Verksamhetsberättelse 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2012"

Transkript

1 FoUU-enheten primärvården Göteborg och Södra Bohuslän Verksamhetsberättelse 2012 FoUU-enheten Primärvården Göteborg och Södra Bohuslän, Kungsgatan 12, vån 6, Göteborg Tel: Mob: Fax:

2 FoUU-enheten har i uppdrag att stimulera, stödja och initiera forskning och utveckling inom primärvården samt att utveckla den vetenskapliga kompetensen hos personalen i primärvården för att på så sätt främja en god och säker vård. Detta görs bl.a. genom att......stödja och handleda projektarbeten 6...vara stöd och resurs i ansökan om projektfinansiering 8...genomföra konferenser, seminarier och utbildningar 9...vara brobyggare mellan universitetet och primärvårdens anställda 12...intressera primärvårdens anställda för forskningsoch utbildningsvägar 14...samverka med övriga FoU-enheter i regionen 15...hålla sig á jour med utvecklingen inom FoU lokalt, regionalt och internationellt 16 Ekonomi 19 Publikationer av medarbetare med anknytning FoUU-enheten Layout och grafik: Carin Sjöström-Greenwood FoUU-enheten Primärvården Göteborg och Södra Bohuslän

3 3 Sammanfattning Västra Götaland har ungefär 1,5 miljoner invånare. Ungefär hälften av dessa är bosatta i FoUU-enhetens upptagningsområdet för Primärvården inom Göteborg och Södra Bohuslän. FoUU-enhetens verksamhet vänder sig till alla de ca 2200 anställda vid de närmare 150 enheterna inom området. En administrativ stab motsvarande 2,5 heltidstjänster (5 personer) tillsammans med ytterligare 10 FoU-ledare och handledare som arbetar ca 20-25% vid enheten arbetar med att intressera och stödja primärvårdens anställda i forsknings- och utvecklingsarbete och verkar som brobyggare till universitet och högskolor. Enhetens anställda ger också stöd i handledning av projektarbeten, är resurser i ansökningar om projektfinansiering, planerar och genomför konferenser, seminarier och utbildningar samt bidrar till att föra ut resultat av forsknings- och utvecklingsarbeten i verksamheten. FoUU-enheten samverkar med övriga FoUU-enheter inom regionen och håller sig à jour med utvecklingen inom FoUU lokalt, regionalt och internationellt. FoUU-enheten i Göteborg och Södra Bohuslän fungerar också som kansli för det Lokala FoU-rådet för Göteborg och södra Bohuslän. För närvarande handleds ca 50 så kallade ST-projekt och ytterligare ett 50-tal projekt är aktivt pågående. Närmare 100 projektledare med projekt inom primärvård i Göteborg och Södra Bohuslän, har under 2012 fått någon form av stöd genom FoUU-enheten. Det kan vara i form av handledning, ekonomiskt stöd eller via enhetens faciliteter. Enhetens FoU-seminarier är välbesökta och uppskattade. Antalet ansökningar till de lokala och regionala FoU-råden ökade under Kursen i Forskningsmetodik som ges på avancerad nivå och motsvarar 7,5 hp har genomförts även Deltagarantalet var 24 st. Sammantaget finns det nu i området en stabil plattform för infrastuktur för forskningsoch utvecklingsarbete med goda möjligheter att utveckla primärvårdsforskningen för att ge en god och säker vård för befolkningen.

4 4 Inledning Västra Götaland har ungefär 1,5 miljoner invånare. Ungefär hälften av dessa är bosatta i FoUU-enhetens upptagningsområdet för Primärvården inom Göteborg och Södra Bohuslän. FoUU-enhetens verksamhet vänder sig till alla de ca 2200 anställda vid de ca 150 verksamheterna inom området. FoU-enheten är en konkurrensneutral verksamhet, finansierad genom s.k. beställd vård och finansierad via Hälso- och sjukvårdsnämnderna 4,5,7,11 och 12 och är organiserad inom den offentliga primärvården. Då de fem primärvårdsförvaltningarna inom den offentliga primärvården omorganiserades till en förvaltning 1/1 2012, följde också FoU-organisationen denna organisering. FoU verksamheten inom Västra Götalandsregionen har sedan den 1 juni en samordnande FoU-chef men är fortsatt lokalt förankrad med enheter i Skövde, Vänersborg, Borås och Göteborg. Enheten i Göteborg är placerad centralt på Kungsgatan 12 för att ha god tillgänglighet via kommunala färdmedel. Lokalerna har god tillgänglighet också för personer med olika typer av funktionshinder. En aktiv hemsida med verksamhetens personal, stöd och aktiviteter finns på I lokalerna på Kungsgatan 12 där, den fasta administrativa staben har sina kontor och där FoUU-ledarna har möjlighet att arbeta med sitt FoUU-ledaruppdrag, ryms också 4-5 projektarbetsplatser där personal kan boka in sig via hemsidan. Man har då tillgång till officepaketet, statistikprogram (SPSS), referenshanteringsprogram (EndNote), program för att hantera kvalitativa data (NVivo) och kan även koppla upp sig mot sin ordinarie vårdenhets server. Den fasta administrativa staben består av FoUU-chef, forskningsledare och FoUUsamordnare motsvarande totalt ca 2,5 heltidstjänster. Under 2012 har också en bitr. FoUU- chef varit förordnad på 40 %. Till FoUU-enheten är också 7 st forskare kopplade med tidsbegränsade förordnanden som FoUU-ledare på ca 20% vardera.

5 5 FoUU-ledarna kombinerar sitt uppdrag på FoUU-enheten med egen forskning, kliniskt arbete och undervisning. De har skilda professioner och forskningskompetenser och verkar som en viktig länk mellan FoUU-enheten och verksamheterna, bland annat genom att sprida information om FoUU-enheten och dess verksamhet. Detta uppdrag består bland annat i att samla in idéer och stimulera till FoUU-arbete, hålla sig à jour med och handleda projekt inom angivet ansvarsområde, fånga upp och vägleda avseende utbildningsbehov hos anställda samt ge stöd vid anslagsansökningar. Förutom FoUU-ledarna så finns också ett antal vetenskapliga handledare, en statistiker och en hälsoekonom knutna till enheten på konsultbasis. Enheten har regelbundna arbetsplatsträffar 1 gång/månad då verksamheten planeras och utvärderas. Under året har FoUU-ledarna vidareutbildat sig inom handledning och pedagogik, akademiskt ledarskap, implementeringsforskning. Det finns en vetenskaplig referensgrupp bestående av professorer och docenter från Göteborgs Universitet, Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap, Högskolan i Borås, Lunds universitet och Primärvården Göteborg och Södra Bohuslän som fungerar som stöd till FoUU-chefen i vetenskapliga frågor och diskussioner. Den vetenskapliga referensgruppen bedömer ansökningarna för ekonomiskt stöd vid master-, predoktorand-, doktorand- och postdoktorala studier. FoUU-enheten i Göteborg och Södra Bohuslän fungerar också som kansli för det Lokala FoU-rådet för Göteborg och södra Bohuslän. FoUU-samordnarna ger service och stöd till sökanden samt administrerar alla löpande ansökningar som kommer när det gäller etik, statistik, presentation, publicering och resor. Detsamma gäller för löpande administrering av projektmedel avseende utbetalningar, samt även begäran om förlängningar. I uppgiften ingår också att uppdatera hemsidan och ta emot frågor per telefon. Två gånger per år är det ansökningsperiod för projektmedel. Kansliet förbereder ansökningarna, skickar ut till granskarna, är sekreterare på FoU-rådets sammanträde och meddelar besluten. Ett 80-tal ansökningar brukar inkomma. Kanslifunktionen handhar också arkiveringen av ansökningarna samt sammanställer statistiskt material för att se hur rådets pengar används.

6 6...stödja och handleda projektarbeten En omfattande och mycket viktig arbetsuppgift för medarbetarna vid FoUU-enheten är att stödja och handleda projekt inom hela primärvårdsområdet Göteborg och södra Bohuslän. Med medarbetarnas bredd inom såväl professioner som metoder handleds projekt på alla nivåer, från utvecklingsprojekt till doktorandprojekt bland annat inom; diabetes, depression, rehabilitering, sjukskrivning, kronisk obstruktiv lungsjukdom, hjärtkärlsjukdom, hypertoni, alkoholkonsumtion, Fysisk aktivitet på Recept, obesitas, hälsa och vitaminer under graviditet, gynekologisk cellprovstagning, vattkoppor, antibiotikaanvändning, vitamin D, hypercalcemi, APC screening vid graviditet, jod och amning, triagering i primärvård och många flera. Denna bredd visar på det spektra av patienter som finns inom primärvård, allt från det ofödda barnet till palliativ vård livets slutskede. Då allt mer vård skall bedrivas inom primärvården är det viktigt att forskningsaktiviteten inom detta område också ökas för att kunna ge den evidensbaserade, goda och säkra vård som eftersträvas. För närvarande handleds ca 50 så kallade ST-projekt, ytterligare ett 50-tal projekt är aktivt pågående. Närmare 100 projektledare med projekt inom primärvård, har någon form av stöd genom FoUU-enheten. Inför forskningssymposiet 19/ har ett intensivt arbete pågått framförallt av FoU-samordnarna för att inventera alla pågående projekt, avhandlingar under , publikationer, och internationella kongesspresentationer. Allt detta kommer att presentas i en bok i samband med forskningssymposiet. I samband med detta har en projektinventering gjorts parallellt med en uppdatering av projektdatabasen FoU i Sverige, FoU-administratörerna är också FoU-guider vilket innebär att hjälpa alla medarbetare i området att lägga in sina projektarbeten i databasen FoU i Sverige och se till att den hålls uppdaterad. Totalt finns för Primärvård i Göteborg och Södra Bohuslän 84 respektive 42 registrerade pågående forskningsprojekt i Projektdatabasen.

7 7 Tabell 1. Stöd till anställda i primärvård i Göteborg och Södra Bohuslän Informerande aktivitet Antal totalt ca Antal vårdenheter som informerats om FoUU-enhetens verksamhet (hela eller delar av personalgruppen) under Antal gånger som information getts vid andra typer av möten eller sammanhang under 2011 (tex chefsmöten, spec yrkesgruppsmöten etc) 23 Handledning Antal doktorander som handletts under Antal ST-läkare som handletts Antal andra medarbetare som handletts inom universitetsutbildning (tex kandidat/magister/master) under Antal andra medarbetare som handletts 13 Antal medarbetare som träffats för konsultation 29 Sökta och beviljade medel Antal projekt som fått stöd i ansökningar 18 Antal beviljade projekt som fått stöd i ansökningar 14 Antal FoUU-ledares beviljade egna ansökningar 4

8 8...vara stöd och resurs i ansökan om projektfinansiering Information har gått ut från FoUU-enheten om möjligheten att söka medel från främst det Lokala FoU-rådet för Göteborg och Södra Bohuslän men också från Regionala FoU-rådet i VGR. Anställda inom primärvårdsområdet Göteborg och Södra Bohuslän erbjuds hjälp och stöd i hur man skriver ansökan, dels för att försöka öka antalet ansökningar och dels för att försöka höja beviljandegranden. Under 2012 har rutiner för att denna hjälp förfinats för att hjälpen skall kunna ges i så god tid och vara så effektiv som möjligt. Man kan också skicka sin ansökan till ett förgranskningsråd för att få tips om vad som kan behöva förbättras i ansökan innan den skickas in till Lokala FoU-rådet. Vid vårens ansökningsomgång beviljades 6 av 11 insända ansökningar, vid höstens ansökningsomgång beviljades 6 av 12 sökta projekt. Till det Regionala FOU-rådet i VGR hade 6 stycken ansökningar insänts, 5 av dessa beviljades medel. Stöd, råd och hjälp ges också till personal som söker medel för ekonomiskt stöd från FoUU-enheten enligt nedan. För att öka möjligheterna till forskning inom primärvård avsetter FoUU-enheten medel för att ge ekonomiskt stöd vid master-, pre-doktorand-, doktorand- och postdoktorala studier. Medlen utlyses en gång per år. I 2012 års ansökningsomgång inkom totalt 21 st ansökningar. Sju gällde stöd för masterprojekt två beviljades. Tre gällde pre-doktoralt stöd och av dessa beviljades ett, nio avsåg doktorandmedel och sju beviljades. Två gällde ansökan om projektstöd för postdoktoralt projekt, ett beviljades. Totalt beviljades 11 ansökningar medel, vilket innebär ekonomiskt stöd motsvarande ca 20% arbetstid.

9 9...genomföra konferenser, seminarier och utbildningar FoU-enheten har två seminarielinjer som ges varje termin; Nya forskningsrön och Hur bedriver jag forskning?. Nya forskningsrön innebär att nya forskningsresultat presenteras av forskaren, med en tydlig och praktisk användning inom primärvården. Samtliga årets Nya forskningsrön har utgått från forskningsprojekt där medarbetare inom Primärvården Göteborg och Södra Bohuslän deltagit eller lett projekten. Årets första Nya forskningsrön seminarium hölls den 28/2 med titeln Samtal om hälso- och sjukvård i ett mångkulturellt samhälle. Med.dr. Kristian Svenberg och med.dr Maria Magnusson, båda verksamma inom primärvården i nordöstra Göteborg, presenterade därvid sina avhandlingar från 2011, den förstnämndas kring konsultationen och den senares kring överviktsproblematik. Över 50 personer deltog och många olika yrkesgrupper var representerade. Även primärvårdledning samt politiker och tjänstemän från HSN resp HSK deltog i diskussionen. Det andra Nya forskningsrön seminariet berörde HPV-vaccinationen och hölls den 7 juni av med dr Björn Strander och med dr Agneta Ellström. De beskrev hur läkemedelsprövningen hade gått till samt gav bakgrunden till vaccinet och dess effekt. I detta seminarium deltog framförallt distriktssköterskor och barnmorskor. Under hösten 2012 hölls i november ett tredje Nya forskningsrön, denna gång om folksjukdomen KOL. Seminariet var mycket välbesökt framför allt av vårdcentralernas medarbetare, såväl inom privat som offentlig sektor. Förutom seminarium för att implementera forskning i praktiken, läggs på hemsidan regelbundet upp information om primärvårdsrelaterad forskning till nytta för verksamheterna. Detta som delar i arbetet med att föra ut resultat av forsknings- och utvecklingsarbete i verksamheten. Den andra seminarielinjen Hur bedriver jag forskning? innefattar praktiska moment som man behöver kunna för att bedriva forskning. Litteratursökning är ett grundläggande moment och så efterfrågat att seminariet hålls två gånger varje termin. Vid dessa går man praktiskt igenom hur man söker efter vetenskaplig litteratur i databaser. Utbildade medicinska bibliotekarier genomför utbildningenoch semina-

10 10 riedeltagaren har också med sig sin frågeställning så att en praktisk tillämpning av kunskapen omedelbart kan påbörjas. Ytterligare tre seminarier/workshops hölls 2012 under begreppet Hur bedriver jag forskning?. I maj höll professor Margareta Möller från Örebro universitet ett seminarium kring att skriva ansökan till forskningsetisk nämnd. I oktober höll med dr Eva- Lisa Petersson, verksam som forskningsledare på vår FoU-enhet tillsammans med några medarbetare och utifrån deras forskning ett seminarium kring rekrytering och rekryteringssvårigheter vid forskning. Slutligen höll docent Annika Strandell, som varit verksam inom Primärvården Södra Bohuslän och som nu representerar regionens HTA-enhet (evidensbaserad medicin) vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, mot slutet av året en workshop där en vetenskaplig artikel granskades och värderades. Samtliga dessa Hur bedriver jag forskning? har företrädesvis besökts av medarbetare med pågående forskningsprojekt, men även av personer med önskan om att i framtiden komma igång med projekt. I december hölls öppet hus, s.k. tomteverkstad för alla som bedriver eller planerar att bedriva forsknings- eller utvecklingsprojekt i primärvård. Resurser för att få hjälp med statistik och litteratursökning finns på plats. Man kan också utan föranmälan få stöd i hur man formar en projektplan, ansöker om projektmedel, skriver en vetenskaplig artikel eller etikprövningsansökan samt hur man gör en presentation/poster. Förutom dessa seminarier och aktiviteter bidrar FoUU-medarbetarna till att föra ut resultat av forsknings- och utvecklingsarbete i verksamheten genom information till exempel i ledningsgrupper och även som information till t.ex. kommuners folkhälsoråd. Under andra halvan av 2012 har FoUU-enhetens medarbetare och FoUU-samordnarna/sekreterarna i synnerhet, varit engagerade inblandade i arbetet med att sjösätta det stora forskningssymposium På väg på världsklass som planeras till 19 april Detta har inneburit att lägga ett program som speglar FoUs verksamhet och kontakta presentatörer. Vidare har det inbegripit att inventera vilka som skall bjudas in, ta fram en grafisk profil för symposiet, designa en inbjudan och bygga upp en hemsida för eventet.

11 11 Under symposiet kommer FoUU att distribuera ut en bok om verksamheten. FoUUsamordnarna har inventerat alla projekt och avhandlingar samt kontaktat projektledarna för att dessa skall inkomma med manus enligt mallar. Samtliga publikationer och kongressresor har också sammanställts. Kursen Forskningsmetodik (MFM310) har genomförts även Deltagarantalet var 24 st. Främst fylldes kursen av läkare inom ST-utbildningen i allmänmedicin, där det numer ingår ett obligatoriskt moment av kurs i forskningsmetodik och ett vetenskapligt arbete. Kursen i Forskningsmetodik ges på avancerad nivå och motsvarar 7,5 hp. Denna kurs ges som uppdragsutbildning i samverkan med avd. för allmänmedicin och genomförs vid FoU-enheterna vid tre av Västra Götalandsregionens primärvårdsområden. Kursen har nu gått tre gånger. Kursledningen finns med vid i stort sätt samtliga kursdagar för att hjälpa deltagarna och få erfarenhet av föreläsarnas innehåll och framförande. Löpande under året besvaras och hjälp ges mellan kursdagarna. En del ST-läkare önskar inte få högskolepoäng utan endast godkänd kurs vilket räcker för specialistexamen. Andra tenterar och får, vid godkänd tentamen och projektplan, godkänd kurs med 7,5 Hp. För den fortsatta utvecklingen av den vetenskapliga kompetensen hos personalen i primärvård finns det anledning att uppmuntra till det senare. Intressanta ST-projekt pågår inför specialistexamen, och handleds av FoU-enhetens handledare/fou-ledare. För att uppnå en enstämmig bedömning och ett gott handledarskap har handledarna under året regelbundet träffats och diskuterat arbetet. Under året har också planering av ny kurs i forskningsmetodik MFM 330 planerats inför Den bygger på MFM 310 men mer deltagaraktivitet och mindre katedrala föreläsningar planeras. Momentet examination med tentamen har tagits bort i överensstämmelse med kursen inne på GU. Deltagande och aktivitet vid kursdagar avgör om kursdeltagaren blir godkänd eller ej. Kursen kan räknas som en första del av doktorandutbildningen vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

12 12...vara brobyggare mellan universitetet och primärvårdens anställda Samverkan med Göteborgs universitet fortsätter att utvecklas genom samverkan med allt fler avdelningar och områden. Framför allt sker samverkan med Sahlgrenska Akademin vid institutionerna för medicin, kliniska vetenskaper, neurovetenskap och fysiologi och vårdvetenskap och hälsa. Men samverkan sker också med Samhällsvetenskapliga fakulteten och Handelshögskolan. Enheten för Allmänmedicin och enheten för Socialmedicin har båda primärvårdsavdelningar och flera forskningsprojekt som pågår tillsammans med primärvården i Göteborg och södra Bohuslän. Tillsammans med avd för allmänmedicin genomförs också kursen i Forskningsmetodik som uppdragsutbildning. Gemensamma möten hålls tillsammans med enheten för allmänmedicin om allmänmedicinsk forskning och handledning. Några av de stora forskningsstudier som pågår i samverkan är bland annat studien som avser att studera ett utvärderingsinstrument (MADRS-S) vid ångest och depression som pedagogiskt verktyg. Detta påbörjades under 2010 och har fortsatt såväl under 2011 som Inkludering beräknas avslutas under 2013 och de första resultaten kunna presenteras under nästa år. Ett andra projekt avseende behandling vid depression med internetbaserad kognitiv, beteendeterapi (KBT), har också fortlöpt under SPIRA-studien; Sekundärprevention i Primärvård Implementering av metoder för minskat Riskbruk av Alkohol i samverkan med avd för socialmedicin har också fortgått under Studien som leds av prof Fredrik Spak som genom sin kombinationstjänst vid enheten för socialmedicin, Sahlgrenska akademin GU/PV Göteborg har knutits till FoUU-enheten. Den samverkan som inleddes med Institutionen för hälsa och vårdvetenskap under 2011 angående personcentrerad vård vid akut kranskärlssjukdom har fungerat väl under året och patienter har inkluderats på Sahlgrenska universitetssjukhuset och sedan följts upp på fem vårdcentraler inom primärvården. Än fler stora forskningsprojekt bedrivs i samverkan mellan Göteborgs universitet och primärvården, och för närvarande pågår en sammanställning av pågående projekt som kommer att presenteras i en bok i samband med forskningssymposiet På väg mot världsklass den 19 april 2013.

13 13 FoUU-chefen var också inbjuden till en konferens på Jonsereds Herrgård. Konferensen genomfördes dialogform mellan VGR- och GU-representanter angående det översynsarbete kring samverkan mellan VGR och GU som genomförts under Olle Larkö som ansvarig. De flesta av FoUU-enhetens medarbetare har en koppling till universitet eller högskola vilket innebär naturliga kontakter mellan primärvårdens anställda och universitet. De kan på så sätt informera primärvårdens anställda om forskningsverksamhet och utbildningsmöjligheter vid universitet och om FoU-verksamheten på universitetet. Under året arrangerades också ett studiebesök för amerikanska studenter och lärare på Primärvårdsrehab Hisingen. Två adjungerade professorer (allmänmedicin och gynekologi/obstetrik), en adjungerad docent (allmänmedicin) och en adjungerad lektor (fysioterapi) innebär att det också finns en formell koppling. Detta är av vikt för att forskningsprojekt kan sökas gemensamt och doktorander kunna antas till forskarutbildning. De adjungerade är efterfrågade vid universitetet och anlitas ofta till betygsnämnder, halvtidskontroller, predisputationer och att vara opponenter. Det finns ett behov av att fler personer skulle kunna kopplas till universitet eller högskola genom adjungeringar och därmed än mer verka som brobyggare mellan primärvårdens anställda och universitet och högskola.

14 14...intressera primärvårdens anställda för forsknings- och utbildningsvägar FoUU-enheten informerar om forsknings- och utbildningsvägar både på sin hemsida och vid de seminarier och kontaktpersonsdagar som hålls regelbundet. FoUU-ledarna har ett geografiskt områdesansvar och har kontakt genom besök, telefon och mejlkontakt med offentliga och privata vårdenheter för att skapa en dialog om deras och FoUU-enhetens verksamhet. Vid dessa kontakter om till exempel projektidéer diskuteras också om projektledaren behöver vidare utbildning inom vetenskaplig metodik, om det kan vara idé att knyta an projektet till en kandidatuppsats eller magister/masteruppsats eller om en forskarutbildningsplan skall påbörjas. FoUU-enheten har uppmärksammat att det förekommer förhållandevis få projektledare i vetenskapliga projekt i den stora personalgrupp med sjuksköterskor som finns i primärvården. Under föregående år startades därför JUDO-gruppen, ett nätverk som har haft till uppgift att undersöka varför det ser ut på detta sätt och vad man kan göra för att öka forskningsaktiviteten inom yrkesgruppen. JUDO-gruppen har under året träffats fem gånger, inventerat och presenterade underlag för den offentliga primärvårdens ledningsgruppen ang. sjuksköterskornas vetenskapliga utbildning och forskning. De fick då i uppdrag att tillsammans med personalchefen arbeta vidare med frågan.

15 15...samverka med övriga FoU-enheter i regionen De lokala FoU-enheterna inom primärvården i Västra Götalandsregionen har sedan tidigare haft gemensamma verksamhetsträffar och FoU-chefsträffar två till tre gånger per termin. Då de fem primärvårdsförvaltningarna inom den offentliga primärvården omorganiserades till en förvaltning 1/1 2012, följde också FoU-organisationen denna organisering. Sedan den 1 juni är FoUU-chefen för FoUU-enheten i Göteborg och södra Bohuslän också samordnande FoUU-chef för de övriga lokala enheterna i Skövde, Vänersborg och Borås. Detta har gjort att FoU i primärvården knutits närmare varandra och under sista halvåret har arbete pågått avseende hur man bäst skall behålla de lokala och ibland unika förutsättningarna och samtidigt samverka för gott resursutnyttjande. Redan idag samverkar man t.ex. genom gemensamma doktorander. Vid den regionala verksamhetsträffen för FoUU-enheterna i september diskuterades också gemensamma forskningsområden. Ett konkret samverkansuppdrag att arbeta med för de samordnade enheterna blev förberedelserna för forskningssymposiet den 19 april 2013 och den dokumentation av pågående projekt som också skall redovisas vid detta tillfälle. FoUU-ledare och stab har under året haft några sammankomster som syftat till inspiration och fortbildning med syfte att vidareutveckla verksamheten. Vid en sådan sammankomst inbjöds fil.dr. Lena Mårtensson att föreläsa kring ämnet hälsolitteracitet. FoU i Väst fick under 2012 ny chef i Cecilia Bokenstrand och hon besökte FoUUenheten för att informera sig om primärvårdens FoU-verksamhet och fortsatt samverkan. Under året har också diskussioner förts med Angereds närsjukhus om en samverkansplattform i nordost. Fortlöpande kontakter sker också med tandvårdens FoU-verksamhet.

16 16...hålla sig á jour med utvecklingen inom FoU lokalt, regionalt och internationellt Lokalt strävar FoUU-enheten efter att ha en FoUU-kontakt(person) vid varje enhet. Denna person skall verka som en länk mellan arbetsplatsen, områdets FoUU-ledare och FoUU-enheten. Under året har kontaktpersonerna inbjudits till en gemensam träff per termin med olika programinslag. Av vikt har varit att hålla en dialog öppen, men också att ge stöd för verksamheterna. Vid vårens träff kunde kontaktpersonerna också låta sig inspireras av Britta Nordblad som skrivit en masteruppsats om miljöns betydelse för patientens uppfattning av vården. Vid höstens träff berättade några forskningsaktiva medarbetare om hur de kommit igång med sin forskning och sedan gjordes en systematisk genomgång kring hur man kan starta upp ett projekt. Såväl FoUU-ledare som FoUU-administrationen har informerat om FoUU-verksamheten och inventerat verksamheternas pågående och planerade FoU-arbete. Föreläsningar har hållits för ST-läkare vid seminariedagar. Leg. läkaren och specialist i allmänmedicin Maria Magnil disputerade i november med avhandlingen; Mild to moderate depression in elderly in primary care - detection, patient centeredness and course Depression hos äldre ökar risken för sjuklighet och dödlighet. Projektet jämförde en konsultationsmodell med ett screeninginstrument och undersökte modellens egenskaper att upptäcka mild till måttlig depression. Förekomst och faktorer associerade med depression studerades och depressionsförloppet observerades under två år. Regionalt håller sig enheten à jour med den regionala utvecklingen bland annat genom den regionala nätverkgruppen som sammankallas av Västra Götalandsregionens chef för FoU och strategisk utveckling, Peter Lönnroth. Den regionala nätverksgruppen består av representanter från såväl slutenvård som primärvård och har träffats 5 gånger under året och diskuterar ärenden som berör forskning och utveckling i regionen. Medarbetare på enheten har deltagit i workshops om Framtidens äldre i Göteborg. Detta resulterade i en från Göteborgs stad utgiven rapport som heter Nu är det äldre som gäller som stadens politiska partier har fått ta del av. Även stadens förvaltningsoch bolagschefer har fått ta del av detta underlag. Rapporten kommer att vara ett underlag för politikens arbete med fullmäktigebudgeten för verksamhetsåren

17 17 Medarbetare på enheten har också deltagit i arbete med att ta fram regionala riktlinjer för behandling av långvarig smärta. Vid Gothia Forums konferens i januari presenterade FoU-enheten sin verksamhet i utställningshallen och deltog i konferensen. Medarbetare deltog också i en konferens arrangerad av Registercentrum i oktober. Nationellt deltar medarbetare i såväl nationella forskningsprojekt som nätverk. Årets nationella FoU-konferens för primärvård hölls i Stockholm 9-10 maj. Ämnen för dessa dagar var bland annat kvalitetsregister i primärvården, akademiseringen av primärvården, ST-läkarnas vetenskapliga projektarbeten, databasanvändning av FoU i Sverige och hur FoU kan överleva i Vårdval. Intensiva med givande dagar. Medarbetare från FoU-enheten deltog också vid konferensen Välfärd FoU, som hölls i Stockholm augusti. Denna konferens är framför allt inriktad mot FoU inom kommun och omsorgsverksamhet men även sjukvårds FoU deltar och brobyggande verksamhet mellan verksamheterna utvecklas. The European Forum for Primary Care (EFPC) hölls i Göteborg den 3-4 september. Där gjorde flera medarbetare från primärvården i Göteborg och Södra Bohuslän presentationer. Vid konferensen fanns också ett s.k. market place där FoU i primärvård i Västra Götalandsregionen presenterade sin verksamhet och fick många internationella besökare som intresserade sig för hur infrastrukturen för primärvårdsforskning fungerar i Västra Götaland. I det nationella rehabiliteringsnätverk där Västra Götalandsregionen ingår, kalllat REGASSA, har rekryteringen av forskningskoordinator, forskningssjuksköterska och ledare av fysisk varit mycket lyckad och vi har tom lyckats rekrytera ca 50% fler patienter än vad som först kontrakterades. En ytterligare REHSAM ansökan från rehabiliteringsnätverkets forskargrupp, där representant från FoUU-enheten nu ingår, beviljades medel för projektet Work-Up som kommer att bedrivas i Södra Sverige.

18 18 Internationellt har medarbetare från FoUU-enheten presenterat forskningsprojekt över stora delar av världen. Internationella presentationer och publikationer kommer att presenteras utförligt för åren i den sammanställning som pågår inför forskningssymposiet På väg mot världsklass den 19 april Sammanställt av Maria Larsson, FoUU-chef, FoUU-enheten primärvården Göteborg och Södra Bohuslän

19 19 Ekonomi En sammanslagning av budget från nämnd medel för FoU verksamheten inom primärvård i Göteborg och Södra Bohuslän gjordes för Båda verksamheterna är svagt finansierade i förhållande till övriga regionens FoU-verksamhet, i synnerhet för Södra Bohuslän. Budgeten har varit i balans.

20 20 Publikationer av medarbetare med anknytning FoUU-enheten 2012 Publikationer i refereegranskade internationella tidskrifter: (medarbetare vid FoUU-enheten och/eller anställda i primärvård inom Göteborg och södra Bohuslän) Andersson, A., Andersson, C., Holmgren, K., Mårdby, A-C. & Hensing, G. (2012). Participation in leisure activities and binge drinking in adults findings from a Swedish general population sample. Addiction Research & Theory, vol. 20, no. 2, pp Andersson, C., Eklund, M., Thundal, K-L., Sundh, V. & Spak, F. (2012). Women s patterns of everyday occupations and alcohol consumption. Scandinavian Journal of Occupational Therapy, vol. 19, no. 3, pp Bacq, Y., Sentilhes, L., Reyes, HB., Glantz, A., Kondrackiene, J., Binder, T., Nicastri, PL., Locatelli, A., Floreani, A., Hernandez, I. & Di Martino, V. (2012). Efficacy of Ursodeoxycholic Acid in Treating Intrahepatic Cholestasis of Pregnancy: A Meta-analysis. Gastroenterology, 143(6): Björk Brämberg, E. & Sandman, L. (2012). Communication through in-person interpreters: a qualitative study of home care providers and social workers views. Journal of Clinical Nursing, vol. 22, no. 1, pp Blomstrand, A., Ariai, N., Baar, AC., Finbom-Forsgren, B., Thorn, J. & Björkelund, C. (2012). Implementation of a low-budget, lifestyle-improvement method in an ordinary primary healthcare setting: A stepwise intervention study. BMJ Open, vol. 2, no. 4. Brämberg Elisabeth Björk, Dahlborg-Lyckhage Elisabeth, Määttä Sylvia. (2012). Lack of individualized perspective: A qualitative study of diabetes care for immigrants in Sweden. Nursing & Health Sciences, vol. 14, no. 2, pp Broberg, G., Jonasson, JM., Ellis, J., Gyrd-Hansen, D., Anjemark, B., Glantz, A., Söderberg, L., Ryd, ML., Holtenman, M., Milsom, I. & Strander B. (2012). Increasing participation in cervical cancer screening: Telephone contact with long-term nonattendees in Sweden. Results from RACOMIP, a randomized controlled trial.

21 21 International Journal of Cancer, Dec 11. [Epub ahead of print] Börve, Al., Holst, A., Gente-Lidholm, A., Molina-Martinez, R. & Paoli John. (2012). Use of the mobile phone multimedia messaging service for teledermatology. Journal of Telemedicine and Telecare, vol.18, no.5, pp Collen A-C, Hellgren M., Gustafsson H, Magnus C Johansson MC, Manhem K. Cardiovascular and metabolic characteristics 40 years after hypertensive pregnancies. In press J Hypertension Dalemo, S., Hjerpe, P., Ohlsson, H., Eggertsen, R., Merlo, J. & Bengtsson Boström, K. (2010). Variation in plasma calcium analysis in primary care in Sweden-a multilevel analysis. BMC Family Practice, vol. 11, pp 43. Eggertsen, R., Andreasson, A. & Andrén L. (2012) No changes of cholesterol levels with a commercially available glucosamine product in patients treated with lipid lowering drugs: a controlled, randomised, open cross-over trial. BMC Pharmacology & Toxicology, vol. 13:10. Elliott, RA., Martinac, G., Campbell, S., Thorn, J. & Woodward, MC. (2012). Pharmacist-led medication review to identify medication-related problems in older people referred to an Aged Care Assessment Team: a randomized comparative study. Drugs Aging, vol. 29, no. 7, Holmgren K, Ekbladh E, Dellve L, Hensing H. The combination of work organizational climate and individual work commitment predicts return to work in women but not in men. Accepted for publication in J Occup Environ Med Holmgren, K., Fjällström Lundgren, M. & Hensing, G. (2012). Early identification of work-related stress predicted sickness absence in employed women with musculoskeletal or mental disorders. A prospective, longitudinal study in a primary health care setting. Disability and Rehabilitation [Epub ahead of print, s. 1-9].

22 22 Jakobsson, A., von Borgstede, C., Krantz, G., Spak, F. & Hensing G. (2012). Possibilities and Hindrances for Prevention of Intimate Partner Violence: Perceptions Among Professionals and Decision Makers in a Swedish Medium-Sized Town. International Journal of Behavioural Medicine May 25. [Epub ahead of print] Jonsson R, Lidwall U, Holmgren K. Does unbalanced gender composition at the work place influence the association between psychosocial working conditions and sickness absence? Accepted for publication in WORK 2012 Karlsson O, Sporrong T, Hillarp A, Jeppsson A, Hellgren M. Prospective longitudinal study of thromboelastography and standard hemostatic laboratory tests in healthy women during normal pregnancy. Anesth Analg Oct;115(4): Kotrotsou, M., Strandell, A. & Trew, G. (2012). The current place of tubal surgery in the management of subfertility. Human Fertility (Camb), vol.15, no. 2, pp Kärrberg, C., Ryd, W., Strander, B., Brännström, M. & Rådberg T. (2012). Histological diagnosis and evaluation of the Swede score colposcopic system in a large cohort of pregnant women with atypical cervical cytology or cervical malignancy signs. Acta Obstetricia et Gynecoogical Scandinavica, vol. 91, no. 8, pp Larsson, M., Käll, I. & Nilsson-Helander, K. (2012). Treatment of patellar tendinopathy--a systematic review of randomized controlled trials. Knee Surgery Sports Traumatology Arthroscopy, vol. 20, no. 8, pp Lindh, I., Ellström, A. A. & Milsom I. (2012) The effect of combined oral contraceptives and age on dysmenorrhoea: an epidemiological study. Human Reproduction, vol. 27, no. 3, pp Löve, J., Holmgren, K., Torén, K. & Hensing, G. (2012). Can work ability explain the social gradient in sickness absence: a study of a general population in Sweden. BMC public health vol.12, pp. 163.

23 23 Magnil, M., Björkelund, C., Janmarker, L. & Gunnarsson, R. (2012). Course, risk factors and prognostic factors in elderly primary care patients with mild depression during a two-year follow-up period - an observational study. Scandinavian Journal of Primary Health Care, Accepted for publication. Magnusson, M., Kjellgren, K. & Winkvist, A. (2012). Enabling overweight children to improve their food and exercise habits--school nurses counselling in multilingual settings. Journal of Clinical Nursing, vol. 21, no , pp Parén L, Palmqvist L, Barkhordar GS, Hellgren M., Zetterberg H. Pregnancy and a rare MTHFR haplotype. Acta Obstet Gynecol Scand May;91(5): Premberg, Å., Taft, C., Hellström, A-L. & Berg, M. (2012). Father for the fi rst time - development and validation of a questionnaire to assess fathers experiences of fi rst childbirth (FTFQ). BMC pregnancy and childbirth, vol.12, no. 1, pp. 35. Reinholtz, H., Bentsen, P., Fornazar, R., & Spak, F. (2012). Without systematic screening too many risk drinkers are missed in primary health care, Alcohol and Alcoholism. Accepeted for publication. Sigurjonsdottir, H.A., Gronowitz, M., Andersson, O., Eggertsen, R., Herlitz, H., Sakinis, A., Wangberg, B. & Johannsson, G. (2012). Unilateral adrenal hyperplasia is a usual cause of primary hyperaldosteronism. Results from a Swedish screening study. BMC Endocrine Disorders, vol. 12, no.1, pp. 17. Staalesen, T., Elander, A., Strandell, A. & Bergh, C. (2012).A systematic review of outcomes of abdominoplasty. Journal of Plastic Surgery and Hand Surgery, vol. 46, no. 3-4, pp Staland Nyman, C., Spak, L. & Hensing, G. (2012). Multiple Social Roles, Health, and Sickness Absence A Five-Year Follow-Up Study of Professional Women in Sweden. Women & Health, vol. 52, no. 4, pp

24 24 Stenhammar, C., Wells, M., Ahman, A,. Wettergren, B., Edlund, B. & Sarkadi A. (2012). Children are exposed to temptation all the time - parents lifestyle-related discussions in focus groups. Acta Paediatrica, vol. 101, no. 2, pp Thorn, J., Tilling, B., Lisspers, K., Jörgensen, L., Stenling, A. & Stratelis, G. (2012). Improved prediction of COPD in at-risk patients using lung function pre-screening in primary care: a real-life study and cost-effectiveness analysis. Primary Care Respiratory Journal, vol. 21, no. 2, pp Öhlén, J., Berg, L., Björk Brämberg, E., Engström, A., German Millberg, L, Höglund, I., Jacobsson, C., Lepp, M., Lidén, E., Lindström, I., Petzäll, K., Söderberg, S. & Wijk, H. (2012). Students learning as the focus for shared involvement between universities and clinical practice: a didactic model for postgraduate degree projects. Advances in Health Sciences Education, Theory and Practice, vol.17, no.4, pp Övriga publikationer: Filipsson Nyström H, Berg G, Eggertsen R, Hulthen L, MIlakovic M. Svenska joderingen av salt har minskat frekvensen av struma. Läkartidn 2012;109: Ludvigsson J, Kechagias S, Börjesson L, Eggertsen R, Bondeson A-G, Rydberg E, Josephson A, Gunnarsson T, Hallman J, Karlsson A, Engström-Laurent A, Larsson H. AT-examinationen behövs även i en förändrad läkarutbildning. Läkartidn 2012; 109:136-7 Holzapfel S, Eggertsen R, Milakovic M. God sinuitbehandling på Mölndals vårdcentral?! ST-uppsats. Allmänmedicin 2012;3: Hedström C, Eggertsen R. Antibiotikaförskrivning till barn med akut mediaotit en jämförelse mellan 2001 och ST-uppsats. Allmänmedicin 2012;3: Hellgren M. Obstetriska komplikationer med förvärvade hemostasrubbningar. ARGrapport Hemostasrubbningar inom obstetrik och gynekologi. nr 68, 2012.

25 25 Matthiesen L och Hellgren M Antifosfolipid syndrom. ARG-rapport Hemostasrubbningar inom obstetrik och gynekologi. nr 68, Lindqvist P, Hellgren M, Nord E. Riskfaktorer för trombos och trombosprofylax vid graviditet. ARG-rapport Hemostasrubbningar inom obstetrik och gynekologi. nr 68, Thurn L och Hellgren M. Stor postpartumblödning. ARG-rapport Hemostasrubbningar inom obstetrik och gynekologi. nr 68, 2012.

26 26

Verksamhetsberättelse 2012

Verksamhetsberättelse 2012 FoUU-enheten primärvården Göteborg och Södra Bohuslän Verksamhetsberättelse 2012 FoUU-enheten Primärvården Göteborg och Södra Bohuslän, Kungsgatan 12, vån 6, 411 18 Göteborg Tel: 031 346 0667 Mob: 0767

Läs mer

Verksamhetsberättelse för: FoUU-enheten i Primärvården Göteborg 2010

Verksamhetsberättelse för: FoUU-enheten i Primärvården Göteborg 2010 Verksamhetsberättelse för: FoUU-enheten i Primärvården Göteborg 2010 FoUU-enheten har i uppdrag att stimulera, stödja och initiera forskning och utveckling inom Primärvården Göteborg bland annat genom

Läs mer

Hur åstadkommer vi ett gemensamt engagemang mellan akademin och hälso- och sjukvården kring studenternas examensarbeten?

Hur åstadkommer vi ett gemensamt engagemang mellan akademin och hälso- och sjukvården kring studenternas examensarbeten? Hur åstadkommer vi ett gemensamt engagemang mellan akademin och hälso- och sjukvården kring studenternas examensarbeten? Linda Berg, Elisabeth Björk Brämberg, Margret Lepp, Eva Lidén, Irma Lindström, Helle

Läs mer

Primärvårdens universitetssjukvårdsenheter i Västra Götalandsregionen: Göteborg och Södra Bohuslän Skaraborg, Södra Älvsborg (Fyrbodal) FoU primärvård

Primärvårdens universitetssjukvårdsenheter i Västra Götalandsregionen: Göteborg och Södra Bohuslän Skaraborg, Södra Älvsborg (Fyrbodal) FoU primärvård Primärvårdens universitetssjukvårdsenheter i Västra Götalandsregionen: Göteborg och Södra Bohuslän Skaraborg, Södra Älvsborg (Fyrbodal) Universitetssjukvård FoU-centrum Gbg/SB FoU-centrum Fyrbodal Primärvårdens

Läs mer

Handledaremöte 2012-31-01

Handledaremöte 2012-31-01 Handledaremöte 2012-31-01 Närvaro: Annika, Grethe, Dominique, Giovanni, Gun, Lena närvarande en kortis i början, Else (vid datorn) ST-läkarna o ST-café, 2 st per år, nästa gång 2012-04-17 13-16. Tänk efter

Läs mer

Forskningsrådet för Missbruks och Beroendefrågor (FMB)

Forskningsrådet för Missbruks och Beroendefrågor (FMB) 1 Forskningsrådet för Missbruks och Beroendefrågor (FMB) FMB är ett vetenskapligt nätverk i Västra Götaland som arbetar med forsknings, utvecklingsoch utbildningsfrågor inom området riskbruk, missbruk

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning för år 2014

Verksamhetsbeskrivning för år 2014 Verksamhetsbeskrivning för år 2014 Innehållsförteckning Inledning... 1 Basuppdraget... 1 Stimulera kreativitet, kritiskt tänkande och kunskapssökande förhållningssätt hos medarbetare och chefer... 2 Stödja,

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011

Verksamhetsberättelse 2011 FoUU-enheten Verksamhetsberättelse 2011 FoUU-enheten Primärvården Göteborg och Södra Bohuslän, Kungsgatan 12, vån 6, 411 18 Göteborg Tel: 031 346 0667 Mob: 0767 904800 Fax: 031 711 1804 fouu.goteborg.pv@vgregion.se,

Läs mer

CERA medlemsbrev oktober 2017

CERA medlemsbrev oktober 2017 CERA medlemsbrev oktober 2017 Den 22 september arrangerades ett forskarmingel för CERA medlemmar och andra intresserade. Varmt tack till er alla som kom och bidrog till en kreativ och stimulerande diskussion

Läs mer

Somatisk hälso- och sjukvård för personer med långvarig psykisk sjukdom Marie Rusner, forskningschef Södra Älvsborgs Sjukhus, adjungerad lektor

Somatisk hälso- och sjukvård för personer med långvarig psykisk sjukdom Marie Rusner, forskningschef Södra Älvsborgs Sjukhus, adjungerad lektor Somatisk hälso- och sjukvård för personer med långvarig psykisk sjukdom Marie Rusner, forskningschef Södra Älvsborgs Sjukhus, adjungerad lektor Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet Malmö 2017-10-12

Läs mer

Forskning som specialist eller ST-läkare i allmänmedicin. Varför behövs du? Och hur gör du?

Forskning som specialist eller ST-läkare i allmänmedicin. Varför behövs du? Och hur gör du? Forskning som specialist eller ST-läkare i allmänmedicin Varför behövs du? Och hur gör du? Varför behövs primärvårdsforskning? Forskning behövs för att utveckla vården o Riktlinjer o Organisation o Finansiering

Läs mer

Verksamhetsplan 2013

Verksamhetsplan 2013 Verksamhetsplan 2013 Strokecentrum Väst Om stroke Var 17:e minut insjuknar någon i Sverige med stroke I Västra Götaland cirka 5 000 fall varje år Stroke är den vanligaste orsaken till funktionshinder hos

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 Närhälsan FoU primärvård FoU-centrum Göteborg och Södra Bohuslän Verksamhetsberättelse 2013 HSN 4, 5, 7, 11, 12 Närhälsan FoU Primärvård, FoU-centrum Göteborg och Södra Bohuslän, Kungsgatan 12, vån 6,

Läs mer

MULTIMODAL REHABILITERING VAD ÄR DET OCH VARFÖR?

MULTIMODAL REHABILITERING VAD ÄR DET OCH VARFÖR? MULTIMODAL REHABILITERING VAD ÄR DET OCH VARFÖR? Iréne Linddahl Hälsohögskolan Jönköping MULTIMODAL REHABILITERING Ett bio-psyko-socialt synsätt Ett antal välplanerade och synkroniserade åtgärder under

Läs mer

Fysisk aktivitet ISM:s forskningen kring livsstil och hälsa i ett 10 års perspektiv

Fysisk aktivitet ISM:s forskningen kring livsstil och hälsa i ett 10 års perspektiv Fysisk aktivitet ISM:s forskningen kring livsstil och hälsa i ett 10 års perspektiv Agneta Lindegård Andersson Med dr, Utvecklingsledare Institutet för Stressmedicin Göteborg Lite bakgrund.. 29 % av Sveriges

Läs mer

Årsredovisning. år 2015

Årsredovisning. år 2015 Årsredovisning år 2015 1 Innehållsförteckning Sammanfattning och reflektion... 1 Inledning... 2 FoU året i siffror... 5 Stimulera kreativitet, kritiskt tänkande och kunskapssökande förhållningssätt hos

Läs mer

FÖRÄLDRASTÖD I GRUPP INOM PRIMÄRVÅRDEN FÖR BLIVANDE OCH NYBLIVNA FÖRÄLDRAR

FÖRÄLDRASTÖD I GRUPP INOM PRIMÄRVÅRDEN FÖR BLIVANDE OCH NYBLIVNA FÖRÄLDRAR 1 FÖRÄLDRASTÖD I GRUPP INOM PRIMÄRVÅRDEN FÖR BLIVANDE OCH NYBLIVNA FÖRÄLDRAR KARIN FORSLUND FRYKEDAL HÖGSKOLAN VÄST LINKÖPINGS UNIVERSITET 2 FÖRÄLDRAGRUPPER 2009 Föräldrastöd - en vinst för alla - Nationell

Läs mer

Fysisk aktivitet ISM:s forskningen kring livsstil och hälsa i ett 10 års perspektiv

Fysisk aktivitet ISM:s forskningen kring livsstil och hälsa i ett 10 års perspektiv Fysisk aktivitet ISM:s forskningen kring livsstil och hälsa i ett 10 års perspektiv Agneta Lindegård Andersson Med dr, Utvecklingsledare Institutet för Stressmedicin Göteborg Lite bakgrund.. 29 % av Sveriges

Läs mer

Pedagogisk portfölj. Elisabeth Liljeroth Leg, sjuksköterska, Lektor, PMI, Karolinska Universitetssjukhuset

Pedagogisk portfölj. Elisabeth Liljeroth Leg, sjuksköterska, Lektor, PMI, Karolinska Universitetssjukhuset Pedagogisk portfölj Elisabeth Liljeroth Leg, sjuksköterska, Lektor, PMI, Karolinska Universitetssjukhuset Ann-Charlotte Falk Leg. Sjuksköterska, Docent, Omvårdnadsansvarig PMI, Karolinska Universitetssjukhuset

Läs mer

Multidisciplinära konferenser i cancervården: funktioner och erfarenheter

Multidisciplinära konferenser i cancervården: funktioner och erfarenheter Multidisciplinära konferenser i cancervården: funktioner och erfarenheter Kontaktsjuksköterskans roll vid MDK linn.rosell@skane.se Disposition: Genomförda delprojekt Kontaktsjuksköterskans roll Pågående

Läs mer

Forskningsanknytning av vårdutbildningarna, en utmaning

Forskningsanknytning av vårdutbildningarna, en utmaning Forskningsanknytning av vårdutbildningarna, en utmaning Maria Eriksdotter Prefekt, Professor i geriatrik Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle Karolinska Institutet Överläkare Tema

Läs mer

FoU-beredningen. Plats: Epsilon, Region Kronoberg, S Järnvägsgatan 1 (H-huset), Växjö. Ordförande... Justerare. Datum: Tid: 09:00-11:45

FoU-beredningen. Plats: Epsilon, Region Kronoberg, S Järnvägsgatan 1 (H-huset), Växjö. Ordförande... Justerare. Datum: Tid: 09:00-11:45 FoU-beredningen Datum: 2018-04-13 Tid: 09:00-11:45 Plats: Epsilon, Region Kronoberg, S Järnvägsgatan 1 (H-huset), Växjö Ledamöter Carin Högstedt (V) (ordförande) Charlotta Svanberg (S) (vice ordförande)

Läs mer

KUST. Till dig som är ST-läkare inom NU-sjukvården eller Primärvården Fyrbodal.

KUST. Till dig som är ST-läkare inom NU-sjukvården eller Primärvården Fyrbodal. KUST Till dig som är ST-läkare inom NU-sjukvården eller Primärvården Fyrbodal. KUST (Kompetens Utveckling för ST-läkare) startade 1998 på initiativ av studierektorerna inom primärvården och NU-sjukvården.

Läs mer

Forskningsstrategi Norra Stockholms psykiatri

Forskningsstrategi Norra Stockholms psykiatri Sida 1 av 7 Forskningsstrategi Norra Stockholms psykiatri Tänk stort, börja i det lilla, gå snabbt framåt Think big, start small, move fast Innovationcenter, Mayo Clinic Sida 2 av 7 Innehåll En vision

Läs mer

Kurskod: OM2032 Utbildningsområde: Vårdområdet Huvudområde: Omvårdnadsvetenskap Högskolepoäng: 15

Kurskod: OM2032 Utbildningsområde: Vårdområdet Huvudområde: Omvårdnadsvetenskap Högskolepoäng: 15 1(5) Kursplan Institutionen för hälsovetenskaper Omvårdnadsvetenskap, avancerad nivå, Vuxnas och äldres hälsa och ohälsa, 15 högskolepoäng Nursing Science, Health and Ill-Health among Adults and the Elderly,

Läs mer

Omställning till ny inriktning för FoU-verksamheten på Skaraborgs Kommunalförbund

Omställning till ny inriktning för FoU-verksamheten på Skaraborgs Kommunalförbund Omställning till ny inriktning för FoU-verksamheten på Skaraborgs Kommunalförbund Innehållsförteckning Inledning... Uppdragsbeskrivning för Skaraborgs Kommunalförbunds FoU-verksamhet... FoU verksamheten

Läs mer

SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN

SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN SQ2175, Utvärdering och kvalitetsarbete för professionell utveckling, 7,5 högskolepoäng Evaluative and Quality Work for Professional Development, 7.5 higher education

Läs mer

2013-05-06 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2013-05-27 Landstingsstyrelsen. Inrättande av akademisk vårdcentral i Dalarna

2013-05-06 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2013-05-27 Landstingsstyrelsen. Inrättande av akademisk vårdcentral i Dalarna I II ~ Landstinget DALARNA Central förvaltning Ledningsenhet, VI Li\&A L-S 'g 0ro A BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsen Datum 2013-05-27 Sida 1 (4) Dnr LD13/01185 Uppdnr 520 2013-05-06 Landstingsstyrelsens

Läs mer

Pedagogik och ledarskap Kärnkompetenser för omvårdnad igår-idag-i morgon

Pedagogik och ledarskap Kärnkompetenser för omvårdnad igår-idag-i morgon Pedagogik och ledarskap Kärnkompetenser för omvårdnad igår-idag-i morgon ELISABETH CARLSON DOCENT INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP Den tomma vagnen Kliniskt ledarskap kan beskrivas som sjuksköterskans kliniska

Läs mer

THE SALUT PROGRAMME A CHILD HEALTH INTERVENTION PROGRAMME IN SWEDEN. ISSOP 2014 Nordic School of Public Health. Gothenburg SWEDEN UMEÅ UNIVERSITY

THE SALUT PROGRAMME A CHILD HEALTH INTERVENTION PROGRAMME IN SWEDEN. ISSOP 2014 Nordic School of Public Health. Gothenburg SWEDEN UMEÅ UNIVERSITY THE SALUT PROGRAMME A CHILD HEALTH INTERVENTION PROGRAMME IN SWEDEN UMEÅ UNIVERSITY VÄSTERBOTTEN COUNTY COUNCIL Epidemiology and Global Health Strategic Development Office Public Health Unit ANNELI IVARSSON

Läs mer

Vad betyder rehabiliteringsgarantin för praktikerna?

Vad betyder rehabiliteringsgarantin för praktikerna? Vad betyder rehabiliteringsgarantin för praktikerna? Jan Sundquist Distriktsläkare, Sorgenfrimottagningen, Malmö Professor, Lunds universitet Verksamhetschef, Centrum för Primärvårdsforskning, Lunds Universitet/Region

Läs mer

Psykisk hälsa i primärvård

Psykisk hälsa i primärvård Göteborgs Universitet Psykisk hälsa i primärvård hur bemöter vi och hur kan vi i primärvården bemöta den växande psykiska ohälsan? Cecilia Björkelund Sahlgrenska Akademin Enheten för allmänmedicin GU/VG-regionen

Läs mer

PC2275, Kognitiv beteendeterapi, 30 högskolepoäng

PC2275, Kognitiv beteendeterapi, 30 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden PC2275, Kognitiv beteendeterapi, 30 högskolepoäng Avancerad nivå Cognitive behaviour therapy, 30 credits, Second Cycle 1. Fastställande Kursplanen har fastställts

Läs mer

Kursplan. AB1030 Att arbeta i projekt. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Working in projects

Kursplan. AB1030 Att arbeta i projekt. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Working in projects Kursplan AB1030 Att arbeta i projekt 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 Working in projects 7.5 Higher Education Credits *), First Cycle Level 1 Mål Kursens övergripande mål är att den studerande ska tillägna

Läs mer

Vilken nytta har regionen och befolkningen av forskning i primärvård?

Vilken nytta har regionen och befolkningen av forskning i primärvård? Cecilia Björkelund, chef enheten för allmänmedicin, Göteborgs universitet, professor Vilken nytta har regionen och befolkningen av forskning i primärvård? Cecilia Björkelund enheten för allmänmedicin Nyttan

Läs mer

Arbetsmiljö för doktorander

Arbetsmiljö för doktorander Arbetsmiljö för doktorander Verksamhet för 2011 och handlingsplan för 2012 Institutionen för neurovetenskap och fysiologi 2012-05- 02 Doktorander (170 doktorander) Sammanställning gjord av Olle Lindberg,

Läs mer

Fredrik Spak, lektor, docent SPIRA Sekundärprevention i Primärvården Implementering av metoder för minskat riskbruk av alkohol

Fredrik Spak, lektor, docent SPIRA Sekundärprevention i Primärvården Implementering av metoder för minskat riskbruk av alkohol Fredrik Spak, lektor, docent SPIRA Sekundärprevention i Primärvården Implementering av metoder för minskat riskbruk av alkohol Fredrik Spak, lektor, docent, överläkare FoUU, PV Hanna Reinholtz, Läkarexamen,

Läs mer

SAMVERKAN FÖR ATT MÖTA SAMHÄLLSUTMANINGAR

SAMVERKAN FÖR ATT MÖTA SAMHÄLLSUTMANINGAR SAMVERKAN FÖR ATT MÖTA SAMHÄLLSUTMANINGAR SETT UR AKADEMINS PERSPEKTIV Fredrik Nilsson, Professor Dr., Arkitekt SAR/MSA, Prefekt, Institutionen för Arkitektur / Forskningsstrateg, White Arkitekter EN STARK

Läs mer

Bilaga 7. Centrum för välfärdsstudier

Bilaga 7. Centrum för välfärdsstudier Bilaga 7 Centrum för välfärdsstudier Verksamhetsplan 2019 Centrum för välfärdsstudier Centrum för välfärdsstudier () är en centrumbildning vid Högskolan i Borås. fokuserar på de möjligheter och utmaningar

Läs mer

PC2276, Grundläggande psykoterapiutbildning med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng

PC2276, Grundläggande psykoterapiutbildning med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden PC2276, Grundläggande psykoterapiutbildning med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Avancerad nivå Cognitive behaviour therapy, 45 credits, Second

Läs mer

CENTRUM FÖR PRIMÄRVÅRDSFORSKNING I SKÅNE

CENTRUM FÖR PRIMÄRVÅRDSFORSKNING I SKÅNE FÖRSLAG 1 2005-09-19 Rev 2005-10-24 Dnr: MA 4 34/2005 Medicinska fakultetens kansli Projektledare Anne Messeter Förslag CENTRUM FÖR PRIMÄRVÅRDSFORSKNING I SKÅNE Bakgrund Utvärderingens förslag Under 2004

Läs mer

Institutionen för klinisk neurovetenskap. Sektionen för försäkringsmedicin

Institutionen för klinisk neurovetenskap. Sektionen för försäkringsmedicin Uppdaterad 2014-06-05 Sid 1 / 5 Institutionen för klinisk neurovetenskap Sektionen för försäkringsmedicin Livssituation och återgång i arbete efter bröstcanceroperation en prospektiv kohortstudie Syftet

Läs mer

ECONOMIC EVALUATION IN DENTISTRY A SYSTEMATIC REVIEW

ECONOMIC EVALUATION IN DENTISTRY A SYSTEMATIC REVIEW ECONOMIC EVALUATION IN DENTISTRY A SYSTEMATIC REVIEW Helena Christell, Stephen Birch, Keith Horner, Madeleine Rohlin, Christina Lindh Faculty of Odontology, Malmö University School of Dentistry, Manchester

Läs mer

Stillasittande & ohälsa

Stillasittande & ohälsa Stillasittande & ohälsa FaR:s dag att skapa möjligheter till fysisk aktivitet 19 november Malmö Johan Faskunger Fil dr Fysisk aktivitet & hälsovetenskap Föreläsningens upplägg: Stillasittande & ohälsa

Läs mer

Utredningsuppdrag 18/04 - Redovisa en modell för hur kvalitets/kombinationstjänster kan införas

Utredningsuppdrag 18/04 - Redovisa en modell för hur kvalitets/kombinationstjänster kan införas TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (2) Datum 2018-10-11 Diarienummer 180024 Landstingsdirektörens stab Utvecklings- och folkhälsoenheten Regionstyrelsen Utredningsuppdrag 18/04 - Redovisa en modell för hur kvalitets/kombinationstjänster

Läs mer

Forskning och utveckling inom landstinget

Forskning och utveckling inom landstinget Forskning och utveckling inom landstinget Regionens utveckling och tillväxt Kunskapsorganisation god vård Skapar grund för innovationer och utveckling Landstingets skyldighet ( 26b HoS) Attraktivt landsting,

Läs mer

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav Medicinska fakulteten DSKN42, Hälsa och ohälsa i ett livscykelperspektiv, 12 högskolepoäng Health and Ill-health in the Perspective of a Life Cycle, 12 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

Digitalisering för delaktighet och psykisk hälsa - DELAT BESLUTSFATTANDE

Digitalisering för delaktighet och psykisk hälsa - DELAT BESLUTSFATTANDE Digitalisering för delaktighet och psykisk hälsa - DELAT BESLUTSFATTANDE CEPI konferens 14 mars 2018 Lund Katarina Grim, doktorand Petra Svedberg, Professor i Omvårdnad Varför delat beslutsfattande? Investera

Läs mer

Forskning i praktiken

Forskning i praktiken Forskning i praktiken Utbildning landstingsfullmäktige 2013-02-20 Rose-Marie Isaksson FoU-strateg, inriktning omvårdnad Sjuksköterska, MedDr FoU-centrum, NLL Stödja, styra, samordna, samverka och sprida

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Programnämnden för masterutbildningar att gälla från och med , vårterminen 2017.

Kursplanen är fastställd av Programnämnden för masterutbildningar att gälla från och med , vårterminen 2017. Medicinska fakulteten VMFN28, Grundläggande forskningsmetodik för allmänmedicin, 30 högskolepoäng Basic Research Methodology in General Practice, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

Vardagsteknik i hem och samhälle. en möjlighet eller hinder för personer med kognitiva nedsättningar?

Vardagsteknik i hem och samhälle. en möjlighet eller hinder för personer med kognitiva nedsättningar? Vardagsteknik i hem och samhälle en möjlighet eller hinder för personer med kognitiva nedsättningar? Anders Kottorp, dekan och professor, leg arb ter Malmö Universitet, Malmö, Sverige Tillgänglighet Inte

Läs mer

MED101, Behörighetsutbildning i försäkringsmedicin, 22,5 högskolepoäng Certificate course in Insurance medicine, 22.5 higher education credits

MED101, Behörighetsutbildning i försäkringsmedicin, 22,5 högskolepoäng Certificate course in Insurance medicine, 22.5 higher education credits SAHLGRENSKA AKADEMIN MED101, Behörighetsutbildning i försäkringsmedicin, 22,5 högskolepoäng Certificate course in Insurance medicine, 22.5 higher education credits Avancerad nivå/second Cycle 1. Fastställande

Läs mer

Synpunkter från SILF/SPUK

Synpunkter från SILF/SPUK Vetenskapligt arbete inom ST i Infektionssjukdomar (SOSF2015:08) Synpunkter från Svenska infektionsläkarföreningen (SILF) och Svenska infektionsläkarföreningens specialistutbildningskommitté (SPUK) Bakgrund

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2017-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs universitet

Läs mer

1 Appendix till riktlinjer för anställning som professor eller lektor 2008-04-01 för bedömning av pedagogiska meriter

1 Appendix till riktlinjer för anställning som professor eller lektor 2008-04-01 för bedömning av pedagogiska meriter 1 Appendix till riktlinjer för anställning som professor eller lektor 2008-04-01 för bedömning av pedagogiska meriter MEDICINSKA FAKULTETEN, LUNDS UNIVERSITET Underlag för bedömning av den pedagogiska

Läs mer

Hälsofrämjande faktorer av betydelse för ett hållbart arbetsliv inom vård, omsorg och socialt arbete

Hälsofrämjande faktorer av betydelse för ett hållbart arbetsliv inom vård, omsorg och socialt arbete Hälsofrämjande faktorer av betydelse för ett hållbart arbetsliv inom vård, omsorg och socialt arbete Projektgrupp ViS (Vårdforskning i samverkan): Borås, Göteborg, Halmstad, HHJ, Högskolan väst, Skövde

Läs mer

The Salut Programme. A Child-Health-Promoting Intervention Programme in Västerbotten. Eva Eurenius, PhD, PT

The Salut Programme. A Child-Health-Promoting Intervention Programme in Västerbotten. Eva Eurenius, PhD, PT The Salut Programme A Child-Health-Promoting Intervention Programme in Västerbotten Eva Eurenius, PhD, PT Hälsoutvecklare/Health Promotion Officer, Project Assistant Verksamhetsutvecklingsstaben/ Strategic

Läs mer

Riktlinjer för antagning som oavlönad docent

Riktlinjer för antagning som oavlönad docent Riktlinjer för antagning som oavlönad docent Fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden 20-02-02 Reviderad 203-02-3 Reviderad 205-2-02 Reviderad 206-09-07 Dnr 20/76 Riktlinjer för antagning som oavlönad

Läs mer

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Forskningsnämnden Dnr: 2012-114-77 Fastställda: 2012-02-07 Reviderat 2014-03-18 Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Bedömningskriterierna syftar till att säkerställa kvalitet och

Läs mer

Socialmedicin. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6

Socialmedicin. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Socialmedicin Inledning... 2 Ordförklaringar... 3 Övergripande kompetensdefinition... 6 Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Kompetenskrav för medicinsk kompetens...6 Kompetenskrav för

Läs mer

Forskande personal på arbetsterapeutprogrammet ÖU - vi ryms flera

Forskande personal på arbetsterapeutprogrammet ÖU - vi ryms flera Forskande personal på arbetsterapeutprogrammet ÖU - vi ryms flera. Ann-Britt Ivarsson Professor i arbetsterapi Occupational performance in individuals with severe mental disorders (doktorsavhandling) Forskningsområden

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PT2410 Handledarutbildning i psykoterapi med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Psychotherapy Supervision, focusing on cognitive behavioural therapy, 45 higher

Läs mer

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård 2018-2024 Forskning och utveckling en förutsättning för god hälso- och sjukvård Landsting och regioner bedriver en kunskapsintensiv verksamhet. De behöver

Läs mer

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård 2018-2024 Forskning och utveckling en förutsättning för god hälso- och sjukvård Landsting och regioner bedriver en kunskapsintensiv verksamhet. De behöver

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogrammet 2015/2016

Specialistsjuksköterskeprogrammet 2015/2016 Specialistsjuksköterskeprogrammet 2015/2016 60 / 75 HP UPPSALA DISTANS 50%, CAMPUS 100%, CAMPUS 50% Specialistsjuksköterskeprogrammet är för dig som vill fördjupa dina kunskaper och självständigt ansvara

Läs mer

Funktionshinderkonferensen Sammanställning av grupparbeten.

Funktionshinderkonferensen Sammanställning av grupparbeten. Funktionshinderkonferensen 2017 Sammanställning av grupparbeten. Vilken funktionshinderforskning bedrivs regionalt? Vilka samverkansformer finns? NORRBOTTEN Forskning och innovationsenheten VÄSTERBOTTEN

Läs mer

CERA ett kunskapscentrum för forskning och utbildning i ANDTS-frågor

CERA ett kunskapscentrum för forskning och utbildning i ANDTS-frågor CERA ett kunskapscentrum för forskning och utbildning i ANDTS-frågor Claudia Fahlke, föreståndare för CERA, professor, leg psykolog Tema 1: Begrepp Flera benämningar på problem med spel: spelproblem,

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper HANDLINGSPLAN 2016 2018 V 2015/902 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: utkast 2015-11-10 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål för perioden

Läs mer

Glöm inte att söka medel från oss för klinisk forskning. Mer information om detta finns på vår hemsida. Dead-line för ansökan är 10/10.

Glöm inte att söka medel från oss för klinisk forskning. Mer information om detta finns på vår hemsida. Dead-line för ansökan är 10/10. Nyhetsbrev Nr 2 2014 september Bästa forskarvänner! Den kliniska patientnära forskningen behöver syre och näring från den kliniska vardagen. Endast de som arbetar inom sjukvården ser brister och svagheter

Läs mer

Tema 2 Implementering

Tema 2 Implementering Tema 2 Implementering Författare: Helena Karlström & Tinny Wang Kurs: SJSE17 Sjuksköterskans profession och vetenskap 2 Termin 4 Skriftlig rapport Våren 2016 Lunds universitet Medicinska fakulteten Nämnden

Läs mer

Pedagogik AV, Styrning och ledning, fortbildning för rektorer. Uppdragsutbildning, 7,5 hp

Pedagogik AV, Styrning och ledning, fortbildning för rektorer. Uppdragsutbildning, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik AV, Styrning och ledning, fortbildning för rektorer. Uppdragsutbildning, 7,5 hp Education MA, School Leadership, 7,5 credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde

Läs mer

Institutionen för hälsovetenskap Kurskod AOP600. Avancerad omvårdnad vid psykisk ohälsa, 7.5 högskolepoäng

Institutionen för hälsovetenskap Kurskod AOP600. Avancerad omvårdnad vid psykisk ohälsa, 7.5 högskolepoäng KURSPLAN Kursens mål Efter genomgången kurs ska studenten självständigt kunna: Kunskap och förståelse redovisa ett urval av pedagogiska teorier, modeller och metoder med relevans för psykiatrisk personcentrerad

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI MNV234 Rehabiliteringsmedicin med fokus personer med neurologiska funktionshinder, 7,5 högskolepoäng Rehabilitation Medicine with a focus on people with neurological

Läs mer

Catalyser. Samverkansgrupp: Västra Götalandsregionen med Gothia Forum och Innovationsplattformen samt Medtech West och Astra Zeneca Bioventure Hub

Catalyser. Samverkansgrupp: Västra Götalandsregionen med Gothia Forum och Innovationsplattformen samt Medtech West och Astra Zeneca Bioventure Hub Catalyser Sahlgrenska Science Park driver Catalyser i samverkan med Business Region Göteborg Catalyser finansieras av Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen Samverkansgrupp: Västra Götalandsregionen

Läs mer

Kursplan. FÖ1038 Ledarskap och organisationsbeteende. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Leadership and Organisational Behaviour

Kursplan. FÖ1038 Ledarskap och organisationsbeteende. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Leadership and Organisational Behaviour Kursplan FÖ1038 Ledarskap och organisationsbeteende 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 Leadership and Organisational Behaviour 7.5 Credits *), First Cycle Level 1 Mål Efter genomförd kurs skall studenterna

Läs mer

15 Utökat samarbete med Högskolan i Halmstad för att stärka den akademiska nivån på sjuksköterskeutbildningen vid Campus Varberg RS170221

15 Utökat samarbete med Högskolan i Halmstad för att stärka den akademiska nivån på sjuksköterskeutbildningen vid Campus Varberg RS170221 15 Utökat samarbete med Högskolan i Halmstad för att stärka den akademiska nivån på sjuksköterskeutbildningen vid Campus Varberg RS170221 Ärendet Som ett led i att säkra den framtida kompetensförsörjningen

Läs mer

Institutionen för Medicin Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa

Institutionen för Medicin Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa 1 Institutionen för Medicin Avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa STUDIEHANDLEDNING Vårdsamordnare för psykisk ohälsa i primärvården MED 888 3.0 högskolepoäng Avancerad nivå/ Second Cycle Inplacering:

Läs mer

Jämlik hälsa: Teori och praktik för en socialt hållbar samhällsutveckling

Jämlik hälsa: Teori och praktik för en socialt hållbar samhällsutveckling Jämlikt Göteborg hela staden social hållbar Jämlik hälsa: Teori och praktik för en socialt hållbar samhällsutveckling 7,5 poäng www.goteborg.se/jamlikt Jämlik hälsa: teori och praktik för en socialt hållbar

Läs mer

Bilaga 14 1 (1) Datum 2015-09-29 Uppdragsbeskrivning kanslifunktion för samverkansnämnden Uppdrag Samordna och administrera samverkansnämndens sammanträden inklusive tjänstemannaberedningar. Administrera

Läs mer

Kristin Falk, vice ordförande Marie Berg Febe Friberg Eva Jakobsson Solveig Lundgren 1-16 Eva Osvald Gustafsson 1-16. Studentrepresentanter

Kristin Falk, vice ordförande Marie Berg Febe Friberg Eva Jakobsson Solveig Lundgren 1-16 Eva Osvald Gustafsson 1-16. Studentrepresentanter Protokoll fört vid sammanträde med Programkommittén för vårdvetenskap Måndag 26 oktober 2009, klockan 13:00-16:45 Konferensrum hus 1, plan 1, Arvid Wallgrens backe Närvarande ledamöter Joakim Öhlen, ordförande

Läs mer

Sahlgrenska akademin

Sahlgrenska akademin Sahlgrenska akademin VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för neurovetenskap och fysiologi/fysioterapi Studiehandledning FYS 020 Verksamhetsförlagd utbildning i sjukgymnastik, 7,5 hp Grundnivå Vt13

Läs mer

Studiehandledning FYSIOTERAPI. FYS302, Verksamhetsförlagd utbildning 4, 7,5hp. Grundnivå

Studiehandledning FYSIOTERAPI. FYS302, Verksamhetsförlagd utbildning 4, 7,5hp. Grundnivå Institutionen för neurovetenskap och fysiologi Fysioterapi Studiehandledning FYSIOTERAPI FYS302, Verksamhetsförlagd utbildning 4, 7,5hp Grundnivå HT 2015/ Annelie Gutke GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen

Läs mer

Rehabiliteringsvetenskap GR (A), Rehabiliteringsvetenskap A, 30 hp

Rehabiliteringsvetenskap GR (A), Rehabiliteringsvetenskap A, 30 hp 1 (6) Kursplan för: Rehabiliteringsvetenskap GR (A), Rehabiliteringsvetenskap A, 30 hp Rehabilitation Science BA (A), Rehabilitation Science A, 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MAT, HÄLSA OCH MILJÖ MHM= Mål och visioner Strategiplan 2007-2010

INSTITUTIONEN FÖR MAT, HÄLSA OCH MILJÖ MHM= Mål och visioner Strategiplan 2007-2010 INSTITUTIONEN FÖR MAT, HÄLSA OCH MILJÖ MHM= och visioner Strategiplan 2007-2010 och visioner Strategiplan 2007-2010 1. Inledning Vår vision Verksamheten vid Institutionen för mat, hälsa och miljö, MHM,

Läs mer

Rättsmedicinalverkets forskningspolicy

Rättsmedicinalverkets forskningspolicy POLICY (PO) 1 (5) Rättsmedicinalverket Beslutsdatum Dnr Robert Kronstrand Beslutsfattare Ikraftträdande Version Lars Werkström 2019-01-29 1.0 - Godkänd Rättsmedicinalverkets forskningspolicy Syfte med

Läs mer

1 Vid USVE finns i ledningen minst en FoUUansvarig person som är minst docent med förenad eller adjungerad anställning vid univeristet/högskola

1 Vid USVE finns i ledningen minst en FoUUansvarig person som är minst docent med förenad eller adjungerad anställning vid univeristet/högskola Miniminivå klinisk forskning I ordning enligt SoS men numrerade av EFF. https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/ovrigt/2018-3-23.pdf Miniminivå 1 Vid USVE finns i

Läs mer

Mål inom forskarutbildning hur gör vi?

Mål inom forskarutbildning hur gör vi? Mål inom forskarutbildning hur gör vi? Ingeborg van der Ploeg, Central studierektor / koordinator för utbildning på forskarnivå Karolinska Institutet, Stockholm Ingeborg.Van.Der.Ploeg@ki.se November 25,

Läs mer

Branschråd, fredagen den 23 mars 2012, Hässlö Värdshus

Branschråd, fredagen den 23 mars 2012, Hässlö Värdshus 1 (5) MINNESANTECKNINGAR Branschråd, fredagen den 23 mars 2012, Hässlö Värdshus Närvarande: Representanter för Branschrådet Vård i Sörmland respektive Branschrådet Vård i Västmanland, enligt lista. Ordförande

Läs mer

Högskola/ Universitet Kontaktperson Kontaktuppgifter Inriktning Förvaltningshögskolan/ GU

Högskola/ Universitet Kontaktperson Kontaktuppgifter Inriktning Förvaltningshögskolan/ GU Högskola/ Universitet Kontaktperson Kontaktuppgifter Inriktning Förvaltningshögskolan/ GU Lena Lindgren lena.lindgren@spa.gu.se Studenter C- och D- nivå, examensarbetet. Studenterna har även längre praktikperioder.

Läs mer

Matrisen ska arkiveras tillsammans med blanketten för uppföljning på din institution.

Matrisen ska arkiveras tillsammans med blanketten för uppföljning på din institution. Sid 1 (9) Anvisningar för ifyllande av individuella lärandemål inför antagning till forskarutbildning/ Anvisningar för ifyllande av måluppfyllelse vid årlig uppföljning Du ska, liksom alla doktorander

Läs mer

STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD STRATEGI FÖR FORSKNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRD 2018-2024 REGIONALA FORSKNINGSRÅDET SAMVERKANSNÄMNDEN, UPPSALA-ÖREBRO SJUKVÅRDSREGION Upprättare: Katarina Wijk, föreståndare RFR Strategi för forskning

Läs mer

PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 15 december 2011 kl. 13. Kronobergsgrummet, Landstinget Kronoberg Ingelstadvägen 9, Växjö

PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 15 december 2011 kl. 13. Kronobergsgrummet, Landstinget Kronoberg Ingelstadvägen 9, Växjö 1 (5) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2011-12-21 FoU-beredningen Tid Torsdagen den 15 december 2011 kl. 13 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Kronobergsgrummet,

Läs mer

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Beslutat av Rektor Inledning 3 Gemensamma mål och strategier 4 Det fortsatta arbetet 7 2 (7) Inledning Familjen Kamprad

Läs mer

Regional Forskarutbildning vid Medicinska Fakulteten, Lunds Universitet

Regional Forskarutbildning vid Medicinska Fakulteten, Lunds Universitet Regional Forskarutbildning vid Medicinska Fakulteten, Lunds Universitet Sammanfattning En regional forskarutbildning erbjuds vid Medicinska Fakulteten, Lunds Universitet. Planen för utbildningen har utarbetats

Läs mer

Beslut och riktlinjer. Mål. Utbildningsnivå* Avancerad nivå Ämnesgrupp (SCB)* Omvårdnad/omvårdnadsvetenskap Huvudområde(n) och successiv fördjupning

Beslut och riktlinjer. Mål. Utbildningsnivå* Avancerad nivå Ämnesgrupp (SCB)* Omvårdnad/omvårdnadsvetenskap Huvudområde(n) och successiv fördjupning 8ME019 Behandling och omvårdnad vid astma, allergi och kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) Uppdragsutbildning 7.5 hp 8ME019 Nursing in Asthma, Allergy and Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD)

Läs mer

Riktlinjer för anställda

Riktlinjer för anställda Riktlinjer för anställda Följande riktlinjer och villkor gäller för anställda vid Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion. Riktlinjerna kompletterar de regler som gäller vid Göteborgs universitet

Läs mer

Kriminologi AV, Magisterkurs i kriminologi, 30 hp

Kriminologi AV, Magisterkurs i kriminologi, 30 hp 1 (5) Kursplan för: Kriminologi AV, Magisterkurs i kriminologi, 30 hp Criminology MA, Master Degree Course in Criminology, 30 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Inriktning (namn)

Läs mer

FoU-guidesuppdraget. Bakgrund

FoU-guidesuppdraget. Bakgrund FoU-guidesuppdraget I detta dokument finns en beskrivning av ett rekommenderat arbetssätt för FoU-guider. Dokumentet har tagits fram inom ramen för ett uppdrag från regionala FoU-rådet i Västra Götalandsregionen

Läs mer

SJUKSKÖTERSKA BARNMORSKA SÅ SKAPAR KARRIÄRUTVECKLINGSMODELLEN MÖJLIGHETER FÖR DIG

SJUKSKÖTERSKA BARNMORSKA SÅ SKAPAR KARRIÄRUTVECKLINGSMODELLEN MÖJLIGHETER FÖR DIG SJUKSKÖTERSKA BARNMORSKA SÅ SKAPAR KARRIÄRUTVECKLINGSMODELLEN MÖJLIGHETER FÖR DIG 1 Så här fungerar Västra Götalandsregionens Karriärutvecklingsmodell Karriärutvecklingsmodellen visar hur du kan utvecklas

Läs mer