Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel"

Transkript

1 Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel

2 Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel

3 Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Avdelningen för utbildning, övning och beredskap Rakelverksamheten Layout: Advant Produktionsbyrå AB Tryck: DanagårdLiTHO Publ.nr: MSB342 - maj 2012 ISBN:

4 Förord Rakel är det kommunikationssystem i Sverige som ska underlätta och möjliggöra samverkan mellan de viktiga aktörer som ansvarar för att skapa ett tryggare och säkrare samhälle för våra medborgare. Både i vardag och vid kriser och olyckor. Med dessa nationella riktlinjer gör vi det enklare, effektivare och säkrare att samverka över organisationsgränserna. Det är en förutsättning för att skapa en god beredskap. Riktlinjerna är framtagna av Rakels användarorganisationer och utgår de ifrån de samverkansbehov som finns idag. De kommer att utveckas kontinuerligt för att följa användarnas behov, den tekniska utvecklingen och förändringar i vår omvärld. Rakel tillsammans med andra tekniska verktyg och metoder som MSB erbjuder stärker den svenska krisberedskapen. Stefan Kvarnerås, verksamhetschef Rakelverksamheten MSB I december 2003 beslutade Sveriges riksdag om finansiering och utbyggnad av Rakel systemet i Sverige. Syftet med Rakel är att förenkla, effektivisera och underlätta samverkan genom att Sveriges samhällsviktiga organisationer kommunicerar i ett gemensamt system.

5 4 Trycksakens titel

6 Förord 5 Innehållsförteckning Om riktlinjerna... 9 Riktlinjernas disposition... 9 Riktlinjernas målgrupp MSB:s roll för samverkan i samhället Hur riktlinjerna har tagits fram Vidareutveckling och revidering Tillhörande dokument...11 Definitioner och ordförklaringar...11 Andra relevanta dokument...11 Att samverka i Rakelsystemet Kommunikationen i Rakel sker i talgrupper Talgrupperna skapar ett effektivt system för kommunikation Talgrupperna har en enhetlig namn- och nummersättning Samverkan i talgrupper sker på olika sätt Situationen avgör vilken samverkansform som används Kommunikationscentralens funktion Det går att kombinera eller länka flera talgrupper i Rakel Riktlinjer för samverkan på samhällets olika nivåer Riktlinjer för tjänsteman i beredskap (TiB)...23 Larmprocessen för TiB Riktlinjer för lokal samverkan Lednings- och sambandsanalys Talgrupper för samverkan på lokal nivå Riktlinjer för regional samverkan Regional samverkansanalys Talgrupper för samverkan på regional nivå... 32

7 6 Trycksakens titel Riktlinjer för nationell samverkan Talgrupper för samverkan på nationell nivå Riktlinjer för samverkan mellan blåljusorganisationer Organisationer som omfattas av begreppet Samverkan Blå Organisationer som omfattas av begreppet Samverkan RAPS Organisationer som omfattas av begreppet Samverkan Gul Organisationer som omfattas av begreppet Samverkan SAR...39 Organisationer som omfattas av Samverkan RITS...39 Riktlinjer för internationell samverkan Talgrupper för samverkan på internationell nivå Riktlinjer för samverkan Alla Talgrupper för samverkan Alla...43 Om Rakel Rakels bakgrund...45 Rakels syfte...45 Rakel används av samhällsviktiga aktörer Rakelsystemet bygger på internationell teknisk standard Rakelsystemet drivs och utvecklas av MSB Tjänster och funktioner i Rakel Rakels tekniska förutsättningar Rakels fyra lägen för radiotrafik säkerställer funktionen Rakels roll inom samhällsskydd och beredskap Samhällsskydd och beredskap bygger på olika ansvarsområden Sekretesslagstiftningen gäller vid kommunikation i Rakel...57 Termlista Talgrupper... 69

8 Om riktlinjerna 7

9 8 Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel Om riktlinjerna

10 Om riktlinjerna 9 Om riktlinjerna Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel är ett övergripande styrdokument som utifrån ett lokalt, regionalt och nationellt behov beskriver hur samverkan ska ske med hjälp av Rakelsystemet. Riktlinjerna ger även övergripande information om systemets tekniska förutsättningar och om hur ledning och samverkan kan ske med hjälp av talgruppstrukturen. Talgrupper kan beskrivas som gemensamma motorvägar som kan användas för kommunikation och informationsdelning, både inom en organisation och mellan olika organisationer. I dessa riktlinjer presenteras ett antal talgrupper för ledning och samverkan mellan organisationer på lokal nivå på regional nivå på nationell nivå inom blåljussektorn. Dokumentet innehåller även riktlinjer för de talgrupper som finns inprogrammerade i samtliga Rakelmobiler, Samverkan Alla. Dessa talgrupper kan användas för att nå samtliga Rakelanvändare inom den egna Rakelzonen. Talgrupperna beskrivs i avsnittet Riktlinjer för samverkan Alla. Riktlinjerna innehåller också avsnittet Riktlinjer för internationell samverkan, som kortfattat beskriver hur samverkan över landsgränser ska ske. Dessa riktlinjer presenteras i anslutning till avsnittet Riktlinjer för samverkan mellan blåljusorganisationer. Utöver detta beskrivs även larmprocessen för TiB (tjänsteman i beredskap) i avsnittet Riktlinjer för tjänsteman i beredskap. Riktlinjernas disposition Riktlinjerna är uppdelade i tre huvudavsnitt. I det första avsnittet, Att samverka i Rakel, finns information om hur kommunikationen sker i Rakel. I det andra avsnittet, Riktlinjer för samverkan på samhällets olika nivåer, presenteras en översikt över ett antal av de talgrupper som ska användas för samverkan på lokal, regional och nationell nivå, samt inom blåljussektorn. I det sista avsnittet, Om Rakel, ges en beskrivning av Rakelsystemet och dess bakgrund.

11 10 Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel Riktlinjernas målgrupp Riktlinjerna vänder sig till alla som ska använda Rakel. De kan användas av både chefer och av ledning som ska planera kommunikationen i en organisation. De kan också användas av enskilda Rakelanvändare som vill ha en djupare förståelse för Rakels roll och funktion inom samhällets beredskap i såväl vardag som kris. MSB:s roll för samverkan i samhället MSB:s uppgift är att utveckla och stödja samhällets förmåga att hantera olyckor och kriser inom hela hotskalan. MSB bidrar till att samhället förebygger händelser och att det finns en beredskap när någonting inträffar. När en allvarlig olycka eller kris inträffar ger MSB stöd för samordning av de ansvariga aktörernas åtgärder och information. MSB ska också se till att samhället lär sig av det inträffade. För att kunna skapa en bra krisberedskapsförmåga i samhället måste flera aktörer kunna samverka. MSB arbetar för att utveckla andra aktörers beredskap men deltar också själv i hanteringen av olyckor och kriser. MSB genomför samverkanskonferenser med centrala myndigheter, länstyrelser och andra aktörer, vid befarade händelser i vår omvärld. Användandet av Rakel möjliggör en garanterad och robust kommunikation för samverkanskonferenser. Hur riktlinjerna har tagits fram Riktlinjerna har tagits fram i projektet Samordningsforum Rakel som drivits av MSB. I projektet har aktörer från olika orga nisationer på lokal, regional och nationell nivå deltagit i olika arbetsgrupper. Dessa riktlinjer är en revidering och omarbetning av de riktlinjer för samverkan som togs fram år Vidareutveckling och revidering Riktlinjer och talgrupper ska förändras och vidareutvecklas i takt med att allt fler ansluter sig till Rakel. Riktlinjerna med bilagor kommer därför att revideras årligen enligt en fastslagen revideringsrutin. Denna revideringsrutin finns tillgänglig på MSB:s Rakelwebb.

12 Om riktlinjerna 11 Rakels användarorganisationer deltar i utvecklingen av Rakelsystemets teknik och funktion genom flera rådgivande forum 1 med representanter från användarorganisationerna och från olika samarbetspartner. Tillhörande dokument Till riktlinjerna följer ett antal bilagor där talgruppsstrukturen för samverkan i Rakel på lokal, regional och nationell nivå beskrivs mer detaljerat. Här finns också en detaljerad beskrivning av hur samverkan ska ske inom gruppen Blå. Samtliga dokument finns att ladda ner från MSB:s Rakelwebb. 2 Definitioner och ordförklaringar I detta dokument används begreppet Rakelmobil istället för terminal, enhet eller mobilstation 3. Detta för att standardisera, förenkla och modernisera begreppet som tidigare har använts på olika sätt av olika användare. Det finns en termlista som bilaga till riktlinjerna, och i den finns förklaringar till Rakelspecifika ord och uttryck samt vanliga begrepp inom samhällets beredskap i vardag och kris. Andra relevanta dokument Dokumentet Analysera och planera din kommunikation i Rakel, beskriver hur en blivande Rakelanvändare gör en lednings- och sambandsanalys för att kartlägga kommunikationsvägarna inom den egna organisationen samt ut mot andra aktörer. När analysen är utförd är användaren redo att fylla i det programmeringsunderlag som ska skickas till MSB. Dokumentet hette tidigare Anvisningar för operativ kommunikationsplanering. Dokumentet Införande av Rakelsystemet i hälso- och sjukvården Stöd i den operativa kommunikationsplaneringen är en rapport som fokuserar på riktlinjer för hälso- och sjukvården. Rapporten ges ut av Socialstyrelsen och finns att hämta på deras webbplats Användarforum, Teknikforum, Kommun och landstingsforum, Länsstyrelseforum och Rakelrådet. Mer om dessa forum finns att läsa på Rakelmobil är utrustning som används för att kommunicera i Rakelsystemet. Det finns en mängd olika märken och modeller som säljs av olika leverantörer på marknaden. 4.

13 12 Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel Att samverka i Rakelsystemet

14 Att samverka i Rakelsystemet 13 Att samverka i Rakelsystemet Talgrupp samverkan Talgrupp 1 Talgrupp 2 Talgrupp 3 Talgrupp 4 I följande avsnitt beskrivs strukturen för hur samverkan i Rakelsystemet sker. Första Talgrupp avsnittet samverkan beskriver talgruppernas funktion. Avsnittet därefter beskriver olika typer av samverkan och när de ska användas. Det sista avsnittet beskriver vilken roll kommunikationscentralen har. Talgrupp 1 Talgrupp 2 Talgrupp 3 Talgrupp 4

15 14 Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel Kommunikationen i Rakel sker i talgrupper

16 Kommunikationen i Rakel sker i talgrupper 15 Kommunikationen i Rakel sker i talgrupper Rakelsystemet är uppbyggt av så kallade talgrupper. Dessa talgrupper motsvarar de analoga radiosystemens kanaler. Talgruppernas sammansättning utgår från vilka personer och funktioner som behöver ha kontakt med varandra vid olika tillfällen. Varje talgrupp kan innehålla allt från två deltagare upp till stora grupper som sträcker sig över flera organisationer och myndigheter. Talgrupperna kan också sträcka sig över flera olika nivåer. På så sätt kan information snabbt förmedlas mellan alla de aktörer som behöver ta del av den. En Rakelmobil kan vara programmerad med ett stort antal talgrupper. När en användare har rätt att vara med i en talgrupp (har talrättigheter) finns möjlighet att avlyssna radiotrafik inom talgruppen. Det går att lyssna av och vara delaktig i flera talgrupper samtidigt. Om behov finns kan en användare dessutom få en tillfällig talrättighet i en talgrupp som hon eller han annars inte har talrättighet i. Samverkan i talgrupperna kan ske antingen via gruppsamtal eller med textmeddelanden, så kallade SDS. Talgrupperna skapar ett effektivt system för kommunikation Talgrupperna ska göra det möjligt för Rakelanvändare att snabbt kunna larma och initiera ledning 5 och samverkan 6 vid en händelse. Detta ska kunna ske inom en nivå, eller mellan olika nivåer i samhället. Det ska också kunna ske inom en myndighet eller mellan olika myndigheter eller aktörer som är berörda av en viss händelse. Talgrupperna för ledning ska kunna användas för samverkan mellan ledningsplatser och ledningsfunktioner, exempelvis 5. Med ledning menas här respektive aktörs inomorganisatoriska ledningsfunktion. 6. Med samverkan menas här arbetsuppgifter som utförs i samverkan mellan olika aktörer utan ledningsfunktion.

17 16 Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel

18 Kommunikationen i Rakel sker i talgrupper 17 tjänste man i beredskap (TiB). 7 De ska även kunna användas för olika typer av samverkan mellan kommuner, myndigheter och företag. Med utgångspunkt i dessa krav har talgrupper skapats utifrån ett system som optimerar antalet talgrupper och minimerar antalet talgruppsbyten för Rakelanvändaren. Målet är att underlätta och effektivisera användandet av Rakel. Talgrupperna har en enhetlig namn- och nummersättning För att göra systemet så effektivt som möjligt tilldelas de talgrupper som är gemensamma för olika Rakelanvändare ett namn och ett nummer utifrån ett fastställt, nationellt system som är enhetligt för alla användare. En enhetlig namn- och nummersättning underlättar sorteringen och hanteringen av talgrupperna. Namn- och nummersättningen fastställs av MSB. Samverkan i talgrupper sker på olika sätt Statiska och dynamiska talgrupper skapar flexibilitet Samverkan i Rakel kan ske i statiska eller dynamiska talgrupper. Vilken typ av talgrupp som ska användas i en viss situation beror dels på Rakelanvändarnas kommunikationsbehov, dels av om användarna har tillgång till stöd från en kommunikationscentral (KC) eller inte. Statiska talgrupper skapas utifrån en användarorganisations kommunikationsbehov och består av ett antal Rakelanvändare som behöver kunna kommunicera vid olika tillfällen. De statiska talgrupperna finns därför förprogrammerade i Rakelmobilerna. Rakelanvändaren är inte beroende av stöd från en så kallad KCoperatör för att använda en statisk talgrupp. Man kan därför säga att en sådan talgrupp är styrd av Rakelmobilerna. 7. TiB:s uppdrag beskrivs i bilagan till regeringens beslut (Fö2011/379/SSK) angående tjänsteman i beredskap och ledningsfunktion enligt förordningen (2006:942) om krisberedskap och höjd beredskap.

19 18 Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel Dynamiska talgrupper (DGNA) är talgrupper som tilldelas en Rakelanvändare via luftgränssnittet av en behörig KC-operatör. Dessa talgrupper kan därför betraktas som KC-operatörsstyrda. 8 En Rakelanvändare kan tilldelas antingen en permanent eller en temporär talrättighet i en dynamisk talgrupp. Båda dessa talrättigheter innebär att en Rakelanvändare kan använda talgruppen till dess att KC-operatören återkallar talrättigheten. Skillnaden mellan en permanent eller en temporär talrättighet handlar om i hur stort geografiskt område en Rakelanvändare har rätt att delta i den dynamiskt tilldelade talgruppen. Med en permanent talrättighet kan användaren delta i kommunikationen oavsett geografiskt område. Med en temporär talrättighet förlorar användaren rätten att delta i talgruppen om hon eller han lämnar talgruppens geografiska område eller om KC stänger ner talgruppen. Situationen avgör vilken samverkansform som används För att styra kommunikationen i Rakel är talgrupperna indelade i följande områden utifrån hur och när samverkan sker: spontan samverkan rutinmässig samverkan planerad samverkan. Spontan samverkan Spontan samverkan är oftast tillfällig och genomförs mellan enheter från en eller flera organisationer. För den här typen av samverkan finns fastställda talgrupper. Dessa talgrupper presenteras i avsnittet Riktlinjer för samverkan Alla. Talgrupperna för spontan samverkan kan också användas i de fall specifika talgrupper för samverkan inte finns avdelade eller tillgängliga i Rakelnätet. Huvuddelen av talgrupperna för spontan samverkan ska vara statiskt programmerade i Rakelmobilerna. 8. Dynamiska talgrupper är i normalfallet KC-operatörsstyrda, men kan i vissa fall vara styrda av Rakelmobilerna. Detta är till exempel fallet när en Rakelmobil tillhör ett s.k. organisationsblock som redan har åtkomsträttigheter till en viss talgrupp. Den dynamiska talgruppen blir genom detta då jämförbar med en statisk talgrupp eftersom KC-operatören inte kan kontrollera talrättigheterna fullt ut.

20 Kommunikationen i Rakel sker i talgrupper 19 Talgrupperna för spontan samverkan är främst till för anrop. Så snart Rakelanvändarna etablerat kontakt bör de komma överens om en annan talgrupp där samtalet kan fortsätta. Samtal som endast rör två Rakelanvändare bör ske som ett individsamtal. Rutinmässig samverkan Rutinmässig samverkan sker vid oplanerade händelser och insatser där flera organisationer såsom räddningstjänst, ambulans, polis, larmcentral och ledningscentral samarbetar och samverkar. Den rutinmässiga samverkan används för ledning och samverkan där sådant arbetssätt finns etablerat på nationell, regional och lokal nivå. Huvuddelen av talgrupperna för rutinmässig samverkan bör vara statiskt programmerade i Rakelmobilerna. Exempel på rutinmässig samverkan är vid en trafikolycka eller brand. Planerad samverkan Planerad samverkan används för enheter från olika organisationer som ska samverka i ett gemensamt uppdrag eller ärende. Talgrupperna som används för planerad samverkan kan vara statiska eller dynamiska. Vid planerad samverkan bör talgrupperna länkas eller gruppkombineras. På så sätt slipper Rakelanvändarna byta mellan olika talgrupper. Exempel på planerad samverkan är en gemensam insats mellan polisen, tullen och kustbevakningen en trafikkontroll med polis och tull en sommarfestival i en hamnstad där räddningstjänsten, ambulanssjukvården och kustbevakningen samverkar.

21 20 Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel Kommunikationscentralens funktion Samverkan i Rakel leds från en kommunikationscentral (KC). I en KC finns en ledningscentral eller KC-operatörer som administrerar kommunikationen i Rakel genom att anvisa, tilldela eller att gruppkombinera/länka talgrupper och användare. Att anvisa innebär att KC-operatören ger besked till en Rakelanvändare om vilken statiskt programmerad talgrupp som för tillfället ska användas. Att tilldela innebär att KC-operatören dynamiskt tilldelar ett antal Rakelanvändare talrättigheter i en tillfällig talgrupp som skickas ut till Rakelmobilerna. Det är bara organisationer som har godkänts av MSB som får ha en egen KC-terminal för att administrera talgrupper i Rakel. En organisation som inte har en egen KC kan avtala om att få tillgång till en annan organisations KC.

22 Kommunikationen i Rakel sker i talgrupper 21 Det går att kombinera eller länka flera talgrupper i Rakel Gruppkombinering och länkning av talgrupper är en metod som gör att Rakelanvändare i två eller flera talgrupper som normalt inte har kontakt kan kommunicera i Rakelnätet. Gruppkombinering innebär att en eller flera talgrupper med användare läggs in i en annan talgrupp med användare. Länkning innebär att en särskild länktalgrupp utan användare används för att koppla ihop två eller flera talgrupper. För Rakelanvändaren är det ingen skillnad mellan de båda alternativen, eftersom båda metoderna har samma funktion: att användaren kan ligga kvar på sin anvisade talgrupp men samtidigt ha möjlighet att kommunicera med användare i andra talgrupper. Det finns dock skillnader mellan de båda metoderna av systemmässig karaktär. Länkning ger KC-operatören mer kontroll över ihopkopplingen, eftersom den gör att respektive KC-operatör kan lägga in och ta bort sin egen organisations talgrupper i länktalgruppen. Detta är inte fallet vid gruppkombinering. Metoden länkning är därför att föredra vid samverkan mellan olika organisationer. För att kunna genomföra en gruppkombinering eller länkning krävs att användarorganisationen har en KC-terminal. KC-operatören måste ta hänsyn till sekretesslagstiftningen när han eller hon länkar talgrupper. Exempel på ett scenario då länkning av talgrupper är lämpligt: Det brinner i en flerfamiljsbostad. De boende evakueras och det är kallt ute. För att sköta logistiken i evakueringsprocessen behöver polisen samverka med det kommunala fastighetsbolaget och med länstrafiken. Dessa aktörer har inga gemensamma talgrupper. Kommunen och landstinget, som innefattar länstrafiken, har avtal med SOS Alarm om länkning av talgrupper vid behov. SOS Alarm länkar därför in de aktuella enheterna från fastighetsbolag och länstrafik i en länktalgrupp som är gemensam för Polisen och SOS. Polisens KC länkar i sin tur in de polisiära enheterna i den gemensamma länktalgruppen.

23 22 Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel Riktlinjer för samverkan på samhällets olika nivåer

24 Riktlinjer för samverkan på samhällets olika nivåer 23 Riktlinjer för samverkan på samhällets olika nivåer I följande avsnitt beskrivs hur samverkan bör ske på och mellan olika nivåer i samhället. I första delen beskrivs funktionen tjänsteman i beredskap (TiB), och därefter beskrivs samverkan på lokal, regi onal och nationell nivå. Avsnittet avslutas med en beskrivning av hur samverkan mellan blåljusorganisationer bör ske, där även riktlinjer för internationell samverkan inkluderats. Lokal Regional Nationell Riktlinjer för tjänsteman i beredskap (TiB) För att säkerställa en god krishanteringsförmåga ska särskilt utpekade myndigheter ha funktionen tjänsteman i beredskap (TiB). 9 Kommuner kan ha motsvarade funktion och då ingå i larmkedjan. Myndigheter med TiB har ett tydligt ansvar att larma då allvarliga, särskilda eller extraordinära händelser inträffar eller när risk för sådana uppstår. De bör vidare informera och samverka med andra myndigheter och aktörer som berörs av händelsen samt vid behov kunna bistå med expert- och resursstöd. De olika myndigheterna måste ha skapat en samsyn kring vilka metoder och vilken teknik som ska användas när någon slår larm. För effektiv krishantering krävs även en uppfattning om hur andra aktörer har uppfattat krisen och vilka åtgärder de vidtar. Det finns därför ett behov av att dela information som sträcker sig över sektorsgränser och ansvarsnivåer. 9. TiB:s uppdrag beskrivs i bilagan till regeringens beslut (Fö2011/379/SSK) angående tjänsteman i beredskap och ledningsfunktion enligt förordningen (2006:942) om krisberedskap och höjd beredskap.

25 24 Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel Myndigheter med TiB ska: initiera och samordna det inledande arbetet för att upptäcka, verifiera, larma och informera vid allvarliga kriser ha förmåga att vid en allvarlig kris omgående kunna upprätta en ledningsfunktion om krisen berör det egna ansvarsområdet eller medför behov av stöd till och samverkan med andra aktörer. TiB-funktionen ska: vara lätt att kontakta för andra aktörer ha hög tillgänglighet ha beredskap dygnet runt och alla dagar på året ha ett tydligt ansvar med befogenheter att vidta åtgärder och att i övrigt direkt kunna agera utifrån den egna myndighetens uppdrag. Rakelsystemet skapar förutsättningar för samtliga TiB att omedel bart få: ett larm med kort lägesinformation information om tidpunkt när en samverkanskonferens kan genomföras. Rakelsystemets robusthet gör det till ett lämpligt system för att dela information, exempelvis genom samverkanskonferenser. Rakel bör vara det primära systemet för larm och kommunikation för samhällets krisberedskap.

26 Riktlinjer för samverkan på samhällets olika nivåer 25

27 26 Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel Larmprocessen för TiB För att säkerställa att larmprocessen alltid fungerar finns två sätt att kommunicera via Rakel för de myndigheter som har TiBfunktion. Dessa sätt är: Utlarmning via textmeddelande (SDS) I det första skedet i en händelse larmas TiB-funktionerna vid de ansvariga TiB-myndigheterna genom ett SDS. För att det här SDS:et ska kunna skickas behöver myndigheten ha anmält TiBfunktionens Rakelmobil till SOS Alarm. SDS:et skickas som en så kallad Call Out eller en Unit Alert 10 och ska kvitteras av TiB-funktionen. SDS:et ska innehålla en kort beskrivning av den aktuella händelsen. Observera att SDS:et endast är en utlarmningsfunktion, ingen talgrupp. All annan samverkan ska därför ske i andra överenskomna talgrupper. NatTiBInfo (Nationell Tjänsteman i Beredskap Information) Talgruppen NatTiBInfo ska användas för att skicka nationell information via SDS till alla TiB- och Ledningsfunktioner på alla nivåer. I detta SDS kan en hänvisning göras till en annan talgrupp, till exempel till ett så kallat mötesrum, där en fortsatt samverkan mellan berörda aktörer kan ske. Talgruppen NatTiBInfo kan även användas för samverkan och planering av lägesinformation kring en aktuell händelse. Talgruppen fungerar därför som ett komplement till rapporteringssystemet WIS. 10. Se termlistan för en förklaring till dessa begrepp.

28 Riktlinjer för samverkan på samhällets olika nivåer 27 Riktlinjer för lokal samverkan Lokal Regional Nationell Antalet aktörer på lokal nivå är många i såväl vardag som kris. Dessa aktörer har olika geografiska utbredningar och deras kommunikationsstrukturer är komplexa. De aktörer som är närmast berörda av en kris eller annan händelse har huvudansvaret för att hantera det som inträffat. Det betyder i praktiken att kommunerna har ansvar för att lokala samhällsviktiga funktioner fungerar både i vardag och i kris. I vissa situationer krävs samverkan och samordning mellan olika aktörer och grupper inom kommunen. Det kan till exempel vara fallet vid problem med vatten-, värme- eller elförsörjning, framkomlighet på gator och vägar eller omsorg om sjuka och äldre. Rakel är en kommunikationsväg för larm, informationsdelning och ledningsstöd samt en samverkanskanal för de aktörer som är inblandade i en händelse. Med hjälp av Rakel kan alla inblandade få en korrekt och gemensam helhetsbild av en händelse. Detta gör det möjligt att styra och planera insatserna så att de totala resurserna fördelas och används på bästa sätt. Det händer att kriser eller andra händelser blir så omfattande att de drabbar flera kommuner. I sådana fall kan länsstyrelsen ta över ledningen i arbetet. Om länsstyrelsen i sin tur inte har resurser att hantera det inträffade kan det behövas stöd från myndigheter på nationell nivå. Detta gör att kommuner och andra aktörer på lokal nivå behöver använda Rakel för att samverka med aktörer på regional och nationell nivå.

29 28 Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel Lednings- och sambandsanalys Varje kommun och organisation på lokal nivå gör i sin ledningsoch sambandsanalys en kartläggning av vilka talgrupper de behöver inom den egna organisationen. De gör även en regional samverkansanalys för att kartlägga vilka talgrupper de ska ingå i på regional nivå. Läs mer om lednings- och sambandsanalysen i dokumentet Analysera och planera din kommunikation i Rakel som finns på MSB:s Rakelwebb. Talgrupper för samverkan på lokal nivå Lokala aktörer kan få tillgång till talgrupper för TiB i de fall de har en TiB-funktion. Talgrupp NatMöte 1 3 (Nationellt Mötesrum1 3) Talgruppen kan användas för samverkan mellan aktörena på lokal, regional, nationell nivå samt mellan centrala myndigheter. Talgrupp LänMöte (Län Mötesrum 1-(9) Talgruppen kan användas för samverkan mellan aktörer inom ett län. Talgrupp LednOmr (Ledningsfunktioner Områdesansvar) Talgruppen kan användas för samverkan mellan ledningsfunktioner och mellan områdesansvariga myndigheter inom länet. Talgrupp LednLän (Ledningsfunktion Länsstyrelse) Talgruppen kan användas för samverkan mellan ledningsfunktioner på regional och lokal nivå. Vilka aktörer som ingår i talgruppen kan variera mellan län. Länsstyrelsen har befogenhet att dela ut talrättigheter till samverkansaktörer. Talgrupp KÖS (KommunÖverskridande Samverkan) Talgruppen kan användas för samverkan mellan operativa funktioner på regional och lokal nivå, till exempel mellan länsstyrelsens och kommunens handläggare, räddningstjänsten med flera.

30 Riktlinjer för samverkan på samhällets olika nivåer 29 Talgrupp Ledn Alla (Ledningsfunktion Alla) Talgruppen kan användas för spontan samverkan mellan ledningsfunktioner inom en Rakelzon. Talgruppen möjliggör samverkan mellan aktörer med ansvar inom området för samhällsviktig verksamhet. Talgrupp Alla Talgruppen kan användas för spontan samverkan mellan alla Rakelanvändare inom en Rakelzon.

31 30 Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel

32 Riktlinjer för samverkan på samhällets olika nivåer 31 Riktlinjer för regional samverkan Lokal Regional Nationell Länsstyrelsen är geografiskt områdesansvarig myndighet inom ett län. 11 Genom sin verksamhet ska länsstyrelsen minska sårbarheten i samhället bevaka att risk- och beredskapshänsyn tas i samhällsplaneringen utveckla en god förmåga att hantera sina uppgifter under fredstida krissituationer och under höjd beredskap. Länsstyrelsen har en TiB-funktion med uppgift att initiera och samordna det inledande arbetet för att upptäcka, verifiera, larma och informera vid allvarliga kriser som berör länet. Länsstyrelsen ska ha förmåga att omgående kunna upprätta en ledningsfunktion för bland annat samordning och information. Detta ska göras vid en allvarlig kris som berör länet eller medför behov av samverkan med kommuner, samhällsviktiga företag eller andra aktörer. Länsstyrelsen ska bidra till att göra resurser tillgängliga så att de kan samutnyttjas på ett effektivt sätt. Vid omfattande räddningsinsatser kan länsstyrelsen ta över ansvaret för den kommunala räddningstjänstens arbete i en eller flera kommuner. Observera att landstinget inte har något geografiskt områdesansvar. Det är länsstyrelsen som ensam har det övergripande ansvaret för samordning och samverkan hos de aktörer som är berörda av en händelse Enligt förordning (2006:942) om krisberedskap och höjd beredskap. 12. SFS: Förordning 2007:825 med länsstyrelseinstruktion.

33 32 Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel Länsstyrelsens nätverk och kunskap om regionala och lokala aktörer gör att de har goda förutsättningar att hjälpa till i både vardag och kris. Med hjälp av Rakel kan de på ett effektivt sätt använda nätverken och kunskaperna för att stödja och samordna lokala aktörers samverkan. Länsstyrelserna bidrar även till att den regionala krisberedskapen är samordnad. God beredskap i vardag och kris kräver en helhetssyn och att alla inblandade agerar på samma sätt. Länsstyrelsen har goda förutsättningar att bedöma behovet av samverkan såväl inom länet som över länsgränserna, vilket är ett sätt att stärka samhällets krisberedskap. Rakel underlättar för länsstyrelsen i arbetet med att sprida information samt samordna och stödja de regionala aktörerna. Regional samverkansanalys Länsstyrelsen ska identifiera samverkansbehovet i Rakel regionalt genom att göra en regional samverkansanalys. Analysen ska redovisa vilka talgruppsbehov som finns och vilka talgrupper som ska användas vid olika tillfällen. De nationella riktlinjerna är ett stöd i arbetet med samverkansanalysen. Mer information om den regionala samverkansanalysen finns på MSB:s Rakelwebb. Talgrupper för samverkan på regional nivå Talgrupp NatMöte 1 3 (Nationellt Mötesrum1 3) Talgruppen kan användas för samverkan mellan aktörena på lokal, regional, nationell nivå samt mellan centrala myndigheter. Talgrupp MyndMöte 1 5 (MyndighetsMötesrum) Talgruppen kan användas för samverkan mellan myndigheter på nationell och regional nivå samt mellan centrala myndigheter och länsstyrelser. Talgrupp LänMöte (Län Mötesrum 1-(9) Talgruppen kan användas för samverkan mellan aktörer inom ett län och för samverkan mellan lokala aktörer.

34 Riktlinjer för samverkan på samhällets olika nivåer 33 Talgrupp LednTib Talgruppen kan användas för samverkan på regional nivå mellan polis, räddningstjänst, sjukvård och länsstyrelse. Talgruppen används för situationer inom en mindre krets där sekretess krävs. Talgrupp LednOmr (Ledningsfunktioner Områdesansvar) Talgruppen kan användas för samverkan mellan ledningsfunktioner och områdesansvariga myndigheter inom ett län. Talgrupp LednLän (Länsstyrelse Ledningsfunktion) Talgruppen kan användas för samverkan mellan ledningsfunktioner på regional och lokal nivå. Vilka aktörer som ingår i talgruppen kan variera mellan län. Länsstyrelsen har befogenhet att dela ut talrättigheter till samverkansaktörer. Talgrupp KÖS (KommunÖverskridande Samverkan) Talgruppen kan användas för samverkan mellan operativa funktioner på regional och lokal nivå, till exempel mellan länsstyrelsens och kommunens handläggare, räddningstjänsten med flera. Talgrupp Ledn Alla (Ledningsfunktion Alla) Talgruppen kan användas för spontan samverkan mellan ledningsfunktioner inom en Rakelzon. Talgruppen möjliggör samverkan mellan aktörer med ansvar inom området för samhällsviktig verksamhet. Talgrupp Alla Talgruppen kan användas för spontan samverkan mellan alla Rakelanvändare inom en Rakelzon.

35 34 Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel Riktlinjer för nationell samverkan Lokal Regional Nationell Regeringen är ansvarig för samhällsskydd och beredskap på natio nell nivå. Deras ansvar gäller i första hand strategiska frågor, medan ansvaret för ledning och samordning av det operativa arbetet ligger på berörda centrala myndigheter. 13 De myndigheter som har ett särskilt ansvar för krisberedskapen har ålagts av regeringen att ha en grundläggande beredskap och förmåga att snabbt och effektivt agera och samverka vid en krissituation. 14 Ansvaret innebär att de ansvariga myndigheterna ska slå larm då allvarliga händelser inträffar eller riskerar att inträffa. De ansvariga myndigheterna bör också informera andra myndigheter och aktörer som är berörda av en aktuell händelse och samverka med dem. För att de ansvariga myndigheterna ska kunna uppfylla sitt ansvar vid kris behöver de inhämta och dela information så effektivt som möjligt. Rakel säkerställer att myndigheterna alltid kan samverka på ett robust och säkert sätt. Med hjälp av Rakel är experter lättillgängliga och resursstöd kan snabbt fördelas. Detta stärker myndigheternas förmåga att hantera alla särskilda och extra ordinära händelser Förordning 2006: Extra ordinär händelse är extra ordinär enligt (2006:942) 26 om krisberedskap och höjd beredskap.

36 Riktlinjer för samverkan på samhällets olika nivåer 35 Talgrupper för samverkan på nationell nivå Det finns ett antal talgrupper i Rakelnätet som ger myndigheterna möjlighet att samverka sinsemellan och med andra nivåer i samhället. Talgrupper för samverkan på nationell nivå är: Talgrupp NatMöte 1 3 (Nationellt Mötesrum1 3) Talgruppen kan användas för samverkan mellan aktörerna på lokal, regional, nationell nivå samt mellan centrala myndigheter. Talgrupp MyndMöte 1 5 (MydighetsMötesrum) Talgruppen är ett mötesrum för samverkan mellan myndigheter på nationell och regional nivå (centrala myndigheter och länsstyrelser).

37 36 Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel Riktlinjer för samverkan mellan blåljusorganisationer Lokal Regional Nationell I gruppen blåljusorganisationer ingår myndigheter och andra aktörer som verkar på alla samhällsnivåer: lokal, regional och nationell. Denna grupp ingår i den ursprungliga användarkretsen för Rakelsystemet och har en väl inarbetad talgruppstruktur för ledning och samverkan i Rakel. Riktlinjer för denna grupp finns i ett fristående dokument, Nationella riktlinjer för samverkan Blå. De huvudsakliga talgrupperna för gruppen blåljusorganisationer är Blå DMO och Samverkan Blå. Utöver detta finns även talgrupper för samverkan utvecklade för statlig och kommunal räddningstjänst. Dessa benämns RAPS (Räddningstjänst, Ambulans, Polis och SOS), SAR (Search And Rescue) och RITS (Räddnings insatser Till Sjöss). Organisationer som omfattas av begreppet Samverkan Blå Polisen Kommunal räddningstjänst Hälso- och sjukvård SOS Alarm och andra larmoperatörer Trafikverkets krisberedskap Tullverket

38 Riktlinjer för samverkan på samhällets olika nivåer 37

39 38 Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel Kustbevakningen Sjöfartsverket Sjöräddningssällskapet Försvarsmakten Länsstyrelsernas kris- och räddningsledning. Kriminalvårdens fasta anläggningar har åtkomst till talgrupperna för Samverkan Blå inom det område där anläggningen är belägen. Organisationer som omfattas av begreppet Samverkan RAPS Polisen Räddningstjänsten Ambulanssjukvården SOS Alarm och andra larmoperatörer Försvarsmaktens enheter som bevakar, samordnar och samverkar i räddningstjänst. Trafikverkets trafikledningscentraler samt Vägassistans har åtkomst till RAPS-talgrupper för det område som centralen ansvarar för respektive det område där Vägassistans verkar. Kriminalvårdens fasta anläggningar har åtkomst till RAPS-talgrupper för det räddningssamverkansområde där anläggningen är belägen. Räddningstjänst vid flygplats, industribrandkår och kärnkraftsanläggning har tillgång till RAPS-talgrupper i den omfattning som ansvarig kommunal räddningstjänst bedömer att det behövs. Organisationer som omfattas av begreppet Samverkan Gul Trafikverket med entreprenörer Svenska Kraftnät Vattenfall EON

40 Riktlinjer för samverkan på samhällets olika nivåer 39 Fortum El- och energibranschens företag anslutna till Rakel Funktioner som arbetar med väghållning, vatten och elförsörjning inom kommuner Begreppet omfattar även enheter ur räddningstjänst, ambulanssjukvård, Polisen, Försvarsmakten samt SOS Alarm och larmoperatörer vid behov av samverkan med Trafikverket eller andra enheter ur organisationerna Organisationer som omfattas av begreppet Samverkan SAR Räddningsenheter som används vid statlig flyg- och sjöräddningstjänst (SAR) RAPS-enheter Miljöräddningstjänst till sjöss Enheter för efterforskning och fjällräddning SOS Alarm och andra larmoperatörer Den gemensamma sjö- och flygräddningscentralen (JRCC) Enheter ur Trafikverkets krisberedskap Färjerederiet. Organisationer som omfattas av Samverkan RITS Kommunala räddningsstyrkor som är utbildade att transporteras ut till fartyg till sjöss. En RITS-styrka kan användas antingen i livräddande eller miljöräddande insats.

41 40 Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel Riktlinjer för internationell samverkan Vid vissa kriser eller andra händelser behöver organisationer, myndigheter och andra aktörer kunna samverka över landsgränserna. I dag utgör landsgränserna mot Danmark, Norge och Finland egna Rakelzoner för samverkan med Sverige. I Europa används frekvenser i Rakelnätet som kallas EURO DMO. På dessa frekvenser ska man kunna samverka i direktläge (DMO) över landsgränser eller i ett annat land. I nuläget används en del av de här frekvenserna nationellt i vissa europeiska länder, men för att alla ska kunna använda frekvenserna behöver man komma överens om vilka frekvenser som ska användas. MSB arbetar därför för att få till stånd en koordinering. Ett första steg innebär att koordinera frekvenserna i Norden. Förhoppningen är sedan att man kan koordinera frekvenserna i övriga delar av Europa.

42 Riktlinjer för samverkan på samhällets olika nivåer 41 Talgrupper för samverkan på internationell nivå De talgrupper som finns tillgängliga för samverkan på internationell nivå är: EuroDMO 1 10 De här talgrupperna kan användas av blåljusorganisationer som samverkar över landsgränser eller i ett annat land. Talgrupperna finns på förutbestämda frekvenser. Myndigheter eller organisationer som använder dessa talgrupper behöver göra överenskommelser med respektive land. I Norden finns en överenskommelse om hur dessa ska användas. Gateway (Danmark) Gatewaylösningen omfattar fyra talgrupper för ansvariga blåljusorganisationer i respektive land. Gateway (Norge) Gatewaylösningen omfattar två talgrupper för ansvariga blåljusorganisationer i respektive land. Gateway (Finland) Gatewaylösningen omfattar två talgrupper för ansvariga blåljusorganisationer i respektive land. NatInt Talgruppen är avsedd för framtida utveckling av samverkan och läges rapportering mellan aktörer på nationell och internationell nivå.

43 42 Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel

44 Riktlinjer för samverkan på samhällets olika nivåer 43 Riktlinjer för samverkan Alla Förutom de tre storlänen Stockholm, Västra Götaland och Skåne motsvarar varje Rakelzon ett län enligt nuvarande länsindelning. Ibland uppstår kriser eller andra händelser där två eller flera organisationer som vanligtvis inte samverkar behöver ha kontakt och kommunicera med varandra. För sådana situationer finns speciellt avsedda talgrupper i Rakelnätet. De talgrupperna heter Alla DMO och Samverkan Alla. Talgrupperna Alla finns för respektive Rakelzon. Information om Rakelzonerna finns på MSB:s Rakelwebb. Talgrupper för samverkan Alla De talgrupper som finns tillgängliga för samverkan Alla är: Samverkan Alla i direktläge (Alla DMO 1 och 2) Den här talgruppen kan användas när organisationer behöver samverka spontant med andra i direktläge (DMO). Dessa frekvenser är därför förprogrammerade i Rakelmobilerna. Radiotrafiken i DMO-läge är okrypterad, vilket innebär att andra Rakelanvändare har möjlighet att ta del av vad som sägs på dessa frekvenser. Samverkan Alla i nätläge (Alla 1 och 2) De här talgrupperna kan användas när organisationer behöver samverka spontant med andra i nätläge (TMO). Dessa frekvenser är därför förprogrammerade i Rakelmobilerna. Radiotrafiken i TMO-läge är krypterad, vilket innebär att endast de Rakelanvändare som har talrättigheter i gruppen kan ta del av vad som sägs på dessa frekvenser.

45 44 Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel Om Rakel

46 Om Rakel 45 Om Rakel I det här avsnittet finns information om Rakelsystemets bakgrund, syfte och tekniska förutsättningar. Avslutningsvis finns information om Rakels roll inom samhällsskydd och beredskap. Rakels bakgrund I december 2003 beslutade Sveriges riksdag om finansiering och utbyggnad av Rakelsystemet i Sverige. Syftet med Rakel var att förenkla, effektivisera och underlätta samverkan genom att ge Sveriges skydds- och säkerhetsmyndigheter möjlighet att kommunicera i ett gemensamt system. Det nya systemet döptes till Rakel (Radiokommunikation för effektiv ledning). Rakelsystemet är uppbyggt med modern digital teknik för att ersätta de drygt 200 olika analoga system som tidigare använts. Efter händelser som stormarna Gudrun och Per 2005 och 2006 ökade intresset och behovet av att få tillgång till Rakel hos flera samhällsviktiga aktörer. Flera länsstyrelser samt Sveriges kommuner och landsting uppvaktade regeringen med önskemålet att utöka användarkretsen för Rakelsystemet. De som särskilt upplevde ett behov av att ha tillgång till systemet var verksamheter inom kommunernas sociala och tekniska förvaltningar samt el- och energiföretag. Dessa verksamheter hade ett behov av att kunna samverka vid olyckor och kriser såsom elavbrott eller översvämningar. I januari 2007 beslutade regeringen om en ändring i lagen om elektronisk kommunikation, ett beslut som möjliggjorde en utökad användarkrets för Rakel. Utöver skydds- och säkerhetsmyndigheter fick nu även aktörer med författningsreglerat ansvar inom allmän ordning, säkerhet eller hälsa tillgång till Rakelsystemet. Rakels syfte Rakelsystemet har byggts ut i hela Sverige för att stärka samhällets krishanteringsförmåga och för att underlätta den dagliga kommunikationen hos organisationer som arbetar med allmän ordning, säkerhet eller hälsa. Rakel gör det möjligt att kommuni-

47 46 Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel cera effektivt inom den egna organisationen och mellan organisationer i krisberedskapen. Kommunikationen kan ske både på samma nivå och mellan olika nivåer. Rakelsystemet är ett tekniskt stödsystem som skapar robusta förutsättningar för att samverka genom att kommunicera, förmedla lägesbilder och dela annan vital information på ett säkert och krypterat sätt. Ett gemensamt system för kommunikation skapar goda förutsättningar för utveckling av gemensamma metoder för samhällsskydd och beredskap. 16 Idag är sårbarheten för belastning på IP-nät, fast telefoni och mobil telefoni erfarenhetsmässigt stor. Vid större kriser krävs därför ett robust system som Rakel för att klara belastningen. Rakel används av samhällsviktiga aktörer Rakel används av centrala statliga myndigheter, länsstyrelser, kommuner och landsting samt av privata aktörer som bedriver samhällsviktig verksamhet, till exempel inom el- och energibranschen. Grundkravet för att få ansluta en verksamhet till Rakel är att den utför uppgifter för att tillgodose allmän ordning, säkerhet eller hälsa. 17 Dessa samhällsviktiga uppgifter finns reglerade i författningar som till exempel lagen om skydd mot olyckor, lagen om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap samt hälso- och sjukvårdslagen. Rakelsystemet bygger på internationell teknisk standard Rakel bygger på Tetrateknik som är en europeisk teknisk standard. MSB deltar i ett internationellt samarbete för att utveckla och framtidssäkra tekniken. Även Norge, Finland och Danmark använder system som bygger på Tetrateknik, och det finns i dag tekniska lösningar för att möjliggöra kommunikation mellan Rakel och de motsvarande systemen i våra grannländer. 16. För mer information, se dokumentet Regeringens skrivelse 2009/10:124 Samhällets beredskap stärkt samverkan för ökad säkerhet. 17. Närmare bestämmelser av vilka aktörer som enligt författning bedriver verksamhet inom allmän ordning, säkerhet eller hälsa och som kan bli kunder i Rakel finns i paragraf 20 a i Förordning (2003:396) om elektronisk kommunikation.

48 Om Rakel 47 Rakelsystemet drivs och utvecklas av MSB MSB ansvarar för drift, förvaltning och utveckling av Rakel samt abonnemangsförsäljning och kundanslutning. Systemet är utbyggt av ett konsortium som består av Saab, Cassidian och Eltel Networks. Konsortiet sköter i dag drift, underhåll och kundsupport på uppdrag av MSB. Tjänster och funktioner i Rakel I basutbudet av tjänster ingår att tala i gruppsamtal, ha individuella samtal mellan två personer och att ta emot och sända texteller statusmeddelanden. Med tilläggstjänsterna kan man ringa och ta emot samtal från det vanliga telefonnätet, sända information om position, ta emot och sända filer och data och komma åt databaser, såsom körkortsregistret. Med Rakel får man snabbt direkt uppkoppling i individsamtal eller gruppsamtal med radiofunktionalitet. Det går även att sköta tekniska funktioner med Rakel, som att öppna portar och att sätta på, stänga av och övervaka driften av tekniska system för el-, vatten- och värmeförsörjning. Rakel har också följande fördelar: Ljudkvaliteten är mycket hög tack vare brusreducering. Kommunikationen är krypterad i nätläge och går inte att avlyssna. Nödsamtal kan genomföras med en enkel knapptryckning, och samtalet går direkt till den mottagare som har angetts vid beställning.

49 48 Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel Nödsamtal kan genomföras med enkel knapptryckning. Rakels tekniska förutsättningar Rakelsystemets infrastruktur består av basstationer och växlar, byggda för att klara hårda väderförhållanden. Vid basstationerna finns datorutrustning och antenner som tar emot och sänder vidare radiosignaler. Växlarna består av utrustning som växlar eller koncentrerar radiotrafiken. Systemet täcker demografiskt 99,84 procent av Sveriges befolkning och 95 procent av landets yta. Täckning Basstationerna har överlappande täckning vilket innebär att många områden täcks av minst två basstationer. Rakelsystemet använder frekvenser som har längre räckvidd än kommersiella kommunikationssystem. På så sätt kan Rakel erbjuda bättre täckning, särskilt vad gäller utomhustäckningen på många platser. Till skillnad från de analoga länsradiosystem som tidigare använts har Rakel täckning över hela landet och även bättre täckning mellan land och sjö. Detta underlättar samverkan mellan alla inblandade enheter vid insatser.

50 Om Rakel 49 Reservkraft Samtliga basstationer är utrustade med reservkraft som består av batterier vilka klarar elbortfall i minst 20 timmar. Ungefär hälften av alla basstationer är särskilt betydelsefulla ur täckningssynpunkt och har därför reservkraftaggregat som startar automatiskt vid elavbrott. De flesta reservkraftaggregat har bränsle för att klara sju dygns autonom drift vid elavbrott. Växlarna har dubblerad kraftförsörjning med reservkraftaggregat som drivs av diesel. Förbindelserna hyrs av olika operatörer med skilda nät, vilket minskar sårbarheten. Rakelmobilen kan sättas i olika lägen om man vill ha kontakt via nätet eller direkt mellan mobilerna. Rakels fyra lägen för radiotrafik säkerställer funktionen Radiotrafiken i Rakel ska alltid fungera. För att säkerställa att det alltid går att kommunicera sker samverkan i Rakel i olika lägen. De fyra lägen som används är nätläge (TMO) direktläge (DMO) gatewayläge (GMO) repeaterläge (RMO).

51 50 Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel Radiotrafik i nätläge, Trunked Mode Operation (TMO) Nätläge (TMO) är det normala trafikläget i Rakel. Det innebär att Rakelmobilen har direktkontakt med Rakelsystemet. Alla samtal och all datatrafik i nätläge går från Rakelmobilen över luftgränssnittet till en basstation som Rakelmobilen väljer. Sedan går trafiken vidare via ett transmissionsnät till systemets växlar för att slutligen spridas till andra Rakelmobiler och operatörer. Nätläge är det normala arbetsläget i de flesta situationer, och det är också i detta läge som den största funktionaliteten finns. Trafiken i nätläge är krypterad i luftgränssnittet. Krypteringen uppfyller dock inte kraven på end-to-end-kryptering enligt Försvarets radioanstalts (FRA) klassificering. I nätläge kan användare genom skanning följa kommunikationen i en eller flera talgrupper. Skanning innebär att en användare som har talrättigheter i, och tillgång till, en talgrupp i sin Rakelmobil avlyssnar radiotrafik inom talgruppen. Radiotrafik i direktläge, Direct Mode Operation (DMO) Om nättäckning eller kapacitet saknas i Rakelsystemet kan en Rakelmobil ställas in på direktläge (DMO). Då arbetar Rakelmobilen i direkttrafik mot en eller flera andra Rakelmobiler, utan stöd av Rakelnätet. I direktläge används förinställda statiska talgrupper. Realistisk täckningsförmåga vid normalförhållanden är 1 2 kilometer. Täckningen påverkas av ett stort antal faktorer. Några av dessa är de enskilda Rakelmobilernas uteffekt och känslighet samt områdets topografi och bebyggelse. Rakeltrafik i direktläge är okrypterad, vilket innebär att möjligheten till avlyssning finns. Radiotrafik i direktläge kan inte skannas i Rakelmobilen, utan samverkan måste ske på en överenskommen DMO-talgrupp. Radiotrafik i gatewayläge, Gateway Mode Operation (GMO) När en Rakelmobil saknar täckning från en basstation kan man ställa in en annan Rakelmobil, som har nättäckning, i gatewayläge (GMO). När man sätter en Rakelmobil i gatewayläge skapas en länk mellan Rakelnätet och Rakelmobilen i DMO läge.

Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel

Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel Regional nivå Datum: 201-05-29 Publ. nr. MSB 420 MSB:s kontakt: Enheten för system och tjänster Tel vxl 0771-240 240 Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 1.1

Läs mer

Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel

Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel Nationell nivå Datum: 2012-05-29 Publ. nr: MSB 421 MSB:s kontakt: Enheten för system och tjänster Rakelverksamheten Tel vxl. 0771-240 240 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel. Talgrupp samverkan

Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel. Talgrupp samverkan Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel Talgrupp samverkan Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

Läs mer

Vägledning för gemensam Rakelanvändning

Vägledning för gemensam Rakelanvändning Vägledning för gemensam Rakelanvändning Västernorrlands län Västernorrland Styrdokument Sida 2 av 10 Sida 3 av 10 Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 2 Användningsområden... 4 2.1 Mötesformer med Rakel...

Läs mer

Programmeringsanvisningar för lokal, regional och nationell nivå

Programmeringsanvisningar för lokal, regional och nationell nivå Programmeringsanvisningar för lokal, regional och nationell nivå Datum: 2012-10-02 Publ.nr: MSB471 ISBN 978-91-7383-275-5 Diarienummer: 10194-2010 MSB:s kontakt: Enheten för system och tjänster Rakelverksamheten

Läs mer

Regional samverkansanalys avseende samverkan via Rakel vid allvarliga och extraordinära händelser inom Jönköpings län

Regional samverkansanalys avseende samverkan via Rakel vid allvarliga och extraordinära händelser inom Jönköpings län Bo Edström Christer Wiklund Exempel Jönköpings Regional Samverkansanalys 1 (21) Regional samverkansanalys avseende samverkan via Rakel vid allvarliga och extraordinära händelser inom Jönköpings Notera:

Läs mer

Regional samverkansanalys avseende samverkan via Rakel vid allvarliga och extraordinära händelser inom Kalmar län

Regional samverkansanalys avseende samverkan via Rakel vid allvarliga och extraordinära händelser inom Kalmar län samhällsskydd och beredskap Exempel: Kalmar län 1 (17) Christer Wiklund tel. nr 010-240 5172 christer.wiklund@msb.se Regional samverkansanalys avseende samverkan via Rakel vid allvarliga och extraordinära

Läs mer

Så gör du en ledningsoch sambandsanalys för Rakel

Så gör du en ledningsoch sambandsanalys för Rakel Så gör du en ledningsoch sambandsanalys för Rakel Datum: 2012-05-29 Publ.nr MSB440 MSB:s kontakt: Enheten för system och tjänster, Rakelverksamheten Tel växel: 0771-240 240 2 Innehållsförteckning Lednings-

Läs mer

Talgruppshantering tillsammans med SOS Alarm

Talgruppshantering tillsammans med SOS Alarm Sidan 1 av 8 Talgruppshantering tillsammans med SOS Alarm Sidan 2 av 8 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Talgruppshantering tillsammans med SOS Alarm... 1 1 Revisionshistorik... 3 2 Inledning... 4 3 Talgrupper för

Läs mer

Regional samverkansanalys. Samverkan i Rakel inom Örebro län. Materialet är framtaget i Rakel Samverkansgrupp.

Regional samverkansanalys. Samverkan i Rakel inom Örebro län. Materialet är framtaget i Rakel Samverkansgrupp. Regional samverkansanalys Samverkan i Rakel inom Materialet är framtaget i Rakel Samverkansgrupp. en samlande kraft Sverige är indelat i 21 län och varje län har en länsstyrelse och en landshövding. är

Läs mer

Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel

Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel Lokal nivå Datum: 2012-05-29 Publ.nr: MSB 419 MSB:s kontakt: Enheten för system och tjänster Rakelverksamheten Tel vxl. 0771-240 240 2 Innehållsförteckning 1

Läs mer

Programmeringsanvisningar för Blåljusorganisationer

Programmeringsanvisningar för Blåljusorganisationer Programmeringsanvisningar för Blåljusorganisationer Datum: 2012-10-02 Publ.nr: MSB 472 ISBN 978-91-7383-276-2 Diarienummer: 10194-2010 MSB:s kontakt: Enheten för system och tjänster Rakelverksamheten Tel

Läs mer

Sveriges nationella radiokommunikationssystem. för allmän ordning, säkerhet eller hälsa

Sveriges nationella radiokommunikationssystem. för allmän ordning, säkerhet eller hälsa Sveriges nationella radiokommunikationssystem för allmän ordning, säkerhet eller hälsa Rakel är ett kommunikationssystem som alltid ska fungera även när andra mobilsystem/nät blir överbelastade. som ska

Läs mer

Rakel är Sveriges nationella kommunikationssystem för samverkan och ledning. I vardag och kris. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Rakel är Sveriges nationella kommunikationssystem för samverkan och ledning. I vardag och kris. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Rakel är Sveriges nationella kommunikationssystem för samverkan och ledning. I vardag och kris. Vad är speciellt med Rakel? Den politiska förankringen Robustheten Täckning som kan förstärkas vid behov

Läs mer

Rakel för de samhällsviktiga kollektivtrafikbolagen

Rakel för de samhällsviktiga kollektivtrafikbolagen Rakel för de samhällsviktiga kollektivtrafikbolagen 2 Kollektivtrafikbolagen och Rakel Vad är Rakel? Rakel är ett digitalt radiokommunikationssystem med en egen infrastruktur utbyggt över hela Sverige.

Läs mer

Rakel - nya polisradion. Polisens införande av Rakel Hösten 2008 Etapp 3: Halland, Västra Götaland

Rakel - nya polisradion. Polisens införande av Rakel Hösten 2008 Etapp 3: Halland, Västra Götaland Rakel - nya polisradion Polisens införande av Rakel Hösten 2008 Etapp 3: Halland, Västra Götaland Polisens införande av Rakel Rikspolisstyrelsen arbetar med införandet av nya radiosystemet Rakel inom hela

Läs mer

Överenskommelse. Samverkan före, under och efter samhällsstörningar i Västerbottens län SORSELE " MALÅ " STORUMAN " NORSJÖ " SKELLEFTEÅ VILHELMINA

Överenskommelse. Samverkan före, under och efter samhällsstörningar i Västerbottens län SORSELE  MALÅ  STORUMAN  NORSJÖ  SKELLEFTEÅ VILHELMINA Överenskommelse Samverkan före, under och efter samhällsstörningar i Västerbottens län SORSELE MALÅ STORUMAN NORSJÖ VILHELMINA LYCKSELE DOROTEA SKELLEFTEÅ ÅSELE ROBERTSFORS VINDELN BJURHOLM VÄNNÄS NORDMALING

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Indikatorer för bedömning av landstingets generella krisberedskap Norrbottens läns landsting dnr 3520-16 Syftet med en bedömning av landstingets

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver följande med stöd

Läs mer

Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019

Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019 samhällsskydd och beredskap 1 (9) 2019-03368 Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019 Nedan följer anvisningar för regionernas förenklade rapportering av risk-och sårbarhetsanalys

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om krisberedskap och bevakningsansvariga myndigheters åtgärder vid höjd beredskap; SFS 2015:1052 Utkom från trycket den 29 december 2015 utfärdad den 17 december 2015.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2006:942) om krisberedskap och höjd beredskap; SFS 2008:1003 Utkom från trycket den 5 december 2008 utfärdad den 20 november 2008. Regeringen

Läs mer

Policy fo r krisberedskap KOMMUNFULLMÄKTIGE

Policy fo r krisberedskap KOMMUNFULLMÄKTIGE Policy fo r krisberedskap KOMMUNFULLMÄKTIGE 2 (8) Policy för krisberedskap INNEHÅLL 1 INGÅNGSVÄRDEN OCH AVGRÄNSNINGAR... 4 2 ORGANISATION OCH ANSVAR... 4 3 ARBETE OCH ÅTGÄRDER FÖR ATT REDUCERA/ELIMINERA

Läs mer

Ändringsmeddelande 2012-02-28

Ändringsmeddelande 2012-02-28 MSB-1.3 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (7) UB Enheten för affärsstöd av Rakel Marijke Silander Ändringsmeddelande Ändringar i löpande text anges i kursiv stil. Den 28 februari genomfördes

Läs mer

Rakelhandboken. För dig som vill veta hur Rakelsystemet fungerar och används

Rakelhandboken. För dig som vill veta hur Rakelsystemet fungerar och används Rakelhandboken För dig som vill veta hur Rakelsystemet fungerar och används Rakelhandboken För dig som vill veta hur Rakelsystemet fungerar och används Rakelhandboken För dig som vill veta hur Rakelsystemet

Läs mer

Snabbguide till det norsk-svenska ISI-projektet

Snabbguide till det norsk-svenska ISI-projektet Snabbguide till det norsk-svenska ISI-projektet Ett gränsöverskridande utvecklingsarbete Gränsöverskridande samverkan underlättas Nor-Swe ISI-projektet pågår under tre år och sätter fokus på lednings-

Läs mer

Ivar Rönnbäck Avdelningschef. Avdelningen för utbildning, övning och beredskap

Ivar Rönnbäck Avdelningschef. Avdelningen för utbildning, övning och beredskap Ivar Rönnbäck Avdelningschef Avdelningen för utbildning, övning och beredskap Ett år med MSB Varför MSB? Att bilda en ny myndighet Vad blev nytt? Var står vi nu? MSB vision och verksamhetsidé Vision Ett

Läs mer

Försvarsdepartementet

Försvarsdepartementet Ds 2006:1 En strategi för Sveriges säkerhet Försvarsberedningens förslag till reformer REGERINGENS PROPOSITION 2005/06:133 Samverkan vid kris - för ett säkrare samhälle Säkerhetsstrategin Arbetet bör bedrivas

Läs mer

Samverkansplattform, en metod

Samverkansplattform, en metod Samverkansplattform, en metod Vid en extra ordinär händelse är det viktigt att det finns en accepterad och fastställd rutin för hur händelsen ska hanteras. Det går självklart inte att säga att så här kommer

Läs mer

Samuel Koelega. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Enheten för utveckling av räddningstjänst och krishantering.

Samuel Koelega. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Enheten för utveckling av räddningstjänst och krishantering. Samuel Koelega Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för utveckling av räddningstjänst och krishantering samuel.koelega@msb.se Uppdrag Skydd mot olyckor, krisberedskap och civilt försvar.

Läs mer

Dnr: Samverkan RAKEL i Örebro län

Dnr: Samverkan RAKEL i Örebro län Dnr: 450-1278-2013 Samverkan RAKEL i Örebro län 2012-2013 Projektrapport 2:4 2012 Samverkan RAKEL Örebro län 2012-2013 Projektansvarig: Petter Kärrlander Telefon: 019-19 30 43 E-post: petter.karrlander@lansstyrelsen.se

Läs mer

Rakel Tillsammans med SOS Alarm

Rakel Tillsammans med SOS Alarm Sidan 1 av 10 Rakel Tillsammans med SOS Alarm Sidan 2 av 10 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Rakel... 1 Tillsammans med... 1 SOS Alarm... 1 1 Revisionshistorik... 3 2 Förord... 4 3 Inledning... 4 4 SOS Alarms Rakeluppdrag...

Läs mer

Så är vi redo om krisen kommer

Så är vi redo om krisen kommer Rakel Så är vi redo om krisen kommer Råd till dig som använder Rakel och arbetar inom samhällsviktig verksamhet Vårt samhälle är sårbart och vi lever i en tid med nya hot och utmaningar. Sverige stärker

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas samhällsskydd och beredskap 1 (10) Anvisningar om hur statlig ersättning för kommunernas krisberedskap får användas samhällsskydd och beredskap 2 (10) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Exempel

Läs mer

REGIONAL SAMORDNING OCH INRIKTNING AV KRISHANTERING OCH RÄDDNINGSTJÄNST I SÖDERMANLANDS LÄN

REGIONAL SAMORDNING OCH INRIKTNING AV KRISHANTERING OCH RÄDDNINGSTJÄNST I SÖDERMANLANDS LÄN Diarienummer: 4463-2013 S T R A T E G I F Ö R REGIONAL SAMORDNING OCH INRIKTNING AV KRISHANTERING OCH RÄDDNINGSTJÄNST I SÖDERMANLANDS LÄN Med våra gemensamma resurser i Södermanland står vi starkare tillsammans

Läs mer

Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel version 2.0

Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel version 2.0 Nationella riktlinjer för samverkan i Rakel version 2.0 Vilka har tagit fram riktlinjerna? Projekt Samverkan i Rakel Styrgrupp MSB (ordförande Per-Åke Mårtensson, Håkan Axelsson, Kurt Andersson) Socialstyrelsen

Läs mer

Regional utbildnings- och övningsstrategi

Regional utbildnings- och övningsstrategi Regional utbildnings- och övningsstrategi 2017 2020 Länsstyrelsen en samlande kraft Sverige är indelat i 21 län och varje län har en länsstyrelse och en landshövding. Länsstyrelsen är regeringens ombud

Läs mer

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Strategisk plan 1 (6) Datum 20141125 Diarienr 2012-1845 version 1.1 Projekt Ledning och samverkan Enheten för samverkan och ledning Bengt Källberg Patrik Hjulström

Läs mer

Legala aspekter - dispostion

Legala aspekter - dispostion Legala aspekter - dispostion Hot och risker en tillbakablick Styrande regler på regional och nationell nivå Krishanteringssystemet Lagen om skydd mot olyckor Exempel på andra viktiga författningar Civil

Läs mer

Ett tryggare Sverige. Ett gemensamt system för mobil kommunikation

Ett tryggare Sverige. Ett gemensamt system för mobil kommunikation SVENSKA SAMMANFATTNING Bilaga 1 KOMMUNFÖRBUNDET 1999-02-17 Sektionen för Energi, Skydd och Säkerhet Finanssektionen Ett tryggare Sverige. Ett gemensamt system för mobil kommunikation Allmänt om radiokommunikation

Läs mer

regional samordning och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlands län

regional samordning och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlands län S t r a t e g i f ö r regional samordning och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlands län Med våra gemensamma resurser i Södermanland står vi starkare tillsammans och kan hantera

Läs mer

Våra roller vid en kris

Våra roller vid en kris Våra roller vid en kris Ingår som en del i Handbok i kriskommunikation Krisberedskap bygger på samarbete Vi lever i ett sårbart samhälle, i en tid då hot och risker inte känner några nationsgränser. Allvarliga

Läs mer

En väg till framgångsrik samverkan. Dra nytta av Kronobergs och Jönköpings erfarenheter

En väg till framgångsrik samverkan. Dra nytta av Kronobergs och Jönköpings erfarenheter En väg till framgångsrik samverkan Dra nytta av Kronobergs och Jönköpings erfarenheter Länsstyrelsernas uppdrag är tydligt: Information, samordning och stöd för att främja en anslutning till Rakel. Behovet

Läs mer

Aktörsgemensamma mål och målbeskrivningar Slutversion oktober 2015

Aktörsgemensamma mål och målbeskrivningar Slutversion oktober 2015 SAMÖ 2016 1 (19) Aktörsgemensamma mål och målbeskrivningar oktober 2015 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Postadress: 651 81 Karlstad, telefon: 0771-240 240, e-post: samo2016@msb.se Länsstyrelsen

Läs mer

Utbildningsmaterial inför införandet av RAKEL i sjukvården Skåne Etapp 1 2010-05-17

Utbildningsmaterial inför införandet av RAKEL i sjukvården Skåne Etapp 1 2010-05-17 Utbildningsmaterial inför införandet av RAKEL i sjukvården Skåne Etapp 1 2010-05-17 Stefan Lundh -2010 Inledning Innan du påbörjar denna utbildningen bör du har gått MSB s utbildning i hur RAKEL fungerar.

Läs mer

Rakelhandboken. För dig som vill veta hur Rakelsystemet fungerar och används

Rakelhandboken. För dig som vill veta hur Rakelsystemet fungerar och används Rakelhandboken För dig som vill veta hur Rakelsystemet fungerar och används Rakelhandboken För dig som vill veta hur Rakelsystemet fungerar och används Rakelhandboken För dig som vill veta hur Rakelsystemet

Läs mer

Anvisningar för användning av statlig ersättning för landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar

Anvisningar för användning av statlig ersättning för landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar samhällsskydd och beredskap 1 (11) Anvisningar för användning av statlig ersättning för landstingens arbete med krisberedskap och civilt försvar samhällsskydd och beredskap 2 (11) Innehållsförteckning

Läs mer

Handlingsplan för Samhällsstörning

Handlingsplan för Samhällsstörning Handlingsplan för Samhällsstörning Kungsbacka kommun 2015-10-29 Sammanfattning Det här dokumentet beskriver Kungsbacka kommuns fastlagda mål och riktlinjer för arbetet med krisberedskap. Handlingsplanen

Läs mer

MSB:s arbete med naturolyckor

MSB:s arbete med naturolyckor MSB:s arbete med naturolyckor Naturolycka Med en naturolycka avses naturhändelser med negativa konsekvenser för liv, egendom och miljö. MSB:s arbete med naturolyckor Myndigheten för samhällsskydd och beredskap,

Läs mer

Rakel. Kort om att kommunicera i Rakel. Till dig som har fått en Rakelmobil att använda vid samhällsstörningar

Rakel. Kort om att kommunicera i Rakel. Till dig som har fått en Rakelmobil att använda vid samhällsstörningar Rakel Kort om att kommunicera i Rakel Till dig som har fått en Rakelmobil att använda vid samhällsstörningar Att prata i radio är enkelt För dig som inte tidigare pratat i en radioterminal kan det kännas

Läs mer

Krissamverkan Gotland

Krissamverkan Gotland Version 2015-06-04 Frida Blixt, Länsstyrelsen i Gotlands län Krissamverkan Gotland samverkansorgan i Gotlands län Innehåll Inledning... 2 Grundläggande nationella principer... 3 Samhällets skyddsvärden...

Läs mer

Styrande dokument. Styrdokument för krishantering Oskarshamns kommun. Fastställd av Kommunstyrelsen , 97

Styrande dokument. Styrdokument för krishantering Oskarshamns kommun. Fastställd av Kommunstyrelsen , 97 Styrande dokument Styrdokument för krishantering 2016-2018 Oskarshamns kommun Fastställd av Kommunstyrelsen 2016-04-19, 97 Gäller från och med 2016-04-29 1 (6) Styrdokument för Krishantering 2016-2018

Läs mer

Handledning till Power Point för gränsöverskridande samverkan med stöd av NØdnett och Rakel

Handledning till Power Point för gränsöverskridande samverkan med stöd av NØdnett och Rakel samhällsskydd och beredskap 1 (19) 20170424 Handledning till Power Point för gränsöverskridande samverkan med stöd av NØdnett och Rakel samhällsskydd och beredskap 2 (19) Innehållsförteckning 1. Handledning

Läs mer

Nationella riktlinjer för WIS. Sammanfattning

Nationella riktlinjer för WIS. Sammanfattning Nationella riktlinjer för WIS Sammanfattning Varför behöver vi ett gemensamt system? För samlade lägesbilder och helhetssyn Genom att aktörer delar information på ett likartat sätt i WIS får man en sammanfattning

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Antagen av kommunfullmäktige 2009-06-15 114 Diarienummer 09KS226 Sid 2 (8) Ersätter Plan för samordning av verksamheten

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser;

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser; Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 6 oktober 2010 Myndigheten

Läs mer

Generaldirektör. Överdirektör. Avdelningen för utbildning, övning och beredskap. Karlstad. Enheten för utveckling av räddningstjänst och krishantering

Generaldirektör. Överdirektör. Avdelningen för utbildning, övning och beredskap. Karlstad. Enheten för utveckling av räddningstjänst och krishantering Internrevisionen Generaldirektör Överdirektör Kommunikationsdirektör Ekonomi- och planeringsdirektör HR-direktör Chefsjurist verksamhetsstöd Service- och säkerhetsenheten Rättsenheten Ekonomienheten Personalenheten

Läs mer

PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP

PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP Beslutsdatum: 2015-09-10 Beslutande: Kommunfullmäktige Giltlighetstid: 2015-2018 Dokumentansvarig: Kommunchef Upprättad av: Säkerhetssamordnare Typ av dokument: Program PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP Målet

Läs mer

Sammanfattning. Dnr. Uppdraget och utgångspunkter

Sammanfattning. Dnr. Uppdraget och utgångspunkter Sammanfattning Ankom Stockholms läns landsting Dnr. 2013-05- 0 7 Uppdraget och utgångspunkter Utredaren har haft regeringens uppdrag att se över samhällets alarmeringstjänst i syfte att säkerställa att

Läs mer

Öckerö kommun PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP

Öckerö kommun PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP Öckerö kommun PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP 2015-2018 Antaget kommunfullmäktige 2015-09-10 KF 88/15 Dnr.110/15 1 Förord M ålet för det svenska samhällets gemensamma säkerhet är att skydda befolkningens liv

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap i Vara kommun

Styrdokument för krisberedskap i Vara kommun Styrdokument för krisberedskap i Vara kommun Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-27 11 Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Ansvar och roller i kommunens krisberedskapsarbete... 1 3 Genomförande av

Läs mer

Kommunalt Rakelforum

Kommunalt Rakelforum Kommunalt Rakelforum Samling & genomgång av praktikaliteter Lunch Inledning Presentation av respektive deltagare, - Namn och Roll - Nuläge Rakelanslutning - Planer framöver - Förväntningar Forum/nätverk

Läs mer

Regional ledningssamverkan

Regional ledningssamverkan Regional ledningssamverkan Medborgaren i fokus Effektiv samverkan Samlad lägesbild Prioritera resurserna dit där de gör störst nytta 2 Krissamverkan i Blekinge Inledning I Sverige lever vi i ett samhälle

Läs mer

Överenskommelse om effektivare samverkan i Södermanlands län i händelse av en krissituation mm DSAM

Överenskommelse om effektivare samverkan i Södermanlands län i händelse av en krissituation mm DSAM Bilaga 4 ÖVERENSKOMMELSE 1(7) Gert Andersson 0155-26 40 72 Överenskommelse om effektivare samverkan i Södermanlands län i händelse av en krissituation mm DSAM I händelse av en krissituation och höjd beredskap

Läs mer

Regional plan för krisstöd till drabbade

Regional plan för krisstöd till drabbade Regional plan för krisstöd till drabbade Framtagen av: Arbetsgruppen för krisstöd Fastställd av Regional samordningsfunktion 2017-12-08 Senaste revidering: Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 2 2. Processen...

Läs mer

Rakel för samverkan i energibranschen Svar på frågor och påståenden om Rakel

Rakel för samverkan i energibranschen Svar på frågor och påståenden om Rakel Energibranschen och rakel 1 Rakel för samverkan i energibranschen Svar på frågor och påståenden om Rakel 2 Energibranschen och rakel Vad är egentligen Rakel? Rakel är ett digitalt radiokommunikationssystem

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap. Ragunda kommun 2015-2018

Styrdokument för krisberedskap. Ragunda kommun 2015-2018 Styrdokument för krisberedskap Ragunda kommun 2015-2018 Innehåll Termer... 3 1. Inledning... 4 1.1 Mål med styrdokumentet enligt överenskommelsen... 4 2. Krav enligt lagen om Extraordinära händelser...

Läs mer

Vägledning för gemensam Lync-användning Västernorrlands län

Vägledning för gemensam Lync-användning Västernorrlands län Vägledning för gemensam Lync-användning Västernorrlands län Länsstyrelsen Västernorrland Styrdokument Sida 2 av 7 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Användningsområden... 3 2.1 Mötesformer med Lync...

Läs mer

Fråga: Var kan man få generell information om kommunens olika sorters krisberedskap? Vilka personer har ansvar för detta?

Fråga: Var kan man få generell information om kommunens olika sorters krisberedskap? Vilka personer har ansvar för detta? 12:1 Dnr KS/2017:569-035 2017-11-15 1/3 Svar på interpellation ställd av Eva-Lotta Ekelund (MFP) om information till allmänheten om vilket stöd och vilka insatser kommunen avser att ge och göra i olika

Läs mer

Polisen, Region Väst, SA Reine Lamkiewicz,

Polisen, Region Väst, SA Reine Lamkiewicz, 1 RAKEL ÄR ETT IT-SYSTEM Olika behörigheter mellan användarorganisationer Olika behörigheter inom användarorganisationer Alla behöver inte höra allt för att sköta sin tjänst Ibland uppstår behov av samverkan

Läs mer

Rakel. Statusrapport K-sam 7 oktober 2011

Rakel. Statusrapport K-sam 7 oktober 2011 Rakel Statusrapport K-sam 7 oktober 2011 Agenda MSB Rakels fokus: Vara samhällets sambandssystem för ledning och kris Få ordning på ekonomin Rakel ska vara självfinansierande Fler betalande kunder ger

Läs mer

SNABB, SÄKER OCH LÖNSAM LARMÖVERFÖRING med Rakel eller Tetra Contal Security AB är ett av Sveriges ledande företag inom in- och utalarmering, integrerade säkerhetssystem och larmsändare. Med ett flexibelt

Läs mer

Styrdokument för kommunens krisberedskap

Styrdokument för kommunens krisberedskap Verksamhetsstöd - Kommunkansli Reinhold Sehlin, 0485-476 15 reinhold.sehlin@morbylanga.se POLICY Datum 2015-10-19 Beslutande Kommunfullmäktige 214 2015-12-21 Sida 1(7) Dnr 2015/000694-161 Nummer i författningssamlingen

Läs mer

Inbjudan till dialog avseende drift och kundstöd

Inbjudan till dialog avseende drift och kundstöd samhällsskydd och beredskap 1 (5) Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 651 81 KARLSTAD Telefonväxel: 0771-240 240 E-post: registrator@msb.se Inbjudan till dialog avseende drift och kundstöd Inledning

Läs mer

S Styrdokument för krisberedskap i Hässleholms kommun Program och handlingsplaner

S Styrdokument för krisberedskap i Hässleholms kommun Program och handlingsplaner www.hassleholm.se S Styrdokument för krisberedskap i Hässleholms kommun 2015-2018 Program och handlingsplaner Innehållsförteckning Inledning 3 Redan framtagna och beslutade dokument för krisberedskap 3

Läs mer

MSB:s förstärkningsresurser Ett stöd när regionens egna resurser inte räcker till

MSB:s förstärkningsresurser Ett stöd när regionens egna resurser inte räcker till MSB:s förstärkningsresurser Ett stöd när regionens egna resurser inte räcker till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Insatsverksamheten Layout: Advant Produktionsbyrå AB Tryck: DanagårdLiTHO

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.07

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.07 Plan för kommunens krisberedskap mandatperioden 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2016-04-11, 47 1. Inledning Kommunen ska ha en planering för vilka åtgärder som ska genomföras under mandatperioden

Läs mer

Anvisningar för användning av statlig ersättning för kommunernas arbete med krisberedskap och civilt försvar

Anvisningar för användning av statlig ersättning för kommunernas arbete med krisberedskap och civilt försvar samhällsskydd och beredskap 1 (14) Anvisningar för användning av statlig ersättning för kommunernas arbete med krisberedskap och civilt försvar samhällsskydd och beredskap 2 (14) Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Lagen om extraordinära händelser. Helen Kasström, MSB

Lagen om extraordinära händelser. Helen Kasström, MSB Lagen om extraordinära händelser Helen Kasström, MSB Vad är en extraordinär händelse i fredstid? Enligt lagens definition: En händelse som avviker från det normala Innebär en allvarlig störning eller risk

Läs mer

Samordnad kommunikation

Samordnad kommunikation Samordnad kommunikation - före, under och efter samhällsstörningar i Gävleborgs län Regional kommunikationsstrategi Utgiven november 2015 Tryck: Taberg Media Group Produktion: Länsstyrelsen Gävleborg Innehållsförteckning

Läs mer

Landstingsuppföljning 2010

Landstingsuppföljning 2010 Landstingsuppföljning 2010 Enligt lagen (2006:544) om kommuner och landstings uppgifter inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap 2 MSB:s kontaktpersoner: Helen Kasström, 010-240

Läs mer

Katastrofmedicinskt centrum KMC

Katastrofmedicinskt centrum KMC Syfte Att öka kunskaperna om kris och katastrofmedicinsk beredskap utifrån perspektivet medicinisk teknik Vad är er roll före under efter en allvarlig händelse, samhällsstörning, kris? Vad behöver ni förberda?

Läs mer

Krisledningsplan. Österåkers Kommun. Beslutad av Kommunfullmäktige

Krisledningsplan. Österåkers Kommun. Beslutad av Kommunfullmäktige Krisledningsplan Österåkers Kommun Beslutad av Kommunfullmäktige 2016-09-19 Österåkers kommuns krisledningsplan Österåkers kommun arbetar i först hand med att förebygga och minimera risker i syfte att

Läs mer

Övertagande kommunal räddningstjänst

Övertagande kommunal räddningstjänst Övertagande kommunal räddningstjänst 1 Länsstyrelsen en samlande kraft Sverige är indelat i 21 län och varje län har en länsstyrelse och en landshövding. Länsstyrelsen är regeringens ombud i länet och

Läs mer

Bilaga 1 Aktö rernas syfte öch delma l

Bilaga 1 Aktö rernas syfte öch delma l Kultur- och samhällsbyggnadsenheten Bilaga 1 till Övningsbestämmelser 2013-09-12 sid 1 (9) Bilaga 1 Aktö rernas syfte öch delma l Innehållsförteckning Boxholms kommun... 2 Finspångs kommun... 2 Försvarsmakten

Läs mer

Kommunikationsplan vid kris

Kommunikationsplan vid kris Antagen av kommunfullmäktige 13 juni 2002, 82 Reviderad av kommunfullmäktige 13 februari 2009, 4 Reviderad kommunfullmäktige 25 oktober 2012, 145 Innehåll 1 Kommunikationsplan för Arboga kommun 5 1.1

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun , enligt överenskommelse med MSB och SKL

Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun , enligt överenskommelse med MSB och SKL KA 2016/147 1/8 Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun 2015-2018, enligt överenskommelse med MSB och SKL KA 2016/147 2/8 Styrdokument för kommunens krisberedskap 2015-2018 Överenskommelsen om kommunernas

Läs mer

Roller och ansvar vid kärnteknisk olycka

Roller och ansvar vid kärnteknisk olycka Roller och ansvar vid kärnteknisk olycka Bakgrund Lagar som styr Organisation Information till allmänheten Beredskap Dagens beredskapsorganisation för radiologiska och nukleära nödsituationer utformades

Läs mer

Kommunal krishantering

Kommunal krishantering Kommunal krishantering Lag (SFS 2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap. 2011-10-24 Nyckelroll i samhällets krishantering Nytt

Läs mer

SOSFS 2011:X (M) Utkom från trycket den XX xxxx 2011

SOSFS 2011:X (M) Utkom från trycket den XX xxxx 2011 1 Socialstyrelsens författningssamling Ansvarig utgivare: Chefsjurist Eleonore Källstrand Nord SOSFS 2011:X (M) Utkom från trycket den XX xxxx 2011 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om katastrofmedicinsk

Läs mer

Bildtexter - Samhällets krishantering. På uppdrag av Försvarsutbildarna

Bildtexter - Samhällets krishantering. På uppdrag av Försvarsutbildarna Bildtexter - Samhällets krishantering På uppdrag av Försvarsutbildarna Innehållsförteckning Bild 1 - SAMHÄLLETS KRISHANTERING... 3 Bild 2 - KRIS & EXTRAORDINÄR HÄNDELSE... 3 Kris... 3 Extraordinär händelse...

Läs mer

Sjöräddningen i Sverige. Administration Insatsledning Mobila resurser

Sjöräddningen i Sverige. Administration Insatsledning Mobila resurser Sjöräddningen i Sverige Administration Insatsledning Mobila resurser Administration Organization and Management Sjöräddningsorganisationen i Sverige Sjöfart och Samhälle Sjöräddnings- och Beredskapsenheten

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.5

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.5 Kommunikationsplan för Kungsörs kommun vid kris Antagen av kommunfullmäktige 2012-09-10, 83 KS-handling nr 30/2012 Planen ersätter tidigare antagen plan från 2005-09-26, 109 senast reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

Fred kris krig Lagstiftning ur kommuners och landstings perspektiv

Fred kris krig Lagstiftning ur kommuners och landstings perspektiv Fred kris krig Lagstiftning ur kommuners och landstings perspektiv Marika Ericson En kort session om lagstiftning Från totalförsvar till krisberedskap och nu? Lagar och förordningar ansvar och uppgifter

Läs mer

Vilken nytta kan vi ha av Rakel i vår kommun? Svar på frågor och påståenden om Rakel

Vilken nytta kan vi ha av Rakel i vår kommun? Svar på frågor och påståenden om Rakel Vilken nytta kan vi ha av Rakel i vår kommun? Svar på frågor och påståenden om Rakel Omslagsbilden: Örnsköldsvik är en av de kommuner som satsat på en bred anslutning till Rakel. Jonas Hägglund, brandingenjör

Läs mer

Rakel. Grundläggande Instruktioner och riktlinjer. För att slå på terminalen tryck en gång på av- och på-knappen, även kallad Modeknappen

Rakel. Grundläggande Instruktioner och riktlinjer. För att slå på terminalen tryck en gång på av- och på-knappen, även kallad Modeknappen Rakel Grundläggande Instruktioner och riktlinjer Grundläggande kunskap om Handterminal och Fordonsradio Slå av och på terminalen. För att slå på terminalen tryck en gång på av- och på-knappen, även kallad

Läs mer

Plan. för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser Beslutat av: Kommunfullmäktige. Beslutandedatum:

Plan. för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser Beslutat av: Kommunfullmäktige. Beslutandedatum: Plan för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser 2015-2018............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2015-11-30 184 Ansvarig: Kommunchef Revideras:

Läs mer

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun Krisledningsplan för Hudiksvalls kommun mandatperioden 2011 2014 Innehåll 1 Inledning 5 2 Kommunens ansvar vid extraordinär händelse 6 2.1 Krisarbetets mål 6 3 Organisation och ansvar 7 3.1 Planering och

Läs mer

Vilka författningar styr hanteringen av samhällsstörningar?

Vilka författningar styr hanteringen av samhällsstörningar? Vår uppgift i eftermiddag Vilka författningar styr hanteringen av samhällsstörningar? Den svenska modellen för att hantera samhällsstörningar legala aspekter Krishanteringssystemet Regeringsformen - Offentligrättsliga

Läs mer