Väg 76 förbi Norrtälje Arbetsplan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Väg 76 förbi Norrtälje Arbetsplan"

Transkript

1 Arbetsplan PM RISKANALYS Utställelsehandling

2 Dokumentinformation Objektnummer VST Objektnamn Väg 76 förbi Norrtälje Filnamn 0 S Filtyp Word Programversion Projekteringssteg Arbetsplan Statusbenämning Utställelsehandling Delområde 0 Anläggningsdel 1 Beskrivning 1 PM Riskanalys Beskrivning 2 Teknikområde S Tekniskt system Entreprenadområde Information Ort Borlänge Datum Rev Ant Ändringen avser Godkänd Datum Se sid 11,20 Ändring ordval Se sid 4 Justeringar Se sid 5, 22 Nya planer för området vid Kustvägen/Stockholmsvägen Konsultens kvalitetssäkring Företag Vägverket Konsult Externnummer Utförare (Konstruktör) Lena Elvin och Gisela Liss Granskare Märit Berglind Godkänd av Elisabeth/M Freiman 2(28)

3 Innehållsförteckning Uppdrag...2 Underlag...2 Förutsättningar...2 ALLMÄNT... 2 BEBYGGELSE... 2 NATURMILJÖ... 3 NATURRESURSER... 3 FARLIGT GODS...3 JORD- OCH BERGFÖRHÅLLANDEN... 4 KULTURMILJÖ...4 BROAR... 4 LEDNINGAR... 5 MILJÖFARLIG VERKSAMHET... 5 Risker i byggskedet...5 VIBRATIONER OCH MARKRÖRELSER... 5 Bebyggelse... 5 Ledningar... 9 TILLFÄLLIG GRUNDVATTENSÄNKNING... 9 SKADA PÅ FORNMINNEN... 9 HANTERING AV FÖRORENANDE ÄMNEN TRAFIKOLYCKA RAS Risker i driftskedet...10 ROBUSTHET VID TRAFIKAVBROTT FARLIGT GODSOLYCKOR Personskador Miljö PERMANENT GRUNDVATTENSÄNKNING MILJÖFARLIG VERKSAMHET Konfliktpunkt med bensinstationer Värmeverk BORTSPOLAD VÄG SKRED RAS Sammanfattning...18 RISKER I BYGGSKEDE (28)

4 Vibrationer och markrörelse Tillfällig grundvattensänkning Skada på fornminnen Hantering av förorenande ämnen Trafikolycka Ras RISKER I DRIFTSKEDE Robusthet vid trafikavbrott Farligtgodsolyckor Permanent grundvattensänkning Miljöfarlig verksamhet Bortspolning av väg Skred Ras Källförteckning...23 Bilagor...24 BILAGA 1 LEDNINGAR BILAGA 2 BERÄKNINGSBILAGA (28)

5 Uppdrag På uppdrag av Vägverket Region Stockholm upprättar Vägverket Konsult arbetsplan för Väg 76 förbi Norrtälje. Projekteringsuppdraget omfattar fyra kilometer ny väg. Detta dokument är en riskanalys för arbetsplan som belyser risker med såväl bygg- som driftskedet. I riskanalysen ingår att titta på risk för skada på person, egendom och miljö. Underlag Samarbete med övriga teknikområden inom projektet har utgjort ett viktigt underlag vid framtagande av denna riskanalys. Samarbete har främst skett med teknikområden för geoteknik, miljö och avvattning. Inventering av befintlig bebyggelse och konstruktioner gjordes vid ett besök på platsen den 28 september Övrigt material som använts är: Planritningar Profiler Material från vägutredningen Förutsättningar ALLMÄNT Väg 76 har stor betydelse för den nord-sydliga trafiken i norra delen av Stockholms län. Idag går vägen genom centrala Norrtälje. Vägen har en hög trafikbelastning som förvärras under sommartid då betydande mängder fritids- och semestertrafik tillkommer. Förutom trafiken har dagens väg brister i plan- och profilstandard, många korsningar och direktutfarter med låg framkomlighet och trafiksäkerhet. Syftet med projektet är att ta fram en arbetsplan för en ny väg förbi Norrtälje. Arbetsplanen ska ligga till grund för den kommunala planeringen, fastställelse av vägområdet samt vara underlag för bygghandling. Tidigare förstudier och utredningar har visat att en ny förbindelse behövs för att avlasta de centrala delarna av Norrtälje. Planerad byggstart för projektet är BEBYGGELSE Bebyggelsen intill Västra vägen varierar längs sträckan. Södra delen av sträckan berör främst byggnader tillhörande Nordronaområdet, samt ett värmeverk. Söder om Norrtäljeån passerar vägen ett tätbebyggt villaområde, medan området norr om Norrtäljeån främst består av 2(28)

6 bostadshus i form av flervåningshus. Här finns även en skola. Norrtälje sjukhus passeras på ungefär 170 meters avstånd. I norra delen där den nya vägsträckningen går ihop med befintlig väg 76 passeras ett antal enfamiljshus. Ett antal fastigheter kommer att beröras av Västra vägen i den utsträckning att inlösen har beslutats. Bedömning av risker för vibrationer och farligt gods kommer ej göras för dessa fastigheter. Berörda fastigheter är: Fastigheter i sydvästra kvadranten av Västra vägen/esplanaden (4:82 och 4:83) Valsen 1 och Valsen 2 Tälje 2:183, 2:184, 2:154, 2:153 Tälje 2:45 delar av fastigheten med byggnader kommer att lösas in Fastigheterna 2:53 och 2:54 kommer att rivas För ett antal fastigheter har beslut ej fattats avseende inlösen. Eventuella åtgärder i form av bullerskydd kan vara tillräckligt för att undvika inlösen. Tälje 2:169 Vinkeln 5 NATURMILJÖ Vigelsjö är ett viktigt tätortsnära friluftsområde med motionsgård, elljusspår etc. Området är ett naturreservat. De vattenområden som berörs av aktuell vägsträckning är Norrtäljeån och sjön Ludden. Norrtäljeån är klassad som ett ekologiskt särskilt känsligt området i översiktsplanen. Lommarens utlopp till Norrtäljeån ligger 300 meter väster om den nya vägens passage över ån. Norrtäljeån rinner ut i Norrtäljeviken ungefär 1,5 km öster om aktuell vägsträckning. Kust- och skärgårdsområdet är riksintressen enligt Miljöbalken Kapitel 4. Norrtäljeviken ingår i riksintresset. Norr om Väster Knutby finns en vattenkälla med fridlysta djurarter. NATURRESURSER Under sjukhuset, som passeras vid ca 1/700, finns en reservvattentäkt. Ett flertal utav husen i Vingelebacke har utöver kommunalt vatten även vatten från vattentäkt i närområdet. Fastigheter med egen vattenförsörjning är 2:39, 2:40, 2:206, 2:152, 2:153 och 2:45. Dessa fastigheter tar vatten från totalt tre brunnar. FARLIGT GODS Väg 76 är en primär transportled för farligtgods. De primära transportlederna bildar ett huvudvägnät för genomfartstrafik. Dessa vägar bör användas så långt som möjligt för 3(28)

7 farligtgodstransporter och därför går det där ofta relativt stora mängder farligt gods av olika slag. JORD- OCH BERGFÖRHÅLLANDEN Vägsträckningen från E18 till Norrtäljeån går till största delen genom barrskogsbevuxen kuperad höglänt naturmark med stor andel berg i dagen. Jorden mellan bergpartierna består av fast lermorän och morän som vilar på berg. Området norr och söder om Norrtäljeån skiljer sig något från övriga delar av vägsträckningen. Här utgörs marken av tomter och grönområden med t.ex. kolonilotter och översilningsytor. Jorden består överst av ca 10 meter lös glacial lera och gyttjelera, som underlagras av morän på berg. Vägen kommer att passera områden med bergskärning i skogsområdet vid Lommarberget och norr om Lommarvägen i Väster Knutbys skogsområde. Vid Lommarberget går vägen i skärning cirka 550 meter och är som högst ca 20 meter. I Väster Knutby är sträckan cirka 300 meter och som högst ca 10 meter. Den nya vägen som ansluter öster om den södra cirkulationsplatsen kommer att passera två områden med bergskärning i skogsområdet öster om cirkulationsplatsen. Vägen går i skärning cirka 40 meter respektive cirka 95 meter och som högst ca 5 meter respektive cirka 10 meter. KULTURMILJÖ Längs den aktuella sträckan finns ett antal fornlämningar såsom röjningsröseområden, terrasser och gravfält. Vissa av fornlämningarna är kraftigt förtorvade och svåra att urskilja. För mer information om kulturvärde och placering, se MKB. BROAR Vid spontning, pålning och packning i samband med grundläggning av broar alstras vibrationer som kan påverka konstruktioner i närheten. Längs den nya vägsträckan förekommer broar för vägar som korsar Västra vägen vid: Stegelbäcksgatan Lommarvägen Gång- och cykelväg i Väster Knutby Gång- och cykelväg i vid södra infarten Vid Vigelsjövägen kommer vägen att passera under en 100 meter bred bro, en överdäckning av en sk sociodukt. Inom projektet redovisas två alternativa lösningar för sociodukten: en konstruktion i plåt och en konstruktion i betong. Broar där Västra vägen går över korsande vägar och vattendrag förekommer vid: Norrtäljeån Enskild väg i Vingelebacke Utöver dessa går Vätövägen på bro över en gång- och cykelväg vid Västra Knutby. 4(28)

8 LEDNINGAR Vid ett antal platser längs Västra vägen kommer ledningar att beröras, vilket beskrivs närmare i Tekniskt PM VA och övriga ledningar samt i Bilaga 1. MILJÖFARLIG VERKSAMHET Vid identifiering av miljöfarlig verksamhet har Länsstyrelsens länskartor studerats. Bensinstation: Längs den aktuella vägsträckan finns inga bensinstationer inom 100 m avstånd. Kommunen planlägger för handelsändamål i korsningen Kustvägen/Stockholmsvägen. Då ny väg byggs är det möjligt att bensinstationer kommer att etableras längs den nya vägsträckningen för väg 76. Värmeverk: Vid km 0/850 passeras ett värmeverk på höger sida på 40 meters avstånd från Västra vägen. Risker i byggskedet VIBRATIONER OCH MARKRÖRELSER Under byggskedet kommer byggnader och konstruktioner att utsättas för vibrationer från olika aktiviteter inom arbetsområdet. Spontning, packning och pålning är exempel på anläggningsarbeten som orsakar vibrationer då sprickor och sättningar kan uppstå i närliggande byggnader och konstruktioner. Skadornas uppkomst och omfattning beror på hur kraftiga vibrationer som alstras, hur dessa sprids och hur känsliga intilliggande konstruktioner är för vibrationer. Avståndet är en viktig faktor, men vattenkvoten i marken och jordarter bör även studeras. Vibrationer sprids lättare i finkorniga jordar med hög vattenkvot. Markrörelser kan inträffa i samband med schakter och fyllningar på lös till halvfast mark. I första hand finns risk för att ledningar, byggnader och andra konstruktioner i direkt anslutning till schakt/fyllning kan påverkas. Bebyggelse Vid bedömning av risken för vibrationsskador i byggnader har grundläggningssätt och byggnadsmaterialet betydelse. Som exempel kan nämnas att byggnader med träfasad eller plåtfasad är mindre känsliga för vibrationer än en byggnad med tegelfasad. Känsligast är byggnader med putsad fasad. En annan viktig faktor är byggnadens skick. Är en byggnad i dåligt skick är den mer känslig för vibrationer. Vid bedömning av vibrationsrisken tas även hänsyn till byggnadstypen. En industri- eller kontorslokal tillåts utsättas för högre vibrationer än ett bostadshus. Vid bedömning av vibrationsrisken har Västra vägens plan och profil studerats för att kartlägga var vibrationsalstrande verksamhet kommer att förekomma. Dessutom utfördes den 28 september 2005 en inventering i fält. 5(28)

9 I denna riskanalys kommer områden och byggnader pekas ut där risk finns att byggnader kommer att påverkas av vibrationer i byggskedet. För dessa byggnader föreslås vidare utredning enligt SS Vibration och stöt Riktvärden och mätmetod för vibrationer i byggnader orsakade av pålning, spontning, schaktning och packning och SS Vibration och stöt Riktvärden för sprängningsinducerade vibrationer i byggnader. I dessa standarder tas riktvärden fram för maximalt tillåten vertikal svängningshastighet för varje byggnad. För de byggnader där det är motiverat ska även syneförrättning utföras. Syneförrättningen ska utföras enligt SS Vibration och stöt Syneförrättning Arbetsmetod för besiktning av byggnader och anläggningar i samband med vibrationsalstrande verksamhet. Vid 0/440 finns en byggnad ca 60 meter från vägen. Byggnaden verkar användas som förråd. I och med att byggnaden har putsad fasad och är i dåligt skick är den extra känslig för vibrationer. Vägen kommer här att passera ungefär i marknivå varpå endast packning kommer att alstra vibrationer. Vidare utredning av vibrationsrisken föreslås för denna byggnad där gränsvärden för vibrationerna tas fram. Vid 0/550 passerar vägen fastigheter inom Motormannen. Avståndet till vägen är ca 120 meter, men Motormannen 5 ligger endast ett tiotal meter från en gång- och cykelväg där packning kommer att förekomma. En utredning av vibrationsrisken vid Motormannen 5 föreslås. Vid 0/700 1/000 passerar vägen fastigheter inom Fältmätaren. Avståndet mellan vägen och fastigheterna är ca 130 meter, men Fältmätaren 4 ligger 30 meter ifrån avfarten till Stockholmsvägen där packning kommer att förekomma i byggskedet. Byggnaderna består av plåtskal och bedöms vara tåliga mot vibrationer. Ingen vidare utredning föreslås. Vid 0/850 passeras en av högskolans byggnader på meters avstånd. Byggnaden är av tegel. Vägen går här förbi i en skärning som är ca 1 meter djup och den enda vibrationsalstrande verksamheten kommer att vara packning. Vidare utredning av vibrationsrisken föreslås för denna byggnad där gränsvärden för vibrationerna tas fram. Vid 0/850 passeras ett värmeverk på höger sida på 40 meters avstånd. På grund av byggnadens utformning med exempelvis höga skorstenar föreslås en vidare utredning av risken för skador till följd av vibrationer. Vid 0/980 1/180 passeras flera tegelbyggnader inom Tälje på ca 50 meters avstånd. Vägen går här i skärning (max 8 meter djup) och sprängning och packning i byggskedet kommer att alstra vibrationer. Vid dessa byggnader föreslås vidare utredning av vibrationsrisken. Vid 1/300 passeras fastigheten Väktaren 1, som består av flera höghus. Avståndet till vägen är stort, men Stegelbäcksgatan passeras på ett tiotal meters avstånd. Vid Stegelbäcksgatan kommer vibrationer till följd av packning att förekomma. Vidare utredning av vibrationsrisken föreslås. 6(28)

10 Vid 1/300 passeras fastigheten Vilan. Avståndet till vägen är stort och packning vid Stegelbäcksgatan bedöms inte utgöra någon risk för husen inom fastigheten. Ingen vidare utredning av vibrationsrisken föreslås. På vänster sida av vägen passeras ett hus vid 1/320 på 50 meters avstånd. Vägen går här i en skärning som är ca 10 meter djup. En riskanalys med avseende på sprängningar i byggskedet föreslås. På vänster sida av vägen passeras ett hus vid 1/400 på 70 meters avstånd. Vägen går här i en skärning som är ca 15 meter djup. En riskanalys med avseende på sprängningar i byggskedet föreslås. Vid 1/400 passeras fastigheten Vården. Avståndet till vägen är minst 90 meter och vägen går i en meter skärning. Vidare utredning med avseende på vibrationer i byggskedet till följd av sprängning föreslås för byggnader inom 100 meters avstånd från sprängingarna. Vid 1/420 passeras fastigheten Vikingen. Avståndet till vägen är minst 80 meter där vägen går i en meter skärning. Vidare utredning med avssende på vibrationer i byggskedet bedöms vara nödvändig för byggnader inom 100 meters avstånd från sprängningarna samt för Vikingen 2, som bedöms vara känslig. Husets fasad har lagade sprickor, som lätt kan slå upp igen då den utsätts för vibrationer. Vid 1/500 passeras fastigheten Vesslan. Avståndet till vägen är minst 80 meter och vägen går här i några meters skärning. Vidare utredning med avseende på vibrationer i byggskedet bedöms vara nödvändig för byggnader inom 100 meters avstånd från sprängningarna samt Vesslan 3, 6 och 7, som på grund av putsad fasad bedöms vara extra känsliga för vibrationer. Vid 1/480 1/580 passeras Fastigheten Vinkeln. Avståndet till vägen är här minst 80 meter. Vägen går omväxlande i någon meters skärning till någon meters bank. Här förslås en vidare utredning med avseende på vibrationer i byggskede för samtliga hus. Dimensionerande för fastigheten kommer Vinkeln 7 att vara, eftersom den har putsad fasad. Vid 1/580 passeras fastigheten Vadaren. Avståndet till vägen är minst 90 meter. Avståndet till Esplanaden är ca 30 meter. Ingen vidare utredning föreslås. Vid 1/580 passeras fastigheten Vasen. Avståndet till Esplanaden är ca 30 meter. Ingen vidare utredning föreslås. Vid 1/600 passeras Vaggan 1 på ca 40 meters avstånd från vägen och ca 20 meter avstånd från en ramp. Vägen går här på någon meters bank. Vidare utredning för fastigheten med avseende på vibrationer i byggskedet föreslås. Vid utredningen ska även hänsyn tas till vibrationerna i samband med grundläggningen av bron över Norrtäljeån. 7(28)

11 Vid 1/650 passeras sjukhuset. Avståndet är ca 120 meter. Vibrationer bedöms inte kunna påverka själva byggnaden. Däremot är det viktigt att inför byggskedet utreda om det finns vibrationskänslig utrustning på sjukhuset som kan komma att påverkas. Vid 1/750 1/850 passeras fastigheter Sandkilen 2 på 70 meters avstånd. Vägen går här på en bank, som är 2-3 meter hög. Husen har plåtfasad. Ingen vidare utredning med avseende på vibrationer föreslås. Vid 1/900 2/000 passeras fastigheter Sandkilen 1 på 70 meters avstånd. Vägen går här på en bank, som är 2-3 meter hög. Flera av husen inom fastigheten är plattgrundlagda. Husen har plåtfasad. Ingen vidare utredning med avseende på vibrationer föreslås. Vid 2/150 passeras en skola på höger sida. Vägen går här i några meters skärning och avståndet till skolan är ca 80 meter. Skolan är pålgrundlagd. Ingen vidare utredning med avseende på vibrationer föreslås. Vid 2/000 2/100 passeras fastigheten Konvaljen på ca 130 meters avstånd. Fastighetens tegelbyggnader bedöms ej påverkas av vibrationer i byggskedet. Ingen vidare utredning föreslås. Vid 2/200 passeras fastigheten Prästkragen på ca 120 meters avstånd. Fastighetens tegelbyggnader bedöms ej påverkas av vibrationer i byggskedet. Ingen vidare utredning föreslås. Vid 2/200 2/330 passeras Maskrosen 1 på ca 50 meters avstånd från vägen och ca 15 meter från fortsättningen på Lommarvägen. Här kommer Lommarvägen att gå på bro över Västra vägen. Vid grundläggning av bro finns risk för påverkan på byggnader inom Maskrosen 1. Vidare utredning föreslås. Vid 2/200 2/330 passeras Blåklinten 1 på ca 130 meters avstånd från vägen och ca 15 meter från fortsättningen på Lommarvägen. Ingen vidare utredning avseende vibrationer föreslås. Vid 2/350 2/500 passeras fastigheterna Violen 1 och Violen 2 som består av ett flertal byggnader. Vägen går här i en skärning, som är djupast i 2/500 (10 meter). Avståndet mellan vägen och byggnaderna är som minst 90 meter. Vidare utredning med avseende på vibrationer vid sprängning föreslås för byggnader som ligger inom 100 meter från sprängningarna. Ett antal hus i södra delen av Violen 1 ligger nära bron där Lommarvägen går över Västra vägen. Här ska en bedömning göras med avseende på risken för påverkan på byggnader till följd av vibrationer vid grundläggningen av bron. Vid 2/550 2/680 passeras fastigheten Violen 3 som består av ett flertal byggnader. Vägen passerar fastigheten i en skärning, som är djupast i 2/550 (6 meter). Avståndet mellan vägen och byggnaderna är som minst 70 meter. Vidare utredning med avseende på vibrationer vid sprängning föreslås för byggnader som ligger inom 100 meter från sprängningarna. 8(28)

12 Där Vätövägen och Estunavägen möts ligger en fastighet inom riskområdet avseende vibrationer. Vidare utredning med avseende på vibrationer föreslås för fastighet 2:121. Vid 3/050 3/350 passerar Västra vägen ett flertal fastigheter vid Vingelebacke. För följande fastigheter ska risker för skador till följd av vibrationer utredas: Tälje 2:152 Tälje 2:40 Tälje 2:39 Ledningar I Bilaga 1 redovisas de ledningar som korsar Västra vägen. Uppgifter i bilagan, inklusive åtgärdsförslag, är hämtade från Tekniskt PM VA och övriga ledningar. Omläggning av de flesta ledningarna har föreslagits. Inför bygghandling inventeras befintliga ledningar och åtgärder för att begränsa påverkan från schakt och fyllning anges i TBVGeo och TBBGeo. Tänkbara åtgärder är beskrivning av restriktioner vid utförandet och kontrollplaner för både vibrationer och markrörelser. Dessutom bör risken för bärighetsbrott i ledningar vid bankar nämnas. Denna risk bör särskilt beaktas vid VA-ledningar i 1/600 och 1/960, där vägen går på 1-2,5 meter hög bank. Planerade ledningar bedöms anpassas till vägen och behandlas ej i riskanalysen. TILLFÄLLIG GRUNDVATTENSÄNKNING En grundvattensänkning kan vara både tillfällig och permanent. Påverkas grundvattennivån vid schakter är grundvattensänkningen ofta tillfällig. En permanent grundvattensänkning kan ske intill skärningar. Brunnarna vid husen i Vingelebacke ligger nära vägområdet där tämligen omfattande anläggningsarbeten kommer att förekomma. Inför byggskedet utreds närmare om planerade schakter kan påverka grundvattennivån i enskilda brunnar. Här bör nivån i brunnar kontrolleras för att undersöka om anläggningsarbetena orsakar grundvattensänkning. Eftersom brunnarna är få till antalet och ligger inom ett begränsat område föreslås kontroller för samtliga brunnar i området innan verksamheter som medför ökad risk för grundvattensänkning påbörjas. Även grundvattennivån i anslutning till schakter kontrolleras. SKADA PÅ FORNMINNEN Den främsta risken för skada på fornminnen är att de under byggskedet av misstag blir påkörda och förstörda av byggmaskiner. För att uppmärksamma fornminnena och därmed minska risken för påkörning föreslås att fornminnen märks ut inför anläggningsarbeten i närområdet. 9(28)

13 HANTERING AV FÖRORENANDE ÄMNEN Entreprenör ska i miljöplan beskriva hantering av förorenande ämnen under byggskedet. Förvaring och hantering av förorenande ämnen ska planeras så att ett eventuellt utsläpp ger minimala skador på omgivningen. Som exempel kan betydande utsläpp av kväve till Norrtäljeån nämnas som kan uppstå till följd av sprängningsarbete. Vid läckage ska sanering utföras oberoende av om utsläppet skett i mark eller vatten. Förslagsvis kontrolleras vattenkvaliteten i de brunnar som finns vid Vingelebacken. Lämpligen tas prover ur brunnarna före byggskedet som får utgöra referens. I de fall frågan om förorening av brunn blir aktuell efter byggskedet finns referensvärden som kan jämföras med prover tagna efter en eventuell förorening. TRAFIKOLYCKA Eftersom väg 76 utformas i en ny sträckning kommer entreprenören att kunna arbeta tämligen ostört. Risken för trafikolyckor blir störst vid anslutningarna till befintligt vägnät som exempelvis vid korsningen mellan Vätövägen och Estunavägen. För att minska risken för trafikolyckor upprättar entreprenören en trafikanordningsplan. RAS Vid ett par passager kommer omfattande sprängning att utföras i samband med bergskärningar. Sprängningsarbetet måste anpassas till bergets kvalitet för att minska risken för ras som kan få konsekvenser för entreprenörens anställda och även byggnader i närheten av skärningen. För att minska risken för ras i byggskedet föreslås en bergutredning. Vid utredningen kartläggs bergets kvalitet som sedan ligger till grund för en bedömning av rasrisken. Risker i driftskedet ROBUSTHET VID TRAFIKAVBROTT För att öka robustheten för trafikavbrott föreslås här bibehållen standard på ursprunglig sträckning av väg 76. Vägen genom Norrtälje centrum kan på så vis användas för omdirigering av trafiken vid trafikavbrott på Västra vägen vid begränsad framkomlighet. Konsekvenserna av ett trafikavbrott i form av längre resväg etc. kan då begränsas. FARLIGT GODSOLYCKOR Väg 76 är en primär transportled för farligtgods. De primära transportlederna bildar ett huvudvägnät för genomfartstrafik med farligtgods och därför transporteras det ofta relativt stora mängder farligtgods på dessa vägar. Enligt vägverkets trafikflödesmätning 2002 är ÅDT tf 1360 (Årsmedeldygnstrafik tung trafik) genom centrala Norrtälje. När väg 76 dras utanför Norrtälje ska tung trafik följa Västra vägen utanför de centrala delarna av Norrtälje och in via den norra eller södra infarten till Norrtälje och därför bedöms ÅDT tf bli densamma på Västra vägen. 10(28)

14 Personskador Sannolikhet för farligtgodsolycka: Sannolikheten för att en farligtgodsolycka ska ske beror av ett flertal faktorer. Sannolikheten beror främst på vägkategori, hastighetsgräns, typ av behållare och utformning av vägens sidoområde. Sannolikheten att en olycka med farligt gods ska ske minskar på Västra vägen på grund av att det är färre konfliktpunkter på den nya vägen i form av korsningar och trafiksituation för större fordon är betydligt bättre. Sannolikheten för en farligtgodsolycka med gaser uppskattas till 1,3*10-5 olyckor per år på den aktuella vägsträckan (d.v.s. 1 gång på ca år). Sannolikheten har beräknats enligt Vägverkets publikation 2005:55 Fördjupning riskanalys vald vägsträcka. För beräkningar, se Bilaga 2. Uppskattning av konsekvenser: Endast ett stort eller medelstort utsläpp av gaser har bedömts leda till konsekvenser för personer eller miljö (bedömningen grundar sig på statistik över farligtgodsolyckor, VTI 1994). Som dimensionerande scenario har en olycka med gasol använts eftersom den bedöms ge störst risk för personskador. Detta motiveras med att sannolikheten för en olycka med gasol är betydligt högre än sannolikheten för en olycka med t.ex. ammoniak eller klor (som även de innebär stora konsekvenser för människor). För att uppskatta konsekvenserna av en olycka med gasol har Räddningsverkets simuleringsprogram Gasol använts, se beräkningar i Bilaga 2. Vid en olycka med gasol, som är en brännbar gas, bedöms konsekvenserna för människor uppstå först när gasen läcker ut och antänds. Det finns tre olika scenarier (de två först har antagits som dimensionerande scenario och det tredje som värsta tänkbara händelse) som antas kunna uppstå beroende av när och hur gasen antänds: Om den, under tryck, läckande gasen antänds omedelbart uppstår en jetflamma. Om gasen inte antänds direkt kan det uppstå ett brännbart gasmoln som sprids med hjälp av vinden och kan antändas senare. Om tankbilen saknar säkerhetsventil och tanken utsätts för utbredd brand kan en BLEVE (Boiling Liquid Expanded Vapor Explosion) uppkomma. Det här scenariet är mycket osannolikt och inträffar inte förrän en intakt tank utsatts för kraftig brandpåverkan under en längre tid. Vid bedömningen av antal omkomna till följd av jetflamma, brinnande gasmoln och BLEVE har några mycket konservativa antaganden gjorts. Samtliga människor antas omkomma oberoende av om de befinner sig utomhus eller inomhus: Vid jetflamma i flammans riktning inom avståndet för tredje gradens brännskada. Vid brinnande gasmoln inom avståndet för tredje gradens brännskada. Vid BLEVE inom det skadedrabbade området. 11(28)

15 Beroende på utsläppets storlek (tre utsläppsstorlekar har simulerats i de dimensionerande scenarierna) varierar avstånden och områden inom vilka människor antas omkomma. Vid jetflamma blir flamman cirka 18 meter vid ett litet hål och cirka 90 meter vid ett stort utsläpp. Det brännbara gasmolnets storlek blir cirka 18*12 meter. Vid BLEVE blir skadeområdet cirkulärt med en radie på cirka 170 meter. Flest människor (9 personer) bedöms kunna omkomma vid högskolan där det antagits att flest människor vistas (befolkningstäthet motsvarande stad 2500 pers/km 2 ) vid en gasololycka med en jetflamma från ett stort hål i tanken nära vätskeytan. Vid samma olycksscenario längs med väg 76 bedöms 4 personer maximalt omkomma (befolkningstäthet 1000 pers/km 2, mindre än stad men större än by då vägen ligger i en korridor alldeles bredvid staden). Vid ett medelstort hål i tanken nära vätskeytan bedöms 2 respektive 1 person omkomma vid de antagna befolkningstätheterna enligt ovan. Bedömning av risknivå: Risknivån är ett mått på riskens storlek och den är en sammanvägning av sannolikheten för skada och skadans värde (konsekvensen). I VV publikation 2005:54 Handledning riskanalys vald vägsträcka används en riskmatris som är indelad i 5 klasser för både konsekvenser och sannolikhet. Konsekvenserna för de beräknade scenarierna ovan hamnar enligt riskmatrisen i klasserna 4 och 5. Konsekvensklass 4 innebär mycket stor konsekvens och konsekvensklass 5 innebär katastrofala konsekvenser (scenariot där flest människor omkommer, 9 personer). Sannolikheten för en olycka med gasol är däremot ganska liten, klass 2, vilket innebär mycket liten sannolikhet. Om man väger samman sannolikhet och konsekvens hamnar man i den mellersta riskklassen enligt handledningen vilket innebär en måttlig risknivå där säkerhetsåtgärder bör övervägas. Resultaten från beräkningarna kan jämföras med de riskavstånd som är framtagna av Länsstyrelsen i Stockholm, se Figur 1. För bebyggelse inom 100 meter från vägen ska risksituationen bedömas vid exploatering. Personintensiva verksamheter och bostäder bör inte lokaliseras närmare än 75 meter från en transportled för farligt gods. Kontorsbyggnader bör undvikas närmare än 40 meter från vägkant. 12(28)

16 Figur 1. Minimiavstånd kring transportleder för farligt gods (ref Rapport 2000:1, Riskhänsyn vid ny bebyggelse intill vägar och järnvägar med transporter av farligt gods samt bensinstationer, Länsstyrelsen i Stockholms län) Med stöd av beräkningarna och riskavstånden framtagna av Länsstyrelsen i Stockholms län har åtgärder övervägs för bostäder inom meters avstånd från Västra vägen. För bostäder närmare vägen än 75 meter kommer riskreducerande åtgärder att föreslås såvida förutsättning i omgivningen inte utgör naturligt skydd vid farligtgodsolyckor. Nedan följer en beskrivning av de fastigheter som ligger inom riskavstånd från vägen. Vid 0/440 finns en byggnad ca 60 meter från vägen. Byggnaden verkar användas som förråd och personer bedöms inte vistas där i någon större utsträckning. Riskreducerande åtgärder med avseende på farligt gods bedöms ej behövas. Vid 0/850 passeras en av högskolans byggnader på meters avstånd. Här kan ett stort antal personer vara samlade på samma gång. De beräkningar som gjorts har grundats på de förutsättningar som råder vid denna byggnad, se Bilaga 2. Konsekvenserna för personer som befinner sig utanför och inne i byggnaden motiverar riskreducerande åtgärder. Utrymningsvägarna mynnar från vägen, vilket ur risksynpunkt är positivt. Avstängningsbar ventilation rekommenderas vilket kan minska konsekvenserna av en farligtgodsolycka med t.ex. giftiga gaser. Fönster som vetter mot vägen förstärks. Vid 0/850 passeras ett värmeverk på höger sida på 40 meters avstånd. Här finns ett antal anställda. Trafiken med tunga fordon till värmeverket är intensiv och ett flertal lastbilar kan samtidigt vara uppställda vid värmeverket. Här bedöms att inga åtgärder krävs för att minska risken för farligtgodsolyckor. 13(28)

17 Vid 0/980 1/180 passeras flera byggnader inom fastigheten Tälje. Avståndet till vägen är ca 50 meter. Byggnaderna används dels av ett vaktbolag och dels för bostäder. Vägen går här i skärning. Byggnader som används som bostäder förses med avstängningsbar ventilation. På vänster sida av vägen passeras ett hus vid 1/320 på 50 meters avstånd. Vägen går här i en 10 meter djup skärning. På grund av den djupa skärningen görs bedömningen att riskreducerande åtgärder inte behövs. På vänster sida av vägen passeras ett hus vid 1/400 på 70 meters avstånd. Vägen går här i en 10 meter djup skärning. På grund av den djupa skärningen görs bedömningen att riskreducerande åtgärder inte behövs. Vid 1/400 passeras fastigheten Vården. Avståndet till vägen är minst 90 meter och vägen går i en meter skärning. Inom fastigheten finns flervåningshus för bostäder. På grund av den djupa skärningen och avståndet till vägen görs bedömningen att riskreducerande åtgärder inte behövs. Vid 1/420 passeras fastigheten Vikingen. Fastigheten består utav villor. Avståndet till vägen är minst 80 meter där vägen går i en meter djup skärning. På grund av den djupa skärningen och avståndet till vägen görs bedömningen att riskreducerande åtgärder inte behövs. Vid 1/500 passeras fastigheten Vesslan. Fastigheten består av villor. Avståndet till vägen är minst 80 meter och vägen går här i några meters skärning. På grund av skärningen och avståndet till vägen görs bedömningen att riskreducerande åtgärder inte behövs. Vid 1/480 1/580 passeras fastigheten Vinkeln. Fastigheten består av villor. Avståndet till vägen är här minst 80 meter. Vägen går i någon meters skärning förbi Vinkeln 7, Vinkeln 8 och Vinkeln 9. Här görs bedömningen att inga riskreducerande åtgärder behövs. Vägen passerar Vinkeln 5 och Vinkeln 6 på någon meters bank. Här görs bedömningen att åtgärder är nödvändiga. Förslagsvis förses bostäderna med avstängningsbar ventilation och förstärkta fönster alternativt byggs en skyddsvall. Vid 1/580 passeras fastigheten Vadaren. Fastigheten består av villor. Avståndet till vägen är minst 90 meter. Inga åtgärder bedöms nödvändiga. Vid 1/600 passeras Vaggan 1 på ca 40 meters avstånd från vägen. På fastigheten finns ett tvätteri. Här går vägen på låg bank. Enligt Länsstyrelsens rekommendationer behövs inga åtgärder, men på grund av att terrängen sluttar ner mot byggnader kan tunga giftiga gaser samlas upp i området runt byggnaden. Av denna anledning bedöms avstängningsbar ventilation vara nödvändigt. Vid 1/650 passeras sjukhuset. Avståndet är ca 120 meter. Vägen går här på någon meters bank. Sjukhuset bedöms inte ligga inom riskavståndet från vägen med avseende på farligt gods. 14(28)

18 Vid 1/750 1/850 passeras fastigheter Sandkilen 2 på 70 meters avstånd. Inom fastigheten finns flera flervåningshus för bostäder. Vägen går här på en bank, som är 2-3 meter hög. Utrymningsvägar vetter från väg, vilket ur risksynpunkt bedöms som positivt. Bedömning av åtgärder i form av avstängningsbar ventilation bedöms vara nödvändigt. Vid 1/900 2/000 passeras fastigheter Sandkilen 1 på 70 meters avstånd. Inom fastigheten finns flera flervåningshus för bostäder. Vägen går här på en bank, som är 2-3 meter hög. Bedömning av åtgärder i form av avstängningsbar ventilation bedöms vara nödvändigt. Vid 2/150 passeras en skola på höger sida. Vägen går här i några meters skärning och avståndet till skolan är ca 80 meter. Mellan 2/150 och 2/250 placeras en sociodukt, vilket är en bro som täcks över av jord. På skolgården, som ligger ännu närmare vägen än själv skolbyggnaden kommer barn att vistas utomhus under stora delar av dagen. Som extra skydd vid en farligtgodsolycka föreslås en skyddsvall vid öppningen på sociodukten. Skolbyggnaden ska även förses med avstängningsbar ventilation. Nödutgångar och luftintag placeras från riskkällan. Vid 2/200 2/330 passeras Maskrosen 1 på ca 50 meters avstånd från vägen. Inom fastigheten finns flera flervåningshus för bostäder. På grund av den djupa skärningen görs bedömningen att riskreducerande åtgärder inte behövs. Vid 2/350 2/500 passeras fastigheterna Violen 1 och Violen 2 som består av ett flertal byggnader med bostäder för flera familjer. Vägen går här i en skärning, som är djupast i 2/500 (10 meter). Avståndet mellan vägen och byggnaderna är som minst 90 meter. Inga riskreducerande åtgärder föreslås. Vid 2/550 2/680 passeras fastigheten Violen 3 som består av ett flertal byggnader med bostäder för flera familjer. Vägen passerar fastigheten i en skärning, som är djupast i 2/550 (6 meter). Avståndet mellan vägen och byggnaderna är som minst 70 meter. Inga riskreducerande åtgärder föreslås. Vid 3/050 3/350 passerar Västra vägen ett flertal villor vid Vingelebacke. För följande fastigheter föreslås riskreducerande åtgärder: Tälje 2:152 Tälje 2:40 Tälje 2:39 Tälje 2:206 I första hand utförs skyddsplank eller skyddsmur i kombination med avstängningsbar ventilation. I andra hand förses bostäder med avstängningsbar ventilation samt förstärkta fönster. Sociodukt Inom projektet har två alternativ tagits fram för utformning av sociodukten. Den ena lösningen är i betong och den andra lösningen är i plåt. Tanken med sociodukten är att den ska kunna användas av boende och skolbarn i området. T.ex. ska den kunna fungera som kälkbacke på vintern. 15(28)

19 Byggs sociodukten i plåt blir konstruktionen mer känslig för farligtgodsolyckor och risken är stor att personer som passerar ovanpå sociodukten kan komma till skada. Av denna anledning rekommenderas att sociodukten utformas i betong. Väljs en plåtkonstruktion bör en separat riskanalys utföras för att se till att acceptabel risknivå uppnås för tredje man. Miljö Oavsett var en farligtgodsolycka sker ska sanering utföras, men särskilt viktigt är sanering vid utsläpp i närheten av naturmiljöer och naturresurser. Konsekvenserna av en farligtgodsolycka beror till stor del på markens genomsläpplighet på platsen, avståndet mellan olycksplatsen och naturmiljön, avståndet till grundvattenytan samt naturmiljöns/naturresursens värde. Skador på naturmiljöer är mycket svåra att värdera eftersom det idag inte finns någon allmänt godtagen värderingsmodell. Värdet av en vattentäkt är beroende av uttagbart flöde. Värdet ökar med uttagsmöjlighet och utnyttjandegrad. Här beskrivs de naturmiljöer och naturresurser som kan komma att påverkas vid utsläpp av föroreningar och en kvalitativ bedömning av risken görs. För samtliga scenarier har tiden mellan utsläppet och sanering en avgörande betydelse för konsekvenserna av en farligtgodsolycka. Därför är det viktigt att i samarbete med räddningstjänsten ta fram en beredskapsplan som möjliggör en effektiv saneringsinsats och därmed minimera konsekvenserna av en farligtgodsolycka. Naturmiljö Vid 1/700 korsar Västra vägen Norrtäljeån, som i översiktsplanen är klassad som ett ekologiskt särskilt känsligt område. Eftersom jordarna i Norrtäljeåns dalgång är täta kommer endast en begränsad del av föroreningarna att långsamt infiltreras i jorden medan resterande del via ytavrinning rör sig ner mot Norrtäljeån. Föroreningarna, som infiltreras i jorden, berör initialt den översta delen av jordmaterialet. När regn och dagvatten perkolerar ner genom jorden kommer föroreningarna att förflyttas nedåt i jordlagren samt eventuellt även nå grundvattnet. I täta jordar är denna process långsam och möjligheten att utföra sanering innan grundvattnet nås av föroreningar bedöms som goda. Exempel på saneringsåtgärder vid en farligtgodsolycka är bortgrävning av förorenade jordmassor och efterbehandling med pumpning/rening/markventilering och biologisk nedbrytning. Sker en farligtgodsolycka i Norrtäljeåns dalgång kommer en stor del av föroreningarna att via ytavrinning röra sig ner mot ån. Dammar för hantering av dagvatten kommer att anläggas både söder och norr om Norrtäljeån. Dessa utformas så att omhändertagande och fördröjning av ett petroleumutsläpp möjliggörs, vilket underlättar sanering innan Norrtäljeåns vatten nås. Utformningen av dagvattendammar beskrivs närmare i Tekniskt PM VA och övriga ledningar. Skulle föroreningarna ändå komma ut i Norrtäljeån, t.ex. via ett utsläpp på bron över ån, finns möjlighet att utföra sanering genom utläggning av länsor, uppsugning, slamsugning och omhändertagande av förorenat vatten. Den låga vattenhastigheten, som observerades i ån vid fältbesökden 28 september 2005, underlättar ett eventuellt saneringsarbete i ån. 16(28)

20 Norrtäljeån rinner ut i Norrtäljeviken ett par kilometer öster om aktuell vägsträckning. Vid ett eventuellt utsläpp i Norrtäljeån finns goda möjligheter att med hjälp av länsor utföra sanering innan föroreningarna når Norrtäljeviken. Vid 2/800 passerar Västra vägen en vattenkälla som innehåller fridlysta djurarter. Avståndet mellan vägen och källan är ca 80 meter. En snabb saneringsinsats är nödvändig för att källan inte ska förorenas. Sker en farligtgodsolycka intill sjön Ludden bedöms sanering kunna utföras innan föroreningarna når sjön och dess omgivande sankmarker. Vid sjön kommer en damm för hantering av dagvatten att anläggas, vilket underlättar sanering vid en farligtgodsolycka innan naturmiljön kommer till skada. Inga riskreducerande åtgärder föreslås för sjön Ludden. Detta gäller även Vigelsjö naturreservat. Naturresurser Under sjukhuset, som passeras vid ca 1/700, finns en reservvattentäkt. Avståndet mellan vägen och sjukhuset är 120 meter. Jordarna är här täta. Sker en farligtgodsolycka på Västra vägen bedöms endast de ytligaste jordlagren förorenas, under förutsättning att sanering utförs. Grundvattnet och därmed vattentäkten under sjukhuset bedöms inte påverkas vid en eventuell farligtgodsolycka. Vid Vingelebacke finns ett antal brunnar intill Västra vägen. Avståndet mellan brunnarna och vägen är endast ett tiotal meter. Dessa brunnar kan komma att förorenas vid en eventuell farligtgodsolycka. Uttagsmöjligheten och utnyttjandegraden motiverar inte förebyggande åtgärder. Brunnarna bör dock särskilt behandlas i den beredskapsplan som tas fram av räddningstjänsten. Vid en farligtgodsolycka som förorenar brunnarna vid Vingelebacke ska alternativ vattenförsörjning tillgodoses för boende i området utan kommunal vattenförsörjning. PERMANENT GRUNDVATTENSÄNKNING Grundvattensänkningar kan både vara tillfälliga och permanenta. Tillfällig grundvattensänkning kan ske till följd av schakter. En permanent grundvattensänkning kan uppstå intill vägskärningar. Grundvattensänkningen kan orsaka sättningar i sättningskänslig jord, såsom lera. Sättningarna kan påverka platt- och pålgrundlagda byggnader inom lerområden. I vägutredningen identifierades en kritisk punkt avseende grundvattensänkning vid bebyggelse strax norr om Norrtäljeån. Jorden i området består av sättningskänsliga jordar och flera av husen i området är plattgrundlagda. I vägutredning var ett tråg föreslaget. I samband med arbetsplanen tillsattes en utredning för att hitta bästa lösningen förbi den kritiska passagen utan risk för grundvattensänkning. I arbetsplanen bedöms inte permanent grundvattensänkning ske med föreslagen profil. I bygghandlingen detaljutreds om eventuella grundvattensänkningar kommer att påverka känsligt grundlagda byggnader. Dessutom tas kontrollprogram fram för att bekräfta att inga grundvattensänkningar sker som kan få konsekvenser för byggnaderna. 17(28)

21 MILJÖFARLIG VERKSAMHET Konfliktpunkt med bensinstationer Idag finns inga bensinstationer i närheten av den framtida sträckningen av väg 76. Ofta lokaliseras bensinstationer i anslutning till större vägar och nyetablering längs Västra vägen är därför trolig. En fördel med bensinstationer längs Västra vägen blir en minskning av transporter av petroleumprodukter inne i centrala delarna av Norrtälje till följd av att personer på genomresa föredrar att tanka längs med Västra vägen. Vid lokalisering av eventuell nyetablering av bensinstationer bör hänsyn tas till bostäder, kontor etc. För kommunal planering rekommenderas skyddsavstånd enligt Länsstyrelsen i Stockholms Län. Bostäder ska undvikas inom 50 meters avstånd från bensinstationen och motsvarande avstånd för kontor och liknande byggnader är 25 meter. Värmeverk Värmeverket ligger på ca 40 m avstånd från Västra vägen. Vid en eventuell brand i värmeverket finns risk för att personer som färdas på Västra Vägen kommer till skada. Ett troligt scenario är att branden får ett långvarigt förlopp och som säkerhetsåtgärd stängs trafiken på Västra vägen av. För att begränsa konsekvenserna av en längre avstängning på Västra vägen bör standarden bibehållas på dagens sträckning av väg 76 för att möjliggöra smidig omdirigering av trafiken. BORTSPOLAD VÄG För stor risk för bortspolning av väg krävs flera meters bankhöjd i kombination med brant terräng och stort avrinningsområde. Risken för bortspolning av väg bedöms vara begränsad längs Västra vägen. I bygghandlingen görs en bedömning och om känsliga avsnitt finns övervägs om bankar ska utformas i sprängsten. SKRED Inga skredkänsliga områden bedöms finnas längs Västra vägen. Däremot ska grundförstärkning utföras under bankar på lös till halvfast mark. Detta behandlas inom teknikområdet geoteknik i arbetsplan och i bygghandling. RAS Vid ett par passager finns djupa bergskärningar. I driftskedet finns viss risk för ras som kan skada trafikanter på vägen. För att undersöka risken för ras föreslås en bergutredning. Utredning syftar delvis till att bedöma bergets kvalitet och därefter avgöra bergväggarnas lutning för att erhålla en stabil skärning. Sammanfattning Risker och åtgärdsförslag kopplade till ny sträckning av väg 76 har sammanställts i två avsnitt som berör risker i byggskedet respektive driftskedet. I Bilaga 3 och Bilaga 4 redovisas riskerna och åtgärdsförslagen i kartform. 18(28)

22 RISKER I BYGGSKEDE Vibrationer och markrörelse Vid bedömning av vibrationsrisken har Västra vägens plan och profil studerats för att kartlägga var vibrationsalstrande verksamhet kommer att förekomma. Dessutom utfördes den 28 september 2005 en inventering i fält. Det finns en risk att byggnader kommer att påverkas av vibrationer i byggskedet. För dessa byggnader föreslås vidare utredning enligt SS Vibration och stöt Riktvärden och mätmetod för vibrationer i byggnader orsakade av pålning, spontning, schaktning och packning och SS Vibration och stöt Riktvärden för sprängningsinducerade vibrationer i byggnader. Byggnader som föreslås vidare utredning av vibrationsrisken i byggskedet: En byggnad ca 60 meter från vägen vid 0/440 Motormannen 5 vid 0/550 Utbildningslokal för högskolan vid 0/850 Värmeverket vid 0/850 Ett flertal tegelbyggnader inom Tälje vid 0/980 1/180 Byggnader inom Väktaren 1 som passeras vid 1/100 ligger nära Stegelbäcksgatan. Ett hus på vänster sida av Västra vägen vid 1/320 på 50 meters avstånd från vägen Ett hus på vänster sida av vägen vid 1/400 på 70 meters avstånd från vägen Byggnader inom 100 meters avstånd från Västra vägen inom Fastigheten Vården vid 1/400 (sprängning) Byggnader inom 100 meters avstånd från Västra vägen inom Fastigheten Vikingen vid 1/420 samt Viking 2 Byggnader inom 100 meters avstånd från vägen inom Fastigheten Vesslan vid 1/500. Vesslan 3,6 och 7 bedöms vara särskilt känsliga. Samtliga hus inom Vinkeln vid 1/480 1/580 Vaggan 1 vid 1/600 (grundläggning av bro) Sjukhuset vid 1/650 på ca 120 meters avstånd till vägen. Vibrationer bedöms inte kunna påverka själva byggnaden. Däremot är det viktigt att inför byggskedet utreda om det finns vibrationskänslig utrustning på sjukhuset som kan komma att påverkas. Fastigheten Maskrosen 1 vid 2/200 2/330 (grundläggning av bro) Byggnader inom 100 meter från Västra vägen inom Fastigheterna Violen 1 och Violen 2 vid 2/350 2/500 (sprängning) samt ett antal hus i södra delen av Violen 1 (grundläggning av bro) Byggnader som ligger inom 100 meter från sprängningarna inom fastigheten Violen 3 vid 2/550 2/680. Fastighet 2:121, där Vätövägen och Estunavägen möts Fastigheterna Tälje 2:152, Tälje 2:39 och Tälje 2:40 vid 3/050 3/350 Vingelebacke 19(28)

23 Tillfällig grundvattensänkning Inför byggskedet utreds närmare om planerade schakter kan påverka grundvattennivån i enskilda brunnar. Brunnarna vid husen i Vingelebacke ligger nära vägområdet, där tämligen omfattande anläggningsarbeten kommer att förekomma. Eftersom brunnarna är få till antalet och ligger inom ett begränsat område föreslås kontroller för samtliga brunnar i området innan verksamheter som medför ökad risk för grundvattensänkning påbörjas. Även grundvattennivån i anslutning till schakter kontrolleras. Skada på fornminnen Den främsta risken för skada på fornminnen är att de under byggskedet av misstag blir påkörda och förstörda av byggmaskiner. För att uppmärksamma fornminnena och därmed minska risken för påkörning föreslås att fornminnen märks ut inför anläggningsarbeten i närområdet. Hantering av förorenande ämnen Entreprenören ska i miljöplan beskriva hantering av förorenande ämnen under byggskedet. Förvaring och hantering av förorenande ämnen ska planeras så att ett eventuellt utsläpp ger minimala skador på omgivningen. Vid läckage ska sanering utföras oberoende av om utsläppet skett i mark eller vatten. Förslagsvis kontrolleras vattenkvaliteten i de brunnar som finns vid Vingelebacken. Lämpligen tas prover ur brunnarna före byggskedet som får utgöra referens. I de fall frågan om förorening av brunn blir aktuell efter byggskedet finns referensvärden som kan jämföras med prover tagna efter en eventuell förorening. Trafikolycka Entreprenören kommer att kunna arbeta tämligen ostört, eftersom väg 76 utformas i en ny sträckning. Risken för trafikolyckor blir störst vid anslutningarna till befintligt vägnät. För att minska risken för trafikolyckor uträttar entreprenören en trafikanordningsplan. Ras Vid ett par passager kommer omfattande sprängning att utföras i samband med bergskärningar. För att minska risken för ras i byggskedet föreslås en bergutredning. Vid utredningen kartläggs bergets kvalitet som möjliggör bedömning av rasrisken samt behov av åtgärder. RISKER I DRIFTSKEDE Robusthet vid trafikavbrott För att öka robustheten för trafikavbrott föreslås här bibehållen standard på ursprunglig sträckning av väg 76. Vägen genom Norrtälje centrum kan på så vis användas för omdirigering av trafiken vid trafikavbrott på Västra vägen. Konsekvenserna av ett trafikavbrott i form av längre resväg etc. kan då minimeras. 20(28)

24 Farligtgodsolyckor Väg 76 är en primär transportled för farligtgods. De primära transportlederna bildar ett huvudvägnät för genomfartstrafik med farligtgods och därför transporteras det ofta relativt stora mängder farligtgods på dessa vägar. Personskador Med stöd av beräkningarna och riskavstånden framtagna av Länsstyrelsen i Stockholms län har åtgärder övervägs för bostäder inom meters avstånd från Västra vägen. För bostäder närmare vägen än 75 meter kommer riskreducerande åtgärder att föreslås såvida förutsättningar i omgivningen inte utgör naturligt skydd vid farligtgodsolyckor. Nedan följer en lista av de fastigheter där riskreducerande åtgärder föreslås. Vid 0/850 passeras en av högskolans byggnader där avstängningsbar ventilation rekommenderas Vid 0/980 1/180 passeras flera byggnader inom fastigheten Tälje. Byggnader som används som bostäder förses med avstängningsbar ventilation Vid 1/480 1/580 passeras Vinkeln 5 och Vinkeln 6 där avstängningsbar ventilation och förstärkta fönster alternativt byggs en skyddsvall föreslås. Vid 1/600 passeras Vaggan 1 där avstängningsbar ventilation anses nödvändigt Vid 1/750 1/850 och 1/900 2/000 passeras fastigheterna Sandkilen 2 respektive Sandkilen 1 där åtgärder i form av avstängningsbar ventilation bedöms vara nödvändigt. Vid 2/150 passeras en skola på höger sida. Som extra skydd för barn på skolgården föreslås en skyddsvall vid öppningen på sociodukten. Skolbyggnader ska även förses med avstängningsbar ventilation. Nödutgångar och luftintag ska vara placerat från riskkällan. Vid 3/050 3/350 passerar Västra vägen ett flertal villor vid Vingelebacke. För följande fastigheter föreslås riskreducerande åtgärder: Tälje 2:152, Tälje 2:40, Tälje 2:39 och Tälje 2:206. I första hand utförs skyddsplank eller skyddsmur i kombination med avstängningsbar ventilation. I andra hand förses bostäder med avstängningsbar ventilation samt förstärkta fönster. Inom projektet har två alternativ tagits fram för utformning av sociodukten ett i betong och ett i plåt. Tanken med sociodukten är att den ska kunna användas för passage av gående och cyklister. Dessutom ska skolbarn kunna leka här. Byggs sociodukten i plåt blir konstruktionen mer känslig för farligtgodsolyckor och risken är stor att personer som passerar ovanpå sociodukten kan komma till skada. Av denna anledning rekommenderas att sociodukten utformas i betong. Väljs en plåtkonstruktion bör en separat riskanalys utföras för att se till att acceptabel risknivå uppnås för tredje man. Miljö Oavsett var en farligtgodsolycka sker ska sanering utföras, men särskilt viktigt är sanering vid utsläpp i närheten av naturmiljöer och naturresurser. Konsekvenserna av en farligtgodsolycka 21(28)

Väg 76 förbi Norrtälje etapp 2 Arbetsplan

Väg 76 förbi Norrtälje etapp 2 Arbetsplan Arbetsplan Bilaga PM åtagande förtydliganden av projektets åtaganden 2011-05-16 Rev C 2011-10-19 Dokumentinformation Objektnummer 101160 Objektnamn Arbetsplan Väg 76 förbi Norrtälje etapp 2 Filnamn Filtyp.doc

Läs mer

Väg 76 förbi Norrtälje Arbetsplan

Väg 76 förbi Norrtälje Arbetsplan Arbetsplan PM Väg 2007-06-29 Dokumentinformation Objektnummer VST 42710 Objektnamn Filnamn Filtyp Programversion Projekteringssteg Statusbenämning Delområde 0 Anläggningsdel 1 Beskrivning 1 Beskrivning

Läs mer

Väg 76 förbi Norrtälje Arbetsplan

Väg 76 förbi Norrtälje Arbetsplan Arbetsplan Tekniskt PM Byggnadsverk Utställelsehandling Dokumentinformation Objektnummer VST 42710 Objektnamn Väg 76 förbi Norrtälje Filnamn 0K060001 Filtyp Textdokument Programversion Word Projekteringssteg

Läs mer

PM Risker med transport av farligt gods Kongahälla Östra, Kungälvs kommun

PM Risker med transport av farligt gods Kongahälla Östra, Kungälvs kommun PM Risker med transport av farligt gods Beställare: Kungälvs kommun 442 81 Kungälv Beställarens representant: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Gunnar Håkansson

Läs mer

Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods. Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m.

Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods. Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m. 1 (10) Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m. Kristineberg, Stockholm BILAGA C RISKBERÄKNINGAR 2 (10) C.1 BERÄKNING

Läs mer

PM Risk och säkerhet. Underlag till detaljplan för ett industriområde inom fastigheten Sika 4:23 i Frötuna församling, Norrtälje kommun

PM Risk och säkerhet. Underlag till detaljplan för ett industriområde inom fastigheten Sika 4:23 i Frötuna församling, Norrtälje kommun Norrtälje kommun Vägverket Konsults Uppdragsnummer: 33070099 PM Risk och säkerhet Underlag till detaljplan för ett industriområde inom fastigheten Sika 4:23 i Frötuna församling, Norrtälje kommun DOKUMENTDATA

Läs mer

Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av

Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av UTLÅTANDE 2012-11-21 barbro.malmlof@jarfalla.se Riskutlåtande angående planering av äldreboende i detaljplan för Viksjö centrum, fastigheten Viksjö 3:402, del av Viksjö 3:11 m fl, Järfälla kommun Bakgrund

Läs mer

Svar på Länsstyrelsens samrådsyttrande avseende risker förknippade med bensinstation och transporter av farligt gods

Svar på Länsstyrelsens samrådsyttrande avseende risker förknippade med bensinstation och transporter av farligt gods Projekt Projektnr Freden Större 11, Sundbyberg 105521 Handläggare Datum Lisa Åkesson 2014-06-04 Internkontroll Datum Rosie Kvål 2014-06-04 Svar på Länsstyrelsens samrådsyttrande avseende risker förknippade

Läs mer

BILAGA A FARLIGT GODS-KLASSER

BILAGA A FARLIGT GODS-KLASSER BILAGA A SIDA 1 (6) BILAGA A FARLIGT GODS-KLASSER I bilaga A görs en övergripande beskrivning av möjliga konsekvenser för människa, miljö samt samhällsviktiga funktioner i händelse av olycka med olika

Läs mer

PM FÖRPROJEKTERING GÅNG- OCH CYKELVÄG

PM FÖRPROJEKTERING GÅNG- OCH CYKELVÄG FÖRPROJEKTERING GÅNG-OCH CYKELVÄG, STRÄCKAN VERKEBÄCK - VÄSTERVIK Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte 3 2 Förutsättningar 4 2.1 Gång- och cykelvägens standard 4 2.2 Grundläggningsförhållanden

Läs mer

Väster 7:1 och 7:9, Gävle kommun Bedömning av behov av riskanalyser vid exploatering för bostadsändamål

Väster 7:1 och 7:9, Gävle kommun Bedömning av behov av riskanalyser vid exploatering för bostadsändamål Väster 7:1 och 7:9, Gävle kommun Bedömning av behov av riskanalyser vid exploatering för bostadsändamål 2016-01-27 1 Uppdrag Tyréns AB har på uppdrag av TrondBygg Holding AB (markägaren till fastigheterna

Läs mer

Väg 73 Trafikplats Vega

Väg 73 Trafikplats Vega Väg 73 Trafikplats Vega Tpl Trångsund Tpl Handen Arbetsplan Teknisk PM Byggnadsverk UTSTÄLLELSEHANDLING 2012-09-17 3K140001.docx Dokumentinformation Beskrivning 1 Beskrivning 2 Beskrivning 3 Beskrivning

Läs mer

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR. Detaljerad riskanalys Lokstallet 6 1 (7) Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR. Detaljerad riskanalys Lokstallet 6 1 (7) Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr 1 (7) Detaljerad riskanalys Lokstallet 6 BILAGA C RISKBERÄKNINGAR 2 (7) C.1 BERÄKNING AV INDIVIDRISK För bebyggelse inom planområdet presenteras risken genom att beräkna den platsspecifika individrisken.

Läs mer

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Bjerkemo Konsult 1 Kustjärnväg förbi Oskarshamn Framsidesbild från Rydebäcks station PM 2011-10-31 Bakgrund Regionförbundet i Kalmar har tagit initiativ till

Läs mer

PM risk "Dallashuset"

PM risk Dallashuset Uppdragsnamn Kv Lagern, Dallashuset Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum Fabege 109963 2017-02-01 Handläggare Egenkontroll Internkontroll Rosie Kvål RKL 2017-02-01 LSS/EMM 2017-02-01 PM risk "Dallashuset"

Läs mer

PM GEOTEKNIK. Vattenreservoar Mora By, Säters kommun SÄTERS KOMMUN UPPDRAGSNUMMER SWECO CIVIL AB GEO FALUN/BORLÄNGE/GÄVLE

PM GEOTEKNIK. Vattenreservoar Mora By, Säters kommun SÄTERS KOMMUN UPPDRAGSNUMMER SWECO CIVIL AB GEO FALUN/BORLÄNGE/GÄVLE SÄTERS KOMMUN Vattenreservoar Mora By, Säters kommun UPPDRAGSNUMMER 2417980000 SWECO CIVIL AB GEO FALUN/BORLÄNGE/GÄVLE THOMAS REBLIN Innehållsförteckning 1 Uppdrag 1 2 Objektsbeskrivning 1 3 Befintliga

Läs mer

BILAGA 3 Underlag för beräkning av individrisk och samhällsrisk (riskberäkningar)

BILAGA 3 Underlag för beräkning av individrisk och samhällsrisk (riskberäkningar) 1 RISKANALYS INFÖR DETALJPLAN KRISTINEBERSOMRÅDET, VALLENTUNA KOMMUN RISKANALYS MED AVSEENDE PÅ HANTERING OCH TRANSPORT AV FARLIGA ÄMNEN KRING DETALJPLANEOMRÅDET BILAGA 3 Underlag för beräkning av individrisk

Läs mer

Väg 73 Trafikplats Handen

Väg 73 Trafikplats Handen Väg 73 Trafikplats Handen Tpl Handen Tpl Jordbro Arbetsplan UTSTÄLLELSEHANDLING 2012-09-17 4G140001.docx Dokumentinformation Beskrivning 1 PM Geoteknik Beskrivning 2 Beskrivning 3 Beskrivning 4 Information

Läs mer

Riskanalys avseende förändringar av detaljplan för Sandbyhov 30 (södra)

Riskanalys avseende förändringar av detaljplan för Sandbyhov 30 (södra) 1 (9) PM Riskanalys avseende förändringar av detaljplan för Sandbyhov 30 (södra) 2016-05-13 Kund Arkitektgruppen GKAK AB Dalsgatan 14, Norrköping Kontaktperson: Lena Josefsson Konsult WSP Brand & Risk

Läs mer

RISKBEDÖMNING STORA BRÅTA, LERUM

RISKBEDÖMNING STORA BRÅTA, LERUM repo001.docx 2012-03-2914 UPPDRAGSNUMMER 1340010000 EN KVALITATIV RISKBEDÖMNING MED AVSEEENDE PÅ TRANSPORTER AV FARLIGT GODS INFÖR PLANERAD ETABLERING AV BOSTÄDER I STORA BRÅTA, LERUMS KOMMUN Sweco Environment

Läs mer

BILAGA B1 -SANNOLIKHETSBERÄKNINGAR

BILAGA B1 -SANNOLIKHETSBERÄKNINGAR UPPDRAGSNUMMER 1321526000 RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLANER FÖR INDUSTRI I HOVA, GULLSPÅNGS KOMMUN Sweco Environment AB Mikaela Ljungqvist Martin Bjarke Granskad av Johan Nimmermark Sweco Innehållsförteckning

Läs mer

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar)

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar) 1 RISKANALYS INFÖR DETALJPLAN KRISTINEBERSOMRÅDET, VALLENTUNA KOMMUN RISKANALYS MED AVSEENDE PÅ HANTERING OCH TRANSPORT AV FARLIGA ÄMNEN KRING DETALJPLANEOMRÅDET BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka

Läs mer

Inventering av groddjur i småvatten Under våren 2013 utfördes en särskild inventering av groddjur i småvatten. Under inventeringen uppsöktes samtliga

Inventering av groddjur i småvatten Under våren 2013 utfördes en särskild inventering av groddjur i småvatten. Under inventeringen uppsöktes samtliga 24 Inventering av groddjur i småvatten Under våren 2013 utfördes en särskild inventering av groddjur i småvatten. Under inventeringen uppsöktes samtliga vattensamlingar inom utpekade sträckor. Samtliga

Läs mer

Riskbedömning transporter farligt gods

Riskbedömning transporter farligt gods PM Riskbedömning transporter farligt gods Detaljplan för Moviken 3:1 m.fl., Mariestads kommun Sektor samhällsbyggnad Planenheten 2018-11-06 Datum: 2018-11-06 Dnr: KS 2017/00375 Sida: 2 (10) Bakgrund Kommunstyrelsens

Läs mer

Vattrudan, Hallstavik, Norrtälje kommun

Vattrudan, Hallstavik, Norrtälje kommun Detaljplaneunderlag Vattrudan, Hallstavik, Norrtälje kommun Detaljplan för verksamhetsområde söder om västra infarten PM Mark och vatten Stockholm 2010-10-05 Beställare: Norrtälje kommun Projektbeteckning:

Läs mer

RAPPORT. Fysisk planering intill transportleder för farligt gods i Älmhult UPPDRAGSNUMMER ÄLMHULTS KOMMUN

RAPPORT. Fysisk planering intill transportleder för farligt gods i Älmhult UPPDRAGSNUMMER ÄLMHULTS KOMMUN repo001.docx 2015-10-05 RAPPORT ÄLMHULTS KOMMUN Fysisk planering intill transportleder för farligt gods i Älmhult UPPDRAGSNUMMER 13004559 Riskutredning av transporter med farligt gods på väg och järnväg

Läs mer

Vegastaden Dpl 2 Haninge kommun

Vegastaden Dpl 2 Haninge kommun Vegastaden Dpl 2 Haninge kommun Geoteknisk undersökning PM Geoteknik Stockholm 2008-01-21 Uppdragsnummer: 215668 Stephan Hellgren Tyréns AB Vegastaden Dpl 2 PM GEOTEKNIK 2 (8) Stephan Hellgren 08-566 41

Läs mer

Södra Infarten Halmstad Vägutredning

Södra Infarten Halmstad Vägutredning Södra Infarten Halmstad Vägutredning PM Geoteknik 2004-03-15 Region Väst Geoteknik Handläggare: Gunilla Franzén Bitr handläggare: Annika Andréasson Antal sidor: 9 Utskriven: 2005-05-09 Säte i Stockholm

Läs mer

PM Geoteknik Skiljebo (Västerås 3:28) Västerås Stad

PM Geoteknik Skiljebo (Västerås 3:28) Västerås Stad PM Geoteknik Skiljebo (Västerås 3:28) Västerås Stad Underlag för markplanering Projektnummer: 15045 Skapat av: Loxia Group Besöksadress: Järntorgsgatan 3, 703 61 Örebro www.loxiagroup.se Sida 2 av 6 Innehållsförteckning

Läs mer

SKATEPARK, HÖGDALEN STOCKHOLM

SKATEPARK, HÖGDALEN STOCKHOLM Stockholms idrottsförvaltning SKATEPARK, HÖGDALEN STOCKHOLM PM Geoteknik Geoteknisk utredning Stockholm 2010-01-27 SWECO Infrastructure AB Stockholm/Anläggning/Geoteknik Jonas Thorelius Uppdragsnummer

Läs mer

Storumans kommun. Riskbedömning för detaljplan kv Rönnen med avseende på farligt godstransporter på E12/E45, Storuman

Storumans kommun. Riskbedömning för detaljplan kv Rönnen med avseende på farligt godstransporter på E12/E45, Storuman Storumans kommun Riskbedömning för detaljplan kv Rönnen med avseende på farligt godstransporter på E12/E45, Storuman 2016-10-24 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Omfattning och avgränsning...

Läs mer

BILAGA C KONSEKVENSBERÄKNINGAR

BILAGA C KONSEKVENSBERÄKNINGAR BILAGA C SIDA 1 (5) BILAGA C KONSEKVENSBERÄKNINGAR De riskmått som används i denna riskbedömning är individrisk och samhällsrisk. Indata till beräkningar är bl.a. avståndet inom vilka personer antas omkomma,

Läs mer

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan Beställare: Partille kommun 433 82 PARTILLE Beställarens representant: Olof Halvarsson Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng Pohl Herman Andersson Uppdragsnr:

Läs mer

VÄGUTREDNING VÄG 226 Vårsta - Flemingsberg

VÄGUTREDNING VÄG 226 Vårsta - Flemingsberg Publikation 2004:63 VÄGUTREDNING VÄG 226 Vårsta - Flemingsberg En utredning om utbyggnad av väg genom eller förbi Tullinge Underlag för dig som vill bidra med synpunkter på ovanstående vägutredning April

Läs mer

BILAGA 2 Beräkning av konsekvens för olycka med farliga ämnen och farligt gods (konsekvensberäkningar)

BILAGA 2 Beräkning av konsekvens för olycka med farliga ämnen och farligt gods (konsekvensberäkningar) 1 RISKANALYS INFÖR DETALJPLAN KRISTINEBERSOMRÅDET, VALLENTUNA KOMMUN RISKANALYS MED AVSEENDE PÅ HANTERING OCH TRANSPORT AV FARLIGA ÄMNEN KRING DETALJPLANEOMRÅDET BILAGA 2 Beräkning av konsekvens för olycka

Läs mer

Riskanalys. Del av Sandås 2:7, Kalmar kommun. Preliminär handling. Uppdragsnummer Kalmar Norra Långgatan 1 Tel:

Riskanalys. Del av Sandås 2:7, Kalmar kommun. Preliminär handling. Uppdragsnummer Kalmar Norra Långgatan 1 Tel: Upprättad 2017-09-15 (rev. 2018-05-17), Riskanalys med avseende på transporter av farligt gods och närliggande industriverksamhet Preliminär handling Uppdragsnummer 17177 Kalmar Norra Långgatan 1 Tel:

Läs mer

Detaljplan för Kalven 1:138

Detaljplan för Kalven 1:138 Öckerö kommun Göteborg 2015-03-13 Datum 2015-03-13 Uppdragsnummer 1320008557 Utgåva/Status Slutlig Robin Sjöström Lena Sultan Elisabeth Olsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Box

Läs mer

SUNNE KOMMUN GC-BRO ÖVER SUNDET DETALJPLAN GEOTEKNISK UTREDNING PM GEOTEKNIK. Örebro 2012-11-19. WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro

SUNNE KOMMUN GC-BRO ÖVER SUNDET DETALJPLAN GEOTEKNISK UTREDNING PM GEOTEKNIK. Örebro 2012-11-19. WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro SUNNE KOMMUN GC-BRO ÖVER SUNDET DETALJPLAN GEOTEKNISK UTREDNING PM GEOTEKNIK Örebro WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro Lars O Johansson tfn; 019/17 89 50 2 SUNNE KOMMUN GC-BRO ÖVER SUNDET DETALJPLAN

Läs mer

Riskbedömning transporter farligt gods

Riskbedömning transporter farligt gods PM Riskbedömning transporter farligt gods Detaljplan för Moviken 3:1 m.fl., Mariestads kommun Sektor samhällsbyggnad Planenheten reviderad 2019-05-07 Datum: 2019-05-07 Dnr: KS 2017/00375 Sida: 2 (10) Bakgrund

Läs mer

PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5

PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5 s.1 PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5 1 Inledning Denna PM upprättas på uppdrag av Fastighets AB Nävekvarn i samband med planarbete för detaljplan Nävekvarn 3:5 i Nyköpings kommun. Planförslaget

Läs mer

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar)

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar) 1 RISKANALYS INFÖR OMRÅDET SÖDRA CENTRUM, FALU KOMMUN BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar) 2 INLEDNING I denna bilaga beräknas frekvensen

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING 2010-02-19 PLAN PLAN.2007.76 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Detaljplan för Kolartorp 3 Haninge kommun har i samarbete med kommunekolog genomfört en behovsbedömning enligt PBL 5 kap 18 och miljöbalken

Läs mer

PM Riskanalys för kv Åran och Nätet

PM Riskanalys för kv Åran och Nätet PM Riskanalys för kv Åran och Nätet Haparanda kommun 2007-03-12 WSP Brand- och Riskteknik PM KOMPLETTERING AV RISKANALYS KV PATAN MED AVSEENDE PÅ BEBYGGELSE I KV ÅRAN OCH NÄTET Bakgrund Haparanda kommun

Läs mer

Riskutredning för detaljplan för ABB HVDC vid Bergslagsbanan och industristickspår

Riskutredning för detaljplan för ABB HVDC vid Bergslagsbanan och industristickspår LUDVIKA KOMMUN 2011-03-03 1 (5) Riskutredning för detaljplan för ABB HVDC vid Bergslagsbanan och industristickspår i Ludvika. Bakgrund En detaljplan med syftet att möjliggöra för ABB att bygga ut industrin

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Prinsens väg

Behovsbedömning av detaljplan för Prinsens väg Behovsbedömning av detaljplan för Prinsens väg Tumba maj 2017 Behovsbedömningen av detaljplan för Prinsens väg är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen är att avgöra

Läs mer

BILTRAFIK. Förutsättningar

BILTRAFIK. Förutsättningar BILTRAFIK Förutsättningar I den trafikutredning ( Trafikutredning Södra Norrlandet, 2009) som upprättats parallellt med fördjupningen redovisas dagens trafiksituation, hur trafiknätet kommer att belastas

Läs mer

Förslag till skyddsåtgärd för farligt gods, Kallebäck 2:3

Förslag till skyddsåtgärd för farligt gods, Kallebäck 2:3 ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se DATUM 15. maj 2014 SIDA 1/5 REF HIDA/KRSA PROJEKTNR A030660 Förslag till skyddsåtgärd för farligt

Läs mer

Väg 27/1681, ny anslutning av väg 1681 samt gång- och cykelport vid Lockryd

Väg 27/1681, ny anslutning av väg 1681 samt gång- och cykelport vid Lockryd TEKNISK PM GEOTEKNIK Väg 27/1681, ny anslutning av väg 1681 samt gång- och cykelport vid Lockryd Svenljunga kommun, Västra Götalands län Vägplan, 2015-10-05 Projektnummer: 139007 1 Trafikverket Postadress:

Läs mer

Vägplan för anslutning till ny E10 i området vid Kurravaaravägen, Kiruna

Vägplan för anslutning till ny E10 i området vid Kurravaaravägen, Kiruna GRANSKNINGSHANDLING Vägplan för anslutning till ny E10 i området vid Kurravaaravägen, Kiruna Kiruna Kommun, Norrbottens Län Risk PM 2016-01-15 Trafikverket Postadress: Box 809, 971 Luleå E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Danderyds Kommun BRAGEHALLEN, ENEBYBERG. PROJEKTERINGS PM Grundläggningsrekommendationer. Uppdragsnummer: 40144. Stockholm 2015-10-21.

Danderyds Kommun BRAGEHALLEN, ENEBYBERG. PROJEKTERINGS PM Grundläggningsrekommendationer. Uppdragsnummer: 40144. Stockholm 2015-10-21. Danderyds Kommun BRAGEHALLEN, ENEBYBERG Uppdragsnummer: 40144 PROJEKTERINGS PM Grundläggningsrekommendationer Stockholm ELU Konsult AB Geoteknik, Stockholm Jimmie Andersson Handläggare Johan Olovsson Uppdragsledare

Läs mer

VÄGPLAN. Väg 23 Växjö - Linköping delen Målilla - Hultsfred. Objektnummer: GRANSKNINGSHANDLING Teknisk PM Geoteknik

VÄGPLAN. Väg 23 Växjö - Linköping delen Målilla - Hultsfred. Objektnummer: GRANSKNINGSHANDLING Teknisk PM Geoteknik VÄGPLAN Väg 23 Växjö - Linköping delen Målilla - Hultsfred Objektnummer: 871854 GRANSKNINGSHANDLING 2013-12-03 Teknisk PM Geoteknik Beställare: Projektledare: Konsult: Uppdragsledare: Teknikansvarig: Trafikverket,

Läs mer

Kronetorp 1:1, Burlöv riskbedömning avseende transport av farligt gods på väg E22 och väg E6/E20

Kronetorp 1:1, Burlöv riskbedömning avseende transport av farligt gods på väg E22 och väg E6/E20 Ramböll Sverige AB Kävlinge 2014-05-08 Erik Hedman Kronetorp 1:1, Burlöv riskbedömning avseende transport av farligt gods på väg E22 och väg E6/E20 Detta dokument utgör en enkel riskbedömning för Kronetorp

Läs mer

PM Geoteknik. Sjödalsbacken. Bonava AB Uppdragsnummer: Datum: Rev: Datum: Rev: Granskad av: Jonas Jonsson

PM Geoteknik. Sjödalsbacken. Bonava AB Uppdragsnummer: Datum: Rev: Datum: Rev: Granskad av: Jonas Jonsson Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se PM Geoteknik Sjödalsbacken Bonava AB Uppdragsnummer: 4554 Upprättad av: Johan Wagenius Datum: 2016-10-17 Rev: Granskad

Läs mer

PM RISKINVENTERING. Daftö Feriecenter. Strömstad kommun. Uppdragsnummer: Uppdragsnr: 1006 9530. Datum: 2006-09-01. Antal sidor: 8.

PM RISKINVENTERING. Daftö Feriecenter. Strömstad kommun. Uppdragsnummer: Uppdragsnr: 1006 9530. Datum: 2006-09-01. Antal sidor: 8. PM RISKINVENTERING Daftö Feriecenter Strömstad kommun Uppdragsnummer: Uppdragsnr: 1006 9530 Datum: 2006-09-01 Antal sidor: 8 Upprättad av: Kontrollerad av: Erik Midholm Hanna Langéen Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer för planläggning intill vägar och järnvägar där det transporteras farligt gods. Fakta 2016:4

Riktlinjer för planläggning intill vägar och järnvägar där det transporteras farligt gods. Fakta 2016:4 Fakta 2016:4 Riktlinjer för planläggning intill vägar och järnvägar där det transporteras farligt gods Publiceringsdatum 2016-04-11 Kontakt Enheten för samhällsskydd och beredskap Telefon: 010-223 10 00

Läs mer

Geoteknisk utredning PM Planeringsunderlag. Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34 Bollebygd Kommun 2011-03-25

Geoteknisk utredning PM Planeringsunderlag. Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34 Bollebygd Kommun 2011-03-25 Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34 Bollebygd Kommun 2011-03-25 Upprättad av: Sara Jorild Granskad av: Michael Engström Uppdragsnr: 10148220 Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Yvonne Seger UPPRÄTTAD AV. Martin Bjarke

UPPDRAGSLEDARE. Yvonne Seger UPPRÄTTAD AV. Martin Bjarke UPPDRAG Riskbedömning UPPDRAGSNUMMER 3314446013 UPPDRAGSLEDARE Yvonne Seger UPPRÄTTAD AV Martin Bjarke DATUM 1 Sammanfattning 2 Bakgrund Sweco har fått i uppdrag av LKAB att ta fram en riskutredning som

Läs mer

Ronneby kommun KV. KILEN RONNEBY

Ronneby kommun KV. KILEN RONNEBY Geoteknisk PM KV. KILEN RONNEBY 2011-12-01 Dokumentinformation Objektnummer 108 451 Objektnamn KV. KILEN RONNEBY Filnamn Filtyp Programversion Projekteringssteg Statusbenämning Delområde Anläggningsdel

Läs mer

RISKBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN

RISKBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN 2013-12-10 RISKBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN TIMOTEJEN 19 & 28, STOCKHOLM - BILAGA 1 - FREKVENSBERÄKNING Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Rosenlundsgatan 60. 118 63 Stockholm. Telefon:

Läs mer

Riskutredning Ekhagen

Riskutredning Ekhagen Jönköpings Kommun Slutgiltig Malmö 2017-09-28 Datum 2017-09-28 Uppdragsnummer 1320030058 Version Slutgiltig Joakim Martikainen Björn Andersson Joakim Martikainen Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

TIMOTEJEN 17 STOCKHOLM RISKANALYS AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS. Komplettering Hus B

TIMOTEJEN 17 STOCKHOLM RISKANALYS AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS. Komplettering Hus B TIMOTEJEN 17 STOCKHOLM RISKANALYS AVSEENDE TRANSPORTER AV FARLIGT GODS Komplettering Hus B 2011-02-09 Peter Nilsson peter.nilsson@briab.se 08-410 102 59 Briab - Brand & Riskingenjörerna AB Rosenlundsgatan

Läs mer

Hur arbetar konsulten?

Hur arbetar konsulten? Hur arbetar konsulten? En konsults erfarenheter från arbete med riskhantering ur ett samhällsplaneringsperspektiv Fredrik Nystedt Upplägg Varför visa riskhänsyn? Viktiga begrepp Konsultens roll Metoder

Läs mer

Stallet 8, Odensala PM Geoteknik

Stallet 8, Odensala PM Geoteknik Vårt datum 2014-10-06 Vår referens Carl Hellblom Uppdragsnummer 10015412 Stallet 8, Odensala PM Geoteknik Beställare: Skanska Sverige AB Objekt: Geoteknisk undersökning vid kvarteret Stallet 8 Uppdragsnummer:

Läs mer

Rapport Riskbedömning med avseende på närhet till järnväg Missionen 1, Tranås kommun

Rapport Riskbedömning med avseende på närhet till järnväg Missionen 1, Tranås kommun Rapport Riskbedömning med avseende på närhet till järnväg Missionen 1, Tranås kommun Upprättad: 2017-12-22 Upprättad av: Sandra Sydbom, White arkitekter AB Martin Henriksson, Infrapartner AB Sammanfattning

Läs mer

PM GEOTEKNIK (PM/GEO)

PM GEOTEKNIK (PM/GEO) NORRTÄLJE KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 3412237-002 MELLINGEHOLM, NORRTÄLJE GEOTEKNISKT UNDERLAG FÖR DETALJPLANELÄGGANDE AV MELLINGEHOLM 2:4, NORRTÄLJE VÄSTERÅS 1(8) Sweco Ingenjör Bååths Gata 17 Box 8 SE-721

Läs mer

Structor Miljöbyrån Stockholm AB, Industrigatan 2A, 112 46 STHLM, Org.nr. 556655-7137 Tel: 08-54555630, Fax:08-54555750

Structor Miljöbyrån Stockholm AB, Industrigatan 2A, 112 46 STHLM, Org.nr. 556655-7137 Tel: 08-54555630, Fax:08-54555750 , Södertälje kommun Övergripande Riskanalys Slutversion Stockholm 2006-05-08 Petra Adrup Elisabeth Mörner Structor Miljöbyrån Stockholm AB, Industrigatan 2A, 112 46 STHLM, Org.nr. 556655-7137 Tel: 08-54555630,

Läs mer

PROJEKTERINGS-PM GEOTEKNIK

PROJEKTERINGS-PM GEOTEKNIK NORA BO AB Nora Torg, Danderyds kommun UPPDRAGSNUMMER 2417959000 SWECO CIVIL AB GEO FALUN/BORLÄNGE/GÄVLE THOMAS REBLIN Innehållsförteckning 1 Uppdrag 1 2 Objektsbeskrivning 1 3 Befintliga förhållanden

Läs mer

PM Geoteknik Lommarstranden

PM Geoteknik Lommarstranden Handläggare Mikael Johansson Tel 010 505 04 42 Mobil 072 219 15 48 E-post mikael.a.johansson@afconsult.com Datum 2017-07-06 Projekt-ID 719324 Kund Norrtälje kommun Geoteknik Lommarstranden ÅF Infrastructure

Läs mer

VFA 5.3: Bakkantsutrymmning i köpcentra

VFA 5.3: Bakkantsutrymmning i köpcentra VFA 5.3: Bakkantsutrymmning i köpcentra VFA 5.3: BAKKANTSUTRYMNING I KÖPCENTRA Syfte: Indata: Resultat: Att uppfylla BBR 5:332 föreskrift trots att längre gångavstånd än de angivna i BBR tabell 5:332 i

Läs mer

PM GEOTEKNIK MJÖLBY 40:5, INDUSTRIOMRÅDE MJÖLBY KOMMUN REVIDERAD GRANSKAD AV SWECO CIVIL AB GEOTEKNISK UTREDNING

PM GEOTEKNIK MJÖLBY 40:5, INDUSTRIOMRÅDE MJÖLBY KOMMUN REVIDERAD GRANSKAD AV SWECO CIVIL AB GEOTEKNISK UTREDNING PM GEOTEKNIK MJÖLBY KOMMUN MJÖLBY 40:5, INDUSTRIOMRÅDE UPPDRAGSNUMMER 2204231 GEOTEKNISK UTREDNING 2015-11- 06 REVIDERAD 2015-12-22 SWECO CIVIL AB GRANSKAD AV BJÖRN PETTERSSON CLAES MAGNUSSON 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

VÄG E18 Busshållplatser, norr om trafikplats Danderyds kyrka

VÄG E18 Busshållplatser, norr om trafikplats Danderyds kyrka Tekniskt PM Geoteknik VÄG E18 Busshållplatser, norr om trafikplats Danderyds kyrka Danderyds Kommun, Stockholms Län UTSTÄLLELSEHANDLING 2012-04-01 Uppdragsnummer: 107294 Dokumenttitel: Projekterings PM

Läs mer

PLANERAT EXPLOATERINGSOMRÅDE

PLANERAT EXPLOATERINGSOMRÅDE Datum Sida 2013-03-11 1(5) GALOPPFÄLTET TÄBY PLANERAT EXPLOATERINGSOMRÅDE PM angående mark- och grundläggningsförhållanden underlag för detaljplan Uppdrag 1788 ULF JOHNSON GEO AB Karlbergsvägen 33, 113

Läs mer

Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen)

Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen) Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen) bilaga till Detaljplan för KLIPPAN 3:8, del av INDUSTRIOMRÅDE I KLIPPAN, vid

Läs mer

Väg 73 Trafikplats Handen

Väg 73 Trafikplats Handen Väg 73 Trafikplats Handen Tpl Handen Tpl Jordbro Arbetsplan Teknisk PM Trafik, Vägutformning och Vägteknik UTSTÄLLELSEHANDLING 2012-09-17 4T140001.docx Dokumentinformation Beskrivning 1 Beskrivning 2 Beskrivning

Läs mer

1 (12) Skate- och aktivitetspark. Rättvik Rättviks kommun. Plannummer XXXX. Riskanalys. Samrådshandling

1 (12) Skate- och aktivitetspark. Rättvik Rättviks kommun. Plannummer XXXX. Riskanalys. Samrådshandling 1 (12) Skate- och aktivitetspark Rättvik Rättviks kommun Riskanalys Plannummer XXXX Samrådshandling 2 (12) INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING.. OMRÅDEN... Vid Stationen.. Gamla tennisplanen.. På Helsingland...

Läs mer

PM Geoteknik. Planerad anläggning av flerbostadshus. Södergården, Näsby 4:311 mfl. Tyresö kommun. Upprättad av: Maykel Birhane

PM Geoteknik. Planerad anläggning av flerbostadshus. Södergården, Näsby 4:311 mfl. Tyresö kommun. Upprättad av: Maykel Birhane Planerad anläggning av flerbostadshus AB Abacus Bostad Tyresö kommun Uppdragsnummer: 10220819 Upprättad av: Maykel Birhane Granskad av: Joakim Alström Uppdragsnr: 10220819 Daterad: 2016-01-29 Reviderad:

Läs mer

Teknisk PM Geoteknik. Detaljplan Hällebäck. Stenungsund 2013-08-26

Teknisk PM Geoteknik. Detaljplan Hällebäck. Stenungsund 2013-08-26 Detaljplan Hällebäck Stenungsund 2 (6) Beställare Samhällsbyggnad Plan 444 82 Stenungsund Daniela Kragulj Berggren, Planeringsarkitekt Konsult EQC Karlstad Lagergrens gata 8, 652 26 Karlstad Telefon: 010-440

Läs mer

Detaljplan för Egelsta 2:8 Hällby inom Eskilstuna kommun. Dnr SBN/2011:226. Riskanalys. VAP VA-Projekt AB 2013-01-18

Detaljplan för Egelsta 2:8 Hällby inom Eskilstuna kommun. Dnr SBN/2011:226. Riskanalys. VAP VA-Projekt AB 2013-01-18 Detaljplan för Egelsta 2:8 Hällby inom Eskilstuna kommun Dnr SBN/2011:226 Riskanalys VAP VA-Projekt AB 2013-01-18 2(9) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Områdesbeskrivning... 3 - Detaljplan...

Läs mer

TEKNISKT PM Gata och VA

TEKNISKT PM Gata och VA 2018-05-16 TEKNISKT PM Gata och VA Förprojektering till detaljplan för VÄGGA 2:408 Handläggare: Lars Björk 1 (6) 1.1 Uppdrag Sotenäsbostäder AB upprättar en detaljplan för del av fastigheten Vägga 2:408.

Läs mer

UTREDNING GÄLLANDE UTFORMNING AV RISKREDUCERANDE ÅTGÄRD, DETALJPLAN HÖGVRETEN NIBBLE

UTREDNING GÄLLANDE UTFORMNING AV RISKREDUCERANDE ÅTGÄRD, DETALJPLAN HÖGVRETEN NIBBLE UPPLANDS VÄSBY KOMMUN UPPDRAGSNUMMER UTREDNING GÄLLANDE UTFORMNING AV RISKREDUCERANDE ÅTGÄRD, DETALJPLAN HÖGVRETEN NIBBLE VERSION 1.2 SWECO SOFIA PERSSON JOHAN NIMMERMARK 1 (8) 2013-06-14 S w e co E n

Läs mer

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Projektbeställare Projektledare Fredrik Nestor Camilla Bennet Datum 2016-11-23 Version 1 Projekt-, ärendenr. KS 2016/0360 Innehållsförteckning

Läs mer

TRAFIKUTREDNING Hovslätts ängar

TRAFIKUTREDNING Hovslätts ängar TRAFIKUTREDNING Hovslätts ängar 2010-11-05 Upprättad av: Jonas Mörhed Ombud/Granskare: Reino Erixon TRAFIKUTREDNING Hovslätts ängar 2010-11-05 Kund Jönköpings kommun Stadsbyggnadskontoret 551 89 Jönköping

Läs mer

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Planförslaget Detaljplanen omfattar två områden, ett större väster om Norrsundavägen (väg 859)

Läs mer

PM GEOTEKNIK TÅSTORP 7:7 M.FL FALKÖPINGS KOMMUN JÖNKÖPING GEOTEKNIK SWECO CIVIL ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING INFÖR DETALJPLAN

PM GEOTEKNIK TÅSTORP 7:7 M.FL FALKÖPINGS KOMMUN JÖNKÖPING GEOTEKNIK SWECO CIVIL ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING INFÖR DETALJPLAN FALKÖPINGS KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 2204112000 ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING INFÖR DETALJPLAN 2014-04-25 JÖNKÖPING GEOTEKNIK UPRÄTTAD AV: GRANSKAD AV: SWECO CIVIL JOSEFINE LINDBERG BJÖRN PETTERSSON

Läs mer

PM - Skyddsåtgärder Arninge Resecentrum. Avseende transport av farligt gods på E18

PM - Skyddsåtgärder Arninge Resecentrum. Avseende transport av farligt gods på E18 Uppdragsnr: 10146483 1 (5) PM - Skyddsåtgärder Arninge Resecentrum Avseende transport av farligt gods på E18 Inledning Denna PM utgör en beskrivning av vilka effekter de riskreducerande åtgärderna skyddsavstånd,

Läs mer

Karta 5. Busshålplatser inom förstudieområdet. Väg 56 Katrineholm-Bie Förstudie 15 BIE STRÄNGSTORP Meters KATRINEHOLM

Karta 5. Busshålplatser inom förstudieområdet. Väg 56 Katrineholm-Bie Förstudie 15 BIE STRÄNGSTORP Meters KATRINEHOLM N BIE Lundsjön 677 677 Hissjö Övre Malmen Nordankärr STRÄNGSTORP Mellan Malmen Vallmotorp Nedre Malmen Lilla Näsnaren Näsnaren 0 250500 1 000 1 500 2 000 Meters KATRINEHOLM 55 Teckenförklaring Teckenförklaring

Läs mer

PM Geoteknik. Planerad anläggning av flerbostadshus. Tyresö kommun. Upprättad av: Maykel Birhane. Granskad av: Joakim Alström

PM Geoteknik. Planerad anläggning av flerbostadshus. Tyresö kommun. Upprättad av: Maykel Birhane. Granskad av: Joakim Alström Planerad anläggning av flerbostadshus BoCenter Byggtjänst AB Södergården, Näsby 4:394-396 Tyresö kommun Uppdragsnummer: 10220758 Upprättad av: Maykel Birhane Granskad av: Joakim Alström Uppdragsnr: 10220758

Läs mer

RISKUTREDNING FÖR INDUSTRIFASTIGHET I HANINGE

RISKUTREDNING FÖR INDUSTRIFASTIGHET I HANINGE RISKUTREDNING FÖR INDUSTRIFASTIGHET I HANINGE med avseende på transporter av farligt gods på väg 73 Stockholm SWECO VIAK AB Daniel Persson Uppdragsnummer 1150645000 SWECO VIAK Gjörwellsgatan 22 Box 34044,

Läs mer

PLANERINGSUNDERLAG SJUKHUSKVARTERET 18 OCH 19, LANDSKRONA, FASTIGHETSBOLAGET KRONAN 2 LANDSKRONA AB UPPRÄTTAD:

PLANERINGSUNDERLAG SJUKHUSKVARTERET 18 OCH 19, LANDSKRONA, FASTIGHETSBOLAGET KRONAN 2 LANDSKRONA AB UPPRÄTTAD: PLANERINGSUNDERLAG SJUKHUSKVARTERET 18 OCH 19, LANDSKRONA, FASTIGHETSBOLAGET KRONAN 2 LANDSKRONA AB UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av Elisabeth Lindvall Fredrik Griwell Fredrik Griwell Innehållsförteckning

Läs mer

Väg 222, tpl Kvarnholmen

Väg 222, tpl Kvarnholmen Teknisk PM Geoteknik Väg 222, tpl Kvarnholmen Nacka kommun, Stockholms län 2014-10-31 Projektnummer: 107350 Dokumenttitel: Teknisk PM Geoteknik, Väg 222, tpl Kvarnholmen, Nacka kommun, Stockholms län Skapat

Läs mer

Välkomna till samråd! Väg 131 Ramfall - Hestra Vägutredning

Välkomna till samråd! Väg 131 Ramfall - Hestra Vägutredning Information vid samråd 1 Välkomna till samråd! Väg 131 Ramfall - Hestra Vägutredning Information vid samråd 2 1. Samrådsmötet öppnas 2. Presentation av medverkande 3. Redogörelse för planprocessen 4. Presentation

Läs mer

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR Väsby Entré Upplands Väsby kommun Datum

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR Väsby Entré Upplands Väsby kommun Datum Dokumenttyp BILAGA C RISKBERÄKNINGAR Väsby Entré Upplands Väsby kommun Datum 2013 10 17 Status SLUTRAPPORT Handläggare Rosie Kvål & Erik Hall Midholm Tel: 08 588 188 00 E post: rosie.kval@brandskyddslaget.se

Läs mer

ÖVERSIKTLIG RISKBESKRIVNING

ÖVERSIKTLIG RISKBESKRIVNING Projekt Projektnummer Kv Vitsippan 104694 Handläggare Datum Rosie Kvål 2011-05-20 Internkontroll Datum Erik Midholm 2011-05-18 ÖVERSIKTLIG RISKBESKRIVNING Inledning Inom kv Vitsippan i Borås kommun planeras

Läs mer

Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 mfl. Nya bostäder vid Skjutbanevägen. PM Översiktlig geoteknisk undersökning

Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 mfl. Nya bostäder vid Skjutbanevägen. PM Översiktlig geoteknisk undersökning Bilaga till detaljplan Björkfors 1:449 mfl. Nya bostäder vid Skjutbanevägen PM Översiktlig geoteknisk undersökning Umeå 2015-0-15 Beställare: Sigma civil Granskad Eric Carlsson Tyréns AB Nina Nilsson 2

Läs mer

Översiktlig riskbedömning - Detaljplan för Fullerö Hage - Uppsala

Översiktlig riskbedömning - Detaljplan för Fullerö Hage - Uppsala PM Översiktlig riskbedömning - Detaljplan för Fullerö Hage - Uppsala Denna översiktliga riskbedömning upprättas av Structor Riskbyrån AB på uppdrag av Structor Uppsala AB, med anledning av arbetet med

Läs mer

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar: Ronneby kommun, Blekinge län Idrottsplats Gymnasieskola/ sporthall Blekan Fotbollsplan/ Brunnsparken Översiktskarta, planområdet markerat med rött PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

Läs mer

Vibrationsmätning Kv Räven 1, Höör

Vibrationsmätning Kv Räven 1, Höör Uppdrag Beställare Att Handläggare Vibrationsmätning Höör Stationsområde FOJAB Arkitekter AB Jan Pons Granskare Willy Gustavsson Rapportnr 1320030881 Datum 2018-05-16 Rev1 2018-06-11 Ramböll Sverige AB

Läs mer

Riskutredning Alvarsberg 5 & 8, Oskarshamn

Riskutredning Alvarsberg 5 & 8, Oskarshamn Riskutredning Alvarsberg 5 & 8, Oskarshamn UPPDRAGSNUMMER 3840087100 KVALITATIV RISKUTREDNING AVSEENDE TRANSPORT AV FARLIGT GODS PÅ VÄG OCH JÄRNVÄG SWECO ENVIRONMENT AB MARTIN BJARKE MARIKA KARRAS Sweco

Läs mer

PM GEOTEKNIK FÖRSKOLA FOLKETS PARK HUSKVARNA, JÖNKÖPINGS KOMMUN UPPRÄTTAD:

PM GEOTEKNIK FÖRSKOLA FOLKETS PARK HUSKVARNA, JÖNKÖPINGS KOMMUN UPPRÄTTAD: PM GEOTEKNIK FÖRSKOLA FOLKETS PARK HUSKVARNA, JÖNKÖPINGS KOMMUN UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av Erik Warberg Larsson Fredrik Griwell Nicholas Lusack Kund: Kundens kontaktperson: Jönköpings

Läs mer

Kompletterande PM till riskutredning Bensinstationslägen

Kompletterande PM till riskutredning Bensinstationslägen Normal z:\uppdrag\1132 greby 14 mfl\-1\11321 pm 1183.docx Kompletterande till riskutredning Bensinstationslägen : Reviderad: - Uppdragsansvarig: - Brandingenjör Kungsgatan 48 B 411 15 Göteborg Telefon

Läs mer