I valrörelsen hamnar globala framtidsfrågor om klimat, global rättvisa och rättvis handel lätt i skymundan.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "I valrörelsen hamnar globala framtidsfrågor om klimat, global rättvisa och rättvis handel lätt i skymundan."

Transkript

1 VALKOMPASSEN I valrörelsen hamnar globala framtidsfrågor om klimat, global rättvisa och rättvis handel lätt i skymundan. Valkompassen hjälper dig att reda på var riksdagspartierna står i dessa frågor och se vilka partier som ligger närmast dina värderingar. Här finns ett urval av partiernas svar. Vill du ta del av fler frågor och svar se:

2 Utvecklingssamarbete 5. Ska biståndsbudgeten användas till flyktingmottagning? Vi avvisar i vår budgetmotion 2 miljarder av regeringens avräkningar för 2014 och återför dem till biståndsverksamhet. Resterande 2 miljarder vill vi använda till humanitära insatser för flyktingar runt om i världen. Idag går var sjunde biståndskrona till migrationsverket. Så var det inte tänkt från början. Enligt DAC:s regler. Se Socialdemokraternas motion angående avräkningar från biståndsramen. Vi hjälper flyktingar såväl i deras hemländer, som i omkringliggande länder och i Sverige. Flyktingmottagande i Sverige kan, i enlighet med OECD-DAC:s riktlinjer, avräknas från biståndsramen. Det gäller kostnader för det första året en person befinner sig här som asylsökande. En mindre del ja. Det ska vara möjligt att använda biståndsbudgeten till flyktingmottagning under förutsättning att de kriterier som OECD:s biståndskommitté (DAC) uppfylls. Även om OECD Dacs regelverk tillåter det så ska vi undvika att använda biståndsmedel till det.

3 Utvecklingssamarbete 6. Ska stödet till svenska folkrörelsers informationsverksamhet kunna användas för att granska och bedriva opinion där andra politikområden står i konflikt med biståndets fattigdomsmål? Vi har varit starkt kritiska till de förändringar som regeringen genomfört när det kommer till informationsstödet. Under 2014 kommer regeringen besluta om en ny strategi för informations- och kommunikationsverksamheten. I framtagandet av en ny strategi kommer regeringen ha dialog med civilsamhället. Utgångspunkten för det arbetet, är att den nya strategin är resultatinriktad och bidrar till biståndets övergripande mål: Förbättrade levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtyck. Exakt hur reglerna kommer att se ut får vi återkomma till när vi lägger fram strategin. Det civila samhällets organisationer har en viktig roll som röstbärare och opinionsbildare. Det är regeringens övergripande ambition i förhållande till civila samhället att värna denna roll, liksom att värna en fortsatt dialog. En viktig del i folkrörelsernas biståndsarbete är att sprida kunskap om demokrati och grundläggande frioch rättigheter. Inte minst står yttrandefriheten högt upp på agendan i många utvecklingsprojekt där civilsamhället engagerar sig. Att ge pengar för att främja yttrandefriheten utomlands samtidigt som man på byråkratisk väg begränsar densamma i Sverige är inte det bästa sättet att hantera de här frågorna. Centerpartiet har grundsynen att de svenska folkrörelserna har förmåga att göra rimliga avvägningar utifrån de mål som vi på demokratisk väg sätter upp för den svenska biståndspolitiken. Frågan något otydlig. Dock ska medlen som fördelas användas till att informera om biståndet, och inte utgöra något allmänt anslag för valfri kommunikation.

4 Utvecklingssamarbete 8. Bör ägardirektivet för Swedfund innehålla krav på att fonderna och företagen som man investerar i inte finns registrerade i skatteparadis, för att säkerställa att bistånd inte går till skatteflykt? Vi vill att Sverige inför ett generellt förbud mot att bistånd kanaliseras via skatteparadis. Bistånd ska inte gå till skatteflykt. Fonder i skatteparadis bör undvikas. I de fall sådana ändå används måste det genom till exempel ägardirektiv säkerställas att fondens verksamheter betalar skatt i de länder där kapitalet investeras. Swedfund ska alltid tillse (enligt ägaranvisningar 1) att investeringarna sker i enlighet med internationella normer och principer för ansvarsfulla investeringar och inom sunda och tydliga bolagsstrukturer som inte bidrar till skatteundandragande, penningtvätt eller finansiering av terrorism. Det är viktigt att påpeka att graden av detaljstyrning inte nödvändigtvis står i direkt proportion till hur väl biståndspolitikens målsättningar efterlevs. De skärpningar av ägardirektiven och Swedfunds riktlinjer som redan genomförts har ännu inte utvärderats. Vi är dock öppna för ytterligare skärpningar om så behövs. Regeringen har haft en strävan att minska skatteflykten, och därmed är det också logiskt att det inte finns en dörr öppen för skatteflykt i fråga om biståndsmedlens placering. - Ägardirektivet för Swedfund bör innehålla detta.

5 Handelsavtal 3. Ska Sverige ratificera handels- och samarbetsavtal, t ex TTIP som begränsar länders handlingsutrymme att föra en självständig politik för fattigdomsbekämpning, välfärd och skydd av naturresurser? - Se svar på fråga 2. Handels- och samarbetsavtal är resultat av förhandlingar som två eller flera parter har valt att engagera sig i. EU och USA förhandlar inom ramen för TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) om närmare samarbete för ökad handel, tillväxt och sysselsättning. Förhandlingarna sker helt inom ramen för det multilaterala handelssystemet i WTO (World Trade Organization). TTIP-förhandlingarna ska inte leda till sänkta standarder vad gäller miljö, hälsa eller säkerhet. Frihandel EU- USA viktigt. För Sverige är förhandlingarna om TTIPavtalet mycket viktiga mot bakgrund av att USA är en av våra viktigaste handelspartners. Men avtalet är också av stor vikt för alla inblandade. Centerpartiet menar att handel är ett viktigt redskap i kampen mot fattigdom, och att isolering och handelshinder i syfte att skydda inhemska marknader ofta är kontraproduktiva. Samtidigt är det givetvis viktigt att på internationell nivå bedriva ett arbete för hållbarhet och minskad miljöpåverkan. Vi är för TTIP då det förväntas bidra till nya arbetstillfällen i EU men vi är för rättvisa avtal.

6 Handelsavtal 4. Ska Sverige ratificera handels- och samarbetsavtal med stater som ockuperar andra länder (Israel och Marocko)? Vi anser att de existerande samarbetsavtalen med Israel och Marocko bör suspenderas. - Vi har en grundläggande tro på dialog, samarbete och handelsrelationer. Men avtalen måste uppfyllas gällande till exempel MR-åtaganden. Ex: När Israel inte uppfyllde dessa ville vi att EU:s uppgradering av samarbetet skulle frysas. Vi har redan ratificerat handels- och samarbetsavtal med Israel och Marocko, men vi anser inte att avtalen omfattar de ockuperade områdena (f. ö. erkänner Sverige som bekant inte Palestina eller Västsahara som stater). Andra kanaler bättre för påtryckning. Det är viktigt att påpeka att Centerpartiet tydligt deklarerat att exempelvis Marocko inte ska njuta frukterna från de ockuperade områdena. Det är i sig inte skäl att avvisa alla former av handelsavtal. Den ömsesidiga nyttan av att knyta internationella avtal innebär också att EU och Sverige har möjlighet att påverka rådande förhållanden. De frihandelsavtal som i dag gäller mellan EU och Israel omfattar inte ockuperade områden. Centerpartiet vill se regler som kräver att produkter från ockuperad palestinsk mark ursprungsmärks. - När det gäller EU:s fiskeavtal med Marocko, var Sverige sommaren 2013 det land i EU som röstade emot det med hänvisning till Marockos ockupationen av Västsahara, utanför vilket område fisket sker. Vad gäller EU:s assiciationsavtalmed Israel som slöts år 2000, medges däri inte varor som har sitt ursprung från de av Israel ockuperade områdena på Västbanken, östra Jerusalem och Golanhöjderna. Det är viktigt att att EU:s gemensamma regler om ursrungsmärkning respekteras som ger konsumenterna rätt information om varifrån varan kommer och får inte vara vilseledande.

7 Handelsavtal 5. Bör respekten, skyddet och uppfyllandet av allas rätt till hälsa gå före läkemedelsindustrins patentintressen? - Det är en viktig fråga och mycket behöver göras. Till exempel bör de avtal som reglerar patent på läkemedel utvärderas. Vi vill också stärka utvecklingsländernas kapacitet i världshandelssystemet. Immateriella rättigheter, framför allt patent, är viktiga incitament för forskning och utveckling av läkemedel och bidrar även till att sprida kunskap om ny teknik. Utan immaterialrättsligt skydd finns det risk för att investeringar uteblir, nya tekniska idéer hämmas och uppfinningar hålls hemliga. Som ett led i ett brett upplagt arbete för bättre global hälsa verkar den svenska regeringen för att förbättra tillgången till säkra läkemedel i utvecklingsländerna. När EU-förordningen om prisdifferentiering av läkemedel och WTO-regler om utfärdande tvångslicenser förhandlades fram, spelade Sverige en pådrivande roll. Patent förutsättning för forskning. Människors grundläggande frioch rättigheter ska alltid försvaras. Möjligheten att patentera exempelvis läkemedel som det krävs stora ekonomiska resurser för att utveckla är inte sällan en förutsättning för att få fram de forskningsmedel som behövs. Givetvis är det samtidigt en viktig uppgift att se till så att människor kan få medicinsk hjälp också i mycket fattiga delar av världen. FN:s subkommission för mänskliga rättigheter har uttryckt farhågor över TRIPS och menar att avtalet är tveksamt ur ett mänskliga rättighetersperspektiv.

8 Klimat och miljö 2. Bör Sverige och EU minska sina egna utsläpp av växthusgaser med minst 50 % till år 2020 (i jämförelse med år 1990)? Vänsterpartiet föreslår att vi ska minska utsläppen i Sverige med 52 % (utöver EU:s åtaganden) till 2020 jämfört med För EU vill vi att målet ska höjas till minst 40 procent. Därutöver vill vi både i Sverige och EU införa klimatbistånd och utöver ordinarie bistånd. Se mer i vår klimatmotion: Mp driver kravet om minskning med minst 40% till år 2020 och 60% till år Vi står fast vid våra ambitiösa klimatmål till 2020, vi ska minska utsläppen med 40% till Vårt första delmål är minst 40 procent till Centerpartiet har stämmobeslut på att EU ska ha bindande mål för att minska klimatutsläppen med 30 procent till 2020, samt att Sverige ska vara helt klimatneutralt Målsättning om 50 % till Forslag/Motioner/Klimatrattvisa-infor-Warszawa- _H102MJ468/?text=true

9 Klimat och miljö 3. Bör Sverige vidta åtgärder för att minska transportbehovet, minska bilismen och minska flyget? Vi behöver minska användningen av fossila bränslen och minska utsläppen av växthusgaser. Transporter med så liten klimatpåverkan som möjligt kommer behövas även i framtiden. Vi inväntar just nu en utredning om fossiloberoende fordonsflotta till För att komma tillrätta med klimatutmaningen är transportsektorn en av de sektorer som vi behöver se över. Vi är för såväl fri rörlighet och fri handel. Men ser transportsektorn som den stora klimatbelastningen varför alternativa drivmedel i närtid måste ersätta den fossila användningen. Vi vill se ökad utbyggnad av kollektivtrafik på de platser där så är möjligt. Nej och Centerpartiet vill arbeta för ett klimatneutralt transportsystem. Vi ser också positivt på en mer aktiv upphandlingspolitik inom offentlig sektor som i sig har påverkan på behovet av långväga transporter om det blir lättare för mindre och mer närbelägna producenter och företag kan vara med och tävla om anbuden. Vi ser dessutom att det i våra storstäder finns begränsningar för hur utbredd bilismen kan vara. Samtidigt är det viktigaste ur ett klimatperspektiv att koncentrera politiken på verkningsfulla åtgärder för att minska utsläppen snarare än att begränsa människors möjlighet att ta sig från punkt A till punkt B. Det är inte transporterna som är problemet, utan utsläppen och det är därmed där vi behöver förändringar.

10 Klimat och miljö 5. Ska rika länder få tillgodoräkna sig klimatinvesteringar i andra länder när man mäter uppfyllelsen av klimatmålen? Klimatinvesteringar i andra länder ska ske utan att de tillgodoräknas de egna nationella målen. Vi ser en stor nytta i att fler länder använder sig av klimatinvesteringar i fattiga länder. Det innebär bland annat kostnadseffektiva utsläppsminskningar och tekniköverföring. Det är viktigt att dessa klimatinvesteringar är additionella och granskas noga, som CDM-projekt där FN granskar projekten. Ja vi är för ett utvecklat CDM och JI. De måste handla om insatser som annars inte hade blivit gjorda och kontrolleras noggrant. Det viktigaste är att det görs verkningsfulla insatser för minskade utsläpp av växthusgaser, inte vem som gör dem. Klimatbistånd och investeringar utomlands är nödvändiga för en kraftfull och solidarisk internationell klimatpolitik. Samtidigt ska ambitionen att bli klimatneutralt till 2050 exklusive inköp av utsläppsrätter utomlands.

11 Klimat och miljö 7. Bör minerallagen ändras och avgiften höjas för att minska risken för kortsiktiga gruvexploateringar? Vänsterpartiet vill höja mineralavgiften till 10 procent och stärka miljökraven i både minerallagen och miljöbalken. Ja till att minerallagen bör ändras; ja till att avgiften bör höjas - men av andra skäl. Ja till åtgärder för att förhindra kortsiktiga gruvexploateringar. - Den svenska gruvindustrin är en viktig näring med stor potential för tillväxt och nya jobb inte minst i de delar av landet där det råder hög arbetslöshet. Samtidigt innebär gruvbrytning stora utmaningar för omgivningen. För att våra naturtillgångar ska användas på ett långsiktigt, stabilt och hållbart sätt krävs en tydlig ansvarsfördelning mellan näringsliv och samhället. Vi anser att det tilltagande intresset för expansion inom gruvsektorn gör att det nu finns skäl att genomföra en förutsättningslös översyn av de olika avgifter som berör gruvnäringen. I en sådan översyn bör prospekteringsavgiften ingå. Utgångspunkten för översynen bör vara att skapa en tydlig ansvarsfördelning mellan näringens olika aktörer och det omgivande samhället i syfte att hantera de långsiktiga utmaningar som näringen står inför. Regeringen antog den 21 februari 2013 Sveriges mineralsstrategi. Målet med mineralstrategin är att Sveriges mineraltillgångar ska nyttjas på ett långsiktigt hållbart sätt, med beaktande av ekologiska, sociala och kulturella värden. Vi tror att en gruvskatt skulle slå hårt mot investeringsviljan och de mindre bolag som just nu etablerar sig runt om i Sverige. Det tror inte vi gynnar Sverige eller möjligheterna att skapa fler jobb i hela landet. Utnyttjande av naturresurser ställer krav på varsamhet mot miljön och människors hälsa. All gruvexploatering ska vara långsiktigt hållbar. Vi är positiva till ekonomiska styrmedel. Miljöbalken och minerallagen ska tillämpas parallellt, men försiktighetsprincipen gäller alltid. En högre gruv- eller annan avgift kan vara möjlig, men ska ställas mot risken att en alltför hög gruvavgift minskar viljan att utnyttja de råvaror som Sverige har att erbjuda. Även frågan om huruvida intäkterna från en högre gruvavgift ska tillfalla staten eller det lokala samhället i syfte att återställa närmiljön behöver utredas närmare. En ny gruvskatt/höjd mineralavgift skulle slå hårt mot investeringsviljan För att ett företag ska få tillstånd för brytning (koncession) så ställs krav på att finansiella resurser ska säkras för att återställa gruvan efter brytningen. Detta är ett krav för att man ska ges tillstånd att bryta. De företag som exploaterar marken ska betala för att den återställs vilket är en grundläggande princip i Miljöbalken.

12 Klimat och miljö 10. Är ni beredd att ge statliga subventioner för energieffektivisering och renovering i miljonprogramområden? Med vårt förslag bedömer vi att bostäder årligen kan renoveras energieffektivt. Vi föreslår ett system där staten, eventuellt tillsammans med berörd kommun, får garantera lån för upprustning av lägenheter i flerfamiljshus. Vi kan även tänka oss att överväga skattefria underhållsfonder som säkerställer resurser för periodiskt underhåll och upprustning. Vi ser positivt på införandet av en miljöpremie, liknande miljöbilspremie, för att ytterligare stimulera energieffektiviseringen. Vi har inga planer på detta. Generellt är vi emot statliga subventioner av flera skäl. Subventioner riskerar att snedvrida konkurrensen, skapa en ryckighet och en obalans i byggande och renovering. Dessutom riskerar pengarna att hamna fel och gynna byggherrar och andra och inte alls gå till det som avsetts. Energieffektivisering av fastighetsbeståndet är en mycket viktig fråga. Genom att vidta åtgärder bidrar bostads-beståndet till lägre och effektivare energiförbrukning vilket är viktigt ur miljösynpunkt. Även beteende hos konsumenter/boende en viktig faktor för att minska förbrukningen. Därför behövs det fler åtgärder än insatser i byggnader. Vi i FP föreslår inte statliga subventioner till att vidta åtgärder. Lägre energiförbrukning ger lägre driftskostnader så varje fastighetsägare behöver ta ansvar för sitt bestånd. Ytterst är renovering av fastigheten en fråga för ägarna av fastigheterna. Vi tror däremot att forskning och innovationer kan bidra till lösningar för energieffektivisering.

13 Globala rättvisefrågor 1. Bör en internationell skatt införas på valutatransaktioner för att finansiera klimatinsatser och fattigdomsbekämpning? Vi är positiva till höjd skatt på valutatransaktioner i någon form, och att en sådan helst ska införas internationellt. Däremot ska resurserna tillfalla respektive land och inte något internationellt organ. Vi är generellt emot att öronmärka skatteintäkter eftersom det minskar det demokratiska inflytandet. Vi har avvisat en sådan lösning inom EU-området och vi ser i dagsläget inget skäl att göra en annan bedömning globalt. Vi ser det inte som styrkt att detta är ett effektivt sätt att minska fattigdom eller bidra till en bättre miljö. Satsningar på miljö och fattigdomsbekämpning görs redan i andra former, t.ex. med innovativa samarbeten mellan partnerländer, företag och det civila samhället. Kostnaderna för denna typ av skatter riskerar att vältras över på bankernas kunder och konsumenter.

14 Globala rättvisefrågor 6. Bör Sverige verka för att förhindra storskaliga jordbruksinvesteringar i fattiga länder, s.k. landgrabbing? Vi har lagt skarpa förslag om att svenskt bistånd, exportkrediter och exportstöd inte ska gå till företag som medverkar till landgrabbing. - Det behövs både små och storskaliga investeringar i jordbruket. Men alla investeringar måste ske på ett sätt som inte leder till landgrabbing. Sverige verkar bilateralt för att stärka samarbetsländers jordbruksutveckling, äganderätten till mark inte minst kvinnors, demokratiska ansvarsutkrävande, möjligheter att ställa krav på respekt för mänskliga rättigheter och relevanta politiska samt juridiska institutioner. Sverige agerar aktivt för att ställa krav på att de mänskliga rättigheterna respekteras fullt ut när äganderättigheter fördelas. - Två helt olika saker. I de länder som lyckats bra med att ta sig ur fattigdom ser vi att äganderätten är otroligt viktig. Frihandel leder till tillväxt och ekonomisk utveckling, genom att få igång en export gynnas företagandet. Att internationella företag flyttar produktion till landet behöver inte vara dåligt, handel med omvärlden är en förutsättning för länder att ta sig ur fattigdom. Inte nödvändigtvis alltid en dålig sak.

15 Globala rättvisefrågor 8. Bör Sverige verka för att miljö och sociala hänsyn kan prioriteras vid offentlig upphandling? Vid offentlig upphandling är det ett flertal faktorer som bör vägas samman. I den bedömningen kan ingå frågor om arbetsmiljö, miljöarbete etc. Det följer av gällande regelverk, vilket vi står bakom. Möjligheten att ta miljö- och sociala hänsyn finns inskrivna lagen om offentlig upphandling. Centerpartiet bedriver ett aktivt arbete för att så också ska ske när upphandlingar görs.

16 Mänskliga rättigheter 3. Ska respekten för mänskliga rättigheter och miljö vara överordnat målet om hög avkastning för AP-fonderna? - Kraven på etik, miljöhänsyn mm ska vara mycket högt ställda. Arbetet med detta bör utvecklas och stärkas. Vi välkomnar en debatt om MR- och miljöfrågor i AP-fonderna. Öppenhet och dialog är en förutsättning för att förtroendet för fondernas verksamhet upprätthålls. AP-fondernas övergripande mål för placeringsverksamheten är långsiktigt hög avkastning i syfte att bidra till pensionssystemets finansiering. Målet är fastställt i lag och i motiven framgår också att AP-fonderna ska ta hänsyn till miljö och etik utan att göra avkall på det övergripande målet om hög avkastning. Ansvaret för att så ske ligger ytterst på AP-fondernas styrelser. Vi ser inget motsatsförhållande mellan etik- och miljöhänsyn i investeringsprocessen och målet om långsiktigt hög avkastning. Istället ser vi att hållbarhetsfrågor, som rymmer mer än etik och miljö, är en förutsättning för företags långsiktiga värdeskapande och investerares avkastning. I möjligaste mån AP-fondernas övergripande mål för placeringsverksamheten är långsiktigt hög avkastning, i syfte att bidra till pensionssystemets finansiering. Det målet är fastställt i lag. Det framgår av lagmotiven att APfonderna ska ta hänsyn till miljö och etik utan att göra avkall på det övergripande målet om hög avkastning. Vi vill dock att fonderna tar sitt ansvar som ägare för att försöka påverka företag i en etiskt och miljömässigt positiv riktning. - Mänskliga rättigheter och miljö ska vara överordnat ekonomisk vinst. Det slås tydligt fast i Sveriges Politik för Global Utveckling (PGU) att alla Sveriges politikområden ska bidra till en rättvis och hållbar utveckling, varför en översyn av AP-fonderna bör ses över.

17 Mänskliga rättigheter 7. Bör Sverige ratificera ILO 169? - Frågan har utretts och visat sig komplicerad på grund av mark- och rättighetsfrågorna, till exempel rätt till jakt och fiske. Vår ståndpunkt är att den bästa vägen är att få tillstånd en nordisk samekonvention som ett första steg. Ett sådant arbete pågår med syfte att ha den på plats Sedan våren 2011 pågår förhandlingar mellan Sverige, Finland och Norge om en nordisk samekonvention. Konventionens ändamål är att stärka det samiska folkets rättigheter, så att samerna kan bevara och utveckla sitt språk, sin kultur, sina näringar och sitt samhällsliv med minsta möjliga hinder av landgränserna. Förhoppningen och målsättningen är att förhandlingsprocessen, i vilken sametingen i de tre länderna deltar, kan driva på utvecklingen med att finna samförståndslösningar på utestående utmaningar. - Regeringen har valt att inte skriva under och det står Centerpartiet bakom. Det finns ännu en del frågetecken kvar att klara ut i ILO169, bl.a. vad gäller markfrågor. När förutsättningarna för att skriva under föreligger kan saken komma i ett annat läge. ILO 169 innebär långtgående förändringar av äganderätten.

18 Mänskliga rättigheter 8. Ska Sverige anta en mer human flyktingpolitik och sluta avvisa människor till konfliktområden? - Sverige har en generös asyllagstiftning. Varje person som söker asyl i Sverige ska få en individuell och rättssäker prövning, samt ett beslut inom rimlig tid. Vi värnar den reglerade invandringen men också rätten att söka asyl, som är en grundläggande mänsklig rättighet. Den utgår ifrån människors behov av skydd och deras fruktan för förföljelse. Sverige har en öppen migrationspolitik som bygger på humanitet, respekt för mänskliga rättigheter och för nationella och internationella lagar och regler. Vi har t.ex. som första EU-land fattat beslut om att bevilja permanent uppehållstillstånd till de syrier som flyr undan kriget och vi tar årligen emot störst andel kvotflyktingar i förhållande till vår befolkningsmängd. Vår migrationspolitik är human, och det är viktigt att också andra länder tar sitt ansvar. Centerpartiet vill ha en human flyktingpolitik och ingen ska behöva avvisas under risk för eget liv. Vi vill också att EU ska lyfta denna fråga mer och att andra EUländer ska ta ett större ansvar. - Vi vill ha en human och generös flyktingpolitik. Det kräver reglering av olika slag för att mottagandet ska fungera.

Valkompassen. 7 riksdagspartier och F! har svarat.

Valkompassen. 7 riksdagspartier och F! har svarat. 7 riksdagspartier och F! har svarat. 5 teman: Utvecklingssamarbete / bistånd Handelsavtal Klimat och miljö Globala rättvisefrågor Mänskliga rättigheter Är partierna överens om någonting? Sverige bör arbeta

Läs mer

Bistånd för hållbar utveckling

Bistånd för hållbar utveckling Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3082 av Kerstin Lundgren m.fl. (C) Bistånd för hållbar utveckling Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/1564 av Ulla Andersson m.fl. (V) AP-fonderna

Motion till riksdagen: 2014/1564 av Ulla Andersson m.fl. (V) AP-fonderna V Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/1564 av Ulla Andersson m.fl. (V) AP-fonderna 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning...1 2 Förslag till riksdagsbeslut...1 3 AP-fonderna och samhällsnyttan...2

Läs mer

Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd

Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Innehåll

Läs mer

Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet

Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden

Läs mer

Härmed kallas till extra bolagsstämma i Swedfund International AB,

Härmed kallas till extra bolagsstämma i Swedfund International AB, Kallelse till extra bolagsstämma i Swedfund International AB Svenska staten Näringsdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 33 STOCKHOLM Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Härmed

Läs mer

Vår rödgröna biståndspolitik

Vår rödgröna biståndspolitik 2010-08-20 Stockholm Vår rödgröna biståndspolitik En rättvis värld är möjlig 2 (8) Solidaritetspolitik Det finns stora orättvisor och svåra utmaningar som världen måste ta sig an för att kunna utrota fattigdomen,

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:3296 av Håkan Svenneling m.fl. (V) med anledning av skrivelse 2015/16:48 Regeringens exportstrategi

Motion till riksdagen 2015/16:3296 av Håkan Svenneling m.fl. (V) med anledning av skrivelse 2015/16:48 Regeringens exportstrategi Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:3296 av Håkan Svenneling m.fl. (V) med anledning av skrivelse 2015/16:48 Regeringens exportstrategi 1 Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom

Läs mer

Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet

Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet Bilaga till regeringsbeslut 2014-02-13 (UF2014/9980/UD/SP) Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet 2014-2017 1 Förväntade resultat Denna strategi styr användningen av medel som

Läs mer

Kort, aktuellt och lätt om EU. Medfinansieras av EU-kommissionen

Kort, aktuellt och lätt om EU. Medfinansieras av EU-kommissionen Kort, aktuellt och lätt om EU Medfinansieras av EU-kommissionen Europa Direkt Smedjebacken Dalarna / norra Västmanland mars, 2015 Europa Direkt I Sverige finns 19 Europa Direktkontor spridda över hela

Läs mer

Bilaga 1 Promemoria Utkast. Handlingsplan för ökad samverkan mellan utvecklingssamarbetet och det svenska näringslivet

Bilaga 1 Promemoria Utkast. Handlingsplan för ökad samverkan mellan utvecklingssamarbetet och det svenska näringslivet Bilaga 1 Promemoria Utrikesdepartementet 2007-05-11 Utkast Enheten för utvecklingspolitik (UP) Enheten för exportfrämjande inre marknaden (FIM-PES) Bakgrundspromemoria till: Handlingsplan för ökad samverkan

Läs mer

Östgruppen vill veta vad X-partiet har för inställning till utvecklingen i Ryssland och till det svenska demokratistödet till Ryssland:

Östgruppen vill veta vad X-partiet har för inställning till utvecklingen i Ryssland och till det svenska demokratistödet till Ryssland: Augusti-september 2014 Enkät om Sveriges demokratistöd till Ryssland Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter har under lång tid bevakat och granskat det svenska demokratistödet till Ryssland,

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Vägval Energi vilka egentliga vägval rymmer framtiden?

Vägval Energi vilka egentliga vägval rymmer framtiden? Vägval Energi vilka egentliga vägval rymmer framtiden? Staffan Eriksson, IVA Huvudprojektledare Vägval energi 15 oktober 2009 IVAs uppdrag IVA ska till nytta för samhället främja tekniska och ekonomiska

Läs mer

Kommenterad dagordning för Rådet för Utrikes frågor (utveckling)

Kommenterad dagordning för Rådet för Utrikes frågor (utveckling) REGERINGSKANSLIET Utrikesdepartementet Kommenterad dagordning Ministerrådet Enheten för Europeiska unionen Kommenterad dagordning för Rådet för Utrikes frågor (utveckling) den 26 oktober 2015 Biståndsministrarnas

Läs mer

Vad vill Moderaterna med EU

Vad vill Moderaterna med EU Vad vill Moderaterna med EU Förstärka Miljö och Fredsfrågan Underlätta för handel Bekämpa internationell brottslighet Varför skall jag som Eksjöbo intressera mig för EU och rösta i EU valet Våra exporterande

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete. de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer Strategi MR DEMO RÄTTSS 1

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete. de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer Strategi MR DEMO RÄTTSS 1 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete avseende arbetet med de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer 2018 2022 Strategi MR DEMO RÄTTSS 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt

Läs mer

YTTRANDE 1(5) Utrikesdepartementet (U-STYR) Stockholm

YTTRANDE 1(5) Utrikesdepartementet (U-STYR) Stockholm YTTRANDE 1(5) 2014-02-12 Ärendenummer: 2014-000015 Utrikesdepartementet (U-STYR) 103 39 Stockholm Remissvar: Biståndspolitisk plattform Sammanfattning Sida anser att regeringens ambition att öka tydligheten

Läs mer

Framtidskontraktet. Avsnitt: En rättvis värld är möjlig. Version: Beslutad version

Framtidskontraktet. Avsnitt: En rättvis värld är möjlig. Version: Beslutad version Framtidskontraktet Avsnitt: En rättvis värld är möjlig Version: Beslutad version En rättvis värld är möjlig 5 Socialdemokraternas internationella politik syftar till alla människors frigörelse, utveckling

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2645 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M, C, FP, KD) Utgiftsområde 8 Migration

Motion till riksdagen: 2014/15:2645 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M, C, FP, KD) Utgiftsområde 8 Migration Flerpartimotion Motion till riksdagen: 2014/15:2645 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M, C, FP, KD) Utgiftsområde 8 Migration Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening

Läs mer

Internationellt program

Internationellt program Internationellt program 2011 Ämnespolitiskt program antaget av Centerstudenters förbundsstämma 21-21 maj 2011, Örebro. Programmet redogör för Centerstudenters syn på vad som skapar en globalt hållbar värld

Läs mer

Rätten att söka skydd

Rätten att söka skydd Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:2974 av Johanna Jönsson m.fl. (C) Rätten att söka skydd Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att värna rätten

Läs mer

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

En fossilfri fordonsflotta till 2030 - hur når vi dit?

En fossilfri fordonsflotta till 2030 - hur når vi dit? En fossilfri fordonsflotta till 2030 - hur når vi dit? Elbilsseminarium på IKEA i Älmhult 24 oktober 2011 Karin Nilsson (C) Riksdagsledamot från Tingsryd, ledamot i Skatteutskottet suppleant i Näringsutskott

Läs mer

Klimatrörelsens checklista för den klimatpolitiska handlingsplanen

Klimatrörelsens checklista för den klimatpolitiska handlingsplanen Klimatrörelsens checklista för den klimatpolitiska handlingsplanen Sju av åtta riksdagspartier har antagit ett mål om att Sverige senast år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären,

Läs mer

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

Ägarpolicy 2013. Ägarpolicy Fastställd av styrelsen 2012-12-06 Ersätter beslut av styrelsen 2011-12-06 1(6)

Ägarpolicy 2013. Ägarpolicy Fastställd av styrelsen 2012-12-06 Ersätter beslut av styrelsen 2011-12-06 1(6) 2013 Ägarpolicy 1(6) 2(6) 1. Ägarpolicy för Sjunde AP-fonden 1.1 Inledning Ägarpolicyn anger riktlinjer för hur AP7 ska ta det ägaransvar som följer av innehaven i de fonder som fonden förvaltar. Ägaransvaret

Läs mer

Kriterier vid fördelningen av medel till internationella ändamål

Kriterier vid fördelningen av medel till internationella ändamål Kriterier vid fördelningen av medel till internationella ändamål 1. Utgångspunkter Kriterierna bygger på Stiftelsen Radiohjälpens internationella bistånd - riktlinjer för samverkan och ekonomiskt stöd,

Läs mer

Verksamhetsstrategi. Expertgruppen för biståndsanalys såväl utvärderingar som analyser och andra typer av kunskapsunderlag.

Verksamhetsstrategi. Expertgruppen för biståndsanalys såväl utvärderingar som analyser och andra typer av kunskapsunderlag. Expertgruppen för biståndsanalys 2016-11-01 Verksamhetsstrategi Detta dokument beskriver verksamhetsstrategin för Expertgruppen för biståndsanalys (EBA). Strategin beskriver verksamhetens långsiktiga inriktning.

Läs mer

Expertgruppens verksamhetsstrategi

Expertgruppens verksamhetsstrategi EBA Expertgruppen för biståndsanalys 2013-11-06 Expertgruppens verksamhetsstrategi Detta dokument beskriver den strategi beträffande verksamheten som expertgruppen har valt för att utföra det givna uppdraget.

Läs mer

EU:s HANDLINGSPLAN 2020

EU:s HANDLINGSPLAN 2020 EU:s HANDLINGSPLAN 2020 Minskat koldioxidutsläpp med 20% till 2020 (i Sverige 40%) Energieffektivisering med 20% till 2020 Ökat andel förnybart med 20% till 2020 (i Sverige 50%) Användning av minst 10%

Läs mer

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka 1(6) Överenskommelsen Botkyrka Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka Gemensam deklaration Vår gemensamma deklaration om samverkan

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 En sammanhållen politik för hållbar utveckling Viktiga vägval för att nå miljömålen Sverige kan påverka den globala utvecklingen Förebild hantera våra nationella

Läs mer

Du kan läsa mer om hur vi resonerar kring dessa utgångspunkter i den långa versionen av vårt regionala utvecklingsprogram, som du hittar på:

Du kan läsa mer om hur vi resonerar kring dessa utgångspunkter i den långa versionen av vårt regionala utvecklingsprogram, som du hittar på: Vänsterpartiet arbetar för att skapa ett samhälle för alla inte bara för de rikaste, ett samhälle som är socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart. Vänsterpartiet i Region Jämtland Härjedalen vill att

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av Agenda 2030 för hållbar utveckling. Dir. 2016:18. Beslut vid regeringssammanträde den 10 mars 2016

Kommittédirektiv. Genomförande av Agenda 2030 för hållbar utveckling. Dir. 2016:18. Beslut vid regeringssammanträde den 10 mars 2016 Kommittédirektiv Genomförande av Agenda 2030 för hållbar utveckling Dir. 2016:18 Beslut vid regeringssammanträde den 10 mars 2016 Sammanfattning Regeringens ambition är att Sverige ska vara ledande i genomförandet

Läs mer

Ny struktur för skydd av mänskliga rättigheter (SOU 2010:70)

Ny struktur för skydd av mänskliga rättigheter (SOU 2010:70) REMISSYTTRANDE 2011-03-18 2010-1542 Regeringen Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Ny struktur för skydd av mänskliga rättigheter (SOU 2010:70) Sametingets ställningstagande Sametinget tillstyrker

Läs mer

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Bilaga 1 till regeringsbeslut 2 2018-02-01 Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Det civila samhället är en omistlig del

Läs mer

Vässa EU:s klimatpoli tik. En rapport om Centerpartiets förslag för EU:s system för handel med utsläppsrätter

Vässa EU:s klimatpoli tik. En rapport om Centerpartiets förslag för EU:s system för handel med utsläppsrätter Vässa EU:s klimatpoli tik En rapport om Centerpartiets förslag för EU:s system för handel med utsläppsrätter Sammanfattning EU:s system för handel med utsläppsrätter (EU-ETS) är tillsammans med unionens

Läs mer

Rapport från partienkät

Rapport från partienkät Rapport från partienkät Sammanfattning Svensk Vindenergi har genomfört en enkät till riksdagspartierna om deras syn på förnybar elproduktion och vindkraft. Här följer en sammanfattning av svaren: Socialdemokrafterna,

Läs mer

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B Bryssel den 8 juli 2019 (OR. en) 10997/19 LÄGESRAPPORT från: av den: 8 juli 2019 till: Rådets generalsekretariat Delegationerna Föreg. dok. nr: 9233/19 Ärende: DEVGEN 142 SUSTDEV 103 ACP 88 RELEX 683 Främjandet

Läs mer

Fler lagliga vägar in i EU

Fler lagliga vägar in i EU Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:1424 av Désirée Pethrus (KD) Fler lagliga vägar in i EU Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen

Läs mer

Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling

Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling Beslutad av: Forum Syds styrelse Beslutsdatum: 18 februari 2013 Giltighetstid: Tillsvidare Ansvarig: generalsekreteraren 2 (5)

Läs mer

Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden

Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden Foto Charlotte Gawell/Folio Produktion Näringsdepartementet Tryck Elanders Artikelnummer N2015.22 Maritim strategi Inriktning

Läs mer

Ansvar för hela Sverige Idéprogram 2011

Ansvar för hela Sverige Idéprogram 2011 Ansvar för hela Sverige Idéprogram 2011 Kortversion Idéprogrammet i sin helhet finns under fliken REFERENSBIBLIOTEK. Nytt idéprogram 2011 Nytt idéprogram - diskuterat och antaget av partistämman, Örebro,

Läs mer

Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling 1

Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling 1 Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling

Läs mer

11505/15 ADD 1 ph/son/mv 1 DPG

11505/15 ADD 1 ph/son/mv 1 DPG Europeiska unionens råd Bryssel den 18 september 2015 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2015/0028 (COD) 11505/15 ADD 1 CODEC 1120 ENV 522 AGRI 439 MI 527 COMER 114 PECHE 271 I/A-PUNKTSNOT från: till:

Läs mer

Kommittédirektiv. Fossiloberoende fordonsflotta ett steg på vägen mot nettonollutsläpp av växthusgaser. Dir. 2012:78

Kommittédirektiv. Fossiloberoende fordonsflotta ett steg på vägen mot nettonollutsläpp av växthusgaser. Dir. 2012:78 Kommittédirektiv Fossiloberoende fordonsflotta ett steg på vägen mot nettonollutsläpp av växthusgaser Dir. 2012:78 Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2012. Sammanfattning I regeringens proposition

Läs mer

Ett rött Europa. för jobb och rättvisa

Ett rött Europa. för jobb och rättvisa Ett rött Europa för jobb och rättvisa 2 Fotografer: Nils Sjöstedt sid 1, Bea Tigerhielm sid 5, 9, 11, Jonas Lundborg sid 7, Lars-Örjan Josefsson sid 13 och Jeanette Larsson sid 15. Ett rött Europa för

Läs mer

Svenskt Näringslivs utgångspunkter för en hållbar utveckling

Svenskt Näringslivs utgångspunkter för en hållbar utveckling För en hållbar utveckling Svenskt Näringslivs utgångspunkter för en hållbar utveckling Produktion: Herlin Widerberg Tryck: Tryckmedia Stockholm hållbar utveckling innebär att vi som lever nu ska kunna

Läs mer

CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet

CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet 2018-04-26 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

STOCKHOLMS STADS UPPHANDLINGSPOLICY

STOCKHOLMS STADS UPPHANDLINGSPOLICY Kommunfullmäktige Beslutsdatum 2007-03-26 Reviderad 2014-02-17 Sida 1 (6) Dokumentets mottagare, förvaltning och uppföljning Detta dokument vänder sig till dem som fattar beslut i inköps- och upphandlingsfrågor

Läs mer

UNICEF/Rich/Tyskland DE GLOBALA MÅLEN OCH BARNS RÄTTIGHETER

UNICEF/Rich/Tyskland DE GLOBALA MÅLEN OCH BARNS RÄTTIGHETER UNICEF/Rich/Tyskland DE GLOBALA MÅLEN OCH BARNS RÄTTIGHETER De globala målen INGEN FATTIGDOM Avskaffa all form av fattigdom överallt. MINSKAD OJÄMLIKHET Minska ojämlikheten inom och mellan länder. INGEN

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM65. Vägen från Paris. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. 1 Förslaget. Miljö- och energidepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM65. Vägen från Paris. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. 1 Förslaget. Miljö- och energidepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Vägen från Paris Miljö- och energidepartementet 2016-04-06 Dokumentbeteckning KOM (2016) 110 Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet och rådet Vägen efter

Läs mer

Nytt program för upphandling och inköp. Stefan Nordin stadsledningskontoret

Nytt program för upphandling och inköp. Stefan Nordin stadsledningskontoret Nytt program för upphandling och inköp Stefan Nordin stadsledningskontoret The Capital of Scandinavia Nytt program för upphandling och inköp Program ersätter policy i enlighet med staden intention att

Läs mer

Hej! Latinamerikagrupperna

Hej! Latinamerikagrupperna B Detta kuvert ar viktigare an det andra du brukar få Hej! Vet du att mycket information om dina framtida pensionspengar inte står med i det där andra orange kuvertet? Information som är viktig. Som att

Läs mer

TTIP och EU:s övriga frihandelsavtal

TTIP och EU:s övriga frihandelsavtal TTIP och EU:s övriga frihandelsavtal Annika Widell, Enheten för Handel och tekniska regler Tulldagarna 21 oktober 2014 EU:s frihandelsavtal EU:s förhandlingar om frihandelsavtal Förhandlingar och avtal

Läs mer

SVENSKA PARTIERS SYN PÅ AGENDAN FÖR UTVECKLINGSEFFEKTIVITET

SVENSKA PARTIERS SYN PÅ AGENDAN FÖR UTVECKLINGSEFFEKTIVITET SVENSKA PARTIERS SYN PÅ AGENDAN FÖR UTVECKLINGSEFFEKTIVITET En enkät genomförd av CONCORD Sveriges arbetsgrupp för AidWatch. Juni 2016 År 2016 är ett viktigt år för biståndet. Bland annat förhandlar givarländerna

Läs mer

Verksamhetsstrategi. Expertgruppen för biståndsanalys såväl utvärderingar som analyser och andra typer av kunskapsunderlag.

Verksamhetsstrategi. Expertgruppen för biståndsanalys såväl utvärderingar som analyser och andra typer av kunskapsunderlag. Expertgruppen för biståndsanalys 2015-12-16 Verksamhetsstrategi Detta dokument beskriver verksamhetsstrategin för Expertgruppen för biståndsanalys (EBA). Strategin beskriver verksamhetens långsiktiga inriktning

Läs mer

Riktlinjer för ägarstyrning

Riktlinjer för ägarstyrning 1(5) Riktlinjer för ägarstyrning Dokumenthistorik: Version Beslutad Datum Koppling till övrig styrdokumentation 1.0 Riktlinjer för intern styrning och kontroll Riktlinjer för placeringsverksamheten Riktlinjer

Läs mer

Resultatstrategi för Bangladesh

Resultatstrategi för Bangladesh Resultatstrategi för Bangladesh 2014-2020 Resultatstrategi för Bangladesh 2014-2020 1 1. Förväntade resultat Denna resultatstrategi styr användningen av medel som anslås under anslagsposten 6 Asien i regleringsbrev

Läs mer

Strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället för perioden

Strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället för perioden Strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället för perioden 2016-2022 Inriktning Syftet med verksamheten inom ramen för strategin är att arbeta för ett livskraftigt och pluralistiskt

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM35. Meddelande om europeiskt initiativ för hållbarhet - Agenda Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM35. Meddelande om europeiskt initiativ för hållbarhet - Agenda Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om europeiskt initiativ för hållbarhet - Agenda 2030 Finansdepartementet, Utrikesdepartementet 2016-12-22 Dokumentbeteckning KOM (2016) 739 Meddelande från

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV B8-0184/36. Ändringsförslag

SV Förenade i mångfalden SV B8-0184/36. Ändringsförslag 12.3.2019 B8-0184/36 36 Punkt 17c (ny) 17c. Europaparlamentet påminner om att EU:s företag, tack vare att EU är den första större ekonomi som satsar på klimatneutralitet, kommer att kunna erhålla initiativtagarfördelar

Läs mer

Framtidskontraktet. Avsnitt: Ansvar för morgondagen med en bättre miljö i dag. Version: Beslutad version

Framtidskontraktet. Avsnitt: Ansvar för morgondagen med en bättre miljö i dag. Version: Beslutad version Framtidskontraktet Avsnitt: Ansvar för morgondagen med en bättre miljö i dag Version: Beslutad version Ansvar för morgondagen med en bättre miljö i dag 5 Klimatfrågan är vår tids ödesfråga. Om temperaturen

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 2014-08-25 Fler miljöbilar för ett modernt och hållbart Sverige Sverige är ett föregångsland på klimatområdet.

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM126. Meddelande om en europeisk strategi för utsläppssnål rörlighet. Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM126. Meddelande om en europeisk strategi för utsläppssnål rörlighet. Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om en europeisk strategi för utsläppssnål rörlighet Miljödepartementet 2016-09-07 Dokumentbeteckning KOM(2016) 501 Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet,

Läs mer

*PRIO Geografi 9 Lärarstöd kommer under hösten att läggas upp och kunna nås via hemsidan tillsammans med de övriga lärarstöden som nu finns där.

*PRIO Geografi 9 Lärarstöd kommer under hösten att läggas upp och kunna nås via hemsidan tillsammans med de övriga lärarstöden som nu finns där. PRIO-lektion november Nu börjar nedräkningen inför FN:s klimatmöte i Paris, som ska pågå mellan den 30 november och 11 december. Världens länder ska då enas om ett nytt globalt klimatavtal som ska gälla

Läs mer

Barnens Rättigheter Manifest

Barnens Rättigheter Manifest Barnens Rättigheter Manifest Barn utgör hälften av befolkningen i utvecklingsländerna. Omkring 100 miljoner barn lever i Europeiska Unionen. Livet för barn världen över påverkas dagligen av EU-politik,

Läs mer

Svenskt Näringsliv har tagit del av ovanstående remiss och önskar framföra följande synpunkter.

Svenskt Näringsliv har tagit del av ovanstående remiss och önskar framföra följande synpunkter. Miljö- och energidepartementet Vår referens/dnr: Klimatenheten 9/2019 Ina Müller Engelbrektson Er referens/dnr: M2019/00116/K1 2019-02-20 Remissvar Meddelande från kommissionen: En ren jord åt alla en

Läs mer

Stöd till invånarna i Gaza Motion (2011:19) av Ann-Margarethe Livh (V)

Stöd till invånarna i Gaza Motion (2011:19) av Ann-Margarethe Livh (V) Utlåtande 2011: RI (Dnr 333-437/2011) Stöd till invånarna i Gaza Motion (2011:19) av Ann-Margarethe Livh (V) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2011:19) av Ann-Margarethe

Läs mer

Nya biståndsmålet i historiskt perspektiv. Expertgruppens seminarium 31 oktober 2013 Bertil Odén

Nya biståndsmålet i historiskt perspektiv. Expertgruppens seminarium 31 oktober 2013 Bertil Odén Nya biståndsmålet i historiskt perspektiv Expertgruppens seminarium 31 oktober 2013 Bertil Odén Tidigare målformuleringar 1962: Målet för biståndsgivningen är att höja de fattiga folkens levnadsnivå. 1968:

Läs mer

BOMBER OCH GRANATER SVENSKA BANKERS INVESTERINGAR I KONTROVERSIELL VAPENEXPORT

BOMBER OCH GRANATER SVENSKA BANKERS INVESTERINGAR I KONTROVERSIELL VAPENEXPORT BOMBER OCH GRANATER S V E N S K A B A N K E R S I N V E S T E R I N G A R I K O N T R O V E R S I E L L VA P E N E X P O R T Detta är en sammanfattning av en längre rapport publicerad på engelska av Diakonia

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-28

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-28 EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för utveckling 2011/2019(BUD) 5.5.2011 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-28 (PE462.791v01-00) Mandatet för trepartsmötet om förslaget till budget för 2012 (2011/2019(BUD)) AM\866542.doc

Läs mer

Sammanfattning. Uppdraget och hur det genomförts

Sammanfattning. Uppdraget och hur det genomförts Sammanfattning Uppdraget och hur det genomförts Regeringen beslutade den 18 december 2014 att ge Miljömålsberedningen i uppdrag att föreslå ett klimatpolitiskt ramverk och en strategi för en samlad och

Läs mer

Hållbara villkor för konkurrenskraft på en tuff världsmarknad Maria Sunér Fleming, Enhetschef Energi, Infrastruktur och Miljö

Hållbara villkor för konkurrenskraft på en tuff världsmarknad Maria Sunér Fleming, Enhetschef Energi, Infrastruktur och Miljö Hållbara villkor för konkurrenskraft på en tuff världsmarknad Maria Sunér Fleming, Enhetschef Energi, Infrastruktur och Miljö En hårdnande global konkurrens ett utmanat Sverige Ett företags konkurrenskraft

Läs mer

Uppförandekod för Sjätte AP-fonden

Uppförandekod för Sjätte AP-fonden Uppförandekod för Sjätte AP-fonden Inledning Sjätte AP-fonden (AP6) ingår i det svenska allmänna pensionssystemet och förvaltar en del av det så kallade buffertkapitalet (AP1-4 och AP6). Riksdagen har

Läs mer

Gemensamma värderingar, gemensamt ansvar och det gemensamma goda

Gemensamma värderingar, gemensamt ansvar och det gemensamma goda Gemensamma värderingar, gemensamt ansvar och det gemensamma goda #ep2014 TIGT. MAKE AN Ett hurdant Europa vill Du ha? Gör något. Gör det bättre. Gör skillnad. Rösta i EU-valet! EV.LUTH KYRKAN I FINLAND

Läs mer

Detta vill vi att partierna i Västerås stad åstadkommer under mandatperioden 2015-2018

Detta vill vi att partierna i Västerås stad åstadkommer under mandatperioden 2015-2018 Detta vill vi att partierna i Västerås stad åstadkommer under mandatperioden 2015-2018 2014-08-26 Krav på partierna i Västerås mandatperiod 2015 2018_s1BJ 1 ETT LÅNGSIKTIGT HÅLLBART VÄSTERÅS. Naturskyddsföreningen

Läs mer

Program för social hållbarhet

Program för social hållbarhet Dnr: KS-2016/01180 Program för social hållbarhet Ej antagen UTKAST NOVEMBER 2017 program policy handlingsplan riktlinje Program för social hållbarhet är ett av Västerås stads stadsövergripande styrdokument

Läs mer

Så minskar vi EU:s beroende av rysk olja och gas

Så minskar vi EU:s beroende av rysk olja och gas Så minskar vi EU:s beroende av rysk olja och gas 1. Inledning Sverige och Europa är beroende av fossil energi. Konsekvenserna av detta beroende kännetecknas av klimatförändringar med stigande global medeltemperatur

Läs mer

Kommenterad dagordning för rådet för utrikesfrågor (utveckling) den 12 maj 2016

Kommenterad dagordning för rådet för utrikesfrågor (utveckling) den 12 maj 2016 REGERINGSKANSLIET Utrikesdepartementet Europakorrespondentenheten Kommenterad dagordning (reviderad version) Ministerrådet Kommenterad dagordning för rådet för utrikesfrågor (utveckling) den 12 maj 2016

Läs mer

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin.

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin. Regeringsbeslut III:2 2014-02-13 UF2014/9982/UD/MU Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Resultatstrategi för globala insatser för miljö- och klimatmässigt

Läs mer

Vägen till Addis Financing for Development juli 2015

Vägen till Addis Financing for Development juli 2015 Vägen till Addis Financing for Development 13-16 juli 2015 Per Bolund, bitr. finansminister, finansmarknadsminister Isabella Lövin, biståndsminister 2015 Möjligheternas år Financing for Development 13-16

Läs mer

Enkätundersökning 2009

Enkätundersökning 2009 Enkätundersökning 2009 Som ägare önskar vi lyfta fram betydelsen av att svenska börsbolag arbetar strukturerat med hållbarhetsfrågor, som en förutsättning för långsiktigt värdeskapande och finansiell avkastning.

Läs mer

ClueE: det juridiska perspektivet. David Langlet Joshua Prentice

ClueE: det juridiska perspektivet. David Langlet Joshua Prentice ClueE: det juridiska perspektivet David Langlet Joshua Prentice Studerade områden Det främjande regelverket hur påverkar det kommunerna? Offentlig upphandling främjare eller hämmare? Kravet på affärsmässigt

Läs mer

Hur kan vi stärka solidariteten och bekämpa fattigdomen i världen?

Hur kan vi stärka solidariteten och bekämpa fattigdomen i världen? RÅDSLAG VÅR VÄRLD F Ö R O S S SO C I A L D E M O K R AT E R Ä R M Ä N N I S K A N M Å L E T hennes utveckling och frihet, vilja att växa, ansvarskänsla för kommande generationer, solidaritet med andra.

Läs mer

Ett hållbart energisystem Målsättningar och styrmedel. Klimatutbildning, 18 mars 2014, Luleå

Ett hållbart energisystem Målsättningar och styrmedel. Klimatutbildning, 18 mars 2014, Luleå Ett hållbart energisystem Målsättningar och styrmedel Klimatutbildning, 18 mars 2014, Luleå Energipolitiska mål för Sverige fram till 2020 Energimyndighetens vision: Ett hållbart energisystem Svensk och

Läs mer

Internationellt. Reformprogram 100 år för jämlikhet - SSU :s 39 :e förbundskongress Senast sparad: :38:17

Internationellt. Reformprogram 100 år för jämlikhet - SSU :s 39 :e förbundskongress Senast sparad: :38:17 Internationellt 5 10 Globalisering i nutiden Globaliseringen är ett av de nya fenomen som i den nuvarande världsordningen har varit problematiskt. Det behöver dock problematiseras, analyseras och utvärderas

Läs mer

Politiska inriktningsmål för integration

Politiska inriktningsmål för integration Dnr 2016KS524 078 Politiska inriktningsmål för integration Förord Kommunen har enligt lag det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver. I detta ansvar ryms att förhålla

Läs mer

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september!

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september! Feminism för alla Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september Vi har en feministisk politik som också arbetar med antirasism och mänskliga rättigheter.

Läs mer

Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning

Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning Finlands utvecklingspolitik och utvecklingssamarbete ger resultat Resultatrapporten om Finlands utvecklingspolitik 2018 presenterar resultat av Finlands

Läs mer

Överlämnande av startprogrammen till Swedfund International AB

Överlämnande av startprogrammen till Swedfund International AB Utrikesutskottets betänkande 2008/09:UU9 Överlämnande av startprogrammen till Swedfund International AB Sammanfattning Utskottet behandlar i detta betänkande regeringens proposition 2008/09:52 Överlämnande

Läs mer

Dnr: 2014/687-BaUN-019. Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott

Dnr: 2014/687-BaUN-019. Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: haidi.baversten@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-03-28 Dnr: 2014/687-BaUN-019 Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott Information- Lokal överenskommelse

Läs mer

Centerkvinnornas internationella strategi. Antagen på 2009 års förbundsstämma

Centerkvinnornas internationella strategi. Antagen på 2009 års förbundsstämma Centerkvinnornas internationella strategi Antagen på 2009 års förbundsstämma Varför har Centerkvinnorna ett internationellt arbete? Det övergripande målet med Centerkvinnornas internationella arbete är

Läs mer

Norron AB. Hållbarhetspolicy och policy för ansvarsfulla investeringar. Fastställd av styrelsen i Norron AB, org. nr ( Bolaget )

Norron AB. Hållbarhetspolicy och policy för ansvarsfulla investeringar. Fastställd av styrelsen i Norron AB, org. nr ( Bolaget ) Norron AB och policy för ansvarsfulla investeringar Fastställd av styrelsen i Norron AB, org. nr 556812-4209 ( Bolaget ) den 11 juni 2018 Riktlinjerna ska, minst en gång per år, föredras och fastställas

Läs mer

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Internationellt DAGORDNINGSPUNKT. nr 75 76

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Internationellt DAGORDNINGSPUNKT. nr 75 76 MOTIONER OCH UTLÅTANDEN Internationellt DAGORDNINGSPUNKT nr 75 76 Sid 2 Internationellt HEM Innehåll Dagordningspunkt 75... 3 Motion nr 117 Angående TTIP/CETA... 3 Förbundsstyrelsens utlåtande över motion

Läs mer

Sveriges möjligheter att bidra till en hållbar utvecklingsfinansiering

Sveriges möjligheter att bidra till en hållbar utvecklingsfinansiering Februari 2015 Sveriges möjligheter att bidra till en hållbar utvecklingsfinansiering Svenska civilsamhällesorganisationers rekommendationer inför Addis Abeba År 2015 är ett avgörande år vad det gäller

Läs mer

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram BY: George Ruiz www.flickr.com/koadmunkee/6955111365 GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING Partiprogrammet i sin helhet kan du läsa på www.mp.se/

Läs mer

Detta vill Vänsterpartiet

Detta vill Vänsterpartiet Valplattform 2018 på lättläst svenska Detta vill Vänsterpartiet (Lättläst) 2 Innehåll 4 4 5 6 7 8 8 9 10 10 11 12 12 12 13 14 Alla ska ha det bra i Sverige Folket ska bestämma Skattesystemet Jämställdhet

Läs mer

BISTÅNDSBAROMETERN MILJÖ OCH KLIMAT

BISTÅNDSBAROMETERN MILJÖ OCH KLIMAT BISTÅNDSBAROMETERN MILJÖ OCH KLIMAT Miljö- och klimatbiståndet syftar till bättre miljö, hållbart nyttjande av naturresurser, begränsad klimatpåverkan och stärkt motståndskraft mot miljö- och klimatförändringar.

Läs mer