Moderna fasadmaterial

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Moderna fasadmaterial"

Transkript

1 Moderna fasadmaterial Byggnadsvårdsråd från Stockholms stadsmuseum Under rekordåren, perioden , introducerades många nya fasadmaterial i Sverige; betongelement, olika sorters fiberskivor och plåt. Men mer traditionella material som puts, tegel och trä fortsatte att vara det vanligaste, inte minst i Stockholm. Vid underhåll och renovering av den tidens bebyggelse är det viktigt att ta hänsyn till den ursprungliga karaktären, när det gäller utformning, material och färger oavsett om huset byggdes med fasader i tegel eller betong. Ofta räcker det med rengöring och vanligt underhåll för att husen skall upplevas som de gjorde när de var nya. Genom hela perioden fortsatte det ganska låga lamellhuset att vara den vanligaste hustypen. Detta område ligger i Vårberg, och har en ovanlig utformning, med djupt indragna socklar som gör att husen verkar sväva en bit ovan marken. Foto Göran Fredriksson. Skivhusen i Bredäng uppfördes i början av 1960-talet i en tidstypisk arkitektur med vitputsade byggnadskroppar som skulle kontrastera mot landskapets grönska. Husen i Bredäng byggdes på rekordtid här introducerades många nya byggmetoder. Foto Göran Fredriksson.

2 Material och teknik Traditionellt och industriellt byggande Under efterkrigstiden bedrev byggindustrin ett intensivt utvecklingsarbete. Byggherrar och arkitekter ville gå från hantverk till industriell massproduktion, bygga snabbare, billigare och med mindre arbetskraft. Man såg detta som ett sätt att både pressa ned hyrorna och skapa bättre boendemiljöer. Nya material och metoder Under 1960-talet introducerades en hel rad nya material och Tvåvåningshus i södra Tensta. Att bygga tätt och lågt istället för högt och glest blev vanligare åren kring Foto Göran Fredriksson. metoder som t.ex. betongelement, skivmaterial och lättmetallplåt. Rationella byggmetoder gjorde det möjligt att uppföra lika många hus som tidigare, men med färre byggnadsarbetare. Men man fortsatte också att bygga på traditionellt sätt. Fasadtegel och puts förblev vanligare än betongelementfasader, skivmaterial och plåt. Även om många byggprojekt nu blev riktigt stora, framförallt i storstäderna, byggdes de flesta bostäderna i grupper om tio hus eller mindre. Det traditionella lamellhuset, limpan, i två fyra våningar förblev den vanligaste byggnadstypen. Loftgångarna, som blev vanligare under 1960-talets andra hälft, användes ofta som medvetna grafi ska element i fasaderna. Det kan delvis ses som ett exempel på brutalismens infl ytande. Här ett område i norra Rinkeby. Foto Göran Fredriksson. Flerbostadshusens arkitektur Arkitekturen under rekordåren är mer varierad än vad man kan tro. Åtskilligt var mycket modernt, utan några referenser till klassisk arkitektur eller folkligt byggande. Byggnadernas volymer betonades, husen blev till lådor med platta tak och släta fasader. Ofta utformade man mötena mellan byggnadsdelarna och med mark och tak på ett skarpt och oväntat sätt, utan

3 övergångar som lister eller foder. Genom att betona upprepningen av delar som fönster, balkonger o.s.v. fick man mönstereffekter, som kunde förstärkas av horisontala eller vertikala band med korrugerad plåt eller skivmaterial. En trend inom arkitekturen under 1960-talet var den s.k. brutalismen, en strömning där materialens egna uttryck, t.ex. rå ofärgad betong, sågs som en estetisk poäng i sig, och där man gärna öppet redovisade konstruktioner och tekniska installationer. Denna arkitekturströmning fick aldrig samma genomslag i Sverige som utomlands, men enstaka exempel på starkt brutalistiskt influerad arkitektur finns även i Stockholmsområdet. vara olika på gavlar och långsidor. Långsidorna kunde vara enbart klimatskyddande, utförda i lättare material, samtidigt som gavlarna var bärande och platsgjutna i betong. Kulörer Under periodens tidigare del är det byggnadsmaterialens egna färger som dominerar; tegelrött, putsgrått o.s.v. Färgskalan var ganska begränsad, ljusa grå och gråvita färger var vanligast. Under 1960-talets lopp blev färgskalan ofta dovare, i mustigt grått eller brunt. I slutet av decenniet och under 1970-talet introducerades även kraftiga färger som mustigt rött eller rödbrunt eller till och med grönt, orange, gult och blått. Färgsättningarna kunde vara mycket medvetet och raffinerat utförda, utifrån platsens egna förutsättningar. Detaljerna viktiga Den ofta ganska sparsmakade arkitekturen gjorde detaljerna desto viktigare. Ofta står de lite mer udda materialen i takomfattningar, i fönstrens fyllningar och bröstningar för viktiga delar av husens uttryck. Dessa detaljer är viktigt att bevara. Gammalt formspråk lever kvar Förvånansvärt många hus fick en lågmäld utformning med rötter i och 50-talens folkhemsarkitektur, med sadeltak, burspråk och utanpåliggande balkonger och med omsorgsfull detaljering kring entréer. Detta var kanske särskilt vanligt i Stockholm. Lokala variationer var vanliga. Tegel, gärna rödbrunt och hårdbränt, var vanligast i Skåne. Puts dominerar i Stockholm, medan man i Göteborg gärna använde sig av nya fabrikstillverkade fasadmaterial. Konstruktioner, material När det gäller ytterväggarnas konstruktion så var det i Sverige som helhet inte betong som dominerade, utan träväggar med regelkonstruktion. I Stockholm fortsatte lättbetong, i form av murade block eller stavar, att vara vanligast. Ytterväggar i betongelement förekommer. Ofta lät man konstruktionerna På 1970-talet blev kraftigare kulörer vanliga. I Akalla färgsattes bebyggelsen enligt ett noga uttänkt mönster; de höga husen som kan ses på långt håll fi ck kraftigare kulörer, medan den lägre bebyggelsen ofta gavs ljusa färger. Foto Göran Fredriksson. Ofta levde 1950-talets arkitekturideal kvar även i rekordårens hus, som här i Sätra. Foto Göran Fredriksson.

4 Underhåll och renovering Fasaderna från rekordåren är ofta påfallande välbevarade. På det stora hela är detta husbestånd i mer eller mindre ursprungsskick. Den vanligaste fasadförändringen är ommålning av putsade hus eller målning av hus med betongelementfasader. Vanliga skador Även om husen kan ha stora kvaliteter när det gäller utförande och material, så innebar den ökande industrialiseringen att en del av den äldre bebyggelsens kvaliteter övergavs. Det hantverksmässiga kunnandet när det gäller materialbehandling och möten mellan byggnadsdelar ersattes ofta av oprövade material och metoder. Detta kan idag ha gett upphov till problem som är viktiga att känna till. Skadebilden varierar beroende på typen av fasadmaterial. Fuktskador, mögel och algtillväxt kan drabba fasader i trä eller betongelement. Putsade fasader kan ha drabbats av putsavfall, kanske beroende på läckande eller trasiga stuprör, eller på trasiga stammar i anslutning till badrum. Lättbetongväggar kan ha fått sprickor på grund av att foglimmet som håller blocken eller stavarna på plats är så starkt att inga naturliga rörelser tillåts. Plåt kan ha fått stötskador, skivmaterialen kan vara spruckna. Husen fick vid uppförandet ofta ljust grå fasader som idag har blivit mörkgrå eller gråbruna p. g. a. nedsmutsning. Rekordårens arkitektur hade ofta en så pass sparsmakad karaktär att ytorna har åldrats snabbare och kräver ett mer regelbundet underhåll för att inte upplevas som slitna. Toleransen för skavanker, smuts och missfärgningar är helt enkelt lägre än på äldre hus, där arkitekturens variationer delvis döljer åldrandet. De lite starkare färgerna på fasaderna från periodens senare del tål smuts och åldrande bättre det finns till exempel spritputsade, kraftigt färgade, fasader från talet som knappt har förändrats alls. Tidens mer kraftiga färgsättningar, som brunt eller rött, är dock inte särskilt gångbara i en tid av nyfunktionalistiska stilideal där vita eller ljusgula fasader ses som normen. Ovarsamma och varsamma förändringar Man har ofta velat göra rekordårens bostadshus mer varierade än vad de var från början. Detta strider alltid mot den ursprungliga arkitektoniska utformningen och ger dessutom sällan önskat resultat. Det går inte att göra brokig sörgårdsidyll av miljonprogrammets bebyggelse. Åtgärder som syftar till att göra hus och områden mer levande genom tillägg med burspråk, branta takfall, inglasningar o.s.v., riskerar ofta bara att ge ett oroligt och tillfälligt intryck. Ofta har man i efterhand velat liva upp fasaderna genom ommålning i glada färger, som här i Skärholmen. Foto Göran Fredriksson.

5 Däremot kan man genom varsam upprustning till nyskick få positiva effekter utan att arkitekturen ändras. Åtgärder av sådan, mer varsam, art är dessutom nästan alltid billigare än mer omfattande åtgärder. Generella råd När man överväger renoveringar av rekordårens bebyggelse är det viktigt att man utgår från det aktuella huset och dess karaktär, annars riskerar man att karaktärsdragen går förlorade. Det går inte att applicera en schablonlösning och det finns nästan alltid lokala variationer som måste beaktas. Ta reda på hur byggnaden egentligen ser ut, hur materialbehandlingen är, hur mötena mellan olika byggnadsdelar ter sig och vilka ursprungskulörerna var. Ibland finns de ursprungliga färgkoderna tillgängliga på Stadsbyggnadskontorets arkiv, eller hos byggherren. Tänk på att bostadsområdena är byggda som helheter. Vid förändringar av en byggnad bör man ta hänsyn till husen runtomkring, som byggdes samtidigt med samma utformning. Den allra bästa lösningen är normalt underhåll, och varsam upprustning. Husens arkitektoniska och kulturhistoriska värden bevaras, samtidigt som åtgärderna blir förhållandevis billiga. Om det finns tekniska brister i en byggnadsdel åtgärdas detta genom att den ursprungliga funktionen och utseendet återställs. Alla lite större åtgärder bör vara reversibla, d.v.s. möjliga att i framtiden återställa. Reparera fasaderna istället för att byta materialet. Tvätta och laga där det behövs. Överväg först i andra hand omfärgning i ursprungskulörerna. Anlita en antikvarie Ett bra underlag inför renovering är en antikvarisk förundersökning utförd av en byggnadsantikvarie. Detta hus i Tensta förändrades fullständigt på 1980-talet i tidens postmodernistiska arkitektur. Den ursprungligen vita byggnaden med krattade betongelement har idag sadeltak, tegelfasader och stora burspråk. Foto Göran Fredriksson. Förundersökningen innehåller en analys av områdets och byggnadens kvalitéer och kulturhistoriska värden. Antikvarien kan fastställa ursprungliga färger, utföranden Varsamt? Detta område i Tensta tilläggsisolerades 2006, fi ck nytt takfall, nya livliga fasadfärger, nya entréer och nya balkongfronter. Foto Göran Fredriksson.

6 och material för att sedan ge förslag på vilka förändringar som kan genomföras. Materialkompletteringar Ett problem när man ska renovera fasader från denna tid är att de ursprungliga materialen inte längre tillverkas. Men idag finns det förvånansvärt många nya material och produkter som kan användas vid underhåll och utbyte av detaljer på rekordårens hus. Dessa nya material och delar bör så långt som möjligt överensstämma med originalen till sin utformning. Ska man genomföra förändringar i ett lite större område med likadana hus öppnar sig möjligheten att nyproducera ursprungliga material och delar, med god ekonomi. Det går alltså i Vid tilläggsisolering förändras alltid husens proportioner. Här ett skivhus i Bredäng som tilläggsisolerades tidigt, redan på 1970-talet. Fönstren låg ursprungligen i liv med fasaden, idag är de djupt indragna. Foto Göran Fredriksson. regel att behålla den ursprungliga utformningen vid renoveringar eller fasadförändringar utan att det behöver bli dyrare. Tilläggisolering Byggnaderna uppfördes under en tid då kraven på värmeisolering och energiförbrukning inte var lika stränga som idag. Problemen har ofta lösts genom tilläggs isolering. Tilläggsisolering förändrar alltid arkitekturen, och är svårt att återställa. Är det möjligt att åtgärda problem med dålig isolerförmåga och energiförluster utan tilläggsisolering? Kanske tätning av fogar räcker, eller rentav bara särskilda åtgärder vid fönster eller balkonger. En för hög energiförbrukning kan ibland åtgärdas genom intrimning av mekanisk ventilation. Om man väljer att tilläggs isolera måste det ske på ett sätt som är så skonsamt som möjligt mot byggnaden och dess arkitektur. De nya fasaderna måste få färg och struktur som överensstämmer med den ursprungliga utformningen. Isoleringen måste göras så tunn som möjligt, och man bör flytta ut byggnadens fönster i det nya fasadlivet. Vid tilläggsisolering av fasader av plåtkassetter, olika skivmaterial eller paneler finns idag tekniska lösningar för att behålla fasadernas karaktär i färg och material. Putsfasader är svårare, men även där kan man idag i hög grad behålla en del av den ursprungliga karaktären. Betongelementfasader är svårast, där förändrar tilläggsisolering alltid fasadernas materialkaraktär och indelning. Eftersom det oftast är gavellägenheterna som har störst problem med kallras och dåligt inomhusklimat kan man överväga att bara tilläggsisolera gavlarna.

7 Puts Putsade fasader på en konstruktion av lättbetong var under 1960-talet ett mycket vanligt fasadmaterial, i huvudstaden det dominerande. Under det sena 1950-talet hade den grövre spriputsen generellt ersatts av den släta, starka och glittrande ädelputsen med inblandning av marmorkross eller glimmer. Mot slutet av 1960-talet återkommer spritputsen, men nu vanligen i kraftigare kulörer. Underhåll och renovering av putsfasader Där omputsning krävs bör det ske med en puts som har samma innehåll, struktur och kulörer som den ursprungliga. Många 1960-talshus putsades ursprungligen i genomfärgad ädelputs ( ofta Terrasit) med inblandning av marmor kross eller glimmer. Ädelputsfasader är enastående hållbara och tåliga, och inblandningen av gnistrande sten ger dessutom ytorna stora estetiska kvaliteter som helt försvinner vid omfärgning. Ädelputs tillverkas Närbild på glimmande ädelputs i Bredäng. Foto Göran Fredriksson. fortfarande och det kan därför vara ett bra alternativ vid renoveringsarbeten. Vid rätt utförande kommer fasaden få en lång livslängd. Se till att den nya putsen har glimmer eller marmorkross med samma storlek som den ursprungliga. Dagens ädelputs har ofta avsevärt mindre kornstorlek på det gnistrande inslaget, vilket gör att det estetiska uttrycket kan bli annorlunda talshus i Akalla; ett exempel på tidens kraftigare färger. Foto Göran Fredriksson. Omfärgning Kraftigt nedsmutsade fasader kan vara svåra att rengöra. Putsskador kanske inte är av sådan allvarlig art att en omputsning krävs. Då kan man överväga en omfärgning i ursprungskulörerna. Dessa kan ganska enkelt fastställas av en byggnadsantikvarie eller en putseller färgkonsult. Ibland finns även de ursprungliga färgkoderna tillgäng liga på Stadsbyggnadskontorets arkiv, eller hos byggherren. Milda pastellfärger, eller hårda vita kulörer förekom aldrig på och 70-talen och är därför mycket olämpligt på tidens byggnader. Här kan man tillägga att ommålade fasadytor i puts generellt sett drar åt sig mer smuts än innan så att husen redan om tio år är lika smutsiga igen. Detta kan vara ett skäl till att i första hand överväga rengöring. Ytterligare ett skäl är att ädelputsfasadernas glittrande inslag försvinner vid ommålning. Skivhus i Bredäng med vertikala mörkgrå band som skapar ett grafi skt mönster över fasaden. Överst bred takomfattning i korrugerad plåt som har blekts kraftigt; ursprungligen var plåten mörkgrå, nästan svart. Foto Göran Fredriksson.

8 Tegel Under perioden byggdes nära en tredjedel av alla flerbostadshus i landet med tegelfasader, även om den siffran är lägre i Stockholms kommun. Fasadteglet användes ofta i kombination med andra material vid fönster eller tak, t.ex. trä, plåt eller asbestcementskivor. En annan vanlig kombination var att husgavlarna kläddes in med tegel och långsidorna i betongelement eller trä och 70-talens tegelfasader var sällan bärande. Istället bestod de nästan alltid av skalmurar med en halvsten tjockt beklädnadstegel som fästes in i bakomliggande material med Gult tegel var vanligt förekommande. Bild från Vårberg. Foto Göran Fredriksson. rostfria kramlor. Konstruktionen bakom tegelytorna kunde t.ex. bestå av träreglar med isolering av lättbetong eller gjutna betongskivor. Det förekom även att man gav fabrikstillverkade betongelement en yttre yta av tegel. Vanligen murades fasaderna i s.k. löpförband med bara stenarnas långsidor vända utåt, även om olika former av mönstermurning med halvstenar kunde förekomma. Fogarna var i regel ljusa och släta, indragna fogar är mindre vanligt. Teglet under denna period var oftast jämnare bränt än tidigare, här gjordes inga försök att dölja den maskinella framställningen. Hårdbränt rött tegel var vanligast, ljusare rött tegel förekommer mest på 1970-talet. Under perioden introducerades även den vita eller ljusgrå kalksandstenen, mexiteglet, framställd i teglets format och uppförd på samma sätt. Skivhus i Vårberg med tidstypiskt mörkt tegel och kontrasterande grön plåt. Foto Göran Fredriksson. Underhåll och renovering av fasadtegel Tegel är ett tåligt material som har hållit sig bra genom åren. Ett förekommande problem är dock frostsprängning som kan ha uppstått när trasiga stuprör eller hängrännor låtit vatten tränga in i fasaden. På fasader med beklädnadstegel kan de bärande metallkramlorna vara uttjänta. Kalla tegelväggar kan bli växtplatser för lavar och alger. När man ersätter skadat tegel är det viktigt att man tar sig tid att välja tegelstenar i samma dimensioner och i samma kulörton som de ursprungliga. Nutida rött tegel är till exempel ofta ljusare, mindre hårdbränt, än det som användes på 1970-talet och tidigare. Kalksandsten finns fortfarande på marknaden, men kan i vissa fall ha en klarare vit färg än de ursprungliga stenarna, varför det även här är viktigt att vara noggrann vid kulörvalet.

9 Trä På 1970-talet blev det vanligt att klä in hela eller delar av fasaderna med trä, framförallt på lägre bebyggelse som två-trevåningshus. Flera varianter förekom. Hade husen regelväggar kunde de kläs med platsbyggd träpanel. En annan variant var fabrikstillverkade sandwichelement med yta av spontad träpanel. Den platsbyggda fasaden bestod ofta av lockpanel. För att skapa arkitektonisk variation varierades panelens riktning och dimensioner på samma fasad. Exempelvis kunde själva fasadytan vara klädd med liggande, normalbred, panel, med kontrasterande smalare, stående, panel mellan fönstren. Det förekom även att trä användes som fyllningar och bröstningar vid fönster och balkonger på fasader i betongelement, tegel eller puts. Tidstypiska färgställningar på denna bebyggelse är brunt och svart, ofta laserat eller impregneringsbehandlat. Vanliga kombinationer var också brunt/blått och brunt/grönt utfört i lasyr. På 1970-talet förekom ofta ganska traditionella färgställningar, rött med vita eller svarta snickerier, gult och vitt o.s.v. Underhåll och renovering av träfasader Beroende på virkeskvalitet, på panelens placering (t.ex. om den går ända ner till mark) och på konstruktionen kan träfasader från denna period vara känsliga för rötskador o.s.v. Eftersom det nästan alltid rörde sig om lockpanel, eller annan panel med dimensioner som fortfarande är vanliga är det lätt att reparera eller ersätta skadade partier. Fasader i träpanel från rekordåren har ofta i efterhand målats om i modernare, ljusa färger. Om fasaderna ursprungligen var målade kan man måla om dem i de gamla färgerna som bättre stämmer överens med husens arkitektoniska utformning. Var husen från början impregneringsbehandlade ter det sig svårare att återställa fasaderna. Då kan man överväga att klä om fasaderna i ny träpanel, med samma utformning som den ursprungliga och med samma ytbehandling. Låghus i Akalla med fasader i röd- och vitmålad träpanel. Göran Fredriksson. Mörkbrunbetsat trä var mycket vanligt som kontrasterande material, i t.ex. balkonger och takomfattningar. Denna byggnad fi nns i Tensta och har fasader i ett av tidens favoritmaterial, mexiteglet. Göran Fredriksson.

10 Asbestcement (eternit) Asbestcementskivan eternit har använts som fasad- eller takmaterial i mer än 100 år, framförallt på landsbygdsbebyggelse och på landsbygdens tak. På flerbostadshus blev materialet vanligt först under och 60-talen och nu började man använda eternit även i städerna. Eternit valdes ofta för att det liksom plåt betraktades som ett mer eller mindre underhållsfritt material. På 1970-talet kom det första asbestlarmet. Flera personer som hade arbetat med tillverkning fick lungcancer och andningsbe- Underhåll och renovering av asbestcement Asbestcement är inte hälsovådligt när det sitter kvar på sin plats. Även om det är fullt möjligt att måla skivorna med akrylharts eller latexfärg är det bästa att bara högtryckstvätta. Med tanke på dammrisken bör skivorna inte blästras eller borstas. Skivorna har ibland visat sig vara sköra och de kan skadas av mekanisk påverkan eller till och med av frost. Plattor som sitter på utsatta ställen knäcks lätt, och på kalla eternitfasader kan lavar och alger växa. Slagregn kan tränga in i fogarna mellan skivorna, och om fukten sedan inte avdunstar kan bakomliggande vägg mättas med vatten med fuktskador som följd. Fasadskivor åldras, eternit kan mörkna. Man får från fall till fall avgöra om detta är en naturlig patina som man kan leva med eller om man anser sig behöva förnya fasaderna. Ska materialet hanteras eller tas bort krävs att arbetet utförs av fackfolk med särskild skyddsutrustning. Man kan ersätta asbestcementen med fibercementskivor i samma utförande. Fibercementskivor, som inte har inblandning av asbest, tillverkas och saluförs idag. Fibercement är alkaliskt, vilket har den fördelen att mögeltillväxt motverkas. När det gäller skivmaterial som eternit bör man noga överväga om man vill byta enskilsvär förbjöds tillverkningen av eternit i Sverige. Under perioden användes asbestcementplattorna på regelfasader, gärna i kombination med andra material, tegel, puts o.s.v. Skivorna placerades ofta mellan eller under fönster för att skapa markerade fönsterband. Plattorna kunde även förekomma som omfattningar kring takfoten, som ett alternativ till de vanligare takomfattningarna i plåt. Grå asbestcementskivor fortsatte att vara det vanliga men även blå, gröna, gula o.s.v. plattor förekom. Ytan kunde vara slät eller vågformad, obehandlad eller lackerad. I Stockholm användes eterniten oftast som material för t.ex. fönsterbröstningar, balkongfronter o.s.v. eller som här i Sätra som takomfattning. Foto Göran Fredriksson. Sinuskorrugerad eternit vid taket på en byggnad i Vårberg. Foto Göran Fredriksson.

11 da skadade skivor, eller förnya hela fasaderna. Byte av enskilda skivor är ur bevarandeaspekt att föredra, på så sätt sparar man så mycket som möjligt av originalmaterialet. Plåt Låga hus i Akalla med fasader i röd trapetskorrugerad plåt, som kompletterats med vit träpanel. Byggnaderna var tänkta att uppföras helt i trä men tidens brandskyddsregler medförde att materialet ändrades vid uppförandet. Foto Göran Fredriksson. Även plåt förekom som fasadmaterial på bostadshus under efterkrigstiden, och blev allt vanligare under och 70-talet. Liksom när det gäller asbestcement handlar det ofta om inklädnad av vissa fasadpartier, mellan eller under fönster, som markeringar av trapphus, som breda takomfattningar. Det vanligaste plåtmaterialet var aluminium, lackerad eller eloxerad, men även stålplåt och vid enstaka tillfällen kunde kopparplåt förekomma. Plåten var sinus- eller trapetskorrugerad, men släta eller reliefmönstrade plåtkassetter förekom också. Färgen valdes oftast för att komplettera övrig fasadkulör, eller kontrastera mot den. På och 60-talen hittar man exempelvis ofta ljusa putsfasader med mörkare plåtpartier eller tegelfasader med inslag av vit plåt talets mustigare putsfärger kontrasterades ofta med ljus plåt. Utvecklingen mot större kulörstyrka påverkade även fasadplåten, under 1960-talets lopp började grön eller blå plåt förekomma, på 1970-talet även gul, blå, orange eller brun. Enstaka bostadsområden uppfördes med hela fasader i korrugerad plåt, då vanligen i träpanelimiterande stil och färgval, och ofta kombinerat med träpartier i avvikande kulör. Underhåll och renovering av plåt Fasadplåten kan ha blekts under årens lopp, och färgerna blivit mer dämpade. Färgförändringen kan bero på nedsmutsning, vilket gör att tvättning kan vara ett enkelt sätt att återfå något av den ursprungliga kulören. Plåt kan lämpa sig för ommålning. Plåtkulören valdes oftast med omsorg, så det är viktigt att ta hänsyn till den ursprungliga färgställningen vid målningsarbeten. Plåt är vidare ett mycket stötkänsligt material, något som kanske syns bäst på fasadernas nedre delar. Fasadplåt tillverkas fortfarande i en mängd utföranden och färgställningar, varför det kan löna sig att noga undersöka marknaden innan man väljer den plåt som passar bäst på det aktuella huset. Orange slätplåt i ett fönsterparti, 1970-tal. Bilden är från Akalla. Foto Göran Fredriksson. Betongelement Fasader i fabrikstillverkade betongelement har ofta fått symbolisera miljonprogrammet. Sanningen är dock att endast cirka 15 % av bostäderna från perioden uppfördes i hus med betongelementfasader. Tegel eller puts fortsatte att vara det vanligaste materialet. I Stockholms kommun är andelen betongelementfasader ännu lägre. Det typiska miljonprogramshuset i huvudstaden är putsat.

12 Man har också ofta sett betongelementfasader som en enda, bokstavligt talat, grå massa. Även det är en sanning med modifikation. Det fanns under och 70-talen en hel rad olika betongelementvarianter, som tillverkades och användes av olika byggfirmor och byggherrar. Olika typer Det fanns två grundtyper av fasadelement i betong; icke bärande och bärande. Icke bärande betongelement hängdes helt enkelt på byggnadens stomme som ett rent klimatskydd. Bärande element var en del av husens konstruktion och bar alltså ovanliggande bjälklag. Ytterligare en uppdelning var mellan sandwichelement, beklädnadselement och enkelelement. Sandwichelement, som kunde vara bärande eller icke bärande, levererades fixa och färdiga från fabriken och bestod av inre och yttre skivor med isolering mellan. Beklädnadselement hade alltid en bärande inre skiva. När den monterats på fasaden satte man på en separat ytterskiva med isolering. Enkelelement bestod bara av en yttre skiva som monterades utanpå platsbyggda fasadkonstruktioner av träreglar eller betong. Betongelementens storlek varierade beroende på vilken typ de tillhörde och vilket material de tillverkades i. Bärande fasadelement var ofta rumsstora och kunde väga upp till åtta ton. Icke bärande element kunde vara mindre till storleken och var ofta utförda i lättbetong. Utformning Det karaktäristiska för betongelementfasader är elementskarvarnas rutmönster. Fogarna gjordes ibland helt medvetet med mörka eller Hus i Sätra med fasader i ljusa, icke bärande, element som kontrasteras mot tegelgavlar och takomfattningar i eternit. Foto Göran Fredriksson. Närbild på betongelement med yta av frilagd ballast i sjörullad dansk småsten. Foto Göran Fredriksson. ljusa färger som kontrasterade, eller kompletterade, elementens färger. Översta elementet är ofta av särskilt slag, ibland med öppningar för ventiler. Betongelementens yta var helt färdig från fabriken, endast tätning av fogarna utfördes på byggarbetsplatsen. Vanligen bearbetades elementytorna vid tillverkningen för att skapa olika uttryck. Den ännu våta betongen kunde få mönster genom räffling, krattning eller kvastning. Element tillverkade på detta sätt var vanligen grå, d.v.s. ofärgade, även om kraftigare färger började förekomma på 1970-talet, rött, brunt, orange o.s.v. En annan metod brukar kallas för frilagd ballast, där ett lager sten göts in i ytan för att sedan spolas eller blästras fram. Denna sten kunde antingen bestå av kross (ofta marmor) eller av sjörullad småsten. Stenens egen färg gav tillsammans med den infärgade cementen elementen sin färg; grått, ljusgrått, vitt, gråbrunt, brunrött. Även element med frilagd ballastyta kunde gjutas mot mönstrade formar så att man fick en reliefverkan.

13 Grovt krattade, icke bärande sandwichelement. Byggnaden står i nordöstra Rinkeby, och kan ses som ett exempel på tidens intresse för den råa betongens eget uttryck. Foto Göran Fredriksson. Underhåll och renovering av betongelement Fogar Betongelementens känsliga punkt är fogarna, som kan vara otäta och suga in fukt. Under förutsättning att skarvarna är täta har elementen dock oftast klarat sig bra under årens lopp. Ett annat problem är att elementfogarna ofta innehöll det giftiga materialet PCB, vilket dock förbjöds Om det inte redan är gjort måste all PCB saneras av fackfolk. Där fogarna är en del av fasadutformningen är det viktigt att låta de nya fogarna ha samma kulör som de ursprungliga. Fogarna bildar ett grafi skt mönster på dessa fasader i Tensta. Det är rena beklädnadselement utan någon bärande funktion. Foto Göran Fredriksson. att förebygga och reparera betongskador, och det finns företag som åtar sig sådana jobb. Men det är svårt att helt stoppa de kemiska förändringarna i materialet. Detta är ett skäl till att det är viktigt att vara ute i god tid för att kunna underhålla fasader med obehandlad betong i ytan. Man kan använda sig av någon storts skydd för betongelementfasader, t.ex. s.k. hydrofobering. Algpåväxt, nedsmutsning Om betongelementen eller betongytorna är kalla kan tillväxt av alger eller mossa uppstå. Betongelementen, framförallt de ljusare, kan ha blivit smutsiga och vara i behov av rengöring. Rör det sig om fasader med frilagd ballast är rengöring inte ett problem eftersom materialet är ganska tåligt. Fasader med ofärgad eller infärgad betong är känsligare, men även de kan tåla att tvättas. Vanlig hetvattentvätt har använts för att rengöra betongelement, med mycket goda resultat. Omålad betong en raritet Idag är det en raritet med omålade betongelement eftersom de flesta elementfasader har målats även om de i övrigt är välbevarade. Ett skäl har varit att det är svårt att få lagningar att smälta in i den omålade ytan. Dessa målade betongelement blir dock snabbare smutsiga igen och kan alltså kräva mer periodiskt underhåll än de omålade. Betongelement med frilagd ballast som målas över får dessutom ett helt nytt arkitektoniskt uttryck och går inte att återställa. Vittring Vissa typer av betongelementfasader är känsliga för frostsprängning eller kemiska förändringar, s.k. karbonatisering, vilket gör att armeringen friläggs och börjar rosta. Sådana skador är oftast möjliga att reparera, varefter man gärna kan impregnera elementen. Det finns etablerade metoder för Släta rödrosa enkelelement i Vårberg. Notera de smala svarta fogarna som nästan gör att fasaden liknar en tegelmur. Foto Göran Fredriksson.

14 Fasader i bärande sandwichelement, södra Tensta. Husen uppfördes med byggfi rman Ohlsson & Skarnes helt industriella byggsystem S 66, som i Stockholm framförallt användes av Familjebostäder och HSB. Foto Göran Fredriksson talets betongelement fi ck ofta kraftigare färger. Punkthus i Akalla, uppförda av HSB enligt Ohlsson & Skarne-metoden. Foto Göran Fredriksson. Tilläggsisolering Tilläggsisolering av betongelementfasader förekommer. Vissa av 1960-talets fasadelement kan ha inbyggda klimatproblem, med kallras och värmeförluster som följd, inte minst på gavlar. En vanlig åtgärd är att man utanpå ny isolering klär fasaderna med skivmaterial som sedan putsas. Problemet är att detta medför att det ursprungliga fasaduttrycket, materialkaraktären och indelningen helt förändras och åtgärden bör därför undvikas. slarvigt parkerade cyklar, backande bilar o.s.v. Men det handlade ofta även om en omsorg om innevånarnas närmiljö något som flitigt diskuterades i tidens arkitekturdebatt. Det var, ansåg man, husens bottenvåningar som i första hand upplevdes av de boende, det var där behovet av arkitektonisk variation var störst. Särskilt ville man markera husens entrépartier, exempelvis med omfattningar i kakel, glaserat tegel eller tegel, ibland särskilt formgivna för Del av bottenvåning på ett skivhus i Bredäng; formgjuten betong med räffelmönster, glasbetong och plåt. Byggnaden uppfördes av en mindre byggmästare. Ofta var det dessa som använde sig av de mer annorlunda materialen och detaljerna. Foto Göran Fredriksson. det specifika huset eller bostadsområdet. Formgjuten betong i olika former förekom även på socklar, liksom på stödmurar och andra delar av utemiljöerna och på parkeringsanläggningar. Material i bottenvåningar, formgjuten betong Under och 70-talen förekom det, liksom tidigare, att bottenvåningarnas material avvek från resten av fasaden. Husens bottenvåningar kunde kläs med t.ex. formgjuten betong, glasbetong eller olika typer av puts. Det fanns både praktiska och estetiska skäl till detta. Många av materialen tålde bättre det dagliga slitage och stötar som fasaderna närmast mark kan drabbas av; skadegörelse, Indragen bottenvåning i Skärholmen med fasad i tegel. Foto Göran Fredriksson.

15 Underhåll och renovering De avvikande materialen i husens bottenvåningar har ofta åldrats mycket väl den goda kvaliteten har borgat för att de vanligen är kvar i sitt ursprungsskick. Där så inte är fallet bör man återanvända befintliga delar, som sedan kompletteras med nytt material som ligger så nära ursprungsutformningen som möjligt. Formgjuten betong har en särskild problematik. Ytlig armering, eller betong av sämre kvalitet, kan ha orsakat karbonatisering och materialavfall. Kall betong kan ha blivit växtplats för alger och mossa. I första hand bör man även här sträva efter att rengöra, samt lappa och laga. Först därefter kan man överväga ommålning, som helt förändrar den levande betongytan. Betongpartierna formgöts ofta efter individuellt tillverkade gjutformar av trä, ibland med särskilda mönster. Ska man laga eller gjuta om formsatt betong bör man alltså vara noggrann med att ge den nya ytan samma mönster som tidigare, och se till att betongsammansättningen har samma kulör. Bygglov/Bygganmälan Vid fasadändringar skall bygglov sökas för allt annat än rena underhållsåtgärder, till exempel om du planerar att göra ändringar som innebär att väsentliga delar av fasadernas karaktär ändras. Man ansöker om bygglov hos Stockholms stadsbyggnadskontor. Det var vanligt att man använde sig av en särskild puts i bottenvåningarna, s.k. Vascolit. Denna var mycket hård och erbjöd skydd mot stötskador. Putsen är här kompletterad med glasbetong som ger ljus till förråd och andra utrymmen. Notera dörromfattningen i marmor. Rinkeby. Foto Göran Fredriksson. Läs mer! Björk, Cecilia, Kallstenius, Per. Reppen, Laila, Så byggdes husen Arkitektur, konstruktion och material i våra fl erbostadshus under 100 år. Statens råd för byggnadsforskning. Stockholm Hall, Thomas (red), Rekordåren, en epok i svenskt bostadsbyggande. Malmö Nilsson, Samuelsson (red), Förändra varsamt. Vägledning vid ombyggnader av rekordårens bebyggelse. Riksantikvarieämbetet. Stockholm Reppen, Laila, Vidén, Sonja; Att underhålla bostadsdrömmen. Kvaliteter och möjligheter i fl erbostadshus från Stockholm Roos, Britta, Gelotte, Hanna (red), Hej Bostad, om bostadsbyggande i Storstockholm Länsstyrelsen i Stockholms Län. Stockholm Rörby, Martin (red), En miljon bostäder. Arkitekturmuseets årsbok Stockholm Hammerin, Roger m.fl. Miljonprogrammets bostäder. Att vårda och utveckla Svenska Bostäders bebyggelse från och 1970-talet. Stockholm Länktips Bebyggelseregistret här hittar du information och kulturhistorisk klassifi - cering av ytterstadens bebyggelse och bebyggelsen i city uppförd Faktarummet på Stockholm stadsmuseum I Faktarummet fi nns arkivmaterial av olika slag: inventeringar, äldre fotografi er, referensbibliotek m.m. Tel Stockholmskällan På webbplatsen Stockholmskällan kan du hitta fotografi er, litteraturtips, arkivhandlingar m.m. om Stockholm.

asader RÅD & RIKTLINJER FASADER I VÄSTMANLAND UNDER MODERNISMEN

asader RÅD & RIKTLINJER FASADER I VÄSTMANLAND UNDER MODERNISMEN RÅD & RIKTLINJER FASADER I VÄSTMANLAND UNDER MODERNISMEN asader I Råd och riktlinjer berättas det om de olika byggnadsdelar som är utmärkande för modernismens sammanhållna bebyggelsemiljöer. Genom en skildring

Läs mer

Bilaga F. Riktlinjer för gestaltning, utformning och varsamhet

Bilaga F. Riktlinjer för gestaltning, utformning och varsamhet Bilaga F. Riktlinjer för gestaltning, utformning och varsamhet Byggnader från modernismens och rekordårens byggande uppvisar en variation i utförande, material och kvalitet. Många byggnader är kulturhistoriskt

Läs mer

Tolkning av ursprunglig färgsättning Färgprover i NCS kulörer. Obs! Tryckta färgprover kan avvika från angiven kulör.

Tolkning av ursprunglig färgsättning Färgprover i NCS kulörer. Obs! Tryckta färgprover kan avvika från angiven kulör. Sadeltak: bruna alt röda betongpannor. Platta tak: svart takpapp Fasader, tegel och trä S 2030-Y S 4040-Y90R S 8505-Y20R, trä S 8505-Y20R Den tidsenliga utformningen och färgsättningen är karaktärsfull.

Läs mer

FÄRGER FÖR KALIX EN VÄGVISARE FÖR DIG SOM SKALL MÅLA DITT HUS

FÄRGER FÖR KALIX EN VÄGVISARE FÖR DIG SOM SKALL MÅLA DITT HUS FÄRGER FÖR KALIX EN VÄGVISARE FÖR DIG SOM SKALL MÅLA DITT HUS FÄRGHISTORISK ÖVERBLICK Trä och putsfasader har målats sedan långt tillbaka. Färgurvalet har, på grund av ekonomi och hållbarhetsaspekter,

Läs mer

Tolkning av ursprunglig färgsättning Färgprover i NCS kulörer. Obs! Tryckta färgprover kan avvika från angiven kulör.

Tolkning av ursprunglig färgsättning Färgprover i NCS kulörer. Obs! Tryckta färgprover kan avvika från angiven kulör. Grå betongpannor Gavelspetsar, vindskivor, fönster och dörrar S 2030-Y, tegel S 8505-Y20R S 7020-Y80R, tegel Husgruppen hålls samman av de bruna gavelspetsarna och vindskivorna. För att ge ett mer varierat

Läs mer

950-talet STADSPLANEIDEAL OCH ARKITEKTUR I VÄSTMANLAND UNDER MODERNISMEN

950-talet STADSPLANEIDEAL OCH ARKITEKTUR I VÄSTMANLAND UNDER MODERNISMEN STADSPLANEIDEAL OCH ARKITEKTUR I VÄSTMANLAND UNDER MODERNISMEN 950-talet Temaberättelsen gör nedslag i vår moderna historia med exempel från länets olika kommuner. Tematiskt följer vi intressanta företeelser,

Läs mer

970-talet STADSPLANEIDEAL OCH ARKITEKTUR I VÄSTMANLAND UNDER MODERNISMEN

970-talet STADSPLANEIDEAL OCH ARKITEKTUR I VÄSTMANLAND UNDER MODERNISMEN STADSPLANEIDEAL OCH ARKITEKTUR I VÄSTMANLAND UNDER MODERNISMEN 970-talet Temaberättelsen gör nedslag i vår moderna historia med exempel från länets olika kommuner. Tematiskt följer vi intressanta företeelser,

Läs mer

Tolkning av ursprunglig färgsättning Färgprover i NCS kulörer. Obs! Tryckta färgprover kan avvika från angiven kulör

Tolkning av ursprunglig färgsättning Färgprover i NCS kulörer. Obs! Tryckta färgprover kan avvika från angiven kulör Gråbruna betongpannor på sadeltak, papptäckta plana tak Fasader, tegel Panel, vindskivor, fönster och dörrar S 5040-Y90R S 4030-Y S 8505-Y80R Färgändringar kan godtas dock inte med för stor spridning,

Läs mer

PM Antikvariskt utlåtande DP Furuvägen Anna Carver, byggnadsantikvarie, Sweco.

PM Antikvariskt utlåtande DP Furuvägen Anna Carver, byggnadsantikvarie, Sweco. 2016-03-01 PM Antikvariskt utlåtande DP Furuvägen Anna Carver, byggnadsantikvarie, Sweco. Förslag till planbestämmelser som syftar till att skydda befintlig bebyggelse i kv Sicklaön 125:3, Nacka kommun.

Läs mer

Ovanpå. Inledning. 60 talshuset. Ett examensarbete av Jens Enflo. Arkitekturskolan KTH 2013

Ovanpå. Inledning. 60 talshuset. Ett examensarbete av Jens Enflo. Arkitekturskolan KTH 2013 Ovanpå Ett examensarbete av Jens Enflo Arkitekturskolan KTH 2013 Inledning Att bygga på tak är ett allt vanligare sätt att förtäta befintliga bostadsområden i både inner och ytterstaden. Bristen på mark

Läs mer

Utvändig färgsättning. Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus.

Utvändig färgsättning. Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus. Utvändig färgsättning Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus. Att färgsätta ditt eget hus är en både rolig och utmanande uppgift. Låt processen få ta den tid som krävs. Prova olika förslag och låt

Läs mer

alkonger RÅD & RIKTLINJER BALKONGER I VÄSTMANLAND UNDER MODERNISMEN

alkonger RÅD & RIKTLINJER BALKONGER I VÄSTMANLAND UNDER MODERNISMEN RÅD & RIKTLINJER BALKONGER I VÄSTMANLAND UNDER MODERNISMEN alkonger I Råd och riktlinjer berättas det om de olika byggnadsdelar som är utmärkande för modernismens sammanhållna bebyggelsemiljöer. Genom

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. del av SÖDERBY PARK, Salem 5:29 m.fl. (västra delen) Del 2 Villor väster ANTAGANDEHANDLING 2007-02-05 SALEMS KOMMUN

GESTALTNINGSPROGRAM. del av SÖDERBY PARK, Salem 5:29 m.fl. (västra delen) Del 2 Villor väster ANTAGANDEHANDLING 2007-02-05 SALEMS KOMMUN GESTALTNINGSPROGRAM del av SÖDERBY PARK, Salem 5:29 m.fl. (västra delen) Del 2 Villor väster ANTAGANDEHANDLING 2007-02-05 SALEMS KOMMUN N 2 illustrationsplan över västra Söderby Del 2 villor väster Gestaltningsprogram

Läs mer

med balkonger emellan. Litet skärmtak runt nästan hela huset. K = 2, M = 1. Fint exempel på funkis, mycket viktig för torgmiljön.

med balkonger emellan. Litet skärmtak runt nästan hela huset. K = 2, M = 1. Fint exempel på funkis, mycket viktig för torgmiljön. fastighet: ÖSTEN 1. adress: Lingsgatan 3, Bollhusgatan 8. ålder: 1938. arkitekt / byggm: August Ewe. användning: Affärer, bostäder. antal våningar: 3 Gråmålad puts. Gråmålad puts, mörkare på bottenvåningen.

Läs mer

Komplett stomme till flerbostadshus

Komplett stomme till flerbostadshus Fördelarna med vår stomme Komplett stomme till flerbostadshus...för arkitekten Det är utsidan som räknas. Åtminstone om man vill ha en vacker fasad. Om du bygger med LK Putsvägg får du en helt fogfri fasad.

Läs mer

Solenergi och arkitektur i Malmö stad. Katarina Garre, 2014-12-09

Solenergi och arkitektur i Malmö stad. Katarina Garre, 2014-12-09 Solenergi och arkitektur i Malmö stad Katarina Garre, 2014-12-09 Råd och riktlinjer Solenergi och arkitektur Råd och riktlinjer uppmuntra och inspirera byggherrar att använda sig av solens energi Solenergi

Läs mer

Tolkning av ursprunglig färgsättning Färgprover i NCS kulörer. Obs! Tryckta färgprover kan avvika från angiven kulör.

Tolkning av ursprunglig färgsättning Färgprover i NCS kulörer. Obs! Tryckta färgprover kan avvika från angiven kulör. Fasader Gula betongpannor. Vindskiva i plåt röd lika fönster och mörkt grå. Fönster och S 0530-Y20R S 3502-Y S 0500-N NCS 2010-Y30R NCS 2010-Y30R S 4550-Y90R S 2050-R90B Områdets sammanhållna karaktär

Läs mer

Tolkning av ursprunglig färgsättning Färgprover i NCS kulörer. Obs! Tryckta färgprover kan avvika från angiven kulör. Förslag färgändring utan bygglov

Tolkning av ursprunglig färgsättning Färgprover i NCS kulörer. Obs! Tryckta färgprover kan avvika från angiven kulör. Förslag färgändring utan bygglov och vindskivor Bruna betongpannor och vita vindskivor. Gavelspetsar S 1000-N, kalksandsten S 8505-Y20R, träpartier S 8505-Y20R S 8505-Y20R Varje färgändring i detta intakta och tidstypiska bostadsområde

Läs mer

Bild nr 1, Vy från Lindholmshamnen NCS S 3005-G80Y NCS S 4010-G80Y NCS S 3005-B80G NCS S 5005-B80G

Bild nr 1, Vy från Lindholmshamnen NCS S 3005-G80Y NCS S 4010-G80Y NCS S 3005-B80G NCS S 5005-B80G BRF MASTHUGGET BRF MASTHUGGET N När Du betraktar bostadsområdet från håll ser Du ett grönskande berg i milda, sammanhållna gröngrå-blå kulörer. Befinner Du Dig inne i området sprakar det av liv. Varje

Läs mer

Karaktärsprogram för 70 tals hus i Hörby (Wihlborgsområdet)

Karaktärsprogram för 70 tals hus i Hörby (Wihlborgsområdet) Karaktärsprogram för 70 tals hus i Hörby (Wihlborgsområdet) Knislinge 2018-10-09 Kristine Zetterström Syftet Viktigt att även det förhatliga 70- talet bevaras. Enda området i Hörby Karaktärsprogrammet

Läs mer

Antikvariskt utlåtande angående vindsinredning med mera i fastigheten Fåran 1, Solna

Antikvariskt utlåtande angående vindsinredning med mera i fastigheten Fåran 1, Solna Fastighetsbeteckning: Fåran 1 Namn/Gatuadress: Hagavägen 14, 16 Kommun, Stadsdel: Solna, Norra Hagalund Ärendenr: 2015-05-25 Brf Fåran 1 Sarah Philipson Hagavägen 14 Solna Antikvariskt utlåtande angående

Läs mer

UTVÄNDIG MATERIAL- OCH FÄRGBESKRIVNING

UTVÄNDIG MATERIAL- OCH FÄRGBESKRIVNING UPPDRAG Stockholm Lighthouse SH UPPDRAGSNUMMER 3410387300 STATUS BYGGLOVHANDLING UPPDRAGSLEDARE Christina Turesson KUND JM AB TEKNIKOMRÅDE Arkitektur DATUM REVDATUM 2014-11-04 DEL 4, 5 (STORA RADEN) BYGGNADSDEL

Läs mer

fastighet: TORGMADEN 1. adress: Alegatan 10. ålder: arkitekt / byggm: Karl Erikson. användning: Bostad. antal våningar: 1½ (souterräng).

fastighet: TORGMADEN 1. adress: Alegatan 10. ålder: arkitekt / byggm: Karl Erikson. användning: Bostad. antal våningar: 1½ (souterräng). fastighet: TORGMADEN 1. adress: Alegatan 10. (souterräng). Grå puts. Gult fasadtegel. Valmat sadeltak, 1-kupigt rött tegel. Bruna 1- och 2-lufts fönster. Brun lamelldörr av ädelträ med fönster och kvadratmönster.

Läs mer

fastighet: WENDT 1, hus A. adress: Körlings väg 9. ålder: 1951. arkitekt / byggm: Tage Billgren. användning: Bostäder.

fastighet: WENDT 1, hus A. adress: Körlings väg 9. ålder: 1951. arkitekt / byggm: Tage Billgren. användning: Bostäder. fastighet: WENDT 1, hus A. adress: Körlings väg 9. ålder: 1951. arkitekt / byggm: Tage Billgren. användning: Bostäder. antal våningar: 2 Grågrön sprutputs. Valmat lågt sadeltak, rött 1-kupigt tegel. Ljusgröna

Läs mer

Tolkning av ursprunglig färgsättning Färgprover i NCS kulörer. Obs! Tryckta färgprover kan avvika från angiven kulör.

Tolkning av ursprunglig färgsättning Färgprover i NCS kulörer. Obs! Tryckta färgprover kan avvika från angiven kulör. Röda betongpannor. Vita vindskivor. Fönster S 3030-Y50R S 2030-Y30R Dörrar S 0500-N En större variation i färgsättning av skulle ge ett mer levande helhetsintryck. De bearbetade tegelfasaderna liksom de

Läs mer

Kvarteret Ro dbro. Rödbro

Kvarteret Ro dbro. Rödbro Kvarteret Ro dbro Rödbro Kvarteret Rödbro ingår i området Falu centrum, och ligger som en länk mellan äldre bebyggelse i form av Johanssonska huset, stationsområdet och kvarteret Bergmästaren och det moderna

Läs mer

Årets almanacka. Varma hälsningar från oss på Stadshem

Årets almanacka. Varma hälsningar från oss på Stadshem Almanacka 2016 Årets almanacka Under året som gått har vi använt oss av arkitektens fasadskiss, från när huset ritades, i vår marknadsföring av de bostäder vi förmedlar. Ett samarbete med bebyggelseantikvarier

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. del av SÖDERBY PARK, Salem 5:29 m.fl. (västra delen) Del 1 Söderby torgs allé ANTAGANDEHANDLING 2007-02-05 SALEMS KOMMUN

GESTALTNINGSPROGRAM. del av SÖDERBY PARK, Salem 5:29 m.fl. (västra delen) Del 1 Söderby torgs allé ANTAGANDEHANDLING 2007-02-05 SALEMS KOMMUN GESTALTNINGSPROGRAM del av SÖDERBY PARK, Salem 5:29 m.fl. (västra delen) Del 1 Söderby torgs allé ANTAGANDEHANDLING 2007-02-05 Söderby torgs allé SALEMS KOMMUN N 2 illustrationsplan över VästraSöderby

Läs mer

Tolkning av ursprunglig färgsättning Färgprover i NCS kulörer. Obs! Tryckta färgprover kan avvika från angiven kulör.

Tolkning av ursprunglig färgsättning Färgprover i NCS kulörer. Obs! Tryckta färgprover kan avvika från angiven kulör. Fasader, puts S 0502-Y S 1005-Y20R S 1010-Y10R S 8505-Y80R Kompletterande färgsättning på snickerier upplevs positivt i helhetsmiljön, liksom ljusa fasadputser. Kulörer enligt nedan. Fasader, puts Fönster

Läs mer

Mansardfönster i svart plåt med facett. Avtrappade solbänkar på bottenvåningen mot norr. Ståndränna.

Mansardfönster i svart plåt med facett. Avtrappade solbänkar på bottenvåningen mot norr. Ståndränna. fastighet: FALKEN 3, hus A. adress: Mariagatan 10, Oskarsgatan 20. ålder: 1911. Ombyggt 1950, 1981. arkitekt / byggm: Henrik Nilsson. Bertil Sandin (1950), Kent Ljunggren (1981). användning: Bostäder.

Läs mer

Tolkning av ursprunglig färgsättning Färgprover i NCS kulörer. Obs! Tryckta färgprover kan avvika från angiven kulör.

Tolkning av ursprunglig färgsättning Färgprover i NCS kulörer. Obs! Tryckta färgprover kan avvika från angiven kulör. Fasader, tegel Röda eller svarta betongpannor. Vindskivor, vita alternativt svarta. Vindskivor, fönster, carport och förråd S 2030-Y10R S 3040-Y50R S 4030-Y30R S 0500-N/slamn. Kulören på dörrar kan varieras

Läs mer

Svartmålad puts. Rosa puts, mot gård ljusgrå puts. Mansardtak, svart papp i skiffermönster, på gårdsflygel. BERGMAN N. 2 A från NO

Svartmålad puts. Rosa puts, mot gård ljusgrå puts. Mansardtak, svart papp i skiffermönster, på gårdsflygel. BERGMAN N. 2 A från NO fastighet: BERGMAN NORRA 2, hus A. adress: Regementsgatan 12. ålder: Ombyggt 1918, 1928 (tillbyggnad av gårdsflygel m.m.), 1943, 1946, 1971, 1994. arkitekt / byggm: Henrik Nilsson (1918 och 1928), Berndt

Läs mer

Kulturmiljöstudie Fabriken 7 Samrådshandling Diarienummer: BN 2013/01862

Kulturmiljöstudie Fabriken 7 Samrådshandling Diarienummer: BN 2013/01862 1(6) Kulturmiljöstudie Fabriken 7 Diarienummer: BN 2013/01862 Datum: 2015-08-17 Handläggare: Lars Wendel för fastigheten FABRIKEN inom Centrala stan i Umeå kommun, Västerbottens län Flygfoto taget söderifrån.

Läs mer

RÅD OCH RIKTLINJER VALLDA HEBERG. antagen i BN 2011.12.01

RÅD OCH RIKTLINJER VALLDA HEBERG. antagen i BN 2011.12.01 RÅD OCH RIKTLINJER VALLDA HEBERG antagen i BN 2011.12.01 innehållsförteckning inledning sid 3 när behöver jag bygglov? sid 3 arkitektens vision sid 4 bygga till i vallda heberg? sid 5 tomtavgränsning och

Läs mer

ÖSTRA GREVIE Orienteringskartor VÄSTRA INGELSTAD

ÖSTRA GREVIE Orienteringskartor VÄSTRA INGELSTAD 22 23 21 20 A 20 B 18 19 ÖSTRA GREVIE Orienteringskartor VÄSTRA INGELSTAD , putsade och fönster Vindskivor och dörrar Röda betongpannor S 0500-N fotsinklädnader och uthus S 8505-Y80R S 8505-Y80R S 6030-R

Läs mer

Hus i grupp färgändring utan bygglov HÖLLVIKEN. Information från Stadsbyggnadskontoret i Vellinge kommun, 2003

Hus i grupp färgändring utan bygglov HÖLLVIKEN. Information från Stadsbyggnadskontoret i Vellinge kommun, 2003 Hus i grupp färgändring utan bygglov HÖLLVIKEN Information från Stadsbyggnadskontoret i Vellinge kommun, 2003 Produktion: Carin Johanson, Arkitektur & Film, Malmö Foto: Babett Börner, Lotta Nordén och

Läs mer

Hur man målar. GRÖNA VACKRA HUS så att de blir behagligt gröna.

Hur man målar. GRÖNA VACKRA HUS så att de blir behagligt gröna. Hur man målar GRÖNA VACKRA HUS så att de blir behagligt gröna. De gröna kulörerna sträcker sig över ett mycket stort färgområde. Det finns många gröna kulörer som gör fasader snygga, men inte lika många

Läs mer

ÖSTMAN 1 A från SV. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M) K = 3, M = 3. ÖSTMAN 1 A från SO. ÖSTMAN 1 A från SO BURSPRÅK

ÖSTMAN 1 A från SV. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M) K = 3, M = 3. ÖSTMAN 1 A från SO. ÖSTMAN 1 A från SO BURSPRÅK fastighet: ÖSTMAN 1, hus A. adress: Blekegatan 16, Bruksgatan 31. ålder: 1942. Ombyggt 1988. arkitekt / byggm: Stadsarkitektkontoret Ystad. Börje Johnzon (1988). Grå puts. Gult fasadtegel. Flackt sadeltak,

Läs mer

XESTRE 1 A från V. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 2, M = 2. XESTRE 1 A från S

XESTRE 1 A från V. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 2, M = 2. XESTRE 1 A från S fastighet: XESTRE 1, hus A. adress: Stora Västergatan 37. ålder: Troligen 1700-tal. Ombyggt 1913, 1933. arkitekt / byggm: Henrik Nilsson (1913), Karl Erikson (1933). användning: Bostäder och affärer. antal

Läs mer

Måla träfasad. Skydda och försköna ditt hus

Måla träfasad. Skydda och försköna ditt hus Måla träfasad Skydda och försköna ditt hus Jag har 96 favoriter I vår utomhusfärgkarta för träfasad har vi på Beckers noga valt ut 96 kulörer som på bästa sätt smälter in i vår nordiska natur och arkitektur.

Läs mer

COLLIANDER 1 från N K = 4, M = 4. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M) COLLIANDER 1 från V. COLLIANDER 1 från S

COLLIANDER 1 från N K = 4, M = 4. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M) COLLIANDER 1 från V. COLLIANDER 1 från S fastighet: COLLIANDER 1. adress: Vassgatan 23, Dragaregatan 1. ålder: 1990. arkitekt / byggm: Nilsson & Persson. användning: Bostäder. Gulmålade betongelement. Delvis valmat sadeltak, gråröd betongpanna.

Läs mer

Hur man målar blå och. GRÅ VACKRA HUS så att de blir behagligt blå och grå.

Hur man målar blå och. GRÅ VACKRA HUS så att de blir behagligt blå och grå. Hur man målar blå och GRÅ VACKRA HUS så att de blir behagligt blå och grå. Många hus var fram till slutet på 1800-talet grå, eftersom de ofta var omålade stugor där timret blekts av väder och vind. För

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. del av SÖDERBY PARK, Salem 5:29 m.fl. (västra delen) Del 4 Vattentornsområdet ANTAGANDEHANDLING 2007-02-05 SALEMS KOMMUN

GESTALTNINGSPROGRAM. del av SÖDERBY PARK, Salem 5:29 m.fl. (västra delen) Del 4 Vattentornsområdet ANTAGANDEHANDLING 2007-02-05 SALEMS KOMMUN GESTALTNINGSPROGRAM del av SÖDERBY PARK, Salem 5:29 m.fl. (västra delen) Del 4 Vattentornsområdet ANTAGANDEHANDLING 2007-02-05 SALEMS KOMMUN N 2 illustrationsplan över Västra Söderby Del 4 Vattentornsområdet

Läs mer

Murverkskonstruktioner byggnadsteknisk utformning. Viktiga byggnadsfysikaliska aspekter:

Murverkskonstruktioner byggnadsteknisk utformning. Viktiga byggnadsfysikaliska aspekter: Murverkskonstruktioner byggnadsteknisk utformning Viktiga byggnadsfysikaliska aspekter: Värmeisolering (U-värde) Skapa lufttäthet Hindra utifrån kommande fukt Stoppa inifrån kommande fukt Förhindra kapillärsugning

Läs mer

17 Järnvägsområdet. Miljöbeskrivningar. 17 Järnvägsområdet 17 a Lokstallarna med överliggningshuset (ovan) 17 b Lokalgodsmagasinet (ovan)

17 Järnvägsområdet. Miljöbeskrivningar. 17 Järnvägsområdet 17 a Lokstallarna med överliggningshuset (ovan) 17 b Lokalgodsmagasinet (ovan) 17 Järnvägsområdet Omfattning Bangårdsområdet från Älbergsvägens viadukt till stationsområdet söder om järnvägen samt till Brunnskullsövergången på den norra sidan. Den stora bangården fick sin nuvarande

Läs mer

Viksjö gård (35) Beskrivning. Motiv för bevarande. Gällande bestämmelser och rekommendationer. Förslag till åtgärder. Kulturmiljöplan för Järfälla 65

Viksjö gård (35) Beskrivning. Motiv för bevarande. Gällande bestämmelser och rekommendationer. Förslag till åtgärder. Kulturmiljöplan för Järfälla 65 Viksjö gård (35) Namnet Viksjö, skrivet Vikhusum, finns omnämnt på en av runstenarna vid Jakobsbergs folkhögskola, som dateras till 1000-talet. Att gården är av förhistoriskt ursprung visas också av de

Läs mer

05 ARKITEKT - GESTALTNINGSPROGRAM

05 ARKITEKT - GESTALTNINGSPROGRAM ÖSTERSUNDS KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 1634273200 2015-01-21 SWECO ARCHITECTS AB ÖSTERSUND EVA A SUNESON Sweco Läget och befintliga byggnader med material och kulörer Minnesgärdets vattenverk i Östersund ligger

Läs mer

Stora Lappkärrsberget, Kvarteret Filosofen

Stora Lappkärrsberget, Kvarteret Filosofen Bilaga 5 Stora Lappkärrsberget, Kvarteret Filosofen Gestaltnings-PM, Utställningshandling 2013-10-25 Sid 1/5 Det befi ntliga Lappkärrsberget ritades av Hans Borgström och Bengt Lindroos och byggdes 1968-70.

Läs mer

Lasera träfasader. Arbetsråd för Timmer målningssystem.

Lasera träfasader. Arbetsråd för Timmer målningssystem. Lasera träfasader Arbetsråd för Timmer målningssystem. Innan du börjar måla. Timmer målningssystem. Timmer Lasyrfärg är en fyllig, lättstruken och mycket väderbeständig vattenburen lasyr baserad på alkyd/akrylat

Läs mer

Salems kommun GESTALTNINGSPROGRAM. Del av Söderby Park, Salem 5:29 m fl, östra delen. Villatomter i Öster. Etapp 1 Tomt nr 6-26 2007-03-27 1(6)

Salems kommun GESTALTNINGSPROGRAM. Del av Söderby Park, Salem 5:29 m fl, östra delen. Villatomter i Öster. Etapp 1 Tomt nr 6-26 2007-03-27 1(6) Salems kommun GESTALTNINGSPROGRAM Del av Söderby Park, Salem 5:29 m fl, östra delen Villatomter i Öster Etapp 1 Tomt nr 6-26 1(6) = 1- och 1½-planshus Övriga hus 1½- och 2- planshus Situationsplan Villatomter

Läs mer

UPPENDICK S. 1 A från SO K = 2, M = 2. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M) UPPENDICK S. 1 A från SV. UPPENDICK S.

UPPENDICK S. 1 A från SO K = 2, M = 2. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M) UPPENDICK S. 1 A från SV. UPPENDICK S. fastighet: UPPENDICK SÖDRA 1, hus A. adress: Österleden 35. ålder: Ombyggt 1906. Svartmålad puts. Ljust rosa spritputs. Sadeltak, rött 1-kupigt tegel. Vita hela fönster med lös spröjs. Blå pardörr med

Läs mer

värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 2, M = 2. NELENA 3 från O

värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 2, M = 2. NELENA 3 från O fastighet: NELENA 3. adress: Lilla Norregatan 29. ålder: 1800-tal. Ombyggt 1913, 1937. arkitekt / byggm: Henrik Nilsson (1913), L. Persson (1937). Grå cementputs. Grön spritputs. Sadeltak, svart falsad

Läs mer

Flügger Skötselråd. För dina behandlade ytor. Användningsområde / Inomhus och utomhus

Flügger Skötselråd. För dina behandlade ytor. Användningsområde / Inomhus och utomhus Flügger Skötselråd För dina behandlade ytor Användningsområde / Inomhus och utomhus Innehåll Flügger Skötselråd - För dina behandlade ytor Målade våtrum Sidan 3 Tapetserade ytor Sidan 3 Övriga ytor inomhus

Läs mer

Rekommendationer vid underhåll av Erskines hus i Gästrike-Hammarby

Rekommendationer vid underhåll av Erskines hus i Gästrike-Hammarby PM Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(7) Carita Örnmark B 306/2008 Rekommendationer vid underhåll av Erskines hus i Gästrike-Hammarby Allmänt om detaljer Byggnadsdetaljer som dörrar, fönster och

Läs mer

HAAK S. 1 A från SV K = 4, M = 3. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M) HAAK S. 1 A från SO. HAAK S. 1 A från V

HAAK S. 1 A från SV K = 4, M = 3. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M) HAAK S. 1 A från SO. HAAK S. 1 A från V fastighet: HAAK SÖDRA 1, hus A. adress: Tobaksgatan 31. ålder: 1884. Ombyggt 1924, 1931, 1939, 1968, 1977. arkitekt / byggm: Henrik Nilsson (1924), Kaj Björkqvist (1968)., 2 mot gård. Grå puts. Rött tegel,

Läs mer

Balkongbesiktning. En guide från Balkongföreningen. Balkong föreningen

Balkongbesiktning. En guide från Balkongföreningen. Balkong föreningen Balkongbesiktning En guide från Balkongföreningen Balkong föreningen Balkongen är en viktig byggnadsdel, både funktionellt och estetiskt, som tyvärr ofta blir förbisedd gällande underhåll. Det ligger på

Läs mer

Hur man målar beigefärgade och. BRUNA VACKRA HUS så att de blir behagligt beigefärgade eller bruna.

Hur man målar beigefärgade och. BRUNA VACKRA HUS så att de blir behagligt beigefärgade eller bruna. Hur man målar beigefärgade och BRUNA VACKRA HUS så att de blir behagligt beigefärgade eller bruna. De beigefärgade husen är ofta som kameleonter. De förändras kraftigt beroende på omgivning, ljus och färg

Läs mer

Lägenhetsdörrar. Historik

Lägenhetsdörrar. Historik Lägenhetsdörrar Byggnadsvårdsråd från Stockholms stadsmuseum Lägenhetsdörrarna är en viktig del av trapphusets utformning. De kan vara målade eller utformade i samma stil som ett välbevarat trapphus. Idag

Läs mer

YTTERVÄGG Väggen är klädd med tegel på utsidan

YTTERVÄGG Väggen är klädd med tegel på utsidan Väggen är klädd med tegel på utsidan Det luktar från väggen. Dålig luftspalt bakom teglet och undermålig dränering av vatten som trängt in. Öppna tegelfogar saknas i första skiftet över sockeln. Eller

Läs mer

Tak RÅD & RIKTLINJER TAK I VÄSTMANLAND UNDER MODERNISMEN

Tak RÅD & RIKTLINJER TAK I VÄSTMANLAND UNDER MODERNISMEN RÅD & RIKTLINJER TAK I VÄSTMANLAND UNDER MODERNISMEN Tak I Råd och riktlinjer berättas det om de olika byggnadsdelar som är utmärkande för modernismens sammanhållna bebyggelsemiljöer. Genom en skildring

Läs mer

Vem vill bo i en plastpåse? Det påstås ibland att byggnader måste kunna andas. Vad tycker ni om det påståendet?

Vem vill bo i en plastpåse? Det påstås ibland att byggnader måste kunna andas. Vad tycker ni om det påståendet? Lufttäta byggnader I exemplet diskuterar och förklarar vi varför det är bra att bygga lufttätt och vilka risker som finns med byggnader som läcker luft. Foto: Per Westergård Vem vill bo i en plastpåse?

Läs mer

Energiberäkna och spara energi. Energibesparingsexempel med Weber fasadsystem

Energiberäkna och spara energi. Energibesparingsexempel med Weber fasadsystem Energiberäkna och spara energi Energibesparingsexempel med Weber fasadsystem 1 2 Sunda system och produkter för hållbart byggande Inledning Weber värnar om traditionen med putsprodukter baserade på naturmaterial

Läs mer

Tripasin. Byggnadsantikvarisk studie. Fastigheten Grytan 7 i Malmö stad Skåne län. Ombyggnad av korvskinnsfabrik till gymnasieskola.

Tripasin. Byggnadsantikvarisk studie. Fastigheten Grytan 7 i Malmö stad Skåne län. Ombyggnad av korvskinnsfabrik till gymnasieskola. Byggnadsantikvarisk studie Tripasin Ombyggnad av korvskinnsfabrik till gymnasieskola Fastigheten Grytan 7 i Malmö stad Skåne län Malmö Kulturmiljö Enheten för Kulturmiljövård Rapport 2008:003 Olga Schlyter

Läs mer

Tak Ventilerat, dvs med vind

Tak Ventilerat, dvs med vind Ventilerat, dvs med vind Missfärgning, mögel, på yttertakspanelen 1 (av 2!) Igensatt vindsventilation, ofta i kombination med otillräcklig bostadsventilation Skadan syns relativt jämnt spridd över utrymmet.

Läs mer

Vackra tegelhus. Att måla trä och puts i kombination med tegel

Vackra tegelhus. Att måla trä och puts i kombination med tegel Vackra tegelhus Att måla trä och puts i kombination med tegel Även om teglet är detsamma så blir muren helt annorlunda med mörka och med ljusa fogar. När du betraktar en tegelvägg på avstånd ser du en

Läs mer

FÖRSLAG TILL. UTAN BYGGLOV för 18 grupphusområden i Lomma tätort 2002-04-09

FÖRSLAG TILL. UTAN BYGGLOV för 18 grupphusområden i Lomma tätort 2002-04-09 FÖRSLAG TILL FÄRGFÖRÄNDRINGAR UTAN BYGGLOV för 18 grupphusområden i Lomma tätort 2002-04-09 FÖRORD Miljö- och byggförvaltningen har utarbetat förslag till färgförändringar som kan accepteras utan bygglov

Läs mer

Skintebo. Rapport angående status för förrådsbyggnader P1 samt P2. Göteborg

Skintebo. Rapport angående status för förrådsbyggnader P1 samt P2. Göteborg 790553 Skintebo Rapport angående status för förrådsbyggnader P1 samt P2. Göteborg 2017-06-02 TELLSTEDT I GÖTEBORG AB Varbergsgatan 12A, 412 65 Göteborg Tel 010-516 00 00 www.tellstedt.se Org nr 55 64 54-0861

Läs mer

BALKONG OCH INGLASNING

BALKONG OCH INGLASNING BALKONG OCH INGLASNING 02 teknova.se SVETSAREN BALKONGER, RÄCKEN & INGLASNINGAR LIVET UTANFÖR LÄGENHETEN Med de idéer, tankar och tekniska lösningar som finns idag kan balkongen få en både individuell

Läs mer

TRÄGÅRDH N. 1 A från NV. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M) K = 2, M = 3. TRÄGÅRDH N. 1 A från NV FRONTESPIS

TRÄGÅRDH N. 1 A från NV. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M) K = 2, M = 3. TRÄGÅRDH N. 1 A från NV FRONTESPIS fastighet: TRÄGÅRDH NORRA 1, hus A. adress: Hejdegatan 48. ålder: 1880. Ombyggt 1910, 1981. Henrik Nilsson (1910), Skånsk Byggkonsult (1981). antal våningar: 2 (mansard). Ljusbrun puts. Gul spritputs.

Läs mer

Mjällby kyrka. Mjällby socken, Sölvesborgs kommun. Antikvarisk kontroll vid renovering av torn och spåntak

Mjällby kyrka. Mjällby socken, Sölvesborgs kommun. Antikvarisk kontroll vid renovering av torn och spåntak Mjällby kyrka Mjällby socken, Sölvesborgs kommun Antikvarisk kontroll vid renovering av torn och spåntak Blekinge museum rapport 2009:6 1:e antikvarie Thomas Persson Innehåll Inledning... 2 Byggnadshistoria...

Läs mer

Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem

Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem Byggnadsdokumentation Akademiska sjukhuset, byggnad T1 F.d. sjuksköterske- och elevhem Johan Dellbeck(text) Olle Norling (foto) september 2001 Akademiska sjukhuset i Uppsala Byggnad T1, f.d. sjuksköterske-

Läs mer

Klockstapeln vid Dylta Bruk Axbergs socken, Örebro kommun, Närke

Klockstapeln vid Dylta Bruk Axbergs socken, Örebro kommun, Närke Klockstapeln vid Dylta Bruk Axbergs socken, Örebro kommun, Närke Ommålning av klockstapeln vid Dylta Bruks herrgård 2005 Antikvarisk rapport Charlott Hansen Rapport 2005:12 2005-12-09 Översiktlig beskrivning

Läs mer

K = 2, M = 2. LÄRKAN 1 A från NO

K = 2, M = 2. LÄRKAN 1 A från NO fastighet: LÄRKAN 1, hus A. adress: Fridhemsgatan 8, Karstens väg 1. ålder: 1923. arkitekt / byggm: Henrik Nilsson. användning: Bostad. antal våningar: 2 Mörkt gråmålad puts. Gul spritputs. Mansardtak,

Läs mer

Portar. Historik. Byggnadsvårdsråd från Stockholms stadsmuseum

Portar. Historik. Byggnadsvårdsråd från Stockholms stadsmuseum Portar Byggnadsvårdsråd från Stockholms stadsmuseum Porten till ett hus är betydelsefull både för upplevelsen av huset utifrån och inifrån. Från utsidan kan den vara smycket i fasaden, eller en av flera

Läs mer

BLEKAN, SKOLGATAN från N. BLEKAN SKOLGATAN från N

BLEKAN, SKOLGATAN från N. BLEKAN SKOLGATAN från N BLEKAN, SKOLGATAN från N. BLEKAN SKOLGATAN från N fastighet: BLEKAN 1, hus A. adress: Sankta Gertrudsgatan 10, Videgatan 7. ålder: 1936. Ombyggt 1969, 1971. S. Persson. Ulf Söderman (1969). Blåmålad puts.

Läs mer

fastighet: QVIRITES 3, hus A. adress: Tullgatan 7. ålder: 1856. Tillbyggd 1889. arkitekt / byggm: användning: Kontor och bostad.

fastighet: QVIRITES 3, hus A. adress: Tullgatan 7. ålder: 1856. Tillbyggd 1889. arkitekt / byggm: användning: Kontor och bostad. fastighet: QVIRITES 3, hus A. adress: Tullgatan 7. ålder: 1856. Tillbyggd 1889. arkitekt / byggm: användning: Kontor och bostad. antal våningar: 2 Gulvit slätputs. Bruna 2-luftsfönster. Port med utsnidade

Läs mer

11:a Skogsduvan, Tofsmesen & Ängsknarren

11:a Skogsduvan, Tofsmesen & Ängsknarren 178 11:a Skogsduvan, Tofsmesen & Ängsknarren 9 10 11 8 12 Vallmovägen BESKRIVNING AV KULTURMILJÖN 7 13 Kulturmiljön består av tre miljöer med gruppbebyggda småhus av olika byggnadstyper. Skogsduvan 10-32

Läs mer

Hur man målar. GULA VACKRA HUS så att de blir behagligt gula.

Hur man målar. GULA VACKRA HUS så att de blir behagligt gula. Hur man målar GULA VACKRA HUS så att de blir behagligt gula. Det finns bara ett fåtal gula kulörer som blir riktigt snygga på ditt hus. De flesta blir alltför starka och nästan självlysande när de målas

Läs mer

Ö HAGA 1 A från SO K = 3, M = 3. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M) Ö HAGA 1 A från NO. Ö HAGA 1 A från NV VERANDA

Ö HAGA 1 A från SO K = 3, M = 3. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M) Ö HAGA 1 A från NO. Ö HAGA 1 A från NV VERANDA fastighet: ÖSTRA HAGA 1, hus A. adress: Hornsgatan 11, Lasarettsgatan 6. ålder: 1926. arkitekt / byggm: Karl Erikson. användning: Bostad. Grå ädelputs. Lätt utsvängt mansardtak, rött 1-kupigt tegel. Bruna

Läs mer

Sadeltak, rött 1-kupigt tegel och korrugerad plast. Två garageportar av röd stående panel.

Sadeltak, rött 1-kupigt tegel och korrugerad plast. Två garageportar av röd stående panel. fastighet: TRASTEN 2, hus A. adress: Regementsgatan 48, Strindbergs väg 13. 1944. Ombyggt 1979. Berndt Gruvstedt. E. Rasberg (1979). användning: Bostad och läkarklinik. antal våningar: 2 Grå puts. Rött

Läs mer

Ta hand om modernismens bebyggelse

Ta hand om modernismens bebyggelse Ta hand om modernismens bebyggelse FASADERNA EN DEL AV HUSETS KARAKTÄR Husets fasad är dess kläder. Liksom kläderna är fasaden ett skydd mot väder och vind, men precis som med ett klädesplagg kan fasaden

Läs mer

ETT FÖRSLAG TILL HÅLLBARHETSUPPGRADERING AV MILJONPROGRAMMETS BYGGNADER. 20-21 september 2011 ENERGIRÅDGIVARNAS KONGRESS JÖNKÖPING

ETT FÖRSLAG TILL HÅLLBARHETSUPPGRADERING AV MILJONPROGRAMMETS BYGGNADER. 20-21 september 2011 ENERGIRÅDGIVARNAS KONGRESS JÖNKÖPING ETT FÖRSLAG TILL HÅLLBARHETSUPPGRADERING AV MILJONPROGRAMMETS BYGGNADER 20-21 september 2011 ENERGIRÅDGIVARNAS KONGRESS JÖNKÖPING Ett preliminärt förslag utvecklat av: Zoltan Kiss arkitekt SAR/MSA I samarbete

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. Tillhörande detaljplan för bostadsområdet Äppelbacken, del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo tätort och kommun, Gävleborgs län

GESTALTNINGSPROGRAM. Tillhörande detaljplan för bostadsområdet Äppelbacken, del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo tätort och kommun, Gävleborgs län Dnr 2014/0547-31 GESTALTNINGSPROGRAM. Tillhörande detaljplan för bostadsområdet Äppelbacken, del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo tätort och kommun, Gävleborgs län Upprättat i maj 2015 Innehåll Gestaltningsprogrammets

Läs mer

960-talet STADSPLANEIDEAL OCH ARKITEKTUR I VÄSTMANLAND UNDER MODERNISMEN

960-talet STADSPLANEIDEAL OCH ARKITEKTUR I VÄSTMANLAND UNDER MODERNISMEN STADSPLANEIDEAL OCH ARKITEKTUR I VÄSTMANLAND UNDER MODERNISMEN 960-talet Temaberättelsen gör nedslag i vår moderna historia med exempel från länets olika kommuner. Tematiskt följer vi intressanta företeelser,

Läs mer

Astoriahuset. Att bevara och utveckla. Ett förslag på en levande stadsmiljö där gammalt möter nytt.

Astoriahuset. Att bevara och utveckla. Ett förslag på en levande stadsmiljö där gammalt möter nytt. Astoriahuset Att bevara och utveckla Ett förslag på en levande stadsmiljö där gammalt möter nytt. En ny mötesplats mitt på Nybrogatan Astoriahuset på Nybrogatan ett känt och omtyckt inslag i stadsbilden.

Läs mer

8 balkonger med vit korrugerad plåt åt söder. Liten uteplats till en lägenhet i sydväst.

8 balkonger med vit korrugerad plåt åt söder. Liten uteplats till en lägenhet i sydväst. fastighet: OLOF 21, hus A. adress: Sankt Knuts torg 1. ålder: 1960. arkitekt / byggm: HSB. användning: Bostäder, affär och kontor i bottenvåning. antal våningar: 4 Grå puts. Bottenvåning mot torget klädd

Läs mer

PETRONELLA 4 från SV. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 1, M = 1. PETRONELLA 4 från SV DÖRR. PETRONELLA 4 från S BESLAG

PETRONELLA 4 från SV. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 1, M = 1. PETRONELLA 4 från SV DÖRR. PETRONELLA 4 från S BESLAG LILLA VÄSTERGATAN Lilla Västergatan är nog den mest fotograferade gatan i innerstaden. Den symboliserar Ystad småskaligheten, korsvirket, det krokiga gatunätet för våra besökare. Alla hus här har alltså

Läs mer

fastighet: BUSKAMÖLLAN 7, hus A. adress: Hagagatan 17. ålder: 1924. arkitekt / byggm: Henrik Nilsson. användning: Bostad. antal våningar: 2½

fastighet: BUSKAMÖLLAN 7, hus A. adress: Hagagatan 17. ålder: 1924. arkitekt / byggm: Henrik Nilsson. användning: Bostad. antal våningar: 2½ fastighet: BUSKAMÖLLAN 7, hus A. adress: Hagagatan 17. ålder: 1924. Henrik Nilsson. användning: Bostad. antal våningar: 2½ Gråmålad puts. Gulvit puts. Gröna 2-lufts spröjsade fönster. Brun dörr med skurna

Läs mer

Nämdö kyrka. Antikvarisk kontroll vid ommålning, Nämdö kyrka, Nämdö socken, Värmdö kommun, Södermanland. Lisa Sundström Rapport 2007:32

Nämdö kyrka. Antikvarisk kontroll vid ommålning, Nämdö kyrka, Nämdö socken, Värmdö kommun, Södermanland. Lisa Sundström Rapport 2007:32 Nämdö kyrka Antikvarisk kontroll vid ommålning, Nämdö kyrka, Nämdö socken, Värmdö kommun, Södermanland Lisa Sundström Rapport 2007:32 Nämdö kyrka Antikvarisk kontroll vid ommålning, Nämdö kyrka, Nämdö

Läs mer

MORSING 1 A från SV. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M) K = 3, M = 3. MORSING 1 A från NV. MORSING 1 A från SV BALKONG

MORSING 1 A från SV. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M) K = 3, M = 3. MORSING 1 A från NV. MORSING 1 A från SV BALKONG fastighet: MORSING 1, hus A. adress: Björklidsgatan 6. ålder: 1931. Ombyggt 1933, 1981. Oscar Isberg (1933), Göran Johansson (1981). ½ Vit puts. Sadeltak, svarta betongpannor. Vita spröjsade 2- och 3-lufts

Läs mer

REGNER 1 från SV. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 3, M = 2. REGNER 1 från S

REGNER 1 från SV. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): K = 3, M = 2. REGNER 1 från S fastighet: REGNER 1. adress: Liregatan 9. ålder: 1880. Ombyggt 1936, 1989. arkitekt / byggm: S. Persson (1936), Roger Stigsson (1989). Gråmålad puts. Ljusgrå puts. Valmat sadeltak, rött 1-kupigt tegel.

Läs mer

Energieffektiviseringens risker Finns det en gräns innan fukt och innemiljö sätter stopp? Kristina Mjörnell SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

Energieffektiviseringens risker Finns det en gräns innan fukt och innemiljö sätter stopp? Kristina Mjörnell SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Energieffektiviseringens risker Finns det en gräns innan fukt och innemiljö sätter stopp? Kristina Mjörnell SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Stor potential för energieffektivisering I Sverige finns

Läs mer

12 Stocksätter. Miljöbeskrivningar

12 Stocksätter. Miljöbeskrivningar 12 Stocksätter Omfattning Kv Tallen, Björken, Granen, Tunet 1, Stocksätter 1:2, Kornet, Hasselbacken, Trasten, Svanen, Ängen, Hultet samt Storspoven 5-7. Stocksätters mark låg fram till 1927 till största

Läs mer

Balkonger historik och konstruktion

Balkonger historik och konstruktion Balkonger historik och konstruktion Byggnadsvårdsråd från Stockholms stadsmuseum Balkongen är en självklar och viktig del i det nybyggda flerbostadshuset. Den är stor nog för att kunna rymma kräftskivans

Läs mer

OK IDOK I A RK ITEK TE R KOLGÅRDEN 12

OK IDOK I A RK ITEK TE R KOLGÅRDEN 12 OK IDOK I A RK ITEK TE R IDÉ I vår vision av Kolgården 12 kombineras ett modernt arkitektoniskt grepp med kvalitativa bostäder vars detaljer har en tydlig förankring i den lokala byggnadstraditionen. Den

Läs mer

önster RÅD & RIKTLINJER FÖNSTER I VÄSTMANLAND UNDER MODERNISMEN

önster RÅD & RIKTLINJER FÖNSTER I VÄSTMANLAND UNDER MODERNISMEN RÅD & RIKTLINJER FÖNSTER I VÄSTMANLAND UNDER MODERNISMEN önster I Råd och riktlinjer berättas det om de olika byggnadsdelar som är utmärkande för modernismens sammanhållna bebyggelsemiljöer. Genom en skildring

Läs mer

www.valdahus.se Vår devis: Långsiktig hållbarhet kräver robusta konstruktioner!

www.valdahus.se Vår devis: Långsiktig hållbarhet kräver robusta konstruktioner! www.valdahus.se Vår devis: Långsiktig hållbarhet kräver robusta konstruktioner! Den investerade kapital ger högre värdesättning i förhållande till hus byggda av konstruktioner i trä. Väggkonstruktionen

Läs mer

5. TRÖINGEBERG. Stadens yttre årsringar 5. Tröingeberg

5. TRÖINGEBERG. Stadens yttre årsringar 5. Tröingeberg 5. TRÖINGEBERG Tröingeberg införlivades med Falkenbergs stad 1971. Stadsdelen har ett avskilt läge och avgränsades mellan åren 1960 och 1996 från resten av staden av gamla E6:an. Tröingeberg genomkorsas

Läs mer

Underhåll av tegelfasader från 1960-1975

Underhåll av tegelfasader från 1960-1975 Underhåll av tegelfasader från 1960-1975 Tomas Gustavsson, byggkonstruktör, aktiv i SPEF: s kursverksamhet, e-post: tomas@konstruktioner.se Helt dominerande underhållsfråga under perioden: Skador p.g.a.

Läs mer

Bygglovshandling

Bygglovshandling Utvändig material- och kulörbeskrivning samt beskrivning av gestaltningsprinciper Antal sidor inkl denna: xx Bygglovshandling Dokumentnamn / 2014-12-09 LINK arkitektur AB / Lumaparksvägen 7, Box 92126,

Läs mer