INLEDNING. Viktiga händelser. Utvecklingstendenser. Sammanfattning måluppfyllelse

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INLEDNING. Viktiga händelser. Utvecklingstendenser. Sammanfattning måluppfyllelse"

Transkript

1 INLEDNING Viktiga händelser Årets första månader har präglats av osäkerheten kring hur sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocesserna kommer att påverka arbetet med rehabilitering. Förslagen innebär att de skall träda i kraft från 1 juli 2008 men fortfarande har inga formella beslut tagits och våra samarbetspartners försäkringskassan och arbetsförmedlingen vet ännu inte hur deras arbete kommer att påverka både dom och oss. Trots detta har personalavdelningens och kommunhälsans tjänstemän deltagit i utbildning och information som anordnats kring frågorna. Ett gemensamt arbete mellan personalavdelningen och kommunhälsan har också startats för att se över nuvarande processer. En av två planerade introduktionsdagar för nyanställda har genomförts under april månad. 130 medarbetare deltog i en uppskattad dag som skall följas av ytterligare en under hösten. Under slutet av april varslade vårdförbundet om strejk och personalnämnden är ytterst ansvarig för konfliktorganisationen. Personalnämnden har därför varit inkallad till extra sammanträde där varslet, konfliktanvisningarna och konfliktorganisationen gått igenom. Konfliktvarslet för kommunen som arbetsgivare innebär att det är åtta sjuksköterskor inom korttidsboenden vid socialkontoret som är uttagna i strejk och hittills hanteras konflikten i enlighet med gällande anvisningar. Regelbundna träffar hålls också med socialkontorets ansvariga för konflikten. Löneöversynsförhandlingarna förutom för lärarorganisationerna och vårdförbundet är i stort sett avslutade, men nya löner kunde inte utbetalas för samtliga medarbetare i april månads löneutbetalning vilket är beklagligt. Utvecklingstendenser En svårighet att rekrytera nyckelpersoner och chefer verkar hålla i sig. Konkurrensen om arbetskraft är stor. Regeringens förslag till ny sjukskrivningsprocess samt införande av rehabiliteringskedja kommer att påverka våra egna rutiner för rehabiliteringsarbetet. Sammanfattning måluppfyllelse Som helhet bedömer personalnämnden delvis måluppfyllelse. Löne- och personalpolitiken är ett viktigt instrument för att nå kommunens vision. Medarbetarna utgör en stor och avgörande resurs för att medborgarna/kunderna ska erhålla den service de har rätt att förvänta sig. Personalnämndens styrkort avseende medarbetarperspektivet är detsamma som kommunkoncernens. Den uppföljning som sker görs i huvudsak via medarbetarundersökningar och eftersom nästa undersökning görs i oktober 2008 kommer inte några säkra resultat att kunna presenteras förrän i årsbokslutet. Det är dock nämndens bedömning att i de flesta områdena kommer måluppfyllelse att ske. Ekonomiperspektivet är ett annat perspektiv där bedömningen är delvis måluppfyllelse. Medvetenheten om vikten av att merparten av anslagen till rehabilitering ska användas till aktiviteter som återfår medarbetare i arbete är stor, men processen att åstadkomma detta tar längre tid än vad som beräknats.

2 MEDBORGARE/KUND. Personalnämndens (exkl kommunhälsan) mål i perspektivet riktar sig till kund i egenskap av medarbetare, men innebär i förlängningen ett bidrag till att kommunens vision nås. Mätning kommer att ske först i samband med medarbetarenkät oktober 2008 och de aktiviteter som planeras och pågår inriktas mot att måluppfyllelse nås. Målet kommunens personalpolitik stödjer medarbetare som vill starta eget företag riktar sig mot kommunkoncernens mål Topp 80 i företagsklimat. Målet andelen medarbetare som upplever att det råder en helhetssyn på arbete, familj och fritid i arbetsgruppen ska öka, riktar sig mot koncernens mål förbättrad livsmiljö. Stödja intresserade medarbetare vid start av intraprenader riktar sig mot utvecklade verksamhetsprocesser. Ledighetsriktlinjerna för att starta eget företag har förändrats så att det är möjligt för medarbetare att vara lediga upp till 24 månader. Hittills har inga ansökningar om ledighet kommit till personalnämnden. Planering pågår för medarbetarenkät hösten 2008 och där ingår fråga om andelen medarbetare upplever att det råder helhetssyn på arbete, familj och fritid. Planering av seminarium för inspiration vid start av intraprenader för chefer/arbetsledare och övriga medarbetare pågår.

3 En arbetsgrupp har tillsatts med uppgift att föreslå hur marknadsföring ska ske av ledighetsriktlinjerna för att starta eget företag, både internt i organisationen som externt för medborgarna. När gruppens analys och förslag är färdigt görs planering utifrån detta. Socialnämnden har i sitt styrkort mål att stimulera utveckling av intraprenader och brukarkooperativ. Personalnämndens mål ska understödja det arbete som sker främst inom socialkontorets verksamheter. UTVECKLING/TILLVÄXT Med de regelbundna träffar och utbildningsdagar som pågår på tjänstemannanivå bedöms måluppfyllelse nås. Personalavdelningen har fortsatt gemensamma träffar och utbildningsdagar med försäkringskassan samt Umeå kommun kring sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocesserna i syfte att förbättra processerna och det gemensamma arbetet med att återfå sjukskrivna medarbetare i arbete. Samarbetet med arbetsförmedlingen för att minska deltidsarbetslösheten, Arenaprojektet, fortsätter. En fortsatt satsning på strategisk marknadsföring via deltagande i rekryteringsmässor pågår och planering är gjord för hösten 2008 och hela En utökning av strategisk plats att synas på utifrån svårrekryterade yrken såsom ingenjörer och arkitekter är bestämd och vi kommer att under hösten 2008 och 2009 medverka på KTHs (kungliga tekniska högskolan) rekryteringsmässa. På detta sätt vill vi bidra till att nå kommunkoncernens mål befolkningsökning med 250 invånare samt målet aktiv part i regionens utveckling. Utifrån svårigheten att attrahera bl a ingenjörer och arkitekter har en arbetsgrupp med deltagare från personalavdelningen och berörda förvaltningar bildats för att ta fram ett förslag till traineeprojekt för dessa yrkesgrupper. Ett ungdomsprojekt har startats för att vända unga människors syn på Skellefteå kommun som arbetsgivare till något mer positivt. En projektorganisation arbetar aktivt med detta bl a genom att etablera kontakt och försöka finna gemensamma aktiviteter med samarbetspartners såsom gymnasieskolan. Regeringens förslag om nya regler för sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocesserna innebär att personalavdelningen f n ser över våra interna rutiner och policies. Det innebär också i förlängningen att det etablerade samarbetet med försäkringskassan kommer att intensifieras och med arbetsförmedlingen som ny samarbetspartner också när det gäller medarbetare som är föremål för rehabilitering. Den strategiska planen för marknadsföring genom rekryteringsmässor ska utvärderas hösten 2009 för nya ställningstaganden för fortsatt planering. Fortfarande är det svårt att hitta bra mötesplatser för redan etablerade yrkesverksamma och om en sådan bra mässa/mötesplats anordnas kommer denna

4 att tillkomma i den redan fastlagda planeringen. Förslaget till ett traineéprojekt beräknas vara klart tidig höst 2008 och ska också kunna användas i de sammanhang där marknadsföring mot dessa yrkesgrupper sker för att locka och attrahera nya medarbetare och invånare till Skellefteå. EKONOMI Delvis måluppfyllelse. Under personalnämndens mål effektivt resursnyttjande sker mätning av att rehabiliteringsanslagen till minst 75% används till aktiviteter, att arbetet med 3 yrkesgrupper med hög sjukfrånvaro ska resultera i minskad sjukfrånvaro med 1,5% samt att antalet timavlönade ska minska med 10% jämfört med Rehabiliteringsanslagens nyttjande till aktiviteter går långsamt. Bedömningen är att det blir svårt att nå målet 75%. För de 10 yrkesgrupperna med högst sjukfrånvaro har vid jämförelse mellan perioden jan-mars 2007 och jan-mars 2008 minskning skett med 1,6 %. Det innebär också att en minskning har skett för de tre yrkesgrupper med högst sjukfrånvaro som målet satts utifrån. Eftersom en viss förskjutning mellan yrkesgrupperna sker vid olika tidpunkter måste den slutliga mätningen ske vid årsskiftet så vi kan se vilka yrkesgrupper som under året haft högst sjukfrånvaro. Antalet timavlönade har minskat med 10,7 % för perioden jan-mars 2008 jämfört med samma period Personalnämndens mål att lönebildningsoch löneförhandlingsprocessen upplevs som ett stöd för förvaltningarna och att alla kollektivavtalsreglerade löner utbetalas enligt fastställd tidpunkt i avtalen kommer inte att uppnås. Målet väl fungerande rehabiliteringsprocess kan bli svårt att mäta utifrån de nya förslagen på rehabiliteringskedja som kommer att påverka oss i allra högsta grad. Målet med tydliga och ändamålsenliga rekryteringsriktlinjer kommer att uppnås, liksom ett väl fungerande samverkanssystem. Regelbunden uppföljning av att rehabiliteringsanslagen används till aktiviteter görs av kontoansvariga. Samtal om hur målet ska nås förs också regelbundet i den kommunövergripande personalutvecklargruppen. Löneöversynsförhandlingarna har avslutats med de flesta arbetstagarorganisationerna. Med lärarförbundet har överenskommits om en senare tidpunkt för förhandlingarna och vårdförbundet saknar avtal samt är för närvarande indragna i en arbetskonflikt. För SKTFs avtalsområde har inte löneutbetalningen kunnat göras enligt tidsplanen i det centrala kollektivavtalet. Samtidigt med införandet av rekryteringsverktyget Easy Cruit ses rekryteringsriktlinjer och policy över kommunövergripande tillsammans med personalutvecklare från olika förvaltningar. Översynen görs även tillsammans med de fackliga organisationerna. Arbetet beräknas vara färdigt till halvårsskiftet. Ett aktivt arbete pågår med omvärldsbevakning, träffar och aktiviteter tillsammans med kommunhälsan för att skaffa beredskap inför de nya regler om sjukskrivningsprocessen och rehabiliteringskedja som kan komma att gälla från 1 juli.

5 För att klara åtagandena i de centrala avtalen till nästa år kommer det att finnas en tydligare styrning från personalavdelningen så att förvaltningarna klarar den fastställda tidsplanen. Utvecklingen av lönebildningsprocessen fortsätter under 2008 med målet att vi ska få en väl fungerande löneprocess där både chefer och medarbetare känner sig nöjda med hur löneöversynen 2009 fungerar. Rehabiliteringsverktyget Adato ska utvecklas för att möjliggöra bra uppföljning av rehabiliteringsanslaget och att det blir likvärdigt i hela organisationen. Uppföljning ska även kunna göras av vilka rehabiliteringsinsatser som bedöms mest verkningsfulla och kostnadseffektiva. Nuvarande rehabiliteringsriktlinjer och process måste ses över för att alla inblandade ska ha möjlighet att uppleva att samstämmighet och tydlighet råder mellan arbetsgivarens arbetssätt och de regler som finns att förhålla sig till. En rekryteringsutbildning planeras utifrån översynen av riktlinjer. Denna ska vända sig till de chefer, medarbetare och fackligt förtroendevalda som arbetar med rekrytering. På detta sätt bidrar vi till att nå målet tydliga och ändamålsenliga rekryteringsriktlinjer. Drift- och investeringsredovisning Driftredovisning April -08 April - 07 Intäkter 0,2 3,2 Kostnader för arbetskraft 0,3-4,1 Övriga kostnader -1,8-2,1 Avskrivningar -4,1-4,1 Finansiella poster Nettokostnad -5,4-7,1 Årsprognos -28,5-27,6 Årsbudget 30,8 32,6 Avvikelse 0,5 5,0 Investeringsredovisning April -07 April -06 Nettoinvestering Årsprognos Årsbudget Avvikelse 0,0 0,0 Affärsverksamhet April -07 April -06 Intäkter Kostnader för arbetskraft Övriga kostnader Avskrivningar Finansiella poster Nettokostnad/intäkt 0,0 0,0 Årsprognos Årsbudget Avvikelse 0,0 0,0 I personalnämndens årsbokslut och begäran om resultatöverföring har resurser för utbildning i samverkansavtalet och bemanningsekonomi beräknats. Kostnader för omställning, uppföljning från utvecklingsdagarna, t ex i form av arbete med mönsterarbetsplatser och arbetsmiljöarbete är exempel på andra aktiviteter. Insatser utifrån medarbetarenkäten 2007 samt ny enkät 2008, inspirationsdagar för önskad sysselsättningsgrad och intraprenader, introduktion för nyanställda bl.a är andra områden som det arbetas med och planeras för. Vid denna uppföljning har i stort sett enbart resultatöverföringen bokförts. Kontoansvariga för rehabiliteringsanslagen gör bedömningen att budgeterade anslag kommer att förbrukas. Med anledning av bl a ovanstående beskrivning görs bedömningen att en

6 avvikelse på tusen kronor kan uppstå. MEDARBETARE Delvis måluppfyllelse vid 2007 års utgång nåddes för målen, nöjd medarbetarindex, ledarskapsindex, väl fungerande kompetensförsörjning och minskning av sjukfrånvaron. Index för nöjd medarbetare, ledarskap, andelen medarbetare som anser att deras kompetens tas tillvara på ett bra sätt har satts högre än vid mätning 2007 men bedöms ändå nå måluppfyllelse vid ny mätning i oktober Vid mätning 2007 uppgav 68 % (mål 75 %) att man hade en individuell utvecklingsplan och målet för 2008 är 100 %. Det bedöms inte uppnås. En ökning hade skett av andelen anställda som fått önskad sysselsättningsgrad. För 2008 har tillägg gjorts att man också ska vara beredd arbeta på annan eller flera arbetsplatser. Trots detta bedöms enbart delvis måluppfyllelse. Målet med minst en procentenhets minskning av sjukfrånvaron nåddes med viss marginal Även för 2008 bedöms måluppfyllelse utifrån aktuella rapporter. En fortsatt analys av de utvecklingsdagar som genomfördes i december har gjorts och bedöms kunna ligga till grund för ett fortsatt arbete med mönsterarbetsplatser utifrån kommunfullmäktiges uppdrag till personalnämnden. Utvecklingsarbetet med den nya personalhandboken på intranätet pågår och beräknas vara klart vid halvårsskiftet. Under vintern har det elektroniska rekryteringsverktyget Easy Cruit delvis tagits i bruk. Från slutet av april används systemet både för externa och interna sökande till kommunens lediga jobb. Det har hittills visat sig underlätta både för sökande och för anställande chef genom bl a förkortad rekryteringsprocess. Chefsförsörjningsprogrammet gäller också under En chefsenkät har skickats ut till alla chefer för att ligga till grund som ett underlag till den utvärderings som ska göras av chefsförsörjningsprogrammet. En kommunövergripande introduktionsdag för ca 130 nyanställda genomfördes i april. Personalnämnden har tagit del av den kommunövergripande arbetsskadestatistiken för Statistiken har också tillställts respektive förvaltning. En viss ökning av anmälda skador kan noteras medan antalet sjukdagar minskar. Från och med denna delårsrapport är avsikten att nämnderna ska redovisa i sina rapporter om hur arbetsskadestatistiken hanteras och personalnämnden kommer därigenom att kunna följa utvecklingen. En rekryteringsutbildning planeras utifrån översynen av riktlinjer. Denna ska vända sig till de chefer, medarbetare och fackligt förtroendevalda som arbetar med rekrytering. På detta sätt bidrar vi till att nå målet väl fungerande kompetensförsörjning då alla parter i en rekryteringsprocess har kunskap om framgångsfaktorer i rekrytering för att tillsätta ledigt jobb med rätt kompetens. Implementering av nya personalhandboken kommer att ske i de olika grundutbildningarna som finns i chefsförsörjningsprogrammet. Under hösten intensifieras utvärderingen av chefsförsörjningsprogrammet och ska

7 ligga till grund för nytt förslag på innehåll från och med Introduktionsdagen ska utvärderas och ligga till grund för höstens planerade dag. Eftersom detta var andra gången introduktionsdagen genomfördes på detta sätt är deltagarnas reflektioner och utvärdering mycket värdefull. Personalnyckeltal April -08 April - 07 Sjukfrånvaro, % 8,2 9,4 Kvinnor, % 9,1 10,5 Män, % 5,0 6,0 Långtidsfriska, % Kvinnor, % Män, % Av rapport om sjukfrånvaron framgår att en fortsatt minskning sker. I sju av de tio förvaltningarna minskar sjukfrånvaron. Antalet medarbetare som fått beslut om sjukersättning (både tidsbegränsad och icke tidsbegränsad) för den aktuella rapportperioden har minskat.

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (19) Personalnämnden 2009-06-11

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (19) Personalnämnden 2009-06-11 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (19) Plats och tid Stadshuset, kl 13 00-17.00 Beslutande Harriet Classon, ordf Lennart Burvall Caroline Larsson Stålbert Tomas Teglund, tjg ers Johan Söderberg, tjg ers Övriga

Läs mer

PROTOKOLL 1 (19) 2010-06-10

PROTOKOLL 1 (19) 2010-06-10 PROTOKOLL 1 (19) 2010-06-10 Personalnämnden Plats och tid Stadshuset, kl 13.00 15.55 Beslutande Harriet Classon (S) ordf Alf Marklund (S) 13.35 - Lennart Burvall (S) Åsa Gustafsson (FP) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (13) Personalnämnden

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (13) Personalnämnden SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Campus, kl 08.00-15.55 Beslutande Övriga deltagande Harriet Classon, ordf Lennart Burvall Åsa Gustafsson Caroline Larsson Stålbert Annika Nyman, tjg ers

Läs mer

Plan. Verksamhetsplan för personalavdelningen KS 2018/ Fastställd av personaldirektören den 17 december 2018

Plan. Verksamhetsplan för personalavdelningen KS 2018/ Fastställd av personaldirektören den 17 december 2018 Plan 2018-12-17 Verksamhetsplan för personalavdelningen 2019 KS 2018/1495 012 Fastställd av personaldirektören den 17 december 2018 Verksamhetsplanen anger riktningen för personalavdelningens arbete och

Läs mer

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål HR-strategi Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål Policy, riktlinjer och HR-processer För att förtydliga och förenkla arbetet för chefer, medarbetare

Läs mer

Täby kommun Din arbetsgivare

Täby kommun Din arbetsgivare Täby kommun Din arbetsgivare 1 4 Ledar- och medarbetarskapspolicy 6 KOMPETENSPOLICY 8 Hälsofrämjande policy Täby kommun en arbetsgivare i ständig utveckling att arbeta i täby kommun 10 Lönepolicy Antagen

Läs mer

policy modell plan program regel riktlinje rutin strategi taxa policy för lön ... Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2015-10-12 152

policy modell plan program regel riktlinje rutin strategi taxa policy för lön ... Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2015-10-12 152 modell policy policy för lön plan program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2015-10-12 152 Ansvarig: Personalchef Revideras:

Läs mer

Rekryteringspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2006-03-27, 20

Rekryteringspolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2006-03-27, 20 Rekryteringspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2006-03-27, 20 1 Rekryteringspolicy för Ödeshögs kommun Reviderad rekryteringspolicy Inledning Att rekrytera nya medarbetare är en strategiskt mycket viktig

Läs mer

S a m v e r k a n s a v t a l G ä v l e k o m m u n F AS F ö r n y e l s e Ar b e t s m i l j ö - S a m v e r k a n

S a m v e r k a n s a v t a l G ä v l e k o m m u n F AS F ö r n y e l s e Ar b e t s m i l j ö - S a m v e r k a n S a m v e r k a n s a v t a l G ä v l e k o m m u n F AS F ö r n y e l s e Ar b e t s m i l j ö - S a m v e r k a n 2007-12-17 Sid 1 (7) Utgångspunkter Medbestämmandelagen (MBL), arbetsmiljölagen (AML)

Läs mer

Det är nu som du och din arbetsplats ska ta vid och föra processen vidare. Marjo Bodén Kommunledningskontoret, personalavdelningen

Det är nu som du och din arbetsplats ska ta vid och föra processen vidare. Marjo Bodén Kommunledningskontoret, personalavdelningen NYA MÖJLIGHETER Nya möjligheter En av framtidens många utmaningar är att vara en attraktiv arbetsgivare med hälsosamma arbetsplatser och det ska Skellefteå kommun vara. Genom att arbeta med Mönsterarbetsplatser

Läs mer

Personalpolitiskt program. Motala kommun

Personalpolitiskt program. Motala kommun Personalpolitiskt program Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 12/KS0167 Datum: 2013-10-21 Paragraf: KF 90 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2013-10-21 Diarienummer: Paragraf:

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1 Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan 2015-2017 Jämställdhets- och mångfaldsplan 2015-2017 Hässleholms kommuns värdegrund Medborgaren i fokus Med respekt för individen Kvalitet som syns Hässleholms kommuns

Läs mer

Plan för jämställdhet & mångfald Oktober

Plan för jämställdhet & mångfald Oktober Plan för jämställdhet & mångfald Oktober 2013-2015 Vision för Jämställdhet & Mångfald i Kävlinge kommun Kävlinge kommun ska ha arbetsplatser som är fria från fördomar och där diskriminering och kränkande

Läs mer

Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering

Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering Riktlinjer gällande rehabilitering och arbetsanpassning kommunfullmäktige 2003-09-11 rev. 2016-04-14 Sid 1/7 Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering INLEDNING Arbetsgivaren har

Läs mer

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Till Landstingsdirektören CIRKULÄR E1213 Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Vår verksamhetsidé är att genom samverkan tillgänglighet och

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

Personalpolitiskt program 2009

Personalpolitiskt program 2009 Personalpolitiskt program 2009 Antaget av kommunfullmäktige 2009-02-25 8 2 PERSONALPOLITISKT PROGRAM I VÅRGÅRDA KOMMUN Vårgårda kommuns personalpolitiska program är ett övergripande idé- och styrdokument

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15)

PROTOKOLL 1 (15) PROTOKOLL 1 (15) 2011-01-26 Personalnämnden Plats och tid Stadshuset kl 08.00-16.20 Beslutande Harriet Classon, (S) ordf Lennart Burwall (S) Tomas Teglund (S) - 15.15 Maria Viksten (KD) Monica Grape (M)

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10) 2011-02-14

PROTOKOLL 1 (10) 2011-02-14 PROTOKOLL 1 (10) 2011-02-14 Personalnämnden Plats och tid Stadshuset kl 08.00-11.10 Beslutande Harriet Classon (S) ordf Lennart Burvall (S) Tomas Teglund (S) Maria Wiksten (KD) Monica Grape (M) Övriga

Läs mer

PROTOKOLL 1 (11) 2012-06-25

PROTOKOLL 1 (11) 2012-06-25 PROTOKOLL 1 (11) 2012-06-25 Personalnämnden Plats och tid Stadshuset kl 13.00 14.00 Beslutande Harriet Classon (S) ordf Lennart Burvall (S) Tomas Teglund (S) Maria Wiksten (KD) Monica Grape (M) Tjänstgörande

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15)

PROTOKOLL 1 (15) PROTOKOLL 1 (15) 2010-05-10 Personalnämnden Plats och tid Medelfors kl 08.00 17.15 Beslutande Harriet Classon (S) ordf Alf Marklund (S) 14.35 Lennart Burvall (S) Åsa Gustafsson (FP) Stig Stefansson (C)

Läs mer

Riktlinjer för Malmö högskolas anpassnings- och rehabiliteringsverksamhet

Riktlinjer för Malmö högskolas anpassnings- och rehabiliteringsverksamhet MAH / Förvaltning Personalavdelningen 1(6) 2009-03-19 Dnr Mahr 49-09/180 Riktlinjer för Malmö högskolas anpassnings- och rehabiliteringsverksamhet Mål Medarbetare med nedsatt arbetsförmåga ska få stöd

Läs mer

Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering

Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering Reviderad: 2016-04-14. Kontrollerad: 2017-06-13 Sid 1/7 Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering INLEDNING Arbetsgivaren har enligt arbetsmiljölagen och lagen om allmän försäkring

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Kalix kommun 2018 2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Personalpolitiskt program Program 2018-06-18, 93 Kommunfullmäktige Inledning Det kommunala

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Chefspolicy för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Chefspolicy för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 3 Den 2019-02-18 3 Dnr 2019/00027 Chefspolicy för Smedjebackens kommun s beslut Chefspolicy version 2019-02-05 för Smedjebackens kommun

Läs mer

Riktlinjer för personalpolitik

Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer för personalpolitik Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer 2018-08-27 168 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan.

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. STRATEGI 1 (6) Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. Inledning Försäkringskassan mål är att vara en organisation som har medborgarnas fulla förtroende när det gäller service, bemötande och

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi 2022

Kompetensförsörjningsstrategi 2022 Kompetensförsörjningsstrategi Antagen av kommunstyrelsen Antagen av: Kommunstyrelsen 116/2019 2019-06-04 Dokumentägare: Dokumentnamn: Kompetensförsörjningsstrategi Dokumentansvarig: Personaldirektör Ersätter

Läs mer

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 POLICY Personalpolicy för Nyköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 2/6 Personalpolitisk viljeinriktning Nyköpings kommun är en attraktiv arbetsgivare som behåller

Läs mer

Pär Palmgren (M) ordförande Lars-Göran W i berg (C) Lena Wallentheim (S)

Pär Palmgren (M) ordförande Lars-Göran W i berg (C) Lena Wallentheim (S) ,!!!'0' l SA.tvfMANTRÄDESPROTOKOll 1 (8) Plats och tid Beslutande Ledamöter Stadshuset, personalavdelningen, 2014-11-27 kl 08:30-10:00 Pär Palmgren (M) ordförande Lars-Göran W i berg (C) Lena Wallentheim

Läs mer

Personalpolicy i Hultsfreds kommun

Personalpolicy i Hultsfreds kommun Personalpolicy 1 (5) Personalpolicy i Hultsfreds kommun Inledning Kommunstyrelsen är det politiska organ som ytterst är ansvarig för personalpolitiken i Hultsfreds kommun. Det är kommunstyrelsen som beslutar

Läs mer

Uppföljning av personalpolitiskt program 2005

Uppföljning av personalpolitiskt program 2005 Uppföljning av personalpolitiskt program 2005 Vilhelmina kommun Uppföljning 2005 Uppföljning av de åtta målen i det personalpolitiska programmet Det personalpolitiska programmet syftar till att ge riktlinjer

Läs mer

Tjänsteskrivelse 2012-02-14 Diarienummer Kommunledningskontoret Handläggare Gerd Olofsson 0910-73 59 68 Utvärdering av kommunsamarbetet 2011 Sammanfattning Som ett led i arbetet med att formulera mätbara

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Inledning Det kommunala uppdraget formas genom att politiken gör en tolkning av medborgarnas behov och omsätter sin tolkning till prioriteringar i mål- och budgetprocessen. Beslut

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 Kommunstyrelseförvaltningen

Verksamhetsplan 2017 Kommunstyrelseförvaltningen Verksamhetsplan 2017 Kommunstyrelseförvaltningen 2 (9) Beskrivning av verksamheten Inledning Kommunstyrelseförvaltningen är en av kommunstyrelsens två förvaltningar. Den andra är den Tekniska förvaltningen.

Läs mer

Chef i Mjölby kommun KS/2016:172. Dokumentansvarig: Personalchef

Chef i Mjölby kommun KS/2016:172. Dokumentansvarig: Personalchef Chef i Mjölby kommun KS/2016:172 Dokumentansvarig: Personalchef Inledning Att vara chef är ett av de viktigaste uppdragen i Mjölby kommun. Uppdraget är utmanande och stimulerande, med fokus på att nå goda

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Personalutskottet

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Personalutskottet HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Plats och tid Personalchefens kontor, onsdagen den 17 februari 2016 kl 08.10-12.20 Beslutande Mikael Jonnerby (C), ordförande Per Gröön (C), ledamot Carl-Axel

Läs mer

Personalbokslut 2012

Personalbokslut 2012 Personalbokslut 2012 Personalbokslut 2012 Norrtälje Kommun sammanställer årligen ett personalbokslut som en del av kommunens redovisning. Avsikten med detta är att personalbokslutet ska ge en aktuell bild

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15) 2013-09-04

PROTOKOLL 1 (15) 2013-09-04 PROTOKOLL 1 (15) 2013-09-04 Personalnämnden Plats och tid Stadshuset kl. 08.30 12.40 Beslutande Harriet Classon (S) ordförande Lennart Burwall (S) Tomas Teglund (S) Maria Wiksten (KD) Monica Grape (M)

Läs mer

Introduktion av nyanställda

Introduktion av nyanställda Personalavdelningen Ärendenr: KS 2016/111 Fastställd: KS 2016-09-07 Reviderad: RIKTLINJE Introduktion av nyanställda 2/5 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Inledning...3 Syfte...3 Mål...3 Introduktion...3

Läs mer

PROTOKOLL 1 (22) 2010-02-10

PROTOKOLL 1 (22) 2010-02-10 PROTOKOLL 1 (22) 2010-02-10 Personalnämnden Plats och tid Stadshuset, kl 08.00-12.20 Beslutande Harriet Classon (S) ordf Alf Marklund (S) Lennart Burvall (S) Åsa Gustafsson (FP) Caroline Larsson Stålbert

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2005-08-23, 79 Reviderat av kommunfullmäktige 2006-11-28, 107 Reviderat av kommunfullmäktige 2009-04-21, 31 Reviderat av kommunstyrelsen 2009-08-12,

Läs mer

Karlsborgs kommun. Ledarskapspolicy. Bilaga 35 KF Diarienummer: Antagen:

Karlsborgs kommun. Ledarskapspolicy. Bilaga 35 KF Diarienummer: Antagen: Bilaga KF 7 201-0 - 0 Karlsborgs kommun Ledarskapspolicy Dokumenttyp: Policy Diarienummer: 66.201 Beslutande: Kommunfullmäktige Antagen: 201-0-0 Giltighetstid: Tillsvidare Dokumentet gäller för: Samtliga

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Bra ledarskap och medarbetarskap. Viktiga händelser. Ledarskapsindex 73 Medarbetarindex 78 Engagemangsindex 79. Förvaltningsberättelse

Bra ledarskap och medarbetarskap. Viktiga händelser. Ledarskapsindex 73 Medarbetarindex 78 Engagemangsindex 79. Förvaltningsberättelse Arbetsgivarperspektiv Finansiellt perspektiv Vårda tillgångar Styrsystem/ kvalitetsarbete Arbetsgivarperspektiv Alla som arbetar i koncernen Karlstads kommun gör det på uppdrag av medborgarna. Vår uppgift

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av kompetensförsörjning. Härjedalens Kommun

Revisionsrapport Granskning av kompetensförsörjning. Härjedalens Kommun Revisionsrapport Granskning av kompetensförsörjning Härjedalens Kommun 27 Januari 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Revisionell bedömning... 5 Sammanfattning Uppdrag

Läs mer

PERSONAL- STRATEGISKT PROGRAM

PERSONAL- STRATEGISKT PROGRAM PERSONAL- STRATEGISKT PROGRAM 2017 2019 Dokumenttyp Fastställd Program Av kommunfullmäktige 2017-04-10, 18 Samtliga nämnder Detta dokument gäller för Giltighetstid 2017 2018 Dokumentansvarig Personalchef

Läs mer

SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY

SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY Man kan se det som att vi alla har två arbeten - ett arbete där vi utför de arbetsuppgifter vi är utbildade för, och ett arbete där vi aktivt bidrar till att utveckla verksamheten.

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Tjänsteskrivelse 2011-02-18 Diarienummer Kommunledningskontoret Handläggare Gerd Olofsson 0910-73 59 68 Verksamhetsberättelse och årsredovisning 2010 Sammanfattning Av verksamhetsberättelse och årsredovisning

Läs mer

Chefens roll i lönebildningen. Resultat av partsgemensamt arbete

Chefens roll i lönebildningen. Resultat av partsgemensamt arbete Chefens roll i lönebildningen Resultat av partsgemensamt arbete Chefens roll i lönebildningen Här presenteras resultatet av ett partsgemensamt arbete mellan SKL/Pacta och AkademikerAlliansen om chefens

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av. Sjukfrånvaro Uppföljning av tidigare granskningar om sjukfrånvaro. Bollnäs kommun. November 2005.

Revisionsrapport. Granskning av. Sjukfrånvaro Uppföljning av tidigare granskningar om sjukfrånvaro. Bollnäs kommun. November 2005. Revisionsrapport Granskning av Sjukfrånvaro Uppföljning av tidigare granskningar om sjukfrånvaro Bollnäs kommun November 2005 Lena Forssell INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Sammanfattning och revisionell bedömning...3

Läs mer

Kommunledningskontoret Personalenheten 1(5)

Kommunledningskontoret Personalenheten 1(5) Kommunledningskontoret 2010-12-12 Personalenheten 1(5) VARFÖR SAMVERKAN? Målet med samverkan är att skapa förutsättningar för en god arbetsmiljö som leder till ett positivt arbetsklimat och god hälsa.

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg,

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg, Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-470 11 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok Personal STRATEGI Beslutande Kommunstyrelsens 257 2015-11-03 Giltighetstid 2015-2019 1(6) Dnr 2015/000275-003 Beteckning

Läs mer

Anna Hed, ordförande, c Christina Bröms, c Gösta Frost, s Malin Höglund, m, 8-9, 11-16

Anna Hed, ordförande, c Christina Bröms, c Gösta Frost, s Malin Höglund, m, 8-9, 11-16 Kommunstyrelsens arbetsgivarutskott Sammanträdesdatum Sida 1-10 2013-03-08 Plats och tid Kommunhuset, Mora, 2012-08-17, kl 08.30 11.30 ande Anna Hed, ordförande, c Christina Bröms, c Gösta Frost, s Malin

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Lönepolitik i Fagersta kommun. Enligt beslut i kommunfullmäktige , 142

Lönepolitik i Fagersta kommun. Enligt beslut i kommunfullmäktige , 142 Styrdokument 1 Enligt beslut i kommunfullmäktige 2016-09-26, 142 Mål Kommunens lönepolitik ska leda till att lönebildningen i kommunen, inom de ekonomiska ramarna, bidrar till att kommunen når målen för

Läs mer

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun l 2014-04-01 Policy om Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun Inledning: Du som medarbetare/chef är kommunens viktigaste resurs, tillsammans växer vi för en hållbar framtid!

Läs mer

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 1 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun Stadskontoret April 2007 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 2 Bakgrund FAS 05, Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan, är ett centralt

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Skellefteå kommun Medarbetarundersökning

Skellefteå kommun Medarbetarundersökning Skellefteå kommun Medarbetarundersökning November 2008 Genomförd av CMA Centrum för Marknadsanalys AB www.cma.nu Medarbetarundersökning Skellefteå kommun, sid 1 Disposition Sammanfattning 2 Fakta om undersökningen

Läs mer

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (24) Personalnämnden 2008-06-02

SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (24) Personalnämnden 2008-06-02 SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 1 (24) Plats och tid KS sammanträdesrum, kl 13.00-15.45 Beslutande Harriet Classon, ordf Alf Marklund Lennart Burvall Åsa Gustafsson Stig Stefansson, tjg ers Övriga deltagande

Läs mer

Rutiner för Arbetsanpassning och rehabilitering

Rutiner för Arbetsanpassning och rehabilitering HÖGSKOLAN DALARNA HDa dnr: F2001/1766/12 1 Rutiner för Arbetsanpassning och rehabilitering INLEDNING Bakgrund Personalen är Högskolans viktigaste resurs såväl ur ekonomisk som kompetensmässig aspekt. Förebyggande

Läs mer

Skellefteå - en framsynt tillväxtkommun, attraktiv att bo och verka i. 72 000 invånare, hälften i tätorten 7 217 km 2 (=Skåne)

Skellefteå - en framsynt tillväxtkommun, attraktiv att bo och verka i. 72 000 invånare, hälften i tätorten 7 217 km 2 (=Skåne) Skellefteå - en framsynt tillväxtkommun, attraktiv att bo och verka i 72 000 invånare, hälften i tätorten 7 217 km 2 (=Skåne) Nyckeltal IT Antal arbetsställen med bredband: 400 Antal användare: 6 500 Antal

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Handlingsplan för friskare arbetsplatser. H ns-peter Eriksson, HR-strateg

Handlingsplan för friskare arbetsplatser. H ns-peter Eriksson, HR-strateg Handlingsplan för friskare arbetsplatser H ns-peter Eriksson, HR-strateg Handlingsplan för friskare arbetsplatser Bakgrund varför? Kort om Landstinget i Kalmar län Så här gjorde vi Våra förslag Vad blev

Läs mer

Ronneby kommuns personalpolitik

Ronneby kommuns personalpolitik Ronneby kommuns personalpolitik Bakgrund Att arbeta i Ronneby kommun är ett välfärdsarbete. Vårt främsta uppdrag är att ge god service till våra medborgare. Det är därför en viktig samhällsfråga att kommunen

Läs mer

Bilaga 9, SN Karlsborgs kommun. iiiaiiii Soclai!O" 'OIInlngen. Delårsrapport Socialnämnden

Bilaga 9, SN Karlsborgs kommun. iiiaiiii Soclai!O 'OIInlngen. Delårsrapport Socialnämnden Karlsborgs kommun iiiaiiii Soclai!O" 'OIInlngen Delårsrapport 2017 Socialnämnden Innehållsförteckning Bilaga 9, SN 2017-09-06 98 VERKSAMHETSBERÄTTELSE... ~~~~?~ -:-: :. : ~- :;.; -: ::;: : ::.~ : -:; _:..

Läs mer

AVTAL. Samverkansavtal. Hudiksvalls kommun

AVTAL. Samverkansavtal. Hudiksvalls kommun AVTAL Samverkansavtal 2006 Hudiksvalls kommun Inledning Med FAS 05 (Förnyelse, Arbetsmiljö, Samverkan i kommuner, landsting och regioner) som utgångspunkt har parterna inom Hudiksvalls kommun träffat denna

Läs mer

4: Revidering av Personalpolicy Gävle kommunkoncern Delges:

4: Revidering av Personalpolicy Gävle kommunkoncern Delges: Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2018-09-24 4: Revidering av Personalpolicy Gävle kommunkoncern Delges: Kommunkoncernens nämnder och bolag. Dnr 18KS58 Beslut Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med

Läs mer

Arbetsgivarpolicy. Antagen av kommunfullmäktige , 94

Arbetsgivarpolicy. Antagen av kommunfullmäktige , 94 Arbetsgivarpolicy Antagen av kommunfullmäktige 2018-05-31, 94 Lyssna, lära, leda. Så lyder våra förhållningssätt för att leva upp till visionen: Lund skapar framtiden med kunskap, innovation och öppenhet.

Läs mer

Policy. Personalpolicy för Luleå kommunkoncern

Policy. Personalpolicy för Luleå kommunkoncern Policy Personalpolicy för Luleå kommunkoncern 1 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Policy Personalpolicy för Luleå kommunkoncern 2016 Tills vidare vid beslut Dokumentansvarig Senast reviderad

Läs mer

Personalnämnden 28 mars 2018

Personalnämnden 28 mars 2018 Personalnämnden Personalnämnden 28 mars 2018 Sid Justering... 3 13 Information från HR-direktör... 4 14 satesattestanter personalnämnden 2018... 5 15 Riktlinje arbetsanpassning och rehabilitering... 6

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2018-03-19 42 Svar på revisionsrapport om kommunens förebyggande arbete avseende arbetsmiljö, sjukfrånvaro och rehabilitering (KS 2017.521) Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Personalavdelningens PA och arbetsmiljöhandbok SAMVERKAN UDDEVALLA. Lokalt samverkansavtal för Uddevalla kommun 2008-01-01

Personalavdelningens PA och arbetsmiljöhandbok SAMVERKAN UDDEVALLA. Lokalt samverkansavtal för Uddevalla kommun 2008-01-01 Personalavdelningens PA och arbetsmiljöhandbok SAMVERKAN UDDEVALLA Lokalt samverkansavtal för Uddevalla kommun 2008-01-01 Inledning Insatserna för samverkan, arbetsorganisation, hälsa, arbetsmiljö, rehabilitering,

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program STYRDOKUMENT Sida 1(5) Personalpolitiskt program Område Styrning och ledning Fastställd Kommunfullmäktige, 2012-04-23, 41 Program Personalpolitiskt program Giltighetstid 2015-06-30 Plan Riktlinje Reviderad

Läs mer

REHABILITERINGSPOLICY

REHABILITERINGSPOLICY REHABILITERINGSPOLICY GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2004-08-30, 46 Reviderad 2018-11-28, 167 Dnr KS 2018/606 Revideras 2020-01 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel:

Läs mer

Rekryteringsordning för Kungsbacka kommun

Rekryteringsordning för Kungsbacka kommun Sida 1/10 Rekryteringsordning för Kungsbacka kommun Syfte Ett långsiktigt och hållbart regelverk och förhållningssätt för att öka den interna rörligheten och bidra till att profilera Kungsbacka kommun

Läs mer

Verksamhetsplan för personalavdelningen 2013-2015

Verksamhetsplan för personalavdelningen 2013-2015 HÖGSKOLAN I BORÅS 1 (8) Personalavdelningen Personalchef Birgitta Alfraeus 2013-01-15 Verksamhetsplan för personalavdelningen 2013-2015 Verksamhetsplanen har utarbetats tillsammans med personalavdelningens

Läs mer

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 15 B POLICY FÖR ANPASSNINGS- OCH REHABILITERINGSARBETE. Antagen av kommunfullmäktige 1999-11-29, 112

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 15 B POLICY FÖR ANPASSNINGS- OCH REHABILITERINGSARBETE. Antagen av kommunfullmäktige 1999-11-29, 112 ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 15 B POLICY FÖR ANPASSNINGS- OCH REHABILITERINGSARBETE Antagen av kommunfullmäktige 1999-11-29, 112 1. POLICY Eslövs kommun strävar efter att arbetsanpassnings- och

Läs mer

Medarbetarpolicy. för Institutet för språk och folkminnen

Medarbetarpolicy. för Institutet för språk och folkminnen BILAGA Medarbetarpolicy för Medarbetarpolicyn har tagits fram i samarbete mellan institutets samtliga avdelningar. Policyn gäller i första hand i två år, och ska sedan utvärderas och revideras. Fastställd

Läs mer

Information. Så fungerar samverkan på olika nivåer. Enköpings kommun

Information. Så fungerar samverkan på olika nivåer. Enköpings kommun Information Så fungerar samverkan på olika nivåer Enköpings kommun Foto IBL Innehåll Inledning 5 Detta är samverkansavtalet 6 CSG central samverkansgrupp 8 FSG förvaltningens samverkansgrupp 10 SG enhetens

Läs mer

Lärarnas arbetsmiljö

Lärarnas arbetsmiljö www.pwc.se Revisionsrapport Marie Lindblad Cert. kommunal revisor Lärarnas arbetsmiljö Skellefteå kommun Linda Marklund Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...3

Läs mer

Personalpolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern

Personalpolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern Personalpolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige Antagen av: Kommunstyrelsen 130/2019 2019-06-17 Dokumentnamn: Personalpolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern Ärendebeteckning:

Läs mer

Värnamo den mänskliga tillväxtkommunen, invånare Övergripande mål

Värnamo den mänskliga tillväxtkommunen, invånare Övergripande mål Värnamo den mänskliga tillväxtkommunen, 40 000 invånare 2035 Övergripande mål 2016-2019 DELAKTIGHET - medborgare och medarbetare är delaktiga i kommunens utveckling KOMPETENSFÖRSÖRJNING arbetsgivare kan

Läs mer

Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan

Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan 2016-2018 Barn- och grundskolenämndens verksamhetsområde Dokumentnamn Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan för barn- och grundskolenämnden Dokumentansvarig Stabschef,

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15) 2015-04-10

PROTOKOLL 1 (15) 2015-04-10 PROTOKOLL 1 (15) 2015-04-10 Personalnämnden Plats och tid Sammanträdesrum 104, kl. 8.00-12.00 Beslutande Monica Widman Lundmark (S), ordförande Tomas Andersson (S) Annika Nyman (S) Peder Zingmark (V) Tjänstgörande

Läs mer

Kommunal Författningssamling

Kommunal Författningssamling Kommunal Författningssamling Personalpolitik Dokumenttyp Beslutande organ Förvaltningsdel Policy Kommunstyrelsen Kommunkansliet Antagen 2005-06-16, Kf 39/05 Ansvar Personalchef Personalpolitik Kävlinge

Läs mer

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge 2014-09-29 1. Syfte och mål... 3 2. Styrkor och utmaningar inom personal- och kompetensområdet... 4 3. Stödfunktionen personal... 4 4. Kompetensförsörjning...

Läs mer

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Innehåll

Läs mer

Protokoll Nr 2 Sammanträdesdatum 2014-04-16 Sammanträdestid 08:00-11:20

Protokoll Nr 2 Sammanträdesdatum 2014-04-16 Sammanträdestid 08:00-11:20 Protokoll Nr 2 Sammanträdesdatum 2014-04-16 Sammanträdestid 08:00-11:20 Kommunstyrelsens arbetsgivarutskott Närvarande Ledamöter Tjänstemän Stig Agnåker (c), ordförande Per-Gunnar Andersson (s), vice ordförande

Läs mer

En attraktiv arbetsgivare

En attraktiv arbetsgivare Sid 1(6) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- och verksamhetsstyrning, 2017-12-07 Malin Ronnby, 054-540 10 40 malin.ronnby@karlstad.se En attraktiv arbetsgivare Pilarna anger indikatorernas förändring för det

Läs mer

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE Samverkan FAS VÄRDEGRUND Kommunens värdegrund är ett förhållningssätt som genomsyrar allt vi gör i vårt arbete. Alla ska behandlas rättvist, våra relationer ska kännetecknas av öppenhet och gott bemötande.

Läs mer

PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern

PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern Vårt olika, gemensamma uppdrag Den här policyn beskriver samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare. Detta samspel måste fungera för att vi ska nå våra mål och

Läs mer

Region Uppsalas väg att skapa hälsofrämjande arbetsplatser. Mariette Veideskog HR-strateg arbetsmiljö

Region Uppsalas väg att skapa hälsofrämjande arbetsplatser. Mariette Veideskog HR-strateg arbetsmiljö Region Uppsalas väg att skapa hälsofrämjande arbetsplatser Mariette Veideskog HR-strateg arbetsmiljö 12 302 anställda Ca 140 yrken Antal chefer Ca 500 chefer med fullt ansvar Ca 750 med begränsat ansvar

Läs mer