Bild Stora Högaskolan

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bild Stora Högaskolan"

Transkript

1 Bild Stora Högaskolan Gå gärna in på min blogg och titta runt på elevarbeten. /Linda Hertzman

2

3 stora högaskolan stenungsunds kommun F-9 skola med ca 770 elever och är kommunens största grundskola. Fyra klasser i år 7 till år 9 ca 300 elever. Eleverna har bild/musik ena terminen och hem- och konsumentkunskap andra. Bildundervisning sker i halv- och helklass. På Stora Högaskolan har eleverna från år 6 tillgång till varsin dator att använda sig av i undervisningen. (I kommunen sedan ht 2010)

4 utmaningar Skolans läge, ekonomi, schema, bildlokalens placering och utformning, tillgång till: verktyg, teknik och material... Antal elever, elevernas förkunskaper, bedömning, mina kunskaper, mitt sätt att jobba, mitt sätt att se på min undervisning.. Ny läroplan.

5 dokumentation/respons Unikum: nätbaserat pedagogiskt verktyg för mål, planering, portfolio, bedömning och dokumentation. Respons/arbetsprocess/reflektioner - loggbok, digitala loggar, bloggar.

6

7

8

9

10

11

12

13

14 Processkriterier i samtal med eleverna. Lars Lindströms processkriterier, ur Produkt- och processvärdering i skapande verksamhet, i Att bedöma eller döma, Skolverket 2002.

15

16 år 7 Bildframställning, redskap för bildframställning och bildanalys. Skapande skola filmprojekt.

17 år 8 Gipsmask - praktiskt undersökande arbete kring valfritt tema/uttryck samt bildanalys. Perspektivstudier - genomgång och undersökande arbete kring olika sätt att skapa djup i bild - blyertsteknik. Uppgift (inlämning) kring Surrealistiska bilder/diskussion bildanalys. (musik) Diskussion kring tema makt/bildanalys (inlämning) utifrån temat. Egen bild Surrealism/makt/perspektiv - valfri teknik. Bildanalys av egna uppgifter Gipsmask och Surrealistisk bild. (inlämning) Loggbok - reflektioner samt presentation av arbetsprocess. Presentation/redovisning - respons/kamratrespons Datorn som pedagogiskt verktyg/elevernas önskemål om innehåll.

18 gipsmask elevexempel

19 ur bildlogg elev år 8 Avatar Jag är ju väldigt inspirerad av den filmen så gipsmasken uttrycker ju väldigt mycket som har med filmen att göra. Jag tycker att den uttrycker något vackert, spännande, gripande och oupptäckt som människor reagerar starkt mot, både positivt och negativt. Na vi är ju utomjordingar, även om inte jag tänker på Na vis som utomjordingar, som väcker väldigt stort intresse hos mig bara för att dom är så himla annorlunda samtidigt som dom är så lika oss människor. En del människor har så lätt för att tro att vi är den enda rasen som har rätt att leva, som har riktiga känslor och är dom enda som har rätt till att tycka och tänka. Att människan är den enda rasen som har rätt att leva. I filmen så bryr sig inte människorna om den nya rasen som dom hittat, och man kan säga att dom försöker ta över deras planet. Men Na vi är ju en ras som borde ha lika stor rätt till att tycka som vi människor, till och med mer eftersom det är deras egen planet. Så tycker jag att människor kan vara i verkliga livet också. Fast mot andra människor. Nedvärderande. Bara för att det finns människor som kommer från andra länder, har andra åsikter och är annorlunda mot var man själv är så är dom inte mindre värda för det. Dom har lika stor rätt att tycka som dom vill och säga vad dom vill som alla andra. Men det som jag vill visa med min mask är hur människor är både rädda och fascinerade över tanken av liv i andra delar av vårt universum och hur våra handlingar kan leda till så mycket förödelse för andra bara på grund av våran egen girighet.

20 ur bildlogg forts. Om du fick ge råd till någon som ska göra gipsmask för första gången i bildundervisningen - vilka råd skulle du ge? För det första: Stryk över gipsbindorna medan dom fortfarande är blöta för att få en så jämn yta som möjligt - det tänkte inte jag på. Sedan så tror jag att det mesta går bra om man gör grunden ordentligt (dvs. allt som har med gipsbindorna och gipset att göra) och grundligt utan att stressa. Det kräver mycket arbete och tar lång tid, men annars blir det inte så bra och man vill ju bli nöjd. Var noga med att gipsa ordentligt om du ska sätta fast några konstruktioner eftersom dom lätt ramlar av. Skriv ditt omdöme om vad du tycker om uppgiften. Var uppgiften utmanande? Lagom svårighetsgrad? Fanns det möjlighet att tolka uppgiften kreativt? Vad det en rolig uppgift? Motivera dina svar. Uppgiften var utmanande för mig tycker jag. För det första så var det ju svårt att ens komma på något som skulle vara utmanande för mig att göra, men jag tycker att jag valde ett lagom svårt tema till masken. Jag tycker att det var en bra svårighetsgrad eftersom man själv kunde höja den om man så ville till en nivå som passade en själv. Det fanns många sätt som man kunde tolka uppgiften på eftersom man fick välja helt fritt vad man skulle göra. Jag tycker att det var väldigt roligt och jag har lärt mig massor med saker som jag inte kunde innan.

21 gipsmask elevexempel

22 ur bildlogg år 8 joker Jag valde att göra en gipsmask av Jokern. För att jag gillar när man gör om något som är tänkt att vara roligt till någonting läskigt istället. Det blir en skrämseleffekt där man först tänker att bilden är rolig och man nästan vill skratta åt den och sedan upptäcker att den egentligen symboliserar ondska. Jag målade ansiktet vitt för att kunna lägga så mycket uppmärksamhet på munnen och markeringarna runt ögonen som möjligt. Precis som clowner har varit sminkade i alla tider. Jokern har stora ärr från munnen och upp till kindbenen. Det tycker jag hör ihop med det ovanstående, att man kan ta någonting glatt för att sedan göra det läskigt för det ser ut som att Jokern alltid ler. Men hur ärren hamnade där är en tragisk och hemsk historia. Clownansiktet i sig är en mask som döljer människan bakom den. Man är inte en clown, man tar på sig en mask och spelar att man är en clown. Jokern tycker jag är en mask som personen bakom tar på sig och låtsas vara för att orka vara så elak som han är. Masken är ett sätt att gömma sig för verkligheten, man gömmer sina ansiktsuttryck och på så sätt också sina känslor. Munnen är röd för att det är en färg som drar uppmärksamhet till sig. Det är färgen av blod, varningssymboler och starka känslor. Ögonen har en kraftig svart markering. Det gör nästan så att ansiktet ser nersmutsat ut, svart är en allvarlig färg som vi ofta förknippar med ondska, makt och sorg. Jag fick inspiration till att göra min gipsmask från filmen The Dark Night och jag kollade även runt på nätet efter bilder på clowner. Det jag vill berätta med min mask är att man ska akta sig för att saker är inte alltid vad det ser ut att vara. Tänk två gånger innan du dömer och tänk på personen bakom masken. Även om den inte till synes inte bär någon.

23 ur bildlogg år 8 joker fortsättning När jag gjorde masken så började jag med att avgjuta en ansiktsform i gips. När den hade torkat så klippte jag till den lite och formade till munnen, ögonbryn, ögonglober, ärren runt munnen och näsan med hjälp av mera gips. Sedan så började jag med att måla hela masken med en vit färg. När den färgen hade torkat så målade jag med en röd/brun/svart färg där munnen och ärren satt. Jag blandade i svart och brunt i färgen för att få det att bli mer lik levrat blod. Ärren målade jag dit med svart färg och en smal pensel. Jag målade ögonen och pupillerna med en svart tusch men området runtomkring målade jag med färg och en pensel. Jag försökte få den delen att se sotad ut för att få en mer dramatisk effekt.

24 surrealistisk bild maktperspektiv

25

26

27

28 år 9 Skulptur abstrakt/organisk. Skulpturanalys egen skulptur och Patricia Piccininis verk Young Family (2002-3). Konsthistoriska bilder/samtida bilder. Undersökning, diskussion, bildanalys. Samtidskonst och samtidskonstens metoder. Eget projekt - undersökande arbete ämnesövergripande arbete med musikämnet.

29 skulptur Skulptur; historiska och samtida. Bilder på verk av Michelangelo, Carl Milles, Alberto Giacometti, August Rodin, Tony Cragg, Laura Ford, Patricia Piccinini. Verkens uttryck, vilket syfte, hur konstnären jobbat, form, yta, struktur. Begrepp; abstrakt/organiskt. Eleverna gör egna skulpturer samt bildanalys till sin skulptur. Bildanalys på Patricia Piccininis verk Young family. Fotograferar och redigerar bilder av sina skulpturer. (Grupparbete; tema, ord, innehåll, uttryck - tankar kring Piccininis verk Young family. Tolka i en fotouppgift.)

30 Patricia Piccinini Young family (2002-3)

31

32 elevexempel 1 ur loggbok Min lerskulptur är i grund och botten ansiktet på en man utan mun. Han ser ledsen desperat och hjälplös ut. Han är innesluten i ränder/lågor eller virvlande mönster. Det ser ut som att han sprungit in i en vägg av lågor. Jag ville gestalta hjälplöshet. Ögonen uttrycker ledsamhet och frustration. Att ansiktet är utan mun förstärker hjälplösheten, att han inte kan ropa på hjälp. Lågorna (eller mönstret) slickar ansiktet bakåt och jag tycker att det ser ut som känslan att vara fast, att inte kunna röra sig framåt utan snarare bli dragen tillbaka. Jag tycker att jag lyckades bra med känslan som jag ville gestalta. Ögonen fick... uttryck fast jag kunde fått dem ännu mer uttrycksfulla. Jag blev nöjd munnen som inte finns, vad den symboliserar och jag tycker att lågorna lämnar en känsla av rörighet.

33

34 elevexempel 2 ur loggbok Min skulptur är organisk. Jag tänker mig att den kommer från havets botten. Ursprungligen var den rund och slät, men den har utvecklats och bildat taggar för att skydda sig. Taggarna är olika stora och de växer hela tiden och blir större och spetsigare. Världen är inte längre lika snäll och oskyldig som den var menad att vara. Det har kommit nya fiender till havsbotten som min skulptur lever för att skydda sig ifrån. Skulpturen var från början en vanlig slät varelse på havsbotten utan några hot alls. Nu gör den taggar för att skydda sig. Vem vet, kanske blir den snart ett hot för andra. Min tanke/känsla med min skulptur var att den måste skydda sig, av rädsla för omvärlden. Men den blir mer och mer självsäker och hotfull hela tiden.

35 uppgift: skulpturanalys Skulpturanalys av egen skulptur Analys av Patricia Piccininis installation Young family.

36 fotografi och bildredigering Fotografering av egen skulptur med kamera eller dator. Redigering i datorns fotoprogram. Redigering med hjälp av bildbehandlingsprogram online t ex picnik.com eller befunky.com

37 centralt innehåll bildframställning Framställning av berättande informativa och samhällsorienterande bilder om egna erfarenheter, åsikter och upplevelser. Digital bearbetning av fotografier och andra typer av bilder.

38 centralt innehåll redskap för bildframställning Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete. Material och verktyg för två- och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften.

39 centralt innehåll bildanalys Bilder som behandlar frågor om identitet, sexualitet, etnicitet och maktrelationer och hur dessa perspektiv kan utformas och framställas. Samtida konst- och dokumentärbilder samt konstverk och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer i Sverige, Europa och övriga världen. Hur bilderna och verken är utformade och vilka budskap de förmedlar. Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.

40 historiska och samtida bilder. Historiska bilder. Diskussion kring verkens innehåll, uttryck och funktion. (Parallellt med musikhistoria.) Samtida bilder. Diskussion.

41 Eget projekt år 9 ännu ej avslutade

42 projektexempel 1 Performance Skapa alter ego/parallell identitet Makt/mod Blogg/musik

43 blogginlägg 1 Ciao! Vi har fått i uppgift att göra ett gemensamt projekt i musik och bilden. Det ska handla om makt och mina egna tankar. Jag vill göra något som får folk att häpna. Zaat Bade ung och dum?! Vem eller vad är det? Det är en drömmande kille som vill och ska slå världen med häpnad. Han ska man inte glömma bort efter att man sett han. Jag vill göra en performance, något som gör folk lyckligt förvånade. Något som får dem att stanna upp och drömma sig i väg till en roligare färggladare värld. Kunde inte vår verklighet vara bättre? Kunde den inte var mer spännande? Jag ska hjälpa folk att få det roligare. De ska känna suget efter mig. Helt hopplöst förälskade. Kvida efter mer, gråta efter mer och stöna efter mer. De kommer få mer, Zaat Bade ska aldrig försvinna. För han finns i ditt huvud, i din vildaste fantasi. Helt otroligt nog så uppstår han som Jesus gjorde en dag. Du, just du kommer att få uppleva honom. Med vilda drömmande hälsningar *Zaat Bade*

44 blogginlägg 2 Tankar kring slutstöten Med våran "flashmob" vill vi få folket att stanna upp och slås med häpnad över att vi börjar sjunga för dem. Det ska lätta upp dem och få vilja ha mer av oss. De ska vilja paketera in vår händelse i sitt huvud och ta fram den någon gång och minnas hur det var att träffa Zaat Bade. De ska inte riktigt fatta vad eller varför det hände. De ska bara vara väldigt nyfikna på att få veta svaren på dessa frågor. Jag (Zaat Bade) hoppas såklart att de blir häpnade och tycker att det blir coolt. Men jag hoppas även att det väcker frågor i deras huvuden? Varför hände detta? Vad ville de visa med det här? Är det meningen att vi skulle veta svaret på dessa frågor? Var detta intressant?

45 blogginlägg 3 MOD?! Vågar jag? Jag vet att det kommer bli jobbigt och kämpigt jag kommer göra mer än vad jag tror jag klarar men nu satsar jag all in. De får säga vad de vill efter. Just nu är nu. Jag måste leva i stunden. Gå ut Zaat och ta in publiken! Du är en stjärna som är född på scen! Fortsättning kommer...

46 blogginlägg 4 Mod fortsättning Zaat Bade har inte alltid varit så självsäker. Han hade en tid då han inte skulle drömma om att springa in i ett klassrum och börja sjunga. Eller nej nu sa jag fel. Han har drömt om det men inte vågat göra det till verklighet. Jag tror att man måste våga göra saker som man egentligen inte vågar för att utvecklas. Jag tror även att man alltid måste vilja fram i livet göra oväntade häpnadsväckande grejer för att inte stanna till. Ruttna på någon tråkig plats i världen. (...) Med mod tycker jag att ansvar kommer. Mod är ett väldigt stort ansvar men jag (Zaat Bade) kommer ihåg en gång när jag var liten. Det var fotbollsmatch och final i en cup. Det blev straffar och ingen ville ta den avgörande, jag tog mitt ansvar och samlade mod och gick fram. Jag satte den. Alla i laget hoppade på mig och kramade mig. Jag vågade och fick något tillbaks, jag utvecklades även som människa och nu tar jag alla straffar i mitt lag. Zaat fick något tillbaka här igen pga utav att han vågade det måste du också göra! Med drömmande hälsningar om Zandy. // *Zaat Bade* din Hero.

47

48 projektexempel 2 Film Makt/härskartekniker

49 projektexempel 2 Blogginlägg I mitt arbete ska jag göra en liten kortfilm med ungefär tre scener. Scen 1 kommer vara i en korridor, scen 2 utanför en dörr och scen 3 - den "lyckliga" scenen - kommer vara i skolans matsal. Temat är "Makt" och filmen ska handla om en tjej som blir behandlad illa av tre andra tjejer. Tanken är att de tre tjejerna har makt över den mobbade, och den mobbade vågar inte säga ifrån eller göra något åt det. Jag tror att denna filmen kommer spegla verkligheten på hur vissa barn och ungdomar upplever vardagen, och vad de kan utsättas för. Det är det jag vill belysa med min kortfilm. Jag har tagit med mig ett kamerastativ, min egen kamera som jag ska filma med och en väska som den utsatta tjejen ska ha runt axeln. Rollerna är bestämda, scenerna är planerade och i dagär jag redo att börja filma.

50 I morgon är det dags för filmning. Just nu håller jag på att göra en Storyboard inför filmningen imorgon. På pappret ritar jag upp precis det jag kan se framför mig, så vi får bara hoppas på att resultatet blir så bra som jag har tänkt mig.

51

52 projektexempel 3 Performance Att våga gå utanför ramen, normer.

53 blogginlägg 1&2 Blogginlägg 1: Jag och en kompis, har tänkt på en idé. Vi tänkte komma i sommarkläder till skolan, och se hur folk reagerar. Man kanske inte tänker att det har så mycket med makt att göra. Men vi gör oss annorlunda. Då har dom andra delvis makt över oss för att vi är ensamma, medan dom andra är som alla andra. Det blir mycket vi mot dom. Men vi har också en viss makt, eftersom vi vågar sticka ut och vara annorlunda. Blogginlägg 2: Vi ska ha sommarkläder på oss under en rast och se hur alla reagerar. Vi tänkte ta kort och sedan göra bildspel av det sen med musik. Hur man klär sig betyder väldigt mycket idag. Man ska helst inte gå över gränsen. Men vi vill se hur folk reagerar, när vi går över gränsen.

54 Blogginlägg 3 I dag gjorde vi det, och det var riktigt roligt att se hur alla reagerade. Vi bytte om på lunchrasten, och gick ut över till matsalen. Redan på vägen dit fick vi några blickar, och jag tyckte de inte var så jobbigt, men man kunde få båda blickar som var mer blickar som "va fan gör dom?" men också uppmärksamhetsblickar som inte var så dumma. Det är ganska konstigt, att man kan få så mycket uppmärksamhet för en sådan liten grej, bara genom att sticka ut ur mängden. Jag tror att eftersom vi hade vanliga sommarkläder på oss fick vi inte så många dumma blickar, utan mer bara kollade på oss utan att det kändes jobbigt. Men om vi hade haft kanske helt rosa på oss, eller något som sticker ut från hela modet, eller hur man ska klä sig, kanske vi hade fått mer dom där "dumma" blickarna eller tykna eller vad man ska kalla dom. Det är konstigt att man kan visa så många olika saker med bara en blick. En blick som kan ge två helt olika känslor. Jag kände mig nog bara, kollad på och det inte kändes jobbigt. Men om jag hade gått i sjuan och gjort en sådan här uppgift, hade jag nog tyckt blickarna var jobbiga, men nu när vi går i 9:an var det mer som att om någon gjorde en tyken blick fick jag bara mer makt, för att dom är små. Hur man klär sig har en stor betydelse, och rosa visar sig vara en färg som båda har makt och mindre makt, men det beror på vem som bär dom. Om en kvinna bär rosa, en vanlig kvinna som har på sig rosa till jobbet, kan hon tas oseriöst. Medan om en man har rosa på sig på jobbet, så kan han anses som mäktigare. Det är så konstigt att det kan vara så annorlunda för olika personer. Jag kände faktiskt att vi hade makten. Om vi skulle ställa oss upp och säga något skulle nog folk lyssnat, medan om vi hade klätt oss som vanligt kanske folk inte hade reagerat. Men samtidigt hade dom makten att döma oss. Det var upp till dom att tro att vi är annorlunda på ett dåligt sätt eller annorlunda på ett bra sätt. Men vad är det egentligen för skillnad mellan vara annorlunda på ett bra eller dåligt sätt? Jag tror att ju bättre självförtroende man har desto mer "bra annorlunda" vågar man vara. Medan om man inte har det självförtroendet kanske man blir annorlunda på ett dåligt sätt, genom att man kanske inte vågar prata eller klä sig på ett utmanande sett, utan man klär sig mer säkert. Fast samtidigt kan det vara att man har självförtroende att klä sig mer annorlunda på ett som vi kallar "dålig sätt", som kanske t.ex. mycket svart. Skillnad mellan kvinnor och män, är det när det gäller makt. Män har alltid setts ha större makt. Som t.ex. i kungafamiljen, förr i tiden. Om dom först fick en dotter och sen en son, så var det ändå sonen som fick ta över tronen, och det är fortfarande att killar har mer makt. Även fast vi kanske inte tänker på det. Som i skolan, det är oftast mest killar som pratar på lektionerna i skolan, och läraren kanske inte alltid tänker på det, och låter det vara så, och det är självklart att det håller i sig även längre fram i livet, om det alltid har varit så enda sedan man var liten. Om man kollar på våldtäkter, det är inte alls lika många killar som blir våldtagna jämfört med tjejer. Jag tror inte att vi någonsin faktiskt kommer kunna ändra på detta. Men jag tror att det kan bli bättre. Makt kan också ha med vad man säger att göra, vi såg på väg till matsalen att det var några som pekade och viskade till varandra. Nu vet vi inte vad dom sa, men det är en stor grej vad man säger. Även fast man skojar med någon, "vilken ful tröja du har", och sedan säger "nä jag skoja bara" så tar man ändå åt sig, och det sitter i, man glömmer det inte, och sedan kanske den människan har makt över hur den utsatte klär sig i fortsättningen. Att man kanske inte vågar klä sig som man egentligen vill. Men jag tror också att det har med självförtroende att göra, det är nästan det som makt är. Desto mer självförtroende man har desto mindre tar man åt sig och lyssnar och tänker mer på sig själv. Makt kommer alltid att finnas, och det kan både vara positivt och negativt, alla människor har makt, alla har olika mycket, och över olika saker eller personer. Man kommer aldrig bort från det, och man kan aldrig sluta få makt. För utan makt har man ingen röst och man kan inte förändra något.

55

56 projekt 4 Foto. Makt/maktmedel. Status.

57 blogginlägg 1 Jag ska visa makt på ett lite annorlunda sätt. Jag vill få folk att tänka till lite. Jag ska ta en bild där mina kompisar står modell för mig. Sedan kommer jag göra ett musikstycke som passar till bilden. Bilden ska jag göra genom att (ta tror jag) en klassisk syn på det hela att en mäktig person med än massa städare som arbetar för den rika. Fast nu tänker jag vända på allt. Jag vill få folk att tänka. När min lärare presenterade temat makt så är det första som flyger upp kungar, pengar. Bilderna: Jag kommer styla om så att det påminner lite om ett vardagsrum. Fyra kompisar kommer att stå modell för mig. En kommer se ut som en vanlig skolflicka i min ålder och sitta slappt i en fåtölj. Dom tre andra ska vara klädda som rika människor. Men dom ska vara runt flickan och städa rummet åt henne. Vad tycks? Musiken: Till musikstycket har jag spelat in eget ljud som påminner om städredskapen som dom rika människorna använder. T.ex. bubblor från att tvätta golv. Sen kommer jag lägga till lite lugna toner som påminner om ett härligt vardagsrum. Kanske att jag komponerar lite med en gitarr också.(bl,a) Min fråga jag vill lyfta fram är: Måste man vara rik för att ha makt?

58 blogginlägg 2 & 3 Idag har jag jobba med musik stycket. Just nu är jag jätte stolt över mig själv för det blir jätte bra. Fast jag ska lägga till lite mer för att det ska bli perfekt. På onsdag ska jag äntligen ta kortet. Ser fram emot det jättemycket. Det kommer bli jätte bra :D Jag fick lite frågor om musiken. Jag vill mest ha musiken för att höja effekten i bilden. Lite som att man går in i bilden och man står i rummet och ser när dom rika människorna städar. Idag var det äntligen dags för fotograferingen. Jag hade väldigt roligt och jag var nog inte ensam om det. Bilderna blev verkligen jättebra, jag är jättenöjd. Nu är det hem och redigera som gäller. Och så är det ju musikstycket också. <3 Ett stort tack till mina modeller och dom som hjälpte till med styling :D <3 Nästa lektion blir det nog jobba med musikstycket igen. För i och med att mitt redigeringsprogram är på en annan dator så kan jag inte fixa bilderna i skolan.

59

60

61 planering Läroplan Centralt innehåll Kunskapskriterier Förmågor som ska utvecklas

62 centralt innehåll år 7-9 Bildframställning Framställning av berättande informativa och samhällsorienterande bilder om egna erfarenheter, åsikter och upplevelser. Kombinationer av bild, ljud och text i eget bildskapande. Återanvändning av bilder, material och föremål i eget bildskapande, till exempel i installationer. Digital bearbetning av fotografier och andra typer av bilder. Presentationer av eget bildskapande. Rättigheter och skyldigheter, etik och värderingar när det gäller bruk av bilder samt yttrandefrihet och integritet i medier och övriga sammanhang.

63 centralt innehåll Redskap för bildframställning Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete. Material och verktyg för två- och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften.

64 centralt innehåll Bildanalys Bilder som behandlar frågor om identitet, sexualitet, etnicitet och maktrelationer och hur dessa perspektiv kan utformas och framställas. Massmediebilders budskap och påverkan och hur de kan tolkas och kritiskt granskas. Samtida konst- och dokumentärbilder samt konstverk och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer i Sverige, Europa och övriga världen. Hur bilderna och verken är utformade och vilka budskap de förmedlar. Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.

65 läroplanen övergripande mål och riktlinjer 2.1 normer och värden Skolans mål är att varje elev kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter, respekterar andra människors egenvärde, tar avstånd från att människor utsätts för förtryck och kränkande behandling, samt medverkar till att hjälpa andra människor, kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen, och visar respekt för och omsorg om såväl närmiljön som miljön i ett vidare perspektiv. Läraren ska klargöra och med eleverna diskutera det svenska samhällets värdegrund och dess konsekvenser för det personliga handlandet, öppet redovisa och diskutera skiljaktiga värderingar, uppfattningar och problem, uppmärksamma och i samråd med övrig skolpersonal vidta nödvändiga åtgärder för att förebygga och motverka alla former av diskriminering och kränkande behandling, tillsammans med eleverna utveckla regler för arbetet och samvaron i den egna gruppen, och samarbeta med hemmen i elevernas fostran och klargöra skolans normer och regler som en grund för arbetet och för samarbete.

66 läroplanen övergripande mål och riktlinjer 2.2 kunskaper Läraren ska ta hänsyn till varje enskild individs behov, förutsättningar, erfarenheter och tänkande, stärka elevernas vilja att lära och elevens tillit till den egna förmågan, ge utrymme för elevens förmåga att själv skapa och använda olika uttrycksmedel, stimulera, handleda och ge särskilt stöd till elever som har svårigheter, samverka med andra lärare i arbetet för att nå utbildningsmålen, och organisera och genomföra arbetet så att eleven utvecklas efter sina förutsättningar och samtidigt stimuleras att använda och utveckla hela sin förmåga, upplever att kunskap är meningsfull och att den egna kunskapsutvecklingen går framåt, får stöd i sin språk- och kommunikationsutveckling, successivt får fler och större självständiga uppgifter och ett ökat eget ansvar, får möjligheter till ämnesfördjupning, överblick och sammanhang, och får möjlighet att arbeta ämnesövergripande.

67 läroplanen övergripande mål och riktlinjer 2.3 elevernas ansvar och inflytande Läraren ska utgå från att eleverna kan och vill ta ett personligt ansvar för sin inlärning och för sitt arbete i skolan, svara för att alla elever får ett reellt inflytande på arbetssätt, arbetsformer och undervisningens innehåll samt se till att detta inflytande ökar med stigande ålder och mognad, verka för att flickor och pojkar får ett lika stort inflytande över och utrymme i undervisningen, svara för att eleverna får pröva olika arbetssätt och arbetsformer, tillsammans med eleverna planera och utvärdera undervisningen, och förberedda eleverna för delaktighet och medansvar och för de rättigheter och skyldigheter som präglar ett demokratiskt samhälle.

68 Kunskapskrav för betyget E i slutet av årskurs 9 Eleven kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett enkelt bildspråk och delvis genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår. I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck. Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett i huvudsak fungerande sätt. Eleven kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial. Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt. Dessutom kan eleven presentera sina bilder med viss anpassning till syfte och sammanhang. Eleven kan också ge enkla omdömen om arbetsprocessen och visar då på enkla samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet. Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden. Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett enkelt sätt med viss användning av ämnesspecifika begrepp.

69 planering gipsmask år 8 Planering för arbetsområde Uttryck - gipsmask årskurs 8 Under en del av höstterminen kommer vi att arbeta med arbetsområdet Uttryck - gipsmask i ämnet bild. Genom detta projekt kommer du att utveckla kunskaper om tredimensionell form, gips. Du kommer även att undersöka valfritt tema och diskutera olika begrepp beroende på vad för uttryck du vill förmedla - vad du vill kommunicera med din gipsmask. Du kommer få möjlighet att på olika sätt undersöka eget valt tema och du kommer att få möjlighet att uttrycka detta med tredimensionell bild. Vi kommer i arbetsområdet att titta på olika sorters bilder och tredimensionell form, diskutera bildernas uttryck, hur bilderna och verken är utformade och vilka budskap de förmedlar. Om vi hinner kommer du i arbetsområdet även att arbeta med moderna tekniker som fotografering och bildredigering för att fördjupa temat kring ditt arbete.

70 Följande mål i ämnet ligger till grund för arbetsområdet kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material, undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder, och analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.

71 I arbetsområdet Uttryck - gipsmask ska du få möjlighet att utveckla din förmåga att uttrycka tankar kring valfritt tema genom tredimensionell form, din förmåga att arbeta kreativt, undersökande och problemlösande från idé till resultat, din förmåga att uttrycka dina tankar och tydliggöra din arbetsprocess i vald redovisning/presentation av ditt resultat. - din förmåga att själv fotografera och redigera med hjälp av digitala tekniker, din förmåga att tolka och diskutera dina egna och andras bilder, vad de uttrycker och berättar.

72 Bedömning I arbetsområdet bedöms på vilket sätt du kan driva ditt arbete från idé genom arbetsprocessen mot färdig gipsmask. du hanterar material/tekniker/metoder: skisstekniker, konstruktioner med gips, fotografering, bildredigering. du undersöker ditt valda tema och hur du presenterar din gipsmask och dina egna fotografier. Alla dina anteckningar, skisser och fotografier som du gör under processens gång ska samlas i en dagbok och ligger också till grund för bedömningen, du enskilt och i grupp kan tolka och diskutera dina egna och andras bilder/verk och deras budskap genom att beskriva vad de uttrycker och berättar. I bedömningen ingår även på vilket sätt du kan använda ämnets ord och begrepp, du kan presentera bilder/fotografier som uttrycker budskap om ditt valda tema. Det visar du genom att presentera dina valda bilder/fotografier och samtala enskilt och i grupp om hur och på vilket sätt dina valda bilder/färdiga fotografier uttrycker budskap om valt tema, du kan fotografera och redigera fotografier med hjälp av digitala tekniker. Du visar det också genom att du muntligt eller skriftligt redogör för hur du gjort.

73 Undervisning För att du ska få möjlighet att lära dig det här/visa att du kan detta ska vi på lektionerna bland annat titta på bilder, tredimensionell form och diskutera uttryck, hur bilderna och verken är utformade och vilka budskap de förmedlar. Vi kommer även att titta på verk av olika konstnärer som arbetat med teman, ämnen och frågeställningar på olika sätt. Du kommer under projektets gång att få handledning och feedback som hjälper dig att formulera och undersöka dina egna tankar och funderingar kring det tema du valt att gestalta. Arbetsområdet avslutas med presentation av våra gipsmasker och bilder och i samband med det kommer vi att diskutera vad våra bilder och undersökningar handlar om. Om vi hinner kommer du kommer att få lära dig om fotografering och om hur man kan manipulera och retuschera fotografier genom att redigera foton med hjälp av program i datorn/internet.

74 surrealistisk bild/ maktperspektiv år 8 Planering för arbetsområde Surrealistisk bild/maktperspektiv årskurs 8 Under en del av höstterminen kommer vi att arbeta med arbetsområdet Surrealistisk bild/ maktperspektiv i ämnet bild. Genom detta projekt kommer du att utveckla kunskaper om blyertsteknik, perspektivteckning, bildanalys av olika bilder - egna och andras. Du kommer även att undersöka och diskutera makt ur olika perspektiv beroende på vad för uttryck du vill förmedla - vad du vill kommunicera med din bild samt vad andra kan tänkas förmedla med sina bilder. Du kommer få möjlighet att på olika sätt undersöka begreppet makt och du kommer att få möjlighet att uttrycka detta genom arbete med bilder på olika sätt - egna och andras. Vi kommer i arbetsområdet att titta på olika sorters bilder och tredimensionell form, diskutera bildernas uttryck, hur bilderna och verken är utformade och vilka budskap de förmedlar. I arbetsområdet kommer vi om, vi hinner, även att arbeta med moderna tekniker som fotografering och bildredigering för att fördjupa temat kring ditt arbete.

75 Följande mål i ämnet ligger till grund för arbetsområdet kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material, undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder, och analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner utifrån olika maktperspektiv.

76 I arbetsområdet Surrealistisk bild/ maktperspektiv ska du få möjlighet att utveckla din förmåga att uttrycka tankar kring tema makt genom bilder på olika sätt, din förmåga att arbeta kreativt, undersökande och problemlösande från idé till resultat, din förmåga att uttrycka dina tankar och tydliggöra din arbetsprocess i vald redovisning/presentation av ditt resultat, din förmåga att tolka och diskutera dina egna och andras bilder, vad de uttrycker och berättar. din förmåga att själv fotografera och redigera med hjälp av digitala tekniker.

77 Bedömning I arbetsområdet bedöms på vilket sätt du kan driva ditt arbete från idé genom arbetsprocessen mot färdig bild. du hanterar material/tekniker/metoder: skisstekniker, blyertsteknik eller praktisk färglära, fotografering, bildredigering - undersökande arbetssätt, du undersöker begreppet makt i din bild och i andras bilder. Alla dina anteckningar, skisser och fotografier som du gör under processens gång ska samlas i en dagbok och ligger också till grund för bedömningen, du enskilt och i grupp kan tolka och diskutera dina egna och andras bilder/verk utifrån olika maktperspektiv. Hur du diskuterar bildernas budskap genom att beskriva vad de uttrycker och berättar, du kan redogöra för dina arbetsprocess, dina kunskaper och dina resultat under lektioner, muntligt eller skriftligt, du kan fotografera bilder som uttrycker budskap om ditt valda tema samt redigering med hjälp av digitala tekniker. Det visar du genom att presentera dina fotografier och samtala enskilt och i grupp om hur och på vilket sätt dina färdiga fotografier uttrycker budskap om valt tema, och I bedömningen ingår även på vilket sätt du kan använda ämnets ord och begrepp,

78 Undervisning För att du ska få möjlighet att lära dig det här kommer du att få arbeta med olika sätt att skapa djup i bild. Du kommer att få arbeta undersökande med surrealistiska bilder - egna och andras. Vi kommer även att titta på bilder av olika slag, historiska och samtida. Vi kommer att titta på verk av olika konstnärer som bearbetar makt ur olika perspektiv. Vi kommer bland annat titta på bilder, tredimensionell form och diskutera uttryck, hur bilderna och verken är utformade och vilka budskap de förmedlar. Du kommer under projektets gång att få handledning och feedback som hjälper dig att formulera och undersöka dina egna tankar och funderingar kring det tema du valt att gestalta. Arbetsområdet avslutas med presentation av den bild du arbetat med samt presentation av din arbetsprocess - muntligt eller skriftligt - eller eget förslag.

Bild åk 7. Ämnets syfte: Centralt innehåll Detta kommer du att få undervisning i:

Bild åk 7. Ämnets syfte: Centralt innehåll Detta kommer du att få undervisning i: Bild åk 7 Ämnets syfte: Genom undervisningen i ämnet bild ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, skapa bilder med digitala och hantverksmässiga

Läs mer

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Bildframställning. Redskap för bildframställning.

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Bildframställning. Redskap för bildframställning. BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala, underhålla och ge oss estetiska

Läs mer

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte BL BILD 3. Kursplaner 3.1 BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala,

Läs mer

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Bild

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Bild ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Bild Övergripande Mål: kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material, undersöka

Läs mer

Kursplanen i ämnet bild

Kursplanen i ämnet bild DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GRUNDSKOLAN Diskutera Kursplanen i ämnet bild Läsåret 2011/12 införs en samlad läroplan för var och en av de obligatoriska skolformerna grundskolan, grundsärskolan, sameskolan och

Läs mer

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte BL BILD 3. Kursplaner 3.1 BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala,

Läs mer

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Ämnesspecifika begrepp. Bildframställning.

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Ämnesspecifika begrepp. Bildframställning. BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala, underhålla och ge oss estetiska

Läs mer

Hur kan bokstäver se ut? Vad gillar jag för bokstäver? Vad är snyggt? Vad speglar mig?

Hur kan bokstäver se ut? Vad gillar jag för bokstäver? Vad är snyggt? Vad speglar mig? DESIGN/ FORMGIVNING AV NAMNSKYLT OCH BILDBOK Tid: cirka 5-6 veckor Nu ska du lära dig mer kring hur du kan skapa en din egen namnskylt till din bildbok samt hur du gör en bildbok för presentation av dina

Läs mer

Exempel på hur man kan tolka kursplanen i ämnet bild

Exempel på hur man kan tolka kursplanen i ämnet bild Exempel på hur man kan tolka kursplanen i ämnet bild VD? VILKET SÄTT? HNDEN Skapande arbete Teknik & Material Kreativitet Egna idéer Drivkraft npassning Bildkomposition FNTSIN HUR? Kommunikation Reflektion

Läs mer

Jag har limmat fast gitarren på bakgrunden genom att jag först limmat små bitar av tjock papp/frigolit för att få ett djup i bilden.

Jag har limmat fast gitarren på bakgrunden genom att jag först limmat små bitar av tjock papp/frigolit för att få ett djup i bilden. Picassos gitarr Olika element som bygger upp en bild: färg, form, linje, yta samt för- och bakgrund - Bild, Årskurs 1-3 Syfte Genom undervisningen ska eleverna få erfarenheter av visuell kultur där design

Läs mer

2. Övergripande mål och riktlinjer

2. Övergripande mål och riktlinjer 2. Övergripande mål och riktlinjer I de övergripande målen anges de normer och värden samt de kunskaper som alla e lever bör ha utvecklat när de lämnar grundskolan. en anger inriktningen på skolans arbete.

Läs mer

LGR 11 bygger på samma kunskapssyn och värdegrund som Lpo 94

LGR 11 bygger på samma kunskapssyn och värdegrund som Lpo 94 LGR 11 bygger på samma kunskapssyn och värdegrund som Lpo 94 Kursplan Läroplan Kunskapskrav Bedömning Läroplan Den nya samlade läroplanen 1. Skolans värdegrund och uppdrag 2. Övergripande mål och riktlinjer

Läs mer

Tummen upp! Bild kartläggning åk 6

Tummen upp! Bild kartläggning åk 6 Tummen upp! Bild kartläggning åk 6 Använd Tummen upp! för att kartlägga och bedöma elevernas kunskaper i förhållande till kunskapskraven i Lgr 11. Provlektion: Utanförskap Följande provlektion är ett utdrag

Läs mer

Målet med undervisningen är att eleverna ska utveckla sin förmåga att:

Målet med undervisningen är att eleverna ska utveckla sin förmåga att: Bild Målet med undervisningen är att eleverna ska utveckla sin förmåga att: Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med

Läs mer

LGR 11 bygger påsamma kunskapssyn och värdegrund som Lpo94

LGR 11 bygger påsamma kunskapssyn och värdegrund som Lpo94 LGR 11 bygger påsamma kunskapssyn och värdegrund som Lpo94 Kursplan Läroplan Kunskapskrav Bedömning Läroplan Den nya samlade läroplanen 1. Skolans värdegrund och uppdrag 2. Övergripande mål och riktlinjer

Läs mer

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 GRUNDSKOLAN

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 GRUNDSKOLAN GRUNDSKOLAN Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Skolverket ISBN: 978-91-38325-41-4 GRUNDSKOLAN Läroplan för

Läs mer

Kopplingar till kursplaner för grundskolan

Kopplingar till kursplaner för grundskolan Kopplingar till kursplanen, Gålö Bilaga 12:1 Kopplingar till kursplaner för grundskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

Visa vägen genom bedömning

Visa vägen genom bedömning Visa vägen genom bedömning För att du alltid ska veta var du befinner dig i din utveckling, har vi tagit fram Sveaskolans mål i olika ämnen och olika skolår. Dessa mål när du och läraren samtalar om vad

Läs mer

Lärarhandledning ELTON FÅR EN IDÉ av Ann Fagerberg Embretsén

Lärarhandledning ELTON FÅR EN IDÉ av Ann Fagerberg Embretsén 1 Lärarhandledning ELTON FÅR EN IDÉ av Ann Fagerberg Embretsén 2 3... Läsförståelse- och diskussionsfrågor 3... Kursplan svenska 3... Kursplan samhällskunskap 4... Kursplan bild 4... Barnkonvention 5...

Läs mer

Terminsplanering i BILD - årskurs 6 Ärentunaskolan

Terminsplanering i BILD - årskurs 6 Ärentunaskolan Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala, underhålla och ge oss estetiska

Läs mer

!Beskrivning av arbetsområde/tema Eleverna ska forma olika lerföremål med olika lertekniker.

!Beskrivning av arbetsområde/tema Eleverna ska forma olika lerföremål med olika lertekniker. Lera Bild, åk 6 Datum: v.45- Utbildningsförvaltningen Svartbäcksskolan Lärare: Diana Hallberg November 2013 Beskrivning av arbetsområde/tema Eleverna ska forma olika lerföremål med olika lertekniker. Förmågor

Läs mer

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

Läroplan för specialskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. Läroplan för specialskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 SPECIALSKOLAN

Läroplan för specialskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. Läroplan för specialskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 SPECIALSKOLAN SPECIALSKOLAN Läroplan för specialskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Läroplan för specialskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Skolverket ISBN: 978-91-38325-42-1 SPECIALSKOLAN Läroplan

Läs mer

Centralt innehåll årskurs 7-9

Centralt innehåll årskurs 7-9 SVENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att

Läs mer

Språkbruk Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar.

Språkbruk Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar. Pedagogisk planering klassbok Pojken i randig pyjamas Syfte Genom undervisningen i ämnet svenska ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

Läs mer

"Pay it forward" Med filmen som utgångspunkt kommer vi att arbeta med en mängd intressanta och livsviktiga frågor som: Vad är viktigt i livet?

Pay it forward Med filmen som utgångspunkt kommer vi att arbeta med en mängd intressanta och livsviktiga frågor som: Vad är viktigt i livet? "Pay it forward" Ge Re Sv Skapad 2014-08-07 av Erika Hermansson i Surteskolan, Ale Redigerad senast 2014-08-28 av Erika Hermansson Vårt sista läsår tillsammans, ska vi starta igång med ett projekt som

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

LPP för Fritidshem BILDCIRKELN

LPP för Fritidshem BILDCIRKELN LPP för Fritidshem BILDCIRKELN Yvonne Engberg Innehållsförteckning Elevgrupp... 1 Syfte... 1 Långsiktigt mål... 1-2 Konkreta mål... 2 Arbetssätt.2-3 Bedömning... 3 Dokumentation....3 Analys av bedömning

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

Kopplingar till kursplaner för grundskolan

Kopplingar till kursplaner för grundskolan Kopplingar till kursplaner, Riddersholm Bilaga 9:1 Kopplingar till kursplaner för grundskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund Fånga dagen - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9 Bakgrund Svenska elevers kunskaper i läsförståelse blir allt sämre, visar internationella undersökningar. Vad beror det på? Vilka faktorer

Läs mer

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Regeringsredovisning: förslag till text i Lgr11 om fritidshemmet U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Undervisningen i fritidshemmet ska utgå från den värdegrund

Läs mer

IKT i fokus. Kopierat och klistrat från LGR11, Eva-Lotta Persson, eva-lotta.persson@utb.kristianstad.se

IKT i fokus. Kopierat och klistrat från LGR11, Eva-Lotta Persson, eva-lotta.persson@utb.kristianstad.se IKT i fokus Kopierat och klistrat från LGR11, Eva-Lotta Kap 1: Skolans värdegrund och uppdrag Skolans uppdrag: Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde

Läs mer

Lokal pedagogisk planering Åk 9 Bild Konstnärligt uttryck i Film

Lokal pedagogisk planering Åk 9 Bild Konstnärligt uttryck i Film Lokal pedagogisk planering Åk 9 Bild Konstnärligt uttryck i Film Inledning Du har tidigare fått uppgifter i medieundervisningen där du fått öva på att berätta något för en bestämd målgrupp eller att ditt

Läs mer

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER GENERELL KARAKTÄR FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE MÅL Målen anger inriktningen på förskolans arbete och därmed

Läs mer

Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9

Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9 Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9 Foretagsamheten.se Lärarhandledning Lärarhandledning Eleverna ska få möjlighet att ta initiativ och ansvar samt utveckla sin förmåga att

Läs mer

Du har ett ENKElT bildspråk och man förstår ditt arbetes budskap. Du har använt teknikerna, verktygen och materialen på ett olika och BrA sätt

Du har ett ENKElT bildspråk och man förstår ditt arbetes budskap. Du har använt teknikerna, verktygen och materialen på ett olika och BrA sätt BEDÖMNING ÅK 7-9 E D c B A BIlDsprÅK Hur utvecklat bildspråket är och om man förstår ditt arbetes budskap Du har ett ENKElT bildspråk och man förstår ditt arbetes budskap Du har ett utvecklat bildspråk

Läs mer

Sammanställning IKT/digitalt i Lgr11

Sammanställning IKT/digitalt i Lgr11 Sammanställning IKT/digitalt i Lgr11 Övergripande mål och riktlinjer: Mål Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola - kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande,

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

Centralt innehåll. Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker. Slöjdens arbetsprocesser. Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer

Centralt innehåll. Slöjdens material, redskap och hantverkstekniker. Slöjdens arbetsprocesser. Slöjdens estetiska och kulturella uttrycksformer SLÖJD Att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av redskap är ett sätt för människan att tänka och uttrycka sig. Slöjdande är en form av skapande som innebär att finna konkreta lösningar inom

Läs mer

svenska Syfte Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: KuRSplanER FöR KoMMunal VuxEnutBildninG på GRundläGGandE nivå 75

svenska Syfte Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: KuRSplanER FöR KoMMunal VuxEnutBildninG på GRundläGGandE nivå 75 Svenska Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: 1000 Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet, uttrycka

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Jojo, som är tillsammans med Ivar. Ivar gillar att ta bilder av Jojo, när hon är lättklädd eller naken. Han lovar Jojo, att

Läs mer

Tummen upp! Bild kartläggning åk 6

Tummen upp! Bild kartläggning åk 6 Tummen upp! Bild kartläggning åk 6 Använd Tummen upp! för att kartlägga och bedöma elevernas kunskaper i förhållande till kunskapskraven i Lgr 11. PROVLEKTION: Konstens grunder: linjer, former och färger

Läs mer

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden.

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Författningsstöd Övergripande författningsstöd 1 kap. 4 skollagen Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns

Läs mer

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT SIDA 1/5 FÖR LÄRARE UPPDRAG: DEMOKRATI vänder sig till lärare som undervisar om demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter i åk nio och i gymnasieskolan. Här finns stöd och inspiration i form av ett

Läs mer

För prövning i Grundläggande Svenska gäller följande vid första tillfället:

För prövning i Grundläggande Svenska gäller följande vid första tillfället: prövning grundläggande svenska Malmö stad Komvux Malmö Södervärn PRÖVNING Prövningsanvisning Kurs: Svenska Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: 1000 För prövning i Grundläggande Svenska gäller följande vid

Läs mer

Framgångsfaktorer för värdegrundsarbetet

Framgångsfaktorer för värdegrundsarbetet Framgångsfaktorer för värdegrundsarbetet Det främjande arbetet Gemensamt förhållningssätt Tid för samtal Informella miljöer Höja kompetensen Tydliga mål som utvärderas Den egna situationen Tydlig och synlig

Läs mer

Kursen kommer att handla om: Mål med arbetet från Lgr 11. Lokal Pedagogisk Planering Läsåret 12-13

Kursen kommer att handla om: Mål med arbetet från Lgr 11. Lokal Pedagogisk Planering Läsåret 12-13 Kurs: Storyline Market place Tidsperiod: Vecka 46- Skola: Åsens Skola Klass: F-5 Lärare: Alla Kursen kommer att handla om: Du kommer att få arbeta med Storylinen Market place där du ska få lära dig hur

Läs mer

Vi arbetar aktivt för att varje elev ska utveckla sin förmåga att: *visa empati och förstå hur andra känner. *lyssna aktivt på andra.

Vi arbetar aktivt för att varje elev ska utveckla sin förmåga att: *visa empati och förstå hur andra känner. *lyssna aktivt på andra. Arbetsplan för fritidshemmen på Backaskolan och Lovisaskolan Mål enligt Lgr 11 Normer och värden Kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

Undervisningen ska även bidra till att eleverna får möta och bekanta sig med såväl de nordiska grannspråken som de nationella minoritetsspråken.

Undervisningen ska även bidra till att eleverna får möta och bekanta sig med såväl de nordiska grannspråken som de nationella minoritetsspråken. Pedagogisk planering i svenska. Ur Lgr 11 Kursplan i svenska Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människan sin identitet, uttrycker sina känslor

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Vad handlar boken om? Vem passar boken för? Mål från Lgr 11: ring mig Lärarmaterial. Författare: Thomas Halling

Vad handlar boken om? Vem passar boken för? Mål från Lgr 11: ring mig Lärarmaterial. Författare: Thomas Halling sidan 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Boken handlar om Dennis Strid. Han är en kille som bor ensam i en lägenhet tillsammans med sin pitbull, Blixt. Dennis är arbetslös och fyller sina

Läs mer

Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013

Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013 Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013 Gemensamma mål för hela enheten Gemensam för såväl grundskola som förskoleklass och fritidshemmet ligger som grund för våra mål? Skolinspektionens rapport Vilka mål

Läs mer

3.18 Svenska som andraspråk

3.18 Svenska som andraspråk 3.18 Svenska som andraspråk Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra

Läs mer

Tema Drömmar. Kunskapsmål Efter avslutat arbete skall eleven ha förmåga att:

Tema Drömmar. Kunskapsmål Efter avslutat arbete skall eleven ha förmåga att: Tema Drömmar Innehåll - Introduktion till tolkningsuppgift: Genomgång av hur en kan tolka en textil bild med hjälp av begrepp som till exempel komposition, färg, teknikval och narrativitet. - Grupparbete:

Läs mer

Bilaga 7: OH-underlag

Bilaga 7: OH-underlag BILAGA 7: OH- UNDERLAG 7 : 1 Bilaga 7: OH-underlag Materialet i denna bilaga kan användas som underlag vid presentationer när ni på förskolan eller skolan arbetar med värdegrundsfrågor utifrån Trygghetspärmen.

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i en förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Lokal pedagogisk planering för Kvinnebyskolans förskoleklass, läsår 2013/2014

Lokal pedagogisk planering för Kvinnebyskolans förskoleklass, läsår 2013/2014 Lokal pedagogisk planering för s förskoleklass, läsår 2013/2014 Syfte: Skolans uppdrag: Mål: Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt vilja till att pröva egna idéer

Läs mer

Kopplingar till kursplaner för särskolan. Naturorienterande ämnen, särskolan

Kopplingar till kursplaner för särskolan. Naturorienterande ämnen, särskolan Kopplingar till kursplanen särskola, Gålö Bilaga 13:1 Kopplingar till kursplaner för särskolan Här är en sammanställning av de kopplingar som finns mellan kursplaner och aktiviteter i materialet Utbildningsplats

Läs mer

KÄRLEK. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

KÄRLEK. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att KÄRLEK Under vårterminen i årskurs 8 kommer vi att arbeta med temat kärlek. Alla måste vi förhålla oss till kärleken på gott och ont; ibland får den oss att sväva på små moln, ibland får den oss att må

Läs mer

FLOWER POWER är en slogan som används av hippier för att symbolisera deras kärleks och icke våldsideologi

FLOWER POWER är en slogan som används av hippier för att symbolisera deras kärleks och icke våldsideologi Hippiekulturen: Det har gått cirka fyra decennier sedan hippiekulturen kollapsade. En subkultur som skakade Nord Amerika under 1960-1970 talet. Allt började med en grupp av vågade ungdomar genomsyrade

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lsam11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Undervisningen

Läs mer

Läroplan för grundskola, förskoleklassen och fritidshem 2011

Läroplan för grundskola, förskoleklassen och fritidshem 2011 LGR 11 Läroplan för grundskola, förskoleklassen och fritidshem 2011 Kap1. Skolans värdegrund och uppdrag Kap2. Övergripande mål och riktlinjer för utbildningen Kap3. Kursplaner som kompletteras med kunskapskrav

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Estetisk verksamhet. Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera...

Estetisk verksamhet. Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera... Estetisk verksamhet Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera... Ämnets syfte och karaktär Utbildningen i ämnet estetisk verksamhet syftar till att utveckla och stimulera

Läs mer

Förankring Lgr11. Pedagogisk planering till Klassuppgiften Teknikåttan 2013

Förankring Lgr11. Pedagogisk planering till Klassuppgiften Teknikåttan 2013 Teknikåttans intentioner med årets Klassuppgift är att den ska vara väl förankrad i Lgr 11. Genom att arbeta med Klassuppgiften tror vi att eleverna kommer att ha goda möjligheter att utveckla förmågorna

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lspec11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Undervisningen

Läs mer

Lokal pedagogisk planering - ett exempel. Inge-Marie Svensson

Lokal pedagogisk planering - ett exempel. Inge-Marie Svensson Lokal pedagogisk planering - ett exempel Inge-Marie Svensson Att leva i närområdet, åk 3 Förankring i kursplaners syfte: Den ämnesövergripande undervisningen ska syfta till att eleverna ges möjligheter

Läs mer

SPECIALPEDAGOGIK. Ämnets syfte

SPECIALPEDAGOGIK. Ämnets syfte SPECIALPEDAGOGIK Ämnet specialpedagogik är tvärvetenskapligt och har utvecklats ur pedagogik med nära kopplingar till filosofi, psykologi, sociologi och medicin. I ämnet behandlas människors olika villkor

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken & Kay Fraser

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken & Kay Fraser sidan 1 Författare: Beth Bracken & Kay Fraser Vad handlar boken om? Boken handlar om Lucy och Soli som är bästa vänner. De har känt varandra sedan de var små, och de gör allt tillsammans. Där de bor finns

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Bild 9A; Arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt

Bild 9A; Arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt Åsa Drape Ulander, ht-12 ; Arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt I arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt kommer vi att träna på att lära oss se ansiktets proportioner genom

Läs mer

Kursplan i svenska grundläggande kurs GRNSVE2

Kursplan i svenska grundläggande kurs GRNSVE2 kusplan svenska grnsve2.doc Malmö stad Komvux Malmö Södervärn Kursplan i svenska grundläggande kurs GRNSVE2 Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom

Läs mer

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet?

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet? Studieteknik STUDIEHANDLEDNING Syftet med dessa övningar är att eleverna själva ska fördjupa sig i olika aspekter som kan förbättra deras egen inlärning. arna görs med fördel i grupp eller parvis, och

Läs mer

ARBETSOMRÅDE: Bildmapp/namnskylt graffiti eller centralpunktsperspektiv ( 1lektion)

ARBETSOMRÅDE: Bildmapp/namnskylt graffiti eller centralpunktsperspektiv ( 1lektion) Bild ÅK 7: Läsår 2015/16 NAMN & KLASS FÖRMÅGOR 1. Analys, föreslå lösningar 2. Kommunikativ förmåga, motivera & redogöra, samtala och diskutera 3. Begreppsförståelse, ämnets språk 4. Metakognitiv förståelse,

Läs mer

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården Sid 1 (13) Handlingsplan för Nya Lurbergsgården X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan

Läs mer

NORMER OCH VÄRDEN LÄRANDE OCH UTVECKLING ANSVAR OCH INFLYTANDE SAMARBETE MED HEMMET ÖVERGÅNG OCH SAMVERKAN OMVÄRLDEN

NORMER OCH VÄRDEN LÄRANDE OCH UTVECKLING ANSVAR OCH INFLYTANDE SAMARBETE MED HEMMET ÖVERGÅNG OCH SAMVERKAN OMVÄRLDEN 2008-2009 NORMER OCH VÄRDEN LÄRANDE OCH UTVECKLING ANSVAR OCH INFLYTANDE SAMARBETE MED HEMMET ÖVERGÅNG OCH SAMVERKAN OMVÄRLDEN Sammanställd av: Arbetslaget Holmsjö fritidshem Ansvarig: Rektor Ulf Ebbesson

Läs mer

LÄROPLANEN EN HELHET. Att se den röda tråden. Balli Lelinge,

LÄROPLANEN EN HELHET. Att se den röda tråden. Balli Lelinge, LÄROPLANEN EN HELHET Att se den röda tråden Balli Lelinge, balli.lelinge@mah.se 2 Kursplan Läroplan Kunskapskrav Bedömning 3 Läroplan 1. Skolans värdegrund och uppdrag 2. De övergripande målen och riktlinjerna

Läs mer

LPP 7P2 i svenska och svenska som andra språk

LPP 7P2 i svenska och svenska som andra språk LPP 7P2 i svenska och svenska som andra språk Centralt innehåll: Läsa och skriva Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang. Olika sätt att bearbeta egna texter

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Undervisningen i ämnet utställningsdesign ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet utställningsdesign ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: UTSTÄLLNINGSDESIGN Utställningsdesign som kommunikationsform innehåller många dimensioner och erbjuder olika uttrycksmöjligheter. Alla sinnen berörs och påverkas av hur föremål, färger, bilder, texter,

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Förmåga Kunskapskrav E Kunskapskrav C Kunskapskrav A

Förmåga Kunskapskrav E Kunskapskrav C Kunskapskrav A Lokal pedagogisk planering Bild -Reklam, a k 6 Inledning Vad har egentligen hänt innan en reklamfilm blir till. Hur har de som gjort den tänkt? Får man verkligen luras hur som helst för att få folk att

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning 2012-09-07 Kvalitetsredovisning Folkasboskolans Fritidshem ansvar lärande, språket, miljö, beteende kommunikati on läsa, skriva, tala, lyssna, diskutera, muntligt framföra, argumentera, förklara Generella

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Läsårsplanering i Svenska som andraspråk årskurs 9 Ärentunaskolan

Läsårsplanering i Svenska som andraspråk årskurs 9 Ärentunaskolan På arbetar vi tematiskt med läromedlet Svenska Direkt 9. I årskurs 9 arbetar vi med arbetsområdena Konsten att påverka, Konsten att berätta, Konsten att söka och förmedla information, Praktisk svenska

Läs mer

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten 2016 E Engelska Undervisningen i kursen engelska inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att eleven utvecklar kunskaper i engelska,

Läs mer

Kursplan - Grundläggande svenska

Kursplan - Grundläggande svenska 2012-11-08 Kursplan - Grundläggande svenska Grundläggande svenska innehåller tre delkurser: Del 1, Grundläggande läs och skrivfärdigheter (400 poäng) GRNSVEu Del 2, delkurs 1 (300 poäng) GRNSVEv Del 2,

Läs mer

FOTOGRAFISK BILD. Ämnets syfte

FOTOGRAFISK BILD. Ämnets syfte FOTOGRAFISK BILD Fotografiet blir en allt viktigare kommunikationsform, och människor möts dagligen av meddelanden i form av fotografiska bilder med olika avsändare och varierande syften. Den digitala

Läs mer

FOTOGRAFISK BILD. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

FOTOGRAFISK BILD. Ämnets syfte. Kurser i ämnet FOTOGRAFISK BILD Fotografiet blir en allt viktigare kommunikationsform, och människor möts dagligen av meddelanden i form av fotografiska bilder med olika avsändare och varierande syften. Den digitala

Läs mer

Pedagogisk planering Världsreligionerna 9A

Pedagogisk planering Världsreligionerna 9A Pedagogisk planering Världsreligionerna 9A Syfte I dagens samhälle, som är präglat av mångfald, är kunskaper och analysen om religioner och andra livsåskådningar, i det egna samhället och på andra håll

Läs mer

Arbetsplan för Luossavaaraskolans fritidshem

Arbetsplan för Luossavaaraskolans fritidshem Luossavaaraskolans fritidshem; planen uppförd juni 2014 Arbetsplan för Luossavaaraskolans fritidshem Ett dokument med fritidsverksamhetens syfte, mål och metod. Luossavaaraskolans fritidshem, juni 2014

Läs mer

PEDAGOGIK. Ämnets syfte

PEDAGOGIK. Ämnets syfte PEDAGOGIK Pedagogik är ett tvärvetenskapligt kunskapsområde nära knutet till psykologi, sociologi och filosofi och har utvecklat en egen identitet som samhällsvetenskaplig disciplin. Ämnet pedagogik tar

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

MEDIEPRODUKTION. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

MEDIEPRODUKTION. Ämnets syfte. Kurser i ämnet MEDIEPRODUKTION Ämnet medieproduktion har sin bas i både praktisk och teoretisk kunskapstradition. Inom ämnet studeras den process och de tekniker som ligger till grund för medieproduktioner inom både

Läs mer

Ett skriftligt prov samt en inlämningsuppgift. Kompletterar eventuellt vissa delar av det skriftliga provet.

Ett skriftligt prov samt en inlämningsuppgift. Kompletterar eventuellt vissa delar av det skriftliga provet. PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Kurskod Kommunikation PEDKOU0 Gymnasiepoäng 100 Läromedel Prov Teoretiskt prov (240 min) Muntligt prov (60 min) Inlämningsuppgift Kontakt med Examinator Bifogas Enligt lärares

Läs mer

Pedagogisk planering till Klassuppgiften Teknikåttan Förankring Lgr11

Pedagogisk planering till Klassuppgiften Teknikåttan Förankring Lgr11 Pedagogisk planering till Klassuppgiften Teknikåttan 2015 Teknikåttans intentioner med årets Klassuppgift är att den ska vara väl förankrad i Lgr 11. Genom att arbeta med Klassuppgiften tror vi att eleverna

Läs mer