Allmänna riktlinjer för att möta hot och våld i verksamheterna inom Värnamo kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Allmänna riktlinjer för att möta hot och våld i verksamheterna inom Värnamo kommun"

Transkript

1 Januari 2007 Antaget av kommunfullmäktige , 34 Gäller fr o m Allmänna riktlinjer för att möta hot och våld i verksamheterna inom Värnamo kommun 1 Allmänna riktlinjer för att möta hot och våld 1.1 Exempel på former av hot och våld Exempel på olika former av hot och våld som kan förekomma i kommunala verksamheter är följande: Bombhot mot verksamhetens kontors- eller arbetslokaler Sabotagehot mot verksamhet, lokaler, förtroendevaldas eller personals fordon eller bostäder Telefonhot och telefonterror Misshandelshot eller utförd misshandel i syfte att skrämma eller skada Utpressningshot, t ex hot mot familjemedlemmar i hämnd- eller skrämselsyfte Utpressningshot i syfte att få som man vill i något ärende Tydliga eller förtäckta verbala hot Sexuella trakasserier Främlingsfientliga/rasistiska trakasserier mot förtroendevalda och anställda med utländsk bakgrund Mobbningliknande angrepp Okontrollerbara verbala eller fysiska angrepp Angrepp på t ex vårdpersonal i syfte att få tag på medicin/droger m m 1.2 Mest utsatta kategorier De i kommunens verksamheter, som kan bedömas mest utsatta för hot och/eller våld är när det gäller: Förtroendevalda Ledande förtroendevalda (t ex ordförande och vice ordförande) i omsorgsnämnden, medborgarnämnden, miljö-och stadsbyggnadsnämnden och barn- och utbildningsnämnden. Sid 1 (8)

2 Även ledande politiker i kommunstyrelse och kommunfullmäktige kan drabbas, t ex i samband med starkt kontroversiella samhällsbyggnadsplaner eller omfattande budgetnedskärningar Men även någon enskild vanlig ledamot eller ersättare kan löpa risk att bli utsatt om de av något skäl förknippas med ett beslut/förslag till beslut som allvarligt går någon emot. Anställda Socialtjänstpersonal, vård- och omsorgspersonal, lärare och annan skolpersonal, barnomsorgspersonal, överförmyndarfunktionen, personal vid ekonomifunktionerna receptions- och televäxelpersonal samt tjänstemän som arbetar nära ledande politiker. 1.3 Anledningar till aggressivt och hotfullt beteende Olika personer har skilda skäl för aggressivt och hotfullt beteende. Här ges exempel på några av de vanligaste skälen: Negativa beslut/åtgärder, d v s den berörda personen anser att beslut/åtgärder drabbar negativt Förorättad/kränkt på grund av kränkande behandling eller upplevd kränkande behandling Svår personlig situation som man skuldbelägger andra för Desperat/inlåst livssituation Häftigt svårstyrt humör Aggressivt/hotfullt uppträdande som normalt sätt att ha med samhällsföreträdare och andra människor att göra Psykisk sjukdom, grav senilitet och dylikt 1.4 Hur möter man aggressiva och hotfulla personer? Det är viktigt att man på ett bra sätt försöker möta personer som uppträder aggressivt och hotfullt för att försöka lugna ner dem eller för att undvika att de uppträder aggressivt och hotfullt. Här är några råd om hur man kan göra: Inse att en del svårt utsatta människor ibland kan uppträda irrationellt om de känner vanmakt och känner sig vara i underläge. Särskilt gäller detta svårt psykiskt sjuka/gravt senila människor. De uppträder inte avsiktligt och medvetet på ett aggressivt och hotfullt sätt. Sådant uppträdande/ beteende hör för dem till sjukdomsbilden. Visa respekt, hänsyn och förståelse - även en besvärlig problemmänniska är en medmänniska som har rätt att bemötas på ett riktigt sätt. Klargör dock samtidigt att ni också har rätt att bemötas på samma sätt - ni utför ett uppdrag/ett arbete som rätt mycket styrs av lagar och andra regelverk och som ofta kan vara svårt. Det är inte av illvilja som ni beslutar/vidtar åtgärder som ni måste göra. Sid 2 (8)

3 Markera vid behov att det förhållandet att ni arbetar i en serviceorganisation/ serviceverksamhet betyder inte att ni måste acceptera vad som helst ifråga om uppträdande och beteende. 1.5 Förskjut fokus från den enskilde till kollektivet En allmänt viktig åtgärd är att på olika vägar - t ex genom den allmänna informationen till invånare om kommunens nämnder och verksamheter, samtal och överläggningar med enskilda och grupper - försöka förskjuta fokus från den enskilde till kollektivet när det gäller negativa beslut som kan väcka aggressiva och hotfulla reaktioner. Det handlar om att klargöra att en enskild förtroendevald eller anställd fattar beslut/vidtar åtgärder utifrån gällande lagar och kommunens interna regelverk. Dessutom fattar politiker beslut utifrån partiideologi, partiprogram och lokala politiska överenskommelser och handlingsprogram. Det är därför nödvändigt, för att minska risken för att den enskilde får klä skott för negativa/obehagliga beslut och åtgärder, att klargöra för de missnöjda att vederbörande nämnd eller förvaltningsledning lojalt står för de beslut som fattats/åtgärder och som vidtagits även av den enskilde inom ramen för sitt uppdrag/sina arbetsuppgifter. 1.6 Lära sig leva med risken Trots alla möjliga, lämpliga och rimliga åtgärder, som kommunen i sin roll som uppdragsgivare och arbetsgivare kan vidta för skydd och säkerhet mot hot och våld i arbetet, så kan inte sådana risker helt undanröjas. Det innebär att man, både som förtroendevald och anställd, måste försöka lära sig att leva med risken utan att för den skull fara illa, känna rädsla och oro varje dag när man skall till sitt uppdrag/arbete. Det gäller att hitta ett sätt att vara väl medveten om risken men ändå inte ständigt oroa sig för att det skall hända något. Man kan jämföra med vissa andra uppdrag/yrken i vårt samhälle vilka är förknippade med risker för att råka illa ut: En byggnadsarbetare kan när som helst ramla ner från en byggnadsställning och skada sig svårt eller omkomma; en bussförare eller lokförare kan när som helst råka ut för en allvarlig trafikolycka; en brandman kan falla ner från ett höjdfordon eller skadas vid rökdykning; en polis kan när som helst råka ut för misshandel eller beskjutning; en banktjänsteman eller butiksanställd kan bli utsatt för rån med risk att komma till skada. Detta är några exempel på yrken i vilka den enskilde yrkesutövaren måste försöka lära sig leva med risken. Sid 3 (8)

4 1.7 Kommunens skydds- och säkerhetsåtgärder Kommunen som uppdragsgivare till de förtroendevalda och arbetsgivare för de anställda skall vidta följande skydds-/säkerhetsåtgärder. Åtgärderna skall dels syfta till att minska utsattheten för hot och våld i arbetet, dels syfta till att ge stöd och hjälp till dem som utsatts för hot och våld. Hot och våld skall alltid anmälas till arbetsgivaren och bör som huvudregel polisanmälas Hot och våld är allvarliga brott. Både därför att sådant agerande är ett allvarligt brott och för att utåt markera att hot och våld mot kommunens förtroendevalda och anställda inte accepteras bör polisanmälan alltid göras. För incidenter med sjuka och dementa personer torde särskilda bedömningsgrunder tillämpas. När det är aktuellt att polisanmälan skall lämnas in är det inte ovanligt att den drabbade inte själv vill göra det utan att någon annan, t ex en chef eller kommunens säkerhetsansvarige, skall göra det. Det är ofta rädsla för att bli utsatt för repressalier som ligger bakom att personen själv inte vill stå för anmälan. Emellertid är det så rent formellt att det i princip alltid är en drabbad som skall göra anmälan, d v s den s k målsäganden. Denna princip gäller oavsett vad en polisanmälan handlar om, d v s vilket slags brott det rör sig om. Men polisen accepterar, när oro finns för repressalier, att t ex en chef eller en säkerhetsansvarig gör anmälan i egenskap av arbetsgivarföreträdare. Polisen brukar dock framhålla att den drabbade skall vara medveten om att den hotande personen (förövaren) i allmänhet inte har några svårigheter att förstå vem som ytterst ligger bakom att han/hon har blivit polisanmäld och blir kallad till förhör. Det är alltså inte säkert att man kan undgå att bli utsatt för repressalier därför att någon annan gjort polisanmälan. Utbildning/information i hantering av aggressivitet och hot Utbildningen/informationen skall ge kunskap om varför människor kan uppträda aggressivt och hotfullt, hur man kan försöka möta sådant uppträdande och beteende för att i bästa fall undvika att sådana situationer uppstår, hur man fysiskt kan skydda sig om man blir direkt angripen (självförsvar). Utbildning/diskussioner om det egna beteendet Utbildning/diskussioner i den förtroendemannagrupp man tillhör (t ex aktuell nämnd/styrelse) respektive i den personalgrupp man som anställd ingår i. Denna utbildning/dessa diskussioner skall syfta till att ge kunskap om hur det egna uppträdandet och beteendet - även om det är omedvetet och oavsiktligt - kan provocera fram hot- och våldsituationer. I diskussionerna kan man hjälpa varandra att uppmärksamma i sammanhanget negativa uppträdanden och beteenden, som man själv inte är medveten om, men som kamrater/kolleger ser. Sid 4 (8)

5 Pedagogisk bearbetning av hot- och våldtendenser I verksamheter - t ex i skolan, inom vård- och omsorgsverksamhet och social gruppverksamhet - där man har att göra med personer som tenderar att uppträda/bete sig på ett aggressivt och hotfullt sätt kan man försöka att i enskilda och gruppsamtal/aktiviteter bearbeta dessa attityder och tendenser. Syftet skall vara att stävja och helst eliminera tendenser att hota sig fram till det man vill. Passerkontroll och larm Det är inte ovanligt att aggressiva/hotfulla personer uppträder olämpligt redan när de kommer till en reception eller annan mottagningsfunktion, d v s redan innan de har träffat den förtroendevalde eller anställde som egentligen är måltavlan för aggressiviteten/hotfullheten. Ibland händer motsvarande när de, efter att ha besökt en viss person och blivit upprörda eller missnöjda, skall passera ut via en reception eller liknande. För att åstadkomma en tillfredsställande trygghet för berörd personal bör en reception/mottagningsfunktion vara utrustad med överfallslarm. Man bör även ha ett system för passerkontroll, d v s att en aggressiv/hotfull person endast släpps in under betryggande former. Larmade besöksrum med flyktvägar Om lokaliteterna medger det bör man ordna ett eller ett par särskilda besöksrum i vilket/vilka man kan ta emot personer som man vet är aggressiva och hotfulla eller om vilka man kan förvänta att de kommer att uppträda så. Besöksrummet skall vara försett med överfallslarm och helst ha två in- och utgångar varav den ena kan fungera som flyktväg om situationen blir sådan att besöksmottagaren snabbt måste lämna rummet för att inte bli fysiskt angripen. Möblera eget rum så att det lätt går att komma ut Måste man alltid ta emot besök på eget tjänsterum, eller inte förväntar sig hotfullt uppträdande utan tar emot i det egna tjänsterummet även om det finns särskilt besöksrum, bör man möblera rummet på lämpligt sätt. Skrivbord och arbetsstol placeras längst in i rummet och besöksstolarna placeras närmast dörren. När man tar emot besöket sitter man själv på den besöksstol som står närmast intill dörren så att man snabbt kan ta sig ut om det skulle bli nödvändigt. Mobila larm/mobiltelefoner vid hembesök Personal inom t ex socialtjänst och vård/omsorg, som gör hembesök respektive arbetar inom hemtjänst i brukarnas bostäder, bör förses med mobila larm eller mobiltelefon med vilket/vilka de snabbt kan larma polis, bevakningsföretag och närmaste chef. Detta kan vara nödvändigt eftersom personal, som blir utsatt för aggressivitet och hot vid hembesök kan hindras att försöka använda bostadens telefon för att få hjälp. Sid 5 (8)

6 Jourcentral som man meddelar vart man åker En dygnet-runt-bemannad jourcentral kan inrättas, t ex genom en form av larmavtal med SOS-Alarm. Socialtjänstpersonal som skall göra hembesök eller vårdpersonal i hemtjänsten som skall besöka brukares bostäder, anmäler till jourcentralen vart och när de åker och ungefär när de räknar med att vara klara. Efter utfört besök/arbete meddelar de jourcentralen att de lämnat bostaden vid den ungefärliga tidpunkt de anmält. Om jourcentralen inte inom en viss tid efter anmäld klartid fått positiv rapport skall det finnas en rutin för att larma bevakningsföretag eller polis. Tillåt inte ensam att ta emot eller utföra besök Det bör inte vara tillåtet i verksamheten att en förtroendevald eller anställd ensam tar emot ett besök eller utför ett hembesök när man vet - eller på goda grunder kan förvänta - att den aktuella personen kommer att vara aggressiv och hotfull. Om det av sekretesskäl är så att man inte kan ha någon annan närvarande vid ett besök kan man vidtala en arbetskamrat/kollega att finnas till hands i något angränsande utrymme. Vid ett hembesök där medföljande arbetskamrat/kollega inte får lyssna till samtalet så får denne finnas till hands i ett angränsande rum. Debriefinggrupp/debriefingfunktion för bearbetning av hot- och våldupplevelser För den förtroendevalde eller anställde, som utsatts för hot och våld, finns ett behov av att bearbeta upplevelsen och reaktionerna. Beroende på omständigheterna kan det antingen vara i form av enskilda samtal med en enskild drabbad eller gruppsamtal med en grupp personer vilka gemensamt har utsatts för samma hot. För att göra detta möjligt bör det finnas en debriefinggrupp/debriefingfunktion i kommunen för bearbetning av hot- och våldupplevelser i arbetet. Värnamo kommun har en POSOM grupp med representanter från både landstinget, polisen, skolan och omsorgen. Dessa personer har god kompetens och erfarenhet av stöd- och bearbetningssamtal med människor som hamnat i krissituationer 2 Råd till förtroendevalda och anställda som blir eller kan bli utsatta för personhot Utöver de åtgärder som kommunen kan vidta i egenskap av uppdragsgivare och arbetsgivare kan den enskilde hotdrabbade förtroendevalde eller anställde själv vidta vissa åtgärder. Det handlar om sådant man som hotdrabbad kan göra under den period hotsituationen varar och som gäller vad man kalla en ökad uppmärksamhet kring sig själv i syfte att minska riskerna. Nedanstående råd kan t ex tryckas upp i en särskild folder som kan delas ut till enskilda förtroendevalda eller anställda vid behov. De råd som här ges avser vad vi kan kalla enkla förstahandsåtgärder. Är hotsituationen mycket allvarlig och mer komplex så finns det ytterligare åtgärder som kan vidtas. Sid 6 (8)

7 Vid en hotsituation: Tag alltid kontakt med kommunens säkerhetsansvarige för ett samtal om situationen och en diskussion om vilka åtgärder som kan vara aktuella. Vid behov sker ett samråd med polisen om åtgärder utöver de nedan angivna skulle kunna vara aktuella. Brev och andra postförsändelser Får ni brev/postförsändelser som är ovanligt tjocka, känns litet tyngre än vad de borde eller känns stela/hårda: Lägg dem åt sidan, försök inte öppna dem. Lås gärna in dem i något skyddat utrymme så länge. Tag omgående kontakt med säkerhetsansvarig för undersökning. Så länge man inte försöker öppna en postförsändelse som kan vara en brevbomb är den inte farlig; den skall nämligen tåla posthanteringen. Får Du hotelsebrev: Spara brev (och kuvert), polisanmäl samt kontakta säkerhetsansvarig för information. Motsvarande gäller om Du får sådant som e-post. Informera er registratorsfunktion om att vara uppmärksamma på den post som kommer hit och är avsedd för er. Paket, väskor eller andra föremål Ligger det ett paket, står/ligger en väska eller något annat liknande föremål (som kan innehålla något) oväntat i ert arbetsrum eller i bostaden så skall ni inte röra det eller flytta på det. Kontakta omgående polisen och informera även säkerhetsansvarig om ni inte kan klara ut bland omgivande personer att det tillhör någon av dem. Telefonhot Om någon ringer till er - på kontoret eller i bostaden - och framför hot: Försök att hålla samtalet igång så länge som möjligt och försök lyssna till rösten, sättet att uttrycka sig, event. bakgrundsljud etc. Anteckna allt som sagts och era intryck av personen. Tag omgående kontakt med polisen för anmälan samt med säkerhetsansvarig för information. Telefonförfrågningar/telefonförsäljare/dörrförsäljare Var uppmärksamma på telefonförsäljare som ringer och föreger att de säljer varor och tjänster. De begär ofta uppgifter om bostaden, familjen, levnadsvanor etc. för att få rätt bild av kunden. Det kan nämligen likaväl handla om att någon kartlägger sina mål. Motsvarande kan även gälla för dörrförsäljare som dyker upp. Om det aldrig tidigare kommit någon sådan men gör det i anslutning till att man utsatts för ett hot är det skäl att vara uppmärksam; det kan också handla om en kartläggningsaktion. Hemsidor och E-postmeddelanden Var medveten om faran av att lägga ut för mycket information och bilder på privata hemsidor. Denna information kan lätt användas av personer som önskar hota eller skada dig. Var också uppmärksam på att e-posttrafiken är lätt åtkomliga för dessa personer och att ett e-postmeddelande ska betrakats som lika säkert som ett vykort Sid 7 (8)

8 Uppmärksamhet kring bostaden och vägen till och från bostaden En del personer, som framför personhot, ägnar sig ibland åt att systematiskt kartlägga vanor och levnadsmönster. Var därför uppmärksamma på omgivningen och andra trafikanter och personer som ni möter eller passerar på er väg till och från bostaden. Oavsett om ni kör bil, åker tåg/buss eller går: kontrollera om det verkar som om någon följer efter er på ett sätt som verkar omotiverat. Variera under en tid framöver arbetstider samt tider och färdvägar när ni tar er till och från arbetsplatsen. Var även uppmärksamma på bilar som normalt inte brukar stå i närheten av bostaden eller arbetsplatsen eller personer som omotiverat tycks uppehålla sig i närheten. Uppmärksamhet vid barnens förskolor och skolor Om ni har barn i förskola eller skola kan det vara viktigt att också öka uppmärksamheten när barn skall lämnas och hämtas vid förskolan/skolan resp om barn på egen hand tar sig till och från skolan. Överväg, om det gäller ett skolbarn, att en tid följa till resp hämta barnet vid skolan. Informera personalen så att de också är extra uppmärksamma om det dyker upp personer kring förskolan/skolan som normalt inte brukar finnas där, som uppträder på ett onormalt sätt eller som visar ett påtagligt intresse för något visst barn, eller om det kommer någon okänd som uppger sig skall hämta ett visst barn. Använd garaget respektive öppna och väl synliga P-platser Har Du garage i anslutning till bostaden: Ställ alltid in bilen och lås garaget ordentligt. Undvik att ställa bilen utomhus vid bostaden annat än korta stunder. När Du parkerar vid Din arbetsplats eller någon annanstans: Välj en öppen, väl upplyst och väl synlig plats, gärna så nära som möjligt intill där det hela tiden passerar människor förbi. Var uppmärksam på att allt verkar normalt när Du skall använda bilen, d v s att ingen verkar ha rört bilen på något sätt. Om det ser ut som om någon rört bilen, försökt bryta sig in i den eller har gjort det; låt bilen vara och kontakta polisen. Uppmärksamhet vid resor, besök, konferenser m m När ni reser med tåg, eller buss: Var även då uppmärksam på omgivningen. Stå eller sitt alltid så att ingen kan komma fram till er bakifrån (dvs. stå eller sitt mot en vägg, en avbalkning eller liknande så att ni har ryggen skyddad). Stå en bra bit in på plattformar och hållplatser (dvs. inte nära plattforms- och trottoarkanter), med ryggen skyddad och så att ni har god uppsikt framåt och åt sidorna. Motsvarande gäller om ni befinner er i foajéer och restauranger ex vid konferenser. Placera er så att ni alltid kan se när någon människa är på väg emot er. Sid 8 (8)

Policy och handlingsplan vid hot och våld Torsby kommun

Policy och handlingsplan vid hot och våld Torsby kommun Policy och handlingsplan vid hot och våld Torsby kommun Antagen av Omsorgsnämnden 2005-08-23 162 15/05/2006 2 Innehållsförteckning: Sida 1. Policy om hot och våld mot förtroende valda och anställda. 3

Läs mer

Riktlinjer för personsäkerhet vid Uppsala universitet

Riktlinjer för personsäkerhet vid Uppsala universitet Dnr UFV 2012/487 Riktlinjer för personsäkerhet vid Uppsala universitet Hot och våld Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ansvar 3 3 Mål 3 4 Personsäkerhet 4 4.1 Hot och våld i arbetsmiljön 4 4.2 Arbetsgivaransvaret

Läs mer

Rektor ansvarar för att vid terminsstart informera samtlig personal om att ta del av dokumentet.

Rektor ansvarar för att vid terminsstart informera samtlig personal om att ta del av dokumentet. Möllegårdens skola 2012-11-30 Handlingsplan vid våld eller hot om våld Rektor ansvarar för att vid terminsstart informera samtlig personal om att ta del av dokumentet. Identifierade risker Konflikt elev

Läs mer

Policy mot kränkande särbehandling, sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön

Policy mot kränkande särbehandling, sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön 1 Författningssamling Antagen av kommunstyrelsen: 5 december 2006 Reviderad: Policy mot kränkande särbehandling, sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön Inledning Denna policy med handlingsplan

Läs mer

Våld och hot RIKTLINJER

Våld och hot RIKTLINJER Våld och hot RIKTLINJER RIKTLINJER 1 Syfte Syftet med riktlinjerna för våld och hot i arbetsmiljön är att skapa förutsättningar för en säker arbetsmiljö samt ett garanterat omhändertagande vid händelse.

Läs mer

Riktlinjer för åtgärder vid våld eller hot om våld Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-16, 175. Reviderad av kommunstyrelsen 2009-08-12, 187.

Riktlinjer för åtgärder vid våld eller hot om våld Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-16, 175. Reviderad av kommunstyrelsen 2009-08-12, 187. 1(6) Riktlinjer för åtgärder vid våld eller hot om våld Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-16, 175. Reviderad av kommunstyrelsen 2009-08-12, 187. 2(6) Mot hot om våld eller våld I vår kommun skall alla

Läs mer

Syfte och ansvar 3 Handlingsplanens syfte Ansvar. Riskinventering 4 Riskgrupper Risksituationer

Syfte och ansvar 3 Handlingsplanens syfte Ansvar. Riskinventering 4 Riskgrupper Risksituationer 2 Innehållsförteckning Syfte och ansvar 3 Handlingsplanens syfte Ansvar Riskinventering 4 Riskgrupper Risksituationer Förebyggande arbete för att undvika hot 5-6 På kontorsrummet Att tänka på vid besök

Läs mer

Riktlinjer vid hot, våld och trakasserier mot förtroendevalda i Österåkers kommun. Beslutad av Kommunstyrelsen 2014-03-31

Riktlinjer vid hot, våld och trakasserier mot förtroendevalda i Österåkers kommun. Beslutad av Kommunstyrelsen 2014-03-31 Riktlinjer vid hot, våld och trakasserier mot förtroendevalda i Österåkers kommun Beslutad av Kommunstyrelsen 2014-03-31 1 Giltighet Dessa riktlinjer tillämpas vid olika former av hot, våld och trakasserier

Läs mer

Trakasserier, hot och våld mot förtroendevalda

Trakasserier, hot och våld mot förtroendevalda Trakasserier, hot och våld mot förtroendevalda Innehåll: 1. Introduktion 2. Vem gör vad i säkerhetsarbetet 3. Att förebygga trakasserier, hot och våld 4. Riskbedömning vid möten 5. Vad ni kan/bör göra

Läs mer

Riktlinjer. Riktlinjer mot hot och våld KS Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente. Strategi Taxa

Riktlinjer. Riktlinjer mot hot och våld KS Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente. Strategi Taxa KS18-110 003 Riktlinjer mot hot och våld Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Upprättad 2018-05-08 Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-11 36 Innehåll Inledning... 3 Syfte...

Läs mer

Handlingsplan för våld och hot mot förtroendevald

Handlingsplan för våld och hot mot förtroendevald Handlingsplan för våld och hot mot förtroendevald Antagen av kommunfullmäktige 21 juni 2010 108 1 Innehåll: A. Förebyggande åtgärder för att förhindra och mildra incidenter av våld och hot: 1. Larmrutiner

Läs mer

Policy och handlingsplan vid våld och hot i Orust kommun

Policy och handlingsplan vid våld och hot i Orust kommun FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.4) Policy och handlingsplan vid våld och hot i Orust kommun Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Säkerhet Ägare/ansvarig Personalchef Antagen av KS 2006-05-03 74 Revisions datum

Läs mer

Plan vid hot och våld Ådalsskolan

Plan vid hot och våld Ådalsskolan Plan vid hot och våld Ådalsskolan 2014-09-08 Sida 1 av 8 Innehåll Syfte... 3 Styrdokument... 3 Avgränsning... 3 Definitioner... 3 Ansvar... 3 Polisanmälan... 4 Bryt den akuta situationen.... 4 Våld eller

Läs mer

Riktlinje vid hot, våld och trakasserier mot förtroendevalda i Norrköpings kommun

Riktlinje vid hot, våld och trakasserier mot förtroendevalda i Norrköpings kommun Riktlinje 2012-05-02 Riktlinje vid hot, våld och trakasserier mot förtroendevalda i Norrköpings kommun Diarienummer: KS-257/2012 Beslutad av kommunstyrelsen den 2 maj 2012 Om riktlinjen Denna riktlinje

Läs mer

Handlingsplan hot och våld, Uddevalla gymnasieskola

Handlingsplan hot och våld, Uddevalla gymnasieskola Handlingsplan hot och våld, Uddevalla gymnasieskola I samhället i stort och på arbetsplatser förekommer idag situationer där arbetstagare och elever utsätts för våld eller hot om våld. Våld och hot i arbetsmiljön

Läs mer

Definition av hot och våld Ansvar Chefer med arbetsmiljöuppgifter

Definition av hot och våld Ansvar Chefer med arbetsmiljöuppgifter Policy avseende våld och hot om våld i arbetsmiljön vid Örebro universitet Universitetet är och ska vara en öppen och tillgänglig miljö. I denna öppna miljö förekommer ibland personer som bidrar till att

Läs mer

Vägledning för hantering av hot- eller våldssituationer

Vägledning för hantering av hot- eller våldssituationer Plan för hantering av hot, våld och 1(9) Vägledning för hantering av hot- eller våldssituationer 1. Agerande vid pågående hot- eller våldssituationer Varje uppkommen situation är unik och behöver bedömas

Läs mer

Gäller från och med 2012-04-01 Antagen av PoU 21, 2012-03-21. Riktlinjer vid hot och våld mot anställda och politiker i Vetlanda kommun

Gäller från och med 2012-04-01 Antagen av PoU 21, 2012-03-21. Riktlinjer vid hot och våld mot anställda och politiker i Vetlanda kommun Gäller från och med 2012-04-01 Antagen av PoU 21, 2012-03-21 Riktlinjer vid hot och våld mot anställda och politiker i Vetlanda kommun Innehåll Riktlinjer vid hot och våld mot anställda och politiker i

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID HOT OCH VÅLD

HANDLINGSPLAN VID HOT OCH VÅLD Barn- och utbildningsförvaltningen HANDLINGSPLAN VID HOT OCH VÅLD 2014-06-03 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING s. 2 1.1 Handlingsplanens syfte s. 2 1.2 Handlingsplanens uppbyggnad s. 2 1.3 Kvalitetssäkring

Läs mer

Trakasserier och kränkande särbehandling

Trakasserier och kränkande särbehandling Trakasserier och kränkande särbehandling Alla medarbetare i Lunds kommun ska erbjudas en trygg arbetsmiljö där alla möts av respekt. I detta ingår att inte utsättas för kränkande särbehandling, sexuella

Läs mer

Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar

Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar För att barn och ungdomar i Sverige ska ges möjlighet att växa upp under trygga och gynnsamma förhållanden är det av största

Läs mer

Våld och hot på jobbet. kartlägg riskerna

Våld och hot på jobbet. kartlägg riskerna Våld och hot på jobbet kartlägg riskerna Förebygg våld och hot i arbetsmiljön. Det går att skydda sig mot våld och hot i arbetet. Broschyren bygger på Arbetsmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön

Läs mer

Akademikerförbundet SSR

Akademikerförbundet SSR Akademikerförbundet SSR Socialsekreterare om hot och våld i arbetet T-110192 Akademikerförbundet SSR: TEMO AB: Stina Andersson Titti Fränkel Arne Modig Per Grenert Datum: 7 maj 2004 Sida 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer hot och våld

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer hot och våld Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Ks 141 Den 2016-10-04 Riktlinjer hot och våld Kommunstyrelsens beslut Riktlinjer och handlingsplan för hot och våld mot anställda och

Läs mer

Riktlinjer för säkerhetsanalys för Laholms kommun

Riktlinjer för säkerhetsanalys för Laholms kommun Riktlinjer för säkerhetsanalys för Laholms kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2009-03-26 Innehållsförteckning 1. Inledning...4 1.1 Identifiera hot...5 2. Lagar, förordningar och föreskrifter...6 2.1

Läs mer

Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN

Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN Jag misstänker att någon i min närhet far illa vad kan jag göra? För barn som befinner sig i en utsatt situation är trygga sammanhang

Läs mer

Styrdokument. Trakasserier och kränkande särbehandling. Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle

Styrdokument. Trakasserier och kränkande särbehandling. Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle Styrdokument Trakasserier och kränkande särbehandling Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle Beslutat av rektor 2012-08-21 Dnr HIG 2012/1028 1 Trakasserier och kränkande

Läs mer

Författningssamling. Riktlinje mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier på arbetsplatsen

Författningssamling. Riktlinje mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier på arbetsplatsen Författningssamling Dokumenttyp Riktlinje Beslutsinstans Utskott 1 Beslutsdatum 2018-10-16 140 Dokumentansvarig HR-chef Gäller för Nässjö kommun Senast reviderad Riktlinje mot trakasserier, sexuella trakasserier,

Läs mer

Riktlinje för personlig säkerhet

Riktlinje för personlig säkerhet Riktlinje för personlig säkerhet Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinje för personlig säkerhet Riktlinjer 2018-06-04 148 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Se till att du vet var och vilka riskerna är!

Se till att du vet var och vilka riskerna är! Förebygg våld och hot i arbetsmiljön. Det går att skydda sig mot våld och hot i arbetet. Broschyren bygger på Arbetsmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön AFS 1993:2. Reglerna säger att Arbetsgivaren

Läs mer

Första hjälpen och krisstöd för Folktandvården PÄS

Första hjälpen och krisstöd för Folktandvården PÄS Styrande dokument Rutindokument Rutin Sida 1 (7) Första hjälpen och krisstöd för Folktandvården PÄS Ansvar Respektive chef har huvudansvaret för att lämpliga åtgärder vidtas vid krissituationer på den

Läs mer

Handlingsplan mot hot och våld Hörby Yrkesgymnasium

Handlingsplan mot hot och våld Hörby Yrkesgymnasium Handlingsplan mot hot och våld Hörby Yrkesgymnasium Alla som arbetar på Hörby Yrkesgymnasium, elever såväl som personal, har rätt att vistas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Det förutsätts att

Läs mer

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen.se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är.

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen.se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är. Att känna sig trygg och bli respekterad för den man är. Det borde vara alla människors grundläggande rättighet. Tyvärr är verkligheten ofta en annan om du har en hudfärg, religion eller sexuell läggning

Läs mer

Handledning Om hot och våld för förtroendevalda i Sollentuna kommun.

Handledning Om hot och våld för förtroendevalda i Sollentuna kommun. Handledning Om hot och våld för förtroendevalda i Sollentuna kommun www.sollentuna.se Om hot och våld Handledning för förtroendevalda i Sollentuna kommun Ett högt säkerhetsmedvetande utgör grunden för

Läs mer

Om en arbetsuppgift innebär påtaglig risk för våld, olaga hot eller ärekränkning får den inte utföras som ensamarbete.

Om en arbetsuppgift innebär påtaglig risk för våld, olaga hot eller ärekränkning får den inte utföras som ensamarbete. Fastställd av kommunfullmäktige 89, 14.6.2012 Ändrad av kommunfullmäktige 161, 15.12.2016 Policy gällande våld och Nedanstående säkerhetsrutiner ska finnas tillgängliga och presenteras för all personal,

Läs mer

Riktlinje - Hot, våld och trakasserier mot förtroendevalda

Riktlinje - Hot, våld och trakasserier mot förtroendevalda Dokumentansvarig Ann Willsund, 0485-470 16 ann.willsund@morbylanga.se RIKTLINJE Beslutande Kommunfullmäktige 1(6) Beteckning Handbok Giltighetstid Aktualitetsprövning/revidering senast Dokumentkategori

Läs mer

Vid akuta incidenter sekundär intervention

Vid akuta incidenter sekundär intervention Vid akuta incidenter sekundär intervention I detta avsnitt finns information om vad som är viktigt när en akut incident har inträffat. Avsnittet behandlar främst trakasserier, hot och våld eftersom det

Läs mer

Policy och handlingsplan vid kränkande särbehandling

Policy och handlingsplan vid kränkande särbehandling VALDEMARSVIKS 2002-06-13 Sid. 1 (5) Inledning Det är omöjligt att säga exakt hur många som blir utsatta för kränkande särbehandling i arbetslivet, men de ärenden som kommer upp hos försäkringskassan, företagshälsovården,

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN. Klarar man detta på ett tillfredsställande sätt har man skapat förutsättningar för en god arbetsmiljö.

SOCIALFÖRVALTNINGEN. Klarar man detta på ett tillfredsställande sätt har man skapat förutsättningar för en god arbetsmiljö. SOCIALFÖRVALTNINGEN Hot och våld INLEDNING I takt med ökande våld och hot inom socialtjänsten ställs allt högre krav på en bra beredskap om en incident inträffar. Det går att i möjligaste mån försöka förebygga

Läs mer

Riktlinje Hot och våld mot förtroendevalda samt i samband med offentliga sammanträden

Riktlinje Hot och våld mot förtroendevalda samt i samband med offentliga sammanträden Riktlinje Hot och våld mot förtroendevalda samt i samband med offentliga sammanträden Fastställd av: KS 80 2014 Revideras senast: 2017-12-31 Innehåll Riktlinje - Hot och våld... 3 Omfattning... 3 Angränsande

Läs mer

Våld och hot inom vården

Våld och hot inom vården Våld och hot inom vården Var finns riskerna för våld eller hot om våld? En förutsättning för att kunna minska riskerna i arbetet och känna sig trygg i sitt jobb är att det finns information om situationer

Läs mer

Ängelholms kommun accepterar inte att någon inom den kommunala verksamheten utsätts för våld eller hot om våld i sin arbetsmiljö.

Ängelholms kommun accepterar inte att någon inom den kommunala verksamheten utsätts för våld eller hot om våld i sin arbetsmiljö. Rev. 2006-06-15 INLEDNING Våldet har trappats upp och hot om våld förekommer allt oftare. Vad ska vi i Ängelholms kommun acceptera? Hur förebygger vi våld och hot om våld? Målsättningen med detta dokument

Läs mer

För dig som är förtroendevald. Åtgärder vid våld, hot eller trakasserier

För dig som är förtroendevald. Åtgärder vid våld, hot eller trakasserier För dig som är förtroendevald Åtgärder vid våld, hot eller trakasserier Viktiga telefonnummer Akuta/allvarliga händelser...112 Ej akuta/allvarlig händelser...114 14 Kommunens säkerhetschef...0708-81 73

Läs mer

TRyGg & säker mandatperiod

TRyGg & säker mandatperiod TRyGg & säker mandatperiod Handledning för förtroendevalda Syftet med denna handledning är att ge konkreta råd för: Hur du kan förebygga trakasserier, hot och våld. Vad du kan göra om du råkar ut för trakasserier,

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID HOT- ELLER VÅLDSITUATIONER. Vård och omsorg Handikappomsorg SOCIALA OMSORGSFÖRVALTNINGEN

HANDLINGSPLAN VID HOT- ELLER VÅLDSITUATIONER. Vård och omsorg Handikappomsorg SOCIALA OMSORGSFÖRVALTNINGEN FÖRFATTNINGSSAMLING (8.4.1) HANDLINGSPLAN VID HOT- ELLER VÅLDSITUATIONER Vård och omsorg Handikappomsorg SOCIALA OMSORGSFÖRVALTNINGEN SOCIALA OMSORGSNÄMNDEN BESLUT 2007-02-20 23 Dokumenttyp Riktlinjer

Läs mer

Riktlinjer för hot, våld och trakasserier som riktar sig mot förtroendevalda

Riktlinjer för hot, våld och trakasserier som riktar sig mot förtroendevalda kommunfullmäktige Riktlinjer för hot, våld och trakasserier som riktar sig mot förtroendevalda Omfattar: förtroendevalda i Ånge kommun Dokumentansvarig: Säkerhetsansvarig/säkerhetssamordnare Fastställd

Läs mer

Riktlinje kring polisanmälningar i Lekebergs kommun

Riktlinje kring polisanmälningar i Lekebergs kommun Riktlinje kring polisanmälningar i Lekebergs kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen Datum: 2017-05-30 Ansvarig för revidering: Säkerhetsstrateg Diarienummer: KS 17-209 Policy Program Plan >Riktlinje Regler

Läs mer

Varningssignaler och råd

Varningssignaler och råd Varningssignaler och råd Innan första slaget Var uppmärksam på hans kvinnosyn Lyssna när din partner talar om kvinnor i allmänhet, om han kommenterar hur de klär sig och hur han värderar kvinnliga kollegor.

Läs mer

Handlingsplan för förtroendevalda vid hot, våld och trakasserier i Landstinget Blekinge

Handlingsplan för förtroendevalda vid hot, våld och trakasserier i Landstinget Blekinge Handlingsplan för förtroendevalda vid hot, våld och trakasserier i Landstinget Blekinge Landstingsstyrelsen Version 2.0 Beslutad 2016-03-29 Reviderad 2016-10-05 Ärendenr 2016/01363 Innehållsförteckning

Läs mer

RUTINER OCH METODER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH SEXUELLA TRAKASSERIER

RUTINER OCH METODER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH SEXUELLA TRAKASSERIER Personalpolitiska rutiner Sid 1 av 5 RUTINER OCH METODER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH SEXUELLA TRAKASSERIER Dessa rutiner och metoder är ett komplement till personalpolitiska riktlinjer

Läs mer

Policy och rutiner för hur Upplands Väsby förebygger och hanterar kränkande särbehandling och sexuella trakasserier

Policy och rutiner för hur Upplands Väsby förebygger och hanterar kränkande särbehandling och sexuella trakasserier Styrdokument, policy 2018-09-12 Dnr KS/2018:298 Policy och rutiner för hur Upplands Väsby förebygger och hanterar kränkande särbehandling och sexuella trakasserier Nivå: Kommungemensamt styrdokument Antagen:

Läs mer

Personalenheten Åstorps kommun 2005

Personalenheten Åstorps kommun 2005 Personalenheten Åstorps kommun 2005 POLICY Arbetstagarna i Åstorps kommun ska erbjudas en trygg arbetsmiljö, där alla möts med respekt. I detta ingår att inte behöva utsättas för sexuella trakasserier.

Läs mer

Policy mot Sexuella trakasserier och Kränkande särbehandling

Policy mot Sexuella trakasserier och Kränkande särbehandling Policy mot Sexuella trakasserier och Kränkande särbehandling Antagen av kommunfullmäktige 2008-02-13 5 INLEDNING Enligt Jämställdhetslagen och Arbetsmiljöverkets författningssamling AFS 1993:17 ska arbetsgivaren

Läs mer

Riktlinjer för åtgärder vid hot och våld Landstinget i Kalmar län

Riktlinjer för åtgärder vid hot och våld Landstinget i Kalmar län Riktlinjer för åtgärder vid hot och våld Landstinget i Kalmar län Säkerhets- och beredskapsenheten Fastställd av XXXXXXXXXXXXXX 200X-XX-XX Gäller från och med 200X-XX-XX Sid 2 Innehåll sid Inledning. 3

Läs mer

Sjöfartsprogrammets Kvalitetshandbok Version: 1 Utgiven av: Kvalitetsansvarig

Sjöfartsprogrammets Kvalitetshandbok Version: 1 Utgiven av: Kvalitetsansvarig Sida 1/8 Handlingsplan för hantering av trakasserier och osakligt bemötande inom Ålands gymnasium Behandlad i allmänna förvaltningens samarbetskommitté den 17 juni 2010 Behandlad i allmänna förvaltningens

Läs mer

Policy - Hot och va ld

Policy - Hot och va ld Policy - Hot och va ld Norrtälje kommuns arbetsplatser och demokratiska miljö ska vara trygga och säkra för medarbetare och förtroendevalda. Det ska vara nolltolerans mot hot och våld och den demokratiska

Läs mer

BRA information till alla ledare/anställda i KSS

BRA information till alla ledare/anställda i KSS KSS handlingsplan för akuta situationer som kan uppkomma under våra aktiviteter: En akut situation kan innebära många olika saker. Det kan vara en kränkning som sker mellan unga under pågående aktivitet

Läs mer

Riktlinjer vid hot, våld och trakasserier mot förtroendevalda i Åtvidabergs kommun

Riktlinjer vid hot, våld och trakasserier mot förtroendevalda i Åtvidabergs kommun Riktlinjer vid hot, våld och trakasserier mot förtroendevalda i Åtvidabergs kommun Fastställt av: Kommunfullmäktige : 2018-01-17 Dnr: ATVVN 2017-00014 110 För revidering ansvarar: Säkerhetssamordnare Dokumentet

Läs mer

Handlingsprogram mot hot och våld

Handlingsprogram mot hot och våld Handlingsprogram mot hot och våld Innehållsförteckning 1 Riskbeskrivning... 1 Riskmiljöer... 2 Bombhot... 2 2 Rutiner att motverka risken... 3 Stadshuset... 4 Andra fasta arbetsplatser... 4 Boenden inom

Läs mer

Reviderad 2013-04-18. Reviderad 2013-04-01

Reviderad 2013-04-18. Reviderad 2013-04-01 Reviderad 2013-04-18 Reviderad 2013-04-01 1 Mål På vår arbetsplats Idrottens Hus, Östersund möts alla med respekt och behandlas utifrån allas lika värde. 1.2 På vår arbetsplats strävar vi efter att: -

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH TRAKASSERIER

RIKTLINJER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH TRAKASSERIER Blad 1 RIKTLINJER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH TRAKASSERIER Antagna av kommunfullmäktige 8 mars 2017, 75, ersätter policy och handlingsplan mot trakasserier på arbetsplatsen. Förhållningssätt

Läs mer

Den akuta hot- eller våldsituationen

Den akuta hot- eller våldsituationen Den akuta hot- eller våldsituationen 2016-09-13 1. Agerande vid pågående hot eller våld Varje uppkommen situation är unik och behöver bedömas i varje enskilt fall. Gör en uppskattning av den uppkomna situationen

Läs mer

Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier

Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier Beslutad av Kommunstyrelsen 10 december 2018, 292. Dnr KS2018.0441-2 Innehåll 1 Riktlinje för Skövde kommun...

Läs mer

En hjälp till dig som anar. En broschyr om anmälningsplikt.

En hjälp till dig som anar. En broschyr om anmälningsplikt. En hjälp till dig som anar En broschyr om anmälningsplikt. En hjälp till dig som anar att ett barn misshandlas eller far illa. Enligt svensk lag är man skyldig att anmäla om man känner till något som kan

Läs mer

RIKTLINJER LEX SARAH. Socialtjänstlagen (SoL) 14 kap 3-7 Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) SOSFS 2011:5 (S)

RIKTLINJER LEX SARAH. Socialtjänstlagen (SoL) 14 kap 3-7 Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) SOSFS 2011:5 (S) RIKTLINJER LEX SARAH Socialtjänstlagen (SoL) 14 kap 3-7 Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) SOSFS 2011:5 (S) Beslutad av Omsorgsnämnden 2012-06-19 103 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING...

Läs mer

Handlingsplan mot kränkande särbehandling

Handlingsplan mot kränkande särbehandling Handlingsplan mot kränkande särbehandling DOKUMENTNAMN Handlingsplan mot kränkande särbehandling GILTIGHETSPERIOD 20180305--tillsvidare DOKUMENTTYP Handlingsplan BESLUTAT/ANTAGET DOKUMENTÄGARE Pajala kommun

Läs mer

Externt hot och våld. Telefon- och bombhot. Verktygslådan SMART

Externt hot och våld. Telefon- och bombhot. Verktygslådan SMART Verktygslådan SMART Titel Åtgärdsplan vid hot, våld och pågående skadegörelse samt krisstöd i skolan (S) Utgåva 2015-08-03 Nedanstående punkter bör beaktas då någon blir utsatt för våld eller hot, eller

Läs mer

Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling

Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling Definition Återkommande klandervärda eller negativt präglade handlingar som riktas mot enskilda medarbetare eller chefer på ett kränkande sätt

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04 Vision På förskolan skall inget barn eller vuxen känna sig diskriminerade eller bli utsatt för kränkande

Läs mer

Riktlinjer för förebyggande av hot/våld inom Malmö högskola

Riktlinjer för förebyggande av hot/våld inom Malmö högskola Riktlinjer för förebyggande av hot/våld inom Malmö högskola Inledning Hot och våld skall alltid tas på allvar. Det är därför betydelsefullt att Malmö högskola, genom ett aktivt arbete och med förebyggande

Läs mer

Professionellt bemötande av aggressivt beteende. Juridiska och etiska grunder

Professionellt bemötande av aggressivt beteende. Juridiska och etiska grunder Professionellt bemötande av aggressivt beteende Juridiska och etiska grunder När riskerar man som arbetstagare att utsättas för våld eller hot om våld? Handhar värden Makt eller myndighet Möter människor

Läs mer

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa Den här skriften är en vägledning för alla som i sin yrkesutövning

Läs mer

handlingsplan vid hot och våld vid de la gardiegymnasiet

handlingsplan vid hot och våld vid de la gardiegymnasiet handlingsplan vid hot och våld vid de la gardiegymnasiet Antagen av Skolledning 2015/2016 INNEHÅLL Handlingsplanen vid hot och våld ska utgöra ett praktiskt verktyg för att hantera akut uppkomna hot- och

Läs mer

Handlingsplan för förtroendevalda vid hot, våld eller trakasserier samt Krishantering

Handlingsplan för förtroendevalda vid hot, våld eller trakasserier samt Krishantering 1 Handlingsplan för förtroendevalda vid hot, våld eller trakasserier samt Krishantering Socialdemokraterna Blekinge Version 7, slutförslag 2017-11-16 2 (6) Inledning Att förtroendevalda utsätts för hot,

Läs mer

En hjälp till dig. som anar att ett. barn far illa.

En hjälp till dig. som anar att ett. barn far illa. En hjälp till dig som anar att ett barn far illa. Enligt svensk lag är man skyldig att anmäla om man känner till något som kan tyda på att ett barn misshandlas eller far illa. Ändå har det visat sig att

Läs mer

Workshopledare Madeleine Sundell

Workshopledare Madeleine Sundell Workshopledare Madeleine Sundell Metodstöd för Barn och Unga på Frälsningsarmén -Ansvarig för I Trygga Händer -Rådgivare och Utbildare inom Barnkonventionen -Barnrättsjurist madeleine.sundell@fralsningsarmen.se

Läs mer

Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld. Främjande och förebyggande arbete för en god värdegrund och en god arbetsmiljö

Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld. Främjande och förebyggande arbete för en god värdegrund och en god arbetsmiljö Sida 1 av 4 Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld Arbetsmiljölagstiftningen ställer krav på att det ska finnas rutiner för att förebygga hot och våld i arbetsmiljön. Den föreskrift som beskriver

Läs mer

Handlingsplan- Hot och våld

Handlingsplan- Hot och våld Handlingsplan- Hot och våld Upprättat 2007-09-10 Reviderad 2010-08 -30 Handlingsplan- Hot och våld 2010 Syfte Att ge råd och riktlinjer i arbetet med att förebygga och hantera situationer av våld eller

Läs mer

POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR ATT FÖREBYGGA, UPPTÄCKA OCH ÅTGÄRDA KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING

POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR ATT FÖREBYGGA, UPPTÄCKA OCH ÅTGÄRDA KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR ATT FÖREBYGGA, UPPTÄCKA OCH ÅTGÄRDA KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-27, 178 Dnr: KS 2017/662 Revideras xxxx Kommunledningskontoret

Läs mer

Kom igång med utbildningen säkervardag.nu!

Kom igång med utbildningen säkervardag.nu! GUIDE Kom igång med utbildningen säkervardag.nu! Det här dokumentet riktar sig till dig som ansvarar för att personalen får utbildning på ett företag eller till dig som utbildar i arbetsmiljöfrågan hot

Läs mer

Affektsmitta och lågaffektivt bemötande

Affektsmitta och lågaffektivt bemötande Tydliggörande pedagogik - en introduktion Malmö stad Stadskontoret FoU Malmö socialt hållbar utveckling 2014-08-14 Affektsmitta och lågaffektivt bemötande Affektsmitta Vi har alla erfarenhet av att bli

Läs mer

Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn

Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn 2009-05-06 dnr 40/09-750 1 Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn I Älvsbyns kommun ska våldsutsatta kvinnor och alla barn som bevittnat eller själva

Läs mer

Handlingsplan/ Krishantering

Handlingsplan/ Krishantering Handlingsplan/ Krishantering KATASTROFPLAN En dramatisk händelse, som en olycka eller ett dödsfall kan få stora konsekvenser för både den drabbade och hennes/hans omgivning. Därför är det viktigt att denna

Läs mer

Riktlinje mot kränkande särbehandling i arbetslivet. Definition av kränkande särbehandling

Riktlinje mot kränkande särbehandling i arbetslivet. Definition av kränkande särbehandling RIKTLINJE MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLINGI ARBETSLIVET Riktlinje mot kränkande särbehandling i arbetslivet Eslövs kommun tar avstånd från alla former av kränkande särbehandling och tolererar inte att sådana

Läs mer

Österlengymnasiet. Riskbedömning och handlingsplan för våld- och hotsituationer på Österlengymnasiet.

Österlengymnasiet. Riskbedömning och handlingsplan för våld- och hotsituationer på Österlengymnasiet. Riskbedömning och handlingsplan för våld- och hotsituationer på. 1 Innehåll Skolans policy och förebyggande arbete... 3 Allmänna rutiner och instruktioner vid hot- och våldssituationer på.... 4 Vid kännedom

Läs mer

Planen mot diskriminering och kränkande behandling

Planen mot diskriminering och kränkande behandling Planen mot diskriminering och kränkande behandling Elias Fries skola Läsår 14/15 Innehållsförteckning 1. Ny Lag Barnkonventionen Definition av kränkande behandling 2.Skolans vision 3. Rättigheter och skyldigheter

Läs mer

Riktlinjer för Lex Sarah

Riktlinjer för Lex Sarah Riktlinjer för Lex Sarah Socialtjänstlagen (SoL) 14 kap 3-7 och Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 24 b-g LSS SOSFS 2011:5 (S) Beslutad av omsorgsnämnden, 2015-03-24, 71 Reviderad

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH SEXUELLA TRAKASSERIER

HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH SEXUELLA TRAKASSERIER Antagen av kommunfullmäktige 2006-05-22 27 HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH SEXUELLA TRAKASSERIER INLEDNING Ånge kommun har som arbetsgivare ansvar för arbetsmiljön. Kränkande särbehandling

Läs mer

Rutin och handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling

Rutin och handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling Sida 1 av 5 2017-05-29 KOMMUNSTYRELSEN Rutin och handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling Mål Att arbeta i Munkedals kommun ska upplevas som positivt, utvecklande och trivsamt och det

Läs mer

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen. se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är.

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen. se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är. Att känna sig trygg och bli respekterad för den man är. Det borde vara alla människors grundläggande rättighet. Tyvärr är verkligheten ofta en annan om du har en hudfärg, religion eller sexuell läggning

Läs mer

Våld och hot säkerhetsrutiner vid Vällingbyskolan

Våld och hot säkerhetsrutiner vid Vällingbyskolan Våld och hot säkerhetsrutiner vid Vällingbyskolan Förebyggande åtgärder: Ordningsregler som syftar till att skapa arbetsro och trivsel på skolan. Bemöta främlingsfientlighet, intolerans och odemokratiska

Läs mer

Sexuella trakasserier Handlingsplan 2006

Sexuella trakasserier Handlingsplan 2006 Sexuella trakasserier Handlingsplan 2006 Borlänge Kommun Godkänd av Personalutskottet 2006-03-21 Att bli utsatt för sexuella trakasserier... 1 - Trakasserier grundade på kön... 1 - Trakasserier av sexuell

Läs mer

Hat, hot och våld mot förtroendevalda

Hat, hot och våld mot förtroendevalda Hat, hot och våld mot förtroendevalda Bakgrund politikernas trygghetsundersökning Kommunens arbete (riktlinjerna) Polisens arbete Tid för frågor 1 2 3 4 Riktlinjer för att förebygga och hantera hat, hot

Läs mer

Riktlinje för hantering av kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier inom Mullsjö kommun

Riktlinje för hantering av kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier inom Mullsjö kommun Namn på dokumentet: Riktlinjer för hantering av kränkande särbehandling inom Mullsjö kommun Version: 3.0 Dokumenttyp: Riktlinje Gäller: Tillsvidare Dokumentansvarig: Personalchef Revideras: Senast 2022

Läs mer

Lindgårdens förskola

Lindgårdens förskola Lindgårdens förskola 1. Inledning Det här är Vingåkers kommuns likabehandlingsplan. Vi vill med vår likabehandlingsplan informera om hur vi arbetar med frågor som rör diskriminering och annan kränkande

Läs mer

HANDLINGSPLAN VÅLD & HOT I ARBETSMILJÖN

HANDLINGSPLAN VÅLD & HOT I ARBETSMILJÖN HANDLINGSPLAN VÅLD & HOT I ARBETSMILJÖN RESURSSKOLAN Arbetsgivaren skall tillse att arbetstagaren får god kännedom om de förhållanden, under vilka arbetet bedrivs, och att arbetstagaren upplyses om de

Läs mer

Bildningsförvaltningen

Bildningsförvaltningen 1(5) Handlingsplan mot hot och våld Revideras årligen under augusti månad 2(5) 1. Mål På ska inte några inslag av våld, hot eller hot om våld tolereras. Personal och elever ska i samverkan arbeta för att

Läs mer

Rutin för handläggning av missförhållande, så kallad lex Sara

Rutin för handläggning av missförhållande, så kallad lex Sara Rutin för handläggning av missförhållande, så kallad lex Sara Äldre och personer med funktionshinder med omsorger från Socialförvaltningen ska få en god vård alternativt få gott stöd och god service och

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Med tillhö rande riktlinjer fö r arbetsmiljö arbetet. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan

Arbetsmiljöpolicy. Med tillhö rande riktlinjer fö r arbetsmiljö arbetet. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan Arbetsmiljöpolicy Med tillhö rande riktlinjer fö r arbetsmiljö arbetet Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning 1. Arbetsmiljöpolicy

Läs mer

2013-01-18. Likabehandlingsplan -plan mot kränkande behandling samt för likabehandling vid Väringaskolan i Sigtuna

2013-01-18. Likabehandlingsplan -plan mot kränkande behandling samt för likabehandling vid Väringaskolan i Sigtuna Likabehandlingsplan -plan mot kränkande behandling samt för likabehandling vid Väringaskolan i Sigtuna 1 Innehållsförteckning Bakgrund............................................................................

Läs mer