Åsa Borén Christina Hallström

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Åsa Borén 08-550 222 03 asa.boren@sodertalje.se Christina Hallström 08-550 263 79 christina.hallstrom@sodertalje.se"

Transkript

1 1 (3) Tjänsteskrivelse Dnr 09/93 Kontor Äldreomsorgskontoret Handläggare Åsa Borén Christina Hallström Äldreomsorgsnämnden Aktivitetsplatser för äldre Dnr 09/93 Sammanfattning av ärendet Enligt överenskommelsen i Mål och budget ska kommunen utreda förutsättningarna att iordningställa så kallade aktivitetsplatser för äldre, utrustade med mjukt underlag och enkla faciliteter, som gör det möjligt att stärka kondition och muskler utomhus. För detta har äldreomsorgsnämnden beviljats särskilt anslag omfattande 500tkr. Äldreomsorgskontoret har i bifogat PM belyst dessa förutsättningar genom att inhämta information från kommuner som anlagt aktivitetsplatser samt synpunkter från Samhällsbyggnadskontoret angående lämplig lokalisering. Det kan konstateras att det är väl dokumenterat att fysisk aktivitet är positivt för äldre människors hälsa. Det saknas dock dokumenterad kunskap om vilka effekter en aktivitetsplats har för de äldres hälsa eftersom dessa inte har använts i någon större utsträckning. Anläggning av aktivitetsplats medför förutom en etableringskostnad även utökade kostnader för kommunen i form av drift och underhåll. Kontoret föreslår därför att äldreomsorgsnämnden beslutar att fortsatt utredning och iordningställande av aktivitetsplatser uppskjuts med hänsyn till de besparingar som kommunstyrelsen beslutat om under Beslutsunderlag Äldreomsorgskontorets tjänsteskrivelse daterad PM Aktivitetsplatser för äldre utredning av förutsättningar daterad Ärendet Enligt överenskommelsen i Mål och budget ska kommunen utreda förutsättningarna att iordningställa så kallade aktivitetsplatser för äldre, utrustade med XXXX (skriv besöksadress här) Tfn Bankgiro Södertälje sodertalje.kommun@sodertalje.se Org-nr Postgiro

2 2 (3) mjukt underlag och enkla faciliteter, som gör det möjligt att stärka kondition och muskler utomhus. För detta har äldreomsorgsnämnden beviljats särskilt anslag omfattande 500tkr. Äldreomsorgskontoret har i bifogat PM belyst dessa förutsättningar genom att inhämta information från kommuner som anlagt aktivitetsplatser samt synpunkter från Samhällsbyggnadskontoret angående lämplig lokalisering. Det kan konstateras att det är väl dokumenterat att fysisk aktivitet är positivt för äldre människors hälsa. Det saknas dock dokumenterad kunskap om vilka effekter en aktivitetsplats har för de äldres hälsa eftersom dessa inte har använts i någon större utsträckning. Det saknas också kunskap om hur aktivitetsplatserna bäst kan utformas för att stimulera till användning. Ett visst arbete är dock igångsatt eftersom en konsult fått bidrag från Hjälpmedelsinstitutet för att ta fram underlag för förebyggande träning utomhus för äldre. Praktisk erfarenhet finns från en aktivitetsplats i Hökarängen i regi av Stockholmshem och en aktivitetsplats i Enköping. Vidare har Eskilstuna under våren 2009 invigt ett utomhusgym. För att kunna ta ställning till utformning, placering och finansiering av aktivitetsplats i Södertälje anser kontoret att vidare utredning bör ske i samråd med Samhällsbyggnadskontoret. Anläggning av aktivitetsplats medför förutom en etableringskostnad även utökade kostnader för kommunen i form av drift och underhåll. Kontoret föreslår därför att äldreomsorgsnämnden beslutar att fortsatt utredning och iordningställande av aktivitetsplatser uppskjuts med hänsyn till de besparingar som kommunstyrelsen beslutat om under Ekonomiska konsekvenser och finansiering En kalkyl som baseras på uppgifter från andra kommuner indikerar en etableringskostnad på cirka 200 tkr till 225 tkr. Därtill kommer kostnader för drift och underhåll. På grund av rådande ekonomisk situation och kommunstyrelsens beslut om besparingar för att minska kommunens underskott 2009, gör kontoret bedömningen att det är lämpligast att vänta med beslut om tillskapande av aktivitetsplats.

3 3 (3) Kontorets förslag till nämnden: Äldreomsorgsnämnden beslutar att fortsatt utredning och iordningställande av aktivitetsplatser uppskjuts med hänsyn till de besparingar som kommunstyrelsen beslutat om under Magnus Johansson Äldreomsorgschef Beslutet expedieras till: Kommunstyrelsen Samhällsbyggnadskontoret Kommundelarnas kontor

4 Äldreomsorgskontoret Åsa Borén Christina Hallström Aktivitetsplatser för äldre utredning av förutsättningar

5 Södertälje kommun, Aktivitetsplatser för äldre 1. Inledning Av Mål och budget framgår att kommunen ska utreda förutsättningarna att iordningställa så kallade aktivitetsplatser för äldre, utrustade med mjukt underlag och enkla faciliteter, som gör det möjligt att stärka kondition och muskler utomhus. För detta har äldreomsorgsnämnden beviljats särskilt anslag omfattande 500tkr. Det är väl dokumenterat att fysisk aktivitet är positivt för äldre människors hälsa. Det finns en stark koppling mellan motion och ökad livslängd respektive förhöjd livskvalitet. Många rapporter pekar på de positiva resultat som fysisk aktivitet har på hälsan; allt från att benskörhet motverkas, muskulatur och rörlighet bibehålls och att depression och ångest motverkas. Fysisk aktivitet är också en av Statens folkhälsoinstituts (FHI) hörnpelare för att främja folkhälsoinsatser som syftar till en positiv hälsoutveckling för äldre. FHI har även gett ut ett flertal publikationer om utemiljöns betydelse för äldre och funktionshindrade. Där talar man om tre grundfaktorer till att utevistelsen har betydelse för hälsan. Dessa är positiva hälsoeffekter genom solljus, luft och temperatur, positiva hälsoeffekter genom själva utemiljön samt positiva hälsoeffekter genom fysiska aktiviteter utomhus. Det finns alltså anledning att tro att en aktivitetsplats för äldre gynnar de äldres hälsa. Idag saknas dock erfarenhet och dokumenterad kunskap i Sverige om vilka effekter en aktivitetsplats har för de äldres hälsa eftersom de inte har använts i någon större utsträckning. Det saknas också kunskap om hur aktivitetsplatserna bäst kan utformas för att stimulera till användning. Ett visst arbete är dock igångsatt för att kartlägga detta. Cecilia Jensfelt AB har fått bidrag från Hjälpmedelsinstitutet för att ta fram ett underlag för planering av förebyggande träning med redskap utomhus för äldre med förebild från Peking. Metoden är inventering av redskap, studier av äldres boende- och utemiljöer och utredning av hur redskapen bäst bör placeras. Genomförande och utvärdering av studieobjekt ska ske hos Micasa Fastigheter (Stockholms stads omsorgsfastigheter). Praktisk erfarenhet finns från en aktivitetsplats i Hökarängen i regi av Stockholmshem och en aktivitetsplats i Enköping. Eskilstuna har också invigt ett utomhusgym under våren Dessa kommuners erfarenheter redogörs för i avsnitt 2. I avsnitt 3 belyses följande centrala frågeställningar: Vilken är målgruppen? Vad för behov/önskemål har målgruppen/a? Är en aktivitetsplats det som bäst uppfyller målgruppens behov av fysisk aktivitet? Hur ska en aktivitetsplats utformas? Vart ska den placeras? Uppskattade kostnader? Vem ska stå för kostnaden?

6 Södertälje kommun, Aktivitetsplatser för äldre 2. Andras erfarenheter Enköping Kommunen invigde sin aktivitetsplats hösten Aktivitetsplatsen ligger precis bredvid en förskola och ett vård- och omsorgsboende i en park ett par hundra meter från centrum. Enköpings kommun etablerade aktivitetsplatsen utan inledande utredning. Kostnaden uppskattas till totalt cirka 200 tkr, varav kostnaden för utrustning är cirka 75 tkr och markarbete och montering cirka 100 tkr till 125 tkr. Enköpings kommun har underhåll inkluderat i avtalet för några år framåt. Leverantören av aktivitetsplatsen har sitt huvudkontor i Enköping. Aktivitetsplatsen ligger helt öppet. Aktivitetsplatsen kräver cirka 150 kvadratmeter så som den är anlagd i Enköping. Det går att köpa enstaka delar/olika delar om utrymmet är mindre. Den bör dock utrustas med mjuk matta. Målgruppen för aktivitetsplatsen är år. Vissa redskap kan man även använda som rullstolsburen, men främst är den utformad för den som är gående. Runt platsen finns parkbänkar för den som vill vila eller titta på. Leverantören uppskattar livslängden till runt 20 år om den underhålls. Platsen kan användas året runt om det inte är snö. Eftersom den invigdes i november 2008 finns ingen besöksstatistik ännu men samarbete har startat med frivillighetscentralen och andra. Man planerar för ett program för vår och sommar där sjukgymnaster finns för att instruera. Kommunen har ett ansvar om något skulle hända om en person har biståndsbeslutad ledsagning till aktivitetsplatsen men inte annars. Det är inte främst boende på vård- och omsorgsboenden som kan använda den här typen av aktivitetsplats. Enköping kommun har rehabiliteringsansvar för alla över 21 år. Med detta menas rehabiliteringsåtgärder för att bevara förmågor och funktioner samt att kompensera funktionsbortfall. Detta innebär att målgruppen för potentiella brukare är större än i Södertälje. Eskilstuna Kommunen har etablerat ett nytt utegym våren Det finns i dag sex maskiner, men antalet kommer att utökas om intresse finns. Aktivitetsplatsen ligger längs ett fint promenadstråk längs ån inte långt från centrum. Kommunen samlar just nu in erfarenheter och synpunkter genom en webbenkät. Hökarängen En speciell aktivitetspark för äldre invigdes hösten 2008 i Hökarängen i södra Stockholm. Det är Stockholmshem som har förvandlat en gammal lekplats till en aktivitetspark tänkt för personer över 65 år. Utrustningen är en kombination av lekställning och utegym, bland annat en hängbro och stänger i olika höjder. Förhoppningen har varit att parken också ska bli en plats att umgås på för alla åldrar. Aktivitetsplatsen har kostat runt 300 tkr färdig på plats. Drift och underhåll sköts av parkförvaltningen. Det finns ingen besöksstatistik men det planeras för någon form av uppföljning under året.

7 Södertälje kommun, Aktivitetsplatser för äldre 3. Förutsättningar för aktivitetsplatser för äldre i Södertälje Målgrupp Äldreomsorgens målgrupp är äldre över 65 år som är i behov av stöd och hjälp enligt socialtjänstlagen. Äldreomsorgen har hälso- och sjukvårdsansvar (rehabiliteringsansvar) för de personer som bor på vård- och omsorgsboende och korttidsboende samt vid deltagande i dagverksamhet. Landstinget har således rehabiliteringsansvaret för personer som bor i ordinärt boende. På våra vård- och omsorgsboenden bor idag äldre med stora vård- och omsorgsbehov och som därför har begränsade möjligheter att nyttja en aktivitetsplats. Äldre i ordinärt boende är däremot en grupp där regelbunden fysisk aktivitet kan ha positiva effekter genom att bidra till att förlänga tiden för kvarboende. Placering av aktivitetsplats Val av målgrupp har betydelse bland annat för aktivitetsplatsens placering. Om brukare på äldreboenden är målgrupp, bör aktivitetsplatser läggas i anknytning till dessa. Om målgruppen är äldre i ordinärt boende kan aktivitetsplatser etableras t.ex. i bostadsområden med många äldre eller i/nära centrum. Aktivitetsplatsen bör läggas där målgruppen rör sig, både för att underlätta tillgången till platsen och för att uppmana till social gemenskap i tillägg till fysisk aktivitet. Om en aktivitetsplats ska läggas på allmänt parkområde måste Samhällsbyggnadskontoret (Sbk) vara involverade. Kontoret har vidtalat Sbk i frågan och fått tre förslag på möjliga platser: Brunnsängsfältet, Södra eller Geneta. Ytterligare kartläggning bör dock göras för att hitta områden där många äldre bor och rör sig. Drift och underhåll När en aktivitetsplats är etablerad måste det finnas en rutin för drift och underhåll. Om aktivitetsplatsen etableras på allmänt parkområde är det Sbk som sköter drift och underhåll. Om aktivitetsplatsen istället skulle läggas i anslutning till vård- och omsorgsboende måste tilläggsavtal med markägaren tecknas avseende drift och underhåll. Ekonomi Priset för en aktivitetsplats beror på markarbete och utrustning. De uppgifter som redogörs för här är uppskattningar utifrån de kostnader som redovisats av framför allt Enköpings kommun. Markarbetet kan kosta från 125 tkr och uppåt beroende på vilken yta det handlar om. En anläggning med mjuk matta är betydligt mycket dyrare än sand men samtidigt en förutsättning för att platsen ska vara tillgänglig och säker att använda. Utrustningens kostnad uppskattas till mellan 75 tkr till 100 tkr, men priset beror på vilka och hur många redskap man väljer. Detta ger samlade etableringskostnader på mellan cirka 200 tkr till 225 tkr. I tillägg till etableringskostnaderna kommer kostnader för drift och underhåll.

8 Södertälje kommun, Aktivitetsplatser för äldre 4. Vidare arbete med frågan Äldreomsorgskontorets uppdrag har varit att utreda förutsättningarna att iordningställa aktivitetsplatser för äldre. Som framställningen ovan visar kan det finnas behov av att ytterligare belysa frågan innan beslut tas. Det handlar om målgrupperna och deras behov, placering samt finansiering. Samtidigt behövs mer kunskap om användningen av aktivitetsplatser. En fortsatt diskussion om tillskapande av aktivitetsplatser bör dock sättas i relation till rådande ekonomiskt läge i kommunen, eftersom det förutom en anläggningskostnad kommer att medföra kostnader för drift och underhåll. Det är även möjligt att det, genom att söka alternativa lösningar, kan hittas sätt att stimulera till fysisk aktivitet och social samvaro utan att det behöver innebära investeringar i den storleksordning som nämns ovan. Exempel på det är att samarbeta med Sbk för att med andra medel utveckla utemiljöer så att de blir mera stimulerande och tillgängliga även för äldre. Ett annat är att dra lärdom av aktivitetsparken i Hökarängen, som är anpassad till både en äldre och en yngre målgrupp genom att redskapen är attraktiva för båda målgrupperna. Att arbeta med koncept som sinnenas trädgård, eventuellt i kombination med enklare redskap i trä (broar, balansapparat, med mera) kan också vara ett alternativ.

Yttrande på rekommendation att anta avtalsmall avseende läkarinsatser i särskilda boenden och daglig verksamhet enligt hälso- och sjukvårdslagen 26 d

Yttrande på rekommendation att anta avtalsmall avseende läkarinsatser i särskilda boenden och daglig verksamhet enligt hälso- och sjukvårdslagen 26 d 1 (3) 2009-09-07 Tjänsteskrivelse Dnr 09/89 Kontor Äldreomsorgskontoret Handläggare Eva Wahtramäe Medicinskt ansvarig sjuksköterska 08-550 223 73 eva.wahtramae@sodertalje.se Äldreomsorgsnämnden Yttrande

Läs mer

Ann-Christine Mohlin 08-523 027 45 ann-christine.molin@sodertalje.se

Ann-Christine Mohlin 08-523 027 45 ann-christine.molin@sodertalje.se 1 (4) 2010-05-17 Tjänsteskrivelse Dnr ÄON 11/23 Kontor Äldreomsorgskontoret Handläggare Ann-Christine Mohlin 08-523 027 45 ann-christine.molin@sodertalje.se Äldreomsorgsnämnden Äldreomsorgsnämndens delårsbokslut

Läs mer

Uppdrag att utreda möjliga förändringar i verksamheten vid Bergviks värdshus

Uppdrag att utreda möjliga förändringar i verksamheten vid Bergviks värdshus 1 (5) 2011-03-08 Tjänsteskrivelse Dnr 10/114 Kontor Äldreomsorgskontoret Handläggare Ann-Christine Mohlin 08-523 027 45 ann-christine.molin@sodertalje.se Äldreomsorgsnämnden Uppdrag att utreda möjliga

Läs mer

Yttrande över motion Hur gör vi för att skydda de allra sköraste och mest förvirrade i äldreomsorgen med hjälp av teknik

Yttrande över motion Hur gör vi för att skydda de allra sköraste och mest förvirrade i äldreomsorgen med hjälp av teknik 1 (2) 2011-08-08 Tjänsteskrivelse Kontor Äldreomsorgskontoret Handläggare Sofie Somers 08-523 063 78 sofie.somers@sodertalje.se Äldreomsorgsnämnden Enhörna kommundelsnämnd Hölö-Mörkö kommundelsnämnd Järna

Läs mer

Tillsyn enligt lagen om Bostadsanpassning - svar på beslut från Boverket

Tillsyn enligt lagen om Bostadsanpassning - svar på beslut från Boverket 1 (2) 2009-10-19 Tjänsteskrivelse Dnr 09/124 Kontor Äldreomsorgskontoret Handläggare Ann-Christine Falck Brännström 08-5230 6038 ann-christine.falckbrannstrom@sodertalje.se Äldreomsorgsnämnden Tillsyn

Läs mer

Produktionsstart av tillbyggnad av Wijbackens vård- och omsorgsboende

Produktionsstart av tillbyggnad av Wijbackens vård- och omsorgsboende 1 (4) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-05-18 Social- och omsorgskontoret Kommunstyrelsen Äldreomsorgsnämnden Hölö-Mörkö kommundelsnämnd Produktionsstart av tillbyggnad av Wijbackens vård- och omsorgsboende Dnr: ÄON

Läs mer

Kultur- och fritidskontorets, utbildningskontorets och kommundelarnas kontors gemensamma tjänsteskrivelse daterad 2009-05-12, med Bilaga.

Kultur- och fritidskontorets, utbildningskontorets och kommundelarnas kontors gemensamma tjänsteskrivelse daterad 2009-05-12, med Bilaga. 1 (6) 2009-05-12 Tjänsteskrivelse Dnr KFN Dnr 09/38 UN Dnr 09/48 Jä Dnr 09/55 Kontor Kultur- och fritidskontoret Handläggare Heinz Stucki Gabriel Bozyel Björn Ohlsson Utbildningskontoret 08-550 222 41

Läs mer

Handläggare Vivian Ichu 08-523 020 95. Vivian.ichu@sodertalje.se. Ansökan om reinvesteringsmedel Ljungbackens vård- och omsorgsboende

Handläggare Vivian Ichu 08-523 020 95. Vivian.ichu@sodertalje.se. Ansökan om reinvesteringsmedel Ljungbackens vård- och omsorgsboende Södertä1je U kommun 1 (2) 2014-03-26 Tjänsteskrivelse ANKOM södertälje KOMMUN 2014-03- z 8 \ p l' lvk D nr.... ::-:.:..'")......... D nr Jä 13/06 Kontor Kommunstyrelsens kontor Handläggare Vivian Ichu

Läs mer

Anders Siljelöf 08-523 028 62 Anders.siljelof@sodertalje.se

Anders Siljelöf 08-523 028 62 Anders.siljelof@sodertalje.se 1 (3) 2011-05-31 Tjänsteskrivelse Kontor Kultur- och fritidskontoret Handläggare Anders Siljelöf 08-523 028 62 Anders.siljelof@sodertalje.se Kultur- och fritidsnämnden Fortsatt satsning på spontanidrotten

Läs mer

Tjänsteärende 2009-12-08 Inrätta lånecykelsystem i Södertälje, remiss om motion av centerpartiets fullmäktigegrupp

Tjänsteärende 2009-12-08 Inrätta lånecykelsystem i Södertälje, remiss om motion av centerpartiets fullmäktigegrupp 1 (4) 2009-12-08 Tjänsteskrivelse Dnr Skriv här Kontor Miljökontoret/ Miljöstrategen Handläggare Ebba Jordelius 08-523 043 65 Ebba.jordelius@sodertalje.se Miljönämnden Inrätta lånecykelsystem i Södertälje

Läs mer

Handläggare. Inga-Lena Palmgren 08-523 038 60. inga-lena.palmgren@sodertalje.se

Handläggare. Inga-Lena Palmgren 08-523 038 60. inga-lena.palmgren@sodertalje.se södertälje U kommun l (2) 2014-06-26 Tjänsteskrivelse Kontor Social-och omsorgskontoret Handläggare Inga-Lena Palmgren 08-523 038 60 inga-lena.palmgren@sodertalje.se Äldreomsorgsnämnden Kommundelsnämnderna

Läs mer

Ljungbacken C"örskola nybyggnad investering Dnr KS 08/369-719 lä 07/40-291

Ljungbacken Cörskola nybyggnad investering Dnr KS 08/369-719 lä 07/40-291 SÖDERTÄLJE K~'~.cM. UN -"., UTBllDN INGSKONTORET Tjänsteskrivelse 2008-10-20 O Lille-Vie Eklind Byggproj ektledare 08-55022601 Petra Karlsson Ekström Lokalstrateg 08-5502 15 32 Kommunstyrelsen Järna kommundelsnämnd

Läs mer

Nattbemanning på kommunens Vård- och omsorgsboende samt på entreprenad upphandlad verksamhet.

Nattbemanning på kommunens Vård- och omsorgsboende samt på entreprenad upphandlad verksamhet. 1 (3) 2011-02-14 Tjänsteskrivelse Dnr ÄON 10/123 Kontor Kommunstyrelsens kontor, Utredarenheten Handläggare -Lena Palmgren, utredare 08-52303860 -lena.palmgren@sodertalje.se Paula Weinehammar Paula.weinehammar@sodertalje.se

Läs mer

Mål&Budget delårsrapport per den 30 april 2011

Mål&Budget delårsrapport per den 30 april 2011 1 (1) 2011-05-23 Tjänsteskrivelse Dnr KFN 11/51 Kontor Kultur- och fritidskontoret Handläggare Olle Lindström 08-523 031 10 olle.lindstrom@sodertalje.se Kultur- och fritidsnämnden Mål&Budget 2011 - delårsrapport

Läs mer

Organisation av social dagverksamhet inom äldreomsorgen

Organisation av social dagverksamhet inom äldreomsorgen 1 (2) Tjänsteskrivelse Kontor Utredarenheten Kommunstyrelsens kontor Handläggare Åsa Borén Tel 08-523 022 03 asa.boren@sodertalje.se Inga-Lena Palmgren Tel 08-523 038 60 inga-lena.palmgren@sodertalje.se

Läs mer

III Södertälie U kommun

III Södertälie U kommun III Södertälie U kommun ] (l) Ordförandeprotokoll nr 1/09 2009-04-08 Tekniska nämnden 1 Upplåtelse av fastigheten Grävskopan 4 med tomträtt till Animalen Smådjursklinik i Södertälje AB Dm TN 09/176 Sammanfattning

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Kultur- och fritidskontoret. Kultur- och fritidsnämnden. Medborgarförslag Inrätta och finansiera en parklek

Tjänsteskrivelse. Kultur- och fritidskontoret. Kultur- och fritidsnämnden. Medborgarförslag Inrätta och finansiera en parklek 1 (4) 2013-09-11 Tjänsteskrivelse Kontor Kultur- och fritidskontoret Handläggare Hewan Temesghen 08-523 010 00 hewan.temesghen@sodertalje.se Kultur- och fritidsnämnden Medborgarförslag Inrätta och finansiera

Läs mer

Yttrande över Motion Trygghets- och kvalitetsinspektion av äldreomsorg KS dnr 12/512

Yttrande över Motion Trygghets- och kvalitetsinspektion av äldreomsorg KS dnr 12/512 1 (2) 2013-03-27 Tjänsteskrivelse Kontor Social- och omsorgskontoret Handläggare Lisa Mattsson 08-5230 34 22 Hölö-Mörkö kommundelsnämnd Yttrande över Motion Trygghets- och kvalitetsinspektion av äldreomsorg

Läs mer

209 KS/2012-0361 KS 11 KF Svar på motion om utomhusträning för äldre från Bengt Bivrin (MP)

209 KS/2012-0361 KS 11 KF Svar på motion om utomhusträning för äldre från Bengt Bivrin (MP) STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 17 (28) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2013-02-14 209 KS/2012-0361 KS 11 KF Svar på motion om utomhusträning för äldre från Bengt Bivrin (MP) Förslag till

Läs mer

Omsorgsnämnden sammanträde

Omsorgsnämnden sammanträde Handlingar till Omsorgsnämnden sammanträde 2013-11-21 KALLELSE Omsorgsnämnden kallas till sammanträde: Plats: Datum: Tid: Till ersättare för kännedom Ärendelista: 1. Val av justerare 2. Uppföljning och

Läs mer

Handläggare Olar Skinnars 08-550 219 96 ola r.skinna rs@sodertalje.se. Förskolebussar - utvärdering och framtida användning

Handläggare Olar Skinnars 08-550 219 96 ola r.skinna rs@sodertalje.se. Förskolebussar - utvärdering och framtida användning Södertälle U kommun l (2) 2009-04-02 Tjänsteskrivelse Dnr LIN 09/42 Kontor Utbildningskontoret Handläggare Olar Skinnars 08-550 219 96 ola r.skinna rs@sodertalje.se Utbildningsnämnden Förskolebussar -

Läs mer

Boendeplan enligt LSS,

Boendeplan enligt LSS, 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-11-24 Social- och omsorgskontoret Omsorgsnämnden Boendeplan enligt LSS, 2017 2019 Dnr: 16/013 Sammanfattning av ärendet Omsorgsnämnden tar årligen fram en plan för utbyggnad

Läs mer

Äldreomsorgskontoret Öppen träffpunkt

Äldreomsorgskontoret Öppen träffpunkt Äldreomsorgskontoret Öppen träffpunkt för demenssjuka och närstående PROJEKTPLAN Öppen träffpunkt för demenssjuka och närstående Bakgrund Den demografiska utvecklingen leder till att en ökande andel av

Läs mer

Kultur- och fritidskontorets tjänsteskrivelse daterad Utbildningskontorets PM daterad

Kultur- och fritidskontorets tjänsteskrivelse daterad Utbildningskontorets PM daterad 1 (3) 2012-11-20 Tjänsteskrivelse Kontor Kultur och fritidskontoret Handläggare Susanne Bergström 08-523 010 94 Susanne.bergstrom@sodertalje.se Kultur och fritidsnämnden Behovsinventering gymnastik- och

Läs mer

Skyttecentrum. Tjänsteskrivelse Kartor. Sammanfattning av ärendet. Beslutsunderlag TJÄNSTESKRIVELSE. Tekniska nämnden. Diarienummer: TN

Skyttecentrum. Tjänsteskrivelse Kartor. Sammanfattning av ärendet. Beslutsunderlag TJÄNSTESKRIVELSE. Tekniska nämnden. Diarienummer: TN 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2016-12-06 Tekniska nämnden Samhällsbyggnadskontoret Skyttecentrum Diarienummer: TN-2016-00705 Sammanfattning av ärendet Södertälje kommun arrenderar ut mark till sju olika

Läs mer

r----'.:'":":"=~--!;.ko~m:!!munstyrelsen ANKOM J.. K d I d SÖDERTÅLJE KOMMUNar, a ommun e snamn \"4-/t

r----'.:'::=~--!;.ko~m:!!munstyrelsen ANKOM J.. K d I d SÖDERTÅLJE KOMMUNar, a ommun e snamn \4-/t Ärende 7 Södertälje kommun TJÄNSTESKRIVELSE 2017-03-24 Samhällsbyggnadskontoret r----'.:'":":"=~--!;.ko~m:!!munstyrelsen ANKOM J.. K d I d SÖDERTÅLJE KOMMUNar, a ommun e snamn 2017-04- 2 5 \"4-/t Dnr..

Läs mer

VU PROTOKOLL

VU PROTOKOLL VU PROTOKOLL 1(14) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Vargen, kl. 09.00-12.00 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare

Läs mer

Anders Siljelöf 08-523 028 62 Anders.siljelöf@sodertalje.se

Anders Siljelöf 08-523 028 62 Anders.siljelöf@sodertalje.se 1 (4) 2013-02-19 Tjänsteskrivelse Kontor Kultur- och fritidskontoret Handläggare Anders Siljelöf 08-523 028 62 Anders.siljelöf@sodertalje.se Kultur- och fritidsnämnden Placering av hallen för friidrott

Läs mer

Medborgarförslag Res en staty över frälsningssoldat Kristina Sandberg

Medborgarförslag Res en staty över frälsningssoldat Kristina Sandberg 1 (3) 2013-02-14 Tjänsteskrivelse Kontor Kultur- och fritidskontoret Handläggare Anders Lerner 08-523 068 32 Anders.lerner@sodertalje.se Kultur- och fritidsnämnden Medborgarförslag Res en staty över frälsningssoldat

Läs mer

Handläggare Jörgen Alm Taxor och avgifter för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg 2018 DnrUN 17/64

Handläggare Jörgen Alm Taxor och avgifter för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg 2018 DnrUN 17/64 ~oaenaqe kommun I (3) 2017-08-04 Tjänsteskrivelse Kontor Utbildningskontoret Handläggare Jörgen Alm 08-523 019 64 Jorgen.alm@sodertalje.se ANKOM SÖDERTÄLJE KOMMUN 2017-08'-, 1 s Dnr.~~(.~~:

Läs mer

Handläggare Inga-Lena Palmgren

Handläggare Inga-Lena Palmgren 1 (2) Tjänsteskrivelse Utredarenheten, Kommunstyrelsens kontor Handläggare Inga-Lena Palmgren 08-523 038 60 inga-lena.palmgren@sodertalje.se Äldreomsorgsnämnden Kommundelsnämnderna Boendeplan inom äldreomsorgen

Läs mer

l oz- z 1 " \~

l oz- z 1  \~ södertälje kommun \\ l (2) C\~Yicit \1. TJÄNSTESKRIVELSE 2017-02-16 Samhällsbyggnadskontoret Hölö-Mörkö kommundelsnämnd r ANf'\0 1 1 l l " r-... J;; ~!\~\ ~ ' l 1 SO Ot:.R TA~_ ~, L Kv,.nMUI'l dl l 2017

Läs mer

ANKO M SÖDERTÄLJ t: KOMM UN z 9. Svar på motion av Mats Siljebrand (L) - "Erbjud friskvårdspeng till alla över 80 år"

ANKO M SÖDERTÄLJ t: KOMM UN z 9. Svar på motion av Mats Siljebrand (L) - Erbjud friskvårdspeng till alla över 80 år Södertä1je kommun ANKO M SÖDERTÄLJ t: KOMM UN 2016-11- z 9 TJÄNSTESKRIVELSE l -s_;_., t.q y.~ ~A

Läs mer

136 Svar på medborgarförslag - Anlägg en Hälsans stig i centrala Eskilstuna (KSKF/2015:552)

136 Svar på medborgarförslag - Anlägg en Hälsans stig i centrala Eskilstuna (KSKF/2015:552) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-05-31 Sida 1(2) 136 Svar på medborgarförslag - Anlägg en Hälsans stig i centrala Eskilstuna (KSKF/2015:552) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

El Sistema och annan klassisk kultur redovisning av budgetuppdrag 44

El Sistema och annan klassisk kultur redovisning av budgetuppdrag 44 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-03-31 Kultur- och fritidskontoret Dnr KOF 2015-160 Christin Ericsson Lina Marcusson Kultur- och fritidsnämnden El Sistema och annan klassisk kultur redovisning av budgetuppdrag

Läs mer

Detaljplan för Viksberg 3:1, område B

Detaljplan för Viksberg 3:1, område B 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2014-11-20 Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Detaljplan för Viksberg 3:1, område B Dnr: 12/13 Sammanfattning av ärendet Samhällsbyggnadskontoret har sänt ut ett

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Handlingsplan för en ekonomi i. balans Vård- och omsorgsnämnden KS/2019:238 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Handlingsplan för en ekonomi i. balans Vård- och omsorgsnämnden KS/2019:238 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 2019-04-27 Kommunstyrelsen Percy Carlsbrand Ekonomichef Telefon 08 555 010 10 percy.carlsbrand@nykvarn.se balans Vård- och omsorgsnämnden KS/2019:238 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

.., ~ 0'-; IJ7i. Förvaltningen föreslår att vägnamnen antas av kommunfullmäktige i enlighet med kommundelsnämnden förslag.

.., ~ 0'-; IJ7i. Förvaltningen föreslår att vägnamnen antas av kommunfullmäktige i enlighet med kommundelsnämnden förslag. .., ~ 0'-; J7i Södertälje kommun Sammanträdesprotokoll 2009-09-25 Kommunstyrelsen d2 (34) ~( t:jo 211 Namnsättning av vägar - Underäs och Bastmora Dnr KS09315 Sammanfattning av ärendet Enhörna kommundelsnämnd

Läs mer

Resultat av utförd internkontroll 2012

Resultat av utförd internkontroll 2012 2012-09-18 Tjänsteskrivelse Dnr ÄON 12/17, la 12/07, HM 12/08, VS 12/07, En 12/08 Kontor Social- och omsorgskontoret Handlaggare Ann-Christine Mohlin 08-523 027 45 ann-christine.molin@sodertalje.se Äldreomsorgsnämnden

Läs mer

Kommunstyrelsen 13 (34), nybyggnationer av bostadshus under 2009-2010

Kommunstyrelsen 13 (34), nybyggnationer av bostadshus under 2009-2010 Södertälje kommun Sammanträdesp'rotokoll 2009-09-25 13 (34), 2' 1:/31 212 Förslag till regler för en kommunal rabatt på bygglov för nybyggnationer av bostadshus under 2009-2010 Dnr KS09/316 Sammanfattning

Läs mer

Ärende 15. Tillfällig förskola i Brunnsängs hage. Dnr: UN 19/05 KS 19/20

Ärende 15. Tillfällig förskola i Brunnsängs hage. Dnr: UN 19/05 KS 19/20 1 (2) Ärende 15 TJÄNSTESKRIVELSE 2019-01-08 Utbildningsnämnden Kommunstyrelsen Utbildningskontoret Tillfällig förskola i Brunnsängs hage Dnr: UN 19/05 KS 19/20 Sammanfattning av ärendet Utbildningskontoret

Läs mer

Yttrande: Motionssvar "Nattvandring för ett tryggare Södertälje"

Yttrande: Motionssvar Nattvandring för ett tryggare Södertälje 1 (2) YTTRANDE 2016-10-10 Social- och omsorgskontoret Kultur och fritidskontoret Socialnämnden Kultur och fritidsnämnden Yttrande: Motionssvar "Nattvandring för ett tryggare Södertälje" Dnr: SN 16/40,

Läs mer

TILLSYN AV UTEVISTELSE INOM ÄLDREOMSORGENS HEMTJÄNST LÄNSSTYRELSEN I VÄRMLANDS LÄN PUBL NR 2008:12

TILLSYN AV UTEVISTELSE INOM ÄLDREOMSORGENS HEMTJÄNST LÄNSSTYRELSEN I VÄRMLANDS LÄN PUBL NR 2008:12 TILLSYN AV UTEVISTELSE INOM ÄLDREOMSORGENS HEMTJÄNST LÄNSSTYRELSEN I VÄRMLANDS LÄN PUBL NR 2008:12 PUBL NR 2008:12 ISSN: 0284-6845 Länsstyrelsen i Värmlands län 651 86 Karlstad 054-19 70 00 lansstyrelsen@s.lst.se

Läs mer

Spontanidrottssatsningar 2015

Spontanidrottssatsningar 2015 1 (3) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-09-14 Kultur- och fritidskontoret Kultur- och fritidsnämnden Spontanidrottssatsningar 2015 Dnr: 15/30 Sammanfattning av ärendet Kultur- och fritidskontoret har, i enlighet med

Läs mer

Anders Lerner 08-523 068 32 Anders.lerner@sodertalje.se. Åtgärder med anledning av medborgarförslaget Kung för en dag

Anders Lerner 08-523 068 32 Anders.lerner@sodertalje.se. Åtgärder med anledning av medborgarförslaget Kung för en dag 1 (2) 2013-05-13 Tjänsteskrivelse Kontor Kultur- och fritidskontoret Handläggare Anders Lerner 08-523 068 32 Anders.lerner@sodertalje.se Kultur- och fritidsnämnden Åtgärder med anledning av medborgarförslaget

Läs mer

Tallgården, Östervåla, 19 juni 2014, kl 09.30. Sekreterare Paragrafer 63-75 ANSLAG/BEVIS

Tallgården, Östervåla, 19 juni 2014, kl 09.30. Sekreterare Paragrafer 63-75 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00 14.00 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Olof Nilsson (S), ersättare

Läs mer

Planbesked för Elefanten 19

Planbesked för Elefanten 19 1 (3) Ärende 25 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-05-16 Stadsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret Planbesked för Elefanten 19 Diarienummer: SBN-2016-02355 Fastighet: Elefanten 19 Sammanfattning av ärendet

Läs mer

Ekenbergska/fordon - tidigareläggning av investering Dm UN 09/03

Ekenbergska/fordon - tidigareläggning av investering Dm UN 09/03 SÖDERTÄLJE o Tjänsteskrivelse UTBILDNINGSKONTORET 2009-01-08 Stefan Sundbom Yerksamhetscontroller 08-55022202 stefan.sundbom(q)sode11alj e.se Petra Karlsson Ekström Lokalstrateg 08-550 215 32 petra.karlssonekstrom@sode11alje.se

Läs mer

Rapportering av ej verkställda beslut och avbrott enligt Sol, kvartal 1, 2018

Rapportering av ej verkställda beslut och avbrott enligt Sol, kvartal 1, 2018 Södertä1je kommun 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2018-05-07 Social- och omsorgskontoret Socialnämnden Rapportering av ej verkställda beslut och avbrott enligt Sol, kvartal 1, 2018 Dnr: SN 18/003 Sammanfattning

Läs mer

Yttrande på motion (S) om inomhushall 4 FN

Yttrande på motion (S) om inomhushall 4 FN Yttrande på motion (S) om inomhushall 4 FN 2016.047 3 Sammanträdesprotokoll Fritidsnämndens arbetsutskott 2016-11-24 74 Yttrande på motion (S) om inomhushall (FN 2016.047) Beslut Fritidsnämndens arbetsutskott

Läs mer

Översyn av och förslag till förändring av avgift till fritidsklubb

Översyn av och förslag till förändring av avgift till fritidsklubb TJÄNSTESKRIVELSE 2017-02-03 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Kommundelsnämnderna Översyn av och förslag till förändring av avgift till fritidsklubb Dnr: 17/009 Sammanfattning av ärendet För barn

Läs mer

Handläggare Carina Karlsson 08-523 033 92. carina.karlsson@sodertalje.se

Handläggare Carina Karlsson 08-523 033 92. carina.karlsson@sodertalje.se Södertä1je U kommun l (2) 2014-08-21 Tjänsteskrivelse Kontor Social- och omsorgskontoret Handläggare Carina Karlsson 08-523 033 92 carina.karlsson@sodertalje.se Äldreomsorgsnämnden Samverkansavtal mellan

Läs mer

Återremiss gällande motion av Kristdemokraternas fullmäktigegrupp Mer idrott i skolan för goda resultat på flera plan

Återremiss gällande motion av Kristdemokraternas fullmäktigegrupp Mer idrott i skolan för goda resultat på flera plan Ärende 9 1 (3) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-10-16 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Kommundelsnämnderna Återremiss gällande motion av Kristdemokraternas fullmäktigegrupp Mer idrott i skolan för goda resultat

Läs mer

Behov av att ändra bärighetsklass för Mälarbron från Bk1 till Bk2

Behov av att ändra bärighetsklass för Mälarbron från Bk1 till Bk2 Ärende 10 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-02-01 Tekniska nämnden Samhällsbyggnadskontoret Behov av att ändra bärighetsklass för Mälarbron från Bk1 till Bk2 Diarienummer: TN-2019-00093 Sammanfattning

Läs mer

Rapportering av ej verkställda beslut och avbrott enligt Sol och LSS, kvartal

Rapportering av ej verkställda beslut och avbrott enligt Sol och LSS, kvartal Södertälje kommun 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2018-08-16 Social- och omsorgskontoret Omsorgsnämnden Rapportering av ej verkställda beslut och avbrott enligt Sol och LSS, kvartal 2 2018 Dnr: OMS 18/003 Sammanfattning

Läs mer

Motion från (SD) om odlingslotter för äldre

Motion från (SD) om odlingslotter för äldre TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-04-11 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00058-1.7.1 Sociala nämndernas förvaltning Erika Barreby Epost: erika.barreby@vasteras.se Kopia till Kommunstyrelsen Äldrenämnden Motion från

Läs mer

Inhyrningsmedgivande av lokal för ny skolenhet i Mariehäll

Inhyrningsmedgivande av lokal för ny skolenhet i Mariehäll Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Sida 1 (5) 2017-05-17 Handläggare Josefin Ohlson Telefon: 08-508 33 874 Till Utbildningsnämnden 2017-06-15 Inhyrningsmedgivande av lokal för

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 2

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 2 Ärende 2 sid 4 (26) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-08-28 2 Ersättningslokaler vid renovering av skolor, inhyrning av Skepparen 15 Dnr KS-2012-372 Dpl 62 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Motion "Lansera en laga-mat-garanti inom hemtjänsten"

Motion Lansera en laga-mat-garanti inom hemtjänsten 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-10-14 Social- och omsorgskontoret Äldreomsorgsnämnden Motion "Lansera en laga-mat-garanti inom hemtjänsten" Dnr: ÄON 15/058 Sammanfattning av ärendet Folkpartiets fullmäktigegrupp

Läs mer

Hälso och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum 2010-05-17

Hälso och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum 2010-05-17 1 Plats och tid Kommunhuset, Åstorp kl. 19.00 20.50 Beslutande Karlsson, Gunilla, (S), ordförande Wilhelmsson, Anders (S) Åkerman, Lizette (S) Berglund, Tony (S) Andersson, Annika (S) Persson, Leif (S)

Läs mer

PU 6/1. Förlängning av samarbetsavtal för kv. Kungsfisken, tilläggsavtal Beskrivning. Karta 1 Karta 2

PU 6/1. Förlängning av samarbetsavtal för kv. Kungsfisken, tilläggsavtal Beskrivning. Karta 1 Karta 2 Förlängning av samarbetsavtal 63-2015 för kv. Kungsfisken, tilläggsavtal 53-2018 PU 6/1 Handläggare: Johan Gerremo Beskrivning NCC Property Development och Mölndals stad har tidigare ingått ett samarbetsavtal

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3 Ärende 3 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kontaktcenter Tjänsteskrivelse 2012-05-31 Ann Salomonsson, 054-540 10 62 ann.salomonsson@karlstad.se Finansieringsmodell för kontaktcenter Kommunledningskontorets

Läs mer

Remissvar angående överenskommelse om flyttning till särskilda boenden för äldre mellan kommunerna i Stockholms län

Remissvar angående överenskommelse om flyttning till särskilda boenden för äldre mellan kommunerna i Stockholms län Anna Nerelius Ärendegång: Styrelsen 2017-12-14 Remissvar angående överenskommelse om flyttning till särskilda boenden för äldre mellan kommunerna i Stockholms län Förslag till beslut Styrelsen ger kansliet

Läs mer

Sammanträdesprotokoll (6)

Sammanträdesprotokoll (6) Sammanträdesprotokoll 2014-06-02 1 (6) Tid och plats Ledamöter Ersättare Övriga närvarande Justerare Plats och tid för justering Måndagen den 2 juni, kl. 17.00 17.40, Dirigenten, Stadshuset. Kerstin König

Läs mer

Samhällsutvecklingsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Samhällsutvecklingsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsutvecklingsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 2018-11-05 143 Motion 2018:05 från Peter Evansson (S) Reservera plats för en stadspark i centrumplaneringen SUN-2018/522 Beslut Samhällsutvecklingsnämnden

Läs mer

DELOMRÅDE REHABILITERING

DELOMRÅDE REHABILITERING 1 (6) Ansökan av stimulansmedel per delområde avseende 2010 års stimulansmedel, äldreomsorgskontoret, 2010-07-06 Bilaga 1 dnr 10/79 Äldreomsorgskontoret har 13 602 tkr i stimulansmedel att fördela mellan

Läs mer

Strategisk plan och budget , teknik- och fastighetsnämnden

Strategisk plan och budget , teknik- och fastighetsnämnden sid 12 (34) TEKNIK- OCH FASTIGHETSNÄMNDEN Protokoll 2013-04-17 8 Strategisk plan och budget 2014-2016, teknik- och fastighetsnämnden Dnr TFN-2013-53 Dpl 10 Teknik- och fastighetsnämndens beslut 1. Godkänna

Läs mer

Svar på skrivelse angående Aspuddsbadet

Svar på skrivelse angående Aspuddsbadet IDROTTSFÖRVALTNINGEN FASTIGHETSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-08-12 NR 20 Handläggare: Niklas Karlsson Telefon: 508 27 974 Till Idrottsnämnden den 16 september 2008 Svar på skrivelse angående Aspuddsbadet

Läs mer

Rapport avseende de uppdrag som redovisats som ej verkställda i ärende om Redovisning från nämnderna enligt 3 kap 15 kommunallagen

Rapport avseende de uppdrag som redovisats som ej verkställda i ärende om Redovisning från nämnderna enligt 3 kap 15 kommunallagen Östen' n Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-02-04 AU 2:10 Dnr. KS 2014/0372-01 Rapport avseende de uppdrag som redovisats som ej verkställda i ärende om Redovisning från nämnderna

Läs mer

Svar på motion från Metin Hawsho (fp) med rubriken"anlägg en konstgräsplan i Hovsjö" Dm KS07/378-826

Svar på motion från Metin Hawsho (fp) med rubrikenanlägg en konstgräsplan i Hovsjö Dm KS07/378-826 Södertälje kommun Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2008-10-24 194 Svar på motion från Metin Hawsho (fp) med rubriken"anlägg en konstgräsplan i Hovsjö" Dm KS07/378-826 Sammanfattning av ärendet Metin

Läs mer

Fortsatt auktorisationsmodell för Södertälje kommuns gymnasiala vuxenutbildning

Fortsatt auktorisationsmodell för Södertälje kommuns gymnasiala vuxenutbildning Ärende 8 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2019-03-11 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Fortsatt auktorisationsmodell för Södertälje kommuns gymnasiala vuxenutbildning Dnr: UN 19/43 Sammanfattning av ärendet

Läs mer

Ersättning för verksamhet i egen regi och verksamhet enligt LOV 2016

Ersättning för verksamhet i egen regi och verksamhet enligt LOV 2016 SOCIAL-OCH TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 9 november 2015 AN 2015/602 1 (2) HANDLÄGGARE 08-535 312 20 siv.jonsson@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Ersättning för verksamhet i egen regi och verksamhet

Läs mer

Olar Skinnars 08-523 019 96 olar.skinnars@sodertalje.se

Olar Skinnars 08-523 019 96 olar.skinnars@sodertalje.se 1 (3) 2009-11-27 Tjänsteskrivelse Dnr UN 09/117 Skolinspektionens Dnr 2009:1158-32 Kontor Utbildningskontoret Handläggare Olar Skinnars 08-523 019 96 olar.skinnars@sodertalje.se Utbildningsnämnden Ansökan

Läs mer

Tjänsteskrivelse Avtal för mobil idrottsanläggning, IP Skogen

Tjänsteskrivelse Avtal för mobil idrottsanläggning, IP Skogen VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FRITIDSFÖRVALTNING 2014-11-18 DNR FN 2014.082 INGELA JANSSON SID 1/2 ENHETSCHEF IDROTT OCH FRILUFT INGELA.JANSSON@VALLENTUNA.SE FN Tjänsteskrivelse Avtal för mobil idrottsanläggning,

Läs mer

E-förslag: Upprustning Ljungvalla Idrottsplats Ärende 5 BN 2018/242

E-förslag: Upprustning Ljungvalla Idrottsplats Ärende 5 BN 2018/242 E-förslag: Upprustning Ljungvalla Idrottsplats Ärende 5 BN 2018/242 Sida 4 av 129 Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-10-05 Dnr: BN 2018/242 Bildningsnämnden Upprustning Ljungvalla Idrottsplats Ljungvalla Tennis

Läs mer

vo d. k l m.ru::~ ANKOM Taxor och avgifter inom äldreomsorgen 2016

vo d. k l m.ru::~ ANKOM Taxor och avgifter inom äldreomsorgen 2016 södertälje kommun l (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-07-21 Social- och omsorgskontoret Äldreomsorgsnämnden Järna kommundelsnämnd Hölö/Mörkö kom mljl1r,ftet*sf:'~3- g..,...,~ n.:r:-;-;,rl-;=~--- vo d. k l m.ru::~

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1 Ärende 1 Dnr KS-2012-372 Dpl62 sid 1 (2) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteskrivelse 2012-07-12 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Ersättningslokaler vid

Läs mer

111 Dnr 00005/2017. Omsorgsnämnden beslutar 1. Förslag till driftbudget samt investeringsbudget för godkänns.

111 Dnr 00005/2017. Omsorgsnämnden beslutar 1. Förslag till driftbudget samt investeringsbudget för godkänns. 1(6) 111 Dnr 00005/2017 Budget 2018 beslutar 1. Förslag till driftbudget samt investeringsbudget för 2018-2020 godkänns. 2. Förslag till driftbudget samt investeringsbudget 2018-2020 gäller efter att erforderliga

Läs mer

1 (2) 2016-04-26 Socialdemokraterna Miljöpartiet Vänsterpartiet Äldreomsorgsnämnden Ärende 11 Björkmossen Nämnden har i samband med beslut angående nytt vård- och omsorgsboende Björkmossen ställts inför

Läs mer

Margareta Karlsson, Förvaltningschef Cecilia Vestergaard, Områdeschef Thomas Holm, Ekonom Åsa Engberg, Förvaltningssekreterare

Margareta Karlsson, Förvaltningschef Cecilia Vestergaard, Områdeschef Thomas Holm, Ekonom Åsa Engberg, Förvaltningssekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) Plats och tid Sammanträdesrummet våning 2, Marnäsliden, 13:00 14:30 Beslutande ledamöter Åsa Bergkvist (S) Lars Handegard (V) Torbjörn Tomtlund(M) Gunnar Grahn (S) Ann-Katrin

Läs mer

Planbesked för Västergård 1:6 och Västergård 1:29

Planbesked för Västergård 1:6 och Västergård 1:29 1 (4) TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-03-09 Stadsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret Planbesked för Västergård 1:6 och Västergård 1:29 Diarienummer: SBN-2016-01844 Fastighet: Västergård 1:6 Sammanfattning

Läs mer

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Klicka här för att ange text. Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station Ärende Trafikförvaltningen på Stockholms läns landsting, SLL, har

Läs mer

Svar på motion Se över trafiksituationen kring Södertäljes skolor, av Veronica Westergård (KD) Dnr

Svar på motion Se över trafiksituationen kring Södertäljes skolor, av Veronica Westergård (KD) Dnr 1 (3) 2013-10-09 Tjänsteskrivelse Kontor Samhällsbyggnadskontoret Handläggare Anders Eklind 08-523 020 40 anders.eklind@sodertalje.se KDN Svar på motion Se över trafiksituationen kring Södertäljes skolor,

Läs mer

Kultur- och fritidskontorets tjänsteskrivelse daterad 2013-10-19. Medborgarförslag "Pelarsal vid Södertälje hamn".

Kultur- och fritidskontorets tjänsteskrivelse daterad 2013-10-19. Medborgarförslag Pelarsal vid Södertälje hamn. 1 (3) 2013-10-19 Tjänsteskrivelse Kontor Kultur- och fritidskontoret Handläggare Anders Lerner 08-523 068 32 Anders.lerner@sodertalje.se Kultur- och fritidsnämnden Medborgarförslag Pelarsal vid Södertälje

Läs mer

Arbeta fram en kommunövergripande äldreplan för Järfälla kommun, motion från Lennart Nilsson (KD) yttrande till kommunstyrelsen

Arbeta fram en kommunövergripande äldreplan för Järfälla kommun, motion från Lennart Nilsson (KD) yttrande till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-10-26 Socialnämnden, Kommunstyrelsen Dnr Son 2017/225, Kst 2017/249 Arbeta fram en kommunövergripande äldreplan för Järfälla kommun, motion från Lennart Nilsson (KD) yttrande

Läs mer

Överlåtelse av exploateringsavtal för fastigheten Ullarp 1:74 som berör detaljplan för Ullarp 1:74 m fl. (AU 311) KS 2014-388

Överlåtelse av exploateringsavtal för fastigheten Ullarp 1:74 som berör detaljplan för Ullarp 1:74 m fl. (AU 311) KS 2014-388 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-11-04 268 Överlåtelse av exploateringsavtal för fastigheten Ullarp 1:74 som berör detaljplan för Ullarp 1:74 m fl. (AU 311) KS 2014-388 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Ärenden kl Kulturhuset Ytterjärna Yessica Garcia Hanna Klingborg. Dnr: Jä 15/01. Dnr: Jä 15/03. Dnr: Jä 15/02

Ärenden kl Kulturhuset Ytterjärna Yessica Garcia Hanna Klingborg. Dnr: Jä 15/01. Dnr: Jä 15/03. Dnr: Jä 15/02 1 (5) KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 2015-01-22 JÄRNA KOMMUNDELSNÄMND Tid Plats Sekreterare Ordförande 2015-02-05 kl.15.00 Kulturhuset Ytterjärna Yessica Garcia Hanna Klingborg Ärenden 1. Mötets öppnande

Läs mer

Brukarundersökning 2018 inom vård- och omsorgsboende

Brukarundersökning 2018 inom vård- och omsorgsboende Avdelningen beställare Avdelningen egen regi Sida 1 (5) 2018-10-29 Handläggare: Michael Boström 08 508 18 156 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-12-18 Brukarundersökning 2018 inom vård- och omsorgsboende

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (2) 90 Dnr KS/2014:552. Beslutsunderlag Missiv daterad Tjänsteskrivelse daterad

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (2) 90 Dnr KS/2014:552. Beslutsunderlag Missiv daterad Tjänsteskrivelse daterad Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2017-04-24 1 (2) Sida 90 Dnr KS/2014:552 Filmning hörsalen Bakgrund Magnus Bergstrand har i ett medborgarförslag daterad 2014-11-27 föreslagit

Läs mer

Socialnämndens handlingsplan för budget i balans , lägesrapport SN-2014/92

Socialnämndens handlingsplan för budget i balans , lägesrapport SN-2014/92 Rolf Samuelsson Ordförandens förslag Diarienummer s ordförande 2014-06-05 s handlingsplan för budget i balans 2014-2016, lägesrapport Förslag till beslut beslutar att avge lägesrapport om handlingsplan

Läs mer

Tillägg till exploateringsavtal för Strängnäs-Lundby 7:79

Tillägg till exploateringsavtal för Strängnäs-Lundby 7:79 TJÄNSTEUTLÅTANDE Samhällsbyggnadskontoret Dnr KS/2018:466-251 Mark- och exploateringsenheten 2018-10-05 1/3 Handläggare Jörgen Altin Tillägg till exploateringsavtal för Strängnäs-Lundby 7:79 Förslag till

Läs mer

Detaljplan för Tegelstenen 75

Detaljplan för Tegelstenen 75 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE Ärende 28 Datum 2017-05-17 Samhällsbyggnadskontoret Detaljplan för Tegelstenen 75 Diarienummer: SBN-2017-01079 Fastighet: Tegelstenen 75 Sammanfattning av ärendet Ändring av detaljplan

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ÄLDREFÖRVALTNINGEN STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2009-03-30 Handläggare: Staffan Halleskog Telefon: 08-508 36 203 Till Äldrenämnden den 21 april 2009 Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads

Läs mer

Remissvar, motion (S) Rätten att bo kvar i sin hembygd 6 SN

Remissvar, motion (S) Rätten att bo kvar i sin hembygd 6 SN Remissvar, motion (S) Rätten att bo kvar i sin hembygd 6 SN 2017.038 108 Sammanträdesprotokoll Socialnämndens arbetsutskott 2017-04-11 38 Remissvar, motion (S) Rätten att bo kvar i sin hembygd (SN 2017.038)

Läs mer

Dnr Son 2018/532 Begäran om nytt äldreboende i Barkarbystaden III

Dnr Son 2018/532 Begäran om nytt äldreboende i Barkarbystaden III TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2018-11-20 Socialnämnden Dnr Son 2018/532 Begäran om nytt äldreboende i Barkarbystaden III Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag: 1. Socialnämnden beslutar att begära

Läs mer

Ekonomisk analys av projektet Gôrbra för äldre

Ekonomisk analys av projektet Gôrbra för äldre Ekonomisk analys av projektet Gôrbra för äldre Charlotte Karlsson charlotte.karlsson@se. pwc.com 010-212 46 50 Bakgrund - Vad är Gôrbra för äldre? - Fakta om fastigheterna 2 Om Gôrbra för äldre Försöksområdesprojekt

Läs mer

Rätten att åldras tillsammans - parboendegaranti

Rätten att åldras tillsammans - parboendegaranti TJÄNSTESKRIVELSE 1[6] Referens Emma Åberg Mottagare Vård- och omsorgsnämnden Rätten att åldras tillsammans - parboendegaranti Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden antar förvaltningens förslag till

Läs mer

Taxor och avgifter för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg 2017 Dnr UN 16/082

Taxor och avgifter för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg 2017 Dnr UN 16/082 1 (3) 2016-08-10 Tjänsteskrivelse Kontor Utbildningskontoret Handläggare Lena Henlöv 08-523 022 02 lena.henlov@sodertalje.se Utbildningsnämnden Kommundelsnämnderna Taxor och avgifter för förskoleverksamhet

Läs mer

29 Motionssvar efter återremiss, psykosocial verksamhet (Kst/2016:627)

29 Motionssvar efter återremiss, psykosocial verksamhet (Kst/2016:627) Kommunfullmäktige 2018-03-26 1 (5) 29 Motionssvar efter återremiss, psykosocial verksamhet (Kst/2016:627) Ärendebeskrivning Kommunfullmäktige överlämnade i november 2016 en motion angående psykosocial

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-10-10 146 KS 203/18 Svar på motion (L) om att införa funktionen syn- och hörselinstruktör i Mölndals stad Beslut Arbetsutskottets

Läs mer