VERKSAMHETSBERÄTTELSE Föreningen Fenix 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VERKSAMHETSBERÄTTELSE Föreningen Fenix 2012"

Transkript

1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE Föreningen Fenix 2012 Judit Horvath-Lindberg arbetande styrelseledamot - t.f. verksamhetschef Jannicke Kihlman verksamhetschef Fenix Aspudden Hägerstensvägen 162 (gaveln), Hägersten info@fenix.org.se, organisationsnr

2 1 FÖRENINGEN FENIX en IDEEL FÖRENING Föreningen Fenix Möjligheternas Mötesplats startades på Jannicke Kihlmans initiativ Det ekonomiska stödet kom från Socialdepartamentet. Grundtanken var att, utifrån självhjälpsideologin, där all verksamhet stöder de deltagande människors möjlighet att växa, att starta självhjälpsgrupper i olika teman, sprida kunskap och stödja startandet av självhjälpsgrupper genom att utbilda igångsättare utanför Föreningen Fenix verksamhet. Självhjälpsgruppernas effekt på den enskilda individen och samhällsnyttan är väl känd och ger bevisligen en ekonomisk vinst i form av minskade kostnader för sjukvård och försörjningsstöd. Varje krona ger nio igen. (SOU:78. Rehabilitering till arbete.) Verksamhetens mittpunkt är Mötesplatsen, - Möjligheternas mötesplats där alla möts på lika villkor och alla är en accepterad individ som man är. Verksamheten är inkluderande, alla besökare, frivilliga eller de som arbetstränar på Fenix på olika sätt är jämlika och deltar på sina egna premisser. Projektet Unga Fenix Fenix Söders medarbetare myntade begreppet den icke stigmatiserande mötesplatsen. MÅL för VERKSAMHETEN Verksamhetens mål, förutom gemenskap, glädje, tillhörighet är möjligheten för individen att växa och må bra, ta ett nästa steg i arbetslivet eller bara vara och njuta av gemenskapen. Att använda sin kreativitet för det egna och andras välbefinnande, att kunna känna både inre och yttre sammanhang. Att bygga broar mellan människor med olika levnadsvillkor och bakgrund att skapa Möjligheternas Mötesplats. VERKSAMHETENS MÅLGRUPPER Personer, i alla åldrar (i första hand i närmiljön) som känner att de får mervärde i livet genom att mötas på olika sätt och på olika plan Personer, i alla åldrar som Fenix kan erbjuda en bra dag Personer, i alla åldrar som känner att de kan bidra till verksamheten som ideella medarbetare Personer i arbetsför ålder som kan få styrka, stöd och kanske kan ta ett första steg tillbaka till arbetslivet genom att delta i Fenix verksamhet VERKSAMHETEN: Mötesplatsen möjligheternas mötesplats. Verksamheten, med kaffeservering ger möjlighet för besökarna att bryta isoleringen hemma, att träffa andra och utbyta tankar, att delta i olika verksamheter som gör att många personer får en mening med dagen, känner sig behövda och en del i en gemenskap. Här kan man även läsa tidning, baka och servera, städa, njuta av den senaste konstutställningen, lämna bidrag till vår loppis och själva göra fynd för sitt eget behov. Verksamheten är öppen varje vardag , men kvällsaktiviteter förekommer också regelbundet då olika föreningar och grupper möts, eller då särskilda fester eller speciella

3 2 verksamheter organiseras kvällstid. Helgöppettider har startats i samband med de Öppna Självhjälpsgrupperna och i samband med Julhelgens Loppis och Second Hand försäljningar. Mötesplatsen har haft öppet under hela sommaren och även under mellandagarna. Verksamheten har varit stängd endast under de röda dagarna under årets helger. Att verksamheten är öppen, då många släktingar, närstående, grannar är på semester, betyder mycket för våra besökare. Verksamheten sköts av frivilliga, medarbetare från Af, m.fl. i arbetsträning eller sysselsättningssyfte. Besöksantalet är ca besök per år, dvs. ca 300 per vecka/ca60 per dag. Denna siffra varierar under perioder och dagar och är beroende av väderleken. LOPPMARKNADEN och SECOND HAND Loppmarknaden och vår Second Hand butik är väletablerad och lockar många givare och besökare. Både försommar och höst hålls en loppmarknad utomhus, medan Julmarknaden är inomhus i våra lokaler. Second Hand butiken har varit stängd under några månader då bostadsrättsföreningen erbjöd oss en större lokal, än vi hade tidigare, även den nya några meter från Fenix Mötesplats. Den nya, fräscha lokalen invigdes den 31 oktober Second Hand butiken har varit öppen endast på eftermiddagarna. När den nya mataffären öppnar, under våren 2013 kommer vi att hålla öppet även på förmiddagarna. Vi har, under året, fortsatt att samarbeta med olika andra organisationer som har behov av kläder, husgeråd mm. Vår överflöd av donationer lämnar vi vidare till organisationer som har behov av kläder mm. för människor som är hemlösa och andra behövande. Loppmarknaden och Second Hand butiken (inklusive sortering, tvätt, packning mm) tas hand om ideella medarbetare och medarbetare från Af. m.fl. i arbetsträning eller i sysselsättningssyfte. Vi har även detta år samarbetat med gruppen som organiserar 2km loppis, där hela Hägerstensvägen fylls med folk från hela Stockholm. Vårt samarbete med Föreningen Kultur i Aspudden resulterade i deltagande på Världens kortaste bokbord i samarbete med Biblioteket samt ett Julmys - program på Fenix där de deltagande har berättat om personliga minnen, folkliga berättelser och om Julhelgens traditioner.

4 3 SJÄLVHJÄLPSGRUPPER Under året har två grupper fortsatt att träffas regelbundet. Den ena gruppen tog emot nya medlemmar efter beslut av gruppen. En av våra frivilliga medarbetare har föreslagit att vi skulle pröva att starta öppna grupper. Dessa grupper fungerar som tolvstegsmodellen, dvs. man behöver inte anmäla sig, man bara kommer till den grupp, till det tema som man anser är viktig just då för sig själv. Här finns också utbildade igångsättare och igångsättaren är med, även här, så länge gruppen har formats till en grupp. Vi startade fyra öppna grupper, både på vardags- och söndagstider. Vi var förberedda på att det krävs en längre inkörningsperiod med dessa grupper. Efter höstens erfarenheter har vi ändrat på mötestiderna och från och med 2013 har vi möten (fyra teman) endast på söndagar och utan igångsättare. Gruppen leder sig själv med hjälp av en mötesordning. Under hösten har det skett en grundlig genomgång av väntande personer, en genomgång och sammandragning av de olika teman som erbjöds tidigare. Med en stramare struktur, bättre uppföljning och färre teman hoppas vi att både den öppna och de slutna gruppernas antal kommer att öka under Under 2012 har de som var igångsättare arbetat ideellt. Även detta och ev. samarbete med Bilda kommer att diskuteras på den kommande policydiskussionen i början av UTBILDNING av IGÅNGSÄTTARE har genomförts under hösten. De deltagande (5 personer) har kommit från andra organisationer och genom Arbetsförmedlingen. Det innebär att de som har deltagit i utbildningen kan starta egna grupper utanför Fenix domäner. VÄNTJÄNST Administrationen och genomförandet av Väntjänsten sköts av personer i sysselsättningsträning och ideella medarbetare. Detta kan vara fasta uppdrag eller ledsagning vid behov. De flesta uppdragen beställs av servicehuset Trekanten, hemtjänsten eller från de personer som behöver hjälp och stöd. Det har utförts 69 (och avbokats 23) uppdrag under året Under våren 2013 kommer att ske en strukturell genomlysning av verksamheten. Därefter kommer en nytändning med ny struktur, handledning mm att ske. Det innebär bl. a. att vi kommer att aktivt rekrytera flera medarbetare till verksamheten samt att de administrativa rutinerna förbättras. Information om verksamheten sprids på olika sätt, från personliga besök hos hemtjänstföretagen till information i tidningen Mitt i återkommande. Utbildning och stöd till de som utför uppdragen kommer också att förbättras. KURATORVERKSAMHET har startats f.n. varannan vecka under två timmar, för de besökare som har behov av rådgivning, stödsamtal mm. ANHÖRIGVÅRDARE har träffats tillsammans med kommunens anhörigstödjare ett antal gånger i våra lokaler under våren 2012.

5 4 UTSTÄLLNINGAR av våra egna konstnärer och andra, utanför Fenix verksamhet, har ägt rum under hela året, i 3 veckorsperioder. Det blev 11 utställningar för 15 utställare (målningar, keramik och även metallskulpturer) under Utställningarna bereds av två av våra ideella medarbetare. INFORMATION mm. Kommunens anhörigstödverksamhet för personer över 65 år Kommunens anhörigstödverksamhet för personer som är under 65 år Inför Allhelgonahelgen: Ateljé Grön Aspuddens egen blomsteraffär Radio Totalnormal Fountenhouse egen radiostation INTRESSEGRUPPER m.fl. verksamhet Målargrupp har funnits under flera år, med mer eller mindre samma personer som deltagande. Under hösten erbjöd en konstnär att lära alla som vill teckna och måla det kan vara en ny grupp för konstintresserade. Kulturgruppen har sedan juni träffats tolv gånger. Programmet har varit varierande från att följa komedins väg från antiken till nutid i litteratur, teater och film, till deltagarnas egna texter och tema som kulturpessimism i väst. Qi gong gruppen har träffats i flera år med ledning av en av våra frivilliga Yoga-grupp med ledning av en utbildad yogalärare Zonterapi på sig själv har en av våra medarbetare som kommer från Taiwan lärt ut till besökarna. Gympa för damer initiativet kom från en av våra besökare som även håller i gruppen varje vecka. Vi kan använda HSB-bostadsrättsföreningen gympasal utan kostnad. Gympa för alla har utvecklats att vara en ad hoc verksamhet, den som kommer och har lust gympar. Även denna verksamhet är kostnadsfritt för oss i HSB-bostadsrättsföreningens lokaler. Sy och stickjuntan samlas då det finns lust att virka och sticka för en själv, för barnbarnen eller till Fenix försäljningsverksamhet. Vackra tygväskor producerades för försäljning istället för att använda plastkassar. TRADITION mm. Grann-dagisets barn kommer på Luciadagen och sjunger för våra besökare och medarbetare. De kom i år också och vi lite tårögda kunde konstatera att dessa småttingar är jätteduktiga! Som tack, ger vi, till var och en (och deras småskollärare) en liten påse med goda saker i. (dock INTE godis!) Föreningen Kultur i Aspudden och Fenix har anordnat i samband med Julhelgerna, andra gången en trevlig kväll med pepparkakor, cider och Julberättelser, sånger, personliga minnen för både Fenix gäster och Kultur i Aspuddens medlemmar. Vi har börjat en tradition i år. Före Nyårsafton bjuder vi in våra besökare till en Lilla Nyårsafton, där vi önskar varandra Gott Nytt År, med cider, lite tugg och trevlig sällskap.

6 5 MEDLEMSMÖTE Med festprägel: alla medlemmar var inbjudna för att få information om Fenix Söder Unga Söders verksamhet under det sista projektåret, samt ha en trevlig kväll tillsammans. Kvällen blev mycket lyckad och vi kommer att ha återkommande medlemsmöte, minst två per år med ett speciellt tema på programmet. STUDIEBESÖK Gnesta arbetsförmedling: tillsammans med kommunen m.fl. planerar de att starta verksamhet som Fenix Fritidsforum besökte oss tillsammans med en grupp medlemsorganisationer, även som en förberedelse för samarbetet inför den internationella konferensen Stadsdelsförvaltningen: socialarbetspraktikant från socialförvaltningen A-reko rehabiliteringsföretag: arbete rehabilitering coaching Axevalla folkhögskola INFORMATION UTANFÖR FENIX Föreningen Fenix har påbörjat ett kontinuerligt samarbete med Arbetsförmedlingen, då vår medarbetare informerar arbetssökande om Fenix verksamhet. Syftet är att erbjuda praktikplatser (både med och utan ersättning), men även erbjuda de arbetssökande möjlighet att komma till ett sammanhang, till en verksamhet, som gäster eller som ideella medarbetare Direktsändning om självhjälpsgrupper I Radio Totalnormal - Fountenhouse egen radiostation och intervju om våra självhjälpsgrupper. INTERNATIONELLA KONTAKTER och BESÖK Democracy Inclusion Youth i maj 2012 i Fritidsforums regi. Studiebesök har ägt rum på båda våra verksamheter med lite mat och stora diskussioner. Besökarna kom från bl.a Rumänien, Canada, Österrike och Indien. Föreningen Fenix är medlem i ett nätverk, med syftet att utbyta 16 länders erfarenheter av självhjälpsarbete. MARKNADSFÖRING: Föreningen Fenix marknadsföring har, under 2012 varit gemensam för verksamheten i Aspudden, projektet Unga Fenix- Fenix Söder samt projektet Fenix Rehab. Föreningen Fenix hemsida, Facebok och andra web-baserade informationsformer har varit utformade gemensamt. Våra Nyhetsbrev har lagts ut på internet 6 gånger under Bostadsrättsföreningens Taltrastens informationsblad i Aspudden har haft aktuell information kontinuerligt. Förutom information om aktiviteterna på plats och närmiljön (ICA, allmän anslagstavla mm), där vi sätter upp infoblad har vi lagt ut information på olika Af, öppen psykmottagning, bibliotek mm. Mitt i tidningen får information om särskilda program samt våra konst utställningar.

7 6 FENIX deltagande i UTVECKLINGEN av den IDEELLA SFÄREN Forum för socialt arbete konf. (maj 20) Forum för det civila samhället Ungdomsstyrelsen (juni 14) Visionskonferens Stockholmsöverenskommelsen Länsbyggderåd (okt 2) Att utveckla välfärden genom frivilligt arbete. Forum för Socialt arbete (okt 4) Ideell Arena ordförandekonferens (nov 7) HÄNDELSER AV BETYDELSE Besök av Democracy Inclusion Youth gruppen i maj 2012 Startande av Öppna Självhjälpsgrupper Den nya Second Hand butiken öppnas Erbjudande till två personer: tidsbegränsad anställning i samarbete med Arbetsförmedlingen.(En person har påbörjat anställningen 2012) Nya intressegrupper startas som Yoga, kulturgruppen m.fl. Samarbetet med Bilda intensifieras Diskussioner om en ny verksamhet Stödpunkten startas MÅLUPPFYLLELSE Förutom våra ordinarie verksamheter har vi startat, utvecklat och förberett nya verksamheter under året. Vi har deltagit, på olika sätt, i utvecklingsarbetet vad gäller ideell verksamhet, tillsammans med andra organsationer och Stockholms kommun. På grund av den långvariga sjukskrivningen av verksamhetschefen har vi inte kunnat fullfölja vårt mål vad gäller att starta 10 nya självhjälpsgrupper (vi har startat 8 öppna grupper) och vi har anordnat 1 igångsättarintroduktions - kurs under Vad gäller vår övriga verksamheter har vi uppfyllt våra åtaganden och kan känna tillfredställelse med våra uppnådda mål. VERKSAMHETEN i SIFFROR Medlemsantal (endast Aspudden) 167 Besökare ca per år Volontärer (utan Af anknytning) tal De anställda/arvoderade medarbetarnas (3 personer) volontärsarbete under året: minst 1000 timmar Volontärslöfte till Volontärbyrån 7500 volontärstimmar under 2013 Styrelsens arbete: ca. 500 timmar Personer, vilka vi har erbjudit arbetspraktik/sysselsättning (för att kunna komma närmare arbetsmarknaden) i samarbete med Af, Försäkringskassan, Pharos, Kommun, Misa, 11 personer Väntjänst: 91 uppdrag 4 nya självhjälpsgrupper (öppna grupper) 1 igångsättarutbildning

8 7 MEDARBETARE Tills vidare anställda: 1,5 tjänst/två personer i Aspudden (se Projektets anställningar i en separat redovisning). Anställda med lönebidrag: 1 person Uppdrag/arvoderade: Under året, från februari 2012, har, pga. sjukskrivning av verksamhetschefen, uppgifterna delats mellan två arbetande styrelseledamöter, den ansvariga av den administrativa delen av verksamheten, samt två andra personer med speciella uppdrag. Medarbetare i samarbete med Af, Socialförvaltning, Pharos m.fl.: Under året har, under kortare och längre perioder har vi tagit emot 11 medarbetare. Fenix används ofta som plattform/trampolin för att komma närmare arbetslivet. Vi följer vår policy att ha en balans mellan att ta emot arbetssökande personer som Fenix får handledningsbidrag för, eller praktikanter m.fl. som Fenix inte får något bidrag eller ersättning för från något håll. Praktikanter: Vi fortsätter vårt samarbete med Ågesta Folkhögskola. Under våren har vi tagit emot två praktikanter. Dessa personer har känt ett välkomnande och så mycket trivsel på vår verksamhet - Jag var accepterad som jag är för första gången, - som en av praktikanterna har sagt, att båda har återkommit som ideell medarbetare under sommaren och en av dem kom tillbaka även under Julhelgen som en ideell medarbetare. Stadsmissionens Folkhögskola sociala inriktningen. Från denna folkhögskola tog vi emot två personer under höstterminen. Med all sannolikhet fortsätter denna kontakt i framtiden. Från olika boende för personer som startar på nytt har vi tagit emot några personer för praktik på individens möjlighets -villkor, med stöd av våra gamla, trygga ideella medarbetare. Frivilliga: Vi kan räkna med ett tal ideella medarbetare i olika åldrar, men med dominans på medelålders/äldre kvinnor och män. Vissa av dessa personer har varit med och stött verksamheten under många år kontinuerligt medan andra kommer då hälsan tillåter det. Många ställer upp vid enstaka tillfällen, medan andra håller i verksamhet som återkommer varje vecka (ex. målargrupp, utställningar, qi gong, gympa för damer mm)eller även nästan dagligen. (ex. loppis, vardagssysslor i kafeterian mm) VERKSAMHETSUTVECKLING Verksamheternas personal har (båda de som är tv. anställda och projektanställda) samt hela styrelsen, deltagit i en tvådagars-workshop med ledning av Leif Näsholm Chefskompassen. Workshopen har föregåtts av flera förberedande samtal, deltagande på styrelsemöte mm. av Leif Näsholm. Efter workshopen har diskussionerna fortsatt om samarbete, men kunde inte förverkligas under UTBILDNING av PERSONAL, FRIVILLIGA m.fl. Två personer har deltagit i Bilda studieförbundets utbildning Hela livet med syfte att Föreningen Fenix använder kunskaperna i fortsättningen sin Aspudden verksamhet

9 8 STYRELSEARBETE Föreningen har haft två Årsmöten (2012 mars 31 och 2012 maj 10) Styrelsen har haft 18 styrelsemöte under året (Utvecklingsarbete på särskilda möten) Styrelsen tillsammans med verksamheternas personal deltagit i en tvådagars-workshop med ledning av Leif Näsholm - Chefskompassen UTBILDNING av STYRELSEN Styrelse - ledamöter har deltagit i Grant Thornton utbildningar i styrelsearbete samt i utbildning om skattefrågor för ideella verksamheter BRUKARPERSPEKTIV/BRUKARINFLYTANDE (besökarens, den ideella medarbetarens och de arbetstränarnas villkor) Varje vecka återkommande fredagsmöte för återkommande informationsutbyte, rundan mm. Ideella medarbetare träffas ett par gånger per år för att diskutera och komma överens om nya idéers förverkligande mm Kontinuerlig handledning, samtal, uppföljning, ibland tillsammans med AF, socialförvaltning, Misa m.fl. Medlemsmöte Årsmöte Den öppna dörrens policy PERSONALPERSPEKTIV Personalen har en mycket ansträngd, stressig arbetsmiljö, inte minst pga. att de 1,5 tjänsterna är långt ifrån tillräckliga för att utföra de arbeten som verksamheten kräver. Personalen, den ordinarie och de som vikarierar idag, arbetar otaliga timmar varje månad som ideella medarbetare, dvs. utan ersättning för sitt arbete. Utan denna insats skulle det vara omöjligt att driva verksamheten, för att inte tala om att utveckla verksamheten. Under 2013 måste vi hitta tilläggs-vägar för finansieringen av verksamheten, då arbetsbelastningen redan har resulterat i en långvarig sjukskrivning. KVALITETSSÄKRING sker varje dag, då våra besökare, ideella medarbetare kommer till verksamheten och ställer upp med sin tid och sin person. Vad gäller de personer som kommer genom Af m.fl. finns uppföljning av Af s personal på plats, samt andra samtal med de i arbetsträningen/sysselsättningen deltagande personer. Den utbildningen som genomförs för igångsättare är värderad av de deltagande skriftligen.

10 9 SAMARBETSPARTNERS Stockholms kommun, Socialförvaltningen utarbetande av framtida samarbete med den ideella sektorn Stockholms kommun Hägersten-Liljeholmen: Anhörigkonsulenter. (både för stöd av personer som vårdar under och över 65 år). Stockholms kommun Deltagande av diskussionerna om Överenskommelsen mellan kommunen och de ideella organisationerna i Stockholm Socialförvaltningar inom Stockholms Kommun Stockholms Läns Landsting: vårdcentraler, öppen och slutna psykverksamheter mm Taltrastens Bostadsrättsförening Korsriddarens Bostadsrättsförening Stockholms Universitet Socialantropologiska Institutionen fältarbete för Masteruppsats på Fenix under hösten Ungdomsstyrelsen Bidragsgivare för Rehab Fenix Allmänna Arvsfonden Bidragsgivare för Unga Fenix Fenix Söder Jonas Hartelius styrelseproffs Leif Näsholm - Chefskompassen Fritidsforum samarbete omkring den internationella konferensen, studiebesöken mm Democracy Inclusion Youth Arbetsförmedlingen på Liljeholmen, Skärholmen, Gnesta mm PHAROS rehabiliteringsverksamhet MISA stöd till arbetssökande Makalösa Föräldrar Stiftelsen Independent Living Studieförbundet Bilda utbildning och gemensamt projekt (Rehab Fenix) Radio Totalnormal Fountenhouse s egen radiostation Forum för socialt arbete deltagande på flera konferenser, workshops, i första hand i samband med Överenskommelsen mellan kommunen och de ideella organisationerna i Stockholm. Volontärbyrån Ordförandenätverket Ideell Arena Föreningen Kultur i Aspudden Härberget i Midsommarkransen Syrenen boendet Stödboende i Hägersten Convictus verksamhet i Hjorthagen för hemlösa m.fl. Stadsmissionens Folkhögskola Ågesta Folkhögskola Föreningen Samhällets Styvbarn Support organization for (UNITY FOR DEMOCRACY AND JUSTICE) in Ethiopia

11 10 BUDGET Medlemsavgift för 167 medlemmar kronor (I och med medlemsavgiften som har inkommit till Föreningen Fenix genom Fenix Söder-Unga Fenix tillfaller Fenix Söder Unga Fenix, kommer redovisningen ske i samband med en separat redogörelse.) Inkomsterna har kommit från Hägersten/Liljeholmens stadsdelsnämnd: kronor, från Stockholms Läns Landsting: kronor. Arbetsförmedlingens bidrag till vår verksamhet var: kronor. Loppmarknad/Second Hand och kaffeinkomster var kronor (täcker våra lokaler - el och förbrukningskostnader). Föreningens ledning och administration av projekten kronor. Övriga inkomster: ca kronor Volontärarbetets värde: ca 7500 timmar, motsvarar ca 4,5 heltidsarbete á 200 kronor + sociala avgifter mm 1, 5 miljoner kronor + sociala avgifter FRAMTIDA BEHOV Verksamheten har vuxit och utvecklats. Det är helt avgörande för verksamhetens vidare utveckling och kvalitetssäkring att de ekonomiska förutsättningarna förbättras och stabiliseras. Den 1,5 tjänst som finns i budgeten idag täcker inte de behov som finns för att driva verksamheten på ett betryggande sätt, även om mycket, även en del av de administrativa arbetena sker på ideell basis. Vi måste hitta nya vägar för att få in inkomster till verksamheten, men med behållande av Fenix grund och själ. Överenskommelsen med Stockholm stad ger oss indikationer på att vi har möjlighet att få stöd även på annat sätt än idag. FENIX SÖDER UNGA FENIX Det treåriga projektet kommer att avslutas den 31 mars 2013, men verksamheten kommer att fortsätta under Föreningen Demokratipiloternas ledning, dvs. det kommer att bli en verksamhetsöverlåtelse. Överenskommelsen mellan de två föreningarna kommer att skrivas under de första månaderna (Verksamhetsberättelse: se separat) REHAB FENIX Det ettåriga projektet, i samarbete med Bilda och Feministiskt Perspektiv avslutas i mars Utvärderingen färdigställs i januari 2013 och hur man fortsätter verksamheten diskuteras tillsammans med Bilda, i första hand. ( Verksamhetsberättelse: se separat).

VERKSAMHETSBERÄTTELSE Föreningen Fenix 2013

VERKSAMHETSBERÄTTELSE Föreningen Fenix 2013 VERKSAMHETSBERÄTTELSE Föreningen Fenix 2013 Judit Horvath-Lindberg arbetande styrelseledamot - t.f. verksamhetschef Fenix Aspudden Hägerstensvägen 162 (gaveln), 126 53 Hägersten info@fenix.org.se, 08 681

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Föreningen Fenix 2015

VERKSAMHETSPLAN Föreningen Fenix 2015 1 VERKSAMHETSPLAN Föreningen Fenix 2015 2 Föreningen Fenix verksamhet i Aspudden startade 1999. Verksamhetens ryggrad är synen på människans inneboende kraft att hitta tillbaka till sig själv, till sina

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE Föreningen Fenix 2014

VERKSAMHETSBERÄTTELSE Föreningen Fenix 2014 VERKSAMHETSBERÄTTELSE Föreningen Fenix 2014 Fenix Aspudden Hägerstensvägen 162 (gaveln), 126 53 Hägersten info@fenix.org.se, 08 681 06 24 www.fenix.org.se organisationsnr. 802406-1239 1 Föreningen Fenix

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE Föreningen Fenix 2015

VERKSAMHETSBERÄTTELSE Föreningen Fenix 2015 VERKSAMHETSBERÄTTELSE Föreningen Fenix 2015 Fenix Aspudden Hägerstensvägen 162 (gaveln), 126 53 Hägersten info@fenix.org.se, 08 681 06 24 www.fenix.org.se organisationsnr. 802406-1239 1 Föreningen Fenix

Läs mer

HUMANISTISKT KAPITAL. Välgörenhetspanten

HUMANISTISKT KAPITAL. Välgörenhetspanten HUMANISTISKT KAPITAL Välgörenhetspanten OM DET SOCIALA FÖRETAGET HK är ett Socialt Företag som är aktiv i Sundsvall-Timrå. Det startade hösten 2009 och invigdes i Sundsvall Jan. 2010. Vi har en Second

Läs mer

Redovisning för projektår II Ansökan för projektår III av III

Redovisning för projektår II Ansökan för projektår III av III Stegen In i Arbetslivet Steg 1Rapportering projektår 1 och ansökan för projektår 2 Trevlig inledning Stegen...problemen...möjligheterna...visionen Jag har väldigt svårt för grupper Redovisning för projektår

Läs mer

för människor av människor medmänniskor

för människor av människor medmänniskor för människor av människor medmänniskor Eskilstuna stadsmission finns till för personer som befinner sig i en utsatt livssituation. För oss är olika former av utsatthet inte mer eller mindre värda i relation

Läs mer

Socialt projekt som innefattar jourhemsverksamhet, stödboende, socialtboende och arbetsmarknadsåtgärder i egen regi

Socialt projekt som innefattar jourhemsverksamhet, stödboende, socialtboende och arbetsmarknadsåtgärder i egen regi SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.2.6./510-2012 SID 1 (8) 2012-07-31 Handläggare: Mats Engström Telefon: 08-508 24 836 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Öppna delen 2012-08-23

Läs mer

Till ideella organisationer Del 1.

Till ideella organisationer Del 1. Sidan 1 av 7 Till ideella organisationer Del Föreningens namn: Blodcancerföreningen i Stockholms Län Adress: c/o Lise-lott Eriksson Marielundsvägen 16A 17892 Adelsö Föreningen startade år: 1982 Telefon:

Läs mer

Ansökan om verksamhetsbidrag till föreningen Convictus- Bryggan Hjorthagen på Östermalm för år 2017

Ansökan om verksamhetsbidrag till föreningen Convictus- Bryggan Hjorthagen på Östermalm för år 2017 Östermalms stadsdelsförvaltning Staben. Sida 1 (5) 2017-05-24 Handläggare Jelina Khoo Telefon: 08-508 088 95 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-06-15 Ansökan om verksamhetsbidrag till föreningen Convictus-

Läs mer

Sociala arbetskooperativ. inte starta eget - men starta vårat. Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, www.rsmh.se

Sociala arbetskooperativ. inte starta eget - men starta vårat. Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, www.rsmh.se Sociala arbetskooperativ inte starta eget - men starta vårat Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, www.rsmh.se Att vara behövd Allas rätt till arbete måste betyda att alla har rätt till arbete - och

Läs mer

Projekt BABA råd, stöd och metod för barn som kommer ensamma

Projekt BABA råd, stöd och metod för barn som kommer ensamma Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-05-16 Handläggare Nina Ström Telefon: 08-508 25 026 Till Socialnämndens organisations- och föreningsutskott 2017-06-13 Projekt

Läs mer

Rekrytering Skolsamverkan

Rekrytering Skolsamverkan 1 Rekrytering Skolsamverkan Handledning för föreningar att samverka med skolan Föreningslyftet Göteborg Föreningslyftet Göteborg 2 Innehållsförteckning Inledning 3 Att tänka på vid all rekrytering 4 Aktivitets

Läs mer

Öppettider vid dagverksamheter för hemlösa i Stockholms stad

Öppettider vid dagverksamheter för hemlösa i Stockholms stad SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE FRÅGOR SEKTIONEN FÖR ORGANI SATIONS- OCH FÖRENINGSSTÖD Handläggare: Jens Barlas Telefon: 08-508 25 026 11-25 TJÄNSTEUTLÅTANDE

Läs mer

Program för samspel mellan kommunen och den ideella sektorn

Program för samspel mellan kommunen och den ideella sektorn Program för samspel mellan kommunen och den ideella sektorn Ks 2007:422 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Program för samspel mellan kommunen och den ideella sektorn Fastställt

Läs mer

Projektet: Dynamisk integrering!

Projektet: Dynamisk integrering! Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Enheten för juridik, upphandling och föreningsstöd Dnr: 8.1.1-723/2016 Sida 1 (6) 2017-02-27 Handläggare Emelie Steen Telefon: 08-508 25 158 Till Socialnämnden

Läs mer

Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande.

Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande. Inledning Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande. Policy utgår från grundsynen att vårt samhälle ekonomiskt organiseras i tre sektorer:

Läs mer

Få och behålla jobb - när du har tvångssyndrom

Få och behålla jobb - när du har tvångssyndrom Få och behålla jobb - när du har tvångssyndrom INLEDNING Många som lider av tvångssyndrom (OCD) kan trots sina besvär arbeta fulltid. Men för en del kan det vara en utmaning att få och behålla jobb. Tvångshandlingarna

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013

UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger

Läs mer

Upplev Kilsbergskanten

Upplev Kilsbergskanten Upplev Kilsbergskanten Varför arrangerar vi Upplev Kilsbergskanten? Stärka känslan och stoltheten för Kilsbergskanten Öka gemenskapen och samarbeten mellan oss i Kilsbergskanten Manifestera det pågående

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 för Brottsofferjouren Mellersta Skåne

Verksamhetsplan 2018 för Brottsofferjouren Mellersta Skåne Verksamhetsplan 2018 för Brottsofferjouren Mellersta Skåne Organisation: Brottsofferjouren Mellersta Skåne är en av landets 79 lokala brottsofferjourer och ger stöd i kommunerna Lund, Eslöv, Höör, Hörby,

Läs mer

Svenska Vitiligoförbundet S T A D G A R 2008-05-01

Svenska Vitiligoförbundet S T A D G A R 2008-05-01 Svenska Vitiligoförbundet S T A D G A R 2008-05-01 1 Förbundets namn och ställning Förbundets namn är Svenska Vitiligoförbundet. Förbundet är religiöst och partipolitiskt obundet. Förbundet har sitt säte

Läs mer

Insatsredovisning, prestationer och nyckeltal

Insatsredovisning, prestationer och nyckeltal www.finsam.eu Insatsredovisning, prestationer och nyckeltal Dnr. 2012.0009 Handläggare: Raéd Shaqdih Datum: 2012-02-14 1 (20) Under år 2011 har 174 individer fått arbetslivsinriktad rehabilitering via

Läs mer

1. VERKSAMHET UNDER 2012

1. VERKSAMHET UNDER 2012 Verksamhetsberättelse 2012 för, arvsfondsprojekt Unga Fenix. 1(8) Verksamhetsberättelse. Arvsfondsprojektet Unga Fenix Diarienummer 2010-1555-U, Projektnummer 2009/196 öppnades den 1 september 2010 på

Läs mer

Idéburet offentligt partnerskap

Idéburet offentligt partnerskap Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr: 2.11.6-331/2017 Sida 1 (5) 2017-08-08 Handläggare Eva Sandberg Telefon: 08-50825091 Till Socialnämnden 2017-08-22 Karen Arista Telefon:

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap Hälso- och sjukvårdsavdelningen September 20 Överenskommelse om Idéburet Offentligt partnerskap Bakgrund 2009 tog Regionstyrelsens ett beslut som innebar

Läs mer

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 12 1 (5) Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun Fastställd av kommunstyrelsen 2015-05-26, 129 Denna policy anger Timrå kommuns förhållningssätt

Läs mer

Verksamhetsplan 2016-18. Friskis&Svettis Halmstad

Verksamhetsplan 2016-18. Friskis&Svettis Halmstad Verksamhetsplan 2016-18 Friskis&Svettis Halmstad Friskis&Svettis Halmstad Friskis&Svettis är en idrottsförening med anslutning till Riksidrottsförbundet och består av 159 ideella föreningar. Varje förening

Läs mer

Vinternatt 2 - extra insatser avseende fattiga EUmedborgare

Vinternatt 2 - extra insatser avseende fattiga EUmedborgare Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (5) 2014-11-10 Handläggare Veronica Wolgast Karlberg Telefon: 08-508 25 081 Till Socialnämnden 2014-11-25 Vinternatt 2 - extra

Läs mer

Volontärbarometern 2011

Volontärbarometern 2011 Volontärbarometern 2011 Volontärbyråns årliga undersökning om volontärer och vad de får ut av sitt engagemang Vanja Höglund Volontärbyrån 2011 Någon frågade Har vänner som volontärjobbat och sett till

Läs mer

STÖD OCH FÖREBYGGANDE VERKSAMHETER I JÄRFÄLLA

STÖD OCH FÖREBYGGANDE VERKSAMHETER I JÄRFÄLLA STÖD OCH FÖREBYGGANDE VERKSAMHETER I JÄRFÄLLA STÖD OCH FÖREBYGGANDE VERKSAMHETER I JÄRFÄLLA Verksamhetschef: Karoline Lundvall 08-580 229 28 Karoline.lundvall@jarfalla.se Ansvarar för Stöd och förebyggande,

Läs mer

Ansökningsformulär - Utvecklingsmedel för social hållbarhet

Ansökningsformulär - Utvecklingsmedel för social hållbarhet 1(5) Ansökningsformulär - Utvecklingsmedel för social hållbarhet Denna ansökan ska skickas med e-post i wordformat till sophia.croona@regionhalland.se eller skickas i original i pappersformat till: Varbergsnämnden

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE. för. Föreningen Maskroskraft. År 2014

VERKSAMHETSBERÄTTELSE. för. Föreningen Maskroskraft. År 2014 VERKSAMHETSBERÄTTELSE för Föreningen Maskroskraft År 2014 1. Fakta om året som gått Medlemmar: Antalet betalande medlemmar 52 Antalet ej betalande (sponsrade) medlemmar, 50 Medlemsavgifter Vuxna: 150 kr

Läs mer

RIKTLINJER för volontärverksamheten i Nacka

RIKTLINJER för volontärverksamheten i Nacka RIKTLINJER för volontärverksamheten i Nacka uppdaterad version december 2016 Nannette Büsgen Koordinator Riktlinjerna är till hjälp för organisationer som tar emot volontärer och ger stöd och vägledning

Läs mer

ORGANISATION. Medlemmar. Styrelse. Kansli

ORGANISATION. Medlemmar. Styrelse. Kansli Verksamhetsplan & Budget 2019 ORGANISATION Medlemmar Att öka antalet medlemmar. Att öka medlemmarnas delaktighet och engagemang i Fempowerments. Att öka antal medlemmar som kommer till årsmötet samt deltar

Läs mer

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd Detta innehåller strategin I din hand håller du Vi Ungas strategi. Vår strategi utgår ifrån våra grundidéer som vi tillsammans tagit fram och som beskriver vad Vi Unga är och gör. I det här dokumentet

Läs mer

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Länsbibliotek Östergötland Box 1791 581 17 Linköping EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Bakgrund Biblioteken är viktiga för mångfalden i samhället. De är öppna för alla och de är en mötesplats.

Läs mer

Kulturföretag inom Ljusdals kommun

Kulturföretag inom Ljusdals kommun Förstudie Kulturföretag inom Ljusdals kommun En förstudie om förutsättningar för samverkan för företag inom området kultur inom Ljusdals kommun Maria Sellberg 2007 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2

Läs mer

Protokoll fört vid konstituerande årsmöte för Ideellt Asylstöd i Skåne

Protokoll fört vid konstituerande årsmöte för Ideellt Asylstöd i Skåne Protokoll fört vid konstituerande årsmöte för Ideellt Asylstöd i Skåne Datum: 18 december 2012 Plats: Juridiska fakulteten, Lilla Gråbrödersgatan 4, 222 22 Lund Närvarande: Henning Boström, Maria Lyth,

Läs mer

Välkommen till. Blå Vägen Ett nonprofitföretag inom sociala ekonomin

Välkommen till. Blå Vägen Ett nonprofitföretag inom sociala ekonomin Välkommen till Blå Vägen Ett nonprofitföretag inom sociala ekonomin Från bidrag till uppdrag Sociala ekonomin ger arbete 30-50% får jobb i och via Blå Vägen SOCIALA EKONOMIN Tre krav måste uppfyllas för

Läs mer

Projektansökan jämställdhet, integration och demokrati 2009

Projektansökan jämställdhet, integration och demokrati 2009 IAKCO Projektansökan jämställdhet, integration och demokrati 2009 1. Bakgrund Den ideella föreningen Internationella Afghanska Kvinnocenter Organisation, nedan kallat IAKCO, har varit verksam sedan 2005.

Läs mer

1 (5) Verksamhetsplan 2012

1 (5) Verksamhetsplan 2012 1 (5) Verksamhetsplan 2012 CSR Västsverige ger medlemmar ökad konkurrenskraft genom att omsätta kunskap i konkret handling. CSR Västsverige utvecklar och sprider verktyg och kompetens kring betydelsen

Läs mer

Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2014

Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2014 Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2014 1 Inledning... 3 2 Strategi för Svenskt Projektforum 2014... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Framtid... 4 Vision... 4 Mission... 4 Allmänt... 4 Föreningens

Läs mer

Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag

Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag ANSÖKAN Datum: 2014-11-25 Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag Projektägare: Verksamhetsområde AMA Arbetsmarknad, Västerås Stad Projektledare: Smajo Murguz

Läs mer

Förbundet Vi Unga, Box 30083, Stockholm Besök: Franzéngatan 6

Förbundet Vi Unga, Box 30083, Stockholm Besök: Franzéngatan 6 Detta innehåller strategin I din hand håller du Vi Ungas strategi. Vår strategi utgår ifrån de hjärtefrågor vi tillsammans tagit fram och som beskriver vad Vi Unga är och gör. I det här dokumentet kan

Läs mer

PROJEKTANSÖKAN PROJEKTPLAN FÖR

PROJEKTANSÖKAN PROJEKTPLAN FÖR PROJEKTANSÖKAN Datum: 2011-10-26 PROJEKTPLAN FÖR Socialt företag en väg till egen försörjning Projektägare: Verksamhetsområde AMA Arbetsmarknad, Västerås Stad kommer att rekryteras Projekttid: 3 år varav

Läs mer

Förslag till Verksamhetsplan 2011

Förslag till Verksamhetsplan 2011 1 (5) Förslag till Verksamhetsplan 2011 CSR Västsverige ger medlemmar ökad konkurrenskraft genom att omsätta kunskap i konkret handling. CSR Västsverige utvecklar och sprider verktyg och kompetens kring

Läs mer

Skattefrihet för ideell second hand-försäljning

Skattefrihet för ideell second hand-försäljning Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Skattefrihet för ideell second hand-försäljning Maj 2015 1 1 Sammanfattning I promemorian föreslås att skattefriheten för allmännyttiga ideella föreningars

Läs mer

Digital delaktighet - Vilken roll har biblioteket? Anne Hederén & Sofia Larsson Jönköping 2010-09-29

Digital delaktighet - Vilken roll har biblioteket? Anne Hederén & Sofia Larsson Jönköping 2010-09-29 Digital delaktighet - Vilken roll har biblioteket? Anne Hederén & Sofia Larsson Jönköping 2010-09-29 Bibliotek och digital delaktighet i Östergötland Några steg på vägen Hur kom vi hit? - IT-utveckling

Läs mer

2015-03-24 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2014

2015-03-24 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2014 2015-03-24 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2014 Antal medlemmar vid årets slut: Vid årets slut hade Attention Sollentuna 353 medlemmar varav 11 st. Var stödmedlemmar. Antal tillkomna medlemmar under året:

Läs mer

Arbetsinriktad daglig verksamhet

Arbetsinriktad daglig verksamhet Arbetsinriktad daglig verksamhet Vilken yrkeskategori tillhör du som besvarar enkäten? Chef/ verksamhetsutvecklare 28 87,5 Arbetsterapeut/ arbetskonsulent 4 12,5 Jobbcoach/ aktivitetscoach 1 3,1 Omsorgspedagog/

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1 Innehållsförteckning 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA... 3 1.1 VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.2 LEDORD... 3 1.3 FYRISGÅRDENS ÖVERGRIPANDE MÅL ENLIGT STADGARNA

Läs mer

Från idé till praktisk nytta Ett socialt arbetsmarknadsprojekt i Orust kommun Med stöd av Leader Södra Bohuslän och Jordbruksverket

Från idé till praktisk nytta Ett socialt arbetsmarknadsprojekt i Orust kommun Med stöd av Leader Södra Bohuslän och Jordbruksverket Från idé till praktisk nytta Ett socialt arbetsmarknadsprojekt i Orust kommun Med stöd av Leader Södra Bohuslän och Jordbruksverket Pr n Projektidé & ansökan Aili Larsson Projektägare Orust Kommun Aili

Läs mer

Sammanfattning 2 Om att vara volontär 3 Framtiden 10 Vilka har svarat 12 Om Volontärbyrån 13

Sammanfattning 2 Om att vara volontär 3 Framtiden 10 Vilka har svarat 12 Om Volontärbyrån 13 1 Innehåll Sammanfattning 2 Om att vara volontär 3 Framtiden 10 Vilka har svarat 12 Om Volontärbyrån 13 Volontärbarometern är sammanställd av Vanja Höglund på Volontärbyrån våren 2014. Om du vill komma

Läs mer

alla kan bidra alla kan påverka alla kan arbeta = Socialt f öretagande tillväxt och vinster för alla PRESSMAPP Almedalsveckan 2009

alla kan bidra alla kan påverka alla kan arbeta = Socialt f öretagande tillväxt och vinster för alla PRESSMAPP Almedalsveckan 2009 alla kan bidra alla kan påverka alla kan arbeta = Socialt f öretagande tillväxt och vinster för alla 100% PRESSMAPP Arrangör: - Sociala arbetskooperativens intresseorganisation - och företagsrådgivaren

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Ansökan till Lunds Samordningsförbund om medel för förlängt projekt för 0-placerade inom Lunds kommun

Ansökan till Lunds Samordningsförbund om medel för förlängt projekt för 0-placerade inom Lunds kommun 1/5 Ansökan till Lunds Samordningsförbund om medel för förlängt projekt för 0-placerade inom Lunds kommun Ansökta medel: 1 096 000 /år Projekttid: september 2013 augusti 2014 1. Utgångspunkter Kraft har

Läs mer

Om du får ett negativt beslut kan du överklaga. För mer information, ring mottagningsgruppen på 011-15 27 37.

Om du får ett negativt beslut kan du överklaga. För mer information, ring mottagningsgruppen på 011-15 27 37. Hemtjänst i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden erbjuder stöd, omsorg och omvårdnad i livets olika skeden. I vård-

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL HSB BRA ATT VETA FÖR DIG SOM ÄR NYINFLYTTAD

VÄLKOMMEN TILL HSB BRA ATT VETA FÖR DIG SOM ÄR NYINFLYTTAD VÄLKOMMEN TILL HSB BRA ATT VETA FÖR DIG SOM ÄR NYINFLYTTAD TILLSAMMANS är vi över en halv miljon medlemmar. Du som bor i HSB är i gott sällskap. Cirka 345 000 av medlemmarna bor i HSBs bostadsrättsföreningar,

Läs mer

VÅRBLADET. Styrelsen inleder. ~ Nyhetsbrev från CISV Linköping ~

VÅRBLADET. Styrelsen inleder. ~ Nyhetsbrev från CISV Linköping ~ Styrelsen inleder Under våren och sommaren har CISV Linköping många roliga saker på gång som vi har försökt samla här. Två gånger om året kommer CISV Linköping att skicka ut ett informationsblad, ett vårblad

Läs mer

Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen.

Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen. Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen. Entusiastiska kollegor berättar om sina erfarenheter med arbetsintegrerande sociala företag - ASF. Att få ett jobb ska inte behöva vara omöjligt.

Läs mer

Välkommen till HSB Bra att veta för dig som är nyinflyttad

Välkommen till HSB Bra att veta för dig som är nyinflyttad Välkommen till HSB Bra att veta för dig som är nyinflyttad Några av fördelarna du får som HSB-medlem Centrala avtal som sänker kostnader Tack vare att vi är så många i HSB kan vi teckna förmånliga avtal

Läs mer

Arbetsplan läsåret 17/18. Lidingö stads öppna förskola. Öppen förskolas uppgift enligt Skolverkets allmänna råd:

Arbetsplan läsåret 17/18. Lidingö stads öppna förskola. Öppen förskolas uppgift enligt Skolverkets allmänna råd: Arbetsplan läsåret 17/18 Lidingö stads öppna förskola Öppen förskolas uppgift enligt Skolverkets allmänna råd: I nära samarbete med de vuxna besökarna erbjuda barn en god pedagogisk gruppverksamhet samtidigt

Läs mer

Bildandet av en förening.

Bildandet av en förening. Bildandet av en förening. Konstituerande möte är när föreningen bildas och ett första möte hålls. När en förening söker bidrag, hyr lokal, skaffar telefonabonnemang eller liknande frågas det oftast efter

Läs mer

Fokus Framtid. Projektrapport

Fokus Framtid. Projektrapport Fokus Framtid Projektrapport Under projektet har vi lärt oss otroligt mycket och växt så det knakar. 2008 var året då ungradio blev stora. Men vi har busigheten kvar, och vår organisation drivs fullt ut

Läs mer

Spånga Blåbandsförening

Spånga Blåbandsförening VIA KVINNOR för och med kvinnor i ett Idéburet Offentligt Partnerskap Spånga Blåband söker härmed ett Ideellt Offentlig Partnerskap/IOP för VIA KVINNOR - en verksamhet för kvinnor i utanförskap 1, där

Läs mer

Verksamhetsplan och budget för Hela Sverige ska leva Dalarna 2016

Verksamhetsplan och budget för Hela Sverige ska leva Dalarna 2016 Verksamhetsplan och budget för Hela Sverige ska leva Dalarna 2016 Dalarna Innehåll Om Hela Sverige ska leva Dalarna 1 Vårt uppdrag enligt våra stadgar: 2 Om verksamhetsplanen 2 Strategi för 2016 2018 3

Läs mer

Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter

Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter Spira Assistans AB Org.nr 556815 4305 info@spiraassistans.se 040-15 66 85 2 Innehåll Presentation 5 Dina kontaktpersoner 10 Arbetsmiljö

Läs mer

Västerorts kvinnojour erbjuder språkkunskaper som bland annat arabiska.

Västerorts kvinnojour erbjuder språkkunskaper som bland annat arabiska. 2013-01-13 Västerorts kvinnojour VKJ Verksamhetsplan 2013 1. Inledning Västerorts kvinnojour erbjuder skyddat boende för utsatta kvinnor och kvinnor med barn. Vårt verksamhetsområde erbjuder förutom boende

Läs mer

Vinternatt - Vintern 2014/ nattlogiplatser för fattiga EU-medborgare

Vinternatt - Vintern 2014/ nattlogiplatser för fattiga EU-medborgare Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-09-19 Handläggare Veronica Wolgast Karlberg Telefon: 08-508 25 081 Till Socialnämnden 2014-10-21 Vinternatt

Läs mer

Bidrag till lokala föreningar och organisationer år 2016

Bidrag till lokala föreningar och organisationer år 2016 Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-03-01 Handläggare Samia Choudhury Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2016-04-07 Bidrag till lokala föreningar

Läs mer

Förebyggande och tidiga insatser för att minska sjukskrivningar. Konferens

Förebyggande och tidiga insatser för att minska sjukskrivningar. Konferens Förebyggande och tidiga insatser för att minska sjukskrivningar Konferens 2017-09-14 Nationell förstudie sjukfrånvaro 1 I kommunerna motsvarar sjukfrånvaron 54 700 heltidstjänster inom exempelvis skola

Läs mer

E-kampanj 2009. Ett diskussionsunderlag

E-kampanj 2009. Ett diskussionsunderlag E-kampanj 2009 Ett diskussionsunderlag Bakgrund! Syfte med e-kampanjen 2008 Öka användningen av bibliotekens e-tjänster Marknadsföra östgötabibliotekens e- tjänster under gemensamt begrepp Biblioteket

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR LINKÖPINGS FRITEATER 2013 FÖRSLAG TILL DAGORDNING 1. Mötets öppnande 2. Godkännande av dagordning 3. Val av presidium a/ Årsmötets ordförande b/ Årsmötets sekreterare c/ Justerare

Läs mer

_ ê ç ã ã ~ = ë í ~ Ç ë Ç É ä ë Ñ ê î ~ ä í å á å Ö = Vårdkedja för personer med tungt missbruk

_ ê ç ã ã ~ = ë í ~ Ç ë Ç É ä ë Ñ ê î ~ ä í å á å Ö = Vårdkedja för personer med tungt missbruk Individ- och familjeomsorgen _ ê ç ã ã ~ = ë í ~ Ç ë Ç É ä ë Ñ ê î ~ ä í å á å Ö = Handläggare: Berit Heidenfors Tfn 08-508 06 221 qà åëíéìíä í~åçé= páç~å=n=~î=r= ========================================

Läs mer

ATT SAMMANLÄNKA IPS-MODELLEN MED FONTÄNHUSMODELLEN

ATT SAMMANLÄNKA IPS-MODELLEN MED FONTÄNHUSMODELLEN En presentation från Lunds Fontänhus som sedan 2012 arbetat med SEd (Supported education) riktat till studenter och sedan 2017 med IPS (individual placement and support) kombinerat med Fontänhusmodellen.

Läs mer

En anhörigvänligare värld, helt enkelt

En anhörigvänligare värld, helt enkelt 2008-12-24 En anhörigvänligare värld, helt enkelt 1 Anhöriga en viktig partner i utveckling av stöd till anhöriga Drygt 1,3 miljoner människors erfarenheter och kunskaper. Minst 900 000 av dessa förvärvsarbetar.

Läs mer

Demokratifrågor i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd en lägesrapport Förslag till beslut

Demokratifrågor i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd en lägesrapport Förslag till beslut A Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Staben Mona Thorin tfn 508 04 022 Tjänsteutlåtande 2 juni 2005 1 (4) B C D E Dnr 012-345-2005 Sammanträde 14 juni 2005 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd Demokratifrågor

Läs mer

Volontärbarometern. En undersökning om volontärer och deras ideella engagemang

Volontärbarometern. En undersökning om volontärer och deras ideella engagemang Volontärbarometern En undersökning om volontärer och deras ideella engagemang Innehåll Inledning 2 Om att vara volontär 3 Framtiden 10 Vilka har svarat 12 Om Volontärbyrån 13 Volontärbarometern är sammanställd

Läs mer

Tjörnmodellen, helhetstänk Beroendevård och stöd Öppenvård Vuxenenhet och AME i Samverkan med Närhälsan Tjörn

Tjörnmodellen, helhetstänk Beroendevård och stöd Öppenvård Vuxenenhet och AME i Samverkan med Närhälsan Tjörn Tjörnmodellen, helhetstänk Beroendevård och stöd Öppenvård Vuxenenhet och AME i Samverkan med Närhälsan Tjörn Integrerad Socialmedicinsk mottagning på Tjörn Högkonsumtion, Riskkonsumtion, Substans-och

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014

UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 Österängs öppna förskola Läsåret 2013/2014 sida 1 UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs

Läs mer

Sammanfattning Tema A 2:3

Sammanfattning Tema A 2:3 Sammanfattning Tema A 2:3 Individualisering, utvärdering och utveckling av anhörigstöd är det tema som vi skall arbeta med i de olika nätverken. Socialdepartementet skriver i promemorian om det nya lagförslaget

Läs mer

Välkommen till. Blå Vägen

Välkommen till. Blå Vägen Välkommen till Blå Vägen Spånga Blåband Blå Vägen Nykterhetsförening år 1900 Flyktingintroduktion år 1994-2003 Arbetsmarknadsverksamhet år 2000 Blå Vägen 2007 - nu koncern med 130 anställda Gemensam värdegrund:

Läs mer

Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun

Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun Godkänd av kommunfullmäktige 2012-06-12 Värdegrund Ett samhälle där människors ideella och idéburna engagemang och samverkan tillvaratas

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2017/2018

UTVÄRDERING Läsåret 2017/2018 UTVÄRDERING Läsåret 2017/2018 Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Läsåret 2017/2018 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger

Läs mer

Delrapport Förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående 2007

Delrapport Förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående 2007 1 (7) Delrapport Förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående 2007 Kommun Kontaktpersoner Enskede-Årsta-Vantörs Stadsdelsförvaltning Stockholm Stad Marianne Flynner, projektledare Birgitta

Läs mer

Mat- och måltidspolicy för äldreomsorgen i Stockholms stad

Mat- och måltidspolicy för äldreomsorgen i Stockholms stad Sida 1 (5) 2019-05-08 Handläggare Anneli Rydström Telefon: 0850822068 Till stadsdelsnämnd 2019-06-13 Mat- och måltidspolicy för äldreomsorgen i Stockholms stad Yttrande till kommunstyrelsen Förslag till

Läs mer

Låt mig inledningsvis citera en dikt av Bengt Bratt:

Låt mig inledningsvis citera en dikt av Bengt Bratt: 1 Tal av Ragnwi Marcelind vid konferensen "Kulturen har en plats i vård och behandling på Smålands musik och teater i Jönköping den 13 oktober 2009. Tack Tack för att jag blivit inbjuden att tala vid den

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen VERKSAMHETSPLAN 2015 Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen Inledning Internationella Kvinnoföreningen i Malmö, IKF i Malmö, är en väl etablerad ideell förening

Läs mer

More to life-caféer. Projekt Unga vuxna år

More to life-caféer. Projekt Unga vuxna år More to life-caféer Projekt Unga vuxna 20-29 år More to life Utgångspunkter Nedsatt psykiskt välbefinnande Sjukskrivningar ökar Hur hänger allt ihop?!; psykisk, fysisk, social och existentiell hälsa Prestation

Läs mer

Projekt SIA. Stegen in i arbetsmarknaden

Projekt SIA. Stegen in i arbetsmarknaden Projekt SIA Stegen in i arbetsmarknaden 1 FöreningenFuruboda HSOSkåne 1Bakgrund Detfinnsidagca22000människormedfunktionsnedsättningsomärunder30årochsom haraktivitetsersättning(detsomtidigarehetteförtidspension)isverige.knappttretusenur

Läs mer

Lag 2003:1210 om finansiell samordning

Lag 2003:1210 om finansiell samordning Lag 2003:1210 om finansiell samordning 7 Ett samordningsförbund har till uppgift att: 1. besluta om mål och riktlinjer för den finansiella samordningen 2. stödja samverkan mellan samverkansparterna 3.

Läs mer

Stadgar Skuldjouren Kapitel 1 Syfte 1 2 apitel 2 Organisation apitel 3 Medlemskap 1 2

Stadgar Skuldjouren Kapitel 1 Syfte 1 2 apitel 2 Organisation apitel 3 Medlemskap 1 2 1 Stadgar Skuldjouren Kapitel 1 Syfte 1 Skuldjouren är en allmännyttig ideell förening öppen för alla som är engagerade i frågor om överskuldsättning, fattigdom och dess konsekvenser. Föreningen är tvärpolitisk

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR TIDEN 2012-01-01 till 2012-12-31. Styrelsens sammansättning sedan föregående årsmöte 2012-03-09:

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR TIDEN 2012-01-01 till 2012-12-31. Styrelsens sammansättning sedan föregående årsmöte 2012-03-09: Strängnäs VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR TIDEN 2012-01-01 till 2012-12-31. Styrelsens sammansättning sedan föregående årsmöte 2012-03-09: Mandattid Ordförande: 1 år till årsmötet 2013 Viceordförande: Saga Svalelid

Läs mer

Blodcancerföreningen i Stockholms län

Blodcancerföreningen i Stockholms län Verksamhetsplan 2014 Blodcancerföreningen i Stockholms Län Blodcancerföreningen i Stockholm Län har för närvarande 526 medlemmar. Medlemmar är blodcancersjuka och deras anhöriga och närstående. Sedan hösten

Läs mer

Piratpartiet årsmöte 2015-02-11

Piratpartiet årsmöte 2015-02-11 Piratpartiet årsmöte 2015-02-11 1. Mötet förklarat öppet. 2. Genomgång av röstlängd. Röstlängd enligt följande: Anton Nordenfur, Yuxuan Chen, Martin Åbom, Henrik Wallin, Tobias Jernér (tom punkt 11), Johannes

Läs mer

Information om anhörigstöd 2010

Information om anhörigstöd 2010 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD OCH SERVICE TIL L PERSONER MED FUNKT IONSNEDSÄTTNING ANMÄLNINGSÄRENDE SID 1 (5) 2010-11-22 Handläggare: Kerstin Larsson, Ninnie Jonsson och Siv Lundgren Telefon: 08-508

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Friskis&Svettis Halmstad Friskis&Svettis Halmstad Friskis&Svettis är en idrottsförening med anslutning till Riksidrottsförbundet och består av 159 ideella föreningar. Varje förening

Läs mer

Uppsala rödakorskrets verksamhetsplan 2018

Uppsala rödakorskrets verksamhetsplan 2018 Vision Uppdrag Prioriterad målgrupp Verktyg Övergripande mål Ingen skall lämnas ensam i kris eller katastrof. Vi ger hopp och räddar liv i Uppsala och i världen. De mest utsatta. Det medmänskliga stödet

Läs mer