NÅGRA AV DE PRODUKTER SOM KAN ANVÄNDAS FÖR SNIFFNING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NÅGRA AV DE PRODUKTER SOM KAN ANVÄNDAS FÖR SNIFFNING"

Transkript

1 SNIFFNING

2 FÖRORD Detta material har sammanställts av KTF, Kemisk-Tekniska Leverantörsförbundet, och CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Det är avsett för dig som arbetar med ungdomar och känner ett behov av att få veta mer om sniffning. Materialet kan användas fristående eller som komplement till videon Ett laddat gevär, som kan beställas från närmsta AV-central. Sniffning är ett problem som det sällan talas om. Ändå uppger lika stor andel (7-8 % ) av eleverna i skolår nio 2005 att de någon gång sniffat som att de någon gång prövat narkotika. Att det inte talas om problemet har säkert flera skäl. Ett kan vara att det inte upplevs som något stort problem. Även om det, bland grundskoleelever, är lika vanligt som att ha testat narkotika, så är narkotika ett större problem i samhället totalt. Sniffning är emellertid ett livsfarligt sätt att droga sig. Ändå är medel som går att sniffa väldigt lätta att få tag i. Därför bör vi skaffa oss en beredskap för att möta det. I Sverige är droganvändningen bland unga ett litet problem jämfört med situationen i andra europeiska länder. Detta kan göra att beredskapen hos vuxna runt ungdomarna är mindre än i andra länder. Vi hoppas att detta material ska hjälpa dig och dina kollegor att öka kunskapen och höja handlingsberedskapen.

3 VAD KAN MAN SNIFFA? Det finns många kemisk-tekniska preparat som går att använda till sniffning. Gemensamt för dem är att de lätt förgasas, kan inandas och ge berusning. Dessa preparat ingår i en rad produkter, som vi använder i hemmen och på arbetsplatser. De säljs lättåtkomligt bland annat hos färghandlare, på varuhus, på bensinstationer och i tobaksaffärer. NÅGRA AV DE PRODUKTER SOM KAN ANVÄNDAS FÖR SNIFFNING Påfyllnadsgas till cigarettändare Aerosoler deodoranter, hårspray, färgspray, produkter för möbler, färgborttagningsspray, luftrenare, flugspray, rengöringsmedel för mattor mm Lösningsbaserat lim Bensin Nagellack och remover för nagellack Kemtvättsvätskor Förtunningsmedel och borttagningsmedel för färg Startgas Rengöringsprodukter avfettningsmedel, borttagningsmedel för plåster osv. Gastub till sifoner Lustgas HUR GÅR SNIFFNING TILL? Ett sätt att sniffa är att andas in ångor från lättflyktiga lösningsmedel i djupa inandningar. Det är ett obehagligt sätt att berusa sig, men de naturliga reflexerna med äckel- och kvävningskänslor mattas av efter några inandningar. Det finns olika tekniker att koncentrera gaserna och undvika att ångorna försvinner ut i luften. Vanligt är att samla gasen i en plastpåse och sniffa från denna.

4 Ett annat sätt att sniffa är att andas in gas vanligtvis butangas i cigarettändare eller propangas (gasol). Denna gas innehåller egentligen inte berusande ämnen, utan ruset uppstår när gasen ökar i volym i lungorna och försvårar syretransporten till hjärnan. Av syrebristen blir man omtöcknad, yr och får egendomliga känslor och syner. En nedfrysning av struphuvud och luftvägar är kännbar då man sniffar tändargas. Att sniffa är ett riskfyllt sätt att berusa sig på. Marginalen är liten mellan tung berusning och medvetslöshet det kan handla om några få andetag. RUSET ÄR KORT OCH AVTAR SNABBT När ångorna kommer ner i lungorna tas de snabbt upp i blodet och förs till hjärnan. De första berusningssymptomen kommer redan efter sekunder. Ruseffekterna kommer alltså betydligt snabbare än när man dricker alkohol eller röker hasch. De avtar också mycket snabbare. Ett enstaka sniffningsrus varar i regel inte mer än 40 minuter och efter någon timme märks ingen berusning alls. Personen som sniffar lösningsmedel upplever ofta till en början en känsla av exalterat lyckorus, välbefinnande och avslappning, så väl som eventuell förvirring och ostadighet.

5 Symptomen och effekterna av medel som sniffas är relativt lika alkoholberusning men tillslaget är mycket snabbare. Följande effekter förekommer: Den första upprymdheten följs ofta av sömnighet Eufori Illamående Virrighet Sluddrigt tal Förlust av samordningsförmåga Surrande i öronen Yrsel Huvudvärk Känslolöshet och pirrande känsla i händer och fötter Andningssvårigheter och andningsförlamning Syn och hörselhallucinationer Våldsamt/aggressivt beteende Humörsvängningar Hämningslöshet Paranoia och ängslighet Blackout Effekterna av sniffning kan variera från person till person beroende på vikt, ålder, hälsa och den sniffade produkten. Effekten kan också variera beroende på individens sinnesstämning före sniffningen. Annat som kan påverka upplevelsen av sniffningen är om personen är van att sniffa och omgivningen de sniffar i till exempel om personen är ensam eller med andra.

6 VILKA SKADOR KAN ETT ENSKILT RUS GE? Att sniffa är mycket farligt, även om det sker en enda gång. Samtidigt är det så, att de flesta som sniffat enstaka gånger inte tagit någon synbar skada. Riskerna är dock långt ifrån försumbara. De ökar om man samtidigt använder någon annan drog, t ex alkohol. OLYCKOR Omtöckningen, med dålig balans och muskelkontroll samt dämpade reflexer, leder till att olyckor lätt händer. Sniffningsmedlen är brandfarliga vilket även det kan leda till olyckor. KVÄVNING Stora doser vid ett enskilt rustillfälle kan leda till medvetslöshet och i värsta fall till förlamning av andningscentrum i hjärnan, vilket kan leda till kvävning. PLÖTSLIG SNIFFNINGSDÖD En annan typ av dödsfall är dock vanligare, nämligen s k sudden sniffing death, plötslig sniffningsdöd. Detta kan inträffa under, eller strax efter, ett sniffningsrus i samband med kroppslig ansträngning eller stark psykisk stress. Vissa sniffningspreparat gör dessutom att hjärtat reagerar onormalt på de hormoner som utsöndras under stress. Den del av hjärnan som reglerar hjärtverksamheten kan störas, så att hjärtat slår okontrollerat och i värsta fall stannar. ÅNGESTATTACKER Det finns också exempel på att de hallucinationer som följer på ett tungt sniffningsrus givit panik- och ångestattacker eller en stark nedstämdhet.

7 VAD KAN JAG GÖRA OM JAG MÖTER UNGDOMAR SOM SNIFFAT? Håll dig lugn skräm dem inte Håll sniffaren lugn och stilla. Det finns en risk för plötslig död om ansträngning följer på sniffning. Jaga inte upp eller reta dem. Stanna hos dem tills effekterna har avtagit. Se till att det finns tillräcklig ventilation genom att öppna fönster eller lossa hårt sittande kläder osv. Under ruset är det inte lämpligt att diskutera deras sniffningsproblem. Att vara stödjande i detta skede kommer att öppna kanaler för kommunikation senare. OM NÅGON ÄR MEDVETSLÖS: Berusning gör inte medicinsk vård nödvändig. Men om någon är medvetslös skall ambulans tillkallas omedelbart. Ta reda på vilket preparat som använts och meddela ambulanspersonalen. Lägg den som är medvetslös i framstupa sidoläge och underlätta andningen. Öppna fönster för frisk luft om ni är inomhus. Se till att lägga över något värmande. Uppträd lugnt om han/hon vaknar ur medvetslösheten. Ta omedelbart kontakt med föräldrarna och berätta vad som hänt. Om situationen är lämplig, stanna kvar och tala med kompisarna till den som råkat illa ut.

8 SKADOR PÅ LÄNGRE SIKT TRÖTTHET, HUVUDVÄRK OCH RETLIGHET Om en person sniffat upprepade gånger under en tid märks det tydligt. Rinnande näsa, hosta och irriterad hals är vanligt, liksom trötthet och ofta återkommande huvudvärk. Retlighet, ångest och nedstämdhet kan uppkomma. Omgivningen ser att han/hon inte mår bra och märker ofta att personligheten och beteendet förändras. HJÄRNSKADOR Det är klarlagt att personer som under lång tid i sitt yrke utsatts för lösningsmedel fått permanenta hjärnskador. Det är rimligt att anta att även sniffning under lång tid kan ge hjärnskador, med psykisk avtrubbning, lättretlighet och motoriska störningar som följd. LEVER, NJURE OCH BLODBILDANDE ORGAN Långvarigt sniffande har visat sig ge skador på lever och njurar. Några lösningsmedel, t ex bensen, ger skador på de blodbildande organen i benmärgen, med sänkt immunförsvar som följd. Om sniffning eller annan användning av droger upphör går dock de flesta skadeverkningar tillbaka. SNIFFNING GER BEROENDE TOLERANS Upprepad sniffning ger toleransutveckling, det vill säga den vanemässige sniffaren behöver ta allt större doser för att uppnå samma effekt som tidigare.

9 ABSTINENS Abstinensbesvär kommer när man plötsligt slutar efter en tids mer intensivt sniffande. Symptomen kan vara sömnlöshet, frysningar, huvudvärk, retlighet och till och med kramper. Besvären är i allmänhet inte så starka att man behöver söka vård för dem. BEROENDE Liksom för andra droger kan sniffningsruset skapa ett psykologiskt beroende som gör att sniffningen får en central roll i tankar och handlingar och det blir svårt att sluta. Fysiskt beroende (när personen utvecklar abstinenssymptom) av lösningsmedel är sällsynt men kan uppträda. ENSAMSNIFFAREN Om en ung människa sniffar i ensamhet är det mycket allvarligt. Då kan man utgå från att berusningen ersätter andra och viktiga psykosociala behov och man kan vara säker på att han/hon är inne i en beroendeutveckling. Här krävs mycket stöd och professionella behandlingsinsatser. Att sniffa utan sällskap innebär också betydande risker för olyckor och död. LEDER SNIFFNING TILL ANNAT MISSBRUK? Eftersom sniffning är något som ofta sker i kamratgäng av yngre tonåringar handlar det ofta om en tillfällighet och en parentes i vanliga ungdomars liv. Det leder oftast inte vidare till fortsatt missbruk. Det finns dock en uppenbar risk att ungdomarna börjar uppskatta ruseffekterna och anse någon form av droganvändning som en nödvändig beståndsdel för att ha roligt. Sniffning är inte något som kan särskiljas från att använda alkohol, röka hasch eller andra uttryck för gränsöverskridande, som mobbning, snatteri eller allmänt struligt uppförande. Allt detta hänger ihop.

10 Vuxna som finns nära de ungdomar som ertappats med att sniffa, skall vara uppmärksamma på detta, även efter det att sniffningen upphört. HUR VANLIGT ÄR SNIFFNING? I början av 1970-talet var andelen ungdomar som hade prövat att sniffa hög. Vid de enkätundersökningar som görs av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) varje år bland elever i skolår 9 ställs frågor om erfarenhet av sniffning hade 27% av pojkarna och 16% av flickorna i nian sniffat. År 2005 var motsvarande siffror 7% av pojkarna och 8% av flickorna. Procent Pojkar Flickor Erfarenhet av sniffning bland elever i skolår 9 efter kön

11 Jämför man andelen elever som har sniffat någon gång med andelen som prövat narkotika finner man att den är ungefär lika stor. Andelen elever som provat narkotika samt andelen som sniffat En del skolor och bostadsområden känner inte igen beskrivningen ovan. Lokalt kan andelen ungdomar som sniffar vara både fler och färre. Det är den lokala situationen, som skall styra bedömningarna och behovet av både förebyggande och akuta insatser. ÄR SNIFFNING OLAGLIGT? Det är inte olagligt att sniffa lösningsmedel eller gaser men den som sniffar kan omhändertas enligt Lagen om vård av unga (LVU) eller Lagen om vård av missbrukare (LVM). VILKA BESTÄMMELSER FINNS OM FÖRSÄLJNING? Enligt förordningen om försäljning och förvaring av vissa flyktiga lösningsmedel ska sådana vara förvarade så att sniffning hindras

12 eller motverkas och de får inte säljas när det kan antas att de skall användas som berusningsmedel. Läkemedelsverket kan även, efter samråd med Kemikalieinspektionen, införa särskilda föreskrifter om märkning, förvaring och försäljning av sådana produkter som kan användas till sniffning. HUR VET DU OM NÅGON SNIFFAT? Tecken på sniffning är svåra att skilja från normalt tonårsuppförande. Därför är alltid det viktigaste att vara lyhörd för förändringar i beteendet och inte stirra sig blind på fysiska tecken. Ofta känner vuxna i den ungas närhet att något är fel, även om det kan vara svårt att sätta fingret på vad det rör sig om. FÖRNEKELSE Oron kan slå över i förnekelse. Man vägrar att erkänna sin oro och låtsas som ingenting. Det är en naturlig psykisk skyddsmekanism, som träder in när hot upplevs för starkt. Förnekelsen är farlig för den du oroar dig för. Lita på din intuition. DET LÖNAR SIG ATT VISA SIN ORO Om någon sniffar är det bråttom. Reagera! Gör klart att du är beredd att vända upp och ner på himmel och jord för att få klarhet. Samla nätverket, ingen kan stå utanför detta. Var öppen mot den du är orolig för och gör inga kontrollåtgärder i smyg. Visa att du är beredd att tala om detta, lyssna och förstå! HÅLL UNGDOMARNA ANSVARIGA I din iver att få slut på sniffningen får du inte ta ifrån ungdomarna deras eget ansvar. Det är viktigt att du hela tiden gör ungdomarna ansvariga för att sniffningen upphör. Avkräv dem förslag på vad som behöver göras och förändras. Gör överenskommelser och följ noga upp att de efterlevs. Ge stöd och uppmuntran, men släpp inte taget. BÖRJA BYGGA NÄTVERKET Ta, i första hand, kontakt med kompisarnas föräldrar och ta, tillsammans

13 dem, kontakt med skolan, fritidsgårdspersonalen, fältassistenter och den lokala polisen. Berätta vad du vet och vad du misstänker. Man måste inte ha bevis. Visa bara din oro. I detta läge är det viktigt att inte moralisera över eller kritisera de sniffande barnen, deras föräldrar eller skol- och fritidspersonal. Det föder bara mer skuld, skam och förnekelse. Inrikta allt du gör på samverkan för att förhindra att det fortgår. Samla till ett möte och jämför era erfarenheter. Diskutera fram en gemensam hållning så att ungdomarna framöver möter samma budskap och regler. STOPPA SNIFFNINGEN OMEDELBART Det är riskfyllt att vänta med ingripanden. När det gäller sniffning har man inte tid att utreda, resonera och hålla tummarna för att det ska ha effekt. Vilken dag som helst kan det inträffa en tragedi att någon av ungdomarna dör eller blir skadad av sniffning. Sådana resoluta och konfliktfyllda ingripanden utesluter inte andra och mer långsiktiga positiva insatser. KONTAKTA BUTIKER OCH BENSINSTATIONER De anställda vid varuhus, färgaffärer, bensinstationer och tobaksaffärer är viktiga bundsförvanter, när det gäller att förhindra sniffning. Ta personlig kontakt med så många som möjligt. Skriv gärna till alla tänkbara försäljningsställen och ge skriftlig information av samma slag som detta material ger. Om föräldrar, skola, sociala myndigheter och närpolis tillsammans står som avsändare får informationen större tyngd. GÖR NÅGOT POSITIVT Akuta ingripanden skall leda vidare. Försök förbättra ungdomarnas fritidsmiljö genom egna insatser. Påverka kommunens politiker och tjänstemän inom fritidsförvaltningen. Samarbeta med ungdomarna i området och vänd oron och konflikterna till något bra. VIKTIGAST ÄR ATT FÖREBYGGA Att förebygga är att bygga försvar i förväg. Sniffning kan inte särskiljas från andra så kallade ungdomsproblem eller livsproblem. Allt hänger samman.

14 I stort går det förebyggande arbetet ut på att skapa goda livsvillkor för alla, barn, ungdomar och vuxna. Att göra livet glatt genom att skapa rika tillfällen till gemenskap och fritidsengagemang är förebyggande. Ju rikare möjligheter, desto färre ungdomar och vuxna som blir utanför. Att ha vettiga organiserade fritidsaktiviteter har forskningen visat är effektivt för att förebygga droganvändning och andra oönskade beteenden som skolk, kriminalitet och mobbning. Likaså är trivsel och trygghet i skolan såväl en effektiv förebyggande faktor som en förutsättning för en god inlärningsmiljö. Det är det roligaste med förebyggande arbete lyckas man förbättra situationen på ett område blir annat bättre på köpet. Våra barn bildar nätverk i sin klass, i mindre kamratgäng och i par. Lika viktigt är att vuxna skapar motsvarande nätverk. På så sätt kan vi hålla dialogen öppen och ha möjlighet att stödja det positiva. Nätverk är något så enkelt som att känna att vi inte stör, när vi behöver resonera om något. Skolan och fritidsgården är utmärkta arenor för att mötas och underlätta vuxnas kontakter! GÖR EN HANDLINGSPLAN En handlingsplan skall innehålla både förebyggande strategier och överenskommelser om vilka åtgärder som skall sättas in om man upptäcker ungdomar som sniffat. Handlingsplanen måste vara förankrad hos både skol- och fritidspersonal, föräldrar och ungdomar. Alla skall vara medvetna om sin egen roll och uppgift. VIKTIGT ATT INFORMERA VUXNA När det gäller information om sniffning är vuxna den viktigaste målgruppen. Föräldrar, skolpersonal och fritidsledare behöver kunskap som grund innan och om ett sniffningsproblem uppstår. De kan då agera snabbt och på ett bra sätt. Det är därför detta material tillkommit. Upplysning till vuxna skall alltid inbegripa samtal i mindre grupper för att skapa en öppen och vardaglig kommunikation kring barnen.

15 BUTIKSPERSONAL SPELAR STOR ROLL Upplysning till dem som säljer kemisk-tekniska preparat är mycket effektiv åtgärd både när det gäller att förebygga och ingripa. De anställda vid färgaffärer, varuhus, bensinstationer etc behöver ökad kunskap om sniffningspreparaten och de regler som gäller vid försäljning av dem. Därför hoppas vi att detta material skall vara till nytta även för denna grupp. FÖREBYGGANDE INFORMATION TILL UNGDOMAR SKALL VARA VARSAM Man bör vara återhållsam med särskilda informationsinsatser kring sniffning när det gäller barn och tonåringar. Preparaten är så lättillgängliga och förefaller så vardagliga att alltför detaljerad upplysning kan ha motsatt effekt, d v s väcka intresse och öppna möjligheter. Som vägledning kan nämnas: Man skall inte koncentrera upplysningen kring olika preparat eller hur rusupplevelsen känns. Man bör betona att sniffning är mycket farligt och göra en realistisk beskrivning över faror och skador. Samtidigt skall man inte överdriva. Det kan skapa ångest hos dem som sniffat och minskar trovärdigheten. Ungdomarna kan ju med egna ögon se att kamrater, som de vet har sniffat, ännu lever och förefaller oskadda. Sniffningen skall inte särskiljas från andra drogproblem eller ungdomsproblem. Diskutera istället värdet av berusning, kamrattryck och ungdomarnas ansvar för varandra och sitt eget liv. De vuxna som informerar bör göra klart för ungdomarna hur skola och övriga vuxna kommer att handla om man upptäcker sniffning.

16 RÅD ATT GE TILL UNGDOMARNA OM DE ÄR OROLIGA FÖR EN KOMPIS: Berätta för kompisen att du är orolig och att du inte gillar det han/hon håller på med. Prata med någon vuxen, dina föräldrar, kompisens föräldrar, skolsköterskan, kuratorn, någon lärare eller annan vuxen du har förtroende för. I de flesta kommuner finns någon form av rådgivning. De kan heta lite olika från kommun till kommun, men leta efter allt som börjar på beroende, missbruk, alkohol eller narkotika. Många kommuner har också en ungdomsmottagning. Landstinget eller regionen brukar också ha vårdenheter som är specialiserade på beroende. Men kom ihåg, du kan aldrig göra någon annan drogfri. Det är inte heller ditt ansvar. Det är personen själv, eller hans/hennes föräldrar, skola och sociala myndigheter som har ansvaret. Ditt ansvar är att berätta för någon av dem om problemet.

17 FÖR YTTERLIGARE INFORMATION: Internet är en värdefull källa till information om sniffning och andra former av drogmissbruk. Nedan finns en lista över ett antal webbsidor som innehåller vidare information och resurser om ämnet sniffning. SVENSKA WEBBPLATSER: Faktainformation om alkohol, narkotika och sniffning. Här finns också en sökfunktion till CANs specialbibliotek med mängder av litteratur inom området. Litteraturen kan beställas via fjärrlån om du befinner dig utanför Storstockholm. Här kan ungdomar läsa fakta, ställa frågor som berör sniffning, alkohol, narkotika och tobak. Är ett samarbete mellan flera olika organisationer och myndigheter. Webbplatsen samlar information om sniffning, alkohol och narkotika; såsom rapporter, statistik, aktörer, fakta etc. ur flera olika perspektiv Kemisk-Tekniska Leverantörförbundet är en branschorganisation för företag som importerar, tillverkar eller marknadsför kemtekniska konsumentprodukter som kosmetik och hygienprodukter, tvättmedel och rengöringsmedel. Här finns bl.a. en förteckning över farliga kemiska produkter i hemmet. Apoteket svarar även på frågor om akuta förgiftningar och ger råd om lämplig behandling vid inträffade förgiftningstillbud via telefon, dygnet runt. Ring 112 vid inträffade förgiftningstillbud och begär Giftinformation. När du ringer får du tala direkt med en specialutbildad apotekare, som har tillgång till mer specifika telefonnummer inom sjukvården beroende på ditt problem. På dagtid kan du även ringa Statens folkhälsoinstitut är en statlig myndighet som har till huvuduppgift att förbättra folkhälsan. Särskild vikt fästs vid insatser för de grupper som är utsatta för de största hälsoriskerna. Institutet är ett nationellt kunskapscentrum för metoder och strategier inom folkhälsoområdet.

18 FÖR TVÅSPRÅKIGA: Under denna brittiska webbplats återfinns en s.k. mångfaldssektion där informationsmaterial om sniffning och droger finns publicerade på flera olika språk såsom arabiska, farsi, somaliska, turkiska och kurdiska. Under varje språk finns sektionen solvents (lösningsmedel) där informationen finns publicerad som pdf-dokument. NIDA är USAs nationella institut för forskning om drogmissbruk, deras webbplats innehåller en omfattande sektion om sniffning (under inhalants ) och finns även i en spansk version. publications/5910.html Här finns generell information om drogmissbruk, däribland sniffning ( inhalants ). Informationen är anpassad för föräldrar och finns som pdf-dokument på språk som bosniska, serbiska, kroatiska och makedonska. ENGELSKSPRÅKIGA RESURSER: Är en innehållsrik och användarvänlig webbsida helt ägnad åt förebyggande arbete mot missbruk av lösningsmedel och andra lättflyktiga ämnen. Den innehåller relevant och uppdaterad information om sniffning. På denna webbsida finns det också en länk under Interactive training till en gratis träningskurs online om missbruk av lättflyktiga ämnen, för professionella vars arbete rör dessa ämnen. Man kan få tillgång till kursen genom denna webbsida och ett intyg utdelas när man avslutat kursen på ett tillfredställande sätt. Mest information om andra droger men har användbar möjlighet till sökning i biblioteket. Innehåller också en mycket omfattande rapport om drogsituationen i Storbritannien och Nordirland och många användbara länkar.

19 ! Information från KTF, Kemisk-Tekniska Leverantörsförbundet, och CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. FORMGIVNING Eric Myrin, Anders Linder

Tonårsförälder? Finns det droger bland ungdomarna? Hur mycket dricker unga i vår kommun? Men inte skulle väl mitt barn...?

Tonårsförälder? Finns det droger bland ungdomarna? Hur mycket dricker unga i vår kommun? Men inte skulle väl mitt barn...? Tonårsförälder? Hur mycket dricker unga i vår kommun? Men inte skulle väl mitt barn...? Finns det droger bland ungdomarna? En broschyr om alkohol och droger DANDERYDS KOMMUN 1 Varför har du fått den här

Läs mer

Policy och handlingsplan för Tobak, alkohol och droger

Policy och handlingsplan för Tobak, alkohol och droger Policy och handlingsplan för Tobak, alkohol och droger Policy för tobak, alkohol och andra droger som gäller både för elever och personal på Norrevångskolan i Mörrum, Karlshamns kommun. Inledning Skolan

Läs mer

Föräldrar är viktiga

Föräldrar är viktiga Föräldrar är viktiga Att bli tonåring Att utvecklas från barn till tonåring innebär stora förändringar kroppsligt och mentalt. Det gäller inte minst tonåringens attityder och beteenden. Tonåringar undersöker

Läs mer

Mitt barn. snusar. Vad. ska jag göra? Kloka råd till föräldrar

Mitt barn. snusar. Vad. ska jag göra? Kloka råd till föräldrar Mitt barn röker och mitt snusar Vad ska jag göra? Kloka råd till föräldrar Många föräldrar oroar sig för bland annat rökning och snusning när barnet börjar närma sig tonåren. Hjälper det att förbjuda

Läs mer

Visste du detta om alkohol och cannabis? I samverkan med Länsstyrelsen och länets kommuner

Visste du detta om alkohol och cannabis? I samverkan med Länsstyrelsen och länets kommuner Visste du detta om alkohol och cannabis? I samverkan med Länsstyrelsen och länets kommuner Alkohol och olyckor Vi lever i ett land där många ser alkohol som en naturlig del av livet. Vid privata fester

Läs mer

Lösningsmedel är farliga

Lösningsmedel är farliga Lösningsmedel är farliga Organiska lösningsmedel kan leda till Yrsel Trötthet Illamående Nerv- och hjärnskador Skador på inre organ Sprickor och inflammation i huden Brand och explosion Därför ska man

Läs mer

Norrtälje kommun, Gymnasiet

Norrtälje kommun, Gymnasiet 10 9 8 7 6 5 4 3 Röker du? Norrtälje kommun, Gymnasiet Nej, har aldrig rökt Nej, har bara prövat Nej, har slutat Ja, när jag blir bjuden Ja, 1-5 cigaretter per dag Ja, mer än fem cigaretter per dag Pojkar

Läs mer

Vem ska ta snacket med din tonåring om TOBAK, ALKOHOL och NAKOTIKA DU eller LANGAREN?

Vem ska ta snacket med din tonåring om TOBAK, ALKOHOL och NAKOTIKA DU eller LANGAREN? Vem ska ta snacket med din tonåring om TOBAK, ALKOHOL och NAKOTIKA DU eller LANGAREN? Vartannat år genomförs en drogvaneenkät på Gotland bland elever i grundskolans årskurs 9 Syftet: Följa utvecklingen

Läs mer

Till föräldrar och viktiga vuxna:

Till föräldrar och viktiga vuxna: Till föräldrar och viktiga vuxna: Att prata med barn när någon i familjen är: allvarligt sjuk eller skadad psykiskt sjuk funktionsnedsatt missbrukare av alkohol eller droger utsatt för våld i hemmet död

Läs mer

Stockholmsenkäten 2014

Stockholmsenkäten 2014 Stockholmsenkäten 14 Elevundersökning i årskurs 9 och årskurs 2 gymnasiet Elevundersökningens syften Kartlägga drogvanor, kriminalitet, skolk, mobbning samt risk- och skyddsfaktorer Ge en uppfattning om

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID DROGANVÄNDNING OCH ALKOHOLMISSBRUK

HANDLINGSPLAN VID DROGANVÄNDNING OCH ALKOHOLMISSBRUK HANDLINGSPLAN VID DROGANVÄNDNING OCH ALKOHOLMISSBRUK Rytmus musikergymnasium ska vara en drog- och alkoholfri skola. Ingen elev eller personal ska använda droger eller missbruka alkohol under sin tid på

Läs mer

Policy och handlingsplan för tidig upptäckt av drogmissbruk hos Elever

Policy och handlingsplan för tidig upptäckt av drogmissbruk hos Elever Policy och handlingsplan för tidig upptäckt av drogmissbruk hos Elever Framtagen i samverkan mellan Ekerö kommun, Polismyndigheten och Landstinget, HT 2012. 1 Innehållsförteckning 1. Varför en Policy och

Läs mer

Vem ska ta snacket med din tonåring om TOBAK, ALKOHOL och NAKOTIKA

Vem ska ta snacket med din tonåring om TOBAK, ALKOHOL och NAKOTIKA Vem ska ta snacket med din tonåring om TOBAK, ALKOHOL och NAKOTIKA DU eller LANGAREN? Vart annat år genomförs en drogvaneenkät på Gotland bland eleverna i grundskolans åk 9 Syftet: Följa utvecklingen Underlag

Läs mer

Föräldrarmöte Fältgruppen i Bromma

Föräldrarmöte Fältgruppen i Bromma SIDAN 1 Föräldrarmöte Fältgruppen i Bromma Vi som jobbar i Fältgruppen Sandra Stendahl Fältförlagd socialsekreterare 076-12 06 193 Emma Martin Fältförlagd socialsekreterare 076-12 06 197 Charlie Sanrell

Läs mer

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger

Strömbackaskolan läsåret 2015-2016. Handlingsplan mot droger Strömbackaskolan läsåret 2015-2016 Handlingsplan mot droger! Piteå maj 2015, Piteå kommun Strömbackaskolan. Handlingsplan mot droger I detta dokument avses med ordet drog, alkohol, narkotika, icke medicinsk

Läs mer

Alkohol- och Drogpolicy

Alkohol- och Drogpolicy Alkohol- och Drogpolicy för föreningar i Norsjö kommun Handbok för föreningsledare. Information för vårdnadshavare och medlemmar. Antaget av föreningen:. Styrelsens ordförande:. Datum: Syfte Syftet med

Läs mer

Sjuksköterska Angelica Hjelm Socionom Kajsa Lönnevi.

Sjuksköterska Angelica Hjelm Socionom Kajsa Lönnevi. Sjuksköterska Angelica Hjelm Socionom Kajsa Lönnevi http://minimaria.se/se-film-om-anna/ Två huvudmän och fyra mottagningar Avdelning 306 Mini-Maria Hisingen Mini-Maria Centrum Mini-Maria Nordost Mini-Maria

Läs mer

Specialistsjuksköterska Jenny Alfaro Socionom Marit Englund

Specialistsjuksköterska Jenny Alfaro Socionom Marit Englund Specialistsjuksköterska Jenny Alfaro Socionom Marit Englund Vad ska vi prata om idag? Mini-Maria - Vilka är vi? - Vad gör vi? - Hur kommer man till Mini-Maria & vilka träffar vi? Droger - Information om

Läs mer

Drogpolicy. StorsjöGymnasiet 0 (7)

Drogpolicy. StorsjöGymnasiet 0 (7) Drogpolicy StorsjöGymnasiet 0 (7) 1 (7) Innehåll Sammanfattning... 3 Inledning... 3 Definition... 3 Målsättning... 4 Handlingsplan... 4 Förebyggande åtgärder... 4 Direkta åtgärder... 4 Tecken och symtom...

Läs mer

Redovisning av drogvaneundersökning åk 7-9 Strömsunds kommun 2013

Redovisning av drogvaneundersökning åk 7-9 Strömsunds kommun 2013 Redovisning av drogvaneundersökning åk 7-9 Strömsunds kommun 2013 Undersökningen gjordes v 11-13 Undersökningen gjordes i åk 7-9 i hela kommunen Totalt 377 svar. Största andelen från åk 7 och 9 (ca 37

Läs mer

Ja nej hörn: Rangordning/listning. 1) Att den gått sönder. 2) Att någon klippt av remmarna. 3) Berätta vem som gjort det. 4) Öppet hörn.

Ja nej hörn: Rangordning/listning. 1) Att den gått sönder. 2) Att någon klippt av remmarna. 3) Berätta vem som gjort det. 4) Öppet hörn. Värderingsövningar Heta stolen sitter i ring. Om man är av samma åsikt som påståendet, stiger man upp och byter plats. Om man är av annan åsikt, sitter man kvar. Finns inga rätta eller fel svar, utan man

Läs mer

Drogvaneundersökning på Tyresö gymnasium 2009 år 2

Drogvaneundersökning på Tyresö gymnasium 2009 år 2 Drogvaneundersökning på gymnasium 2009 år 2 Sedan 2004 har Kommun genomfört drogvaneundersökningar i år 6, 9 och 2 på gymnasiet. Detta är en kort sammanställning efter undersökning under november 2009

Läs mer

Kroppens signalsystem och droger. Sammanfattning enligt planeringen

Kroppens signalsystem och droger. Sammanfattning enligt planeringen Kroppens signalsystem och droger Sammanfattning enligt planeringen Hur kroppens funktioner styrs Nerver: snabba signaler från hjärnan eller hjärnstammen Hormoner: långsamma signaler, från körtlar på olika

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

Vad dricker ditt barn?

Vad dricker ditt barn? Vad dricker ditt barn? INFORMATION FRÅN EN UNDERSÖKNING I LINKÖPINGS KOMMUN BLAND UNGDOMAR MELLAN 12-19 ÅR Till dig som är förälder VARFÖR DRICKER UNGDOMAR ALKOHOL? 85% av eleverna i årskurs 6 svarar,

Läs mer

FÖRSTA HJÄLPEN VID ORO FÖR ETT BARN

FÖRSTA HJÄLPEN VID ORO FÖR ETT BARN FÖRSTA HJÄLPEN VID ORO FÖR ETT BARN Barn i utsatta situationer behöver trygga sammanhang, med vuxna som uppmärksammar och agerar när något inte står rätt till. Men, vad kan man göra vid oro för att ett

Läs mer

Stress och Sömn. Kortvarig stress kan därför verka positivt vid vissa tillfällen.

Stress och Sömn. Kortvarig stress kan därför verka positivt vid vissa tillfällen. Stress och Sömn Stress När man talar om stress menar man ibland en känsla av att man har för mycket att göra och för lite tid att göra det på. Man får inte tiden att räcka till för allt som ska göras i

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING OCH ALL FORM AV KRÄNKNING

HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING OCH ALL FORM AV KRÄNKNING HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING OCH ALL FORM AV KRÄNKNING För Vindelns fritidsgård och övrig kommunal ungdomsverksamhet Fastställd av utbildnings- och fritidsnämnden 2008-12-12, 87. Reviderad av Ungdomsverksamheten

Läs mer

Drogpolitiskt program

Drogpolitiskt program Drogpolitiskt program Hudiksvalls kommun 2009-2013 Förord Det drogförebyggande arbetet i Hudiksvalls kommun utgår från ett folkhälsoperspektiv och syftar till att främja alla medborgares rätt till en

Läs mer

Internationella. Engelska Skolan

Internationella. Engelska Skolan Internationella Engelska Skolan Under de senaste åren har samhället ägnat mer resurser på tobaksanvändning och narkotikaanvändning bland unga i Stockholm. Av den narkotika som används är cannabis det dominerande

Läs mer

Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN

Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN Ta oron på allvar! EN VÄGLEDNING FÖR VUXNA INOM BARN- OCH UNGDOMSIDROTTEN Jag misstänker att någon i min närhet far illa vad kan jag göra? För barn som befinner sig i en utsatt situation är trygga sammanhang

Läs mer

BRA information till alla ledare/anställda i KSS

BRA information till alla ledare/anställda i KSS KSS handlingsplan för akuta situationer som kan uppkomma under våra aktiviteter: En akut situation kan innebära många olika saker. Det kan vara en kränkning som sker mellan unga under pågående aktivitet

Läs mer

Familjen och drogförebyggande fostran. Vi vill också ha!!!

Familjen och drogförebyggande fostran. Vi vill också ha!!! Familjen och drogförebyggande fostran Vi vill också ha!!! Som underlag för funderingar kring alkohol och droger Det är bra att samtala med barn om verkningarna hos alkohol och droger i situationer där

Läs mer

ALKOHOL- OCH DROGPOLICY

ALKOHOL- OCH DROGPOLICY ALKOHOL- OCH DROGPOLICY Alkohol är ett stort folkhälsoproblemen i Sverige. En miljon svenskar har riskbeteenden eller alkoholproblem och 25-45 procent av all korttidsfrånvaro på arbetsplatserna orsakas

Läs mer

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål.

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål. 2012-12-21 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1 Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2 Definitioner..2 Mål.2 Syfte...2 Åtgärder...3 Till dig som förälder!...4...4

Läs mer

Alkohol- och drogpolicy

Alkohol- och drogpolicy Alkohol- och drogpolicy Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-17, KF 243 Gäller från och med 2013-01-01 2 Vimmerby kommuns syn på skadligt bruk i arbetslivet Med alkohol avses i denna policy drycker med

Läs mer

Alkohol Narkotika Doping Tobak

Alkohol Narkotika Doping Tobak Vad du som förälder/ vårdnadshavare vill veta om: Alkohol Narkotika Doping Tobak VI VÄRNAR OM VÅRA UNGA - VÄRMLANDS KOMMUNER I SAMARBETE Denna broschyr om ANDT, det vill säga Alkohol, Narkotika, Doping

Läs mer

Alkohol- och drogpolitiskt program för Säters kommun SÄTERS KOMMUN Kommunstyrelsen

Alkohol- och drogpolitiskt program för Säters kommun SÄTERS KOMMUN Kommunstyrelsen Fastställt av kommunfullmäktige 2010-03-25 Alkohol- och drogpolitiskt program för Säters kommun SÄTERS KOMMUN Kommunstyrelsen Innehållsförteckning 1. Inledning...3 2. Bakgrund...3 3. Syfte...3 4. Mål...3

Läs mer

Kultur- och fritidsförvaltningen Folkhälsa. Drogvaneundersökning

Kultur- och fritidsförvaltningen Folkhälsa. Drogvaneundersökning Kultur- och fritidsförvaltningen Folkhälsa Drogvaneundersökning Grundkolan År Fråga. Röker du? Tabell. Antal efter kön som angett att de röker Röker Röker vid enstaka tillfällen Röker varje Summa inte

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Den här skriften berättar kort om psykisk sjukdom och om hur det kan visa sig. Du får också veta hur du själv kan få stöd när mamma eller

Läs mer

Handlingsplan mot droger för elever på Naturbruksgymnasiet Uddetorp

Handlingsplan mot droger för elever på Naturbruksgymnasiet Uddetorp Handlingsplan mot droger för elever på Naturbruksgymnasiet Uddetorp Planen har arbetats fram av skolans Elevhälsa och antagits av rektor 131001 Inledning Missbruk av alkohol och narkotika leder till ohälsa

Läs mer

Stockholmsenkäten Elevundersökning i årskurs 9 och gymnasieskolans år 2

Stockholmsenkäten Elevundersökning i årskurs 9 och gymnasieskolans år 2 Stockholmsenkäten 16 Elevundersökning i årskurs 9 och gymnasieskolans år 2 Elevundersökningens syften Kartlägga drogvanor, kriminalitet, skolk, mobbning samt risk- och skyddsfaktorer Ge en uppfattning

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Samhällsmedicinska enheten LIV & HÄLSA UNG 2014. Chefsinternat, Loka Brunn 2014-08-28

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Samhällsmedicinska enheten LIV & HÄLSA UNG 2014. Chefsinternat, Loka Brunn 2014-08-28 LIV & HÄLSA UNG 2014 Chefsinternat, Loka Brunn 2014-08-28 Vad är liv & hälsa ung? Syftet är att beskriva ungdomars livsvillkor, levnadsvanor och hälsa Skolår 7 och 9, år 2 på gymnasiet Undersökningen genomförs

Läs mer

Psykisk ohälsa hos ungdomar - en fördjupningsstudie 2007. Eva-Carin Lindgren Håkan Bergh Katarina Haraldsson Amir Baigi Bertil Marklund

Psykisk ohälsa hos ungdomar - en fördjupningsstudie 2007. Eva-Carin Lindgren Håkan Bergh Katarina Haraldsson Amir Baigi Bertil Marklund Psykisk ohälsa hos ungdomar - en fördjupningsstudie 2007 Eva-Carin Lindgren Håkan Bergh Katarina Haraldsson Amir Baigi Bertil Marklund Psykisk ohälsa hos ungdomar En fördjupning av rapport 9 Ung i Halland

Läs mer

Policy och handlingsplan mot droger

Policy och handlingsplan mot droger Policy och handlingsplan mot droger Ht 2016/Vt 2017 /Sundlerhälsan 2016-12-08 1 Innehållsförteckning Syfte och mål...2 Skolans regler...3 Tobak...3 Alkohol...3 Narkotika...3 Elevskåp...3 Förebyggande insatser...3

Läs mer

Information om de vanligaste drogerna

Information om de vanligaste drogerna Information om de vanligaste drogerna Kokainpåverkan En kokainpåverkad person kan visa följande kroppsliga tecken: vidgade pupiller hög puls höjt blodtryck hastig, ytlig andning (kan bli mycket ytlig

Läs mer

Enkätundersökning. Ungdomars användning av droger. Gymnasieskolans år 2. Ambjörn Thunberg

Enkätundersökning. Ungdomars användning av droger. Gymnasieskolans år 2. Ambjörn Thunberg Enkätundersökning Ungdomars användning av droger Gymnasieskolans år 2 2015 Ambjörn Thunberg 1 2 Börjar din tonåring gymnasiet? Prata med din tonåring om alkohol Syftet med drogvaneundersökningen är att

Läs mer

På www.tänkom.nu får du fakta och tips om tonåringar och alkohol!

På www.tänkom.nu får du fakta och tips om tonåringar och alkohol! På www.tänkom.nu får du fakta och tips om tonåringar och alkohol! Tänk om fler föräldrar hjälptes åt att sätta gemensamma gränser kring alkohol. Att vara förälder till tonåringar är ofta helt underbart.

Läs mer

Presskonferens 14 oktober Verksamhetsområde Social utveckling

Presskonferens 14 oktober Verksamhetsområde Social utveckling Presskonferens 14 oktober 213 Kunskapskällar'n Göteborgs Stads informations- och kunskapscentrum för ANDT-frågor - Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak Utbildningar, föreläsningar, konferenser och konsultation

Läs mer

Redovisning av drogvaneundersökning åk 7-9 Strömsunds kommun 2011

Redovisning av drogvaneundersökning åk 7-9 Strömsunds kommun 2011 Redovisning av drogvaneundersökning åk 7-9 Strömsunds kommun 2011 Undersökningen gjordes v 12-13 Undersökningen gjordes i åk 7-9 i hela kommunen Totalt 393 svar. Årskurserna jämt fördelade, jämn könsfördelning.

Läs mer

Att vara närstående vid livets slut

Att vara närstående vid livets slut Att vara närstående vid livets slut Kvinnosjukvården / Sunderby sjukhus Gynekologisk cancer Anna Pohjanen Anna Pohjanen 1 av 7 Den sista tiden. När livet går mot sitt slut blir den sjuka tröttare och sover

Läs mer

VI HAR BESTÄMT OSS! Ängelholm kommuns arbete för en drogfri framtid

VI HAR BESTÄMT OSS! Ängelholm kommuns arbete för en drogfri framtid VI HAR BESTÄMT OSS! Ängelholm kommuns arbete för en drogfri framtid Så här ser det ut i Ängelholm Idag är det många ungdomar som dricker sig berusade i Ängelholm. Faktiskt fler än i övriga Sverige. Det

Läs mer

Abstinensbesvär Det man känner när man saknar effekten av något man brukar använda eller göra.

Abstinensbesvär Det man känner när man saknar effekten av något man brukar använda eller göra. Alkoholberoende Ordförklaring Abstinensbesvär Det man känner när man saknar effekten av något man brukar använda eller göra. Alkoholberoende innebär att man inte längre kan styra över sitt drickande. Alkoholberoende

Läs mer

TEMA: Droger Mitt namn:

TEMA: Droger Mitt namn: TEMA: Droger Mitt namn: 1 Vad är en drog? Drog är ett medel som ger användaren (den som använder droger) en bra känsla som brukar kallas rus, t.ex. glädje. För att inte förlora detta rus måste användaren

Läs mer

Att starta ett stannat hjärta.

Att starta ett stannat hjärta. Att starta ett stannat hjärta. När hjärtat slutar slå. Plötsligt hjärtstopp är inte en hjärtsjukdom. Faktum är att många av de cirka 10 000 svenskar som drabbas årligen, är till synes friska, aktiva människor

Läs mer

- risker och konsekvenser

- risker och konsekvenser Filmfakta Ämne: Idrott och hälsa, Biologi, ANDT Ålder: Från 13 år (H, Gy) Speltid: 17 minuter Svenskt tal med svensk text som tillval Producent: Kunskapsmedia AB, 2012 Inlärningsmål - Att ungdomarna lär

Läs mer

Visioner för nattvandrare

Visioner för nattvandrare Visioner för nattvandrare Vi skall som vuxna vara en bra förebild för våra ungdomar. Både för våra egna och för andras barn. När vi nattvandrar är det viktigt att skapa så bra relationer som möjligt mellan

Läs mer

Malin Månsson, Uppsökande Narkotika Teamet Anniela Nilsson, Uppsökande Narkotika Teamet Yvette Bergsjö, Fältgruppen 0733-139534 Martin Thornell,

Malin Månsson, Uppsökande Narkotika Teamet Anniela Nilsson, Uppsökande Narkotika Teamet Yvette Bergsjö, Fältgruppen 0733-139534 Martin Thornell, Malin Månsson, Uppsökande Narkotika Teamet Anniela Nilsson, Uppsökande Narkotika Teamet Yvette Bergsjö, Fältgruppen 0733-139534 Martin Thornell, Närpolis i Kristianstad Fältgruppen Arbete och Välfärdsförvaltningen

Läs mer

Resultat från Skolelevers drogvanor

Resultat från Skolelevers drogvanor Resultat från Skolelevers drogvanor 2010 2010-03-11 Av Peter Molin, SDF Askim-Frölunda-Högsbo, Utvecklingsledare, IFO Funktionshinder I mars 2010 genomförde Göteborgs Stad i samarbete med Centralförbundet

Läs mer

Hot och våld i nära relationer. - vägledning, stöd och skydd

Hot och våld i nära relationer. - vägledning, stöd och skydd Svenska Hot och våld i nära relationer - vägledning, stöd och skydd Bergs kommuns vision är att ingen i kommunen utsätts för våld eller hot om våld i nära relation www.berg.se Planera för din säkerhet

Läs mer

Handbok för personal och information för föräldrar och elever

Handbok för personal och information för föräldrar och elever SOCIALFÖRVALTNINGEN 2012 Program mot droger för grundskola och ungdomsgården i Kils kommun Handbok för personal och information för föräldrar och elever Kils kommun Postadress Besöksadress Telefon +46

Läs mer

Handlingsplan mot alkohol och droger i Söderområdet

Handlingsplan mot alkohol och droger i Söderområdet 1 Handlingsplan mot alkohol och droger i 2018-01-08 2 Handlingsplan mot alkohol och droger i Missbruk av alkohol och droger leder till ohälsa och nedsättning av en persons förmåga att utföra sitt arbete.

Läs mer

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen.se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är.

På Stockholmspolisens hatbrottssida www.polisen.se/stockholm/hatbrott hittar du en längre definition och förklaring av vad hatbrott är. Att känna sig trygg och bli respekterad för den man är. Det borde vara alla människors grundläggande rättighet. Tyvärr är verkligheten ofta en annan om du har en hudfärg, religion eller sexuell läggning

Läs mer

Narkotika? En skrift till dig som är ung, vill veta mer om narkotika & bor i Höganäs kommun

Narkotika? En skrift till dig som är ung, vill veta mer om narkotika & bor i Höganäs kommun Narkotika? En skrift till dig som är ung, vill veta mer om narkotika & bor i Höganäs kommun Du jer l ä v v! själ Ställer du upp? Det är lätt att få tag på narkotika. Undersökningar i skolor visar också

Läs mer

INFORMATIONSFOLDER OM CANNABIS, SPICE OCH NÄTDROGER

INFORMATIONSFOLDER OM CANNABIS, SPICE OCH NÄTDROGER INFORMATIONSFOLDER OM CANNABIS, SPICE OCH NÄTDROGER Till dig som förälder. Detta är ett faktablad om cannabis, spice och nätdroger. CANNABIS Cannabis är ett samlingsnamn för marijuana, hasch och hascholja

Läs mer

minimaria Botkyrka Skolinfo 2014 Simon Jonsson Socialsekreterare/Behandlare 08-530 622 82, 0708-861580 Simon.jonsson@botkyrka.se

minimaria Botkyrka Skolinfo 2014 Simon Jonsson Socialsekreterare/Behandlare 08-530 622 82, 0708-861580 Simon.jonsson@botkyrka.se minimaria Botkyrka Skolinfo 2014 Simon Jonsson Socialsekreterare/Behandlare 08-530 622 82, 0708-861580 Simon.jonsson@botkyrka.se Hur mår ni? Vad är (drog)missbruk? Missbruk är bruk av sinnesförändrade

Läs mer

Till dig som har en tonåring i Sundbyberg. FOTO: Susanne Kronholm

Till dig som har en tonåring i Sundbyberg. FOTO: Susanne Kronholm Till dig som har en tonåring i Sundbyberg FOTO: Susanne Kronholm Förord Hej, Den här foldern riktar sig till dig som har en tonåring i din närhet. Du kanske är förälder, vårdnadshavare eller är en annan

Läs mer

för skola/fritidsgård i Norsjö kommun

för skola/fritidsgård i Norsjö kommun Drogpolicy för skola/fritidsgård i Norsjö kommun Handbok för personal Information för föräldrar och elever Antaget av kommunstyrelsen 2012-02-27 Mål Alla som arbetar inom skola och fritidsgård i Norsjö

Läs mer

DROGPOLICY, studerande sid 1 ORDNINGSREGLER sid 2 DROGPOLICY, anställda sid 3-5 2009-03-06

DROGPOLICY, studerande sid 1 ORDNINGSREGLER sid 2 DROGPOLICY, anställda sid 3-5 2009-03-06 DROGPOLICY, studerande sid 1 ORDNINGSREGLER sid 2 DROGPOLICY, anställda sid 3-5 2009-03-06 DROGPOLICY VID VINDELNS FOLKHÖGSKOLA Som studerande vid Vindelns folkhögskola ska du respektera vår internatoch

Läs mer

Jämtlands Gymnasieförbund

Jämtlands Gymnasieförbund Jämtlands Gymnasieförbund Drogpolicy och handlingsplan för elever inom Jämtlands Gymnasieförbund Fastställd i direktionen 2013-11-08 Dnr 108-2012 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Definition...

Läs mer

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn som närstående När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn har, enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och patientsäkerhetslagen (6 kap. 5) rätt till information och stöd för egen del då

Läs mer

Syfte Kommunövergripande handlingsplan för det drogförebyggande arbetet Gäller för Flera förvaltningar Referensdokument

Syfte Kommunövergripande handlingsplan för det drogförebyggande arbetet Gäller för Flera förvaltningar Referensdokument handlingsplan Syfte Kommunövergripande handlingsplan för det drogförebyggande arbetet Gäller för Flera förvaltningar Referensdokument Ansvar och genomförande KSF/Hållbart samhälle/folkhälsa Uppföljning

Läs mer

Policy & handlingsplan mot tobak, alkohol & narkotika

Policy & handlingsplan mot tobak, alkohol & narkotika Policy & handlingsplan mot tobak, alkohol & narkotika Gymnasieskola November 2003 (Reviderad juni 2006) Inledning Skolan har ett ansvar att motverka tobaksbruk, alkohol- och narkotikamissbruk bland elever

Läs mer

i Täby tobak cannabis & alkohol

i Täby tobak cannabis & alkohol Elever i Täby SVARAR PÅ FRÅGOR om tobak cannabis & alkohol Foto: Anne Dillner Inte skulle väl mitt barn...? Troligtvis inte! Du har fått den här broschyren för att ditt barn bor eller går i skola i Täby.

Läs mer

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet.

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. BAKGRUNDSVARIABLER KÖN Tjejer Killar Annan Totalt* Antal Andel Antal Andel Antal Andel Antal

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN. Alkohol och och drogpolicy med handlingsplan. handlingsplan. Härjedalens för grundskolor och gymnasium

HÄRJEDALENS KOMMUN. Alkohol och och drogpolicy med handlingsplan. handlingsplan. Härjedalens för grundskolor och gymnasium HÄRJEDALENS KOMMUN Alkohol och och drogpolicy med handlingsplan handlingsplan för Härjedalens för grundskolor och gymnasium Barn, Utbildning och Fritid Drogpolicy och handlingsplan för Härjedalens kommuns

Läs mer

Textstöd till oh-bild 1 Myter

Textstöd till oh-bild 1 Myter Textstöd till oh-bild 1 Myter Genom att servera och köpa ut alkohol till mitt barn lär jag henne/honom att dricka måttligt! Mängder av undersökningar visar istället att du förmedlar till ditt barn att

Läs mer

RISKER MED ALKOHOL ETT MATERIAL ANPASSAT FÖR: HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET.

RISKER MED ALKOHOL ETT MATERIAL ANPASSAT FÖR: HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET. RISKER MED ALKOHOL ETT MATERIAL ANPASSAT FÖR: HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET. 1 Elevmaterial - Risker med alkohol - Sida 1/5 Elevmaterial Risker med alkohol Hej! I den

Läs mer

För dig som varit med om skrämmande upplevelser

För dig som varit med om skrämmande upplevelser För dig som varit med om skrämmande upplevelser Om man blivit väldigt hotad och rädd kan man få problem med hur man mår i efterhand. I den här broschyren finns information om hur man kan känna sig och

Läs mer

Kupolstudien.se + + Alkohol, narkotika och tobak. 1. Vem bor du med? Kryssa för alla personer du bor med, även om det är på deltid. Mamma.

Kupolstudien.se + + Alkohol, narkotika och tobak. 1. Vem bor du med? Kryssa för alla personer du bor med, även om det är på deltid. Mamma. 1. Vem bor du med? Kryssa för alla personer du bor med, även om det är på deltid. Mamma Fostermamma Pappa Fosterpappa Pappas sambo/maka/make Mammas sambo/maka/make Någon bror/styvbror Någon syster/styvsyster

Läs mer

Är depression vanligt? Vad är en depression?

Är depression vanligt? Vad är en depression? Depression Din läkare har ställt diagnosen depression. Kanske har Du uppsökt läkare av helt andra orsaker och väntade Dig inte att det kunde vara en depression som låg bakom. Eller också har Du känt Dig

Läs mer

Från ax till limpa Thomas Falk Samhällsmedicin

Från ax till limpa Thomas Falk Samhällsmedicin Från ax till limpa Thomas Falk Samhällsmedicin 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 22% Ju fler skyddsfaktorer desto bättre hälsa 32% 33% 35% 48% 59% Andel (%) med god hälsa fördelat på antal skyddsfaktorer

Läs mer

På www.tänkom.nu får du fakta och tips om tonåringar och alkohol!

På www.tänkom.nu får du fakta och tips om tonåringar och alkohol! På www.tänkom.nu får du fakta och tips om tonåringar och alkohol! Tänk om fler föräldrar hjälptes åt att sätta gemensamma gränser kring alkohol. Att vara förälder till en tonåring är ofta underbart. Men

Läs mer

Röker ditt barn? En handbok för dig som tror att ditt barn börjat röka

Röker ditt barn? En handbok för dig som tror att ditt barn börjat röka HBG loggan Röker ditt barn? En handbok för dig som tror att ditt barn börjat röka Innehåll Mitt barn röker. Vad kan jag göra? Vägen till att bli rökare Steg 1 Förberedelse Steg 2 Testning Steg 3 Experimentering

Läs mer

Till dig. som har varit med om en svår händelse. ljusdal.se

Till dig. som har varit med om en svår händelse. ljusdal.se Till dig som har varit med om en svår händelse ljusdal.se När man har varit med om en svår händelse kan man reagera på olika sätt. Det kan vara bra att känna till vilka reaktioner man kan förvänta sig

Läs mer

Alkohol och andra droger

Alkohol och andra droger Avskrift Missbruk av Alkohol och andra droger på arbetsplatsen Policy och vägledning Missbruk av alkohol och andra droger Missbruksproblem på arbetsplatsen Det finns en tumregel som visar att ca 10 % av

Läs mer

Barns och ungdomars hälsa i Kronobergs län

Barns och ungdomars hälsa i Kronobergs län Barns och ungdomars hälsa i Kronobergs län Inledning Är det viktigt att må bra? De flesta barn och ungdomar svarar nog ja på den frågan. God hälsa är värt att sträva efter. Landstinget Kronoberg genomför

Läs mer

Röker ditt barn? En handbok för dig som tror att ditt barn börjat röka

Röker ditt barn? En handbok för dig som tror att ditt barn börjat röka Röker ditt barn? En handbok för dig som tror att ditt barn börjat röka Mitt barn röker. Innehåll Mitt barn röker. 3 Vägen till att bli rökare 4 Steg 1 Förberedelse 5 Steg 2 Testning 6 Steg 3 Experimentering

Läs mer

HANDLINGSPLAN. mot droger på. Falkenbergs Gymnasieskola. 2004-01-29, rev 2006-11-01 Sidan 1 av 7

HANDLINGSPLAN. mot droger på. Falkenbergs Gymnasieskola. 2004-01-29, rev 2006-11-01 Sidan 1 av 7 HANDLINGSPLAN mot droger på Falkenbergs Gymnasieskola 2004-01-29, rev 2006-11-01 Sidan 1 av 7 Handlingsplan mot droger på Falkenbergs Gymnasieskola Missbruk av alkohol och narkotika leder till ohälsa och

Läs mer

Policy och handlingsplan för tidig upptäckt av drogmissbruk hos elever

Policy och handlingsplan för tidig upptäckt av drogmissbruk hos elever Näsbyparksskolans rektorsområde - Täby kommun Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan - Slottsparksskolan Policy och handlingsplan för tidig upptäckt av drogmissbruk hos elever 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Instruktion inför kartläggning av ogiltig frånvaro

Instruktion inför kartläggning av ogiltig frånvaro Bilaga 1 Instruktion inför kartläggning av ogiltig frånvaro Vid ogiltig skolfrånvaro tillämpas Haninge kommuns handlingsplan för uppföljning av elevers frånvaro. Ett av stegen i handlingsplanen är att

Läs mer

Drogvaneundersökning. Grundskolan År 8

Drogvaneundersökning. Grundskolan År 8 Drogvaneundersökning Grundskolan År 8 212 Andel % Fråga 2. Röker du? Tabell 2. Antal efter kön som angett att de röker Röker inte Röker vid enstaka tillfällen Röker varje dag Summa 61 6 1 68 47 12 3 62

Läs mer

Enkätundersökning. Ungdomars användning av droger. Grundskolan år 8. Ambjörn Thunberg

Enkätundersökning. Ungdomars användning av droger. Grundskolan år 8. Ambjörn Thunberg Enkätundersökning Ungdomars användning av droger Grundskolan år 8 2018 Ambjörn Thunberg 1 Tänk om fler föräldrar hjälptes åt att sätta gemensamma gränser kring tobak och alkohol. Syftet med drogvaneundersökningen

Läs mer

Drogvaneundersökning. Vimmerby Gymnasium

Drogvaneundersökning. Vimmerby Gymnasium Drogvaneundersökning Vimmerby Gymnasium 29 Sammanfattning, drogvaneundersökning år två på gymnasiet Vimmerby kommun 29. Drogvaneundersökningen genomförs vartannat år i årskurs åtta och vartannat år i årskurs

Läs mer

Resultat från levnadsvaneundersökningen 2004

Resultat från levnadsvaneundersökningen 2004 Resultat från levnadsvaneundersökningen 2004 Tabellbilaga: Umeåregionen, Grundskolan åk 7-9 Karina Nygren UFFE - Utvecklings- och fältforskningsenhet vid Umeå Socialtjänst Umeå 2005-02-01 2 Tabellbilaga:

Läs mer

Hur ofta är du frånvarande från skolan?

Hur ofta är du frånvarande från skolan? Hur ofta är du frånvarande från skolan? Hur trivs du i skolan? Umgås du med någon i skolan? Berätta! Vad tänker du om dina lärare? När är det svårt respektive lätt att koncentrera sig i skolan? Vilka skolor

Läs mer

Allt missbruk kan behandlas.

Allt missbruk kan behandlas. 2014-08-01 1 (5) DROGPOLICY FÖR VOXNADALENS GYMNASIUM Vision Allt missbruk kan behandlas. Att motverka och förhindra missbruk och ohälsa är viktigt. När individen inte längre har förmågan att ta ansvar

Läs mer

Ångest kan kännas på olika sätt olika gånger. Och det är inte alltid man vet att det man känner i kroppen är just ångest.

Ångest kan kännas på olika sätt olika gånger. Och det är inte alltid man vet att det man känner i kroppen är just ångest. Ångest och Panikångest Alla upplever ibland ångest i olika situationer. Det beror på att själva känslan av ångest har som uppgift att tala om att nu är något fel, på tok, till och med farligt. Och då måste

Läs mer