FÖRSAMLINGSFAKULTETEN:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FÖRSAMLINGSFAKULTETEN:"

Transkript

1 : FÖRSAMLINGENS FAKULTET Församlingsfakulteten är församlingarnas och kyrkans fakultet. Vår uppgift är inte att vara en akademi oberoende av kyrkan utan i kyrkans tjänst och i samverkan med kyrkan. Vi välkomnar Er därför att ta del av de erbjudanden våra lärare ger till församlingar och andra organisationer eller sammanhang. Vi finns till för Er inte bara hos oss utan också hos Er! Södra Vägen 61, SE Göteborg Tel: Web: E-post: info@ffg.se Bankgiro: Plusgiro:

2

3 Kära medarbetare i Kristi kyrka! Församlingsfakulteten ser som sin uppgift att vara församlingens, kyrkans fakultet. Vår uppgift är inte att vara en akademi oberoende av kyrkan utan i kyrkans tjänst och i samverkan med kyrkan. Bland mina kollegor finns mycket kunskap och erfarenhet som dagligen kommer studenterna till del. Vi hoppas och ber att det som förmedlas också ska komma kyrkfolket och församlingarna till del. Vi vill därför i alla enkelhet erbjuda er lite av vad vi gärna undervisar om. Kanske finns det något som passar i din församling. Tillsammans med de olika föredrag av allmän karaktär vill vi också på det lösa bladet lyfta fram några föredrag som särskilt knyter an till fastetiden, som snart ligger framför oss, en tid för särskild fördjupning. Våra lärare har olika mycket utrymme i tjänsten för detta, vilket gör att vi ibland åtar oss föredrag mot ersättning, men ofta har vi möjlighet att göra det i tjänsten, med eller utan reseersättning. Vi prioriterar gärna att komma också till sammanhang som inte har möjligheter att arvodera, så tveka inte att fråga. Enklast är att ni tar kontakt med läraren direkt enligt kontaktuppgifterna längst ner på bladen. Varmt välkommen att ta en kontakt. Be oss att komma, vi finns till för er! Johannes Hellberg rektor

4

5 Trodde de första kristna verkligen att Jesus är Gud? Kristendomens främsta särdrag - att Jesus Kristus är Gud inkarnerad - har i alla tider förenat kristna av olika bekännelser, men också ständigt blivit ifrågasatt. Idag möts vi inte bara av Jehovas vittnen som knackar på dörren. Populärlitteratur som Da Vinci-koden, en växande muslimsk minoritet, men även kyrkliga företrädare ifrågasätter utifrån olika utgångspunkter läran om Kristi gudom. När frågan diskuterats har det ofta handlat om tolkningen av ett fåtal bibelställen som, till exempel, Joh 1:1 och Joh 10:30. Inte minst i luthersk tradition har man ofta nöjt sig med dessa och sedan gått vidare till andra frågor. Men ny bibelforskning, som särskilt beaktar Nya Testamentets judiska bakgrund, visar att det nytestamentliga vittnesbördet om Jesu gudom är betydligt bredare och mera mångfasetterat än så. Ett noggrant studium av Nya Testamentet hjälper oss inte bara att inse omfattningen av de nytestamentliga bevisen för Jesu gudom, utan inspirerar också till upptäckarglädje i Bibelläsningen. Undervisningen är uppbyggd kring minnesordet GLANS men omfattningen och fördjupningen kan variera från ett 45-minutersföredrag till en hel helg med 5-6 pass. Daniel Johansson är lärare i Nya Testamentets exegetik och dogmatik på Församlingsfakulteten sedan Han disputerade på frågan om Kristi gudom i Markusevangeliet vid Edinburghs Universitet Daniel undervisar också gärna om: Uppenbarelseboken (dess teologi, användning av GT och antika bakgrund) Markusevangeliet (olika teman) Skriftens väg till oss: Från nedtecknande till översättning Meningen med Jesu död: Fem nytestamentliga perspektiv Jesu liknelser (lästa utan våra västerländska glasögon) Daniel direkt: E-post: daniel.johansson@ffg.se Tel:

6 Hur kan man läsa Gamla testamentet med behållning? Gamla testamentet är Jesu och apostlarnas heliga Skrift. Vid många tillfällen talar Jesus och apostlarna om Guds Ord som inte ska förgå utan bestå. Samtidigt förkunnar de det glada budskapet om det nya förbundet. Här finns en kontinuitet och ett samband att upptäcka. Många bibelläsare upplever det svårt att läsa Gamla testamentet av flera olika skäl. Det beror till stor del på att det är nedtecknat i en kultur som på många sätt skiljer sig från vår egen. Många berättelser och lagar upplevs främmande och svårtolkade. Redan den tidiga kyrkan hävdade med emfas att Skrifterna vittnade om Jesus och att deras egentliga innebörd uppenbaras i honom. Nya testamentet förutsätter Gamla testamentet och vice versa, de båda bildar en enhet. En ökad kunskap om Gamla testamentets liv och bakgrund ökar förståelsen för löftet om honom som skulle komma. Föredraget belyser frågor om lagar, inklusive offer- och renhetslagar och etiken bakom dessa. Genom exempel från arkeologin och omgivande kultur ges några perspektiv och tolkningsnycklar för bibelläsaren. Gamla testamentets schema av löfte och uppfyllelse illustreras med konkreta exempel. Johannes Hellberg, T.K., är sedan 2002 adjunkt i Gamla testamentets exegetik och sedan 2009 rektor på Församlingsfakulteten. Johannes undervisar också gärna om: Försoning i Gamla testamentet Exodus som en röd tråd i Bibeln Öga för öga om lag och etik i Gamla testamentet Om människosynen i Gamla testamentet Vi tror på Gud, skaparen om skapelsen i GT och dess omvärld Johannes direkt: E-post: johannes.hellberg@ffg.se Tel:

7 Israels roll i världshistorien Vi kristna möter judar ofta utifrån en fördold känsla av överlägsenhet: Vi tror på en nådig Herre. De tror på en annorlunda Gud. Vi har tagit emot deras Messias. De står utanför hans rike. Vi har hur många andliga lärdomar som helst att ge dem. De har knappast någon sanning att dela med oss. Kyrkan har därför helt och hållet ersatt Israel. Guds egendomsfolk det är vi! Vad menar Bibeln? Vad säger jag? Vad tycker du? Kom och lyssna. Låt oss diskutera mer. Frågan är bara om allt detta verkligen är sant. Timo Laato disputerade i nytestamentlig exegetik med avhandlingen Paulus und das Judentum (1991) efter sina studier vid Åbo Akademi (Finland) och vid universitetet i Göttingen (Tyskland). Han är också hum. kand. (bachelor of arts) i grekisk och romersk litteratur. Sedan 1999 har han varit anställd på Församlingsfakulteten. Timo undervisar också gärna om: Att predika som Jesus: Bergspredikan som modell Konungens återkomst: Har Jesus misstagit sig i sina profetior om Människosonens återkomst och världens snabba undergång? Rättfärdiggörelse i Bibeln, särskilt hos Paulus och Jakob (också i olika ekumeniska dokument) Romarbrevet (olika teman) Urkyrkans bibelsyn Uppfyllelsen av Skriften i Nya Testamentet Timo direkt: E-post: timo.laato@ffg.se Tel:

8 Vad kan vi lära av Dietrich Bonhoeffer idag? Dietrich Bonhoeffer ( ) nämns ofta som världens idag mest lästa 1900-talsteolog. Han levde i en dramatisk tid och fick uppleva hur en demokrati kollapsade och övergick i en totalitär stat under Adolf Hitler. Bonhoeffer var en evangelisk-luthersk akademiker och pastor som var verksam i såväl kyrkokamp som politisk kamp. Gestapo stängde det pastorsseminarium där han var verksam och han blev arresterad Han blev avrättad genom hängning den 9 april Som en röd tråd genom hans liv och verksamhet gick en mycket Kristus-centrerad teologi. När han sitter fängslad skriver han i ett brev: Det problem som jag oavlåtligen brottas med, är frågan om vad kristendomen eller vem Kristus egentligen är för oss idag. I stället för att sätta etikett på Bonhoeffer behöver vi gå i närkamp med hans tankar. Många kommer då att säga, som Bonhoeffer själv sade efter ett möte med Karl Barth: Där är en, som man har något att lära av. Torbjörn Johansson är lektor i systematisk teologi på Församlingsfakulteten. Han disputerade 1999 vid Lunds universitet på avhandlingen Reformationens huvudfrågor och arvet från reformationen. En studie i Martin Chemnitz Augustinusreception. Torbjörn undervisar också gärna om: Om Fadern och skapelsen - en tro att dagligen öva Samtiden som gåva, frestelse och kallelse Jesu Kristi kors tolkat och predikat Religion i det offentliga rummet hur vill vi ha det? Martin Luthers frihetsskrift: Om en kristen människas frihet Torbjörn direkt: E-post: torbjorn.johansson@ffg.se Tel:

9 Blott en dag, ett ögonblick i sänder. Om den kända Lina Sandell och den okända Lina Sandell ( ) är en av våra mest kända psalmförfattare och samtidigt ganska okänd. Hon är den svenska väckelserörelsens främsta sångförfattarinna. I ca 40 år var hon anställd av Evangeliska Fosterlands-Stiftelsen. Under hennes tid kom dess förlag att utvecklas till det största i Sverige. Hon gav ut kalendern Korsblomman, redigerade barntidningen Barnens Vän och medverkade i tidningar som Budbäraren och Stadsmissionären. Sammanlagt skrev hon ett par tusen dikter, och ca 650 gav hon ut i tre volymer, L.S. Samlade sånger, I - III. Lina Sandell är en av våra mest älskade psalmförfattare. Som få andra har hon skildrat den kristnes vandring med Jesus. Hennes psalmer kännetecknas av innerlighet, gudsförtröstan, missionsiver. På senare årtionden har vissa forskare velat lyfta fram mer uttalat feministiska perspektiv i hennes författarskap. För att få svar på hur feministisk hon egentligen var, behöver man studera dels hur hennes originaltexter såg ut, dels hur de bearbetats av henne själv men också av andra. Fram träder bilden av en mer okänd Lina Sandell... Rune Imberg forskar kring Lina Sandells liv och författarskap. I sina föredrag knyter han an till olika versioner av hennes psalmer och sånger. Hans föredrag fungerar bäst om man samtidigt kan sjunga några av psalmerna tillsammans, helst med ackompanjemang på gitarr eller piano. Rune Imberg har, liksom Lina Sandell, vuxit upp i Fröderyds prästgård i Småland, även om han är född i Zimbabwe. Han disputerade 1987 i kyrkohistoria i Lund, och var därefter församlingspräst i Onsala och missionär i Kenya. Sedan 1996 är han lektor på Församlingsfakulteten och numera även forskningschef. Rune undervisar också gärna om: Martyrium och mission, i fornkyrka och nutid Bo Giertz hans liv och hans gärning Mission och kyrka i Kenya/Östafrika... en gåva från Herren... Om äktenskap och familj ur ett kristet perspektiv Lutherbibeln och Gustav Vasas bibel en av reformationens mest oväntade och dynamiska effekter. Rune direkt: E-post: rune.imberg@ffg.se Tel:

10 Mission intill jordens yttersta gräns Många skall komma från öster och väster och ligga till bords med Abraham och Isak och Jakob i himmelriket. (Matt 8:11) Jesu ord ger uttryck för ett gigantiskt missionsprojekt! Han har genom sin gärning, sitt lidande, sin död och uppståndelse utfört ett frälsningsverk som i Andens kraft förkunnas intill jordens yttersta gräns. Uppdraget gavs till apostlarna och Kristi kyrka. Missionsuppdraget är väl förankrat i historien. Abraham fick löftet om frälsning (1 Mos 12:3). Det förnyades för Isak och Jakob, och förtydligades i Israels historia. Messias, Herrens tjänare, ger upprättelse för sitt folk och blir ett ljus för hednafolken en frälsning intill jordens yttersta gräns (Jes 49:6). (Illustration av Renée Göth) Vi befinner oss i slutfasen av missionsepoken, ser fram emot Kristi återkomst och påskyndar densamma i ett pågående missionsuppdrag (2 Petr 3:12). I dess fulländning talas om en stor oräknelig skara av alla folkslag som står inför Guds tron, uppfyllda av lovsång till Lammet (Upp 7:9 ff). Roland Gustafsson är deltidslärare i missionsvetenskap på Församlingsfakulteten sedan 2005, verkade som missionär i Kenya , har därefter 20 års administrativ erfarenhet från ELM-BVs mission i utlandet och är sedan 2010 biskop för Missionsprovinsen i Sverige. Roland undervisar också gärna om: Missionsperspektivet i GT och NT Tvärkulturell kommunikation Att bygga församling Kristen tro i möte med islam 2 Korintierbrevet den härliga tjänsten Roland direkt: E-post: roland.gustafsson@ffg.se Tel:

11 Vad är en människa? Människosyn i historien och nuet Många utgår från att deras eget svar på de stora frågorna är det enda möjliga. Ofta beror det på att vi helt enkelt saknar kunskap om andras sätt att betrakta den verklighet vi alla lever i. Ett område där detta är särskilt tydligt är vår syn på vad en människa är. För den moderna västerlänningen består vi av själ och kropp. De olika uppfattningar som florerar utgår från detta antagande och diskuterar därefter hur själen och kroppen förhåller sig till varandra. Är själen bara ett resultat av blinda slumpmässiga kemiska reaktioner och elektriska impulser eller är den något bortom det materiella? Något vars existens är oberoende av den fysiska verkligheten (vad nu det är)? Men detta är inte det enda sätt som människor betraktar och har betraktat sig själva på. Här konfronterar vi andra modeller, Egyptens Ka, Ba och de forntida flodkulturerna syn på namnets betydelse; Platons och gnosticismens bild av förnuftet och själen som människans sanna vara; Hinduismens fokusering på Atman och Buddhismens förnekande av detsamma mm. Vidare frågar vi oss vad det är som gör den kristna människosynen unik och vad det är som talar för att den är sann. Jonas Lidén (fil. mag., teol. kand.) är arméofficer och gymnasielärare i bl.a. samhällskunskap, historia, religion och latin. På Församlingsfakulteten undervisar han i religionshistoria, religionssociologi och pedagogik. Jonas undervisar också gärna om: Tro, vetande och vilja Vad kan de gamla egyptierna lära oss om Gamla Testamentet? Vad kan de gamla grekerna lära oss om Nya Testamentet? Min vän är muslim. Att stå för vad jag tror på men likväl våga samtala. Det moderna projektet. En enkelriktad återvändsgränd med stoppförbud. Jonas direkt: E-post: ltliden@hotmail.com Tel:

12 Bli en tidsnerväxlare! Känner du att du inte hinner med det som du planerar? Tycker du illa om att stå i kö? Blir du irriterad på andra bilister då du kör bil? Känner du dig otålig på människor som gör saker och ting långsamt? Har du svårt att göra ingenting? Kommer du på dig själv med att skynda dig även om du har gott om tid? Äter du fort och är den som är färdig först? Tar du med jobb hem? Säger folk i din omgivning till dig att varva ner och ta det lugnt? Om du måste svara ja på flera av dessa frågor behöver du kanske ta tag i stressen i ditt liv. Dessa frågor tar jag upp i föredrag gärna under en dubbeltimma då jag först tar upp symptom på kronisk trött, utbrändhet, belastningsdepression och sedan behandling för att motverka det. Saliga är de saktmodiga de som har mod att leva sakta! Fredrik Brosché är docent i kristen idéhistoria (Uppsala universitet 1979) och har bl.a. varit studentpräst i Uppsala, församlingspräst i Göteborg, personalsjälavårdare i Göteborgs stift, och föreståndare för Kyrkans själavårdscentrum. På Församlingsfakulteten är han lärare i själavård och religionspsykologi. Fredrik undervisar också gärna om: Konsten att samtala Förbön om helande ( Helandets teologi ) Hälsosamma relationer Kommunikation och konfliktlösning Kristen livsstil Utbrändhet orsaker och botemedel Fredrik direkt: E-post: fredrik@brosche.se Tel:

13 Kristi brud : ett viktigt perspektiv på kyrkan Frågan om kyrkan intar i Nya Testamentet en mer framträdande plats än vi oftast tänker i vår individualistiska kristendomsförståelse. När Jesus gick mot Jerusalem hade han sin kyrka i tankarna, den kyrka som är NT:s stora under. Jesus och apostlarna använder olika bilder för att beskriva kyrkan, t ex vinstocken och grenarna eller bilden av kroppen, huvudet och lemmarna, som beskriver hur Gud folk lever under sitt huvud Kristus och i beroende av den inbördes gemenskapen och hjälpen. Den vackraste bilden är kanske den om Kyrkan som Kristi brud. Johannes hörde på Patmos: Kom, så ska jag visa dig bruden! Han hörde också: Och Anden och bruden säger: "Kom!" Och den som hör det må säga: "Kom!" Och den som törstar må komma. Själva brud- och brudgumsperspektivet pekar i riktning mot kärlek och innerlig gemenskap. Det är den sanna Kyrkans förhållande till sin Brudgum i hennes väntan på Hans ankomst. Det får konsekvenser för Kyrkans identitet och framtidshopp, liksom det får betydelse för Kyrkans ämbeten, förkunnelse, sakrament och för missionen. Bengt Birgersson är lärare i praktisk teologi vid Församlingsfakulteten och utbildningssekreterare i Peter Isaac Béens Utbildningsstiftelse. Han prästvigdes för Göteborgs stift 1970 efter teologiska studier i Uppsala. Han är teologie hedersdoktor vid Concordia Theological Seminary i Ft Wayne, Ind., USA. Bengt undervisar också gärna om: Jag skäms inte för evangelium om frimodighet att predika Kyrkans sju kännetecken Evangelisk-luthersk ämbetssyn Nattvarden till förnyad visshet Den Helige Andes glädje och kraft Bengt direkt: E-post: bengt.birgersson@ffg.se Tel:

14 Kallad till vad? Om kristen kallelselära Redan innan en människa kommit till tro, blivit en lem i församlingen, och börjat fundera på sin kallelse har hon kallats av Gud till att vara Hans avbild och till att fullgöra en kallelse. Vi är som kugghjul (med många kuggar) i ett gigantiskt maskineri som Skaparen satt igång och som är ett led i Hans fortsatta skapelseverk. Tron öppnar ögonen för ett svindlande perspektiv som handlar om att få stå i den levande Gudens tjänst i både stort och smått, i obetydliga uppgifter (enligt människors bedömning) och i de mest eftertraktade tjänsterna. Vad ni än gör, gör det av hjärtat, så som ni tjänar Herren och inte människor. (Kol 3:23) Kallelseperspektivet fokuserar på två frågor: vem är jag kallad att vara? Och vad är jag kallad att göra? Identiteten är nog så viktig som tjänandet. Marta tjänade Gud i vardagen och ändå såg Jesus att något saknades: Marta, du oroar dig för så mycket. (Luk 10:41) En viktig fråga blir då vilken skillnad Jesus gör för en människas kallelse. Martin Luther la märke till att herdarna glada vände tillbaka till samma slitsamma kallelse efter att ha mött Jesusbarnet. Föredraget kan med fördel kombineras med samtalsfrågor om vilka olika kallelser en människa är insatt i. Föredraget kan också delas upp i delar så att identitet och tjänst blir belyst var för sig. Jakob Appell, tidigare student på Församlingsfakulteten och med en Master of Sacred Theology från USA, är studierektor för Bibelskola Göteborg och Församlingsfakultetens kaplan. Jakob undervisar också gärna om (ur hans kurs på bibelskolan Vem är Jesus? ): Kristus i Gamla testamentet Jesu dop och vårt dop Jesus möter människor Jesus i Stilla veckan Kristus i Kyrkan Jakob direkt: E-post: jakob.appell@ffg.se Tel: Bibelskola Göteborg direkt: E-post: mail@bibelskolagoteborg.se Tel:

15

16 Församlingsfakulteten i Göteborg Teologisk undervisning och forskning med Bibel och bekännelse som grund och Guds rikes utbredande som mål

FAKULTETEN I FÖRSAMLINGARNA

FAKULTETEN I FÖRSAMLINGARNA FAKULTETEN I FÖRSAMLINGARNA EN DEL AV REFORMATIONSJUBILEET 2017 Församlingarnas fakultet I denna katalog har vi samlat ett antal ämnen för att göra det lättare för Dig att från församlingens sida fördjupa

Läs mer

2013/2014. www.bibelskolagoteborg.se

2013/2014. www.bibelskolagoteborg.se 2013/2014 www.bibelskolagoteborg.se Välkommen till Bibelskola Göteborg! Bibelskola Göteborg vill vara en bibelskola där du får växa i ditt personliga liv som kristen, där du får hjälp att leva och växa

Läs mer

Vittnesbörd om Jesus

Vittnesbörd om Jesus Vittnesbörd om Jesus Göteborg, 2009 David Svärd Vittnesbörd i Gamla testamentet I det israelitiska samhället följde man det var Guds vilja att man skulle göra det i varje fall de lagar som finns nedtecknade

Läs mer

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO

RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO HUSBYKYRKAN Lars Mörling 2009 RÄTTFÄRDIGGÖRELSE GENOM TRO (Lars Mörling 2009) 1. Rättfärdiggörelse är ett rättsligt begrepp Rättfärdiggörelse har inte med känslor att göra utan

Läs mer

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen.

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att var och en som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Joh

Läs mer

B. När en kyrka byggs

B. När en kyrka byggs B. När en kyrka byggs Innan arbetet med en ny kyrka påbörjas eller när grundstenen muras kan man fira andakt på byggplatsen. Detta material kan också användas vid andakter när andra församlingslokaler

Läs mer

En given ordning. En traktat om Kyrkans ämbete

En given ordning. En traktat om Kyrkans ämbete En given ordning En traktat om Kyrkans ämbete en utvecklingen har ju gått vidare. Paulus skrev brev M för 2000 år sedan! utbrast min granne när vi talade om Bibeln. Jag förstod hur han tänkte. Utvecklingen

Läs mer

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till

Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Kol 3:16 Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung till Gud med tacksamhet i era hjärtan. Kol 3:17 Och allt vad

Läs mer

FÖRSAMLINGSFAKULTETEN I GÖTEBORG

FÖRSAMLINGSFAKULTETEN I GÖTEBORG FÖRSAMLINGSFAKULTETEN I GÖTEBORG FORMAD FÖR KRISTUS IDENTITET - RELATION - MÖJLIGHET Formad för Kristus Förberedd för tjänst Församlingsfakulteten vill att människor formas för Kristus Förberedelse är

Läs mer

FÖRSAMLINGSFAKULTETEN I GÖTEBORG

FÖRSAMLINGSFAKULTETEN I GÖTEBORG FÖRSAMLINGSFAKULTETEN I GÖTEBORG FORMAD FÖR KRISTUS IDENTITET - RELATION - MÖJLIGHET Formad för Kristus Förberedd för tjänst Församlingsfakulteten vill att människor formas för Kristus Förberedelse är

Läs mer

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen

FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL. Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen FÖR DEN HÄR VÄRLDENS SKULL Om vår kallelse att förmedla evangelium till världen EVANGELIUM ÄR: - Det glada budskapet om vår Frälsare Jesus Kristus (Mark 1:14-15). - Något som skall presenteras klart och

Läs mer

Bön och bibelläsning hösten 2015 Apostlagärningarna

Bön och bibelläsning hösten 2015 Apostlagärningarna Bön och bibelläsning hösten 2015 Apostlagärningarna 1 Apostlagärningarna Vad hände med lärjungarna och de första kristna efter att Jesus hade lämnat jorden? Hur spreds budskapet? Vilka utmaningar mötte

Läs mer

VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA

VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA ! VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA Den bön som vi nu ska be har sina rötter flera tusen år tillbaka i tiden. Det finns exempel i bibeln på att Jesus bad sina böner på ett sätt som liknar den ordning som

Läs mer

Bibelläsning och bön under pingstnovenan

Bibelläsning och bön under pingstnovenan Bibelläsning och bön under pingstnovenan N är Jesus hade uppstått från de döda talade han med sina lärjungar om att han snart skulle lämna dem. Inför sin himmelsfärd uppmanade Jesus dem att vänta på det

Läs mer

Välkomnande av nya medlemmar

Välkomnande av nya medlemmar Välkomnande av nya medlemmar Anvisningar Församlingen välkomnar som medlem var och en som bekänner Jesus Kristus som Frälsare och Herre samt är döpt. Församlingen kan ge möjlighet till medlemskap i väntan

Läs mer

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner KRISTENDOM KRISTENDOM Introducera ämnet - 6 lektioner 1: Jesus kristendomens centralperson 2:Treenigheten 3: Påsken 4: Kristen livsstil, nattvarden, dopet 5: Kristendomens historia, reformationen 6: De

Läs mer

C. En kyrkas invigningsdag

C. En kyrkas invigningsdag C. En kyrkas invigningsdag I anslutning till den dag av året när en kyrka har invigts kan man hålla andakt enligt detta formulär eller infoga delar av detta andaktsmaterial i högmässan. Andakten kan ledas

Läs mer

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 P. I Faderns och (+) Sonens och den heliga Andens namn. Amen. F. Välsignad vare den heliga Treenigheten, kärlekens

Läs mer

Tro medför gärningar - efterföljelse

Tro medför gärningar - efterföljelse Tro medför gärningar - efterföljelse Ef 2:8-10 8 Av nåden är ni frälsta genom tron, inte av er själva. Guds gåva är det, 9 inte på grund av gärningar för att ingen ska berömma sig. 10 Hans verk är vi,

Läs mer

NTs historiska böcker

NTs historiska böcker NTs historiska böcker s. 1 Matteus evangelium s. 3 Markus evangelium s. 4 Lukas evangelium s. 6 Johannes evangelium s. 8 Apostlagärningarna Matteus evangelium Den utlovade Messias Av Nya testamentets fyra

Läs mer

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17 1/5 5 i påsktiden Dagens bön: Kärlekens Gud, du som formar dina troende så att de blir ens till sinnes. Lär oss att älska din vilja och längta efter det du lovar oss så att vi i denna föränderliga värld

Läs mer

Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann?

Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann? Kan man veta om Bibeln är sann? Eller HUR kan man veta om Bibeln är sann? För det första så måste det givetvis till en ärlig vilja att själv ta del av det som sägs om Bibelns olika böcker. Att vilja läsa

Läs mer

S:t Eskils Katolska församling

S:t Eskils Katolska församling S:t Eskils Katolska församling Månadsbladet Maj 2010 Välkommen till S:t Eskils Katolska Församling Den heliga mässan firas i regel varje dag kl. 18.30, utom torsdagar, och fredagar firas mässan kl.12.00.

Läs mer

Jesus: förödmjukad och upphöjd

Jesus: förödmjukad och upphöjd Lektion 9 Jesus: förödmjukad och upphöjd Vi undersöker Kristi liv i två faser Vilken underbar plan Gud förberedde för att rädda mänskligheten efter syndafallet! Denna plan som är given åt syndare världen

Läs mer

Helsingborgs husförsamlingsnätverk Älska Jesus, älska människor, älska Helsingborg. Grunddokument 2013-01-23

Helsingborgs husförsamlingsnätverk Älska Jesus, älska människor, älska Helsingborg. Grunddokument 2013-01-23 Helsingborgs husförsamlingsnätverk Älska Jesus, älska människor, älska Helsingborg Grunddokument 2013-01-23 Innehåll I. Tro & värderingar... 3 Bibeln... 3 Gud... 3 Människan... 3 Jesus Kristus... 4 Mission...

Läs mer

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga D. På födelsedagen På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär använda det i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Psalmer Följande psalmer

Läs mer

Därför vill jag som inledning läsa en text från Hebréerbrevet (12:2):

Därför vill jag som inledning läsa en text från Hebréerbrevet (12:2): TAL vid sommarfest i Pörtom kyrka 9.8.2008 Bön Om sakramenten och vi kristna Käre himmelske Fader. Vi tackar dig för att du har sänt oss Jesus Kristus. Vi tackar dig för frälsningen genom hans blod. Öppna

Läs mer

Anden. Studiehäfte av Henrik Steen

Anden. Studiehäfte av Henrik Steen Anden Studiehäfte av Henrik Steen Innehåll Introduktion 5 1. Den helige Ande Samling 1 Den helige Ande som person 6-8 Fördjupningsruta treenigheten 9 Samling 2 Andens frukt 10-11 Samling 3 Andens gåvor

Läs mer

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

12 sön e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 12 sön e trefaldighet Psalmer: L151, L90, L159, L163, L179, 375 Texter: Jes 38:1-6, Rom 8:18-23, Luk 13:10-17 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Predikotext:

Läs mer

Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015

Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Alla Bibeltexterna är hämtade från Svenska Folkbibeln 2015 Rom 1:1 Från Paulus, Kristi Jesu tjänare, kallad till apostel och avskild för Guds evangelium, Rom 1:2 som han har utlovat genom sina profeter

Läs mer

Bibelläsningsplan 3 december januari Ljuset är nära Guds rike är nära Nåden är nära Gud är nära Guds löften är nära

Bibelläsningsplan 3 december januari Ljuset är nära Guds rike är nära Nåden är nära Gud är nära Guds löften är nära Bibelläsningsplan 3 december 2017 7 januari 2018 Ljuset är nära Guds rike är nära Nåden är nära Gud är nära Guds löften är nära VÄLKOMMEN TILL BIBELLÄSNING OCH BÖN Den här bibelläsningsplanen sträcker

Läs mer

Heliga Trefaldighets dag - år B

Heliga Trefaldighets dag - år B Ingångsantifon 751 Heliga Trefaldighets dag - år B Välsignad vare Gud: Fadern och den enfödde Sonen och den helige Ande. Ty han har visat barmhärtighet mot oss. Inledning Varje firande av Eukaristin börjar

Läs mer

Evangeliets ljus visar den himmelska vägen hem

Evangeliets ljus visar den himmelska vägen hem A lla vet vi att det är besvärligt att vandra i mörker utan ljus. I svår terräng är det extra besvärligt. Ett vitt snötäcke underlättar dock vandringen. Men snötäcket är i så fall ett hjälpmedel som har

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon Inledning Kollektbön

Sjunde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon Inledning Kollektbön 691 Sjunde Påsksöndagen - år B Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

Leif Boström

Leif Boström Predikan Grindtorpskyrkan 206-06-26 Att hålla Jesu bud Joh :5-2:0 Joh :5-7 5 Detta är det budskap som vi [apostlarna] har hört från honom [Jesus] och förkunnar för er: att Gud är ljus och att inget mörker

Läs mer

Varför tror du att de flesta människor inte känner Gud personligen?

Varför tror du att de flesta människor inte känner Gud personligen? En Personlig Gud 1 Gu T de Jo Gu D de Jo 1Gud älskar dig och Han skapade dig för att du skall lära känna honom personligen Gud älskar dig Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att

Läs mer

KVÄLLSBIBELSKOLA I TRONS GRUNDER VÄLKOMMEN 4 FEB - 25 MAR ONSDAGAR KL

KVÄLLSBIBELSKOLA I TRONS GRUNDER VÄLKOMMEN 4 FEB - 25 MAR ONSDAGAR KL Välkomna B I L L D A L S P I N G ST KY R A START FEB 4 KVÄLLSBIBELSKOLA I TRONS GRUNDER! VÄLKOMMEN 4 FEB - 25 MAR ONSDAGAR KL 19.00-20.00 ÄMNEN: Läran om Fadern Läran om Sonen Läran om Anden Rättfärdighet

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt

Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: Sök mitt 697 Sjunde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

Bikt och bot Anvisningar

Bikt och bot Anvisningar Bikt och bot Anvisningar Som kyrka, församling och kristna har vi fått Guds uppdrag att leva i, och leva ut Guds vilja till frälsning för hela världen. Vår Skapare, Befriare och Livgivare återupprättar.

Läs mer

Vi har ingen anledning att tro att listorna skulle vara kompletta eller att gåvorna skulle vara väldigt strikt avgränsade till person eller tid.

Vi har ingen anledning att tro att listorna skulle vara kompletta eller att gåvorna skulle vara väldigt strikt avgränsade till person eller tid. !1 Preidkan 2018-06-17 1 Kor 14:1 Sträva efter kärleken, men var också ivriga att få de andliga gåvorna, framför allt profetians gåva. 2 Den som talar tungomål talar inte till människor utan till Gud,

Läs mer

SOTERIOLOGI 2015-03-04. Frälsning & Dop

SOTERIOLOGI 2015-03-04. Frälsning & Dop SOTERIOLOGI 2015-03-04 Frälsning & Dop "Jag skäms inte för evangelium. Det är en Guds kraft som frälser var och en som tror, först juden och sedan greken."(rom. 1:16) "Den främsta faran för det kommande

Läs mer

Predikan på ELMBV:s årsmöte 2008 BÄRA BÖRDOR!

Predikan på ELMBV:s årsmöte 2008 BÄRA BÖRDOR! - 1 - Predikan på ELMBV:s årsmöte 2008 Gal 6:1-7 BÄRA BÖRDOR! 1 Bröder, om ni kommer på någon med att begå en överträdelse, då skall ni som är andliga människor i mildhet upprätta en sådan. Men se till

Läs mer

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste.

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. 805 2 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 66:4) Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. Inledning Redan sedan en vecka tillbaka har 'Tiden

Läs mer

Mat 6:33 Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.

Mat 6:33 Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också. Mat 6:33 Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också. Rom 8:28 Vi vet att allt samverkar till det bästa för dem som älskar Gud, som är kallade efter hans beslut.

Läs mer

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas

Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Ett brev till en vän som tror att bara vuxna kan döpas Samtal om dopet undviks numera ofta. Det verkar som om man har gett upp när det gäller att bli enig om vad Bibeln lär om dopet. Är verkligen Bibeln

Läs mer

BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, JANUARI (Anders Arborelius)

BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, JANUARI (Anders Arborelius) BÖNEOKTAV FÖR DE KRISTNAS ENHET, 18-25 JANUARI (Anders Arborelius) Ut unum sint det är Jesu bön att alla som tror på honom skall vara ett i honom. Genom dopet är vi redan ett i honom och med varandra.

Läs mer

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN JESUS Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängel sa att Maria skulle föda Guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

Predika Heliga Trefaldighets dag 2010, årg 2 Texter: 2 Mos 3:1-15, Rom 11:33-36, Matt 28:16-20 Pär-Magnus Möller

Predika Heliga Trefaldighets dag 2010, årg 2 Texter: 2 Mos 3:1-15, Rom 11:33-36, Matt 28:16-20 Pär-Magnus Möller Predika Heliga Trefaldighets dag 2010, årg 2 Texter: 2 Mos 3:1-15, Rom 11:33-36, Matt 28:16-20 Pär-Magnus Möller Jag har märkt att vi kristna ibland glömmer hur fantastiskt det är att känna Jesus. Vi blir

Läs mer

- fristående kristen skola i centrala Göteborg. Gäller fr o m höstterminen 2013

- fristående kristen skola i centrala Göteborg. Gäller fr o m höstterminen 2013 Vasaskolan - fristående kristen skola i centrala Göteborg Gäller fr o m höstterminen 2013 Post- och besöksadress: Telefoner: E-post: Stiftelsen för kristna skolor: Viktor Rydbergsgatan 18 031-167 157 -

Läs mer

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner

KRISTENDOM. Introducera ämnet - 6 lektioner KRISTENDOM KRISTENDOM Introducera ämnet - 6 lektioner 1: Jesus kristendomens centralperson 2:Treenigheten 3: Påsken 4: Uppståndelsen, nattvarden, dopet 5: Kristendomens historia, de olika kyrkorna 6: Reformationen

Läs mer

Grunden till kristendomen. Kristendomen. Vad Jesus ville förmedla. Vad Jesus ville förmedla

Grunden till kristendomen. Kristendomen. Vad Jesus ville förmedla. Vad Jesus ville förmedla Kristendomen Grunden till kristendomen Fyra evangelier (budskap, goda nyheter ) som berättar Jesu liv och lära. Traditionellt säger man att tre av författarna (Markus, Matteus och Johannes) kände Jesus

Läs mer

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4 Pingstkyrkans Vision Vi vill forma Alingsås framtid genom att vara en stor kyrka som har avgörande betydelse i stan. I vardagen vill vi lyssna, höras och vara en given tillgång. Söndagens gudstjänst och

Läs mer

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning Barnvälsignelse Anvisningar Den teologiska grunden för barnvälsignelsen grundar sig i att Jesus tog barnen i famnen och välsignade dem. Jesus visade att Guds rike hör barnen till. Det är en del av Guds

Läs mer

Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf

Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf Guds rike består i Kraft! Av: Johannes Djerf En av de saker som jag inte tycker om att göra, det är att gå på kalas. Vilket säkert gör mig till en väldigt udda figur för dig om jag inte redan var det.

Läs mer

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk Hur man blir kristen i 10 steg Christian Mölk www.christianmolk.se 1. Guds avbild 1 I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. 2 Jorden var öde och tom, och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade

Läs mer

1 e Trettondedagen. Psalmer: 350, 709, 33, 726, 132:2,3 Texter: 2 Mos 1:22-2:10, 1 Joh 5:6-12, Luk 3:15-17, 21-22

1 e Trettondedagen. Psalmer: 350, 709, 33, 726, 132:2,3 Texter: 2 Mos 1:22-2:10, 1 Joh 5:6-12, Luk 3:15-17, 21-22 1/5 1 e Trettondedagen Psalmer: 350, 709, 33, 726, 132:2,3 Texter: 2 Mos 1:22-2:10, 1 Joh 5:6-12, Luk 3:15-17, 21-22 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. Luk 3:15-18,

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C 1515 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

2 e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

2 e trefaldighet. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 2 e trefaldighet Psalmer: L174, L145, L199, L185, L178, 199 Texter: 5 Mos 7:6-9, Rom 8:28-30, Joh 1:35-49 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 35 Nästa dag stod

Läs mer

På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det.

På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det. På flera ställen i Nya testamentet står det om Guds hemlighet. Vad är det för hemlighet? Jag tänkte att vi skulle undersöka det. 1 Rom 16:25-26. Hemligheten var dold innan Jesus Kristus avslöjade den.

Läs mer

1. Skapad till Guds avbild

1. Skapad till Guds avbild Introduktion Detta material är tänkt som ett samtalsunderlag i frälsningsoch dopsamtal. Steg för steg går man igenom de 10 stegen och samtalar om den kristna trons grunder. När alla har förstått ett av

Läs mer

Söndag efter Alla helgons dag

Söndag efter Alla helgons dag 1/5 Söndag efter Alla helgons dag Psalmer: 3, L187:1-4, L187:5-8, 300, 1:3-7 Texter: Jos 1:10-11, Hebr 11:13-16, Luk 20:37-38 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Läs mer

Skapad för att Tillbe

Skapad för att Tillbe Skapad för att Tillbe Av: Johannes Djerf I onsdags så startade vi upp församlingens bibelskola. Vilket jag tycker är mycket spännande och jag hoppas även ni deltagare som var med kände det och med en förväntan

Läs mer

Hur läser vi Bibeln? Strängnäs

Hur läser vi Bibeln? Strängnäs Hur läser vi Bibeln? Strängnäs 2015-11-22 Apg 8:26 En Herrens ängel talade till Filippus: "Stå upp och gå ut mitt på dagen längs vägen som går ner från Jerusalem mot Gaza. Den ligger öde." 27 Filippus

Läs mer

Jesus sa: Jag har kommit för att de skall ha liv, och liv i överflöd. (Joh 10:10)

Jesus sa: Jag har kommit för att de skall ha liv, och liv i överflöd. (Joh 10:10) Jesus sa: Jag har kommit för att de skall ha liv, och liv i överflöd. (Joh 10:10) Detta häfte vill hjälpa Dig att lära känna Gud personligen, erfara ett liv av sann kärlek, förlåtande livsstil och trofasta

Läs mer

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting.

Eller när man har besiktigat bilen. Vad skönt när man kan åka därifrån och dom hittade ingenting. Allting nytt Påskdagen 100403 1 Att hitta ingenting kan det va nå`t Det var ju det man gjorde den första påskdagsmorgonen. Man gick till graven där man lagt Jesus och man hittade ingenting. Ibland är det

Läs mer

SPECIELL ANDLIG FÖDA FÖR SJÄLEN

SPECIELL ANDLIG FÖDA FÖR SJÄLEN 15:e läxan - Sabbaten den 11 april 2009 Vi ser det stora behovet av missionsverksamhet att förkunna sanningen inte endast i fjärran länder, utan till dem som är nära oss. I vår nära omgivning finns städer

Läs mer

Kristendomen kyrka och kristen tro. Ht 2010 Jonas

Kristendomen kyrka och kristen tro. Ht 2010 Jonas Kristendomen kyrka och kristen tro Ht 2010 Jonas Idestrom@teol.uu.se Några utgångspunkter Kristendom/kristen tro är inte en ideologi. Tron formas och tar sig uttryck både i handlingar och idéer. En stor

Läs mer

FYREN. En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara

FYREN. En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara FYREN En beskrivning av vad Pingstkyrkan i Västervik vill vara JESUS Ingen kan lägga en annan grund än den som är lagd, Jesus Kristus. (1 Kor 3:11) Kom till honom, den levande stenen, förkastad av människor

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A 1503 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius

PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius PREDIKAN 14 sö e Tref - 6 september 2015, S:ta Clara kyrka, Petter Sundelius I Kära bröder och systrar i Kristus! Genom hela Bibeln möter vi den: splittringen inom Guds folk, splittringen som skapar strid

Läs mer

B. På årsdagen av dopet

B. På årsdagen av dopet B. På årsdagen av dopet På årsdagen av dopet kan man hålla andakt. Detta formulär kan i tillämpad form användas också i sådana situationer, där dopets betydelse betonas, t.ex. på läger vid andra församlingstillställningar.

Läs mer

Sjunde Påsksöndagen - år A

Sjunde Påsksöndagen - år A 685 Sjunde Påsksöndagen - år A Ingångsantifon (jfr Ps 27:7-9) Herre, hör min röst, när jag ropar till dig. Mitt hjärta tänker på ditt ord: "Sök mitt ansikte". Ja, ditt ansikte, Herre, söker jag. Dölj inte

Läs mer

Vad Gud säger om Sig Själv

Vad Gud säger om Sig Själv Lektion 3 Vad Gud säger om Sig Själv Treenighetens mysterium uppenbaras endast i Bibeln Guds stora plan är att frälsa genom tron allena på vår Frälsare. Denna plan kan förstås och trodd av det minsta barn

Läs mer

Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 Fastlagssöndagen Varför vi ska be för alla Dagens bön: Gud vår Frälsare, du som genom Kristus har försonat världen med dig själv, fyll våra hjärtan med din kärlek så att vi följer honom och frälsta

Läs mer

Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22

Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22 Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22 Guds mål är att rädda människorna Människans väg till räddning Det är 4 steg du som människa tar för att bli räddad. 1. Du möter på olika sätt budskapet om

Läs mer

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia

Kristendomen. Kristendomens tidiga historia Jesus tog på sig alla människors misslyckanden och synder när han dog på korset. På så sätt befriade Jesus människorna till att kunna leva ett liv nära Gud och beroende av Gud. Kristendomen uppstod i det

Läs mer

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus KRISTENDOMEN Grundare: Jesus Världens största religion med minst 2 miljarder troende. Utvecklades som en egen religion ur judendomen ungefär mellan åren 40-100 e Kr. I länderna som lyser lila är mer än

Läs mer

Dina första steg på trons väg

Dina första steg på trons väg Dina första steg på trons väg En liten hjälp för dig som precis har tagit emot Jesus och blivit frälst! Av Christer Åberg Inledning Till att börja med vill jag gratulera dig över att du har tagit emot

Läs mer

Salts syftesparagraf. definitioner, utläggning och vision

Salts syftesparagraf. definitioner, utläggning och vision Salts syftesparagraf definitioner, utläggning och vision Inledning Detta häfte har skrivits av Salts generalsekreterare Olof Edsinger på uppdrag av Salts styrelse. Texten är antagen av Salts styrelse vid

Läs mer

Domsöndagen, Kristi återkoms, Matt 13:47-50, att längta efter domen.

Domsöndagen, Kristi återkoms, Matt 13:47-50, att längta efter domen. Domsöndagen, Kristi återkoms, Matt 13:47-50, att längta efter domen. Tanken på en dom är inte bekväm av två anledningar. Dels så tvivlar vi på att vi själva ska hålla inför domens krav och dels blir vi

Läs mer

Jesu Hjärtas Dag - år B Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) Hans hjärtas tankar består från släkte till släkte, han vill rädda vår själ från döden och

Jesu Hjärtas Dag - år B Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) Hans hjärtas tankar består från släkte till släkte, han vill rädda vår själ från döden och 791 Jesu Hjärtas Dag - år B Ingångsantifon (jfr Ps 33:11, 19) Hans hjärtas tankar består från släkte till släkte, han vill rädda vår själ från döden och behålla oss vid liv i hungerns tid. Inledning Hjärtat

Läs mer

Första söndagen i advent - år C Ingångsantifon (Ps 25:1-3)

Första söndagen i advent - år C Ingångsantifon (Ps 25:1-3) 27 Första söndagen i advent - år C Ingångsantifon (Ps 25:1-3) Till dig, Herre, upplyfter jag min själ, min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma på skam, låt inte mina fiender fröjda sig över

Läs mer

Andra Påsksöndagen - år B Den Gudomliga Barmhärtighetens söndag

Andra Påsksöndagen - år B Den Gudomliga Barmhärtighetens söndag 571 Andra Påsksöndagen - år B Den Gudomliga Barmhärtighetens söndag Ingångsantifon (1 Pet 2:2) Som nyfödda barn skall ni längta efter den rena, andliga mjölken, för att växa genom den och bli räddade.

Läs mer

Tunadalskyrkan e tref. Förlorad och återfunnen II ep Ef 2:1-10

Tunadalskyrkan e tref. Förlorad och återfunnen II ep Ef 2:1-10 1 Tunadalskyrkan 160612 3 e tref. Förlorad och återfunnen II ep Ef 2:1-10 Ett brev kan se ut på många sätt, skrivet i ett automatiskt dataprogram med tryckt adress; i ett brunt eller orange kuvert från

Läs mer

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium

Ett Liv i Lärjungaskap Del 1 - Frälsningens Mysterium Ett Liv i Del 1 - Den som är i Kristus är alltså en ny skapelse, det gamla är förbi, något nytt har kommit. 2 Kor 5:17 Ett Liv i är en serie av korta kurser arrangerade av Hestra Cafékyrka som utforskar

Läs mer

BIBLIOLOGI. Guds Ords inspiration & auktoritet 2015-03-04. Elim Billdal

BIBLIOLOGI. Guds Ords inspiration & auktoritet 2015-03-04. Elim Billdal BIBLIOLOGI Guds Ords inspiration & auktoritet 2015-03-04 Elim Billdal Innehåll Snabb-fakta om Bibeln Uppenbarelse från Gud "Sola Scriptura" Bibelns inspiration Bibelns eget vittnesbörd Vad hade Jesus för

Läs mer

UPPSTÅNDELSEN & LIVET

UPPSTÅNDELSEN & LIVET UPPSTÅNDELSEN & LIVET JESUS SADE: JAG ÄR UPPSTÅNDELSEN OCH LIVET. DEN SOM TROR PÅ MIG SKALL LEVA OM HAN ÄN DÖR, OCH VAR OCH EN SOM LEVER OCH TROR PÅ MIG SKALL ALDRIG NÅGONSIN DÖ. TROR DU DETTA? JOH. 11:25-26

Läs mer

FILIPPUSPROGRAMMET. Kom och se!

FILIPPUSPROGRAMMET. Kom och se! FILIPPUSPROGRAMMET Församlingsfakultetens ettåriga program för alla med intresse av kvalificerad fördjupning och upptäcktsfärd i den kristna tron ur ett reformatoriskt perspektiv. FILIPPUSPROGRAMMET Kom

Läs mer

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus

KRISTENDOMEN. Grundare: Jesus KRISTENDOMEN Grundare: Jesus Världens största religion med minst 2 miljarder troende. Utvecklades som en egen religion ur judendomen ungefär mellan åren 40-100 e Kr. I länderna som lyser lila är mer än

Läs mer

TEOLOGISK GRUND FÖR EQUMENIAKYRKAN

TEOLOGISK GRUND FÖR EQUMENIAKYRKAN TEOLOGISK GRUND FÖR EQUMENIAKYRKAN INLEDNING 1. Det finns bara en enda sann och levande Gud Fadern, Sonen och den heliga Anden som skapar, frälser och ger liv. Skapelsen och frälsningen kommer ur Guds

Läs mer

21 söndagen under året år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön

21 söndagen under året år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön 1195 21 söndagen under året år A Ingångsantifon (jfr Ps 86:1-3) Herre, böj ditt öra till mig och svara mig, ty jag är betryckt och fattig. Du min Gud, fräls din tjänare, som förtröstar på dig. Var mig

Läs mer

Femte söndagen i fastan - år B

Femte söndagen i fastan - år B 375 Femte söndagen i fastan - år B Ingångsantifon (Ps 43:1-2) Skaffa mig rätt, o Gud, och utför min sak mot ett folk utan fromhet, rädda mig från falska och orättfärdiga människor. Ty du är den Gud som

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år B

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år B 1509 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år B Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas?

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas? Predikotext: Sak 9:9-10; Matt 21:1-11 Adventstiden är en härlig och speciell tid av året. Det märks på många sätt. När det är som mörkast ute tänder vi upp mängder av stjärnor och ljusstakar. Vi förbereder

Läs mer

Församlingen lever i denna mission genom: evangelisation, att föra glädjebudet om Jesus Kristus till alla människor,

Församlingen lever i denna mission genom: evangelisation, att föra glädjebudet om Jesus Kristus till alla människor, Församlingskonstitution Församlingens konstitution består av Teologisk grund för Equmeniakyrkan samt Församlingsordning och Församlingsstadgar antagna av Fristads Missionskyrka 2014 09 29 och 2014 09 --.

Läs mer

Fakta om kristendomen

Fakta om kristendomen Kristendomen Jesus Fakta om kristendomen Kristendomen är världens största religion med fler än 2 miljarder anhängare. Kristendomen utgår från Jesus från Nasarets liv och lära som återges i Nya testamentet.

Läs mer

Hur blir man kristen? Christian Mölk

Hur blir man kristen? Christian Mölk Hur blir man kristen? Christian Mölk 1. Guds avbild Gud skapade ursprungligen människan som sin avbild. Gud vill ha en kärleksfull gemenskap med oss och till en början hade människan en fridfull tillvaro

Läs mer

FÖRSTA KORINTIERBREVET. INNEHÅLL Bakgrundsstudium 2 Löpande Kommentar 4

FÖRSTA KORINTIERBREVET. INNEHÅLL Bakgrundsstudium 2 Löpande Kommentar 4 FÖRSTA KORINTIERBREVET INNEHÅLL Bakgrundsstudium 2 Löpande Kommentar 4 Husbykyrkan Lars Mörling 2015 FÖRSTA KORINTIERBREVET BAKGRUND (Lars Mörling 2015) Författare: Aposteln Paulus (1:1). Brevet är skrivet

Läs mer