FAKTABLAD Genetiskt provinsamling i rovdjursinventeringen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FAKTABLAD Genetiskt provinsamling i rovdjursinventeringen"

Transkript

1 1(5) FAKTABLAD Genetiskt provinsamling i rovdjursinventeringen Målsättning Syftet med detta faktablad är att ge en översikt av den genetiska provtagningen som tillämpas vid rovdjursinventeringen i Sverige och Norge. Genetisk provtagning är ett verktyg inom det större ramverket som används för förvaltningsriktad övervakning av stora rovdjur i de två länderna. Detaljerad information om varje metod, fältprotokoll, samt datakällor relaterade till den genetiska provtagningen finns i följande faktablad. Genomförande Figur 1. Schematisk översikt över insamling och analys av genetiska prover Vad är genetisk provtagning? Genetisk provtagning i detta sammanhang inbegriper insamlande av genetiskt material från vilt. Från dessa prover utvinns DNA som därefter analyseras. DNA kan användas till att identifiera art och kön av djuret från vilket provet kommer ifrån. I tillägg kan individer identifieras baserat på deras unika genetiska profil. Insamling av genetiska prover har utgjort en del av övervakningen av stora rovdjur i Sverige sedan 2000 och i Norge sedan XXXX. Syftet bakom den genetiska provtagningen av stora rovdjur har i första hand varit identifiering av individer. Denna information kan därefter användas för att beräkna populationsstorlek, identifiera minimumtal för antal individer, identifiera/särskilja föryngringar samt att analysera släktskap och bygga familjeträd. DNA källor DNA kan inhämtas från olika biologiska källor, t.ex. vävnad, blod, hår, spillning, saliv och sekret. Vilken DNA källa som insamlas beror delvis på art och insamlingsperiod. I Sverige och Norge utgörs majoriteten av DNA prover av spillnings- och hårprover.

2 2(5) DNA från hår och spillning: Både Norge och Sverige samlar in spillnings- och hårprover med syftet att upptäcka och identifiera individer, vilket i förlängningen ger information om populationsstorlek, utbredning och populationens sammansättning. För järv, lodjur och varg samlas dessa prover in i samband med det övriga inventeringsarbetet, medan DNA provinsamlingen på björn utgör det huvudsakliga inventeringsarbetet. När det gäller björninventering har Norge genomfört årliga insamlingar över den största delen av det kända björnutbredningsområdet i landet medan Sverige har fokuserat sin insamling inom olika regioner under olika år med längre tidsintervall. I Norge samlas majoriteten av proverna in under hela året via fältbesök genomförda av SNOpersonal för samtliga rovdjursarter, men björnprover lämnas även in av vandrare, lantbrukare och älgjägare (främst under hösten). I Sverige samlas majoriteten av prover från järv, lodjur och varg av länsstyrelsepersonal under respektive inventeringsperiod, medan björnprover i huvudsak insamlats och inlämnats av allmänheten, ofta i form av älgjägare under höstens jaktsäsong. LÄNK TILL SPILLNINGS/HÅRINSAMLINGSPROTOKOLL, samt möjligen även LÄNK TILL SKADEDOKUMENTATIONSPROTOKOLL/INSTRUKTIONER. Figur 2: Provinsamling över tid i Norge (svarta prickar) och Sverige (röda prickar). Varje horisontell rad är associerad med en individ som upptäckts minst en gång via genetiska prover från hår/spillning; repeterad upptäckt av samma individ resulterar i flera prickar på samma rad. Figuren illustrerar att: 1) intensiv provinsamling började tidigare i Sverige än i Norge, 2) provinsamlingen är oregelbunden i Sverige (inte varje år), 3) olika regioner (och därför olika individer) omfattas under olika provinsamlingar i Sverige, medan individer ofta återfångas över flera år i Norge, och 4) peak sampling sker under sen sommar/tidig höst i både Sverige och Norge. DNA från döda rovdjur: Vävnadsprover (hud eller muskel) tas och analyseras från alla döda rovdjur oavsett dödsorsak. I Sverige genomförs provtagning och registrering av prover och övrig information av SVA ( och i Norge faller detta ansvar på SNO (LINK). Data registreras i Rovbase

3 3(5) ( Individidentifiering av döda rovdjur tillåter en möjlig koppling till tidigare DNA prover från samma individ. Det medför att man kan få ytterligare kunskap om individer såsom födelseår, hälsotillstånd, reproduktionstillstånd och dödsorsak. Mer information finns i faktabladet STORA ROVDJUR: Hantering av döda rovdjur, samt Instruks for ivaretakelse av døde rovdyr. DNA från märkta rovdjur: I Sverige insamlas och analyseras vävnads- och/eller blodprover från alla rovdjur som märks som del av rovdjursforskningens verksamhet (LÄNK Grimsö/SBBRP). Information från de individer som identifieras i dessa prover är kopplat till andra DNA-datakällor, så som spillnings-/hårprover. Intensiv övervakning ger den mest detaljerade informationen om rörelsemönster, reproduktion och överlevnad, vilket kan införlivas in i populationsmodeller tillsammans med insamlat genetiskt data från spillning och hår. Genetisk analys Analyser av prover som insamlats i Norge och Sverige inkluderar extrahering/extraktion av DNA via extraktions-kit speciellt utformade beroende på typ av prov. Efter extraktion amplifieras delar av DNA:t via artspecifika molekylära markörer i en process kallad polymerase chain reaction (PCR). Könsidentifiering baseras på ett antal kromosomspecifika DNA-sekvenser. Individidentifiering baseras på ett minsta antal mikrosatellitmarkörer (repeterade basparsekvenser av DNA). Hur många sekvenser/markörer beror på vilken art det gäller. Köns- och individgenotyper bestäms för varje prov och representerar den genetiska profilen baserat på vilka prover som kopplas till individer. Alla genetiska profiler lagras för framtida referens och för att skapa detektionshistorik för individuella rovdjur. För järv och lodjur genomförs detta av Uppsala universitet: och Rovdata: För varg genomförs de genetiska analyserna på Grimsö forskningsstation www Statistisk analys DNA ger information om en individ i både tid och rum. Prover representerar en typ av fångst, och i likhet med data som insamlas från djur som är fysiskt fångade och märkta så kan DNA-fångstdata användas i fångst-återfångstanalyser. Fångst-återfångstanalyser tar hänsyn till både de ekologiska processerna (t.ex. populationsstorlek) och observationsprocessen. Genom att ta hänsyn till sannolikheten att fånga/hitta en individ så kan man skatta en total populationsstorlek (dvs. hur många individer som inte hittats under inventeringen). Detta sätt att använda det genetiska materialet har i huvudsak tillämpats på brunbjörn i Sverige, men förväntas utvidgas även till övriga rovdjursarter samt i hela Skandinavien.

4 4(5) Utförare Största delen av DNA proverna från järv, lodjur och varg insamlas av SNO och Länsstyrelsens fältpersonal som del i spårinventeringsarbetet under respektive arts inventeringsperiod. Största delen av DNA prover från björn kommer däremot från spillningsinsamlingarna som baseras på frivilliga deltagare från i huvudsak älgjägare och renägare, men även andra som rör sig i naturen, t.ex. ripjägare, bärplockare, m.m. I tillägg samlas det även in DNA prover av SNO och Länsstyrelsen i samband med annat fältarbete, t.ex. skadedokumentation på rovdjursdödade tamdjur (exklusive ren i Sverige) (LÄNK TILL SKADEDOKUMENTATIONSBLANKETT(ER). Rovdjursforskningsprojektet tar även hand om DNA prover på märkta individer och SVA och SNO säkrar prover från döda rovdjur som sedan skickas till labb för analys. Björnspillningsinsamlingens administration, provregistrering och vidaresändning för DNA analys är av sådan omfattning att den bäst genomförs av den nationella koordinatorn i samråd med berörda länsstyrelser i Sverige och SNO och Rovdata i Norge. För järv, lodjur och varg ansvarar fältpersonalen för att sända in egna insamlade prover Spillningsinsamlingens administration, provregistrering och vidaresändning för DNA analys genomförs av länsstyrelsen i berört område i Sverige, samt SNO och Rovdata i Norge). Resultaten från DNA analysen registreras i Rovbase av laboratoriet, innan de överlämnas för vidare statistiska analyser och beräkningar av populationsstorlek och minsta antal föryngringar. Nyttan av genetisk provtagning i rovdjursövervakningen Den typ av information som utvinns från genetisk provtagning är representativ för förvaltningsstrukturen i respektive land. I Sverige uttrycks miniminivåer och referensintervall som antal stora rovdjur, dvs. populationsstorlek, medan det i Norge uttrycks i antal föryngringar, dvs. det antal honor som producerat kullar under ett givet år, av respektive art. Detta har i synnerhet bäring på hur man använder data från björn i respektive land. Begränsningar och utvecklingsområden Målet för Norge och Sverige är att fastställa nationella och regionala uppskattningar av rovdjurspopulationernas storlek (och/eller antalet föryngringar) och utbredning, samt via genetisk provtagning även populationernas sammansättning. För björn är den genetiska provtagningen den huvudsakliga inventeringsmetoden och inte som för övriga rovdjursarter ett komplement till spårningsarbete på snö. Även om de genetiska data som insamlas i båda länder är lämpliga för att uppskatta ett flertal viktiga populationsparametrar så har denna möjlighet inte fullt utnyttjats. Det kvarstår flera områden som kan vidareutvecklas, t.ex.:

5 5(5) Utöka den analytiska behandlingen av genetisk data från spillning och hår till att införliva uppskattning av förekomst (istället för enbart antal upptäckta/identifierade individer) och andra viktiga populationsparametrar För björn, att använda existerande data i kombination med simuleringar för att jämföra alternativa provtagningsplaner och deras påverkan på noggrannhet och precision i parametrar som härleds från genetiska data från spillning och hår.

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD ROVDJUR INVENTERINGSMETODIK OKTOBER 2014 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK ROVDJUR: Genetisk övervakning Detta dokument ROVDJUR: Genetisk övervakning inom Nasjonalt overvåkningsprogram for rovvilt

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD BJÖRN INVENTERINGSMETODIK OKTOBER 2014 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK BJÖRN: Övervakningen i Skandinavien Detta faktablad BJÖRN: Övervakningen i Skandinavien inom Nasjonalt overvåkningsprogram

Läs mer

BJÖRN Övervakningsprogrammet i Skandinavien

BJÖRN Övervakningsprogrammet i Skandinavien 1(6) BJÖRN Övervakningsprogrammet i Skandinavien Målsättningen med detta faktablad är att ge en översikt av de metoder som idag används i populationsövervakningen av brunbjörn i Skandinavien. Populationsövervakning

Läs mer

FAKTABLAD Allmänhetens observationer av stora rovdjur

FAKTABLAD Allmänhetens observationer av stora rovdjur 1(5) FAKTABLAD Allmänhetens observationer av stora rovdjur Detta faktablad Allmänhetens observationer av stora rovdjur inom Naturvårdsverkets metodik för inventering av stora rovdjur i Sverige (www.naturvardsverket.se)

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD ROVDJUR INVENTERINGSMETODIK OKTOBER 2014 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK ROVDJUR: Allmänhetens medverkan i inventeringen Detta faktablad Varg: Allmänhetens medverkan i inventeringen inom Nasjonalt

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD ROVDJUR INVENTERINGSMETODIK OKTOBER 2014 ROVDJUR: Inventering i samebyarna INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK Detta faktablad ROVDJUR: Inventering i samebyarna inom Nasjonalt overvåkningsprogram

Läs mer

VARG: Instruktion för fastställande av förekomst (familjegrupp, revirmarkerande par och föryngring)

VARG: Instruktion för fastställande av förekomst (familjegrupp, revirmarkerande par och föryngring) 1(7) VARG: Instruktion för fastställande av förekomst (familjegrupp, revirmarkerande par och föryngring) Detta dokument Varg: Instruktion för fastställande av förekomst (familjegrupp, revirmarkerande par

Läs mer

Björnstammens storlek i Jämtlands och Västernorrlands län 2015

Björnstammens storlek i Jämtlands och Västernorrlands län 2015 Björnstammens storlek i Jämtlands och Västernorrlands län 2015 Rapport 2017-2 från det Skandinaviska björnprojektet Jonas Kindberg och Jon E. Swenson www.bearproject.info Inledning För förvaltningen av

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR INSTRUKTIONER VARG INVENTERINGSMETODIK OKTOBER 2014 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK VARG: Instruktion för fastställande av familjegrupp, revirmarkerande par och föryngring Detta dokument VARG: Instruktion

Läs mer

Björnstammens storlek i Norrbottens län 2016

Björnstammens storlek i Norrbottens län 2016 Björnstammens storlek i Norrbottens län 2016 Rapport 2017-3 från det Skandinaviska björnprojektet Jonas Kindberg och Jon E. Swenson www.bearproject.info Inledning För förvaltningen av en björnstam är det

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD LODJUR INVENTERINGSMETODIK DECEMBER 2018 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK LODJUR: Instruktion för att fastställa antal föryngringar (familjegrupper) Detta dokument Lodjur: Instruktion för att

Läs mer

BJÖRNSPILLNING. - insamling till DNA-analyser

BJÖRNSPILLNING. - insamling till DNA-analyser BJÖRNSPILLNING - insamling till DNA-analyser Innehåll Inventering av björn 3 DNA-analys 4 Insamling av björnspillning och hår 5 Spårtecken av björn 6 Björnhår 7 Säsongsvariation av björnspillning 8 Köttspillningar

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD VARG INVENTERINGSMETODIK OKTOBER 2014 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK VARG: Gruppering och särskiljning av observationer och revir Detta faktablad Varg: Gruppering och särskiljning av observationer

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD VARG INVENTERINGSMETODIK OKTOBER 2014 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK VARG: Barmarksinventering Detta faktablad VARG: Barmarksinventering inom Nasjonalt overvåknings program for rovvilt (www.rovdata.no)

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR INSTRUKTIONER LODJUR INVENTERINGSMETODIK MARS 2013 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK LODJUR: Instruktion för fastställande av föryngring Detta dokument Lodjur: Instruktion för fastställande av föryngring

Läs mer

Rovdjur. i Västra Götalands län. Nr 5 /2012. Nyhetsbrev om rovdjur från Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Törstig varg. Foto: Martin Fransson

Rovdjur. i Västra Götalands län. Nr 5 /2012. Nyhetsbrev om rovdjur från Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Törstig varg. Foto: Martin Fransson Rovdjur i Västra Götalands län Nyhetsbrev om rovdjur från Länsstyrelsen i Västra Götalands län Nr 5 /2012 Törstig varg. Foto: Martin Fransson Kontakter Spårare och besiktningmän Jimmy Carlsson B,S 070-513

Läs mer

Björnstammens storlek i Västerbotten 2014

Björnstammens storlek i Västerbotten 2014 Björnstammens storlek i Västerbotten 2014 Rapport 2015-6 från det Skandinaviska björnprojektet Jonas Kindberg och Jon E. Swenson www.bearproject.info English summary: The bear scat survey in Västerbotten

Läs mer

Beräkning av björnstammens storlek i Norrbotten 2010

Beräkning av björnstammens storlek i Norrbotten 2010 Beräkning av björnstammens storlek i Norrbotten 2010 Jonas Kindberg och Jon E Swenson Skandinaviska björnprojektet Rapport 2011:6 www.bearproject.info Bakgrund Ingen inventering baserad på björnspillning

Läs mer

BJÖRNARBETSGRUPPENS FÖRSLAG FÖR ÖVERVAKNING AV BJÖRN I SKANDINAVIEN

BJÖRNARBETSGRUPPENS FÖRSLAG FÖR ÖVERVAKNING AV BJÖRN I SKANDINAVIEN BJÖRNARBETSGRUPPENS FÖRSLAG FÖR ÖVERVAKNING AV BJÖRN I SKANDINAVIEN Sammanfattning Arbetsgruppen påbörjade sitt arbete vid ett upptaktsmöte i mitten av april 2013 och genomförde arbetet under en rad möten

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD ROVDJUR INVENTERINGSMETODIK OKTOBER 2014 ROVDJUR:Övervakning i Sverige, en översikt INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK Detta faktablad ROVDJUR: Hantering av döda rovdjur inom Nasjonalt overvåkningsprogram

Läs mer

DNA-analys av spillning NRM

DNA-analys av spillning NRM DNA-analys av spillning NRM 22. November 2017 Jonas Kindberg Rovdata ROVDATA Det nasjonale overvåkingsprogrammet (2000) for rovvilt skal sikre at kartlegging og overvåking av rovvilt blir utført på best

Läs mer

FAKTABLAD VARG Inventering av varg på barmark

FAKTABLAD VARG Inventering av varg på barmark 1(6) FAKTABLAD VARG Inventering av varg på barmark Detta faktablad Varg: Inventering av varg på barmark inom Nasjonalt overvakningsprogram for rovvilt (www.rovdata.no) i Norge och inom Naturvårdsverkets

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2004

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2004 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2004 Version 1.1 Innehåll VERSIONER...2 1. INLEDNING...3 2. METOD...3 2.1. ORGANISATION...3 2.2. ROVDJURSFORUM...4 3. RESULTAT...4 Versioner Detta är version

Läs mer

Resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2003/04

Resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2003/04 Resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2003/04 Version 1.2 2 Innehåll VERSIONER...3 1. INLEDNING...4 2. METODER...4 2.1. ORGANISATION...5 2.2. ROVDJURSFORUM...5 3. RESULTAT...5 4. HUR MÅNGA LODJUR

Läs mer

Aktuell forskning om björn

Aktuell forskning om björn Aktuell forskning om björn Jonas Kindberg Skandinaviska Björnprojektet Startade 1984 Mer än 24 vetenskapliga artiklar Behov i förvaltningen? Utvecklad övervakning Avskjutnings- och populationsmodeller

Läs mer

Resultat från inventering av järv i Sverige vintern 2012/2013

Resultat från inventering av järv i Sverige vintern 2012/2013 Institutionen för ekologi Resultat från inventering av järv i Sverige vintern 2012/2013 Slutgiltig nationell sammanställning över länsstyrelsernas resultat från inventeringar av järv RAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER,

Läs mer

Preliminära resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2004/05

Preliminära resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2004/05 Preliminära resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2004/05 Version 1.1 2 Innehåll Versioner...3 1. Inledning...4 2. Metoder...4 2.1. Organisation...5 2.2. Rovdjursforum...5 3. Resultat...5 4.

Läs mer

Slutgiltiga resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2007/08

Slutgiltiga resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2007/08 Slutgiltiga resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2007/08 Nationell sammanställning över länsstyrelsernas resultat från inventeringar av lodjur. Version 1.1 2 Innehåll Versioner...3 1. Inledning...4

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd (NFS 2007:10) om inventering av björn, varg, järv, lodjur

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR INSTRUKTIONER JÄRV INVENTERINGSMETODIK DECEMBER 2013 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK JÄRV: Instruktion för fastställande av föryngring Detta dokument Järv: Instruktion för fastställande av föryngring

Läs mer

Preliminära resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2005/06

Preliminära resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2005/06 Preliminära resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2005/06 Version 1.1 2 Innehåll Versioner...3 1. Inledning...4 2. Metoder...4 2.1. Organisation...4 2.2. Rovdjursforum...5 3. Resultat...5 4.

Läs mer

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2004

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2004 Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2004 2 Innehåll 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...4 2.2. ROVDJURSFORUM...5 3. RESULTAT...5 4. LITTERATUR...8 Utgivningsdatum: 2005-03-30

Läs mer

BJÖRNSPILLNING. insamling till DNA-analyser

BJÖRNSPILLNING. insamling till DNA-analyser BJÖRNSPILLNING insamling till DNA-analyser Innehåll Inventering av björn s. DNA björnens fingeravtryck 3 s. 4 Insamling av björnspillning och hår s. 5 Spårtecken av björn s. 6 Björnhår s. 7 Säsongsvariation

Läs mer

NATURVÅRDSENHETEN. Inventering av stora rovdjur i Västmanlands län Årsrapport :10

NATURVÅRDSENHETEN. Inventering av stora rovdjur i Västmanlands län Årsrapport :10 NATURVÅRDSENHETEN Inventering av stora rovdjur i Västmanlands län 2017-2018 Årsrapport 2018 2018:10 Titel: Inventering av rovdjur i Västmanlands län 2017-2018 Årsrapport 2018 Daniel Mallwitz Rovdjur Naturvårdavdelning

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2012

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2012 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2012 Nationell sammanställning av länsstyrelsernas inventeringar INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2012-7 Versioner av Resultat från inventeringar av

Läs mer

NATURVÅRDSENHETEN. Inventering av stora rovdjur i Västmanlands län Årsrapport :12

NATURVÅRDSENHETEN. Inventering av stora rovdjur i Västmanlands län Årsrapport :12 NATURVÅRDSENHETEN Inventering av stora rovdjur i Västmanlands län 2015-2016 Årsrapport 2016 2016:12 Titel: Inventering av rovdjur i Västmanlands län 2015-2016 Årsrapport 2016 Daniel Mallwitz Rovdjur Naturvårdsenheten

Läs mer

Beräkning av björnstammens storlek i Värmland, Dalarnas och Gävleborgs län

Beräkning av björnstammens storlek i Värmland, Dalarnas och Gävleborgs län Beräkning av björnstammens storlek i Värmland, Dalarnas och Gävleborgs län Jonas Kindberg och Jon E Swenson Skandinaviska björnprojektet Rapport 2013:4 www.bearproject.info Sammanfattning Den spillningsinventering

Läs mer

Presentation av Rovdjursutredningen Renforskningsdag, Jokkmokk 13 juni 2011 Thomas Nilsson Huvudsekreterare

Presentation av Rovdjursutredningen Renforskningsdag, Jokkmokk 13 juni 2011 Thomas Nilsson Huvudsekreterare Presentation av Renforskningsdag, Jokkmokk 13 juni 2011 Thomas Nilsson Huvudsekreterare Om rovdjursutredningen Regeringen beslutade den 10 juni 2010 om direktiv för utredningen Lars-Erik Liljelund är särskild

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2011

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2011 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2011 Nationell sammanställning av länsstyrelsernas inventeringar INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2011-8 Versioner av Resultat från inventeringar av

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2006

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2006 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2006 2 Innehåll VERSIONER...3 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...5 3. RESULTAT...5 Versioner Rapporten är skriven av Viltskadecenter som har

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD LODJUR INVENTERINGSMETODIK MARS 2013 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK LODJUR: Särskiljning och gruppering i fält Detta faktablad Lodjur: Särskiljning och gruppering i fält inom Nasjonalt overvakningsprogram

Läs mer

Delegering av rätten att fatta beslut om licensjakt efter lo till samtliga länsstyrelser utom Länsstyrelsen i Gotlands län

Delegering av rätten att fatta beslut om licensjakt efter lo till samtliga länsstyrelser utom Länsstyrelsen i Gotlands län 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hanna Dittrich Söderman Tel: 010-698 15 17 hanna.dittrich-soderman @naturvardsverket.se BESLUT 2016-09-29 Ärendenr: NV-06586-16 Samtliga länsstyrelser Delegering

Läs mer

Slutgiltiga resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2006/07

Slutgiltiga resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2006/07 Slutgiltiga resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2006/07 2 Version 2.0 Innehåll Versioner...3 1. Inledning...4 2. Metoder...4 2.1. Organisation... 5 3. Resultat...5 4. Hur många lodjur finns

Läs mer

skapat bristande förtroende för politiken och förvaltning.

skapat bristande förtroende för politiken och förvaltning. 2009-05-28 Miljödepartementet Politiska staben PM: Sammanfattande del av propositionen En ny rovdjursförvaltning Sverige ska ha livskraftiga stammar av björn, varg, järv, lodjur och kungsörn och varje

Läs mer

Beräkning av björnstammens storlek i Västerbotten Rapport från det Skandinaviska Björnprojektet Jonas Kindberg och Jon E Swenson

Beräkning av björnstammens storlek i Västerbotten Rapport från det Skandinaviska Björnprojektet Jonas Kindberg och Jon E Swenson Beräkning av björnstammens storlek i Västerbotten 2009 Rapport 2010-4 från det Skandinaviska Björnprojektet Jonas Kindberg och Jon E Swenson English summary: The bear scat survey in Västerbotten County

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd om inventering av björn, varg, järv, lodjur och kungsörn; Konsoliderad version, ändringsföreskrift NFS

Läs mer

INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER

INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER Resultat från inventering av lodjur i Sverige vintern 2012/2013 Slutgiltig nationell sammanställning över länsstyrelsernas resultat från inventeringar av lodjur. INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD LODJUR INVENTERINGSMETODIK MARS 2013 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK LODJUR: Områdesinventering Detta faktablad Lodjur: Områdesinventering inom Nasjonalt overvakningsprogram for rovvilt (www.rovdata.no)

Läs mer

DNA-analyser: Introduktion till DNA-analys med PCR och gelelektrofores. Niklas Dahrén

DNA-analyser: Introduktion till DNA-analys med PCR och gelelektrofores. Niklas Dahrén DNA-analyser: Introduktion till DNA-analys med PCR och gelelektrofores Niklas Dahrén Användningsområden för DNA-analys Ta reda på vems DNA som har hittats på en brottsplats. Faderskapsanalys. Identifiera

Läs mer

PM om bakgrunden till och genomförandet av översynen och en beskrivning av hur inventeringsarbetet kring stora rovdjur är organiserat m.m.

PM om bakgrunden till och genomförandet av översynen och en beskrivning av hur inventeringsarbetet kring stora rovdjur är organiserat m.m. 1(12) PM om bakgrunden till och genomförandet av översynen och en beskrivning av hur inventeringsarbetet kring stora rovdjur är organiserat m.m. Inledning De stora rovdjuren björn, varg, lo och järv har

Läs mer

INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER

INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER Resultat från inventering av lodjur i Sverige vintern 2011/2012 Slutgiltig nationell sammanställning över länsstyrelsernas resultat från inventeringar av lodjur. INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2005

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2005 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2005 Version 1.0 2 Innehåll VERSIONER...3 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...4 3. RESULTAT...5 Versioner Detta är version 1.0. Version Utgivningsdatum

Läs mer

Inventering av stora rovdjur i Örebro län

Inventering av stora rovdjur i Örebro län LÄNSSTYRELSEN I ÖREBRO LÄN Inventering av stora rovdjur i Örebro län En sammanställning av inventeringssäsongen 2014/15 Publ nr: 2015:25 Titel: Inventering av stora rovdjur i Örebro län en sammanställning

Läs mer

Delegering av rätten att fatta beslut om licensjakt efter lo till länsstyrelserna i Norra rovdjursförvaltningsområdet

Delegering av rätten att fatta beslut om licensjakt efter lo till länsstyrelserna i Norra rovdjursförvaltningsområdet 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y BESLUT 2015-11-05 Ärendenr: NV-05762-15 Länsstyrelsen i Norrbottens län Länsstyrelsen i Västerbottens län Länsstyrelsen i Västernorrlands

Läs mer

Slutgiltiga resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2005/06

Slutgiltiga resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2005/06 Slutgiltiga resultat från inventeringar av lodjur i Sverige 2005/06 Version 1.1 2 Innehåll Versioner...3 1. Inledning...4 2. Metoder...4 2.1. Organisation...5 2.2. Rovdjursforum...5 3. Resultat...5 4.

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2009

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2009 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2009 Nationell sammanställning över länsstyrelsernas resultat av inventering av järv INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2010-1 Innehåll Inledning...

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2010

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2010 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2010 Nationell sammanställning av länsstyrelsens inventeringar INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2011-6 Versioner av Resultat från inventeringar av

Läs mer

Grunderna för skyddsjakt

Grunderna för skyddsjakt Grunderna för skyddsjakt SÅ FUNKAR DET Konventioner Varför samarbeta om naturen? Naturvårdsdirektiv Jaktlagstiftningen Undantag från fredning Skyddsjakt Delegering av beslutanderätt till Länsstyrelserna

Läs mer

FJÄLLRÄV: Instruktion för fastställande av föryngring

FJÄLLRÄV: Instruktion för fastställande av föryngring FAKTABLAD FJÄLLRÄV INVENTERINGSMETODIK NOVEMBER 2018 FJÄLLRÄV: Instruktion för fastställande av föryngring Detta dokument Fjällräv: instruktion för fastställande av föryngring inom Overvåkingsprogrammet

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd (2007:10) om inventering av björn, varg, järv, lodjur och kungsörn; beslutade den xx 2014 NFS 201 Utkom

Läs mer

Varg i Sverige vintern 2011/12

Varg i Sverige vintern 2011/12 Varg i Sverige vintern 2011/12 Preliminär statusrapport Nationell redovisning av resultat från inventering av stationär förekomst av varg i Sverige. INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2012-2 Versioner

Läs mer

Viltskadestatistik 2006

Viltskadestatistik 2006 Viltskadestatistik 2006 VERSIONER AV VILTSKADESTATISTIK 2006...2 INLEDNING...3 DELOMRÅDEN I STATISTIKEN...4 ROVDJURSFORUM...5 RENSKÖTSELOMRÅDET...7 TAMDJUR...8 OM STATISTIKEN...8 BEVILJADE BIDRAG OCH ERSÄTTNINGAR

Läs mer

Överlämnande av rätten att besluta om licensjakt efter lodjur till länsstyrelserna i Norra rovdjursförvaltningsområdet

Överlämnande av rätten att besluta om licensjakt efter lodjur till länsstyrelserna i Norra rovdjursförvaltningsområdet 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Skog, Mimmi Tel: 010-698 1771 mimmi.skog @naturvardsverket.se BESLUT 2014-01-31 Ärendenr: NV-00742-14 Enligt sändlista Överlämnande av rätten att besluta om

Läs mer

Resultat från inventeringar av björn i Sverige 2005 Sammanställning från Rovdjursforum

Resultat från inventeringar av björn i Sverige 2005 Sammanställning från Rovdjursforum Resultat från inventeringar av björn i Sverige 2005 Sammanställning från Rovdjursforum 2 Innehåll 1. INLEDNING...4 2. METODER...4 2.1. ORGANISATION...4 2.2. ROVDJURSFORUM...5 3. RESULTAT...5 Utgivningsdatum:

Läs mer

Viltskadestatistik 2005

Viltskadestatistik 2005 Viltskadestatistik 2005 VERSIONER AV VILTSKADESTATISTIK 2005...2 INLEDNING...3 DELOMRÅDEN I STATISTIKEN...4 ROVDJURSFORUM...5 RENSKÖTSELOMRÅDET...6 OM STATISTIKEN...6 TAMDJUR...7 OM STATISTIKEN...7 BEVILJADE

Läs mer

Inventering för adaptiv älgförvaltning i älgförvaltningsområden (ÄFO) Genetisk övervakning av älg Manual nr 8

Inventering för adaptiv älgförvaltning i älgförvaltningsområden (ÄFO) Genetisk övervakning av älg Manual nr 8 Inventering för adaptiv älgförvaltning i älgförvaltningsområden (ÄFO) Genetisk övervakning av älg Manual nr 8 Innehållsförteckning Sammanfattning 2 Inledning 2 Begrepp och definitioner 5 Historik 6 Beskrivning

Läs mer

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2013

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2013 Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2013 Nationell sammanställning av länsstyrelsernas inventeringar Anna Danell RAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2013-4 Version 1.0 Utgivningsdatum 2013-12-19

Läs mer

Hur påverkar de stora rovdjuren bytesdjurens populationer?

Hur påverkar de stora rovdjuren bytesdjurens populationer? Hur påverkar de stora rovdjuren bytesdjurens populationer? Grimsö forskningsstation vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har för Naturvårdsverkets räkning gjort en översikt av kunskapsläget om hur de

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR INSTRUKTIONER JÄRV INVENTERINGSMETODIK JANUARI 2019 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK JÄRV: Instruktion för fastställande av föryngring Detta dokument Järv: Instruktion för fastställande av föryngring

Läs mer

ISSN Sametinget föreskriver med stöd av 13 Viltskadeförordningen (2001:724) följande.

ISSN Sametinget föreskriver med stöd av 13 Viltskadeförordningen (2001:724) följande. Sametingets författningssamling Sametinget Adolf Hedinsvägen 58 981 33 Kiruna Tfn 0980 780 30 Fax 0980 780 31 ISSN 1654 0549 Föreskrifter om bidrag och ersättning för rovdjursförekomst i samebyar STFS

Läs mer

Kommittédirektiv. Effekterna av rovdjursstammarnas utveckling. Dir. 2006:7. Beslut vid regeringssammanträde den 19 januari 2006

Kommittédirektiv. Effekterna av rovdjursstammarnas utveckling. Dir. 2006:7. Beslut vid regeringssammanträde den 19 januari 2006 Kommittédirektiv Effekterna av rovdjursstammarnas utveckling Dir. 2006:7 Beslut vid regeringssammanträde den 19 januari 2006 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall utreda frågan om effekterna

Läs mer

Vargrevir vintern löpande uppdatering av resultat

Vargrevir vintern löpande uppdatering av resultat Foto: Länsstyrelsen Örebro Vargrevir vintern 2018-2019 löpande uppdatering av resultat Preliminära uppgifter 29 mars 2019 Under inventeringsperioden 1 oktober 31 mars redovisar Viltskadecenter fortlöpande

Läs mer

Rovbase. Manual Registrera döda rovdjur

Rovbase. Manual Registrera döda rovdjur Rovbase Manual Registrera döda rovdjur Innehåll Förord 3 Vilka djur registreras i Rovbase? 4 Vid misstanke om brott 4 Logga in 5 Steg 1: Starta registrering av ett dött rovdjur 6 Steg 2: Fyll i uppgifter

Läs mer

Instruktion extra inventering varg vintern

Instruktion extra inventering varg vintern Viltskadecenter. INSTRUKTION LÄNSSTYRELSERNA 2017-10-16 Även i år ska länsstyrelserna och Svenska Jägareförbundet tillsammans göra en extra insats i samband med den årliga vinterinventeringen av varg.

Läs mer

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2009

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2009 Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2009 Nationell sammanställning av länsstyrelsernas inventeringar INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2009-3 Innehåll Inledning...2 Metodik...2 Organisation...3

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD LODJUR INVENTERINGSMETODIK MARS 2013 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK LODJUR: Avståndskriterier Detta faktablad Lodjur: Avståndskriterier inom Nasjonalt overvakningsprogram for rovvilt (www.rovdata.no)

Läs mer

De stora rovdjurens antal och föryngring år 2004

De stora rovdjurens antal och föryngring år 2004 1 Riistantutkimuksen tiedote 203B:1-7. Helsinki 1.9.20054 De stora rovdjurens antal och föryngring år 2004 Ilpo Kojola, Elisa Määttä och Harri Hiltunen De stora rovdjurens antal i Finland i slutet av år

Läs mer

SKRIVELSE Ärendenr: NV

SKRIVELSE Ärendenr: NV 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y SKRIVELSE 2013-01-10 Ärendenr: NV-05519-12 Regeringskansliet Miljödepartementet Registrator 103 33 Stockholm miljodepartementet.registrator

Läs mer

Viltskadestatistik 2010 Skador av fredat vilt på tamdjur och hundar

Viltskadestatistik 2010 Skador av fredat vilt på tamdjur och hundar Viltskadestatistik 2010 Skador av fredat vilt på tamdjur och hundar STATISTIK OCH PROGNOSER FRÅN VILTSKADECENTER 20101 Innehåll Inledning... 2! Delområden i statistiken... 3! Rovdjursforum... 4! 1. Tamdjur...

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2007

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2007 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2007 2 Innehåll 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...5 3. RESULTAT T...5 4. LITTERATUR...11 Versioner Rapporten är skriven av Viltskadecenter

Läs mer

Resultat från inventering av lodjur i

Resultat från inventering av lodjur i Resultat från inventering av lodjur i Sverige vintern 2009/10 Preliminär nationell sammanställning över länsstyrelsernas resultat av inventeringar av lodjur INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2010-3

Läs mer

Delegering av beslut om licensjakt efter varg till länsstyrelserna i mellersta rovdjursförvaltningsområdet

Delegering av beslut om licensjakt efter varg till länsstyrelserna i mellersta rovdjursförvaltningsområdet 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY BESLUT 2014-10-30 Ärendenr: NV-06561-14 Enligt sändlista Delegering av beslut om licensjakt efter varg till länsstyrelserna i mellersta rovdjursförvaltningsområdet

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skydds- och licensjakt efter björn till länsstyrelserna i Mellersta rovdjursförvaltningsområdet

Överlämnande av rätt att besluta om skydds- och licensjakt efter björn till länsstyrelserna i Mellersta rovdjursförvaltningsområdet 1 (8) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Ola Larsson Tel: 010-698 17 08 Ola.Larsson @naturvardsverket.se BESLUT 2011-05-12 Ärendenummer: NV-04919-11 Enligt sändlista Överlämnande av rätt att besluta

Läs mer

Delegeringen gäller från och med den 4 december 2014 till och med den 30 november 2017.

Delegeringen gäller från och med den 4 december 2014 till och med den 30 november 2017. 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Skog, Mimmi Tel: 010-698 1771 mimmi.skog @naturvardsverket.se BESLUT 2014-12-04 Ärendenr: NV-06889-14 Enligt sändlista Delegering av beslut om licensjakt efter

Läs mer

NATURVÅRDSENHETEN. Inventering av stora rovdjur i Västmanlands län Årsrapport :04

NATURVÅRDSENHETEN. Inventering av stora rovdjur i Västmanlands län Årsrapport :04 NATURVÅRDSENHETEN Inventering av stora rovdjur i Västmanlands län 2016-2017 Årsrapport 2017 2017:04 Titel: Inventering av rovdjur i Västmanlands län 2016-2017 Årsrapport 2017 Daniel Mallwitz Rovdjur Naturvårdsenheten

Läs mer

Resultat från inventeringar av lodjur i Sverige vintern 08/09

Resultat från inventeringar av lodjur i Sverige vintern 08/09 Resultat från inventeringar av lodjur i Sverige vintern 08/09 Slutgiltig nationell sammanställning över länsstyrelsernas resultat av inventeringar av lodjur INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2009-2

Läs mer

Överlämnande av rätten att besluta om licensjakt efter lodjur

Överlämnande av rätten att besluta om licensjakt efter lodjur 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Wallén, Mikael Tel: 010-698 13 39 Mikael.wallen@naturvardsverket.se BESLUT 2018-06-15 Ärendenr: NV-04673-18 Överlämnande av rätten att

Läs mer

Björnstammens storlek i Sverige 2017

Björnstammens storlek i Sverige 2017 Björnstammens storlek i Sverige 2017 Rapport 2018-3 från det Skandinaviska björnprojektet Jonas Kindberg och Jon E. Swenson www.bearproject.info Introduktion De senaste skattningarna av björnstammens storlek

Läs mer

REMISS 2014-04-17. Ärendenr: NV-00648-13. Sändlista

REMISS 2014-04-17. Ärendenr: NV-00648-13. Sändlista 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hollberg Malm, Malin Tel: 010-698 10 28 Malin.Hollberg-Malm (gnaturvardsverket.se REMISS 2014-04-17 Ärendenr: NV-00648-13 Sändlista Remiss av förslag om ändringar

Läs mer

Viltskadestatistik 2007

Viltskadestatistik 2007 Viltskadestatistik 2007 VERSIONER AV VILTSKADESTATISTIK 2007...2 INLEDNING...3 DELOMRÅDEN I STATISTIKEN...4 ROVDJURSFORUM...5 TAMDJUR...7 OM STATISTIKEN...7 BEVILJADE BIDRAG OCH ERSÄTTNINGAR 2007...7 SKADOR

Läs mer

Viltskadestatistik 2005

Viltskadestatistik 2005 Viltskadestatistik 2005 VERSIONER AV VILTSKADESTATISTIK 2005...2 INLEDNING...3 DELOMRÅDEN I STATISTIKEN...4 ROVDJURSFORUM...5 RENSKÖTSELOMRÅDET...6 OM STATISTIKEN...6 TAMDJUR...7 OM STATISTIKEN...7 BEVILJADE

Läs mer

De stora rovdjurens antal och föryngring år 2002

De stora rovdjurens antal och föryngring år 2002 1 Riistantutkimuksen tiedote 190B:1-7. Helsinki 20.9.3 De stora rovdjurens antal och föryngring år 2 Ilpo Kojola Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet uppskattade de stora rovdjurens minimiantal i slutet

Läs mer

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2012

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2012 Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2012 Nationell sammanställning av länsstyrelsernas inventeringar Anna Danell RAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2012-8 Version 1.0 Utgivningsdatum 2013-01-24

Läs mer

Version 1.0 Utgivningsdatum Förändring

Version 1.0 Utgivningsdatum Förändring Version 1.0 Utgivningsdatum 2011-06-08 Förändring Rapporten är skriven av Viltskadecenter som har Naturvårdsverkets uppdrag att årligen sammanställa länsstyrelsernas resultat från inventeringen av kungsörn.

Läs mer

Inventering för adaptiv älgförvaltning i älgförvaltningsområden (ÄFO) Genetisk övervakning av älg Manual nr 8

Inventering för adaptiv älgförvaltning i älgförvaltningsområden (ÄFO) Genetisk övervakning av älg Manual nr 8 Inventering för adaptiv älgförvaltning i älgförvaltningsområden (ÄFO) Genetisk övervakning av älg Manual nr 8 Inventering för adaptiv älgförvaltning i älgförvaltningsområden (ÄFO) Genetisk övervakning

Läs mer

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2011

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2011 Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2011 Nationell sammanställning av länsstyrelsernas inventeringar Anna Danell RAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2011-13 Version 1.0 Utgivningsdatum 2011-12-22

Läs mer

Varg i Sverige vintern 2010/2011

Varg i Sverige vintern 2010/2011 Varg i Sverige vintern 2010/2011 Preliminär statusrapport RAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2011-9 Versioner av Varg i Sverige vintern 2010/2011. Preliminär statusrapport. Version Utgivningsdatum Författare

Läs mer

Resultat från inventering av lodjur i Sverige vintern 2010/2011

Resultat från inventering av lodjur i Sverige vintern 2010/2011 Resultat från inventering av lodjur i Sverige vintern 2010/2011 Slutgiltig nationell sammanställning över länsstyrelsernas resultat av inventeringar av lodjur INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2011-11

Läs mer

Lägesrapport från inventeringen av stora rovdjur samt licensjakt på varg 2015-02-19

Lägesrapport från inventeringen av stora rovdjur samt licensjakt på varg 2015-02-19 1 (7) Djurskydd & Vilt Maria Falkevik 010-2247235 Lägesrapport från inventeringen av stora rovdjur samt licensjakt på varg 2015-02-19 Inventeringen av stora rovdjur pågår för fullt i Värmland för tillfället.

Läs mer

Viltskadestatistik 2003

Viltskadestatistik 2003 Viltskadestatistik 2003 Version 1.1 VERSIONER AV VILTSKADESTATISTIK 2003... 3 INLEDNING... 4 DELOMRÅDEN I STATISTIKEN... 5 ROVDJURSFORUM... 7 TAMDJUR... 7 OM STATISTIKEN... 7 BEVILJADE BIDRAG OCH ERSÄTTNINGAR

Läs mer