BYAPLAN FÖR HARRSTRÖM BY

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BYAPLAN FÖR HARRSTRÖM BY"

Transkript

1 BYAPLAN FÖR HARRSTRÖM BY

2 1 Varför görs en byaplan? Vår by igår och idag Historik Nulägesanalys Invånare Boende Näringsliv och sysselsättning Privata tjänster Offentliga tjänster Infrastruktur Föreningsliv Fritid/Kultur Trender i byns utveckling Enkätundersökning Utomståendes syn på byn Bybornas åsikter Idéer som framkommit i andra sammamhang Byns styrkor, möjligheter, svagheter och hot Vision om byns framtid... 13

3 1 Varför görs en byaplan? Byaplanen handlar till mångt och mycket om att slå fast byns vilja och framtida målsättningar. Byaplanen fungerar samtidigt som en handlingsplan för ökad bybornas aktivitet, sammanhållning och delaktighet i byn. Byaplanen beskriver hur vi med olika åtgärder kan skapa trivsel och livskraft i byn. Förhoppningen är att åtgärderna som byplanen resulterar i ska öka bosättningen och att folk ska uppleva att Harrström är en by som utvecklas, är trivsam och har aktiviteter för alla åldrar. Genom att göra en byaplan ökar också chanserna betydligt för att bli beviljad bidrag och projektfinansiering eftersom man kan visa att åtgärderna är väl genomtänkta. Byaplanen utgör också en god grund för kontakterna med kommunen och olika myndigheter. En viktig utgångspunkt i arbetet med byaplanen är att se på byn som en helhet. Planen är och skall vara hela byns plan. Den skall beakta invånarnas önskemål och behov, t.ex. pensionärers, yrkesverksammas, företagares, studerandes, ungdomars, skolelevers och småbarns m.fl. Därför har gruppen som arbetar med byaplanen representanter från olika föreningar och åldersgrupper i byn. Information om arbetets gång har förmedlats till byns invånare via Harrströms egen text tv slinga Harrström kanalin, byamöten och informationsjippon. Byns invånare har uppmanats att komma med förslag, kommentarer och åsikter under arbetets gång. En enkätförfrågan har delats ut till byns invånare och utomstående, för att ta del av deras kunskap och visioner om byns framtid. En del av resultaten från enkäten redovisas i byaplanen. Harrström ungdoms & hembygdsförening r.f. tog initiativ till projektet Planering av åtgärder för att öka trivseln och locka till bosättning i Harrström by för att höja byns livskraft och inleda en positiv utveckling i byn. Byaplanen är ett resultat av detta projekt.

4 2 Vår by igår och idag 2.1 Historik I boken Harrström, kvarn och fiskeby, skriver man att fast bosättning antagligen har funnits i Harrström sedan talet men att befolkningen troligtvis var fåtalig. På en karta från 1650 finns endast åtta gårdar utmärkta. Själva namnet Harrström är ett relativt ungt namn på byn. Det första hittills kända namnet på byn har varit Harffuaström, detta namn förekom år 1494 i Stockholms stads dombok. Senare ändrades namnet till Harrfström och år 1774 dyker den nutida formen av Harrström upp. Mycket intressant om Harrströmborna och deras leverne genom åren finns att läsa i boken Harrström, kvarn och fiskeby utgiven av Harrström ungdomsförening år Nulägesanalys Harrström ligger i Korsnäs kommun i Österbotten. Harrström är den tredje största tätorten i kommunen och präglas av närheten till havet. Harrström finns på Finlands västkust och ligger intill Strandvägen 59 km söder om Vasa och 34 km norr om Närpes. Byn består av ett koncentrerat bycentrum och ca 140 hushåll. Grannbyar till Harrström är Korsnäs kyrkby i norr, Taklax i öster och Helenelund i söder som till hälften hör till Korsnäs kommun och andra hälften till Närpes stad. Harrström är en by som liksom många andra kustbyar präglats av fiske, jordbruk, pälsnäring och växthusnäring. Vartefter de traditionella näringarna har minskat har även utvecklingen av byn stagnerat och inflyttningen har minskat. Om man bara tar vara på byns styrkor finns dock möjligheter att bryta trenden och skapa en intressant by med bra service och aktiviteter som lockar folk att bosätta sig. Bland annat simstranden, kulturlandskapet, naturen och det havsnära läget som Harrström by erbjuder är positiva faktorer som byn och hela kommunen har nytta av. Inom pendlingsavstånd finns flera städer och större företag och i hela Korsnäs kommun råder bostadsbrist.

5 Med tanke på att även grannbyarna är små och att avstånden ändå inte är så stora så finns det goda möjligheter till samarbete byarna emellan. Det finns redan områden där samarbete pågår men det finns också områden där man kunde utveckla samarbetet ytterligare. T.ex. går skoleleverna från Helenelund i byskolan i Harrström och har gjort det ända sedan 1970 talet och detta har naturligtvis lett till gemenskap och samarbete byarna emellan. Andra exempel på samarbete byarna emellan är elljusspåret i Helenelund som vintertid även används av Harrströmbor. I Harrström finns bl.a. rink och simstrand till allas förfogande, som sommartid flitigt besöks av såväl Taklax som Korsnäsbor. I Korsnäs finns bl.a. kommunens friidrottsplan och bibliotek som används av hela kommunens invånare. Harrström och Taklax byar har en gemensam samfällighet.

6 2.2.1 Invånare Ålder Åldersfördelning i Harrström Invånarnas medelålder = 47.9 år (Källa: Statistikcentralen 2006) Män Kvinnor Antal Boende Det mest vanliga förekommande boendet i byn är egnahemshus. I byn finns också fem radhus med hyreslägenheter. I dagsläget finns det i byn ett antal obebodda egnahemshus, men de flesta av dessa är i behov av renovering för att göras i beboeligt skick. En ledig radhuslägenhet finns i byn ( ). Att kartlägga hus och tomter i byn som är till salu och hjälpa säljarna med marknadsföringen av dessa är en viktig del i utvecklingen av byn och förbättrandet av möjligheterna för större inflyttning. Den fasta bosättningen utökas med ett rätt stort antal fritidsboenden både på fastlandet och ute i skärgården. Enligt delgeneralplanen för Harrström byacentrum finns 23 st fritidsbostäder på fastlandet mellan Granskärsskatan i söder och Salteriet i norr.

7 2.2.3 Näringsliv och sysselsättning Harrström bys näringsliv har enligt tradition dominerats av primärnäringar som jordbruk och fiske. De senaste decennierna har växthusnäringen och pälsdjursnäringen spelat en allt viktigare roll i byn. Företagsamheten i byn är stor och största delen av företagen är enmans eller familjeföretag. Fördelning inom näringslivet i Harrström (Källa: Statistikcentralen 2006) 30 % Primärproduktion Förädling Service 7 % 63 % Sysselsättningen i byn är god. Endast 4 % av invånarna var år 2006 var arbetslösa, vilket är betydligt mindre en i hela landet i medeltal. En tredjedel av invånarna i byn är pensionärer. Över 20 % av invånarna är löntagare och ca 17 % är företagare. Medeltalet av alla arbetsresor som görs från byn är ca 20 km/dag. Sysselsättning i Harrström Arbetsresornas medeltal = 20 km/dag (Källa: Statistikcentralen 2006) 33 % 6 % 2 % Löntagare 1 % Jordbruksföretagare 23 % Företagare Arbetslösa Barn, 0-14 år Studerande 13 % Pensionärer 15 % 4 % Hemmamammor 3 % Övrigt Nästan hälften av de yrkesverksamma i byn arbetar inom primärnäringarna och totalt ca 20 % inom tekniskt och industriellt arbete.

8 Yrkesstruktur (Källa: Statistikcentralen 2006) Teknisk - naturvetenskapligt arbete Omsorg Utbildning 13 % 11 % 3 % 3 % 4 % 7 % 6 % 6 % Administration och kontorsarbete Komersiellt arbete 4 % Jord och skogsbruk, fiske 43 % Transport- och trafik Industriellt arbete Privata tjänster I byn erbjuds en hel del privata tjänster som bidrar till en god basservice. Det finns bl.a. bybutik med postombud, bank, servicestation, frisersalong, ridstall, massör, Brusuddens stugby, jordbyggnadsentreprenörer, skogsserviceföretag, byggnadsentreprenörer, metallbearbetningsentreprenörer, transportföretag och marknadsföringstjänster Offentliga tjänster Kommunen upprätthåller daghem, skola och hemservice i byn. Den gamla skolbyggnaden som byggdes åren ligger mitt i byns centrum med havsutsikt och i nära anslutning till det kulturhistoriska området Kvarnbacken. Elevantalet i skolan är nu 18. Daghemmet i byn är beläget i en av kommunens ägda radhuslägenheter på området Strömsbo. Där finns också eftermiddagsverksamhet för skolelever. Tillströmningen till daghemmet har varit god och det finns visst behov av fler daghemsplatser. Utrymmena är aningen små och inte helt funktionella för verksamheten. Kommunen erbjuder olika serviceformer för att stödja de äldres boende och välbefinnande. Till dessa hör bland annat närståendevård, matservice, trygghetstelefon, städning och hemservice. När stödformerna inte räcker till för att klara av att bo på egen hand i det egna hemmet finns möjlighet till boendeservice vid åldringshemmet Lärknäs eller demenshemmet Annahemmet i Korsnäs kyrkby. Kommunens bokbuss besöker Harrström varannan vecka.

9 2.2.6 Infrastruktur Vägförbindelser Genom byn går Strandvägen som ger relativt goda förbindelser både till Vasa och till Närpes. Kommunalteknik De centralaste delarna av byn är anslutna till det kommunala avloppsnätverket och år 2014 skall alla hushåll enligt lag, antingen vara anslutna till det kommunala avloppsnätet eller ha en egen fastighetsvis lösning för avloppsvattenhanteringen. Nästan hela byn har kommunalt vatten. Dataförbindelser ADSL förbindelse finns i byn, men bredbandsanslutningar till byn är under planering och beredning. Med tanke på byns utveckling vore bredbandsanslutningar ett steg i rätt riktning, det skulle göra att man kan ta del av samma telekommunikationstjänster som i tätorter och förbättra möjligheterna för distansarbete Föreningsliv I byn finns ett antal aktiva föreningar som skapar förutsättningar för trivsamt boende och fritidsverksamhet. Följande föreningar och organisationer finns närmare presenterade på byns hemsidor Harrström ungdoms och hembygdsförening r.f. Harrström jaktklubb Harrström lantmanna och fiskargille Byastyrelsen Harrström Taklax med flera byars samfällighet Föräldraföreningen vid Harrström lågstadieskola Harrström antennandelslag Fritid/Kultur I den natursköna och havsnära miljön finns många möjligheter till fritidssysselsättning. Byns simstrand är välbesökt sommartid. Vid simstranden finns nybyggda omklädningsrum, wc, bastu, ett grillhus och kiosk. Där finns även campingmöjligheter. Under våren när fisken leker i Harrström å trängs fiskeintresserade längs stränderna vid den gamla stenbron, byggd år Under andjakten i slutet av augusti är skärgården utanför Harrström full med jägare både från byn och från utlandet.

10 Majoriteten av de som är bosatta i byn och dess närområde vistas på och vid havet under sommaren. Den över 300 m långa naturhamnen som kantas av bryggor och idylliska båthus är flitigt använd. På Södra Björkö, den 3 km långa ö som finns utanför Harrström finns träsk med rikt fågelliv och en bäck med fisktrappa, där fisken trängs på våren, när den vandrar upp till Hamnträsket för att leka. I det natursköna området vid träsket har några entusiaster från byn byggt en 2 km lång vandringsled, ett stort utsiktstorn och en grillkåta. Ett mycket fint ställe väl värt att besöka. I den nyrenoverade danspaviljongen vid havet ordnas flera tillställningar varje sommar. Sensommardansen i augusti med helstekt gris före dansen har blivit något av en tradition. Paviljongen är även ett populärt ställe för bröllopsfester och födelsedagsfester. I ungdomslokalen ordnas danser vintertid och lokalen hyrs även ut till privata fester. Hela övervåningen renoveras som bäst och kommer att bli ett modernt samlingsutrymme, öppet året runt för byns ungdomar. Kulturhistorien i byn är märkbar på att antal platser runt om i byn. Till byns sevärdheter hör bl.a. stenbron, som är byggd I byn finns även kvarnbacksmuseum med landets största väderkvarnar byggda på 1800 talet. I fiskehamnen har många gamla båthus bevarats och ett fiskartorp nyttjas som museum. Ett stort antal bondgårdar av gamla anor finns även bevarade i byn, en del uppförda redan på 1700 talets mitt. Omgivningen kring Juthnystuvägen är ett kulturhistoriskt och mycket vackert område, med den slingrande vägen och sina ståtliga gamla bondstugor Trender i byns utveckling Om man tittar på hur sysselsättningen har förändrats under åren kan man se att primärnäringarnas betydelse har minskat. Tidigare var väldigt många sysselsatta inom jordbruk, lantbruk och fiske, senare har växthusodling och pälsdjursuppfödning varit en viktig inkomstkälla för många i Harrström. Nu har även dessa minskat i antal, detta har istället lett till att pendlingen till andra orter för arbete har ökat. De senaste 5 10 åren har arbetskraftsinvandring ökat i hela Finland. Detta har också märkts i Österbotten och i Korsnäs, men även i Harrström har vi fått ett antal nya familjer och invånare som kommer från andra länder hit för att arbeta. Detta är en väldigt positiv trend med tanke på byns utveckling och framtid. För att behålla dessa nya invånare och även locka hit fler kan vi som by och bybor göra en hel del för att öka trivseln och gemenskapen i byn. 2.3 Enkätundersökning Utomståendes syn på byn Byautveklingsgruppen gjorde under sommaren 2009 en enkätundersökning bland byborna och utomstående, för att få en uppfattning om vad som anses viktigt i byn och vad som bör utvecklas. Här kommer en kort redogörelse av resultatet Bybornas åsikter Enligt enkäten ansåg byborna själva att det viktigaste för byn är daghem och fler invånare. Byskolan och kommersiell service ansågs också vara viktigt för en trivsam by. Byagemenskapen ansågs mestadels vara bra eller medelmåttlig. De aktiviteter som de flesta ansåg vara bra förslag var gemensamma grillkvällar för hela byn och motionsverksamhet.

11 I enkäten framkom också att den bostadstyp det finns mest behov av i byn är radhus men också nya egnahemshus. I enkäten frågade man också vilken verksamhet som skulle vara lämpligast IFALL en indragning av skola blir aktuell. Det mest förekommande svaret var att man tyckte att skolan i så fall borde användas som daghem. Harrströmkanalin ansågs allmänt vara den bästa formen för att förmedla information i byn Idéer som framkommit i andra sammamhang Här presenteras ett sammandrag av förslag och idéer till utveckling i byn som byborna har kommit med. Vid byamöten och diskussioner med byborna har det framkommit att en kartläggning av hus och tomter samt obebodda hus i byn skulle utgöra en viktig utgångspunkt i utvecklingen av byn. Utgående därifrån kunde man sedan fundera på huruvida det finns behov av nya bostadsområden i byn och i så fall var. En annan idé som framkommit är att man för att öka trivseln och underlätta integreringen i byn, kunde utveckla ett infopaket till alla inflyttade, där också t.ex. fribiljetter till byns evenemang kunde ingå. I byn kunde man också ordna naturvandringar och byavandringar för att såväl gamla som nya bybor kan bekanta sig med byn, vilket också kunde vara en del av ett större marknadsföringsprojekt. Storhamn med omgivning är ett område som ofta har diskuterats. Området är centralt beläget och kunde rustas upp genom muddring, landskapsvård, anläggning av bänkar och grilltak. Man kunde vid sidan av de större åtgärderna som muddring, också genom små åtgärder höja områdets image och mångsidiga användning. Området är kulturhistoriskt värdefullt och detta bör naturligtvis beaktas när åtgärder vidtas. Också simstranden vid Salteriet är ett område som bör underhållas och vidareutvecklas. Man kunde genom att ordna eftis, dagis och samlingar för mammorna med småbarn också öka trivseln för denna grupp. Familjedaghemmet i byn är i dagsläget är för litet och alla som är i behov av daghemsplats inte har möjlighet att få det. Detta beror delvis på att dagiset nu även delvis fungerar som eftis. Mammorna i byn har även efterlyst ett samlingsutrymme där man kunde träffas med möjlighet för barnen att leka utomhus. Med en sådan här lösning skulle kanske den andra lägenheten även kunna rymma mammornas samlingsrum (typ av öppen dagvård) och även dagisbarnen skulle dra nytta av de lekanordningar man skulle göra till mamma gruppen. Någon har också förslagit att får på Kvarnbacken vore bra för landskapsvården. Man borde i så fall hitta någon privatperson som har får och är villig att ha dem där på sommarbete. Väglagen är redan nu ansvariga för att vägarna hålls i skick och det inbegriper att sly längs med vägarna skall röjas. Detta sköts kanske inte som det borde och man kunde möjligen informera om vilka väglag som sköter vilka vägar och se till att alla känner till att det borde skötas. Det vore absolut nödvändigt att röja rätt ordentligt så att havet blev synligt från stora delar av byn vilket skulle öka trivseln för alla. Eventuellt kunde samfälligheten göra en plan för landskapsvård för att förhindra att vackra områden växer igen.

12 Rinken är i dåligt skick och platsen är inte den bästa. När rinken rustas upp vore det bra att se om man kunde flytta den till en bättre plats på samma gång. Bredvid skolan eller UF lokalen vore den bästa platsen. Bollspel vid simstranden kan ordnas på en del av simstrandens parkering. Förfrågan om att få göra detta skall ställas till samfälligheten. Kvarndagen är en trevlig tradition som borde fortsätta. Kanske dock i modernare form. Byskyltar och informationsskyltar samt annat marknadsföringsmaterial såsom vykort för att höja byns image. Berättarkväll (om byns historia)kunde kanske ordnas i Medborgarinstitutets regi eller kanske i samband med Kvarndagen. 2.4 Byns styrkor, möjligheter, svagheter och hot Styrkor saker som redan finns och bidrar till att folk bor kvar eller bosätter sig i Harrström samt ökar trivseln för de som redan är bosatta i byn - Närheten till havet - Kulturarvet - God basservice (skola, dagis, affär, servicestation, postombud) - Närheten till naturen (ren sund natur) - Möjlighet till jakt och fiske - Egen simstrand - Närheten till goda vägförbindelser - Trygg miljö - Aktivt föreningsliv - Egen TV kanal Svagheter saker som är sämre i Harrström än på annat håll och gör det svårare för folk att bo kvar eller bosätta sig i byn - brist på attraktiva tomter - lite rekreationsmöjligheter på vintern - lite arbetsplatser - dålig kollektivtrafik - inget bredband i bra prisläge - stort beroende av primärnäringar (pälsdjur, växthus, jord och skogsbruk) Möjligheter saker kan utnyttjas till att bli en del av byns styrkor och därmed öka trivseln locka inflyttare eller göra det lättare att bo kvar - Havsnära boende (attraktiva tomter) - Hamnen - Ån - Skärgården - Fritidsboende (stöder basservice) - Gott om utrymme Hot saker som akut eller på sikt gör det svårare att bo kvar i byn eller inverkar negativt på inflyttning och trivsel - befolkningsminskning (hotar basservice) - åldersstruktur - basservicen försvinner på grund av centralisering

13 2.5 Vision om byns framtid Harrström 2020 havsnära, naturnära, gammalt och nytt i balans, god basservice för alla åldrar, en trygg boplats för gammal som ung med många gemensamma aktiviteter. Utgående från bybornas önskemål och åsikter har en vision för Harrström by utformats. Visionen skall ses som ett mål att sträva efter. Det är genom olika typer av aktiviteter och verksamheter, såväl stora som små, som vi kan uppnå vår vision. Genom att strukturera en strategi för hur vi skall nå visionen och sätta upp delmål på vägen så får vi också samtidigt en handlingsplan för hur visionen för byn skall uppnås.

Skärgårdskommunernas upplevda styrka, svagheter, möjligheter och hot

Skärgårdskommunernas upplevda styrka, svagheter, möjligheter och hot Styrka Svagheter Möjligheter Hot Skärgårdskommunernas upplevda styrka, svagheter, möjligheter och hot En uppdaterad enkel analys utförd hösten 2008 som underlag för diskussion om skärgårdskommunernas identitet,

Läs mer

En bygd i avveckling?

En bygd i avveckling? Näshulta En bygd i avveckling? Näshulta Näshulta, som med sitt öppna jordbrukslandskap tillsammans med hagmarker, vattenspeglar och djupa skogar skapar en naturskön bygd Näshulta, en levande landsbygd

Läs mer

Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015

Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015 Sammanställning Medborgardialog Urshult 4/5-2015 Kommunal administration Kommunens verksamhet måste effektiviseras. Särskilt administrationen! Man ska undvika dyra politikerresor. För mycket arbete med

Läs mer

PiteåPanelen. Samhällsbyggande. Rapport 22. Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Samhällsbyggande. Rapport 22. Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 22 Samhällsbyggande Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret Samhällsbyggnad Piteå kommun har påbörjat arbetet med en ny Översiktsplan. En översiktsplans syfte är att ge vägledning

Läs mer

STRANDNÄRA TOMTER i nytt detaljplanerat bostadsområde, Öra Strand i Hammarland

STRANDNÄRA TOMTER i nytt detaljplanerat bostadsområde, Öra Strand i Hammarland STRANDNÄRA TOMTER i nytt detaljplanerat bostadsområde, Öra Strand i Hammarland Presentation På vackra Öra holme, söder om Marsunds bro, i Hammarlands kommun är nu ett bostadsområde planlagt och färdigställt.

Läs mer

B y a p l a n B y a p l a n

B y a p l a n B y a p l a n Byaplan Byaplan Innehållsförteckning 1. Inledning...................................................... 3 2. Byaplan....................................................... 4 2.1 Vad är en byaplan och hur

Läs mer

Ingå kommun skapar förutsättningar för att Ingåborna ska ha ett gott liv och erbjuder en konkurrenskraftig verksamhetsmiljö för affärsverksamhet.

Ingå kommun skapar förutsättningar för att Ingåborna ska ha ett gott liv och erbjuder en konkurrenskraftig verksamhetsmiljö för affärsverksamhet. Ingå 2020 18.6.2015 Ingås mission Ingå kommun skapar förutsättningar för att Ingåborna ska ha ett gott liv och erbjuder en konkurrenskraftig verksamhetsmiljö för affärsverksamhet. Kommunen ordnar effektiv

Läs mer

Lokal plan för Skölvene bygd. Som att bo mitt i ett sommarlov

Lokal plan för Skölvene bygd. Som att bo mitt i ett sommarlov Lokal plan för Skölvene bygd Som att bo mitt i ett sommarlov Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen... 3 2 Vem har tagit fram planen och hur... 3 3 Beskrivning av Skölvene bygd...3 4 Vad

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

Livsmiljön i Dalarna. En sammanfattning av några viktiga resultat från Region Dalarnas enkätundersökning

Livsmiljön i Dalarna. En sammanfattning av några viktiga resultat från Region Dalarnas enkätundersökning Livsmiljön i Dalarna En sammanfattning av några viktiga resultat från Region Dalarnas enkätundersökning Sammanfattning Region Dalarna har utfört en stor enkätstudie som undersöker hur människor i Dalarna

Läs mer

Inledning. En historisk tillbakablick. Nuläget. Befolkning. Språkfördelning. Geografiskt läge. Markanvändning. Offentlig service

Inledning. En historisk tillbakablick. Nuläget. Befolkning. Språkfördelning. Geografiskt läge. Markanvändning. Offentlig service Lappfors byaplan Innehåll Sida Inledning 3 En historisk tillbakablick 3 Nuläget 3 Befolkning 3 Språkfördelning 3 Geografiskt läge 4 Markanvändning 5 Offentlig service 6 Företagande i Lappfors 6 Verksamma

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

Så här vill vi bo. En sammanställning av Landskrona stads undersökning om önskemålen för en framtida tomt. Eivor Johansson, Pia Strand, Angelica Kure

Så här vill vi bo. En sammanställning av Landskrona stads undersökning om önskemålen för en framtida tomt. Eivor Johansson, Pia Strand, Angelica Kure Så här vill vi bo En sammanställning av Landskrona stads undersökning om önskemålen för en framtida tomt Eivor Johansson, Pia Strand, Angelica Kure 2(7) I en fristående villa och gärna bygga i egen regi.

Läs mer

Planen för småbarnsfostran

Planen för småbarnsfostran Planen för småbarnsfostran Isnäs daghem Det här är Isnäs daghems plan för småbarnsfostran. Den baserar sig på Lovisa stads plan för småbarnsfostran. Daghemmets personal gör i samråd med föräldrarna upp

Läs mer

Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31

Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31 Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31 Inledning Dals härad är en gammal kulturbygd i Vadstena kommun i västra Östergötland. Den består

Läs mer

Informations- och diskussionstillfälle om delgeneralplan för området Karperö-Singsby torsdagen den 10 mars 2016 kl vid Norra Korsholms skola.

Informations- och diskussionstillfälle om delgeneralplan för området Karperö-Singsby torsdagen den 10 mars 2016 kl vid Norra Korsholms skola. Informations- och diskussionstillfälle om delgeneralplan för området Karperö-Singsby torsdagen den 10 mars 2016 kl. 18-20 vid Norra Korsholms skola. Sammanställning av åsikter: Rekreation Karperö fjärden

Läs mer

DEN 17 MARS 2015 BYAUTVECKLINGSPLAN BENSBYN BENSBY BYAUTVECKLINGSGRUPP

DEN 17 MARS 2015 BYAUTVECKLINGSPLAN BENSBYN BENSBY BYAUTVECKLINGSGRUPP DEN 17 MARS BYAUTVECKLINGSPLAN BENSBYN BENSBY BYAUTVECKLINGSGRUPP INNEHÅLL 1 Bakgrund... 2 1.1 Syfte och arbetssätt... 2 2 Nuläge... 2 2.1 Beskrivning av bensbyn... 2 2.2 Kommunens inriktning för utveckling

Läs mer

Halmstad LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Halmstad LEADER LEADER HALLAND HALLAND Halmstad g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Halmstad Workshop i Halmstad kommun Den 3 oktober 2013 samlades 26 personer på Kvibille Gästgivaregård

Läs mer

Eli Larsdotter- Brynhildsvoll, stadsarkitekt. Lina Byström, planingenjör

Eli Larsdotter- Brynhildsvoll, stadsarkitekt. Lina Byström, planingenjör Eli Larsdotter- Brynhildsvoll, stadsarkitekt Lina Byström, planingenjör Förutsättningar Bergs kommun Storlek 6145 km 2 Befolkning 7110 Hela kommunen är glesbygd. ÖP TILLVÄXTPROGRAM Förutsättningar Bergs

Läs mer

ORTSANALYS KUNGSBERGET

ORTSANALYS KUNGSBERGET Utsikt från Kungsberget. ORTSANALYS KUNGSBERGET Ortsanalys Kungsberget 73 Kungsberget är en av Sveriges snabbast växande fritidsanläggningar. Kungsbergets Fritidsanläggningar AB ägs av Branäs-gruppen,

Läs mer

Resultaten från invånarenkäten

Resultaten från invånarenkäten Resultaten från invånarenkäten Sibbo kommuns parkeringsriktlinjer 1 29.10.2018 Åldersfördelning bland dem som svarade (n = 480) under 18 år 3 Invånarenkät 18-29 år 51 30-39 år 102 Enkäten hörde samman

Läs mer

Växande och viljestark. Korsholms kommunstrategi 2030

Växande och viljestark. Korsholms kommunstrategi 2030 Växande och viljestark Korsholms kommunstrategi 2030 Invånarnas kommun Livskraft - en företagsvänlig kommun Välfärd - en omsorgsfull kommun En växande, välskött kommun I Korsholm är invånarna i centrum.

Läs mer

Landsbygdsforum 2016 Kukkolaforsen 12 november 2016

Landsbygdsforum 2016 Kukkolaforsen 12 november 2016 Workshop: Nya tankar för Haparandas landsbygd Frågeställning: Vad är vi stolta över? Så här gick det till: Deltagarna delades in 7 olika grupper och fick till uppgift att fundera över vad vi är stolta

Läs mer

Djäkneboda byaplan 2006

Djäkneboda byaplan 2006 Bakgrund: Djäkneboda byaplan 2006 -Erbjudande i april 2005 om att delta i projektet Kompetenscirkeln med uppdrag att skapa en Byaplan Idégrupp startades -Deltog i projektträff i juni 2005 i Sikeå -Arbetet

Läs mer

Resultat från GISenkäten. Delgeneralplansområdet för Gråberg, Räfsby, Köpbacka och Valkom

Resultat från GISenkäten. Delgeneralplansområdet för Gråberg, Räfsby, Köpbacka och Valkom Resultat från GISenkäten Delgeneralplansområdet för Gråberg, Räfsby, Köpbacka och Valkom GIS-enkät 12.7 18.8.2017 Lovisa stad utförde 12.7 18.8.2017 en GIS-enkät om den nuvarande och kommande användningen

Läs mer

Sammanställning av gruppernas redovisningar: Kaxås

Sammanställning av gruppernas redovisningar: Kaxås 1 (5) 2019-10-23 Sammanställning av gruppernas redovisningar: Kaxås Del 1: Swot KROKOM4000, v3.0, 2018-05-25 Styrkor och möjligheter Mångkulturellt Ursprungsbefolkning Bra läge Levande föreningar, starkt

Läs mer

UTVECKLINGSPLANERING i Åseles byar

UTVECKLINGSPLANERING i Åseles byar Åsele Byaråd 2010-12-29 Camilla Thellbro UTVECKLINGSPLANERING i Åseles byar eller Mängder av resurser att nyttja utan resurser att nyttja dem med... Summering Tongångarna runt om i Åseles byar är både

Läs mer

Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet

Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet KS 2010-313 212 KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2011-09-06 REV. 2011-10-03 ENLIGT KF BESLUT 119/2011 Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2011-09-22 Marks kommun Postadress:

Läs mer

KORSNÄS KOMMUN PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT

KORSNÄS KOMMUN PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT 1 KORSNÄS KOMMUN PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT 2016 2 Innehållsförteckning: INLEDNING 3 PLANLÄGGNINGSNIVÅER.... 3 LANDSKAPSPLANEN.... 3 GENERALPLANERNA... 4 STRANDGENERALPLANEN... 4 DETALJPLANERNA 4 KORSNÄS KOMMUNS

Läs mer

Byahandlingsplan för Hitis

Byahandlingsplan för Hitis Attention by Lyyti (http://www.lyyti.com/se/) Byahandlingsplan för Hitis OBS! Enkäten är endast avsedd för personer som bor, är fritidsboende, eller har annan anknytning till Hitis och vill vara med och

Läs mer

Lokal plan för Petaredbackens byalag

Lokal plan för Petaredbackens byalag Lokal plan för Petaredbackens byalag Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Petaredbacken...3 4 Vad är det bästa med Petaredbacken?...4

Läs mer

Haparanda Stad infordrar anbud avseende objektet Seskarö camping

Haparanda Stad infordrar anbud avseende objektet Seskarö camping Haparanda Stad infordrar anbud avseende objektet Seskarö camping Prospekt anbud avseende objektet seskarö camping n Den norra framgångsregionen Haparanda-Tornio är av tradition centrum för handel, kunskap,

Läs mer

Arbete med Lokal Utvecklingsplan. Varbergs kommun BYGDEPROFIL

Arbete med Lokal Utvecklingsplan. Varbergs kommun BYGDEPROFIL Arbete med Lokal Utvecklingsplan Varbergs kommun BYGDEPROFIL Vad och varför en Lokal Utvecklingsplan? - Vad hette det sa du? ( kan kalla den vad vi ) Tre delar 1. Bygdeprofil - beskriver den lokala identiteten,

Läs mer

Byaplan. strategi för lokal utveckling i :

Byaplan. strategi för lokal utveckling i : Byaplan strategi för lokal utveckling i : _ Föreningens namn: Org.nr: Datum: Byaplanen ligger till grund för den årliga verksamhetsplanen och bör därför fastställas vid föreningens årsmöte. Detta material

Läs mer

En stad. 9000 medarbetare. En vision.

En stad. 9000 medarbetare. En vision. guide till År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En stad. 9000 medarbetare.

Läs mer

FJÄLKINGE BYPLAN. Anna Haraldson Jensen, processledare Leader Skånes Ess, med och för Byfrämjarna Fjälkinge

FJÄLKINGE BYPLAN. Anna Haraldson Jensen, processledare Leader Skånes Ess, med och för Byfrämjarna Fjälkinge FJÄLKINGE BYPLAN Anna Haraldson Jensen, processledare Leader Skånes Ess, med och för Byfrämjarna Fjälkinge 1 BAKGRUND Fjälkinge är en så kallad basort i Kristianstad kommun med ca 1700 invånare. På orten

Läs mer

Ljustern en tillgång

Ljustern en tillgång Ljustern en tillgång Projektet har lett till fler besökare och ökad användning av området. Foto: Jonas Lindgren Projektägare: Södra Dalarnas Utveckling, ekonomisk förening Projektledare: Sofie Jutner Kommun:

Läs mer

Lokal plan för DALSTORP

Lokal plan för DALSTORP Lokal plan för DALSTORP www.dalstorp.se Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Dalstorp...4 5 Slogan för Dalstorp...4 6 Trender

Läs mer

Lokalt tillväxtprogram för Arjeplogs kommun 2008-2011

Lokalt tillväxtprogram för Arjeplogs kommun 2008-2011 Lokalt tillväxtprogram för Arjeplogs kommun 2008-2011 en väg, många möjligheter 2(11) INNEHÅLL 1 Bakgrund... 3 2 Inledning... 4 2.1 Vision... 4 2.2 Mål... 5 2.3 Strategier... 5 3 Tillväxt ett samspel...

Läs mer

STRANDNÄRA TOMTER i nytt detaljplanerat bostadsområde, Öra Strand i Hammarland

STRANDNÄRA TOMTER i nytt detaljplanerat bostadsområde, Öra Strand i Hammarland STRANDNÄRA TOMTER i nytt detaljplanerat bostadsområde, Öra Strand i Hammarland Presentation På vackra Öra holme, söder om Marsunds bro, i Hammarlands kommun är nu ett bostadsområde planlagt och färdigställt.

Läs mer

Kommunala tomter. Kommunala tomter. Lur. Kville. Tanumshede. Grebbestad. Rabbalshede. Fjällbacka. Hälevadsholm. Hamburgsund.

Kommunala tomter. Kommunala tomter. Lur. Kville. Tanumshede. Grebbestad. Rabbalshede. Fjällbacka. Hälevadsholm. Hamburgsund. Kommunala tomter Häm men Vas sbotten Lur Tanum Torim Bac ka Tov a Ös tad Greby Tanumshede Liv eröd Grebbestad Tegneby Sm evik en St Anrås Fjällbacka Hud Rabbalshede Hamburgsund Ön Kville Hälevadsholm Dingle

Läs mer

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning.

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning. Utveckling för Skellefteå 2012 2014 Må alla samlas. Det här är det första steget i en lokal utvecklingsstrategi för allas vårt Skellefteå. Därför vill vi att så många som möjligt i Skellefteå ska läsa

Läs mer

FÖR ETT BÄTTRE LÄGE. Välkommen att bekanta dig med Öra Strand för ett bättre läge!

FÖR ETT BÄTTRE LÄGE. Välkommen att bekanta dig med Öra Strand för ett bättre läge! FÖR ETT BÄTTRE LÄGE På vackra Öra holme, söder om Marsunds bro, i Hammarlands kommun är nu ett bostadsområde planlagt och färdigställt. Här finns strandnära och attraktiva tomter för såväl egnahemshus

Läs mer

Skärgårdskommunernas upplevda styrka, svagheter, möjligheter och hot

Skärgårdskommunernas upplevda styrka, svagheter, möjligheter och hot Nu Styrka Svagheter Möjligheter Hot Skärgårdskommunernas upplevda styrka, svagheter, möjligheter och hot En uppdaterad enkel analys utförd i augusti 2008 som underlag för diskussion om skärgårdskommunernas

Läs mer

PRINCIPER FÖR FÖRÄNDRING

PRINCIPER FÖR FÖRÄNDRING NÄRPES STAD PRINCIPER FÖR FÖRÄNDRING AV FRITIDSBOENDE TILL FAST BOENDE INLEDNING Via en motion i stadsfullmäktige om havsnära boende har det aktualiserats att fastställa principer för förändring av fritidsboende

Läs mer

hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden?

hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden? 1 ett metodexempel hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden? Maria Hagelberg & Pernilla Jacobsson 12 utgångspunkter tema: attraktivitet boende 1 3 utgångspunkter tema: attraktivitet boende

Läs mer

Strömstad. 2030Vision En internationell småstad med. livskvalitet, natur & friluftsliv i världsklass! Strömstads kommun

Strömstad. 2030Vision En internationell småstad med. livskvalitet, natur & friluftsliv i världsklass! Strömstads kommun Strömstad En internationell småstad med livskvalitet, natur & friluftsliv i världsklass! 2030Vision 2030 Strömstads kommun BARN OCH UTBILDNING Lära för livet - alla ska lyckas i skolan År 2030 är den barnomsorg

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL. Laxåhem!

VÄLKOMMEN TILL. Laxåhem! VÄLKOMMEN TILL Laxåhem! Läget är perfekt Mittemellan Stockholm och Göteborg, Knappt fem mil till Örebro. Mitt i en natur med underbara badsjöar och det trolska Tiveden som juvelen i kronan. Fler och fler

Läs mer

Lokal Utvecklingsplan

Lokal Utvecklingsplan Lokal Utvecklingsplan Mellersta Östra Ölands-bygden Borgholms och Mörbylånga kommuner, Kalmar län Juni 2010 Det kommer att krävas mycket arbete och ta lång tid, men det är en stor utmaning för oss alla

Läs mer

Skärgårdsmöte 10.3.2012. Houtskär

Skärgårdsmöte 10.3.2012. Houtskär Skärgårdsmöte 10.3.2012 Houtskär INNEHÅLL Bakgrund... 3 Bakgrundsinformation om deltagare... 4 Diskussion 1. Byaplanering... 6 Vad saknar du mest i Näsby:... 6 Vad saknar du mest i övriga byar:... 7 Diskussion

Läs mer

Utvärdering av Tölö ängar. Elin Johansson, planchef, Plan & Bygg

Utvärdering av Tölö ängar. Elin Johansson, planchef, Plan & Bygg Utvärdering av Tölö ängar Elin Johansson, planchef, Plan & Bygg Upplägg av presentation 1. Kort om utvärderingen 2. Fakta om området 3. Utformningen av området och de boendes attityder 4. Sammanfattning

Läs mer

1. Hur nöjd är du med din kommun i dess helhet som en plats att leva och bo på?

1. Hur nöjd är du med din kommun i dess helhet som en plats att leva och bo på? Enkätsvar från medborgarpanel Sammanfattning Idag ingår 43 personer i medborgarpanelen och av dessa har 32st svarat på utskickad enkät. Trots en relativt liten population så ger svaren en fingervisning

Läs mer

Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018

Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018 Antagen KF 2014-05-26 105 1(5) Service- och landsbygdsutvecklingsplan för Borgholms kommun 2014-2018 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Syfte 2 1.2 Avgränsning 2 2 Begrepp 2 3 Mål 3 4 Boende och fritid

Läs mer

Inte(GR)erad bostadsplanering med fokus på äldre 2012-05-09

Inte(GR)erad bostadsplanering med fokus på äldre 2012-05-09 Inte(GR)erad bostadsplanering med fokus på äldre 2012-05-09 Samverkansprojekt FoU i Väst/GR Göteborgsregionen (GR) Härryda kommun Ale kommun Kungälv kommun Mölndal kommun Tjörn kommun Pågår maj 2011 maj

Läs mer

Värderingar Vision Etiska principer

Värderingar Vision Etiska principer Värderingar Vision Etiska principer Strategiprogrammet fastställer fyra års mål och uppgifter Stadsfullmäktige godkände Helsingfors strategiprogram för åren 2013 2016 vid sitt sammanträde 24.4.2013. I

Läs mer

SMULTRONSTÄLLEN PRESENTATION AV DELPROJEKTEN. Paraplyprojekt inom Leader Åland r.f.

SMULTRONSTÄLLEN PRESENTATION AV DELPROJEKTEN. Paraplyprojekt inom Leader Åland r.f. SMULTRONSTÄLLEN PRESENTATION AV DELPROJEKTEN Paraplyprojekt inom Leader Åland r.f. 16.4.2012 1.10.2013 Simstrand SOLLÄNGTAN TOSARBY, SUND I Torsarby finns en samfälld badstrand som sköts av Källbackens

Läs mer

Servicehuset Hemmet Stiftelsen Hemmet i Åbo

Servicehuset Hemmet Stiftelsen Hemmet i Åbo t Servicehuset Hemmet Stiftelsen Hemmet i Åbo Hemmets historik...2 Hemmets verksamhetsidé...3 Utrymmena...4 Service...5 Måltider...6 Aktiviteter...7 Rosenhemmet...8 2 V ÄLKOMMEN TILL HEMMET Stiftelsen

Läs mer

Snygg villa med imponerande utsikt, unik terrass och separat lägenhet in Monchique

Snygg villa med imponerande utsikt, unik terrass och separat lägenhet in Monchique sida 1/5 sida 2/5 Villor & Gårdar 750.000 Konstruerad (år) 1983 område (län) Tomtarea 2000 m² Stad Konstruktion område 437 m² sida 3/5 Precis ovanför den vackra Spa orten Caldas de har vi denna storslagna

Läs mer

Landrapport från Finland NBO:s styrelsemöte 11 november 2015 Stockholm

Landrapport från Finland NBO:s styrelsemöte 11 november 2015 Stockholm Landrapport från Finland NBO:s styrelsemöte 11 november 2015 Stockholm Nyckeltal för Finland Folkmängd 5.474.289 Förväntad BNP-utveckling +/- 0 % Inflation 2014 + 1,0 % Arbetslöshet 8,8 % Bostadsbyggande

Läs mer

Medborgardialog ÖP-boden

Medborgardialog ÖP-boden Medborgardialog ÖP-boden Sammanfattning av svar från alla orter 2016-07-26 Nordanstig Naturligtvis Här förverkligar du dina livsdrömmar Den viktigaste frågan när det gäller kommunikationer är att Satsa

Läs mer

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Satsa på Eslöv Kultur - fritid - framtid Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Godkänt av Kultur- och fritidsnämnden 2008-02-07 samt antaget av kommunfullmäktige 2008-04-28 Att välja Eslöv Eslöv

Läs mer

Trelleborg2000, v 1.0, 2008-09-16

Trelleborg2000, v 1.0, 2008-09-16 Trelleborg2000, v 1.0, 2008-09-16 Gruppen kan tänka sig att detta område utnyttjas för servicefunktioner, ex. förskola. Förskolan får på så sätt närheten till skogen och havet utan att behöva korsa vägen.

Läs mer

Underlag till investeringsprojekt

Underlag till investeringsprojekt Bilaga 2.4 Underlag till investeringsprojekt Investeringsprojekt: Folkhälsa.2 Folkhälsoåtgärder år 2 av 5 Folkhälsoåtgärder år 3 av 5 Folkhälsoåtgärder år 4 av 5 Belopp: 2015: 500 000 kr 2016: 500 000

Läs mer

BORGHOLMS KOMMUN Samrådshandling FÖRDJUPNING AV ÖVERSIKTSPLAN BYXELKROKSOMRÅDET 2013 KAPITEL 1 INLEDNING

BORGHOLMS KOMMUN Samrådshandling FÖRDJUPNING AV ÖVERSIKTSPLAN BYXELKROKSOMRÅDET 2013 KAPITEL 1 INLEDNING KAPITEL 1 INLEDNING - 1 Innehåll Kapitel 1 INTRODUKTION... 3 Bakgrund och syfte... 4 Vision och mål... 6 Beskrivning av arbetet... 6 Kapitel 2 PLANFÖRSLAGET...9 Allmänt om planförslaget...11 Människan

Läs mer

skärgårdsstiftelsens pärlor

skärgårdsstiftelsens pärlor skärgårdsstiftelsens pärlor Lena Nyberg Lena Nyberg Vd SKÄRGÅRDSSTIFTELSEN Syfte och stadgar Skärgårdsstiftelsen ska verka för att bevara skärgårdens egenart, naturvärden och landskapsbild och samtidigt

Läs mer

Migrationsinstitutet

Migrationsinstitutet Krister Björklund Forskare Migrationsinstitutet Eriksgatan 34 20100 Åbo Tel. 02-2840453, 040-7478953 krister.bjorklund@utu.fi Migrationsinstitutet http://www.migrationinstitute.fi Tio procent av Närpes

Läs mer

Välkommen till. Nordmaling!

Välkommen till. Nordmaling! Välkommen till Nordmaling! Att flytta till en ny plats är ett stort beslut. Du letar förmodligen efter ett bra arbete men förstås också efter en bra miljö för dig och din familj. Du vill ha nära till naturupplevelser,

Läs mer

Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling

Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling Lillpite 2014-03-11 Om synpunkter eller frågor när det gäller sammanställningen, kontakta helena.lindehag@pitea.se Inledning: I Piteå kommun pågår flertal

Läs mer

Karlskrona Vision 2030

Karlskrona Vision 2030 Karlskrona Vision 2030 Attraktiva livsmiljöer Vi ska ta vara på våra unika miljöer med skärgården, staden och landsbygden. Karlskrona ska sjuda av aktivitet och ha ett kreativt och öppet kulturliv med

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning. Rekommendation om insatsområden till Singö Fogdö Intresseförenings styrelse.

Sammanställning av enkätundersökning. Rekommendation om insatsområden till Singö Fogdö Intresseförenings styrelse. Sammanställning av enkätundersökning. Rekommendation om insatsområden till Singö Fogdö Intresseförenings styrelse. Singö Fogdö Intresseförening har som mål att långsiktigt rädda Singö skola och att tillgodose

Läs mer

Vård och omsorg, Staffanstorps kommun

Vård och omsorg, Staffanstorps kommun RAPPORT Vård och omsorg, Staffanstorps kommun Datum: 2014-09-15 Susanne Bäckström, enhetschef Alexandra Emanuelsson, kvalitetsutvecklare Gustav Blohm, kvalitetsutvecklare 2(13) Intervjuer med boende Genomförande

Läs mer

Uppföljning av nya bostadsområden Baserad på medborgardialoger om Norra Hallsås och Östra Stamsjön

Uppföljning av nya bostadsområden Baserad på medborgardialoger om Norra Hallsås och Östra Stamsjön Baserad på medborgardialoger om Norra Hallsås och Östra Stamsjön juni 2011 Beredningen för infrastruktur och boende Innehåll 1 Uppdrag 5 1.1 Bakgrund, syfte...5 1.2 Metod och genomförande...5 1.3 Resultat...5

Läs mer

Kommunkostnad för att bistå med dagisplats till en 1-5-åring under ett år: 90 000 kr.

Kommunkostnad för att bistå med dagisplats till en 1-5-åring under ett år: 90 000 kr. Bilagor. Social service: Bilaga, Underlag för uträkningar Kommunkostnad för att bistå med dagisplats till en -5-åring under ett år: 90 000 kr. Kommunkostnad för att bistå med grundskoleplats (inklusive

Läs mer

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort.

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. En väl utbyggd service skapar trygghet och trivsel som i kombination

Läs mer

ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS

ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS Vy över jordbrukslandskapet i Jäderfors. ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS Ortsanalys Jäderfors 39 Jäderfors ligger en halvmil norr om Sandvikens centrum, efter vägen mot Järbo och Kungsberget. Byn ligger vid

Läs mer

Lokal plan för Fölene

Lokal plan för Fölene Lokal plan för Fölene Innehållsförteckning 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Fölene...3 4 Vad är det bästa med Fölene?...4 5 Slogan för Fölene...4

Läs mer

Presentation av alternativen i enkäten

Presentation av alternativen i enkäten Vasa centrumstrategi Enkät till stadsborna om alternativ för strukturmodeller 2. 27.5.2012 Presentation av alternativen i enkäten 2.5.2012 Tre olika alternativ för centrumstrategins strukturmodeller för

Läs mer

VISIT SALO. VisitSalo.fi. Upptäck den dolda pärlan i sydvästra Finlands kustområde

VISIT SALO. VisitSalo.fi. Upptäck den dolda pärlan i sydvästra Finlands kustområde VISIT SALO VisitSalo.fi Upptäck den dolda pärlan i sydvästra Finlands kustområde Välkommen till Salo Salo stad ligger i sydvästra Finlands kustområde intill motorvägen E18. Våra huvudattraktioner för resenärer

Läs mer

DET NYA BRUKSSAMHÄLLET

DET NYA BRUKSSAMHÄLLET DET NYA BRUKSSAMHÄLLET Monica Quinteiro, LKAB Narvik Hamn Kiruna Underjordsgruva och förädling Malmbanan Narvik - Luleå Svappavaara Dagbrottsgruvor och förädling Malmberget Underjordsgruva och förädling

Läs mer

Guide till HELSINGBORG

Guide till HELSINGBORG Guide till HELSINGBORG 2035 År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En

Läs mer

Befolkningstillväxten i Sibbo personer Tillväxt Födelseöverskott Nettoflyttning.

Befolkningstillväxten i Sibbo personer Tillväxt Födelseöverskott Nettoflyttning. personer Befolkningstillväxten i Sibbo 1995-215 1 5-5 1995 2 25 21 215-1 -1 5-2 Tillväxt Födelseöverskott Nettoflyttning Sibbo i siffror BEFOLKNINGSTILLVÄXTEN I Sibbo bodde 19 399 personer 31.12.215. Befolkningen

Läs mer

Hagforsstrategin den korta versionen

Hagforsstrategin den korta versionen Tillsammans skapar vi en attraktiv kommun Hagforsstrategin 2017-2027 den korta versionen Vill du ta del av fullversionen av Hagforsstrategin? Den hittar du på hagforsstrategin.se och hagfors.se Mitt liv

Läs mer

ENKÄT OM DISTANSARBETE

ENKÄT OM DISTANSARBETE ENKÄT OM DISTANSARBETE HANGÖ, PARGAS, NYSTAD RESULTAT FÖRORD I maj augusti 2007 verkställdes en Internetenkät om distansarbete i Nystad, Hangö och Pargas. Med enkäten utreddes stadsinvånarnas, deltidsinvånarnas

Läs mer

Detaljplan Glommen/Hamnen

Detaljplan Glommen/Hamnen Sammanställning av de punkter och åsikter som diskuterades och föreslogs på Samhällsföreningens möte den 12 April 2014. (totalt deltog ca: 90-100 personer på mötet) Detaljplan Glommen/Hamnen Punkter och

Läs mer

Regionalt skärgårdsråd Stockholm

Regionalt skärgårdsråd Stockholm Regionalt skärgårdsråd Stockholm 20.9.2018 800km fågelvägen 250 bebodda öar 50 000 invånare året om Över 30 kommuner NSS projekt, varför, hur och resultat Hur kan vi använda och nyttja resultaten? För

Läs mer

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Vi har en plan! Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Samråd 9 mars 6 maj 2010 Smakprov Hela översiktsplanen med tillhörande dokument finns på Karlskoga och Degerfors

Läs mer

S i d a 1. PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen Karperö Holmhagen-Svedjeback

S i d a 1. PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen Karperö Holmhagen-Svedjeback S i d a 1 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 26.5.2017 Karperö Holmhagen-Svedjeback S i d a 1 Avsikten med ett program för deltagande och bedömning Enligt 63 i markanvändnings-

Läs mer

Samhällsservice i byarna, utveckling av landsbygden

Samhällsservice i byarna, utveckling av landsbygden Bilaga 13KS65-18 Samhällsservice i byarna, utveckling av landsbygden berikar kommunen. Piteå kommun arbetar kontinuerligt med att utveckla landsbygdens olika områden och skapa vitala och tilltalande miljöer

Läs mer

KOMMUNENS STORLEK. Tätortsgrad

KOMMUNENS STORLEK. Tätortsgrad Sibbo i siffror KOMMUNENS STORLEK Markareal Sjöar Havsområden Kommunens yta Invånartäthet Tätortsgrad 340 3 356 699 56 82 km² km² km² km² personer/km² % Sibbo är en växande, östnyländsk kommun som är belägen

Läs mer

VALLGRUND SKOLA. Skolan mitt e mellan

VALLGRUND SKOLA. Skolan mitt e mellan VALLGRUND SKOLA Skolan mitt e mellan BAKGRUND Ett första diskussionstillfälle ordnades i Södra Vallgrund hösten 2010 Hem och Skola föreningarna i respektive byar sammankom och kom överens att genomföra

Läs mer

Planen för småbarnsfostran Isnäs daghem.

Planen för småbarnsfostran Isnäs daghem. Planen för småbarnsfostran Isnäs daghem. Det här är Isnäs daghems plan för småbarnsfostran. Den baserar sig på Lovisa stads plan för småbarnsfostran. Daghemmets personal gör i samråd med föräldrarna upp

Läs mer

Hylte LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Hylte LEADER LEADER HALLAND HALLAND Hylte g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Hylte Workshop i Hylte kommun Den 1 oktober 2013 samlades 29 personer i Nyarps bygdegård för att diskutera

Läs mer

Uthamnar och naturhamnar

Uthamnar och naturhamnar Uthamnar och naturhamnar Karleby 1748 Remmargrundet, N63 54,5' - E 22 50,0' Hamnnummer: 1748 Kartbladets nummer: F833 Remmargrundet ligger söder om Tankar fyrö. Båtarna fästs med ankare och bojar. I hamnen

Läs mer

UTVECKLINGSPLAN 2009-2012

UTVECKLINGSPLAN 2009-2012 --------------------------------------------------------------------------------Föreningen Ja Järna-------- UTVECKLINGSPLAN 2009-2012 HISTORIK Myrbacka eller Dala-Järna, är numera centralort i Järnabygden.

Läs mer

Helsingborgs stad. Medborgarundersökning 2014 Q2. Genomförd av CMA Research AB. Juni 2014

Helsingborgs stad. Medborgarundersökning 2014 Q2. Genomförd av CMA Research AB. Juni 2014 Helsingborgs stad Medborgarundersökning 2014 Q2 Genomförd av CMA Research AB Juni 2014 Innehållsförteckning Sammanfattning 2 Fakta om undersökningen 3 Fakta om respondenterna 4 Resultat 5 Stadstrafiken

Läs mer

Vår organisation: Aktion Österbotten r.f. Medlemsvård seminarier och information Verksamhetsledare kanslist Kontor i Vasa, Närpes och Pedersöre

Vår organisation: Aktion Österbotten r.f. Medlemsvård seminarier och information Verksamhetsledare kanslist Kontor i Vasa, Närpes och Pedersöre Forskning Åbo Akademi Utvärdering av projekt Samarbete i nationella och internationella sammanhang (bl.a. ENLDT) Vår organisation: Aktion Österbotten r.f. Medlemsvård seminarier och information Verksamhetsledare

Läs mer

Serviceplan för Säters kommun 2015-2018

Serviceplan för Säters kommun 2015-2018 Serviceplan för Säters kommun 2015-2018 Inledning Stöd till kommersiell service är ett av de ekonomiska verktyg som Länsstyrelsen kan använda för att stödja och stimulera tillgången till dagligvaror och

Läs mer

32(60) 32(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka

32(60) 32(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka 32(60) 32(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka Nummer Område Markägare Areal Bostadstyp Trafik Havsutsikt Närhet till service 1 Kyrkskolan bostäder AB ca 1800 m² Flerbostadshus Parkering på tomten el

Läs mer

Utvärdering av morgon- och eftermiddagsverksamheten Västankvarns skola/understödsföreningen Almus rf.

Utvärdering av morgon- och eftermiddagsverksamheten Västankvarns skola/understödsföreningen Almus rf. Utvärdering av morgon- och eftermiddagsverksamheten Västankvarns skola/understödsföreningen Almus rf. Ingå kommun gjorde i maj 0 en uppföljande enkät om morgon- och eftermiddagsverksamheten i den grundläggande

Läs mer

I vilken utsträckning har du fått information om projektet för utbyggnad av avfallskraftverket från följande källor?

I vilken utsträckning har du fått information om projektet för utbyggnad av avfallskraftverket från följande källor? Miljökonsekvensbedömning av Vanda Energi Ab:s utbyggnad av avfallskraftverk Undersökning i anknytning till MKB-förfarandet om invånarnas synpunkter och förväntningar 2019 Vi ber dig svara på frågorna genom

Läs mer