ISO Identifiering av miljöaspekter på Gryaab

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ISO 14001 - Identifiering av miljöaspekter på Gryaab"

Transkript

1 ISO Identifiering av miljöaspekter på Gryaab Den röda tråden i ett Miljöledningssystem Gryaabrapport 2013:10 Susanne Tumlin Jan Mattsson Irina Camp

2 Gryaab AB medverkar till en hållbar samhällsutveckling genom att införa och driva system som kostnadseffektivt samlar in och behandlar avloppsvatten från ägarkommunerna. Bolaget ägs av Ale, Göteborg, Härryda, Kungälv, Lerum, Mölndal och Partille kommuner. Bolaget ska begränsa föroreningarna från avloppsvatten till recipient, samt i möjligaste mån även tillvarata avloppsvattnets innehåll. Sedan Gryaabs tillkomst 1970, har miljövårdssatsningar på över 2 miljarder kronor gjorts i tunnlar och reningsverk. Detta har resulterat i att regionens vattendrag har befriats från utsläpp och att vattenmiljön i skärgården har förbättrats. Interna rapporter 2010:5 Vattenverksslammets bidrag till föroreningshalterna i Ryaverkets slam 2010:6 Omrörarhastighet på ED 2010:7 Tillskottsvatten påverkar Ryaverket höga flöden och föroreningar 2010:8 Provtagning mottagning organiskt material, Ryaverket :9 PRIOämnen i övriga verksamheter, :1 Miljörapport enligt miljöbalken 2010, Ryaverket 2011:2 Miljörapport enligt miljöbalken 2010, Syrhåla 2011:3 Testlass av matavfallsslurry till Gryaab innehåll och hanterbarhet 2011:4 Morya 2010 a modeling project 2011:5 Hushållsspillvatten, tillförsel av läkemedelsrester 2011:6 Avgasning av aktivt slam 2011:7 Skolinformation 2011 "Ni hjälper naturen och kämpar för ett renare hav" 2011:8 Nitratbelastningens påverkan på denitrifikationskapaciteten 2011:9 Carbon Footprint för Ryaverket :10 Silveravgång vid rengöring och kemisk polering av silvergods 2012:1 Belastning historiskt på Ryaverket och prognos för framtiden 2012:2 Tillförsel av läkemedelsrester från sjukhus 2012:3 Miljörapport Ryaverket :4 Miljörapport Syrhåla :5 Kvicksilver till Ryaverket 2012:6 Driftkostnader slamhantering 2012:7 Driftkapacitet slamhantering 2012:8 Viskositetsanalys och karaktärisering av slam 2012:9 Reningskapacitet på Gryaab :10 Provtagning av vatten ur kabelbrunn för teleutrustning 2012:11 Avgiftsfördelning mellan ägarkommuner och Gryaab AB 2012:12 Provtagning med passiva provtagare vid konstnärlig verksamhet 2012:13 Fullskaletest av maximal denitrifikationskapacitet i Efterdenitrifikationen 2012:14 Karakterisering av inkommande vatten 2012:15 Metaller i fällningskemikalien järnsulfat 2012:16 Anläggningsdata :17 Omvärldsbevakning om fosfor, avloppsslam till jordbruk och REVAQ 2012:18 Tillrinningen till Ryaverket Hur blir det 2030? 2013:1 Vad är reningskapaciteten på Ryaverket och hur kan den öka? 2013:2 Zink till Ryaverket 2013:3 Miljörapport Ryaverket :4 Miljörapport Syrhåla :5 Kadmium till Ryaverket 2013:6 Provtagningskampanj vid Sockerbruket, Klippan 2013:7 Spårning efter nickel och krom :8 Nickel i järnsulfat hur mycket hamnar i slammet? 2013:9 Referensprovtagning 2012 delrapport för organiska ämnen 2(24)

3 Sammanfattning Den här rapporten är en del av certifieringsarbetet med ISO som genomförs på Gryaab under Områden inom vilka Gryaab har direkt eller indirekt miljöpåverkan har identifierats och en bedömning av miljöpåverkan har gjorts. Metoden som har använts för bedömningen är tagen från SIS skrift Skapa ett miljöledningssystem. I denna bedömningsmodell poängsätts först omfattningen av aktiviteten som har en miljöpåverkan på en skala 13 där 3 är störst omfattning. Därefter poängsattes konsekvenserna av aktiviteten på en skala 13 där 3 är allvarligast miljöpåverkan. Resultatet har presenterats som en totalsumma 26 poäng. Ambitionen har inte varit att relatera miljöpåverkan inom alla olika områden med varandra utan jämförelse har endast gjorts inom respektive område, exempelvis utsläpp till vatten, energianvändning, inköp och upphandling osv. De aktiviteter som får 5 eller 6 poäng har betydande miljöpåverkan. Totalt har 13 aktiviteter identifierats som betydande miljöpåverkan. 4 aktiviteter har valts ut för att ingå i Gryaabs målarbete inför Aktiviteterna och miljöpåverkan har jämförts mot målen i styrelsens inriktningsdokument. Om det finns mål som hör till aktiviteten med miljöpåverkan så har det skrivits in i kolumnerna längst till höger i tabellerna. De miljöaspekter med betydande miljöpåverkan som har identifierats presenteras i Tabell 1. Ytterligare en lista har tagits fram där miljöaspekter som gör skillnad har identifierats (Tabell 2). Den består av indirekta miljöaspekter som är svårare att mäta konkret men som vi har bedömt har ett viktigt symbolvärde både internt och externt. 3(24)

4 Tabell 1. er med betydande miljöpåverkan Miljöpåverkan Minskad elanvändning Ökad produktion av biogas Förbättrad kväveavskiljning Näringsåterföring Status 3+3=6 Hög prioritet av ammoniumutsläpp till recipient. Bygge av nya kvävereningsbassänger pågår, klart =6 Byte till miljövänlig el pågår. Energieffektivisera. 3+3= års produktion av biogas var 67 GWh. Optimering av biogasproduktionen pågår. Försök med serierötning och optimering av tredje rötkammaren 2+3=5 Gryaab hanterar dessa frågor inom ramen för REVAQcertifieringen 8 mg/l >80% Den biologiska mångfalden ska öka. Gryaab påverkar genom att motverka övergödning i havet (huvuduppgift) Gryaab använder el med märkningen "Bra miljöval". Produktionen av biogas uppgår till minst 70 GWh. Produktion av REVAQcertifierat slam: ton Gryaab är klimatneutralt. Produktionen av biogas uppgår till minst 76 GWh. Gryaab är klimatneutralt. Produktion av REVAQcertifierat slam: ton Göteborg ska minska sin klimatpåverkan för att bli en klimatneutral stad. Gryaab bidrar genom: att arbeta för minskade emissioner att arbeta för fortsatt energieffektivisering, en fortsatt ökad produktion av förnybar energi. Samma som ovan. Resurshållning ska öka. Gryaab påverkar genom ökad återföring av slam 8 mg/l

5 Tabell 2. Indirekta miljöaspekter Miljöarbete i projekt (utbyggnader och ombyggnader) 2+2=4 Det finns en framtagen mall för miljöarbete i projekt. Används delvis. Mål 2014 Mål 2018 Prioriterade mål Inköp och upphandling 2+2=4 Kontors och städmaterial, växter ute och inne, presentartiklar, mat och dryck, IT utrustning mm.

6 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Innehållsförteckning... 6 Inledning... 7 Gryaabs inriktningsdokument... 7 er på Gryaab... 8 Identifierade miljöaspekter... 8 Vatten... 8 Påverkan på vatten... 8 Slam Kemikalier Utsläpp till luft Transporter Energi Avfall Projekt, inköp och upphandling Smittspridning Intressenter Identifiering av betydande miljöaspekter Bilaga 1 Miljöpolicy för Gryaab Bilaga 2 Kvalitetspolicy för Gryaab (24)

7 Inledning Den här rapporten är en del av certifieringsarbetet med ISO som genomförs på Gryaab under Syftet med rapporten är att identifiera miljöaspekter på Gryaab. På Gryaab finns en framtagen miljöpolicy och en kvalitetspolicy, de är fastställda av Gryaabs styrelse respektive se Bilaga 1 och 2. Det finns också ett ledningssystem för kvalitetsoch miljöarbetet men det är inte anpassat fullt ut till nuvarande verksamhet. Gryaab har utarbetat ett förslag på klimatstrategi och är med i Göteborgs Stads arbete med framtagande av en klimatstrategi för staden. När stadens klimatstrategi är fastställd kommer Gryaab att fastställa en strategi i samklang med Göteborgs Stad. En målprocess finns på Gryaab men är i behov av revidering. Det finns ingen tydlig återkoppling mellan de mål som uppställs och genomförande av åtgärder. Revideringsarbetet av målprocessen pågår. En schematisk bild av nuvarande målprocess på Gryaab visas i Figur 1. Gryaabs inriktningsdokument Dokumentets syfte är att förmedla styrelsens långsiktiga inriktning för Gryaabs utveckling och mål för företaget under nästkommande år. utgör underlag för Gryaabs verksamhetsplan och budget för nästa år samt Gryaabs ekonomiska långtidsplan på 4 års sikt. och mål har beslutats utifrån Gryaabs nuläge och gällande förutsättningar. Dokumentet fastställs varje år kring halvårsskiftet. Ägardirektiv Ägarnas budgetar xxx Styrelsen Juni Styrelsens inriktning och mål Prioriterade Mål Gryaabs verksamhetsplan September VD November Utvecklingsmål TUG Avdelningars verksamhetsplan September AC Vid projektstart Avdelningars mål Projektmål Styrgrupp Gruppers verksamhetsplan September GC Gruppers mål Styrande dokument Verksamhetsplan styr ordinarie verksamhet Mål för förändringar av verksamheten Nedbrytning Ansvarig Tidpunkt Figur 1. Schematisk beskrivning av målprocessen på Gryaab 7(24)

8 er på Gryaab Områden inom vilka Gryaab har direkt eller indirekt positiv eller negativ miljöpåverkan har identifierats och en bedömning av miljöpåverkan har gjorts. I följande kapitel presenteras identifierade miljöaspekter och miljöbedömning för varje område. Metoden som har använts för bedömningen är tagen från SIS skrift Skapa ett miljöledningssystem. I denna bedömningsmodell poängsätts först omfattningen av aktiviteten som har en miljöpåverkan på en skala 13 där 3 är störst omfattning. Därefter poängsattes konsekvenserna av aktiviteten på en skala 13 där 3 är allvarligast miljöpåverkan. Resultatet har presenterats som en totalsumma 26 poäng. De aktiviteter som får 5 eller 6 poäng har betydande miljöpåverkan. Exempel: Kemikalieanvändning Metanol 2+3=5 Ja Betydande miljöpåverkan (56 poäng) Aktiviteterna och miljöpåverkan har jämförts mot målen i styrelsens inriktningsdokument. Om det finns mål som hör till aktiviteten med miljöpåverkan så har det skrivits in i kolumnerna längst till höger i tabellerna. Identifierade miljöaspekter I ISO beskrivs en miljöaspekt som delar av en organisations aktiviteter/verksamheter, produkter eller tjänster som kan ha en inverkan på miljön, positiv som negativ. I föreliggande kapitel är miljöaspekterna identifierade och kopplade till en aktivitet inom verksamheten. erna är inte rangordnade i detta avsnitt. I kapitlet betydande miljöaspekter har de viktigaste aktiviteterna med högst miljöpåverkan lyfts fram. Vatten Påverkan på vatten Gryaabs huvuduppgift är behandling av avloppsvatten och att minska utsläppen av näringsämnen till Göta älv. Hög prioritet har ammoniumutsläpp till recipient, ett internt mål för utsläpp på 8 mg N/l för 2014 och 80 % avskiljning av kväve för 2018 finns i Gryaabs styrelses inriktningsdokument (gällande krav är på 10 mg/l). Att förbättra fosforavskiljningen är inte lika högt prioriterat då avskiljningen redan är väldigt långtgående. Gällande krav för fosfor ska uppfyllas (i dagsläget 0,3 mg/l). Gryaabs utsläpp av BOD är en av de största punktkällorna i Sverige och det är viktigt att ta sitt ansvar. För BOD är också målet att kraven ska uppfyllas (i dagsläget 10 mg/l). De av styrelsen mål som berör påverkan på vatten är: Den biologiska mångfalden ska öka, Göteborgs näringslivsklimat ska förbättras och barns fysiska miljö ska bli bättre. 8(24)

9 (26 poäng) Förbättra kväveavskiljningen Förbättra fosforavskiljningen Förbättra BODavskiljningen Minska utsläpp av PCB, PAH, Nonylfenol, läkemedelsrester mm. Minska ttsläpp av tungmetaller Minska utsläpp av mikroplaster Minska bräddningar 3+3=6 Hög prioritet att ytterligare minska kväveutsläpp till recipient. Utbyggnad av nya kvävereningsbassänger pågår, klart =4 Har kommit väldigt långt, ej prioriterat att gå längre. Klara gällande krav 3+2=5 10 mg/l BOD ska uppfyllas (=lagstiftning) Klara gällande krav 8 mg/l >80% Den biologiska mångfalden ska öka. Gryaab påverkar genom att motverka övergödning i havet (huvuduppgift) Klara gällande krav Klara gällande krav Samma som ovan. Samma som ovan. 2+3=5 Läkemedelsrester och Nonylfenol stor punktkälla. Göteborgs näringslivsklimat ska förbättras. 3+2=5 Motsvarande regelsystem som REVAQ för slam finns ej för vatten Gryaab bidrar genom en väl fungerande uppströmsverksamhet med tydliga, relevanta och förutsägbara villkor för anslutna industrier och verksamhet Barns fysiska miljö ska bli bättre. Gryaab bidrar genom uppströmsarbete, aktivt arbeta för en giftfri miljö. Samma som ovan. 2+1=3 Samma som ovan. 3+1=4 Minska bräddningar i kommunernas ledningsnät och förbiledning vid Ryaverket. Driftstopp ska planeras bättre och minska. Samma som ovan. 8 mg/l Klara gällande krav Klara gällande krav

10 Slam Ett certifieringssystem för slamhantering finns, REVAQ, som branschföreningen Svenskt Vatten har arbetat fram. Det behandlar växtnäring som återförs med avloppsfraktioner. Gryaab är certifierat enligt REVAQ sedan Slam ska uppfylla REVAQs krav som reglerar tillförsel av tungmetaller till mark. Bedömningen är att det är riskfritt om halterna av tungmetaller ligger inom gränserna i REVAQs reglering. Ständig förbättring av slamkvalité pågår på Gryaab genom uppströmsarbete för att minska utsläpp till mark. Det mål i Gryaabs styrelses inriktningsdokument som berör slam är: Resurshushållningen ska öka. (26 poäng) Näringsåterföring Minska innehåll av tungmetaller i slammet Minska innehåll av PCB, PAH, Nonylfenol, läkemedelsrester i slammet Minska innehåll av mikroplaster i slammet Minska risken för övergödning vid användning av slam för jordtillverkning 2+3=5 Gryaab hanterar dessa frågor inom ramen för REVAQ certifieringen 2+2=4 Pågår genom REVAQcertifiering 2+2=4 Dessa prover ska tas tillsammans med Miljöförvaltningen Produktion av REVAQcertifierat slam: ton Gryaab ska, under 2014, ha en plan klar för att möta kraven i kommande slamförordning Produktion av REVAQcertifierat slam: ton Resurshållning ska öka. Gryaab påverkar genom ökad återföring av slam 1+1=2 2+3=5 Förbättra spårbarhet på gödsel och jordprodukt Gryaab ska producera minst ton REVAQ slam för återföring till odlad mark Gryaab ska under 2014 ha en färdig plan för att möta kommande krav på ny slamförordning Kemikalier För de kemikalier som används på Ryaverket har nedanstående bedömning av miljöpåverkan gjorts. Generellt sett bör en miljöbedömning göras vid inköp och en bättre kunskap om miljöpåverkan vid tillverkning av kemikalierna är önskvärd. Miljökriterier vid inköp av kemikalier kan t.ex. införas. För kemikalieanvändning finns inga mål i styrelsens inriktningsdokument. Det mål som berör kemikalier är: Göteborg ska minska sin klimatpåverkan. Minska användningen av metanol 2+3=5 Metanolen som köps in är en fossil kolkälla, möjligt att byta till fossilfri kolkälla. Respiration av fossil koldioxid sker vid Göteborg ska minska sin klimatpåverkan för att bli en klimatneutral stad. Gryaab bidrar genom: att arbeta för minskade

11 denitrifikation, denna skulle undvikas vid användning av fossilfri kolkälla. emissioner. Minska användningen av hypoklorid Minska användningen av saltsyra 2+1=3 1+1=2 Minska användningen av polymer 1+1=2 Optimera polymerdoseringen Minska användningen av kemikalier för underhåll 2+1=2 Minska användningen av järnsulfat Minska användningen av labbkemikalier Minska användningen av kemikalier för lokalvård 2+2=4 Restprodukt, vilket innebär marginell klimatpåverkan vid framställning 2+1=3 CODanalys med kvicksilver ska fasas ut 1+1=2 Användning av miljövänliga städkemikalier Utsläpp till luft De växthusgasemissioner som sker på Gryaab är framförallt koldioxidemissioner vid respiration av fossil metanol i efterdenitrifikationsanläggningen samt metanemissioner från slamhanteringsprocessen. Även lustgasemissioner finns och kommer framförallt ifrån de biologiska avloppsvattenreningsprocesserna. Utöver växthusgasemissioner förekommer även emissioner av ammoniak, toluen, kloroform och NMVOC (Non Methane Volatile Oranic Carbon). Det mål som berör utsläpp till luft är att Göteborg ska minska sin klimatpåverkan. (26 poäng) Minska direktutsläpp av metan till atmosfär vid rötningsprocessen (kallfackling) 2+1=3 Mycket har åtgärdats med ny slamsilo och facklans kapacitet har utökats. Gryaabs "carbon footprint" ska inte överstiga 2,8 kg CO2e per person och år (netto). Gryaab är klimatneutralt Göteborg ska minska sin klimatpåverkan för att bli en klimatneutral stad. Gryaab bidrar genom: att arbeta för minskade emissioner. Minska metan och lustgasemissioner från hela ledningssystemet på Gryaab inklusive tunnlar 2+2=4 Samma som ovan. Samma som ovan. Samma som ovan. 11(24)

12 (26 poäng) Minska metan och lustgasemissioner från slam och avloppsvattenbehandling 2+2=4 En kartläggning över lustgas och metanemissioner på Ryaverket kommer att göras Samma som ovan. Samma som ovan. Samma som ovan. Minska fossila CO 2 emissioner vid respiration av metanol 2+3=5 Inkluderat under kemikalier, byte till ickefossil kolkälla. Samma som ovan. Samma som ovan. Samma som ovan. Minska emissioner av ammoniak, toluen, kloroform och NMVOC. 2+1=3 Minska utsläppen av flyktiga ämnen som t.ex. svavelväte eller kolväte. En kartläggning över emissioner av ammoniak, toluen, kloroform och NMVOC på Ryaverket kommer att göras 2014 i samband med lustgas och metanemissonsmätni ngar. Transporter Transporter är en av de frågor som står högt upp på miljöagendan, såväl nationellt som internationellt. Trafik och transporter orsakar i dag stora miljöproblem. Detta beror till stor del på att transporter är mycket energi och resurskrävande. Några av de miljöproblem som transporter förknippas med är förstärkt växthuseffekt, bildandet av fotokemiska oxidanter, övergödning och försurning av mark och vatten. Generellt gäller att optimera de transporter som görs så att andelen onödiga transporter minimeras. Enligt de nationella miljömålen ska utsläppen av samtliga klimatpåverkande gaser begränsas, inom samtliga samhällssektorer. För att arbeta i enlighet med de svenska miljömålen och i riktning mot ett uthålligt samhälle, är det viktigt att Gryaab ser över och optimerar sina transporter. De mål som berör transporter är: Göteborg ska minska sin klimatpåverkan och att det hållbara resandet ska öka. Minska miljöpåverkan vid slamtransporter Minska miljöpåverkan vid kemikalietransporter 1+1=2 Principiellt viktigt att minska transporterna och att ställa miljökrav på lastbilar. Göteborg ska minska sin klimatpåverkan för att bli en klimatneutral stad. Gryaab bidrar genom: att arbeta för minskade emissioner. 1+1=2 Samma som ovan. Samma som ovan. 12(24)

13 Minska miljöpåverkan vid tjänsteresor 1+1=2 Viktigt att följa framtagen resepolicy. Viktig fokusfråga. Det hållbara resandet ska öka, båda i tjänsten samt privat. Gryaab påverkar genom: god erfarenhet av Gryaabs resepolicy. Minska miljöpåverkan vid arbetsresor 1+1=2 Samåkning, cykling, sponsring av månadskort Nivå 3 Cykelvänlig arbetsplats Göteborgs Cykelvänligaste arbetsplats Andelen av personalen som reser hållbart har ökat jämfört med noll mätning Det hållbara resandet ska öka, båda i tjänsten samt privat. Gryaab påverkar genom: att underlätta/stödja personalen till ett hållbart resande till och från arbetet. Energi Gryaab använde totalt ca 39 GWh el under år Elanvändningen kan i huvudsak härledas till drift av anläggningarna (ca 22 GWh). Slamrötningen vid Ryaverket producerade ca 11 MNm 3 biogas under år 2012 motsvarande 67 GWh. Biogasen levereras till Göteborg Energi AB som uppgraderar den till fordonsgas. Gryaab använde totalt ca 18 GWh fjärrvärme under år Fjärrvärmeanvändningen går i huvudsak åt till uppvärmning av rötkammarna (ca 11 GWh). Göteborg Energi AB utvinner värme (474 GWh 2012) ur avloppsvattnet med hjälp av värmepumpar där värmeenergin levereras till fjärrvärmenätet i Göteborg. För återvinning av värmeenergi åtgår elenergi till värmepumparna. Generellt kan det antas att verkningsgraden är 1:3 dvs. för varje del elenergi fås tre delar värmeenergi. Energianvändningen inom fastighet och kontor är främst för uppvärmning och drift av kontorsutrustning, ventilation, belysning etc. Det finns inga rutiner för att släcka ljuset och stänga av kontorsmaskiner. Det köps i dagsläget ingen miljömärkt el. Bättre energisnål belysning, energieffektiv kontorsutrustning, ventilation och minskad pappersanvändning leder inte bara till ett mer miljöanpassat, ekonomiskt och energieffektivt kontor, utan kan även leda till en bättre arbetsmiljö. Det mål som berör energi är: Göteborg ska minska sin klimatpåverkan. Minska elanvändningen 3+3=6 Drift av anläggningarna, kylsystem, ventilation, belysning, styr och underhållsystem Byte till miljövänlig el Gryaab använder el med märkningen "Bra miljöval". Gryaab är klimatneutralt. Göteborg ska minska sin klimatpåverkan för att bli en klimatneutral stad. Gryaab bidrar genom: att arbeta för minskade 13(24)

14 pågår. emissioner Energieffektivisera. att arbeta för fortsatt energieffektivisering, en fortsatt ökad produktion av förnybar energi. Bibehålla produktion av fjärrvärme 3+3=6 Göteborg Energis värmepumpar. Gryaab är klimatneutralt. Samma som ovan. Minska användning av fjärrvärme 2+3=5 Rötkammarna och övriga lokaler. Gryaab är klimatneutralt. Samma som ovan. Minska användning av nödkraft 1+1=2 Produktion av el. Mycket liten omfattning. Samma som ovan. Ökad produktion av biogas 3+3= års produktion av biogas var 67 GWh. Optimering av biogasproduktionen pågår. Försök med serierötning och optimering av tredje rötkammaren Produktionen av biogas uppgår till minst 70 GWh. Produktionen av biogas uppgår till minst 76 GWh. Gryaab är klimatneutralt. Samma som ovan. Avfall Avfall samlas in och sorteras i nio olika fraktioner. Gryaab har anlitat Renova AB som säkerhetsrådgivare och infört LOTSsystemet på Gryaab för transport och hantering av det farliga avfallet. Laboratoriet alstrar en viss mängd laboratorieavfall som tas om hand av Reci AB. En fullständig sammanställning av insamlat avfall redovisas varje år i miljörapporterna för Gryaab. Källsorteringsgraden på kontoren varierar. Det finns miljöstationer för bl.a. farligt avfall, tonerkassetter och batterier. Inom kontoret finns även utsorteringsmöjlighet för kontorspapper, wellpapp och emballage. Material från papperskorgar samt efter städning lämnas i en fraktion, brännbart. Gryaab har egen personal för städning av kontorslokaler. Det ställs inga miljökrav, dock är de kemikalier som används miljömärkta. Förbrukningen av kontorsmaterial, kontorsutrustning etc. inom Gryaab är en betydande del av kontorens miljöbelastning. Användning av porslin istället för engångsartiklar ger låg miljöbelastning och har en stor signalverkan gentemot kunder och besökare. Det mål som rör avfall är: Resurshushållningen ska öka. mål för 2014 Minska avfall i allmänhet och sortera rätt 1+1=2 Containrar för källsortering finns på området. Tydligare sorteringsanvisningar, renare fraktioner. Resurshushållningen ska öka. Gryaab påverkar genom: optimerad avfallshantering. 14(24)

15 mål för 2014 Korrekt farligt avfallhantering 1+1=2 Separat hantering Samma som ovan. Korrekt renshantering Korrekt byggavfalls hantering Korrekt labkemikaliehantering 1+2=2 Separat hantering i container, körs till Sävenäs för förbränning. 1+1=2 Entreprenörer ansvarar enligt Gryaabs specifikation. 1+1=2 Separat hantering. Kvicksilver skickas tillbaka till leverantör och samlat Kadmiumavfall skickas till särskild återvinning. Samma som ovan. Samma som ovan. Samma som ovan. Projekt, inköp och upphandling En del av Gryaabs verksamhet är lagd på entreprenörer, vilket gör att genomtänkta miljökrav bidrar till att sänka företagets miljöbelastning. Likväl som det skall ställas miljökrav på den egna verksamheten skall det ställas miljökrav på entreprenörer och deras verksamheter, material, transporter till och från Gryaab mm. Detta då den miljöpåverkan som entreprenörerna ger upphov till är en del av Gryaabs egen miljöbelastning. Dessutom är det viktigt rent kommunikativt. Leverantörer och entreprenörer är en del av Gryaabs ansikte utåt och bidrar till den totala miljöprofilen. Det ställs bland annat krav på att leverantören ska ha ett miljöledningssystem. I byggentreprenadsupphandlingar ställs dessutom alltid krav på en miljöplan. Det är dock lite oklart vem som ser till att miljöplanen har efterlevts i ett projekt och vem som har ansvar för att övriga miljökrav som ställs vid en upphandling efterlevs. Det finns en framtagen mall för miljöarbete i projekt, det är dock oklart i vilken utsträckning den idag används vid projektarbete på Gryaab. Att ställa miljökrav i samband med inköp och upphandling är nödvändigt för att kunna minska verksamhetens miljöbelastning. Det erbjuder möjligheter att göra rätt miljöval från början. Ett avgörande steg för att minska miljöbelastningen är att undvika användandet av miljöbelastande varor och tjänster. I Göteborgs Stads inköpspolicy framgår det att miljökrav ska vara en naturlig del i all upphandlings och inköpsverksamhet som utförs av Göteborg Stad. I dokumentet Tillämpning av inköpspolicy i Gryaabs verksamhetshandbok står just detta: Krav på miljöhänsyn ska vara en naturlig del i all upphandlings och inköpsverksamhet som utförs av Staden. Det är dock viktigt att kraven inte står i strid med lagen om offentlig upphandling 1. I upphandlingsbolagets ramavtal som Gryaab nyttjar utöver de egna avtalen har det oftast ställts miljökrav i förfrågningsunderlaget som har lett fram till ramavtal. Vid beställning av varor och tjänster med ramavtal har beställaren också möjlighet att ställa ytterligare krav på produkterna genom att välja miljövänliga alternativ. Det är dock helt upp till beställaren att välja detta. Det är oklart om upphandlingsbolaget följer upp de miljökrav som ställts i ramavtal. I fallet med arbetskläder görs det. I upphandlingar som görs på Gryaab finns det nästan alltid någon form av miljökrav med. I upphandlingar som innefattar varuleveranser ställs miljökrav på fordonen och ibland även på leveransstorlek i syfte att få ner antalet körningar. Det är dock oklart vem som följer upp de miljökrav som ställts. Inom REVAQ görs dock detta noggrant. 1 De grundläggande principerna: Om fri rörlighet för varor, om likabehandling och ickediskriminering, om ömsesidigt erkännande, samt om proportionalitet. 15(24)

16 Det saknas miljökriterier för när Gryaabs anställda själva gör inköp, Varorna påverkar miljön under hela sin livscykel, från råvara, under användning och vid deponi. Det bör således finnas rutiner för mer miljöanpassade inköp. Gryaab väljer en del miljövänliga alternativ t.ex. ekologisk frukt och miljövänliga rengöringsmedel och idag ställs miljökrav vid inköp av trycksaker, alla är svanenmärkta och trycks på tryckerier i Göteborg för att minska transporterna. För presenter till mellanstadieverksamheten ställs det krav på att de inte är tillverkade av barn. Det ställs dock inga miljökrav på övriga presentartiklar, julklappar, mat till personalmatsalen eller dyl. vilket har en stor och viktig signalverkan och kommunikativ effekt externt. Att ställa miljökrav inom dessa områden och ha miljöanpassade (och miljömärkta) presentartiklar och miljömärkt/ekologisk mat vid representation och kurser/utbildningar skulle på ett enkelt och effektivt sätt bidra till att stärka företagets miljöprofil ytterligare. För att klara av att ställa miljökrav vid inköp och upphandling krävs att beställarna har erforderlig kunskap och kompetens för att dels kunna ställa krav och dels för att kunna värdera de svar som ges. Vidareutbildning av medarbetarna är därför av stor vikt samt en kontinuerlig dialog med Upphandlingsbolaget. Om det inte finns ett miljövänligt alternativ i ramavtalet är det inte möjligt att gå utanför ramavtalet av den anledningen att ett miljövänligare alternativ önskas. Gryaab kan då skaffa egna avtal om en miljövänligare leverantör önskas. Miljöarbete i projekt (utbyggnader och ombyggnader) 2+2=4 Det finns en framtagen mall för miljöarbete i projekt. Används delvis. Mål 2014 Mål 2018 Prioriterade mål mål för 2014 Inköp och upphandling 2+2=4 Kontors och städmaterial, växter ute och inne, presentartiklar, mat och dryck, IT utrustning mm. Smittspridning Avloppsvatten innehåller smittämnen som bakterier och virus vilket innebär en risk för smitta hos personal vid anläggningen liksom för fåglar och andra djur som uppehåller sig vid reningsverket. Människor och djur kan också vara smittspridare. Smittspridning kan ske både via vatten och luft. Spridningen kan minimeras med god hygien hos personalen och åtgärder för att minska tillgängligheten till bassängerna för främst fåglar. Det finns en framtagen rutin för mikrobiologiska risker i Gryaabs verksamhetshandbok, fastställd Det mål som rör smittspridning är: Barns fysiska miljö ska bli bättre. Mål 2014 Mål 2018 Prioriterade mål Minska utsläpp av skadliga mikroorganismer 1+3=4 Minska utsläpp till vatten och mark. Barns fysiska miljö ska bli bättre. Gryaab bidrar med: att genom uppströmsarbete aktivt arbeta för en giftfri miljö. 16(24)

17 Intressenter Ett miljömedvetet och strukturerat miljöarbete ger ökad trovärdighet som företag, vilket i sin tur innebär en möjlighet till en fördjupad dialog med företagets intressenter. Ett framgångsrikt miljöarbete förutsätter att företaget både internt och externt kommunicerar sitt miljöarbete. Ett bra exempel i Gryaabs verksamhet är ett aktivt arbete mot intressenterna genom studiebesök och annan informationsverksamhet. Gryaab har bland annat en bra hemsida som ger tydlig information om vad som händer inom verket. Informationsinsatserna från Gryaab inriktar sig såväl mot industrier som mot allmänheten. Information till Gryaabs brukare och andra intressenter ges om hur de kan påverka och underlätta behandlingen av avloppsvatten på Ryaverket. I dagsläget prioriteras också information om tillskottsvattenproblematiken. Ryaverket är redan idag hårt ansträngt för att klara god avloppsvattenrening på den befintliga tomten. Med dagens teknik blir det svårt att klara dagens krav med högre flöden på befintlig tomt. Varje flödesökning försvårar situationen ytterligare och varje flödesminskning förbättrar situationen. Minskade mängder tillskottsvatten gör chanserna att försörja dagens och framtida Göteborgare med hållbar avloppsvattenrening större. Flödesökningar innebär högre förbrukning av energi och kemikalier när regnvatten ska genomgå en avancerad kemisk, biologisk och fysikalisk rening. Alla dessa effekter förstärks av eventuella klimatförändringar om de leder till större nederbörd eller högre vattennivåer. Gryaabs följer upp mängden tillskottsvatten och informerar berörda förvaltningar i ägarkommunerna om tillskottsvattenproblematiken. Det är av central betydelse att den erfarenhet och kompetens som finns ute i verksamheten tas tillvara och att det miljöengagemang som finns uppmuntras. Att ledningen inom Gryaab tydligt visar att man prioriterar miljöfrågorna är avgörande. Gryaab bör fortsätta utbilda alla medarbetare i grundläggande miljökunskap. Sedan 2008 har utbildningar genomförts vid 3 tillfällen, 2 omgångar grundläggande miljökunskap och 1 tillfälle med utbildning i ecodriving för personal som kör tjänstebil. Det planeras en kort utbildning i miljöledningssystemet ISO14001 för alla medarbetare under hösten Information och utbildning om tillskottsvattenproblematiken. Möjlighet till information om Gryaabs verksamhet för alla mellanstadielever inom Gryaabs upptagningsområde (26 poäng) 3+3=6 Minska tillskottsvatten. Påverka ägare, samhälle, leverantörer, kunder, brukare, samarbetspartners, medarbetare. 2+2=4 Styrelsen inriktningsdokument 2014: Gryaabs informationsverksa mhet ska syfta till att långsiktigt öka brukarnas kunskap om hur deras beteende påverkar avloppsrening och slamkvalitet. Mål 2014 Mål 2018 Prioriterade mål Tjänstemän och politiker i berörda förvaltningar i ägarkommunerna ska ha kännedom om Gryaabs tillskottsvattenproblematik. Minst 2000 mellanstadieelever ska ha besökt Gryaab. Flöden till Ryaverket har slutat att öka (m 3 i förhållande till nederbörd). mål för 2014 Information till Gryaabs intressenter, 2+2=4 Information om Gryaabs verksamhet ska finnas på alla ägarkommuners respektive Berörda gruppers kunskap ska ha ökat utifrån nollmätning som 17(24)

18 högskolor, kollegor och politiker nationellt och inernationellt Samverkan och påverkan på anslutna företag med syfte att förhindra tillförsel av miljöskadliga ämnen (26 poäng) 2+2=4 Styrelsen inriktningsdokument 2014: Gryaab ska ha resurser för att påverka kommuner, företag och brukare med syftet att minska tillförseln av oönskade ämnen till Ryaverket. Gryaab ska verka för att kommuners och företags verksamheter vidtar de åtgärder som krävs för att fortsatt förbättra kvaliteteten på kompostjord och slam. Mål 2014 Mål 2018 Prioriterade mål hemsida. genomförs under Tjänstemän och politiker i berörda förvaltningar ska ha kännedom om REVAQ och nödvändiga åtgärder för att nå uppställda mål för slamkvalitet. mål för 2014 Identifiering av betydande miljöaspekter Av de miljöaspekter som identifierats gjordes ett urval där de miljöaspekter som fick 5 eller 6 poäng sammanställdes och bedömdes som betydande (Tabell 3). Ytterligare en lista har tagits fram där miljöaspekter som gör skillnad har identifierats (Tabell 4). Den består av indirekta miljöaspekter som är svårare att mäta konkret men som vi har bedömt har ett viktigt symbolvärde både internt och externt. 18(24)

19 Tabell 3. er med betydande direkt eller indirekt miljöpåverkan Status Förbättrad kväveavskiljning Förbättrad BODavskiljning Minska utsläpp av PCB, PAH, Nonylfenol, läkemedelsrester mm. Minska utsläpp av tungmetaller 3+3=6 Hög prioritet av ammoniumutsläpp till recipient. Bygge av nya kvävereningsbassänger pågår, klart =6 10 mg/l BOD ska uppfyllas (=lagstiftning) 2+3=5 Läkemedelsrester och Nonylfenol stor punktkälla. 3+2=5 Motsvarande regelsystem som REVAQ för slam finns ej för vatten 8 mg/l >80% Den biologiska mångfalden ska öka. Gryaab påverkar genom att motverka övergödning i havet (huvuduppgift) 8 mg/l Klara gällande krav Klara gällande krav Samma som ovan Klara gällande krav Göteborgs näringslivsklimat ska förbättras. Gryaab bidrar genom en väl fungerande uppströmsverksamhet med tydliga, relevanta och förutsägbara villkor för anslutna industrier och verksamhet Barns fysiska miljö ska bli bättre. Gryaab bidrar genom uppströmsarbete, aktivt arbeta för en giftfri miljö. Samma som ovan. Näringsåterföring Minska risken för övergödning vid användning av slam för jord 2+3=5 Gryaab hanterar dessa frågor inom ramen för REVAQ certifieringen 2+3=5 Förbättra spårbarhet på gödsel och jordprodukt Produktion av REVAQcertifierat slam: ton Produktion av REVAQcertifierat slam: ton Resurshållning ska öka. Gryaab påverkar genom ökad återföring av slam Gryaab ska producera minst ton REVAQ slam för återföring till odlad mark Gryaab ska under 2014 ha en färdig plan för att möta kommande krav på ny slamförordning

20 Status tillverkning Minska användningen av metanol Minska fossila CO 2 emissioner vid respiration av metanol Minskad elanvändning Bibehålla produktion av fjärrvärme Minska användning av fjärrvärme Ökad produktion av biogas 2+3=5 Metanolen som köps in är en fossil kolkälla, möjligt att byta till fossilfri kolkälla. Respiration av fossil koldioxid sker vid denitrifikation, denna skulle undvikas vid användning av fossilfri kolkälla. 2+3=5 Inkluderat under kemikalier, byte till ickefossil kolkälla. 3+3=6 Byte till miljövänlig el pågår. Energieffektivisera. Göteborg ska minska sin klimatpåverkan för att bli en klimatneutral stad. Gryaab bidrar genom: att arbeta för minskade emissioner. Samma som ovan. Samma som ovan. Samma som ovan. Gryaab använder el med märkningen "Bra miljöval". Gryaab är klimatneutralt. 3+3=6 Göteborg Energis värmepumpar. Gryaab är klimatneutralt. 2+3=5 Rötkammarna och övriga lokaler. Gryaab är klimatneutralt. 3+3= års produktion av biogas var 67 GWh. Optimering av biogasproduktionen pågår. Försök med serierötning och optimering av tredje Produktionen av biogas uppgår till minst 70 GWh. Produktionen av biogas uppgår till minst 76 GWh. Gryaab är Göteborg ska minska sin klimatpåverkan för att bli en klimatneutral stad. Gryaab bidrar genom: att arbeta för minskade emissioner att arbeta för fortsatt energieffektivisering, en fortsatt ökad produktion av förnybar energi. Samma som ovan. Samma som ovan. Samma som ovan. 20(24)

21 Status rötkammaren klimatneutralt. Information och utbildning om tillskottsvattenproblematiken. 3+3=6 Minska tillskottsvatten. Påverka ägare, samhälle, leverantörer, kunder, brukare, samarbetspartners, medarbetare. Tjänstemän och politiker i berörda förvaltningar i ägarkommunerna ska ha kännedom om Gryaabs tillskottsvattenproblematik. Flöden till Ryaverket har slutat att öka (m 3 i förhållande till nederbörd). 21(24)

22 Tabell 4. er som gör skillnad (26 poäng) Miljöarbete i projekt (utbyggnader och ombyggnader) Inköp och upphandling 2+3=5 Det finns en framtagen mall för miljöarbete i projekt. Används delvis. 2+3=5 Kontors och städmaterial, växter ute och inne, presentartiklar, mat och dryck, ITutrustning mm. Upphandling av tjänster med social hänsyn ska öka. Gryaab bidrar genom: ökad kunskap inom området, att utnyttja centralt upphandlade avtal i större utsträckning.

23 Bilaga 1 Miljöpolicy för Gryaab Gryaab bidrar till god vattenkvalitet i lokala sjöar, vattendrag och i Göta älvs mynningsområde genom att bygga och driva system som omhändertar Göteborgsregionens avloppsvatten. Gryaab strävar efter att vara ett ledande företag inom miljöområdet med en positiv utveckling för brukare, medarbetare och miljön. Gryaab arbetar för att minimera den samlade miljöbelastningen som uppkommer genom transport och omhändertagande av anslutet spillvatten, dagvatten och in läckande vatten. Energiförbrukning och besparingsåtgärder ska alltid vägas in vid framtagandet av nya processer och anläggningsdelar. Befintliga anläggningsdelar ska regelbundet utvärderas med avseende på effektivisering och miljöförbättringar. Kemikalieanvändning ska ske på ett ansvarsfullt sätt, där nyttan vägs mot de miljöolägenheter som kemikalierna skapar. I första hand ska miljömärkta kemikalier användas. Avloppsvattnets innehåll av energi, näringsämnen och andra nyttigheter tillvaratas så att resurshushållning och kretslopp ständigt utvecklas. Produktionen av biogas ska optimeras. Gryaab främjar en hållbar samhällsutveckling där avloppet inordnas i ett kretslopp mellan stadens livsmedelskonsumtion och landsbygdens livsmedelsproduktion. Produktionen av avloppsslam för jordbruksändamål sker enligt REVAQs certifiering. Ett målinriktat arbete bedrivs för att minska tillförseln av miljöskadliga ämnen till reningsverket och en noggrann uppföljning sker med syftet att minimera olika källor. För interna och externa transporter ska i första hand miljömärkta drivmedel och fordon användas och vid upphandling av varor och tjänster ska miljöaspekter vägas in. Gryaabs anställda ska regelbundet fortbildas och informeras om miljöarbetet. Vårt miljöarbete sker i enlighet med styrelsens inriktningsdokument och övriga policies och handlingsplaner som styr Gryaabs verksamhet. Fastställd av Gryaabs styrelse (24)

24 Bilaga 2 Kvalitetspolicy för Gryaab Gryaab AB skall medverka i en långsiktigt hållbar samhällsutveckling genom att införa och driva system som kostnadseffektivt samlar in och behandlar avloppsvatten inom ägarkommunerna. Bolaget skall begränsa förorening till recipient från tillfört avloppsvatten samt i möjligaste mån även tillvarata avloppsvattnets innehåll av resurser. Gryaabs vision är: Gryaab för ett renare hav och ledningen vill profilera Gryaab som ett positivt, stabilt och marint miljöföretag som aktivt verkar för en bättre miljö och ett renare hav. Visionen för företaget skall vara lätt att förstå både internt och externt. Transparens och lagefterlevnad är självklara krav för vår verksamhet. Varje medarbetare bidrar genom aktivt förbättringsarbete till hög kvalitet, en bra yttre miljö och en god arbetsmiljö. Ledningen stimulerar medarbetarnas motivation, samarbete, utveckling och prestationer. Det finns materiella, tekniska och personella resurser för att uppfylla krav och utlovade åtagande mot myndigheter och våra kunder samt att uppfylla rimliga förväntningar från allmänheten. Ledningen gör periodiska genomgångar och oberoende revisioner av kvalitetssystemet. Vid dessa utvärderas lednings och kvalitetssystemets fortsatta lämplighet och effektivitet och säkerställs att det överensstämmer med företagets policys och mål. Vattenbehandling Gryaab ska ha kapacitet för att klara nuvarande och framtida reningskrav med god marginal. Anläggningarna ska vara tillräckligt robusta för att med tillfredsställande kontinuitet möjliggöra en god funktion. Anläggningarna ska hålla hög estetisk standard och ge förutsättningar för en god arbetsmiljö. Gryaab ska i samarbete med ägarkommunerna arbeta för att minska tillförseln av tillskottsvatten med tillhörande kraftigt förhöjda flöden in till Ryaverket. Ryaverket är i första hand byggt för att ta hand om avloppsvatten från hushåll och hushållsliknande verksamhet. I den mån annat vatten tas emot ska inte dess innehåll avvika väsentligt från innehållet i hushållspillvatten. Slampolicy Gryaab vill återföra växtnäring i form av slam till åkermark i linje med det nationella miljömålet God bebyggd miljö. Detta ska ske på ett långsiktigt hållbart sätt i samförstånd med övriga intressenter i slamhanteringskedjan. Samarbete Endast i samförstånd med lantbruket och dess kunder kan en långsiktigt hållbar slamåterföring åstadkommas. Det är därför av största vikt att synpunkterna från övriga intressenter så som de uttrycks i det partsgemensamma certifieringssystemet REVAQ beaktas. Ett kvalitetssystem baserat på reglerna enligt REVAQ ger förutsättningar för ett transparent system där slutanvändaren av slammet har garantier för såväl slammets kvalitet som möjligheten att följa upp slamproducentens arbete med ständiga förbättringar av slamkvaliteten. Ständiga förbättringar En förutsättning för återföring av slam är ständiga förbättringar av slammets kvalitet. Gryaab avser därför att ytterligare intensifiera arbetet med att sänka avloppsvattnets innehåll av för slamkvaliteten oönskade ämnen. Detta genomförs i samarbete med myndigheter och andra aktörer på miljöområdet såväl på kommunal nivå som nationellt. För att sänka slammets innehåll av oönskade ämnen krävs åtaganden från och krav på vaabonnenter som i många fall går längre än idag. Metoder Ett verktyg för att förbättra slamkvaliteten är riktade informationskampanjer. Ett annat är uppföljning och kontroll av anslutna industrier och verksamheter i Gryaabs upptagningsområde. Skärpta krav kommer i vissa fall att behövas. I särskilda fall kan det bli nödvändigt att koppla bort abonnenter. Kvalitetspolicyn fastställdes av Gryaabs styrelse (24)

Provtagning med passiva provtagare vid konstnärlig verksamhet

Provtagning med passiva provtagare vid konstnärlig verksamhet 1(18) Till mig behövdes inget kadmium Provtagning med passiva provtagare vid konstnärlig verksamhet Gryaab Rapport 2012:12 Lars Nordén, Fredrik Davidsson 2(18) Gryaab AB medverkar till en hållbar samhällsutveckling

Läs mer

Metaller i fällningskemikalien järnsulfat

Metaller i fällningskemikalien järnsulfat 1(10) Metaller i fällningskemikalien järnsulfat Gryaab rapport 2012:15 Jan Mattsson, Fredrik Davidsson och Anette Johansson 2(10) Gryaab AB medverkar till en hållbar samhällsutveckling genom att införa

Läs mer

Hur arbetar vi med kemikaliefrågorna i REVAQ

Hur arbetar vi med kemikaliefrågorna i REVAQ Hur arbetar vi med kemikaliefrågorna i REQ Organiska ämnen i -systemen, SWECO 20110916 Anders Finnson Svenskt Vatten Livsmedel och miljövårdinsatser - Friskt vatten, rena sjöar och hav - 2 1 3 Varför REQ?

Läs mer

1(8) Zink till Ryaverket. Källor till zink i inkommande avloppsvatten. Gryaab Rapport 2013-2. Lars Nordén

1(8) Zink till Ryaverket. Källor till zink i inkommande avloppsvatten. Gryaab Rapport 2013-2. Lars Nordén 1(8) Zink till Ryaverket Källor till zink i inkommande avloppsvatten. Gryaab Rapport 2013-2 Lars Nordén 2(8) Gryaab AB medverkar till en hållbar samhällsutveckling genom att införa och driva system som

Läs mer

Påverkar lagring slammets innehåll av näringsämnen och oönskade ämnen?

Påverkar lagring slammets innehåll av näringsämnen och oönskade ämnen? Påverkar lagring slammets innehåll av näringsämnen och oönskade ämnen? Gryaab rapport 2014:8 Nicklas Paxéus Gryaab AB medverkar till en hållbar samhällsutveckling genom att kostnadseffektivt samla in och

Läs mer

Kartläggning av C-verksamheternas användning av kemikalier innehållande utfasningsämnen

Kartläggning av C-verksamheternas användning av kemikalier innehållande utfasningsämnen Kartläggning av C-verksamheternas användning av kemikalier innehållande utfasningsämnen Gryaab rapport 2014: 6 Carina Blid 2014-08-25 Sida 1 av 9 Gryaab AB medverkar till en hållbar samhällsutveckling

Läs mer

Miljöpolicy Miljöpolicy

Miljöpolicy Miljöpolicy För Stage & EventLight är det naturligt som ett modernt företag att arbeta nära verksamheten för ett långsiktigt hållbart samhälle. Genom vårt miljöengagemang tar vi vårt delade ansvar för att kommande

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012

Miljöhandlingsplan 2012 Miljöhandlingsplan 2012 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2012-02-14 2 Miljöhandlingsplan 2012 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Byråns interna miljöarbete

Byråns interna miljöarbete Byråns interna hållbarhetsarbete Byråns interna miljöarbete För Mannheimer Swartling innebär en hållbar affärsmodell dels att föregå med gott exempel när det gäller att bidra till en bättre miljö genom

Läs mer

Miljömål för Luleå tekniska universitet

Miljömål för Luleå tekniska universitet 1(7) Miljömål för Luleå tekniska universitet 2017-2020 Luleå tekniska universitet har ett miljöledningssystem för sin verksamhet i enlighet med Förordningen (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter.

Läs mer

Tillförsel av läkemedelsrester från sjukhus

Tillförsel av läkemedelsrester från sjukhus Tillförsel av läkemedelsrester från sjukhus Gryaab rapport 2012:2 Nicklas Paxéus Sida 2 Gryaab AB medverkar till en hållbar samhällsutveckling genom att införa och driva system som kostnadseffektivt samlar

Läs mer

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 )

Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Miljöredovisning 2012 (inkl. internrevision 2011 ) Inledning Miljöredovisningen för 2012 sammanfattar det gångna året och redovisar uppfyllnad av mål. Miljöredovisningen fungerar både som ett internt och

Läs mer

Miljöberättelse Organisation och verksamhet

Miljöberättelse Organisation och verksamhet Miljöberättelse 217 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

Certifiering av avloppsslam

Certifiering av avloppsslam Vad handlar certifieringssystemet om: Certifiering av avloppsslam Henrik Tideström Vad -verken kan göra g för f r att uppnå Riksdagens miljömål samtidigt som -lösningarna ska vara ekonomiskt hållbara h

Läs mer

Lakvatten så klarar vi utmaningarna i Revaq

Lakvatten så klarar vi utmaningarna i Revaq Lakvatten så klarar vi utmaningarna i Revaq Revaq-certifiering och lakvattenfrågor hur ser Revaqs regelverk ut? 7 september 2017 Anders Finnson, Svenskt Vatten Svenskt Vattens vision: Sverige ska ha Friskt

Läs mer

Ett giftfritt avlopp. Information till företag i Jönköpings kommun

Ett giftfritt avlopp. Information till företag i Jönköpings kommun Ett giftfritt avlopp Information till företag i Jönköpings kommun 1 AVLOPPSRENING OCH KRETSLOPP RENINGSVERKEN I kommunen finns 20 avloppsreningsverk. Simsholmens och Huskvarnas reningsverk är de två största.

Läs mer

Så hanterar Stockholm Vatten och Avfall avloppsslam

Så hanterar Stockholm Vatten och Avfall avloppsslam Så hanterar Stockholm Vatten och Avfall avloppsslam Tillsammans för världens mest hållbara stad Avloppsslam en viktig resurs som innehåller många växtnäringsämnen När man renar avloppsvatten från samhället

Läs mer

1

1 www.lindbytvatten.se 1 Miljö, kvalitet och arbetsmiljö www.lindbytvatten.se 2 I samklang med naturen Miljö och kvalitet Vi vidtar aktivt åtgärder för att förebygga och minimera miljöpåverkan. Samtliga

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2013 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2013 02 19 2 Miljöhandlingsplan 2013 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Region Skånes Miljöbevis - checklista

Region Skånes Miljöbevis - checklista Region Skånes Miljöbevis - checklista Denna checklista består av kriterier som ni som mottagare av bidragsfinansiering från Region Skåne ska fylla i om ni får minst sex prisbasbelopp eller mer per tolvmånadersperiod.

Läs mer

Miljöaspekter Stahrebolaget främsta miljöpåverkan är transport, avfall, elanvändning och kemikalier.

Miljöaspekter Stahrebolaget främsta miljöpåverkan är transport, avfall, elanvändning och kemikalier. Miljöberättelse 218 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018)

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018) Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB (Rev. 2018) Innehåll Varför ett miljöledningssystem? 2 Miljöpolicy 2 Miljömål 3 Miljöprogram 4 Ledningens ansvar 11 Varför ett miljöledningssystem? Vårt miljöledningssystem

Läs mer

Referensprovtagning i Gryaabs tunnlar 2012 - delrapport metaller

Referensprovtagning i Gryaabs tunnlar 2012 - delrapport metaller Referensprovtagning i Gryaabs tunnlar 2012 - delrapport metaller Gryaab Rapport 2013:11 Fredrik Davidsson Ann Mattsson Sida 1 av 36 Gryaab AB medverkar till en hållbar samhällsutveckling genom att införa

Läs mer

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info Dagligvaruhandeln Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet. Det spar inte

Läs mer

Miljöpolicy. Miljökonsekvensbeskrivning

Miljöpolicy. Miljökonsekvensbeskrivning Miljöpolicy Policy 1 av 5 2012-12-01 Miljöpolicy Vi på Top Städ jobbar efter principen att jordens resurser är ändliga, att klimatförändringarna är ett faktum och att vi har ett ansvar gent emot kommande

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Karin Alenius UPPRÄTTAD AV. Anna Thyrén Johan Stenholm

UPPDRAGSLEDARE. Karin Alenius UPPRÄTTAD AV. Anna Thyrén Johan Stenholm 14 UPPDRAG Gryaab beställarstöd UPPDRAGSNUMMER 1355032000 UPPDRAGSLEDARE Karin Alenius UPPRÄTTAD AV Anna Thyrén Johan Stenholm DATUM 08-22 Miljömål I detta PM anges relevanta miljömål samt hur dessa efterlevs.

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2015 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2015 02 18 2 Miljöhandlingsplan 2015 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Miljöprogram 2013-2016

Miljöprogram 2013-2016 Datum 2012-10-04 Version 12 Upprättare Susanna Andersson, miljöchef Miljöprogram 2013-2016 Miljöpolitiskt måldokument Miljöpolitiskt måldokument för Landstinget Gävleborg Förord Denna skrift utgör ett

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2014 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2014 02 17 2 Miljöhandlingsplan 2014 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

MÅL FÖR KEMIKALIEANVÄNDNING Övergripande mål: Minska användningen av hälso- och miljöfarliga kemikalier

MÅL FÖR KEMIKALIEANVÄNDNING Övergripande mål: Minska användningen av hälso- och miljöfarliga kemikalier Miljömål och handlingsplan för Önnestads folkhögskola Önnestads folkhögskolas miljömål syftar till att med människan i centrum bidra till en hållbar utveckling genom effektiv hushållning med resurser och

Läs mer

Miljögifter från ditt hushåll till ditt vatten vi behöver din hjälp

Miljögifter från ditt hushåll till ditt vatten vi behöver din hjälp Miljögifter från ditt hushåll till ditt vatten vi behöver din hjälp Samrådsmöte för Dalälven 19 februari 2013 Anders Finnson Svenskt Vatten Livsmedel och miljövårdinsatser - Friskt vatten och rena sjöar

Läs mer

Vårt kvalitets- och miljöarbete

Vårt kvalitets- och miljöarbete Vårt kvalitets- och miljöarbete MÅLINRIKTAT KVALITETS- OCH MILJÖARBETE Temporent är miljöcertifierade enligt ISO 14001 och kvalitetscertifierade enligt ISO 9001. Med kunden i fokus arbetar vi målinriktat

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE 2009-2015 1 Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Handlingsplanen beskriver de övergripande målen och hur de skall genomföras. Dessa kan brytas ned för respektive

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2016 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Fastställd av DSV:s styrelse 2016 02 23 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Miljöhandlingsplan 2016 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

Resursutvinning. Vi tar vara på resurserna i avloppsvattnet

Resursutvinning. Vi tar vara på resurserna i avloppsvattnet Resursutvinning Vi tar vara på resurserna i avloppsvattnet Resursutvinning Varje år renar vi på Käppalaförbundet ungefär 50 miljoner kubikmeter avloppsvatten i Käppalaverket. Det renade vattnet släpper

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015 HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015 Mätning budgetår 14-15 Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Handlingsplanen beskriver de övergripande målen och hur de skall genomföras.

Läs mer

Varför prioriterar Sverige. markbaserade anläggningar

Varför prioriterar Sverige. markbaserade anläggningar Varför prioriterar Sverige fosforavskiljning i markbaserade anläggningar Jane Hjelmqvist Enheten för miljöfarlig verksamhet Miljörättsavdelningen Möjligtvis två frågor... Varför prioriterar vi fosforavskiljning?

Läs mer

Miljöpolicy. Miljöpolicy

Miljöpolicy. Miljöpolicy Miljöpolicy Innehållsförteckning Falköpings kommun som förebild 3 Internt miljöarbete 3 Fokusområden 4 Transporter 4 Lokaler 4 Mat 5 Dokumenttyp Policy Antagen av Kommunfullmäktige 2011-01-31 Dokumentansvarig

Läs mer

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info HRK Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet.

Läs mer

Miljöutbildning. Miljödiplomering i Laxå kommun

Miljöutbildning. Miljödiplomering i Laxå kommun Miljöutbildning Miljödiplomering i Laxå kommun Finns det miljöproblem? Klimatförändringen vår tids största miljöproblem! Utsläpp av ämnen som är hälsofarliga, förorenar, övergöder och försurar Avfall

Läs mer

Klimatpåverkan, försurning, övergödning, luftförorening, förbrukning av icke förnybara naturresurser.

Klimatpåverkan, försurning, övergödning, luftförorening, förbrukning av icke förnybara naturresurser. Direkt = mycket stor = stor = medelstor Lätta vägtransporter (typ personbilstransport eller liknande inom arbetet) Utsläpp till luft av CO, NO x, SO x, CO, Partiklar, förnybara naturresurser. Miljöpåverkan

Läs mer

Utformning av miljöledningssystem

Utformning av miljöledningssystem Utformning av miljöledningssystem Principskiss för miljöledningssystem miljöutredning Ledningens genomgång Miljörevision och uppföljning miljöpolicy Ständig förbättring Miljömål Miljöprogram Införande/genomförande

Läs mer

Miljöpolicy. Krokoms kommun

Miljöpolicy. Krokoms kommun Miljöpolicy Krokoms kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2013-06-11 Innehåll 1 Inledning... 7 2 Övergripande miljömål för Krokoms kommun... 8 2.1 SamhäIlsplanering och byggande... 8 2.2 Energi...

Läs mer

MILJÖLEDNINGSSYSTEM. Bröderna Näslund Byggare AB Januari 2008

MILJÖLEDNINGSSYSTEM. Bröderna Näslund Byggare AB Januari 2008 MILJÖLEDNINGSSYSTEM Bröderna Näslund Byggare AB Januari 2008 Revision A mars 2009 Revision B mars 2011 Revision C april 2012 INNEHÅLL MILJÖLEDNINGSSYSTEM 3 Vår miljöpolicy 3 Våra riktlinjer 3 Våra miljömål

Läs mer

Utmaningar inom avloppsvattenrening i Sverige. Ann Mattsson, Anders Fransson, VAK

Utmaningar inom avloppsvattenrening i Sverige. Ann Mattsson, Anders Fransson, VAK Utmaningar inom avloppsvattenrening i Sverige Ann Mattsson, Anders Fransson, VAK Vad är den största utmaningen? Det som är svårast? Det som ger störst resultat? Här: Det som vi tycker verkar svårt och

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar

Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar C4 Teknik och Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar Innehåll Bakgrund... 3 Vem gör vad?... 4 Definitioner... 4 Generella riktlinjer... 5 Riktlinjer för större

Läs mer

Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem

Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem Riktlinjer för Trosa kommuns miljöledningssystem Fastställda av kommunfullmäktige 2002-12-18/ 111 Sid 1 Innehåll Sid Allmänt om dessa riktlinjer 3 Varför miljöledningssystem?. 3 Miljöledningsnivåer 3 Beskrivning

Läs mer

MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB

MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB Sida 1 av 6 MILJÖLEDNINGSSYSTEM MORA DATORER AB INNEHÅLL MILJÖPOLICY 3 RIKTLINJER FÖR MILJÖARBETET 3 ORGANISATION OCH LEDARSKAP 3 Organisation och ledarskap 3 Miljöledningssystem

Läs mer

Miljöprogram , Region Gävleborg

Miljöprogram , Region Gävleborg Information Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 07-182749 Fastställandedatum: 2016-03-16 Upprättare: Marie Helene M Molander Giltigt t.o.m.: 2017-03-16 Fastställare: Susanna Andersson Miljöprogram

Läs mer

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Rektor 2016-02-15 Revidering: 2018-03-26 Dnr: HDa 1.2-2016/168 Gäller fr o m: 2018-03-26 Ersätter: - Relaterade dokument: Miljöpolicy Ansvarig

Läs mer

Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen

Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund, syfte...3 1.2 Nollalternativ, om planen inte realiseras...3 1.3 Planalternativet...3 2 Nationella, regionala och lokala miljömål

Läs mer

Att satsa på miljön är att satsa på livet

Att satsa på miljön är att satsa på livet SATSA PÅ MILJÖN! Att satsa på miljön är att satsa på livet JMS Mediasystem satsar stora resurser på sitt miljöarbete. Genom en öppen dialog med samarbetspartners, kunder, allmänhet, leverantörer, miljöorganisationer,

Läs mer

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH REGIONALA MILJÖMÅL SOM BERÖR AVFALL NATIONELLA MILJÖMÅL Det övergripande målet för miljöarbetet är att vi till nästa generation, det vill säga med sikte på år

Läs mer

VA SYD För miljön, nära dig. Benny Wraae Platschef Sjölunda ARV

VA SYD För miljön, nära dig. Benny Wraae Platschef Sjölunda ARV VA SYD För miljön, nära dig Benny Wraae Platschef Sjölunda ARV VI ÄR VA SYD VA-organisation i sydvästra Skåne Burlöv, Eslöv, Lund och Malmö Samlar in hushållsavfall i Burlöv och Malmö Kommunalförbund 352

Läs mer

Bilaga 5 Miljöbedömning

Bilaga 5 Miljöbedömning Beslutad av: Dokumentansvarig: Renhållningsenheten Dokumenttyp: Välj i listan... Giltighetstid: Välj i listan... Gäller från: Diarienr: KS.2017.203 Ändringsförteckning Datum Ändring Bilaga 5 Miljöbedömning

Läs mer

Regenber g & Hansson

Regenber g & Hansson Utgåva 1 (1)10 MILJÖPLAN 2006 Regenber g & Hansson Utgåva 1 (2)10 Regenberg & Hansson...1 1. Verksamhetsbeskrivning...3 2. Miljöledning...3 3. Miljöpolicy...5 4. Handlingsplaner...6 5. Inköpsrutiner...8

Läs mer

Mål och handlingsplan för miljöarbete

Mål och handlingsplan för miljöarbete UFV 2018/1649 Mål och handlingsplan för miljöarbete 2019-2021 Fastställd av rektor 2019-02-26 Innehållsförteckning Utgångspunkt och syfte 3 Lokalt klimatarbete med långsiktiga utmaningar 3 Utmaningar inom

Läs mer

Hållbara kretslopp mellan stad och land. Nära mat, Luleå januari 2016 Janne Linder

Hållbara kretslopp mellan stad och land. Nära mat, Luleå januari 2016 Janne Linder Hållbara kretslopp mellan stad och land Nära mat, Luleå 2012-09-24 26 januari 2016 Janne Linder Varför jordbruk? Varför jordbruk? Producera mat, foder, energi mm Positiva bieffekter: öppet landskap, biologisk

Läs mer

FÖRORENINGAR I VATTENDRAG

FÖRORENINGAR I VATTENDRAG FÖRORENINGAR I VATTENDRAG 1 Föroreningar i vattendrag Mål och krav FN, EU och Sverige Miljökvalitet Viskan Föroreningar Källor Spridning Åtgärder 2 Ramdirektivet för vatten Vi ska uppnå en långsiktigt

Läs mer

Jämtlands läns landsting. Erfarenheter från miljöledninssystem och certifieringen, registreringen. Jonas Pettersson Miljökoordinator

Jämtlands läns landsting. Erfarenheter från miljöledninssystem och certifieringen, registreringen. Jonas Pettersson Miljökoordinator Jämtlands läns landsting Erfarenheter från miljöledninssystem och certifieringen, registreringen Jonas Pettersson Miljökoordinator Certifiering Första landstinget i Europa att certifieras enligt ISO 14

Läs mer

Uppdaterat mars 2014. Karolinska Universitetssjukhusets. Miljö- och Hållbarhetsprogram 2012-2016

Uppdaterat mars 2014. Karolinska Universitetssjukhusets. Miljö- och Hållbarhetsprogram 2012-2016 Uppdaterat mars 2014 Karolinska Universitetssjukhusets Miljö- och Hållbarhetsprogram 2012-2016 Uppdaterat mars 2014 Miljöpolicy Karolinskas verksamhet ska bedrivas med minsta möjliga miljöpåverkan och

Läs mer

Miljöutredning Utredning av miljöpåverkan samt GAP-analys mot ISO Rapport av Mårten Ericson, VEGA SYSTEMS AB

Miljöutredning Utredning av miljöpåverkan samt GAP-analys mot ISO Rapport av Mårten Ericson, VEGA SYSTEMS AB Miljöutredning 2017 Utredning av miljöpåverkan samt GAP-analys mot ISO 14001 Rapport av Mårten Ericson, VEGA SYSTEMS AB Innehåll 1 Inledning och syfte... 3 2 Omfattning... 3 3 Miljöutredning ISO 14001...

Läs mer

Samma krav gäller som för ISO 14001

Samma krav gäller som för ISO 14001 Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Relaterat till motsvarande krav i ISO 14001 och EMAS De krav som ställs på miljöledningssystem enligt EMAS är samma som ingår i ISO 14001. Dessutom

Läs mer

Rena fakta om Gryaab och ditt avloppsvatten.

Rena fakta om Gryaab och ditt avloppsvatten. Rena fakta om Gryaab och ditt avloppsvatten. Foto: Bert Leandersson Ryaverket är ett av Nordens största reningsverk. Här renas cirka 4 000 liter vatten per sekund. Illustration: Anders Lyon Du spolar,

Läs mer

Grundläggande Miljökunskap

Grundläggande Miljökunskap Grundläggande Miljökunskap Data courtesy Marc Imhoff of NASA GSFC and Christopher Elvidge of NOAA NGDC. Image by Craig Mayhew and Robert Simmon, NASA GSFC Hållbar utveckling Dagens program Hållbar utveckling

Läs mer

Vad handlar miljö om? Miljökunskap

Vad handlar miljö om? Miljökunskap Vad handlar miljö om? Ekosystemtjänster Överkonsumtion Källsortering Miljöförstöring Miljöbil Miljökunskap Jorden Utfiskning Naturreservat Våra matvanor Ekologiska fotavtryck Miljöpåverkan Avfall Trängselavgift

Läs mer

Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012

Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012 Mah/förvaltning Sid 1(6) Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012 Inledning Vid Malmö högskola bedrivs forskning, utbildning och samverkan inom miljöområdet. Genom denna s k indirekta

Läs mer

Kommittédirektiv. Giftfri och cirkulär återföring av fosfor från avloppsslam. Dir. 2018:67. Beslut vid regeringssammanträde den 12 juli 2018

Kommittédirektiv. Giftfri och cirkulär återföring av fosfor från avloppsslam. Dir. 2018:67. Beslut vid regeringssammanträde den 12 juli 2018 Kommittédirektiv Giftfri och cirkulär återföring av fosfor från avloppsslam Dir. 2018:67 Beslut vid regeringssammanträde den 12 juli 2018 Sammanfattning Spridning av avloppsslam bör fasas ut och ersättas

Läs mer

Miljöbokslut 2006. Höörs kommuns gröna nyckeltal

Miljöbokslut 2006. Höörs kommuns gröna nyckeltal Miljöbokslut 26 Miljöbokslutet är en redovisning av miljötillståndet i kommunen. Det är också ett sätt att följa upp kommunens eget miljöarbete. Miljöbokslutet med de gröna nyckeltalen ska fungera som

Läs mer

6.1 Identifiering och värdering av miljöaspekter samt förteckning över miljöaspekter

6.1 Identifiering och värdering av miljöaspekter samt förteckning över miljöaspekter 2018-05-18 11207 1 (10) 6.1 Identifiering och värdering av miljöaspekter samt förteckning över miljöaspekter Sammanfattning Riktlinjen beskriver hur identifierar och värderar de aktiviteter som påverkar

Läs mer

Slamfrågan. Möte 7 okt 2009 SpmO. Sunita Hallgren Lantbrukarnas Riksförbund, LRF

Slamfrågan. Möte 7 okt 2009 SpmO. Sunita Hallgren Lantbrukarnas Riksförbund, LRF Slamfrågan Möte 7 okt 2009 SpmO Sunita Hallgren Lantbrukarnas Riksförbund, LRF sunita.hallgren@lrf.se 08-7875156 Punkter Miljömål Ny lagstiftning på gång viktig milstolpe Slamfrågan komplex LRF & avloppsfraktioner

Läs mer

Förstudie Kvicksilver

Förstudie Kvicksilver Förstudie Kvicksilver Behov av sanering av avloppsledningar från tandläkarkliniker Gryaabrapport 2016:3 Carina Blid 2016-06-13 1(11) Gryaab AB medverkar till en hållbar samhällsutveckling genom att införa

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2017 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Fastställd av DSV:s styrelse 2017 03 16 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Miljöhandlingsplan 2017 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

Miljöredovisning enligt EMAS för Hr Björkmans Entrémattor AB 2014

Miljöredovisning enligt EMAS för Hr Björkmans Entrémattor AB 2014 Miljöredovisning enligt EMAS för Hr Björkmans Entrémattor AB 2014 FÖRETAGET verksamheten Hr Björkmans Entrémattor AB är ett privatägt företag som är till största del inriktat på uthyrning samt bytesservice

Läs mer

BORÅS ENERGI OCH MILJÖ AB. Miljöåret 2013. Vår dröm - en fossilbränslefri stad

BORÅS ENERGI OCH MILJÖ AB. Miljöåret 2013. Vår dröm - en fossilbränslefri stad BORÅS ENERGI OCH MILJÖ AB Miljöåret 2013 Vår dröm - en fossilbränslefri stad MILJÖ 2013 Borås Energi och Miljö strävar efter att ta tillvara på material- och energiflöden i Borås. Genom återvinning och

Läs mer

Svanenmärkning av Tryckerier. Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Tryckerier. Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Tryckerier Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info Tryckerier Varför Svanen? Fem enkla skäl Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet. Det spar inte bara tid och

Läs mer

Miljöpolicy och miljömål 2009-2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna 2009-03-11

Miljöpolicy och miljömål 2009-2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna 2009-03-11 Miljöpolicy och miljömål -2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna -03-11 Stadsbyggnadsförvaltningen är miljöcertifierad Stadsbyggnadsförvaltningen är

Läs mer

Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22

Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22 Datum Sida 2010-02-22 1(16) Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22 2(16) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Strategiskt miljöarbete... 4 Miljöpolitiskt

Läs mer

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB

Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB Miljöledningssystem FURNITURE CONSULTING AB 2008-01-01, reviderad 2011-08-01 Miljöledningssystem FC. AB Organisation och ansvar Ledningsgrupp Verkställande direktör Dan-Henrik Eriksson Ekonomi/ administration

Läs mer

Uppföljning och bedömning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2007

Uppföljning och bedömning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2007 1(7) Fastställd av rektor Kåre Bremer 2008-02-28 Dnr: 83-0334-08 Uppföljning och bedömning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2007 Inledning Detta dokument avser miljörådets uppföljning och bedömning

Läs mer

Miljöredovisning enligt EMAS för Hr Björkmans Entrémattor AB 2011

Miljöredovisning enligt EMAS för Hr Björkmans Entrémattor AB 2011 Miljöredovisning enligt EMAS för Hr Björkmans Entrémattor AB 2011 FÖRETAGET verksamheten Hr Björkmans Entrémattor AB är ett privatägt företag som är till största del inriktat på uthyrning samt bytesservice

Läs mer

(MOMS-gruppen) två gånger per Del av LO gemensamt år. miljöledningssystem enligt ISO 14001:2004 50 % av verksamheterna

(MOMS-gruppen) två gånger per Del av LO gemensamt år. miljöledningssystem enligt ISO 14001:2004 50 % av verksamheterna Dokumenttitel ------tre ------------.,...-----tt" Dokumentnummer Utgåva Fastställd i skolnämnden Utgiven ~F:--2-:,:,:.2~ --t-::1::-----i~2----:,oo~9~- +2~O-O-9--02-..-26-- 1 1(5) Upprättad av Sign Sign

Läs mer

Riktlinjer för Habilitering & Hälsa. Miljöarbete 2014-2016

Riktlinjer för Habilitering & Hälsa. Miljöarbete 2014-2016 Riktlinjer för Habilitering & Hälsa Miljöarbete 2014-2016 Riktlinjer för miljöarbete Habilitering & Hälsa 2014-2016 Habilitering & Hälsa ska: följa den miljölagstiftning, föreskrifter och övriga krav som

Läs mer

Miljöinformation Skara Energi AB 2012

Miljöinformation Skara Energi AB 2012 Miljöinformation Skara Energi AB 2012 2 Miljöinformation Skara Energi AB 2012 Miljömålen som bolaget satte upp för 2011 baserades på de nationella miljömålen. Skara Energi AB har arbetat med 6 st av de

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. miljöpolicy

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. miljöpolicy Sahlgrenska Universitets sjukhuset miljöpolicy Genom Sahlgrenska Universitetssjukhusets (SU) miljöpolicy visar ledningen sitt engagemang, intentioner och avsikt med SU:s miljöarbete. Vi ska som en del

Läs mer

Inköpspolicy Miljöledningssystemet

Inköpspolicy Miljöledningssystemet Utgivare: Joachim Lundberg Publiceringsdatum: 2016-02-03 Senast sparat: 2016-02-03 14:58 : Version: 1.0 Dokumentstatus: Godkänd SE-118 60 Stockholm, Sweden, Telefon: +46 (0)8 51 90 90 00 Innehåll 1. Inledning...

Läs mer

Dokumentnamn Övergripande miljömål ISO-bet Sida nr 1. Datum

Dokumentnamn Övergripande miljömål ISO-bet Sida nr 1. Datum Miljöhandbok för Högsby Kommun MA 2003:38 Dokumentnamn ISO-bet 4.3.3-1 Sida nr 1 Avsnitt och detaljerade miljömål Sidor tot 3 Datum 2008-02-25 Rev dat. Sign. AG Godk. 4.3.3-1 Högsby kommun har efter den

Läs mer

Vi ska värna om och utveckla småföretagarkulturen i Uddevalla kommun

Vi ska värna om och utveckla småföretagarkulturen i Uddevalla kommun 12 BILD! Mål 13 Här listas målsättningar och styrdokument som har påverkat framtagandet av innehållet i denna översiktsplan. Uddevalla kommuns vision Uddevalla hjärtat i Bohuslän där människor växer och

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-09-04 Dnr F8 /07:407 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

VD Kenneth Stahre och vice VD Roger Lifvergren bär det yttersta ansvaret för att miljölagen efterlevs och Jonnah Stahre för miljöledningsarbetet.

VD Kenneth Stahre och vice VD Roger Lifvergren bär det yttersta ansvaret för att miljölagen efterlevs och Jonnah Stahre för miljöledningsarbetet. Miljöberättelse 216 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska

För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska Miljöpolicy För VF Tryck är det självklart med en verksamhet som genomsyras av miljöhänsyn. Vi ska hushålla med resurser och i största möjliga mån använda förnybara naturresurser i vår produktion och administration

Läs mer

Svanenmärkning av Tryckerier. Utbildningspaket till kriterieversion 4

Svanenmärkning av Tryckerier. Utbildningspaket till kriterieversion 4 Svanenmärkning av Tryckerier Utbildningspaket till kriterieversion 4 Varför finns Miljömärkningen Svanen? Samhället är inte hållbart Vår vision är ett hållbart samhälle Vårt syfte är att bidra till arbetet

Läs mer

Ernst Roséns verksamhet styrs såväl av egna klart uttalade målsättningar och ambitioner som av lagstiftning och för. Verksamheten i korthet

Ernst Roséns verksamhet styrs såväl av egna klart uttalade målsättningar och ambitioner som av lagstiftning och för. Verksamheten i korthet 29 M I L J Ö R E D O V I S N I N G MILJÖ- OCH arbetsmiljöredovisning 24 Ernst Rosén är ett stabilt familjeägt bolag som varit verksamt i fastighetsbranschen i snart 6 år. Vår affärsidé är att tillhandahålla

Läs mer

Energi- och klimatfrågan. Verksamhetssystem.

Energi- och klimatfrågan. Verksamhetssystem. Miljön i fokus. Energi- och klimatfrågan. Berendsen har arbetat med miljö- och kvalitetsfrågor under många år. Det är numera en integrerad del i vårt dagliga arbete. Tillsammans strävar vi efter ständiga

Läs mer

Naturvårdsverkets arbete med slamfrågan. Anna Maria Sundin Linköping 7 mars Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1

Naturvårdsverkets arbete med slamfrågan. Anna Maria Sundin Linköping 7 mars Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Naturvårdsverkets arbete med slamfrågan Anna Maria Sundin Linköping 7 mars 2017 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Naturvårdsverkets arbete med slamfrågan och återföring av fosfor

Läs mer

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 2012-10-15 1 (4) Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 Landstingets miljövision Landstinget ska medverka till en hållbar utveckling som innebär att östgöten, i nuvarande och kommande generationer,

Läs mer

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ Biogas Förnybar biogas ett klimatsmart alternativ Biogas Koldioxidneutral och lokalt producerad Utsläppen av koldioxid måste begränsas. För många är det här den viktigaste frågan just nu för att stoppa

Läs mer

Miljöutredning för vår förening

Miljöutredning för vår förening 04.1 Miljöutredning Miljöutredning för vår förening datum 2014-09-30 Sida 1 av 6 Introduktion I detta dokument redovisas ett antal frågor som är till för att hjälpa er i arbetet med att ta fram en miljöutredning.

Läs mer

Tidningstjänst AB och miljön

Tidningstjänst AB och miljön Tidningstjänst AB och miljön Vårt långsiktiga mål Minska fossila bränslen mot transportsträcka med 15 % från 2009 till 2014. Miljöpolicy Tidningstjänst AB strävar efter att leverera Rätt tidning i rätt

Läs mer