Mötet inleds med en presentation av deltagarna; se bif. deltagarförteckning.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mötet inleds med en presentation av deltagarna; se bif. deltagarförteckning."

Transkript

1 1 DOKUMENTATION FRÅN NATIONELLT SKÄRGÅRDSFORUM PÅ TJURKÖ DEN SEPTEMBER 2000 Inledning Mötet inleds med en presentation av deltagarna; se bif. deltagarförteckning. Pia Enochsson hälsar välkommen och informerar om Glesbygdsverkets nya organisation ang skärgårdsfrågorna samt om Glesbygdsverkets uppdrag att påverka arbetsmarknadspolitik utbildningspolitik service infrastruktur för att gles- o landsbygdsbors behov ska tillvaratas. Glesbygdsverket har därför ett unikt uppdrag att granska andra myndigheter. Sammanfattningsvis är Glesbygdsverkets uppdrag: - samordna gles- och landsbygdsinsatser - informera statliga myndigheter och bolag - följa i vilken utsträckning som myndigheterna och bolagen tar hänsyn till gles- och landsbygdsbefolkningen - ge beslutsunderlag till regeringen - stå för kunskapsförmedling - förvaltningsmyndighet för Leader+ För att fullfölja sitt uppdrag måste Glesbygdsverket ha tillgång till statistik som bryts ner under kommunnivå för att skilja tätorterna från landsbygden samt en databas över service. Information om Blekinge Peter Wald, planeringsdirektör på länsstyrelsen i Blekinge, hälsar välkommen Det går bra för Blekinge något mycket glädjande efter alla svåra år. Blekinge har invånare varav i skärgården. 11 öar utan fast landförbindelse har 700 invånare. Trots stöd har man tappat invånare. Försvaret har viktiga områden i skärgården och stor betydelse för kommunikationerna. I länets tillväxtavtal har skärgården främst berörts genom insatserna för turism och IT för alla. Nu arbetas det på ett marint reservat en fråga som också rymmer konflikter. Ett annat konfliktområde är vindkraften. Länet hade 18 projekt i mål 5 b Skärgård varav de största insatserna gick till infrastruktur, bl.a. hamnen i Hanö. Boende Temat för detta skärgårdsforum var boendet. Därför hade en speciell inbjudan riktats till Boverket för att myndigheten skulle belysa frågan ur sitt perspektiv. Boverket representerades av Bengt Eriksson och Jan Gunnarsson. De beklagade att de inte kunde svara på boendefrågor, dessa handhas av andra. Boverket arbetar med tillsyn,

2 2 föreskrifter och uppsikt och har plan o byggnadslagen och miljölagen som instrument två lagstiftningar som fungerar vid sidan av varandra. Saxat ur debatten: Jan Gunnarsson, Boverket: Fysisk planering har vi för att göra saker möjliga. Vi jobbar ofta tvärtemot. Vi ska stå för helhetssynen och beakta att alla intressen kommer till tals. Vi ska också jobba för att öka den tvärsektoriella samverkan. Vi ska bevaka att hållbar utveckling beaktas i tillväxtavtalen. Blekinge och Dalarna är goda exempel där dessa aspekter beaktats. En viktig fråga är hur man kan öka växelverkan mellan översiktsplaneringen i regioner och kommuner och olika programarbeten som t.ex strukturfondsprogram. Länsstyrelserna liksom kommunerna har här en viktig uppgift. Vi ska sprida de goda exemplen vad gäller bland annat SMD (Strategiska Miljö Bedömningar) Översiktsplanerna har blivit mer av utvecklingsplaner, bland annat i Bräcke kommun. Det finns en stor potential på detta område; d.v.s. att serva kommuner med metodstöd, goda exempel på planeringsmetoder. Pia Enochsson, Glesbygdsverket: Vi föreslår att man bör utreda förutsättningarna för att införa boplikt i Sverige. Vi kommer själva att jämföra lagstiftningen i Norge, Danmark och Sverige på detta område. Vi har också väckt frågan om differentiering av fastighetsskatten. Vid fastställande av taxeringsvärden bör man se på bruksvärdet utifrån bland annat tillgänglighet till service och kommunikationer. Hans Ahrén, Leader Västkusten: Det finns en kommitté inom EU som jobbar med frågan inom rural change. Jan Gunnarsson: Man borde jobba mer med det ömsesidiga beroendet städer - omgivande landsbygd. Det har blivit en ökad konkurrens om strandområden som kan behövas för näringsverksamhet. Vad gör Boverket för att prova nya regler eller lagar som kan bidra till en förändring och vända utvecklingen på detta område? Exempel på områden där frågorna ställs på spets är Sandhamn, Klädesholmen och Kärringön. En fråga till Bengt Eriksson på Boverket: Hur resonerar Boverket i dessa frågor? När det är skärgårdsområden lutar man sig ofta mot riksantikvarieämbetet. Vilka samarbetar Boverket med? När man talar om skärgårdssamhällen blir det ofta enbart boendeaspekten som diskuteras; saknar du Pia ansvaret för boendefrågorna?

3 3 Jan Gunnarsson, Boverket: Framför allt ansvar för riksintressena. Synnerligen starkt bebyggelseutveckling på dessa tre ställen (Sandhamn, Klädesholmen, Käringön). Strandskyddet är naturvårdsverkets ansvar. Planeringen ska vara integrerad inte bara för boende utan också för verksamheter. Frågorna behöver diskuteras ytterligare med Glesbygdsverket, Nutek och skärgårdsföreträdare. Bengt Eriksson, Boverket: Det finns två utvecklingar. Fritidsboende som permanentas och permanentboende som blir fritidsboende. Det är den sistnämnda som är mest problematisk. Boverket vet om problemen. Vi vill se en aktivare roll hos er. Vi har idag ett stelbent kommuninvånar-begrepp. Alla har rätt att klaga på planer och bygglov. Det går att skilja på permanent och fritidsboende i detta avseende. Förslag till nytt riksintresse Håll skärgården levande! Bengt Eriksson, Boverket: Det är inte kommuninvånarbegreppet som är problemet. Det är inte kommunalbesvär som gäller i dessa ärenden. När det gäller PBL har alla berörda rätt att klaga. Jan Gunnarsson, Boverket: Ge oss några konkreta tydliga exempel (när det gäller strandskyddsfrågor/ bygglovsfrågor) Då kan vi få till en bra diskussion. Bengt Eriksson, Boverket: Man bör ha en vid tolkning vad gäller tolkningen av texterna när det gäller näringsverksamhet. (Detta sagt i anslutning till att fiskodling i något fall inte ansetts som fiskenäring, min anm). Hans Ahrén, Leader Västkusten: I t.ex Lysekil köper norrmän upp inte bara äldre hus utan ockå permanentbostäder i småhusområden och radhusområden. Finns möjlighet att starta bostadsrättsföreningar med krav på permanentboende? På Ornö i Stockholms skärgård planeras just ett sådant. Katarina Fehler, Länsstyrelsen Uppsala: Goda exempel finns i bland annat V.Götalands program. Glesbygdsverket bör uppdra åt Boverket att ta tag i de frågor som väckts i programmet. När det gäller boplikt är jag positiv till innebörden, men inte till ordet. Förslag: Ändra PBL så att nybebyggelse bara avses för fastboende. Boverket borde kunna utreda detta. Hans Noack, Valdemarsviks kommun: När det gäller boplikt bör vi inte snegla på jordförvärvslagen, det leder ingenstans.

4 4 Hans Ahrén, Leader Västkusten: När det gäller boplikt- vad händer om man skiljer sig; vad händer om huset inte går att sälja till en permanentboende. Det är frågor som måste klaras ut. Boplikten bör vara en lag som kommunerna kan använda ihop med befolkningen. Anne Forslund, SRF: En hyresvärd kan ha förbehåll om vilka som måste bo i en lägenhet (apropå Hans Ahréns tidigare fråga). Ang boplikten. Viktigt att en eventuell lagstiftning om boplikt inte används uppifrån utan ses som en möjlighet som kan användas av en kommun tillsammans med de boende i området. Britt Wennerström, länsstyrelsen Jönköping: Viktigt med bostäder för ungdomar i skärgården. Exempel finns i Vetlanda där man byggt speciella boende för ungdomar. Ang hyreslägenheter. Det finns inte ekonomi i att bygga lägenheter för uthyrning. Det blir för höga hyror för ungdomar. Det handlar om bostadspolitik i stort. Boverket borde uppmärksamma denna typ av strukturproblem. Titta på studentlägenheterna. Titta på Medelhavsområdet. Samarbete kring kustzonsplaner finns inom EU. Är Boverket fortfarande part i det samarbetet? Jan Gunnarsson, Boverket: Sverige är med! Hans Ahrén, Leader Västkusten: Arkitekten Bengt Söderlund har presenterat en idéskiss till billiga bostäder i skärgården. Litet hus med stort kök i bottenplan och två små sovrum på övervåningen. Möjligt att bygga till. Pia, du kan gå till historien! Du skulle kunna ta initiativ till denna typ av hus genom att bidra till några försöksbyggnationer. Det finns begrepp som Per Albintorp, och friggebodar. Nu kan vi få Pia Enochssonsstugor! Pia Enochsson: Vi ska utnyttja vår roll till att samarbeta och påverka olika myndigheter som t.ex Boverket. Jag tror inte på att vi ska ta över delar av deras ansvarsområden. Sammanfattningsvis konstateras att boendefrågorna ska fortsätta diskuteras vid kommande skärgårdsforum.

5 5 Företagandets villkor i skärgården Herbert Eriksson, företagare på Sturkö: Herbert berättade att han drivit rökeri på Sturkö sedan Innan dess hade han provat ett antal olika jobb som bland annat datakonsult, personalchef och fiskare. All administration är nu datoriserad. Med PC:n sköts nu bokföring fakturering etc. Utan PC skulle det gå åt ett par personer bara för detta. Nu först börjar det bli självklart att använda skärgården för att locka folk till stan. Det var lika främmande förr som det är självklart idag. Titta på marknadsföringen av bl.a. Karlskrona kommun nu finns skärgården med, det fanns inte förr. Rökeriet sysselsätter nu åtta personer på sommaren och fem nu på hösten. Herbert berättade sedan historien om hur man kan få ut allt från 50 till 1.000:- per kilo för ål. Det handlar om att förädla produkten så långt det bara går. Tre viktiga förutsättningar för att starta nya företag 1) unik idé 2) eller kompletterande verksamhet till sådant som redan finns 3) mentor Marknadsföring är ursvårt. Det bästa är 2, 4, 8, 16-metoden. Det vill säga; lura aldrig en kund. De är de bästa marknadsförarna! Blekinge Kust- och Skärgårdsförening I anslutning till middagen informerar föreningens ordförande Ann-Marie Nordström om den verksamhet som föreningen bedriver. Karlskrona kommun informerar om sitt arbete med skärgårdsfrågor Gerthie Olsson, kommunalråd Karlskrona kommun: Gerthie presenterar sig som ett av tre kommunalråd och tillika byggnadsnämndens ordförande. Gav därefter ordet till: Krister Gustafsson, Karlskrona kommun: Krister har haft i uppdrag att arbeta fram en fördjupad översiktsplan för öarna. Det finns 11 öar med bofast befolkning varav sju är utan broförbindelse. Totalt bor 6000 personer i kommunens skärgårdsområden. Varje ö har behandlats för sig. Kommunen hade förutsättningslösa kontakter med samhällsföreningarna på resp ö. Många gånger var öbefolkningen splittrad i olika frågor. Vi får ofta höra att ö-befolkning är splittrad. Överlåt på ö-borna och deras organisationer att enas! Ann Forslund, SRF: Vad händer med de områden som militären lämnar?

6 6 Kerstin Westerlund, Statens Fastighetsverk: Riksantikvarieämbetet tittar just nu på vad som ska bevaras och därmed gå över till Fastighetsverket. FortF (Fortifikationsförvaltningen) kommer däremot att sälja! Fastighetsverket är beroende av att hitta entreprenörer som kan driva verksamhet och skapa besöksmål. Affärsmässighet för oss är att ge förutsättningar för entreprenören att komma igång vilket kan ge hyresintäkter på sikt. Näringsdepartementets syn på skärgårdsfrågorna Niklas Liss-Larsson redogjorde för de vanligaste definitionerna av regionalpolitik och regional politik. Skärgårdsfrågorna är en del av regionalpolitiken. Anslaget till SRF om 0,5 milj per år för sitt arbete och anslaget till Folkrörelserådet om 9,5 milj per år är uttryck för detta. Lokalt arbete och lokal mobilisering är viktigt. Småkom får 1,3 milj per år för att bl.a verka för modeller och goda exempel på samordnade servicelösningar. Viktiga områden som berör skärgården är kommunikationer, såväl transporter som IT, utbildningsfrågorna, näringslivsutvecklingen och då inte minst det kooperativa företagandet. Genom tillväxtavtal och strukturfondsprogram blir den lokal nivån viktigast. Centrala nivån får allt mer rollen av övergripande kontroll av att det funkar som det ska. Niklas gav sedan en övergripande presentation av huvuddragen i den regionalpolitiska utredningen som samtidigt presenterades vid en presskonferens. Den regionalpolitiska propositionen beräknas komma till hösten 2001; remissförfarande tre månader, tom nån gång i januari Levande Skärgård betänkande från miljövårdsberedningen och Susanne Edfeldt, Glesbygdsverket, informerade om huvuddragen i betänkandet och Glesbygdsverkets förslag till yttrande. Remisstiden utgår den 16 oktober. Glesbygdsverket har koncentrerat sitt yttrande till allmänna synpunkter; verksamheter och boende samt stränderna. Yttrandet läggs in på verkets hemsida; Saxat ur debatten:. Katarina Fehler. Länsstyrelsen Uppsala och tillika verksam i miljövårdsberedningens kansli.: Katarina redogör för diskussionen som varit kring begreppen särskilda och synnerliga skäl när det gäller strandskyddet. Betänkandet är ett försök att skriva ihop olika viljor. Man ska inte ha strandskydd på områden där de inte fyller någon funktion. En eloge åt processen men kritisk till bristen på dialog i den senaste fasen. Det finns anledning för Glesbygdsverket att även kommentera processen. Avsnittet om strandskydd är det sämsta i betänkandet. Ebbe Adolfsson, Naturvårdsverket: Bra att det trycks på regional och lokal hänsyn. Strandnära behöver inte vara kloss på vattnet. Passagemöjligheter bör alltid finnas kvar.

7 7 Använd ej uttrycket differentierat strandskydd. Det uttrycket är kört sedan tidigare. Peter Wald, länsstyrelsen, Blekinge: Det mesta i betänkandet är bra, men vi kommer att yttra oss över förslagen när det gäller strandskyddet. Begreppet synnerliga skäl är en oerhörd skärpning. Mycket är bra i betänkandet, särkilt trycket på fördjupad översiktsplanering. Helena Bergström, Miljövårdsberedningen / Miljödep: Vi hoppas på en proposition redan efter årsskiftet. Betänkandet kommer att behandlas parallellt med miljökommitténs betänkande. Miljömålskommitténs betänkande; SOU 2000:52 Susanne Edfeldt redogör för huvuddragen i de avsnitt som har beröring till verket och skärgårdsforumet, samt verkets förslag till yttrande. Yttrandet läggs ut på verkets hemsida; remisstiden utgår 29 september. Svenskt Vattenbruk redovisade översiktligt innehållet i Jordbruksdepartementets rapport Svenskt Vattenbruk en framtidsnäring.(ds 2000:42). Remisstiden utgår den 1 december. Mål 2 Öarna Peter Malmsten redovisade läget och den fortsatta processen vad gäller programmet Mål 2 Öarna.Arbetet med att ta fram programkomplementet pågår och en arbetsgrupp med referenssekreterarna har utsetts. Diskussion om Nationellt skärgårdsforums fortsatta inriktning Glesbygdsverkets skärgårdsgrupp som bildats för att integrera skärgårdsfrågorna i verkets samtliga enheter består av Susanne Edfeldt, enheten för infrastruktur/service Jan Molde, enheten för planering/analys Peter Malmsten, strukturfondsenheten och, enheten arbetsmarknad/utbildning, samordnare Inger presenterar kort skärgårdsgruppens förslag till inriktning av nationellt skärgårdsforum; -tema med expertföreläsare/inledare från aktuella myndigheter -kontinuitet i personkretsen -inbjudan till skärgårdsorganisation, värdkommun, länsstyrelse vid varje forum för information och överläggningar -dokumentation av diskussionerna -Glesbygdsverket sätter dagordningen efter samråd med aktuella myndigheter och organisationer

8 8 Forumets roll blir allt viktigare i och med den nya inriktning av regionalpolitiken som reg.politiska utredningen nu föreslår. Bra om också representanter från departementen kan vara med. Idag är Näringsdepartementet med. Vore bra om också Jordbruksdepartementet och Miljödepartementet kunde vara med. Man måste jobba aktivt med att bryta sektorstänkandet, och detta kan vara ett sätt. Viktigt att få bort sektorstänkandet. Viktigt att de departement som ger direktiv till beröra verk är med. Bra om personerna som deltar har viss beslutskraft inom den organisation de verkar. Slutligen viktigt att behålla kontinuiteten i gruppen, nätverkens betydelse är stor. Helena Bergström, Miljövårdsber/Miljödep: Se den grupp som vi inom miljövårdsberedningen jobbade med som en resurs. De önskade att Glesbygdsverket skulle samla dem framgent. Britt Wennerström, Jönköpings länsstyrelse: Viktigt att de som jobbar med miljöfrågor också lär sig mer om näringslivsfrågor etc. Bra med tematräffar, men också viktigt med kontinuiteten. Ann Forslund, SRF : Viktigt med kontinuiteten. Ytterligare departement bör närvara. Väl mastig dagordning denna gång. Dra ner antalet ärenden vid varje träff. Agneta Sjöberg, Uppsala lst: Bra att vi som länsstyrelserepresentanter får träffa folk från andra länsstyrelser. Ebbe Adolfsson, Naturvårdsverket: Bra med tvärsektoriellt samarbete. Vad menar vi med levande Skärgård på sikt. 2 av de 30 punkterna i betänkandet Levande Skärgård handlade om levande skärgård. Strandskyddet är en viktig fråga. Levande Skärgård får inte bara vara en fråga för de som bor där nu. V måste se till de som växer upp. I det perspektivet blir utbildningsfrågorna viktiga. Vi borde lyfta fram den forskning som finns om små skolor. Lars Carolusson, Västra Götaland: Vi borde diskutera mer vad som menas med en Levande Skärgård. Vi menar kanske inte samma sak idag. Bra med en högre status på gruppen. Det borde vi försöka få in i kommande regionalpolitisk proposition. Peter Wald, länsstyrelsen Blekinge: Viktigt att forumet finns kvar och utvecklas.

9 9 Pia Enochsson, Glesbygdsverket: Vi har blivit stärkta i vår uppfattning om att forumet har en viktig roll att fylla. Vi har fått bra underlag för utveckling av arbetsformerna. Nästa träff bör ske i vår. Då kan vi redovisa vad vi kommit fram till i våra studier av boplikt på andra håll. Vi ska inte släppa boendefrågorna. Vi vill ha med Boverket även nästa träff, men då de personer som jobbar med boendet. Sammanfattningsvis konstateras att det är viktigt med Kontinuitet Rätt nivå på myndighetsföreträdare; dvs att de har mandat och kunskap att företräda sin myndighet Län, kommun, skärgårdsgrupp bör vara företrädd vid varje forum; information från skärgård och kommun gärna i anslutning till middag eller vid ev studiebesök Tema; gruppdiskussioner Expertmedverkan Lunch-lunch Studiebesök Nästa skärgårdsforum blir på Visingsö den april 2001.

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge 1 (6) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Handläggare: Karin Willis Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära

Läs mer

Protokoll fört vid Skärgårdarnas Riksförbunds styrelsemöte på Bokö, Östergötland 27-28 mars 1998

Protokoll fört vid Skärgårdarnas Riksförbunds styrelsemöte på Bokö, Östergötland 27-28 mars 1998 Protokoll fört vid Skärgårdarnas Riksförbunds styrelsemöte på Bokö, Östergötland 27-28 mars 1998 Närvarande delegater: Kjell Björkqvist och Margareta Florén, Bohusläns Skärgårdsråd Ingrid Fredriksson och

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2001

VERKSAMHETSPLAN 2001 SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND VERKSAMHETSPLAN 2001 SRF ska förstärka sin roll som nätverksorganisation mellan boende över hela Sveriges kust och skärgård samt utåt vara en aktad och känd företrädare för skärgårdsborna

Läs mer

Kommittédirektiv. Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag. Dir. 2010:55. Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010

Kommittédirektiv. Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag. Dir. 2010:55. Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010 Kommittédirektiv Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag Dir. 2010:55 Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska underlätta införandet av en ny planoch

Läs mer

2007-11-22 Fi2007/xxxx Fi2007/8545 Fi2007/8523. Länsstyrelserna

2007-11-22 Fi2007/xxxx Fi2007/8545 Fi2007/8523. Länsstyrelserna Koncept Regeringsbeslut xx Finansdepartementet Hans Timan hans.timan@finance.ministry.se 08-4052026 2007-11-22 Fi2007/xxxx Fi2007/8545 Fi2007/8523 Länsstyrelserna Ändring av regleringsbrev för budgetåret

Läs mer

Naturvårdsverket STOCKHOLM

Naturvårdsverket STOCKHOLM r REGERINGEN Regeringsbeslut 1 :9 2012-12-20 M2012/3437/Nm Miljödepartementet Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM Uppdrag att göra en utvärdering och översyn av utfall och tillämpning av de nya strandskyddsreglerna

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge Remiss 1(5) Regeringskansliet m.remissvar@regeringskansliet.se Märta Alsén Planhandläggare 010 2233424 marta.alsen@lansstyrelsen.se m.naturmiljoenheten@regeringskansliet.se Remiss av Naturvårdsverkets

Läs mer

Uppföljning av plan- och bygglagstiftningens tillämpning Linda Pettersson planeringsarkitekt, Boverket

Uppföljning av plan- och bygglagstiftningens tillämpning Linda Pettersson planeringsarkitekt, Boverket Uppföljning av plan- och bygglagstiftningens tillämpning 2015 Linda Pettersson planeringsarkitekt, Boverket Uppföljningsarbetet Insamling av material: enkäter till länsstyrelser (100 %) och kommuner (92

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS).

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS). YTTRANDE 1 (5) Avdelningen för tillsyn och prövning Hanna Lind 010-2240184 Regeringskansliet 103 33 Stockholm Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna

Läs mer

Presentationen. Hur har vi jobbat? Vad har utredningen åstadkommit? Kvarstående problemområden Delegationens förslag

Presentationen. Hur har vi jobbat? Vad har utredningen åstadkommit? Kvarstående problemområden Delegationens förslag Presentationen Hur har vi jobbat? Vad har utredningen åstadkommit? Kvarstående problemområden Delegationens förslag Hur har vi jobbat? 2015-12-21 En öppen utredning Besökt samtliga län 21 länsstyrelser

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge

Landsbygdsutveckling i strandnära läge Landsbygdsutveckling i strandnära läge Kristofer Svensson Mariestads kommun Presentation vid seminarium Arbeta smart i planering och byggande 10 februari 2011 Mariestads kommuns tematiska tillägg till

Läs mer

Uppdrag till Strandskyddsdelegationens arbetsgrupper

Uppdrag till Strandskyddsdelegationens arbetsgrupper 2013-12-18 Dnr: S2013:05/2013/31 1(10) Strandskyddsdelegationen - nationell arena för samverkan S 2013:05 Uppdrag till Strandskyddsdelegationens arbetsgrupper STRANDSKYDDSDELEGATIONEN TEL 08 405 10 00

Läs mer

Remissvar. Betänkandet SOU 2018:46 En utvecklad översiktsplanering Del 1 och 2

Remissvar. Betänkandet SOU 2018:46 En utvecklad översiktsplanering Del 1 och 2 1 Stadsarkitekt Ark. SAR/MSA Tomas Johnsson 0280-181 69 YTTRANDE 2018-10-16 Dnr Näringsdepartementet Enheten för samhällsplanering 103 33 Stockholm Betänkandet SOU 2018:46 En utvecklad översiktsplanering

Läs mer

Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS)

Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2018-11-12 500-29552-2018 1(5) Regeringskansliet m.remissvar@regeringskansliet.se m.naturmiljoenheten@regeringskansliet.se Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Boverket; SFS 2012:546 Utkom från trycket den 28 augusti 2012 utfärdad den 16 augusti 2012. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter 1 Boverket

Läs mer

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans 1 Bakgrund Juni 2012 ansöker landstingsfullmäktige om att få bilda region i Östergötland Maj 2013 startar Utveckling Östergötland arbetet med att:

Läs mer

Skärgårdsrådets tjänstemannagrupp

Skärgårdsrådets tjänstemannagrupp Organisation Region Östergötland, 2 företrädare Regionförbundet i Kalmar län, 2 företrädare Länsstyrelsen Östergötland Länsstyrelsen Kalmar Norrköpings kommun, 2 företrädare Söderköping kommun, 2 företrädare

Läs mer

LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07

LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07 LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07 Magnus Ahlstrand Länsstyrelsen Värmland Nya strandskyddslagen Den nya lagen trädde ikraft 1 juli 2009

Läs mer

Plan- och byggdag Tema Regional planering och utveckling 24 april Christer Abrahamsson Samhällsbyggnadsdirektör Länsstyrelsen

Plan- och byggdag Tema Regional planering och utveckling 24 april Christer Abrahamsson Samhällsbyggnadsdirektör Länsstyrelsen Plan- och byggdag Tema Regional planering och utveckling 24 april 2014 Christer Abrahamsson Samhällsbyggnadsdirektör Länsstyrelsen 070-2240346 Västra Götalands län 49 kommuner 1,5 miljoner invånare 17

Läs mer

SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND

SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND Protokoll Styrelsemöte på Ven 8 9 juni 2002 Justeras Datum Bengt Almkvist, ordförande Justeras. Datum Mats Ohlsson Närvarande ledamöter Kjell Björkqvist Bohusläns Skärgårdsråd

Läs mer

En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering - SOU 2018:46

En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering - SOU 2018:46 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-10-12 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Eva Hägglund Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM En utvecklad översiktsplanering del 1 : Att underlätta efterföljande planering

Läs mer

Turismkonsumtionen. ca 300 miljarder kronor 2,7 procent av BNP ca sysselsatta ca 120 miljarder i exportvärde (ca 17 miljarder i moms)

Turismkonsumtionen. ca 300 miljarder kronor 2,7 procent av BNP ca sysselsatta ca 120 miljarder i exportvärde (ca 17 miljarder i moms) SOU 2017:95 1 Turismkonsumtionen ca 300 miljarder kronor 2,7 procent av BNP ca 170 000 sysselsatta ca 120 miljarder i exportvärde (ca 17 miljarder i moms) SOU 2017:95 2 Besöksnäringen inte en bransch utan

Läs mer

Planprocess för nationell havsplanering i Sverige Vasa, SeaGIS

Planprocess för nationell havsplanering i Sverige Vasa, SeaGIS Planprocess för nationell havsplanering i Sverige Vasa, SeaGIS Susanne Gustafsson susanne.gustafsson@havochvatten.se 2014-08-26 Havsplanering syftar till att Bidra till en långsiktigt hållbar utveckling

Läs mer

invånare inv. i Öviks tätort 67 kvadratmil (Stockholms län, dubbla Blekinge)

invånare inv. i Öviks tätort 67 kvadratmil (Stockholms län, dubbla Blekinge) 55 000 invånare 30 000 inv. i Öviks tätort 67 kvadratmil (Stockholms län, dubbla Blekinge) 2 500 företag 75 % av tillverkningen exporteras M-real, Bae Hägglunds, Domsjö Fabriker, Hägglunds Drives Bostäder

Läs mer

FINNS DET EN MÖJLIGHET ATT SKAPA EN KAPITALFOND FÖR LOKAL UTECKLING, UNDER KOMMANDE STRUKTURFONDSPERIOD?

FINNS DET EN MÖJLIGHET ATT SKAPA EN KAPITALFOND FÖR LOKAL UTECKLING, UNDER KOMMANDE STRUKTURFONDSPERIOD? 13/06/2005 FINNS DET EN MÖJLIGHET ATT SKAPA EN KAPITALFOND FÖR LOKAL UTECKLING, UNDER KOMMANDE STRUKTURFONDSPERIOD? - Svar, Ja! Tekniskt sett finns det inga hinder som omöjliggör att en kapitalfond upprättas

Läs mer

Regeringen. Av strategierna ska framgå: vilka ansvarsområden och operativa frågor inom myndigheten som berörs. Regeringsbeslut 1:10

Regeringen. Av strategierna ska framgå: vilka ansvarsområden och operativa frågor inom myndigheten som berörs. Regeringsbeslut 1:10 Regeringen Regeringsbeslut 1:10 2017-06-22 Ku2017/01563/KL Kulturdepartementet Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Uppdrag till Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Boverket, Statens jordbruksverk,

Läs mer

Minnesanteckningar från temagruppsmöte med kommuncheferna

Minnesanteckningar från temagruppsmöte med kommuncheferna Minnesanteckningar från temagruppsmöte med kommuncheferna Författare: Lena Boman och Elsie Hellström Innehållsförteckning Datum: 2010-04-22 1 Nulägesgruppen Sverker Hellström Succkie Gunnarsson Uppdatering

Läs mer

Översiktsplanering. Strategi. Antagen KS 2012-11-27

Översiktsplanering. Strategi. Antagen KS 2012-11-27 Översiktsplanering Strategi Antagen KS 2012-11-27 Tyresö kommun / 2012-11-15 / 2012 KSM 0789 2 (9) Strategin har tagits fram av Carolina Fintling Rue, översiktsplanerare på Samhällsbyggnadsförvaltningen,

Läs mer

Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge, svar på remiss

Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge, svar på remiss PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum 2018-10-31 1/2 SBN 124 Dnr SBN/2018:678-032 Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge,

Läs mer

Beredningsprocess i länsstyrelsernas arbete inom Miljömålsrådet

Beredningsprocess i länsstyrelsernas arbete inom Miljömålsrådet PROCESSBESKRIVNING 1(7) Beredningsprocess i länsstyrelsernas arbete inom Miljömålsrådet (MMR) 1. Sammanfattning Syftet med detta dokument är att tydliggöra vad som ska gälla för länsstyrelsernas medverkan

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR POLITIKERFORUM 26 JAN

MINNESANTECKNINGAR POLITIKERFORUM 26 JAN MINNESANTECKNINGAR POLITIKERFORUM 26 JAN Plats Forumet hölls fredagen den 26 jan på Scandic Crown vid Polhemsplatsen i Göteborg. Antal anmälda deltagare va ca 140 st. Inbjudna talare var Alf Karlsson,

Läs mer

Att SABO verkar för en reformering av strandskyddsreglerna i syfte att underlätta produktion av bostäder.

Att SABO verkar för en reformering av strandskyddsreglerna i syfte att underlätta produktion av bostäder. Motion angående Strandskyddet Strandskyddsreglerna innebär bland annat att man inte får bygga hus närmare strandlinjen än 100 meter, i vissa fall 300 meter. Under 2009 förändrades strandskyddsreglerna

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2013

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2013 Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2013 NATURVÅRDSVERKET 2 Förord Naturvårdsverket beslutade om denna redovisning i mars 2014. NATURVÅRDSVERKET 3 Innehåll INLEDNING 4 Uppdraget

Läs mer

Bakgrund i lagändringar

Bakgrund i lagändringar Bakgrund i lagändringar Lagändringar infördes 2009/2010 syftet var bland annat att underlätta för viss byggnation i strandnära läge, men också att skärpa och tydliggöra. Det finns indikationer som tyder

Läs mer

Välkomna! Syftet med dagarna är att:

Välkomna! Syftet med dagarna är att: Välkomna! Syftet med dagarna är att: lära känna varandra och våra olika kunskaper och erfarenheter få en introduktion till svensk vattenförvaltning känna till tidplanen framöver och vattendelegationens

Läs mer

En hållbar regional utveckling

En hållbar regional utveckling Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3096 av Peter Helander och Helena Lindahl (båda C) En hållbar regional utveckling Sammanfattning För Centerpartiet handlar regional tillväxt om att stärka regioners

Läs mer

Protokoll fört vid Skärgårdarnas Riksförbunds styrelsemöte på Gullholmen. 6-7 november 1998

Protokoll fört vid Skärgårdarnas Riksförbunds styrelsemöte på Gullholmen. 6-7 november 1998 Protokoll fört vid Skärgårdarnas Riksförbunds styrelsemöte på Gullholmen. 6-7 november 1998 Närvarande delegater: Kjell Björkqvist Bohusläns Skärgårdsråd Ingrid Fredriksson Arne Nilsson Hvens Byalag Bengt

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge YTTRANDE 1 (6) Enheten för samhällsutveckling Monica Lindström 010-225 12 33 monica.lindstrom@lansstyrelsen.se Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag

Läs mer

Översiktsplan med maritim näringslivsstrategi

Översiktsplan med maritim näringslivsstrategi Blå ÖP Översiktsplan med maritim näringslivsstrategi Erfarenheter/kunskap genom tidigare samarbeten: Strategisk plan för besöksnäringen TILLVÄXT BOHUSLÄN - NOBO Länsstyrelsen Västerbotten Inspirationsdag

Läs mer

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet Ds 2001:15 Rapport om tillväxtavtalen Första året Näringsdepartementet 52 Kronobergs län 54 Norrbottens län 56 Skåne län 58 Stockholms län 60 Södermanlands län 62 Uppsala län 64 Värmlands län 66 Västerbottens

Läs mer

Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi, RUS

Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi, RUS Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi, RUS EU-nivå EU:s sammanhållningspolitik/ Europa 2020 Europeisk strategisk ansats Nationell nivå Regering och riksdag Myndigheter Nationell strategi Regional nivå

Läs mer

Hållbar stadsutveckling i Sverige - Sammanhållningspolitiken

Hållbar stadsutveckling i Sverige - Sammanhållningspolitiken Hållbar stadsutveckling i Sverige - Sammanhållningspolitiken Anna Olofsson, enhetschef Regional Tillväxt Hållbar stadsutveckling ett nygammalt politikområde Nationell storstadspolitik (prop. 1997/98:165)

Läs mer

Kommunens planering och möjligheten att påverka

Kommunens planering och möjligheten att påverka Den 4 november 2013 Kommunens planering och möjligheten att påverka Genom sin planering bestämmer kommunen hur mark- och vattenområden ska användas och hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och

Läs mer

>> aktion : Mönsterås kommun

>> aktion : Mönsterås kommun >> aktion : Mönsterås kommun del 3 Fallstudie Mönsterås kommun en expansiv del av Smålandskusten Mönsterås kommun är en kustkommun i östra Småland intill Kalmarsund och marknadsförs ofta som en kommun

Läs mer

Protokoll från SRF styrelsemöte på Visingsö 9-10 november 2001

Protokoll från SRF styrelsemöte på Visingsö 9-10 november 2001 Protokoll från SRF styrelsemöte på Visingsö 9-10 november 2001 Justeras.. datum Bengt Almkvist, ordförande Justeras. datum Bernt Strandberg Närvarande: Östergötlands Skärgårdsförening Bengt Almkvist Mikaela

Läs mer

Utställt förslag till Översiktsplan för Olofströms kommun - Nära till allt!, aktualitetsprövad 2011-05-03, Blekinge län

Utställt förslag till Översiktsplan för Olofströms kommun - Nära till allt!, aktualitetsprövad 2011-05-03, Blekinge län GRANSKNINGSYTTRANDE 2011-10-20 1 (5) Yvonne Egnér Telefon 0455-871 29 yvonne.egner@lansstyrelsen.se Olofströms kommun Box 302 293 24 Olofström Utställt förslag till Översiktsplan för Olofströms kommun

Läs mer

En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets dnr N2015/5036/PUB

En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets dnr N2015/5036/PUB Datum Beteckning 2015-10-07 Dnr 15-2-8 Yttrande Dnr N2015/5036/PUB Näringsdepartementet 103 33 Stockholm En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets

Läs mer

Kommittédirektiv. Kommunal planering för bostäder. Dir. 2017:12. Beslut vid regeringssammanträde den 9 februari 2017

Kommittédirektiv. Kommunal planering för bostäder. Dir. 2017:12. Beslut vid regeringssammanträde den 9 februari 2017 Kommittédirektiv Kommunal planering för bostäder Dir. 2017:12 Beslut vid regeringssammanträde den 9 februari 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag på hur bedömningar av bostadsbyggnadsbehovet

Läs mer

Översiktsplaneutredningen. Översiktsplaneutredningen 1

Översiktsplaneutredningen. Översiktsplaneutredningen 1 Översiktsplaneutredningen Inger Holmqvist Johan Hjalmarsson Cristina Björn Emma Franzén Joel Björk-Werner särskild utredare huvudsekreterare sekreterare sekreterare sekreterare Översiktsplaneutredningen

Läs mer

Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar (SOU 2018:35) N2018/02915/BB

Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar (SOU 2018:35) N2018/02915/BB 1(4) Samhällsbyggnad Amanda Bäckström Näringsdepartementet Regeringskansliet n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar (SOU 2018:35) N2018/02915/BB

Läs mer

Allt utom stadskärnan är landsbygd. stadskärnan en förutsättning för utveckling av landsbygden

Allt utom stadskärnan är landsbygd. stadskärnan en förutsättning för utveckling av landsbygden Allt utom stadskärnan är landsbygd Arvika: natur och kultur stora orörda naturområden och många sjöar(365) industri och upplevelseturism på spåret: Oslo - Stockholm översvämningsrisk runt Glafsfjorden

Läs mer

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen VAD ÄR EN FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN? Översiktsplanen (ÖP) regleras i plan- och bygglagen och ska visa: -Grunddragen i den avsedda

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om ökad kommunal planläggning för bostadsbyggande och ökat utbud av markanvisningar (S 2014:07)

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om ökad kommunal planläggning för bostadsbyggande och ökat utbud av markanvisningar (S 2014:07) Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen om ökad kommunal planläggning för bostadsbyggande och ökat utbud av markanvisningar (S 2014:07) Dir. 2014:130 Beslut vid regeringssammanträde den 4 september

Läs mer

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka

PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan Kungsbacka PM Underlag till beslut om aktualisering av Kungsbacka översiktsplan 2006 Kungsbacka 2018-10-03 1 Inledning Aktualiseringen avser översiktsplanen för Kungsbacka kommun, här kallad ÖP06. Översiktsplanen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900) Utfärdad den 15 november 2018 Publicerad den 23 november 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om plan- och bygglagen

Läs mer

SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND

SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND 1 SKÄRGÅRDARNAS RIKSFÖRBUND Box 129, 130 54 Dalarö info@skargardsborna.org www.skargardsborna.org Till Miljödepartementet REMISSVAR PÅ KARTLÄGGNING MM AV STRANDSKYDDSBESTÄMMELSERNA, NATURVÅRDSVERKET, RAPPORT

Läs mer

Vid utgången av 2014 var medlemsanslutningen till förbundet enligt följande :

Vid utgången av 2014 var medlemsanslutningen till förbundet enligt följande : Fastställd vid förbundsstämman i Stockholm 2015-05-29 VERKSAMHETSSTRATEGI SVERIGES FISKEVATTENÄGAREFÖRBUND 2015-2017 Sveriges Fiskevattenägarerförbund är rikstäckande intresseorganisation för landets ägare

Läs mer

Landsbygdsutveckling i ÖP

Landsbygdsutveckling i ÖP Översiktsplan Sundsvall 2021 Landsbygdsutveckling i ÖP 1. Riktlinjer på olika nivåer 2. Tankar med planeringen 3. Utpekade områden 4. Nästa steg Ulrika Edlund, 2015-09-04 Mål och prioriteringar Attraktiva

Läs mer

Från A till ÖP. - planeringsprocesser i mindre kommuner

Från A till ÖP. - planeringsprocesser i mindre kommuner Från A till ÖP - planeringsprocesser i mindre kommuner ÖP läget i Sverige 8% 23% 30% FÖP:ar 31% 38% 70 % i pågående arbete Kommunomfattande ÖP. Antagandeår: 2017/2018 1990-1999 2000-2009 2010-2013 2014-2017

Läs mer

Vindkraft till havs. - brister och möjligheter vid planering och projektering. Daniel André och Bengt Larsén

Vindkraft till havs. - brister och möjligheter vid planering och projektering. Daniel André och Bengt Larsén Vindkraft till havs - brister och möjligheter vid planering och projektering Daniel André och Bengt Larsén Boverkets vindkraftsgrupp: Anette Löfgren och Emma Franzén Omslag: Emma Franzén/Boverket Planering

Läs mer

Yttrande över remiss angående kartläggning av strandskyddets inverkan på regional utveckling och tillväxt

Yttrande över remiss angående kartläggning av strandskyddets inverkan på regional utveckling och tillväxt TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Rebecka Persson 2018-09-13 KS 2018/0689 Björn Strimfors Kommunstyrelsens planutskott Yttrande över remiss angående kartläggning av strandskyddets inverkan

Läs mer

Västra Götalands län. Fördelning av beslutade medel per insatsområde

Västra Götalands län. Fördelning av beslutade medel per insatsområde Västra Götalands län Introduktion I Västra Götaland är den regionala utvecklingsstrategin vägledande för allt utvecklingsarbete. Tillväxtavtalet, som utgör ett av de viktiga verktygen i denna strategi,

Läs mer

Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan

Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan Tjänsteskrivelse 1(6) Koncernstaben KS-2017-00415-1 Ulrika Edlund Strategisk samhällsutveckling Kommunfullmäktige Aktualitetsprövning av Sundsvalls kommuns gällande översiktsplan Förslag till beslut Koncernstaben

Läs mer

Planering och beslut för hållbar utveckling

Planering och beslut för hållbar utveckling Planering och beslut för hållbar utveckling - Miljöbalkens hushållningsbestämmelser SOU 2015:99 Nytt om miljörätt 2016-03-17 Bengt Arwidsson Uppdraget Utredaren ska i slutbetänkandet redovisa en genomgripande

Läs mer

Strandskyddsreglernas milstolpar

Strandskyddsreglernas milstolpar Strandskyddsreglernas milstolpar 18-/1900 1947 1952 1975 1994 2009 2014 Friluftsliv Strandlagen Växter o djur Generellt strandskydd LIS, små vatten Bakgrund Lagändringar 2009/2010 med syfte att bland annat

Läs mer

Vindkraften och politiken Vilka avtryck har olika regeringsmajoriteter gjort på vindkraftsutvecklingen? Lars Andersson, chef Energimyndighetens

Vindkraften och politiken Vilka avtryck har olika regeringsmajoriteter gjort på vindkraftsutvecklingen? Lars Andersson, chef Energimyndighetens Vindkraften och politiken Vilka avtryck har olika regeringsmajoriteter gjort på vindkraftsutvecklingen? Lars Andersson, chef Energimyndighetens vindenhet Ingen träff på vind Regeringens proposition 1996/97:84

Läs mer

Nya PBL Hur påverkar den miljöfrågorna? Anna Eklund, Avd för tillväxt och samhällsbyggnad, SKL

Nya PBL Hur påverkar den miljöfrågorna? Anna Eklund, Avd för tillväxt och samhällsbyggnad, SKL Nya PBL Hur påverkar den miljöfrågorna? Anna Eklund, Avd för tillväxt och samhällsbyggnad, SKL Varför ny PBL? - Förenkling och effektivisering av processerna - Ökad förutsägbarhet, bättre tillämpning -

Läs mer

Beslut eller annan åtgärd. 16. Fastsällande av dagordning Dagordningen godkändes med tillägspunkerna 23 till 28.

Beslut eller annan åtgärd. 16. Fastsällande av dagordning Dagordningen godkändes med tillägspunkerna 23 till 28. 1 (5) Tid: Torsdagen den 22 april 19.00-21.00 Lokal: Strand, Bönhuset Närvarande ledamöter Göran Eriksson, ordf Chatarina Wiklund, sekreterare Lisen Sjödin, ledamot Johanna Östensson, ledamot Olle Nygren,

Läs mer

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46)

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46) KOMMUNSTYRELSEN Handläggare Andersson Johan Lundholm Maria Datum 2018-10-04 Diarienummer KSN-2018-2386 Näringsdepartementet N2018/03415/SPN n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se

Läs mer

Tydligare statligt ansvar i plan- och bygglagen

Tydligare statligt ansvar i plan- och bygglagen Remissvar 2007-12-06 M2007/3162/H 013-2007-3317 Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Tydligare statligt ansvar i plan- och bygglagen Verket för näringslivsutveckling, Nutek, har anmodats inkomma med remissvar

Läs mer

Stockholms skärgård uppdrag och samarbete. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län

Stockholms skärgård uppdrag och samarbete. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Stockholms skärgård uppdrag och samarbete Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsens uppdrag Styrs av uppdrag från regeringen, lagar och förordningar. Verka för att nationella politiken

Läs mer

Granskningsyttrande över förslag till fördjupad översiktsplan för Oxelösunds skärgård

Granskningsyttrande över förslag till fördjupad översiktsplan för Oxelösunds skärgård Handläggare Lotta Lehmann, 010-478 7031 E-post lotta.lehmann@sfv.se 2017-12-08 SFV 232-579/17 1 (3) Länsstyrelsen i Södermanlands län Samhällsbyggnadsenheten 611 86 Nyköping sodermanland@lansstyrelsen.se

Läs mer

Sammanfattning. Utredningens uppdrag

Sammanfattning. Utredningens uppdrag Utredningens uppdrag Utredaren ska i slutbetänkandet redovisa en genomgripande översyn av 3 kap. miljöbalken med en analys av de brister som systemet har och en bedömning av hur dessa brister kan åtgärdas

Läs mer

Stadgar för föreningen LEADER Terra et Mare

Stadgar för föreningen LEADER Terra et Mare 1 Stadgar för föreningen LEADER Terra et Mare 1 Föreningens firma Föreningens firma är LEADER Terra et Mare. 2 Föreningens ändamål Föreningen har som mål att genomföra EU-programmet LEADER Terra et Mare

Läs mer

Kulturmiljöunderlag. Kulturmiljö i god bebyggd miljö Länsstyrelserna/RUS Boverket Riksantikvarieämbetet

Kulturmiljöunderlag. Kulturmiljö i god bebyggd miljö Länsstyrelserna/RUS Boverket Riksantikvarieämbetet Kulturmiljöunderlag Kulturmiljö i god bebyggd miljö 181122 Länsstyrelserna/RUS Boverket Riksantikvarieämbetet Dagordning 181122 13.00 Välkomna! 13.10 Planeringsunderlag, uppdrag och miljömål 13.20 Länsstyrelserna

Läs mer

STRANDSKYDD. Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan

STRANDSKYDD. Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan STRANDSKYDD Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan 1 SAMRÅDSHANDLING STRANDSKYDD Allmänt Ändrade strandskyddsbestämmelser gäller fr o m 1 juli 2009. För ett utvecklat strandskydd med bättre lokal

Läs mer

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Bilaga E Styrelsen 1 Diarienummer: 0065/17 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Förslag till

Läs mer

HaV. Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012

HaV. Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012 HaV Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012 1 SwAM Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012 2 HaVs vision: - Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och

Läs mer

Mars Skärgårdsrådet hur kan vi utveckla arbetet? Jan Lindquist chef Tillväxtavdelningen Stockholms läns landsting

Mars Skärgårdsrådet hur kan vi utveckla arbetet? Jan Lindquist chef Tillväxtavdelningen Stockholms läns landsting 1 Skärgårdsrådet hur kan vi utveckla arbetet? Jan Lindquist chef Tillväxtavdelningen Stockholms läns landsting 2 Enkäten generella slutsatser..är få, deltagarna representerar självklart lite olika intressen

Läs mer

Framtid Simlångsdalen

Framtid Simlångsdalen Framtid Simlångsdalen Projektbeskrivning April 2015 SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Projektbeskrivning för Framtid Simlångsdalen Innehåll Bakgrund... 2 Omvärldsanalys... 2 Geografiskt läge... 2 Befolkning och

Läs mer

Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning - SOU 2018:58

Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning - SOU 2018:58 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-11-16 Sektionen för infrastruktur och fastigheter Sara Rhudin Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM Särskilda persontransporter - moderniserad lagstiftning för ökad samordning

Läs mer

Regional miljöstrategi för vatten

Regional miljöstrategi för vatten 1 (6) Regional miljöstrategi för vatten Stockholms läns landstings miljöstrategiska arbete med vatten Beslutad av landstingsfullmäktige 17 september 2013 2 (6) Regional miljöstrategi för vatten Stockholms

Läs mer

Yttrande Ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Yttrande Ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge 01054 1(5) Datum Diarienummer 2018-10-30 RS180706 Miljö- och energidepartementet m.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande Ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge Region Halland

Läs mer

Tillsammans gör vi det hållbara möjligt

Tillsammans gör vi det hållbara möjligt Regler och styrdokument för en hållbar utveckling» EU» PBL» MB» LAV EU-direktiv Miljöbalken 5kap PBL 2kap 1 MKN för fisk och musselvatten Förvaltning av kvalitén på vattenmiljön Förordning om översvämningsrisker

Läs mer

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län.

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län. Stockholms läns landsting 1(6) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektörens stab TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Clara Wahren Regionbildning i Stockholms län Ärendebeskrivning Landstingsstyrelsens

Läs mer

x Stockholms läns landsting i (s)

x Stockholms läns landsting i (s) x Stockholms läns landsting i (s) Tillväxt- och regionplanenämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Tillväxt- och regionplaneförvaltningen 2015-03-19 TR 2015-0016 Handläggare: Maja Berggren Tillväxt- och regionplanenämnden

Läs mer

Välkomna! Seminarium om nya förvaltningslagen, tillgänglighet i lov- och byggprocessen och moderniseringen av Boverkets byggregler

Välkomna! Seminarium om nya förvaltningslagen, tillgänglighet i lov- och byggprocessen och moderniseringen av Boverkets byggregler Välkomna! Seminarium om nya förvaltningslagen, tillgänglighet i lov- och byggprocessen och moderniseringen av Boverkets byggregler 2018-05-30 1 Dagordning 9.30-9.45 Välkommen! Kajsa Reimers, koordinator

Läs mer

Haninge kommuns internationella program

Haninge kommuns internationella program Haninge kommuns internationella program POSTADRESS 136 81 Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON 08-606 70 00 E-POST haningekommun@haninge.se Dokumenttyp Dokumentnamn Beslutat datum Gäller från

Läs mer

Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering.

Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering. 1 (5) Handläggare: Anders Wilandson Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46) Ärendebeskrivning Stockholms

Läs mer

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan för ny översiktsplan Inriktning Upplägg av ny översiktsplan I maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag ikraft som betonar översiktsplanens strategiska funktion. Genom att översiktsplanen ska aktualitetsförklaras

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om regionalt tillväxtarbete; Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 15 juni 2017. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser 1 I denna förordning

Läs mer

Bostadsbyggande och digitalisering i hela landet information och dialog

Bostadsbyggande och digitalisering i hela landet information och dialog Bostadsbyggande och digitalisering i hela landet information och dialog Alf Karlsson Statssekreterare hos Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS)

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) Tematiskt tillägg till kommunens översiktsplan Förslag till utställningshandling, augusti 2013 (ver 2013-08-05 12:26) Landsbygdsutveckling i strandnära läge

Läs mer

Utredningen Sveriges besöksnäring

Utredningen Sveriges besöksnäring Utredningen Sveriges besöksnäring En samlad politik för upplevelsebaserad tillväxt Utredningsperiod: 1 nov 2016 1 dec 2017 Utredningen Sveriges besöksnäring N 2016:4 1 Vilka är vi? Särskild utredare: Britt

Läs mer

Regionala bredbandskoordinatorer och nationellt sekretariat

Regionala bredbandskoordinatorer och nationellt sekretariat Regionala bredbandskoordinatorer och nationellt sekretariat Regionala bredbandskoordinatorer länge efterfrågade underlätta för alla bredbandsföreningar som finns runtom i landet, som jobbar ideellt och

Läs mer

Yttrande över betänkandet "Planering och beslut för hållbar utveckling" (SOU 2015:99) Ks/2016:

Yttrande över betänkandet Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99) Ks/2016: JÖNKÖPINGS KOMMUN Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2017-02-22 1 49 Yttrande över betänkandet "Planering och beslut för hållbar utveckling" (SOU 2015:99) Ks/2016:390 420 Sammanfattning Jönköpings kommun

Läs mer

Dokumentation Jobbregionen seminarium tre

Dokumentation Jobbregionen seminarium tre Dokumentation Jobbregionen seminarium tre Falun 14 januari 2015 Nedan följer en sammanställning av de synpunkter som kom in gällande viktiga frågor för kommande träff, samt av de reflektioner deltagarna

Läs mer

En önskad långsiktig utveckling i norra Bohuslän Reflektioner och frågeställningar. Diskussionsunderlag på väg mot en strukturbild för norra Bohuslän

En önskad långsiktig utveckling i norra Bohuslän Reflektioner och frågeställningar. Diskussionsunderlag på väg mot en strukturbild för norra Bohuslän En önskad långsiktig utveckling i norra Bohuslän Reflektioner och frågeställningar Diskussionsunderlag på väg mot en strukturbild för norra Bohuslän Innehållsförteckning INLEDNING...2 1. BOSTAD OCH BYGGANDE

Läs mer

Landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholmsregionen

Landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholmsregionen PM 2017:213 RI (Dnr 111-1133/2017) Landsbygds- och skärgårdsstrategi för Stockholmsregionen Remiss från Stockholms läns landsting Remisstid den 19 oktober 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

2007-01-18. Promemoria. Näringsdepartementet. Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013

2007-01-18. Promemoria. Näringsdepartementet. Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013 Promemoria 2007-01-18 Näringsdepartementet Enheten för regional utveckling och turism Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013 Bakgrund Den europeiska

Läs mer