STOR KLASSRUMSKALENDER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STOR KLASSRUMSKALENDER"

Transkript

1 STOR KLASSRUMSKALENDER magnetisk Lärarhandledning Detta verk är skyddat av upphovsrättslagen, vilket bl a innebär att reproduktion av verket, i sin helhet eller i delar, är förbjuden. Marknadsförs i Sverige av Lär & Lek, Malmö Tel

2 INNEHÅLL - magnetisk, screentryckt, färgtavla i plåt (Obs! Skriv ej på denna tavla!) - 31 kort med siffrorna 1-31 (månadens dagar) - 22 kort med siffror för årtal - 7 blanka kort - 16 stora pusselbitar som kombineras sinsemellan för att illustrera olika väderlekar och landskap - 4 stora bilder som illustrerar de fyra årstiderna - 10 mindre bilder som illustrerar olika aktiviteter i skolan: matematik, bild, gymnastik m m - 3 pilar för att indikera veckodag, månad och temperatur (+ 3 extra pilar) - 1 ram för att indikera årstid (+ 1 extra ram) - plastunderlägg (3 gröna + 3 röda) att placera under månadens sifferkort för att indikera aktuellt damt samt ev helgdagar, studiedagar m m - självhäftande magneter - lärarhandledning. ÅLDER Från 4 t o m 12 år, beroende på aktiviteter. För varje aktivitet framgår rekommenderad ålder nedan (, etc). PEDAGOGISK MÅLSÄTTNING. Lära sig VECKODAGARNA, MÅNADERNA och ÅRSTIDERNA; deras längd, början och slut.. Observera NATUREN och OLIKA VÄDERFENOMEN och föra en diskussion kring olika aspekter. T ex relatera olika väderfenomen till: temperatur, klädsel, ute-aktiviteter etc.. TIDSUPPFATTNING: igår-idag-imorgon, före-nu-efter, morgon-middag-kväll.. ANTALSUPPFATTNING: talområdet 0-31 eller upp till 40 med termometern.. RUMSUPPFATTNING: uppe-nere, höger-vänster, ena sidan-andra sidan, i mitten, i centrum, mellan etc. AKTIVITETER Denna kalender kan dagligen användas i klassrummet. Vi föreslår följande aktiviteter och i den ordning de omnämns. 1) Uppdatera kalendern med de gula sifferkorten i början av varje MÅNAD. 2) Bestäm DATUM genom att indikera veckodagen och därefter datumet. Sök upp månaden på det gröna hjulet. 3) Indikera ÅRSTIDEN med den blå ramen. Välj därefter den bild som illustrerar årstiden och placera den under rubriken Årstider. 4) Sätt ihop två pusselbitar till ett önskat VÄDER och placera dessa under rubriken Väder. 5) Indikera TEMPERATUREN på termometern. 6) Placera ut kort med olika SKOLAKTIVITETER för förmiddagen respektive eftermiddagen. För varje moment föreslås ett antal aktiviteter nedan och rekommenderad ålder framgår.

3 1) MÅNADEN Vi föreslår två olika arbetssätt för att sätta upp månadens dagar: Alternativ a: Sätt upp månadens samtliga dagar den första dagen i månaden. Låt sifferkorten vara utspridda på whiteboardtavlan eller bland eleverna. Varje elev tar ett sifferkort och placerar det på rätt plats på tavlan och man startar med den första dagen i månaden. När månadens samtliga dagar är utsatta på tavlan och dagens datum är bestämd, kan följande aktiviteter utföras: - Räkna ut hur många dagar som redan gått i månaden. - Räkna ut hur många dagar som återstår i månaden. - Räkna ut hur många måndagar, tisdagar etc. det finns i månaden. - Räkna ut hur många hela veckor månaden har. Obs! Denna uppdelning av månaden kan vara till stor hjälp vid planeringen av månadens aktiviteter. Alternativ b: Sätt upp en dag i taget så att månaden kompletteras efterhand. Varje morgon sätter en elev dagens datum på rätt plats på tavlan. För att indikera dagens datum, placera ett grönt plastunderlägg under det gula sifferkortet. För att indikera ev. helgdag, studiedag m m, sätt ett rött plastunderlägg under det gula kortet. Den successiva kompletteringen av månadens dagar kan användas till att träna tidsbegreppen igår-idag-imorgon. 2) DATUMET Läraren, eller en elev, placerar den blå pilen längs med tavlans övre kant för att indikera VECKODAGEN. DATUMET blir poängterat genom att ett grönt plastunderlägg placeras under det aktuella sifferkortet. MÅNADEN för det aktuella datumet kan iakttas på det gröna hjulet med årstiderna. ÅRTALET har stora, röda siffror. Det är viktigt att använda uttryck såsom IGÅR, IDAG, IMORGON och ställa frågor såsom Vad gjorde vi igår/i förrgår?, Vilket datum var det igår?, Vad händer i morgon?, När var det måndag senast?

4 När datumet är klart på kalendern, kan eleverna skriva ner det i sin anteckningsbok. När eleverna kan datumet kan man göra ett flertal aktiviteter, t ex: +3 - Eleverna sitter i en ring, läraren frågar om någon fyller år idag och hur mycket hon/han fyller. - Eleverna räknar ut sin ålder på fingrarna eller använder pennor, stavar m m. - Eleverna grupperas efter ålder. - Antalet elever i varje grupp räknas. - Träna begreppen MER, MINDRE, LIKA MYCKET (LIKA MÅNGA). 3) ÅRSTIDERNA Välj den bild som illustrerar årstiden och placera den i ramen under rubriken Årstider. När en ny årstid börjar, tala om det som karaktäriserar denna årstid. Välj därefter den bild som passar och beskriv innehållet på bilden. När eleverna gör olika aktiviteter relaterade till vädret, upplever de ett samband mellan den aktuella årstiden och vädret. HJULET MED ÅRSTIDERNA Detta hjul visar årstidernas och månadernas kretslopp. Det består av två cirklar: - en yttre cirkel indelad i 12 delar; en för VARJE MÅNAD + motsvarande siffra - en inre cirkel uppdelad i fyra delar; DE FYRA ÅRSTIDERNA Den GULA PILEN placeras så att den indikerar månaden. Den BLÅ RAMEN placeras runt årstiden. Eleverna bör känna till det officiella startdatumet för varje årstid: - Våren - vårdagjämningen (2004 är det 20:e mars) - Sommaren - sommarsolståndet (2004 är det 21 juni) - Hösten - höstdagjämningen (2004 är det 22 september) - Vintern - vintersolståndet (2004 är det 21 december) Årstidernas varaktighet är 3 månader. Dagens/nattens tidslängd varierar under året:. Sommarsolståndet - den längsta dagen och den kortaste natten. Vintersolståndet - den kortaste dagen och den längsta natten. Vårdagjämningen - dag och natt är lika långa. Höstdagjämningen - dag och natt är lika långa. Obs! Den meteorologiska årstidsindelningen varierar från plats till plast då den är klimatbetingad.

5 Här följer några exempel på aktiviteter: I början av varje månad, eller under månadens gång, sätter läraren eller en elev ut den gula pilen för att indikera den aktuella månaden. När en ny årstid börjar, kan någon i klassen placera ut ett rött plastunderlägg under det datum som utgör startdatumet för denna årstid. Genom att studera det gröna kretsloppshjulet kan eleverna tala om vilka månader som hör till respektive årstid. 4) VÄDRET Två pusselbitar sätts ihop för att forma det väder man önskar och sedan placeras dessa i ramen under rubriken Väder. Anledningen till att eleven själv ska välja två bitar och para ihop dessa är att detta ger en mängd möjligheter att sätta samman olika logiska och ologiska väderscenarier. Här är olika exempel på aktiviteter: +3 Eleverna tänker efter vilket väder det var denna morgon när de kom till skolan och de försöker därefter att skapa en sådan väderbild på tavlan. +3 När vädret ändras gäller det att låta eleverna observera förändringar ute och sedan skapa en ny väderbild på tavlan som efterliknar den nya vädersituationen. Oberoende av vädret bör eleverna stimuleras att hitta på och illustrera olika logiska och ologiska vädersituationer och därefter kommentera dessa. Man kan arbeta med tidsuppfattning genom att låta eleverna diskutera hur vädret var igår, i morse etc. Man kan skapa ett väderscenario på tavlan och därefter fråga eleverna när det senast var ett sådant väder. 5) TERMOMETERN Varje dag sätter en elev ut den röda pilen för att indikera temperaturen. Aktiviteterna med termometern är lämpliga för träning inom talområdet 0-40.

6 Här följer exempel på olika aktiviteter: När eleverna vet temperaturen, får någon placera den röda pilen för att indikera den på termometern. Om det inte finns någon riktig termometer tillgänglig för att mäta den exakta temperaturen, får eleverna uppskatta den istället. En elev nämner en viss temperatur, en annan elev visar den på termometern. En elev hittar på en temperatur, visar den på termometern och säger om det motsvarar en miljö som är kall, varm etc. En elev ombedes att visa var det t ex är en mycket varm eller kall temperatur på termometern. En elev visar en temperatur som passar in på väderbilden på tavlan. En elev hittar på en temperatur och skapar därefter ett väderscenario med passande väderfenomen. En elev nämner t ex gårdagens eller morgonens temperatur och indikerar den sedan på termometern. 6) SCHEMAT MED SKOLAKTIVITETER Under rubriken Aktiviteter placeras bilderna med olika skolaktiviteter; både för förmiddagen och eftermiddagen. Varje dag kan man bygga upp klassens skolschema på detta sätt. Följande ämnen finns med på bilderna: - SPELTID (pedagogiska spel) - MATEMATIK - LÄSNING SKRIVNING - BILD - TEATER - PYSSEL - GYMNASTIK - MUSIK - SAMTAL DISKUSSION - LEK.

7

Idéhäfte. MEMOdayplanner 3. Beskriver även användning av tillbehöret 508785 Anpassningsmaterial. Rev A SE

Idéhäfte. MEMOdayplanner 3. Beskriver även användning av tillbehöret 508785 Anpassningsmaterial. Rev A SE Idéhäfte Idéhäfte MEMOdayplanner 3 Beskriver även användning av tillbehöret 508785 Anpassningsmaterial Rev A SE 2 1. Inledning I detta idéhäfte vill vi ge tips om hur man kan använda tid- och planeringshjälpmedlet

Läs mer

Tänka, resonera och räkna i förskoleklass, Gävle kommun lå 15/16

Tänka, resonera och räkna i förskoleklass, Gävle kommun lå 15/16 Tänka, resonera och räkna i förskoleklass, Gävle kommun lå 15/16 Sammanfattning av lärares synpunkter 1. På vilket sätt är lärarguiden ett stöd för undervisningen om tal och räkning? Det finns en tydlig

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

Begrepps- och taluppfattning Du förstår sambandet mellan tal och antal, t.ex. genom att hämta rätt antal föremål till muntligt givna tal.

Begrepps- och taluppfattning Du förstår sambandet mellan tal och antal, t.ex. genom att hämta rätt antal föremål till muntligt givna tal. MATEMATIK ÅR1 MÅL Begrepps- och taluppfattning Kunna talbildsuppfattning, 0-10 EXEMPEL Du förstår sambandet mellan tal och antal, t.ex. genom att hämta rätt antal föremål till muntligt givna tal. Kunna

Läs mer

Produkter Priser. och. Nokaos produkter och priser. Till varje produktbild finns en kort beskrivning av material och format.

Produkter Priser. och. Nokaos produkter och priser. Till varje produktbild finns en kort beskrivning av material och format. Produkter Priser och Nokaos produkter och priser Pris redovisas på varje produktbild exklusive och inklusive moms i sek. exkl. moms/inkl.moms Till varje produktbild finns en kort beskrivning av material

Läs mer

Gruppuppgift II. Resonemang om tid

Gruppuppgift II. Resonemang om tid Gruppuppgift II. Resonemang om tid Introduktion till eleverna I den här uppgiften ska ni få arbeta tillsammans. Det betyder att ni ska hjälpas åt med uppgiften. Det är viktigt att alla får säga vad de

Läs mer

Året. Till Läraren. Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson. Specialpedagogiska skolmyndigheten

Året. Till Läraren. Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson. Specialpedagogiska skolmyndigheten Året 1 Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson Till Läraren Specialpedagogiska skolmyndigheten I denna bok tränas grundläggande begrepp om året. Dag och natt, morgon och kväll, veckor, månader, datum och

Läs mer

Lärarhandledning Vi berättar och beskriver

Lärarhandledning Vi berättar och beskriver Lärarhandledning Vi berättar och beskriver Innehåll Aktivitet 1. Vi berättar och beskriver 2 Bildunderlag 1 5 Blankett för individuell kartläggning Aktivitet 1 6 1 Aktivitet 1. Vi berättar och beskriver

Läs mer

Lärarhandledning Vi berättar och beskriver

Lärarhandledning Vi berättar och beskriver Lärarhandledning Vi berättar och beskriver Innehåll Aktivitet 1. Vi berättar och beskriver 2 Bildunderlag 1 5 Blankett för individuell kartläggning Aktivitet 1 6 KARTLÄGGNING FÖRSKOLEKLASS HITTA SPRÅKET.

Läs mer

Träna svenska A och B. Häfte 7 Klockan

Träna svenska A och B. Häfte 7 Klockan Träna svenska A och B Häfte Klockan 0 Del analog klocka Vad är klockan? Läs klockan är tolv klockan är ett klockan är två klockan är tre klockan är fyra klockan är fem klockan är sex klockan är sju klockan

Läs mer

STRÄVANSMÅL VISÄTTRASKOLAN - FÖRSKOLEKLASS

STRÄVANSMÅL VISÄTTRASKOLAN - FÖRSKOLEKLASS STRÄVANSMÅL VISÄTTRASKOLAN - FÖRSKOLEKLASS Svenska - Språkutvecklande Vi arbetar med slingerpedagogik och Bornholms modellen vägen till läsning. Detta med utgångspunkt från rim, meningar, ord, stavelser

Läs mer

Pedagogisk planering i matematik X + 7 = 30 Myrstacken Äldre årskurs 5, Hällby skola

Pedagogisk planering i matematik X + 7 = 30 Myrstacken Äldre årskurs 5, Hällby skola Pedagogisk planering i matematik X + 7 = 30 Myrstacken Äldre årskurs 5, Hällby skola Gäller för första delen av VT15 Syfte Du ska genom undervisningen ges förutsättningar att utveckla din förmåga att:

Läs mer

Bagarmossens skolas kravnivåer beträffande tal och talens beteckningar som eleven ska ha uppnått efter:

Bagarmossens skolas kravnivåer beträffande tal och talens beteckningar som eleven ska ha uppnått efter: Matematik 1-5 Skolan skall i sin undervisning i matematik sträva efter att eleven utvecklar intresse för matematik samt tilltro till det egna tänkandet och den egna förmågan att lära sig matematik och

Läs mer

Elevintervju, elevsvar Namn: Ålder:

Elevintervju, elevsvar Namn: Ålder: Namn: Ålder: 1 Subitisering. Uppfattar eleven ett litet antal i en blink, dvs utan att räkna? (1) Lägg antalskorten (kopieringsunderlag 2) i en osorterad hög med baksidan upp. Vänd upp ett kort i taget.

Läs mer

Innehållsförteckning. Installation Inledning Pedagogisk bakgrund Arbeta med Matematik Screening Basnivå Kalkylator Inställningar Namn Period.

Innehållsförteckning. Installation Inledning Pedagogisk bakgrund Arbeta med Matematik Screening Basnivå Kalkylator Inställningar Namn Period. 2 Resultat Innehållsförteckning Installation Inledning Pedagogisk bakgrund Arbeta med Matematik Screening Basnivå Kalkylator Inställningar Namn Period Screeningmoment Talserier Jämnt - udda Tal och obekanta

Läs mer

Allt om årstiderna - Hösten

Allt om årstiderna - Hösten Filmhandledning Handledningen innehåller tre sidor med av olika svårighetsgrad och en sida med lärarhandledning och facit till frågorna. Speltid: 13 min Från: 5 år Ämne: Biologi, Geografi, Zoologi Produktionsland:

Läs mer

1. Sätt upp mål och ha något roligt som morot delmål

1. Sätt upp mål och ha något roligt som morot delmål Studieteknik Studieteknik innebär hur man studerar och ska underlätta studierna. Målet är att lära sig så mycket som möjligt under den planerade tiden. Man blir effektiv, får kontroll och slipper stress!

Läs mer

Lärarhandledning Tärningsspel

Lärarhandledning Tärningsspel Lärarhandledning Tärningsspel Innehåll Aktivitet Tärningsspel 2 Bakgrund Tärningsspel 5 Kartläggningsunderlag Tärningsspel 7 Elevexempel Tärningsspel 8 KARTLÄGGNING FÖRSKOLEKLASS HITTA MATEMATIKEN. SKOLVERKET

Läs mer

Handbok - schemaläggning i PASiS

Handbok - schemaläggning i PASiS Handbok - schemaläggning i PASiS Allmänt...sidan 2 Schemaläggningsmeny.sidan 2 1. Vårdgivarregister... sidan 3 2. Mottagningsrum/brevmall. sidan 5 Översikt mottagningsrum/brevmall... sidan 6 3. Prioriteter..

Läs mer

Om det finns något som de flesta som arbetar med barn är överens om, så är

Om det finns något som de flesta som arbetar med barn är överens om, så är inledning Om det finns något som de flesta som arbetar med barn är överens om, så är det att fantasi är något positivt och önskvärt i barns liv. Fantasi och kreativitet hör nära samman och det är just

Läs mer

Eleverna betraktar solens väg över himlen, och hur den skiftar beroende på tid på dagen och året. Det hjälper eleverna att förstå solenergi.

Eleverna betraktar solens väg över himlen, och hur den skiftar beroende på tid på dagen och året. Det hjälper eleverna att förstå solenergi. SOLENS VÄG Övningens mål Eleverna betraktar solens väg över himlen, och hur den skiftar beroende på tid på dagen och året. Det hjälper eleverna att förstå solenergi. Sammanfattning av övningen Eleverna

Läs mer

Känguru 2012 Benjamin sid 1 / 8 (åk 6 och 7)

Känguru 2012 Benjamin sid 1 / 8 (åk 6 och 7) Känguru 2012 Benjamin sid 1 / 8 NAMN KLASS Poängsumma: Känguruskutt: Lösgör svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under uppgiftsnumret. Lämna rutan tom om du inte vill besvara den frågan. Felaktigt

Läs mer

FB/NAUTILUS. Föräldramöte 9 september 2015

FB/NAUTILUS. Föräldramöte 9 september 2015 FB/NAUTILUS Föräldramöte 9 september 2015 FÖRSKOLEKLASSENS UPPDRAG 2 skollagen Förskoleklassen ska stimulera elevers utveckling och lärande och förbereda de för fortsatt utbildning. Utbildningen ska utgå

Läs mer

Matematik är en kreativ, reflekterande och problemlösande aktivitet (Lgr 11). Det är utgångspunkten för Uppdrag Matte.

Matematik är en kreativ, reflekterande och problemlösande aktivitet (Lgr 11). Det är utgångspunkten för Uppdrag Matte. Problemlösning i fokus Matematik är en kreativ, reflekterande och problemlösande aktivitet (Lgr 11). Det är utgångspunkten för Uppdrag Matte. Matematik ska vara spännande och roligt! Undervisningen i matematik

Läs mer

ATT SKAPA EN NY PLANERINGSGRUPP och koppla ihop allt. OBS! Tänk på att läsa igenom allt sakta och följ sedan instruktionen.

ATT SKAPA EN NY PLANERINGSGRUPP och koppla ihop allt. OBS! Tänk på att läsa igenom allt sakta och följ sedan instruktionen. ATT SKAPA EN NY PLANERINGSGRUPP och koppla ihop allt. OBS! Tänk på att läsa igenom allt sakta och följ sedan instruktionen. Gul mapp Planeringsgrupp Kloss blå grön gul Grundschema blå röd vit randig Avstämningsperiod

Läs mer

Lärarhandledning Sortering

Lärarhandledning Sortering Lärarhandledning Sortering Innehåll Aktivitet Sortering 2 Bakgrund Sortering 4 Kartläggningsunderlag Sortering 5 Elevexempel Sortering 6 KARTLÄGGNING FÖRSKOLEKLASS HITTA MATEMATIKEN. SKOLVERKET 2018. 1

Läs mer

INFO TILL ÅK 6. Följande information gäller för alla klasser i åk 6

INFO TILL ÅK 6. Följande information gäller för alla klasser i åk 6 INFO TILL ÅK 6 ORIENTERING TORSDAG 20/9 Följande information gäller för alla klasser i åk 6 Alla springer en orienteringsbana i närområdet runt Nyboskolan. Ni har innan denna dag valt vilken svårighetsgrad

Läs mer

MemoAssist app för ios

MemoAssist app för ios Artikelnummer: 190030 BRUKSANVISNING MemoAssist app för ios funktionsverket Innehållsförteckning 1. Dagsschema...3 2. Veckoschema...4 3. Skapa ny händelse...5 4. Redigera befintlig händelse...6 5. Steg-för-steg-guide...7

Läs mer

Solstudier. Underlag till ny detaljplan för Energihamnen

Solstudier. Underlag till ny detaljplan för Energihamnen Solstudier Underlag till ny detaljplan för Energihamnen 2018.06.29 Rev A 2018.06.29 - kompl. morgontider Rev B 2018.08.30 - formulering sammanfattning arkitektur för en urban värld Introduktion Solstudierna

Läs mer

Förskoleklass. (Skolverket )

Förskoleklass. (Skolverket ) Förskoleklass Förskoleklassen ska stimulera elevens utveckling och lärande och förbereda för fortsatt utbildning. I undervisningen ska förskolans, förskoleklassens och skolans kultur och arbetssätt mötas

Läs mer

Lärarhandledning Aktivitet Tärningsspel

Lärarhandledning Aktivitet Tärningsspel Innehåll Aktivitet.... 2 Bakgrund.... 5 Elevexempel.... 6 Spelplan och sifferkort.... 8 Kartläggningsunderlag.... 9 1 HITTA MATEMATIKEN NATIONELLT KARTLÄGGNINGSMATERIAL I MATEMATISKT TÄNKANDE I FÖRSKOLEKLASS.

Läs mer

Språkis Svenska för nyfikna

Språkis Svenska för nyfikna Språkis Svenska för nyfikna Språkis består av Språkis för nyanlända och Språkis för nyfikna. Språkis för nyfikna passar de barn som kan kommunicera på svenska, men som behöver lära sig de språkliga strukturerna

Läs mer

Kvalitet på Sallerups förskolor

Kvalitet på Sallerups förskolor Kvalitet på Sallerups förskolor Våra förskolor på Sallerups förskolors rektorsområde är, Munkeo förskola, Nunnebo förskola, Jonasbo förskola och Toftabo förskola. Antalet avdelningar är 12 och antalet

Läs mer

PEDAGOGISKA SÄTT ATT SYNLIGGÖRA MATEMATIKEN FÖR BARNEN PÅ FÖRSKOLAN. Gläntans förskola Den lilla förskolan med stort hjärta

PEDAGOGISKA SÄTT ATT SYNLIGGÖRA MATEMATIKEN FÖR BARNEN PÅ FÖRSKOLAN. Gläntans förskola Den lilla förskolan med stort hjärta PEDAGOGISKA SÄTT ATT SYNLIGGÖRA MATEMATIKEN FÖR BARNEN PÅ FÖRSKOLAN Gläntans förskola Den lilla förskolan med stort hjärta Om barn tidigt får utmaningar i matematik så påverkar det deras intresse och lust

Läs mer

Lokal studieplan för träningsskolan i verklighetsuppfattning åk 1-9

Lokal studieplan för träningsskolan i verklighetsuppfattning åk 1-9 Lokal studieplan för träningsskolan i verklighetsuppfattning åk 1-9 Kunskaps område Människa, djur och natur Centralt innehåll Kunskapskrav åk 9 grundläggande Människans upplevelse av ljud, ljus, temperatur,

Läs mer

Lärarhandledning. Bråk från början. en tredjedel ISBN 978-91-86611-44-6

Lärarhandledning. Bråk från början. en tredjedel ISBN 978-91-86611-44-6 Lärarhandledning Bråk från början en tredjedel ISBN ---- Innehåll Arbeta med bråk............................. Sidorna -................... Sidorna -................... Sidorna 0-................. Sidorna

Läs mer

Arbeta vidare med Milou 2008

Arbeta vidare med Milou 2008 Arbeta vidare med Vi hoppas att problemen i Milou väckte intresse och lust att arbeta vidare. Nu kan ni kontrollera lösningarna genom att pröva konkret, klippa och bygga. Variera också problemen genom

Läs mer

Sid Sid Plus och minus. Gemensam introduktion. Gemensam introduktion till sid. 57. Längd

Sid Sid Plus och minus. Gemensam introduktion. Gemensam introduktion till sid. 57. Längd Sid. 54-55 Längd Här får eleverna träna på att uppskatta föremåls längd i centimeter och sedan kontrollmäta. Observera att linjaler kan ha olika utseende. En del börjar med 0 längst ut i änden och har

Läs mer

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2018 Benjamin

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2018 Benjamin Kängurutävlingen Matematikens hopp 2018 Benjamin Trepoängsproblem 1 Bilden visar 3 pilar och 9 ballonger. När en pil träffar en ballong spricker ballongen, och pilen fortsätter vidare i samma riktning.

Läs mer

SuperOffice Sales & Marketing

SuperOffice Sales & Marketing KALENDERN SuperOffice Sales & Marketing Innehåll Kalendern... 1 Navigera i fönstret Kalender... 1 Detaljkortet Aktiviteter... 2 Detaljkortet Försäljning... 3 Dagsvyn... 4 Veckovyn... 5 Månadsvyn... 5 Visa

Läs mer

Lathund- Skapa objekt i TimeEdit 3 på Stockholms universitet

Lathund- Skapa objekt i TimeEdit 3 på Stockholms universitet Lathund- Skapa objekt i TimeEdit 3 på Stockholms universitet Revision 4-2012-03-23 Innehållsförteckning Inledning... 3 Skapa delkurser... 5 Skapa moment... 6 Skapa grupper och undergrupper... 7 Skapa grupper...

Läs mer

läromedel JVM-mani mani läromedel

läromedel JVM-mani   mani läromedel läromedel JVM-mani www.manilaromedel.se Manual Vad är JVM-mani? JVM-mani är ett ämnesövergripande läromedel, med tyngdpunkten på matematik, där eleverna får skapa sin egen idrottsperson, för att sedan

Läs mer

UTVÄRDERING SOLROSEN 2010/11

UTVÄRDERING SOLROSEN 2010/11 UTVÄRDERING SOLROSEN 2010/11 VERKSAMHETSBESKRIVNING Vi är ett relativt nytt personalteam på 4 pedagoger. Vår barngrupp har under detta läsår varit i åldrarna 1-4 år. Vår avdelning är väldigt ljus och fräsch

Läs mer

Veckoschema v. 5 -Järvar-

Veckoschema v. 5 -Järvar- Veckoschema v. 5 -Järvar- Hej! Trevligt att se flera av er på föräldramötet i måndags! Tre igen Vi blir nu tre pedagoger igen i Järvarna. Peter Halldin, fritidsledare som har arbetat länge på skolan, kommer

Läs mer

ATT SKAPA ETT GRUNDSCHEMA.

ATT SKAPA ETT GRUNDSCHEMA. ATT SKAPA ETT GRUNDSCHEMA. OBS! Läs sakta igenom meningarna steg för steg och gå inte för fort fram. 1. Ställ markören på den trefärgade klossen i organisationsträdet blå, gul, grön på din enhet och högerklicka.

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

Heroma. Schemaplaneringshjälp med tidblock för medarbetare i Självservice. Löneservice, senast uppdaterad

Heroma. Schemaplaneringshjälp med tidblock för medarbetare i Självservice. Löneservice, senast uppdaterad Heroma Schemaplaneringshjälp med tidblock för medarbetare i Självservice Löneservice, senast uppdaterad 2018-01-17 Innehåll Schemaplaneringsärende i Självservice... 2 Planera ditt schema i Pass kvar (tidblock)...

Läs mer

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2018 Ecolier

Kängurutävlingen Matematikens hopp 2018 Ecolier Kängurutävlingen Matematikens hopp 2018 Ecolier Trepoängsproblem 1 På bilden ser du 3 pilar som rör sig och 9 ballonger som sitter fast. När en pil träffar en ballong spricker ballongen. Pilen fortsätter

Läs mer

TROLLKOJANS VERKSAMHETSMÅL OCH RIKTLINJER

TROLLKOJANS VERKSAMHETSMÅL OCH RIKTLINJER TROLLKOJANS VERKSAMHETSMÅL OCH RIKTLINJER Trollkojans föräldrakooperativa förskola och fritidshem bedriver barnomsorgsverksamhet för barn i åldrarna 1 12 år. Förskolan följer statens läroplan för förskolan

Läs mer

Röda tråden i engelska har vi delat in i fem större delmoment: Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det femte skolåret.

Röda tråden i engelska har vi delat in i fem större delmoment: Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det femte skolåret. Röda tråden i engelska år F-9 Röda tråden i engelska har vi delat in i fem större delmoment: Varje delmoment innehåller olika arbetsområden. Delmomenten rymmer i sin tur olika arbetsområden. Dessa arbetsområden

Läs mer

Strävansmål för Förskoleklass Exempel på arbetsuppgifter Fridhemsskolans uppnåendemål förskoleklass Taluppfattning

Strävansmål för Förskoleklass Exempel på arbetsuppgifter Fridhemsskolans uppnåendemål förskoleklass Taluppfattning Strävansmål för Förskoleklass Exempel på arbetsuppgifter Fridhemsskolans uppnåendemål Taluppfattning Kunna skriva siffrorna Kunna uppräkning 1-100 Kunna nedräkning 10-0 Kunna ordningstalen upp till 10

Läs mer

Lärarhandledning Vi uppmärksammar varandra och samtalar om textinnehåll

Lärarhandledning Vi uppmärksammar varandra och samtalar om textinnehåll Lärarhandledning Vi uppmärksammar varandra och samtalar om textinnehåll Innehåll Aktivitet 2. Vi uppmärksammar varandra och samtalar om textinnehåll 2 Underlag Bildserie 5 Blankett för individuell kartläggning

Läs mer

Hur ger vi våra elever förutsättningar att samtala, reflektera och föra fram sina åsikter?

Hur ger vi våra elever förutsättningar att samtala, reflektera och föra fram sina åsikter? Hur ger vi våra elever förutsättningar att samtala, reflektera och föra fram sina åsikter? Många av de elever jag möter har svårt att berätta vad de vill och tycker. De har svårt att ta ställning och själva

Läs mer

Kvalitetsdokument för Sagoborgen 2013/2014, Pedagogisk omsorg

Kvalitetsdokument för Sagoborgen 2013/2014, Pedagogisk omsorg Kvalitetsdokument för Sagoborgen 2013/2014, Pedagogisk omsorg Beskrivning av verksamheten Sagoborgen drivs som enskild firma av Siw Minnema. Jag har sex barn mellan tre och sex år. Ibland har jag hjälp

Läs mer

Liv och miljö Lärarmaterial

Liv och miljö Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Mål och förmågor som tränas: Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som

Läs mer

SITHS i Easy. Handledning i hanteringen av Självdeklarationen

SITHS i Easy. Handledning i hanteringen av Självdeklarationen Handledning i hanteringen av Självdeklarationen Revisionshistorik Version Datum Författare Kommentar 1.0 2013-06-01 Therese Odmar Mellon Instruktion fastställd 2.0 2014-05-16 Therese Odmar Mellon Instruktion

Läs mer

Verksamhetsportfolio. Kinnarps förskola. Läsår 2011/2012. Klicka på pilen i verktygsfältet för att fortsätta bildspelet

Verksamhetsportfolio. Kinnarps förskola. Läsår 2011/2012. Klicka på pilen i verktygsfältet för att fortsätta bildspelet Verksamhetsportfolio Kinnarps förskola Läsår 2011/2012 Klicka på pilen i verktygsfältet för att fortsätta bildspelet Matematik Dessa prioriterade mål från läroplanen arbetar Kinnarps förskola med under

Läs mer

På upptäcksfärd i Frusna världar

På upptäcksfärd i Frusna världar På upptäcksfärd i Frusna världar Lärarhandledning Upptäck Abisko - väder och klimat Videofilm för barn i årskurs 4-6 om livet i nordligaste Sverige Följ med till Abisko, en ort i nordligaste Sverige. Här

Läs mer

Bedömningsstöd i taluppfattning

Bedömningsstöd i taluppfattning Bedömningsstöd i taluppfattning Elisabeth Pettersson Pedagogisk Inspiration Malmö elisabeth.pettersson@malmo.se Christina Svensson Pedagogisk Inspiration Malmö christina.svensson@malmo.se Årskurs 1 och

Läs mer

Ola har tur HANS PETERSON

Ola har tur HANS PETERSON SIDAN 1 Vad handlar boken om? Ola är en pojke, som lever i början på 1900-talet. Det är fattigt i Sverige, och Ola måste arbeta. Hans uppgift är, att med hjälp av hästen Brunte, hämta material till byggen.

Läs mer

Kvalitetsdokument för Sagoborgen 2014/2015, Pedagogisk omsorg

Kvalitetsdokument för Sagoborgen 2014/2015, Pedagogisk omsorg Kvalitetsdokument för Sagoborgen 2014/2015, Pedagogisk omsorg Beskrivning av verksamheten Sagoborgen drivs som enskild firma av Siw Minnema. Jag har en pedagogisk utbildning som lågstadielärare och 40

Läs mer

natur och miljö Syfte

natur och miljö Syfte Natur och miljö Kurskod: SGRNAT7 Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Att veta hur företeelser i omvärlden hänger samman är

Läs mer

1. Övre lock 1 2. Display/Fönster 2 3. Nedre lock 3 4. Batterilock 4 5. Solenoid 5 6 6. Dränering 7 8 7. Ventilvred 9. 8.

1. Övre lock 1 2. Display/Fönster 2 3. Nedre lock 3 4. Batterilock 4 5. Solenoid 5 6 6. Dränering 7 8 7. Ventilvred 9. 8. Galcon 6051, 6054 1. Sprängskiss 1. Övre lock 1 2. Display/Fönster 2 3. Nedre lock 3 4. Batterilock 4 5. Solenoid 5 6 6. Dränering 7 8 7. Ventilvred 9 8. Bajonett 10 9. Pil vattenriktning 10. Ventilhus

Läs mer

Bo skola 1 Matematikmål år F-3 Skriftligt omdöme/kunskapsinformation

Bo skola 1 Matematikmål år F-3 Skriftligt omdöme/kunskapsinformation Bo skola Matematikmål år - Namn: Strävansmål: Vi strävar efter att varje elev ska Utveckla goda baskunskaper i de fyra räknesätten Utvecklar en god förståelse för matematik och matematiska begrepp att

Läs mer

Smartboard i praktiken.

Smartboard i praktiken. Smartboard i praktiken. Ett fortbildningsmaterial för arbetslag och skolpersonal i Malmö stad. Del 2 Innehåll: Dokumentera samtalet i klassrummet. Internet som resurs, 1. Tankekarta. Kom igång... Funktioner:

Läs mer

Veckobrev för Opalen2 v.35-37

Veckobrev för Opalen2 v.35-37 Veckobrev för Opalen2 v.35-37 Hej alla barn och föräldrar!! 3 september 2015 Nu har vi satt igång på riktigt med skolarbetet och det är underbart att se hur engagerade och flitiga era barn är! Vi har haft

Läs mer

Inger, Helena och Sara arbetar heltid och finns på avdelningen mellan 6.30 och 17.30.

Inger, Helena och Sara arbetar heltid och finns på avdelningen mellan 6.30 och 17.30. TÄPPANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN 09/10 Barngruppen består av: Röda gruppen Gula gruppen Gröna gruppen Personalgruppen: Inger, Helena och Sara arbetar heltid och finns på avdelningen mellan 6.30 och 17.30.

Läs mer

Drift och skötsel av fläktsystem inklusive återvinning.

Drift och skötsel av fläktsystem inklusive återvinning. Dokumentet sparas i er HSB pärm. november 2011 Om ni saknar en sådan pärm vänligen kontakta vice värden (VV). Drift och skötsel av fläktsystem inklusive återvinning. Bakgrund Fläktsystemet ovanför spisen

Läs mer

Handledning Sfi i Hjo «Vi lär oss svenska tillsammans»

Handledning Sfi i Hjo «Vi lär oss svenska tillsammans» Handledning Sfi i Hjo «Vi lär oss svenska tillsammans» Detta material är avsedd för nyanlända elever med inga eller nästan inga förkunskaper i det svenska språket. Det är meningen att eleverna ska kunna

Läs mer

Matematik Svenska Svenska som andraspråk Idrott och hälsa Musik Biologi Fysik Kemi Geografi...

Matematik Svenska Svenska som andraspråk Idrott och hälsa Musik Biologi Fysik Kemi Geografi... 2010-08-23 Lokal kursplan år 1 Matematik... 2 Svenska... 4 Svenska som andraspråk... 5 Idrott och hälsa... 6 Musik... 7 Biologi... 8 Fysik... 8 Kemi... 8 Geografi... 9 Historia... 9 Religion... 9 Samhällskunskap...

Läs mer

Lärarhandledning del 2a Högstadiet och gymnasiet. Dela och jämför lösningar

Lärarhandledning del 2a Högstadiet och gymnasiet. Dela och jämför lösningar Lärarhandledning del 2a Högstadiet och gymnasiet Dela och jämför lösningar Del 2a Dela och jämför lösningar Skicka in en lösning Till varje övning i NOKflex kan eleverna fotografera eller skriva en egen

Läs mer

Allt om årstiderna - Vintern

Allt om årstiderna - Vintern Filmhandledning Handledningen innehåller tre sidor med av olika svårighetsgrad och en sida med lärarhandledning och facit till frågorna. Speltid: 13 min Från: 5 år Ämne: Biologi, Geografi, Zoologi Produktionsland:

Läs mer

Grovplanering Violen VT-13

Grovplanering Violen VT-13 Grovplanering Violen VT-13 Avdelningen Violen har 17 barn mellan 1-3 år. På avdelningen arbetar fyra pedagoger: Munna Barnskötare heltid Hatice Barnskötare heltid Åsa Förskollärare deltid(tisd, Onsd, Torsd)

Läs mer

Handbok för vårdnadshavare Dexter Värmdö Gymnasium... 1

Handbok för vårdnadshavare Dexter Värmdö Gymnasium... 1 Handbok för vårdnadshavare Dexter Värmdö Gymnasium Innehåll Handbok för vårdnadshavare Dexter Värmdö Gymnasium... 1 Innehåll... 1 Dexter elevadministrativt system på Värmdö gymnasium... 2 Om Dexter...

Läs mer

Afasiverksamheten i Stockholm

Afasiverksamheten i Stockholm Text och siffror Talstöd Afasiverksamheten i Stockholm Materialet Talstöd Text och siffror finns att ladda ner på www.afasicirklar.se och får användas fritt. Mer information: SV Stockholm tfn: 08-679 03

Läs mer

Innehåll och förslag till användning

Innehåll och förslag till användning Övningar för de första skolåren med interaktiv skrivtavla och programmet RM Easiteach Next generation. Materialet är anpassat till och har referenser till. Innehåll och förslag till användning De interaktiva

Läs mer

Taluppfattning och tals användning Muntliga uppgifter formulär I

Taluppfattning och tals användning Muntliga uppgifter formulär I Taluppfattning och tals användning Muntliga uppgifter formulär I Till uppgift 2 behövs 2 stora och 4 små föremål. Till övriga uppgifter behövs 4 föremål och en tärning. Till uppgift 2 behövs 4 stora och

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016

Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 1-5 år Kullerbyttan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Lyssna Ljuda Läs 1(6) Lyssna Ljuda Läs ISLORMUA Lyssna Ljuda Läs ÅNBEKÄVWTPY Lyssna Ljuda Läs GÖJFDHXCZQ

Lyssna Ljuda Läs 1(6) Lyssna Ljuda Läs ISLORMUA Lyssna Ljuda Läs ÅNBEKÄVWTPY Lyssna Ljuda Läs GÖJFDHXCZQ 1(6) C LÄROMEDEL Lyssna Ljuda Läs Lyssna Ljuda Läs ISLORMUA 7762-512-4 Lyssna Ljuda Läs ÅNBEKÄVWTPY 7762-513-1 Lyssna Ljuda Läs GÖJFDHXCZQ 7762-514-8 Serien Lyssna Ljuda Läs är tre på varandra följande

Läs mer

Planera tiden Planeraförlaget. Box 203 271 25 Ystad. Hemsida: www.planeraforlaget.se E-post: info@planeraforlaget.se

Planera tiden Planeraförlaget. Box 203 271 25 Ystad. Hemsida: www.planeraforlaget.se E-post: info@planeraforlaget.se Planera tiden Dags att beställa! presenterar här årets sortiment av specialanpassade kalendrar för skolor, förskolor och fritidshem. Loggboken ersätter veckobrev och elevdagböcker samtidigt som den förstärker

Läs mer

FYSISK AKTIVITETVECKA I SKOLAN

FYSISK AKTIVITETVECKA I SKOLAN FYSISK AKTIVITETVECKA I SKOLAN Till dig som arbetar i skolan med barn F-5! Här kommer tips och idéer för en hälsovecka med fysisk aktivitet som tema. Vi hoppas att Ni under denna vecka upptäcker nya sätt

Läs mer

Grunderna i programmering - skapa instruktioner 2 av 6

Grunderna i programmering - skapa instruktioner 2 av 6 Grunderna i programmering - skapa instruktioner 2 av 6 Lektionen handlar om att göra en instruktion. Lektionsförfattare: Anna Eriksson Till läraren 1. Gör en instruktion En digital lektion från https://digitalalektioner.iis.se

Läs mer

Kognitivt stöd Har DU någonsin. Inspiration för tid och struktur i vardagen

Kognitivt stöd Har DU någonsin. Inspiration för tid och struktur i vardagen Kognitivt stöd Inspiration för tid och struktur i vardagen Har DU någonsin Använt en almanacka? Gjort en kom ihåg-lista? Lagat mat eller bakat efter recept? Följt vägskyltar? Använt en steg-för-steg-instruktion

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

Skriva Lärarhandledning

Skriva Lärarhandledning Skriva Lärarhandledning Innehåll Avstämning A C: skriva berättande text...2 Avstämning A C: skriva berättande text. Elevuppgift Bild på Teo och Tanja...3 Avstämning C: skriva beskrivande text...4 Avstämning

Läs mer

Digitala stöd och verktyg vid räknesvårigheter

Digitala stöd och verktyg vid räknesvårigheter Digitala stöd och verktyg vid räknesvårigheter Stockholm 18 september 2017 Johanna Kristensson Leg logoped & språk-, läs- och skrivutvecklare Halmstads kommun & Oribi, Lund start Vikten av förebyggande

Läs mer

Gör så här första gången du loggar in i InfoMentors familjewebb: Ta fram brevet som du fått hemskickat med inloggningsuppgifterna.

Gör så här första gången du loggar in i InfoMentors familjewebb: Ta fram brevet som du fått hemskickat med inloggningsuppgifterna. Kom igång med InfoMentors familjewebb Familjewebben är en del av InfoMentors lärplattform där du som förälder kan logga in i systemet. Här kan du få information och följa dokumentationen om ditt barns

Läs mer

En lång väg från stallet

En lång väg från stallet SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lina och Moa är sugna på en ridtur i det fina vädret. De cyklar till stallet och frågar ridläraren Lotta om de får rida ut. Hon säger att det går bra bara de

Läs mer

Innehåller: Aug-13. OBS! Gäller för Nya Unikum med nya omdömes/bedömningssättet dvs utan omdömessida i samtalsmallen.

Innehåller: Aug-13. OBS! Gäller för Nya Unikum med nya omdömes/bedömningssättet dvs utan omdömessida i samtalsmallen. Lathund Mentor-grundskola Innehåller: Mentorns roll Starta och låsa utvecklingsplan/samtalsmallar Hantera Överenskommelser Processen runt utvecklingssamtal Steg för steg beskrivning av hur du gör OBS!

Läs mer

Digitala Kopplingsur DATA Micro+ DATA MICRO 2+

Digitala Kopplingsur DATA Micro+ DATA MICRO 2+ DATA MICRO+ Programmeringsexempel hittar du längst bak i denna manual (fr sid 5) Instruktioner Beskrivning DATA MICRO+ är ett kopplingsur utvecklat för att kontrollera vilken elektrisk installation som

Läs mer

Förskoleklass Bubblan

Förskoleklass Bubblan Sida 1 av 5 Skarpnäcks skola Förskoleklass Bubblan Bulleribock telenr: 0761291067 Bubblan telenr: 0761294382 Öppning och stängningsfritids telenr: 50815626 Veckobrev 30 mars 2012 för vecka 14, 16 och 17

Läs mer

Lektionsplanering i matematikmomentet Algebra, grundkurs, årskurs 8

Lektionsplanering i matematikmomentet Algebra, grundkurs, årskurs 8 Lektionsplanering i matematikmomentet Algebra, grundkurs, årskurs 8 Datum Genomgång Elevaktivitet Vecka 46 21/11 Uttryck med variabler Arbetar med uppgifterna 1 5 s. 78 Filmklipp 1 23/11 Uttryck med variabler

Läs mer

Boken om SO 1 3. Provlektion: Om demokrati och hur möten, till exempel klassråd, genomförs och organiseras.

Boken om SO 1 3. Provlektion: Om demokrati och hur möten, till exempel klassråd, genomförs och organiseras. Boken om SO 1 3 Boken om SO 1 3 är elevernas första grundbok i geografi, samhällskunskap, historia och religion. Provlektion: Om demokrati och hur möten, till exempel klassråd, genomförs och organiseras.

Läs mer

Minifakta om traktorer

Minifakta om traktorer SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om att traktorer. Här får du lära dig hur man gjorde innan det fanns traktorer och du får också läsa om lika sorters traktorer och vad en traktor

Läs mer

Lärarhandledning Vi lyssnar och samtalar

Lärarhandledning Vi lyssnar och samtalar Lärarhandledning Vi lyssnar och samtalar Innehåll Aktivitet 2. Vi lyssnar och samtalar 2 Underlag Bildserie 4 Blankett för individuell kartläggning Aktivitet 2 5 KARTLÄGGNING FÖRSKOLEKLASS HITTA SPRÅKET.

Läs mer

Kvalitetsredovisning förskoleklassen

Kvalitetsredovisning förskoleklassen Kvalitetsredovisning förskoleklassen 2009-2010 Förskoleklassen består av: 30 elever varav 2 flyttade under läsåret. Från maj var det 28 elever i klassen. Huvudansvar för den pedagogiska planeringen har

Läs mer

DAIDALOS LABYRINT. Populärkultur utifrån barnens inflytande

DAIDALOS LABYRINT. Populärkultur utifrån barnens inflytande DAIDALOS LABYRINT Populärkultur utifrån barnens inflytande SYFTE Barns inflytande ( Lpfö 98 ) De behov och intressen som barnen själva på olika sätt ger uttryck för bör ligga till grund för utformningen

Läs mer

Arbetsplaner för förskoleklasserna

Arbetsplaner för förskoleklasserna Arbetsplaner för förskoleklasserna Undervisningen i förskoleklassen ska syfta till att stimulera elevernas allsidiga utveckling och lärande. Undervisningen ska ta sin utgångspunkt i elevernas behov och

Läs mer

Österåkers kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Skogsbacken - Mossen - Föräldrar Förskola. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016

Österåkers kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Skogsbacken - Mossen - Föräldrar Förskola. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016 Österåkers kommun - Föräldrar Förskola 7 respondenter Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 216 Pilen Marknadsundersökningar Mars 216 Våga Visa 216, sida 1 Om undersökningen Bakgrund Tio kommuner

Läs mer

De mänskliga rättigheterna, deras innebörd och betydelse, inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen.

De mänskliga rättigheterna, deras innebörd och betydelse, inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen. Barnkonventionen - med Mattecentrum Uppdrag 2 Nivå 1: Rätt till utbildning, lek, vila och fritid Introduktion I Mattecentrums uppdrag Rätt till utbildning, lek, vila och fritid får eleverna fördjupa sig

Läs mer