Kredit och valutamarknaden i ett, Ht 11A

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kredit och valutamarknaden i ett, Ht 11A"

Transkript

1 Datum Dokumentnummer Titel Instuderingsfrågor Kredit och valutamarknaden i ett, Ht 11A Rev 0.0 Upprättat av Göran Hägg Godkänt av Distribueras till För kännedom Instuderingsuppgifter utan svar Kredit och valutamarknaden i ett, Ht 11A... 1 Instuderingsuppgifter utan svar Räntebärande instrument Valuta, terminer & paritetssamband Terminer o Swappar Blandat Essäfrågor (39)

2 1 Räntebärande instrument 1.1 Uppgift Anta att du äger en obligation som ger 10 % fast kupongränta och som omfattar en internränta ( yield to maturity ) om 8 %. Vad kommer priset vara relativt dagens pris på obligationen om 1 år, givet att internräntan är konstant? 1.2 Uppgift Anta att du har en 1-årig investeringshorisont och har att välja mellan tre olika obligationer. Alla tre omfattar samma kreditrisk och en kvarvarande löptid på 10 år. Den första obligationen är en nollkupongsobligation som betalar 1000 SEK vid löptidens slut. Den andra obligationen betalar 8 % kupongränta om 80 SEK årsvis. Den tredje obligationen betalar 10 % kupongränta om 100 SEK årsvis. a) Vad är priset på de tre obligationerna om alla tre prissätts med en internränta ( yield to maturity ) på 8 %? b) Vad kommer priset vara på obligationerna om 1 år om internräntan ( yield to maturity ) fortfarande ligger på 8 %? c) Gör om beräkningarna till uppgift b) utifrån antagandet att internräntan sjunkit till 7 % i början av nästa år. 1.3 Uppgift a) Om du studerar ett obligationskontrakt som ett företag gett ut kommer du förmodligen upptäcka att kontraktet omfattar ett antal restriktioner över vad emittenten får göra. Varför är en utgivare av en obligation beredd att låta sig begränsas av ett antal restriktioner? b) Vad för typer av restriktioner kan en obligationsköpare vara intresserad av att obligationskontraktet omfattar? 1.4 Uppgift Förklara varför två på varandra följande 1-åriga obligationer borde ge samma totala avkastning som en 2-årig obligation. 1.5 Uppgift Anta att du har två obligationer som är identiska på alla punkter förutom dess löptider. Kupongräntorna överensstämmer dessutom med internräntorna ( yield to maturity ). En av dina smarta kompisar drar slutsatsen att obligationen med längst löptid torde vara dyrare än den med kortare löptid eftersom den omfattar fler kupongutbetalningar. Håller du med din kompis eller har du en annan uppfattning? Förklara! 2(39)

3 1.6 Uppgift Anta att följande information gäller. År Obligationspris $970 $975 $985 $1000 Anta vidare att obligationen betalar en årlig kupongränta vid årets slut på $60. För att få kupongen måste du också ha köpt obligationen vid årets början. a) Beräkna den 1-åriga avkastningen för obligationen för de perioder som finns presenterade i tabellen ovan. b) Beräkna den genomsnittliga avkastningen om du köpt obligationen vid tidpunkt 0 och sålt den vid tidpunkt 2. Lös uppgiften genom att beräkna det aritmetiska medelvärdet, det geometriska medelvärdet samt intern räntan. c) Beräkna den genomsnittliga avkastningen om du köpt obligationen vid tidpunkt 0 och sålt den vid tidpunkt 3. Lös uppgiften genom att beräkna det aritmetiska medelvärdet, det geometriska medelvärdet samt intern räntan. d) Vilken av metoderna för att beräkna (genomsnittlig) avkastning är det standard att använda på obligationsmarknaden? e) På vilket sätt kan standardsättet att beräkna den genomsnittliga avkastningen vara missvisande för en investerare? 1.7 Uppgift Anta att du har en obligation med 8 % kupongränta som handlas till 953,10 SEK. Obligationen har 3 års löptid kvar och betalar kupongränta årsvis. Genom din kristallkula vet du med säkerhet att den korta årsvisa avistaräntan de närmsta 3 åren kommer att vara r 8%, r 10%, och r 12%. Beräkna internräntan ( yield to 1 2 maturity ) samt den realiserade avkasningen ( realized yield) från obligationen. (Notera att ni kan behöva ta till Excel för att lösa denna uppgift!) 1.8 Uppgift Vilket värdepapper har högst effektiv årsränta? - En tremånaders statsskuldsväxel som säljs för SEK och som har ett parvärde på SEK. 3 - En kupongobligation som säljs till parvärde och som betalar 10% kupongränta halvårsvis. Anta att räntan anges/noteras som enkel ränta. 1.9 Uppgift En statsobligation säljs till parvärde och betalar 8 % kupongränta halvårsvis. Vilken kupongränta skulle utgivaren behöva betala om obligationen säljs till parvärde men betalade kupongränta årsvis? Anta att räntan anges/noteras som enkel ränta. 3(39)

4 1.10 Uppgift Antag att konventionen Actual/360 gäller och du investerar på penningmarknaden. Anta att du investerat i en statsskuldsväxel med 135 dagars kvarvarande löptid. Det nominella beloppet är på Sek. Marknadsräntan på nollkupongaren vid köpet var 4,3%. Efter 37 dagar valde du att sälja statskuldsväxeln till en ränta om 4,8 %. Utgå ifrån att räntorna noteras som enkla räntor. a) Beräkna avkastningen du får genom att utgå ifrån köp och försäljningspriset för nollkupongaren. b) Beräkna avkastningen utifrån penningmarknadens fundamentalsamband Uppgift Två obligationer har identisk löptid och kupongräntor. Den ena obligationen är återkallningsbar ( callable ) vid 105 medan den andra är återkallningsbar vid 110. Vilken av obligationerna torde ha högst internränta ( yield )? 1.12 Uppgift Anta att förväntningsteorin om avkastningskurvan är korrekt. Anta också att följande punkter på avkastningskurvan kan observeras: - 1-årig obligation: 9 % - 2-årig obligation: 10 % - 3-årig obligation: 10,5 % 1.13 Uppgift a) Beräkna marknadens förväntade värde på räntan för en 1-årig obligation om 1 år. b) Beräkna marknadens förväntade värde på räntan för en 1-årig obligation om 2 år. Anta att följande siffror representerar punkter på den rådande avkastningskurvan - zerokurvan: 1-årigt räntepapper: 9,62% 2-årigt räntepapper: 9,12% 3-årigt räntepapper: 8,72% 4-årigt räntepapper: 8,42% 5-årigt räntepapper: 8,17% a) Anta att marknadsförväntningsteorin helt och hållet förklarar avkastningskurvans utseende. Beräkna de förväntade 1-åriga räntorna: - om 1 år 4(39)

5 - om 2 år - om 3 år - om 4 år b) Anta att förväntningsteorin om avkastningskurvan är korrekt. Beräkna marknadens förväntningar om den 1-åriga avkastningen från den 2-åriga obligationen om 1 år. c) Anta att förväntningsteorin om avkastningskurvan är korrekt. Beräkna marknadens förväntningar om den 1-åriga avkastningen från den 3-åriga obligationen om 1 år. d) Anta att förväntningsteorin om avkastningskurvan är korrekt. Beräkna värdena bakom marknadens förväntade avkastningskurva om 1 år. e) Anta att förväntningsteorin inte håller utan att investerarna kräver en likviditetspremie för längre löptider än ett år. Anta likviditetspremien är konstant 1 % för alla obligationer med längre löptid än ett år. Beräkna marknadens förväntningar 1-åriga räntor: - 1 år in i framtiden - 2 år in i framtiden - 3 år in i framtiden - 4 år in i framtiden 1.14 Uppgift Anta att förväntningsteorin om avkastningskurvan håller och att räntorna som du kan observera är yields to maturity. Du observerar följande punkter på avkastningskurvan baserad på benchmarkobligationer: 1-årig obligation: 8 % 2-årig obligation: 10 % 3-årig obligation: 12 % a) Beräkna den på marknaden förväntade räntan på en 1-årig obligation 1 år in i framtiden. Utnyttja dina kunskaper om priset på en parobligation och förutsättningarna för parobligationen. Det vill säga, förutsättningarna för att priset = nominellt belopp. b) Beräkna den på marknaden förväntade räntan på en 1-årig obligation 2 år in i framtiden. c) Beräkna den geometriska medelavkastningen och jämför med internräntan för en 2-årig obligation. d) Beräkna den geometriska medelavkastningen och jämför med internräntan för en 3-årig obligation. 5(39)

6 1.15 Uppgift e) Vad förklarar skillnaden mellan den geometriska medelavkastningen och internräntan för obligationerna ovan? Anta att förväntningsteorin om avkastningskurvan håller och att räntorna som du kan observera är yields to maturity. Du observerar följande punkter på en avkastningskurva baserad på benchmarkobligationer: 1-årig obligation: 8 % 2-årig obligation: 10 % 3-årig obligation: 12 % Beräkna syntetiska nollkupongsräntor som kan användas för att skapa en zerokurva. Använd samma teknik som i uppgift Uppgift Är marknadssegmenteringsteorin förenlig med en tro på marknadseffektivitet? Motivera utförligt Uppgift a) Vad syftas på med räntors löptidsstruktur ( the term structure of interest rates )? b) Låt oss zooma in två aktörer på räntemarknaden. Den första aktören är en investerare som köper en 10-årig obligation för att om 10 år göra en engångsavbetalning på SEK. Den andra aktören förvaltar livförsäkringspengar måste löpande fullgöra pensionsutbetalninga till sina pensionssparare under de kommande åren. Vem är troligtvis mest intresserad av löptidsstrukturen. Motivera! c) Vad syftas på med räntors riskstruktur? 1.18 Uppgift Du har fått anställning på Ebberödsbanken och blivit satt till att förvalta deras obligationsportfölj. Smart som du tror att du är köper du 1-åriga obligationer för att matcha bankens 1-åriga skulder. Du köper 2-åriga obligationer till att matcha bankens 2-åriga skulder, osv. Du köper de obligationer som ger högst möjliga avkastning för de olika löptiderna och banken skall nu med säkerhet kunna möta sina åtaganden. Är detta en bra strategi eller är det något som är fel med den? 1.19 Uppgift Hur skiljer sig likviditetspreferensteorin från marknadsförväntningsteorin? Vad får skillnaden för effekt på avkastningskurvans utseende? 6(39)

7 1.20 Uppgift Hur ser relationen ut mellan terminsräntor och marknadens förväntning om framtida korta räntor? Förklara utifrån marknadsförväntningsteorin och likviditetspreferensteorin Uppgift Betrakta avkastningskurvorna nedan för fyra olika länder (Källa: Reuters). Yld mo 6mo 8mo 10mo 2yr 3yr 5yr 7yr 10yr 15yr QSEBMK=, Native Bid, Yield Curve, QSE15YT=RR 12/1/ % 15yr Kurva A, Sverige mo 6mo 9mo 2yr 3yr 5yr 7yr 10yr 15yr 20yr 30yr QUSBMK=, Native Bid, Yield Curve, QUS30YT=RR 2/15/ % 30yr Yld Kurva B, USA (39)

8 Yld mo 6mo 2yr 3yr 5yr 7yr 10yr 15yr 20yr 30yr QGBBMK=, Native Bid, Yield Curve, QGB50YT=RR 4.25% 50yr Kurva C, Storbritannien mo 4mo 6mo 8mo 10mo 2yr 3yr 5yr 7yr 10yr QISBMK=, Native Bid, Yield Curve, QIS10YT=RR 5/17/ % 10yr Yld Kurva D, Island Tolka kurvorna och uttala dig om framtida räntor för olika löptider utifrån: - Förväntningsteorin. - Likviditetspreferensteori. - Marknadssegmentsteorin. Samt analysera kurvorna utifrån förväntad: - Centralbanksintervention. - Inflationsutveckling. - Konjunkturutveckling. Samt ge rekommendationer för: - Lämpliga strategier för investering i räntebärande instrument. - Lämpliga strategier för nya bostadslån. 8(39)

9 1.22 Uppgift Nedan finns det en tabell över prisnoteringar på nollkuponsobligationer för olika löptider. Det nominella beloppet för obligationerna är 1 miljon SEK. Löptid Pris a) Beräkna internräntan ( yield to maturity ) för dessa obligationer samt möjliga implicita terminsräntor. b) Om vi utgår från att förväntningsteorin är korrekt, hur kommer då priserna för den 4-åriga obligationen att utvecklas över tiden. c) Visa att den förväntade avkastningen för den 4-åriga obligationen överensstämmer med den implicita terminsräntan för varje år Uppgift Anta att tabellen nedan visar på räntor ( yields to maturity ) för nollkupongare som staten gett ut. Tidpunkten är Kvarvarande löptid Marknadsränta (Yield to Maturity) 1 3,50% 2 4,50% 3 5,00% 4 5,50% 5 6,00% 6 6,60% a) Beräkna den implicita 1-åriga terminsräntan som förväntas gälla 1a januari år b) Beskriv förutsättningarna för att den implicita terminsräntan är ett väntevärdesriktigt estimat av den 1-åriga spoträntan 1a januari år c) Anta att löptidsstrukturen för statspapper ett år tidigare ( ) innebar att den 1-åriga implicita terminsräntan för 1a januari 2010 var betydligt högre än den som ges av avkastningskurvan från Diskutera utifrån 9(39)

10 förväntningsteorin faktorer som kan ha bidragit till att den implicita terminsräntan fallit Uppgift a) Vad innebär en kassamatchande portföljstrategi? b) Vad är målet/syftet med en kassamatchande strategi? 1.25 Uppgift Anta att en obligation har följande egenskaper: Parvärde: 1000 SEK Årlig kupongutbetalning: 60 SEK (första utbetalningen om 1 år) Yield to maturity: 7% Återstående löptid: 3 år a) Beräkna Macaulay durationen för obligationen. b) Givet ditt svar under a), beräkna den approximativa förändringen på obligationens värde om räntan faller till 6,5 % Uppgift Anta att du äger en ren diskonterings obligation (nollkupongare) med en löptid på fyra år och en internränta (ytm) på 9 %. Vad händer med Macaulay durationen om räntan plötsligt faller till 8,5 % Uppgift Anta att du är skuldsatt och att du måste betala 2000 SEK om ett år samt 2000 SEK om två år. Från avkastningskurvan drar du slutsatsen att det är möjligt att investera i obligationer med en ränta (ytm) på 9 %. a) Beräkna skuldernas Macaulay duration. b) Anta att avkastningskurvan skiftar uppåt med 1 %. Använd durationen i uppgiften ovan för att uppskatta hur nuvärdet av skulden förändras Uppgift Vad är syftet med immunisering och vad menas med reimmunisering? 1.29 Uppgift Macaulay durationen kan tolkas som en elasticitet. Förklara! 10(39)

11 1.30 Uppgift I ditt jobb som obligationsportföljsförvaltare på Ebberödsbanken har du matchat löptiden och nuvärdet av en engångsutbetalning med en kupong obligation med samma egenskaper. När du matchade värden och löptid var avkastningskurvan helt flack med en räntenivå på 7 %. Dagen därpå gör vår käre riksbankschef ett uttalande som får hela avkastningskurvan att skifta uppåt med 1 %. a) Vad blir resultatet av räntehöjningen? b) Var din strategi tillräcklig för att skaffa dig en immuniserad position? 1.31 Uppgift Du lyckas behålla ditt jobb som obligationsportföljsförvaltare på Ebberödsbanken. Något visare av dina tidigare misstag ser du nu till att matcha Macaulay durationen för bankens skulder med Macaulay durationen för dess tillgångar. Du konstaterar att avkastningskurvan är helt flack, men att den skiftar upp och ner med tiden. Nöjd med att ha perfekt matchat durationen mellan tillgångar och skulder tar du det lugnt. När du inte sitter och läser Financial Times och dricker kaffe ägnar du arbetstiden med att försöka sänka ditt höga handicap i golf. Portföljen är ju immuniserad, vad kan gå snett? 1.32 Uppgift Anta att du köper en av varje av dessa två obligationer: Annual Coupon Face Value Internal Yield Year to Maturity Bond 1 $85 $ % 2 Bond 2 0 $1000 9% 1 a) Beräkna internräntan för portföljen av obligationer. b) Visa hur du kan beräkna Macaulay durationen för portföljen av obligationer Uppgift a) Utgå från värdena nedan och beräkna obligationsvärdets båg elasticitet i relation till (1+y). Present Value Internal Yield $ % $ % b) Förklara vad som menas med begreppet båg elasticitet. 11(39)

12 1.34 Uppgift Anta att du köper följande två obligationer: Kupong Par värde Intern ränta Återstående löptid Obligation 1 50 kr 1000 kr 8 % 2 år Obligation 2 0 kr 1000 kr 9 % 3 år a) Beräkna obligationernas värde/pris. b) Vad är respektive obligations Macaulay duration? Motivera! c) Vad är obligationsportföljens modifierade duration? Utgå från att internräntan för hela obligationsportföljen är 8.5%. d) Hur kommer värdet på obligationsportföljen förändras om räntorna generellt stiger med 50 räntepunkter. Visa med hjälp av din durationsberäkning. e) Vad avser man mäta med duration och vad används det till av spekulerare och hedgare? 1.35 Uppgift Anta att följande uppgifter gäller för två obligationer: Obligation 1 Obligation 2 Nominellt belopp SEK SEK Yield 5 % 6 % Kupongränta 8 % 5 % Kupongutbetalning Årsvis Årsvis Kvarvarande löptid 36 månader 20 månader Nästa kupongutbetalning 12 månader 8 månader Konvention 30E/360 30E/360 a) Beräkna kvoterat pris (clean price) och likvidbelopp (dirty price) för dessa två obligationer. Redovisa beräkningar. b) Beräkna Maculay durationen för den obligation som handlas till premium. c) Antag att räntan faller med 20 punkter. Beräkna det nya priset för obligationen under b) utifrån dess modifierade duration. Redovisa alla beräkningar. d) Vad är det vi mäter med duration? 12(39)

13 1.36 Uppgift En ny marknadsgarant för företagsobligationer har öppnat verksamhet i Linköping. För närvarande bedrivs handel enbart i 2 obligationer som två olika Linköpingsbolag gett ut. Följande prisinformation finns på marknadsgarantens internetsida: Kupong ränta Parvärde Köp/Sälj ränta Kvarvarande löptid Obligation 1 0% SEK 5% 2 år Obligation 2 6% SEK 5,5% 3 år Enligt avkastningskurvan är marknadsräntan för 2 åriga löptider 4,5% och för 3 åriga löptider 5,0%. a) Vad motiverar skillnaden mellan Köp/Säljränta och marknadsränta? Vilken ränta används lämpligen när vi diskonterar? Motivera! b) Vad är durationen för dessa två obligationer? Redovisa alla beräkningar. c) Vilken obligation är det bäst att spekulera i givet att dina förväntningar om att bådar företagens kreditrating kraftigt skall stärkas? Motivera! d) Anta att du har en skuld som skall betalas om 2 år och 3 månader. Du har möjlighet att sätta undan pengar idag som du investerar i de företagsobligationer som bjuds ut på marknaden. Du vill dock ej sätta undan mer än vad som är nödvändigt för att klara skulden. Ränterisken oroa dig dock. Hur kan du säkerställa att du kan betala din skuld genom att sälja obligationsportföljen om 2 år och 3 månader? e) Antag att avkastningskurvan är helt horisontell. Hur stor andel av din obligationsportfölj skall du investera i obligation 1 och 2 för att skydda dig mot ränterisk? 1.37 Uppgift Kortfrågor: a) Vad menas med Penningmarknadens fundamentalsamband? b) Vad menas med FRA och hur fungerar dessa kontrakt? c) Vad menas med ALM och när är det aktuellt att använda sig av denna teknik? d) Vad menas med ett företagscertifikat och när är det aktuellt att använda sig av detta? e) Vad menas med Basis-risk och när kan detta uppkomma? 1.38 Uppgift Anta att följande information gäller för en obligation: Yield to maturity: y = 8% 13(39)

14 Kupongränta: kr = 9% Löptid = 3 år Kupongutbetalningar: årsvisa Parvärd: Par = SEK a) Beräkna priset på obligationen efter att marknadsräntan chockartat fallit med 150 punkter. b) Beräkna det nya priset på obligationen utifrån dess Macaulay duration (OBS durationen beräknas före det chockartade räntefallet). c) Förklara skillnaden mellan det faktiska priset efter det chockartade räntefallet framräknat i a) och priset beräknat med hjälp av Macaulay durationen i b). d) Vad är det som vi mäter med duration? e) Vad menar vi med begreppet immunisering och hur går det till? 1.39 Uppgift Du sitter på en portfölj med obligationer som du immuniserat mot kommande utbetalningar. a) Vad för effekt har högre kupongräntor på portföljens räntekänslighet? Förklara! b) Vad för effekt har lägre internränta ( yield ) på portföljens räntekänslighet? Förklara! c) Hur kan en portfölj med kupongobligationer vara immuniserad/hedgad mot kommande utbetalningar om räntorna stiger och värdet på obligationerna i portföljen faller. Förklara noggrant. d) Förklara varför duration är ett bra mått på räntekänslighet, samt när det inte är ett bra mått på räntekänslighet. e) Vad menar vi med att duration mäter den genomsnittliga löptiden? 1.40 Uppgift a) En 9 årig obligation har en internränta på 10% och en duration på Vad blir den procentuella förändringen på priset på obligationen om internräntan på obligationen sjunker med 50 räntepunkter? b) Ranka följande obligationer i förhållande till dess fallande duration: Obligation Kupong % Löptid Internränta (yield) A B (39)

15 C D E c) En av dina kunder är bekymrad över det motsägelsefulla i följande påståenden. - Korta räntor är mer volativa än långa räntor. - Avkastningen på en lång obligation är mer volativ än avkastningen på en kort obligation. Förklara för din kund varför det inte behöver vara en motsägelse mellan dessa påståenden. d) Förklara också för kunden varför en durationsmatchande strategi är överlägsen en löptidsmatchande strategi om syftet är att hantera ränterisk Uppgift Anta att en obligation har följande egenskaper: Parvärde: kr Årlig kupongränta: 8% (första utbetalningen om 1 år) Internränta (yield): 10% Återstående löptid: 4 år. a) Beräkna Macaulay durationen. Redovisa beräkningarna. b) Beräkna den Modifierade durationen. Redovisa beräkningarna. Anta nu vidare att det utöver obligationen ovan finns ytterligare en obligation att investera i med följande egenskaper: Parvärde: kr Årlig kupongränta: 0% Internränta (yield): 8% Återstående löptid: 1 år. c) Anta att du skall betala en skuld på kr om exakt två år. Visa hur du via immunisering kan eliminera ränterisken. Du har pengar som du redan idag kan sätta undan och investera i obligationerna ovan. d) Vad menar vi med begreppet immunisering och hur går det till i praktiken. 15(39)

16 2 Valuta, terminer & paritetssamband 2.1 Uppgift Gå till sidan 128 i Eun/Resnick kapitel 5. Besvara uppgift 1 (Problems 1). 2.2 Uppgift Gå till sidan 128 i Eun/Resnick kapitel 5. Besvara uppgift 2 (Problems 2). 2.3 Uppgift Anta att du bor i USA och ser på valutamarknaden från ett amerikanskt perspektiv. I tabellen nedan har du 1-månads, 3-månaders och 6-månaders köp och sälj terminsvalutakurser outright ur ett s.k. europeiskt perspektiv. Skriv om dessa till att vara uttryckta i form av terminspunkter ( forward points, swappoints ). Köpkurs Säljkurs Spot/Avista 1,3431 1, månads termin 1,3432 1, månaders termin 1,3448 1, månaders termin 1,3488 1, Uppgift Beräkna köp sälj-spreaden (bid ask) i form av (valuta) punkter på valutakurserna som presenteras i uppgift Uppgift Vid en vistelse i USA slår du upp Wall Street Journal och noterar följande valutakurser Canadad (Dollar) USA villkor Kanadensiska villkor Spot/Avista , månads termin 0,8037 1, månaders termin 0,8043 1, månaders termin 0,8057 1, (39)

17 a) Beräkna terminspremien för olika löptider ur ett amerikansk perspektiv samt ur ett Kanadensiskt perspektiv. Anta att beräkningskonventionen att en månad innehåller 30 dagar gäller. b) Vad betyder dessa resultat? Hur skall man tolka dem? Förklara! 2.6 Uppgift Du är fortfarande i USA och tänker och tolkar ekonomisk information ur ett amerikanskt perspektiv. I Wall Street Journal observerar du följande information: Amerikanska villkor Europeiska villkor Köp Sälj Köp Sälj Nya Zeeland $ 0,7265 0,7272 1,3751 1,3765 Singapor $ 0,6135 0,6140 1,6287 1,6300 Beräkna köp och säljkursen för S(NZD/SGD). 2.7 Uppgift Efter lyckade studier i vid Linköpings universitet får du jobb vid Deutsche Bank i Tyskland. I jobbet sitter du klistrad bakom en Reuter-terminal som blinkar siffror. Du kan observera att Dresdner Bank kvoterar S(EUR/USD)=0,7627 och Credit Suisse erbjuder S(CHF/USD)=1,1806. Samtidigt får du veta att UBS erbjuder en direkt marknad mellan Schweiziska franc och Euro till kursen S(EUR/CHF)=0,6395. a) Smart som du är genomför du ett triangelarbitrage mellan valutorna. Anta att du har mandat att göra affärer med max $ Ignorera köp-sälj spreadar i detta problem. Visa hur du genomförde arbitrage affären. b) Vad händer om du initialt säljer USD för CHF? c) Vilket S(EUR/CHF) skulle eliminera möjligheten till triangel arbitrag? 2.8 Uppgift På din Reuters-terminal observerar du att S(USD/GBP)=1,95 och att tremånaders terminen är F 3-mån(USD/GBP)=1,90. Du är helt övertygad att denna terminskurs inte överensstämmer med den spotkurs som kommer gälla om tre månader. Efter grundlig analys kommer du fram till att E(S 3-mån)=1,92. Du har mandat att handla för motsvarande a) Hur kan du spekulera på din analys och dina förväntningar? Hur stor är den förväntade vinsten i USD? b) Hur stor blir vinsten från spekulationen om spotkursen S 3-mån(USD/GBP) i verkligheten blir 1,86? 17(39)

18 2.9 Uppgift Anta att treasury-avdelningen på IBM har likvida medel i form av en kassareserv om $ som kan investeras över sex månader. Sexmånaders räntan på årsbasis är på 8% i USA medan den ligger på 7% i Tyskland. Som chef över treasury avdelningen observerar du att S(EUR/USD)=1,01 och att terminsvalutakursen för sex månader är F 6-mån(EUR/USD)=0,99. Som ansvarig chef vill du inte ge dig i kast med att bli IBMs Kanon eller Kalkon genom att ta onödig valutarisk. Hur bär du dig åt för att maximera avkastningen på IBMs kassareserv? Var skall du investera? 2.10 Uppgift När du besökte London sist impulsköpte du en Jaguar för Bilen skall betalas om exakt tre månader. Eftersom du genom åren satt in delar av dina studielån på ett bankkonto i New York skulle du omedelbart kunna betala bilen kontant. New York banken betalar 4,2% i månadsränta på årsbasis. Spotkursen är S(USD/GBP)=1,45 och terminskursen F 3-mån(USD/GBP)=1,40. Genom lite efterforskning upptäcker du via din Reuters-terminal att tremånaders räntan på årsbasis ligger på 8% på den brittiska penningmarknaden. a) Tack vare att det finns en väl fungerande terminsmarknad för valuta finns två alternativa vägar för dig att betala för Jaguaren och samtidigt se till att du får avkastning på dina sparade slantar under de kommande månaderna. Förklara! b) Vilken metod skulle du välja? Förklara varför! 2.11 Uppgift Från din Reuters-terminal observerar du att S(USD/GBP)=1,50 och att F 3- mån(usd/gbp)=1,52. Den amerikanska tre månaders räntan på årsbasis är 8% och 5,8% i Storbritannien. Anta att du har mandat att handla för antingen $ eller a) Håller ränteparitetsvillkoret? b) Hur genomför du ett kurssäkrat räntearbitrage om IRP inte håller? Visa på alla steg i processen. c) Förklar hur IRP kommer att återställas på grund av räntearbitrage aktiviteter Uppgift Från din Reuters-terminal kan du observera S(EUR/USD)=0,80 och att F 3- mån(eur/usd)= Den amerikanska tremånadersräntan är 5,6% på årsbasis och 5,4% på årsbasis i Frankrike. Anta att du kan låna maximalt $ eller a) Visa hur du kan uppnå vinst via kurssäkrat räntearbitrage i USD. Visa hur du genomför arbitrageaffären också hur stor arbitragevinsten blir. 18(39)

19 b) Visa hur du kan uppnå vinst via kurssäkrat räntearbitrage i EUR. Visa hur du genomför arbitrageaffären också hur stor arbitragevinsten blir Uppgift Tidskriften The Economist rapporterade 23/ att den ett åriga räntan var 5,93% i USA, medan den var hela 70,0% i Turkiet. a) Hur kan räntan vara så hög i Turkiet jämfört med USA (och för all del Sverige)? b) Vad gör du förväntar du dig hända med växelkursen mellan USD och den Turkiska liren? 2.14 Uppgift Växelkursen mellan den Brasilianska realen och den amerikanska dollarn den 1/ var S(BRR/USD)=1,95. Konsensusprognosen för den amerikanska och den Brasilianska inflationen var för nästa år 2,6% respektive 20,0%. Vad gör du för prognos om vad växelkursen kommer att ligga mellan dessa två länder ett år fram i tiden, det vill säga 1/ Uppgift Från din Reutersterminal observerar du följande uppgifter: Sverige SEK= Deposit 1Y 4.57 Norge NOK= Deposit 1Y 5.74 Beräkna: a) Spotkurserna S(SEK/NOK) samt S(NOK/SEK). b) Terminskursen F(NOK/SEK) för ett års löptid uttryckt i form av terminspunkter (Swappoints). Antag att Terminskursen outright för ett års löptid noteras till F(NOK/SEK) = c) Du behöver låna SEK till ett projekt. Vad är mest fördelaktigt? Ett lån i Sverige eller ett syntetiskt lån i SEK taget i Norge? Motivera genom att redovisa dina beräkningar. Antag vidare att Holmenkollenbanken erbjuder sina kunder att växla valuta direkt till växelkursen Sbid(NOK/SEK) = och Sask(NOK/SEK) = (39)

20 d) Finns det möjlighet till arbitragevinst via valutaväxling? Utgå från att du har mandat att handla för SEK Uppgift I tidningen observerar du att två olika banker växlar valuta, nämligen Svenska banken med hemvist i Sverige samt USA banken med hemvist i USA. Svenska banken erbjuder möjlighet för sina kunder att växla till sig de dyra norska kronorna direkt. Du kan observera följande valutakurser: Inhemska villkor Utländska villkor USA bank S(USD/SEK) 0,1426 0,1430 USA bank S(USD/NOK) 0,1640 0,1642 Bid Ask Bid Ask Svenska banken S(SEK/NOK) 1,1490 1,1515 a) Beräkna de valutakurser i tabellen som fattas. Beräkna med fyra decimalers noggranhet. b) Förklara hur man skall tolka Bid kursen mellan USD och SEK uttryckt i utländska villkor (Europeiska villkor) i förhållande till de inhemska villkoren (USA villkor). c) Antag att du har mandat att genomföra valutaaffärer för 1 miljon kronor. Finns det möjlighet till valutaarbitrage i det fall du ej tar hänsyn till Bid Ask spreaden? Utgå från de i tabellen redovisade Bid kurserna. Hur stor blir den eventuella vinsten. Börja ditt svar med att ställa upp det/de villkor som måste vara uppfyllt för att en arbitragevinst skall vara möjlig. d) Antag att du har mandat att genomföra valutaaffärer för 1 miljon kronor. Finns det möjlighet till valutaarbitrage i det fall du tar hänsyn till Bid Ask spreaden? Hur stor blir den eventuella vinsten? Börja ditt svar med att ställa upp det/de villkor som måste vara uppfyllt för att en arbitragevinst skall vara möjlig Uppgift a) Vad är skillnaden mellan kurssäkrad och icke kurssäkrad ränteparitet? Förklara i ord. b) Inflationen i USA och Sverige förväntas vara 4 % respektive 9 %. Nästa år förväntas inflationen vara 6 % & respektive 7 %. Det aktuella avistapriset för SEK är $ 0,1050. Vilken växelkurs kan du förvänta dig kommer att råda på avistamarknaden om två år? År 1 År 2 20(39)

21 S 0 = $0,1050/SEK Inflation i Sverige 9 % 7 % Inflation i USA 4 % 6 % c) I dagsläget ligger avistakursen för SEK på ca $ 0,15. Låt oss anta att den exakta växelkursen idag är just $ 0,15 / SEK. Kursen för en 3-måndaders termin är $ 0,145/ SEK. Antag vidare att du tror att terminskursen inte speglar rådande information på ett korrekt sätt. Du anser istället att avistakursen om 3 månader kommer att ligga på $ 0,165 / SEK. Om du är redo att spekulera på avistamarknaden, hur bör du agera? Om du vill spekulera på terminsmarknaden hur gör du då? Vilken spekulativ position skulle du föredra? S t = $0,15/SEK F t,t+3 = $0,145/SEK E(S t+3) = $0,165/SEK 2.18 Uppgift Året är 2007 och du har nyligen avslutat dina ekonomistudier. Du har till din stora glädje fått jobb på ett mycket stort och känt internationellt företag i London. Din chef meddelar dig att innan din provanställning övergår till en tills vidare anställning måste du genomgå ett test. Du får veta följande: På banken CB i London kan du investera i Eurodollar-depositioner och du erhåller då en ränta på 4 %. Investeringshorisonten är 1 år. Utöver det erbjuder CB en 12- månaders termin (SEK/$) med kursen SEK 7,5 / $. Avistakursen är 7 SEK/$. a) Hur stor måste räntan på SEK vara för att du skall vara lika villig att investera i SEK som i Eurodollar? b) Antag att räntan i SEK är 13 %. Finns det möjlighet för arbitragevinster? Om ja, hur skulle du utnyttja denna möjlighet? Visa hur du skulle agera. Antag att du lånar $ till depositräntan. c) Vad är vinsten? d) Vad kan det finnas för bakomliggande orsak (annat än påståendet om ineffektiv marknad) till att ränteparitetsvillkoret inte håller? 2.19 Uppgift På en långresa till Rom förälskar du dig i en Espressomaskin som brygger hyggligt kaffe. Designen är urläcker och färgen skulle passa perfekt ihop med dina gardiner i köket. Maskinen kostar 1000 Euro och reskassan räcker inte till att köpa maskinen kontant. Du lyckas övertala butiksägaren att få köpa maskinen och betala 1000 Euro om tre månader. När du återvänt till Sverige är det exakt 2 månader kvar tills Espresso maskinen skall betalas. Samtidigt är det oro på de finansiella marknaderna efter ett 21(39)

22 uttalande av statsministern. Du funderar på att hedga betalningen av kaffeapparaten. I Reuters kan du observera följande uppgifter: Bid Ask Spot(SEK/EUR) 9,3485 9,3515 Swappoints 1M -47,00-40,15 Swappoints 2M -84,48-72,46 Swappoints 3M -129,31-113,10 Sverige Deposit 1M 1,70 1,85 Sverige Deposit 2M 1,80 1,92 Sverige Deposit 3M 1,85 2,00 Euro Deposit 1M 2,33 2,41 Euro Deposit 2M 2,39 3,47 Euro Deposit 3M 2,46 2,54 Marknadskonvention för dagberäkningar: 30/360 a) Det finns två olika alternativ för dig att betala för Espressomaskinen och samtidigt eliminera valuta exponeringen. Förklara hur? b) Beräkna vilket alternativ som är mest fördelaktigt. c) Beräkna den effektiva svenska 1 månads utlåningsräntan. d) Beräkna Forward Premium för 3 månader och förklara vad det innebär. Utgå ifrån Bid priser. e) Finns det möjlighet till arbitragevinster med utgångspunkt från räntedifferensen på 3 månader (utgå från Bid priser). Beskriv mycket kort hur detta skulle kunna genomföras Uppgift Anta att följande priser gäller: S(JPY/USD) = 95 F 3-mån(JPY/USD) = 94 r jpy, 3-mån = 1,5% a) Vad är då den implicita 3-månadsräntan i USA? b) Anta att r usd, 3-mån är på 4 %. Vad bör du då göra för att uppnå en arbitragevinst? c) Anta att du jobbar i en amerikansk bank i New York och har tillåtelse att göra affärer för USD. Visa på hur du stegvis genomför en arbitrageaffär 22(39)

23 där du plockar hem vinsten i USD, givet att r usd, 3-mån är på 4 %. Hur stor blir vinsten? d) Vad är terminspremien på årsbasis från ett amerikanskt perspektiv? 2.21 Uppgift Yukiko Miyako arbetar med arbitrageaffärer på storbanken i Boston. Hon har möjlighet att investera USD eller motsvarande summa JPY. Miyaki har observerat att S(JPY/USD) samt räntorna i de båda länderna har legat stabilt kring samma nivåer under flera veckor. Hon kan inte hellre se att det finns några orosmoment som kommer att störa denna stabilitet under den närmaste tiden. Hennes kollegor, makroekonomerna och deras datormodeller, förutspår att S(JPY/USD) kommer att ligga på 124 om sex månader. Samtidigt ser Miyako följand information på sin monitor: S(JPY/USD) = 124 F 6m(JPY/USD) = 123 r 6m = 3.00% i USA r 6m = 1.00% i Japan Banken beräknar ingen transaktionskostnad på någon individuell affär eftersom detta är en del av bankens totala overhead kostnad. a) Finns det möjlighet för Miyaki att genomföra en kurssäkrad arbitrageaffär som ger vinst? Visa hur en sådan arbitrageaffär genomförs och vad vinsten blir. b) Finns det möjlighet för Miyaki att genomföra en icke kurssäkrad arbitrageaffär som ger vinst? Visa hur en sådan arbitrageaffär genomförs och vad vinsten blir? 2.22 Uppgift Alla aktörer prissätter inte instrumenten på de finansiella marknaderna lika och detta kan i vissa fall utnyttjas för arbitrage. Antag att Merrill Lynch erbjuder en växlingskurs på $ 1,86 / (vi utgår ifrån att ingen spread finns). Den rådande 3-månaders euro- räntan är 3,7 % p.a. medan euro-$ räntan ligger på 2,1 % p.a. Hos JP Morgan kan du köpa på termin för $ 1,99. Löptiden för kontraktet är 3 månader. a) Även utan att direkt ha tillgång till en egen summa pengar att investera kan du, givet informationen ovan, skapa ett syntetiskt instrument. Hur? Vad skapar du för instrument? b) Finns det möjlighet till arbitragevinst? Hur ska du gå tillväga för att utnyttja den och vad blir vinsten? 23(39)

24 c) Teorin säger att, givet ett flytande växelkurssystem, att kommer växelkursen att anpassa sig så att handelsbalansens saldo blir noll. Varför är det så? d) Vad är anledningarna till att detta inte alltid gäller? 2.23 Uppgift I dagsläget gäller följande: Avistakursen mellan USD och SEK är 0, Priset på en termin med leveranstid om sex månader är SEK 6,47/$. Räntan på en svensk statsskuldsväxel med en löptid på 6 månader är 3,5 % p.a. a) Bestäm räntan på en likvärdig amerikansk statsskuldväxel. b) I Sverige erbjuds i dagsläget en ränta på 2,5 % för denna typ av instrument. Kan du på något sätt utnyttja detta ur placeringshänseende? Visa! Vad blir din (eventuella) vinst? c) Nämn fem viktiga funktioner som det finansiella systemet har. d) Redogör kortfattat för innebörden av de olika formerna av marknadseffektivitet Uppgift Följande marknadsnoteringar gäller S(SEK/EUR) = 9,30 9,32 (Bid Ask) F 3mån(SEK/EUR) = ( forward point notering i Bid - Ask) Ränta 3 månader på årsbasis r SEK = 2 %, r EUR = 4 % Du har möjlighet att låna 1 miljon SEK. Genomför ett kurssäkrat räntearbitrage där du vill säkerställa vinsten i Euro. Visa hur arbitrageaffären genomförs och beräkna arbitragevinsten Uppgift a) Vad är skillnaden mellan kurssäkrad ränteparitet och icke kurssäkrad ränteparitet? b) Vad menas med ett syntetiskt lån? Hur kan vi illustrera det genom ränteparitetsvillkoret? c) Realräntorna för olika löptider antas vara desamma i Sverige och Norge, men inflationstakten skiljer sig åt. Anta att i Sverige ligger förväntad inflation på cirka 3% medan den i Norge ligger på 6%. Spotkursen S(SEK/NOK) = 1,25 SEK. Vad kan vi dra för slutsatser om spotkursen om 1 år? Förväntas den svenska kronan stärkas eller försvagas mot den norska kronan? Härled och motivera hur du kommit fram till svaret. Redovisa eventuella beräkningar. 24(39)

25 d) Antag att terminspriset för SEK 6 månader i Norge är F 6mån(NOK/SEK) = 0.87 NOK. Antag att realräntan (för lån) på båda marknaderna är 2% och inflationsförväntningarna är som i uppgift c). Spotkursen är också densamma som i c). I vilket land skall du ta upp ett lån i. Motivera ditt svar. e) Visa vad lånekostnaden för ett 6 månaders lån skulle bli i de två länderna givet att du behöver låna 10 miljoner SEK. Lånekostnaden visas i SEK. Redovisa alla beräkningar och förklara hur lånen genomförs Uppgift Från din Reuters-terminal kan du observera S(EUR/USD)=0,78 och att F 9- mån(eur/usd)=0,7612. Den amerikanska niomånadersräntan är 6,6% på årsbasis och 6,4% på årsbasis i Frankrike. Anta att du kan låna maximalt $ a) Visa hur du kan uppnå vinst via kurssäkrat räntearbitrage i USD. Visa hur du genomför arbitrageaffären också hur stor arbitragevinsten blir. b) Visa hur du kan uppnå vinst via kurssäkrat räntearbitrage i EUR. Visa hur du genomför arbitrageaffären också hur stor arbitragevinsten blir. c) Under vilka förutsättningar skulle du kunna göra en icke kurssäkrad arbitragevinst. 25(39)

26 3 Terminer o Swappar 3.1 Uppgift a) Vad är en ränteswap och vad är en valutaswap? b) Redogör noggrant för hur en swap lämpligen kan prissättas (t.ex. ränteswap). c) Vad finns det för orsaker till att två parter ingår en ränteswap respektive en valutaswap? d) Vad finns det för risker med att ingå en valutaswap? 3.2 Uppgift a) Vad för anledningar har individer till att köpa en värdetillgång på termin istället för att köpa värdetillgången direkt? b) En aktie som inte ger utdelning kan handlas på termin ( future ). Varje kontrakt föreskriver leverans av 1000 aktier om exakt 1 år. Marknadsräntan är 6 % på årsbasis. Vad blir terminspriset om aktien nu säljs för 120 kr? c) Vad kommer terminspriset att bli om aktiepriset idag sjunker med 3%? d) Vad blir effekten på marginalkontot ( margin account ) om aktiepriset sjunker med 3%? e) Anta att du fått sätta in kr på ett s.k. margin account. Vad är avkastningen på din position om du tagit en lång position i ett kontrakt innan priset på aktien fallit med 3%? 3.3 Uppgift Denna fråga berör terminskontrakt. a) Är ett terminspris en god prognos för var priset kommer att vara i framtiden, det vill säga vid den tidpunkt som terminskontraktet förfaller till leverans? Diskutera! Du kan observera följande information om ett terminskontrakt på en börspost aktier. Börsposten omfattar 1000 aktier. Börsposten av aktier handlas spot till en kurs om SEK. Du erbjuds att handla börsposten om 1 år till terminspriset SEK. Aktien beräknas ge 4 % i utdelning. Samma direktavkastning som delades ut under förra året. Den 1-årig statsskuldsväxeln omfattar en ränta på 2% b) Vad bestämmer ett terminspris på en börspost aktier? Förklara noggrant logiken bakom att vi kan teoretiskt bestämma ett terminspris. c) Vad är det teoretiskt korrekta terminspriset? 26(39)

27 d) Går det utifrån informationen ovan göra en arbitrage vinst? Redovisa hur. Redovisa alla beräkningar. 3.4 Uppgift Anta att rederiföretag A kan ta upp ett 5-årigt obligationslån i Skr på den svenska marknaden till 5% fast ränta och på den norska marknaden i Nkr till 7% fast ränta. Anta att rederiföretag B kan ta upp ett 5-årigt lån på den svenska marknaden i Skr till 7% fast ränta och på den norska i Nkr till 8% fast ränta. a) På vilka marknader har respektive företag en komparativ fördel i upplåning. Motivera med hjälp av en tabell. b) Under vilka förutsättningar skulle de båda företagen kunna vinna på att ingå en swap? c) Vad för typ av swap är det fråga om? Illustrera med hjälp av ett flödesdiagram. d) Hur mycket skulle de båda företagen kunna tjäna på att ingå en swap? Illustrera med hjälp av en tabell. e) Vilka risker är de båda företagen utsatta för genom swaparrangemanget? 3.5 Uppgift Antag att följande benchmark räntor gäller idag för olika löptider: Löptid 1 år (Stibor 1 år) 2 år 3 år Ränta 4 % 6 % 5 % Företaget Alpha och företaget Beta funderar samtidigt att ta upp lån som löper över 3 år. Alpha och Beta ringer samma bank och tar reda på till vilka villkor de kan låna. De erbjuds då att låna till följande villkor: Alpha Beta Rörlig ränta Stibor Stibor + 40 räntepunkter Fast ränta 5,3 % 6,1% a) Vad kan det finnas för anledning till att inte båda företagen erbjuds samma räntor? Vad finns det för anledning till att räntorna tycks skilja sig från benchmark räntorna? b) Vad skulle företagen kunna tjäna på att ingå en ränteswap och under vilka förhållanden skulle det vara intressant att ingå en sådan ränteswap? c) Beräkna möjliga 1-åriga terminsräntor utifrån informationen ovan. (Ni får gärna avrunda svaren för att göra beräkningarna nedan enklare). 27(39)

28 d) Beräkna den fasta swap-räntan för en standard ränteswap ( fixed-floating) som löper i 3 år. Beräkningsbeloppet ( notational value ) är på 100 miljoner kr. Den rörliga räntan i swapavtalet är Stibor. Visa noggrant hur du beräknar swapräntan. Antag att Stibor 1 år sedan utvecklas på följande vis: Period 0 (idag) Stibor 1 år e) Visa på kassaflödena mellan parterna i ränteswapen sätt upp en tabell med räntor, kassaflöden och nettovärde (för en av parterna i swapen). Vilken part är in the money? 3.6 Uppgift Antag att följande benchmark räntor gäller idag för olika löptider: Löptid 1 år (Stibor 1 år) 2 år 3 år Ränta 2 % 3 % 4 % a) Beräkna 1-åriga terminsräntor. (Ni får gärna avrunda svaren till 2 decimaler för att göra beräkningarna nedan enklare). b) Överensstämmer dessa beräknade terminsräntor med förväntade framtida 1 åriga korträntor? c) Beräkna swap-räntan för en standard ränteswap ( fixed-floating) som löper i 3 år. Beräkningsbeloppet ( notational value ) är på 100 miljoner kr. Den rörliga räntan är Stibor + 50 räntepunkter. Visa noggrant hur du beräknar swapräntan. d) Antag att Stibor 1 år sedan utvecklas på följande vis: Period 0 (idag) Stibor 1 år 2 % 2 % 6 % 8 % Visa på kassaflödena mellan parterna i ränteswapen sätt upp en tabell med räntor, kassaflöden och nettovärde (för en av parterna i swapen). Vilken part är in the money? e) Redogör för hur marknaden för ränteswapar är organiserad? 28(39)

29 3.7 Uppgift En aktie som förväntas ge 5 % utdelning i förhållande till nuvarande pris om 1 år kan handlas på termin ( future ). Varje kontrakt föreskriver leverans av aktier om exakt 1 år. Marknadsräntan är 4 % på årsbasis. a) Vad blir terminspriset om aktien nu säljs för 220 kr? b) Vad kommer terminspriset att bli om aktiepriset idag sjunker med 5 %? c) Anta att du tog en lång position när aktien värderades till 220 kr. Vad blir effekten på marginalkontot ( margin account ) om aktiepriset sjunker med 5 %? d) Anta att du fått sätta in kr på ett s.k. margin account. Vad är avkastningen på din position om du tagit en kort position i ett kontrakt innan priset på aktien fallit med 5 %? e) Är ett terminspris en god prognos för var priset kommer att vara i framtiden, det vill säga vid den tidpunkt som terminskontraktet förfaller till leverans? Diskutera! 3.8 Uppgift Anta att du observerar följande uppgifter beträffande en obligation samt för ett standardiserat terminskontrakt för denna obligation: Obligationsuppgifter Parvärde obligation: 1000 kr Kupongränta: 4% Internränta (yield): 6% Kupong: årsvis. Kvarvarande löptid obligation: 10 år Terminskontraktsuppgifter Löptid (till leverans): 6 månader Terminspris: 930 kr Riskfri ränta: 3% a) Vad menas och vad är Spot-Future paritets villkoret? b) Är terminspriset korrekt prissatt eller finns det arbitragemöjligheter? c) Hur genomför du ett arbitrage i det fall det finns möjlighet till arbitrage? d) Visa stegvis hur du genomför ett arbitrage med en obligation genom att visa på tekniken och kassaflödena samt beräkna vinsten från arbitrageaffären. 29(39)

30 3.9 Uppgift A futures contract is a redundant instrument, i.e. it can be replicated using other, simpler, financial instruments. What benefits come from the existence of futures contracts? 3.10 Uppgift What are the four characteristics that differentiate a futures contract from a forward contract? 3.11 Uppgift What services does the clearinghouse in the futures markets deliver to its clients? 3.12 Uppgift What is the difference between a maintenance margin and a variation margin? 3.13 Uppgift What is a "notional bond?" What does it mean when a trader delivers the cheapest-todeliver bond at maturity? What determines the conversion factor? 3.14 Uppgift State the arbitrage condition that links the interest rate futures contract and the current borrowing / lending condition in the market Uppgift Define what it means to be hedged against foreign exchange risk? 3.16 Uppgift Suppose you believe that the DM will rise sharply against the dollar over the next three months (i.e. the future spot rate will be higher than that predicted by the covered interest parity). What position on the futures market would you take to benefit from your speculation? 3.17 Uppgift Suppose at the end of the year you have a capital gain on a T-Bond. You would like to lock in your profits now but rather wait for the year to end to delay the capital gain tax until next year. How would you use the futures markets to achieve your objective? What are the risks of your strategy? 30(39)

31 3.18 Uppgift Suppose your firm will receive dividends in one month. You want to invest these funds in short-term instruments at today s interest rate, which you find particularly attractive. How would you lock in your future interest income using interest rate futures? 3.19 Uppgift What are the factors that might imply a different valuation for futures and forward for the same maturity? 3.20 Uppgift How does the shape of the spot yield curve influence the theoretical price of interest rate futures? 3.21 Uppgift Describe the cost-of-carry model of pricing for a futures contract. What determines a currency futures price? What would explain the difference in price between the theoretical futures price and the actual futures price? 3.22 Uppgift Suppose that spot DM trades at $ 0.66/DM and three-month futures contracts on DM trade at $ 0.69/DM. Is the DM 3-month interest rate higher or lower than the US$ equivalent? 3.23 Uppgift Describe how a forward interest rate can be derived. Look in today's newspaper for a numerical example 3.24 Uppgift What risks are associated with a futures position that are not present in a forward position? What risks are associated with a forward position that are not present in a futures position? 3.25 Uppgift What are the main features a speculator would look for in deciding between a futures market and a forward market? a hedger? 31(39)

32 3.26 Uppgift How could the existence of a futures market possibly increase the volatility of prices in the underlying cash market? Could it have the opposite effect and decrease volatility in cash market prices? 3.27 Uppgift Describe the meaning of "noise trading." How could noise trading affect the volatility of market prices? 3.28 Uppgift Consider the following: Spot Rate: German 1-yr interest rate: 9% US 1-yr interest rate: 5% $ 0.65/DM a) Calculate the theoretical price of a one year futures contract. b) What would you do if the futures price was quoted at $0.65/DM in the market place? Where would you borrow? Lend? Calculate the gain on a $100 million arbitrage transaction. c) What would you do if the future price was quoted at $ 0.60/DM in the market place? Where would you borrow? Lend? Calculate the gain on a $100 million arbitrage transaction Uppgift Consider the following prices: Spot Rate: Yen 100/$ 1-yr US interest rate 5% Futures price Yen 97.62/$ a) What value of the one-year Japanese interest rate will remove arbitrage incentives conditional on the spot rate, futures price, and US interest rate? b) If the yen interest rate is higher than the one found above, what would you do to take advantage of arbitrage opportunities? c) If the yen interest rate is lower than the one found above, what would you do to take advantage of arbitrage opportunities? 32(39)

33 3.30 Uppgift Suppose the interest rate futures contract for delivery in three months is currently selling at 110. The deliverable bond for that particular contract is a 25-year bond, currently traded at 100 with a coupon rate of 10%. The current 3-month rate is 7%. a) Is there any arbitrage opportunity? If yes, what would you do and what would be your potential gain from an arbitrage transaction? b) What is the theoretical price of the futures contract? c) Suppose the price was 95 instead of 110. What would you do to take advantage of arbitrage opportunities? 3.31 Uppgift The Portfolio Manager of the WXYZ pension fund wants to protect herself against a decline in future interest rates. The fund s planned short-term investments are placed in 3-month Eurodollar deposits at the LIBID rate. The current LIBID-LIBOR spread in the interbank market is %, and the current price of a CME futures contract (which settles on the basis of three-month Eurodollar LIBOR) is reflecting a 7.500% interest rate. a) How could the WXYZ fund use the futures market to hedge itself? What is the minimum interest that the firm locks in? b) Suppose that at maturity, Eurodollar rates have fallen to % in the interbank market. Evaluate the hedge. What deposit rate has the fund secured? c) Suppose that at maturity, Eurodollar rates have increased to % in the interbank market. Assume that the LIBID-LIBOR spread has widened because of greater interest rate and macroeconomic uncertainty. Now, evaluate the hedge. What deposit rate has the fund secured? 3.32 Uppgift Check today s newspaper and locate values for today s three-month, six-month, oneyear, and two-year interest rate on government securities. a) Calculate the market implied value of the three-month interest rate beginning three months from now. b) Calculate the market s implied value of the one-year interest rate beginning one year from now Uppgift Alpha and Beta Companies can borrow at the following rates: Alpha Beta Moody s credit rating Aa Baa 33(39)

Kredit och valutamarknaden i ett, Vt 12

Kredit och valutamarknaden i ett, Vt 12 Datum 2008-11-28 Dokumentnummer Titel Instuderingsfrågor Kredit och valutamarknaden i ett, Vt 12 Rev 0.0 Upprättat av Göran Hägg Godkänt av Distribueras till För kännedom Instuderingsuppgifter utan svar

Läs mer

Kredit och valutamarknaden i ett, Ht 11A

Kredit och valutamarknaden i ett, Ht 11A Datum 008--0 Dokumentnummer Titel Instuderingsfrågor Kredit och valutamarknaden i ett, Ht A Rev 0.0 Upprättat av Göran Hägg Godkänt av Distribueras till För kännedom Instud.uppg. med utvalda svar Kredit

Läs mer

Strukturakademin Strukturinvest Fondkommission

Strukturakademin Strukturinvest Fondkommission Del 26 Obligationer Innehåll Vad är en obligation?... 3 Obligationsmarknaden... 3 Företagsobligationer... 3 Risk och avkastning... 3 Kupongobligationer... 4 Yield to maturity... 4 Kupongobligationers ränterisk...

Läs mer

Räntemodeller och marknadsvärdering av skulder

Räntemodeller och marknadsvärdering av skulder Räntemodeller och marknadsvärdering av skulder Fredrik Armerin Matematisk statistik, KTH Aktuarieföreningen 17-18 november 2004 Dag 2 NOLLKUPONGSKURVOR 1 Nollkupongsobligationer En nollkupongsobligation

Läs mer

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för:

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Finansiell ekonomi Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 27/3 2015 Tid: 14:00 19:00 21FE1B Nationalekonomi 1-30 hp, omtentamen

Läs mer

Del 4 Emittenten. Strukturakademin

Del 4 Emittenten. Strukturakademin Del 4 Emittenten Strukturakademin Innehåll 1. Implicita risker och tillgångar 2. Emittenten 3. Obligationer 4. Prissättning på obligationer 5. Effekt på villkoren 6. Marknadsrisk och Kreditrisk 7. Implicit

Läs mer

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för:

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Finansiell ekonomi Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: 21FE1B Nationalekonomi 1-30 hp, ordinarie tentamen 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 20/3 18 Tid: 09:00 13:00 Hjälpmedel: Miniräknare, rutat papper,

Läs mer

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för:

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Finansiell ekonomi Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Skriftlig tentamen 21FE1B Nationalekonomi 1-30 hp 7,5 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum:

Läs mer

Räntemodeller och marknadsvärdering av skulder

Räntemodeller och marknadsvärdering av skulder Räntemodeller och marknadsvärdering av skulder Fredrik Armerin Matematisk statistik, KTH Aktuarieföreningen 17-18 november 2004 Dag 1 INTRODUKTION TILL RÄNTEMARKNADEN 1 Kreditmarknaden Penningmarknaden

Läs mer

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för:

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Finansiell ekonomi Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: 21FE1B Nationalekonomi 1-30 hp, ordinarie tentamen 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 21/3 17 Tid: 09:00 13:00 Hjälpmedel: Miniräknare, rutat papper,

Läs mer

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för:

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Finansiell ekonomi Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 23/8 13 Tid: 09:00 14:00 Hjälpmedel: Miniräknare SFE011 Nationalekonomi

Läs mer

Juli/Augusti 2003. Valutawarranter. sverige

Juli/Augusti 2003. Valutawarranter. sverige Juli/Augusti 2003 Valutawarranter sverige in troduktion Valutamarknaden är en av de mest likvida finansiella marknaderna, där många miljarder omsätts i världens olika valutor varje dag. Marknaden drivs

Läs mer

Övningsexempel i Finansiell Matematik

Övningsexempel i Finansiell Matematik KTH Matematik Harald Lang 27/3-04 Övningsexempel i Finansiell Matematik 1. Riskjusterade sannolikhetsmått 1. Vi betraktar en stokastisk utbetalning X(ω) som ger utdelning enligt tabellen ω 1 ω 2 ω 2 pris

Läs mer

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för:

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Finansiell ekonomi Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: 21FE1B Nationalekonomi 1-30 hp, ordinarie tentamen 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 18/3 16 Tid: 09:00 13:00 Hjälpmedel: Miniräknare, rutat papper,

Läs mer

Tentamen Finansiering I (FÖ3006) 22/8 2013

Tentamen Finansiering I (FÖ3006) 22/8 2013 1 Tentamen Finansiering I (FÖ3006) 22/8 2013 Hjälpmedel: Räknare Betyg: G = 13 p, VG = 19 p Maxpoäng 25 p OBS: Glöm ej att redovisa dina delberäkningar som har lett till ditt svar! För beräkningsuppgifterna:

Läs mer

Tentamen Finansiering (2FE253) Lördagen den 21 mars 2015, kl. 09:00-13:00

Tentamen Finansiering (2FE253) Lördagen den 21 mars 2015, kl. 09:00-13:00 Tentamen Finansiering (2FE253) Lördagen den 21 mars 2015, kl. 09:00-13:00 Skrivtid: 4 timmar (kl. 09:00 13:00) Hjälpmedel: Kalkylator och kursens formelblad. OBS! Endast formler som står med på formelbladet

Läs mer

TENTAMEN. Finansiell Planering 7,5 poäng Lönsamhetsanalys & Finansiering 7,5 poäng Lönsamhetsanalys & Finansiering för fatighetsmäklare7,5 poäng

TENTAMEN. Finansiell Planering 7,5 poäng Lönsamhetsanalys & Finansiering 7,5 poäng Lönsamhetsanalys & Finansiering för fatighetsmäklare7,5 poäng HÖGSKOLAN I BORÅS Institutionen Handelsoch IT-högskolan (HIT) TENTAMEN Finansiell Planering 7,5 poäng Lönsamhetsanalys & Finansiering 7,5 poäng Lönsamhetsanalys & Finansiering för fatighetsmäklare7,5 poäng

Läs mer

Del 16 Kapitalskyddade. placeringar

Del 16 Kapitalskyddade. placeringar Del 16 Kapitalskyddade placeringar Innehåll Kapitalskyddade placeringar... 3 Obligationer... 3 Prissättning av obligationer... 3 Optioner... 4 De fyra positionerna... 4 Konstruktion av en kapitalskyddad

Läs mer

LÖSNINGSFÖRLAG 2010-10-27

LÖSNINGSFÖRLAG 2010-10-27 Linköpings universitet 100928 IEI/Nek Bo Sjö LÖSNINGSFÖRLAG 2010-10-27 Tentamen 2010-10-01, kl. 08:00-13:00 Finansiell ekonomi, 7,5Hp Affärsjuridiska programmet (730G32) Skrivningen består av 4 uppgifter

Läs mer

OMTENTAMEN. Finansiell Planering 7,5 poäng Lönsamhetsanalys & Finansiering för fatighetsmäklare7,5 poäng

OMTENTAMEN. Finansiell Planering 7,5 poäng Lönsamhetsanalys & Finansiering för fatighetsmäklare7,5 poäng HÖGSKOLAN I BORÅS Institutionen Handelsoch IT-högskolan (HIT) OMTENTAMEN Finansiell Planering 7,5 poäng Lönsamhetsanalys & Finansiering för fatighetsmäklare7,5 poäng 2014-03-29 kl 09.30-14.30 Hjälpmedel:

Läs mer

Ytterligare övningsfrågor finansiell ekonomi NEKA53

Ytterligare övningsfrågor finansiell ekonomi NEKA53 Ytterligare övningsfrågor finansiell ekonomi NEKA53 Modul 2: Pengars tidsvärde, icke arbitrage, och vad vi menar med finansiell risk. Fråga 1: Enkel och effektiv ränta a) Antag att den enkla årsräntan

Läs mer

Tentamen Finansiering (2FE253) Tisdagen den 29 september 2015, kl. 14:00-18:00

Tentamen Finansiering (2FE253) Tisdagen den 29 september 2015, kl. 14:00-18:00 Tentamen Finansiering (2FE253) Tisdagen den 29 september 2015, kl. 14:00-18:00 Skrivtid: 4 timmar (kl. 14:00 18:00) Hjälpmedel: Kalkylator och kursens formelblad. OBS! Endast formler som står med på formelbladet

Läs mer

Del 3 Utdelningar. Strukturakademin

Del 3 Utdelningar. Strukturakademin Del 3 Utdelningar Strukturakademin Innehåll 1. Implicita tillgångar 2. Vad är utdelningar? 3. Hur påverkar utdelningar optioner? 4. Utdelningar och Forwards 5. Prognostisera utdelningar 6. Implicita utdelningar

Läs mer

räntebevis Högre avkastning än räntesparande Lägre marknadsrisk än aktiesparande

räntebevis Högre avkastning än räntesparande Lägre marknadsrisk än aktiesparande räntebevis Högre avkastning än räntesparande Lägre marknadsrisk än aktiesparande räntebevis Dagens historiskt låga räntenivåer ger mycket låg avkastning i ett traditionellt räntesparande såsom räntefonder

Läs mer

Del 14 Kreditlänkade placeringar

Del 14 Kreditlänkade placeringar Del 14 Kreditlänkade placeringar Srukturinvest Fondkommission 1 Innehåll 1. Obligationsmarknaden 2. Företagsobligationer 3. Risken i obligationer 4. Aktier eller obligationer? 5. Avkastningen från kreditmarknaden

Läs mer

Tentamen Finansiering (2FE253) Fredagen den 20 februari 2015, kl. 08:00-12:00

Tentamen Finansiering (2FE253) Fredagen den 20 februari 2015, kl. 08:00-12:00 Tentamen Finansiering (2FE253) Fredagen den 20 februari 2015, kl. 08:00-12:00 Skrivtid: 4 timmar (kl. 08:00 12:00) Hjälpmedel: Kalkylator och kursens formelblad. OBS! Endast formler som står med på formelbladet

Läs mer

Fördjupning i företagsobligationer

Fördjupning i företagsobligationer Fördjupning i företagsobligationer VAD ÄR EN FÖRETAGSOBLIGATION? Om författaren TOM ANDERSSON HAR JOBBAT INOM FINANSBRANSCHEN SEDAN 1994 MED FOKUS PÅ FÖRETAGSOBLIGATIONER SEDAN 2008 MED ETT FÖRFLUTET som

Läs mer

Statistiska definitioner för penning- och obligationsmarknaden (FI)

Statistiska definitioner för penning- och obligationsmarknaden (FI) Statistiska definitioner för penning- och obligationsmarknaden (FI) DNR 2011-568-AFS Källa: Sveriges riksbank, Bank for International settlements (BIS), Europeiska Kommissionen och NASDAQ OMX. SELMArapporteringen

Läs mer

Marknadsföringsmaterial oktober 2014. Nyhet! Valutabevis. Låt dina pengar upptäcka världen

Marknadsföringsmaterial oktober 2014. Nyhet! Valutabevis. Låt dina pengar upptäcka världen Marknadsföringsmaterial oktober 2014 Nyhet! Valutabevis Låt dina pengar upptäcka världen I dag är marknadsräntorna låga och det är svårt att hitta placeringar som ger en hög ränta, med regelbundna ränteutbetalningar.

Läs mer

Förvaltning av guld- och valutareserven

Förvaltning av guld- och valutareserven Förvaltning av guld- och valutareserven Innehåll Riksbankens mål och syftet med guld- och valutareserven Vad innebär förvaltningsuppdraget? Guldreserven Valutareserven Styrande regelverk Riksbankens guld-

Läs mer

Tentamen Finansiering (2FE253) Lördagen den 7 november 2015, kl. 09:00-13:00

Tentamen Finansiering (2FE253) Lördagen den 7 november 2015, kl. 09:00-13:00 Tentamen Finansiering (2FE253) Lördagen den 7 november 2015, kl. 09:00-13:00 Skrivtid: 4 timmar (kl. 09:00 13:00) Hjälpmedel: Kalkylator och kursens formelblad. OBS! Endast formler som står med på formelbladet

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET MATEMATISKA INSTITUTIONEN Avd. för Matematisk statistik Thomas Höglund FINANSMATEMATIK I. ÖVNINGAR TILL DAG 3.

STOCKHOLMS UNIVERSITET MATEMATISKA INSTITUTIONEN Avd. för Matematisk statistik Thomas Höglund FINANSMATEMATIK I. ÖVNINGAR TILL DAG 3. STOCKHOLMS UNIVERSITET MATEMATISKA INSTITUTIONEN Avd. för Matematisk statistik Thomas Höglund FINANSMATEMATIK I. ÖVNINGAR TILL DAG 2. Luenberger: 2:1-5, 9, 11, 12. Övning 1. Du lånar 200000 kr i en bank

Läs mer

Del 6 Valutor. Strukturakademin

Del 6 Valutor. Strukturakademin Del 6 Valutor Strukturakademin Innehåll 1. Strukturerade produkter och valutor 2. Hur påverkar valutor? 3. Metoder att hantera valutor 4. Quanto Valutaskyddad 5. Composite Icke valutaskyddad 6. Lokal Icke

Läs mer

1. DEPÅAVGIFTER OCH AVGIFTER FÖR REALTIDSKURSER

1. DEPÅAVGIFTER OCH AVGIFTER FÖR REALTIDSKURSER PRISLISTA 1. DEPÅAVGIFTER OCH AVGIFTER FÖR REALTIDSKURSER CMC Markets tar inte ut några depåavgifter och alla realtidskurser och orderdjup på våra instrument är helt kostnadsfria. Kontotyp Depåavgift Realtidskurser

Läs mer

LÖSNINGSFÖRSLAG Tentamen Finansiering I (FÖ3006) 22/2 2013

LÖSNINGSFÖRSLAG Tentamen Finansiering I (FÖ3006) 22/2 2013 LÖSNINGSFÖRSLAG Tentamen Finansiering I (FÖ006) 22/2 20 Hjälpmedel: Räknare samt formler på sidan. Betyg: G = p, VG = 9 p Maxpoäng 25 p OBS: Glöm ej att redovisa dina delberäkningar som har lett till ditt

Läs mer

Föreläsning 2 Växelkurser

Föreläsning 2 Växelkurser Föreläsning Växelkurser Denna föreläsning baseras på kapitlet om Växelkurser, räntepariteten och köpkraftspariteten i Stabiliseringspolitik i små öppna ekonomier. Definition av växelkurser En växelkurs

Läs mer

Tentamen Finansiering (2FE253) Lördagen den 2 april 2016

Tentamen Finansiering (2FE253) Lördagen den 2 april 2016 Tentamen Finansiering (2FE253) Lördagen den 2 april 2016 Skrivtid: 4 timmar (kl. 09:00 13:00) Hjälpmedel: Kalkylator och kursens formelblad. OBS! Endast formler som står med på formelbladet får programmeras

Läs mer

AID:... LÖSNINGSFÖRSLAG TENTA 2013-05-03. Aktiedelen, uppdaterad 2014-04-30

AID:... LÖSNINGSFÖRSLAG TENTA 2013-05-03. Aktiedelen, uppdaterad 2014-04-30 LÖSNINGSFÖRSLAG TENTA 013-05-03. Aktiedelen, udaterad 014-04-30 Ugift 1 (4x0.5 = oäng) Definiera kortfattat följande begre a) Beta värde b) Security Market Line c) Duration d) EAR Se lärobok, oweroints.

Läs mer

Strukturakademin Strukturinvest Fondkommission FIGUR 1. Utdelning. Återinvesterade utdelningar Ej återinvesterade utdelningar

Strukturakademin Strukturinvest Fondkommission FIGUR 1. Utdelning. Återinvesterade utdelningar Ej återinvesterade utdelningar Del 3 Utdelningar Innehåll Implicita tillgångar... 3 Vad är utdelningar?... 3 Hur påverkar utdelningar optioner?... 3 Utdelningar och forwards... 3 Prognostisera utdelningar... 4 Implicita utdelningar...

Läs mer

1. FLACK RÄNTA Med flack ränta ska vi här mena att räntan är densamma oavsett bindningstid

1. FLACK RÄNTA Med flack ränta ska vi här mena att räntan är densamma oavsett bindningstid STOCKHOLMS UNIVERSITET MATEMATISKA INSTITUTIONEN Avd. för Matematisk statistik Thomas Höglund Version 02 10 25. RÄNTA 1. FLACK RÄNTA Med flack ränta ska vi här mena att räntan är densamma oavsett bindningstid

Läs mer

Tentamen Finansiering (2FE253) Lördagen den 8 november 2014, kl. 09:00-13:00

Tentamen Finansiering (2FE253) Lördagen den 8 november 2014, kl. 09:00-13:00 Tentamen Finansiering (2FE253) Lördagen den 8 november 2014, kl. 09:00-13:00 Skrivtid: 4 timmar (kl. 09:00 13:00) Hjälpmedel: Kalkylator och kursens formelblad OBS! Endast formler som står med på formelbladet

Läs mer

Direktionen fastställer Investeringspolicy för guld- och valutareserven i enlighet med bilaga.

Direktionen fastställer Investeringspolicy för guld- och valutareserven i enlighet med bilaga. Bilaga E1 Direktionens protokoll 160316 8 Beslutsunderlag DATUM: 2016-03-11 AVDELNING: Avdelningen för marknader (AFM) HANDLÄGGARE: Christian Alexandersson, Emelie Bagelius, Fredrik Omberg HANTERINGSKLASS

Läs mer

Rubicon. Vår syn på marknaderna. September 2018

Rubicon. Vår syn på marknaderna. September 2018 Rubicon Vår syn på marknaderna September 2018 Rubicon är en absolutavkastande strategi som investerar globalt i likvida tillgångar inom aktier, obligationer och valutor. Den förvaltas av ett mycket erfaret

Läs mer

BNP PARIBAS EDUCATED TRADING

BNP PARIBAS EDUCATED TRADING UNLIMITED TURBOS En investering i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Unlimited turbos är högriskplaceringar och det är därför

Läs mer

Finansiella risker 1

Finansiella risker 1 Finansiella risker 1 Koncernen Finansieringsrisk Högst 35 % av den totala externa låneskulden får förfalla inom kommande 12 månader. Risk? 9 000 8 000 7 000 35% 6 000 5 000 4 000 3 000 4 336 3 336 3 998

Läs mer

TENTAMEN. Finansiell Planering 7,5 poäng

TENTAMEN. Finansiell Planering 7,5 poäng HÖGSKOLAN I BORÅS Institutionen Handelsoch IT-högskolan (HIT) TENTAMEN Finansiell Planering 7,5 poäng 2014-10-29 kl 09.00-14.00 Hjälpmedel: Miniräknare Max poäng: 40 Väl godkänt: 30 Godkänt: 20 OBS! För

Läs mer

SAMMANFATTNING AV SUMMARY OF

SAMMANFATTNING AV SUMMARY OF Detta dokument är en enkel sammanfattning i syfte att ge en första orientering av investeringsvillkoren. Fullständiga villkor erhålles genom att registera sin e- postadress på ansökningssidan för FastForward

Läs mer

Börshandlade certifikat 1:1

Börshandlade certifikat 1:1 Börshandlade certifikat 1:1 1:1-certifikat passar dig som tror att en viss tillgång eller marknad ska stiga i värde. 1:1-certifikat passar både för kortsiktiga och långsiktiga investeringar. 1:1-certifikat

Läs mer

FINANSRAPPORT. Alingsås Kommunkoncern

FINANSRAPPORT. Alingsås Kommunkoncern FINANSRAPPORT Alingsås Kommunkoncern 218731 Sammanfattning Översikt Upplåning Lån (kr) Derivat ränteswappar (kr) Genomsnittsränta Genomsnittsränta (inkl ränteswappar) Lånemarginal mot Stibor 3m Genomsnittlig

Läs mer

Föreläsning 3. Kapitalmarknaden, Utrikeshandeln och valutan. Nationalekonomi VT 2010 Maria Jakobsson

Föreläsning 3. Kapitalmarknaden, Utrikeshandeln och valutan. Nationalekonomi VT 2010 Maria Jakobsson Föreläsning 3 Kapitalmarknaden, Utrikeshandeln och valutan 1 Idag! Kapitalmarknaden " Vad är kapitalmarknaden, vad är dess syfte? " Vad handlas på kapitalmarknaden? " Hur fungerar den?! Utrikeshandel och

Läs mer

Valutabevis. Låt dina pengar upptäcka världen!

Valutabevis. Låt dina pengar upptäcka världen! Valutabevis Låt dina pengar upptäcka världen! Valutabevis Låt dina pengar upptäcka världen! Reporäntan i dag: 0 % Så här fungerar valutabevis Löptid på cirka två år Nominellt belopp 10 000 kr/post Fyra

Läs mer

Investeringsbedömning

Investeringsbedömning Investeringsbedömning 27/2 2013 Martin Abrahamson Doktorand UU Föreläsningen avhandlar Genomgång av Grundläggande begrepp och metoder NPV och jämförbara tekniker Payback Internränta/Internal Rate of Return

Läs mer

FINANSRAPPORT. Region Jämtland Härjedalen

FINANSRAPPORT. Region Jämtland Härjedalen FINANSRAPPORT Region Jämtland Härjedalen Sammanfattning Översikt Upplåning Lån (kr) Derivat ränteswappar (kr) Genomsnittsränta Genomsnittsränta (inkl ränteswappar) Lånemarginal mot Stibor 3m Genomsnittlig

Läs mer

Läs mer om hur du kan dra nytta av Deutsche Asset & Wealth Management s SEK-valutasäkrade andelsklasser.

Läs mer om hur du kan dra nytta av Deutsche Asset & Wealth Management s SEK-valutasäkrade andelsklasser. Marknadsföringsmaterial En del produkter från Deutsche AWM är inte tillgängliga i vissa områden och regioner beroende på lokala regulatoriska restriktioner och krav. Gateway to SEK. Läs mer om hur du kan

Läs mer

FINANSRAPPORT. Alingsås Kommunkoncern

FINANSRAPPORT. Alingsås Kommunkoncern FINANSRAPPORT Alingsås Kommunkoncern Sammanfattning Översikt Upplåning Lån (kr) Derivat ränteswappar (kr) Genomsnittsränta Genomsnittsränta (inkl ränteswappar) Lånemarginal mot Stibor 3m Genomsnittlig

Läs mer

Warranter En investering med hävstångseffekt

Warranter En investering med hävstångseffekt Warranter En investering med hävstångseffekt Investerarprofil ÄR WARRANTER RÄTT TYP AV INVESTERING FÖR DIG? Innan du bestämmer dig för att investera i warranter bör du fundera över vilken risk du är beredd

Läs mer

CMC Markets tar inte ut några depåavgifter och alla realtidskurser och orderdjup på våra instrument är helt kostnadsfria.

CMC Markets tar inte ut några depåavgifter och alla realtidskurser och orderdjup på våra instrument är helt kostnadsfria. PRISLISTA 1. DEPÅAVGIFTER OCH AVGIFTER FÖR REALTIDSKURSER CMC Markets tar inte ut några depåavgifter och alla realtidskurser och orderdjup på våra instrument är helt kostnadsfria. Depåavgift Standardkonto

Läs mer

Immigration Bank. Bank - General. Bank - Opening a bank account. Can I withdraw money in [country] without paying fees?

Immigration Bank. Bank - General. Bank - Opening a bank account. Can I withdraw money in [country] without paying fees? - General Can I withdraw money in [country] without paying fees? Kan jag ta ut pengar i [land] utan att behöva betala extra avgifter? Asking whether there are commission fees when you withdraw money in

Läs mer

AID:... Uppgift 1 (2 poäng) Definiera kortfattat följande begrepp. a) IRR b) APR c) Going concern d) APV. Lösningsförslag: Se Lärobok och/alt Google.

AID:... Uppgift 1 (2 poäng) Definiera kortfattat följande begrepp. a) IRR b) APR c) Going concern d) APV. Lösningsförslag: Se Lärobok och/alt Google. Notera att det är lösningsförslag. Inga utförliga lösningar till triviala definitioner och inga utvecklade svar på essä-typ frågor. Och, att kursen undervisas lite olika år från år. År 2013 mera från Kap

Läs mer

Tentamen Finansiering (2FE253) Onsdagen den 17 februari 2016, kl. 08:00-12:00

Tentamen Finansiering (2FE253) Onsdagen den 17 februari 2016, kl. 08:00-12:00 Tentamen Finansiering (2FE253) Onsdagen den 17 februari 2016, kl. 08:00-12:00 Skrivtid: 4 timmar (kl. 08:00 12:00) Hjälpmedel: Kalkylator och kursens formelblad. OBS! Endast formler som står med på formelbladet

Läs mer

Del 17 Optionens lösenpris

Del 17 Optionens lösenpris Del 17 Optionens lösenpris Innehåll Optioner... 3 Optionens lösenkurs... 3 At the money... 3 In the money... 3 Out of the money... 4 Priset... 4 Kapitalskyddet... 5 Sammanfattning... 6 Strukturerade placeringar

Läs mer

TENTAMEN. Finansiell Planering 7,5 poäng

TENTAMEN. Finansiell Planering 7,5 poäng 0 HÖGSKOLAN I BORÅS Sektionen Företagsekonomi och Textil Management TENTAMEN Finansiell Planering 7,5 poäng 28 maj 2015 kl 14.00-19.00 Hjälpmedel: Miniräknare Max poäng: 40 Väl godkänt: 30 Godkänt: 20

Läs mer

FOND MÅTTLIG UTAN FOKUS PÅ FINLAND Portföljöversikt

FOND MÅTTLIG UTAN FOKUS PÅ FINLAND Portföljöversikt 12/2014 3/2015 6/2015 9/2015 12/2015 3/2016 6/2016 9/2016 12/2016 3/2017 6/2017 9/2017 12/2017 3/2018 6/2018 9/2018 12/2018 3/2019 ALLOKERING AV TILLGÅNGSSLAGEN portfölje Neutralvikt Aktieplaceringar 30,1

Läs mer

Internationell Ekonomi

Internationell Ekonomi Internationell Ekonomi Den internationella valutamarknaden är ett nätverk av banker, mäklare och valutahandlare runt om i världen Viktigaste marknaderna finns i London, New York, Zürich, Frankfurt, Tokyo,

Läs mer

Placeringsalternativ kopplat till tre strategier på G10 ländernas valutor

Placeringsalternativ kopplat till tre strategier på G10 ländernas valutor www.handelsbanken.se/mega Strategiobligation SHB FX 1164 Placeringsalternativ kopplat till tre strategier på G10 ländernas valutor Strategierna har avkastat 14,5 procent per år sedan år 2000 Låg korrelation

Läs mer

Makrokommentar. Januari 2014

Makrokommentar. Januari 2014 Makrokommentar Januari 2014 Negativ inledning på året Året fick en dålig start för aktiemarknaderna världen över. Framför allt var det börserna på tillväxtmarknaderna som föll men även USA och Europa backade.

Läs mer

Avdelningen för kapitalförvaltning (KAP) Marcus Larsson ÖPPEN. Förvaltning av guld- och valutareserven 2013

Avdelningen för kapitalförvaltning (KAP) Marcus Larsson ÖPPEN. Förvaltning av guld- och valutareserven 2013 Protokollsbilaga A Direktionens protokoll 121206, 5 Beslut DATUM: 2012-12-06 AVDELNING: HANDLÄGGARE: HANTERINGSKLASS Avdelningen för kapitalförvaltning (KAP) Marcus Larsson ÖPPEN SVERIGES RIKSBANK SE-103

Läs mer

Del 13 Andrahandsmarknaden

Del 13 Andrahandsmarknaden Del 13 Andrahandsmarknaden Strukturakademin Strukturakademin Srukturinvest Fondkommission 1 Innehåll 1. Produktens värde på slutdagen 2. Produktens värde under löptiden 3. Köp- och säljspread 4. Obligationspriset

Läs mer

Pressmeddelande. Riksbankens undersökning av omsättningen på den svenska valuta och derivatmarknaden 9 OKTOBER 2001 NR 64

Pressmeddelande. Riksbankens undersökning av omsättningen på den svenska valuta och derivatmarknaden 9 OKTOBER 2001 NR 64 Pressmeddelande 9 OKTOBER 2001 NR 64 Riksbankens undersökning av omsättningen på den svenska valuta och derivatmarknaden Riksbanken har genomfört en undersökning av omsättningen på den svenska valuta-

Läs mer

FOND BALANSERAD UTAN FOKUS PÅ FINLAND Portföljöversikt

FOND BALANSERAD UTAN FOKUS PÅ FINLAND Portföljöversikt 12/2014 3/2015 6/2015 9/2015 12/2015 3/2016 6/2016 9/2016 12/2016 3/2017 6/2017 9/2017 12/2017 3/2018 6/2018 9/2018 12/2018 FOND BALANSERAD UTAN FOKUS PÅ FINLAND ALLOKERING AV TILLGÅNGSSLAGEN portfölje

Läs mer

PROFIL MÅTTLIG Portföljöversikt

PROFIL MÅTTLIG Portföljöversikt 5/2007 2/2008 11/2008 8/2009 5/2010 2/2011 11/2011 8/2012 5/2013 2/2014 11/2014 8/2015 5/2016 2/2017 11/2017 8/2018 5/2019 ALLOKERING AV TILLGÅNGSSLAGEN portfölje Neutralvikt Aktieplaceringar 24,4 % 25

Läs mer

Tentamen Finansiering (2FE253) Onsdagen den 28 september 2016

Tentamen Finansiering (2FE253) Onsdagen den 28 september 2016 Tentamen Finansiering (2FE253) Onsdagen den 28 september 2016 Skrivtid: 4 timmar (kl. 14:00 18:00) Hjälpmedel: Kalkylator och kursens formelblad. OBS! Endast formler som står med på formelbladet får programmeras

Läs mer

ALLOKERING MÅTTLIG GLOBAL Portföljöversikt

ALLOKERING MÅTTLIG GLOBAL Portföljöversikt 10/2014 1/2015 4/2015 7/2015 10/2015 1/2016 4/2016 7/2016 10/2016 1/2017 4/2017 7/2017 10/2017 1/2018 4/2018 7/2018 10/2018 ALLOKERING MÅTTLIG GLOBAL ALLOKERING AV TILLGÅNGSSLAGEN portfölje Neutralvikt

Läs mer

30 december 2011 C. STATSSKULD. Statsskuld. Statens skuld inkl. vidareutlåning och penningmarknadstillgångar

30 december 2011 C. STATSSKULD. Statsskuld. Statens skuld inkl. vidareutlåning och penningmarknadstillgångar 3 december 11 Statsskuld från föregående månad Utestående belopp, kr A. Nominellt belopp, inkl. penningmarknadstillgångar 58 357 518 353 1 626 318 989 Upplupen inflationskompensation Valutakurseffekter

Läs mer

Tentamen Finansiering (2FE253) Lördagen den 19 november 2016

Tentamen Finansiering (2FE253) Lördagen den 19 november 2016 Tentamen Finansiering (2FE253) Lördagen den 19 november 2016 Skrivtid: 4 timmar (kl. 09:00 13:00) Hjälpmedel: Kalkylator och kursens formelblad. OBS! Endast formler som står med på formelbladet får programmeras

Läs mer

31 januari 2012 C. STATSSKULD. Statsskuld. Statens skuld inkl. vidareutlåning och penningmarknadstillgångar

31 januari 2012 C. STATSSKULD. Statsskuld. Statens skuld inkl. vidareutlåning och penningmarknadstillgångar 31 januari 212 Statsskuld från föregående månad Utestående belopp, kr A. Nominellt belopp, inkl. penningmarknadstillgångar 7 848 341 18 1 8 474 66 169 Upplupen inflationskompensation Valutakurseffekter

Läs mer

Bilaga 1 till Underlag för Standard för pensionsprognoser

Bilaga 1 till Underlag för Standard för pensionsprognoser Bilaga 1 2012-10-17 1 (5) Pensionsadministrationsavdelningen Håkan Tobiasson Bilaga 1 till Underlag för Standard för pensionsprognoser Utgångspunkter för avkastningsantagande Det finns flera tungt vägande

Läs mer

Riksgälden. Aktiesparkväll Uppsala 28 april 2009. Paul Pedersen Henrik Frizell

Riksgälden. Aktiesparkväll Uppsala 28 april 2009. Paul Pedersen Henrik Frizell Riksgälden Aktiesparkväll Uppsala 28 april 2009 Paul Pedersen Henrik Frizell Riksgäldens uppgifter Förvalta statsskulden till så låg kostnad som möjligt med beaktande av risken Ge statliga garantier och

Läs mer

FOND BALANSERAD Portföljöversikt

FOND BALANSERAD Portföljöversikt 8/2010 2/2011 8/2011 2/2012 8/2012 2/2013 8/2013 2/2014 8/2014 2/2015 8/2015 2/2016 8/2016 2/2017 8/2017 2/2018 8/2018 FOND BALANSERAD ALLOKERING AV TILLGÅNGSSLAGEN portfölje Neutralvikt Aktieplaceringar

Läs mer

Modern kapitalförvaltning kundanpassning med flexibla lösningar

Modern kapitalförvaltning kundanpassning med flexibla lösningar Modern kapitalförvaltning kundanpassning med flexibla lösningar (Från Effektivt Kapital, Vinell m.fl. Norstedts förlag 2005) Ju rikare en finansmarknad är på oberoende tillgångar, desto större är möjligheterna

Läs mer

Tentamen på grundkurserna EC1201 och EC1202: Makroteori med tillämpningar, 15 högskolepoäng, lördagen den 13 februari 2010 kl 9-14.

Tentamen på grundkurserna EC1201 och EC1202: Makroteori med tillämpningar, 15 högskolepoäng, lördagen den 13 februari 2010 kl 9-14. STOCKHOLMS UNIVERSITET Nationalekonomiska institutionen Mats Persson Tentamen på grundkurserna EC1201 och EC1202: Makroteori med tillämpningar, 15 högskolepoäng, lördagen den 13 februari 2010 kl 9-14.

Läs mer

-4,6% Startdatum Jämförelseindex. Rådgivare 56,3%

-4,6% Startdatum Jämförelseindex. Rådgivare 56,3% US Balanserad 2 1 1 allmän global konjunkturosäkerhet. Den makroekonomiska statistiken har åter varit en aning svagare för samtliga större regioner och pekat mot en global avmattning. Marknadens focus

Läs mer

Säkerhetslista Appendix 12 (Senast uppdaterad den 22:a oktober, 2010)

Säkerhetslista Appendix 12 (Senast uppdaterad den 22:a oktober, 2010) Säkerhetslista Appendix 12 (Senast uppdaterad den 22:a oktober, 2010) Allmänna villkor 1) Egendom som inte är speciellt angiven i Appendix 12 eller Appendix 12a värderas till noll. 2) Den andel av en godkänd

Läs mer

Swedbanks Bear-certifikat valutor x 15 tjäna pengar vid nedgång

Swedbanks Bear-certifikat valutor x 15 tjäna pengar vid nedgång Swedbanks Bear-certifikat valutor x tjäna pengar vid nedgång Tror du att marknaden kommer falla, dvs att någon av valutorna EUR, GBP, JPY eller USD kommer att försvagas mot SEK? Då kan Swedbanks Bear-certifikat

Läs mer

VÄSENTLIG INFORMATION AVSEENDE CERTIFIKAT MINI FUTURE SHORT

VÄSENTLIG INFORMATION AVSEENDE CERTIFIKAT MINI FUTURE SHORT VÄSENTLIG INFORMATION AVSEENDE CERTIFIKAT MINI FUTURE SHORT Hur ska jag använda detta dokument? Detta dokument förser dig med information om väsentliga egenskaper och risker för en investering i Certifikat

Läs mer

Del 9 Råvaror. Strukturakademin. Strukturakademin. Strukturinvest Fondkommission

Del 9 Råvaror. Strukturakademin. Strukturakademin. Strukturinvest Fondkommission Del 9 Råvaror 1 Innehåll 1. Att investera i råvaror 2. Uppkomsten av en organiserad marknad 3. Råvarumarknadens aktörer 4. Vad styr råvarupriserna? 5. Handel med råvaror 6. Spotmarknaden och terminsmarknaden

Läs mer

Riktlinjer Allmänt Rapportens innehåll Identifikatortyp. ISIN CUSIP SEDOL OTHER Identifikator.

Riktlinjer Allmänt Rapportens innehåll Identifikatortyp. ISIN CUSIP SEDOL OTHER Identifikator. Riktlinjer Från och med 2014-05-31 1(5) Riktlinjer för rapportering av värdepappersemissioner giltiga från och med 2014-05-31 I Riksbankens författningssamling, RBFS 2012:1 ges riktlinjer om vilken typ

Läs mer

Plain Capital ArdenX 515602-5388

Plain Capital ArdenX 515602-5388 Halvårsredogörelse för Plain Capital ArdenX Perioden 2014-01-01-2014-06-30 Plain Capital ArdenX 1 Bäste andelsägare, Första halvåret av 2014 har bjudit på en generell uppvärdering av världens aktiemarknader.

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om försäkringsföretags val av räntesats för att

Läs mer

Ekonomisk styrning Delkurs Finansiering

Ekonomisk styrning Delkurs Finansiering konomisk styrning elkurs Finansiering Föreläsning 8-9 Kapitalstruktur BMA: Kap. 17-19 Jonas Råsbrant jonas.rasbrant@indek.kth.se Föreläsningarnas innehåll Företags finansieringskällor Mätning av företagets

Läs mer

Information om Valutaoptioner Här kan du läsa om valutaoptioner, som kan handlas genom Danske Bank.

Information om Valutaoptioner Här kan du läsa om valutaoptioner, som kan handlas genom Danske Bank. Information om Valutaoptioner Här kan du läsa om valutaoptioner, som kan handlas genom Danske Bank. AN OTC TRANSACTION WITH DANSKE BANK AS COUNTERPARTY. VAD ÄR EN VALUTAOPTION? När du handlar med valutaoptioner

Läs mer

PROFIL TILLVÄXT Portföljöversikt

PROFIL TILLVÄXT Portföljöversikt 3/2005 12/2005 9/2006 6/2007 3/2008 12/2008 9/2009 6/2010 3/2011 12/2011 9/2012 6/2013 3/2014 12/2014 9/2015 6/2016 3/2017 12/2017 9/2018 6/2019 ALLOKERING AV TILLGÅNGSSLAGEN portfölje Neutralvikt Aktieplaceringar

Läs mer

så här läser du ditt värdebesked

så här läser du ditt värdebesked så här läser du ditt värdebesked Notera att samtliga redovisade poster/värden i värdebeskedet endast utgör illustration och således är fiktiva. försäkringsinformation och försättsblad INVESTMENT REPORT

Läs mer

Del 15 Avkastningsberäkning

Del 15 Avkastningsberäkning Del 15 Avkastningsberäkning 1 Innehåll 1. Framtida förväntat pris 2. Price return 3. Total Return 5. Excess Return 6. Övriga alternativ 7. Avslutande ord 2 I del 15 går vi igenom olika möjliga alternativ

Läs mer

Webbregistrering pa kurs och termin

Webbregistrering pa kurs och termin Webbregistrering pa kurs och termin 1. Du loggar in på www.kth.se via den personliga menyn Under fliken Kurser och under fliken Program finns på höger sida en länk till Studieöversiktssidan. På den sidan

Läs mer

PROFIL MÅTTLIG Portföljöversikt

PROFIL MÅTTLIG Portföljöversikt 5/2007 2/2008 11/2008 8/2009 5/2010 2/2011 11/2011 8/2012 5/2013 2/2014 11/2014 8/2015 5/2016 2/2017 11/2017 8/2018 PROFIL MÅTTLIG ALLOKERING AV TILLGÅNGSSLAGEN portfölje Neutralvikt Aktieplaceringar 30,3

Läs mer

PROFIL BALANSERAD Portföljöversikt

PROFIL BALANSERAD Portföljöversikt 9/2005 6/2006 3/2007 12/2007 9/2008 6/2009 3/2010 12/2010 9/2011 6/2012 3/2013 12/2013 9/2014 6/2015 3/2016 12/2016 9/2017 6/2018 3/2019 ALLOKERING AV TILLGÅNGSSLAGEN portfölje Neutralvikt Aktieplaceringar

Läs mer

Information om Valutaränteswappar Här kan du läsa om valutaränteswappar som handlas som en OTC-transaktion med Danske bank som motpart.

Information om Valutaränteswappar Här kan du läsa om valutaränteswappar som handlas som en OTC-transaktion med Danske bank som motpart. Information om Valutaränteswappar Här kan du läsa om valutaränteswappar som handlas som en OTC-transaktion med Danske bank som motpart. N OTC TRNSCTION WITH DNSKE NK S COUNTERPRTY. VD ÄR EN VLUTRÄNTESWP?

Läs mer

Förvaltarkommentar svenska räntor Q3 2014

Förvaltarkommentar svenska räntor Q3 2014 Förvaltarkommentar svenska räntor Q3 2014 Summering Q3 2014 Företagsobligationer Under det tredje kvartalet har vi sett en tydlig divergens i företagsobligationer. Investment Grade har fortsatt givit god

Läs mer

Ekonomisk styrning Delkurs Finansiering

Ekonomisk styrning Delkurs Finansiering Ekonomisk styrning Delkurs Finansiering Föreläsning 6 Introduktion till portföljteorin BMA: Kap. 7-8 Jonas Råsbrant jonas.rasbrant@indek.kth.se Föreläsningens innehåll Historisk avkastning för finansiella

Läs mer