Protokoll fört vid tillsynsbesök på Högskolan på Gotland den 27 september 2000

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll fört vid tillsynsbesök på Högskolan på Gotland den 27 september 2000"

Transkript

1 Juridiska avdelningen Barbro Molander fört vid tillsynsbesök på Högskolan på Gotland den 27 september 2000 Närvarande från Högskoleverket: Överdirektören Folke K. Larsson (närvarande vid punkten 1) Verksjuristen Barbro Molander, projektledare Verksjuristen Teresa Edelman Verksjuristen Pontus Kyrk Inledande sammanträde Besöket inleds genom att samtliga från Högskoleverket sammanträffar med rektorn Gunhild Beckman, prefekten för Institutionen för utbildning och forskning Inger Österholm och chefen för administrativa avdelningen Arne Hansson. Folke K. Larsson informerar om Högskoleverkets och särskilt juridiska avdelningens verksamhet. Barbro Molander berättar om syftet med Högskoleverkets tillsynsbesök på högskolor och hur detta besök kommer att genomföras. Gunhild Beckman, Inger Österholm och Arne Hansson berättar om högskolan som inrättades den 1 juli Under hösten 1997 och våren 1998 bedrevs utbildningen av Organisationskommittén för en ny högskola på Gotland. Gunhild Beckman och hennes medarbetare uppehåller sig vid de problem som kan uppstå när högskolan köper utbildning från andra högskolor. De berättar också om bakgrunden till den inställda antagningen till högskolans ingenjörsutbildningar och de problem som då uppstod för studenterna. Folke K. Larsson påpekar att rektors beslut om t.ex. budget, rutiner för anställningar, sammansättning av Institutionsstyrelse, Grundutbildningsnämnd, olika kommittéer, utseende av prefekt m.m. är undertecknade av rektor ensam. Enligt 2 kap. 12 högskoleförordningen (1993:100) skall rektor avgöra ärenden efter föredragning. Rektor får dock avgöra ärenden utan föredragning, om besluten inte kan skjutas upp.

2 Sid 2 Gunhild Beckman förklarar att ärendena avgjorts efter föredragning men att detta inte framkommer av besluten. Detta skall dock åtgärdas inför framtida beslut. Administrativa avdelningen Barbro Molander träffar registratorn Camilla Widegren. Även Arne Hansson är tidvis med vid samtalet. Följande ämnen diskuteras: Diarieföring och posthantering, utlämnande av allmänna handlingar, besöks- och telefontider och studentärenden. Högskolan har fr.o.m. april 2000 ett datoriserat diariesystem. Registrator berättar hur högskolans posthantering och diarieföring går till. Högskolans informationsmaterial om diariet gås igenom. Posthantering och diarieföring Definition av allmän handling Högskolan definierar i sin skriftliga information allmän handling som handling som förvaras, har kommit in till eller är upprättad på myndigheten. Formuleringen kan uppfattas som att en handling är allmän bara för att den förvaras hos en myndighet. Högskoleverket påpekar att för att informationen skall vara korrekt (jfr. 2 kap 3 tryckfrihetsförordningen, TF) måste ordet och finnas efter förvarar, dvs. en handling är allmän om den förvaras hos myndighet och har kommit in eller är upprättad hos myndigheten. Vad skall diarieföras. JO har i ett beslut den 23 februari 1999, dnr uttalat att det åligger en myndighet att ha fungerande rutiner för att bevaka att skrivelser och meddelanden som inkommer via elektronisk post behandlas på ett adekvat sätt. Detsamma gäller om enskilda tjänstemän vid myndigheten har möjlighet att ta emot externa e- postmeddelanden. På samma sätt som gäller för vanliga pappersförsändelser som adresserats till handläggaren personligen bör det för e-post finnas ett system som ger arbetsgivaren möjlighet att vid den anställdes frånvaro ta del av inkomna handlingar. När det gäller vanliga försändelser sker detta vanligtvis med stöd av fullmakt, och ett sådant system kan också tillämpas när det gäller e-post. Vid samtal med registratorn och administrativa chefen samt vid genomgång av högskolans skriftliga information framkommer att det saknas särskild information om rutiner för e-post och telefax. I den skriftliga informationen anges visserligen att det som sägs om allmänna handlingar gäller såväl brev som fax och e-post. Inga rutiner finns dock för att bevaka att e-postskrivelser och meddelanden behandlas på ett adekvat sätt.

3 Sid 3 Högskoleverket anser att högskolan bör införa tydliga rutiner för hur e-post skall hanteras av de anställda och hur den bör bevakas vid frånvaro. Rutinerna bör framgå av högskolans skriftliga information. Diarieföring av vissa studentärenden Pärmar med studentärenden granskas. I pärmarna finns ansökningar från studenter om anstånd med studier och studieuppehåll m.m. Ansökningarna är registrerade i diariet. Det går härefter inte att i diariet följa ärendets gång fram till beslut. Det visar sig att ärendena handläggs och förvaras på studerandeavdelningen som har egna samlingsnummer för dem. Detta innebär en inkonsekvens i ärendenas hantering. Det står myndigheterna fritt att föra speciella register, t.ex. för viss del av verksamheten eller för vissa typer av handlingar. I 15 kap 1 sekretesslagen (1980:100) ställs således i formellt hänseende inga krav på registreringen. Det kan många gånger vara fullt tillräckligt att erforderliga anteckningar om handlingarna görs t.ex. på omslaget till den akt där handlingarna förvaras, på ett dagboksblad eller i en liknande innehållsförteckning till akten (jfr JO 1991/92 s. 124). Oavsett vilken metod som tillämpas bör den användas konsekvent (JO 1995/96 s.485). Högskoleverket anser att det innebär en inkonsekvens i studentärendenas hantering att en ansökan registreras i ett register och att handlingarna i samma ärende fortsättningsvis samlas och registreras på annat sätt. Registrator skall ta upp frågan med studerandeavdelningen och övriga inblandade. Utlämnande av allmän handling I 2 kap TF finns grundläggande bestämmelser om vad myndigheter har att rätta sig efter när någon önskar ta del av en allmän handling. Dessa grundlagsregler kompletteras av bestämmelserna i 15 kap. 4-8 sekretesslagen (1980:100). Förbud mot att efterforska Högskolan anger i sitt informationsmaterial att myndigheten har rätt att fråga vem som begär en handling, men att myndigheten inte har rätt att kräva ett svar. I 2 kap. 14 tryckfrihetsförordningen (TF) stadgas att en myndighet inte får, på grund av att någon begär att få ta del av allmän handling, efterforska vem han är eller vilket syfte han har med sin begäran i större utsträckning än som behövs för att myndigheten skall kunna pröva om hinder föreligger mot att handlingen lämnas ut. JO har den 21 september 1984 kritiserat en tjänsteman vid länsarbetsnämnd för att hon vid begäran om kopia av allmän handling frågat sökanden om hans namn trots att den uppgiften saknade betydelse för sekretessprövningen.

4 Sid 4 Högskoleverket anser att högskolans formulering kan föranleda att tjänstemän i onödan frågar efter namn och att den som vill ha ut en allmän handling kan förledas att tro att det är en uppgift som måste lämnas. Högskolan bör därför se över sin formulering och istället peka på förbudet mot att efterforska vem sökanden är (i de fall myndigheten inte behöver veta identiteten på sökanden för att pröva om hinder föreligger mot att handlingen lämnas ut). När handling inte lämnas ut Enligt 2 kap. 14 TF skall begäran om att ta del av allmän handling göras och prövas hos den myndighet som förvarar handlingen. Av 15 kap. 6 sekretesslagen framgår att det i första hand är den tjänsteman som svarar för handlingen som skall pröva en sådan begäran. Vägrar tjänstemannen att lämna ut handlingen skall han upplysa sökanden om rätten att få beslutet prövat av myndigheten. Vidare skall sökanden underrättas om att endast ett beslut av myndigheten kan överklagas till domstol. I högskolans information finns inga bestämmelser om hur en tjänsteman skall agera om han eller hon inte vill lämna ut en handling. Högskoleverket har i sin tillsynsverksamhet haft flera anmälningar mot olika högskolor där högskolan har vägrat att lämna ut handlingar utan att sökanden har underrättats om sina rättigheter. Högskoleverket anser att det i högskolans information till de anställda bör ingå en upplysning hur en tjänsteman skall förfara när han eller hon anser att en handling inte skall lämnas ut. Service; besöks- och telefontider m.m. Universitet och högskolor skall - liksom alla myndigheter - vara tillgängliga för allmänheten i så stor utsträckning som möjligt. Alltför korta besöks- och telefontider utgör en begränsning av tillgängligheten. Av betydelse är inte bara serviceskyldigheten utan även den grundlagsskyddade rätten att ta del av allmänna handlingar. Registrator redogör för besöks- och telefontider enligt följande. Registraturen har öppet vardagar kl Receptionen har öppet vardagar kl Vaktmästeriet har öppet Institutionen för utbildning och forskning har öppet hela dagen (kurssekreterarna är tillgängliga) Prefekten har telefontid måndagar och torsdagar Biblioteket har öppet mån-tors , fre och lör

5 Sid 5 Besöks- och telefontiderna finns angivna på högskolans hemsida. Även växeln har naturligtvis information om öppettiderna. Högskoleverket konstaterar att högskolan väl uppfyller kravet på serviceskyldighet vad gäller öppentider, besökstider och telefontider. Studerandeavdelningen Teresa Edelman och Pontus Kyrk träffar chefen för studerandeavdelningen Britt Marie Lennersand och tar upp frågor om antagning, examensbevis, tillgodoräknande, anstånd och studieuppehåll, information till studenterna mm. Vid en senare tidpunkt sammanträffar Barbro Molander och Britt Marie Lennersand och tar upp frågor om redovisning av studier. Antagning Vid genomgång av högskolans antagningsordning tas upp följande frågor: Vem beslutar om antagningsordningen? I 2 kap. 2 högskoleförordningen (1993:100) räknas upp frågor som skall beslutas av styrelsen för en högskola. Där anges bl.a. att styrelsen själv skall besluta om antagningsordning. Av 3 framgår att andra frågor än de som avses i 2 skall avgöras av rektor, om inte annat är föreskrivet i lag eller förordning eller om inte styrelsen har beslutat något annat. Högskolan på Gotland har en antagningsordning för grundutbildning vid högskolan för läsåret 2000/2001. Antagningsordningen har beslutats av högskolans styrelse den 22 februari Av antagningsordningen framgår att den fastställs senast i början av varje år inför kommande läsår. Antagningsordningen innehåller en bestämmelse som innebär att rektor får besluta om sådana ändringar i antagningsordningen som är en direkt följd av ändringar av högskoleförordningen eller föreskrifterna från Högskoleverket. Britt Marie Lennersand förklarar att det gäller frågor som inte kräver någon bedömning. Högskoleverket anser att ändringar i antagningsordningen orsakade av ändringar av högskoleförordningen förutsätter högskolans tolkning och tillämpning av tillträdesbestämmelserna. De antagningsregler som högskolan beslutar att tillämpa skall anges i antagningsordningen. Eftersom beslut om antagningsordning skall - enligt högskoleförordningen - fattas av styrelsen själv och inte får delegeras strider

6 Sid 6 delegationen till rektor mot förordningsbestämmelsen. Högskoleverket anser därför att högskolan bör se över denna bestämmelse i sin antagningsordning. Antagningsordningens innehåll Av 6 kap. 3 högskoleförordningen framgår att i antagningsordningen skall finnas de regler för grundläggande högskoleutbildning som högskolan tillämpar i frågor om ansökan, behörighet, undantag från behörighetsvillkor, urval, hur beslut om antagning och undantag från behörighetsvillkor fattas och hur beslut om behörighet överklagas. I högskolans antagningsordning regleras samtliga av dem i ovannämnda bestämmelsen angivna frågorna. Följande punkterna kommenteras vid besöket. Undantag från behörighetsvillkor kallas i antagningsordningen för dispens. Högskoleverket anser att det är viktigt att skilja mellan undantag från behörighetsvillkor enligt 7 kap. 3 högskoleförordningen, vilket kan överklagas, och andra dispenser som högskolan kan ge. Därför anser Högskoleverket att högskolan bör se över denna bestämmelse i antagningsordningen. Urval. Beträffande urval hänvisas till bestämmelserna i högskoleförordningen och till Högskoleverkets föreskrifter samt görs en sammanfattning och egen tolkning av bestämmelserna. Under rubriken särskilda skäl anges att sökande i undantagsfall kan antas p.g.a. särskilda skäl. Särskilda skäl utgör dock, enligt högskoleförordningen, en urvalsgrund. Det uttryckssätt som används i antagningsordningen är således missvisande eftersom det kan uppfattas som undantag från behörighetsvillkor. Under samma rubrik anges också att för prövningen om det föreligger särskilda skäl krävs att anmälan i första hand ställts till Högskolan på Gotland. På frågan om bakgrunden till denna regel svarar Britt Marie Lennersand att detta görs med hänsyn till studenterna för att deras förstahands valmöjligheter inte skall försvinna. Högskoleverket anser att det saknas rättslig grund för högskolan att som villkor för att tillämpa urvalsgrund särskilda skäl kräva att ansökan i första hand ha ställts till Högskolan på Gotland. Under rubriken Vid lika poäng anges sökandens rangordning av sökalternativet som urvalsgrund. Det saknas dock stöd i högskoleförordningen för att som urvalsgrund tillämpa den rangordning av sökalternativen som studenten gjort. Högskoleverket förutsätter att högskolan ser över de ovan nämnda bestämmelserna om urval i högskolans antagningsordning.

7 Sid 7 Beslut. I antagningsordningen anges att beslut om antagning fattas av chefen för studerandeavdelningen enligt delegation från rektor. Det anges vidare att ett sådant beslut också kan fattas av den som chefen för studerandeavdelningen delegerat beslutsrätten till. Britt Marie Lennersand uppger att hon fattar sådana beslut själv eller delegerar till någon annan på avdelningen och att sådana delegationer brukar hon ge muntligt. Högskoleverket har före besöket fordrat in högskolans beslutsordning och av rektor givna delegationer. Verket har därvid fått se rektorsbeslut av vilket framgår att Britt Marie Lennersand förordnats tills vidare som chef för Studerandeavdelningen. Det finns dock inget dokument av vilket framgår vilka uppgifter personalen vid antagningsavdelningen har och hur uppgifterna fördelas dem emellan. Det finns inte heller, utöver bestämmelsen i antagningsordningen, någon delegation från rektor till Britt Marie Lennersand att fatta beslut om antagning. Högskoleverket förutsätter att högskolan snarast fattar erforderliga delegationsbeslut eller beslutsordning. Eftersom högskolan ännu inte har beslutat en arbetsordning för hela högskolan bör en särskild arbetsordning fattas för antagningsavdelningen. Överklagande. I antagningsordningen redogörs för högskoleförordningens regler om överklagande enligt följande. Överklaganden rörande kurser eller program med lokal antagning skall ställas till Överklagandenämnden för högskolan (ÖNH) och sändas till högskolan på Gotland som kontrollerar att beslutet är riktigt. Om det är ett uppenbart fel som begåtts av högskolan ändras beslutet. Om ändring inte görs sänds överklagandet, tillsammans med ett yttrande från högskolan, till ÖNH för beslut. Beträffande utbildningsprogram där antagning görs av Verket för högskoleservice (VHS) används motsvarande formuleringar. Britt Marie Lennersand uppger att formuleringen uppenbart fel i antagningsordningen används av pedagogiska skäl för att studenterna skall förstå att besluten inte alltid ändras bara för att de överklagas. Högskolans redogörelse avser fall om rättelse av beslut och omprövning av beslut utan överklagande som regleras i 26 och 27 förvaltningslagen (1986:223). I sådana fall kan ett beslut ändras endast om det är uppenbart oriktigt. När den som beslutet gäller överklagar ett beslut kan det dock ändras av myndigheten även om det inte är uppenbart oriktigt. Detta framgår av 28 samma lag som säger att en myndighets beslut förfaller, om myndigheten själv ändrar beslutet så som klaganden begär. Avsikten med denna reglering är att beslutsmyndigheten skall få tillfälle att ompröva sitt beslut, så att besvärsmyndighetens prövning eventuellt blir överflödig. Enligt förvaltningslagen föreligger således inget hinder för den myndighet som fattat det överklagade beslutet att ändra beslutet även om felet inte är uppenbart. I det fall felet är uppenbart skall det korrigeras med stöd av 26 och 27 förvaltningslagen. I dessa fall behövs inte något överklagande utan korrigeringen får/skall göras antingen

8 Sid 8 ex officio eller efter påpekande från den enskilde. Högskoleverket förutsätter att högskolans redogörelse för regler om överklagande och högskolans egna riktlinjer ändras och får en lydelse som överensstämmer med gällande regler. Anstånd med studier samt studieuppehåll Enligt 7 kap. 20 högskoleförordningen får en högskola, om det finns särskilda skäl, medge att den som är antagen till grundläggande högskoleutbildning vid högskolan får anstånd med att påbörja studierna eller får fortsätta sina studier efter studieuppehåll. Högskoleverket har meddelat närmare föreskrifter om anstånd och om studieuppehåll (HSVFS 1999:1). I dessa anges bl.a. vad som kan vara särskilda skäl, att anståndstiden får uppgå till högst 18 månader om det inte finns synnerliga skäl för en längre tid samt att högskolans medgivande om att en student får fortsätta sina studier efter studieuppehåll skall lämnas för en bestämd tid. Högskolans riktlinjer om anstånd och studieuppehåll genomgås. Riktlinjerna finns i högskolans antagningsordning. Högskolan har därvid hänvisat till högskoleförordningens regler och Högskoleverkets föreskrifter samt redogjort för några av dem. I högskolans redogörelse sägs inget om anståndstiden. Britt Marie Lennersand uppger att anstånd inte beviljas för längre tid än 18 månader. Högskoleverket konstaterar att denna rutin stämmer överens med 2 i verkets föreskrifter. Man borde dock informera studenterna om att ett sådant anstånd är möjligt om det finns synnerliga skäl. Vidare anges att anstånd inte beviljas den som erbjudits plats vid reservantagning. Som förklaring till denna praxis uppger Britt Marie Lennersand praktiska skäl. Högskoleverket noterar att det kan ifrågasättas om det finns stöd för högskolans riktlinjer/praxis att anstånd inte beviljas den som erbjuds reservantagning vad avser antagna studenter. Denna fråga kommer därför att följas upp av Högskoleverket i ett annat sammanhang. Beträffande studieuppehåll anges att det skall avse minst en termin och normalt högst två terminer. På frågan angående högskolans bestämmelse om minst en termin förklarar Britt Marie Lennersand att uppehåll under en termin inte kallas för studieuppehåll. Av verkets föreskrifter, 4, framgår att studieuppehåll skall lämnas för en bestämd tid. Högskoleverket anser att högskolans generella bestämmelse att inte bevilja studieuppehåll under en termin inte har stöd i de föreskrifter som gäller för studieuppehåll. Högskolan bör därför se över bestämmelsen. Högskoleverket har

9 Sid 9 däremot inget att erinra mot högskolans bestämmelse om normalt högst två terminer eftersom denna inte utesluter en annan bestämd tid och förutsätter högskolans prövning i varje enskilt fall. Britt Marie Lennersand uppger vidare följande. Den normala handläggningstiden är oftast en månad. Studieuppehåll lämnas för bestämd tid, för längre uppehåll än ett år krävs särskilda skäl. Det kan förekomma problem med studenter som inte kommer tillbaka förrän efter många år och kräver att få fortsätta sin utbildning. Högskolan försöker att hjälpa sådana studenter att avsluta sina studier genom att t.ex. låta dem läsa något annat för deras studier nyttigt ämne tills de kan få plats vid den tidigare avbrutna utbildningen. Information till studenterna Av 6 kap. 3 högskoleförordningen följer att studenter skall ges tillgång till studievägledning och yrkesorientering. Högskolan skall också sörja för att erforderlig information om högskolan finns tillgänglig för den som avser att börja grundläggande högskoleutbildning. Enligt 3 kap. 3 skadeståndslagen (1972:207) skall staten ersätta ren förmögenhetsskada som vållas av att en myndighet genom fel eller försummelse lämnar felaktiga upplysningar eller råd, om det med hänsyn till omständigheterna finns särskilda skäl. Därvid skall särskilt beaktas upplysningarnas eller rådens art, deras samband med myndighetens verksamhetsområde och omständigheterna när de lämnades. Kurskatalog Högskolans kurskatalog för hösten 2000 och våren 2001 granskas och därvid uppmärksammas bl.a. följande. Det saknas information om tillgodoräknande av tidigare lästa kurser. Vidare saknas information om vilka av högskolans beslut som kan överklagas. Britt Marie Lennersand uppger att information om tillgodoräknande och överklagande skall införas i katalogen så snart som möjligt. Högskoleverket delar högskolans bedömning att information om tillgodoräknande av tidigare utbildning och om överklagandemöjligheter bör finnas i högskolans katalog. Högskoleverket ser därför positivt på att högskolan avser att införa en sådan information i nästa katalog.

10 Sid 10 I kurskatalogen anges vidare följande under avsnittet om behörighet, rubriken dispens. Om du inte uppfyller behörighetskraven för en viss kurs, kan du i vissa fall beviljas dispens från det krav du inte uppfyller, om särskilda skäl föreligger. I förekommande fall skall skälen styrkas med intyg. Dispens ansökan lämnar du i samband med anmälan. Om inte behörighetskraven är uppfyllda eller dispens medges stryks ditt sökalternativ. Av 7 kap. 3 högskoleförordningen framgår att en högskola, om det finns skäl, får besluta om undantag från något eller några behörighetsvillkor. Undantag från behörighetsvillkoren skall göras för sökande som genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig den sökta utbildningen utan att uppfylla behörighetsvillkoren. Högskoleverket anser att denna prövning skall göras ex officio av högskolan dvs även om någon begäran om undantag från behörighetsvillkor inte har framställts. Högskolans upplysning att det krävs en dispensansökan är därför inte korrekt. Även högskolans upplysning att det krävs särskilda skäl för dispens inte är helt korrekt eftersom en sådan kvalificering inte krävs i förordningstexten. Under avsnittet Urval med underrubriken Vid lika poäng anges att om två eller flera sökande har samma poäng, avgör sökandes rangordning av sökalternativet vem som antas. Högskoleverket har redan tidigare, i kommentaren till antagningsordningen, konstaterat att högskoleförordningen inte ger stöd för urvalsgrund den sökandens rangordning. Under rubriken Inställande av kurs förbehåller sig högskolan rätten att ställa in kurser om särskild anledning föreligger. Britt Marie Lennersand förklarar att särskild anledning kan vara för få sökande, lärarbortfall osv. När det gäller antagna studenter som söker kurs som ställts in erbjuds en annan kurs. Högskoleverket anser att det är riktigt av högskolan att i kurskatalogen upplysa studenterna om att en kurs kan ställas in om särskild anledning föreligger. Det påminner studenterna om behov av att ha en eventuell alternativplanering och stärker högskolans position vid eventuella skadeståndskrav på grund av fel information. I katalogen finns information om högskolans kurser och program samt till vilken examen dessa leder. Beträffande vissa program som leder till examen där högskolan inte har examensrätt anges att utbildningen ges i samarbete med ett universitet eller en annan högskola. Sådan information ges inte beträffande samtliga utbildningar som

11 Sid 11 leder till examen där högskolan saknar examensrätt. Beträffande t.ex. Europaprogrammet eller Humanistprogrammet anges bara att programmet kan leda fram till en magisterexamen med historia som huvudämne respektive avslutas med en tillämpad magisteruppsats utan att nämna att högskolan saknar sådan examensrätt och utan att nämna något om samarbete eller examinationen vid en annan högskola. Det finns dock en allmän information om examen av vilken framgår högskolans examensrättigheter och hur man organiserat utbildningarna och examinationerna där högskolan saknar examensrätt. Britt Marie Lennersand förklarar att det inte står något om samarbete med en annan högskola när det rör sig om högskolans egna kurser där endast examineringen sker vid en annan högskola. Högskoleverket anser att beträffande högskolans egna program där högskolan inte har den examensrätt som utlovas bör information om detta och information om vilken högskola som skall examinera finnas redan i information om programmet. Britt Marie Lennersand uppger att högskolans ambition är att kurskatalogen skall fungera självständigt och att högskolan redan tidigare har uppmärksammat vissa brister och planerar att införa en del av de vid besöket diskuterade kompletteringarna och rättelserna. Verket anser att informationen i katalogen bör justeras i överensstämmelse med högskolans planer och verkets påpekanden. Annan information Britt Marie Lennersand uppger att högskolan inbjuder alla nyantagna studenter till ett välkomstprogram som högskolan anordnar i början på varje läsår. Programmet innehåller bl.a. information från studerandeavdelningen, internationella sekreteriatet, studenthälsan, Gotlandshem etc. Hon uppger vidare att inför varje kursstart får studenterna allmän skriftlig information om kursen, kursplanen och schema. Högskoleverket ställer sig positivt till det välkomstprogram som högskolan anordnar i början på varje läsår och till den skriftliga information högskolan lämnar inför varje kurstart. Examensärenden Ett dokument kallat Lokala föreskrifter till examensordningen för grundläggande högskoleutbildning granskas. I dokumentet anges vissa förklaringar om vad menas med ett ämne, huvud- respektive breddningsämne, en kurs, vad skall examens- och kursbevis innehålla etc. Vidare anges vissa regler om generella examina som t.ex. att förutom ett huvudämne skall varje kandidatexamen innehålla minst ett bredningsämne på lägst 20-poängsnivå. Det finns ingen information om möjlighet att överklaga beslut om examensbevis. Högskolan har inte utarbetat någon överklagandehänvisning.

12 Sid 12 Britt Mari Lennersand uppger följande. Högskolan har ännu inte avslagit någon begäran om examensbevis. Handläggning av examensärenden tar normalt 2-4 veckor. Utfärdande av den första magisterexamen tog dock ett halvt år. I högskoleförordningens examensordning finns bemyndiganden för högskolorna att bestämma mål för olika yrkesexamen utöver de mål som anges i examensordningen. Det som högskolan kallar för föreskrifter utfärdade med stöd av bemyndigandet i examensordningen utgör i själva verket högskolans allmänna råd till föreskrifter om generella examina i examensordningen. Innehållet i dessa allmänna råd ryms i och för sig inom de ramar som anges i examensordningen varför Högskoleverket inte har något att erinra mot innehållet i dessa råd. Benämningen av dessa regler bör dock ses över. Vidare bör högskolan i någon form informera om möjligheten att överklaga beslut om examensbevis och utarbeta överklagandehänvisning. Verket har inget att erinra mot handläggningstiderna. Tillgodoräknande Under punkten 2.5 i det ovan nämnda dokumentet anges att beslut om tillgodoräknande av en tidigare utbildning eller verksamhet som del av kurs fattas av examinator. Vidare anges att tillgodoräknande kan också göras av en tidigare utbildning eller verksamhet som del av examen. Det finns ingen information om överklagande. Britt Marie Lennersand uppger följande. Bestämmelserna om tillgodoräknande gäller kurser som ges vid högskolan. Högskolan har ännu inte haft ärenden om tillgodoräknande. Högskolan har inte bestämt ännu vem som skulle fatta beslut om tillgodoräknande avseende kurser som inte ges vid högskolan. Det finns ännu inte överklagandehänvisningar för ärenden om tillgodoräknande. Högskolan ser problemet och funderar vidare på saken. Högskoleverket kommer att följa upp högskolans arbete med lokala regler om tillgodoräknande. Högskoleverket vill dock påpeka att frågor om tillgodoräknande är centralt reglerade och att högskolans beslut i dessa frågor kan överklagas. Högskolorna har inget bemyndigande att utfärda föreskrifter om tillgodoräknande. Högskolan kan däremot utfärda allmänna råd inom ramen för gällande regler. Högskoleverket anser att av högskolans lokala regler (allmänna råd), givna delegationer och beslutsordning bör framgå vem som fattar beslut i de olika typer av ärenden om tillgodoräknande. Det är vidare viktigt att högskolan informerar om möjligheten att överklaga sådana beslut och har lämpliga handläggningsrutiner för ärenden om tillgodoräknande samt utarbetar överklagandehänvisningar.

13 Sid 13 Särskilt om redovisning av studier Enligt 1 kap. 4 förordning (1993:1153) om redovisning av studier m.m. vid universitet och högskolor skall högskolan vid antagning till utbildning informera den sökande om att lämnade uppgifter liksom uppgifter om studier kommer att registreras. Informationen skall innehålla upplysning om att bestämmelser i registren finns i denna förordning samt om rätten att få registerutdrag. Enligt 2 kap. 1 samma förordning skall varje högskola föra ett studieregister och där ange uppgifterna individuellt för varje student. En god intern kontroll över registret skall upprätthållas. En beskrivning av hur registret förs skall finnas. Britt-Marie Lennersand svarar på vissa frågor om högskolans särskilda studieregister. Studenten informeras i kurskatalogen om att lämnade uppgifter kommer att registreras. Någon särskild beskrivning av hur registret förs finns inte. Högskoleverket konstaterar att sådan beskrivning som anges i 2 kap 1 förordningen om redovisning av studier inte finns. Högskolan bör åtgärda detta. Institutionen för utbildning och forskning Barbro Molander, Teresa Edelman och Pontus Kyrk besöker Institutionen för utbildning och forskning och samtalar med prefekten Inger Österholm. Utbildningsplaner och kursplaner gås igenom och även Grundutbildningsnämndens och Institutionsstyrelsens protokoll samt ett dokument om studenternas arbetsvillkor. Högskolans information om och dokumentation av bisysslor Se 4 kap högskoleförordningen (1993:100). Högskolorna skall på lämpligt sätt informera sina lärare om vilka bisysslor som inte är förenliga med 3 kap. 7 högskolelagen. En lärare är skyldig att hålla högskolan underrättad om de bisysslor han eller hon har och som har anknytning till anställningens ämnesområde. Högskolan skall dokumentera underrättelserna. Dokumentationen skall hållas så ordnad att det går att fortlöpande följa vilka bisysslor varje lärare har. Inger Österholm berättar att eftersom högskolan är så liten så kan informationen om förtroendeskadliga bisysslor ske kontinuerligt och utan någon särskild formalia. Någon särskild skriftlig information finns inte. Informationen sker i stället muntligt vid gemensamma möten. En del skriftlig information finns i en handling om prefektens roll och ansvar.

14 Sid 14 Inte heller finns det några skriftliga underrättelser från lärare om bisysslor och följaktligen inte heller någon särskild dokumentation av sådana underrättelser. Lärarna talar om för prefekten om de har en bisyssla. Såvitt prefekten kan bedöma är det just nu en lärare som har en bisyssla. Inger Österholm uppger att informationen om bisysslor på sikt måste förbättras. Högskoleverket anser att det är lämpligt att det finns en särskild skriftlig information till lärarna om vilka bisysslor som inte är förenliga med 3 kap. 7 högskolelagen. Vidare måste högskolan dokumentera de underrättelser om bisysslor som högskolan får av lärarna (4 kap. 32 högskoleförordningen). Utbildningsplaner och kursplaner I de genomgångna utbildnings- och kursplanerna finns den information som krävs enligt 6 kap. 7 och 9 högskoleförordningen. Beträffande kurslitteratur fattas det dock ett särskilt beslut som bifogas respektive kursplan. Inger Österholm förklarar att detta görs för att litteraturlistor ändras oftare än kursplaner. Högskoleverket anser att den kurslitteratur som skall användas skall - i enlighet med bestämmelsen i 6 kap. 7 punkt 5 högskoleförordningen - anges i kursplanen. Högskolan bör därför se över rutinen att informera om kurslitteratur i ett särskilt beslut. Dokument om studenternas arbetsvillkor I dokumentet kallat Lokala föreskrifter för studenternas arbetsvillkor slås fast bl.a. att studenter, lärare och övriga anställda har rätt till god arbetsmiljö och att studenterna skall vara representerade i beredande och beslutade organ som påverkar stunderna och deras studier. Vidare anges när omprov skall äga rum, hur många omprov som minst skall ges i kurser som har upphört eller genomgått större förändringar och när skriftliga prov senast skall vara rättade och betygsatta. Vidare regleras frågan om rätten för student att byta examinator, vad som en student måste bekosta själv mm. Högskoleverket ser positivt på att högskolan har riktlinjer i frågor som har en stor vikt för studenter och ser det som en åtgärd i arbetet med att stärka studenternas rättssäkerhet. Eftersom det inte finns klara bemyndiganden för högskolorna att utfärda föreskrifter i alla av de i dokumentet reglerade frågorna anser Högskoleverket att högskolan bör se över benämningen av dokumentet. En del av de av högskolan utfärdade riktlinjerna kan högskolan reglera i form av föreskrifter i respektive kurs- och utbildningsplan. Grundutbildningsnämnd och Instuitutionsstyrelse från Grundutbildningsnämnd och Institutionsstyrelse granskas. Högskoleverket har inga anmärkningar mot protokollens utformning.

15 Sid 15 Avslutande bedömning Högskoleverket konstaterar att det allmänna intrycket vid besöket är att Högskolan på Gotland fungerar väl från förvaltningsrättslig synpunkt och att servicen till studenterna och allmänheten är god. Det kan vidare konstateras att högskolan fortlöpande arbetar med sin förvaltningsrättsliga standard. Högskoleverket -som utgår från att högskolan i sitt fortsatta arbete beaktar de påpekanden som verket har gjort under sitt besök- kommer att följa upp högskolans åtgärder i de delar som behövs. et har satts upp av Barbro Molander, Teresa Edelman och Pontus Kyrk. Justeras den Folke K. Larsson

Tillsynsbesök hos Högskolan i Halmstad uppföljning

Tillsynsbesök hos Högskolan i Halmstad uppföljning Högskolan i Halmstad Rektor Box 823 301 18 Halmstad Juridiska avdelningen Teresa Edelman BESLUT Tillsynsbesök hos Högskolan i Halmstad uppföljning Bakgrund Under ett besök hos Högskolan i Halmstad den

Läs mer

Juridiska avdelningen Barbro Molander 2000-10-11 Reg.nr 31-1363-00

Juridiska avdelningen Barbro Molander 2000-10-11 Reg.nr 31-1363-00 Juridiska avdelningen Barbro Molander Protokoll fört vid tillsynsbesök hos Högskolan Dalarna i Falun den 11 oktober 2000 Närvarande från Högskoleverket: Överdirektören Folke K. Larsson (närvarande vid

Läs mer

Högskolans redovisning och Högskoleverkets bedömning Högskolan har i februari 2005 kommit in med en redovisning.

Högskolans redovisning och Högskoleverkets bedömning Högskolan har i februari 2005 kommit in med en redovisning. Södertörns högskola Rektor 141 89 Huddinge Juridiska avdelningen Teresa Edelman Tillsynsbesök hos Södertörns högskola uppföljning Bakgrund Under ett tillsynsbesök hos Södertörns högskola den 20 november

Läs mer

Antagning till senare del av program (byte av inriktning) vid Malmö högskola

Antagning till senare del av program (byte av inriktning) vid Malmö högskola Malmö högskola Rektor Juridiska avdelningen Marie Stern Wärn Antagning till senare del av program (byte av inriktning) vid Malmö högskola Anmälan N N har anmält Malmö högskola till Högskoleverket eftersom

Läs mer

Anmälan mot Uppsala universitet vad gäller antagningen till D- kursen i företagsekonomi inom ekonomprogrammet mm

Anmälan mot Uppsala universitet vad gäller antagningen till D- kursen i företagsekonomi inom ekonomprogrammet mm Rektor Uppsala universitet Box 256 751 05 Uppsala Juridiska avdelningen Pontus Kyrk Anmälan mot Uppsala universitet vad gäller antagningen till D- kursen i företagsekonomi inom ekonomprogrammet mm Anmälan

Läs mer

Tillsynsbesöket hos Blekinge tekniska högskola 2006 uppföljning

Tillsynsbesöket hos Blekinge tekniska högskola 2006 uppföljning Blekinge tekniska högskola Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Christian Sjöstrand 08-563 087 31 christian.sjostrand@hsv.se

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Sveriges lantbruksuniversitet

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Sveriges lantbruksuniversitet Dnr SLU ua.fe.2010.3.0-3888 Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Sveriges lantbruksuniversitet Antagningsordningen gäller från och med utbildningar som startar

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm 1 (10) Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 12/522) Fastställd av högskolestyrelsen den 6 november 2012 (7, protokoll

Läs mer

Mittuniversitetet Rektor 851 70 Sundsvall

Mittuniversitetet Rektor 851 70 Sundsvall Mittuniversitetet Rektor 851 70 Sundsvall Juridiska avdelningen Teresa Edelman Tillsynsbesök hos Mittuniversitetet uppföljning Bakgrund Under ett tillsynsbesök hos Mittuniversitetet (dåvarande Mitthögskolan)

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 18/770)

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 18/770) Antagningsordning för KMH - dnr 18/770 (2018-12-14) 1 (10) Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (dnr 18/770) Fastställd

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Med antagningsordning avses enligt 6 kap högskoleförordningen (SFS 1993:100), med senare ändringar,

Läs mer

Brister i hanteringen av ett ärende om tillgodoräknande av utbildning vid Göteborgs universitet

Brister i hanteringen av ett ärende om tillgodoräknande av utbildning vid Göteborgs universitet BESLUT 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Lina Smed 08-563 085 36 lina.smed@uka.se Göteborgs universitet Rektor Box 100 405 30 Göteborg Brister i hanteringen av ett ärende om tillgodoräknande

Läs mer

Tillsynsbesöket hos Stockholms dramatiska högskola (tidigare Dramatiska institutet och Teaterhögskolan i Stockholm) en uppföljning

Tillsynsbesöket hos Stockholms dramatiska högskola (tidigare Dramatiska institutet och Teaterhögskolan i Stockholm) en uppföljning Stockholms dramatiska högskola Rektor Box 270 95 Stockholm Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Juridiska avdelningen

Läs mer

Ersta Sköndal högskolas samarbete med HumaNova

Ersta Sköndal högskolas samarbete med HumaNova Ersta Sköndal högskola Rektor Barbro Molander Ersta Sköndal högskolas samarbete med HumaNova Bakgrund Huma Nova har marknadsfört universitetskurser i teoretisk psykosyntes på A-nivå (20 poäng) och B-nivå

Läs mer

INFORMATION OM REGLER FÖR TILLGODORÄKNANDEN INOM UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ

INFORMATION OM REGLER FÖR TILLGODORÄKNANDEN INOM UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ INFORMATION OM REGLER FÖR TILLGODORÄKNANDEN INOM UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ Upprättat 2013-06-11 Dnr ORU 1.2.1-2423/2013 Innehåll 1. Inledning... 1 2. Ansökan och handläggning... 1 3. Vad

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Antagningsordning för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Med antagningsordning avses enligt 6 kap högskoleförordningen (SFS 1993:100, med senare ändringar,

Läs mer

Tillsynsbesöket hos GIH 2006 en uppföljning

Tillsynsbesöket hos GIH 2006 en uppföljning GIH Rektorn Box 5626 114 86 STOCKHOLM Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Mikael Herjevik 08-563 087 27 mikael.herjevik@hsv.se

Läs mer

Angående överlämnande av ett överklagande av ett anställningsbeslut vid Kungl. Tekniska högskolan

Angående överlämnande av ett överklagande av ett anställningsbeslut vid Kungl. Tekniska högskolan Kungl. Tekniska högskolan Rektor Juridiska avdelningen Anna Sandström Angående överlämnande av ett överklagande av ett anställningsbeslut vid Kungl. Tekniska högskolan Fråga om ett lärosätes handläggningstid

Läs mer

Högskolan i Skövde Rektor Box Skövde Caroline Cruz BESLUT

Högskolan i Skövde Rektor Box Skövde Caroline Cruz BESLUT Högskolan i Skövde Rektor Box 408 541 28 Skövde Caroline Cruz BESLUT 2007-09-18 Reg.nr 31-582-07 Examination vid Högskolan i Skövde Studenter som har påbörjat en kurs sent och missat flera obligatoriska

Läs mer

Anmälan mot Umeå universitet om förutsättningarna för studier

Anmälan mot Umeå universitet om förutsättningarna för studier BESLUT 1(4) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Anna Sandström 08-563 085 32 Anna.Sandstrom@uka.se Umeå universitet Rektor Anmälan mot Umeå universitet om förutsättningarna för studier Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Information om hantering av allmänna handlingar och rekommendationer avseende hantering av post och e-post vid Högskolan i Borås

Information om hantering av allmänna handlingar och rekommendationer avseende hantering av post och e-post vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS Enheten Verksamhetsstöd, stab Åsa Dryselius, jurist 2014-07-01 Dnr 516-07-10 Information om hantering av allmänna handlingar och rekommendationer avseende hantering av post och e-post

Läs mer

Registrering till kurser vid Stockholms universitet Universitetets serviceskyldighet vid registrering och skyldighet att på begäran lämna ut scheman.

Registrering till kurser vid Stockholms universitet Universitetets serviceskyldighet vid registrering och skyldighet att på begäran lämna ut scheman. Stockholms universitet Rektor 106 91 Stockholm Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Caroline Cruz caroline.cruz@hsv.se

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2015/2016

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2015/2016 Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2015/2016 Dnr: 62/12 Reviderad 2015-03-24 och ersätter antagningsordning från 2014-03-26 Innehåll

Läs mer

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid KI Fastställd av Styrelsen för utbildning 2007-12-19, dnr 4816/07-300 Träder i kraft 2008-01-01 2 Innehåll Tillgodoräknande vid KI...

Läs mer

Ändring av Högskoleverkets beslut om en anmälan mot Högskolan Väst om felaktiga besked i en kursplan

Ändring av Högskoleverkets beslut om en anmälan mot Högskolan Väst om felaktiga besked i en kursplan Högskolan Väst Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Juridiska avdelningen Anna Sandström BESLUT 2011-11-29

Läs mer

Delegering av beslutanderätt i studieadministrativa ärenden

Delegering av beslutanderätt i studieadministrativa ärenden \ 2011-01-17 Dnr LiU-2010-01654 1(7) Delegering av beslutanderätt i studieadministrativa ärenden Ersätter beslut L1U22009-00503 från. Examina Universitetsstyrelsen fastställer lokala tilläggsbeslut efter

Läs mer

Blekinge tekniska högskolas rutiner med muntliga beslut

Blekinge tekniska högskolas rutiner med muntliga beslut Blekinge tekniska högskola Rektor 371 79 Karlskrona Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Sofia Almqvist 08-563

Läs mer

Antagningsordning. Föreskrifter för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Uppsala universitet

Antagningsordning. Föreskrifter för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Uppsala universitet Dnr UFV 2015/188 Antagningsordning Föreskrifter för tillträde till utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Uppsala universitet Fastställd av konsistoriet 2015-04-16 Innehållsförteckning 1. Inledning

Läs mer

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA.

ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA. ANTAGNINGSORDNING 2013-09-23 Högskolestyrelsen Dnr 748/2.1.1/2013 ANTAGNINGSORDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ FÖR SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA. Med stöd av 2 kap 2 och 6 kap 3 högskoleförordningen

Läs mer

Delegationsordning fakultetsstyrelsen vid Medicinska fakulteten (FSM) delegationer för utbildning på grund och avancerad nivå

Delegationsordning fakultetsstyrelsen vid Medicinska fakulteten (FSM) delegationer för utbildning på grund och avancerad nivå 1(7) Delegationsordning fakultetsstyrelsen vid Medicinska fakulteten () delegationer för utbildning på grund och avancerad nivå Rektor har fastställt delegationsordning av beslutanderätten i ärenden om

Läs mer

Mittuniversitetets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden för högskolan

Mittuniversitetets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden för högskolan BESLUT 1(5) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Lina Smed 08-563 085 36 lina.smed@uka.se Mittuniversitetet Rektor 851 70 Sundsvall Mittuniversitetets åtgärder efter ett beslut av Överklagandenämnden

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret

Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret Antagningsordning för utbildning på grund och avancerad nivå Röda Korsets Högskola Studiestart läsåret 2017-2018 Dnr:: 62/2012 Antagningsordningen fastställd av Högskolenämnden 2012-09-12 och reviderad

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Dnr CF /2005

UTBILDNINGSPLAN Dnr CF /2005 UTBILDNINGSPLAN Dnr CF 52-477/2005 PROGRAMMET FÖR KULTUR OCH SPRÅK, 120/160 POÄNG Culture and Languages Programme, 120/160 points Utbildningsprogrammet inrättades av Forskningsnämnden den 14 december 1993.

Läs mer

Anmälan mot Växjö universitet angående verksamhetsförlagd utbildning

Anmälan mot Växjö universitet angående verksamhetsförlagd utbildning Växjö universitet Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Anmälan mot Växjö universitet angående verksamhetsförlagd

Läs mer

Riktlinjer för överklagande vid Lunds universitet

Riktlinjer för överklagande vid Lunds universitet BESLUT 1 2019-08-15 Dnr STYR 2019/1260 Rektor Riktlinjer för överklagande vid Lunds universitet Överklagbara beslut Vissa av de beslut som universitetet fattar kan överklagas. I de flesta fall sker överklaganden

Läs mer

Lokala riktlinjer om uppdragsutbildning

Lokala riktlinjer om uppdragsutbildning Lokala riktlinjer om uppdragsutbildning vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Fastställda av rektor 2012-11-01. Träder i kraft 2012-11-01. Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Royal College of Music Valhallavägen

Läs mer

Högskolan i Borås Rektor

Högskolan i Borås Rektor Högskolan i Borås Rektor Juridiska avdelningen Åsa Kullgren Omtentamen i kognitionspsykologi Anmälan N N har anmält Högskolan i Borås och haft synpunkter på att en omtentamen flyttats till ett nytt datum

Läs mer

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Försvarshögskolan 1 (9) Tillgodoräknandeordning för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Gäller fr.o.m. 2012-12-01 Fastställd av rektor 2012-11-23 Box 27805, 115 93 Stockholm 651 80 Karlstad Besöksadress:

Läs mer

Delegationsordning utbildningsnämnden för grund- och avancerad nivå delegationer för utbildning på grund- och avancerad nivå

Delegationsordning utbildningsnämnden för grund- och avancerad nivå delegationer för utbildning på grund- och avancerad nivå 1(9) Delegationsordning utbildningsnämnden för grund- och avancerad nivå delegationer för utbildning på grund- och avancerad nivå Rektor har fastställt delegationsordning av beslutanderätten i ärenden

Läs mer

Uppsala universitets samarbete med Svenska Institutet för Personalutveckling (SIPU)

Uppsala universitets samarbete med Svenska Institutet för Personalutveckling (SIPU) Uppsala universitet Rektor Juridiska avdelningen Verksjurist Pontus Kyrk Reg.nr 31-2302-05 Uppsala universitets samarbete med Svenska Institutet för Personalutveckling (SIPU) Bakgrund Högskoleverket har

Läs mer

Beslut av GruF Text om dubblett utgår Ändrad förordningstext i HF 6 och 12 kap.

Beslut av GruF Text om dubblett utgår Ändrad förordningstext i HF 6 och 12 kap. 1(5) Lokal examensordning vid Högskolan Väst Versioner av lokal examensordning, del A Fastställd av UN 2011-05-20, reviderad senast 2016-12-15 Dnr 2016/429 A 21 Datum Version Beskrivning Status 2007-06-29

Läs mer

RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST

RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST RIKTLINJER FÖR TILLGODORÄKNANDE VID HÖGSKOLAN VÄST Detta dokument innehåller dels förordningstext, dels lokala riktlinjer och allmänna råd. All text som är av karaktären nationell föreskrift eller förordning

Läs mer

Lokal examensordning

Lokal examensordning Sidan 1 av 10 Dnr 2016-114-579 (Ersätter dnr 2015-114-449) Fastställd av högskolestyrelsen 2016-12-12 Lokal examensordning Högskolan Kristianstad Gäller from 1 jan 2017 och tillsvidare Sidan 2 av 10 Dnr

Läs mer

Högskolan Dalarnas samarbete med Folkuniversitetet

Högskolan Dalarnas samarbete med Folkuniversitetet Högskolan Dalarna Rektor Juridiska avdelningen Verksjurist Pontus Kyrk Högskolan Dalarnas samarbete med Folkuniversitetet Bakgrund Högskoleverket har uppmärksammats på att Högskolan Dalarna skulle ha ett

Läs mer

Anvisning för handläggning av ärenden om studieuppehåll på grundnivå och avancerad nivå

Anvisning för handläggning av ärenden om studieuppehåll på grundnivå och avancerad nivå Anvisning för handläggning av ärenden om studieuppehåll på grundnivå och avancerad nivå Denna anvisning ska tillämpas som stöd vid handläggningen av ärenden om studieuppehåll på grundnivå och avancerad

Läs mer

Delegationsordning för antagningsnämnden

Delegationsordning för antagningsnämnden BESLUT Sid 1(4) 2018-03-14 Dnr STYR 2018/665 LUNDS UNIVERSITET Antagningsnämnden Delegationsordning för antagningsnämnden Med antagningsavdelningen omfattas i detta dokument antagningshandläggare inom

Läs mer

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grund- och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet

Antagningsordning för tillträde till utbildning på grund- och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Styrande dokument 1(11) Beslutsfattare: Universitetsstyrelsen Beslutsdatum: 2019-02-19 Dokumenttyp: Regel Träder i kraft: 2019-02-19 Giltighetstid: tillsvidare Bör uppdateras före: 2020-02-31 Ev. dokument

Läs mer

Rektors delegationsordning

Rektors delegationsordning Rektorsbeslut Datum: 2010-10-04 Dnr: 2010/1 Rektors delegationsordning Allmänna regler för delegation vid Linnéuniversitetet Delegation kan avse en grupp av ärenden eller ett enskilt ärende. Delegation

Läs mer

Anmälningar mot Stockholms universitet angående antagning till kompletteringsutbildningen för utländska jurister

Anmälningar mot Stockholms universitet angående antagning till kompletteringsutbildningen för utländska jurister Stockholms universitet Rektor 106 91 Stockholm Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Ann-Kristin Vesterlund 08-563

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr LiU 282/02-10 Filosofiska fakultetsnämnden

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr LiU 282/02-10 Filosofiska fakultetsnämnden Delegering av beslutanderätt i studieadministrativa ärenden (FFN) Filosofiska fakultetsnämnden beslutar att komplettera nämndens tidigare beslut, 2002-10-17, med "bedömning och beslut av reell kompetens

Läs mer

HÖGSKOLAN I JÖNKÖPING Bilaga till rektorsbeslut

HÖGSKOLAN I JÖNKÖPING Bilaga till rektorsbeslut HÖGSKOLAN I JÖNKÖPING Bilaga till rektorsbeslut 447 2009-03-25 Överklaganden Instruktion för Överklagandenämnden Uppgifter 1 Överklagandenämnden ( nämnden ) för Stiftelsen Högskolan i Jönköping ( högskolan

Läs mer

Anvisning om uppdragsutbildning vid KTH

Anvisning om uppdragsutbildning vid KTH ANVISNING Gäller från och med 2007-07-01 Anvisning om uppdragsutbildning vid KTH Gäller fr o m 2007-07-01 Fastställd av rektor 2004-09-29 och 2005-03-31 Denna anvisning grundar sig på: Förordning om uppdragsutbildning

Läs mer

LOKAL EXAMENSORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA

LOKAL EXAMENSORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA Beslutad 2006-10-30 Dnr CF10-506/06 Sektionen för antagning och examen Reviderad 2017-11-16 Dnr 2017/2511 LOKAL EXAMENSORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA för högskoleutbildning på grundnivå, avancerad nivå

Läs mer

Lokal examensordning

Lokal examensordning Sidan 1 av 11 Dnr 2016-114-579 (Ersätter dnr 2015-114-449) Fastställd av högskolestyrelsen 2016-12-12 Rev 2017-12-13 Rev 2018-12-11 Lokal examensordning Högskolan Kristianstad Gäller from 1 jan 2019 och

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor

Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor 2013 06 12 Vägledning för ansökan om tillstånd att använda andra behörighetsvillkor Bakgrund Regeringen bemyndigar i 7 kap 11 högskoleförordningen (1993:100) Universitets- och högskolerådet att, om det

Läs mer

Justitiekanslern. Barbro Molander YTTRANDE Reg.nr

Justitiekanslern. Barbro Molander YTTRANDE Reg.nr Justitiekanslern Barbro Molander YTTRANDE M./. staten genom Justitiekanslern ang. skadestånd på grund av otillåten diskriminering Justitiekanslern har hemställt att Högskoleverket yttrar sig i målet om

Läs mer

Riktlinjer för studier vid KMH

Riktlinjer för studier vid KMH Riktlinje 2019-03-20 Dnr 19/157 SAD Thomas Berggren Chef 1 (5) Riktlinjer för studier vid KMH Beslutad av rektor för Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) den 20 mars 2019. 1. Ansvarsfördelning inom

Läs mer

Rektor Stockholms universitet. Juridiska avdelningen Verksjurist Pontus Kyrk BESLUT Reg.nr

Rektor Stockholms universitet. Juridiska avdelningen Verksjurist Pontus Kyrk BESLUT Reg.nr Rektor Stockholms universitet Juridiska avdelningen Verksjurist Pontus Kyrk Anmälan mot Stockholms universitet vad gäller en förkommen tentamen i Nationalekonomi och en av universitetet utförd rättsutredning

Läs mer

Antagningsordning. Antagningsordning. Sidan 1 av 13. Dnr: 2015-114-23 (Ersätter Dnr 2014-114-70) Fastställd av högskolestyrelsen 2014-12-10

Antagningsordning. Antagningsordning. Sidan 1 av 13. Dnr: 2015-114-23 (Ersätter Dnr 2014-114-70) Fastställd av högskolestyrelsen 2014-12-10 Sidan 1 av 13 Dnr: 2015-114-23 (Ersätter Dnr 2014-114-70) Fastställd av högskolestyrelsen 2014-12-10 Högskolan Kristianstad 2015 Sidan 2 av 13 Innehåll 1 Övergripande regelverk... 3 2 Anmälan... 3 2.1

Läs mer

SVERIGES UNIVERSITETS Dnr 27/99 & HÖGSKOLEFÖRBUND

SVERIGES UNIVERSITETS Dnr 27/99 & HÖGSKOLEFÖRBUND SVERIGES UNIVERSITETS 2000-03-24 Dnr 27/99 & HÖGSKOLEFÖRBUND REKOMMENDATIONER OM TILLGODORÄKNANDE AV UTLÄNDSK HÖGSKOLEUTBILDNING I GRUND- UTBILDNINGEN Beslutat av förbundsförsamlingen 2000-03-24 Tillgodoräknanderätten

Läs mer

Högskolan i Gävle Rektor. Juridiska avdelningen Barbro Molander Reg.nr

Högskolan i Gävle Rektor. Juridiska avdelningen Barbro Molander Reg.nr Högskolan i Gävle Rektor Juridiska avdelningen Barbro Molander Sociala omsorgsprogrammet/socionomprogrammet vid Högskolan i Gävle Anmälan Gefle Studentkår har i en anmälan till Högskoleverket uppgett bl.a.

Läs mer

Anmälan mot Uppsala universitet om urval till ett masterprogram

Anmälan mot Uppsala universitet om urval till ett masterprogram BESLUT 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Anna Sandström 08-563 085 32 anna.sandstrom@uka.se 2016-11-15 31-188-16 Uppsala universitet Rektor Anmälan mot Uppsala universitet om urval till

Läs mer

Anmälan mot Lärarhögskolan i Stockholm angående s.k. behovsantagning till specialpedagogiskt program

Anmälan mot Lärarhögskolan i Stockholm angående s.k. behovsantagning till specialpedagogiskt program Rektor Lärarhögskolan i Stockholm Juridiska avdelningen Marie Stern Wärn Anmälan mot Lärarhögskolan i Stockholm angående s.k. behovsantagning till specialpedagogiskt program Anmälan Lärarhögskolans studentkår

Läs mer

Regler för tillgodoräknande för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Regler för tillgodoräknande för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Sida 1(9) för tillgodoräknande för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan Styrdokument Rubrik för tillgodoräknande för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Försvarshögskolan

Läs mer

Studieadministrativa bestämmelser för studenter vid Högskolan Dalarna

Studieadministrativa bestämmelser för studenter vid Högskolan Dalarna Studieadministrativa bestämmelser för studenter vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2012-08-01 Revidering: 2012-10-22, 2013-11-06 Dnr: DUC 2012/1169/10 Gäller fr.o.m. 2013-11-06 Ersätter: Studieadministrativa

Läs mer

HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Sid 1 Avd. för utbildningsstöd. Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås

HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Sid 1 Avd. för utbildningsstöd. Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Sid 1 2014-04-10 Dnr 866-13 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Borås Denna Antagningsordning har genom beslut den 25 april 2014 fastställts av

Läs mer

LOKAL TILLGODORÄKNANDEORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA

LOKAL TILLGODORÄKNANDEORDNING VID MÄLARDALENS HÖGSKOLA Sektionen för antagning och examen Beslut: 2018-10-02 Beslutande: Rektor Ansvarig för tillämpning: Sektionen för antagning och examen Dokumentansvarig: Sektionen för antagning och examen Dokumenttyp: Regler

Läs mer

Kurserna Bättre produktveckling, 5 poäng, och bättre produktkoncept, 5 poäng, med flera

Kurserna Bättre produktveckling, 5 poäng, och bättre produktkoncept, 5 poäng, med flera Högskolan i Skövde Rektor Juridiska avdelningen Verksjurist Pontus Kyrk Kurserna Bättre produktveckling, 5 poäng, och bättre produktkoncept, 5 poäng, med flera Bakgrund Högskoleverket har uppmärksammats

Läs mer

Gemensamma riktlinjer för examination vid Högskolan i Gävle

Gemensamma riktlinjer för examination vid Högskolan i Gävle Gemensamma riktlinjer för examination vid Högskolan i Gävle Fastställd av Grundutbildningsnämnden 2001-01-30 Revidering fastställd av rektor 2008-11-03 Revidering fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden

Läs mer

Rektors delegationsordning

Rektors delegationsordning Rektors delegationsordning Rektors delegationsordning är fastställd 2017-06-13 och träder i kraft samma datum. Dnr HS 2017/474 1 Inledning Beslut i alla frågor som ankommer på Högskolan förutom de frågor

Läs mer

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå

Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Antagningsordning för Högskolan Dalarna utbildning på forskarnivå Beslut: Högskolestyrelsen 2013-04-22 Revidering: 2015-04-16 Dnr: DUC 2013/639/10 Gäller fr.o.m.: 2013-04-22 Ansvarig för uppdatering: Ordförande

Läs mer

Mittuniversitetet Rektor. Juridiska avdelningen Karin Lindforss BESLUT Reg.nr

Mittuniversitetet Rektor. Juridiska avdelningen Karin Lindforss BESLUT Reg.nr Mittuniversitetet Rektor Juridiska avdelningen Karin Lindforss Tentamensgenomgång vid distansutbildning Anmälan N N har i en anmälan till Högskoleverket framfört klagomål mot handläggningen av ett tentamensärende

Läs mer

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum:

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Dnr. LED 1.3-2017/574 1 (av 6) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Strategidokument

Läs mer

Anvisning för överklaganden av beslut om anstånd med att påbörja studierna

Anvisning för överklaganden av beslut om anstånd med att påbörja studierna ANVISNING Anvisning för överklaganden av beslut om anstånd med att påbörja studierna Denna anvisning ska tillämpas som stöd vid handläggningen av överklaganden i ärenden om anstånd med att påbörja studierna.

Läs mer

Sammanställning av beslut och ställningstaganden i Naturvetenskapliga fakultetsnämnden med relevans för utbildning på grund- och avancerad nivå

Sammanställning av beslut och ställningstaganden i Naturvetenskapliga fakultetsnämnden med relevans för utbildning på grund- och avancerad nivå Sammanställning av beslut och ställningstaganden i Naturvetenskapliga fakultetsnämnden med relevans för utbildning på grund- och avancerad nivå Beslut fattade i samband med Bolognaprocessen. (Beslut före

Läs mer

SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 120 POÄNG

SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 120 POÄNG INSTITUTIONEN FÖR EKONOMI, STATISTIK OCH INFORMATIK Utbildningsplan Dnr CF 52-535/2005 Sida 1 (5) SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 120 POÄNG Programme of Systems Analysis, 120 points Utbildningsprogrammet

Läs mer

Tillgodoräknandeordning för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet

Tillgodoräknandeordning för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Tillgodoräknandeordning för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Innehållsförteckning 1. BESTÄMMELSER 2 1.1 Nationella bestämmelser 2 1.1.1 Tillgodoräknande av utbildning

Läs mer

Växjö universitet Rektor Högskolan i Kalmar Rektor

Växjö universitet Rektor Högskolan i Kalmar Rektor Växjö universitet Rektor Högskolan i Kalmar Rektor Juridiska avdelningen Pontus Kyrk Reg.nr 31-5425-07 Anmälan mot Växjö universitet och Högskolan i Kalmar angående överföring av verksamhetsområdet maskinteknik

Läs mer

Riksarkivets författningssamling

Riksarkivets författningssamling Riksarkivets författningssamling ISSN 0283-2941 Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om gallring och återlämnande av handlingar vid universitet och högskolor; RA-FS 2007:1 Utkom från trycket den

Läs mer

Lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet. Senast fastställd av utbildningsnämnden

Lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet. Senast fastställd av utbildningsnämnden LOKAL ORDNING FÖR EXAMINA OCH UTBILDNINGAR 1(8) BESLUT Dnr STYR 2017/599 2006-12-18 (Reviderad 2012-06-14) Lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet

Läs mer

Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2013/2014

Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2013/2014 Fastställd av högskolestyrelsen 2012-12-03 Dnr: MDH 2.1-561/12 1 (14) Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2013/2014 2 (14) Innehåll Antagningsordning för Mälardalens högskola läsåret 2013/2014...

Läs mer

Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet

Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet BESLUT 2010-06-08 Dnr LiU-2009-00464 Senast reviderad 2014-06-05 Utbildningsplan för Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet Professional Qualification Course for Teachers

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1993:1153) om redovisning av studier m.m. vid universitet och högskolor; SFS 2001:1133 Utkom från trycket den 14 december 2001 Omtryck utfärdad

Läs mer

Yttrande över Å:s anmälan till JO

Yttrande över Å:s anmälan till JO Justitieombudsmannen Barbro Molander Juridiska avdelningen Yttrande över Å:s anmälan till JO Å:s anmälan Å har hos JO under sex punkter ifrågasatt att Rådet som krav har ställt att en ansökan om projektmedel

Läs mer

Vägledning för ansökan om tillstånd till annan platsfördelning och alternativt urval

Vägledning för ansökan om tillstånd till annan platsfördelning och alternativt urval 2013 06 12 Vägledning för ansökan om tillstånd till annan platsfördelning och alternativt urval Bakgrund Regeringen bemyndigar i 7 kap. 15 högskoleförordningen (1993:100) Universitets och högskolerådet

Läs mer

Lokal examensordning vid Umeå universitet

Lokal examensordning vid Umeå universitet Umeå universitet, 901 87 Umeå Rektor Dokumenttyp: Regler Dnr: 540-3839-06 Datum: 2011-01-18 Ansvarig enhet: Studentcentrum Giltighetstid: Tillsvidare Sid 1 (20) Lokal examensordning vid Umeå universitet

Läs mer

Förvaltningslagen. Ny från 1 juli 2018

Förvaltningslagen. Ny från 1 juli 2018 Förvaltningslagen Ny från 1 juli 2018 Förvaltningslagen Viktig för att allmänheten ska ha ett stort förtroende för att uppgifterna sköts på ett ansvarsfullt och korrekt sätt Ger en struktur för kontakterna

Läs mer

LOKAL EXAMENSORDNING vid Mälardalens högskola

LOKAL EXAMENSORDNING vid Mälardalens högskola Studentcentrum Dnr CF10-506/06 Beslutad 2006-10-30 Reviderad 2011--11-08 Dnr MDH 2.1-262/10 LOKAL EXAMENSORDNING vid Mälardalens högskola för högskoleutbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå

Läs mer

Bilaga re-beslut nr 9-15. Tillgodoräknandeordning för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet

Bilaga re-beslut nr 9-15. Tillgodoräknandeordning för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Bilaga re-beslut nr 9-15 Tillgodoräknandeordning för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Luleå tekniska universitet Innehållsförteckning Inledning... 3 Ansökan och beslut om tillgodoräknande...

Läs mer

Anmälan mot Lunds universitet angående ett examensarbete på en civilingenjörsutbildning

Anmälan mot Lunds universitet angående ett examensarbete på en civilingenjörsutbildning Lunds universitet Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Juridiska avdelningen Anna Sandström BESLUT 2010-11-29

Läs mer

Remiss av Högskolestiftelser en ny verksamhet för ökad handlingsfrihet (Ds 2013:49)

Remiss av Högskolestiftelser en ny verksamhet för ökad handlingsfrihet (Ds 2013:49) YTTRANDE 1(6) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Teresa Edelman 08-5630 8534 teresa.edelman@uk-ambetet.se Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) 103 33 Stockholm Remiss av Högskolestiftelser

Läs mer

Rutiner för ansökan och handläggning av tillgodoräknande. Bilaga till regler för tillgodoräknande vid Södertörns högskola, dnr 1331/1.1.

Rutiner för ansökan och handläggning av tillgodoräknande. Bilaga till regler för tillgodoräknande vid Södertörns högskola, dnr 1331/1.1. Rutiner för ansökan och handläggning av tillgodoräknande Bilaga till regler för tillgodoräknande vid Södertörns högskola, dnr 1331/1.1.2/2014 Sida 2 av 7 Bilaga rutiner 1. Ansökningsrutiner 3 1.1 För student

Läs mer

Utebliven förnyelse av anställning som doktorand (KTH:s dnr , dossnr 413)

Utebliven förnyelse av anställning som doktorand (KTH:s dnr , dossnr 413) Kungl. Tekniska högskolan Rektor 100 44 Stockholm Juridiska avdelningen Teresa Edelman Utebliven förnyelse av anställning som doktorand (KTH:s dnr 930-2005-0118, dossnr 413) Anmälan N N har ifrågasatt

Läs mer

STUDIEADMINISTRATIVA REGLER FÖR HÄLSOUNIVERSITETETS UTBILDNINGAR HISTORISKT

STUDIEADMINISTRATIVA REGLER FÖR HÄLSOUNIVERSITETETS UTBILDNINGAR HISTORISKT STUDIEADMINISTRATIVA REGLER FÖR HÄLSOUNIVERSITETETS UTBILDNINGAR Fastställda av Hälsouniversitetets fakultetsnämnd 2000-11-08 med ändring 2003-11-26 HÄLSOTJNIVERSITETET Fakultetsnämnderi I högskoleförordningens

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå (Dnr SU

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå (Dnr SU Antagningsordning för utbildning på forskarnivå Typ av dokument Beslutad av Regler Universitetsstyrelsen Beslutsdatum 2018-02-16 Dnr Giltighetstid Ersätter dokument Ansvarig förvaltningsavdelning Ansvarig

Läs mer

TILLGODORÄKNANDEORDNING för Högskolan i Halmstad

TILLGODORÄKNANDEORDNING för Högskolan i Halmstad TILLGODORÄKNANDEORDNING för Högskolan i Halmstad Fastställd i utbildningsnämnden 2005-04-12 Gäller från 2005-05-01 Dnr 561-2003-58 1 Tillgodoräknandeordning för Högskolan i Halmstad Fastställd i utbildningsnämnden

Läs mer

Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen

Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen UFV 2011/1902 Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid Fastställd av universitetsdirektören 2012-01-12 Reviderad 2012-09-04 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Organisation och ansvarsfördelning

Läs mer

Stockholms universitets lokala riktlinjer för bedömning av reell kompetens

Stockholms universitets lokala riktlinjer för bedömning av reell kompetens 1 (5) BESLUT 2013-01-24 Dnr SU FV-1.1.2-0184-13 Peter Wretling Avdelningsdirektör Studentavdelningen Stockholms universitets lokala riktlinjer för bedömning av reell kompetens Dessa riktlinjer är beslutade

Läs mer

REGEL FÖR EXAMINATION

REGEL FÖR EXAMINATION DNR: REGEL FÖR EXAMINATION Publicerad: 2016-12-06 Beslutsfattare: Rektor Handläggare: Erika Tegström Beslutsdatum: 2016-12-06 Giltighetstid: Klicka här för att ange text. Sammanfattning: Regler för examination

Läs mer

Linköpings universitet Rektor. Juridiska avdelningen Pontus Kyrk BESLUT Reg.nr Inställd utbildning

Linköpings universitet Rektor. Juridiska avdelningen Pontus Kyrk BESLUT Reg.nr Inställd utbildning Linköpings universitet Rektor Juridiska avdelningen Pontus Kyrk Inställd utbildning Anmälan Ö har i en anmälan till Högskoleverket ifrågasatt Hälsouniversitetet vid Linköpings universitets beslut att ställa

Läs mer