SANERING AV KLIPPANS LÄDERFABRIK KLIPPANS KOMMUN. Tolkning av kompletterande undersökningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SANERING AV KLIPPANS LÄDERFABRIK KLIPPANS KOMMUN. Tolkning av kompletterande undersökningar"

Transkript

1 SANERING AV KLIPPANS LÄDERFABRIK KLIPPANS KOMMUN Tolkning av kompletterande undersökningar TB 3.3 Klippans kommun 264 KLIPPAN Upprättad: Ver: 1 Uppdrag Org nr Kungsgatan Göteborg Fax

2 Klippans kommun Sida 2 (29) Innehållsförteckning 1 BAKGRUND OCH SYFTE UTFÖRDA UNDERSÖKNINGAR TOLKNING AV UNDERSÖKNINGSRESULTAT ALLMÄNT FABRIKSOMRÅDET Kvarvarande betongfundament, ledningar etc Fyllning och naturliga jordlager UTFYLLNADSOMRÅDET Fyllning och naturlig jord GRUNDVATTEN INOM FABRIKSOMRÅDET OCH UTFYLLNADSOMRÅDET SKOGSOMRÅDET Ytliga jordlager Ledningar och diken CÖSTERS DAL UPPEHÅLLSDAMMEN BÄLJANE Å LAKTESTER DATABAS... 28

3 Klippans kommun Sida 3 (29) Bakgrund och syfte Klippans kommun har genomfört en uppdatering av en tidigare huvudstudie vid Klippans f d läderfabrik. Inom ramen för detta arbete har kompletterande undersökningar utförts inom alla tidigare identifierade delområden samt ytterligare två delområden, Cösters dal och Strömgatan, se figur 1. Syftet med undersökningarna har primärt varit att öka säkerheten i den kalkyl som skall ligga till grund för kommunens bidragsansökan om statliga medel för avhjälpandeåtgärder. Ökad säkerhet nås genom bättre avgränsning av föroreningens utbredning och djup samt en beskrivning av den jord och de avfall som måste behandlas på extern avfallsanläggning. På uppdrag av Klippans kommun (kommunen) har (Structor) tillsammans med kommunen utarbetat provtagningsprogram och tolkat de resultat som framkommit vid de kompletterande undersökningarna. Undersökningarna har utförts av Tyréns AB. Programmets omfattning har reviderats i takt med att ny kunskap successivt vuxit fram. Relevanta resultat från tidigare års undersökningar har beaktats vid tolkningen. Figur 1. Översikt utredningsområdet i norra delen av Klippans samhälle.

4 Klippans kommun Sida 4 (29) Utförda undersökningar De kompletterande undersökningarna har sammanfattningsvis omfattat: Skruvborrning med geoteknisk borrbandvagn med uttag av jordprover för kemisk analys och installation av grundvattenrör. Trycksondering genom utfyllnadsmaterial för att fastställa nivå på naturliga jordlager. Provgropsgrävning med grävmaskin och handschakt för att bestämma marklagerföljd och för att ta ut prover för kemisk analys och laktester. Bedömning av mäktighet och provtagning av sediment i Bäljane å och uppehållsdammen med rörprovtagare och bottenhuggare för kemisk analys. Provtagning av grundvatten för analys i fält och på laboratorium. Fältarbetet utfördes under perioden november 2011 till mars Detaljerad sammanställning av hur och var undersökningarna utförts samt fält- och analysresultat finns redovisade av i resultatrapport från Tyréns AB ( ). 3 Industrihistorik Vid Klippans läderfabrik bedrevs garvning av hudar mellan åren Fabriken genererade en mängd fasta och flytande avfall som bl a fyllts ut i anslutning till fabriken. Primära föroreningar är krom och arsenik från garvningen, men även lokala oljeutsläpp och spår av andra processkemikalier förekommer. Förorenat processvatten leddes mer eller mindre orenat ut till Bäljane å och till enkla sedimentationsbassänger mellan Dessförinnan avleddes processavloppet direkt ut i ån. Från 1970-talet renades vattnet i ett eget reningsverk före avledning till kommunalt spillvattennät. Vid en delsanering år 1996 koncentrerades slammet i de f.d. sedimentationsbassängerna till en begränsad yta varefter det täcktes tillsammans med delar av det fasta processavfallet i två deponikullar benämnda slamdeponin och spaltläderdeponin. 4 Tolkning av undersökningsresultat 4.1 Allmänt Nedan har resultat från den kompletterande undersökningen sammanställts och bearbetats områdesvis. Där så har varit relevant och möjligt har även tidigare undersökningsresultat inarbetats i underlaget. Indelningen i delområden bygger på tidigare underlag där föroreningsgrad, fyllnadsmassor och avfallets karaktär samt behov av saneringsåtgärder har beaktats. Gränser mellan olika delområden är ingenjörsmässigt dragna men är i praktiken inte alltid så väldefinierade, t ex mellan fabriksområdet och utfyllnadsområdet. Jämförelse av halter har där det bedömts relevant gjorts med Naturvårdsverkets generella riktvärden för känslig (KM) respektive mindre känslig (MKM)

5 Klippans kommun Sida 5 (29) markanvändning. I projektet har platsspecifika riktvärden beräknats som åtgärdsmål för parkmark allmänt samt särskilt bostadsnära parkmark. Som underlag för en bedömning av åtgärdsomfattning har de generella riktvärdena bedömts mer relevanta medan de platsspecifika kan komma att användas som mätbara åtgärdsmål vid en sanering. 4.2 Fabriksområdet Kvarvarande betongfundament, ledningar etc Rivning av industribyggnaden gjordes år Rivning gjordes ner till och med betonggolv med undantag där kassuner, brunnar, stödmurar etc. påträffades, se figur 2-3. Kriteriet för att lämna kvar en konstruktion var att angränsande mark var förorenad eller att konstruktionen fanns på för stort djup och då enklast grävs upp vid marksaneringen. Figur 2. Rester av nedsänkt betongkassun delvis fylld med sand. Figur 3. Rester av stödmurar, asfaltbeläggning, brunnar (koner). Från tidigare undersökningar i byggnaden och erfarenheter från rivningen är det känt att föroreningsgraden i kvarlämnade betong- och tegelkonstruktioner generellt är låg. Ställvis finns dock förhöjda halter kopplat till byggnadsmaterial med tydliga missfärgningar (grön kromförorening, oljefläckar eller metallhaltig färg). Andel sexvärt krom i kromförorenad och missfärgad betong är låg med några få undantag. I ledningar och brunnar förekommer ställvis avlagringar och sediment med höga metallhalter, framförallt krom (några procent). I övrigt antas ledningar och brunnar vara enbart lokalt och ytligt metallförorenade.

6 Klippans kommun Sida 6 (29) Figur 4. Kvarlämnad kromförorenade golvyta som där delar av ytskiktet frästs av. Figur 5. Betong- och tegelkross som lagts upp slänt. Samlingsprov visade på Cr 46 mg/kg TS och As 6 mg/kg TS. Då den totala mängden kvarlämnad betong är liten, endast mindre delar av materialet är missfärgat/förorenat samt att miljö- och hälsoriskerna är små, är det sannolikt inte ekonomiskt försvarbart att separera rena fraktioner från förorenade i det fall materialet grävs upp. Fokus för den kompletterande undersökningen blev därför att bekräfta förekomst av konstruktioner för grov mängdberäkning och utsättning av provtagningsplatser i anslutning till f.d. processvattenledningar. En grov uppskattning av mängden kvarlämnade konstruktioner av betong och tegel är ca ton, varav mängden uppenbart förorenat material och sedimentavlagringar skattas till mellan 1 och 10% (20 till 200 ton). I figur 6 redovisas resultatet av inmätningen av synliga betongskonstruktioner. Observerade brunnar etc. har benämnts med förmodat nummer från äldre ledningsritningar. Som underlag för dokumentation av utförd rivning genomfördes 2011 en inventering av kvarvarande konstruktioner av Ramböll ( ). I Rambölls PM beskrivs detaljerat synliga rester av fabriksbyggnaden, inte bara betongkonstruktioner utan även slänter som täckts med geoduk, rökkanaler fyllda med tegel, ytor med gatsten m.m.

7 Klippans kommun Sida 7 (29) Figur 6. Inmätta brunnar, kassuner och hörn från f.d. betonggolv (tidigare golvyta markerad). Tolkad numrering från efter äldre utredningar Fyllning och naturliga jordlager Syftet med undersökningen inom fabriksområdet var att ta fram underlag för att bedöma fyllningens mäktighet, föroreningsgrad, karaktär och förutsättningarna att vid schaktning kunna separera ut rena fraktioner från förorenade. Vidare skulle misstanken om läckande av processvatten från ledningar, kassuner etc. verifieras och om möjligt avgränsas. Prover på fyllning har därför tagits ut i förmodat rent och förmodat förorenat material samt i jord i anslutning till f.d. avloppsledningar etc. I figur 7 nedan har uppmätta halter av krom i förmodad fyllning och underliggande naturlig jord sammanställts. Analysresultat från tidigare undersökningar har även tagits med i grafen (JW 2002, WSP 2005).

8 Klippans kommun Sida 8 (29) Figur 7. Kromhalter i fyllning respektive naturlig jord inom fabriksområdet. Extremhalter i naturlig jord har markerats, varav punkt 120 och Skr 35 är från tidigare undersökningar (JW 2002 respektive WSP 2005). Av diagrammet framgår att 50% av proverna i fyllningen överstiger KM och 30% MKM. Det går i de flesta fall att okulärt särskilja fyllningen från underliggande naturlig jord (sand, silt, lera). Av figuren framgår vidare att ca 20% av proverna i naturlig jord överskrider KM/MKM. Av dessa utgör de flesta (70%) djupa riktade prover i anslutning till Höganäsledningen. Baserat på fältobservationer har fyllningens mäktighet beräknats till i snitt 1 m och som mäktigast 2 m (1,9 m, 90-perc). Det går dock inte okulärt att helt säkert skilja förorenad fyllning från fyllning med låga föroreningshalter. Fyllningens mäktighet ökar generellt mot norr. I figur 8 nedan har på motsvarande sätt som ovan halten arsenik i fyllning och underliggande naturlig jord sammanställts.

9 Klippans kommun Sida 9 (29) Figur 8. Arsenikhalter i fyllning respektive naturlig jord inom fabriksområdet Extremhalter i naturlig jord har markerats, varav punkt Skr 35 är från tidigare undersökningar (WSP 2005) Av diagrammet framgår att föroreningraden i fyllningen med avseende på arsenik i stort är samma som för krom. Halten arsenik och krom korrelerar inte i varje enskilt prov. Vidare framgår att 10% av proverna i naturlig jord överskrider MKM. Dessa prover är tagna dels i ytligt missfärgad sand i anslutning till en plats där det sannolikt har hanterats processkemikalier i norra delen av området (runt punkten Skr 35) (JW 2002), dels djupt (4-4,5 m) i anslutning till den f.d. kromtanken i söder (T80), se figur 9. Provet (punkt T80) innehöll dock ingen krom vilket annars kunde vara väntat med tanke på kromtanken.

10 Klippans kommun Sida 10 (29) Figur 9. Provpunkter med förhöjda krom- och/eller arsenikhalter i naturliga jordlager (prov hela meter). Ovanstående två diagram bygger på en okulär uppdelning av fyllning respektive underlagrande naturlig jord. Med några få undantag, framförallt i djupare jordlager, förekommer de högsta halterna krom och arsenik i fyllningen. Iakttagelsen är viktig då möjligheten att effektivt och säkert kunna särskilja förorenade massor från rena vid schaktning därmed är stor. I figur 10 nedan visas ett exempel på korrelationen mellan fältobservation och kemisk analys.

11 Klippans kommun Sida 11 (29) Figur 10. Illustrationen visar att korrelationen oftast är god mellan fältobservation avseende förmodat förorenad fyllning och ren naturlig jord (enhet mg/kg TS). Med undantag från enstaka högar med tegel och betongkross eller lokalt ytligt inblandade rester av tegel bedöms möjligheten att sortera ut avfall liten. Det går inte heller att geografiskt avskilja delområden med mer eller mindre förorenad fyllning, utan de förhöjda halterna förefaller vara utspridda mer eller mindre slumpvis över området. Möjligheten till att dela in området i s.k. selektiva enhetsvolymer baserat på föroreningsgrad är därför liten. Ett urval prover har analyserats med avseende på CrVI (sexvärt krom). I flertalet av de tidigare undersökningarna har halten CrVI varit låg vilket gjort att fokus legat på totalkrom. Förhöjda CrVI-halter har dock påvisats lokalt i grundvatten. I samband med saneringen norr om villaträdgårdarna 2011 uppmätte emellertid Sweco förhöjda CrVI-halter i anslutning till en f.d. processvattenledning. De förhöjda halterna var koncentrerade till grundvattennivå och CrVI förkom i halter över acceptabel resthalt och blev därmed dimensionerande för saneringen, se figur 11. Förklaringen är sannolikt att CrVI är mer mobilt och långlivat än övriga metaller i oxiderande miljö och har förts med grundvatten norrut i grundvattengradientens riktning.

12 Klippans kommun Sida 12 (29) Sanerad yta (primärt saneringsområde) Dagvattenledning Ren silt som fick omflyttats över ledning Processvattenledning Zon med förhöjda halter CrVI i nivå med grundvattenytan Röd Fe-oxidation på gv-nivå Figur 11. Delsanering av mark vid f.d. processvattenledning nordväst om fabriksområdet. Ledningen antas tidigare varit ansluten till Höganäsledning. Vid tidigare undersökningar har olika extraktionsmetoder använts vid analys av CrVI, dels extraktion med vatten, dels med lut (alkalisk lösning). Lut är ett starkare extraktionsmedel och analysen benämns enligt ALS CrVI(total) medan den med vattenextraktion benämns CrVI(normal). Vid delsaneringen i anslutning till processvattenledingen som beskrivs ovan användes lut vid extraktion. Mot bakgrund av att halten CrVI kan variera påtagligt analyserades ytterligare prover från området kring Höganäsledningen för att tydliggöra skillnaden i halt mellan extraktion med lut respektive vatten, se tabell 1. I tabellen redovisas en enkel statistisk betraktelse av CrVI-analyser med olika extraktionsmedel. Tabellen omfattar även CrVI-analyser från utfyllnadsområdet. Analysen genomfördes med både vatten och lut som extraktionsmedel. Tabell 1. Analys av CrVI med lakning med vatten (normal) respektive lut (total). Prover tagna i anslutning till Höganäsledningen (T237) respektive avloppsledningen nära utförd sanering m a p CrVI strax utanför fabriksområdet (T238). Punkt T237 T238 KM 1) MKM 1) Djup, m 3,4-3,8 4,0-4,5 5,0-5,5 6,0-6,5 3,5-4,0 4,5-5,0 5,5-6,0 Cr-tot CrVI 39 <0,06 <0,06 <0,06 0,17 <0,06 <0, (normal) CrVI (total) ,8 5,7 0,6 <0,3 <0, ) Naturvårsverkets generella riktvärde för känslig markanvändning KM respektive mindre känslig markanvändning MKM.

13 Klippans kommun Sida 13 (29) Av tabell 1 framgår att CrVI i analyserade prover aldrig ensamt är dimensionerande, oavsett lakningsmetod, utan i samtliga fall överskrider även totalkrom riktvärdena. Resultaten i det ytligaste provet i T237 ger dock stöd för att CrVI med alkalisk lakning kan bli dimensionerande. Av tabellen framgår även att krom inte är avgränsad på djupet i anslutning till Höganäsledningen även om en avtagande trend kan noteras. Det finns därför ett behov av kompletterande provtagning i detta område i samband med projekteringen, både för avgränsning vertikalt och horisontellt. I tabell 2 har halten totalkrom respektive CrVI från fabriksområdet och utfyllnadsområdet sammanställts. Tabell 2. Fördelning av Cr-tot och CrVI (normal) i relation till Naturvårdsverkets generella riktvärden för fabriksområdet (28 st) och utfyllnadsområdet (16 st). Ämne Antal Antal prover över NV riktvärde analyser >KM >MKM Cr-tot (54%) 21 (48%) CrVI (vatten) 4 (9%) 2 (4%) Av tabell 2 framgår halten CrVI endast i undantagsfall överstiger generella riktvärden med vatten som extraktionsmedel. I dessa fall har dock även totalhalten krom varit flera gånger över riktvärdet och dimensionerande. Enbart CrVI (normal) var aldrig ensamt dimensionerande. Sammanfattningsvis visar resultaten i ovanstående tabeller tillsammans med erfarenheterna från delsaneringen 2011 att CrVI kan bli dimensionerande vid en sanering om analys utförts med föregående extraktion med lut. Övriga metaller påträffades enbart i låga halter under eller i nivå i med KM och bedöms inte bli dimensionerande vid sanering. Med undantag av restytor med asfalt påträffades inga uppenbara indikationer på organiska föroreningar vid provtagning. Enbart spår av PAH16 (3 mg/kg TS) har tidigare påträffats. Någon tydlig koppling mellan djup och fältindikation fanns inte för dessa prover. Inte heller organiska föroreningar bedöms bli dimensionerande vid en eventuell sanering vid fabriksområdet. Eventuella oljerester etc. som påträffas vid sanering kommer naturligtvis att schaktas ur även om övriga föroreningshalter är låga. 4.3 Utfyllnadsområdet Fyllning och naturlig jord Gränsen mellan fabriksområdet, utfyllnadsområdet och deponiområdet är i praktiken diffus och satt för att skilja område med olika karaktär och förutsättningar för sanering. Det som karakteriserar utfyllnadsområdet är som namnet säger den ökande mäktigheten av fyllnadsmaterial, schaktmassor, rivnings- och processavfall, se figur 12. Övergången till deponiområdet (spaltläderdeponin) utgörs av kanten på befintlig täckning. Fyllnadsmaterialet i sig förefaller vara av samma karaktär i de båda delområdena i anslutning till denna gräns.

14 Klippans kommun Sida 14 (29) Aska Tegel/rivningsavfall Finkornig jord Spaltläder Sand Tegel Tegel/slagg/ Processavfall Spaltläder Sand (nat) Mulljord Figur 12. Variation i fyllnadsmaterial inom utfyllandsområdet. Fyllning utgörs primärt av finkorniga askor, slagg och processavfall (inslag av glas). Processavfall i form av spaltläder förekommer sporadiskt över hela delområdet men lokalt i östra slänten (mot mejerisänkan) mer koncentrerat (se foto). Lokalt förekommer områden med rivningsavfall, framförallt tegel och schaktmassor, i huvudsak finkorniga, mullhaltiga, med liten andel sten. Övergången till naturlig jord (sand, silt, lera) är urskiljbar okulärt och kan utnyttjas vid en saneringsschaktning.

15 Klippans kommun Sida 15 (29) I figur 13 nedan har uppmätta halter av krom i förmodad fyllning och underliggande naturlig jord sammanställts. Figur 13. Halten krom i fyllning respektive naturlig jord inom utfyllnadsområdet. Av diagrammet framgår att 70% av proverna överstiger KM och 60% MKM. Föroreningsgraden är följaktligen betydligt högre än i fyllning i fabriksområdet. Möjligheten att okulärt separera ut massor med halter över eller under KM/MKM bedöms begränsade, dels p.g.a. av den oregelbundna lagringen (se figur 12), dels för att lukt och färgindikation sällan ger någon ledning om föroreningsgrad. Enbart ett av 26 prover i den naturliga jorden överstiger KM/MKM vilket dels indikerar att övergången till naturliga jordlager är tydlig och okulärt urskiljbar, dels att underligande jord inte är påtagligt förorenad med krom. I figur 14 nedan har uppmätta halter av arsenik i förmodad fyllning och underliggande naturlig jord sammanställts. Av diagrammet framgår att föroreningsgraden för arsenik är i samma storleksordning som för krom men att några fler prover innehöll halter över FA-gränsen. Två av dessa prover togs i avfall med glaskross inte långt från det f.d. laboratoriet. Arseniken skulle därmed kunna var spår av koncentrerade kemikalierester (i glasflaskor). På samma sätt som för krom är dock sannolikheten att sortera ut arsenikhaltiga massor överlag liten. Av digrammet framgår vidare att 20% av proverna i naturlig jord överstiger KM och 20% MKM. Föroreningsgraden är något högre än för krom vilket indikerar att arsenik eventuellt tränger ner lättare i underliggande naturlig jord. Proverna togs dock med skruv genom fyllning med mycket höga arsenikhalt vilket gör att risken för korskontaminering till naturlig jord är stor. Arsenikhalten avtar dock snabbt mot djupet.

16 Klippans kommun Sida 16 (29) Figur 14. Arsenikhalter i fyllning respektive naturlig jord inom utfyllnadsområdet. Högst kromhalt förekommer inte helt oväntat i spaltläder. Spaltläder i sammanhängande områden och med större bitar är praktiskt möjliga att sortera ut, framförallt för att TOC halten är hög. Däremot bedöms det inte motiverat att sortera ut övrigt avfall i form av tegel och betong då omfattningen förefaller vara liten. Inte heller här bedöms det vara praktiskt möjligt att i förväg dela in fyllnadsmassorna i selektiva enhetsvolymer med avseende på föroreningsgrad. Inom utfyllnadsområdet har drygt ett tjugotal prover analyserat med avseende på organiska föroreningar så som alifatiska och aromatiska kolväten samt PAH (2002, 2005, 2011). Halterna är överlag låga med några få undantag, bl. a. i anslutning till en f.d. oljetank som läckt olja ner mot mejerisänkan (C16-C35, mg/kg TS). På mellan 2-5 m förekommer här en tydlig diesellukt (PG15, 16, 20). Förhöjda halter av PAH (440 mg/kg TS) förekommer lokalt. Oljeföroreningen bedöms sammanfattningsvis vara begränsad i omfattning och tydligt förnimbar i fält genom lukt. PAH-föroreningen är kopplad till avfallet, och företrädelsevis till aska och slagg. 4.4 Grundvatten inom fabriksområdet och utfyllnadsområdet Av huvudstudien framgår att det fram till 2007 tagits över hundra grundvattenprover i ett fyrtiotal rör i området från fabriken ner till Bäljane å och att huvuddelen omfattat metaller och ett fåtal bredare organiska analyser. Vidare framgår att de historiska resultaten inte alltid är jämförbara eftersom provtagningsrutinerna inte varit desamma. Av de tidigare resultaten framgår sammanfattningsvis följande: I grundvattnet förekommer höga arsenikhalter (ca 500 µg/l) och till mindre del totalkrom (60 µg/l). Halterna av CrVI är under laboratoriets rapporteringsgräns (20 µg/l). Högst arsenikhalter förekommer nedströms deponierna.

17 Klippans kommun Sida 17 (29) Halten järn och mangan är genomgående hög. Nedströms deponierna är halten ammoniumkväve hög och syrehalten låg vilket indikerar att det finns lättlösliga kväveföreningar i avfallsmassorna. Inga eller låga halter organiska föroreningar påvisades grundvattenprover. Vid den kompletterande undersökningen installerades ytterligare grundvattenrör inom fabriks- och utfyllnadsområdet. Provtagning gjordes även i två befintliga grundvattenrör. Syftet var att komplettera med rör i områden där den tidigare fabriksbyggnaden låg, dels undersöka grundvattensituationen efter att byggnaderna rivits. I figur 15 nedan redovisas grundvattenrörens placering samt uppmätt halt av arsenik, krom och sexvärt krom. Figur 15. Provtagna grundvattenrör under samt uppmätt halt As, Cr-tot och CrVI (µg/l).

18 Klippans kommun Sida 18 (29) Av figur 15 framgår att halten arsenik överlag är låg men generellt något högre i öster och norr i utfyllnadsområdet. Även halten krom är låg med undantag av rören i anslutning till den norra delen av Höganäsledningen där denna passerar grundvattenytan. Huvuddelen av kromet utgörs av CrVI. I motsvarande rör var även halten Cr-tot hög i jorden på motsvarande nivå. Höga kromhalter har påträffats från markytan ner till 6 m under markytan i detta område. Halter och förhållandet mellan krom och sexvärt krom i grundvatten korrelerar med halter i dagvatten i Höganäsledningen i norr vilket indikerar att ledningen eventuellt dränerar förorenat grundvatten. Med undantag av spår av PAH i rör i utfyllnadsområdet uppmättes inga organiska föroreningar i övrigt vid en bred kemisk screeninganalys (SVOC, VOC). 4.5 Skogsområdet Ytliga jordlager Skogsområdet har tidigare undersökts relativt väl (ca 70 provgropar). Av huvudstudien framgår att det är arsenik som är dimensionerande för hälsorisker och för en eventuell åtgärd. Föroreningen påträffades generellt ner till ca 0,5 m men någon säker avgränsning kunde inte utföras varken vertikalt eller horisontellt. Det finns ingen uppenbar förklaring till varför just arsenik förekommer frekvent i förhöjda halter i skogsområdet även om ursprunget antas vara rester från tidigare processvattendiken. Under 2011 grävdes ytterligare 18 provgropar för att kunna göra en säkrare avgränsning av föroreningen. Prover screenades med XRF varefter prover av förmodat rent respektive förorenat material analyserades på laboratorium. I tabell 3 nedan sammanfattas resultaten från den kompletterande undersökningen. Tabell 3. Sammanställning av kompletterande analyser inom skogsområdet. Prover uttagna som förmodat rena respektive förorenade baserat på XRF-mätningar. n:30 st Förorenade enligt XRF mätning Rena enligt XRFmätning Enhet: mg/kg TS As Cr As Cr Median Medel perc Max KM MKM Resultaten i tabellen bekräftar att det är arsenik som är dimensionerande för hälsoriskerna och att medelhalten med marginal överstiger MKM ner till i medel 0,4 m. Däremot förefaller halten krom inte vara nämnvärt förhöjd. Av tabellen framgår vidare att korrelationen mellan vad som tolkas som rent respektive förorenat med XRF-analys är god, något som är viktig kunskap inför en sanering då övriga

19 Klippans kommun Sida 19 (29) föroreningsindikationer i området är bristfälliga. Marklagren utgörs annars generellt av silt, sand och lera utan spår av förorening. I fem prover som analyserades med ett bredare metallpaket påträffades inga förhöjda halter Ledningar och diken I ett stråk från söder till norr påträffades förhöjda arsenikhalter (20-30 mg/kg TS) i fyra djupare provgropar, se figur 16. Föroreningen påträffas här ner till ca 1,5 m vilket indikerar djupare lednings- eller dikesstråk från fabriksområdet ner till de f.d. reningsdammarna. I tidigare undersökningar påträffades utloppet på en f.d. processavloppsledning i skogsslänten. Rester av slam i ledningen innehöll mycket höga metallhalter, framförallt krom ( mg/kg TS) och arsenik ( mg/kg TS). Den extrema arsenikhalten kan vara förklaringen till arseniken som förekommer frekvent i området. Vid saneringen av trädgårdarna 2011 påträffades vad som antas vara samma ledning mellan skogsområdet och fabriksområdet. Ledningen togs bort och ytterligare mark i anslutning till ledningen sanerades ner till lera då halten sexvärt krom visade sig vara hög i jord under och nedströms ledningen (se avsnitt 4.2.2). Figur 16. Provgropar där förhöjda arsenikhalter påträffats ner till ca 1,5 m samt utlopp för f.d. processavloppsledning.

20 Klippans kommun Sida 20 (29) Cösters dal Delområdet har tillkommit efter huvudstudien utfördes och utgörs av en gräsbevuxen erosionsdal väster om den f.d. läderfabriken. Geologiskt utgörs marklagren av mulljord, därunder sand och följt av lera med inslag av sandskikt och torv. I dalkanterna närmast villatomterna förekom fyllning med sporadiskt förekommande synliga avfallsrester (främst tegel). I samband med kartläggningen av arsenikhalter inom villaområdet år 2010 gjordes kompletterande provtagning i Cösters dal. Provtagningen omfattade skruvborrning i 11 punkter till 1 m och ett femtiotal jordprover uttogs för XRF-analys och ett urval för laboratorieanalys m a p metaller. Vid den uppföljande provtagningen (Tyréns ) togs ytterligare jordprover i provgropar och med jordskruv, dels systematiskt inom det område som antogs förorenat, dels riktad mot lågpunkter där föroreningen misstänktes. Vidare togs prover i angränsande trädgårdar för att kontrollera eventuella spår av fyllning. Grundvatten uttogs ut nyinstallerade grundvattenrör och i källsprång. I figur 17 redovisas uppmätta halter arsenik i jordprover från Cösters dal. Övriga analyserade metaller uppmättes inte i förhöjda halter. I figur 18 redovisas provpunkter med halter över KM respektive MKM. Figur 17. Arsenikhalter i jord i Cösters dal. Av figur 17 framgår att ca hälften av de analyserade proverna överstiger KM och ca 30% MKM. Av figururen framgår vidare att merparten av de högre halterna (>MKM) påträffas i de översta 0,5 m, men förekommer även ner till 1 m. Arsenikhalter på drygt 100 mg/kg TS uppmättes i några prover.

21 Klippans kommun Sida 21 (29) Figur 18. Lokalisering av punkter och tolkad utbredning av arsenikpåverkat område i Cösters dal. Av figur 18 framgår att de förhöjda arsenikhalterna är koncentrerade till dalens svackor där det sker ytavrinning och även förekommer källsprång. En hypotes som framförts är att de förhöjda arsenikhalterna i Cösters dal har orsakats av en brand på fabriksområdet i början av 1900-talet, d.v.s. samma hypotes som framförts för villaområdet som sanerades under Volymen mer eller mindre förorenad jord har uppskattats till ca m 3 (1 m x m 2 ) baserat på tolkad utbredning i figuren ovan samt att förhöjda halter över MKM påträffats ner till ca 1 m. Sannolikheten att påträffa halter över generella riktvärden samt över den halt det är risk för akuta effekter (100 mg/kg TS) bedöms dock störst i den översta halvmetern. Fyllning påträffades framförallt i kanten mot det östra villaområdet. Analyser indikerar dock att föroreningsgraden är låg, strax över MKM. Vid provtagning och analys i villområdet på den västra kanten påvisades inga spår av förorening eller

22 Klippans kommun Sida 22 (29) utfyllt industriavfall. Själva terrassen är dock sannolikt utfylld med jordmassor för att skapa underlag för bebyggelse. I tabell 4 redovisas uppmätta halter av arsenik och krom i grundvatten i de sex grundvattenrör som installerats, alternativt har grundvatten tagits i källsprång eller provgrop. Halter har jämförts med föreskrifter om statusklassificering och miljökvalitetsnormer för grundvatten (SGU-FS 2008:2). Syftet är att påvisa eventuella avvikelser från en nationell naturlig bakgrundnivå. Övriga analyserade metaller och fysikaliska och kemiska parametrar förefaller inte avvika från vad som kan anses vara naturliga halter och redovisas i resultatrapporten. Tabell 4. Grundvattenprover tagna i Cösters dal (14 mars 2012). Punkt T234 1) (1m) T235 (k) T236 (k) T239 T240 T241 Ref 2) Rv 3) (2 m) (4 m) (2 m) (2 m) (3 m) As ,4 1,1 1,9 1,3 10,5 2 0, Cr-tot 0,4 0,4 0,2 0,2 0,7 0,2 0,2 0,7 0,4 1-1) Provtagen del 17/1 och 14/ ) Referensvärde för naturligt förekommande metaller (SGU-FS 2008:2). 3) Riktvärde för grundvatten, bl.a. för grundvattenförsörjning (SGU-FS 2008:2) Av tabellen framgår att halten arsenik i T234 avviker markant från jämförvärden och övriga värden och indikerar påverkan av föroreningskälla. En svag avvikelse kan också ses i rör T420. Resultaten ovan tolkas även i figur 19 nedan som en bedömd föroreningspåverkan i varje punkt. Analyserna indikerar ingen påverkan av krom. Med risk för övertolkning kan noteras att ytliga prover i rörgrupp T239 och T241 har förhöjda halter vilket kan indikera påverkan skett av metaller från de ytliga jordlagren. Någon säker förklaring till den förhöjda arsenikhalten i T234 kan dock inte ges. Att det skulle röra sig om en naturligt förhöjd halt bedöms mindre sannolikt eftersom låga halter uppmätts i grundvatten både uppströms aktuell punkt och i övriga områden där rör installerats i naturliga jordlager.

23 Klippans kommun Sida 23 (29) Figur 19. Bedömning av påverkan av arsenik i Cösters dal. 4.7 Uppehållsdammen Uppehållsdammen är ett resultat av den delsanering som gjordes Dammen är ca m 2 och skall möjliggöra sedimentation av förorenade partiklar. Vid mätning 2005 uppmättes 310 mg/kg TS krom och mg/kg TS arsenik i de översta lösa sedimenten. Av huvudstudien framgår att det fram till 2005 har ackumulerats i storleksordningen 20 kg krom (2 kg/år) och 10 kg arsenik (1 kg/år). Hälften av arseniken antogs komma från grundvatten som dränerats från deponikullarna. En uppföljande provtagning i fyra punkter gjordes under 2012, se tabell 5 och figur 20. Tabell 5. Analysresultat av sedimentprover i uppehållsdammen Halter över 100 mg/kg TS är fetmarkerade. Punkt Djup Botten TS GF TOC As Cr % % av TS % av TS mg/kg TS mg/kg TS T11_sed 0-0,1 Lera, dy, vx T12_sed 0-0,1 Lera T13_sed 0-0,1 Silt ,1-0,2 Si, vx T14_sed 0-0,05 Si, vx ,05-0,1 Si, vx

24 Klippans kommun Sida 24 (29) Bäljane å Utlopp Uppehållsdamm Inlopp Figur 20. Provtagningspunkter uppehållsdammen. Pilarna anger väldefinierade utlopp till Bäljane å (svart) samt inloppsledningar från dränerat grundvatten (gula) under deponier, Höganäsledningen (grön) och ytvatten från deponier (blå). Punkter med halter över mg/kg TS (As, Cr) är röda, mellan mg/kg TS gula, under 100 mg/kg TS gröna. Resultaten av den uppföljande provtagningen visar återigen att betydande mängder metaller ackumuleras i dammens sediment i stället för att spridas vidare till Bäljane å. Oxidation (kemisk fällning) av arsenik tillsammans med löst järn i grundvatten är förklaringen till de höga arsenikhalterna närmast utloppet från dräneringsledningarna från deponiområdet (T14). Högst halter påträffas i de översta centimetrarna och avtar snabbt under 10 cm djup. Om tidigare antagande om sedimentationshastighet förutsätts skulle ytterligare ca 20 kg krom och arsenik har tillförts dammen. Av resultaten går det dock inte att uttyda någon fysisk sedimenttillväxt. 4.8 Bäljane å Bäljane å avgränsar utredningsområdet i norr. Ån mynnar i Rönne å ca 2 km nedströms området. Provtagningar i huvudstudien visade att sediment i åns strandkanter i höjd med läderfabriken lokalt innehåller höga halter av krom (ca 500 mg/kg TS) och arsenik (ca 40 mg/kg TS). Föroreningen antas ha sitt ursprung från tidigare utsläpp av orenat processvatten. Mängden krom i sedimenten i höjd med läderfabriken uppskattades då till ca 200 kg. Beräkningen baserades dock på ett fåtal prover och en säker avgränsning av sedimentens utbredning var inte möjlig. De förorenade sedimenten antas idag utgöra en sekundär källa till spridning i ån. En förhöjd kromhalt i vattenfasen efter läderfabriken är det tydligaste tecknet på föroreningspåverkan. Av åtgärdsutredningen framgår att täckning eller urschaktning (muddring) kan bli aktuellt varför den kompletterande undersökningen 2012 inriktades på att försöka avgränsa sedimentens utbredning. I figur 21 redovisas

25 Klippans kommun Sida 25 (29) provtagningspunkternas läge och en grafisk tolkning av uppmätta föroreningshalter. Varje punkt representerar en station med provtagning i åns norra (N) respektive södra (S) strandkant. Vid provtagningstillfället var det högt vattenstånd och strömt vilket försvårade möjlighet att identifiera bottenkaraktär och ta prover. Enbart fem av 21 provpunkter noterades som ackumulationsbotten, däribland station T3, den enda punkten där förorenat sediment tydligt kunde identifieras. N - norra stranden S - södra stranden T1 N (Sa) S (Sa) T2 N (Gr) S (Gr) T3 N (Sa),Cr 267 S (sisa), As41 T5 N (St) S (Sa) T7 N (Gr) S (Dy) T8 N (St) S (Dy) T9 N (Gr) S (St) T10 N (-) S (-) T4 N (-) S (-) T6 N (-) S (-) Figur 21. Provtagningsstationer i Bäljane å. Karakterisering och provtagning på båda sidor av ån (N och S). Punkter med halter över mg/kg TS (As, Cr) är röda, mellan mg/kg TS gula, under 100 mg/kg TS gröna. Provpunkter utan analys är svarta (- hård botten, inget sediment). Av tidigare och nu utförd kompletterande provtagning framgår att det fortfarande inte går att göra någon tydlig avgränsning av de förorenade sedimentens utbredning. Mycket tyder på att sedimenten förekommer fläckvis i krökar och håligheter som är svåra att identifiera. För att identifiera områden där förorenat sediment ackumulerats krävs sannolikt lågt naturligt flöde alternativt att ån temporärt leds om och torrläggs. Kostnaden och risken med detta bedöms dock vara så stor att detaljkartering och åtgärd eventuellt bör göras samtidigt för att störningen skall bli så kort som möjligt. 4.9 Laktester Enligt tidigare åtgärdsutredning är det sannolikt att en stor del av avfallet som genereras vid en sanering av läderfabriksområdet kommer att omfatta schaktning, lastbilstransport och deponering. Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2004:10) om deponering, kriterier och förfarande för mottagning av avfall vid anläggningar för deponering av avfall (mottagningskriterierna) kommer därför vara styrande för hur avfallet skall klassas och hanteras hos behandlingsanläggningar.

26 Klippans kommun Sida 26 (29) I tidigare åtgärdsutredning laktestades två prover från slam- respektive spaltläderdeponin samt ett prov från utfyllnadsområdet. Dessa prover har nu kompletterats med ytterligare tio laktester, tre från fabriksområdet och sju från utfyllnadsområdet, dvs. totalt 13 laktester, se tabell 6. Målsättningen har varit att testa representativa prover liknande de massor som kommer att kunna schaktas ur vid en sanering. Inga laktester har därför utförts på enskilda skikt där sannolikheten är högre att påträffa mycket höga halter men som inte bedömts vara praktiskt möjligt att separera ut. Tabell 6. Skaktest L/S10 (mg/kg TS). Punkt (mumy) Delomr. Material T55 (4,0-6,0) N.fyllnadsomr. Fy/Sa, tgl, aska, trä T60 T63 T67 (3,0-5,0) (0,5-1,1 + 1,5-2,0) (0-1,5) N.fyllnadsomr. N.fyllnadsomr. N.fyllnadsomr. Fy/läder, aska, Fy/aska, le, tgl, Fy/sa, (läder), trä, sa, tgl/ trä, läder/ glas, tgl, aska T69 (0,5-1+1,2-2) N.fyllnadsomr. Fy/sa, gr, aska, tegel, trä, glas Analys Totala 1) L/S 10 Total 1) L/S 10 Total 1) L/S 10 Total 1) L/S 10 Total 1) L/S 10 Lakning Lakning Lakning Lakning Lakning As 30 0,1 56 0,1 12 0,0 2 < Ba , ,10 Cd 5,1 0,0 13,3 0,00 2,5 0,00 <0.40 < ,5 < Cr 267 0, ,4 76 0, ,1 Cu 98 0, , ,1 Hg <0.20 <0,0002 0,42 < <0.20 < <0.20 < <0,2 < Mo 3 0,2 3 0,1 3 0,3 1 0,0 1,8 0,1 Ni 18 0,0 30 0,0 28 0,0 17 0,1 30 0,0 Pb 76 < ,3 268 < ,2 67 0,0 Sb - 0,07-0,1-0,19-0,01-0,06 Se - 0,0-0,0-0,0-0,0-0,0 Zn 460 0, , , ,12 ph 8 7, Kond , DOC 84 < Cl 42 48,3 34 <9-19 F 7 4, SO , Cr6+ <0.05 2,1 < ,1 TOC (%) 6, ,8 10 Deponi 5) Dim 6) ifa-deponi TOC, SO4, Sb, ifa-deponi TOC, Cr, Sb ifa-deponi TOC, SO4, Sb ifa-deponi Cr Ingen Komb As-TOC Punkt (mumy) Område Material T71 (0-0,85) N.fyllnadsomr. Fy/skikt/aska, T79 (0,9-1,3 + 1,4-1,7) N.fyllnadsomr. Fy/Sa, tgl/ T90 (0-0,6) Fabriksområdet Fy/tgl, sa, T94 (0-1,0) Fabriksområdet Sa T98 (0-1,1) Fabriksomr. Fy/Sa, Gr, tgl, Analys Total 1) L/S 10 Total 1) L/S 10 Total 1) L/S 10 Total 1) L/S 10 Total 1) L/S 10 Lakning Lakning Lakning Lakning Lakning As ,3 5 0,0 1 < ,4 Ba , ,1 Cd 0,4 < <0.40 0,00 <0.40 < <0,1 < <0.40 0,00 Cr 637 0,53 8 0, , ,3 Cu Hg <0,20 < ,26 < ,46 < <0,2 < <0.20 < Mo 1 0,0 1 0,0 1 0,0 <0,4 <0.007 <0.40 0,0 Ni 18 0,0 13 0,2 14 <0.007 <5 < ,0 Pb 31 0,0 23 0,6 75 < < ,0 Sb - 0,01-0,07-0,01 0,01-0,03 Se - 0,0-0,07-0,0 0-0,0 Zn 108 0,1 61 2,0 97 < < ,2 ph ,5 9 Kond DOC Cl < <11 F <2 6 SO Cr6+ 0 2, TOC (%) 5 2 2,9 1 2 Deponi 5) Dim 6) ifa As, Cr, TOC Ingen DOC Ingen DOC FA-deponi Cr ifa-deponi Cr

27 Klippans kommun Sida 27 (29) Tabell 6 (forts). Skaktest L/S10 (mg/kg TS). Punkt (mumy) Område Material Tidigare laktester 2006 G06-01 (1,5-2,2) G06-02 (0,9-2,4) G06-06 (0,5-2) Slamdep. Spaltläderdep. N.fyllnadsomr. Slam/jord Spaltläder Blandad fy Mottagningskriterier 2) NV 3) AS 4) Inert FA/iFA på deponi ifa deponi FA deponi MKM FA Analys Total 1) L/S 10 Total 1) L/S 10 Total 1) L/S 10 Lakning Lakning Lakning As 128 0,6 53 0, ,8 0, Ba 41 0,1 47 0, , Cd 0,1 <0,0005 <0,1 <0,0005 1,3 0,0 0, Cr , ,6 35 0,09 0, Cu 12 0,1 16 0, , Hg <1 <0,0002 2,53 0,0 3,82 <0,0002 0,01 0,2 2 2,5 500 Mo 1 0,0 4 0,1 3 0,1 0, Ni 8 0,0 3 0,0 20 0,0 0, Pb 22 0,0 17 <0, ,1 0, Sb - 0,02-0,02-0,28 0, Se - 0,01-0,01-0,01 0,1 1 7 Zn 45 <0, , , ph 7,9 7,5 7,9 Kond. 9,3 37,9 13,8 (ms/m) DOC 127, , Cl 12,1 98,0 24, F 6,3 4,6 8, SO4 181,0 120,0 103, Cr6+ 0,5 11,0 <0,2 TOC (%) 0,9 23,5 3,7 3 FA 5/iFA 10 6 Deponi 5) Dim 6) ifa-deponi As Ingen DOC FA-deponi As 1) Total: Totalhaltsanalys avfall (ALS), uppslutning kungsvatten (HNO 3 +HCL) 2) Halter över gränsvärden för deponiklasser enligt NFS 2004:10 har markerats. 3) Halter över Naturvårdsverkets MKM-värde ( har markerats. 4) Halter över Avfall Sveriges (rapport 2007:01) värde för FA har markerats. 5) Deponi: Bedömd deponiklass baserat strikt på halter enskilt prov (utan beaktande av förbehandling/stabilisering, dispenser, inga krav på provning för ifa) 6) Dim: Dimensionerande parameter för bedömning av deponiklass. Av tabellen framgår att sju av 13 prover (54%) bedöms klara kravet för att få läggas på en deponi för ifa medan två prover (15%) klarar kravet för en deponi för farligt avfall enligt Naturvårdsverkets mottagningskriterier för deponier (NFS 2004:10). Övriga fyra prover (31%) hade för hög DOC- eller TOC-halt alternativ en för hög arsenikhalt i lakvätskan för att direkt klara något mottagningskriterium. Av dessa fyra prover avviker ett prov bestående av enbart läderavfall med särskilt höga halter av krom, DOC och TOC. Baserat på föroreningsinnehåll skulle tre av dessa prover klassificeras som icke farligt avfall och därmed kunna deponeras utan krav på provning 1. Det rena spaltläderprovet innehåller dock en hög kromhalt som gör att det klassas som farligt avfall samtidigt som TOC-halten och DOC-halten överskrider gränsvärdet för att få deponeras. Ett avfall med så högt organiskt innehåll måste antingen brännas eller behandlas (stabiliseras) och därefter deponeras alternativt deponeras efter särskild dispens. 1 Om det inte samdeponeras med stabilt icke-reaktivt farligt avfall eller gibsbaserat avfall 12 NV föreskrifter 2004:10.

28 Klippans kommun Sida 28 (29) Enligt Naturvårdsverkets handbok (2007:1) till mottagningskriterierna framgår att enskilda värden skall kunna överskrida gränsvärden om dessa jämförs med medelvärdet. Kravet är att proverna är representativa för de avfall som genereras. Motivet till att medelvärde får användas är att de då bäst beskriver mijöeffekterna av den deponerade mängden avfall. Av 14 i Naturvårdsverkets föreskrifter till allmänna råd om hantering av brännbart avfall och organiskt avfall (NFS 2004:4) framgår att vid bestämning av TOC skall medelvärdet av provtagningsresultaten användas. Rimligtvis bör dock inte avfall av väldigt olika ursprung och karaktär testas som en enhet om det kan ge en direkt missvisande bild av haltfördelningen. Av ovanstånde framgår att det finns stöd för att använda medelvärde vid jämförelse med gränsvärden även för prover tagna inom läderfabriksområdet. Om de kritiska parametrarna i ovanstående tabell lyfts ut och redovisas som medel- och medianvärden erhålls resultat enligt tabell 7 nedan. I tabellen har läderprovet exkluderats, dels för att provet avviker markant från övriga prov, dels för att läderbitar i sammanhängande områden praktiskt bör kunna separeras ut vid en schaktsanering. I tabellen har även prover från utfyllnadsområdet (provtagning 2012) lagts in som jämförelse. Dessa prover utgörs dock till stor del av stickprover inklusive prover på läder vilket gör att medelvärdet blir högre och att det ställvis förekommer enstaka prover med halter över Avfall Sveriges gräns för farligt avfall. Tabell 7. Uppmätta halter i de prover som lakats (exklusive läderprovet) samt uppmätta halter i prover från utfyllnadsområdet 2012 (mg/kg TS). Prov som laktestats (fabriks- och utfyllnadsområdet) Prov från utfyllnadsområdet DOC TOC (%) As Cr As Cr Antal prov Median Medel FA 1) ifa-deponi 2) FA-deponi 2) ) Avfall Sverige, gräns för att betraktas som farligt avfall. 2) NFS 2004:10, NFS 2004:4 (10% TOC för ifa). Av tabellen framgår att medel- eller medianhalten av DOC, TOC, krom eller arenik underskrider aktuella gränsvärden. Resultaten visar sammanfattningsvis att det finns goda förutsättningar för att merparten av det förorenade avfallet inom fabriks- och utfyllnadsområdet kan hanteras som icke farligt avfall och kan tas emot vid en deponi för icke farligt avfall. 5 Databas Ovan redovisade undersökningar utförda under 2011 och 2012 har förts in befintlig databas från tidigare undersökningar. Databasen är uppbyggd i MS-Excel. Databasen omfattar fältobservation vid skruvborrning, provgropsgrävning och sediment-

29 Klippans kommun Sida 29 (29) provtagning samt resultat från kemiska analyser, laktester och fältmätningar. Databasen finns arkiverad hos Klippans kommun Per Hübinette Anders Bank

UNDERLAG FÖR INDIKATIVT PRISUPPGIFT FÖR MOTTAGNING AV FÖRORENADE MASSOR (FAST AVFALL) VID MARKSANERING KLIPPANS LÄDERFABRIK, KLIPPANS KOMMUN

UNDERLAG FÖR INDIKATIVT PRISUPPGIFT FÖR MOTTAGNING AV FÖRORENADE MASSOR (FAST AVFALL) VID MARKSANERING KLIPPANS LÄDERFABRIK, KLIPPANS KOMMUN UNDERLAG FÖR INDIKATIVT PRISUPPGIFT FÖR MOTTAGNING AV FÖRORENADE MASSOR (FAST AVFALL) VID MARKSANERING KLIPPANS LÄDERFABRIK, KLIPPANS KOMMUN Bakgrund och syfte I centrala Klippan, Klippans kommun, låg

Läs mer

Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2011 före sanering

Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2011 före sanering 2012-06-27 Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2011 före sanering Foto: Helena Branzén, SGI Sida 2 av 14 Inledning Rivning och sanering av

Läs mer

Sanering av Klippans Läderfabrik Etapp 3

Sanering av Klippans Läderfabrik Etapp 3 Sanering av Klippans Läderfabrik Etapp 3 Baserad på material från: - Structor Miljö Göteborg AB - Naturcentrum AB - Conviro AB Beställare: Klippans kommun Extern projektledare: Conviro AB Projektör: Structor

Läs mer

Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2012 före sanering

Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2012 före sanering Sida 1 av 15 2013-06-05 Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2012 före sanering Foto: Anneli Palm, Tyréns Sida 2 av 15 Inledning Rivning och

Läs mer

PM Markföroreningar inom Forsåker

PM Markföroreningar inom Forsåker PM Markföroreningar inom Forsåker Göteborg 6-- Bakgrund Mölndala Fastighets AB har gett i uppdrag att sammanfatta föroreningssituationen i mark inom Forsåker, bedöma vilka risker som föreligger och principerna

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Sida 1 (9) Nyköping 170315 Uppdrag: 8662 Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell,

Läs mer

Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation

Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation PM Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation Inledning Gullkajen 5 AB planerar en utbyggnad inom fastigheten Axel 1 i Karlskrona. Fastigheten har historiskt

Läs mer

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 3, juli-september 2017

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 3, juli-september 2017 Sid 1 (2) Landskrona 2017-10-06 Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd, kvartal 3, juli-september 2017 Saneringsarbetet är nu inne i en fas som huvudsakligen innebär återställning

Läs mer

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 2, april-juni 2017

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 2, april-juni 2017 Sid 1 (2) Landskrona 2017-07-03 Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd, kvartal 2, april-juni 2017 Saneringsarbetet pågår fortfarande men är nu inne i en fas som huvudsakligen

Läs mer

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 1, januari-mars 2017

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 1, januari-mars 2017 Sid 1 (2) Landskrona 2017-04-04 Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd, kvartal 1, januari-mars 2017 Saneringsarbetet är fortfarande i full gång, men även arbetet med återställning

Läs mer

Situationsplan över Klippans Läderfabrik och närliggande områden med avgränsning för huvudstudien markerad med röd streckad linje

Situationsplan över Klippans Läderfabrik och närliggande områden med avgränsning för huvudstudien markerad med röd streckad linje Sedimentationsdammar BILAGA RA1 Översiktskarta - Läderfabriken Situationsplan över Klippans Läderfabrik och närliggande områden med avgränsning för huvudstudien markerad med röd streckad linje Norra deponikullen

Läs mer

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen RAPPORT Karlstads kommun SEDIMENTPROVTAGNING, GRUNDVIKEN UPPDRAGSNUMMER 1331177100 Miljöteknisk markprovtagning av sediment i Grundviken KARLSTAD 2010-06-16 Sweco Infrastructure AB Sara Häller 1 (11) ra04s

Läs mer

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 4,

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 4, Sid 1 (2) Landskrona 2016-01-25 Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd, kvartal 4, 2015-11-17 Provtagningsförhållanden mm Provtagningsförhållandena var goda vädermässigt med

Läs mer

LÄDERFABRIKEN KLIPPANS KOMMUN

LÄDERFABRIKEN KLIPPANS KOMMUN Anders Personsgatan 12 SE-416 64 Göteborg Tel: +46 31 700 82 30 Fax: +46 31 700 82 31 www.golder.se LÄDERFABRIKEN KLIPPANS KOMMUN Kompletterande provtagning i angränsande villaområde och skogsområde RESULTATRAPPORT

Läs mer

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad UPPDRAG Plinten 1 Kompletterande MU UPPDRAGSNUMMER 1331623000 UPPDRAGSLEDARE Annika Niklasson UPPRÄTTAD AV Annika Niklasson DATUM Härtill hör Bilaga 1 Bilaga 2 Fältrapport (15 sid) Analysresultat jord

Läs mer

BILAGA RA8:4 BILAGA RA8:3. Brunnar - dagvatten, mm Y10 DNB301 DNB293 DNB562 DNB561 DNB560. Klippans kommun

BILAGA RA8:4 BILAGA RA8:3. Brunnar - dagvatten, mm Y10 DNB301 DNB293 DNB562 DNB561 DNB560. Klippans kommun BILAGA RA8:3 Brunnar - dagvatten, mm Y10 Y9 DNB301 DNB293 BILAGA RA8:4 DNB562 DNB561 DNB560 0 25 50 75 100 125 150 175 200 225 250 m WSP Environmental Laholmsvägen 10 302 48 Halmstad Klippans kommun Kompletterande

Läs mer

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 3, juli-september 2016

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 3, juli-september 2016 Sid 1 (2) Landskrona 2016-10-31 Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd, kvartal 3, juli-september 2016 Saneringsarbetet är nu i full gång. Mellan provtagningen i juli och

Läs mer

Provtagning och analyser

Provtagning och analyser Provtagning och analyser Maria Carling, SGI På säker grund för hållbar utveckling Vad ska provtas och hur? Utgå från den konceptuella modellen - Avfall - Ytvatten - Jord - Sediment - Grundvatten - Deponigas

Läs mer

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 4, oktober-december 2016

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 4, oktober-december 2016 Sid 1 (2) Landskrona 2017-01-18 Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd, kvartal 4, oktober-december 2016 Saneringsarbetet är i full gång och har under sista kvartalet expanderat

Läs mer

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun Uppdrag Miljöteknisk byggnads- och markundersökning Beställare Kronetorp Park AB Från Nicklas Lindgren, Ramböll Sverige AB Till Mats Widerdal,

Läs mer

Sweco Environment AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Bayer CropScience UPPDRAGSNUMMER 1275544 Avgränsning av förorenat område E SLUTGILTIG MALMÖ 1 (30) Sweco Hans Michelsensgatan 2 Box 286, 201 22 Malmö Telefon 040-16 70 00 Telefax 040-15 43 47 www.sweco.se

Läs mer

PM Miljö SKANSKA NYA HEM AB. Ekerö Strand. Stockholm 2011-06-20

PM Miljö SKANSKA NYA HEM AB. Ekerö Strand. Stockholm 2011-06-20 SKANSKA NYA HEM AB Stockholm 2011-06-20 Datum 2011-06-20 Uppdragsnummer 61151145372 Utgåva/Status Utredning Joakim Persson Uppdragsledare Jeanette Winter Granskare Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. My Ekelund UPPRÄTTAD AV. Anders Lindelöf

UPPDRAGSLEDARE. My Ekelund UPPRÄTTAD AV. Anders Lindelöf PM UPPDRAG Magelungsvägen Masshantering UPPDRAGSNUMMER 1170048100 UPPDRAGSLEDARE My Ekelund UPPRÄTTAD AV Anders Lindelöf DATUM 2017-05-04 PM avseende hantering av upplagda fyllnadsmassor Bakgrund På fastigheten

Läs mer

Sammanställning över erhållna resultat från pågående grundvattensanering inom fastigheten Svarvaren 14, Karlstad kommun.

Sammanställning över erhållna resultat från pågående grundvattensanering inom fastigheten Svarvaren 14, Karlstad kommun. PM (5) Handläggare Björn Oscarsson Gardbring Tel +46 55 32 25 Mobil +46 7 995 2 54 Fax +46 55 3 9 bjorn.o.gardbring@afconsult.com Datum 24-8-29 Karlstad Kommun Miljöförvaltningen Jan Andersson Uppdragsnr

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun Uppdragsnr: 10171588 1 (5) PM Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun I detta PM beskrivs kortfattat den provtagning som utförts av WSP på uppdrag av Skanska Sverige

Läs mer

Åtgärdsplan. Förslag till avhjälpandeåtgärder på fastigheten Högsbo 37:1, Göteborg (f d Forbo Project Vinyl ABs fabriksområde)

Åtgärdsplan. Förslag till avhjälpandeåtgärder på fastigheten Högsbo 37:1, Göteborg (f d Forbo Project Vinyl ABs fabriksområde) Åtgärdsplan Förslag till avhjälpandeåtgärder på fastigheten Högsbo 37:1, Göteborg (f d Forbo Project Vinyl ABs fabriksområde) För: Forbo Project Vinyl AB Upprättad: 2011-10-24 Uppdrag: 811-003 Org nr 556747-0181

Läs mer

Rambergsvallen - Översiktlig miljöteknisk markundersökning

Rambergsvallen - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Rambergsvallen - Översiktlig miljöteknisk markundersökning SLUTRAPPORT 2013-07-23 Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 1 1.1 BAKGRUND... 1 1.2 SYFTE OCH AVGRÄNSNING... 1 1.3 GENOMFÖRANDE... 2 1.4 HISTORIA...

Läs mer

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT 21 DECEMBER 2012 Uppdrag: 244 238, Brunna Översiktlig markundersökning Titel på rapport: Status: Miljöteknisk

Läs mer

MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING

MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING AUGUSTI 2013 VOPAK HOLDING BV OCH SWEDEGAS AB MARK- OCH GRUNDVATTEN- UNDERSÖKNING GO4LNG - LNG-TERMINAL GÖTEBORGS HAMN BILAGA B9 GÖTEBORG, VÄSTRA GÖTALAND ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402

Läs mer

RAPPORT. Majavallen, Lindsdal Uppdragsnummer 2292867000 KALMAR KOMMUN. Översiktlig geoteknisk undersökning. Sweco Infrastructure AB.

RAPPORT. Majavallen, Lindsdal Uppdragsnummer 2292867000 KALMAR KOMMUN. Översiktlig geoteknisk undersökning. Sweco Infrastructure AB. KALMAR KOMMUN Majavallen, Lindsdal Uppdragsnummer 2292867000 Översiktlig geoteknisk undersökning Växjö 2011-09-19 Sweco Infrastructure AB Växjö Markbyggnad Anders Petersson Tommy Ivarsson 1 (5) Sweco Sweco

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Strandstaden och Landsbyn, Landskrona

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Strandstaden och Landsbyn, Landskrona Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Strandstaden och Landsbyn, Landskrona För: Stadsbyggnadsförvaltningen, Landskrona Stad Upprättad: 2018-06-29 Uppdrag: 1318-091 Org nr 556747 0181 Kungsgatan 18

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV. Ingela Forssman

UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV. Ingela Forssman UPPDRAG Centrala Älvstaden, kartläggning av förorenad mark UPPDRAGSNUMMER 1311521000 UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV Ingela Forssman DATUM Kville bangård Avgränsningar Kville bangård är belägen på Hisningen,

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV. Ingela Forssman

UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV. Ingela Forssman UPPDRAG Centrala Älvstaden, kartläggning av förorenad mark UPPDRAGSNUMMER 131151000 UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV Ingela Forssman DATUM 011-06-01 Backaplan Backaplan ligger på södra Hisingen och avgränsas

Läs mer

Teknisk PM Miljö och Geoteknik. Staffanstorps kommun. Åttevägen Hjärup. Malmö 2011-12-02

Teknisk PM Miljö och Geoteknik. Staffanstorps kommun. Åttevägen Hjärup. Malmö 2011-12-02 Staffanstorps kommun Malmö 2011-12-02 Datum 2011-12-02 Uppdragsnummer 61671148440 Anna Fjelkestam Sofia Bergström (Miljö) Anna Fjelkestam Anders Dahlberg (Geo) Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

Mobilisering av arsenik vid jordtvätt och schaktning. Maria Gustavsson, Länsstyrelsen Västra Götaland Anna Pantze, Tyréns AB

Mobilisering av arsenik vid jordtvätt och schaktning. Maria Gustavsson, Länsstyrelsen Västra Götaland Anna Pantze, Tyréns AB Mobilisering av arsenik vid jordtvätt och schaktning Maria Gustavsson, Länsstyrelsen Västra Götaland Anna Pantze, Tyréns AB Exempel Gudarp sanering genom jordtvätt Kort sammanfattning CCA-impregnering,

Läs mer

Översiktlig redovisning av föroreningarnas utbredning

Översiktlig redovisning av föroreningarnas utbredning 2009-12-14 BILAGA 13 Översiktlig redovisning av föroreningarnas utbredning Scharins industriområde (Fas 2) Christer Svensson Översiktlig redovisning av föroreningarnas utbredning 1 Inledning I dokumentet

Läs mer

Rapport om slaggsand och järnsand på Scharinsområdet

Rapport om slaggsand och järnsand på Scharinsområdet 2008-01-28 Rapport om slaggsand och järnsand på Scharinsområdet Rapporten är sammanställd av Christer Svensson, Skellefteå kommun 1 Inledning För ett område som i huvudstudien kallas för A-området gick

Läs mer

PM Markföroreningar inom detaljplaneområde 1 (DP1), Västerport Varbergs kommun. Kompletterande undersökning syfte och omfattning

PM Markföroreningar inom detaljplaneområde 1 (DP1), Västerport Varbergs kommun. Kompletterande undersökning syfte och omfattning PM Markföroreningar inom detaljplaneområde 1 (DP1), Västerport Varbergs kommun Kompletterande undersökning syfte och omfattning För: Varbergs kommun Samhälsutvecklingskontoret Uppdrag: 1318-233 Upprättad:

Läs mer

Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun

Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun Upprättat: Mikael Pyyny, Hifab AB Granskat: Åsa Sand, Hifab AB Datum: 2006-08-21 Uppdragsnummer: 310 893 Envipro

Läs mer

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö Labela Förvaltnings AB Malmö 2009-12-14 Datum 2009-12-14 Uppdragsnummer 61670936043 Förhandskopia Elisabet Hammarlund Mathias Persson Anna Fjelkestam Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige

Läs mer

PM Sammanställning av utförda undersökningar och åtgärder av askförorening

PM Sammanställning av utförda undersökningar och åtgärder av askförorening 13U23042 PM Sammanställning av utförda undersökningar och åtgärder av askförorening Jakobsberg 2:926 m.fl. Järfälla kommun Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211

Läs mer

PM Miljö. Peab Sverige AB Fabege AB. Kv Lagern, markmiljö. Stockholm 2011-04-11

PM Miljö. Peab Sverige AB Fabege AB. Kv Lagern, markmiljö. Stockholm 2011-04-11 Peab Sverige AB Fabege AB Stockholm 2011-04-11 Datum 2011-04-11 Uppdragsnummer 61151144701 Utgåva/Status Joakim Persson Uppdragsledare Linnea Sörenby Granskare Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan

Läs mer

Rapport miljöteknisk markundersökning. Lebela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö

Rapport miljöteknisk markundersökning. Lebela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö Rapport miljöteknisk markundersökning Lebela Förvaltnings AB Phylatterion 31 Malmö 20091214 Phylatterion 31 Rapport miljöteknisk markundersökning Datum 20091214 Uppdragsnummer 61670936043000 Elisabet Hammarlund

Läs mer

YTTRE FJÄRDEN GÄVLE HAMN

YTTRE FJÄRDEN GÄVLE HAMN YTTRE FJÄRDEN GÄVLE HAMN Översiktlig miljöteknisk sedimentundersökning längs planerad farledsyta WSP Sverige AB Gävle 2010-11-05 Uppdragsnummer: 10124632-05 Handläggare: Lisa Bergquist Granskning: Annika

Läs mer

KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA. Översiktlig miljöteknisk markundersökning

KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA. Översiktlig miljöteknisk markundersökning KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2015-02-04 Upprättad av: Danielle Wiberg och Jerry Forsberg Granskad av: Jerry Forsberg Uppdragsnr: 10208095 Daterad: 2015-02-04

Läs mer

Handlingsplan avseende miljöteknisk markundersökning Utbyggnad av Marstrands Havshotell

Handlingsplan avseende miljöteknisk markundersökning Utbyggnad av Marstrands Havshotell Handläggare Marcus Johansson Tel +46 10 505 47 79 Mobil +46 76 789 94 44 E-post marcus.p.johansson@afconsult.com Mottagare Barson co AB Kjell Ottosson Malepertsvägen 7 442 66 Marstrand Datum 2015-09-28

Läs mer

PM KOMPLETERANDE MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VID F.D. FLYGFLOTTILJEN F8

PM KOMPLETERANDE MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VID F.D. FLYGFLOTTILJEN F8 PM KOMPLETERANDE MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VID F.D. FLYGFLOTTILJEN F8 Uppdrag och syfte WSP Sverige AB har på uppdrag av Järfälla kommun utfört en kompletterande miljöteknisk markundersökning i anslutning

Läs mer

Underlag till schaktplan

Underlag till schaktplan Datum 2015-02-10 Uppdrag Beställare Från Till nummer Komplettering avseende anmälan om efterbehandling, Karlholms strand Karlholm Utveckling KB Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan 21 104 62 Stockholm

Läs mer

Projekt Valdemarsviken

Projekt Valdemarsviken Projekt Geografiska verksamhetsområden F d Lundbergs läder Förorening från garveriverksamhet i Valdemarsvik under perioden1870-1960 (ca) Deponin Valdemarsviks kommun och Länsstyrelsen i Östergötlands län

Läs mer

Exempel på tillvägagångssätt där avfall används som konstruktionsmaterial på en deponi

Exempel på tillvägagångssätt där avfall används som konstruktionsmaterial på en deponi Exempel på tillvägagångssätt där avfall används som konstruktionsmaterial på en deponi Pär Elander par@elandermiljoteknik.com 072-217 08 77 1 Pilotförsök sluttäckning med användning av avfall 2 Villkor

Läs mer

KvRenen i Varberg. Bakgrund och lägesrapport från huvudstudie

KvRenen i Varberg. Bakgrund och lägesrapport från huvudstudie KvRenen i Varberg Bakgrund och lägesrapport från huvudstudie Innehåll 1. Historik källan till föroreningen 2. Tidigare utredningar 3. Klorerade lösningsmedel i mark 4. Lägesrapport huvudstudie Structor

Läs mer

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm.

Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Sida 1 (11) Markteknisk undersökning av fastigheten Maskinisten 2 i Katrineholm. Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskare: Mats Dorell Structor Nyköping AB Sida 2 (11)

Läs mer

Situationsplan

Situationsplan SWECO Environment AB Skånegatan 3 Box 2203, 403 14 Göteborg Org.nr. 556346-0327, säte Stockholm www.sweco.se UPPDRAGSNUMMER DATUM Situationsplan 2018-02-08 Detaljplaneområdet Järnbrottsmotet Översiktlig

Läs mer

Kompletterande markmiljöundersökning, område Å10

Kompletterande markmiljöundersökning, område Å10 Trumtorps f.d. skjutbana i Eskilstuna Kompletterande markmiljöundersökning, Trumtorps f.d. skjutbana i Eskilstuna Kompletterande markmiljöundersökning, 1 Inledning Skjutbanan vid Trumtorp i Eskilstuna

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING DATUM: 2018-07-17 KUND: SANNA NORBERG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING TOMTMARK, VÄRSTAGÅRDSVÄGEN, SPÅNGA, SANNA NORBERG Per Samuelsson Tel. 0768-640464 per.samuelsson@mrm.se MRM Konsult AB Tavastgatan 34

Läs mer

Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5. Referensprovtagning 2009. 1 Sammanfattning. 2 Bakgrund. 3 Syfte. 4 Utförda provtagningar

Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5. Referensprovtagning 2009. 1 Sammanfattning. 2 Bakgrund. 3 Syfte. 4 Utförda provtagningar Uppdragsnr: 10106430 1 (4) PM Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5. Referensprovtagning 2009 1 Sammanfattning Halmstads kommun planerar för en ny deponi på Kistinge söder om Halmstad. I samband med detta har

Läs mer

PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord

PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord Uppdragsnr: 10209867 1 (5) 10209867 Tyresö centrum etapp 1 PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord Forellen 15, Tyresö kommun 2015-05-18 Nina Andersson WSP Sverige AB Box 502

Läs mer

FALAB Lindesbergsbostäder AB. Kristinaskolan. Planeringsunderlag PM Geoteknik och Miljö. Uppdragsnr: Version: AB TERRAFORMER

FALAB Lindesbergsbostäder AB. Kristinaskolan. Planeringsunderlag PM Geoteknik och Miljö. Uppdragsnr: Version: AB TERRAFORMER FALAB Lindesbergsbostäder AB Kristinaskolan Planeringsunderlag PM Geoteknik och Miljö 2018-10-29 AB TERRAFORMER Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: FALAB Lindesbergsbostäder AB Jesper

Läs mer

Resultatrapport. Miljöteknisk markundersökning av mark och grundvatten inom projekt Västerport område A, Varbergs kommun. För:

Resultatrapport. Miljöteknisk markundersökning av mark och grundvatten inom projekt Västerport område A, Varbergs kommun. För: Resultatrapport Miljöteknisk markundersökning av mark och grundvatten inom projekt Västerport område A, Varbergs kommun För: Varbergs kommun Samhällsutvecklingskontoret Upprättad: 2017-05-17 Uppdrag: 1116-133

Läs mer

Markföroreningar inom detaljplaneområde 1, Västerport Varbergs kommun. Underlag för detaljplanearbete

Markföroreningar inom detaljplaneområde 1, Västerport Varbergs kommun. Underlag för detaljplanearbete Markföroreningar inom detaljplaneområde 1, Västerport Varbergs kommun Underlag för detaljplanearbete För: Varbergs kommun Samhälsutvecklingskontoret Uppdrag: 1318-233 Upprättad: 2018-11-23 Org nr 556747-0181

Läs mer

Övre Bangården, Östersund - sammanfattning av miljöstatus samt rekommendation av fortsatt arbetsgång inkl. kostnader för dessa

Övre Bangården, Östersund - sammanfattning av miljöstatus samt rekommendation av fortsatt arbetsgång inkl. kostnader för dessa PM Sida: 1 (5) Affärsområde Vårt datum Vår beteckning Miljö och Vatten 2012-10-17 602817 Handläggare Ert datum Er beteckning Sofie Lücke PM Övre Bangården, Östersund - sammanfattning av miljöstatus samt

Läs mer

BILAGA 5:6 FÖRORENINGSHALTER I SEDIMENT

BILAGA 5:6 FÖRORENINGSHALTER I SEDIMENT Uppdragsnr: 183246 1 (7) BILAGA 5:6 FÖRORENINGSHALTER I SEDIMENT Föroreningshalten i sediment i Söderhamnsfjärden har undersökts i flera omgångar i syfte att identifiera starkt förorenade områden och med

Läs mer

Historisk inventering samt förslag till provtagningsplan för Mullvaden 1 m.fl., Mölndals stad. Reviderad

Historisk inventering samt förslag till provtagningsplan för Mullvaden 1 m.fl., Mölndals stad. Reviderad Historisk inventering samt förslag till provtagningsplan för Mullvaden 1 m.fl., Mölndals stad Reviderad 2017-09-07 1 Bakgrund Stadsbyggnadsförvaltningen i Mölndals stad har påbörjat ett detaljplanearbete

Läs mer

Stadsdel Norr Deponi SV om Arena Östersund

Stadsdel Norr Deponi SV om Arena Östersund PM 2007-10-24, rev 2008-04-18 Deponi I5 Stadsdel Norr Deponi SV om Arena Östersund Orientering För närvarande pågår detaljplanearbeten rörande Stadsdel Norr, f.d. I5- området, i Östersund. I området finns

Läs mer

LJURAFÄLTET, NORRKÖPING

LJURAFÄLTET, NORRKÖPING Uppdragsnr: 10211646 1 (11) LJURAFÄLTET, NORRKÖPING Sammanställning av utförda miljöundersökningar Innehåll 1. Inledning... 2 2. Tidigare undersökningar... 2 3. Områdesbeskrivning... 2 4. Undersökningsresultat...

Läs mer

PROVTAGNINGSPLAN-KOMPLETTERING

PROVTAGNINGSPLAN-KOMPLETTERING UPPDRAGSNAMN MMU Kungsladugård FÖRFATTARE Johan Burman UPPDRAGSNUMMER DATUM 10270750 2018-11-27 PROVTAGNINGSPLAN-KOMPLETTERING 1 FÖRUTSÄTTNINGAR Inför upprättande av ny förskola och studentbostäder i området

Läs mer

DEL AV DJURÄNGEN 2:4, KALMAR

DEL AV DJURÄNGEN 2:4, KALMAR PM - GEOTEKNIK OCH MILJÖGEOTEKNIK DEL AV DJURÄNGEN 2:4, KALMAR 2015-08-25 Uppdrag: 262869 Del av Djurängen 2:4, Kalmar (Söder om Slöjdaregatan) Titel på rapport: PM - Geoteknik och Miljögeoteknik Status:

Läs mer

SANERING AV KLIPPANS LÄDERFABRIK KLIPPANS KOMMUN. Uppdaterad åtgärdsutredning

SANERING AV KLIPPANS LÄDERFABRIK KLIPPANS KOMMUN. Uppdaterad åtgärdsutredning SANERING AV KLIPPANS LÄDERFABRIK KLIPPANS KOMMUN Uppdaterad åtgärdsutredning TB 3.7 Klippans kommun 264 80 KLIPPAN Upprättad: 2013-03-21 Ver: 1 Uppdrag: 811-036 Org nr 556747-0181 Kungsgatan 18 411 19

Läs mer

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING FÖR DAGGKÅPAN 2 M.FL. YSTAD KOMMUN. PM GEOTEKNIK

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING FÖR DAGGKÅPAN 2 M.FL. YSTAD KOMMUN. PM GEOTEKNIK ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING FÖR DAGGKÅPAN 2 M.FL. YSTAD KOMMUN. PM GEOTEKNIK 2 APRIL 2015 Upprättad av: Granskad av: Magnus Palm Fredrik Griwell Innehållsförteckning 1 Objekt... 3 2 Utförda undersökningar

Läs mer

EFTERBEHANDLING AV SNICKAREN 3 OCH ÖSTANÅ 3:1

EFTERBEHANDLING AV SNICKAREN 3 OCH ÖSTANÅ 3:1 EFTERBEHANDLING AV SNICKAREN 3 OCH ÖSTANÅ 3:1 Vetlanda kommun Redovisning av efterbehandling av fastigheterna Snickaren 3 och Östanå 3:1 Vetlanda 2003-12-01 Diarienummer 2002/TK0260.353 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta

Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta Alvesta kommun Sjöparken/Sjön Salen, Alvesta Sediment-, vatten och jordprovtagning Datum: 2012-06-28 Rev. Datum: Uppdragsnummer: M&P 5867 01069 Upprättad av: Johan Ericsson Sign. JE Granskad av: Peter

Läs mer

Fältundersökning för att avgränsa föroreningen genomfördes den 30 april 2013. Provgropar grävdes i totalt 19 punkter med grävmaskin (Fig. 2).

Fältundersökning för att avgränsa föroreningen genomfördes den 30 april 2013. Provgropar grävdes i totalt 19 punkter med grävmaskin (Fig. 2). Motala kommun, Motala Datum: Bakgrund I området Hällalund/Olivehult i Borensberg, Motala kommun, håller Stadsbyggnadsenheten på att ta fram ett planförslag för nytt bostadsområde. Vid de geotekniska borrningar

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping

Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping Sida 1 (12) Miljöteknisk markundersökning av Geten 2 i Falköping Författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell, Structor Nyköping AB Sida 2 (12) Sammanfattning Structor Nyköping

Läs mer

BILAGA 5:5 JÄMFÖRELSE MELLAN RESULTAT AV METALLANALYSER UTFÖRDA MED XRF OCH PÅ LABORATORIUM

BILAGA 5:5 JÄMFÖRELSE MELLAN RESULTAT AV METALLANALYSER UTFÖRDA MED XRF OCH PÅ LABORATORIUM Uppdragsnr: 183246 1 (9) BILAGA 5:5 JÄMFÖRELSE MELLAN RESULTAT AV METALLANALYSER UTFÖRDA MED XRF OCH PÅ LABORATORIUM Syfte I syfte att undersöka om det direktvisande fältinstrumentet XRF på ett snabbt

Läs mer

Övervakningsprogram av föroreningsspridning till Göta älv från f.d. Surte Glasbruk NCC TEKNIK

Övervakningsprogram av föroreningsspridning till Göta älv från f.d. Surte Glasbruk NCC TEKNIK NCC TEKNIK Övervakningsprogram av föroreningsspridning till Göta älv från f.d. Surte Glasbruk Uppföljande kontroll av f.d. Surte glasbruk (Västra området) övervakningsprogram\surte_övervakningsprogram_20100428.doc

Läs mer

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331

RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, TIPP INOM FASTIGHETEN KUNGSÄNGEN-TIBBLE 1:331 RAPPORT 21 DECEMBER 2012 Uppdrag: 244 238, Brunna Översiktlig markundersökning Titel på rapport: Status: Miljöteknisk

Läs mer

Återvinning av avfall i anläggningsarbete

Återvinning av avfall i anläggningsarbete Peter Flyhammar Återvinning av avfall i anläggningsarbete Hälsingborg 2010-10-03 Sluttäckningar av deponier Vegetationsskikt Skyddsskikt Dränering Tätskikt Gasdränering Utjämningsskikt 1 Användning av

Läs mer

Västerås stad, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Anna Karlsson, FO/avfallsutbildning, Eskilstuna

Västerås stad, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Anna Karlsson, FO/avfallsutbildning, Eskilstuna Västerås stad, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen Anna Karlsson, FO/avfallsutbildning, Eskilstuna 100928 Kvarteret Översten, Västerås Nyetablering av bostäder Beläget vid E18 Försvarsmakten haft området

Läs mer

PM - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun

PM - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun PM Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun Grapnummer Uppdragsnummer 820 Uppdragsledare Sara Lydmark Utfärdat av Sara Lydmark Granskat av Anders Högström Sidor 6 Datum 208-06-2

Läs mer

GEOTEKNISKA BYGGNADSBYRÅN. Litt. A Rapport över miljöprovtagning inom Timotejen 17, Stockholms Stad. Handlingen omfattar: Rapport

GEOTEKNISKA BYGGNADSBYRÅN. Litt. A Rapport över miljöprovtagning inom Timotejen 17, Stockholms Stad. Handlingen omfattar: Rapport GEOTEKNISKA AB BYGGNADSBYRÅN Utför: Geotekniska utredningar Utsättning och kartering Avvägning Kontroller STOCKHOLM - TELEFON 08-716 15 01 TELEFAX 08-716 15 00 POSTADRESS: FASANVÄGEN 34, 131 44 NACKA Mervärdesskatt

Läs mer

LÄDERFABRIKEN KLIPPANS KOMMUN

LÄDERFABRIKEN KLIPPANS KOMMUN Anders Personsgatan 12 SE-416 64 Göteborg Tel: +46 31 700 82 30 Fax: +46 31 700 82 31 www.golder.se LÄDERFABRIKEN KLIPPANS KOMMUN Riskbedömning För: Klippans kommun 264 80 KLIPPAN 2007-05-02 0570233 AB,

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet

Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet Rapport Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet Jönköpings kommun 2016-11-14 Översiktlig miljöteknisk markundersökning Kvarteret Önskemålet 2016-11-14 Önskemålet Miljötekn undersökn

Läs mer

Ändamålsenlig sanering i storstadsregioner en motor för teknikutveckling? Gabriella Fanger, Kemakta och Maria Sundesten, Golder Associates.

Ändamålsenlig sanering i storstadsregioner en motor för teknikutveckling? Gabriella Fanger, Kemakta och Maria Sundesten, Golder Associates. Ändamålsenlig sanering i storstadsregioner en motor för teknikutveckling? Gabriella Fanger, Kemakta och Maria Sundesten, Golder Associates. Renare Mark vårmöte 2016 Norra Djurgårdsstaden Centralt beläget

Läs mer

1 Bakgrund och syfte. Memory Hotel AB, via Structor Geoteknik AB Bo Jacobsson

1 Bakgrund och syfte. Memory Hotel AB, via Structor Geoteknik AB Bo Jacobsson 2018-12-13, s 1 (6) Memory Hotel AB, via Structor Geoteknik AB Bo Jacobsson Del av Hornafjord 3 Kista 1 Bakgrund och syfte Structor Miljöbyrån har på uppdrag av Memory Hotel AB (genom Structor Geoteknik

Läs mer

Markföroreningar inom fastigheten Kallebäck 2:5, Göteborgs kommun

Markföroreningar inom fastigheten Kallebäck 2:5, Göteborgs kommun PM Markföroreningar inom fastigheten Kallebäck 2:5, Göteborgs kommun Sanerat område 2011-2012 För Skanska Fastigheter AB Att: Niklas Grimslätt Upprättad: 2014-05-05 Reviderad 2015-05-08 Uppdrag: 914-041

Läs mer

Stora Sköndal - Konsekvensbeskrivning av föroreningar

Stora Sköndal - Konsekvensbeskrivning av föroreningar Handläggare Joakim Andersson Tel +46 10 505 40 51 Mobil +46 70 65 264 45 E-post Joakim.andersson@afconsult.com Mottagare Stiftelsen Stora Sköndal Datum 2016-12-08 Rev 2019-03-12 Projekt-ID 735558 Stora

Läs mer

KOMPLETTERANDE UNDERSÖKNINGAR KLIPPANS LÄDERFABRIK

KOMPLETTERANDE UNDERSÖKNINGAR KLIPPANS LÄDERFABRIK RESULTATRAPPORT KOMPLETTERANDE UNDERSÖKNINGAR KLIPPANS LÄDERFABRIK UPPDRAGSNUMMER: 230157 SLUTRAPPORT 2012-07-10 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 5 2 Undersökningsområden... 5 3 Tidigare utförda

Läs mer

RAPPORT. Järnbrottsmotet, Västra Frölunda FASTIGHETSKONTORET GÖTEBORGS STAD ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Järnbrottsmotet, Västra Frölunda FASTIGHETSKONTORET GÖTEBORGS STAD ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING UPPDRAGSNUMMER FASTIGHETSKONTORET GÖTEBORGS STAD Järnbrottsmotet, Västra Frölunda UPPDRAGSNUMMER 13004398.000 ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING SWECO ENVIRONMENT AB FÖRORENADE OMRÅDEN OCH KEMIKALIER, GÖTEBORG

Läs mer

ROSENHOLMS UDDE KARLSKRONA KOMMUN Planerade byggnader Kontor, fabrik, lager. Översiktlig geoteknisk utredning

ROSENHOLMS UDDE KARLSKRONA KOMMUN Planerade byggnader Kontor, fabrik, lager. Översiktlig geoteknisk utredning ROSENHOLMS UDDE KARLSKRONA KOMMUN, lager 2016-05-31 Uppdragsnummer: 10221648 Upprättad av: Evelina Nilsson Granskad av: Göran Sätterström ROSENHOLMS UDDE KARLSKRONA KOMMUN, lager KUND Karlskrona kommun

Läs mer

Klippans kommun. Förslag på kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan vid f.d. Klippans läderfabrik. För Klippans kommun

Klippans kommun. Förslag på kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan vid f.d. Klippans läderfabrik. För Klippans kommun Handling 7.3 Miljö Göteborg AB Klippans kommun Förslag på kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan vid f.d. Klippans läderfabrik För Klippans kommun Uppdrag: 610-019 Upprättad: 2010-09-01 ) Reviderad

Läs mer

2014-10-06. Insamling av underlagsdata Övervakning och kontroll. Orienterande studie (Fas 1) sammanställning av kunskaper och platsbesök

2014-10-06. Insamling av underlagsdata Övervakning och kontroll. Orienterande studie (Fas 1) sammanställning av kunskaper och platsbesök Insamling av underlagsdata Övervakning och kontroll Mötesnamn etc 1 Orienterande studie (Fas 1) sammanställning av kunskaper och platsbesök Uppgiftsinsamling Besök på platsen Mötesnamn etc 2 Uppgiftsinsamling

Läs mer

Sanering av Klippans Läderfabrik. Studiebesök Renare Mark Syd

Sanering av Klippans Läderfabrik. Studiebesök Renare Mark Syd Sanering av Klippans Läderfabrik Studiebesök Renare Mark Syd 2009-11-03 Översiktskarta Föroreningshalter i fyllnadsmassor Täckmassor på deponierna Utanför området Längst söderut Grundvatten Nedströms

Läs mer

Skogsflyet, kompletterande miljöteknisk undersökning

Skogsflyet, kompletterande miljöteknisk undersökning Miljöteknisk markundersökning SHH Bostadsproduktion AB Skogsflyet, kompletterande miljöteknisk undersökning Linköping 2016-06-20 Skogsflyet kompletterande miljöteknisk undersökning Miljöteknisk markundersökning

Läs mer

Avfall, deponier och laktester Eva Lidman

Avfall, deponier och laktester Eva Lidman ANALYTICAL CHEMISTRY & TESTING SERVICES Enter Division Name Avfall, deponier och laktester Eva Lidman Right solutions..right partner Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2004:10 4 Grundläggande karakterisering

Läs mer

FÖRBEREDELSER FÖR SANERING AV VILLATRÄDGÅRDAR

FÖRBEREDELSER FÖR SANERING AV VILLATRÄDGÅRDAR KLIPPANS KOMMUN FÖRBEREDELSER FÖR SANERING AV VILLATRÄDGÅRDAR Miljöteknisk markundersökning Resultatrapport Malmö 2010-12-08 Sweco Environment AB Södra regionen Uppdragsnummer 1270355 ra02s 2008-06-03

Läs mer

Miljöteknisk provtagning av grund och ytvatten samt jord vid brandövningsområde i Vallentuna

Miljöteknisk provtagning av grund och ytvatten samt jord vid brandövningsområde i Vallentuna 2013-05-24, s 1 (5) Miljöteknisk provtagning av grund och ytvatten samt jord vid brandövningsområde i Vallentuna 1 Bakgrund och syfte Structor Miljöbyrån har på uppdrag av utfört miljöteknisk utredning

Läs mer

Lägesrapport avseende förorenad mark Kallebäck 3:3, Göteborgs Stad

Lägesrapport avseende förorenad mark Kallebäck 3:3, Göteborgs Stad PM 1. Bakgrund och syfte Inom fastigheten Kallebäck 3:3 i Göteborgs Stad pågår ett planarbete i syfte att möjliggöra byggnation av bostäder i området. På fastigheten har Arla sedan 1956 bedrivit ett mejeri.

Läs mer

AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING AROS BOSTAD AB ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING VIGGBYHOLM 15:1, TÄBY KOMMUN Stockholm 2016-01-26 Uppdragsansvarig: Beställare: TOMMY KRŰGER Thomas Hollaus Aros Bostad AB HIFAB AB Box 3291 Sveavägen

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV. Ingela Forssman

UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV. Ingela Forssman UPPDRAG Centrala Älvstaden, kartläggning av förorenad mark UPPDRAGSNUMMER 1311521000 UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV Ingela Forssman DATUM Lilla Bommen Allmänt Lilla Bommen ligger på södra älvstranden

Läs mer

Klargörande gällande potentiellt förorenade markområden inom detaljplan 4 på f.d. F18 i Tullinge.

Klargörande gällande potentiellt förorenade markområden inom detaljplan 4 på f.d. F18 i Tullinge. Sida 1 av 5 Samhällsbyggnadsförvaltningen Botkyrka kommun Att: David Arvidsson Munkhättevägen 45 147 85 Tumba PM Klargörande gällande potentiellt förorenade markområden inom detaljplan 4 på f.d. F18 i

Läs mer