Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling"

Transkript

1 Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Bergsbyskolan Från vt 2017 till ht 2018 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, klass 1-5 och fritidshem Ansvariga för planen rektor Elevernas delaktighet i utarbetandet av planen I början av läsåret får eleverna en genomgång av planen och får möjlighet att ge synpunkter på planen. Trygghetsvandring med elevrådet i början av terminen. Trivselenkäten ligger också till grund för planen. Vårdnadshavarnas delaktighet i utarbetandet av planen Föräldrar får ta del av planen mot kränkande behandling och diskriminering under första föräldramötet på hösten och har då möjlighet att ge synpunkter. Personalens delaktighet i utarbetandet av planen Under läsåret är personalen skyldig att läsa planen mot kränkande behandling och trakasserier. De har möjlighet att komma med synpunkter till teamet. 1(10)

2 Kartläggning av risker Kartläggningsmetoder Det är nödvändigt att systematiskt kartlägga nuläget och göra en analys av resultatet för att veta vad just vår förskoleklass, skola och fritidshem behöver göra för att förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Resultaten visar sedan vår skolas behov, vilka sedan blir utgångspunkt för vilka insatser som ska påbörjas och genomföras under året. Nedanstående är underlaget för vår kartläggning. Trygghetsvandring: genomförs varje år av elevrådsansvarig och elevråd. Rektor och övrig personal informeras om platser som upplevs som otrygga. Elevombud: Vi har elevombud, som träffas 1gång/månad tillsammans med 1-2 personer ur teamet. Arbetslagsplaneringar och träffar: samtal om aktuellt klimat i elevgrupperna, samtal om hur eleverna lär, mår och utvecklas sker på planeringar i arbetslagen varje vecka. Arbetslagen runt varje elevgrupp ansvarar för att uppmärksamma teamet på klimatet i grupperna. Elevhälsaträffar: 1 gång/månad Enkäter: trivselenkät görs av elever 1 gång/läsår Föräldramöten: 1 gång/termin Utvecklingssamtal: 1 gång/termin Klassråd: minst 1-3 gång/termin Elevråd: 3 gånger/termin Skolråd: 2 gånger/termin Områden som berörs i kartläggningen Kränkande behandling Kön Könsidentitet och könsuttryck/könsöverskridande identitet eller uttryck Etnisk tillhörighet Religion eller annan trosuppfattning Funktionsnedsättning Sexuell läggning Ålder 2(10)

3 Lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever (SFS 2008:567). Förklaring av begreppen. Diskriminering är en handling eller struktur som utestänger eller kränker en person. Den behöver inte vara medveten eller aktiv (Diskrimineringslagen). Trakasserier är en aktiv, medveten handling som kränker en person. (Diskrimineringslagen). Annan kränkande behandling är: (Skollagen) Att någon eller några kränker principen om alla människors lika värde. Kränkningar är ett uttryck för makt och förtryck. Kränkningar kan utföras av en eller flera personer och riktas mot en eller flera. En kränkning kan äga rum vid enstaka tillfällen eller vara systematisk och återkommande. Här nedan följer ett förtydligande av diskrimineringsgrunderna. Kön Med kön avses enligt diskrimineringslagen att någon är kvinna eller man. Exempel på händelser som kan vara diskriminering och trakasserier Maria vill göra sin praktik på en målarfirma, men studie- och yrkesvägledaren avråder henne med argumentet Det är för hårt arbete för en tjej. [diskriminering] Pedro blir retad av kompisarna på fritidshemmet för att han är den ende killen som valt att gå med i dansgruppen. [trakasserier på grund av kön] Könsidentitet eller könsuttryck Med könsöverskridande identitet eller uttryck avses enligt diskrimineringslagen att någon inte identifierar sig som kvinna eller man eller genom sin klädsel eller på annat sätt ger uttryck för att tillhöra ett annat kön. Diskrimineringsgrunden ska inte förväxlas med grunden sexuell läggning. Transpersoner kan vara såväl homo-, bi- som heterosexuella. Exempel på händelser som kan vara diskriminering eller trakasserier Jorge blir förlöjligad och hånad av en grupp killar i skolan eftersom han sminkar sig med mascara och läppglans. [trakasserier] Kim, som identifierar sig som intergender, söker upp skolkuratorn på sitt gymnasium för att tala om problem i familjen. Skolkuratorn ifrågasätter Kims könsidentitet och istället för att få prata om sina problem hemma, måste Kim förklara och försvara vad intergender betyder och innebär. [diskriminering] 3(10)

4 Etnisk tillhörighet Med etnisk tillhörighet menas enligt diskrimineringslagen nationellt eller etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande. Alla människor har en etnisk tillhörighet. En person som är född i Sverige kan vara rom, same, svensk, kurd eller något annat. En och samma person kan också ha flera etniska tillhörigheter. Exempel på händelser som kan vara diskriminering eller trakasserier Thomas, som är svart, får många kommentarer från de andra eleverna om sitt hår och sin hudfärg. Många vill ta och känna på honom. Klassföreståndaren avfärdar honom med att Ja, men du vet ju att du är annorlunda. Det är klart att de andra är nyfikna på dig. De menar ju inget illa. [trakasserier] Maria är bäst i klassen på svenska. Hon är aktiv på lektionerna och har alla rätt på proven. Läraren vill inte ge Maria MVG, då svenska inte är hennes modersmål.[diskriminering] Religion eller annan trosuppfattning Diskrimineringslagen definierar inte religion eller annan trosuppfattning. Med religion avses religiösa åskådningar som exempelvis hinduism, judendom, kristendom och islam. Annan trosuppfattning innefattar sådana övertygelser som har sin grund i eller samband med en religiös åskådning, till exempel buddism, ateism och agnosticism. Politiska åskådningar och etiska eller filosofiska värderingar som inte har samband med religion omfattas inte av diskrimineringslagens skydd Exempel på händelser som kan vara diskriminering eller trakasserier Vincent, vars familj är med i Pingstkyrkan, blir ofta retad för det av några klasskamrater. De säger det på skämt, men han tycker inte att det är roligt. [trakasserier] Läraren nekar Leila att bära huvudduk på SFI-undervisningen med motiveringen Huvudduk är ett tecken på kvinnoförtryck. Det innebär att Leila utestängs från sin utbildning. [diskriminering] Funktionsnedsättning Med funktionsnedsättning menas i diskrimineringslagen varaktiga fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga begränsningar av en persons funktionsförmåga som till följd av en skada eller sjukdom fanns vid födelsen, har uppstått därefter eller kan förväntas uppstå. Exempel på händelser som kan vara diskriminering eller trakasserier På skolavslutningen ropade skolans rektor upp alla elever individuellt och tackade av var och en förutom särskoleklassen, som hon ropade upp som grupp. [diskriminering] Elenas pappa har en CP-skada. Hon blir arg och ledsen när andra elever i skolan ropar Din pappa är jävla CP. [trakasserier] Sexuell läggning Med sexuell läggning avses enligt diskrimineringslagen homosexuell, bisexuell eller heterosexuell läggning. Exempel på händelser som kan vara diskriminering eller trakasserier som har samband med sexuell läggning Det har gått bra i skolan för James tills hans två pappor kom på besök. Efter det har han 4(10)

5 svårt att få vara med i grupparbeten och ibland får han jobba ensam. James vill inte vända sig till sin lärare eftersom läraren ser att de andra fryser ut honom, men inte gör något. [trakasserier] På skolan ordnas en avslutningsbal. Elin och Anna, som är ett par, får inte dansa den första uppvisningsdansen tillsammans. [diskriminering] Ålder Med ålder avses enligt diskrimineringslagen uppnådd levnadslängd. Skyddet mot åldersdiskriminering omfattar alla, unga som gamla. Åldersnormen kan se olika ut i olika sammanhang, men generellt drabbas yngre och äldre av diskriminering på grund av ålder. Skyddet gäller alltså även i skolan. Det är dock tillåtet att särbehandla på grund av ålder, till exempel om särbehandlingen är en tillämpning av skollagen. Exempel på händelser som kan vara trakasserier: Malte är ett år yngre än sina klasskamrater och blir ofta retad på grund av detta. [trakasserier] Agnes pappa är mycket äldre än de andra papporna i hennes klass. Hon blir sårad när de andra klasskamraterna skämtar om det. Hon har sagt ifrån att hon blir ledsen, men de fortsätter i alla fall. [trakasserier] Hur eleverna har involverats i kartläggningen Under läsåret har eleverna möjlighet att aktivt påverka arbetet mot kränkande behandling och trakasserier genom bland annat trygghetsvandring, trivselenkäter, elevombudsträffar, utvecklingssamtal, klassråd, elevråd och enskilda samtal. Hur personalen har involverats i kartläggningen Under läsåret har personalen möjlighet att aktivt påverka arbetet mot kränkande behandling och trakasserier genom bland annat, arbetslagsträffar, elevhälsaträffar och diskussionsgrupper. Resultat av kartläggning I kartläggningen ser vi att det är viktigt att fortsätta arbeta med språkbruket på skolan bland eleverna. Vi ser att platser som det upplevs det blir mycket bråk och tjafs är främst på fotbollsplanen och innebandyplanen och främst bland de äldre eleverna. Vi ser också att ställen där elever upplever att det blir bråk och tjafs samtidigt är ställen där eleverna säger att de trivs. 5(10)

6 Mål Mål med skolans arbete mot diskriminering och kränkande behandling är: Vi vill att alla elever som finns på Bergsbyskolan ska vara trygga, trivas och känna samhörighet med sina kamrater och personalen. Detta är en grundläggande förutsättning för lärande och utveckling. I våra verksamheter accepteras inga former av diskriminerande eller kränkande behandling. Alla ska behandlas med respekt och är lika mycket värda. Det främjande arbetet-värdegrunden Det främjande arbetet pågår alltid ständigt och är en del av vår skola och fritidshems kultur. Värdegrunden är ett stort samlingsbegrepp som syns i alla mikrosammanhang mellan människor, pedagog till pedagog, pedagog till elev, elev till elev. Vårt uppdrag att förstå värdegrunden är att leva och utveckla innehållet. Det är till exempel att fundera över talutrymme, kränkningar, rösträtt, meningsutbyten, meningsskillnader och verka för att pojkar och flickor inte avskärmas till sitt kön. Skolan är en social arena där möten mellan människor utmanar oss, och att utmanas i sig är inte farligt. Det är i dessa möten vi möter vår värdegrund. Det främjande arbetet är de vuxnas förmåga att verka för att värdegrunden omsluter elever i skola och på fritidshemmet och utbildar dem i respekt och förståelse för människovärdet. Allt är värdegrund. Det är inte ett paket som ligger vid sidan om det dagliga arbetet utan i det dagliga arbetet. Vi kan alltid lära genom att diskutera och lyfta frågor. När vi gör det är vi i den. Värdegrunden. Åtgärder för främjande av lika rättigheter och möjligheter Åtgärd nr Vad ska göras? När? Vem är ansvarig? När ska uppföljning ske? 1 Ett fungerande rastvakts system 2 Temadagar i årskursblandade grupper aug Rektor, teamet löpande 1-2 gång per termin personalgruppen 3 Rastaktiviteter 3/veckan Robert och Helena.L 4 Elevombudsträffar En gång i månaden teamet 6(10)

7 5 Genomgång av förväntansdokument 6 Schemalagt kompisprat i alla årskurser 7 Arbete med enskilda elever som behöver extra hjälp och stöttning Arbeta med språkbruk och vara en språkförebild. Visa på andra sätt att utrycka sig än fula ord. kontinuerligt Klasslärare/fritidspedagog Varje vecka Fortlöpande Klasslärare och fritidspedagog knutna till gruppen. Teamet Arbetslagen Alla alltid alla 7(10)

8 Åtgärder för att förebygga kränkande behandling och diskriminering De åtgärder som planeras ska syfta till att avvärja de risker som finns för diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling som finns i verksamheten. Åtgärd nr Vad ska göras? När? Vem är ansvarig? 1 Rastvärdarna finns runt fotbollsplanen/innebandyplanen 2 Värdegrundsuppdrag av teamet till klasserna/grupperna med aktuella frågor När fotboll och innebandy spelas 1-2 tillfälle/ termin Rastvärdar teamet 3 Samtalsgrupper i åk 5 höstterminen Elevhälsan teamet 4 Pedagoger i omklädningsrummen Vid ombyte efter lektion klasslärare När ska uppföljning ske? terminslut Rutiner för akuta situationer Rutiner för att tidigt upptäcka trakasserier och kränkande behandling Enskilda samtal m elever, enkäter. Uppmärksam personal som finns runt eleverna under skoloch fritidstid. Arbetslagen runt elevgrupperna är de som är närmast och kan upptäcka i ett tidigt skede. Alla har ansvar. Rutiner för att anmäla misstanke om trakasserier och kränkande behandling Personal som får kännedom om eller misstänker trakasserier och kränkande behandling anmäler till teamet. Rutiner för att utreda och åtgärda när elev trakasserar eller kränks av andra elever Ta reda på allt som hänt, samla fakta. Insamlande av fakta kan med fördel göras av det arbetslag som finns runt elevgruppen men teamet ska alltid involveras. Samtal med den eller de som upplever sig blivit kränkta sker. Personal samlar på sig material och fakta om kränkningen. När det finns tillräckligt med underlag beslutar arbetslaget och teamet om åtgärder och dokumenterar regelbundet. Om det rör sig om kränkande behandling skrivs en incidentrapport och lämnas till rektor. 8(10)

9 Samtal: Allvarssamtal med den eller de som kränkt. Två ur personalen, genomför samtalet och dokumenterar. Kontakt med vårdnadshavare samt uppföljningssamtal görs vid behov. Allvarssamtal: Samtalen bör inledas snarast. De berörda eleverna ska inte informeras i förväg. Samtal sker med en i taget. De som kränker ska inte ha möjlighet att samtala med varandra under samtalen. Två vuxna personer är med under samtalet. Anteckningar förs under samtalet. Vårdnadshavare informeras. Efter samtalen har personalen extra kontroll på eleverna som kränker och klassen fram till uppföljningssamtalen. Uppföljningssamtal sker kontinuerligt under följande 6 månader. Ev över längre tid, det beslutar teamet. Samtalen dokumenteras och dokumentationen lämnas till rektor Uppföljningssamtal: Efter en till två veckor uppföljningssamtal med berörda parter. Uppföljningssamtal sker kontinuerligt under följande 6 månader. Ev över en längre tid. Detta beslutar teamet. Om den utsatta elevens situation inte förbättras: Rektor, teamet, arbetslaget och föräldrar avgör tillsammans fortsatta åtgärder. Rutiner för att utreda och åtgärda när elev trakasseras eller kränks av personal Vid kännedom om att elev trakasseras eller kränks av personal meddelas rektor. Rutiner för uppföljning av åtgärder vid trakasserier och kränkande behandling Se ovan Rutiner för dokumentation av åtgärder och uppföljning Se ovan 9(10)

10 Förankring av planen Förankring hos elever I början av läsåret berättar vi om planen. Förankring hos vårdnadshavare På höstens föräldramöte. Förankring hos skolans personal På en gemensam arbetsplatsträff i början av hösten ansvarar Teamet för en genomgång av planen. Personal ansvarar själv för att läsa igenom planen och vara väl insatt i planen. Utvärdering Vid periodens slut ska planen utvärderas. Utvärderingen ska tillsammans med kartläggningen ligga till grund för utarbetandet av nya mål, åtgärder och rutiner. Utvärderingen ska också dokumenteras i nästa års plan. Resultat av utvärderingen av fjolårets plan Rutinen för akuta situationer har fungerat bra. Delaktiga i utvärderingen av fjolårets plan Teamet Ansvarig för att årets plan utvärderas Årets plan ska utvärderas senast Rektor 16 maj (10)

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Bergsbyskolan Från ht 2019 till 2020 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, klass 1-5 och fritidshem

Läs mer

Lidåkers skolområde DISKRIMINERINGSGRUNDERNA. Anna-Karin Florberger Rektor 150930

Lidåkers skolområde DISKRIMINERINGSGRUNDERNA. Anna-Karin Florberger Rektor 150930 Lidåkers skolområde DISKRIMINERINGSGRUNDERNA Anna-Karin Florberger Rektor 150930 Sidan 2 av 5 Bilaga till plan mot diskriminering och kränkande behandling 15/16 Begrepp Diskriminering Diskriminering är

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Norrhammarskolan Från 161001 Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem F-5 Ansvariga för planen

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Norrhammarskolan Från 170918 Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem F-5 Ansvariga för planen

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Norrhammarskolan Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem F-6 Ansvariga för planen Rektor I Planen gäller Från

Läs mer

Begrepp. Diskriminering

Begrepp. Diskriminering Begrepp Diskriminering Diskriminering är när skolan på osakliga grunder behandlar en elev sämre än andra elever och behandlingen har samband med diskrimineringsgrunderna kön, könsidentitet eller könsuttryck,

Läs mer

Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Månsarps förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Månsarps förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Månsarps förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Månsarps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2016/2017 Ansvarig för planen Förskolechefen och

Läs mer

Handelsakademins och NBI:s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Handelsakademins och NBI:s plan mot diskriminering och kränkande behandling Handelsakademins och NBI:s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Yrkeshögskola Läsår: 2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Yrkeshögskola

Läs mer

SPÅNGHOLMSSKOLANS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

SPÅNGHOLMSSKOLANS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING SPÅNGHOLMSSKOLANS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING GRUNDUPPGIFTER Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola, fritidshem och förskoleklass. Ansvarig för planen Mikael Skeensgård Giltighet

Läs mer

Ope skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ope skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Bilaga 1 Begrepp sid. 6 Bilaga 2 Diskrimineringsgrunder sid. 8 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola, fritidshem Ansvariga för planen Rektor och Ope skolas personal

Läs mer

Liljeborgsskolan 7-9. Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt hot och våld

Liljeborgsskolan 7-9. Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt hot och våld Liljeborgsskolan 7-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt hot och våld Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen är grundskola årskurs 7-9. Ansvarig för planen är rektor.

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling Göinge Utbildningscenter Gymnasieskola och Vuxenutbildningen Planen gäller för läsår 2018/2019 Reviderad: Februari 2019 Ansvarig:

Läs mer

Per Olsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Per Olsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Per Olsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, åk1-6 och fritidshem Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Dalbackens friskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling inom fritidshemmet Verksamhet som omfattas av planen: Fritidshem

Dalbackens friskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling inom fritidshemmet Verksamhet som omfattas av planen: Fritidshem Dalbackens friskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling inom fritidshemmet Verksamhet som omfattas av planen: Fritidshem Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Sandsjöfors skola F - 6

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Sandsjöfors skola F - 6 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Sandsjöfors skola F - 6 Grunduppgifter Vår vision På skolan ska vi värna om alla människors lika värde och låta varje människas unika personlighet komma

Läs mer

Trosa Sfi plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2015-2016

Trosa Sfi plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2015-2016 Trosa Sfi plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2015-2016 Utvärdering 150611 Vi har under detta läsår haft ett möte mellan två elever som båda kände sig utsatta av varandra. Eleverna

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i grundskola/fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i grundskola/fritidshem Glimåkraskolan (förskoleklass, fritidshem, grundskola) Plan mot diskriminering och kränkande behandling i grundskola/fritidshem Planen gäller från 2015-10-01 Planen ska revideras senast 2016-10-01 Ansvariga

Läs mer

Gymnaiseakademins plan mot diskriminering och kränkande behandling

Gymnaiseakademins plan mot diskriminering och kränkande behandling Gymnaiseakademins plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasium Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasium

Läs mer

Mycklingskolans Likabehandlingsplan

Mycklingskolans Likabehandlingsplan Mycklingskolans Likabehandlingsplan 2014 2015 Inledning Verksamhetsformerna som omfattas av likabehandlingsplanen är: grundskola, förskoleklass och fritidshem Ansvariga för likabehandlingsplanen: Rektor

Läs mer

Celsiusskolan 7-9:s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Celsiusskolan 7-9:s plan mot diskriminering och kränkande behandling Celsiusskolan 7-9:s plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Ansvariga för planen är Celsiusskolans ledningsgrupp Vision Vår vision är att samtliga elever och all personal på Celsiusskolan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan 2017 Vätö förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan 2017 Vätö förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan 2017 Vätö förskola Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Arbetslagsledarna

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Carlshöjdsskolans Grundsärskola med inriktning mot Träningsskola 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen är Grundsärskolan inriktning

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Furuskolan F-6 samt fritidshemmet Från 201709 till 20180630. Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Furuskolan F-6 samt fritidshemmet Från 201809 till 20190630. Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem

Läs mer

Ålidhemsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ålidhemsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ålidhemsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skolbarnsomsorg, grundskola åk 1-9 Ansvariga för planen Rektor och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2017/2018 Strandenskolan Åk F-9 Risbäckskola 2 Inledning Detta dokument omfattar både elever och personal hur vi ska förhålla oss till den psykosociala

Läs mer

Del 2. Plan mot kränkande behandling och trakasserier Norrhammarskolan F-5 Fritidshem

Del 2. Plan mot kränkande behandling och trakasserier Norrhammarskolan F-5 Fritidshem Del 2 Plan mot kränkande behandling och trakasserier Norrhammarskolan F-5 Fritidshem 2014-2015 Innehåll Introduktion av del 2... 1 Kartläggning... 1 Aktuellt läge... 1 Förebyggande aktuella åtgärder...

Läs mer

Horda skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Horda skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Horda skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola F-6 samt fritidshem 1/11 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola F-9 samt fritidshem a för planen Skolledningen Trygghetsgruppen EHT Elevrådet

Läs mer

Plan för arbete mot kränkande behandling

Plan för arbete mot kränkande behandling Plan för arbete mot kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Kågeskolan Från 2018 oktober till 2019 Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem F-5 Ansvariga för planen Rektor

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Carlshöjdsskolans Grundsärskola med inriktning mot Träningsskola inkl. Fritidshem 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen är Grundsärskolan

Läs mer

Lunds skola fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Lunds skola fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Lunds skola fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skolbarnomsorg Läsår 16/17 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Skolbarnomsorg

Läs mer

Gröndalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Gröndalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Gröndalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga för planen Skolans Rektor är ansvarig för att planen mot diskriminering

Läs mer

Ekebyskolans fritidshem, Vallentunas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ekebyskolans fritidshem, Vallentunas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ekebyskolans fritidshem, Vallentunas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshem Läsår 2014/2015 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Heurikas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Heurikas plan mot diskriminering och kränkande behandling Heurika, Fredrika Bremerskolan Lennart Gudmark Heurikas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ansvariga för planen Lennart Gudmark Ulrika Fridh Bjärhall Anna Björnson Marina Johansson Elefalk

Läs mer

Munkerudskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Munkerudskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Munkerudskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskolan och grundsärskolan 1-3 samt fritids Läsår 2014/2015 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Rörviks skola; grundskola 1-9, med förskoleklass och fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Rörviks skola; grundskola 1-9, med förskoleklass och fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Rörviks skola; grundskola 1-9, med förskoleklass och fritidshem läsåret 2015-2016 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Idkerbergets skola

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Idkerbergets skola Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Idkerbergets skola 2017-2018 1(11) Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Idkerbergets skola

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Bygdsiljums skola Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshem, förskoleklass, grundskola 1-5 Ansvariga för planen Skolans

Läs mer

Antnässkolan/Antnässkolans fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Antnässkolan/Antnässkolans fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Antnässkolan/Antnässkolans fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Åk F-6 samt fritidshemmet Läsår 2014/2015 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling År 2016/ 2017 1.Grunduppgifter Verksamheter som omfattas av planen: Planen gäller för fritidsverksamhet vid Tussilagon. Huvudmål med likabehandlingsarbetet:

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i grundskola/fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i grundskola/fritidshem Mölleskolan (förskoleklass, fritidshem, grundskola) Plan mot diskriminering och kränkande behandling i grundskola/fritidshem Planen gäller från 2015-10-01 Planen ska revideras senast 2016-10-01 Ansvariga

Läs mer

Foucaultgymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Foucaultgymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Foucaultgymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskola Ansvariga för planen: Gun Lind Vår vision: Vi vill bygga verksamhet

Läs mer

Kommungemensam vision för alla kommunens förskolor och skolor

Kommungemensam vision för alla kommunens förskolor och skolor Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Glömminge förskola läsåret 2016-2017 Kommungemensam vision för alla kommunens förskolor och skolor All förskole- och skolverksamhet i Mörbylånga

Läs mer

Sörmjöle skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sörmjöle skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sörmjöle skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Sörmjöle skola och fritidshemmet Måsen Läsår 2016/2017 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Ope skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ope skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Page 1 of 7 Ope skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola, fritidshem Ansvariga för planen Tommy Lundberg,

Läs mer

Haffstaskolans likabehandlingsplan

Haffstaskolans likabehandlingsplan Haffstaskolans likabehandlingsplan 2014-2015 Haffstaskolans likabehandlingsplan gäller för läsåret 2014-2015, och beskriver arbetet mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Grunduppgifter

Läs mer

Skriv ut Stäng fönstret Friluftsskolan Vargens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Skriv ut Stäng fönstret Friluftsskolan Vargens plan mot diskriminering och kränkande behandling Extra information Visa logotyp Bilaga 1 Visa begrepp Bilaga 2 Visa diskrimineringsgrunder Observera att bilagorna kommer att placeras längst ner på den här sidan, det vill säga efter er plan. Skriv ut

Läs mer

Begrepp. Diskriminering. Direkt diskriminering. Indirekt diskriminering. Trakasserier och kränkande behandling

Begrepp. Diskriminering. Direkt diskriminering. Indirekt diskriminering. Trakasserier och kränkande behandling Begrepp Diskriminering Diskriminering är när skolan på osakliga grunder behandlar en elev sämre än andra elever och missgynnandet har samband med kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet,

Läs mer

Rutiner för akuta situationer Policy Trakasserier och kränkande behandling ska uppmärksammas och åtgärdas så tidigt som möjligt, av all personal i skolan och på fritidshemmet, med hjälp av rutinerna för

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Morö Backe skola Läsåret 2015/2016. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, Fritidshem, Grundskola

Läs mer

S:t Eskils Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 14/15

S:t Eskils Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 14/15 S:t Eskils Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 14/15 Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Ansvariga för planen Skolledningen och elevhälsan. Vår vision

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Örjansskolan 6-9 Från 2018 till 2019. Verksamhetsformer som omfattas av planen Örjansskolan 6-9 Ansvariga för planen

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Stenbocksskolan Från jan till dec. Verksamhetsformer som omfattas av planen Åk 7-9 Ansvariga för planen Elevernas

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Örjansskolan 3-5 Från 2017 till 2018. Verksamhetsformer som omfattas av planen Örjansskolan 3-5 och Stormåsens fritids

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kulltorp

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kulltorp Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kulltorp LÄSÅR 2018-2019 1 Inledning Arbetet med att motverka kränkningar är en del av skolans demokratiuppdrag, FN:s barnkonvention, skollagen, läroplanerna

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Klockarskogsskolan skola och fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Klockarskogsskolan skola och fritidshem Datum 2013-01-15 Sida 1(8) Utbildningsförvaltningen Klockarskogsskolan F-2 och fritidshem Reviderad 2013-01-15 Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Klockarskogsskolan skola och fritidshem

Läs mer

Hanahöjskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hanahöjskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Forsheda-Hånger rektorsenhet Hanahöjskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-04-01 -- 2015-03-31 Innehåll Grunduppgifter... 2 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 2 Ansvariga

Läs mer

Veta skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Veta skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling /w EPDw UKLTE1O Veta skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Planen omfattar Förskoleklass, grundskola 1-6 och skolbarnsomsorg. Rektor ansvarar för att planen årligen utvärderas,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Näsvikens skola Upprättad i augusti 2013 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Piltorpsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Piltorpsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Piltorpsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola F-5, fritidshem Ansvariga för planen Rektor Barbro Holmqvist Elevhälsoteam

Läs mer

Trygghetsplan. Östra Ryds skolas likabehandlingsplan och årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Trygghetsplan. Östra Ryds skolas likabehandlingsplan och årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Trygghetsplan Östra Ryds skolas likabehandlingsplan och årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass, fritidshem Läsår: 2016/2017

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och likabehandling

Plan mot kränkande behandling och likabehandling Plan mot kränkande behandling och likabehandling Glömminge förskola läsår 2017/18 Innehållsförteckning Rutin för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling 2 Lagar som reglerar likabehandlingsarbetet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller 2015-10-02 2016-09-30: Djurås förskola, Safiren och Rubinen Alla som lämnar vår förskola ska minnas sin förskoletid med glädje! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Normlösa skola 16/17 Lagen ställer tydliga krav på att verksamheterna har ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering, trakasserier eller

Läs mer

Mogärdeskolan F-6/Fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mogärdeskolan F-6/Fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6/Fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, Grundskola, Fritidshem Ansvarig för planen Rektor Vår

Läs mer

Vuxenutbildningscentrums plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vuxenutbildningscentrums plan mot diskriminering och kränkande behandling Vuxenutbildningscentrums plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundläggande vuxenutbildning, gymnasial vuxenutbilning, särvux 1/11 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Trygghetsplan. Östra Ryds skolas likabehandlingsplan och årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Trygghetsplan. Östra Ryds skolas likabehandlingsplan och årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Trygghetsplan Östra Ryds skolas likabehandlingsplan och årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass, fritidshem Läsår: 2017/2018

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1(12) Reviderad 2014-02-26 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Hemgårdens förskola Antagen av utbildningsnämnden 26 mars 2013 under 36 2(12) Innehåll 1 Vision...3 2 Delaktighet...3 3 Utvärdering...3

Läs mer

Vilboksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015

Vilboksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Vilboksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Grunduppgifter Verksamheter som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola 1-6 samt fritidshem Ansvarig för planen Rektor Vår

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Hasslarödsskolan åk 7-9

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Hasslarödsskolan åk 7-9 HASSLARÖDSSKOLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Hasslarödsskolan åk 7-9 Planen gäller från 2015 02 01 Planen ska revideras senast 2015-12-15 Ansvarig för planen: rektor Johan Asp Postadress

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Vetlanda Lärcentrum.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Vetlanda Lärcentrum. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2017 Vetlanda Lärcentrum vetlanda.larcentrum@vetlanda.se www.vetlandalarcentrum.se Innehållsförteckning 1. Syfte med planen... 2 2. Begreppsförklaring...

Läs mer

Kungsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kungsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Kungsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2015/2016 1/12 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Sandsjöfors skola F 6, 2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Sandsjöfors skola F 6, 2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Sandsjöfors skola F 6, 2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, förskoleklass och fritidshem Vår vision Alla elever och

Läs mer

Åkerö skola 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Åkerö skola 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Åkerö skola 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola 7-9 och Grundsär 7-10 Ansvariga för planen Skolledning, personal och

Läs mer

A-lag F-3. Åre skolas och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. 1(15)

A-lag F-3. Åre skolas och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. 1(15) A-lag Förskola Åk 4 Åre skolas och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. 1(15) Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola och fritidshem Ansvariga för planen

Läs mer

Bygdsiljumskolans plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Bygdsiljumskolans plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Bygdsiljumskolans plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Bygdsiljums skola, fritidshem Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshem, Förskoleklass, grundskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i Norsjö kommuns grundskolor.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i Norsjö kommuns grundskolor. Plan mot diskriminering och kränkande behandling i Norsjö kommuns grundskolor. Gemensam del för alla verksamheter i grundskolan Dokumenttyp Dokumentägare Beslutsinstans Giltig till Plan Fog ledning Skolutskottet

Läs mer

Svälthagsskolan med fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Svälthagsskolan med fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Svälthagsskolan med fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola F-3 samt fritidshem 1/12 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Björkviks skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Björkviks skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkviks skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola åk 1 6 och fritidshem Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Friggesundsskolan Upprättad i augusti 2013 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Förskolans namn Planen gäller Stormens fsk Från 2017-10 till 2018-10 Verksamhetsformer som omfattas av planen 1-5 Ansvariga för planen Andreas

Läs mer

TRYGGHETSPLAN. för Förskolan Mörten Likabehandling handlar inte om att alla ska vara lika, utan rätten att vara olika

TRYGGHETSPLAN. för Förskolan Mörten Likabehandling handlar inte om att alla ska vara lika, utan rätten att vara olika TRYGGHETSPLAN för Förskolan Mörten 2016-2017 Likabehandling handlar inte om att alla ska vara lika, utan rätten att vara olika Innehållsförteckning 1. Syftet med likabehandlingsplanen 3 2. Grunduppgifter

Läs mer

Utbildningsförvaltningen Kvinnebyskolan. Kvinnebyskolans. plan mot diskriminering och kränkande behandling

Utbildningsförvaltningen Kvinnebyskolan. Kvinnebyskolans. plan mot diskriminering och kränkande behandling s plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller från nov 2013- nov 2014 1. Vår vision 2. Förebyggande och främjande arbete 3. Resultat från kartläggning 4. Åtgärdsplan 2013-2014 5. Årshjul över

Läs mer

Skyttefällaskolan. och. Kojans fritidshems plan LIKA1617

Skyttefällaskolan. och. Kojans fritidshems plan LIKA1617 Skyttefällaskolan och Kojans fritidshems plan LIKA1617 Vår vision Skolan och fritids rustar eleverna för framtiden. I detta ingår inte bara kunskaper och färdigheter, utan även förståelse för och ett bestående

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Plan mot kränkande behandling och Likabehandlingsplan för Pedagogisk omsorg- familjedaghemmen i Färjestaden, Algutsrum, Mörbylånga och Gårdby 2016-2017 Innehållsförteckning Vision... 3 Förskolechefen har

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Morö Backe skola Läsåret 2018/2019 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, Fritidshem, Grundskola

Läs mer

Västangård skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västangård skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Västangård skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, åk 1-9, skolbarnsomsorg Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Jörlandaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2014 2015

Jörlandaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2014 2015 Jörlandaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2014 2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, Skolbarnomsorg, Grundskola Ansvarig för planen

Läs mer

Enehagens skolas plan mot kränkande behandling

Enehagens skolas plan mot kränkande behandling Enehagens skolas plan mot kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen är skola och fritidshem. läsåret 2017 2018 Vår skola är en arena där man är trygg och utvecklas positivt både kunskapsmässigt

Läs mer

Edsta skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Edsta skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Edsta skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola F-6 Ansvariga för planen Marianne Andersson, rektor Vår vision Alla ska

Läs mer

Tomtbergaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tomtbergaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Tomtbergaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, fritidshem och grundskola Läsår: 2018/19 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Normlösa skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Normlösa skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling /w EPDw UKLTE1O Normlösa skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, skolbarnsomsorg, grundskola1-5 Ansvariga för planen:

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan Sjöhagens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan Sjöhagens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan 2016 Sjöhagens förskola Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Arbetslagsledaren

Läs mer

Emiliaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Emiliaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Page 1 of 9 Emiliaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritids a för planen Rektor Lena Johnsson Vår vision Alla barn

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN SUNDSTAGYMNASIET LÄSÅRET 2017/2018 KARLSTADS KOMMUN

LIKABEHANDLINGSPLAN SUNDSTAGYMNASIET LÄSÅRET 2017/2018 KARLSTADS KOMMUN LIKABEHANDLINGSPLAN SUNDSTAGYMNASIET LÄSÅRET 2017/2018 KARLSTADS KOMMUN Ansvarig samt giltighetstid: Planen gäller ett år i taget och uppdateras under september månad varje år. Ansvarig för planen: rektor

Läs mer

Viggestorpsskolan med fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Viggestorpsskolan med fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Viggestorpsskolan med fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskolan F-6 samt fritidshem 1/12 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017/2018

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017/2018 Busbackens förskola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017/2018 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017/2018...

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Skara 7-9. (Djäkne- och Teglahuset) Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Barn- och utbildningsförvaltningen. Skara 7-9. (Djäkne- och Teglahuset) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Skara 7-9 (Djäkne- och Teglahuset) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola år 7-9 Ansvariga för planen Maria Eriksson, rektor

Läs mer