSTÖD till Tummen upp! svenska som hjälper dig att göra en säkrare bedömning av elevernas kunskaper i årskurs 3. Av tradition har man

Läs mer

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT SIDA 1/5 FÖR LÄRARE UPPDRAG: DEMOKRATI vänder sig till lärare som undervisar om demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter i åk nio och i gymnasieskolan. Här finns stöd och inspiration i form av ett

Läs mer

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet Konstpedagogiska Program 2012 Hogstadiet & Gymnasiet Upplev, skapa och kommunicera Bror Hjorths Hus erbjuder visningar på olika teman utifrån konstnären Bror Hjorths konst eller med utgångspunkt i de tillfälliga

Läs mer

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 Dagens program Om projektet Erfarenheter Ytterbyns förskola Pedagogiska aspekter av ipads Introduktion på ipaden (teknisk utbildning) Testa några pedagogiska appar Metoden

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i religionskunskap i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i religionskunskap i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i religionskunskap i grundskolan 3.14 Religionskunskap Människor har i alla tider och alla samhällen försökt att förstå och förklara sina levnadsvillkor och de sociala sammanhang

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN Varför skall man arbeta med entreprenörskap och entreprenöriellt lärande i förskolan? Bergsnäs Förskola För att lära sig att lyckas och att få prova olika saker. Experimentera För att stärka barnen så

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Kåre Bluitgen Vad handlar boken om? Boken handlar om Axel, som inte har råd att ha de dyra märkeskläderna som många i klassen har. Han blir retad för hur hans kläder ser ut. Axel fyller

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

KOPPLING TILL LÄROPLANEN

KOPPLING TILL LÄROPLANEN KOPPLING TILL LÄROPLANEN Arbetet med de frågor som berörs i MIK för mig kan kopplas till flera delar av de styrdokument som ligger till grund för skolans arbete. Det handlar om värden som skolan ska se

Läs mer

SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17:

SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17: SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17: That s revolting (åk 8 & 9) RESPEKT - att se sig själv & andra genom mim (åk 4-6) Att Mima Hösten (förskolan & åk F) Kroppens fantasi (åk 2-6) Did I Really? (åk 4-6) Hej!

Läs mer

BLI EN NORMKRITISK FÖREBILD VERKTYGSLÅDA FÖR DEN MEDVETNA LEDAREN

BLI EN NORMKRITISK FÖREBILD VERKTYGSLÅDA FÖR DEN MEDVETNA LEDAREN BLI EN NORMKRITISK FÖREBILD VERKTYGSLÅDA FÖR DEN MEDVETNA LEDAREN Öppenhet handlar inte om att visa upp och mani festera min sexuella läggning. Öppenhet för mig handlar om att slippa behöva dölja vem jag

Läs mer

52 kort för ett levande värdegrundsarbete. Helena Hammerström. 1 Helena Hammerström, www.alltomart.se

52 kort för ett levande värdegrundsarbete. Helena Hammerström. 1 Helena Hammerström, www.alltomart.se 52 kort för ett levande värdegrundsarbete. Helena Hammerström 1 Helena Hammerström, www.alltomart.se Värdegrunden 52 kort för ett levande värdegrundarbete. Text: Helena Hammerström Design: Ewa Milunska

Läs mer

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp:

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp: Varför ska vi besöka utställningen Sveriges Historia? Utställningen behandlar tiden från år 1000 till vår egen tid och gestaltar varje århundrade i från varandra olika scenbilder. Genom utställningen löper

Läs mer

Att leva tillsammans skolår 2-3 (läsår som börjar med jämn HT)

Att leva tillsammans skolår 2-3 (läsår som börjar med jämn HT) Att leva tillsammans skolår 2-3 (läsår som börjar med jämn HT) Grundskola 1 3 LGR11 SO För att det ska fungera bra att leva tillsammans behöver vi försöka förstå varandra. Vi funderar tillsammans och lär

Läs mer

Pedagogisk planering för ämnet: Svenska

Pedagogisk planering för ämnet: Svenska 1(5) Pedagogisk planering för ämnet: Svenska Tidsperiod: årskurs 4 Syfte & övergripande mål: Vi kommer att läsa, skriva, lyssna och tala. Syftet är att du ska utveckla förmågan att: - formulera dig och

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Buddhism, Tro & identitet

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Buddhism, Tro & identitet L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Buddhism, Tro & identitet Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Buddhism, Heliga skrifter

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Buddhism, Heliga skrifter L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Buddhism, Heliga skrifter Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner

Läs mer

Material för gymnasiet

Material för gymnasiet Material för ARRANGÖR: FÖRMÅNSTAGARE: Engagera din klass - Lyft in Skoljoggen i klassrummet Nu kan du förena hälsa och idrott med ämnen som samhällskunskap, svenska, matematik och geografi. Med detta skolmaterial

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Jojo, som är tillsammans med Ivar. Ivar gillar att ta bilder av Jojo, när hon är lättklädd eller naken. Han lovar Jojo, att

Läs mer

Arbetslös men inte värdelös

Arbetslös men inte värdelös Nina Jansdotter & Beate Möller Arbetslös men inte värdelös Så behåller du din självkänsla som arbetssökande Karavan förlag Box 1206 221 05 Lund info@karavanforlag.se www.karavanforlag.se Karavan förlag

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Judendom, Andliga ledare

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Judendom, Andliga ledare L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Judendom, Andliga ledare Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Hinduism, Heliga rum

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Hinduism, Heliga rum L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Hinduism, Heliga rum Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner och

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Hinduism, Tro & identitet

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Hinduism, Tro & identitet L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Hinduism, Tro & identitet Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner

Läs mer

TOLERANS 5 GRÄNSLÖSA RELATIONER

TOLERANS 5 GRÄNSLÖSA RELATIONER SIDA 1/8 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: TOLERANS LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder det arbets- och

Läs mer

Grundskolans. Elevens Val 2015-16

Grundskolans. Elevens Val 2015-16 Grundskolans Elevens Val 2015-16 Textilslöjd (TX) Har du lust att skapa och vara kreativ, välj elevens val i textil. Här får du möjlighet att blomma ut med dina idéer och fördjupa dig i hantverkstekniker.

Läs mer

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

projektkatalog KULTURSKOLAN

projektkatalog KULTURSKOLAN KULTURSKOLAN projektkatalog 2015 Korta och långa projekt eller enstaka tillfällen Samtliga projekt är kopplade till ett eller flera mål i Lgr 11 Erfarna pedagoger inom respektive konstart Skräddarsydd

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Hinduism, Heliga skrifter

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Hinduism, Heliga skrifter L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Hinduism, Heliga skrifter Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Buddhism, Andliga ledare

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Buddhism, Andliga ledare L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Buddhism, Andliga ledare Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner

Läs mer

KÄRLEK. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

KÄRLEK. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att KÄRLEK Under vårterminen i årskurs 8 kommer vi att arbeta med temat kärlek. Alla måste vi förhålla oss till kärleken på gott och ont; ibland får den oss att sväva på små moln, ibland får den oss att må

Läs mer

Religionskunskap. Syfte

Religionskunskap. Syfte Religionskunskap Syfte Religion och livsåskådning är en central del av mänsklig kultur. Människor har i alla tider och i alla samhällen försökt förstå och förklara sina levnadsvillkor och de sociala sammanhang

Läs mer

"Pay it forward" Med filmen som utgångspunkt kommer vi att arbeta med en mängd intressanta och livsviktiga frågor som: Vad är viktigt i livet?

Pay it forward Med filmen som utgångspunkt kommer vi att arbeta med en mängd intressanta och livsviktiga frågor som: Vad är viktigt i livet? "Pay it forward" Ge Re Sv Skapad 2014-08-07 av Erika Hermansson i Surteskolan, Ale Redigerad senast 2014-08-28 av Erika Hermansson Vårt sista läsår tillsammans, ska vi starta igång med ett projekt som

Läs mer

B A C K A S K O L A N S P E D A G O G I S K A P L A T T F O R M

B A C K A S K O L A N S P E D A G O G I S K A P L A T T F O R M B A C K A S K O L A N S P E D A G O G I S K A P L A T T F O R M Du läser just nu Backaskolans pedagogiska plattform - vår skolas vision och verksamhetsidé. I denna text berättar vi vad vi vill ska utmärka

Läs mer

LIVSKUNSKAP i Rudboda skola

LIVSKUNSKAP i Rudboda skola LIVSKUNSKAP i Rudboda skola 1 Rudboda skolas vision Alla elever ska ha de kunskaper och färdigheter som fordras för en positiv självbild och framtidstro På Rudboda skola: har vi ett gemensamt, positivt

Läs mer

Att resa ett utbyte av erfarenheter

Att resa ett utbyte av erfarenheter Att resa ett utbyte av erfarenheter Hej! Du fick igår i uppdrag av Sveriges kung och drottning att föra världen samman genom en resa som du och dina gruppkamrater ska ta er för de närmaste veckorna. Detta

Läs mer

KRIS & VISION. En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum.

KRIS & VISION. En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. KRIS & VISION En utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag som visas på både Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum. Norrköping har genom historien upplevt både stora framgångar och

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Tro & Identitet

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Tro & Identitet L Ä R A R H A N D L E D N I N G Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner och därmed minska klyftor mellan oss människor,

Läs mer

Arbeta vidare. Har ni frågor får ni gärna kontakta oss på stadskontoret.

Arbeta vidare. Har ni frågor får ni gärna kontakta oss på stadskontoret. Arbeta vidare Utställningen HON, HEN & HAN visar hur normer kring kön påverkar våra handlingar och våra val. Den belyser också hur vi kan tänka annorlunda och arbeta för att förbättra situationen för både

Läs mer

UPPLEVELSEBASERAT VÄRDEGRUNDSARBETE UPPLEVELSE SKAPAR EN FÖRÄNDRING

UPPLEVELSEBASERAT VÄRDEGRUNDSARBETE UPPLEVELSE SKAPAR EN FÖRÄNDRING FORTBILDNING UPPLEVELSEBASERAT VÄRDEGRUNDSARBETE UPPLEVELSE SKAPAR EN FÖRÄNDRING NPF - Neuropsykiatriska funktionsvariationer Gruppen och individen Specialutformad utbildning Språkutveckling Fortbildning

Läs mer

Lokal pedagogisk planering i Omikron (år 3) läsåret Sverigetema v. 45 v. 6

Lokal pedagogisk planering i Omikron (år 3) läsåret Sverigetema v. 45 v. 6 Lokal pedagogisk planering i Omikron (år 3) läsåret 10-11 Sverigetema v. 45 v. 6 När vi planerat arbetet har vi utgått från: Mål att sträva mot i läroplanen Skolan skall sträva efter att eleven: utveckla

Läs mer

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt 1 Inspirationsmaterial Research Av Anna Hellerstedt När jag var 20 år blev jag indragen i en skåpbil och misshandlad, märkt av nazister. Det hände en kväll när jag hade kört in på en mack för att tanka

Läs mer

Ett läsfrämjande projekt för åk 2-3 i Västerbottens Län

Ett läsfrämjande projekt för åk 2-3 i Västerbottens Län Ett läsfrämjande projekt för åk 2-3 i Västerbottens Län Inledning Med utgångspunkt från det lyckade projektet Fantasystafetten som avslutades i augusti 2010, vill vi genomföra ett läsfrämjande projekt

Läs mer

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

Lärarinstruktion för PEJLO träning Svenska åk 9. Lärarinstruktion Svenska åk 9

Lärarinstruktion för PEJLO träning Svenska åk 9. Lärarinstruktion Svenska åk 9 träning Träning Lärarinstruktion Svenska åk 9 1 Träningshäftet är framtaget för att träna elevernas läsförståelse, utveckla den skriftliga förmågan och öva inför muntliga uppgiften på nationella provet.

Läs mer

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden.

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Författningsstöd Övergripande författningsstöd 1 kap. 4 skollagen Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns

Läs mer

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER Den här handledningen är till för dig som vill

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Buddhism, Heliga rum

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Buddhism, Heliga rum L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Buddhism, Heliga rum Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner och

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Forfattare: Mårten Melin

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Forfattare: Mårten Melin sidan 1 Forfattare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Måns och Emma är ihop och Måns är kär i Emma. Nanna, som är Emmas bästa kompis, är också lite kär i Måns. Emmas födelsedag är nästa vecka och Måns

Läs mer

Lärarmaterial SPRING, AMINA! Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor enligt Lgr 11: Förmågor: Författare: Annelie Drewsen

Lärarmaterial SPRING, AMINA! Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor enligt Lgr 11: Förmågor: Författare: Annelie Drewsen SIDAN 1 Författare: Annelie Drewsen Vad handlar boken om? Boken handlar om Amina, som bor i ett boende för flyktingar. Hennes bror dog av ett skott, när de bodde i Somalia. Hennes mamma flydde till Kenya,

Läs mer

EntrEprEnörsk apande och läroplanen skolår: tidsåtgång: antal: ämne: kurser:

EntrEprEnörsk apande och läroplanen skolår: tidsåtgång: antal: ämne: kurser: Entreprenörskapande och läroplanen Skolår: Gymnasiet Tidsåtgång: Filmvisning ca 2 x 10 min, workshop på museet 90 minuter, efterarbete av varierande tidsåtgång Antal: Max 32 elever Ämne: Historia, Samhällskunskap,

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Buddhism, Levnadsregler

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Buddhism, Levnadsregler L Ä R A R H A N D L E D N I N G Lärarhandledning: Buddhism, Levnadsregler Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner

Läs mer

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Heliga skrifter

Tänket bakom filmen. Lärarhandledning: Islam, Heliga skrifter L Ä R A R H A N D L E D N I N G Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen om våra världsreligioner och därmed minska klyftor mellan oss människor,

Läs mer

SKAPANDE SKOLA 2015-16

SKAPANDE SKOLA 2015-16 2015-16 Nu finns möjlighet att under läsåret 15-16 göra Skapande skola-projekt på Din skola. Falkenbergs kommun har av Kulturrådet beviljats medel för att genomföra konstnärliga projekt för årskurs F-9

Läs mer

Oskuld är ingen skuld

Oskuld är ingen skuld Oskuld är ingen skuld DOKUMENTÄR BERÄTTELSE I Oskuld är ingen skuld problematiseras begreppet oskuld och de värderingar och föreställningar som ordet bär på. Filmen visar också tydligt på vilket utanförskap

Läs mer

Visa vägen genom bedömning

Visa vägen genom bedömning Visa vägen genom bedömning För att du alltid ska veta var du befinner dig i din utveckling, har vi tagit fram Sveaskolans mål i olika ämnen och olika skolår. Dessa mål när du och läraren samtalar om vad

Läs mer

Ur läroplanens kapitel 1: Eleverna kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt.

Ur läroplanens kapitel 1: Eleverna kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt. Pedagogisk planering i svenska Säkert har du hört talas om Törnrosa och Askungen; kanske läste dina föräldrar de här eller andra sagor för dig när du var barn. Sagor har fascinerat människor i alla tider

Läs mer

Svenska Läsa

Svenska Läsa Svenska Läsa utvecklar sin fantasi och lust att lära genom att läsa litteratur samt gärna läser på egen hand och av eget intresse, utvecklar sin förmåga att läsa, förstå, tolka och uppleva texter av olika

Läs mer