4 Åtgärds- och utförandealternativ Föreskrivna åtgärder Efterbehandlings- och omhändertagandealternativ 22 4.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "4 Åtgärds- och utförandealternativ 21 4.1 Föreskrivna åtgärder 21 4.2 Efterbehandlings- och omhändertagandealternativ 22 4."

Transkript

1

2 Innehåll 1 Inledning Bakgrund Syfte Omfattning Underlag 3 2 Förutsättningar Markanvändning Fastighetsförhållanden Planförhållanden Plandirektiv och planbestämmelser Myndighetsbeslut 9 3 Hälso- och miljörisker Underlag Platsspecifika riktvärden Bedömning baserad på platsspecifika riktvärden Asbest Metangas Radongas 20 4 Åtgärds- och utförandealternativ Föreskrivna åtgärder Efterbehandlings- och omhändertagandealternativ Övertäckning 30 5 Krav på beskaffenhet Övertäckning Ytjord Mellanskikt Djupjord 36 6 Åtgärdsförslag Åtgärdsmål Masshantering Omhändertagande av massor Skyddsåtgärder Kontroll Myndighetskontakter Dokumentation 43 7 Miljökonsekvenser Nuläge Riskfaktorer vid förändrad markanvändning Miljöeffekter avseende jord 45

3 7.4 Miljöeffekter avseende vatten Miljöeffekter avseende luft Avfall Buller Natur- och kulturmiljö Sammanfattande bedömning 48 Referenser 49

4 1 Inledning 1.1 Bakgrund avser att exploatera delar av Lomma Hamnområdet med i huvudsak bostäder. Det aktuella området framgår av Figur 1. Eftersom huvuddelen av området består av utfyllnader med varierande slag av fyllnadsmaterial har frågan om områdets lämplighet för byggnation varit föremål för överväganden i olika planeringsskeden. Centrala frågeställningar i dessa överväganden har varit förekomsten av föroreningar i fyllnadsmassorna, gasavgång från organiskt material i massorna samt fyllnadsmassornas bärighet. Figur 1. Aktuellt exploateringsområde. Utdrag ur illustrationsplan för Lomma Hamnområdet. 1 (50)

5 I dagsläget har detaljplaner upprättats för den västra och den nordligaste delen (Strandfuret) av exploateringsområdet samt för den östra av delen av detsamma (Brohus). För den centrala delen (Haboområdet) avses detaljplanearbetet att påbörjas under det kommande året. Under detaljplanearbetet och den projektering, som delvis löpt parallellt med planarbetet, har frågor vad gäller sanering av förorenade fyllnadsmassor, övertäckning av befintliga utfyllnader och andra skyddsåtgärder aktualiserats. Som ett led i arbetet har bland annat underlag för riskbedömning av föroreningar i jord och grundvatten tagits fram (platsspecifika riktvärden), behov av skyddsåtgärder mot gasavgång bedömts samt preliminära schaktnings- och utfyllnadsplaner upprättats. Inför det slutliga beslutet om vilka åtgärder som ska vidtas och hur omfattande dessa ska vara bör en riskvärdering göras. I en sådan görs en avvägning mellan kostnaderna för tänkbara åtgärdsalternativ samt nyttan de medför i miljö- och hälsomässigt avseende. Även de tekniska och ekonomiska riskerna beaktas i en riskvärdering. Föreliggande utredning utgör en grund för riskvärdering och beslut om vilka efterbehandlingsåtgärder som bör utföras vid exploatering av området Rapporten är en revidering av en tidigare riskvärdering (SWECO VIAK, 2007b). Skälet till revideringarna är framför allt de platsspecifika riktvärdena som legat till grund för riskbedömningar reviderats mot bakgrund av att Naturvårdsverket tagit fram nya generella riktvärden för jord och i samband med detta även utvecklat en modell för beräkning av platsspecifika riktvärden. Vidare har detaljplaner vunnit laga kraft för delar av det planerade exploateringsområdet. 1.2 Syfte Syftet med detta dokument är att redovisa ett förslag till åtgärdsplan för hantering av föroreningar i mark och grundvatten inom CA Fastigheters exploateringsområde i Lomma Hamn. Planen är avsedd att utgöra grund för detaljerade åtgärdsplaner för olika utbyggnadsetapper. 2 (50)

6 1.3 Omfattning Föreliggande utredning omfattar hela exploateringsområdet. Vid eventuell exploatering med bostäder på utfyllnader med hushållsavfall kan särskilda överväganden behöva göras. Exploateringsplanerna för detta delområde ligger längre fram i tiden. 1.4 Underlag Detta dokument bygger på befintligt underlag, vilket anges i referenslista i slutet av dokumentet. Hänvisning sker i texten till detta. 3 (50)

7 2 Förutsättningar 2.1 Markanvändning Huvuddelen av området upptas av deponier (se Figur 2). Volymen fyllnadsmassor inom det område som markeras i figuren kan grovt uppskattas till m 3, varav i storleksordningen m 3 beräknas finnas inom den norra delen där fyllnadsmassorna delvis består av hushållsavfall (SWECO, 2004). Figur 2. Utfyllnadsområden och förekommande avfall. Utfyllnaderna domineras av jord med varierande textur. Huvuddelen består av leriga och siltiga massor, men även sandiga förekommer. I utfyllnaderna förekommer även avfall, såsom bygg- och rivningsavfall, sopor, slagg och aska samt asbestcement och asbestcementslam. 4 (50)

8 Sopor, d.v.s. hushållsavfall, förekommer främst i den norra delen av området. Asbestcementavfall förekommer främst i den södra och sydvästra delen och bygg- och rivningsavfall inom de centrala delarna av utfyllnadsområdet. Området är i dag inte bebyggt frånsett den östra delen, Brohus, där det finns några äldre bostadshus. Området är för närvarande under stark omvandling. Den campingplats, som funnits under många år i den nordvästra delen av området, är under avveckling. Inom den norra delen utfyllnadsområdet, strax söder om Fyrkantsdammen, har en parkeringsplats avsedd för badgäster anlagts. Vidare pågår uppfyllnad med externa schaktmassor inom stora delar av området som förberedelse för exploateringen. Området kommer efterhand att bebyggas med i huvudsak bostäder. En hotellanläggning planeras att utföras i nordväst. Planerad bebyggelse illustreras i Figur Fastighetsförhållanden CA Fastigheter äger genom Byggnadsfirma Claesson & Anderzen HB marken inom det i Figur 1 markerade området, frånsett mindre områden i den östra delen. CA Fastigheters fastighet har beteckningen Lomma 25:1, 25:2 och Lilla Habo 3:3. Fastighetsbildning kommer att ske efterhand som exploatering äger rum. Allmän platsmark kommer att övergå i kommunal ägo och kvartersmark till berörda husägare och samfälligheter. 2.3 Planförhållanden Lomma Hamn-området, som även innefattar områden söder om CA Fastigheters exploateringsområde, har varit och är föremål för ett omfattande planarbete. Syftet med detta är att lägga den formella grunden för en utbyggnad av en aktiv stadsdel med drygt bostäder och utrymme för verksamheter integrerade i bostadsbebyggelsen. Stadsdelen kommer även att rymma anläggningar för rekreation och friluftsliv. Genom förverkligandet av planen för Lomma Habo kan flera positiva effekter uppnås: 5 (50)

9 Attraktiva boendemiljöer skapas nära vatten Befintlig infrastruktur kan nyttjas, då utbyggnaden sker nära Lomma centrum Tätortsnära områden av impedimentkaraktär och sådana som inte svårtillgängliga för allmänheten öppnas upp för verksamheter där allmänheten har tillträde Förorenade områden efterbehandlas och säkras i större omfattning och i högre grad än om ingen exploatering äger rum CA Fastigheters område utgör som nämnts ovan en del av Lomma Hamn-området och omfattas därför av de planprogram och konsekvensanalyser som upprättats för Lomma Hamn. Vad gäller frågeställningar som rör miljöförhållanden bedöms följande handlingar vara av central betydelse: Lomma kommun, Planprogram för Lomma Hamn. Fastställt av kommunfullmäktige Kompletterat förslag för samråd Lomma kommun och Internationella Institutet för Industriell Miljöekonomi (IIIEE), Lomma Hamn En stadsdel vid Östersund. Miljöprogram för stadsdelens bebyggelse och utformning. Daterat Antaget av kommunstyrelsen i Lomma Lomma kommun, Konsekvensbeskrivning för Lomma Hamn. Samrådshandling , reviderad Exploateringen av CA Fastigheters område ligger efter de södra delarna av Lomma Hamn i den pågående processen, men som nämnts inledningsvis har detaljplaner upprättats och lunnit laga kraft för delar av CA-Fastigheters exploateringsområde (se Figur 3). De aktuella detaljplanerna är: Detaljplan för del av Lomma 25:2 m.fl. Brohus mm, Lomma Hamn DP 08/03. Laga kraft Detaljplan för del av Lomma 25:1 m.fl, Lomma Hamn Strandfure, badhotell, strandvillor och badparkering DP 08/02. Laga kraft (50)

10 Figur 3. Detaljplanelagda områden. Gränserna är ungefärliga. 2.4 Plandirektiv och planbestämmelser I planprogrammet för Lomma Hamn (Lomma kommun, 2002) anges att behov av uppfyllnad av marken inom exploateringsområdet erfordras av följande skäl (Kap Infrastruktur, byggteknik): Påfyllnaderna på marken fyller funktionen både att undanröja behovet av schakter i deponier och förorenad mark, att isolera deponier och att höja marken för att få tillräcklig nivå i förhållande till även en höjd havsyta. +2,5 har angivits som lägsta nivå för bebyggelse, vilket skapar marginal om 1,25 m till högsta vattenstånd (och en viss marginal till högsta någonsin uppmätta högvattenstånd - +2,06 vid ett tillfälle). Påfyllnaderna är ett bidrag också gestaltningsmässigt genom att skapa nivåskillnader i området som kan ge bättre utblickar mm. Av dessa skäl höjs marken på många ställen till +3,0. 7 (50)

11 Vidare anges att: Dagvattensystemet kommer, trots att infiltration av olika skäl inte är realistiskt, att baseras på lokalt omhändertagande. Nya lokala stråk och recipienter - kanalen, en ny dagvattendamm söder om villa Solsken kommer att sätta prägel på stadsmiljön. För att dagvatten ska kunna avledas, utan att det ska komma i kontakt med avfall i marken, måste markytan höjas. I planförutsättningarna (Lomma kommun, 2005) anförs vidare att (Kap. Teknisk försörjning): Minsta möjliga schaktning vid ledningsbyggande kommer att eftersträvas för att minska risken för kontakt med förorenade massor. Då höjdskillnaderna är små samtidigt som man ska försöka undvika att komma ned i befintlig mark mer än nödvändigt föreslås ledningarna läggas så grunt som möjligt och med minsta möjliga fall Strävan att förlägga ledningarna grunt påverkar också höjdsättningen av området, särskilt om ledningarna ska fungera som självfallsledningar. Ett förslag till balansering av naturresurser finns bilagt konsekvensbeskrivningen till planprogrammet. Balansberäkningen resulterar i ett underskott i vegetation för CA Fastigheters område. Underskottet hänför sig främst till exploateringen av delar av Strandfuret. Detta underskott kompenseras genom nyplantering inom området söder om Fyrkantsdammen. I planbestämmelserna för de två detaljplanerna anges beträffande markföroreningar att marken, i enlighet med vad som avtalats i ramavtal och exploateringsavtal, skall vara efterbehandlad innan den tas i bruk för sitt ändamål. Vidare anges i planbestämmelserna beträffande placering, utformning och utförande, att grundläggning till byggnader samt ledningsföringar ska utföras täta mot inträngande gas. Dessutom ska bjälklag utföras fribärande för att motverka sprickbildningar i bottenplattan och parkeringsplatser ska beläggas med genomsläppligt material. I Brohusplanen anges dessutom att det under byggnader ska finna ett lager av öppen friktionsjord som tillåter ventilation av gas. 8 (50)

12 I upplysningar till detaljplanerna påtalas krav på anmälan för s.k. avhjälpandeåtgärd (d.v.s. sanering och efterbehandling). Vidare upplyses om att grundvatten inom planområdena inte bör användas för konsumtion och bevattning av grödor för konsumtion. Dessutom anges att ledningsschakter ska utföras med strömningsavskärande fyllning där de går mellan områden med olika beskaffenhet så att ingen gas kan transporteras i dessa (områdena anges på kartor i upplysningsrutorna). Inom planområdet för Brohus finns kulturhistoriskt värdefull bebyggelse. I planhandlingarna anges att vegetationen (bl.a. äldre träd) vid befintlig bebyggelse och längs Höje å är särskilt värdefull. Längs Höje å gäller strandskydd om 100 m. Länsstyrelsen har fattat beslut om upphävande av strandskydd för befintlig och planerad ny bebyggelse inom området mellan Brohusvägen och Höje å. 2.5 Myndighetsbeslut Länsstyrelsen har i egenskap av tillsynsmyndighet tidigare utrett ansvarsförhållanden avseende förorenad mark inom Lomma Hamn och Habo deponiområde (Länsstyrelsen i Skåne län, 2003). Delar av det aktuella exploateringsområdet enligt Figur 1 faller inom det som benämns Habo deponiområde. I ansvarsutredningen påtalade Länsstyrelsen behovet av fördjupade utredningar för att fastställa föroreningsspridningen från Habo deponiområde och för att föreslå motiverade åtgärder som kan komma i fråga. Berörda verksamhetsutövare och markägaren () lät därefter i samverkan genomföra en utredning med syfte att bedöma behovet av åtgärder samt belysa olika åtgärdsalternativ och dess effekter och konsekvenser (SWECO VIAK, 2004). I utredningen konstaterades att riskerna för hälsa och miljö är små vid den då aktuella markanvändningen (huvuddelen av området utgjorde impediment), men att täckning borde ske med ren jord där avfallet låg blottat. Vidare konstaterades att behov av ökad täckning av avfallsmassorna kan uppstå vid exploatering av området. Mot bakgrund av de undersökningar och utredningar som utfördes i ärendet bedömde Länsstyrelsen (underrättelse daterad ) att behov fanns att kartlägga dels föroreningssituationen i ytvatten inom området, dels områden med bristfällig täckning samt att redovisa förslag till åtgärder. En utredning med dessa syften utfördes med 9 (50)

13 Lomma kommun som huvudman (SWECO VIAK, 2005). Efter anmälan till Länsstyrelsen utförde Lomma kommun täckningsåtgärder enligt utredningens rekommendationer under sommaren Efter genomförda åtgärder bedömde Länsstyrelsen (beslut daterat ) att krav på ytterligare åtgärder inte är nödvändiga inom deponiområdet förutsatt att dåvarande markanvändning bibehålls. Länsstyrelsen anförde vidare att om området tas i anspråk för andra ändamål, t.ex. rekreation eller bostadsbebyggelse, bör miljötekniska undersökningar utföras om markens lämplighet för ändamålet och mer långtgående åtgärder vidtas. Anläggandet av badparkeringen strax söder om Fyrkantsdammen regleras i tillfälligt bygglov utfärdat Ett beslut som inte direkt berör det aktuella exploateringsområdet, men som ändå bedöms ha relevans, är Länsstyrelsens beslut daterat rörande efterbehandlingsåtgärder inom JM:s exploateringsområde beläget omedelbart söder om det aktuella området. Det åberopade beslutet har varit vägledande för åtgärder inom områden som kännetecknas av liknande typer av föroreningar (framför allt asbestcement) som förekommer även inom CA Fastigheters exploateringsområde. 10 (50)

14 3 Hälso- och miljörisker 3.1 Underlag Föroreningsförhållandena inom området har undersökts vid flera tidigare tillfällen. En sammanställning av äldre undersökningar och utredningar redovisas i en förstudie utförd av SWECO VIAK (2006). I förstudien redovisas även en preliminär bedömning av föroreningsförhållandena. Förstudien följdes upp med förundersökningar inom hela det aktuella området enligt Figur 1 (SWECO VIAK, 2007a). Förundersökningarna utfördes som samordnade undersökningar av geotekniska och miljötekniska förhållanden, och de omfattade bland annat jordprovtagning genom skruvborrning i 67 punkter och grundvattenprovtagning i 35 punkter. Även undersökning av markradonhalter utfördes i 8 punkter. Som underlag för riskbedömning av föroreningar i jord och grundvatten har platsspecifika riktvärden tagits fram (Kemakta, 2007). Som nämnts inledningsvis har dessa riktvärden senare varit föremål för en översyn och revidering (Kemakta, 2009) beroende på att Naturvårdsverket under 2008 tagit fram nya generella riktvärden för jord och därvid även utvecklat modellen för beräkning av platsspecifika riktvärden. I nämnda rapporter från Kemakta redovisas även översiktliga bedömningar av vilka ämnen som utgör riskämnen inom området. Bedömningen baseras på de undersökningsresultat som framkommit vid förundersökningarna och tidigare utförda undersökningar. Risker avseende asbestfibrer i jordlagren har studerats i samband med exploatering av de södra delarna av Lomma Hamn-området. Undersökningarna omfattar provtagning och analys av jord och omgivningsluft (Tauw, 2002a och 2002b). Risker till följd av förekomst av metangas redovisas i rapporter upprättade av COWI (2007a och b). Bedömningarna baseras på tidigare utförda undersökningar av metangasförekomst i jordlagren. Utöver ovan nämnda undersökningar har en detaljerad undersökning utförts inom Brohusområdet med syfte att kartlägga jordlager- och föroreningsförhållandena ner till grundvattenytan. Undersökningen har utförts genom provgropsgrävning i 23 punkter. Resultaten av denna undersökning har i dagsläget inte sammanställts och redovisats. Resultaten, som bekräftar tidigare bedömningar om förore- 11 (50)

15 ningssituationen, kommer att utgöra underlag för masshanteringen inom området. Vidare har provgropsgrävning utförts inom de centrala, ännu inte detaljplanelagda, delarna av området med samma syfte och på liknande sätt som inom Brohusområdet. 3.2 Platsspecifika riktvärden Platsspecifika riktvärden för jord och grundvatten har som nämnts ovan tagits fram som underlag för riskbedömning och åtgärdsmål (Kemakta, 2009). Riktvärdena gäller för tre typer av områden, nämligen: Kvartersmark Parkmark Gatumark Indelningen representerar tre distinkta markanvändningar som inte förutses ändras inom överskådlig framtid. Detta innebär att kvartersmark innefattar mark under byggnader, trädgårdar och annan mark kring byggnader. Parkmark omfattar de allmänna grönområden som planeras i området. Gatumark innefattar huvudstråk och lokalgator samt större parkeringsplatser. Eftersom gatornas sträckning styrs av de huskvarter som planeras och befintliga vägars läge görs bedömningen att markanvändningen som gatumark på området kommer att vara beständig. Exponeringsförutsättningar och spridningsförutsättningar har antagits variera med djup från markytan. För mark på större djup är risken för exponering lägre och den effektiva exponeringstiden kortare. Vidare är även risken för spridning av ångor mindre från djupare belägna jordlager. Därför har riktvärden beräknats för följande jorddjup (räknat från färdig markyta): 0 1 m 1 2 m Större än 2 m 12 (50)

16 Gränsen 1 meter täcker in det djup dit grävning för husfundament och ytligt förlagda ledningar utförs. Det överskrider också det djup till vilket växtrötter vanligen sträcker sig. Gränsen 2 meter under slutlig markyta innebär en nivå som ligger strax över förväntad grundvattenyta efter utfyllnad av området. Djupet 2 meter utgör också en begränsning för det djup där större schaktarbeten kan utföras utan speciella åtgärder. Två grupper av riktvärden har beräknats för jord 1 2 m inom kvartersmark. Skillnaden mellan grupperna är graden av skydd av markmiljön. För grupp a antas samma skydd av markmiljön gälla från markytan ner till 2 m djup motsvarande känslig markanvändning. För grupp b antas skyddet motsvara det som gäller för mindre känslig markanvändning. För mark under 2 meter har ingen åtskillnad gjorts mellan olika slag av markanvändning Värdena har anpassats så att de motsvarar de högst ställda kraven. Riktvärdena för grundvatten beaktar framför allt spridningen av föroreningar, dels genom förångning och inträngning i byggnader, dels spridning till ytvatten. Även spridning till ovanförliggande mark beaktas. Urvalet av ämnen för vilka riktvärden tagits fram baseras på resultatet av förundersökningarna där ett brett spektrum av ämnen (ca 200 stycken) undersöktes i framför allt grundvatten. Underlag, beräkningsförutsättningar och resultat av riktvärdesberäkningarna framgår av Kemakta (2009). De platsspecifika riktvärdena redovisas i Tabell (50)

17 Tabell 1. Platsspecifika riktvärden för Lomma Habo-området (Kemakta, 2009). Halter för jord i mg/kg TS och för grundvatten i µg/l. Ämnen/ämnesgrupper Kvartersmark Parkmark Gatumark All mark 0-1 m 1-2 m a 1-2 m b 0-1 m 1-2 m 0-1 m 1-2 m > 2m Grund vatten Arsenik Bly Kadmium , Kobolt Koppar Krom Kvicksilver 0,4 1,5 1,5 1, ,5 Nickel Zink Alifater >C8-C Alifater >C10-C Alifater >C16-C Bensen 0,15 0,4 0,4 0,7 0,8 2,5 2,5 2,5 50 Toluen, etylbensen, xylen Aromater >C8-C Aromater >C10-C PAH-L PAH-M PAH-H 1,5 2,5 10 2, ,5 Fenoler & kresoler Trikloreten 0,7 2,5 2,5 2, cis 1,2-Dikloreten 1, Vinylklorid 0,02 0,2 0,2 0,07 0,4 1,2 1,2 1,2 50 Summa klorfenoler 0,5 0,5 5 0, Mono- & diklorbensener Triklorbensen Tetra- & pentaklorbensen 0,5 0,5 1,2 0,5 1,2 1,2 1,2 1,2 0,4 Hexaklorbensen 0,05 0,5 2 0, ,5 PCB 7 0,012 0,1 0,25 0,018 0,25 0,4 0,6 0,8 0,01 a) Med skydd av markmiljön enligt krav motsvarande Känslig Markanvändning b) Med skydd av markmiljön enligt krav motsvarande Mindre Känslig Markanvändning 14 (50)

18 3.3 Bedömning baserad på platsspecifika riktvärden Jord Den jämförelse som gjorts mellan uppmätta halter i mark och de platsspecifika riktvärdena inom områden som planläggs för kvartersmark visar att de huvudsakliga riskämnena är: Arsenik, som ställvis förekommer i halter över riktvärden för kvartersmark, vilket bör undvikas i ytnära jord. Bly, som förekommer ställvis i höga halter inom området, något som bör undvikas i ytnära jord inom kvartersmark och grönområden för att förhindra förhöjd exponering av framförallt lekande barn. Zink, som förekommer i höga halter inom vissa delar av området. Zink kan inverka negativt på mikroorganismer i jorden samt påverka möjligheten för vissa växter att etablera sig. Risken för hälsoeffekter är obetydlig. Cancerogena PAH (PAH-H), som förekommer i halter över riktvärdena på området, vilket bör undvikas i ytnära jord inom kvartersmark och grönområden för att minska risken för exponering på grund av kontakt med förorenad jord eller intag av växter som odlats i sådan jord. Olja, som förekommer i medelhöga och ställvis höga halter inom områden som skall bli kvartersmark. Huvuddelen av oljeföroreningarna utgörs av tyngre kolväten med låg mobilitet och låg potential för förångning, men kan ändå utgöra ett estetiskt problem i en bostadsmiljö om de förekommer i ytnära jord. Medeltunga kolväten med potential för förångning förekommer i delar av området. För kvartersmark redovisas, som nämnts i föregående kapitel, två uppsättningar riktvärden för skiktet 1-2 m. Den första utgår från krav på markmiljön motsvarande Känslig Markanvändning och den andra från krav motsvarande Mindre Känslig Markanvändning. Det är endast för olja som mer än en liten andel av proven ligger mellan dessa värden. Den oljeförorening som påträffats i jordlagren består huvudsakligen av tyngre kolväten som har lägre giftighet för markorganismer än lättare kolväten. Effekten av att välja det högre värdet bedöms därför som liten. Höga halter av koppar och zink kan hämma 15 (50)

19 rotbildningen på träd, men relativt få prover ligger mellan de två alternativa riktvärdena för skiktet 1 2 m. Skydd av träd kan uppnås genom att man tillser att även djupare jord har god kvalitet på ställen där träd planteras Grundvatten Som nämnts ovan beaktar riktvärdena för grundvatten framför allt spridningen av föroreningar, dels genom förångning och inträngning i byggnader, dels spridning till ytvatten. Även spridning till ovanförliggande mark beaktas. De ämnen som kan utgöra en potentiell risk för inomhusmiljön är flyktiga organiska ämnen, såsom aromatiska kolväten, lågmolekylära alifatiska kolväten och klorerade alifatiska kolväten. Dessa ämnen förekommer i halter väsentligt under riktvärdena och de bedöms därför inte utgöra riskämnen av generell betydelse inom området. De flesta av riktvärdena för grundvatten styrs av påverkan på ytvatten. Utförda undersökningar visar att zink och möjligtvis också olja ställvis förekommer i halter över riktvärdena. När det gäller påverkan på ytvatten har dock enstaka punkter med förhöjda koncentrationer underordnad betydelse. I stället är det den samlade påverkan i grundvattnet som har betydelse, särskilt i anslutning till områden där utläckage sker av grundvatten till ytvatten. Eftersom utfyllnaderna är utförda i lergravar är grundvattnet som står i kontakt med fyllnadsmassorna i huvudsak instängt innanför lågpermeabla väggar. Omsättningen av grundvatten sker därför väsentligen i de övre delarna av grundvattenzonen och dränage av grundvatten sker genom bräddning över de lågpermeabla sidobarriärerna. Utläckaget från deponiområdena och den påverkan detta kan ge upphov till behandlas av SWECO VIAK (2004). I rapporten görs den sammanfattande bedömningen att risken är liten för skadlig påverkan på Höje å eller Öresund på grund av utläckande grundvatten. Det bör framhållas att denna bedömning även gäller de deponiområden som är belägna öster om Södra Västkustvägen, som gränsar direkt mot Höje å. Vidare konstateras att endast en mindre del av det lakvatten som bildas inom västra deponiområdet, där i huvudsak inert avfall finns, bedöms avledas mot hamnområdet i söder. Utläckaget av föroreningar mot hamnområdet belystes även i förundersökningarna (SWECO VIAK, 2007). I rapporten görs bedöm- 16 (50)

20 ningen att transporten av föroreningar från utfyllnadsområdet till angränsande bostadsområden i söder bedöms som låg och inte innebärande några risker av betydelse. Vidare görs bedömningen att det inte föreligger något behov av att anordna särskilda avskärmningar för att ytterligare begränsa transporten av föroreningar. 3.4 Asbest Asbest är en samlingsbenämning på fiberartade silikatmineral. Asbest utgjorde viktig råvara vid framställningen av asbestcementprodukter (eternit) vid Eternitfabriken i Lomma. Eternit tillverkades av ca 10% asbest och 90% cement. Restprodukter från tillverkningen i form av slam och kasserade produkter har deponerats inom området. Som framgår av Figur 2 har asbestcementavfall påträffats främst inom de södra och västra delarna av utfyllnadsområdet, och ofta under endast ett tunt täckande jordlager. Asbestfibrer utgör risk först vid inandning och kan därvid orsaka skador på lungorna, i vissa fall med cancer som följd. Så länge asbesten är bunden i asbestcementfragment eller -produkter utgör den inte någon risk, utan först när den förekommer fritt. Vid sönderdelning av asbestcement kan asbestfibrer frigöras. Risker avseende förekomst av asbest i jord har behandlats inför exploateringen av de södra delarna av Lomma Hamn. Undersökningarna, som omfattande provtagning och analys av jord och omgivningsluft, utfördes av det holländska konsultföretaget Tauw (Tauw, 2002a och 2002b). Erhållna analysresultat jämfördes mot holländska riktvärden. Jordprovtagning utfördes i tre områden längs stranden mot havet. Inom det första området fanns inga synliga tecken på asbest i form av bitar med asbestcement, inom det andra fanns synliga tecken och inom det tredje, som omfattade kaj och vågbrytare, fanns synliga tecken på omfattande asbestförorening. Analysresultaten bekräftade de okulära indikationerna på förekomsten av asbest, men den asbest som påvisades var hårt bunden till fragment av asbestcement. För framför allt det sistnämnda området, med omfattande förekomst av asbest, bedömdes att en potentiell risk kunde finnas för de som vistas inom området, särskilt om fyllningen störs genom grävning och liknande aktiviteter. Provtagning av omgivningsluften utfördes på fem platser inom olika delar av området. En av dessa var belägen strax söder om CA 17 (50)

21 Fastigheters exploateringsområde. Vid mätningarna kunde asbestfibrer inte påvisas. Detektionsgränsen låg 2-3 gånger under den nivå som enligt holländska riktvärden utgör negligerbar risk. Slutsatsen av undersökningarna var att om material som innehåller asbest inte bearbetas, bryts sönder i mindre bitar eller krossas och om inga aktiviteter utförs i marken är risken försumbar för dem som vistas inom området eller för omgivningen. Tauw rekommenderade att en saneringsplan upprättas för stranden med syfte att omhänderta asbestmaterial från ytlagret och därmed att förhindra framtida spridning av asbest. 3.5 Metangas En genomgång har gjorts av de tidigare undersökningarna med syfte att ge (1) en bedömning av förekomsten av deponigas inom området, (2) en riskbedömning av metangasförekomsten i förhållande till den planerade användningen av området samt (3) förslag på möjliga åtgärder för att förebygga eventuella risker. Utredningen genomfördes av COWI (2007a), som kom till följande slutsatser: Utförda undersökningar visar att förekomsten av metangas i jordlagren varierar betydligt inom olika delar av området: 1. Inom område där det förekommer hushållsavfall (norra delen av exploateringsområdet) sker betydande gasproduktion, även om denna är avtagande och väsentligt lägre än vad den varit tidigare. 2. Inom område där det förekommer byggnadsavfall sker gasproduktion på flera ställen i fyllningen. Gasproduktionen och gasemissionerna från fyllningen är dock väsentligt lägre än i området med hushållsavfall. 3. Inom område där det förekommer asbestcementavfall är gasproduktionen mycket låg. 4. Inom områden med naturliga jordlager har det inte påvisats förekomst av metangas. Produktionen och förekomsten av metangas bedöms inte utgöra en risk vid nuvarande markanvändning, men den kan ställvis komma att utgöra det vid byggnation. Risken med metangas är att antändning 18 (50)

22 och förbränning, eventuellt förenad med explosion, kan ske vid vissa blandningar av metan och luftsyre. 1. Risken är klart störst inom området med hushållsavfall. Eventuell byggnation på området bör därför endast genomföras om omfattande åtgärder vidtas för att säkra byggnaderna mot uppträngande gas. 2. Inom området med byggavfall sker gasproduktion i mindre omfattning, men det kan inte helt uteslutas att oönskad gasuppträngning kan ske till byggnader som uppförs inom området. Åtgärder bör därför vidtas som skydd mot gasinträngning. 3. Inom övriga delar av området (utfyllnader med asbestcementavfall samt områden med naturliga jordlager) bedöms inga risker föreligga för byggnader som uppförs inom dessa områden. Några särskilda skyddsåtgärder bedöms inte erfordras som skydd mot gasinträngning. 4. Risken för gastransport mellan olika delområden bedöms generellt sett vara låg. Dock bör ledningsgravar som läggs genom områden med starkt gasproducerande fyllning tätas i gränsen till dessa områden med syfte att förhindra gasmigration. I en kompletterande utredning rörande gasproblematiken (COWI, 2007b) gavs rekommendationen att radonskyddande grundläggning utförs även inom områden med asbestcementavfall, då förekomsten av fickor med gasproducerande fyllning inte helt kan uteslutas. Rekommendationen avser den planerade byggnationen inom detaljplaneområdet Brohus (se Figur 3). I den förstnämnda utredningen (COWI, 2007a) diskuteras även betydelsen av metangasläckage till atmosfären och förutsättningarna att reducera detta läckage. Metan är en s.k. växthusgas, som kan påverka klimatet om den kommer ut i atmosfären. Metangas som utvecklas i deponier genomgår vanligtvis en omvandling vid transporten genom täckskiket över de gasproducerande fyllnadsmassorna. Vid omvandlingen, som förutsätter närvaro av syre och lämpliga mikroorganismer, bildas koldioxid. 1. Inom område med byggavfall bedöms genererad metangas i allt väsentligt omvandlas till koldioxid i täckskiktet. Åtgärder att minska emissionerna är därför inte befogade. 19 (50)

23 2. Inom område med hushållsavfall sker ställvis direkt emission av metangas till atmosfären. Åtgärder att minska emissionerna kan därför vara befogade. 3.6 Radongas Enligt förundersökningen (SWECO VIAK, 2007) är uppmätta halter av radon i jordluft huvudsakligen låga inom området. Halterna varierar mellan 0 till 10 kbq/m 3 med undantag för en punkt där ett värde på 42 kbq/m 3 har uppmätts. De inom området förekommande jordarna och fyllningen utgörs huvudsakligen av finkorniga jordar och lermorän, varför området klassas som lågradonmark. Uppmätta halter av markradon är låga och bedöms inte föranleda behov av åtgärder vid grundläggning av planerade bostäder. 20 (50)

24 4 Åtgärds- och utförandealternativ 4.1 Föreskrivna åtgärder Planläggningen av exploateringsområdet har i alla steg skett med insikten att det förekommer föroreningar inom utfyllnadsområdena samt att ett återställande av området till vad som kan jämföras med jungfruligt tillstånd är varken nödvändigt för att uppnå acceptabelt skydd för människors hälsa och miljön eller ekonomiskt rimligt. Olika former av riskreducerande åtgärder har därför övervägts i plandirektiv och -bestämmelser (se kapitel 2.4). Sammanfattningsvis förutsätts följande typer av åtgärder att vidtas: 1. Markytan kommer att höjas inom i stort sett hela det aktuella exploateringsområdet. Motiven för detta är dels att minska risken för översvämningar, dels att minska risken att människor, växter och marklevande organismer kommer i direkt kontakt med förorenade jordlager. Vidare medför en ökad täckning gynnsammare förutsättningar för nedbrytning av flyktiga organiska ämnen i den omättade zonen och ett ökat skydd mot gasinträngning i byggnader. Ytterligare en följd av ökad täckning är att markförlagda ledningar i större omfattning kan förläggas i påförd täckning och i mindre omfattning behöver förläggas i de underliggande fyllnadsmassorna. Hantering av förorenade massor minskar därför i omfattning. 2. Dagvatten kommer att avledas till recipient (Höje å) från hårdgjorda ytor inom området och inte omhändertas lokalt genom infiltration. Motivet för detta är i första hand att minska vattenomsättningen och därmed urlakningen från underliggande fyllnadsmassor. Åtgärden medför dessutom att risken minskar för fuktproblem i byggnader och anläggningar som uppförs inom området. 3. Inom områden där metangas förekommer i jordlagren utförs grundläggning på sådant sätt att inträngning av gas till byggnader begränsas genom grundläggning som i utförande motsvarar krav på radonsäker grundläggning. Åtgärden medför att även risken för inträngning av andra eventuellt förekommande gaser minskar. 21 (50)

25 4. Åtgärder som motverkar nyttjande av lokalt förekommande grundvatten för konsumtion eller bevattning. Juridiska förutsättningar saknas att införa totalförbud att anordna brunnar för vattenuttag, men en upplysning ges i detaljplanerna att grundvatten inte bör användas för konsumtion eller bevattning av grödor som används för konsumtion. Området förses med kommunalt vatten och bebyggelsen utförs med förhållandevis liten tomtstorlek, varför behov av eget vatten inte bedöms uppkomma. Upplysningsvis kan nämnas att utfyllnadsområdena, där grundvatten som inte är lämpat för konsumtion kan förekomma, består av finkorniga massor med mycket liten potential för vattenuttag. 4.2 Efterbehandlings- och omhändertagandealternativ Jord Som framgår av kapitel 3.3 utgör i första hand vissa metaller (arsenik, bly, koppar och zink) samt högmolekylära polyaromatiska kolväten och oljor möjliga riskämnen med avseende på människors hälsa eller miljön. Utöver dessa ämnen utgör enligt kapitel 3.4 även asbest i jord ett möjligt riskmineral. Den helt dominerande riskfaktorn för människors hälsa är sannolikt asbest, eftersom asbestcement förekommer i ytnära jordar inom stora delar av området, medan övriga riskämnen endast påvisats ställvis inom området i koncentrationer som kan utgöra en risk. Utförda analyser tyder inte på att halterna i jorden är så höga att uppschaktade jordmassor utgör farligt avfall (utsortering av större fragment och ansamlingar av asbestcement förutsättes ske under schaktningen) Metallförorenad jord Metaller är inte destruerbara, varför möjligheter saknas att minska föroreningskoncentrationer och mängder av dessa ämnen genom nedbrytning. Metallförorenad jord kan i vissa fall behandlas genom s.k. jordtvättning med syfte att koncentrera föroreningarna till mindre volymer så att den behandlade jorden kan återläggas. Emellertid bedöms jordtvättning som orealistisk metod inom det aktuella området, då jord- 22 (50)

26 lagren domineras av finkorniga fraktioner. Vikten av den restfraktion som återstår skulle vara endast obetydligt mindre (eller t.o.m. större genom att vatten tillförs vid tvättningen) än den jord som behandlas. Kostnaderna för behandling och slutligt omhändertagande av restfraktionen (genom deponering) blir i sådana fall högre än om den obehandlade jorden deponerades direkt. För metallförorenad jord återstår i praktiken endast extern deponering som möjligt åtgärdsalternativ. I västra Skåne finns flera olika tänkbara mottagare Asbest- och asbestcementförorenad jord Asbest utgör som nämnts ovan ett samlingsnamn för trådaktiga silikatmineral. Asbest är således ett oorganiskt material som är mycket beständigt även vid höga temperaturer. Asbestmineralen kan omvandlas på kemisk väg eller vid mycket höga temperaturer till andra mineralformer, men det är inte känt om detta har prövats i praktiken vid sanering. Som efterbehandlingsmetod för jord som innehåller asbest bedöms dock destruktion inte vara en realistisk metod. Den gängse metoden att omhänderta jord som innehåller asbest eller asbestcement är inneslutning på plats eller deponering. Siktning eller annat förfarande att koncentrera innehållet av asbest och asbestcement till mindre kvantiteter bedöms inte vara tänkbar metod. Skälet är att spridningen och exponeringsriskerna för asbestdamm ökar mångfalt vid sådan hantering samt att en asbestfri slutprodukt inte kan påräknas i vare sig grov- eller finfraktion. Eftersom asbestfibrer inte utgör hälsorisk annat än vid inandning av dammpartiklar är inneslutning genom övertäckning med ren jord en tänkbar metod. Med övertäckning kan jämställas en grundkonstruktion för byggnad eller anläggning. En övertäckning som motstår erosion krävs och som är tillräcklig mäktig för att inte den asbestförorenade jorden ska exponeras genom normal grävning (av djur eller människor). För södra delarna av Lomma Hamn-området har inneslutning på plats (även efter omflyttning av massorna) accepterats som åtgärdslösning i kombination med kravet på 1 m övertäckning och utläggning av geotextil som materialskiljande skikt. Extern deponering av asbest- och asbestcementförorenad jord kan ske på olika platser i västra Skåne. Emellertid är deponeringskapaci- 23 (50)

27 teten begränsad eftersom resurserna är dimensionerade för asbesthaltigt bygg- och rivningsavfall och inte större kvantiteter jord. Asbest är till följd av den tidigare produktionen av asbestcement i Lomma gängse förekommande i jord, inte bara inom exploateringsområdet, utan också i stora delar av Lomma. Produktionsavfall har använts bland annat för grundläggning och förstärkning av vägar, gator och grundkonstruktioner. Asbestcement förekommer därför spritt som fragment eller som större ansamlingar i ytliga jordlager inom stora områden i Lomma med omnejd. Mot bakgrund av detta är borttransport och extern deponering av jord innehållande asbestfibrer och asbestcementfragment en åtgärd som inte leder till någon generell och märkbar miljönytta, eftersom de kvantiteter som kan komma i fråga för omhändertagande är försumbara i det stora hela. Externt omhändertagande på deponi medför dessutom att deponeringsresurser tas i anspråk, som annars är planerade för förhållandevis små asbestmängder. Dessutom tar transportarbetet större energiresurser i anspråk och genererar större emissioner än om massorna hanteras på plats. De största mängderna asbest- och asbestcementhaltig jord förväntas uppkomma i anslutning till områdets ränder där slutliga marknivåer i hög grad bestäms av redan låsta höjder, t.ex. befintliga vägar. Vidare förväntas större urschaktningsbehov uppkomma vid förläggning av VA-ledningar. Den totala mängden jord innehållande asbest- och asbestcement, som behöver schaktas ur, bestäms av förutom de slutliga markhöjderna också hur mäktig skyddstäckning som bedöms erfordras (se kapitel 4.3) samt på vilka nivåer VA-ledningar förläggs. Mängden är därför inte närmare bestämd, men den torde uppgå till flera tusen kubikmeter. Av nämnda skäl är lokal omflyttning av schaktmassor som innehåller asbest- och asbestcement att föredra i likhet med vad som tillämpas inom den södra delen av Lomma Hamn. De bör då hanteras i fuktigt tillstånd så att massorna inte dammar och att spridning av asbestfibrer till omgivningen undviks. Asbesthaltiga schaktmassor bör dock inte placeras utanför utfyllnadsområdena, utan placeras inom dessa och övertäckas på godtagbart sätt med geotextil eller motsvarande som materialskiljande skikt. Placeringen bör dokumenteras. Det största utfyllnadsbehovet föreligger inom den centrala delen av Haboområdet, där betydande nivåhöjning av markytan (upp till 2 2,5 m) behöver ske inför den kommande exploateringen. 24 (50)

28 Jord förorenad med olja och PAH Oljekolväten och polyaromatiska kolväten är ämnen som är destruerbara på biologisk, kemisk eller termisk väg. De föroreningar som påvisats av dessa ämnesgrupper består av högmolekylära kolväten, som generellt sett är svåra att bryta ner på biologisk väg. Kemisk och termisk destruktion är däremot teoretiskt sett möjlig. Utöver behandling (eller som komplement till föregående behandling) kan massor förorenade av de aktuella ämnena även deponeras. Behandling med nämnda metoder kan ske antingen in situ utan föregående uppgrävning eller ex situ på plats eller på annan plats. In situbehandling bedöms dock, oavsett metodval, inte som realistiskt av följande skäl: Aktuella jordar är heterogena och finkorniga. För i stort sett all form av in situ-behandling krävs relativt homogena förhållanden och permeabla jordarter. Föroreningarna finns spridda på flera platser och i små volymer samt i förhållandevis låga koncentrationer. För in situ-behandling erfordras vanligtvis omfattande etableringsinsatser på behandlingsområdet. Förorenad jord som kan förväntas vara aktuell för behandling återfinns framför allt ytligt (på grund av högre kvalitetskrav på ytliga jordlager) och därmed åtkomlig för urgrävning. Urgrävning och omhändertagande ex situ är således utförandetekniskt enkelt och ekonomiskt fördelaktigt, och med hänsyn till de ovan nämnda begränsningarna för in situ-behandling, enda tänkbara förfarande. Även valet mellan behandling på plats och omhändertagande på annan plats är uppenbart. Eftersom mottagningsresurser finns på olika platser i västra Skåne och mängden massor som kan vara aktuell för behandling inte är känd (men troligtvis förhållandevis begränsad) bedöms externt omhändertagande som ojämförligt säkrare alternativ än lokal behandling. Behandling på plats innebär sannolikt att tillstånd erfordras, vilket kan innebära fördröjningar och osäkerheter för projektet. Ett ytterligare skäl för externt omhändertagande är att massorna kan innehålla blandföroreningar av organiska ämnen och metaller, och att metallförorenade massor måste av skäl som nämns ovan deponeras externt. 25 (50)

29 Valet mellan behandling eller deponering vid externt omhändertagande är beroende på mottagarens resurser och ytterst en fråga för denne att avgöra. En förutsättning i sammanhanget är givetvis att mottagaren har tillstånd att ta emot de massor som kan komma ifråga Jord förorenad av övriga typer av ämnen Om andra typer av föroreningar än de som diskuteras ovan, påträffas vid fortsatta undersökningar eller schaktningsarbeten kan ställningstagande kring omhändertagandet ske först i det uppkomna läget. Av liknande skäl som gäller för metaller samt olje- och PAH-förorenade massor är externt omhändertagande av urgrävda massor det sannolikt lämpligaste förfarandet Övriga avfallsslag Som framgår av kapitel 2.1 förekommer olika typer av avfall i utfyllnadsområdena, men som påpekats ovan utgör merparten av fyllnadsmassorna jord. Vid förestående schaktningsarbeten kan olika typer av avfall behöva schaktas upp, vilket innebär att omhändertagande av avfall aktualiseras. Avfall som är möjligt att avskilja vid grävarbeten bör avskiljas och hanteras separat. De viktigaste grupperna avfall som kan komma att påträffas är: Asbestcement, bygg- och rivningsavfall samt organiskt avfall (trädgårds- och hushållsavfall) Asbestcementavfall Asbestcement (eternit) utgör ett inert avfall, som antingen kan återanvändas inom området som fyllnads- och konstruktionsmaterial eller deponeras på extern deponi. Asbestcement är ett utmärkt utfyllnadsmaterial som kan användas för grundläggning, under förutsättning att det packas väl och övertäcks så att det inte exponeras mot omgivningen. Stora utfyllnadsbehov finns dessutom inom området som delvis kan täckas genom omlokalisering av uppschaktad asbestcement. Alternativet till lokalt omhändertagande är att avfallet levereras till en godkänd mottagare för deponering. Extern deponering av asbestcement kan ske på olika platser i västra Skåne. Som framhålls ovan beträffande asbest- och abestcementförorenad (se kapitel ) är emellertid är deponeringskapaciteten begränsad, eftersom resurserna 26 (50)

30 är dimensionerade för mindre kvantiteter asbesthaltigt bygg- och rivningsavfall än vad som sannolikt uppkommer vid den förestående exploateringen. Utsorterat asbestcementavfall, som inte återanvänds för utfyllnad inom arbetsområdet, bedöms utgöra farligt avfall. Externt omhändertagande är förenat med betydande kostnader, samtidigt som inte några väsentliga miljövinster uppnås, eftersom endast en marginell andel av förekommande asbestcementavfall förväntas behöva schaktas ut. Av ovan nämnda skäl bör asbestcement, som påträffas i ansamlingar vid schaktning, i första hand omhändertas lokalt och placeras i eller i anslutning till befintliga utfyllnader med asbestcement inom exploateringsområdet. Det största utfyllnadsbehovet föreligger inom den centrala delen av Haboområdet, där betydande nivåhöjning av markytan (upp till 2 2,5 m) behöver ske inför den kommande exploateringen. I likhet med vad som sägs om förekomsten av asbest- och asbestcementförorenad jord (se kapitel ) är sannolikheten störst att ansamlingar av asbestcement påträffas i anslutning till områdets ränder och längs schakter för VA-ledningar. Vilken totalmängd av utsorterbar asbestcement som kan komma att påträffas är inte möjlig att bedöma. Vid urschaktning av asbestcement bör tillses att den är fuktig och att transporter sker med täckta fordon samt att asbestcementen täcks direkt efter utläggning Bygg- och rivningsavfall Bygg- och rivningsavfall som påträffas bör sorteras så långt möjligt vid schaktningen i följande fraktioner: Betong, metallskrot, trä, asfalt och övrigt. Avfallet levereras till godkänd mottagare. Betong kan möjligtvis återanvändas på plats efter krossning. Utsorterat bygg- och rivningsavfallet bedöms i allt väsentligt inte utgöra farligt avfall. Möjligtvis kan tjärasfalt påträffas, som då bör hanteras som farligt avfall. 27 (50)

31 Organiskt avfall (trädgårds- och hushållsavfall) I den mån organiskt avfall (trädgårds- och hushållsavfall) påträffas vid schaktningsarbeten bör detta sorteras ut och levereras till godkänd mottagare. Utsorterat hushållsavfall bedöms inte utgöra farligt avfall Grundvatten Några riktade åtgärder för att ytterligare begränsa föroreningsinnehållet i grundvattnet eller uttransporten av föroreningar bedöms inte föreligga av skäl som framförs i kapitel Metangas Som skydd mot gasinträngning i byggnader kan två strategier tillämpas, nämligen att avlägsna den gasproducerande fyllningen eller att avleda gasen genom ett ventilerat lager under byggnadens bottenplatta. I det senare alternativet bör bottenplattan utföras dubbelarmerad för att begränsa sprickbildningen och rörgenomföringar i plattan utföras täta. Ventilationen kan antingen vara passiv eller aktiv. Vid passiv ventilation åstadkoms luftutbytet genom naturliga lufttrycksoch temperaturdifferenser mellan porgasen under bottenplattan och atmosfären, medan luftutbytet åstadkoms med hjälp av mekaniska fläktar vid aktiv ventilation. Grundläggning som ger skydd mot metangasinträngning utformas på liknande sätt som radonsäker grundläggning. Inom områden med hushållsavfall där gasproduktionen är förhållandevis hög erfordras aktiv ventilation under bottenplattan i kombination med noggrann tätning av byggnadskonstruktionen, alternativt urgrävning av den gasproducerande fyllningen i kombination med tätning mot intilliggande gasproducerande fyllning. Om byggnation aktualiseras inom områden med hushållsavfall bör en fördjupad risk- och åtgärdsutredning utföras innan slutligt åtgärdsval görs. Vid områden med byggavfall, där gasproduktionen är mindre omfattande är urgrävning inte realistiskt eftersom organiskt material förekommer i stort sett inom hela fyllningen, men i förhållandevis liten mängd. Åtgärden medför en orimligt stor insats för att reducera en måttlig risk. Ett passivt ventilerat lager under bottenplattan bedöms ge ett fullgott skydd mot gasinträngning, och är att föredra framför ett mekaniskt ventilerat lager, då ett sådant kräver drift och underhåll. 28 (50)

32 Inom områden med hushållsavfall sker ställvis emissioner av metangas direkt till atmosfären. För att minska de skadliga effekterna på atmosfären kan två strategier tillämpas, nämligen uppsamling av gasen i ett ventilerat lager som täcker deponins hela yta kombinerat med förbränning av den uppsamlade gasen, eller naturlig nedbrytning i en förbättrad täckning av deponin Förutsättningarna att anordna effektiv gasuppsamling inom området är mycket ogynnsamma, då den omättade zonen har mycket begränsad mäktighet och det är dessutom osäkert om gas med tillräckligt god kvalitet för direkt förbränning kan samlas upp. Med hänsyn till avfallets ålder och förhållandena i övrigt bedöms att det mest kostnadseffektiva sättet att minska gasemissionerna är att skapa gynnsammare förutsättningar för naturlig omvandling av metangasen genom att förbättra avrinningen av nederbörd och/eller att förstärka täckningen med porösa täckmassor Radongas Åtgärder för skydd mot radon bedöms inte erfordras av skäl som anges i kapitel (50)

Hållbart byggande på deponier problem och möjligheter Ett exempel från Lomma. Peter Englöv, Sweco Environment AB, Malmö. Innehåll

Hållbart byggande på deponier problem och möjligheter Ett exempel från Lomma. Peter Englöv, Sweco Environment AB, Malmö. Innehåll Hållbart byggande på deponier problem och möjligheter Ett exempel från Lomma Peter Englöv, Sweco Environment AB, Malmö 1 Innehåll Bakgrund Beskrivning av området Miljö-, hälso- och säkerhetsaspekter Tekniska

Läs mer

PM Markföroreningar inom Forsåker

PM Markföroreningar inom Forsåker PM Markföroreningar inom Forsåker Göteborg 6-- Bakgrund Mölndala Fastighets AB har gett i uppdrag att sammanfatta föroreningssituationen i mark inom Forsåker, bedöma vilka risker som föreligger och principerna

Läs mer

Stora Sköndal - Konsekvensbeskrivning av föroreningar

Stora Sköndal - Konsekvensbeskrivning av föroreningar Handläggare Joakim Andersson Tel +46 10 505 40 51 Mobil +46 70 65 264 45 E-post Joakim.andersson@afconsult.com Mottagare Stiftelsen Stora Sköndal Datum 2016-12-08 Rev 2019-03-12 Projekt-ID 735558 Stora

Läs mer

PM Miljö. Peab Sverige AB Fabege AB. Kv Lagern, markmiljö. Stockholm 2011-04-11

PM Miljö. Peab Sverige AB Fabege AB. Kv Lagern, markmiljö. Stockholm 2011-04-11 Peab Sverige AB Fabege AB Stockholm 2011-04-11 Datum 2011-04-11 Uppdragsnummer 61151144701 Utgåva/Status Joakim Persson Uppdragsledare Linnea Sörenby Granskare Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan

Läs mer

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun Uppdrag Miljöteknisk byggnads- och markundersökning Beställare Kronetorp Park AB Från Nicklas Lindgren, Ramböll Sverige AB Till Mats Widerdal,

Läs mer

Platsspecifika riktvärden för bostadsområdet Barkarbystaden 3, Järfälla kommun Uppdrag:

Platsspecifika riktvärden för bostadsområdet Barkarbystaden 3, Järfälla kommun Uppdrag: PM Platsspecifika riktvärden för bostadsområdet Barkarbystaden 3, Järfälla kommun 2016-07-04 Uppdrag: 10233249 Upprättad av: Ann Helén Österås Granskad av: Maria Lindberg 1 (9) PM Platsspecifika riktvärden

Läs mer

Huvudstudie Vinterviken

Huvudstudie Vinterviken Huvudstudie Vinterviken SAMMANFATTNING MARS 2014 www.stockholm.se Huvudstudie Vinterviken sammanfattning mars 2014 Bakgrund Vinterviken är ett välbesökt grönområde med en lång industrihistoria. I området

Läs mer

Underlag till schaktplan

Underlag till schaktplan Datum 2015-02-10 Uppdrag Beställare Från Till nummer Komplettering avseende anmälan om efterbehandling, Karlholms strand Karlholm Utveckling KB Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan 21 104 62 Stockholm

Läs mer

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö

PM Miljöteknisk markundersökning. Labela Förvaltnings AB. Phylatterion 31. Malmö Labela Förvaltnings AB Malmö 2009-12-14 Datum 2009-12-14 Uppdragsnummer 61670936043 Förhandskopia Elisabet Hammarlund Mathias Persson Anna Fjelkestam Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige

Läs mer

2 (6) RAPPORT FÖRENINGSTORGET, ESLÖV. \\semmafs001\projekt\2217\ \000\3 genomförande\35 arbetsmaterial\geoteknik\ pm.

2 (6) RAPPORT FÖRENINGSTORGET, ESLÖV. \\semmafs001\projekt\2217\ \000\3 genomförande\35 arbetsmaterial\geoteknik\ pm. 2 (6) \\semmafs001\projekt\2217\2217597\000\3 genomförande\35 arbetsmaterial\geoteknik\2217597 pm.docx repo001.docx 2012-03-29 Innehållsförteckning 1 Uppdrag 1 2 Objekt 1 3 Utförda undersökningar 1 4 Geotekniska

Läs mer

Informationsmöte 25 september Huvudstudie Bysjön. Miljöteknisk markutredning för bostads- och grönområde vid Bysjön, Borlänge kommun

Informationsmöte 25 september Huvudstudie Bysjön. Miljöteknisk markutredning för bostads- och grönområde vid Bysjön, Borlänge kommun Informationsmöte 25 september 2014 Huvudstudie Bysjön Miljöteknisk markutredning för bostads- och grönområde vid Bysjön, Borlänge kommun Lina Westerlund 2014-09-25 Innehåll Kort historik Varför ännu en

Läs mer

PM Miljö SKANSKA NYA HEM AB. Ekerö Strand. Stockholm 2011-06-20

PM Miljö SKANSKA NYA HEM AB. Ekerö Strand. Stockholm 2011-06-20 SKANSKA NYA HEM AB Stockholm 2011-06-20 Datum 2011-06-20 Uppdragsnummer 61151145372 Utgåva/Status Utredning Joakim Persson Uppdragsledare Jeanette Winter Granskare Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan

Läs mer

Teknisk PM Miljö och Geoteknik. Staffanstorps kommun. Åttevägen Hjärup. Malmö 2011-12-02

Teknisk PM Miljö och Geoteknik. Staffanstorps kommun. Åttevägen Hjärup. Malmö 2011-12-02 Staffanstorps kommun Malmö 2011-12-02 Datum 2011-12-02 Uppdragsnummer 61671148440 Anna Fjelkestam Sofia Bergström (Miljö) Anna Fjelkestam Anders Dahlberg (Geo) Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll

Läs mer

PM GEOTEKNIK (PM/GEO)

PM GEOTEKNIK (PM/GEO) NORRTÄLJE KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 3412237-002 MELLINGEHOLM, NORRTÄLJE GEOTEKNISKT UNDERLAG FÖR DETALJPLANELÄGGANDE AV MELLINGEHOLM 2:4, NORRTÄLJE VÄSTERÅS 1(8) Sweco Ingenjör Bååths Gata 17 Box 8 SE-721

Läs mer

Översiktligt geotekniskt PM

Översiktligt geotekniskt PM -14 UPPDRAG 52510 Södra staden etapp 2 UPPDRAGSLEDARE Henrik Malmberg DATUM UPPDRAGSNUMMER 2293229000 UPPRÄTTAD AV Henrik Malmberg Översiktligt geotekniskt 1 (6) S w e co Lineborgsplan 3 SE-352 33 Växjö,

Läs mer

Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation

Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation PM Utredning avseende tidigare genomförd åtgärd av förorenad mark, inför planerad ny byggnation Inledning Gullkajen 5 AB planerar en utbyggnad inom fastigheten Axel 1 i Karlskrona. Fastigheten har historiskt

Läs mer

Skälläckeröd 1:12 och 1:45

Skälläckeröd 1:12 och 1:45 Skälläckeröd 1:12 och 1:45 Miljöteknisk markundersökning Redovisning av analysresultat 2017-03-30 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 2 2 Genomförande... 2 3 Resultat... 4 4 Slutsats... 5 Bilaga

Läs mer

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad

PM Kompletterande markundersökning Plinten 1, Karlstad UPPDRAG Plinten 1 Kompletterande MU UPPDRAGSNUMMER 1331623000 UPPDRAGSLEDARE Annika Niklasson UPPRÄTTAD AV Annika Niklasson DATUM Härtill hör Bilaga 1 Bilaga 2 Fältrapport (15 sid) Analysresultat jord

Läs mer

HAMMARÖ KOMMUN ROSENLUND PLANOMRÅDE SAMT CIRKULATIONSPLATS ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING PM GEOTEKNIK. Örebro 2012-06-29

HAMMARÖ KOMMUN ROSENLUND PLANOMRÅDE SAMT CIRKULATIONSPLATS ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING PM GEOTEKNIK. Örebro 2012-06-29 HAMMARÖ KOMMUN ROSENLUND PLANOMRÅDE SAMT CIRKULATIONSPLATS ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING PM GEOTEKNIK Örebro WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro Lars O Johansson tfn; 019/17 89 50 2 HAMMARÖ

Läs mer

Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28

Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28 Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28 Grontmij AB Karlstad Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress,

Läs mer

Återvinning av avfall i anläggningsarbete. Vad innebär handboken, nya domar mm?

Återvinning av avfall i anläggningsarbete. Vad innebär handboken, nya domar mm? Återvinning av avfall i anläggningsarbete. Vad innebär handboken, nya domar mm? Thomas Rihm På säker grund för hållbar utveckling Avfall (förslag MB) Varje ämne eller föremål som innehavaren gör sig av

Läs mer

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING CARLSLUND, MJÖLBY

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING CARLSLUND, MJÖLBY ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING CARLSLUND, MJÖLBY 2017-08-28 UPPDRAG 278603, Carlslund, Mjölby Titel på rapport: Översiktlig geoteknisk utredning Status: Datum: 2017-08-28 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Markföroreningar inom fastigheten Kallebäck 2:5, Göteborgs kommun

Markföroreningar inom fastigheten Kallebäck 2:5, Göteborgs kommun PM Markföroreningar inom fastigheten Kallebäck 2:5, Göteborgs kommun Sanerat område 2011-2012 För Skanska Fastigheter AB Att: Niklas Grimslätt Upprättad: 2014-05-05 Reviderad 2015-05-08 Uppdrag: 914-041

Läs mer

PM Översiktlig miljöteknisk utredning, förorenat område - Översiktlig beskrivning och bedömning av föroreningssituation

PM Översiktlig miljöteknisk utredning, förorenat område - Översiktlig beskrivning och bedömning av föroreningssituation PM Översiktlig miljöteknisk utredning, förorenat område - Översiktlig beskrivning och bedömning av föroreningssituation Uppdrag: Översiktlig miljöteknisk utredning för detaljplan för kvarteret Alen, fastighet

Läs mer

PM - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun

PM - Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun PM Översiktlig miljöteknisk markundersökning Skepplanda 8:4, Ale kommun Grapnummer Uppdragsnummer 820 Uppdragsledare Sara Lydmark Utfärdat av Sara Lydmark Granskat av Anders Högström Sidor 6 Datum 208-06-2

Läs mer

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området.

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området. Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark, vatten och andra resurser även genomföras

Läs mer

Detaljplan för södra Lisselhed STYVERSBACKEN, del av fastigheten Vångsgärde 2:5, Orsa kommun, Dalarnas län

Detaljplan för södra Lisselhed STYVERSBACKEN, del av fastigheten Vångsgärde 2:5, Orsa kommun, Dalarnas län Orsa kommun Detaljplan för södra Lisselhed STYVERSBACKEN, del av fastigheten Vångsgärde 2:5, Orsa kommun, Dalarnas län Datum 2011-02-07 Uppdragsnummer 61381041185 Anders Nises Björn Dehlbom Handläggare

Läs mer

Sweco Environment AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Bayer CropScience UPPDRAGSNUMMER 1275544 Avgränsning av förorenat område E SLUTGILTIG MALMÖ 1 (30) Sweco Hans Michelsensgatan 2 Box 286, 201 22 Malmö Telefon 040-16 70 00 Telefax 040-15 43 47 www.sweco.se

Läs mer

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING FÖR DAGGKÅPAN 2 M.FL. YSTAD KOMMUN. PM GEOTEKNIK

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING FÖR DAGGKÅPAN 2 M.FL. YSTAD KOMMUN. PM GEOTEKNIK ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING FÖR DAGGKÅPAN 2 M.FL. YSTAD KOMMUN. PM GEOTEKNIK 2 APRIL 2015 Upprättad av: Granskad av: Magnus Palm Fredrik Griwell Innehållsförteckning 1 Objekt... 3 2 Utförda undersökningar

Läs mer

TEKNISK PM GEOTEKNIK OCH MILJÖTEKNIK Utredning inför detaljplan

TEKNISK PM GEOTEKNIK OCH MILJÖTEKNIK Utredning inför detaljplan VARBERGS KOMMUN FALKENBÄCK 25 TEKNISK PM GEOTEKNIK OCH MILJÖTEKNIK Utredning inför detaljplan 2015-01-16 ÅF-Infrastructure AB Grafiska vägen 2, Box 1551 SE-401 51 Göteborg Telefon +46 10 505 00 00. Fax

Läs mer

1 Uppdrag 2. 1.1 Syfte och begränsningar 2. 2 Underlag för undersökningen 2. 3 Befintliga förhållanden 2. 4 Utförda undersökningar 2

1 Uppdrag 2. 1.1 Syfte och begränsningar 2. 2 Underlag för undersökningen 2. 3 Befintliga förhållanden 2. 4 Utförda undersökningar 2 repo001.docx 2012-03-2914 Innehållsförteckning 1 Uppdrag 2 1.1 Syfte och begränsningar 2 2 Underlag för undersökningen 2 3 Befintliga förhållanden 2 4 Utförda undersökningar 2 5 Geotekniska och geohydrologiska

Läs mer

PM GEOTEKNIK TÅSTORP 7:7 M.FL FALKÖPINGS KOMMUN JÖNKÖPING GEOTEKNIK SWECO CIVIL ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING INFÖR DETALJPLAN

PM GEOTEKNIK TÅSTORP 7:7 M.FL FALKÖPINGS KOMMUN JÖNKÖPING GEOTEKNIK SWECO CIVIL ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING INFÖR DETALJPLAN FALKÖPINGS KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 2204112000 ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING INFÖR DETALJPLAN 2014-04-25 JÖNKÖPING GEOTEKNIK UPRÄTTAD AV: GRANSKAD AV: SWECO CIVIL JOSEFINE LINDBERG BJÖRN PETTERSSON

Läs mer

PLANERAT EXPLOATERINGSOMRÅDE

PLANERAT EXPLOATERINGSOMRÅDE Datum Sida 2013-03-11 1(5) GALOPPFÄLTET TÄBY PLANERAT EXPLOATERINGSOMRÅDE PM angående mark- och grundläggningsförhållanden underlag för detaljplan Uppdrag 1788 ULF JOHNSON GEO AB Karlbergsvägen 33, 113

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2019-04-17 Samrådshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheterna Vega och Tor m.fl. Eriksgatan/Baldersgatan Hovmantorps samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

PM GEOTEKNIK DP SJÖGATAN, OXELÖSUND OXELÖSUNDS KOMMUN SWECO CIVIL AB LINKÖPING AXEL HALLIN GRANSKARE RICHARD ROOTH HANDLÄGGARE

PM GEOTEKNIK DP SJÖGATAN, OXELÖSUND OXELÖSUNDS KOMMUN SWECO CIVIL AB LINKÖPING AXEL HALLIN GRANSKARE RICHARD ROOTH HANDLÄGGARE repo001.docx 2012-03-29-14 OXELÖSUNDS KOMMUN 12703273 LINKÖPING 2018-01-09 SWECO CIVIL AB RICHARD ROOTH HANDLÄGGARE AXEL HALLIN GRANSKARE 1 (7) Sweco Civil AB St. larsgatan 16 Box 412 SE-582 22 Linköping

Läs mer

Vattrudan, Hallstavik, Norrtälje kommun

Vattrudan, Hallstavik, Norrtälje kommun Detaljplaneunderlag Vattrudan, Hallstavik, Norrtälje kommun Detaljplan för verksamhetsområde söder om västra infarten PM Mark och vatten Stockholm 2010-10-05 Beställare: Norrtälje kommun Projektbeteckning:

Läs mer

Västerås stad, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Anna Karlsson, FO/avfallsutbildning, Eskilstuna

Västerås stad, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Anna Karlsson, FO/avfallsutbildning, Eskilstuna Västerås stad, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen Anna Karlsson, FO/avfallsutbildning, Eskilstuna 100928 Kvarteret Översten, Västerås Nyetablering av bostäder Beläget vid E18 Försvarsmakten haft området

Läs mer

Handlingsplan avseende miljöteknisk markundersökning Utbyggnad av Marstrands Havshotell

Handlingsplan avseende miljöteknisk markundersökning Utbyggnad av Marstrands Havshotell Handläggare Marcus Johansson Tel +46 10 505 47 79 Mobil +46 76 789 94 44 E-post marcus.p.johansson@afconsult.com Mottagare Barson co AB Kjell Ottosson Malepertsvägen 7 442 66 Marstrand Datum 2015-09-28

Läs mer

En sammanfattning av resultaten av Golder Associates AB:s markstudie av Eslövs fd gasverk

En sammanfattning av resultaten av Golder Associates AB:s markstudie av Eslövs fd gasverk En sammanfattning av resultaten av Golder Associates AB:s markstudie av Eslövs fd gasverk Golder Associates har på uppdrag av Eslövs kommun genomfört markundersökningar vid Eslövs före detta gasverk. Det

Läs mer

RAPPORT. Majavallen, Lindsdal Uppdragsnummer 2292867000 KALMAR KOMMUN. Översiktlig geoteknisk undersökning. Sweco Infrastructure AB.

RAPPORT. Majavallen, Lindsdal Uppdragsnummer 2292867000 KALMAR KOMMUN. Översiktlig geoteknisk undersökning. Sweco Infrastructure AB. KALMAR KOMMUN Majavallen, Lindsdal Uppdragsnummer 2292867000 Översiktlig geoteknisk undersökning Växjö 2011-09-19 Sweco Infrastructure AB Växjö Markbyggnad Anders Petersson Tommy Ivarsson 1 (5) Sweco Sweco

Läs mer

Avveckla koppargjuteriverksamhet

Avveckla koppargjuteriverksamhet Avveckla koppargjuteriverksamhet Inom Kopparlunden Västerås Jenny Seppas 2014-02-05 Vi avvecklar vårt koppargjuteri Vi tar ansvar för de föroreningar vi orsakat. Vi vill ha en nöjd miljömyndighet och nöjd

Läs mer

Ändamålsenlig sanering i storstadsregioner en motor för teknikutveckling? Gabriella Fanger, Kemakta och Maria Sundesten, Golder Associates.

Ändamålsenlig sanering i storstadsregioner en motor för teknikutveckling? Gabriella Fanger, Kemakta och Maria Sundesten, Golder Associates. Ändamålsenlig sanering i storstadsregioner en motor för teknikutveckling? Gabriella Fanger, Kemakta och Maria Sundesten, Golder Associates. Renare Mark vårmöte 2016 Norra Djurgårdsstaden Centralt beläget

Läs mer

Lägesrapport avseende förorenad mark Kallebäck 3:3, Göteborgs Stad

Lägesrapport avseende förorenad mark Kallebäck 3:3, Göteborgs Stad PM 1. Bakgrund och syfte Inom fastigheten Kallebäck 3:3 i Göteborgs Stad pågår ett planarbete i syfte att möjliggöra byggnation av bostäder i området. På fastigheten har Arla sedan 1956 bedrivit ett mejeri.

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon E-postadress Internetadress Tanums kommun Miljöavdelningen TANUMSHEDE

Postadress Besöksadress Telefon E-postadress Internetadress Tanums kommun Miljöavdelningen TANUMSHEDE Sida 1 av 5 Anmälan om avhjälpandeåtgärder efterbehandling av förorenat område - upplysning enligt 11 i 10 kap Miljöbalken anmälan enligt 28 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Personuppgifter

Läs mer

Geotekniskt utlåtande. Lunds kommun. Påskagänget III. Malmö

Geotekniskt utlåtande. Lunds kommun. Påskagänget III. Malmö Lunds kommun Malmö 2010-06-15 Datum 2010-06-15 Uppdragsnummer 61671037692 Utgåva/Status D. Galbraith D. Galbraith A. Dahlberg Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsgatan 19 211

Läs mer

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING KV. TALLBOCKEN 1, KALMAR ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING 2015-11-12 Upprättad av: Torbjörn Johansson Uppdrag nummer: 15 043 15 043 2015-11-12 Sida 2 av 7 ÖV. GEOTEKNISK UTREDNING BESTÄLLARE KALMAR KOMMUN

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV. Ingela Forssman

UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV. Ingela Forssman UPPDRAG Centrala Älvstaden, kartläggning av förorenad mark UPPDRAGSNUMMER 131151000 UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV Ingela Forssman DATUM 011-06-01 Backaplan Backaplan ligger på södra Hisingen och avgränsas

Läs mer

EFTERBEHANDLING AV SNICKAREN 3 OCH ÖSTANÅ 3:1

EFTERBEHANDLING AV SNICKAREN 3 OCH ÖSTANÅ 3:1 EFTERBEHANDLING AV SNICKAREN 3 OCH ÖSTANÅ 3:1 Vetlanda kommun Redovisning av efterbehandling av fastigheterna Snickaren 3 och Östanå 3:1 Vetlanda 2003-12-01 Diarienummer 2002/TK0260.353 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Översiktligt geotekniskt PM

Översiktligt geotekniskt PM UPPDRAG Kalmar, Rinkabyholm Södra Staden UPPDRAGSNUMMER 2293205000 UPPDRAGSLEDARE Henrik Malmberg UPPRÄTTAD AV Henrik Malmberg DATUM Översiktligt geotekniskt -14 S w e co Lineborgsplan 3 SE-352 33 Växjö,

Läs mer

Återvinning av avfall i anläggningsarbete

Återvinning av avfall i anläggningsarbete Peter Flyhammar Återvinning av avfall i anläggningsarbete Hälsingborg 2010-10-03 Sluttäckningar av deponier Vegetationsskikt Skyddsskikt Dränering Tätskikt Gasdränering Utjämningsskikt 1 Användning av

Läs mer

PM GEOTEKNIK MJÖLBY 40:5, INDUSTRIOMRÅDE MJÖLBY KOMMUN REVIDERAD GRANSKAD AV SWECO CIVIL AB GEOTEKNISK UTREDNING

PM GEOTEKNIK MJÖLBY 40:5, INDUSTRIOMRÅDE MJÖLBY KOMMUN REVIDERAD GRANSKAD AV SWECO CIVIL AB GEOTEKNISK UTREDNING PM GEOTEKNIK MJÖLBY KOMMUN MJÖLBY 40:5, INDUSTRIOMRÅDE UPPDRAGSNUMMER 2204231 GEOTEKNISK UTREDNING 2015-11- 06 REVIDERAD 2015-12-22 SWECO CIVIL AB GRANSKAD AV BJÖRN PETTERSSON CLAES MAGNUSSON 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Övervakningsprogram av föroreningsspridning till Göta älv från f.d. Surte Glasbruk NCC TEKNIK

Övervakningsprogram av föroreningsspridning till Göta älv från f.d. Surte Glasbruk NCC TEKNIK NCC TEKNIK Övervakningsprogram av föroreningsspridning till Göta älv från f.d. Surte Glasbruk Uppföljande kontroll av f.d. Surte glasbruk (Västra området) övervakningsprogram\surte_övervakningsprogram_20100428.doc

Läs mer

RAPPORT MILJÖTEKNIK, GRANSKNINGSVERSION

RAPPORT MILJÖTEKNIK, GRANSKNINGSVERSION RAPPORT MILJÖTEKNIK, WILLHEM AB Glasberget 23_Willhem UPPDRAGSNUMMER 13004195 ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK UNDERÖSKNING, GLASBERGET 23 KARLSTAD MILJÖ Sweco Environment AB Cecilia Millner] Ändringsförteckning

Läs mer

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun

Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Sida 1 (9) Nyköping 170315 Uppdrag: 8662 Miljöteknisk markundersökning lekplats vid Sundavägen i Oxelösunds kommun Uppdragsledare och författare: Helena Westin, Structor Nyköping AB Granskad av: Mats Dorell,

Läs mer

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun

Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun Uppdragsnr: 10171588 1 (5) PM Översiktlig miljöteknisk markundersökning, Mölletorp 11:4, Karlskrona kommun I detta PM beskrivs kortfattat den provtagning som utförts av WSP på uppdrag av Skanska Sverige

Läs mer

BILAGA 4. UPPGIFTER OM NEDLAGDA

BILAGA 4. UPPGIFTER OM NEDLAGDA BILAGA 4. UPPGIFTER OM NEDLAGDA AVFALLSUPPLAG I STOCKHOLMS STAD I Stockholm finns ett antal äldre, nedlagda, deponier. För undersökning och av avslutade kommunala deponier ansvarar kommunen. Att förvara

Läs mer

SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM

SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM SL AB ÄLVSJÖDEPÅN, STOCKHOLM Prel PM ÖVERSIKTLIG MILJÖTEKNISK MARKPROVTAGNING Planeringsunderlag Stockholm, 2006-01-24 Avd. Mark och Vatten Uppdragsnummer: 10072089 Uppdragsansvarig: Per Johansson Granskad

Läs mer

PM Geoteknik. Projekt Gropen. MarkTema AB Uppdragsnummer: Datum: Rev: Datum: Rev: Granskad av: Jonas Jonsson

PM Geoteknik. Projekt Gropen. MarkTema AB Uppdragsnummer: Datum: Rev: Datum: Rev: Granskad av: Jonas Jonsson Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se PM Geoteknik Projekt Gropen MarkTema AB Uppdragsnummer: 4552 Upprättad av: Johan Wagenius Datum: 2017-02-24 Rev: Granskad

Läs mer

PLANERINGSUNDERLAG SJUKHUSKVARTERET 18 OCH 19, LANDSKRONA, FASTIGHETSBOLAGET KRONAN 2 LANDSKRONA AB UPPRÄTTAD:

PLANERINGSUNDERLAG SJUKHUSKVARTERET 18 OCH 19, LANDSKRONA, FASTIGHETSBOLAGET KRONAN 2 LANDSKRONA AB UPPRÄTTAD: PLANERINGSUNDERLAG SJUKHUSKVARTERET 18 OCH 19, LANDSKRONA, FASTIGHETSBOLAGET KRONAN 2 LANDSKRONA AB UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av Elisabeth Lindvall Fredrik Griwell Fredrik Griwell Innehållsförteckning

Läs mer

Svanå 2:58, Skultuna - Riskbedömning avseende förhöjda kobolthalter i mark

Svanå 2:58, Skultuna - Riskbedömning avseende förhöjda kobolthalter i mark -14 UPPDRAG Svanå 2:58 FO UPPDRAGSNUMMER 11000685-700 UPPDRAGSLEDARE Per Crona UPPRÄTTAD AV Ingela Forssman DATUM Svanå 2:58, Skultuna - Riskbedömning avseende förhöjda kobolthalter i mark Bakgrund och

Läs mer

Geoteknisk utredning PM Planeringsunderlag. Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34 Bollebygd Kommun 2011-03-25

Geoteknisk utredning PM Planeringsunderlag. Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34 Bollebygd Kommun 2011-03-25 Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34 Bollebygd Kommun 2011-03-25 Upprättad av: Sara Jorild Granskad av: Michael Engström Uppdragsnr: 10148220 Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34

Läs mer

Kriterier för återvinning av avfall i anläggningsarbeten Vårmöte Nätverket Renare Mark den 1 april 2008

Kriterier för återvinning av avfall i anläggningsarbeten Vårmöte Nätverket Renare Mark den 1 april 2008 Kriterier för återvinning av avfall i anläggningsarbeten Vårmöte Nätverket Renare Mark den 1 april 2008 Ann-Marie Fällman Miljörättsavdelningen, Naturvårdsverket 2008-04-01 Naturvårdsverket Swedish Environmental

Läs mer

RAPPORT. Planområde för ny spårvagnshall m m på Ringön ÖVERSIKTLIG RISKBEDÖMNING AVSEENDE MARKFÖRORENINGAR UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Planområde för ny spårvagnshall m m på Ringön ÖVERSIKTLIG RISKBEDÖMNING AVSEENDE MARKFÖRORENINGAR UPPDRAGSNUMMER Planområde för ny spårvagnshall m m på Ringön UPPDRAGSNUMMER 1312376 ÖVERSIKTLIG RISKBEDÖMNING AVSEENDE MARKFÖRORENINGAR Bild från samrådshandlingen, april 2014 FÖRORENADE OMRÅDEN GÖTEBORG SWECO ENVIRONMENT

Läs mer

LJURAFÄLTET, NORRKÖPING

LJURAFÄLTET, NORRKÖPING Uppdragsnr: 10211646 1 (11) LJURAFÄLTET, NORRKÖPING Sammanställning av utförda miljöundersökningar Innehåll 1. Inledning... 2 2. Tidigare undersökningar... 2 3. Områdesbeskrivning... 2 4. Undersökningsresultat...

Läs mer

Miljötekniska förutsättningar för anläggning av gångoch cykelväg samt gata inom planområdet Kv Malmen och Charleshill, Varberg

Miljötekniska förutsättningar för anläggning av gångoch cykelväg samt gata inom planområdet Kv Malmen och Charleshill, Varberg PM Miljötekniska förutsättningar för anläggning av gångoch cykelväg samt gata inom planområdet Kv Malmen och Charleshill, Varberg Datum: 2018-01-25 Uppdrag: 1318-012 För: Varbergs kommun Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

RAPPORT. Ljungbyholm 30:1 m.fl. UPPDRAGSNUMMER 2293032000 KALMAR KOMMUN SWECO INFRASTRUCTURE AB VÄXJÖ MARK OCH PLANERING GEOTEKNISK UNDERSÖKNING

RAPPORT. Ljungbyholm 30:1 m.fl. UPPDRAGSNUMMER 2293032000 KALMAR KOMMUN SWECO INFRASTRUCTURE AB VÄXJÖ MARK OCH PLANERING GEOTEKNISK UNDERSÖKNING RAPPORT KALMAR KOMMUN Ljungbyholm 30:1 m.fl. UPPDRAGSNUMMER 2293032000 GEOTEKNISK UNDERSÖKNING SWECO INFRASTRUCTURE AB VÄXJÖ MARK OCH PLANERING ANDERS PETERSSON HENRIK MALMBERG repo001.docx 2012-03-2914

Läs mer

PM GEOTEKNIK. DP Brandberget, Haninge HANINGE KOMMUN SWECO CIVIL AB LINKÖPING GEOTEKNIK UPPDRAGSNUMMER

PM GEOTEKNIK. DP Brandberget, Haninge HANINGE KOMMUN SWECO CIVIL AB LINKÖPING GEOTEKNIK UPPDRAGSNUMMER HANINGE KOMMUN DP Brandberget, Haninge UPPDRAGSNUMMER 2180985 2016-11-18 SWECO CIVIL AB LINKÖPING GEOTEKNIK HANDLÄGGARE: TOMMY OLAUSSON GRANSKARE: PÄR AXELSSON 1 (7) Sweco Repslagaregatan 4 581 04 LINKÖPING

Läs mer

Partille, Hossaberget i Öjersjö Översiktlig geoteknisk utredning: PM till underlag för detaljplan

Partille, Hossaberget i Öjersjö Översiktlig geoteknisk utredning: PM till underlag för detaljplan 2 (11) Beställare: Partille kommun 433 82 PARTILLE Beställarens representant: Erica von Geijer Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg HannaSofie Pedersen Araz Ismail

Läs mer

STABBLÄGGAREN 3 OCH 23 SAMT DEL AV NYBRO 3:1

STABBLÄGGAREN 3 OCH 23 SAMT DEL AV NYBRO 3:1 PM GEOTEKNIK/MILJÖTEKNIK STABBLÄGGAREN 3 OCH 23 SAMT DEL AV NYBRO 3:1 2016-12-21 UPPDRAG 273781, Miljö- och geoteknisk markundersökning för Stabbläggaren 3 och 23 i Nybro Titel på rapport: PM Geoteknik/Miljöteknik

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV. Ingela Forssman

UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV. Ingela Forssman UPPDRAG Centrala Älvstaden, kartläggning av förorenad mark UPPDRAGSNUMMER 1311521000 UPPDRAGSLEDARE THHM UPPRÄTTAD AV Ingela Forssman DATUM Kville bangård Avgränsningar Kville bangård är belägen på Hisningen,

Läs mer

PM Markföroreningar inom detaljplaneområde 1 (DP1), Västerport Varbergs kommun. Kompletterande undersökning syfte och omfattning

PM Markföroreningar inom detaljplaneområde 1 (DP1), Västerport Varbergs kommun. Kompletterande undersökning syfte och omfattning PM Markföroreningar inom detaljplaneområde 1 (DP1), Västerport Varbergs kommun Kompletterande undersökning syfte och omfattning För: Varbergs kommun Samhälsutvecklingskontoret Uppdrag: 1318-233 Upprättad:

Läs mer

Åtgärdsplan. Förslag till avhjälpandeåtgärder på fastigheten Högsbo 37:1, Göteborg (f d Forbo Project Vinyl ABs fabriksområde)

Åtgärdsplan. Förslag till avhjälpandeåtgärder på fastigheten Högsbo 37:1, Göteborg (f d Forbo Project Vinyl ABs fabriksområde) Åtgärdsplan Förslag till avhjälpandeåtgärder på fastigheten Högsbo 37:1, Göteborg (f d Forbo Project Vinyl ABs fabriksområde) För: Forbo Project Vinyl AB Upprättad: 2011-10-24 Uppdrag: 811-003 Org nr 556747-0181

Läs mer

Bedömning av prövningsnivån vid återvinning av schaktmassor i anläggningsändamål

Bedömning av prövningsnivån vid återvinning av schaktmassor i anläggningsändamål Bedömning av prövningsnivån vid återvinning av schaktmassor i anläggningsändamål Inledning Detta handläggarstöd är tänkt som en hjälp i bedömningen av när en anläggning där schaktmassor (avfall) återvinns

Läs mer

KARLSSONS ÄNG, KALMAR Detaljplan. Översiktlig geoteknisk utredning

KARLSSONS ÄNG, KALMAR Detaljplan. Översiktlig geoteknisk utredning KARLSSONS ÄNG, KALMAR 2016-09-02 Upprättad av: Daniel Elm Granskad av: Göran Sätterström Godkänd av: Daniel Elm KUND Kalmar kommun Kommunledningskontoret Projekt- och exploateringsenheten Klara Johansson

Läs mer

Riskbedömning, kv Enen

Riskbedömning, kv Enen Inledning och syfte Inom kvarteret Enen i centrala Perstorp planeras för ändrad bebyggelse med större byggrätter (bl.a. flerbostadshus). I samband med detaljplanearbetet för kv Enen behöver föroreningssituationen

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING DATUM: 2018-07-17 KUND: SANNA NORBERG MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING TOMTMARK, VÄRSTAGÅRDSVÄGEN, SPÅNGA, SANNA NORBERG Per Samuelsson Tel. 0768-640464 per.samuelsson@mrm.se MRM Konsult AB Tavastgatan 34

Läs mer

Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad.

Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad. Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad. Bild från planbeskrivning Datum: 2016-11-07 reviderad 2017-02-15 Pauline Sandberg BYLERO

Läs mer

När ska tillsynsmyndigheten upplysas om att föroreningar hittats och medför en upplysning alltid en anmälan om efterbehandling?

När ska tillsynsmyndigheten upplysas om att föroreningar hittats och medför en upplysning alltid en anmälan om efterbehandling? När ska tillsynsmyndigheten upplysas om att föroreningar hittats och medför en upplysning alltid en anmälan om efterbehandling? Anna Fröberg Flerlage, Exploateringskontoret Stockholm Stad Ur en verksamhetsutövares

Läs mer

PM GEOTEKNIK. Geoteknik Sandviken ÖSTERSUNDS KOMMUN SWECO CIVIL AB ÖSTERSUND GEOTEKNIK ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING UPPDRAGSNUMMER:

PM GEOTEKNIK. Geoteknik Sandviken ÖSTERSUNDS KOMMUN SWECO CIVIL AB ÖSTERSUND GEOTEKNIK ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING UPPDRAGSNUMMER: ÖSTERSUNDS KOMMUN Geoteknik Sandviken UPPDRAGSNUMMER: 12703837 ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN ÖSTERSUND SWECO CIVIL AB ÖSTERSUND GEOTEKNIK 1 (7) Sweco Bangårdsgatan 2 Box 553

Läs mer

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND

MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND repo001.docx 2015-10-05 UPPDRAGSNUMMER 2112132000 MILJÖTEKNISK MARKUNDERSÖKNING, MAGELUNGENS STRAND REV 2018-08-28 UPPRÄTTAD AV: SIRI AXELSON GRANSKAD AV: ANNA AHLGREN MÅRTENSSON SWECO ENVIRONMENT AB Innehållsförteckning

Läs mer

KV BLÅKLOCKAN, ÖR, SUNDBYBERG NY FÖRSKOLA med 8 AVD. PM Översiktlig Miljöteknisk markundersökning Antal sidor: 8 (inkl.

KV BLÅKLOCKAN, ÖR, SUNDBYBERG NY FÖRSKOLA med 8 AVD. PM Översiktlig Miljöteknisk markundersökning Antal sidor: 8 (inkl. KV BLÅKLOCKAN, ÖR, SUNDBYBERG NY FÖRSKOLA med 8 AVD PM Översiktlig Miljöteknisk Antal sidor: 8 (inkl. denna) PM Översiktlig miljöteknisk Ör förskola, Sundbybergs stad 1 (4) Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Borgviks hamnområde, Grums kommun

Borgviks hamnområde, Grums kommun Datum 2017-03-24 Uppdragsnr 731844 Borgviks hamnområde, Grums kommun PM Geoteknik för detaljplan ÅF-INFRASTRUCTURE AB Helena Kernell GRANSKARE Per Axelsson INNEHÅLL 1. Objekt... 3 2. Syfte och begränsningar...

Läs mer

Programpunkt 1. Presentation av dagens program 10 min. 2. Presentation av Stadens perspektiv i frågan om Västsvenska paketet och masshantering

Programpunkt 1. Presentation av dagens program 10 min. 2. Presentation av Stadens perspektiv i frågan om Västsvenska paketet och masshantering Välkomna! Programpunkt 1. Presentation av dagens program 10 min Tid 2. Presentation av Stadens perspektiv i frågan om Västsvenska paketet och masshantering 4. Kretslopp och vattens roll, ansvar och beslutsunderlag

Läs mer

PLANERINGSUNDERLAG GEOTEKNIK

PLANERINGSUNDERLAG GEOTEKNIK PLANERINGSUNDERLAG GEOTEKNIK MEJERIET 7, YSTADS KOMMUN UPPRÄTTAD: 2017-03-28 REVIDERAD: 2017-06-07 Upprättad av Granskad av Godkänd av Elisabeth Lindvall Fredrik Griwell Fredrik Griwell Innehållsförteckning

Läs mer

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar: Ronneby kommun, Blekinge län Idrottsplats Gymnasieskola/ sporthall Blekan Fotbollsplan/ Brunnsparken Översiktskarta, planområdet markerat med rött PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

Läs mer

PM Geoteknik Lommarstranden

PM Geoteknik Lommarstranden Handläggare Mikael Johansson Tel 010 505 04 42 Mobil 072 219 15 48 E-post mikael.a.johansson@afconsult.com Datum 2017-07-06 Projekt-ID 719324 Kund Norrtälje kommun Geoteknik Lommarstranden ÅF Infrastructure

Läs mer

Skogsflyet, kompletterande miljöteknisk undersökning

Skogsflyet, kompletterande miljöteknisk undersökning Miljöteknisk markundersökning SHH Bostadsproduktion AB Skogsflyet, kompletterande miljöteknisk undersökning Linköping 2016-06-20 Skogsflyet kompletterande miljöteknisk undersökning Miljöteknisk markundersökning

Läs mer

Hassla 2:78 m fl, Falköpings kommun

Hassla 2:78 m fl, Falköpings kommun s kommun Samråd juni 2013 Structor Mark Göteborg AB, Kungsgatan 18, 411 19 Göteborg, Org.nr. 556729-7832 Projektledning och administration Beställare Falköpings kommun Datum Konsult Structor Medverkande

Läs mer

Översiktlig kostnadsuppskattning för åtgärd av förorenade områden inom Kopparlunden DP Syd.

Översiktlig kostnadsuppskattning för åtgärd av förorenade områden inom Kopparlunden DP Syd. UPPDRAG Kopparlunden föroreningssituation dp syd Kungsleden UPPDRAGSNUMMER 13004756 UPPDRAGSLEDARE Lisa Jansson UPPRÄTTAD AV Anna Paulsson DATUM 2019-04-23 GRANSKAD AV Janna Svensson Översiktlig kostnadsuppskattning

Läs mer

Att bygga på förorenade områden! Hur vågar man köpa en gammal kemisk industri?

Att bygga på förorenade områden! Hur vågar man köpa en gammal kemisk industri? Att bygga på förorenade områden! Hur vågar man köpa en gammal kemisk industri? Malin Norin NCC Teknik Geo/Anläggning NCC Construction Sverige AB, Malin Norin Under ytan 2009-10-21 1 Markköparen vågade

Läs mer

Kv Tjädern 17 Kungsbacka kommun Teknisk PM Geoteknik. Underlag för detaljplan

Kv Tjädern 17 Kungsbacka kommun Teknisk PM Geoteknik. Underlag för detaljplan Beställare: Beställarens ombud: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Skogsallen Fastighetsprojektering AB Carl-Johan Carlsson Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Bernhard Gervide-Eckel Araz Ismail Uppdragsnr:

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING. del av Saltängen 1:1 med närområde (hotell, kontor, butiker, bostäder) tillhörande detaljplan för. inom Saltängen i Norrköping

B EHOVSBEDÖMNING. del av Saltängen 1:1 med närområde (hotell, kontor, butiker, bostäder) tillhörande detaljplan för. inom Saltängen i Norrköping Vårt diarienummer SPN-474/2009 214 B EHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för del av Saltängen 1:1 med närområde (hotell, kontor, butiker, bostäder) inom Saltängen i Norrköping, fysisk planering den 8

Läs mer

Antal sidor: 5 Helsingborg 2013-09-16

Antal sidor: 5 Helsingborg 2013-09-16 VVS Energi & Miljö Styr & Övervakning Brand & Risk Teknisk Förvaltning Bostadsbolaget Åbyängskolan Katedern 11 Västerviks Kommun PCB utredning mark inför byggnation Antal sidor: 5 Helsingborg : Bengt Dahlgren

Läs mer

Säfsen geoteknisk utredning

Säfsen geoteknisk utredning SÄFSEN FASTIGHETER Sundsvall 2011-12-16 Datum 2011-12-16 Uppdragsnummer 61811148721 Utgåva/Status Carl Olof Modin Carl Olof Modin Stina Lenströmer Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB

Läs mer

CANNINGOMRÅDET STRÖMSTAD KOMMUN. Sammanfattning av översiktlig geoteknisk undersökning. PM, Geoteknik

CANNINGOMRÅDET STRÖMSTAD KOMMUN. Sammanfattning av översiktlig geoteknisk undersökning. PM, Geoteknik PM Vår referens/nr 139223 CANNINGOMRÅDET STRÖMSTAD KOMMUN Sammanfattning av översiktlig geoteknisk undersökning PM, Geoteknik G:\\GoI\Uppdrag Gbg\139223 Canningområdet\Text\Canningområdet PM sammanfattning

Läs mer

Sedimentprovtagning vid huvudvattenledningen mellan Ra dan och Kaninholmen

Sedimentprovtagning vid huvudvattenledningen mellan Ra dan och Kaninholmen Uppdragsnummer Sweco 1146009000 Projektnummer: 957 Diarienummer Norrvatten: 2013-03-04_0210 Sedimentprovtagning vid huvudvattenledningen mellan Ra dan och Kaninholmen Sweco Environment AB Rev. 2014-03-19

Läs mer

KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA. Översiktlig miljöteknisk markundersökning

KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA. Översiktlig miljöteknisk markundersökning KILSTRÖMSKAJEN, KARLSKRONA Översiktlig miljöteknisk markundersökning PM 2015-02-04 Upprättad av: Danielle Wiberg och Jerry Forsberg Granskad av: Jerry Forsberg Uppdragsnr: 10208095 Daterad: 2015-02-04

Läs mer

PM Sammanställning av utförda undersökningar och åtgärder av askförorening

PM Sammanställning av utförda undersökningar och åtgärder av askförorening 13U23042 PM Sammanställning av utförda undersökningar och åtgärder av askförorening Jakobsberg 2:926 m.fl. Järfälla kommun Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211

Läs mer

Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs

Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs Emma Nordstrand 0474 0474-470 68 emma.nordstrand@uppvidinge.se 2015-01-21 Dnr: 2014-0150 1(5) GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs län.

Läs mer

VARAMON I MOTALA ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING

VARAMON I MOTALA ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING VARAMON I MOTALA ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UTREDNING Planskede Beställare: Motala kommun WSP uppdrag 10130414 2010-01-27 WSP Östergötland Linda Blied Ewald Ericsson Geotekniker Geotekniker WSP Samhällsbyggnad

Läs mer