Den viktiga skolmåltiden. Martin& Servera-rapporten 2013

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Den viktiga skolmåltiden. Martin& Servera-rapporten 2013"

Transkript

1 Den viktiga skolmåltiden Martin& Servera-rapporten 2013

2 Innehåll Vår skolmåltidsvision 3 Skolmåltiden en viktig politisk fråga 4 Skolmåltiden viktig enligt föräldrarna 5 Att lyssna på våra kunder och ha kunskap om deras vardag är viktigt för oss. Vi vill också gärna sprida kunskap och bidra till att utveckla den svenska skolmåltiden. Därför har vi gjort Martin & Servera-rapporten: Den viktiga skolmåltiden. Basen i rapporten är en marknadsundersökning om skolmat där föräldrar till barn i grundskolan svarade på våra frågor. Och undersökningen visar att Sveriges föräldrar tycker att skolmåltiden är riktigt viktig! Vi har förmånen att jobba med många engagerade människor inom skolköksvärlden och vi hoppas att undersökningens resultat känns upplyftande och stärkande! Sprid och citera gärna siffrorna från undersökningen i Martin & Serverarapporten: Den viktiga skolmåltiden. Vi är tacksamma om du också anger källan. Rapporten i sammandrag 6 Laga mat från grunden 8 Frivillig ursprungsmärkning 10 Svenskt och lokalproducerat 12 Ekologiskt och miljömärkt 14 Måltiden en del av undervisningen 16 Den strategiskt viktiga upphandlingen 18 Så mycket kostar skolmaten 20 Martin & Servera erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige. Vi är ett svenskt familjeägt företag, som ägs gemensamt av Axel Johnson AB och familjen Oldmark. Axel Johnson AB har arbetat med handel sedan 1873 och familjen Oldmark sedan Ansvarsfullt och långsiktigt företagande är en viktig del av vår verksamhet. Martin & Servera består av Martin & Servera Restaurangdistribution samt dotterbolagen Grönsakshallen Sorunda, RP Frukt, Fällmans Kött och Martin Olsson Cashar. Ledande leverantör till svenska skolor Martin & Servera är marknadsledande leverantör av livsmedel till restauranger och storkök och också den grossist som levererar mat, dryck och utrustning till flest skolor i Sverige. Vill du veta mer? Hör av dig till oss med dina synpunkter, tillsammans gör vi skillnad! L

3 Martin & Serveras skolmåltidsvision 3 Martin& Serveras skolmåltidsvision Martin & Servera tycker att skolmåltiden ska vara en del av undervisningen så att dagens barn blir morgondagens medvetna konsumenter. Martin & Servera är positiva till utvecklingen med mer tillagning från grunden. Vårt erbjudande omfattar alla typer av råvaror från frysta grönsaker till färsk fisk. Martin & Servera vill att kunder inom restauranger och storkök ska kunna ta informerade beslut när de köper livsmedel. Vi driver därför frågan om frivillig ursprungs märkning av samtliga livsmedel genom en branschgemensam produktdatabas. Martin & Servera har ambitionen att öka tillgängligheten av svenska produkter för restaurangoch storköksmarknaden. Redan idag finns ett stort antal lokala producenter i sortimentet. Martin & Servera satsar på att öka andelen ekologiskt. Det gör skillnad för miljön. Martin & Servera ser frågan om resurser för upphandling som en strategisk fråga för stat, kommun och landsting. Det behövs fler medarbetare, liksom resurser i form av tid och pengar för kompetensutveckling. Martin & Servera anser att kvalitet måste prioriteras i anbudsutvärderingen, att det är viktigt att anbudsgivare behandlas rättvist och att uppföljning är en viktig del av upphandlingen. Vi vill utveckla den offentliga upphandlingen i dialog med branschen. ÅT STÅ!

4 4 Martin & Serveras skolmåltidsvision Vi tycker att skolmåltiden är viktig som näring för att barnen ska orka lära och som pedagogik om mat och matens ursprung. Christina Gezelius, informationschef, Martin & Servera 79º/ º 49º/ º anser att skolmatsfrågan inte uppmärksammas tillräckligt av politiker kan tänka sig att byta politiskt parti för bättre skolmat vet ej ja vet ej ja, absolut nej ja, kanske nej Anser du att skolmatsfrågan är tillräckligt uppmärksammad av politiker? 79 procent av Sveriges föräldrar anser att skolmatsfrågan inte uppmärksammas tillräckligt av våra politiker. Skulle ett löfte om bättre kvalitet på skolmaten kunna få dig att byta parti i kommunalvalet? 41 procent av föräldrarna svarar ja kanske och 8 procent svarar ja, absolut. Hela 49 procent av Sveriges föräldrar kan med andra ord tänka sig att byta parti för att få bättre skolmat.

5 Vad tycker föräldrarna om skolmåltiden? 5 Vi ville ta reda på om Sveriges föräldrar anser att skolmåltiden är precis lika viktig som vi gör. Martin & Servera arbetar med kunder i skolköksvärlden varje dag. Vi ser ett stort engagemang för mat och råvaror. Vi ser frustration över stelbenta regelverk och bristande resurser. Och vi ser matglädje, långsiktigt hållbarhetstänk och engagerade människor. Vårt mål är att bidra till utvecklingen av skolmåltiden. Vi har glädjen att leverera mat, dryck och utrustning till många skolkök runtom i hela Sverige. Martin & Servera har lång erfarenhet och gedigen kunskap om produktkrav, prisnivåer, råvarutillgång, offentlig upphandling och matsäkerhet. Krav som är viktiga för våra kunder i skolköken. Vi kan via vår försäljningsstatistik se hur köpmönster utvecklas och förändras över tiden inom skolköken. Lagen om offentlig upphandling används ofta som ett redskap i den politiska debatten. Det används som ett verktyg som ska hjälpa till att rädda världen, oavsett om det handlar om miljö, om mänskliga rättigheter eller om djuromsorg. Men vi ser också att samma politiker kanske inte alltid erbjuder de resurser som krävs för att kunna leva upp till de krav som ställs. Vi ville ta reda på om Sveriges föräldrar anser att skolmåltiden är precis lika viktig som vi gör. Därför bad vi undersöknings- och analysföretaget United Minds ta reda på vad föräldrar till barn i grundskolan anser om skolmåltiden. Resultatet blev en bekräftelse på det vi hoppades: Föräldrarna tycker att skolmåltiden är mycket viktig! 95º/ º anser att skolmaten är viktig för att barn ska prestera väl i skolan hög kvalitet på skolmaten hög lärartäthet inte för stora klasser fysiska aktiviteter moderna läromedel nya hjälpmedel moderna lokaler 52% 67% Hur viktigt tycker du att följande är för att ditt barn ska prestera väl i skolan? 95% 93% 93% 90% 86% 95 procent av Sveriges föräldrar anser att skolmaten är viktig för att deras barn ska prestera väl i skolan.

6 6 Skolmatsrapporten 2013 i sammanfattning Skolmatsrapporten 2013 i sammanfattning Hög kvalitet på skolmaten är, enligt svenska föräldrar (95 %), den viktigaste 1. faktorn för att deras barn ska prestera väl i skolan. En majoritet av svenska föräldrar tror att skolmaten håller en hög kvalitet, 2. och att den inte blivit sämre sedan de själva gick i skolan (66 %). Skolmaten engagerar föräldrarna. En stor majoritet (82 %) frågar sina barn om vad de ätit i skolan flera gånger i veckan. Vad fick du till lunch idag? 3. kanske är den vanligaste fråga som föräldrar ställer till sina barn! En stor majoritet (79 %) tycker att skolmatsfrågan får för lite uppmärksamhet av 4. politiker. Nästan hälften av alla svenska föräldrar (49 %) kan tänka sig byta politiskt 5. parti vid ett löfte om bättre skolmat. Svenska föräldrar har bra koll. De tror att råvarorna till en skollunch i snitt 6. kostar 10 kronor (fakta: 9,80 kr 2012). Fakta om Martin & Servera-rapporten: Den viktiga skolmåltiden: United Minds genomförde på uppdrag av Martin & Servera en kvantitativ undersökning bland föräldrar i Sverige med barn i grundskolan intervjuer genomfördes under perioden 29 maj till 10 juni Datainsamlingen skedde via digitala enkäter och distribuerades via e-post. Fördelningen bland de svarande var 406 män och 640 kvinnor.

7 Skolmatsrapporten 2013 i sammanfattning 7 Sveriges vanligaste fråga Hur ofta frågar du ditt/dina barn om du vad de åt till lunch idag? En stor majoritet (82%) frågar flera gånger i veckan sina barn om vad de ätit i skolan. Vad fick du till lunch idag? kanske är den vanligaste fråga som svenska föräldrar ställer till sina barn! 47% VARJE DAG 35% NÅGRA GÅNGER I VECKAN 12% NÅGON GÅNG I VECKAN 4% NÅGON GÅNG I MÅNADEN 1% NÅGON GÅNG PER TERMIN 1% ALDRIG 82º/ º av föräldrarna frågar sina barn om vad de ätit i skolan flera gånger i veckan.

8 8 Laga mat från grunden Martin & Servera är positiva till utvecklingen med mer tillagning från grunden i alla skolkök. Vårt erbjudande omfattar alla typer av råvaror från frysta grönsaker till färsk fisk. 73º/ º av föräldrarna anser att det är viktigt att maten tillagas från grunden Vad tycker du är viktigast gällande skolmaten? En stor majoritet (73 %) av Sveriges föräldrar anser att det är viktigt att maten tillagas från grunden. 64 procent av föräldrarna anser att det är viktigt att maten är tillagad på den skola där barnen går. 73% att den tillagas från grunden 64% att den är tillagad i skolan där barnen går 36% att den är tilllagad på svenska råvaror 35% att det finns många alternativ att välja mellan 22% att den tillagas på lokalproducerade råvaror 13% att den är tillagad på ekologiska råvaror 6% att vissa dagar är köttfria 2% inget av ovanstående Vi gillar att prata råvaror med våra kunder. Åke Johansson, affärsområdeschef Färskvaror

9 Laga mat från grunden 9 36º/ º Annika Unt Widell, Skolmatens Vänner Laga mat från grunden mer än en trend. av kommunerna har en policy/uppsatta mål gällande mat lagad från grunden. Majoriteten (63 %) av kommunerna har dock ingen policy för detta ännu. (Källa: skolmatsverige.se) Annika Unt Widell arbetar på organisationen Skolmatens Vänner, en verksamhet som drivs av LRF. Skolmatens Vänner har sammanställt svaren på en enkät till kommunerna där man ställt frågor kring om de lagar mat från grunden. Svaren på Skolmatens Vänners undersökning visar att allt fler kommuner, närmare fyra av tio, har en policy för att laga mer mat från grunden. Siffrorna visar en tydlig trend från tidigare år, det händer mycket på skolrestaurangerna i landet. Skolmatens Vänner vill med bakgrund av detta införa krav på kockutbildning för nyanställda och vidareutbildning av skolkockarna. En av tre i skolrestaurangerna saknar idag relevant utbildning för att jobba i storkök. När köken dessutom vill arbeta mer med närproducerat och livsmedel som bara finns i säsong är hög kunskapsnivå mycket viktigt. Kompetensutveckling och ökade resurser för måltiden är två av de viktigaste frågorna för organisationen. Michael Bäckman (i mitten), Skolkockslandslagets ledare och kökschef på Annerstaskolan i Huddinge Egenlagat är billigare och bättre. Michael Bäckman är kökschef på Annerstaskolan i Huddinge och lagledare för Svenska Skolkockslandslaget. Dessutom åker han runt i landet och talar om vikten av att laga varierad mat, med goda råvaror, från grunden. Jag förespråkar egenlagad mat. Det är både billigare och säkrare och man vet vad man får i sig. Men dessutom är det roligare att laga och maten blir godare. Det går bra att arbeta självständigt med de anbudsregler som finns för kommunerna. Jag har inte haft några större problem med att få de varor jag behöver men jag har hört att andra som kommer från restaurangvärlden klagar ibland. Jag skriver ner de produkter jag vill ha och skickar dem till kostkonsulenten. Ingenting hindrar att man köper varor i säsong så länge det inte är utanför anbudsgivarens sortiment. Martin & Servera är stolt sponsor av Svenska Skolkockslandslaget Svenska Skolkockslandslaget satsar på VM 2014 och Matlagnings-OS Stolta sponsorer är Martin & Servera tillsammans med Lantmännen Cerealia. Att stötta Skolkockslandslaget är en viktig del i vår strävan att bidra till utvecklingen av den svenska skolmaten, säger Christina Gezelius, informationschef på Martin & Servera.

10 10 Frivillig ursprungsmärkning Du ska känna dig trygg när du handlar av oss. Jan Mattsson, försäljningschef norra Sverige, Martin & Servera Frivillig ursprungsmärkning hjälper inköpsbesluten Martin & Servera vill att kunder inom restauranger och storkök ska kunna ta informerade beslut när de köper livsmedel. Vi driver därför frågan om frivillig ursprungsmärkning av samtliga livsmedel genom en branschgemensam produktdatabas. Något som aktualiserats efter det senaste årets livsmedelsbedrägerier är konsumenternas vilja att veta varifrån maten kommer. Våra kunder, både i offentlig och i privat sektor, önskar information om ursprung på hela och på sammansatta produkter. Martin & Servera har därför tagit initiativ till en frivillig ursprungsmärkning av livsmedel. Vår förhoppning är att kolleger och leverantörer i branschen ställer sig positiva till en sådan lösning. På Martin & Servera ursprungsmärker vi alla egna märkesvaror som innehåller köttråvara. Det ska vara genomfört till årsskiftet 2014/2015.

11 Frivillig ursprungsmärkning 11 Frivillig ursprungsmärkning hjälper inköpare och upphandlare En frivillig ursprungsmärkning kan förverkligas via den branschgemensamma data basen Dabas. Det är ett viktigt verktyg inom offentlig upphandling och genom att uppmana samtliga producenter att i databasen ange ursprung för sina produkter blir det lättare för köpare och upphandlare att ta del av informationen. Frivillig ursprungsmärkning och samlad information om ursprung i branschens egen databas krävs för att upphandlare, inköpare och matgäster ska kunna känna sig trygga med det som tillagas och serveras. 95º/ º 80º/ º Axel Hanson, marknadsutvecklare, LRF Frivillig ursprungsmärkning skulle underlätta för alla. Samarbetet med Martin & Servera leder till att lantbrukare runt om i Sverige får en större förståelse för vad som krävs vad gäller logistik, prissättning, marknadsföring med mera för att nå hela vägen ut till restauranger och storkök. Vi vill ju samma sak, nämligen leverera det kunderna vill ha och göra det på ett hållbart sätt. LRF och Martin & Servera har samarbetat i Miljöstyrningsrådets (MSR) projekt kring offentlig upphandling i syfte att minimera överprövningar och bidra till förbättringar när det gäller anbudsadministration, uppföljning och kontroll. Ursprung ingår i MSRs baskrav och det är viktigt att vi får en frivillig ursprungsmärkning så att vi vet var maten kommer ifrån. Ett konkret exempel är förslaget att lägga in MSR-kriterierna i livsmedelsdatabasen Dabas som ett komplement till produktinformationen. Det finns stor enighet i branschen om att detta starkt skulle underlätta arbetet med livsmedelsupphandling. anser att kvaliteten på skolmaten är viktig för att deras barn ska prestera väl i skolan Martin & Servera Rapporten: Den viktiga skolmåltiden visar att 95 % av föräldrarna anser att hög kvalitet är den viktigaste faktorn för att deras barn ska prestera väl i skolan. 57 % anser att kvaliteten på skolmaten är bra idag. Föräldrarna tror att maten har blivit bättre eller håller samma kvalitet som när de själva gick i skolan (66 %). Åtta av tio kostchefer tycker att det är mycket viktigt att känna till skolmatens ursprung en ökning från Samtidigt upplever de att det är svårare idag att skaffa sig information om skolmatens ursprung. (Källa: Skolmatens Vänner, 2013)

12 12 Svenska, lokala produkter Ökad tillgänglighet på svenska och lokala produkter Martin & Servera jobbar för att kontinuerligt öka tillgängligheten av svenska, lokala produkter för restaurang- och storköksmarknaden. Redan idag finns många små och stora lokala producenter representerade i Martin & Serveras sortiment: Griskött från Västergötland, ost från Jämtland, morötter från Gotland, rapsolja från Österlen och mycket, mycket annat. Regionala produkter kan ofta göra det enklare att handla efter säsong och erbjuda eleverna rätter som överensstämmer smakmässigt med ditt landskap eller din matlagningsidé. Marianne Backrud-Hagberg, ordförande Kost & Näring Vi måste efterfråga den närproducerade maten. Vi måste börja med att efterfråga den närproducerade maten men samtidigt ha tålamod. Tålamod med att det tar tid att få igång en produktion som räcker till. Vi måste också jobba mer med att tänka säsong när vi beställer råvaror. Under den period på året då det till exempel finns gott om svensk potatis kan man efterfråga det.

13 Svenska, lokala produkter 13 Vi vill öka tillgängligheten av svenska, lokala produkter. Per Idlund, produktchef Regionala produkter, Martin & Servera Per Idlund, produktchef Regionala produkter Jämn, hög kvalitet och jämn tillgång. Per Idlund är produktchef för Regionala produkter på Martin & Servera och han är entusiastisk kring det stora pågående arbete som görs över hela Sverige för att hitta bra lokala svenska producenter, både små och stora. Vårt mål är att bygga lokala varukorgar i alla delar av Sverige och vi jobbar med att hitta fler lokala producenter, som kan erbjuda allt från premiumvaror till större volymer av produkter för skolor och kommuner. Vi vill kunna erbjuda svenska, lokala produkter som håller en jämn kvalitet och även erbjuda en jämn tillgång på produkterna.

14 14 Ekologiskt och miljömärkt Skolornas inköp av ekologiska och miljömärkta produkter ökar. Stefan Calrell, försäljningschef, södra Sverige, Martin & Servera Martin & Serveras utmaning Christina Gezelius, informationschef, Martin & Servera Miljöfrågorna är prioriterade hos oss. Christina Gezelius är informationschef på Martin & Servera och en av eldsjälarna bakom branschtävlingen Utmaningen som startade 2010 för att engagera kunder och leverantörer kring de viktiga hållbarhetsfrågorna. Miljöfrågorna har länge varit prioriterade inom Martin & Servera. En av de frågor vi arbetat med är att tillgängliggöra ekologiska och miljömärkta produkter för svenska restauranger och storkök. Många kunder uppskattar våra ansträngningar och Martin & Servera har idag ett stort antal kunder med miljöprofil. Utmaningen 2014, som riktar sig både till kunder och till leverantörer, är ytterligare ett sätt för oss att vara med och påverka i rätt riktning. Utmaningen är en tävling i ansvarsfullt företagande som instiftades av Martin & Servera Den har ibland riktat sig enbart till leverantörer och ibland till kunder. Inom Martin & Servera är miljö- och samhällsfrågor ett prioriterat område. Kunderna på den svenska restaurangmarknaden tycker också att det här är viktiga frågor. Vi vill sätta fokus på olika hållbarhetsfrågor. Därför tog vi initiativet till den här utmaningen, säger Christina Gezelius, informationschef på Martin & Servera. År 2014 utmanar Martin & Servera branschen i att öka produktionen och försäljningen av ekologiska och miljömärkta produkter. Kunder och leverantörer är välkomna att tävla för att öka andelen ekologiskt på restaurang- och storköksmarknaden under perioden oktober 2013 mars Läs mer om Utmaningen på martinservera.se! Läs mer om vårt breda ekologiska sortiment på martinservera.se/ekologiskt

15 Ekologiskt och miljömärkt 15 tidigare utmaningar oo oo oo 2011 utmanade Martin & Servera leverantörer i miljöarbete. Vinnare var SIA-Glass utmanades leverantörerna igen, den här gången i arbete med socialt ansvar. Segers Fabriker tog hem förstapriset utmanade vi kunderna i att minska matsvinnet. Junibacken tog hem tävlingsklassen för restauranger och Nytorps skolan i Rönninge vann klassen för verksamheter inom skola, vård och omsorg. 17º/ º ekologiskt Av Martin & Serveras försäljning till kund segmentet skolor ligger andelen ekologiska varor på cirka 17 %. Försäljningen av ekologiska varor har stadigt ökat sedan många år tillbaka. (Juli, 2013)

16 16 Dagens elever morgondagens medvetna konsumenter Den pedagogiska måltiden Skolmaten är en hjärtefråga för oss på Martin & Servera. Det är viktigt att barn får kunskap om vad som är bra mat. Bra skolmat hjälper till att skapa en bra matkultur och bättre studieresultat. Vi vill gärna bidra till att förbättra kvaliteten och måltiden. Varför inte införa skolmåltiden som en schemalagd aktivitet för att öka kunskap och insikt om matens betydelse? Martin & Servera tycker att skolmåltiden ska vara en del av undervisningen så att dagens barn blir morgondagens medvetna konsumenter. Vi vill vara med och bidra till att dagens elever blir morgondagens medvetna konsumenter. Ewa Carlsson, försäljningschef, mellersta Sverige, Martin & Servera Statistiken visar trenden Martin & Serveras tolkning av de egna försäljningssiffrorna för försäljning till skolrestauranger (mottagningskök och tillagningskök) visar att den utveckling som många av Sveriges föräldrar söker på sina skolor redan är på gång. Inköpen av svenska produkter ökar. Inköpen av färska produkter ökar. Det tyder också på att matlagning från grunden ökar inom Sveriges skolor. När vi tittar på Martin & Serveras egen säljutveckling vad gäller skolor (jfr april 2013 med april 2011, fsg i kg) noterar vi bland annat att: svenskt kött (färskt) har ökat 30 % försäljningen av färsk, kyld köttfärs har ökat 28 % färska kött- och charkprodukter har ökat 28 % opanerad, rå, fryst fisk har ökat 28 % Försäljningen påverkas av många faktorer som när lovdagar ligger, vilka/hur många upphandlingar vi levererar till, kampanjer och mycket annat, men ovanstående siffror visar på en tydlig trend.

17 Skolmåltiden en del av undervisningen 17

18 18 Upphandlingen en strategiskt viktig fråga för kommunen Upphandling en strategisk fråga i kommunerna? Den offentliga marknaden är ett viktigt segment för Martin & Servera. Vi arbetar med upphandling varje dag och driver, i samarbete med branschen, frågan om enklare och bättre upphandling. Vi ser att kraven på upphandlare är höga, ibland nästan omöjliga att leva upp till. De ska vara duktiga köpare, bra kommunikatörer och kunniga på juridik. De ska vara engagerade, omutbara och outtröttliga. De ska se helheten och minsta lilla detalj på samma gång. Därför ser Martin & Servera frågan om resurser som en nyckelfråga fler medarbetare samt tid och pengar för kompetensutveckling. Upphandling är en strategiskt viktig fråga för stat, kommun och landsting. Dessutom måste det finnas tid för samarbete med de kostansvariga och kostcheferna, som ju är experterna på livsmedel och matlagning. Nils Berntsson, marknadsdirektör, Martin & Servera Upphandlingsfunktionen borde finnas med i kommunledningen. Inköpsfunktionen är nästan alltid ansedd som en strategiskt mycket viktig funktion i det privata näringslivet, en funktion som oftast är representerad i ledningen. Tyvärr är det bara några få kommuner som ser upphandling som så strategiskt viktig att den finns med i kommunledningen. Det borde man ändra på.

19 Upphandlingen en strategiskt viktig fråga för kommunen 19 Här är några principer kring upphandling som är viktiga för oss på Martin & Servera: Kvalitet måste prioriteras i utvärderingen. Att anbudsgivare behandlas lika är en förutsättning för god konkurrens. Uppföljningen är en viktig del av upphandlingen. Dialog mellan kunder och anbudsgivare är en förutsättning för effektiv upphandling.

20 20 Sveriges föräldrar har bra koll på vad skolmåltiden kostar Sveriges föräldrar har bra koll på vad skolmåltiden kostar 10:- median Ungefär hur mycket tror du att råvarorna för en genomsnittslunch i skolan kostar? Föräldrarna tror att råvarorna för en skollunch i genomsnitt kostar 10 kronor per elev. Det stämmer bra, snittsiffran är 9,80 kronor per elev. (Källa: Skolmatens Vänner, 2012)

21 Sveriges föräldrar har bra koll på vad skolmåltiden kostar 21

22 22 Lite av varje lite av varje... Visste du att......sverige, Finland och Estland är de enda länderna i världen som erbjuder alla elever gratis skollunch oberoende av föräldrarnas inkomst? Vill du veta mer? Gå in på skolmatsverige.se 39º/ º 84º/ º I 39 % av kommunerna börjar flera eller alla skolor att servera lunch innan kl Något som inte anses lämpligt med tanke på hur lång tid det då går mellan lunch och middag för dessa elever. Skolmatens Vänner, 2013 År 2013 hade 84 % av Sveriges kommuner en kostchef. Detta är en liten ökning från år 2011 då kostchefer fanns i 81 % av Sveriges kommuner. Skolmatens Vänner, 2013

23 Lite av varje 23 46º/ º av skolorna erbjuder sina elever minst två rätter att välja mellan varje dag. 14º/ º av skolorna erbjuder alla elever ett vegetariskt alternativ varje dag. 80º/ º av skolorna serverar varje dag en salladsbuffé med minst fem komponenter. Källa: Skolmatsverige.se, 2011 Unikt i Europa! Utländska och svenska journalister serverades svensk skollunch under Eurovision Song Contest. Malmö stad ville visa övriga Europa att det är möjligt att laga god, varierad och prisvärd skollunch med hög andel ekologiska råvaror. Journalisterna bjöds på en vegetarisk tomatsoppa, hemlagat bröd och två sallader.

24 Martin& Servera-rapporten2013: Den viktiga skolmåltiden Martin & Servera genomförde i juni 2013 en marknadsundersökning om skolmat bland drygt svenska föräldrar till barn i grundskolan. Under sökningen visar att Sveriges föräldrar tycker att skolmåltiden är viktig. Skolmaten är en hjärtefråga för oss på Martin & Servera. Vi vill vara med och bidra till fortsatt utveckling av den svenska skolmåltiden. - Läs mer på martinservera.se.

Bättre upphandling av livsmedel

Bättre upphandling av livsmedel Bättre upphandling av livsmedel Upphandling 24 seminarie 29/11 2012 Nils Berntsson, Marknadsdirektör Martin&Servera 1 Martin & Servera: Mat, dryck, utrustning, koncept och tjänster Martin & Servera är

Läs mer

delikat Svenskarnas syn på ekologisk mat _ Martin& Servera-rapporten 2014

delikat Svenskarnas syn på ekologisk mat _ Martin& Servera-rapporten 2014 delikat Svenskarnas syn på ekologisk mat Martin& Servera-rapporten 2014 Innehåll Vår ekologiska vision 3 Några siffror ur undersökningen 4 Ekoprodukter är mycket viktiga enligt svenska folket 5 Rapporten

Läs mer

delika t Svenskarnas syn på ekologisk mat Martin & Servera-rapporten 2014

delika t Svenskarnas syn på ekologisk mat Martin & Servera-rapporten 2014 delika t -rapporten 2014: Svenskarnas syn på ekologisk mat genomförde i mars 2014 en undersökning för att ta reda på mer om svenskarnas syn på ekologiska produkter. Undersökningen visar att Sveriges befolkning

Läs mer

Vår affärsidé: Vårt löfte:

Vår affärsidé: Vårt löfte: Välkommen till oss! Vår affärsidé: Att hjälpa restauranger och storkök med de varor, tjänster och den kunskap de behöver för att driva och utveckla sin verksamhet. Vårt löfte: Vi bryr oss om din verksamhet.

Läs mer

ursprungsmärkning av livsmedel

ursprungsmärkning av livsmedel Frivillig ursprungsmärkning av livsmedel Martin & Servera arbetar, tillsammans med restaurang- och storköksbranschen, för att initiera en frivillig ursprungsmärkning för livsmedel, något som många kunder

Läs mer

Sveriges ledande restaurang- och storköksspecialist. Martin & Servera-gruppen

Sveriges ledande restaurang- och storköksspecialist. Martin & Servera-gruppen Välkommen till oss! Vår affärsidé Vi förser den professionella måltidsbranschen med varor, tjänster och kunskap som förenklar våra kunders vardag och förbättrar deras affär. Sveriges ledande restaurang-

Läs mer

Vi på Martin & Servera: Affärsidé, vision och värderingar

Vi på Martin & Servera: Affärsidé, vision och värderingar Vi på Martin & Servera: Affärsidé, vision och värderingar Din vilja, ditt engagemang och din kompetens är en viktig del av Martin & Serveras framgång. Våra värderingar Den här skriften beskriver Martin

Läs mer

Ansvarsfullt företagande.

Ansvarsfullt företagande. Våra ledstjärnor på vägen mot framtidens hållbara meny. Ansvarsfullt företagande. nsvar d 2020 10.5% av vår försäljning är ekologiska och miljömärkta produkter 20% av ledare med personalansvar ska ha utländsk

Läs mer

Vad stoppar vi i munnen? Gunnar Lyckhage

Vad stoppar vi i munnen? Gunnar Lyckhage Vad stoppar vi i munnen? Gunnar Lyckhage Det politiska ansvaret Sverige saknar en nationell livsmedelsoch försörjningsstrategi Offentlig sektor har ett folkhälsoansvar! ett miljöansvar! ett näringslivsansvar!

Läs mer

Underlag för dig som vill förbereda frågorna om. service & pedagogik, samt miljöpåverkan

Underlag för dig som vill förbereda frågorna om. service & pedagogik, samt miljöpåverkan CHECKLISTA Nivå 2 Underlag för dig som vill förbereda frågorna om service & pedagogik, samt miljöpåverkan Denna checklista innehåller frågor som, beroende på skolans förutsättningar, kan behövas förberedas

Läs mer

Kommuner och landsting vill, kan och vågar satsa på kvalitet på livsmedel i offentliga kök. Presentation från Landsbygdsnätverket 2014

Kommuner och landsting vill, kan och vågar satsa på kvalitet på livsmedel i offentliga kök. Presentation från Landsbygdsnätverket 2014 Kommuner och landsting vill, kan och vågar satsa på kvalitet på livsmedel i offentliga kök Presentation från Landsbygdsnätverket 2014 Landsbygdsnätverkets arbete med kvalitet på livsmedel i offentliga

Läs mer

2012 Företagspresentation

2012 Företagspresentation 2012 Företagspresentation 3 Martin & Servera 4 Martin & Servera-gruppen 6 Ansvarsfullt företagande 8 Handplockat ur marknadens bredaste sortiment 10 Här finns vi! 12 Kontaktuppgifter Martin & Servera är

Läs mer

Kartläggning av Sveriges kommuner gällande skolmåltidsverksamheten i förskolan, grundskolan och gymnasiet. Skolmatens vänner, mars-maj 2014

Kartläggning av Sveriges kommuner gällande skolmåltidsverksamheten i förskolan, grundskolan och gymnasiet. Skolmatens vänner, mars-maj 2014 Kartläggning av Sveriges kommuner gällande skolmåltidsverksamheten i förskolan, grundskolan och gymnasiet Skolmatens vänner, mars-maj 2014 Fakta om kartläggningen Metod för datainsamling: Webbenkät Genomförande:

Läs mer

Offentlig upphandling

Offentlig upphandling Offentlig upphandling -Luleå 24 april 2014 Axel Hansson LRF Marknadsutvecklare offentlig upphandling Offentlig upphandling av livsmedel Omsätter totalt 8,9 miljarder kronor 3 miljoner måltider per dag

Läs mer

Organisation Kvalitet

Organisation Kvalitet 1(6) 2(6) I Svedala kommun är maten alltid viktig. Mat tillhör livets glädjeämnen och angår oss alla, den har stor betydelse ur många aspekter. Den är helt nödvändig, i rätt mängd och rätt sammansättning,

Läs mer

Detta kan göras imorgon

Detta kan göras imorgon Sammanfattning svinnworkshop, Hållbara måltider i Örebro län 2.0, 2015.03.30 Detta kan göras imorgon - Kommunicera med mottagningskök hur mycket går åt? - Ta tillvara på överbliven mat. - Införa smakskedar.

Läs mer

Vår affärsidé Vi förser den professionella måltidsbranschen med varor, tjänster och kunskap som förenklar våra kunders vardag och förbättrar deras

Vår affärsidé Vi förser den professionella måltidsbranschen med varor, tjänster och kunskap som förenklar våra kunders vardag och förbättrar deras Välkommen! Vår affärsidé Vi förser den professionella måltidsbranschen med varor, tjänster och kunskap som förenklar våra kunders vardag och förbättrar deras affär. Vår vision Där mat och dryck serveras

Läs mer

HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING

HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING KURSPROGRAM 2014 Kursprogrammet Hållbar mat i kommuner och landsting bygger på lång och gedigen erfarenhet av utbildningar för personal i offentlig sektor. Våra utbildningar

Läs mer

Genomgång av Ekomatsedeln. Praktiska övningar som ger inblick i Ekomatsedelns

Genomgång av Ekomatsedeln. Praktiska övningar som ger inblick i Ekomatsedelns Kursprogrammet Hållbar mat i kommuner och landsting bygger på lång och gedigen erfarenhet av utbildningar för personal i offentlig sektor. Våra utbildningar ger utomordentligt goda resultat. Det visar

Läs mer

Kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Kost & Näring 3 oktober 2012 Eva Sundberg

Kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg. Kost & Näring 3 oktober 2012 Eva Sundberg Kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg Kost & Näring 3 oktober 2012 Eva Sundberg Nationellt kompetenscentrum Projektgruppen Lena Forsman Anna-Karin Quetel Eva Sundberg Inger Stevén Regeringens

Läs mer

framtidens mat i västerås

framtidens mat i västerås framtidens mat i västerås Västerås stad vill göra skillnad Framtidens mat ska främja en hälsosam livsstil med bra matvanor hos barn, ungdomar och äldre och med hänsyn till miljön och klimatet. En av mänsklighetens

Läs mer

Kontroll och kunskap ger säker mat

Kontroll och kunskap ger säker mat Kontroll och kunskap ger säker mat Matsäkerhet hör till Martin & Serveras viktigaste arbetsuppgifter. Rutiner, kontroller och uppföljningar är en del av vårt dagliga jobb. Du ska alltid känna dig trygg

Läs mer

Måltidspolicy för förskola, skola och äldreomsorg. Reviderad Kf 117/2016

Måltidspolicy för förskola, skola och äldreomsorg. Reviderad Kf 117/2016 Måltidspolicy för förskola, skola och äldreomsorg Reviderad Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-10-26, 117 Diarienummer: 2015/215 10 För revidering ansvarar: Skol- och barnomsorgschefen och vård-

Läs mer

Axfood. Ägarandel ca. 50% Mekonomen. Ägarandel ca. 29%

Axfood. Ägarandel ca. 50% Mekonomen. Ägarandel ca. 29% Välkommen! Axel Johnson AB Axel Johnson International Axfood Ägarandel ca. 50% Axstores Martin & Servera Ägarandel 70% Mekonomen Ägarandel ca. 29% Novax Axel Johnson AB:s affärsidé är att bygga och utveckla

Läs mer

Riktlinjer för måltidsverksamheten. Inom förskola, grundskola och gymnasieskola

Riktlinjer för måltidsverksamheten. Inom förskola, grundskola och gymnasieskola Riktlinjer för måltidsverksamheten Inom förskola, grundskola och gymnasieskola 1 Riktlinjer för måltidsverksamheten Innehållsförteckning Inledning...3 Syfte...3 Mål...3 Riktlinjer för måltidsverksamheten...4

Läs mer

Medborgarförslag om maten i Sala kommun

Medborgarförslag om maten i Sala kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTVRtcSEJir 24 (39) Sammanträdesdatum 2013-05-13 135 Medborgarförslag om maten i Sala kommun Dnr 2012/406 INLEDNING Medborgarförslag från Sarah Svensson. Förslagsställaren tar

Läs mer

Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre

Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre Måltiden har betydelse Våra måltider har stor betydelse. Det är säkert alla överens om. Näringsriktig mat ger energi och hälsa. God och

Läs mer

Monica Holm Verksamhetsutvecklare monica.holm@ostersund.se. Evonne Kjellsdotter Mattsson Kostchef evonne.k.mattsson@ostersund.se

Monica Holm Verksamhetsutvecklare monica.holm@ostersund.se. Evonne Kjellsdotter Mattsson Kostchef evonne.k.mattsson@ostersund.se Monica Holm Verksamhetsutvecklare monica.holm@ostersund.se Evonne Kjellsdotter Mattsson Kostchef evonne.k.mattsson@ostersund.se Vi ska laga och servera god mat till växande barn & ungdomar som ska orka

Läs mer

Mat- och måltidspolicy

Mat- och måltidspolicy Styrdokument Dokumenttyp: Policy Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2016-08-25 Ansvarig: Utvecklingsledare-kost Revideras: Vart 4:e år Följas upp: Mat- och måltidspolicy INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Ekologiska livsmedel hur lyckades vi? Annika Christensson Miljöchef 2014-10-29

Ekologiska livsmedel hur lyckades vi? Annika Christensson Miljöchef 2014-10-29 Ekologiska livsmedel hur lyckades vi? Annika Christensson Miljöchef 2014-10-29 Hur mycket handlar vi per vecka? 1500 liter mjölk 700 kg potatis 180 kg morötter 100+ kg frukt 110+ kg blandfärs för att servera

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN

RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN 1(5) RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN Bakgrund I likhet med övrig restaurangverksamhet ska den kommunala måltidsverksamheten följa livsmedelslagstiftningen. Lagstiftningen fokuserar på aktörernas ansvar

Läs mer

Kartläggning av Sveriges kommuner gällande skolmat och mjölkservering i förskolan, grundskolan och gymnasiet. LRF Mjölk, april-juni 2015

Kartläggning av Sveriges kommuner gällande skolmat och mjölkservering i förskolan, grundskolan och gymnasiet. LRF Mjölk, april-juni 2015 Kartläggning av Sveriges kommuner gällande skolmat och mjölkservering i förskolan, grundskolan och gymnasiet LRF Mjölk, april-juni 2015 Fakta om kartläggningen Metod för datainsamling: Webbenkät Genomförande:

Läs mer

Upphandling av livsmedel

Upphandling av livsmedel Upphandling av livsmedel Sofia Elmeholt sofia.elmeholt@adviceu.se Lokalproducerat ja tack! 2 Strategi Öka konkurrensen genom att inte utesluta mindre producenter/leverantörer. Politisk prioriteringsordning:

Läs mer

Upphandling av livsmedel

Upphandling av livsmedel Upphandling av livsmedel - ett exempel på hållbar upphandling i Härnösands kommun Sofia Elmeholt Upphandlingscontroller Härnösands kommun Offentlig upphandling är en viktig pusselbit för att nå politiska

Läs mer

Livsmedelupphandling, U.24, 1 december 2011, Stockholm. David Braic upphandlingschef, Växjö kommun david.braic@vaxjo.se

Livsmedelupphandling, U.24, 1 december 2011, Stockholm. David Braic upphandlingschef, Växjö kommun david.braic@vaxjo.se Livsmedelupphandling, U.24, 1 december 2011, Stockholm David Braic upphandlingschef, Växjö kommun david.braic@vaxjo.se Växjö kommun Växjö kommun: ca 84 000 invånare ca 7000 kommunanställda Växjö kommuns

Läs mer

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat är det bästa som finns! Mat är ett stort och roligt ämne! Kanske behöver ni veta vad som gäller

Läs mer

Orkla Matbarometer Jeanette Bergquist

Orkla Matbarometer Jeanette Bergquist Orkla Matbarometer 2016 Jeanette Bergquist Hälften av befolkningen i de nordiska länderna är överviktiga Finländarna har den största andelen personer med högt BMI Det är män och personer i medelåldern

Läs mer

Bryt köttnormen - inför vegetariskt som grundalternativmotion väckt av Olof Olsson (MP)

Bryt köttnormen - inför vegetariskt som grundalternativmotion väckt av Olof Olsson (MP) BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2013-10-14 GSN-2013/447.809 1 (3) HANDLÄGGARE Kurki, Margareta 08-535 363 11 Margareta.Kurki@huddinge.se Grundskolenämnden Bryt köttnormen - inför vegetariskt som grundalternativmotion

Läs mer

Kostpolitiskt program för Sävsjö kommun Antaget av kommunfullmäktige 2013-05-20, 61

Kostpolitiskt program för Sävsjö kommun Antaget av kommunfullmäktige 2013-05-20, 61 Kostpolitiskt program för Sävsjö kommun Antaget av kommunfullmäktige 2013-05-20, 61 F Framtaget av Anneli Tellmo Jung, chef för kommunal service i Sävsjö kommun 1 Innehållsförteckning 1. Inledning.3 2.

Läs mer

Författningssamling i Borlänge kommun. Kostpolicy Beslutad av kommunfullmäktige Reviderad

Författningssamling i Borlänge kommun. Kostpolicy Beslutad av kommunfullmäktige Reviderad Författningssamling i Borlänge kommun Kostpolicy Beslutad av kommunfullmäktige 2012-09-18 Reviderad 2016-02-09 Metadata om dokumentet Dokumentnamn Kostpolicy Dokumenttyp Policy Omfattar Kommunen Dokumentägare

Läs mer

VI ARBETAR FÖR ATT FLER SKA SERVERA EKOLOGISK OCH KLIMATSMART MAT I RESTAURANG & STORHUSHÅLL.

VI ARBETAR FÖR ATT FLER SKA SERVERA EKOLOGISK OCH KLIMATSMART MAT I RESTAURANG & STORHUSHÅLL. VI ARBETAR FÖR ATT FLER SKA SERVERA EKOLOGISK OCH KLIMATSMART MAT I RESTAURANG & STORHUSHÅLL. Informationscentrum för Ekologiska Produkter Informationsmaterial Kursverksamhet Studiebesök Rådgivning Marknadsutveckling

Läs mer

Kostpolicy för Falköpings kommun. Mat och måltider

Kostpolicy för Falköpings kommun. Mat och måltider Kostpolicy för Falköpings kommun Mat och måltider Falköpings kommun och maten Här i Falköpings kommun är maten ett medel för att nå god och jämlik hälsa för kommunens invånare. Detta är i enlighet med

Läs mer

ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur

ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur Martin & Servera erbjuder fiskar och skaldjur märkta med certifieringarna ASC, MSC och KRAV. Genom att välja certifierade fiskar och skaldjur bidrar du till

Läs mer

Kostplan Söderköpings kommun 2016-2018. Antagen av Servicenämnden 2015-11-24

Kostplan Söderköpings kommun 2016-2018. Antagen av Servicenämnden 2015-11-24 Kostplan Söderköpings kommun 2016-2018 Antagen av Servicenämnden 2015-11-24 1. Kostplanens roll i styrkedjan Servicenämnden har fått i uppdrag av Kommunfullmäktige att under 2015 göra en revidering av

Läs mer

Kostpolicy. - för verksamheten inom förskola, skola, matdistribution och restauranger för äldre samt gruppboende för äldre

Kostpolicy. - för verksamheten inom förskola, skola, matdistribution och restauranger för äldre samt gruppboende för äldre Kostpolicy - för verksamheten inom förskola, skola, matdistribution och restauranger för äldre samt gruppboende för äldre Antagen Kommunfullmäktige 2008-08-18 134 Reviderad Kommunfullmäktige 2012-12-10

Läs mer

Kostpolicy för Äldreomsorgen

Kostpolicy för Äldreomsorgen - KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN 2012-02-07 Kostpolicy för Äldreomsorgen u:\soc\socialförvaltning\ledningssystem\pia och karin\dokument, orginal\kost\kos_kostpolicy.doc Kils kommun Postadress Besöksadress

Läs mer

Sibylle Mendes. Criadora Consult. Upphandla livsmedel Stockholm 19 nov 2013

Sibylle Mendes. Criadora Consult. Upphandla livsmedel Stockholm 19 nov 2013 . Sibylle Mendes Criadora Consult Upphandla livsmedel Stockholm 19 nov 2013 Goda exempel De goda exemplen finns, men de har krävt en hel del extra arbete av såväl kostchefer som upphandlare. Vadstena,

Läs mer

Kostpolicy för skola och förskola

Kostpolicy för skola och förskola Kostpolicy för skola och förskola Vision Alla matgäster, äldre som yngre, får nylagad, varm, god och säker mat i en lugn och trevlig miljö. I förskolan och i skolan ingår måltiden som en naturlig del och

Läs mer

Inspirationsseminarium med Paul Svensson

Inspirationsseminarium med Paul Svensson Inspirationsseminarium med Paul Svensson 16 oktober 2015, Piperska muren i Stockholm Tid och plats Datum: 16 oktober Tid: 9.30 16.30 Plats: Piperska muren, Scheelegatan 14, Stockholm Kontakt: EkoMatCentrum,

Läs mer

Sammanfattning En motion har inkommit till kommunsstyrelsen som remiterat vidare till äldreomsorgsnämnden för yttrande.

Sammanfattning En motion har inkommit till kommunsstyrelsen som remiterat vidare till äldreomsorgsnämnden för yttrande. 1 (3) HANDLÄGGARE Johan Andersson 08-535 378 05 johan.andersson2@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Angående deltagande i projekt för att höja kvaliteten på och minska klimatpåverkan på den offentliga maten

Läs mer

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjerna är framtagna av Blåklintens styrelse i samråd med förskolechef, kostansvarig, kokerska, föräldrar och pedagoger. Mat är viktigt. Mat och måltider

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ÄLDREOMSORGEN

RIKTLINJER FÖR ÄLDREOMSORGEN Bilaga till kostpolicyn RIKTLINJER FÖR ÄLDREOMSORGEN NÄRING MÅLTIDEN Måltiderna ska vara utformade enligt de svenska näringsrekommendationerna för äldre. Måltidernas närings- och energiinnehåll är viktigt

Läs mer

Kostpolicy för Lunds kommun

Kostpolicy för Lunds kommun Kostpolicy för Lunds kommun Kommungemensamt styrdokument för kost, livsmedel och måltider i Lunds kommun. Beslutad av kommun fullmäktige, gäller från och med 2014-08-28 1 2 Inledning I Lunds kommun är

Läs mer

Kostpolicy för Lunds kommun

Kostpolicy för Lunds kommun Kostpolicy för Lunds kommun Kommungemensamt styrdokument för kost, livsmedel och måltider i Lunds kommun. Beslutad av kommun fullmäktige, gäller från och med 2014-08-28 1 Inledning I Lunds kommun är engagemanget

Läs mer

Eko-mat i offentlig sektor. Utveckling och försäljning av ekologiskt sortiment Nils Berntsson, Servera

Eko-mat i offentlig sektor. Utveckling och försäljning av ekologiskt sortiment Nils Berntsson, Servera Eko-mat i offentlig sektor Utveckling och försäljning av ekologiskt sortiment Nils Berntsson, Servera Försäljning av EKO sortiment en viktig del i Serveras strategi Stark utveckling andel eko* av total

Läs mer

Framtidens mat i Västerås. Anders Jansson Kock och coach inom restaurangenheten Västerås Stad

Framtidens mat i Västerås. Anders Jansson Kock och coach inom restaurangenheten Västerås Stad Framtidens mat i Västerås Anders Jansson Kock och coach inom restaurangenheten Västerås Stad Från jord till Bord Bjurhovdaskolan 2011 I morotslandet Projektidé Skapa förutsättningar för en upphandling

Läs mer

Resultatsammanställning. Kartläggning av Sveriges kommuner gällande skolmåltidsverksamheten i förskolan, grundskolan och gymnasiet

Resultatsammanställning. Kartläggning av Sveriges kommuner gällande skolmåltidsverksamheten i förskolan, grundskolan och gymnasiet Resultatsammanställning Kartläggning av Sveriges kommuner gällande skolmåltidsverksamheten i förskolan, grundskolan och gymnasiet Skolmatens vänner, mars-maj 2014 Innehållsförteckning Sammanfattning 2

Läs mer

ÅRETS HÅLLBARA SKOLMATSKOMMUN

ÅRETS HÅLLBARA SKOLMATSKOMMUN ÅRETS HÅLLBARA SKOLMATSKOMMUN Kommun Kontaktperson E-post Telefonnummer Skicka ifylld enkät till malin@bergkvistpublishing.se WWF och White Guide Junior letar efter Sveriges mest hållbara skolmatskommun

Läs mer

ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur

ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur ASC-, MSC- & KRAV-märkta fiskar och skaldjur Martin & Servera erbjuder fiskar och skaldjur märkta med certifieringarna ASC, MSC och KRAV. Genom att välja certifierade fiskar och skaldjur bidrar du till

Läs mer

Riktlinjer för kostverksamhet i Mariestads kommun

Riktlinjer för kostverksamhet i Mariestads kommun Riktlinjer för kostverksamhet i Mariestads kommun Antaget av Kommunstyrelsen 2015-09-14 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Syfte... 3 3. Ansvar... 3 3.1. Kostavdelningen... 3 3.2. Sektor utbildning...

Läs mer

Policy och mål för kostverksamheten i Nässjö kommun

Policy och mål för kostverksamheten i Nässjö kommun Policy och mål för kostverksamheten i Nässjö kommun Vision Nässjö kommun ger matgästerna matglädje genom att det serveras välsmakande och näringsriktiga måltider i en trevlig måltidsmiljö där god service

Läs mer

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjerna är framtagna av Blåklintens styrelse i samråd med förskolechef, kostansvarig, föräldrar och pedagoger. Mat är viktigt. Mat och måltider är centrala

Läs mer

Motion om ekologisk mat inom Luleå kommun

Motion om ekologisk mat inom Luleå kommun 2011-10-31 197 419 Kommunstyrelsen 2012-09-10 176 444 Arbets- och personalutskottet 2012-08-13 168 363 Dnr 11.611-008 oktkf41 Motion om ekologisk mat inom Luleå kommun Bilaga: Särskilt yttrande Ärendebeskrivning

Läs mer

Kostpolicy för Ånge kommun

Kostpolicy för Ånge kommun Kostpolicy för Ånge kommun Dokumentansvarig: Tekniska förvaltningen Fastställd av: Kommunfullmäktige Fastställd när: 2015-10-26, 81 Diarienummer: KS 14/231 Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro

Läs mer

KOSTPOLICY RIKTLINJER FÖR KARLSTADS OCH HAMMARÖ KOMMUNALA GYMNASIESKOLOR VÅRT MÅL ÄR ATT DITT MÅL SKA BLI ETT BRA MÅL

KOSTPOLICY RIKTLINJER FÖR KARLSTADS OCH HAMMARÖ KOMMUNALA GYMNASIESKOLOR VÅRT MÅL ÄR ATT DITT MÅL SKA BLI ETT BRA MÅL KOSTPOLICY RIKTLINJER FÖR KARLSTADS OCH HAMMARÖ KOMMUNALA GYMNASIESKOLOR VÅRT MÅL ÄR ATT DITT MÅL SKA BLI ETT BRA MÅL ÖVERGRIPANDE MÅL Skollunch ska erbjudas utan avgift till alla elever som är antagna

Läs mer

Kostenheten. Diarienummer: 2014/330 Fastställd: 2014-12-15 POLICY. Kost- och livsmedel

Kostenheten. Diarienummer: 2014/330 Fastställd: 2014-12-15 POLICY. Kost- och livsmedel Kostenheten Diarienummer: 2014/330 Fastställd: 2014-12-15 POLICY Kost- och livsmedel Kost- och livsmedel 2/5 Vision... 3 Maten och hälsan... 3 Maten och klimatet... 3 Maten och måltiden... 4 Maten och

Läs mer

Måltiden. som vi vill ha den i Ronneby kommun. Källor

Måltiden. som vi vill ha den i Ronneby kommun. Källor Källor Ronneby kostpolicy: ronneby.se Ät S.M.A.R.T.-modellen: folkhalsoguiden.se Livsmedelsverket och Nordiska näringsrekommendationer: livsmedelsverket.se Måltiden som vi vill ha den i Ronneby kommun

Läs mer

Måltiden. som vi vill ha den i Ronneby kommun

Måltiden. som vi vill ha den i Ronneby kommun Måltiden som vi vill ha den i Ronneby kommun Välkommen Ronneby kommun är unik som satsar stort på mat och måltider. Mat är viktigt på många sätt och ett område som väcker både känslor och diskussioner.

Läs mer

Välkommen. Till din nya favoritbutik i Uddevalla!

Välkommen. Till din nya favoritbutik i Uddevalla! Välkommen Till din nya favoritbutik i Uddevalla! Varmt välkomna till oss! /Kenneth och Daniel Med maten och kunden i fokus! Nu har vi öppnat! Välkommen till Uddevallas nya matbutik där färska och fina

Läs mer

Riktlinjer för matverksamheten. Måltider som erbjuds av Tomelilla kommun ska vara goda och näringsriktiga.

Riktlinjer för matverksamheten. Måltider som erbjuds av Tomelilla kommun ska vara goda och näringsriktiga. Riktlinjer för matverksamheten Måltider som erbjuds av Tomelilla kommun ska vara goda och näringsriktiga. Inledning Måltider som erbjuds av Tomelilla kommun ska vara goda och näringsriktiga. Syfte Syftet

Läs mer

Policy för hållbar utveckling och mat

Policy för hållbar utveckling och mat Policy för hållbar utveckling och mat Bakgrund och syfte Bakgrund - Matens betydelse - mer än ett mål mat i Malmö I Malmö stad är maten alltid viktig. Mat tillhör livets glädjeämnen och angår oss alla,

Läs mer

75 % ekologisk mat i offentliga kök det är möjligt!

75 % ekologisk mat i offentliga kök det är möjligt! 75 % ekologisk mat i offentliga kök det är möjligt! Maria Unell Verksamhetsledare, Fil.Dr. maria@miljoresurslinne.se Tel: 072-511 61 00 www.miljoresurslinne.se Miljöresurs Linné Ideell förening, bildades

Läs mer

Miljökontoret Linköpings kommun

Miljökontoret Linköpings kommun Projekt Tillsyn av Grundskolor - Skolmåltid och Födoämnesöverkänslighet Januari December 2003 Miljökontoret Linköpings kommun Jean-Pierre Conte Annelie Danielsson Innehållsförteckning SAMMANFATTNING...

Läs mer

Vilka problem och möjligheter finns i den offentliga upphandlingen? Staffan Carlberg KRAV Kundansvarig Offentlig sektor

Vilka problem och möjligheter finns i den offentliga upphandlingen? Staffan Carlberg KRAV Kundansvarig Offentlig sektor Vilka problem och möjligheter finns i den offentliga upphandlingen? Staffan Carlberg KRAV Kundansvarig Offentlig sektor Det går att ställa krav Det finns verktyg Goda exempel finns Sveriges mest kända

Läs mer

CHECKLISTA för dig som vill förbereda frågorna i kategorin

CHECKLISTA för dig som vill förbereda frågorna i kategorin CHECKLISTA för dig som vill förbereda frågorna i kategorin Organisation och styrning Denna kategori bedömer vilka förutsättningar som finns för att producera och servera bra måltider. När du ska besvara

Läs mer

Stärkt konkurrenskraft inom gröna och blåa näringar genom närmare relation till konsumenterna och ökad medvetenhet om livsmedelskvalitet.

Stärkt konkurrenskraft inom gröna och blåa näringar genom närmare relation till konsumenterna och ökad medvetenhet om livsmedelskvalitet. Stärkt konkurrenskraft inom gröna och blåa näringar genom närmare relation till konsumenterna och ökad medvetenhet om livsmedelskvalitet. Landsbygdsnätverket 2014 Kommuner och landsting vill, kan och vågar

Läs mer

Välkommen till oss! Framtidens grossist är specialist.

Välkommen till oss! Framtidens grossist är specialist. Välkommen till oss! Framtidens grossist är specialist. Martin & Servera är Sveriges ledande restaurangoch storköksspecialist. Vi hjälper dig som jobbar på restauranger och storkök med de varor, de tjänster

Läs mer

CHECKLISTA för dig som vill förbereda frågorna i kategorin

CHECKLISTA för dig som vill förbereda frågorna i kategorin CHECKLISTA för dig som vill förbereda frågorna i kategorin Miljöpåverkan Denna kategori omfattar frågor gällande skolmåltidernas miljöbelastning. När du ska besvara frågorna för första gången kan du förbereda

Läs mer

Recept på framgång! -SAMMANFATTNING AV UTVÄRDERING, FRÅN ÖREBRO UNIVERSITET

Recept på framgång! -SAMMANFATTNING AV UTVÄRDERING, FRÅN ÖREBRO UNIVERSITET Recept på framgång! -SAMMANFATTNING AV UTVÄRDERING, FRÅN ÖREBRO UNIVERSITET Sarah Lönnström Nutritioniststudent Stockholms Universitet/Karolinska Institutet 1 Hållbara måltider i Örebro län Disposition

Läs mer

Resultatsammanställning. Kartläggning av Sveriges kommuner gällande skolmåltidsverksamheten i förskolan, grundskolan och gymnasiet

Resultatsammanställning. Kartläggning av Sveriges kommuner gällande skolmåltidsverksamheten i förskolan, grundskolan och gymnasiet Resultatsammanställning Kartläggning av Sveriges kommuner gällande skolmåltidsverksamheten i förskolan, grundskolan och gymnasiet Skolmatens vänner, februari-april 2013 Innehållsförteckning Sammanfattning

Läs mer

Lagen om offentlig upphandling

Lagen om offentlig upphandling Kommunal upphandling det möjligas konst Jordbruks och trädgårdskonferens 3 mars, Alnarp Thomas Idermark 2011 03 03 Lagen om offentlig upphandling Gällande lag om offentlig upphandling (2007:1091) I samband

Läs mer

EKO : Logiskt eller ologiskt? Martin Eriksson, Macklean Strategiutveckling 11 februari, 2015

EKO : Logiskt eller ologiskt? Martin Eriksson, Macklean Strategiutveckling 11 februari, 2015 EKO : Logiskt eller ologiskt? Martin Eriksson, Macklean Strategiutveckling 11 februari, 2015 Macklean insikter 2 Rapportens konklusioner i korthet 1 Ekologiskt är en växande konsumenttrend som skapar en

Läs mer

Måltidspolicy för Västerås stad

Måltidspolicy för Västerås stad Diarienr 2011/239-KS Måltidspolicy för Västerås stad Antagen av kommunfullmäktige den 5 februari 2015 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för

Läs mer

Samordnad varudistribution

Samordnad varudistribution Samordnad varudistribution Varför? Affärsmodell? Implementering? Ett tiotal kommuner har redan infört samdistribution, men 50-60 kommuner är på väg... Inbjudan seminarie Ystad Saltsjöbad 11-12 november

Läs mer

Öka andelen lokal- och närproducerade samt ekologiska livsmedel

Öka andelen lokal- och närproducerade samt ekologiska livsmedel Tjänsteskrivelse 1 (2) 2015-10-06 FHN 2015.0034 Handläggare Öka andelen lokal- och närproducerade samt ekologiska livsmedel Sammanfattning Kommunfullmäktige fastställde 2014-06-17 97 planeringsförutsättningarna

Läs mer

Välkommen till oss! Framtidens grossist är specialist.

Välkommen till oss! Framtidens grossist är specialist. Välkommen till oss! Framtidens grossist är specialist. Martin & Servera är Sveriges ledande restaurangoch storköksspecialist. Vi hjälper dig som jobbar på restauranger och storkök med de varor, de tjänster

Läs mer

Serviceområde Måltider Kungsbacka kommun 434 81 Kungsbacka 0300-83 40 00 info@kungsbacka.se www.kungsbacka.se

Serviceområde Måltider Kungsbacka kommun 434 81 Kungsbacka 0300-83 40 00 info@kungsbacka.se www.kungsbacka.se Serviceområde Måltider Kungsbacka kommun 434 81 Kungsbacka 0300-83 40 00 info@kungsbacka.se www.kungsbacka.se Det utmärkta matrådet! Så påverkar du maten på din skola Det här är ett matråd Varje skola

Läs mer

LIVSMEDELSSPÅRET. Monica Sihlén, projektledare livsmedel,

LIVSMEDELSSPÅRET. Monica Sihlén, projektledare livsmedel, LIVSMEDELSSPÅRET Monica Sihlén, projektledare livsmedel, monica@msr.se DAGENS AGENDA FÖR 90 MINUTER Sverige - Det nya matlandet och offentlig sektor Miljöstyrningsrådets kriterier för upphandling Ekologiska

Läs mer

Kosten kort och gott

Kosten kort och gott Kosten kort och gott En broschyr från kostenheten Reviderad december 2011 Bra mat i förskolan och skolan är betydelsefullt för att barnen ska orka med hela dagen på förskolan och för elevernas prestationer

Läs mer

Vägen till den lokala maten. - Tips till dig som upphandlar, lagar och beslutar om maten som serveras i offentlig sektor

Vägen till den lokala maten. - Tips till dig som upphandlar, lagar och beslutar om maten som serveras i offentlig sektor Vägen till den lokala maten - Tips till dig som upphandlar, lagar och beslutar om maten som serveras i offentlig sektor Dags att skapa nya (affärs) förbindelser! När jag för fem år sedan började arbeta

Läs mer

Kommun- och landstingspolitik ur ett djurrättsperspektiv Valet 2014

Kommun- och landstingspolitik ur ett djurrättsperspektiv Valet 2014 Kommun- och landstingspolitik ur ett djurrättsperspektiv Valet 2014 Frågor 1. Sedan 1990 har köttkonsumtionen ökat med över 40% vilket har lett till en i stort sett motsvarande ökning av antalet individer

Läs mer

Trerätters år 9. Förväntat resultat Efter arbetsområdets slut förväntas eleven

Trerätters år 9. Förväntat resultat Efter arbetsområdets slut förväntas eleven Trerätters år 9 Förankring i kursplanen Undervisningen ska utveckla elevernas förmåga att planera och tillaga måltider och att genomföra uppgifter som förekommer i ett hem. använda metoder, livsmedel och

Läs mer

Bra mat en fråga om obligatorisk ursprungsmärkning

Bra mat en fråga om obligatorisk ursprungsmärkning Maj 2006 Bra mat en fråga om obligatorisk ursprungsmärkning Rapport inför miljöpartiets kongress 25-28 maj Innehåll Inledning. 3 Om ursprungsmärkning.. 5 Om betydelsen av att kunna göra medvetna val..

Läs mer

Miljöberättelse kring en måltid Workshop 2 mars 2015

Miljöberättelse kring en måltid Workshop 2 mars 2015 Miljöberättelse kring en måltid Workshop 2 mars 2015 1 Introduktion Vi skulle gärna vilja ha en heldag med er och presentera DKs miljöarbete och ge intressanta inspel kring viktiga miljöaspekter som vi

Läs mer

Äntligen skollunch! Vi vill bjuda dig på lunch. www.fazeramica.se

Äntligen skollunch! Vi vill bjuda dig på lunch. www.fazeramica.se Vi vill bjuda dig på lunch Det bästa sättet att förklara för dig hur vi tänker och arbetar är att träffa dig under en lunch på några av våra restauranger. Då får du smaka, dofta och uppleva våra värderingar

Läs mer

Motion 2013:19 av Anna Sehlin (V) m.fl. om vegetarisk mat och ekologiska livsmedel

Motion 2013:19 av Anna Sehlin (V) m.fl. om vegetarisk mat och ekologiska livsmedel Stockholms läns landsting 1 (3) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektörens stab TJÄNSTE UTLÅTANDE Handläggare: Clara Wahren Landstingsstyrelsens miljöoch skärgårdsberedning Ankom Stockholms

Läs mer

Det svenska jordbruket läggs ner i tysthet medan allt mer mat importeras!

Det svenska jordbruket läggs ner i tysthet medan allt mer mat importeras! amtiden r f h c o n e t a M? Vart är vi på väg Susanne Gäre Gunnar Lyckhage Det svenska jordbruket läggs ner i tysthet medan allt mer mat importeras! Sverige saknar en livsmedelsstrategi! Jordbrukarna

Läs mer

Observera att eleverna arbetar i par (ev. 3 eller 1).Alltså anges två ev. tre eller en elevidentifikation/er.

Observera att eleverna arbetar i par (ev. 3 eller 1).Alltså anges två ev. tre eller en elevidentifikation/er. HEMKUNSKAP ÅK 9 Praktisk uppgift databas hk29e2.sav Observera att eleverna arbetar i par (ev. 3 eller 1).Alltså anges två ev. tre eller en elevidentifikation/er. 1 Val av maträtter (sid 3 i elevhäftet)

Läs mer

Förslag till KOSTPOLITISKT PROGRAM

Förslag till KOSTPOLITISKT PROGRAM Diarinr: 2012:284 Kostenheten Kostchef Gunilla Larsson 2012-07-11 Förslag till KOSTPOLITISKT PROGRAM - Mat i förskola, skola och äldreomsorg C:\Users\crne\AppData\Local\Temp\evoat.tmp\kostpolitiskt program

Läs mer

och utbildningsförvaltningen

och utbildningsförvaltningen BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-10-23 FSN-2013/352.809 1 (3) HANDLÄGGARE Kurki, Margareta 08-535 363 11 Margareta.Kurki@huddinge.se Förskolenämnden Bryt köttnormen

Läs mer