Medarbetarenkät målområden inklusive åtgärder

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Medarbetarenkät 2012 - målområden inklusive åtgärder"

Transkript

1 Handläggare Datum Lillian Alverö Medarbetarenkät målområden inklusive åtgärder Barkestorpsskolan Arbetssätt och mål Ledarskap Tid för att arbeta med handlingsplanen kommer att finnas under junidagarna och under kommande konf. tider vilket innefattar a-lag, ä-lag och personalkonferenser. Vi ska ha kontinuerlig uppföljning i lokal samverkan och på APT. Chefsgruppen På medarbetarsamtal diskutera respektive chefs förutsättningar i form av antal verksamheter/enhetens storlek/antal anställda/antal hus På kommande chefsmöte avsätta tid för diskussioner om enheternas inre organisation, för att ge möjligheter att lära av varandra Förutsättningar/stöd Slutföra projektet med förändrad organisation för elevhälsan Förvaltningschefen beslutar: att områdena och Förutsättningar/stöd skall utgöra områdena att arbeta vidare med utifrån medarbetarenkäten att för området skall följande åtgärder genomföras: o På medarbetarsamtal diskutera respektive chefs förutsättningar i form av antal verksamheter/enhetens storlek/antal anställda/antal hus o På kommande chefsmöte avsätta tid för diskussioner om enheternas inre organisation, för att ge möjligheter att lära av varandra att för området Förutsättningar/stöd skall följande åtgärder genomföras: o slutföra projektet med förändrad organisation för elevhälsan Detta beslut är fattat av förvaltningschef Mats Linde, efter beredning på chefsmöte i november och januari. Adress Box 951, Kalmar Besök Skeppsbrogatan 55, plan 5 Tel vx Fax barnungdom@kalmar.se

2 2 (11) Djurängsskolan Ledarskap Målen är att förbättra resultatet i enkäten till nästa mätning. Åtgärder: Deltagande i PRIO- projektet, som enbart riktar sig till skolan, men ska omsättas även i förskolan och fritidshemmet hos oss. Detta ska resultera i högre måluppfyllese, med hjälp av bättre mötesstrukturer, mer tid för samplanering och coaching. Hur blir vi bättre på att arbeta mot samma mål. Större deltagande från skolledningens sida i arbetslagen, för att följa upp analys av verksamheterna. Kommunhälsans enkät, som ger en fördjupad bild av synen på arbetsbelastning och samarbete. Åtgärder här ska planeras utifrån de resultat som framkommer. Fördjupade diskussioner och analys av organisationen. Dörbyskolan Arbetssätt och mål All personal på Dörbyskolan erbjuds hälsosamtal på Kommunhälsan våren 2013, samt de som uppfyller kriterierna för livsstilsprojektet erbjuds detta. Mötesfritt under veckor med utvecklingssamtal. I kalendariet finns tid för att skriva omdömen. Jämn fördelning av arbetsuppgifter inom arbetslaget t.ex. utvecklingssamtal, skriftliga omdömen och ansvarsområden. Falkenbergsskolan - F-9 Rektors pedagogiska ledarskap Lärarnas arbetsbelastning Förvaltningskontoret 1. Arbetsfördelning/Arbetsuppgifter 2. Arbetssituation Hur: rektor bör avlastas arbetsuppgifter för att få bättre förutsättningar att kunna utöva sitt pedagogiska ledarskap Hur: Se över den ålagda dokumentationen för lärarna så att lärarna får mer tid för huvuduppdraget. Det första målet kommer inte från mig! Den stora överskuggande frågan är ju arbetsbelastningen och vi har i flera år jobbat med att ta bort/organisera om på enheten, dvs det vi själva kan påverka. Sammanställningen visar ett gott resultat. Mötet förde en diskussion kring; Vad säger resultatet? Vad gör vi rätt och vad vill vi bibehålla? Målområden och Arbetssätt och mål visar lägre svar. Hur gå vidare? 1. Fortsatt utveckling av nuvarande kontorsmöten till ett öppet forum med innehåll, synpunkter, tankar och idéer, där alla kan komma till tals.

3 3 (11) Förskolan Björkenäs Målområden: 1. Minimera utvecklingsområdena på enheten 2. Avgränsa dokumentationen 3. Konkretisering av arbetsuppgifterna 2. När det gäller arbetsbelastning och stress uppmärksammas och fokuseras det på medarbetarsamtal och uppföljningssamtal. Främst lyftes: 22 På min arbetsplats har vi en bra arbetsfördelning 47 Jag hinner med mina arbetsuppgifter 49 Jag har kontroll över min arbetssituation Huvudmål Delmål 1 Delmål 2 Sänka arbetsbelastningen Prioritera arbetsuppgifter Konkretisering av utvecklingsarbete - Jag hinner med mina arbetsuppgifternivå och tydliga beslut på enhets- och arbetslagsnivå Åtgärder Åtgärder Åtgärder Januari 2013 svarar alla på en enkät Juni 2013 svarar alla åter på enkäten Jämförelse görs November svarar man åter på samma enkät Januari Nulägesanalys tydliga mål sätts utifrån svaren Juni Målen utvärderas November Målen utvärderas Januari Nulägesanalys tydliga mål sätts utifrån svaren Juni Målen utvärderas November Målen utvärderas Förskolan Lindeberga-Sjöängen Ledarskap Utdrag ur protokoll från samverkansgruppen den 12 december 2012: Medarbetarenkäten. Beslut: Vi kommer att prioritera områdena arbetsbelastning och ledarskap. Handlingsplan klar vecka 10. Vi börjar med att på arbetsplatsträffen i januari djupdyka i dessa två områden med all personal för att försöka se var och hur vi kan göra förbättringar. Detta för att göra en nulägesanalys. Vi kommer att följa upp arbetet på varje samverkansgrupp och på alla arbetsplatsträffar under våren Vi kan redan nu se vissa förbättringar som skulle kunna göras omgående och dessa tänker vi göra. När det gäller arbetsbelastning: Att personalen på avdelningarna inte längre attesterar fakturor utan detta gör bitr förskolechef. Vi har redan gjort vissa förändringar t.ex. i reflektionstiden på Sjöängens förskola. Detta för att ge alla avdelningar 2 timmar reflektionstid tillsammans. Vi arbetar ständigt med att förbättra och förenkla för personalen när det gäller rutiner, mallar, att veta vad man ska använda när. Detta för att spara tid. I området ledarskap är det feedbacken till den enskilda medarbetaren som behöver förbättras. Vi tittar på olika sätt för att göra förbättringar inom det området.

4 4 (11) Förskolan Pulpeten Smedjan Förutsättningar/stöd/ledarskap Information Förskolan Smedby Medarbetarskap Arbetssätt och mål Ledarskap Förskolan Trollet Tre frågeställningar som är viktiga: Hur skall vi förhålla oss till våra gemensamma överenskommelser och samtidigt ha tillit till den egna yrkesprofessionen? Vad skall respektive hus och varje arbetslag komma överens om och ta ansvar för? Var, i vilket forum skall olika frågor tas upp? Målområden - Tillsammans med arbetslag/storarbetslag diskutera förutsättningar och stöd i arbetslagets organisation - Ge stöd att planera sin tid i arbetslag och enskilt Förutsättningar/stöd/ledarskap - På medarbetarsamtal diskutera respektive medarbetares förutsättningar i form av barngrupp, arbetslag och uppdrag. Information - För att bibehålla det höga värdet i enkäten, strukturera informationsflödet. Vi ska använda oss av boken Möten för lärande som innehåller diskussions frågor när vi startar upp nya arbetslag till hösten. Synliggöra beslutsvägar ytterligare genom en framtagen verksamhetsplan klar augusti 2013 I nya arbetslag under utvecklingsdagarna v. 22 diskutera hur vi gör när man vill påtala brist. Strategi för arbetsfördelning tas fram inför omorganisation ht 2013 Arbetsbeskrivningar förtydligas inför omorganisation ht 2013 Bättre strategi vid auskultationer görs i samverkan med Linneuniversitetet. Pedagogiska tips via pedagogisk dokumentation. Ny strategi inför hösten 2013 Feedback i veckobreven skall öka. Förskolechefens ansvar. Delta heldag i verksamheten per läsår. (sker idag men med medarbetarsamtal insprängda. Fortsatta diskussioner krävs) Ett medarbetarsamtal med hela arbetslaget per läsår. Planeras in fr.o.m. ht 13 Handlingsplan för Vår Verksamhetsidé och vår Miljösäkring kommer att vara utgångspunkten på alla våra möten, på personalkonferens, på husmöte och på de olika reflektionsmötena under vt 2013 Vi tar fram en rutin där det framgår vilka frågor som skall diskuteras i vilket forum och vilka överenskommelser görs i huset, respektive i arbetslaget. Uppföljning görs på arbetsplatsträffarna, utvärdering görs dec Handlingsplanen är fastställd i samverkansgruppen 18 januari Vi skall påminna och uppmuntrar varandra att göra roliga saker tillsammans på jobbet och utanför.

5 5 (11) Förskolan Vallmon Arbetssätt och mål Kommunikation och arbetsgemenskap Kränkande särbehandling, diskriminering, hot och våld Åtgärder kommer att genomföras i enlighet med de områden och frågeställningar som personalen lyft fram vid arbetsplatsträff Följande forum kommer att användas. Pedagogiska handledningstillfällen fredagar kl där personalen är indelad i fyra grupper vilket innebär ca ett handledningstillfälle per medarbetare och månad. Handledningen skall komma fram till konkreta åtgärder utifrån de frågeställningar medarbetarna lyft fram. Ledningsgruppen där konkreta åtgärder diskuteras och arbetsplatsträffarna enligt nedan planeras. Arbetsplatsträff i juni 2013, dec 2013 och juni 2014 där konkreta åtgärder från handledningstillfällena lyfts fram, implementeras och utvärderas. Lokal samverkansgrupp där åtgärderna dokumenteras och protokollförs. Förskolan Ögonstenen Mål och arbetssätt, ledarskap samt arbetsbelastning. Kalmarsundsskolan en Ledarskapet Inflytandet Mål och arbetssätt, ledarskap samt arbetsbelastning. En ny mindre enkät som gäller dessa områden kommer att skickas ut. Pedagogerna få då möjlighet att inom valda områden, vikta vilka delområden vi arbetar vidare med. Skolledningen arbetar aktivt med förvaltningskontoret att påverka omdömenas utformning samt att all elevdokumentation ska bli digital. Fortsatt arbete med utveckling av omdömesskrivandet Utnyttja fortbildningsdagar i ännu högre grad till fortbildning som redan pågår. Vid schemaläggning och i kalendariet tillgodoses i så hög utsträckning som möjligt möjligheter för resp. arbetstagare att reglera sin arbetstid under olika perioder under läsåret. Arbetet leds och fördelas av rektor, samordnande speciallärare/specialpedagog samt arbetslag så att svaundervisning och särskilt stöd bedrivs så effektivt som möjligt. Planeringstiden utökas på loven för fritidsavdelningarna. Skolledningen tar fram ett förslag på en delning av skolledning och administration och därmed en fysisk flytt F-5 till den delen av skolan.

6 6 (11) Lyssna in mer och diskutera med gällande personal och SVG innan beslut fattas. Motivera och förklara beslut. Lindsdalsskolorna Arbetssätt och mål Ledarskap Lindöskolan skola och förskola Vart vänder man sig som personal vid kränkande behandling och diskriminering Rubrik Analys Åtgärder I gruppen lärare årskurs 1-5 så innebär ökad dokumentation en ökad arbetsbelastning där skriftliga omdömen är en av flera delar som behöver arbetas med. Vart vänder man sig som personal vid kränkande behandling och diskriminering? Förskolans personal Utifrån enkät och diskussion i SVG framgår att det finns en osäkerhet och otydlighet i denna fråga Under vt 2013 erbjuder AG tid för omdömesskrivning under en heldag/lärare. Dessa dagar förläggs under vecka Kompetensutveckling utifrån Lgr 11. Genom en repetition av implementering under 6 tillfällen tänker vi att tryggheten och säkerheten i uppdraget blir större. Lära av varandra och goda exempel: Genom Funkabonätet kommer vi att inventera goda exempel kring skriftliga omdömen och sprida dessa inom enheten. På enhets-, hus- och avdelningar kommer man att arbeta med strukturfrågor för att tydliggöra ansvarsfördelningen i arbetslagen med syftet att minska stressen. Synliggöra och utveckla det systematska kvalitetsarbetet kring pedagogisk dokumentation. På detta sätt ska vi sprida arbetsbelastningen över hela året. På uteförskolan Getingen måste förutsättningarna förändras för att vi ska kunna bedriva den profil vi marknadsför. Själva sakfrågan måste redas ut mellan BoU och Fastighet gällande vindskydd och staketdragning En handlingsplan kommer att tas fram och göras känd med hjälp SVG-gruppen. Planen kommer att presenteras och göras känd i augusti.

7 7 (11) Rinkabyholmsskolan F-6 Ledarskap Arbetssätt och mål Personalen på enheten ska känna ett högre medbestämmande. Fler mötestillfällen. Tydliga direktiv. Tydlig information Fritidspedagoger ska uppleva sin profession synliggjord och adekvat värderad. Synliggöra fritidspedagogers värde och behov Personalen på enheten ska uppleva en minskning av antalet arbetsuppgifter Kontinuerlig genomlysning av enhetens arbetsuppgifter och vilka som berörs av vad. Dialoger ledning personal Avsätta tid för inläsning och fortbildning Personalen på enheten ska uppleva en adekvat bemanning och vara delaktiga i ett ekonomiskt tänkande kring bemanningen. Kontinuerlig översyn av bemanning, vikarier, schema Personalen på enheten ska uppleva en jämn arbetsbelastning i relation till uppdrag. Översyn av arbetsfördelning. Översyn av mentorskap. Fördelning av elever. Översyn av planeringstid Förskolan i Rinkabyholm Minska tidspressen under arbetsdagen Minska tidspressen under arbetsdagen Utvärderas i slutet av vårterminen 2013 Skapa friskvårdsaktiviteter på enheten för att minska stressen. Utvärderas i slutet av vårterminen 2013 Få ökad måluppfyllelse på nästa enkät angående ledarskapet Utvärderas i slutet av vårterminen 2013 Aktiviteter för att nå målen: Samlad mötesdag då samtlig personal är schemalagd till kl14.30 Stimulera till regelbunden fysisk aktivitet utanför arbetstid Handledning av fsk- psykolog 3ggrX1,5 timma under vt-13 Arbeta så att all personal tar rast/ paus under dagen Stimulera till andra hälsofrämjande aktiviteter under och utanför arbetstid Kommunhälsan genomför diskussioner med samtlig personal på APT samt stängningsdagen under vt-13 Reflektionstid- enskild och gemensam ska finnas med enligt kollektivavtalet Fortsätta att erbjuda hälsokontroller på Linneuniversitetet All personal diskuterar tillsammans nya former av samverkan mellan avdelningarna ppå upptaktsdagarna i aug Erbjuda massage i enheten Utifrån enkäten diskutera i fokusgrupper vid APT

8 8 (11) Rocknebyskolan Arbetssätt och mål Medarbetarskap Ledarskap Arbetsintensitet Trekantenskolan Intern kommunikation och feedback Mål Tidplan Ansvarig Arbetsätt och mål: Målet är att tydliggöra rutiner och arbetsuppgifter för vikarie. Dessa rutiner diskuteras på veckomöte och upptakt för att alla ska få information och känna sig delaktiga. Klart aug/sep 2013 Arbetslag och Skolledning. Medarbetarskap: Vi ska diskutera följande fråga: Vad är effektivitet för oss? 2013/2014 All personal Ledarskap: Målet är att cheferna blir mer synliga ute i Verksamheten. 2013/2014 Cheferna Övrigt: Arbetsinensitet Frågan diskuteras mycket och målet är att följer utvecklingen inom BoU och på regeringsnivå för fortsatta diskussioner på enheten 2013/2014 All personal Exempel på hur detta kommer att arbetas med: Anpassa kalendarium efter arbetsbördan, med ex. färre grundskolekonferenser de veckor utvecklingssamtalen genomförs. På konferenstid avsätta tid för diskussioner kring hur man disponerar sin arbetstid, för att ge möjlighet att sprida goda exempel och lära av varandra. Intern kommunikation och feedback Exempel på hur detta kommer att arbetas med: Under vt-13 på förskolan genomföra auskultationer/arbetsplatsbyten på samarbetsavdelningarna. Under vt-13 på fritidshemmen genomföra auskultationer/arbetsplatsbyten med fritidshemmen på Dörbyskolan. I projektet med Linnéuniversitetet utveckla modeller för att systematiskt lära av varandra (lärande klassrumsbesök) På konferenstid avsätta tid för pedagogiska diskussioner. Lokal samverkansgrupp diskuterar hur man på bästa sätt kommunicerar beslutsvägar så detta blir kända och förtrogna i verksamheten.

9 Vasa skolområde Kungsfågeln och Topasen Vi har identifierat två områden som har lågt resultat i medarbetarenkäten som vi ska arbeta vidare med. Dessa är: Feedback Alla medarbetare har fått svara på frågor om när man blir stressad, i vilka situationer man blir stressad, vilka arbetsuppgifter man upplever att man inte hinner med och hur vi kan förbättra arbetsmiljön. Resultatet av frågorna visar att det är administrativa sysslor såsom Självservice, ringa vaktmästare osv som man upplever som sysslor som stressar. Feedback I enkäten framgår att man som medarbetare inte känner att närmaste chef ger återkoppling och beröm och uppskattning. Åtgärder: Vi har under en termin provat att bokföra vår tid som turbyten i Självservice. Detta slopar vi nu och går tillbaka till systemet vi hade tidigare. Vi avsätter tid för utvalda ansvariga att sköta administrativa sysslor (ringa vaktmästare osv). Feedback Vi inför from nästa läsår att skolledning träffar varje arbetslag under september för att följa upp läroplansuppföljning och ny läroplansplanering för att ge feedback på arbetet som gjorts och arbetet som ska göras. Vasa skolområde - Svärdsliljan, Stensberg, Bremerlyckan, pedagogisk omsorg Medarbetarskap Efter genomgång av resultatet av enkäten och analys i arbetslagen på Pedagogkonferens med all personal och därefter ytterligare genomgång av deras synpunkter i Pedagogiska Ledningsgruppen har följande områden prioriterats. Reflektionstid Ledarskap Medarbetarskap Många olika Reflektionsgrupper finns på enheten för utbyte av kunskaper och erfarenheter. All personal deltar i en Feedback eller flera av dem Reflektionstid utökas from januari Ledarskap - Bra information med NYTT och BLANDAT som införts Ht -12 där allt som händer i verksamheten finns samlat. Även från BoU. Feedback på det pedagogiska arbetet till arbetslagen och pedagogen från Förskolchefen, önskas det mer av. Feedback på Information och Ped. dokumentationer som skickas från pedagogerna till föräldrarna, har även Förskolechefen tillgång till och kan from Vt-13 ge feedback på. Feedback kommer att prioriteras för utveckling på flera tänkbara sätt under året. 9 (11)

10 10 (11) Vasa skolområde F-5 Att fortsätta utveckla former för att förbättra lärares arbetssituation och minska lärares arbetsbelastning Vasa skolområde 6-9. Arbetssätt och mål MÅL FORMULERADE UTIFRÅN MEDARBETARENKÄT 2012 Att fortsätta utveckla former för att förbättra lärares arbetssituation och minska lärares arbetsbelastning. Att jag som skolledare bättre hanterar återkoppling till lärare när det gäller överenskommelser och inför viktiga beslut som skall fattas. Att vi hittar rutiner för att ännu bättre säkerställa hur vi följer upp våra mål och resultat. Mål för Medarbetarenkät 2012 Vasaskolan år 6-9 Bakgrund - I medarbetarenkäten 2012 för år 6-9 på Vasaskolan kan vi identifiera två målområden som sticker ut, dessa är och Arbetssätt och Mål.. Lärarna upplever en stor press med att implementera LGR 11 samt med att möta det nya betygsystemet. Betyg från och med år 6 samt organisation kring de nya nationella proven och den tid dessa kräver upplevs som stressande. De upplever att det behövs rutiner, struktur som stöd för att skapa tid när dessa uppgifter skall lösas. Mål arbetsbelastning. Skolledningen tillsammans med samordnarna arbetar fram nya rutiner för hur vi genomför de nationella proven i år 6 och år 9. Målsättningen är att vi kan få sammanhängande tid, så att proven kan lösas vid ett tillfälle samt i samma lokaler med undervisande lärare. Arbetssätt och mål Medarbetarna upplever att vikarieanskaffningen är ett stort problem. Det behövs nya rutiner kring hur vi hanterar detta på ett effektivare sätt. Mål arbetssätt och mål Skolledningen tillsammans med samordnarna skapar en rutin där målsättningen är att minimera arbetslaget insatts i vikarieanskaffningen och dessutom skapa en morgonstruktur som förenklar mottagandet av vikarie och vem som ger vikarien instruktioner innan lektionerna. Västra Funkaboskolan Ledarskap Medarbetarskap Arbetssätt och mål Ledarskap - ge tydligare feedback, verksamhetsbesök enligt schema - 3 veckors mötesfritt, 1 dag till att skriva omdöme/termin. Försöka tänka så att man kan lösa det inom verksamheten, utan att behöva ta in vikarie. Flexiblare angående resurser, se över rutiner/resurser med jämna mellanrum. Medarbetskap - ska kunna framföra både positiv och negativ kritik Arbetssätt och mål - studiebesök Lära av varandra - fortsätter under året.

11 11 (11) Åbyskolan Våld och hot och kränkningar Förskolan: Då reflektionsträffar är obligatoriska önskar man att datum för detta bestäms från ledningshåll för hela förskolan kommande läsår. (lägger in dessa träffar i kalendariet till nästa läsår) Man kommer att låna örat som finns i matsalen för att få en uppfattning om ljudnivån i lokalerna. Man vill bjuda in specialpedagog Ylva Johansson som föreläser om språkstörning i förskolan. Förskolan kommer att erbjudas denna föreläsning på en reflektionskväll under hösten) Man önskar kunna genomföra Öppet Hus gemensamt med hela enheten. ( diskussion om att ha öppet hus 16 maj) Skolan: Arbetsmiljön i form av möblerna till eleverna är i väldigt dåligt skick. (Diskutera den här frågan på arbetsplatsträff 21 maj) Våld hot och kränkningar (Diskutera den här frågan på arbesplatsträff 21 maj) Östra Funkaboskolan Kränkande särbehandling Medarbetarenkäten Grundsärskolan Samverkansgruppen jobbar vidare med dessa tre punkter under våren Utdrag från Grundsärskolans samverkansprotokoll Uppföljning av medarbetarenkät 2012 hälsoundersökningar inför möte med Kommunhälsan Resultatet av Grundsärskolans medarbetarenkät har diskuterats vid APT i december. APT:n mynnade ut i diskussion er kring hur frågorna tolkats samt analys av vissa delar. Mötet kom inte fram till några förslag till åtgärder. Utifrån enkätens resultat ska tre åtgärder formuleras. Efter diskussion med arbetslagsledarna tidigare under dagen beslutar rektor om följande arbetsgång för att förankra och inhämta förslag till åtgärder: Den sammanställda enkäten i sin helhet trycks upp till varje arbetslag så att den görs lätt tillgänglig för alla som önskar mer fördjupad läsning. Resultatet från de två områden som visar på lägst resultat skickas ut till varje medarbetare med möjlighet att lämna förslag till åtgärder fram till fredag den 25 januari. Den tredje åtgärden formuleras utifrån Kommunhälsans avrapportering från genomförda hälsoundersökningar kopplat till enkätens resultat

Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid SN 2019/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid SN 2019/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2019-01-03 SN 2019/00080401 0480-453891 Socialnämnden Medarbetarenkät 2018 Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut med anledning

Läs mer

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Barn- och ungdomsförvaltningen

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Barn- och ungdomsförvaltningen Datum 2015-02-10 Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Barn- och ungdomsförvaltningen 2014 Sammanställt av kommunhälsan Ann-Sofi Carlsson Sinisa Vukovac Kommunledningskontoret Kommunhälsan

Läs mer

Kalmar kommuns medarbetarenkät 2014

Kalmar kommuns medarbetarenkät 2014 Kalmar kommuns medarbetarenkät 2014 Kalmar kommun Barn-och ungdomsförvaltningen Antal svar: 1210 Antal medarbetare: 1409 Svarsfrekvens: 85,9% Innehållsförteckning Sida Läsanvisning 1 Sammanfattning 2 Bakgrund

Läs mer

Förskolan Smedby Verksamhetsbeskrivning 2014-2015

Förskolan Smedby Verksamhetsbeskrivning 2014-2015 Handläggare Datum Pia Ihse 13 2014-08-06 0480-45 20 40 Tingbydals förskola Förskolan Smedby Verksamhetsbeskrivning 2014-2015 Öppna förskolan Kroggärdets förskola Smedängens förskola/ nattomsorg Förskolan

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Ekebackens förskola belägen i Högsby kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Medarbetarenkät Robertsfors / BOU. Svarsfrekvens: 87,2

Medarbetarenkät Robertsfors / BOU. Svarsfrekvens: 87,2 Medarbetarenkät 2016 Robertsfors / BOU Svarsfrekvens: 87,2 1 2 BOU Robertsfors Mål och uppdrag 71,6% 20,8% 4,1% 3,5% 4,9 4,8 Kompetens och utveckling 76,6% 19,3% 2,7% 1,3% 5 5 Information 79,5% 17,4% 2,5%

Läs mer

Medarbetarenkäten 2012 Kalmar kommun Södermöreskolan

Medarbetarenkäten 2012 Kalmar kommun Södermöreskolan Medarbetarenkäten 2012 Kalmar kommun Södermöreskolan Antal svar: 30 Antal medarbetare: 47 Svarsfrekvens: 63,8% Innehållsförteckning Sida Läsanvisning 1 Sammanfattning 2 Bakgrund och syfte 2 Svarsfrekvens

Läs mer

Medarbetarenkät 2014. Lycksele / MSF. Svarsfrekvens: 100

Medarbetarenkät 2014. Lycksele / MSF. Svarsfrekvens: 100 Medarbetarenkät 2014 Lycksele / MSF Svarsfrekvens: 100 1 2 MSF Lycksele Mål och uppdrag 50,6% 36,4% 13% 0% 4,1 4,6 Kompetens och utveckling 80% 14,3% 5,7% 0% 5 4,7 Information 90,5% 9,5% 0% 0% 5,2 4,9

Läs mer

Arbetsplan Vågen utifrån framtagna förbättringsområden

Arbetsplan Vågen utifrån framtagna förbättringsområden Arbetsplan Vågen utifrån framtagna förbättringsområden 2019 2020 Månadsrapporten ska utgå från de faktorer vi kan påverka. Följande faktorer ska särskilt beaktas: Undervisningens och utbildningens innehåll

Läs mer

Arbetsplan för Ängabo förskola, avdelning Älgen. Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Ängabo förskola, avdelning Älgen. Läsåret 2015/2016 150417 Arbetsplan för Ängabo förskola, avdelning Älgen. Läsåret 2015/2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid SN 2016/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid SN 2016/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2016-11-29 SN 2016/07320401 0480-450000 Socialnämnden Medarbetarenkät 2016 Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut med anledning

Läs mer

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht -17/Vt -18

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht -17/Vt -18 Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola Ht -17/Vt -18 Beskrivning av förskolan Ryrsjöns förskola är belägen i Göta med närhet till skog, äng och sjö. I dagsläget är det två avdelningar på förskolan, Gläntan

Läs mer

Rutin för hantering av lärares arbetstid och arbetsbelastning

Rutin för hantering av lärares arbetstid och arbetsbelastning Rutin för hantering av lärares arbetstid och arbetsbelastning För att förbättra elevers resultat, öka skolans måluppfyllelse och få förbättrad produktivitet behöver varje skola skapa en bra arbetsorganisation.

Läs mer

Verksamhetsplan Arbetsåret 2011/12

Verksamhetsplan Arbetsåret 2011/12 Verksamhetsplan Arbetsåret 2011/12 GÄRDESÄNGENS FÖRSKOLA Arbetsplan Gärdesängens förskola Begränsning Vårt val av problem/ område 1. Barns inflytande med leken i fokus 2. IKT- projekt 3. Pedagogiska samtal

Läs mer

Hedängskolan arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse

Hedängskolan arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse Hedängskolan Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(6) Birgitta Wikström 160830 Hedängskolan arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse 2016-2017 Bakgrund Ett utvecklingsprogram beslutades i

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid förskolan Slottet belägen i Eksjö kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Mellanvångsskolan läsåret 2015/2016

Mellanvångsskolan läsåret 2015/2016 Kvalitetsplan Mellanvångsskolan läsåret 2015/2016 2015-08-14 Innehåll Kvalitetsplan... 2 Prioriterade område läsåret 2015-2016... 3 Förväntansdokument... 6 Kvalitetsuppföljning... 6 Kvalitetsplan Huvudman,

Läs mer

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Arbetsplan 2015/2016 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska utvecklas till att uppfylla skollagens krav.

Läs mer

Lovisedalsskolan RO Skolplan

Lovisedalsskolan RO Skolplan L Ä SÅR 2017/2018 Lovisedalsskolan RO Skolplan Innehållsförteckning Vårt rektorsområde... 3 Vision... 3 Nationella mål... 4 Prioriterade mål och indikatorer... 4 Lovisedalsskolan RO, Skolplan 2(8) Vårt

Läs mer

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-07-28 Handläggare Elisabeth Ansell Telefon: 08-508 12 020 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-08-24 Svar på Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Skolområde Korsavad 2013/2014

Skolområde Korsavad 2013/2014 Skolområde Korsavad 2013/2014 Systematiskt kvalitetsarbete övergripande mål och riktlinjer i Lgr11 Normer och värden - Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Bedömning och betyg

Läs mer

Modell för uppdragsdialogen i grundskolan och grundsärskolan i Borås Stad.

Modell för uppdragsdialogen i grundskolan och grundsärskolan i Borås Stad. 130916 odell för uppdragsdialogen i grundskolan och grundsärskolan i Borås Stad. Syfte: Dialogen ska tydliggöra vilka arbetsuppgifter som ska utföras inom den reglerade arbetstiden för lärare inom grundskolan

Läs mer

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2012/2013

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2012/2013 Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2012/2013 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Verksamhetsplan. Färentuna. Förskola/skola: Läsåret 2015/2016

Verksamhetsplan. Färentuna. Förskola/skola: Läsåret 2015/2016 Läsåret 2015/2016 Förskola/skola: Färentuna 0 Innehållsförteckning Nulägesanalys... 2 Mål... 2 Handlingsplan... 3 Vilka åtgärder planeras för att utveckla era målområden?... 3 Hur planerar ni att genomföra

Läs mer

Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016. Upprättad i juni 2015

Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016. Upprättad i juni 2015 Handlingsplan för Djursdala skola och fritidshem 2015/2016 Upprättad i juni 2015 Vi ska bli bäst! 2017 ska Vimmerby vara bland de tio bästa skolkommunerna. För Vimmerby kommuns barn och elever innebär

Läs mer

Parkskolan åk 1-6, Läsåret

Parkskolan åk 1-6, Läsåret Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Fortsatt utveckling av inkluderande arbetssätt

Läs mer

, Mikael Johansson, Annie-Frid Johansson, Läsåret Arbetsplan åk F-6

, Mikael Johansson, Annie-Frid Johansson, Läsåret Arbetsplan åk F-6 Arbetsplan åk F-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande förbättringsområden, som tillsammans med pedagogernas förbättringsområden, finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret

Läs mer

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Barn- och utbildningsnämnden 2015-08-24 1 (9) Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningskontoret Anna Landehag, 016-710 10 62 och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Eskilstuna kommun

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD STYRDOKUMENT Dnr V 2014/62 HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

Bufs Lokal verksamhetsplan 2012/2013. Grundskoleområde 2

Bufs Lokal verksamhetsplan 2012/2013. Grundskoleområde 2 Bufs Lokal verksamhetsplan 2012/2013 Grundskoleområde 2 Sammanfattning Grundskoleområdets vision: "Hos oss får du mötas, glädjas och lyckas" ligger som grund för vårt arbete att utveckla verksamheten och

Läs mer

Plan mot diskriminering & kränkande behandling

Plan mot diskriminering & kränkande behandling Plan mot diskriminering & kränkande behandling Förskolan Anden Förskolan Andens Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter

Läs mer

Sjöbo - en plats för tillväxt med innovation och attraktivt boende. Familjeförvaltningen

Sjöbo - en plats för tillväxt med innovation och attraktivt boende. Familjeförvaltningen "På Grimstofta förskoleenhet arbetar vi utifrån tanken att ompröva förskoletraditionens idé om att försöka förstå vem barnet "ÄR" till att öppna sig för vad ett barn "kan BLI". Grimstofta förskoleenhet

Läs mer

Förskolan Parkens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Parkens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Parkens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017

Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017 Kvalitetsplan Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017 2016-08-14 Innehåll Kvalitetsplan... 2 Prioriterade områden läsåret 2016-2017... 3 Förväntansdokument... 5 Kvalitetsuppföljning... 6 Kvalitetsplan Huvudman,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Åsaka fritidshem 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Åsaka fritidshem 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Åsaka fritidshem 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VADS SKOLA LÄSÅRET

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VADS SKOLA LÄSÅRET SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VADS SKOLA LÄSÅRET 2018-2019 TRYGGHET OCH STUDIERO - De rutiner vi har som bygger på Skollagen samt trivselregler och hög vuxennärvaro fungerar väl, både enligt lärare,

Läs mer

Att tidigt fånga barns behov av särskilt stöd

Att tidigt fånga barns behov av särskilt stöd Att tidigt fånga barns behov av särskilt stöd Att tidigt fånga barns behov av särskilt stöd Förskolan skall vara ett stöd för familjerna i deras ansvar för barnens fostran utveckling och växande. Förskolans

Läs mer

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms sdf Administrativa avdelningen Tjänsteanteckningar Dnr: 291-2017-1.6. Sida 1 (10) 2017-08-109 Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning, Stockholm

Läs mer

Arbetsplan för Bryngelstorpskolans fritidshem läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Bryngelstorpskolans fritidshem läsåret 2016/2017 Arbetsplan för Bryngelstorpskolans fritidshem läsåret 2016/2017 Bryngelstorpskolans fritidshem Bullerbyn är namnet på den fritishemsavdelning som tar emot barnen från förskoleklassen och 1/3 av årskurs

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ELEVERS INFLYTANDE på arbetssätt, arbetsformer och undervisningens innehåll Läsåret

HANDLINGSPLAN FÖR ELEVERS INFLYTANDE på arbetssätt, arbetsformer och undervisningens innehåll Läsåret 2014-09-03 Bakgrund Under höstterminen 2013 gjorde Skolinspektionen en tillsyn av Solhemsskolan. Vid tillsynen framkom att Solhemsskolan hade några områden där Skolinspektionen påpekade att verksamheten

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete

Barn- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete Barn- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete 1 Barn och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete 2 Nuläge 2 Systematiskt kvalitetsarbete enligt skollagens 4:e kapitel 2 Modellen för

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken Verksamhet Förskolan Källbacken är Leksands allra senast byggda förskola, vi flyttade in verksamheten från förskolan Mosippan i februari 2013 Förskolan ligger

Läs mer

medarbetarsamtalet Medarbetaren i samverkan Samverkansavtalet bygger på delaktighet, dialog och möten

medarbetarsamtalet Medarbetaren i samverkan Samverkansavtalet bygger på delaktighet, dialog och möten Medarbetaren i samverkan medarbetarsamtalet Malmö högskolas samverkansavtal med Dnr Mahr 19-2012/488 har verksamheten och medarbetarna i fokus. Det ställer krav på ledarskap och medarbetarskap, två begrepp

Läs mer

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015 Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015 Årets mål Språkutveckling trygghet och trivsel Barn- och ungdomsförvaltningens vision: LUST ATT LÄRA, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten

Läs mer

Återrapportering av utbildningspolitiskt program

Återrapportering av utbildningspolitiskt program TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Emad Soukiyh 2013-02-04 BUN 2012/1305 53101 Barn- och ungdomsnämnden Återrapportering av utbildningspolitiskt program 2012 Förslag till beslut Barn-

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Parkens förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

ÅRSHJUL- SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FRÖDINGSKOLAN Från skollagen:

ÅRSHJUL- SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FRÖDINGSKOLAN Från skollagen: Från skollagen: Grundskolan skall enligt skollagen 4 kap 3-5 : 3 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera följa upp och utveckla utbildningen. 4 Sådan

Läs mer

Oluff Nilssons vägs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Oluff Nilssons vägs plan mot diskriminering och kränkande behandling Oluff Nilssons vägs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Fröviskolan F-6

Verksamhetsplan 2015/2016 Fröviskolan F-6 Verksamhetsplan 2015/ Fröviskolan F-6 Sammanställd 150825 Utvecklingsområden för Frövi F-6 Grundskola Måluppfyllelse Läroplanen Lgr 11 Skolan ska klargöra för elever och föräldrar vilka mål utbildningen

Läs mer

Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015

Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015 Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015 2014-04-24 Vision Alla elever på Fröviskolan 7-9 skall i en trygg miljö ges möjlighet att utveckla sin fulla potential för att kunna förverkliga sina drömmar. Syfte

Läs mer

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem 4 AUGUSTI 2014 Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan förskoleklass, grundskola, fritidshem 2014/2015 1 Beskrivning och presentation av enheten Presentation av enheten Örsundsbroskolan ligger c:a två mil

Läs mer

Handlingsplan Paulinska skolan läsåret 2010/2011

Handlingsplan Paulinska skolan läsåret 2010/2011 Handlingsplan Paulinska skolan läsåret 2010/2011 För Skolledningen Med arbetslagen Jord, Vatten, Vind och Eld INNEHÅLL BAKGRUND... 1 SYFTE... 1 HANDLINGSPLAN SKOLLEDNINGEN... 2 1. Måluppfyllelse och resultat...

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Örsängets förskola Örsängets förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi lägger stor vikt vid den dagliga kontakten, där vi skapar en god relation till vårdnadshavarna

Läs mer

Årsredovisning Skolområde VÄST 2014

Årsredovisning Skolområde VÄST 2014 1 Årsredovisning Skolområde VÄST 2014 2 Årsberättelse 2014 SKOLOMRÅDE VÄST Beskriv kortfattat vilken typ av verksamhet och service ni har till kommuninnevånarna Skolområde VÄST bedriver verksamhet i Rumskulla.

Läs mer

Kvalitetsrapport - Björnbergets förskola. Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016

Kvalitetsrapport - Björnbergets förskola. Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016 Kvalitetsrapport - Susanne Nyberg, förskolechef Juni 2016 Innehåll Innehåll... 2 1. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 1.1. Syfte och mål... 3 1.2. Ett kvalitetsarbete som leder mot målen... 3... 4 2. Sammanfattning

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Örtagården 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Örtagården 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Örtagården 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Förskola i förändring med barnens bästa i fokus. Kungsbacka kommun

Förskola i förändring med barnens bästa i fokus. Kungsbacka kommun Förskola i förändring med barnens bästa i fokus Kungsbacka kommun Förskola i Kungsbacka Antal barn förskola 3750 st Antal förskolor 72 st Antal anställda 750 st Fristående förskolor 21 st Under perioden

Läs mer

Dokumentation grundskola

Dokumentation grundskola Dokumentation grundskola Malmö stad KVALITETSPLAN med lägesbedömning Dokumentation av skolans utvecklingsinsatser inför läsåret 2013/14, färdig senast 1/9 Enhet: Ängslättskolan Datum: 130901 Lägesbedömning

Läs mer

Handlingsplan, medarbetarundersökning 2012

Handlingsplan, medarbetarundersökning 2012 Tjänsteskrivelse 2013-04-18 Handläggare: Sofie Norén, Folkhälsoförvaltningen 2013.0054 Folkhälsonämnden Handlingsplan, medarbetarundersökning 2012 Sammanfattning Förvaltningen hade totalt sett ett gott

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Stavreskolans fritidshem 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Stavreskolans fritidshem 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Stavreskolans fritidshem 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

Uppföljande granskning 2017

Uppföljande granskning 2017 Uppföljande granskning 2017 Barn- och utbildningsnämnden Revisionsrapport 2017-09-15 Sammanfattning I rapporten sammanfattas resultat från uppföljande granskning av insatser till elever i behov av särskilt

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skolenhet F-6

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skolenhet F-6 Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Åkerö skolenhet F-6 Kvalitetsredovisning 2012/2013 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN. Riktlinjer för arbetsplatsträffar. Planera för arbetsplatsträff. Genomföra arbetsplatsträff

ESLÖVS KOMMUN. Riktlinjer för arbetsplatsträffar. Planera för arbetsplatsträff. Genomföra arbetsplatsträff Riktlinjer för arbetsplatsträffar Arbetsplatsträffen ska möjliggöra för samtliga medarbetare att aktivt delta i och ta ansvar för utveckling, planering och uppföljning samt ständig förbättring av den egna

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Abrahamsbergsvägen 92, Stockholms kommun Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm

Läs mer

Förskolechefs sammanfattning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2016/2017 med strategisk inriktning för läsåret 2017/2018

Förskolechefs sammanfattning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2016/2017 med strategisk inriktning för läsåret 2017/2018 Förskolechefs sammanfattning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2016/2017 med strategisk inriktning för läsåret 2017/2018 Ekenhillsvägens förskola 2017-05-26 Sofia Hertzberg Förskolechef Inledning

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 Blåklintens förskola N o N FÖRSKOLA: Blåklinten förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - Medarbetarenkät - Utvärdering

Läs mer

Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013

Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013 Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013 Gemensamma mål för hela enheten Gemensam för såväl grundskola som förskoleklass och fritidshemmet ligger som grund för våra mål? Skolinspektionens rapport Vilka mål

Läs mer

Båstads kommuns. meda rbeta rund ersök ning 2010. en sammanfattning

Båstads kommuns. meda rbeta rund ersök ning 2010. en sammanfattning Båstads kommuns meda rbeta rund ersök ning 2010 en sammanfattning Varför en medarbetarundersökning? För andra året har Båstads kommun genomfört en medarbetarundersökning i syfte att kartlägga vad kommunens

Läs mer

Årsplan Läsår 13/14. Förskola: Marielund, Hammaren och Björnmossans förskolor Datum: 2013-09-18

Årsplan Läsår 13/14. Förskola: Marielund, Hammaren och Björnmossans förskolor Datum: 2013-09-18 Årsplan Läsår 13/14 Förskola: Marielund, Hammaren och Björnmossans förskolor Datum: 2013-09-18 Beskrivning av förutsättningar Upptagningsområde Antal avdelningar Antal barn Antal personal Varav barnskötare

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Sädesärlan 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Sädesärlan 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Sädesärlan 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken Verksamhet Förskolan Källbacken är Leksands allra senast byggda förskola, vi flyttade in verksamheten från förskolan Mosippan i februari 2013 Förskolan ligger

Läs mer

Arbetsplan 2018/2019 för förskolorna:

Arbetsplan 2018/2019 för förskolorna: Arbetsplan 2018/2019 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Förvaltningen förskola och skola Ängens förskolor orebro.se

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Stallet 2015

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Stallet 2015 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Stallet 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Syfte. Metod. [Skriv text]

Syfte. Metod. [Skriv text] 2018/2019 Syfte Verksamhetsplanen är ett verktyg för pedagogerna på de kommunala förskolorna på T1 samt en information till vårdnadshavare. Den innehåller en beskrivning av verksamheten och de prioriterade

Läs mer

Plan mot diskriminering & kränkande behandling

Plan mot diskriminering & kränkande behandling Plan mot diskriminering & kränkande behandling Förskolan Anden Förskolan Andens Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter

Läs mer

Kommunala Musikskolan

Kommunala Musikskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn och utbildningsförvaltningen Kommunala Musikskolan Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Delrapport Kunskapsuppdraget Förskolan Lyckebo

Delrapport Kunskapsuppdraget Förskolan Lyckebo Delrapport 2 2017 Kunskapsuppdraget Förskolan Lyckebo i centrala Krokom Camilla Backman, förskolechef Förord Till delrapport 2 har det tillkommit två rubriker under året. Hösten 2016 beslutades det av

Läs mer

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2014/2015

Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2014/2015 Kvalitetsarbete för Fyrklöverskolan period 2 (okt dec), läsåret 2014/2015 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret

Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret Kvalitetsrapport för Lorensberga skolområde läsåret 2015-16 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I Lorensberga skola grundskola åk 4-6 Ansvarig rektor åk 4-6 Ann-Katrin Bohman Innehåll Styrkort 2015-2016... 1 KVALITETSARBETE...

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA 1(2) Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 20 maj 2015 kl 13:00-17.00 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Meddela eventuellt förhinder till Iréne Jonsson,

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/ Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/ Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2010/11 1. Redovisning för läsåret 2010/11 2. Hustomtens förskola, förskolechef: Ingrid Mathiasson 3. Hustomtens förskola är en verksamhet som drivs

Läs mer

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Precis som i förra årets medarbetarundersökning är det 2014 en gemensam enkät för chefer och medarbetare. Detta innebär att du svarar på frågorna i enkäten utifrån

Läs mer

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET 2014-2015 Bo förskola Författare: Ulrika Ardestam Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Förutsättningar för genomförande... 3 Metoder/verktyg som har använts för uppföljning

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

1. Inledning Förutsättningar... 3

1. Inledning Förutsättningar... 3 Verksamhetsrapport för Skräddarbacksskolans fritidshem läsåret 2015-2016 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Förutsättningar... 3 2.1. Styrning och ledning... 4 2.2. Organisation... 4 2.3. Personal...

Läs mer

Svar till Skolinspektionen med anledning av Beslut för grundsärskolan Noltorpsskolan Dnr :468

Svar till Skolinspektionen med anledning av Beslut för grundsärskolan Noltorpsskolan Dnr :468 Alingsås 150813 Svar till Skolinspektionen med anledning av Beslut för grundsärskolan Noltorpsskolan Dnr 43-2015:468 Postadress: 441 81 Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Bedömning av brist Skolinspektionen

Läs mer

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht 18-Vt 19

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht 18-Vt 19 Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola Ht 18-Vt 19 Innehållsförteckning Beskrivning av förskolan Inledning Verksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Nämndens övergripande mål Förskolans prioriterade områden

Läs mer

Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa

Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa Med hjälp av dialogkorten kan en god dialog stimuleras och viktiga frågor lyftas fram. Dialogkorten syftar till att hitta de resurser som bidrar till att skapa hållbart

Läs mer

Sammanställning handlingsplaner från medarbetarenkät 2014

Sammanställning handlingsplaner från medarbetarenkät 2014 Handläggare Anita Jönsson Tfn 0142-850 78 Kommunstyrelsens förvaltning 1(5) Tjänsteskrivelse 2015-08-31 KS/2015:28 Kommunstyrelsen Sammanställning handlingsplaner från medarbetarenkät 2014 Samtliga förvaltningar

Läs mer

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret

Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret Kvalitetsarbete för grundskolan Smedby skola period 4 (april juni), läsåret 2013-2014 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå

Läs mer

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019

Arbetsplan Bruksskolan åk /2019 Arbetsplan Bruksskolan åk 1-6 2018/2019 Normer och Värden Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens krav

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Mogata Förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot kränkande behandling Mogata Förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot kränkande behandling Mogata Förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Ansvariga för planen Förskolechef Arbetslaget Planen gäller 2018-11-15 2019-11-15

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rälsen Förskola Norrviken 2014 Enhet Mia Elverö Systematiskt kvalitetsarbete i fristående enhet Förskolechefens/rektorns namn Ansvarig uppgiftslämnare Mia Elverö 1/13 Inledning

Läs mer