Tillstånd enligt miljöbalken till fönstertillverkning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillstånd enligt miljöbalken till fönstertillverkning"

Transkript

1 Aktbilaga 16 1(11) BESLUT Diarienr/Dossnr Miljöprövningsdelegationen Miljövård Per Ahlenius Tel Allmogefönster i Sverige AB ÅSHAMMAR Tillstånd enligt miljöbalken till fönstertillverkning Anläggning: Fönstertillverkning Fastighet: Åttersta 19:1 N/S-koordinat: , O/V-koordinat SNI-kod: -o2 Beslut Miljöprövningsdelegationen lämnar Allmogefönster i Sverige AB tillstånd enligt miljöbalken till att inom ovan nämnda fastighet bedriva fönsterfabrik. Verksamheten begränsas till en maximal tillverkning av fönsterluft per år. Miljöprövningsdelegationen beslutar med stöd av 6 kapitlet 9 miljöbalken (MB) att godkänna miljökonsekvensbeskrivningen i ärendet. För tillståndet gäller följande slutliga villkor: 1. Om inte annat följer av övriga villkor skall verksamheten i huvudsak bedrivas i enlighet med vad bolaget angivit i ansökan eller i övrigt åtagit sig i ärendet. 2. Buller från verksamheten inklusive transporter inom verksamhetsområdet ska begränsas så att den ekvivalenta ljudnivån utomhus vid bostäder inte överskrider riktvärdena: 55 db(a) vardagar dagtid (kl ) 50 db(a) kvällstid (kl ), söndag och helgdag (kl ) 45 db(a) nattetid (kl ) Den momentana ljudnivån nattetid får inte överskrida 55 db(a) som riktvärde vid bostäder. Buller från verksamheten får ej innehålla störande impulsljud eller hörbara tonkomponenter. 3. Utsläpp till luft av flyktiska organiska ämnen (VOC) får som gränsvärde inte överstiga 15 ton per år. 4. Bolaget ska fram till dess vattenbaserad färg fullt ut utnyttjas i måleriet årligen i miljörapporten rapportera hur arbetet med övergång till vattenbaserade färger fortskrider.

2 5. Kemiska produkter och farligt avfall skall hanteras på sådant sätt att spill eller läckage inte kan nå avlopp och så att förorening av mark, ytvatten eller grundvatten kan ske. 6. Möjligheter till energieffektivisering skall utredas och redovisas till tillsynsmyndigheten senast den 1 januari Utredningen skall innehålla ett förslag till energiplan med tidplan för de olika åtgärderna. 7. Tunga transporter till och från verksamheten skall (i möjligaste mån) följa de vägar som finns anvisade för transport av farligt gods. 8. Bolaget ska ta fram en handlingsplan för hur man ska arbeta för att minska miljöpåverkan från transporterna. Resultatet ska årligen kommenteras i miljörapporten. 9. Om verksamheten upphör ska detta i god tid före nedläggningen anmälas till tillsynsmyndigheten. Bolaget ska vid avslutning av verksamheten i samråd med tillsynsmyndigheten undersöka om mark, byggnad eller anläggning är förorenad och i så fall också ansvara för att området efterbehandlas. Miljöprövningsdelegationen överlåter med stöd av 22 kap 25 tredje stycket MB åt tillsynsmyndigheten att föreskriva ytterligare villkor angående energieffektivisering (villkor 6) Igångsättningstid Eftersom verksamheten pågår behövs ingen bestämmelse om igångsättningstid. Verkställighetsförordnande Miljöprövningsdelegationen förordnar med stöd av 22 kap 28 första stycket MB att tillståndet får tas i anspråk även om beslutet inte har vunnit laga kraft Särskilda upplysningar Miljöprövningsdelegationen vill upplysa om att meddelat tillstånd enligt miljöbalken inte befriar tillståndsinnehavaren från skyldighet att iaktta vad som föreskrivs i annan författning i fråga om anläggning eller verksamhet som avses med tillståndet. Bolaget skall fortlöpande planera och kontrollera verksamheten för att motverka eller förebygga olägenheter för människors hälsa eller miljön (26 kap 19 MB) samt i övrigt iaktta vad som sägs i förordningen (1998:901) om verksamhetsutövarens egenkontroll. Enligt denna är verksamhetsutövaren bl a skyldig att omgående underrätta tillsynsmyndigheten om driftstörning eller liknande händelse som kan leda till olägenhet för människors hälsa eller miljö. Tillsynsmyndigheten kan begära att verksamhetsutövaren skall lämna in ett förslag till kontrollprogram eller förbättrande åtgärder (26 kap 19 MB). Varje år före utgången av den 31 mars skall en miljörapport och eventuellt en köldmedierapport lämnas in till tillsynsmyndigheten (26 kap 20 MB respektive 2(11)

3 16 SNFS 1992:16). Det är den sammanlagda köldmediemängden som avgör om bolaget är skyldig att lämna köldmedierapport eller inte. Alla tillståndspliktiga verksamheter som har utsläpp till vatten eller luft som överskrider de tröskelvärden som återfinns i bilaga 2 till NFS 2000:13 ska dessutom lämna en emissionsdeklaration som bilaga till sin miljörapport. Bolaget skall till tillsynsmyndigheten lämna de uppgifter och handlingar som behövs för tillsynen samt utföra eller bekosta sådana undersökningar av verksamheten och dess verkningar som behövs för tillsynen (26 kap 21 och 22 MB). Enligt förordningen (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt MB skall avgift betalas årligen av den som bedriver miljöfarlig verksamhet. Bedrivs en miljöfarlig verksamhet av annan än den som meddelats tillståndet är den nye verksamhetsutövaren skyldig att snarast upplysa tillsynsmyndigheten om det ändrade förhållandet (32 SFS 1998:899). En kopia av informationen bör skickas till länsstyrelsen. Det är förbjudet att utan anmälan enligt miljöbalken ändra en tillståndspliktig miljöfarlig verksamhet (21 SFS 1998:899). Att upphöra med verksamheten är enligt miljöprövningsdelegationens bedömning en anmälningspliktig ändring. Redogörelse för ärendet 3(11) Ärendets handläggning Ärendet har föregåtts av en MKB-process där samråd skett med länsstyrelsen, miljökontoret i Sandviken samt boende inom en radie på 500 m från verksamheten. Länsstyrelsen beslutade den 21 september 2001 (dnr ) att verksamheten inte antas medföra en sådan betydande miljöpåverkan som avses i 6 kap 4 MB. Ansökan och tillhörande MKB inkom till miljöprövningsdelegationen den 27 maj 2002 och kompletterades den 14 augusti Ärendet kungjordes den 13 september i Arbetarbladet och Gefle Dagblad. Bygg- och miljönämnden i Sandvikens kommun, Landstinget Gävleborg enheten för samhällsmedicin och Gästrike Räddningstjänst har beretts tillfälle att yttra sig. Sökande har beretts tillfälle att lämna synpunkter på de yttranden som kommit in.

4 4(11) Ansökan Av ansökningshandlingarna framgår bland annat följande: Den nuvarande verksamheten går historiskt sett tillbaka ända till 1890-talet då produktion av snickeriprodukter påbörjades. Genom åren har förutom fönster även dörrar, möbler och hela köksinredningar tillverkats. De senaste 30 åren har dock tillverkningen nästan uteslutande bestått av 3-glasfönster. Tidigare har även en viss impregneringsverksamhet i form av såväl doppning som vacuumimpregnering med Rentozol 60 förekommit. Detta skedde enligt bolaget inomhus i de nuvarande laserings- och lackeringslokalerna. Torkning av det impregnerade virket skedde i samma lokaler som båda har hårdgjorda golvytor och saknar golvbrunnar. Bolaget tror därför att ingen eller endast ytterst begränsad miljöpåverkan har skett till följd av denna verksamhet. Lokalisering Verksamheten är lokaliserad till fastigheten Åttersta 19:1 i Sandvikens kommun. Verksamhetsbeskrivning Fönstertillverkning kan grovt delas in i tre stycken huvudmoment; träbearbetning, ytbehandling och slutligen montering. Träbearbetning Företaget köper in färdiglimmade fönsterämnen som bearbetas vidare bland annat genom profilfräsning och kapning. I samband med bearbetningen sker även urborrning av dåliga kvistar som istället ersätts av träpluggar som limmas med vattenburet vitlim. Ytbehandling Efter genomförd träbearbetning spacklas och målas fönsterämnena. Målningen sker i två olika linjer, en manuell samt en automatisk linje av elstattyp. Vid elstatmålning laddas färgen upp med hjälp av högspänning och ett elektriskt fält drar färgen mot fönsterämnena. När färg appliceras med denna metod minimeras översprutet och därmed också färgförbrukningen. Det översprut som trots allt uppstår passerar ett torrfilter innan det leds ut på taket. Den klart övervägande delen av produkterna målas i elstatlinjen. Här målas tex normalt alla vita standardprodukter och längre serier av kulörta produkter. Ämnen som lackeras passerar först en grundlackeringsbox, därefter passeras en avdunstningszon där varmluft blåses mot fönsterämnena så att färgytan ska torka snabbare. Efter en mellantorkning passerar sedan fönsterämnena slutligen den sprutbox där topplacken påförs. Om en produkt är för stor för att rymmas i elstatlinjen sker målningen istället i den manuella linjen. Om en produkt måste bättringsmålas alternativt ska målas i kulörta färger eller klarlackas sker även detta i den manuella linjen.

5 Efter sprutmålning lagras de lackerade ämnena i en avdunstningszon i direkt anslutning till sprutboxarna till dess färgytan torkat varefter de överförs till ett närliggande torkrum där den slutliga torkningen sker. Montering På monteringsavdelningen färdigställs fönstret genom att de målade ämnena sammanfogas till bågar och karmar. Därefter monteras beslag och isolerrutor innan de färdiga fönstren emballeras i väntan på uttransport till kund. Energianvändning Maskiner och verktyg i snickeri och måleri drivs med elektricitet eller tryckluft. Tryckluften produceras i en eldriven central för tryckluftsframställning som är placerad i monteringslokalen. Under 2001 förbrukades knappt 700 MWh elenergi i verksamheten. För uppvärmning av lokalerna utnyttjas i första hand en fastbränslepanna med en maximal effekt av 400 kw. Pannan installerades 1998 och bränslet består av spån och avkap från den egna produktionen. Som reserv har företaget även en oljepanna som eldas med Eo 1. Oljeförbrukningen styrs främst av fastbränslepannas tillgänglighet samt av väderförhållanden. Under ett normalår förbrukas i storleksordningen 3 m 3 eldningsolja i oljepannan. För interna transporter inom området har bolaget tillgång till en truck. Som drivmedel för trucken används Dieselolja MK1 5(11) Allmänna hänsynsreglerna Kunskapskravet Inom bolaget finns stor kunskap om tillverkningsprocesserna och dess miljöeffekter. Bolaget har dessutom tillgång till expertis inom miljöområdet. Försiktighetsprincipen All lagring och hantering av lacker, lösningsmedel och oljor sker endast i lokaler som har hårdgjorda ytor och saknar avlopp. Hantering av farligt avfall sker på invallade hårdgjorda ytor under tak. Lokaliseringsprincipen Verksamheten är lokaliserad inom ett område som avsatts för industriverksamhet. Bolaget anser att avståndet till närmaste bostäder i princip uppfyller gällande normer för nyetableringar. Hushållnings- och kretsloppsprincipen Råvarorna i produktionen utgörs till största delen av trä och aluminiumprofiler, vilka båda lämpar sig väl för material- och energiåtervinning. Trä är en förnyelsebar råvara som ingår i det naturliga kretsloppet. Eventuellt träspill som uppkommer används internt för uppvärmning av bolagets lokaler. Aluminium-

6 spill går till återanvändning. Lösningsmedel återanvänds vid tvättning av målningsredskap. Produktvalsprincipen Samtliga färger som utnyttjas idag är lösningsmedelsburna. Orsaken till att man inte övergått till vattenburen färg är de erfarenheter som moderbolaget Elitfönster AB gjorde i början på 1990-talet när samtliga lösningsmedelsburna färger ersattes med vattenburna. Resultatet blev ett tekniskt misslyckande med stora ekonomiska konsekvenser. För att överhuvudtaget överleva tvangs bolaget därför återinföra de lösningsmedelsburna färgerna. Det är därför inte aktuellt att i dagsläget att övergå till vattenburna färger men bolagets mål är att det ska kunna ske i framtiden. För att nå målet deltar man därför tillsammans med konkurrenter och leverantörer i projekt vars målsättning är att ta fram vattenburna färger som klarar de höga krav på resistens mot väder och vind som ställs på fönsterfärger. Yrkande Allmogefönster i Sverige AB finner med stöd av sin ansökan att fortsatt och utökad verksamhet vid företagets anläggning i Åshammar är tillåtligt enligt miljöbalken och yrkar att tillstånd lämnas för en produktion av högst fönsterluft per år. Bolaget föreslår att följande villkor ska gälla för verksamheten : 1. Om inte annat framgår av övriga villkor skall verksamheten bedrivas i huvudsaklig överensstämmelse med vad sökanden i ansökningshandlingarna och i övrigt i ärendet angivit eller åtagit sig. 2. Utsläppen av flyktiga organiska lösningsmedel från ytbehandlingen får uppgå till högst 15 ton per år. 3. Kemiska produkter och farligt avfall skall lagras på ogenomsläpplig invallad yta under tak. Vid förvaring utomhus skall invallningen vara försedd med tak eller regnskydd. Uppsamlingsvolymen skall motsvara minst den största invallade behållarens volym samt 10 % av övriga behållares volym. Bolaget yrkar även på att beslutet förses med verkställighetsförordnande Miljökonsekvensbeskrivning Nollalternativet innebär att ytbehandlingen av den tänkta produktionsökningen måste utföras på annan plats. Detta medför ökade transporter och ingen reell miljövinst. Utsläpp till luft De luftutsläpp som förekommer består främst av flyktiga organiska lösningsmedel, VOC som härrör från lackeringen. Förutom utsläpp av lösningsmedel sker även mindre utsläpp av förbränningsgaserna svaveloxid, koldioxid, kolmonoxid och kväveoxider. Dessa härrör från fastbränsle- och 6(11)

7 oljepannan samt från truckar och fordon inne på området. Den planerade produktionsökningen till fönsterluft årligen kommer enligt bolaget endast att innebära en marginell ökning av förbränningsgaserna. Däremot beräknas utsläppen av VOC kunna komma att öka till maximalt 15 ton årligen. Utsläpp till vatten Inget processvatten förekommer i verksamheten vilket innebär att vattenförbrukningen är låg och att avloppsvattnet i princip endast är sanitärt. Den utökade verksamheten kan innebära en liten ökning av vattenförbrukningen, dock inte proportion till ökad produktion. Avfall Allt avfall källsorteras. Mängderna farligt avfall i form av färg- och lösningsmedelavfall samt mindre mängder spillolja beräknas öka något vid en ökad produktion, dock ej proportionellt med den tänkta produktionsökningen. Kemikalier Eftersom de kemikalier som används till största delen förbrukas vid ytbehandling av färdiga fönster är det ofrånkomligt att en produktionsökning medför ökad kemikalieförbrukning. Företaget beräknar bla att förbrukningen av VOC ska öka från dagens 9 ton till maximalt 15 ton/år Buller Källor till externt buller vid anläggningen är främst fläktar och spånledningar. Andra bullerkällor är interna och externa transporter samt personalens transporter till och från arbetet morgon och kväll. Bolaget bedömer inte att ljudnivåerna kommer att påverkas av en ökad produktion. Transporter Varutransporter till och från bolaget sker uteslutande med lastbil. Bolaget räknar inte med att produktionsökningen ska medföra att antalet transporter ökar utan utgår från att fyllnadsgraden på bilarna tilltar istället. Energi Produktionsökningen kräver inga investeringar i nya energikrävande maskiner eller något ökat energibehov för uppvärmning av lokalerna varför energiförbrukningen beräknas ligga på samma nivå som idag. Om produktionsökningen visar sig medföra ett behov att utöka arbetstiderna vid vissa delar av anläggningen kan dock energiförbrukningen komma att öka något. Yttrande Bygg och miljönämnden i Sandviken tillstyrker ansökan, förutsatt att eventuella olägenheter för närboende eller miljö som uppkommer snarast utreds och åtgärdas. Landstinget Gävleborg tillstyrker att tillstånd för verksamheten medges men anser dock att ansökan bör kompletteras i några avseenden, 7(11)

8 8(11) - en hälsoriskbedömning avseende utsläpp av isocyanater bör göras, - behovet av ytterligare utsläppsbegränsande åtgärder för utsläppen av organiska lösningsmedel bör bedömas genom en spridningsberäkning. Dessutom anser landstinget att villkor för buller i omgivningarna ska ställas i tillståndet. För att följa upp efterlevnaden av satta villkor bör även en bullerkartläggning utföras. Sökanden har som svar på landstingets yttrande anfört följande:. - Bolaget har i samarbete med färgtillverkaren tittat närmare på vilka hälsorisker utsläpp av isocyanater kan medföra. Bolagets slutsats från denna genomgång är att det inte föreligger någon risk att närmiljön kommer att belastas av några utsläpp av isocyanat. Med detta som bakgrund bedömer därför företaget att det inte föreligger något behov av en mera ingående hälsoriskbedömning. - En spridningsberäkning för utsläppen av de organiska lösningsmedlen har genomförts. Beräkningarna visar inte på någon risk för hälsopåverkan av organiska lösningsmedel vid närmaste bostäder. Beräkningarna visade även att det tröskelvärdet för förnimmelse av lösningsmedelslukt om 0,2 mg/m 3 luft maximalt kommer att överskridas under 12 timmar / år vilket utgör ~ 0,15 % av anläggningens totala drifttid under ett år. - Bolagets bedömning är att dagens bullernivåer inte upplevs som störande för de boende i omkringliggande fastigheter. Om klagomål på buller inkommer från kringboende kommer bolaget att genomföra en bullerutredning. Bolaget kommer även att beakta risken för störande buller vid investeringar i ny utrustning. Miljöprövningsdelegationens motivering Miljöprövningsdelegationen anser sammanfattningsvis att, om föreskrivna villkor följs, kan verksamheten förenas med de allmänna hänsynsreglerna och målen i miljöbalken samt med en från allmän synpunkt lämplig användning av mark- och vattenresurserna samt med den för området gällande byggnadsplanen. Tillstånd skall därför lämnas till verksamheten. Lokalisering Enligt 2 kap 4 MB skall en plats väljas för verksamheten som är lämplig bland annat med hänsyn till miljöbalkens mål och så att en god hushållning av markoch vattenområden uppnås (kap 3 och 4 MB). Platsen ska väljas så att ändamålet med verksamheten kan uppnås med minsta intrång och olägenhet för människors hälsa och miljö.

9 Med hänsyn till de skyddsåtgärder som sökande åtagit sig och de villkor som ställs i detta tillståndsbeslut anser miljöprövningsdelegationen att den föreslagna lokaliseringen uppfyller kraven på plats i 2 kap 4 MB. Ansökan avser befintlig och utökad verksamhet inom fastigheten Åttersta 19:1. Enligt gällande detaljplan är området avsatt för industrimark. Området för lokaliseringen är inte av riksintresse enligt 3 eller 4 kap MB. Inte heller några andra intressen enligt 3 kap berörs. Motivering av villkor Buller (villkor 2) Miljöprövningsdelegationen anser att buller från verksamheten skall begränsas så att det motsvarar Naturvårdsverkets riktlinjer för befintlig verksamhet. I riktlinjerna anges att tillåten bullernivå bör sänkas med 5 db(a) om bullret innehåller impulsljud eller hörbara tonkomponenter. Orsaken till sänkningen är att dessa ljudtyper anses mer störande (även om de inte alltid ger en ökad ekvivalentnivå). Dessa ljudtyper har inte angetts förekomma i ansökan. Miljöprövningsdelegationen anser att sådana ej heller kan accepteras vid angivna begränsningsvärden i sådan omfattning att de medför störningar. Miljöprövningsdelegationen vill även upplysa om att ljudnivåerna gäller alla bostäder, inte enbart de närmaste. Utsläpp till luft (villkor 3 och 4) I de nyligen beslutade regionala miljömålen för Gävleborgs län är ett minskat utsläpp av flyktiga organiska lösningsmedel (VOC) en av huvudpunkterna i målet Frisk luft. Målet är att VOC-utsläppen senast år 2010 ska understiga 6000 ton årligen, vilket motsvarar en minskning med 40 % jämfört med år Miljöprövningsdelegationens åsikt är att en minskning av regionens VOC-utsläpp är ett viktigt mål. För att detta mål ska kunna uppfyllas måste samtliga berörda branscher hjälpa till. Miljöprövningsdelegationen anser därför att det är motiverat att föreskriva ett gränsvärde för utsläpp av VOC på högst 15 ton år. Av samma anledning är det även viktigt att bolaget arbetar aktivt med att byta ut de lösningsmedelsbaserade färgerna mot vattenbaserade sådana. För att hålla tillsynsmyndigheten uppdaterad om hur arbetet fortskrider bör det kommenteras i miljörapporten. Bolaget har i den genomförda spridningsberäkningen bedömt att ingen eller endast ringa risk för luktstörningar föreligger vid närliggande bostäder. Om luktstörningar trots detta uppstår skall åtgärder för att begränsa störningarna vidtas i samråd med tillsynsmyndigheten. Hantering av kemikalier och farligt avfall (villkor 5) För att förhindra att föroreningar sprids måste spill och läckage av föroreningar och kemikalier som kan uppstå vid hantering av kemiska produkter och farligt avfall kunna samlas upp och omhändertas. I begreppet hantering ingår även 9(11)

10 begreppet förvaring. Säkerhet kan uppnås med teknisk utrustning, regelbundna kontroller, bra rutiner för tillsyn och kompetent personal. Energi (villkor 6) Ett stor del av samhällets miljöproblem kan relateras till energiproduktion eller energiförbrukning. Ansenliga delar av utsläppen av växthusgaser beror bland annat på vår användning av fossila bränslen vid transporter samt vid uppvärmning av bostäder och lokaler. Av den anledningen har även flera av de av riksdagen fastställda miljökvalitetsmålen likväl som de regionala miljömålen för Gävleborgs län en inriktning mot ett energieffektivare samhälle. För att de uppsatta målen ska kunna nås måste länets industrier se över möjligheten att energieffektivisera sina verksamheter, alternativt övergå till andra miljövänligare energislag i såväl processer som transporter. Transporter (villkor 7 och 8) Regeringen har för miljömålet Begränsad klimatpåverkan fastställt ett miljökvalitetsmål som innebär att halten växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimatsystemet inte blir farligt. 10(11) Eftersom en stor andel av utsläppen av växthusgasen koldioxid härstammar från de landbaserade transporterna har även flera av länets regionala miljömål fokuserat på dessa utsläpp. Ett av målen är att koldioxidutsläppen från dessa senast år 2010 ska understiga 1999 års utsläppsnivå. För att detta mål ska kunna uppnås krävs att ett antal åtgärder genomförs. Bland annat måste länets näringsliv genomföra en miljöanpassning av sina transporter. Som en grund i detta arbete är det lämpligt att göra en transportutredning samt därefter upprätta en handlingsplan för hur företaget ska arbeta för att minska miljöbelastningen från sina transporter. Utredningen bör även inkludera tjänsteresor samt personalens resor till och från arbetet. Länets kommuner genomför för nuvarande en översyn av vilka av länets vägar som lämpar sig bäst för transport av farligt gods. Tanken med översynen är att dessa transporter ska styras över på sådana vägar där en olycka eller ett läckage från en transport så lite som möjligt påverkar människors hälsa, vattentäkter eller känsliga naturområden. Miljöprövningsdelegationen anser att det inte enbart är olyckor med farligt godstransporter som kan ha en negativ inverkan på människors hälsa, vattentäkter eller känsliga naturområden utan att detta kan förekomma vid alla typer av transportolyckor med tunga fordon. Därför bör alla tunga vägtransporter där detta är möjligt i första hand ske på ske på vägavsnitt som rekommenderats för transport av farligt gods. Överlåtna frågor Miljöprövningsdelegationen anser att den aktuella verksamheten och förutsättningarna är av sådan art att tillsynsmyndigheten kan ges möjlighet att föreskriva om ytterligare åtgärder eller villkor som kan föranledas av villkorspunkt ( 6 ) angående energieffektivisering.

11 Övrigt Med hänsyn till verksamhetsutövarens skyldigheter och tillsynsmyndighetens möjligheter, se särskilda upplysningar sidan 2, så bedömer miljöprövningsdelegationen att några särskilda villkor om kontrollprogram eller besiktning inte behöver meddelas. Bedömning av miljökonsekvensbeskrivningen Enligt 6 kap 7 MB skall en miljökonsekvensbeskrivning för verksamheter som inte kan antas medföra en betydande miljöpåverkan innehålla de uppgifter som behövs för att uppfylla en miljökonsekvensbeskrivnings syfte i den utsträckning som behövs med hänsyn till verksamhetens art och omfattning. Miljöprövningsdelegationen bedömer att den upprättade miljökonsekvensbeskrivningen motsvarar de krav som ställs i 6 kap MB. 11(11) Detta beslut har fattats av miljöprövningsdelegationen efter föredragning av Per Ahlenius. Upplysningar om hur man överklagar samt beslut om kungörelsedelgivning, se bilaga. Gösta Törnblom Sven H Jansson Bilaga: Beslut om kungörelsedelgivning och Hur man överklagar Kopia till: Bygg- och miljönämnden i Sandvikens kommun Naturvårdsverket Yrkesinspektionen Landstinget Gävleborg, Samhällsmedicin Gästrike Räddningstjänst Aktförvararen

Tillstånd enligt miljöbalken till plastindustri

Tillstånd enligt miljöbalken till plastindustri BESLUT 1 (10) Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Simon Åkerman 026-171229 simon.akerman@lansstyrelsen.se Ockelbo Plastindustrier AB Norängsvägen 23 816 30 OCKELBO Tillstånd enligt miljöbalken

Läs mer

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet Miljönämnden 2007 09 20 59 1 Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet ABB AB Service har hos länsstyrelsen ansökt om tillstånd för befintlig verksamhet vid bolagets anläggning på fastigheten

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall BESLUT Aktbilaga 15 1 (9) Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Hans Sjöberg 026-17 12 12 hans.sjoberg@x.lst.se SMA Svenska Mineral AB Box 27 820 22 Sandarne Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring

Läs mer

Miljörapport 2011 MILJÖRAPPORT. Organisationsnummer: 556706-5759 Fastighetsbeteckning: Iggesund 14:291

Miljörapport 2011 MILJÖRAPPORT. Organisationsnummer: 556706-5759 Fastighetsbeteckning: Iggesund 14:291 MILJÖRAPPORT 2011 Anläggningens namn: MILJÖRAPPORT Organisationsnummer: 556706-5759 Fastighetsbeteckning: Iggesund 14:291 Besöksadress: Postadress Telefon: 0771-416417 Fax: 0653-12063 Miljöansvarig Kommun:

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251) Ifylld blankett skickas till Miljöenheten Box 52 387 21 Borgholm Telefon 0485-880 00 Telefon / Besökstid vardagar 8.00-16.00 Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen

Läs mer

Miljörapport - Textdel

Miljörapport - Textdel Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Anläggningsnummer Panncentral Söder 1485-1146 Rapporteringsår 2010 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning

Läs mer

Jokkmokks kommun Miljökontoret

Jokkmokks kommun Miljökontoret Jokkmokks kommun Miljökontoret Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap miljöbalken (1998:808) Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort: Telefon:

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till framställning av gas genom destillation och lagring av syrgas, kvävgas och argon

Tillstånd enligt miljöbalken till framställning av gas genom destillation och lagring av syrgas, kvävgas och argon BESLUT 1 (10) Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Hans Sjöberg 026-17 12 12 hans.sjoberg@lansstyrelsen.se AGA Gas AB Att: Lars Spångberg 172 82 Sundbyberg Tillstånd enligt miljöbalken till framställning

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet

Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan inklusive bilagor ska lämnas in i två exemplar senast sex veckor innan åtgärden påbörjas. Läs igenom bifogad information. Anmälan som inte är fullständigt ifylld

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL

MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL MILJÖRAPPORT 2013 SVENSK BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL Miljörapport 2013 Katrineholm 1 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING 1.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING Svensk Biogas i Linköping AB ägs till 100 % av Tekniska

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) BROMÖLLA KOMMUN Miljökontoret 1 (12) Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ver. 040122 Administrativa uppgifter Anläggningens namn Besöksadress Utdelningsadress

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till anläggning för mottagning och mellanlagring av farligt avfall samt bearbetning av skrot

Tillstånd enligt miljöbalken till anläggning för mottagning och mellanlagring av farligt avfall samt bearbetning av skrot Beslut Aktbilaga 14 Diarienr/Dossnr 1(15) Miljöprövningsdelegationen Miljöskydd Per Ahlenius Tel : 026-171259 per.ahlenius@x.lst.se Stena Återvinning AB Box 4088 40040 Göteborg Tillstånd enligt miljöbalken

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Skicka blanketten i 2 exemplar till: Östersunds kommun 831 82 ÖSTERSUND ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Om verksamheten ligger inom vattenskyddsområde,

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251) 1(11) Fastighetsuppgifter Fastighetsbeteckning Fastighetens gatuadress Fastighetens postnummer och ort Sökande Namn Telefon dagtid Adress Postnummer och ort E-postadress Ev. referensnummer Lokal/verksamhet

Läs mer

BESLUT 1 (5) BESLUT Dnr: Lantmännen Mills AB Box UPPSALA

BESLUT 1 (5) BESLUT Dnr: Lantmännen Mills AB Box UPPSALA BESLUT 1 (5) Miljöprövningsdelegationen (MPD) Lantmännen Mills AB Box 446 751 06 UPPSALA Förlängning av prövotiden för redovisning av bullersituationen vid Lantmännen Mills AB:s anläggning på fastigheten

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Skickas till: Samhällsenheten Box 100 796 22 Älvdalen Tel: 0251-313 00 e-post: kommun@alvdalen.se Administrativa

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående OXL4683- v 1.0 2011-12-27 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna

Läs mer

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Miljöförvaltningens rapport nr 8/2007 Inledning Bakgrund Miljönämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalkens mål följs vid miljöskyddsobjekten

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till drift av återvinningscentral

Tillstånd enligt miljöbalken till drift av återvinningscentral BESLUT Aktbilaga 13 1(14) Diarienr/Dossnr Miljöprövningsdelegationen Miljöskydd Per Ahlenius Tel : 026-171259 per.ahlenius@x.lst.se Gästrike Återvinnare Box 722 801 28 Gävle Tillstånd enligt miljöbalken

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2015 (1/1-31/10) PRODUKTION BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL

MILJÖRAPPORT 2015 (1/1-31/10) PRODUKTION BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL MILJÖRAPPORT 2015 (1/1-31/10) PRODUKTION BIOGAS, KATRINEHOLM TEXTDEL Miljörapport 2015 Katrineholm 1 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING 1.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING Biogasproduktionen var organiserad under

Läs mer

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt Uppdaterad 2014-04-04 1 kap. 10 eller 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) 1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld

Läs mer

MILJÖRAPPORT 2016 PRODUKTION BIOGAS, NORRKÖPING TEXTDEL

MILJÖRAPPORT 2016 PRODUKTION BIOGAS, NORRKÖPING TEXTDEL MILJÖRAPPORT 2016 PRODUKTION BIOGAS, NORRKÖPING TEXTDEL Miljörapport 2016 1 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING 1.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING Biogasproduktionen är organiserad under AO Biogas inom Tekniska

Läs mer

Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21

Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Administrativa uppgifter: Anläggningens namn: Fastighetsbeteckning: Besöksadress: Utdelningsadress:

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Miljö- och byggnadskontoret Anmälan Miljö- och hälsoskyddsenheten Sidan 1 av 10 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Läs mer

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31

Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet - Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) YTTRANDE Jana Lervik 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Yttrande till Miljöprövningsdelegationen angående Tillstånd - Lilla Nyby återvinningsverksamhet

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Sökande Verksamhetens namn Organisationsnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Utdelningsadress Faktureringsadress Kontaktperson Telefon

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten Anmälan Sida 1 av 11 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten

Mall för textdelen till miljörapporten MALL MILJÖRAPPORT 1 (5) Mall för textdelen till miljörapporten Miljörapport för år Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer Länsstyrelsens

Läs mer

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Miljönämndens arbetsutskott 2010 12 09 73 1 Dnr 2010 2255 Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Nordkalk AB ansöker om tillstånd enligt miljöbalken för fortsatt och utökad

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1(4) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken samt 10 och 11 miljöprövningsförordningen Anmälan om miljöfarlig verksamhet Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Organisationsnummer: Besöksadress: Fastighetsbeteckning

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan enligt miljöbalken 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Tillsynsnämnden Anmälan enligt miljöbalken 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggningens namn Fastighetsbeteckning Besöksadress Utdelningsadress Postnummer

Läs mer

1. Administrativa uppgifter Organisations-/personnummer. *enligt bilagan till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

1. Administrativa uppgifter Organisations-/personnummer. *enligt bilagan till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Överkalix kommun Anmälan miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1(10) 1. Administrativa uppgifter Sökande Utdelningsadress E-postadress Kontaktperson

Läs mer

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken

Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 48 146 Beslut över anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Dnr 2015 M0732 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar med stöd av

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod 90.50 B, 90.

Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod 90.50 B, 90. 1(9) Miljöprövningsdelegationen NEMAX Miljöhantering AB Skoftesta Gård 692 93 KUMLA Tillstånd enligt miljöbalken (1998:808) till mellanlagring av avfall vid NEMAX Miljöhantering AB, Lekebergs kommun. Kod

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till anläggning för sortering och omlastning av avfall samt mellanlagring av farligt avfall

Tillstånd enligt miljöbalken till anläggning för sortering och omlastning av avfall samt mellanlagring av farligt avfall Aktbilaga 11 1(11) BESLUT Diarienr/ Dossnr Miljöprövningsdelegationen Miljövård Carina Amcoff Tel 026-171255 carina.amcoff@x.lst.se IL Recycling Returpapper AB Box 1310 701 13 Örebro Tillstånd enligt miljöbalken

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012

Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012 Årsrapport-Miljö för Norrsundet Biobränslepanna år 2012 Gävle den 27/3 2013 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall Aktbilaga 12 1(8) BESLUT Diarienr/Dossnr Miljöprövningsdelegationen Miljövård Ola Wik Tel 026-171300 ola.wik@x.lst.se Timberjack Sweden AB 822 20 ALFTA Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av

Läs mer

Svar på remiss gällande ansökan om tillstånd Mälarplast AB, Länsstyrelsens diarie nummer:

Svar på remiss gällande ansökan om tillstånd Mälarplast AB, Länsstyrelsens diarie nummer: Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum Ärendenummer 1 (7) FÖRSLAG TILL YTTRANDE Katja Nesterinen 016-710 22 22 Miljö- och räddningstjänstnämnden Svar på remiss gällande ansökan om tillstånd Mälarplast

Läs mer

Kontaktperson Telefon Fax

Kontaktperson Telefon Fax MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN hälsoskydd (1998:899) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31

Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande av tillståndsbeslut för Lilla Nyby Vilsta 3:31 Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum Ärendenummer 1 (5) BREV Sara Werdelius 016-710 12 49 Miljö- och räddningstjänstnämnden Vilsta 3:31 Yttrande till MRN, förslag till beslut - Komplettering av överklagande

Läs mer

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående

Verksamhetsansvarigt företag (moderbolag) om annat än ovanstående 1 (10) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt miljöbalken 9 kap. Anmälan ska sändas in senast 6 veckor innan start av ny verksamhet eller ändring av befintlig verksamhet. Allmänna uppgifter om företaget

Läs mer

Vilken klass som en miljöfarlig verksamhet ingår i står i miljöprövningsförordningen (2013:251)

Vilken klass som en miljöfarlig verksamhet ingår i står i miljöprövningsförordningen (2013:251) enligt miljöbalken, miljöprövningsförordningen (2013:251) 1 (12) Behöver du göra en anmälan eller söka ett tillstånd? Verksamheter som är anmälnings- eller tillståndspliktiga listas i miljöprövningsförordningen

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter

Läs mer

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN. 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN. 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1 (10) MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggningens namn:

Läs mer

ANMÄLAN. Kontaktperson Telefon (även riktnummer) Mobiltelefon

ANMÄLAN. Kontaktperson Telefon (även riktnummer) Mobiltelefon 1(5) ANMÄLAN Miljöfarlig verksamhet Bygg- och miljönämnden Anmälan enligt 1 kap., 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Uppgifterna kommer att införas i miljökontorets dataregister Handläggning av anmälan

Läs mer

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan.

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan. Regler om miljöfarlig verksamhet finns i 9 kap. miljöbalken. Vilka verksamheter som är anmälningspliktiga framgår av miljöprövningsförordningen (2013:251). Anmälan måste vara komplett för att miljöförvaltningen

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till verkstadsindustri

Tillstånd enligt miljöbalken till verkstadsindustri Aktbilaga 12 BESLUT Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Ulrika Nilsson Tel: 026-17 10 96 Ulrika.Nilsson@x.lst.se Sunfab Hydraulics AB Box 1094 824 12 HUDIKSVALL Tillstånd enligt miljöbalken till

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till träindustri med fönstertillverkning

Tillstånd enligt miljöbalken till träindustri med fönstertillverkning Aktbilaga 18 BESLUT Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Hans Sjöberg 026-17 12 12 hans.sjoberg@x.lst.se Svenska Fönster Produktion AB Snickarvägen 12 828 81 Edsbyn Tillstånd enligt miljöbalken

Läs mer

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007 FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT Augusti 2007 Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Telefon 0520-49 74 75 Fax 0520-49 79 94 miljo@trollhattan.se www.trollhattan.se Bankgiro 992-2352 SAMMANFATTNING Under vinterhalvåret

Läs mer

Miljöfarlig verksamhet

Miljöfarlig verksamhet Miljöfarlig verksamhet - Anmälan enligt miljöbalken Vissa typer av miljöfarliga verksamheter är anmälningspliktiga enligt miljöbalkens nioende kapitel. All användning av mark, byggnader eller anläggningar

Läs mer

Datum. Kontaktperson Telefon (även riktnr) Mobiltelefon

Datum. Kontaktperson Telefon (även riktnr) Mobiltelefon Miljökontoret Box 206, 597 25 Åtvidaberg 0120-830 00, miljo@atvidaberg.se Anmälan enligt 1 kap. 10 och 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning ANMÄLAN Datum

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet ANMÄLAN 1 (5) Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 10 Miljöprövningsförordningen Allmänna uppgifter (A) VAR GOD TEXTA Anläggningens namn Organisations-/personnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till att tillverka batterier

Tillstånd enligt miljöbalken till att tillverka batterier BESLUT 1 (13) Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Simon Åkerman 026-17 12 29 simon.akerman@lansstyrelsen.se Nilar Svenska AB Box 1203 183 12 Täby Tillstånd enligt miljöbalken till att tillverka

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 KAP 6 miljöbalken, 1 kap 10 miljöprövningsförordningen Blanketten skickas till: Västerviks kommun Miljö och byggnadskontoret 593 80 Västervik Tänk på att anmälan måste vara

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum Miljöprövningsdelegationen Kungörelsedelgivning Textilia Rimbo AB Box 53 762 22 RIMBO 1 (5) Slutliga villkor enligt miljöbalken avseende buller från Textilia Rimbo AB:s tvättanläggning på fastigheten Rimbo-

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Hedesunda biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN M il jö- oc h by g g nadsn ä m n d e n Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till sortering, bearbetning och mellanlagring av avfall

Tillstånd enligt miljöbalken till sortering, bearbetning och mellanlagring av avfall Aktbilaga 15 BESLUT 1 (11) 80-1131 Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Johan Larsson 026-17 12 66 johan.e.larsson@lansstyrelsen.se Kuusakoski Sverige AB Gävle hamn, Fredriksskans 805 95 Gävle

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken LULEÅ KOMMUN Miljö- och byggnadsförvaltningen Anmälan enligt förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Administrativa uppgifter Anläggningens

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET (enligt 21 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Blanketten skickas till Miljösamverkan östra Skaraborg, 541 83 SKÖVDE Anmälan ska lämnas till

Läs mer

INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN

INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN Namn Adress Postadress Telefonnummer Fastighetsbeteckning där det planerade stallet ska ligga samt för spridningsarealerna:

Läs mer

Miljölagstiftning. s 59-67 i handboken. 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk

Miljölagstiftning. s 59-67 i handboken. 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk Miljölagstiftning s 59-67 i handboken 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk Varför en balk? Naturvårdslagen Miljöskyddslagen Lagen om förbud mot dumpning av avfall i vatten Lagen om svavelhaltigt bränsle

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar

Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar MALL MILJÖRAPPORT 1 (6) Mall för textdelen till miljörapporten för energianläggningar Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Miljörapport för år Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer

Läs mer

Telefon Fax E-postadress. Postadress Besöksadress Telefon (exp) Fax Hemsida E-postadress MARIESTAD Stadshuset Kyrkogatan 2 MARIESTAD

Telefon Fax E-postadress. Postadress Besöksadress Telefon (exp) Fax Hemsida E-postadress MARIESTAD Stadshuset Kyrkogatan 2 MARIESTAD Sida 1 av 9 Information Gällande regler: 9 kap. 6 miljöbalken samt 10 och 11 miljöprövningsförordningen. Dina personuppgifter används för att utifrån ett register utöva tillsyn, handlägga ärenden, fakturera,

Läs mer

Tillsyn över mekaniska verkstäder Trelleborgs kommun

Tillsyn över mekaniska verkstäder Trelleborgs kommun Tillsyn över mekaniska verkstäder Trelleborgs kommun MILJÖFÖRVALTNINGENS RAPPORT NR 4/2011 1 Bakgrund Miljönämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalkens mål följs vid miljöskyddsobjekten i Trelleborgs

Läs mer

vattenanläggning är strikt underhållsansvarig för anläggningen.

vattenanläggning är strikt underhållsansvarig för anläggningen. 1 Alla som bedriver vattenverksamhet ska fortlöpande planera och kontrollera sin verksamhet. Syftet med planeringen och kontrollen ska vara att motverka och/eller förebygga olägenhet för människors hälsa

Läs mer

Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe i Jämtlands län

Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe i Jämtlands län 1 (6) Djur- och miljöenheten Britta Munksten 010-2253218 Grillhaket i Bräcke AB Riksvägen 47 84331 Bräcke Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 1 ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Enligt Miljöprövningsförordningen (SFS 2013:251). Avgift för handläggning av anmälan kommer att tas ut enligt fastställd taxa. Anmälan

Läs mer

ANMÄLAN. Bilaga 4: Säkerhetsdatablad med 16 avsnitt enligt Artikel 31 i REACH-förordningen (EG) nr 1907/2006

ANMÄLAN. Bilaga 4: Säkerhetsdatablad med 16 avsnitt enligt Artikel 31 i REACH-förordningen (EG) nr 1907/2006 1(5) ANMÄLAN Miljöfarlig verksamhet Bygg- och miljönämnden Anmälan enligt 1 kap., 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Uppgifterna kommer att införas i miljökontorets dataregister Handläggning av anmälan

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2009 Gävle den 29/3 2009 Underskrift: Conny Malmkvist VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter

Läs mer

Egenkontroll av ljudnivåer Miljöförvaltningen informerar

Egenkontroll av ljudnivåer Miljöförvaltningen informerar Miljöförvaltningen Egenkontroll av ljudnivåer Miljöförvaltningen informerar Ditt ansvar Vid musikarrangemang har verksamhetsutövaren ansvar för att kontrollera sin verksamhet genom så kallad egenkontroll.

Läs mer

Fastighetsbetäckning där verksamheten bedrivs. Produktionskapacitet Årlig produktion Produktionstider

Fastighetsbetäckning där verksamheten bedrivs. Produktionskapacitet Årlig produktion Produktionstider VILHELMINA KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden ANMÄLAN 1 (6) om miljöfarlig verksamhet enligt 10 miljöprövningsförordningen Anmälan avser Ny verksamhet Ändring av befintlig anmälningspliktig verksamhet Anmälningspliktig

Läs mer

Krav på cisterner inom vattenskyddsområden

Krav på cisterner inom vattenskyddsområden Vattenskydd Krav på cisterner inom vattenskyddsområden Förvaring av diesel, eldningsolja, spillolja och andra miljö- och brandfarliga vätskor i markförlagda cisterner regleras i flera olika lagstiftningar.

Läs mer

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel.

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 Miljöbalken SFS 1998:808 Tillämpning på tandklinikers verksamhet. Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 kap. Miljöbalkens mål Miljöbalken syftar

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) Verksamhetens namn Organisationsnummer Adress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Postadress Faktureringsadress

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till anläggning för mottagning och mellanlagring av farligt avfall sam bearbetning av skrot

Tillstånd enligt miljöbalken till anläggning för mottagning och mellanlagring av farligt avfall sam bearbetning av skrot Aktbilaga 15 Beslut 1(14) Diarienr/Dossnr Miljöprövningsdelegationen Miljöskydd Per Ahlenius Tel:026-171259 per.ahlenius@x.lst.se Hälsinglands Materialåtervinning AB Box 104 820 60 Delsbo Tillstånd enligt

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet ANMÄLAN 1 (6) Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 10 Miljöprövningsförordningen Allmänna uppgifter (A) VAR GOD TEXTA Anläggningens namn Organisations-/personnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort:

Läs mer

Textdel 2017 års miljörapport

Textdel 2017 års miljörapport Textdel 2017 års miljörapport 1. Verksamhetsbeskrivning 5 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning av verksamhetens huvudsakliga påverkan på miljön och människors hälsa.

Läs mer

Telefon Mobil E-post. Kontaktperson Telefon Mobil

Telefon Mobil E-post. Kontaktperson Telefon Mobil SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 1 kap 10-11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2012 Gävle den 27/3 2013 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Anmälan ska göras minst sex veckor innan verksamheten startar

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Anmälan ska göras minst sex veckor innan verksamheten startar Anmälan om miljöfarlig verksamhet Anmälan ska göras minst sex veckor innan verksamheten startar Anmälan avser Ny verksamhet Ändring av befintlig verksamhet till anmälningspliktig verksamhet Ändring av

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Ny verksamhet Ändring av befintlig verksamhet Anmälan om ägarbyte

Läs mer

Egenkontroll på U- anläggningar

Egenkontroll på U- anläggningar Egenkontroll på U- anläggningar I miljöbalken står det: Den som bedriver verksamhet eller vidtar åtgärder som kan befaras medföra olägenheter för människors hälsa eller påverka miljön skall fortlöpande

Läs mer

Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet Bolagets namn

Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet Bolagets namn Information om personuppgiftsbehandling avser Uppgifter om anmälare Gislaveds kommun kommer att spara och behandla de personuppgifter du lämnar in till kommunen via denna blankett och eventuella bifogade

Läs mer

Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden. Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag

Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden. Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag Villkorsförslag, 2017-06-15 1. Villkorsförslag 1.1 Slutliga villkor Allmänt villkor 1. Verksamheten ska bedrivas

Läs mer

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Göran Fagerström, handläggare 010-224 13 55, 076-800 23 17, goran.fagerstrom@lansstyrelsen.se

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken Information om kommunens hantering av personuppgifter finns bilagt längst ner i blanketten Ärendet avser ändring av befintlig verksamhet ny

Läs mer

Anmälan avser Ny verksamhet Ange beräknat startdatum: Ändring av befintlig verksamhet Ange datum för ändring:

Anmälan avser Ny verksamhet Ange beräknat startdatum: Ändring av befintlig verksamhet Ange datum för ändring: ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 1 kap 10 och 11 Miljöprövningsförordningen (2013:251) samt 22 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan avser Ny verksamhet Ange beräknat startdatum:

Läs mer

Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg. Anna Isberg och Pendar Behnood

Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg. Anna Isberg och Pendar Behnood Båtmiljökonferens - Juridiken som verktyg Anna Isberg och Pendar Behnood Översiktlig genomgång av miljöbalkens krav och vilka juridiska verktyg tillsynsmyndigheten har för sitt arbete Verksamhetsutövare

Läs mer

Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04. Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB

Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04. Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB Miljörapport för Säffle Fjärrvärme AB 2011 2013-03-04 Miljörapport 2012 Säffle Fjärrvärme AB INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 1.1 VERKSAMHETENS INRIKTNING OCH LOKALISERING... 3 1.1.1

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 10 miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Sida 1 av 5 Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Anmälan avser Ny verksamhet Ändring av befintlig verksamhet Ägarbyte Verksamheten namn Organisationsnummer

Läs mer

Verksamheten beräknas starta: Ändring av befintlig verksamhet Befintlig verksamhet

Verksamheten beräknas starta: Ändring av befintlig verksamhet Befintlig verksamhet ANMÄLAN 1 (8) Om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 miljöbalken Anmälan avser Ny verksamhet Verksamheten beräknas starta: Ändring av befintlig verksamhet Befintlig verksamhet Administrativa uppgifter

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med

Läs mer

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2014

Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2014 Årsrapport-Miljö för Forsbacka Biobränslepanna år 2014 Gävle den 27/3 2015 Underskrift: Roger Belin VD Bionär Närvärme AB Års /Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Tillstånd att installera och ta idrift utrustning för rökgaskondensering och kväveoxidbegränsning vid kraftvärmeverket i Djuped, Hudiksvalls kommun

Tillstånd att installera och ta idrift utrustning för rökgaskondensering och kväveoxidbegränsning vid kraftvärmeverket i Djuped, Hudiksvalls kommun Aktbilaga 11 BESLUT 1(8) Diarienr/Dossnr Miljöprövningsdelegationen Miljövård Maria Nordström Tel 026-171233 maria.nordstrom@x.lst.se Hudik Kraft AB Djupedsverket 824 12 Hudiksvall Tillstånd att installera

Läs mer

Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2012

Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2012 Miljörapport för Ersbo hetvattencentral år 2012 Lucas Enström Driftchef Ansvarig för godkännande av miljörapport 13-03-26 Miljörapporten är utformad med stöd av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport

Läs mer

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013.

Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013. Miljörapport. Hetvattencentralen Hallstahammar 2013. TEXTDEL MILJÖRAPPORT FÖR HETVATTENCENTRALEN HALLSTAHAMMAR 2013 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER UPPGIFTER OM ANLÄGGNINGEN Anläggningens (platsens) namn: Hetvattencentralen

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon E-postadress Internetadress Tanums kommun Miljöavdelningen TANUMSHEDE

Postadress Besöksadress Telefon E-postadress Internetadress Tanums kommun Miljöavdelningen TANUMSHEDE Sida 1 av 5 Anmälan om avhjälpandeåtgärder efterbehandling av förorenat område - upplysning enligt 11 i 10 kap Miljöbalken anmälan enligt 28 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Personuppgifter

Läs mer