OBS! NYMÅLAT en BrOSchYr för dig SOM funderar på ATT BLi MÅLAre

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "OBS! NYMÅLAT en BrOSchYr för dig SOM funderar på ATT BLi MÅLAre"

Transkript

1 OBS! NYMÅLAT en broschyr för dig som funderar på att bli målare

2 i röda rum slår hjärtat snabbare Färger påverkar oss mer än vi tror. Det är till exempel ingen slump att grönt är vanligt på sjukhus och att sovrum ofta är blå. Som målare är det viktigt att du kan den grundläggande färgpsykologin. g u l t är en intensiv färg som inte lämnar oss i fred. Det finns färgpsykologer som tror att gula nyanser kan ge upphov till illamående och sjösjuka. Man tror även att gult är den första färgen som spädbarn uppfattar. v i t t är tomhet och vila. Människor som lider av depression mår ofta bättre om de får sitta i ett ljust, vitt rum iklädda vita kläder. Men att ha kritvita väggar hemma kan kännas ödsligt. Därför brukar man blanda den vita färgen med en annan färg, till exempel rött, för att göra det vita lite varmare. Det kallas att bryta färgen. b l å t t har en rogivande effekt. Det är en färg som får oss att andas lugnare och blinka mer sällan. Blåa rum upplevs som rymliga, kanske på grund av att himlen är blå. I undersökningar om älsklingsfärger är blått alltid populärast.

3 g r ö n t har en lugnande inverkan på oss människor. Våra sinnen blir mer balanserade och vi har lättare att utföra precisionsarbeten. Det är en av anledningarna till att operationsdukar och operationskläder är gröna. s v a r t förknippas i västvärlden med olycka, död, sjukdom, hat och sorg. Men svart är även en färg som anses klassisk och trendig, framför allt på kläder. På senare år har det även blivit populärt med svarta väggar. r ö t t är en kraftfull färg full av energi. Rött drar uppmärksamheten till sig och varnar oss. Därför används rött i varningslampor och trafikskyltar. I ett rött rum slår ditt hjärta snabbare och du blinkar oftare. f ä r g b l i n d h e t är ärftligt och mycket vanligare hos män än kvinnor. En vanlig form av färgblindhet är oförmågan att skilja mellan rött och grönt. Total färgblindhet, akromatopsi, är väldigt ovanligt.

4 Johnnie målar med hjärtat och bygger rymdraketer I TV-programmet Sofias änglar hjälper Johnnie Krigström personer med olika problem att få det fint hemma. I sitt eget hus har han fullt upp med att spackla igen hålen i väggarna efter ungarnas vilda lekar. Namn: Johnnie Krigström Ålder: 38 år familj: Fru Maria, döttrarna Stella 4 år och Leia 1,5 år. utbildning: Johnnie var 16 år när han bestämde sig för att bli målare. Men det fanns ingen måleriutbildning på Gotland och Johnnie fick inte flytta till fastlandet för sin mamma hon tyckte han var alldeles för vild så Johnnie stannade kvar på ön och började jobba som traditionell lärling.

5 Hur känns det att vara en av Sofias Änglar? Det känns väldigt bra att få göra nytta där det behövs. Under fyra dagar är vi gäster i en annan människas liv, men sätter avtryck för lång tid framåt. Vårt jobb kan vara startskottet som gör att deras liv tar en annan bana. Berätta om ditt galnaste jobb? Det var nog för Roomservice när vi skulle bygga en ute terrass i Marrakech. Vi bestämde oss för fina, mustiga färger i aubergine och grönt. När vi väl fick färgburkarna var det helt fel kulör. Det visade sig att kvinnan som blandade färgerna tyckte att vår nyans var ful. Hon vägrade hjälpa oss. Så vi köpte en massa färgburkar i olika kulörer och blandade i en stor badbalja. Till slut fick vi fram rätt nyans. Det var en riktig rysare. Vad är din största tillgång som målare? Att jag har en social kompetens, och att jag är nyfiken. Nyfikenheten hade jag nytta av redan som lärling. Jag bad alltid att få vara med när de skulle göra något jag inte testat tidigare. Det är ett råd jag vill ge blivande målare du kom - mer ingenstans om du bara sitter och pillar dig i naveln. Har du några privata projekt just nu? Jag är helt manisk när det gäller idéer. Just nu river vi ett badrum som vi byggde förra året nu ska det bli en bastu i stället. Min fru blir tokig på mig. Och min stackars snickar - kollega Mattias Särnholm, blir bombarderad med frågor hela tiden. Bor man i hus med två små ungar blir det också lite pyssel, jag tror att jag har 15 spackelfläckar bara i hallen. Och min fyra åring vill bygga rymdraketer och allt möjligt, så jag har att göra farliga kemikalier: De färger som används i dag är inte farliga. Man använder aldrig tinner längre, nästan alla färger än vattenbaserade. om att vara målare: Det är kreativt, man får jobba under eget ansvar och tjänar rätt bra med stålar. Målare är världens bästa jobb! mardrömsprojekt: Johnnie om... Att måla om en båt eller husbil under tidspress. Det är trångt, meckigt och kräver otroligt mycket jobb, det är ingenting man gör på några dagar. goda råd till unga målare: Var lyhörd för de gamla målarna, det är de som lär dig alla grunder. De må vara griniga ibland, men de är förbannat duktiga. Du lär dig inte spackla genom att läsa en tidning. foto: kanal 5

6 på uppdrag med ylva Namn: Ylva Karlsson Ålder: 20 år Jobb: Lärling på Måleritradition i Örebro. uppdrag: Måla 32 balkonger i tvåvåningshus. Jag ville jobba med kroppen, skapa något som gör att det blir fint. Det var därför jag valde att bli målare. Sista terminen i gymnasiet fick jag Guldpenseln, ett stipendium som måleribranschen delar ut till elever som har gjort bra ifrån sig. I det här uppdraget målade vi först taken, sedan fönstren. Nu är det dags för väggarna, jag börjar måla runt dörren med en pensel. Ja, då var det dags att gå loss på väggarna med rollern. Färgen ser vit ut, men när den torkar blir väggarna ljusgrå. Det är underbart att få jobba utomhus, särskilt de här varma sommardagarna.

7 den här veckan är det bara jag och Kristofer som jobbar med balkongerna. Då och då tittar vår chef Bosse förbi. Det gäller att skydda golvet ordentligt, annars kan det bli en hel del extrajobb. Den här veckan har jag firmabilen, för att kunna ta hit allt material vi behöver. Utvändigt ska balkongerna målas röda. Aha, det är den här kulören. Hm, undrar hur den röda färgen ser ut när den torkar. Jag ska nog testmåla på andra våningen. nästa uppdrag? Ingen aning! Men om jag fick bestämma så skulle jag tapetsera. Då är allt annat färdigt och man får se hur rummet blev!

8 UNDERGROUND Världen är men i London Andreas Gärdin Hyttsten är Sveriges just nu bäste målare. Snart har han chans att bli bäst i världen. I oktober drar han till London för att utmana andra unga talanger i Yrkes-VM. Målarmästaren Patrik Andersson coachar. Du ska tävla i Yrkes-VM, Andreas, hur känns det? Jättekul! Nu har jag bevisat för mig själv att jag är bra. Och jag gillar att måla inför publik, det sporrar mig. Namn: Andreas Gärdin Hyttsten Ålder: 21 år Gör: Målarlärling på Målarkompaniet i Östersund Namn: Patrik Andersson Ålder: 49 år Gör: Målarmästare på egna företaget Rusch Måleri i Göteborg Hur går tävlingen till? Patrik: Alla får varsitt tävlingsbås där de utför fem olika moment: målning av snickerier, tapetsering, bildöverföring och schablonering, färgnyansering och fri dekorationsmålning. De har 22 timmar på sig fördelat på fyra dagar.

9 full av färger gäller bara guld att tabba sig: Andreas och Patrik om Vad är din styrka i tävlingen, Andreas? Med sju mästerskapstävlingar bakom mig är jag van att tävla. Och så jobbar jag ihop med förre SM-vinnaren, Johan Hell ström - Reineke. Att bli bättre än honom triggar lite extra. Jag kommer gärna hem från London med en medalj runt halsen! Vilka är de största konkurrenterna? Patrik: Det är hög kvalitet på alla tävlande. Alpländerna är alltid bra, jag tror att det beror på att hantverket ligger dem varmt om hjärtat. Frankrike kan bli en svår konkurrent, de verkar ha gett sig fasen på att vinna. Vilken placering hoppas ni på? Patrik: Om Andreas jobbar lugnt och metodiskt utan några grova missar så är vi bland de sex bästa. Andreas: Lyckas jag höja mig ett snäpp är det medalj som gäller. Jag tävlar för att vinna! Yrkeslandslaget består av ett 40-tal tjejer och killar, upp till 22 år, med en sak gemensamt: de representerar Sverige inom sitt yrke. Laget består bland annat av en murare, en möbelsnickare, en billackerare, en kock, en guldsmed, en frisör, en VVS-montör och självklart en målare! I oktober 2011 åker hela laget till London, England, för att tävla i Yrkes-VM (WorldSkills Competition) som i år hålls för 41:e gången. Vid senaste Yrkes-VM i Kanada 2009 tog Sverige 3 silver (byggnadsplåt slagare, industrielektriker och florist), 2 brons (mekatronik och telekommunikation), och 12 hedersmedaljer. Heja Sverige! Andreas: Jag är noggrann, så jag tabbar mig sällan. Patrik: En gång schablonerade jag i fel trappuppgång. Jag fick en handskriven lapp med adres sen. Det stod 23, men jag läste det som 2B. hur målare är: Andreas: Den viktigaste egenskapen är noggrannhet. Patrik: Målare är ofta sociala personer som är bra på att tänka i flera steg. Vi har ett kreativt yrke som syftar till att försköna. att tävla i måleri: Patrik: Det är jättebra för branschen eftersom det skapar en vilja att bli bättre och höjer statusen i yrket. Dessutom driver tävlandet även på målerilärarna de vill såklart se sina elever på pallen. drömuppdraget: Andreas: Jag vill bygga ett eget lyxhus från grunden. Det ska se ut precis som jag vill, gärna lite galet då kommer det verkligen kännas som mitt eget. Hur blir man världs Mästare i måleri? Spana in vägen till Måleri-VM på nästa uppslag.

10 vägen till är du en blivande mästare i måleri? Skolmästerskapen Gymnasieskolor över hela Sverige anordnar skolmästerskap för elever som går bygg programmet inriktning Måleri. En utmärkt uppvärmning inför DM. Blod, svett, tårar och ett antal liter färg. Det är vad som krävs för att vinna ett mästerskap i måleri. Det slutliga målet är världsmästartiteln.

11 MÅLERI-vm Världsmästerskapen (VM) Världsmästerskapen i Måleri anordnas också vartannat år. Tävlingsmomenten liknar dem i SM. Vinnaren av den prestigefyllda tävlingen kan njuta av fina priser, stipendium och stjärnglans. Svenska mästerskapen (SM) DistrikTS - mästerskapen (DM) Distriktsmästerskapen anordnas vartannat år. Mästerskapen, som är utspridda över hela landet, är öppna för såväl gymnasieelever som unga lärlingar. Vinnaren i respektive DM går vidare till SM. Några månader efter distriktsmästerskapen anordnas de svenska mästerskapen. Tävlingsmomenten är Fri dekora tionsmålning, Tapetsering, Målning av snicke rier och dörr, Bildöverföring och schablonering samt Färgnyansering.

12 HETT MED TAPETER Tapeter fortsätter att vara en het inrednings trend. Populärast just nu är retromönster från 50-, 60- och 70-talet. Och fototapeter! Kunden är inte längre begränsad att välja mellan klassiska motiv såsom solnedgångar och vattenfall, utan kan låta tillverka tapeter med egna teckningar eller semesterbilder som förlaga. De digitala tapeterna finns numera också som upprepningsbara paneler. Många tapeter på marknaden är så kallade non-woven-tapeter, där man lägger tapetklistret på väggen i stället för på tapeten. Mycket smidigare att sätta upp! Yrket skiljer sig mellan olika länder Måleriyrket skiljer sig en hel del mellan olika länder. Den svenska målaren är väldigt komplett han eller hon både målar och sätter upp väggbeklädnader, det vill säga tapet eller väv. I de flesta länder är det ett yrke att måla, ett annat yrke att sätta upp väggbeklädnader. på gång i färgoch tapet- TRENDER 2011 Karolina Östlind på Beckers har noterat tre färgtrender under uppsegling: En färgskala är rå och naturlig och går i mörka, dämpade toner, som denimblått, betonggrått, zinkgrått, linnebeige, mörk terrakotta, guldockra och olika bruna kulörer av träbets. Å andra sidan gäller starka kulörer och mycket mönster. Vi kom mer att se ett lapptäcke av humor, vintage och second hand, från mormorsstil över romantik till en flört med 80-talet. Matchande kulörer är flamingorosa, solgult, poolturkos, blank svart, pasteller, guld, krom och glas. Vi jobbar också med olika skalor av samma kulör eller tänker helvitt från golv till tak. För att få lite mer liv i det enfärgade kombinerar vi exempelvis olika kulörer av grått och vitt. Vi blandar även helmatta ytor med högblanka och släta strukturer med grova. foto: boråstapeter Björn Nilsson på Boråstapeter har blickat uppåt väggarna och gjort följande trendanalys: Fondväggen lever vidare, men på ett nytt sätt. Hela rummet tapetseras, men med olika tapeter! Kostymmönster som tweed- och rutmönster är nytt för i år. Även här tapetseras hela rum, gärna i en matchande kombination av olika rutor på olika väggar. Tapeter som andas vintage och romantik tar plats på våra väggar. Mönster från gamla tapeter plockas fram, dammas av och uppdateras enligt devisen titta framåt och snegla bakåt.

13 branschen KULÖRER INOM FÄRGINDUSTRIN Människan är den varelse på jorden som är bäst på att se skillnader mellan olika kulörer det mänskliga ögat kan uppfatta runt tio miljoner kulörer! När vi var vand rande homo sapiens var det ett sätt att överleva. Exempelvis kunde kulörskiftningen på en växt hjälpa oss att bedöma om den var ätlig eller inte. Färgindustrin laborerar bara med kulörer. Färger utan lukt 1987 beslöt måleri branschen att sluta använda lös nings - medel, det vill säga kolväte, i färgerna. Det var av arbetsmiljötekniska skäl lösningsmedel löser upp vissa fetter i hjärnan. Då trodde man att bara målarna drabbades, i dag vet man att lösningsmedel även kan skada personer som vistas i målade rum. Frida Berglund från Piteå var en av de sju tjejer som tävlade i Måleri-SM Allt fler kvinnor blir målare Måleri är ett yrke med kraftig mansdominans, men det börjar förändras. Så här ser det ut i Sverige i dag: Andelen kvinnliga gesäller (fullbetalda målare) är 3,4 procent. Andelen kvinnliga lärlingar är 16,4 procent. Andelen kvinnliga elever i årskurs 3 är 34 procent. Andelen kvinnliga elever i årskurs 2 är 39 procent. Andelen kvinnliga elever i årskurs 1 bedöms närma sig 50 procent! Det är inte bara i Sverige som allt fler tjejer utbildar sig till målare. Samma utveckling sker i många andra länder, bland annat i Schweiz, Japan och Australien. foto: beckers

14 Bli målare! OM Emma Wihlborg, 21 år, Malmö Vad är det bästa med att vara målare? Målare är lätta människor att jobba med det är rak och tydlig kommunikation som gäller bland kollegorna. Ronja Rydberg, 20 år, Karlstad ALLT att få börja från grunden och sedan bygga upp det man gör steg för steg, för att till sist få se resultatet. Johan Hellström-Reineke, 22 år, Östersund Det är ett fräckt yrke! Det är roligt medan man håller på och det är roligt när man ser resultatet, förändringen. Och så är det väldigt fritt, man planerar sitt jobb själv och gör ständigt nya saker på nya platser. Frida Andersson, 19 år, Nässjö Det praktiska arbetet, att få jobba med kroppen. Och att varje dag varierar, man vet aldrig vad morgondagen erbjuder! Vad gör en målare? Målare ger färg åt människors vardag. Med färg, penslar och andra redskap skapar du miljöer för människor i deras arbeten och på deras fritid. Som målare kommer du att arbeta överallt i samhället bostäder, daghem, skolor, industrier, sjukhus och kontor. Arbetsdagarna är sällan lika varandra och det är långt ifrån ett stillasittande kontors jobb. Sommartid arbetar du mycket utomhus, under vintern är det mest inomhusjobb. Vilka egenskaper bör en målare ha? För att lyckas som målare krävs yrkesskicklighet, ambition och vilja! Du måste tycka att det är roligt och viktigt att göra fint för andra det är du som sätter slutfinishen på jobbet. Det är också bra att vara social eftersom du som målare träffar allt från kunder till fastighetsförvaltare. Dessutom bör du vara självständig och bra på att planera ditt arbete i flera steg, samtidigt som du måste ta ansvar för tid och resultat. Finns det möjligheter att jobba utomlands? Som färdigutbildad målare har du goda möjligheter att jobba utomlands. Svensk utbildning har ett mycket gott rykte och du kan fritt söka arbete inom nästan hela Europa. Till skillnad mot många andra yrken behöver du inte kunna landets språk för att få jobb.

15 Vilken är Vad tjänar en målare? Genomsnittslönen för en färdigutbildad målare är kronor i månaden. Men du får lön redan under den tvååriga lärlingsperioden har du gått måleri på gymnasiet är ingångslönen cirka kronor i månaden (förutsatt att du har godkända betyg i alla ämnen och liten frånvaro från lektionerna). Hur blir man målare? Det vanligaste sättet att bli målare är att gå en treårig gymnasieutbildning, Bygg- och anläggningsprogrammet. Det första året är gemensamt med andra grenar inom bygg. Andra och tredje året är allt fokus på måleri. Efter gymnasiet går du en tvåårig, betald lärlingsperiod ute på ett företag. Därefter genomför du ett gesällprov, som är ett bevis på att du uppfyller branschens krav på yrkeskunnande. Som färdigutbildad målare har du sedan möjlighet att specialisera dig inom till exempel dekorationsmåleri, färgsättning, inredning eller försäljning. OM Karl-Martin Silvemark, 22 år, Karlstad den största myten om måleriyrket? Att man smackar på färg, sedan är det klart. Folk tänker inte på vilket underarbete som krävs för ett bra resultat. Alexandra Leander Edh, 20 år, Växjö Ute på byggen verkar folk tro att tjejer inte orkar! Jag klarar av det utan problem, så det borde de flesta andra tjejer också göra. Andreas Gärdin Hyttsten, 21 år, Östersund Folk blir för vånade att det inte luktar efter det att vi har målat. De lever kvar i föreställningen att alla färger är oljebaserade. Joana Gustavsson, 20 år, Norrköping Att vem som helt klarar av det! Visst, alla kan kladda färg på en vägg, men vem som helst får det inte att se bra ut! För att få en proffsig finish krävs att man kan sin sak.

16 läs mer om måleriyrket och följ aktuella tävlingar på talent talk, mars 2011

KULÖRGUIDE. Familjebostäders kulörguide för ett vackert målat hem.

KULÖRGUIDE. Familjebostäders kulörguide för ett vackert målat hem. KULÖRGUIDE. Familjebostäders kulörguide för ett vackert målat hem. GÖR DITT PERSONLIGA FÄRGVAL! Att välja nya färger till sitt hem, så att de uttrycker din egen personliga smak är inte alltid så lätt.

Läs mer

Förskolelärare att jobba med framtiden

Förskolelärare att jobba med framtiden 2010 Förskolelärare att jobba med framtiden Skribenter och fotografer: Elin Anderberg Tove Johnsson Förskollärare som yrke Som förskollärare jobbar du inte bara med barnen i sig utan även med framtiden.

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

På fritiden tycker jag mycket om att åka båt och att fiska. Jag brukar grilla fisken över en eld, det är jätte-mysigt. Hälsningar Antonio Rodríguez

På fritiden tycker jag mycket om att åka båt och att fiska. Jag brukar grilla fisken över en eld, det är jätte-mysigt. Hälsningar Antonio Rodríguez Jag heter Antonio och jag arbetar som tandläkare. En tandläkare hjälper människor med deras tänder. Om du inte går till tandläkaren så kommer du att få hål i tänderna och väldigt ont. Att gå till tandläkaren

Läs mer

Måla med lackfärger. Väck liv i dina möbler och snickerier

Måla med lackfärger. Väck liv i dina möbler och snickerier Måla med lackfärger Väck liv i dina möbler och snickerier Måla med lackfärger Med Beckers lackfärger kan du måla de flesta snickerier inomhus som fönster, dörrkarmar, dörrar, fotlister och skåpluckor.

Läs mer

Research. Erikdalsbadets utomhusbad i Stockholm

Research. Erikdalsbadets utomhusbad i Stockholm Framtidens färg Framtidens färg kommer varken att handla om nya kulörer eller färgkombinationer, vilket tidigare ofta har kännetecknat en viss tidsperiod. I framtiden får färgen sin betydelse genom kontexten

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

Ny konsttrend spraya din egen tavla.

Ny konsttrend spraya din egen tavla. Pressmeddelande Stockholm 24 september 2013 Ny konsttrend spraya din egen tavla. Den moderna spraytekniken, med sina rötter i graffitikonsten, har blivit alltmer populär och det gäller inte bara professionella

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd.

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd. Kåre Bluitgen Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard nypon förlag AB Ska vi byta hår? Åh, vad ditt hår är fint, säger Ida. Hon drar borsten genom Aylas svarta hår. Tycker du?

Läs mer

UGGLEPOSTEN 2011:1 ANSVARIG UTGIVARE: DANIEL GAUSEL

UGGLEPOSTEN 2011:1 ANSVARIG UTGIVARE: DANIEL GAUSEL UGGLEPOSTEN 2011:1 ANSVARIG UTGIVARE: DANIEL GAUSEL Uggleposten Exklusivt 2* intervju i detta nummer År: 2011 Nummer: 1 I det här numret: I detta nummer hedrar vi vår kära Barbro Ljungholm som snart går

Läs mer

Måla träfasad. Skydda och försköna ditt hus

Måla träfasad. Skydda och försköna ditt hus Måla träfasad Skydda och försköna ditt hus Jag har 96 favoriter I vår utomhusfärgkarta för träfasad har vi på Beckers noga valt ut 96 kulörer som på bästa sätt smälter in i vår nordiska natur och arkitektur.

Läs mer

Randboken. - din kompletta guide för ränder i hemmet.

Randboken. - din kompletta guide för ränder i hemmet. Randboken - din kompletta guide för ränder i hemmet www.durosweden.se Vilken rand passar dig? Svårt att veta hur du snabbt och enkelt kan förändra ditt hem? Svaret är enkelt, med ränder! Horisontella,

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp.

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Förföljaren Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Var på din vakt och håll ögonen öppna, med sylvassa naglar

Läs mer

Likabehandling och trygghet 2015

Likabehandling och trygghet 2015 Likabehandling och trygghet 2015 1 Jag är Man 58 48,3 Kvinna 58 48,3 Jag avstår från att definiera 4 3,3 mig Total 120 100 100% (120/120) 2 Det känns bra att gå i skolan Alltid 46 38,3 Oftast 55 45,8 Ibland

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer

Idrott och hälsa. Emma Holström Borås

Idrott och hälsa. Emma Holström Borås Idrott och hälsa Emma Holström Borås Dylan Williams fem nyckelsstrategier 1. Tydliggör mål och kunskapskrav 2. Skapa aktiviteter som synliggör lärandet 3. Återkoppling som för lärandet framåt 4. Aktivera

Läs mer

Kap,1. De nyinflyttade

Kap,1. De nyinflyttade Kap,1 De nyinflyttade Det är mitt i sommaren och Clara sitter i fönstret och tittar ut, hon ser dem nyinflyttade bära in flyttkartonger. Mamma hade sagt att dom hade en tjej som är lika gammal som Clara.

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Måla möbler & snickerier. Arbetsråd för Servalac Aqua Täckfärg och Servalac Exklusiv Täckfärg.

Måla möbler & snickerier. Arbetsråd för Servalac Aqua Täckfärg och Servalac Exklusiv Täckfärg. Måla möbler & snickerier Arbetsråd för Servalac Aqua Täckfärg och Servalac Exklusiv Täckfärg. Sveriges populäraste lackfärg. Servalac Aqua Täckfärg trä & metall. Servalac Aqua är en vattenspädbar och miljöanpassad

Läs mer

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA TAK ARBETSRÅD INOMHUS

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA TAK ARBETSRÅD INOMHUS DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA TAK ARBETSRÅD INOMHUS DET HÄR BEHÖVER DU FÖR ATT MÅLA TAK! Täckpapper eller plast till ytor som skall skyddas Tvättsvampar och trasor samt en hink Beckers Målartvätt Gummihandskar,

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK This is a document containing all the grammar explanations and examples from the website www.svenska.digital ADJEKTIV A - Normal konstruktion: en X ett X + t många X + a den X

Läs mer

Kontinentalt på Österlen

Kontinentalt på Österlen inredning På sommaridylliska Österlen kryllar det av vackra hus. Ett av dem är med sina 100 år på nacken en stilsäker arkitekturpärla, och bakom den röda tegelfasaden gömmer sig ett vackert hem där inget

Läs mer

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär?

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär? Premiären i Motocross SM går i Vissefjärda! SM i motocross kommer i år gå på 6 olika banor i olika delar av Sverige. Premiären i år kommer att gå på crossbanan Rövaredalen som ligger i Vissefjärda, en

Läs mer

Sjukgymnast. Att hjälpa människor när de behöver det som mest

Sjukgymnast. Att hjälpa människor när de behöver det som mest Westerlundska Gymnasiet Samhällsvetenskapligaprogrammet 2012 svenska kurs 2 Amanda Vesterberg SA2B Sjukgymnast Att hjälpa människor när de behöver det som mest Inledning Jag har valt att fördjupa mig i

Läs mer

FIXA STILEN. med SPIRA

FIXA STILEN. med SPIRA FIXA STILEN med SPIRA Malin Skapa ett harmoniskt, romantiskt och tidlöst sovrum med blomster. Malin är ett tidlöst blommönster med en lätt vintage känsla. Detta gör att det passar såväl modern som klassisk

Läs mer

Ett hus med utsikt över ångbåtar

Ett hus med utsikt över ångbåtar Sköna RUM Ett hus med utsikt över ångbåtar Drömhuset blev deras Egentligen skulle de fortfarande bo i sin nybyggda villa några kilometer bort. Om inte 1800-talshuset de sneglat på i över 15 år plötsligt

Läs mer

Inledning. Övning 1: Frågestund

Inledning. Övning 1: Frågestund Kamratskap Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

MARY KAY MARKNADSPLAN!

MARY KAY MARKNADSPLAN! MARY KAY MARKNADSPLAN! Hur vi tianar våra pengar: (hur vi jobbar) Klasser Facialsl makeup Kundvård /Mer-köp Ledarskap 0-2999kr exkl.moms. = 30% 3000-4999kr -/l- = 40% 5000-& tlppåt -/l- = 50% Klass snitt

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

Måla tak Arbetsråd för Sober Natur Takfärg.

Måla tak Arbetsråd för Sober Natur Takfärg. Måla tak Arbetsråd för Sober Natur Takfärg. Med högtäckande Sober Natur Takfärg räcker det oftast med en strykning. Sober Natur Takfärg är en vattenspädbar, och extra täckande färg, för målning av tak

Läs mer

Måla möbler och snickerier. Arbetsråd för Servalac Täckfärg trä & metall och Servalac Aqua Täckfärg trä & metall.

Måla möbler och snickerier. Arbetsråd för Servalac Täckfärg trä & metall och Servalac Aqua Täckfärg trä & metall. Måla möbler och snickerier Arbetsråd för Servalac Täckfärg trä & metall och Servalac Aqua Täckfärg trä & metall. Sveriges populäraste lackfärg. Servalac Aqua Täckfärg trä & metall. Servalac Aqua är en

Läs mer

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack KAPITEL 6 Verb: preteritum Imperativ Tala +de Ring +de Läs* +te Må +dde preteritum talade ringde läste mådde *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex:

Läs mer

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började med att ta alla de mått som vi kunde tänkas behöva. För att få en större yta att nyttja bestämmer vi oss snabbt för att plock bort en av

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

En fotbollsplan Jag har gjort en fotbollsplan. På min fotbollsplan finns det ett fotbollsmål, spelare som är både tjejer och killar, en domare, en hejarklack som bara är killar, en matta som hejarklacken

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

Mitt Jobb svenska som andraspråk

Mitt Jobb svenska som andraspråk Sara elektriker AV-nummer 41511tv 2 Programvinjett /Sara är i en lägenhet, hon spikar, borrar och monterar./ SARA elektriker. Jag är utbildad starkströmselektriker. Jag har ju alltid gillat mycket tekniska

Läs mer

Innehåll. Smakprov från boken ORKA! utgiven på www.egetforlag.se

Innehåll. Smakprov från boken ORKA! utgiven på www.egetforlag.se FRIDA SÖDERMARK Innehåll Jag lever min dröm 5 1. Orka 9 2. Hitta din grej 11 3. Hitta tiden 17 4. Utgå från dig själv 27 5. Att sätta upp mål 30 6. Motivation 36 7. Motgångar 43 8. Jämvikt och fokus 50

Läs mer

INNEHÅLL. Sid 1 Presentation av redaktionen. Sid 2. BISA. Sid 3. Intervju med Ms Ekholm. Sid 4 Månadens bild. Sid 5 Vilken ungdomstidning är bäst?

INNEHÅLL. Sid 1 Presentation av redaktionen. Sid 2. BISA. Sid 3. Intervju med Ms Ekholm. Sid 4 Månadens bild. Sid 5 Vilken ungdomstidning är bäst? Nr 1 INNEHÅLL Sid 1 Presentation av redaktionen. Sid 2. BISA Sid 3. Intervju med Ms Ekholm Sid 4 Månadens bild. Sid 5 Vilken ungdomstidning är bäst? Sid 6-7 Vad tyckte eleverna om teatern Tant Meier? Sid

Läs mer

Drömmen om ett vackrare hem

Drömmen om ett vackrare hem Drömmen om ett vackrare hem 1 Vår kärlek till trä har sin förklaring Vårt företag har byggt trappor i det lilla inlandssamhället Norsjö i Västerbotten sedan 1923. Det är ganska enkelt att förstå varifrån

Läs mer

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna den 4 maj 0 Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna Allmänt om enkäten Enkäter skickas till deltagare i FIVE cirka tre veckor efter att de har avslutat sin praktik. Om

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Komplexa kulörer skapar lugn

Komplexa kulörer skapar lugn DOVT & LUGNT Komplexa kulörer skapar lugn Vad har kulörer för uttryck och vad ger de egentligen för intryck? Det är sådana frågor som Per Nimer funderar på varje minut. Han är nordisk designchef på Nordsjö,

Läs mer

Om författaren. Om boken

Om författaren. Om boken av Joel Om författaren Namn Joel Ålder 10 år Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Böcker som jag inspireras av Marlons böcker. Intressen Jag gillar att göra sagor, spela datorspel och titta på tv.

Läs mer

Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt

Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt Klienternas utmärkande tankar om kliniken Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt En av kärnpunkterna till att kunderna tar hjälp av er klinik är att kiropraktik kort och gott har hjälpt dem. Som ni

Läs mer

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE Vältalaren Vältalaren är en handbok i den retoriska arbetsprocessen: hur man finner övertygande stoff och argument, hur man ger struktur och språklig dräkt åt sitt budskap och hur man memorerar och framför

Läs mer

Personligt varumärke. Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit?

Personligt varumärke. Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit? Personligt varumärke Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit? CV Korrekturläs! Framhäv dina kunskaper och din kompetens, men utan att skryta Ta med relevant erfarenhet för jobbet du söker Var ödmjuk Använd

Läs mer

Identifiera dina kompetenser

Identifiera dina kompetenser Sida: 1 av 5 Identifiera dina kompetenser Har du erfarenheter från ett yrke och vill veta hur du kan använda dina erfarenheter från ditt yrkesliv i Sverige? Genom att göra en självskattning får du en bild

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

När Jim går i polisskolan

När Jim går i polisskolan kapitel 1 När Jim går i polisskolan Hej jag heter Jim. Jag vill bli en polis. Jag är 18 år.jag måste gå på poliskola för att bli polis. Jag bor i Stockholm på ett hotell vid T centralen. Hotellet är fint.

Läs mer

MASKERADKOSTYMER BONDGÅRD

MASKERADKOSTYMER BONDGÅRD MASKERADKOSTYMER BONDGÅRD Ref. 66010 Ref. 66010 Set: CD + MASKERADKOSTYMER "BONDGÅRDEN" INNEHÅLL OCH BESKRIVNING Paket bestående av 4 maskeradkostymer (storlek: barn 3-7 år) + LJUD-CD-SKIVA med MP3 (utan

Läs mer

Utvärdering Biologdesignern grupp 19

Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Biologdesignern har: svara med svar 1-5 1=dåligt, 5=jättebra Poäng Antal 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 51 15 2.

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2015 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2015. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

2013 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2013 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2013 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2013 Section 1, Part A Text 1 Meddelande för resenärer på perrong tre. Tåget mot Söderköping

Läs mer

Arbetsterapeut ett framtidsyrke

Arbetsterapeut ett framtidsyrke Arbetsterapeut ett framtidsyrke Arbetsterapeut ett framtidsyrke, september 2011 (rev. februari 2013) Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter (FSA) Utgiven av FSA, Box 760, 131 24 Nacka ISBN: 91-86210-70-X

Läs mer

VVS kan ge dig både och.

VVS kan ge dig både och. VVS kan ge dig både och. En yrkesutbildning med snabbspår till jobb och bra lön. Eller långa studier, med jobb och karriär på sikt. Det är vad många tvingas välja emellan. Men det behöver inte vara antingen

Läs mer

Lättläst. Gula Pressen. Förbundet De Utvecklingsstördas Väl r.f. Lättläst / GULA PRESSEN

Lättläst. Gula Pressen. Förbundet De Utvecklingsstördas Väl r.f. Lättläst / GULA PRESSEN gp FDUV Lättläst Gula Pressen Förbundet De Utvecklingsstördas Väl r.f. Nummer 1 FEBRUARI 2012 Lättläst / GULA PRESSEN 1 Islandshästar på Ankis stall Det är en fin dag på Ankis ridstall. Det är kallt i

Läs mer

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA VÄGGAR ARBETSRÅD INOMHUS

DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA VÄGGAR ARBETSRÅD INOMHUS DEN HÅLLBARA FÄRGEN MÅLA VÄGGAR ARBETSRÅD INOMHUS MÅLA VÄGGAR INOMHUS Målade väggar inomhus ger härliga ytor. Det är relativt enkelt och går snabbt att utföra. I stort sett alla typer av väggmaterial går

Läs mer

REDAKTION. Bland navkapslar, stress och korrekturläsning

REDAKTION. Bland navkapslar, stress och korrekturläsning REDAKTION Bland navkapslar, stress och korrekturläsning 4 8 10 12 14 16 17 21 22 24 MED FOKUS PÅ DESIGN Det räcker inte att kunna konsten att blåsa glas, utan det gäller också att kunna överleva som hantverkare.

Läs mer

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna ( och pratar mycket bred skånska.) Jag är en främling i detta land, men detta land är ingen främling i mig! Men måste vi verkligen? Vet du vem som sa så? Klart jag gör. Vet du vem som kände sig som en

Läs mer

Nu är jag snart på väg! Jag älskar att resa!

Nu är jag snart på väg! Jag älskar att resa! Nu är jag snart på väg! Jag älskar att resa! Kära dagbok! Nu är jag tillbaka i Leiden igen. Flygresan var lika rolig som vanligt. Jag kände igen mig direkt när vi kom fram så jag visade Annika, Caroline,

Läs mer

ALL WE NEED IS LOVE 2016

ALL WE NEED IS LOVE 2016 ALL WE NEED IS LOVE 2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING We hate cancer Porslinsfabriken Köksfabriken Trollfabriken 3 4 8 16 HELP US FIGHT IT... Livet far förbi. Vi människor jäktar och stannar sällan upp och utvärderar

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

Val och tillval. till kvarteret Töfsingdalen

Val och tillval. till kvarteret Töfsingdalen Val och tillval till kvarteret Töfsingdalen När du flyttar till en nybyggd lägenhet hos Stockholmshem är du garanterad en grundstandard med bland annat vackra parkettgolv och helkaklat badrum. För att

Läs mer

Hur arbetar vi med vår värdegrund? Praktiska tips och övningar.

Hur arbetar vi med vår värdegrund? Praktiska tips och övningar. Till dig som är chef Hur arbetar vi med vår värdegrund? Praktiska tips och övningar. Vilja och våga på jobbet Vår värdegrund pekar ut riktningen framåt i det stora, men kan också vara till hjälp i det

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Johanna Nilsson Vad handlar boken om? Johan är en fotbollstokig kille som, mer än allt annat i världen, vill bli fotbollsproffs. Han måste dock kämpa mycket med svenskan,

Läs mer

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden.

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden. Inspirationsboken Du är källan till glädje. Låt dig inspireras av dig själv. Gör ditt välmående till ett medvetet val och bli skapare av ditt eget liv. För att du kan och för att du är värd det! Kompromissa

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

Eric Kuster. Inredarnas. inredarnas hemligheter

Eric Kuster. Inredarnas. inredarnas hemligheter Inredarnas Hemligheter Eric Kuster Den nederländske inredningsdesignern Eric Kuster har skapat sin egen nisch genom myntandet av begreppet metropolitan luxury storstadslyx. Hans fingertoppskänsla för denna

Läs mer

Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015

Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015 Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015 Förskolan 2015 Får alla barn vara med att bestämma vad ni skall göra på förskol Får du vara med och bestämma vad ni skall göra på din förskola? Får

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Mimmi. Hennes hund, Bonita, rymmer efter att ha blivit rädd när en polisbil kör förbi, med sirenerna på. Polisbilen jagar en motorcykel. Mimmis mamma berättar,

Läs mer

Så bra är ditt gymnasieval

Så bra är ditt gymnasieval Så bra är ditt gymnasieval fakta om kvaliteten på alla program och skolor w sidan 4: programmen som ger jobb 6: de gör mest för att alla elever ska nå målen 8: utbildningarna med högst betyg 10: skolorna

Läs mer

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Arkitektens bästa tips inför HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Tony Sundberg, arkitekt SAR/MSA på Sävsjö Trähus, om hans bästa

Läs mer

Att tapetsera själv. 1 Där du känner dig hemma

Att tapetsera själv. 1 Där du känner dig hemma Att tapetsera själv Här har vi samlat råd, tips och enkla uppsättningsanvisningar. Läs igenom och kom fram till det du behöver veta så är du snart igång med ditt nya rum! OBS! Kom ihåg att arbetet måste

Läs mer

KAKEL. endast för vägg. Alla färgade. Karlstad Kakel, Magasin 2, Löfbergskajen, 652 24 Karlstad, www.karlstadkakel.se

KAKEL. endast för vägg. Alla färgade. Karlstad Kakel, Magasin 2, Löfbergskajen, 652 24 Karlstad, www.karlstadkakel.se KAKEL Alla färgade Svart 10 slät blank Alfa Art. nr. KK10CE13 al 10x10 (0,7) cm Svart, slät och blank yta Röd lera 100 st 440 kr 1 m2 Svart 10 är ett svart baskakel med blank yta. En riktig klassiker.

Läs mer

Schablonmålning. Inspiration till spännande fondväggar.

Schablonmålning. Inspiration till spännande fondväggar. Schablonmålning Inspiration till spännande fondväggar. Marie Dreiman är designern bakom denna uppskattade schablonkollektion. Marie som är inredningsarkitekt (SIR/MSA) och designer (SID) har omfattande

Läs mer

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN:

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: 978-91-47-11782-6 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar ni samma

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 002 Din levnadsdag är slut, Din jordevandring ändad Du här har kämpat ut Och dina kära lämnat Nu vilar Du i ro och frid Hos Jesu Krist till

Läs mer

SKJUTDÖRRSGARDEROBER Måttbeställes efter dina önskemål.

SKJUTDÖRRSGARDEROBER Måttbeställes efter dina önskemål. SKJUTDÖRRSGARDEROBER Måttbeställes efter dina önskemål. Måttbeställs enligt dina önskemål Avsikten med den här idekatalogen är att hjälpa dig planera inredningen i ditt hem. Med de exklusiva Inaria-skjutdörrsgarderoberna

Läs mer

MASKINTEKNOLOGSEKTIONENS YRKES- & ARBETSMARKNADSDAG

MASKINTEKNOLOGSEKTIONENS YRKES- & ARBETSMARKNADSDAG Postbeskrivningar KASSÖR Du kommer vara projektledarens högra hand genom att ständigt ha en uppdaterad bild av det ekonomiska läget tillgängligt för att möjliggöra snabba beslut. Du arbetar strukturerat

Läs mer

FÄRGGLATT MED DOVA PASTELLER våga måla annat än vitt. LITE FÄRG GER MYCKET MÖBEL det är med detaljerna som skillnaden uppstår

FÄRGGLATT MED DOVA PASTELLER våga måla annat än vitt. LITE FÄRG GER MYCKET MÖBEL det är med detaljerna som skillnaden uppstår FÄRGGLATT MED DOVA PASTELLER våga måla annat än vitt LITE FÄRG GER MYCKET MÖBEL det är med detaljerna som skillnaden uppstår TIPS OCH INSPIRATION FRÅN BECKERS LÄTTMÅLAD OCH MILJÖMÄRKT välj Elegant Vägg-

Läs mer

Förvaringsguiden. Lumi i samarbete med

Förvaringsguiden. Lumi i samarbete med Förvaringsguiden Lumi i samarbete med Lumi -garanti Vår långa erfarenhet borgar för hög kvalitet och därför kan vi utlova 10-års garanti på rörliga delar. Skräddarsydda förvaringslösningar Ibland kan alla

Läs mer

vindsvåning i kapstaden

vindsvåning i kapstaden Smak: Naturell f o t o g r a f e n m i c k y hoy l e s vå n i n g i k a p s t a d e n ä r f y l l d m e d s n ä c k o r, r ö t t e r o c h a n d r a s n y g g a s a k e r h a n h i t t a t i d e n a f

Läs mer

AIRNEWS. Futurum. #49 April 2014. I DETTA NUMMER: Paddelhajk / Beachcamp 14 / Vilda UtRo /

AIRNEWS. Futurum. #49 April 2014. I DETTA NUMMER: Paddelhajk / Beachcamp 14 / Vilda UtRo / AIRNEWS #49 April 2014 Futurum I DETTA NUMMER: Paddelhajk / Beachcamp 14 / Vilda UtRo / INLEDANDE ORD 1 Tanzania, en del av Afrika! En del av min en gång slutade jag fråga saker som jag undrade. livshistora!

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

Foto: Chris Ryan. Vad är en lärare egentligen?

Foto: Chris Ryan. Vad är en lärare egentligen? Foto: Chris Ryan Vad är en lärare egentligen? Foto: Istockphoto Det här är inte en lärare Som lärare är du ständigt exponerad för omvärlden. Du betraktas och bedöms av eleverna och deras anhöriga, av rektorerna,

Läs mer

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund!

!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Träffen! Ett filmmanus av! Linda Åkerlund! Träffen Ett filmmanus av Linda Åkerlund Linda Åkerlund Skapat datum: Kamomillgången 15 25 oktober 2015 61145 Nyköping Version 8 070-5883143 Slutmanus 151102 INT. SEBASTIANS VARDAGSRUM -KVÄLL Sebastian,

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer