Punkt Tema Vårdförbundet Arbetsgruppens rapport Mitt medlemskap i Vårdförbundet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Punkt 8.1.1 Tema Vårdförbundet Arbetsgruppens rapport Mitt medlemskap i Vårdförbundet"

Transkript

1 Punkt Tema Vårdförbundet Arbetsgruppens rapport Mitt medlemskap i Vårdförbundet Den här arbetsgruppen, med såväl förtroendevalda som medlemmar utan förtroendeuppdrag, har fått i uppgift att arbeta med frågor om medlemskapets innehåll, om kraven som medlemmarna ställer på organisationen - och kraven som organisationen ställer på medlemmarna. Vem får vara medlem? Hur hanterar vi de olikheter som finns mellan olika medlemsgrupper? När Vårdförbundet omprövar sin organisation och sina arbetsformer är det med medlemmarnas glasögon som denna förnyelse måste ske. En utgångspunkt för våra diskussioner har varit att det inte som tidigare är anställningen som är grunden för medlemskapet, utan våra professioner. I centrum står idag frågor om kvaliteten i vården, arbetets innehåll och hur professionerna värderas och utvecklas. Vision 2018 för hälsa och helhet, som kongressen antog, slår fast att Vårdförbundet vill vara den kollegiala mötesplatsen och självklara organisationen för samtliga inom våra fyra professioner. I dessa ingår den stora gruppen vanliga anställda, men även chefer, studerande, forskare, egenföretagare och företagare med anställda. Medlemskapet innebär inte samma sak för alla. Behoven skiljer sig också beroende på om man arbetar på små och stora arbetsplatser, eller på arbetsplatser i exempelvis glesbygder och storstadsområden. Det finns även stora skillnader mellan oss som individer, när det gäller vad vi förväntar oss av medlemskapet. Men det finns enligt vår mening en gemensam kärna i det som vi medlemmar har rätt att få ut av vårt medlemskap, oavsett alla skillnader mellan oss. Vi vill lyfta fram följande områden: Som medlem stärker jag min professionsidentitet Som medlem får jag stöd för mina villkor och förutsättningar i mitt arbete Som medlem är jag med och påverkar vården och hur professionerna värderas Som medlem deltar jag i förbundets beslutsprocess Medlemskapets innehåll På de följande sidorna beskriver vi medlemskapets innehåll, så som vi vill att det ska vara. Därefter följer en summering av våra diskussioner om utmaningar och dilemman och möjligheter och förbättringsområden. Vi har brutit olika perspektiv och synsätt mot varandra. Vi presenterar en hel del olika idéer och tankar - och vi kommer med några förslag, som vi har enats om Tema Vårdförbundet, Arbetsgruppens rapport - Mitt medlemskap i Vårdförbundet Extra kongress (10)

2 Som medlem stärker jag min professionsidentitet Som medlem utvecklar jag min professionsidentitet! Jag tillhör en av de fyra professioner som formar Vårdförbundet. Alla våra professioner har sina värderingar och särdrag. Men det är mer som förenar än som skiljer. Som medlemmar i Vårdförbundet har vi alla en gemensam grund i våra utbildningar och i vårt yrkesarbete. Vi behöver värna och utveckla våra professioner och det gör vi bättre tillsammans. Jag får genom mitt medlemskap en del i en professionsgemenskap, som ger mig en större kraft i min egen utveckling i arbetet. Den kraften har jag också glädje av när jag är med om att påverka det som sker i stort, tillsammans med alla andra! Som medlem får jag stöd för mina villkor och förutsättningar i mitt arbete För att få bra villkor och trygghet i mitt arbete, har jag glädje av solidariteten mellan professionskollegor och stödet av organisationen! Stödet finns inom fyra huvudområden: 1. Mina förutsättningar för att kunna utöva min profession. Jag får tillgång till kunskaper som jag behöver. Vårdförbundet arbetar för att förbättra förutsättningar för att mer användbar vårdforskning kommer till stånd och att resultaten blir tillängliga för de verksamma inom professionerna. Jag får möjlighet att dela med mig av mina erfarenheter och kunskaper och får kunskapsverktyg för att påverka mina arbetsförhållanden. Genom att vara med och utveckla min professions kunskapsområde, är jag med och förbättrar vården. 2. Mina möjligheter att utveckla mig inom min profession. Jag får karriärrådgivning och annat stöd när jag vill byta anställning och inriktning på arbetet, eller starta eget. 3. Min lön och mina anställningsvillkor. Om jag är anställd får jag underlag för att själv kunna påverka min lön och andra villkor. Även om kollektivavtalen som förbundet sluter centralt inte innehåller garantier för höjd lön för alla, innebär de ett stöd i min egen löneförhandling. 4. Mina rättigheter och skyldigheter i yrkeslivet. Jag kan behöva stöd för att ta tillvara mina rättigheter inom allt från uppsägnings- och arbetstidsfrågor, till studieledighet, arbetsskador, rehabilitering, och förebyggande arbete inom vård- och arbetsmiljön. Det gäller också frågor i samband med anmälningar till HSAN. Stödet kan handla om att jag får information eller att jag får svar på frågor och någon att bolla idéer med. En del gånger behöver jag ett mer aktivt stöd av någon som representerar mig Tema Vårdförbundet, Arbetsgruppens rapport - Mitt medlemskap i Vårdförbundet Extra kongress (10)

3 Som medlem är jag med och påverkar vården och hur professionerna värderas Genom att vara medlem tar jag del, direkt och indirekt, i förbundets arbete med att påverka vad som händer på flera nivåer: avgöranden på den lokala arbetsplatsen, nationella vårdpolitiska beslut, den internationella utvecklingen inom vården och våra fyra yrken. Jag och alla andra medlemmar är länkar i den kedja som förbundet utgör, i arbetet med att bilda opinion i olika frågor. Tillsammans blir vi en betydande påverkansorganisation, i frågor som exempelvis att våra utbildningar ska ha högsta kvalitet, vara attraktiva och ge tillträde till forskning och att våra professioner ska värderas högre. Jag påverkar vad som sker när jag deltar i diskussioner vid fikabordet på jobbet om sådana frågor, och om mer näraliggande arbetsfrågor. Detsamma gäller när jag på fritiden deltar i samtal med vänner, grannar och släktingar om vården, om våra professioners insatser och om hur dessa blir värderade. Även när jag avstår från att vara med, så har det sin betydelse för vår gemensamma förmåga att påverka. Som medlem deltar jag i förbundets beslutsprocess Jag vill att min organisation ska vara öppen och genomskinlig för mig som medlem! Jag vill att organisationens ledare på alla nivåer berättar om sitt arbete på ett sådant sätt, att vi medlemmar förstår beslutsgången och hur alternativen ser ut i olika frågor. Organisationens ledare ska uppmuntra mig som enskild medlem till att vara delaktig i beslutsprocessen. För att jag ska kunna vara det, måste det vara lätt för mig att få kontakt med mina representanter. Som medlem kan jag lämna förslag, inte bara i form av en motion till ett årsmöte. Jag får veta vad som händer med dessa förslag. I vissa frågor kan jag delta i medlemsmöten och fatta vissa beslut. Men oftast låter jag valda representanter representera mig, enligt den representativa demokratins principer. I det flesta fall är inte det viktigaste för mig att jag själv är med när beslutsklubban faller. Det är viktigare att jag kan få ett ord med i laget när beslutet växer fram och formas. Därför är det avgörande att ledarskapet i organisationen kännetecknas av en vilja till dialog. Ledarskapet måste präglas av en uppriktig strävan att ge medlemmarna verkliga möjligheter att delta i beslutsprocessens alla skeden! Möjligheter och förbättringsområden och några utmaningar och dilemman I gruppens diskussioner och i en enkät som genomfördes i anslutning till gruppens arbete har vi stött på såväl utmaningar och dilemman, som möjligheter och förbättringsområden inom medlemskapets olika delar. En del av de tankar och idéer som kommit fram redovisar vi här, i tre huvudavsnitt: Tema Vårdförbundet, Arbetsgruppens rapport - Mitt medlemskap i Vårdförbundet Extra kongress (10)

4 Kollegialt stöd i många former Ledarskap för medlemmarnas delaktighet Våra krav på varandra Kollegialt stöd i många former För att stärka professionsidentiteten och professionsgemenskapen betyder Vårdförbundets skrifter och tidskrifter mycket. Sammanhållningen tar sig också materiella former, genom medlemsstipendier, medlemsförmåner och symboler som synliggör medlemskapet. Ett kollegialt stöd inom den egna professionen, och mellan professionerna, kan ske i många olika former. Ett nav i den kollegiala mötesplatsen är Vårdförbundets nätplats. Men det är också viktigt med olika former av traditionella medlemsmöten. De medlemmar som idag ofta har svårast att få det stöd de behöver tror vi finns bland chefer, privatanställda och egenföretagare. Det är medlemmar som finns inom alla fyra professioner. Det är inte så att ingenting har gjorts, men här går mycket att förbättra och utveckla! Vårdförbundet vill ju vara en organisation som styrs av medlemmarna och där medlemmen möter organisationen i form av förtroendevalda. Men kåren av förtroendevalda har hittills varit mindre utbyggd bland chefer, privatanställda och egenföretagare. Det gäller också medlemmar som studerar och forskar. Idag är det offentliganställda som har lättast att få stöd, eftersom det är i offentlig sektor som organisationen har funnits längst. Där finns ofta många medlemmar på stora arbetsplatser och därför finns det ett utbyggt nät av valda representanter nära medlemmen. Men vi ser att det även bland de offentliganställda finns skillnader i hur stödet till medlemmen fungerar. Det finns medlemmar som är ensamma eller få i sina professioner på arbetsplatser inom stat och kommun. Även inom landstingen kan det finnas specialiserade mindre enheter, där valda representanter och ibland även arbetsgivarens beslutsfattare befinner sig långt från den enskilde medlemmen. Men medlemmarna måste oavsett var de befinner sig få uppbackning och stöd, när de behöver det. I arbetsgruppen tror vi inte att vi ska ha olika typer av medlemskap, med olika skyldigheter och rättigheter, för studerande, forskare, pensionärer, egenföretagare och andra företagare, chefer, privatanställda och offentliganställda. Vi vill inte ha skillnader när det gäller valbarhet och rösträtt mellan exempelvis yrkesaktiva och icke-yrkesaktiva. Däremot tror vi alltså att det går att göra mycket mer för att möta de särskilda behov som olika medlemmar har! Bland flera av de kategorier som finns tvärs över alla professioner, kan man tala om en dubbel identitet: både professionsidentiteten och den identitet som man kan känna som exempelvis chef. Ledarskapsfrågor är något som förvisso direkt angår flertalet medlemmar i Vårdförbundet. Men för cheferna är frågorna kring att leda människor och verksamheter något som helt och hållet präglar deras arbete. Det kan därför vara mycket värdefullt för dem att möta chefer inom de andra professionerna, och i olika typer av verksamheter, för Tema Vårdförbundet, Arbetsgruppens rapport - Mitt medlemskap i Vårdförbundet Extra kongress (10)

5 erfarenhetsutbyte och ömsesidigt lärande. Intresset för sådana möten och diskussioner är stort och växande idag. För några år sedan fanns tankar om någon typ av förening för chefer inom ramen för Vårdförbundet. Då kom man fram till att inte satsa på det. Men kanske är det dags att åter titta på den frågan och samtidigt diskutera andra alternativ, för att tillgodose de behov som många chefer uppenbarligen upplever idag? På liknande sätt bör man titta på andra tvärgrupper, som företagare och forskare. Samverkan och stödmedlemskap En fråga som har med kollegialt stöd inom och mellan professionerna att göra, handlar om hur vi som medlemmar i Vårdförbundet ser på samverkan med de fyra föreningar som arbetar med våra professioners kunskapsområden. De som idag kommer in i våra yrken har kanske inte alltid så lätt att greppa hur de olika organisationerna hänger ihop. Många känner inte till att det var de fyra yrkesföreningarna i mitten av 1960-talet bildade det som idag är Vårdförbundet, som en förhandlingsorganisation. Många unga vet inte heller att det under nära 35 år fanns dubbelt medlemskap, så att man var medlem både i Vårdförbundet och en av de fyra föreningarna. Nu har det gått cirka tio år sen de fem organisationerna enades om att det bästa för alla var att bryta upp från det mycket nära partnerskapet, för att istället hitta nya former för samarbete. Det kan vara dags att se över hur det har gått. Behöver vi kanske göra något för att göra det tydligare vad de olika organisationerna har för uppgifter? Hur kan vi samarbeta på bästa sätt kring våra gemensamma intressen? I gruppen har vi också diskuterat idén om någon form av stödmedlemskap, för personer som sympatiserar med Vårdförbundets arbete men inte själva arbetar inom våra fyra professioner. Vi har inte kommit fram till något konkret förslag om hur man skulle lägga upp ett sådant medlemskap. Stödmedlemmar skulle, till skillnad från vanliga medlemmar, varken ha skyldigheter eller rättigheter. Ledarskap för medlemmarnas delaktighet Vi har diskuterat en hel del om ledarskapet i organisationen, i synnerhet de lokala representanterna. Fungerar inte dessa på ett bra sätt, blir det också mycket svårare för den enskilde medlemmen att utöva något inflytande inom organisationen och att få det stöd hon behöver. För nya medlemmar kan det första personliga mötet med organisationens representanter ofta vara avgörande för intrycket av organisationen, och för viljan att engagera sig. På många håll tycks det bli allt svårare att få tillräckligt många som kan tänka sig att åta sig uppdragen på det sätt som det fungerar idag. Ibland blir medlemmar övertalade att ta ett uppdrag utan att de är tillräckligt intresserade, insatta och motiverade. I värsta fall kan en ointresserad och okunnig förtroendevald bli en stoppkloss istället för en stöttepelare för medlemmens inflytande. De som blir lokala representanter måste verkligen vilja och kunna vara det och de måste få stöttning av Vårdförbundet så de känner trygghet och engagemang! Tema Vårdförbundet, Arbetsgruppens rapport - Mitt medlemskap i Vårdförbundet Extra kongress (10)

6 Ingen borde kunna få bli vald utan att veta vad man ger sig in på. Det skulle vara ett krav att man läser en befattningsbeskrivning innan man blir vald. I gruppen har vi talat om att det kanske är bättre att en plats får stå tom en tid, hellre än att övertala någon som inte trivs i rollen och inte utvecklas. Står platsen tom blir problemet tydligt. Vi behöver också förbättra förutsättningarna för medlemmarna att ta uppdrag genom goda möjligheter att arbeta på betald arbetstid, på alla typer av arbetsplatser, inte bara stora arbetsplatser inom landstingen och regionerna. Man kan ha olika tankar och idéer om hur befattningen som lokal ledare ska se ut och hur det lokala arbetet ska organiseras. Det finns förstås ingen standardlösning, eftersom förutsättningarna ser så olika ut. Men i gruppen är vi eniga om vad som kännetecknar den typ av ledarskap som vi behöver. Ett nyckelord är dialog en strävan efter en dialog och en förmåga att åstadkomma dialog. Ett annat kännetecken är en vilja att fungera som en medpart i förhållande till medlemmarna, i ett positivt förbättringsarbete på arbetsplatserna. Det gäller att inte begränsa sig till att vara en motpart i förhållande till arbetsgivarna, inriktade på att motsätta sig förväntade försämringar och bistå enskilda medlemmar som råkar illa ut. Det är en viktig och oundviklig del att ställa upp för medlemmar som kommer i kläm, men arbetet får inte bara vara detta. Vi medlemmar och våra representanter måste bli tydligare när det gäller våra egna idéer och vad vi vill så att vi kan agera, istället för att bara reagera. Det gör vi bland annat genom att skapa fler möjligheter till samtal inom organisationen och få med fler i diskussioner på ett tidigt stadium. Ett viktigt kännetecken för ett önskvärt ledarskap är en insikt om att det gäller att använda sig av de slumrande resurser som finns i många medlemmars intresse och engagemang. En ledare kan inte göra allt ensam och uppdraget blir mindre tungt om man involverar fler! Gör uppdragen mindre pressade och mer roliga Vi menar att det är viktigt att tänka nytt och fritt om hur vi kan vända upp och ner på organisationens arbete närmast medlemmen, utifrån vad som bör känneteckna det lokala ledarskapet i organisationen. Vi måste här våga pröva nya tankar och idéer, både i teorin och i praktiken! Vi tror att en nyckel till det bristande och minskande intresset för att bli lokal representant handlar om ensamheten i uppdraget. Det är lätt att känna sig isolerad och pressad på sin post. De lokala representanterna kan känna sig som gisslan. Det händer att de motarbetas av arbetsgivaren och till och med får lägre lön. Hur kan man göra uppdraget mindre utsatt? I många fall kanske det kunde vara lättare att få medlemmar att ta på sig uppdraget, om två (eller tre) kunde få dela på det, eventuellt i olika typer av uppdrag Tema Vårdförbundet, Arbetsgruppens rapport - Mitt medlemskap i Vårdförbundet Extra kongress (10)

7 Det måste också bli roligare, lustfyllt att var representant! Det ska inte bara handla om att svara på arbetsgivarens propåer, utan också om att jobba med positiva frågor för medlemmarna, i stort och smått. Man behöver få vara både inspiratörer, förmedlare av nya idéer och tankar samt förhandlare. För att förbättra förutsättningarna för medlemmens inflytande, finns mycket att göra för att vidareutveckla och förbättra hur vi inom organisationen informerar, hur man utbildar medlemmar och för en dialog mellan medlemmar och representanter. Det går också att förändra utbildningen av förbundets förtroendevalda och anställda, med inriktning på att lyfta fram frågor om medlemsinflytandet. Eldsjälar, perspektivbrytningar och idéåteranvändning Organisationen måste öppna sig för att bättre kunna ta tillvara eldsjälars engagemang i enskilda frågor, genom att skapa tillfälliga uppdrag och projektarbeten. I gruppen anser vi att det därför är en stor utmaning att utveckla många olika och nya former, för att bredda medlemmarnas direkta medverkan i arbetet med att påverka och bilda opinion. Fler behöver vara aktiva för att vi ska nå de resultat vi vill nå! Vi i arbetsgruppen tror att det finns en dynamik i att vi har fyra professioner som speglar sig i varandra. Och vi tror att det går att göra detta mer systematiskt. Perspektivbrytningar mellan olika typer av arbetsplatser och professioner kan betyda mycket för att underlätta uppdraget för de lokala representanterna, minska hemmablindheten och frigöra kreativiteten när det gäller att hitta egna positiva förslag och problemlösningar. Man blir klokare av att mötas över gränser, det ser vi själva i den här arbetsgruppen! Det gäller också att återanvända idéer och lösningar från andra håll. Där det är praktiskt genomförbart kan man pröva att låta representanter från olika näraliggande arbetsplatser bilda en gemensam grupp, ett team, med intresserade medlemmar. Det finns många olika former för att underlätta kontakterna mellan medlemmar och representanter. Diskussionsforum på nätet kan vara ett sätt. Hur man hanterar förslag Någon har sagt: Även om bara tio procent utnyttjar demokratin, så måste den fungera till hundra procent - för om den inte fungerar, blir den ett omedelbart hot mot hela organisationen. I gruppen anser vi att en viktig fråga när det gäller medlemskapet och den interna demokratin handlar om medlemmens rätt att få komma med idéer och förslag och att någon tar hand om dem och ger besked om vad som händer med dessa. Det gäller lokalt men även nationellt. Vi vill särskilt lyfta fram betydelsen av att man inte glömmer att komma tillbaka till medlemmen med ordentliga svar på frågan: Vad blev det av förslaget? Har resultatet blivit ett annat än det medlemmen tänkt sig och så kan det ju vara ibland gäller det att förklara varför och hur Tema Vårdförbundet, Arbetsgruppens rapport - Mitt medlemskap i Vårdförbundet Extra kongress (10)

8 man har arbetat med frågan. Missar man detta, kan det leda till att medlemmen som kommit med en idé tappar tilltron till att det är meningsfullt att bry sig och göra något. Visst kan rådgivande medlemsomröstningar och opinionsundersökningar i vissa fall vara ett sätt att öka medlemmens direkta inflytande i viktiga vägvalsfrågor. De kan ibland komplettera andra åtgärder. Men viktigast är att medlemmarna får verkliga möjligheter att vara med i de diskussioner som föregår klubbslagen i den vanliga beslutsgången. Ett särskilt dilemma handlar om medlemmarna har rätt att gena förbi sina lokala representanter. Detta har blivit allt vanligare. Frågan är om detta hamnar i motsättning till att stärka de lokala representanterna? Eller är det en demokratifråga att medlemmen har rätt att föra sin fråga vidare, oavsett hur den lokala representanten ställer sig? Rätt nivå för att påverka Vi är medlemmar i Vårdförbundet för att påverka och därför måste vi anpassa organisationen för att kunna påverka på bästa sätt. Ett dilemma är att vi ibland har decentraliserat vår egen organisation mer än motparten har gjort. Det medför att arbetsgivaren fattar sina beslut på en högre nivå än där våra representanter befinner sig. Detta kan bli förödande för representanter som försöker påverka på en nivå där allt redan är bestämt. Bland medlemmarna växer det i värsta fall fram en bild av att det inte lönar sig att försöka påverka lokalt inom organisationen, eftersom den ändå inte tycks kunna påverka någonting lokalt på arbetsplatsen. Våra förväntningar och krav på varandra Ibland kan det uppstå intressekrockar. Det kan krocka mellan individens behov och behoven hos alla andra på arbetsplatsen, eller mellan de anställdas behov och vårdtagarnas behov. En vanlig och tydlig fråga handlar om arbetstiderna, där intressena kan variera mycket. Ska man ta rast som det är sagt, eller ska man hoppa över för att kunna gå hem tidigare? Vad innebär det för andra anställda som känner att de behöver den återhämtning en rast ger? Och vad innebär det för kvaliteten i vården om personalen bara kör på utan att ta rast? Som medlemmar har vi i grunden positiva förväntningar på varandra, både när det gäller att vilja varandra väl, och när det gäller att vilja ge vårdtagarna bästa möjliga vård och omsorg. Men det kan ibland krävas av oss att vi inte väjer undan för svåra samtal, vid de tillfällen när intressena krockar. För vår sammanhållning och styrka i våra professioner, och för kvaliteten i vården och omsorgen, gäller det att vi kan, vill och vågar tydliggöra och reda ut intressekrockarna. Men det krävs också att vi kan samtala på bra sätt, utan att det blir ett enkelt rätt eller fel, utifrån några dogmer som inte får ifrågasättas. Det här kan man vidga till större frågor: Vad kan vi medlemmar förvänta oss av varandra? Vad ställer vi för krav på varandra? Dessa frågor handlar om vad vår professionsetik, uttryckta i våra yrkesetiska koder och riktlinjer, innebär i praktiken. Vad får de för konsekvenser i arbetsvardagen, för kvaliteten i Tema Vårdförbundet, Arbetsgruppens rapport - Mitt medlemskap i Vårdförbundet Extra kongress (10)

9 vården, för våra professioners anseende och för vår arbetsmiljö och tryggheten i jobbet? Vi kommer också in på förväntningarna och kraven på oss som medlemmar som vi har ställt upp i organisationens stadgar, utifrån våra grundläggande värderingar. Den som uppenbarligen kränker Vårdförbundets stadgar eller motverkar dess syften kan uteslutas, men detta är något som ytterligt sällan förekommer - och så ska det vara! Däremot kan det möjligen ibland vara pedagogiskt att påminna om att detta faktiskt är ett alternativ. Det är ingen självklar rättighet att under alla omständigheter få tillhöra vår organisation. Det är helt avgörande är att vi håller diskussionen om våra etiska krav och förväntningar på varandra levande och även tar upp frågorna när det berör en arbetskamrat. I vår diskussion konkretiserade vi våra resonemang utifrån tre exempel från verkligheten, där vi ställde frågorna om hur man hanterar etiken i praktiken: Hur gör vi om en kollega får anmärkning efter anmärkning på sig enligt Lex Maria, och som medlemmar tycker att det är olustigt att jobba ihop med för att man inte vet om man kan lita på att saker blir rätt gjorda? Hur gör vi om en chef svartmålar såväl sjuksköterskorna som yrkesgrupp som förbundet och ändå är kvar som medlem? Hur gör vi om en medlem sköter sitt jobb men misshandlar sin sambo? I alla tre fallen kan man argumentera för att medlemmen skadar kårens och organisationens anseende och motverkar förbundets syften, så att detta skulle kunna motivera en uteslutning. Man kan hänvisa till såväl solidariteten som professionskraven. I fallet med den Lex-Maria-prickade kan man hävda att det är ett arbetsgivaransvar att se till att anställda uppfyller sina arbetsuppgifter. Medlemmarna bör ta upp problem de ser med chefen, om det är fara för arbetsmiljön och för en säker vård. Det gäller att våga säga ifrån om problem som finns, det är en del i en starkare profession. Om det finns någon form av personligt problem som döljer sig bakom misstagen, kan medlemmen behöva kollegialt stöd. Organisationens representanter och arbetskamrater måste försöka visa på lösningsmöjligheter för individen. I fallet med den svartmålande chefen gäller det i första hand att chefens underställda gemensamt fattar mod och tar ett ansvar för att tillsammans säga att man inte accepterar att chefen agerar så oprofessionellt och osolidariskt - och att man i längden inte kan acceptera ett sådant agerande från en medlem i förbundet. Chefen bryter ju också med spelregler när det gäller samverkan och respekt för organisationer. Till stöd för en sådan diskussion bör det finnas tydliga etiska koder och riktlinjer för chefer, något som alltför ofta saknas idag. Det blir i praktiken mycket svårt för en chef att stå emot ett samlat tryck från medarbetarna. Det innebär inte att det är lätt att få till stånd ett sådant samlat agerande nerifrån och upp. Men det är en möjlig väg att gå Tema Vårdförbundet, Arbetsgruppens rapport - Mitt medlemskap i Vårdförbundet Extra kongress (10)

10 Ett argument mot uteslutning i det här fallet är att man förmodligen inte löser konflikten därmed. Och det kan vara lättare komma till tals med besvärliga chefer när de är kvar inom förbundet. I fallet med medlemmen som begått ett brott, i det här fallet misshandel av sambo, kan man hävda att ett brott begånget på fritiden skall rättsväsendet hantera, inte de organisationer som personen är medlem i. När personen fått och tagit sitt straff, är brottet sonat. Organisationen bör inte straffa en gång till genom uteslutning eller annan åtgärd, enligt det här synsättet. Man kan hävda att vi har alla våra hemligheter och skadar vi inte någon på jobbet, så ska man lämna det privata i fred. Mot detta kan man dock hävda att det som sker på fritiden kan påverka arbetet. En misshandlad hustru vill inte bli vårdad av en vårdanställd som själv är hustrumisshandlare, precis som hon inte vill lämna in en anmälan till en polis som är hustrumisshandlare. En kärnfråga kan vi formulera så här: Har jag ett beteende som påverkar trovärdigheten för professionen, bland dem jag är till för? Men det gäller att det inte bara blir ett allmänt tyckande, utan att det verkligen finns en koppling till vad som påverkar relationen mellan yrkesutövaren och vårdtagaren. Gränserna är svåra här! Ska en person kunna vägra att ta emot vård av en sverigedemokrat, eller en person med en viss religiös inriktning? Hur ska man ställa sig till en medlem som man vet sätter andras liv och hälsa på spel på fritiden, genom ett av våra allra vanligaste brott, nämligen fortkörning? Det här var några exempel på att det inte finns några enkla svar på frågan vilka krav som vi som medlemmar kan och bör ställa på varandra. Men dessa exempel visar också, menar vi, att det kan uppstå spännande och viktiga diskussioner, som i sig kan betyda mycket för våra professioners och våra organisationers ständigt pågående arbete med ett gemensamt etiskt förhållningsätt! Tema Vårdförbundet, Arbetsgruppens rapport - Mitt medlemskap i Vårdförbundet Extra kongress (10)

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda På arbetsplatser där det finns förtroendevalda har Vårdförbundet fler medlemmar. Genom att utse förtroendevalda på arbetsplatsen skapar vi bättre

Läs mer

Stockholms stads Personalpolicy

Stockholms stads Personalpolicy Stockholms stads Sten Nordin, Finansborgarråd Tydliga gemensamma mål Det arbete vi utför i Stockholms stad ska utgå från dem som bor och verkar i staden. Verksamheten syftar till att ge invånarna en så

Läs mer

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg.

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Emilie! Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Hoppas att du har anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det

Läs mer

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad Förslag 6 maj 2008 Personalpolicy för Stockholms stad Vårt gemensamma uppdrag ett Stockholm i världsklass Stockholm växer under kommande år. För att staden ska vara fortsatt attraktiv måste de kommunala

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel JAG SAMSPELAR JAG VILL LYCKAS JAG SKAPAR VÄRDE JAG LEDER MIG SJÄLV MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel sid 1 av 8 Medarbetar- och ledarpolicy Medarbetare och ledare i samspel Syfte

Läs mer

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Fastställd av förbundsstyrelsen 12 november 2015 2 [11] Innehållsförteckning Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser... 3 I Lärarförbundets

Läs mer

Personalpolicy. för Stockholms stad

Personalpolicy. för Stockholms stad Personalpolicy för Stockholms stad Tydliga gemensamma mål För att värna och utveckla vår allra viktigaste tillgång, stadens anställda och deras arbete för stockholmarnas bästa, är en aktiv personalpolitik

Läs mer

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Precis som i förra årets medarbetarundersökning är det 2014 en gemensam enkät för chefer och medarbetare. Detta innebär att du svarar på frågorna i enkäten utifrån

Läs mer

Unionens handlingsprogram 2012 2015

Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Vår vision Vår vision är Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Läs mer

Artikelnummer: 502007-6. Foto: Nordic Photos. Tryck: 08-tryck, juni 2009 (första upplagan) Layout: Form & Funktion i Sverige AB

Artikelnummer: 502007-6. Foto: Nordic Photos. Tryck: 08-tryck, juni 2009 (första upplagan) Layout: Form & Funktion i Sverige AB Nya tider Artikelnummer: 502007-6 Foto: Nordic Photos Tryck: 08-tryck, juni 2009 (första upplagan) Layout: Form & Funktion i Sverige AB Nya tider Dygnets alla timmar antogs på kongressen 1999. 2005 prövades

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Vårt engagemang gör idéer till verklighet Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköpings kommun linkoping.se Vårt engagemang gör idéer till verklighet Vår

Läs mer

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället.

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället. Redo för framtiden Grattis, snart tar du examen och lämnar livet som student för att arbeta i ditt nya yrke. Du har ett spännande arbetsliv framför dig inom ett fantastiskt yrke som är självständigt, ansvarsfullt

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

Ledamot i avdelningsstyrelse

Ledamot i avdelningsstyrelse Ledamot i avdelningsstyrelse Inledning Du som är avdelningsstyrelseledamot är en idéburen ledare och demokratiskt vald av medlemmar vid ett årsmöte. Tillsammans med de andra i styrelsen leder, samordnar

Läs mer

Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet!

Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet! Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet! Möten mellan medlemmar är en viktig del av Vårdförbundets organisation. Som medlem med stort inflytande medverkar du i en demokratisk process som

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Som ledare i Lunds kommun har du en avgörande betydelse för verksamhetens kvalitet. Du har stort inflytande på hur medarbetare presterar och trivs samt hur

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK:S STADGA Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK organiserar akademiker utbildade inom dokumentation, information, kommunikation och kultur. Verksamheten utgår från DIK:s professioner. DIK

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Antagen av kommunfullmäktige: 2011-09-12 Kf 127 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Vision 2 Svedala kommuns personalpolitiska program 2.1 En jämlik arbetsgivare 2.2 En flexibel arbetsgivare

Läs mer

Kongressprotokoll 5 maj 27 28 september 2011 Medlemsundersökning 2011 - tabellbilaga

Kongressprotokoll 5 maj 27 28 september 2011 Medlemsundersökning 2011 - tabellbilaga Kongressprotokoll maj september Medlemsundersökning - tabellbilaga ( Bilaga. Medlemsundersökning antal (%) antal (%) Biomedicinsk analytiker antal (%) Röntgen sjuksköterska antal (%) antal (%) Anställning

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun Personalpolicy för Karlsborgs kommun Till dig som arbetar i Karlsborgs kommun... I din hand har du Karlsborgs kommuns personalpolicy. Den ska stödja en önskad utveckling av kommunen som attraktiv arbetsgivare.

Läs mer

Medarbetarenkät 2014. / Piteå. Svarsfrekvens: 80,7

Medarbetarenkät 2014. / Piteå. Svarsfrekvens: 80,7 Medarbetarenkät 2014 / Piteå Svarsfrekvens: 80,7 1 2 Piteå Mål och uppdrag 66,5% 24,2% 6,8% 2,5% 4,8 Kompetens och utveckling 71% 22,3% 5,4% 1,3% 4,9 Information 80,7% 16,7% 2,3% 0,3% 5,1 Medarbetarskap

Läs mer

Medarbetarenkät 2014. Lycksele / MSF. Svarsfrekvens: 100

Medarbetarenkät 2014. Lycksele / MSF. Svarsfrekvens: 100 Medarbetarenkät 2014 Lycksele / MSF Svarsfrekvens: 100 1 2 MSF Lycksele Mål och uppdrag 50,6% 36,4% 13% 0% 4,1 4,6 Kompetens och utveckling 80% 14,3% 5,7% 0% 5 4,7 Information 90,5% 9,5% 0% 0% 5,2 4,9

Läs mer

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställnings taganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksam heten. Personal politiken är ett medel för att uppnå

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun LUNDS KOMMUN Box 41, 221 00 Lund kommunkontoret@lund.se www.lund.se Stortorget 7 Telefon (vx) 046-35 50 00 Produktion Personalavdelningen, Kommunkontoret Design www.mariannaprieto.com Foto Wirtén PR &

Läs mer

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Innehåll

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2005-08-23, 79 Reviderat av kommunfullmäktige 2006-11-28, 107 Reviderat av kommunfullmäktige 2009-04-21, 31 Reviderat av kommunstyrelsen 2009-08-12,

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Annelie Nordström, förbundsordförande Kommunal: Tanken med det här samarbetsavtalet är att vi tillsammans kan nå bättre resultat för våra medlemmar

Läs mer

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Ksenija,

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Ksenija, Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Ksenija, Genomgående mycket bra svar. Väl genomtänkta resonemang kring fackliga grundtankar såväl som bra koll på regelverket. Du hade bara ett par smärre missar

Läs mer

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksamheten. Personalpolitiken är ett medel för att uppnå Huddinge

Läs mer

Medarbetarskap i Umeå kommun. Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget

Medarbetarskap i Umeå kommun. Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget Medarbetarskap i Umeå kommun Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget Inledning Vi som arbetar i Umeå kommun har ett viktigt uppdrag: att bidra till ett gott liv i Umeå

Läs mer

Medarbetarskap i Umeå kommun

Medarbetarskap i Umeå kommun Medarbetarskap i Umeå kommun Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget www.umea.se/kommun 2 Inledning Vi som arbetar i Umeå kommun har ett viktigt uppdrag: att bidra

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Medarbetarenkät 2014. / Totalrapport Lycksele kommun (ej bolag) Svarsfrekvens: 74,3

Medarbetarenkät 2014. / Totalrapport Lycksele kommun (ej bolag) Svarsfrekvens: 74,3 Medarbetarenkät 2014 / Totalrapport Lycksele kommun (ej bolag) Svarsfrekvens: 74,3 1 2 Totalrapport Lycksele kommun (ej bolag) Mål och uppdrag 59,8% 27,2% 10,4% 2,7% 4,6 Kompetens och utveckling 62,5%

Läs mer

Välkommen till Seko!

Välkommen till Seko! Välkommen till Seko! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Enkätresultat, Medarbetare - Övrig personal, gymnasieskolor

Enkätresultat, Medarbetare - Övrig personal, gymnasieskolor Tom 1. TRIVSEL 1.1 Jag upplever att det råder en positiv stämning på min arbetsplats 1.2 Jag upplever att vi kan föra en öppen diskussion på min arbetsplats 1.3 Jag upplever att det är roligt att gå till

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter

Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter Punkt 12 Medlemsberättelser Medlemmar i Vårdförbundet 6 personligheter 12. Medlemsberättelser Kongress 2011 1 (7) Lena, Sjuksköterska öppenvård Jobbet är utvecklande men stressigt. Den viktigaste orsaken

Läs mer

Gemenskap ger styrka

Gemenskap ger styrka Välkommen till Seko Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

Gemensam värdegrund. Föreningen Vårdföretagarna och Vårdförbundet

Gemensam värdegrund. Föreningen Vårdföretagarna och Vårdförbundet Gemensam värdegrund Föreningen Vårdföretagarna och Vårdförbundet Varför en gemensam värdegrund? Föreningen Vårdföretagarna och Vårdförbundet har tillsammans gjort denna värdegrund. I den ger vi vår gemensamma

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet

Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet 2014-2018 Beslutad av förbundsstyrelsen i november 2014. Kommunikationsstrategin gäller förtroendevalda och medarbetare i Vårdförbundet. Kommunikationsstrategin

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Värdegrund SHG. Grundvärden, vision, handlingsprinciper. Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107

Värdegrund SHG. Grundvärden, vision, handlingsprinciper. Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107 Värdegrund SHG Grundvärden, vision, handlingsprinciper Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107 Innehåll VÄRDEGRUNDEN SHG... 2 GRUNDVÄRDEN... 2 Respekt... 2 Värdighet... 3 Välbefinnande... 3 Bemötande...

Läs mer

Medarbetarenkät 2011. <<Organisation>> <<Verksamhet>> <<Område>> <<Resultatenhet>> <<Undergrupp>> Dags att tycka till om ditt jobb!

Medarbetarenkät 2011. <<Organisation>> <<Verksamhet>> <<Område>> <<Resultatenhet>> <<Undergrupp>> Dags att tycka till om ditt jobb! Medarbetarenkät 2011 Dags att tycka till om ditt jobb! Göteborgs Stad vill vara en attraktiv arbetsgivare, både för dig som redan

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stockholms stads personalpolicy Produktion: Blomquist Tryck: Edita Bobergs Artikelnummer: 13742 Stadsledningskontoret 2016-11 Antogs av kommunfullmäktige, 5 september 2016 Ett Stockholm för alla Stadens

Läs mer

Karlsborgs kommun. Ledarskapspolicy. Bilaga 35 KF Diarienummer: Antagen:

Karlsborgs kommun. Ledarskapspolicy. Bilaga 35 KF Diarienummer: Antagen: Bilaga KF 7 201-0 - 0 Karlsborgs kommun Ledarskapspolicy Dokumenttyp: Policy Diarienummer: 66.201 Beslutande: Kommunfullmäktige Antagen: 201-0-0 Giltighetstid: Tillsvidare Dokumentet gäller för: Samtliga

Läs mer

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun ÄNGELHOLMS KOMMUN Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Öppenhet Omtanke Handlingskraft Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Personalpolicyn är ett övergripande idé- och styrdokument som gäller

Läs mer

Övergripande jämförelse

Övergripande jämförelse Övergripande jämförelse 10 9 8 7 6 5 3 Trivsel Ledarskap Tid för planering Arbetsplats Verksamhetsmål Utveckling Inflytande Uppskattning Engagemang Energi Information Melleruds Kommun höst 2009 Samtliga

Läs mer

Medarbetar- och ledarskapsprogram

Medarbetar- och ledarskapsprogram Medarbetar- och ledarskapsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2018-01-29 Ansvarig förvaltning: Kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: Personalchef Innehåll Välkommen till Vaggeryds kommun... 3 Vision

Läs mer

Personalpolitiskt program Antagen av Kumla kommunfullmäktige

Personalpolitiskt program Antagen av Kumla kommunfullmäktige Tillsammans lyfter vi Kumla kommun! Personalpolitiskt program Antagen av Kumla kommunfullmäktige 2014-06-18 Du och jag är Kumla kommun! Kumla kommun har en vision med målet att bli 25 000 invånare år 2025!

Läs mer

Allt att vinna. Juseks arbetslivspolitiska program. Akademikerförbundet

Allt att vinna. Juseks arbetslivspolitiska program. Akademikerförbundet Allt att vinna Juseks arbetslivspolitiska program Akademikerförbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare, kommunikatörer och samhällsvetare När arbetslivet präglas av förändringar är

Läs mer

Personalpolitiskt program. Motala kommun

Personalpolitiskt program. Motala kommun Personalpolitiskt program Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 12/KS0167 Datum: 2013-10-21 Paragraf: KF 90 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2013-10-21 Diarienummer: Paragraf:

Läs mer

Remiss: Personalpolicy för Huddinge kommun

Remiss: Personalpolicy för Huddinge kommun NATUR- OCH BYGGNADS FÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2015-06-09 Sida 1(2) Diarienr: TN-2015/210.199 Handläggare Felicia Almerén 08-535 365 47 felicia.almeren@huddinge.se Remiss: Personalpolicy för

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Nässjö kommuns personalpolicy

Nässjö kommuns personalpolicy Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 2010-01-28, 10 Reviderad: Nässjö kommuns personalpolicy Varför behövs en personalpolicy? Nässjö kommuns personalpolicy innehåller vår arbetsgivar- och

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

NATIONELLT VACCINATIONS PROGRAM MOT STRESS

NATIONELLT VACCINATIONS PROGRAM MOT STRESS NATIONELLT VACCINATIONS PROGRAM MOT STRESS För dig som är i riskgruppen för att bränna ut dig. Eller har stressade kollegor och inte vill smittas. För politiker, chefer och anställda. Här är ett vaccin

Läs mer

1. Belöna dem som lyckas

1. Belöna dem som lyckas 1. Belöna dem som lyckas A Det bästa sättet att få alla att satsa tid och energi på sin hälsa, är att belöna dem som når sina hälsomål. Till slut får man ändå med sig de som inte är så intresserade. Hälsa

Läs mer

Stämmer detta? Vad fungerar bra? Vad kan bli bättre? Så här kan jag bidra! Stämmer detta? Vad fungerar bra? Vad kan bli bättre? Så här kan jag bidra!

Stämmer detta? Vad fungerar bra? Vad kan bli bättre? Så här kan jag bidra! Stämmer detta? Vad fungerar bra? Vad kan bli bättre? Så här kan jag bidra! VI KÄNNER TILL VAD DET SYSTEMATISKA T INNEBÄR SOM METOD. VI HAR BALANS MELLAN KRAV RESURSER PÅ VÅR. FÖLJA UPP UNDERSÖKA Samverkan RISKBEDÖMA ÅTGÄRDA VI KAN PÅVERKA VÅRT VÅR PLANERING. VI GÖR AVSTÄMNINGAR

Läs mer

Samverkan för utveckling. stöd för chefer i ett modernt ledarskap

Samverkan för utveckling. stöd för chefer i ett modernt ledarskap 2003 Samverkan för utveckling stöd för chefer i ett modernt ledarskap Produktion: Arbetsgivarverket, 2003 Arbetsgivarverkets medlemmar får gärna använda delar av eller hela texten för att foga in i egna

Läs mer

Personalpolitisk plattform. för Landstinget i Värmland

Personalpolitisk plattform. för Landstinget i Värmland Personalpolitisk plattform för Landstinget i Värmland Den personalpolitiska plattformen ger stöd och vägledning för medarbetare, chefer och ledare i arbetet med att förverkliga den politiska visionen:

Läs mer

Plan för gemensamma aktiviteter 2013. Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken

Plan för gemensamma aktiviteter 2013. Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Plan för gemensamma aktiviteter 2013 Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Är du medlem och vill veta mer? På Arbetsgivarverkets webbplats kan du läsa mer om den arbetsgivarpolitiska strategin

Läs mer

Delstrategi och utmaning medlemskapet stärker individen

Delstrategi och utmaning medlemskapet stärker individen Förmågan att väcka engagemang och samtidigt utveckla medlemskapet är avgörande för att kunna växa som förbund. Unionen har genom att se och möta medlemmarnas behov lyckats nå vårt mål om att bli 600 000

Läs mer

Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor!

Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor! Kämpa tillsammans för högre lön, kortare dagar och bättre arbetsvillkor! En stark fackförening gör skillnad Kraven på oss arbetstagare ökar hela tiden. Vi ska göra mer på kortare tid. Genom vårt arbete

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Försvarsförbundets Verksamhetsinriktning 2007-2011 Antagna av Försvarsförbundets kongress 12-14 juni 2007 2 FÖRSVARSFÖRBUNDET VERKSAMHETSINRIKTNING 2007-2011 3 Försvarsförbundets vision Vi i Försvarsförbundet

Läs mer

En hållbar stad öppen för världen

En hållbar stad öppen för världen Medarbetar- och arbetsmiljöpolicy En hållbar stad öppen för världen Göteborg en stad för alla Vi som arbetar i Göteborgs Stad har ett gemensamt uppdrag, att tillgodose göteborgarnas behov och rättigheter.

Läs mer

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2012-03-29, 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program INLEDNING... 3 VISION... 3 INRIKTNINGSMÅL... 3 MEDARBETARSKAP OCH LEDARSKAP...

Läs mer

Nationell handlingsplan för Vårdförbundets chefs- och ledarmedlemmar Förbundsstyrelsen december 2015 F.1.1 Utvecklingsområde

Nationell handlingsplan för Vårdförbundets chefs- och ledarmedlemmar Förbundsstyrelsen december 2015 F.1.1 Utvecklingsområde Nationell handlingsplan för Vårdförbundets chefs- och ledarmedlemmar 2016 Förbundsstyrelsen 17-18 december 2015 F.1.1 Utvecklingsområde Nationell handlingsplan för Vårdförbundets chefs- och ledarmedlemmar

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

Proposition 2: Saco i framtiden

Proposition 2: Saco i framtiden Proposition 2: Saco i framtiden Tillsammans är vi Saco Proposition 2: Saco i framtiden Förslag till beslut Styrelsen föreslår kongressen beslutar uppdra åt den tillträdande styrelsen beskriva och analysera

Läs mer

MEDBESTÄMMANDE OCH INFLYTANDE (MBL)

MEDBESTÄMMANDE OCH INFLYTANDE (MBL) MEDBESTÄMMANDE OCH INFLYTANDE (MBL) Motionerna MBL 1 MBL 5 MOTION MBL 1 Byggnads MellanNorrland När och hur det utses förtroendevalda representera förbundet i lokala större företags styrelser, verkar inte

Läs mer

LMU, Ledar- och medarbetarbetarundersökning 2014. Karlstads kommun

LMU, Ledar- och medarbetarbetarundersökning 2014. Karlstads kommun LMU, Ledar- och medarbetarbetarundersökning 2014 Karlstads kommun Genomförd av CMA Research AB Mars 2014 Fakta om undersökningen Syfte Metod Att utveckla styrning, ledning och ge de förtroendevalda bra

Läs mer

Demokratihandbok. Augusti Version 8. Del 4. Medlem. Skillnaden i förhållande till version 7:

Demokratihandbok. Augusti Version 8. Del 4. Medlem. Skillnaden i förhållande till version 7: Demokratihandbok Augusti 2016 - Version 8 Skillnaden i förhållande till version 7: Förbundsstyrelsen har, efter beslut vid mötet 7-9 juni gjort en uppföljning av de lokala årsmötena och som en konsekvens

Läs mer

Guide till medlemsrekrytering

Guide till medlemsrekrytering Guide till medlemsrekrytering Vi är många medlemmar i Vårdförbundet idag, men vi kunde vara fler! Ju fler medlemmar vi är desto större möjlighet har vi att påverka och föra fram våra åsikter kring såväl

Läs mer

juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund

juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund Inledning och bakgrund Förbundsmötet i Norrköping 2012 beslutade att se över värdegrunden och presentera förslag till värdegrund för Vision på förbundsmötet

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid SN 2019/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid SN 2019/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2019-01-03 SN 2019/00080401 0480-453891 Socialnämnden Medarbetarenkät 2018 Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut med anledning

Läs mer

ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA

ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA Chefs- och medarbetarpolicy för Stockholms Stadsmission Antagen av Stockholms Stadsmissions och Stadsmissionens Skolstiftelses styrelser 2011-02-21 Dokumentansvarig: Personalchef

Läs mer

Fakta och tips till dig som är förtroendevald. Välkommen som fackombud

Fakta och tips till dig som är förtroendevald. Välkommen som fackombud Fakta och tips till dig som är förtroendevald i Handels Välkommen som fackombud Välkommen som fackombud Att vara fackombud innebär att du är Handels kontaktperson på arbetsplatsen. Du har fått förtroendet

Läs mer

Medarbetarsamtal. chef och medarbetare. Medarbetare: Ansvarig chef: Datum för samtal:

Medarbetarsamtal. chef och medarbetare. Medarbetare: Ansvarig chef: Datum för samtal: Mitt medarbetarsamtal Medarbetare: Ansvarig chef: Datum för samtal: Medarbetarsamtal mellan chef och medarbetare Juseks medarbetarsamtal Medarbetar är ett genomtänkt, väl förberett och regelbundet återkommande

Läs mer

Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan

Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan Utdrag 1 Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan Nackdelen med det konventionella utvecklingssamtalet är att det lägger all tonvikt på relationen chef medarbetare. Det är inte ovanligt att

Läs mer

Hållbar stad öppen för världen

Hållbar stad öppen för världen Medarbetar- och arbetsmiljöpolicy Hållbar stad öppen för världen Göteborg en stad för alla Vi som arbetar i Göteborgs Stad har ett gemensamt uppdrag, att tillgodose göteborgarnas behov och rättigheter.

Läs mer

Enkätresultat, Medarbetare - Lärare i gymnasieskolan

Enkätresultat, Medarbetare - Lärare i gymnasieskolan 1. TRIVSEL 1.1 Jag upplever att det råder en positiv stämning på min arbetsplats 3,94 4,15 3,80 4,17 3,25 4,64 1.2 Jag upplever att vi kan föra en öppen diskussion på min arbetsplats 1.3 Jag upplever att

Läs mer

Sveriges Skolledarförbund

Sveriges Skolledarförbund Sveriges Skolledarförbund Vår uppgift MEDLEMSKAP LEDARSKAPSROLL FACKLIG SERVICE Sveriges Skolledarförbund Tryck: Globalt Företagstryck AB, Stockholm 2008 SVERIGES SKOLLEDARFÖRBUNDS MEDLEMMAR ÄR CHEFER

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program 1 (7) Typ: Program Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KF 2010-04-20, 18 Uppdateras: 2015 Styrdokument för personalarbetet på samtliga arbetsplatser i Strömsunds kommun. Strömsunds kommun

Läs mer

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg,

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg, Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-470 11 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok Personal STRATEGI Beslutande Kommunstyrelsens 257 2015-11-03 Giltighetstid 2015-2019 1(6) Dnr 2015/000275-003 Beteckning

Läs mer

Enkät Frågor om projektarbete. Frågor om hot och våld. Framtagen av projektgruppen Bättre beredd än rädd. Mars 2012

Enkät Frågor om projektarbete. Frågor om hot och våld. Framtagen av projektgruppen Bättre beredd än rädd. Mars 2012 Enkät Frågor om projektarbete. Frågor om hot och våld. Framtagen av projektgruppen Bättre beredd än rädd. Mars 2012 Inledande frågor 1. Var arbetar du? (1) Namn på arbetsplatsen (2) Namn på arbetsplatsen

Läs mer

Övergripande jämförelse

Övergripande jämförelse Övergripande jämförelse 10 9 8 7 6 5 Resultat -06 3 Trivsel Ledarskap Tid för planering Arbetsplatsutveckling Verksamhetsmål Utveckling Inflytande Uppskattning Engagemang Energi Medarbetarenkät Höst -07

Läs mer

SEKO Branschorganisation Spårtrafik. förslag

SEKO Branschorganisation Spårtrafik. förslag SEKO Branschorganisation Spårtrafik förslag Verksamhetsplan 2017 1 Branschorganisationens uppgifter Övergripande mål för Branschorganisationen; En effektiv demokratisk organisation som samordnar aktiviteter

Läs mer

ETIKPOLICY för omsorgs- och socialförvaltning och omsorgs- och socialnämnd i Mjölby kommun

ETIKPOLICY för omsorgs- och socialförvaltning och omsorgs- och socialnämnd i Mjölby kommun ETIKPOLICY för omsorgs- och socialförvaltning och omsorgs- och socialnämnd i Mjölby kommun Beslutad av omsorgs- och socialnämnden 2007-12-17 Varför en etikpolicy? Etik handlar om vilka handlingar och förhållningssätt

Läs mer

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd

Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd Fakta om ditt uppdrag som skyddsombud i Handels Bibi, butiksanställd Välkommen som skyddsombud En bra arbetsmiljö kräver både samverkan och engagemang. Arbetslivet och arbetsuppgifterna förändras i allt

Läs mer

Det här står vi för. Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar 1 (7) Ur Elevers tankar i ord och bild

Det här står vi för. Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar 1 (7) Ur Elevers tankar i ord och bild Det här står vi för Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar Ur Elevers tankar i ord och bild 1 (7) Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst. Nog finns det mål och

Läs mer

Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422. Arbetsmiljöpolicy

Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422. Arbetsmiljöpolicy Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422 Arbetsmiljöpolicy Reviderad i november 2006 1. GRUNDLÄGGANDE VÄRDERINGAR Landstinget Sörmland ska skapa arbetsmiljöer som främjar personalens hälsa och förebygger ohälsa.

Läs mer

VÄRDEGRUND FÖR CIVILFÖRSVARSFÖRBUNDET

VÄRDEGRUND FÖR CIVILFÖRSVARSFÖRBUNDET Sida 1 VÄRDEGRUND FÖR CIVILFÖRSVARSFÖRBUNDET Förbundsstämman 2011 antog värdegrunden för Civilförsvarsförbundets verksamhet på lokal, regional och nationell nivå med där ingående värden rangordnade i den

Läs mer

PERSONAL- POLICY FÖR HÖGANÄS KOMMUN

PERSONAL- POLICY FÖR HÖGANÄS KOMMUN PERSONAL- POLICY FÖR HÖGANÄS KOMMUN Det här är en policy för dig som arbetar i Höganäs kommun eller som funderar på att söka arbete i Höganäs kommun. Den är en vägledning i vad vi står för och vad vi vill

Läs mer