VERKSAMHETSBERÄTTELSE AVDELNING GOTLAND 1(11)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VERKSAMHETSBERÄTTELSE AVDELNING GOTLAND 1(11)"

Transkript

1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008 AVDELNING GOTLAND 1(11)

2 Inledning Tack för ett fantastiskt verksamhetsår Det har varit ett år som jag alltid skall minnas med strejk och fyra kongresser. Det har varit ett år då Vårdförbundet har synts och hörts både nationellt och lokalt. Vi har satt fart på samhällsdebatten om våra yrkesgruppers värde - kvinnodominerade grupper med akademisk utbildning. Det har blivit många möten under året. För alla dessa möten vill jag tacka. Både för hurraropen men också för kritiken. Hurraropen behöver vi för att orka och kritiken för att vässa oss och göra bättre. Jag känner en oerhörd stolthet att representera er i Vårdförbundet på Gotland och den stoltheten bär jag med mig när vi möter arbetsgivaren. Det känns att vår kollegiala vikänsla så sakta ökar. Vårdförbundet med dess fantastiska medlemmar är att räkna med. Låt oss bygga på det. Det är i Vårdförbundet vi möts och tillsammans kan vi göra skillnad. Maria Ahlmark Ordförande Vårdförbundet avdelning Gotland 2(11)

3 Verksamhetsberättelse 2008 Vårdförbundets målsättning Vårdförbundet organiserar totalt ca medlemmar som är barnmorskor, röntgensjuksköterskor, biomedicinska analytiker och sjuksköterskor. Vårdförbundet nationellt består av 21 avdelningar varav Gotland är den minsta med ca 600 medlemmar. Vårdförbundet tog på 2005 års kongress följande mål som gäller fram till kongressen i november 2008: - Vi skall utveckla oss som ett förbund Tanken är att Vårdförbundet ska organiseras på ett igenkännbart sätt i varje enskild avdelning. Medlemmarna ska med andra ord känna igen sitt Vårdförbund var i Sverige de än bor och arbetar. Därför har ekonomin i Vårdförbundet omstrukturerats och baseras inte längre på de antal medlemmar avdelningen har. Det gynnar oss som en liten avdelning så till vida att vi kan erbjuda aktiviteter i samma utsträckning som övriga avdelningar. - Vi skall bidra till verksamhetens/vårdens utveckling och bryta revir Vårdförbundets medlemmar är en viktig del av vårdens utveckling och vi är säkra på att vår kompetens är efterfrågad och att det finns många beslutsfattare som vill höra våra åsikter. Vi vill stärka medlemmarna i att tala för sin sak och för sina yrkesvillkor. Vi vill även i förlängningen vända synsättet från ett organisationsperspektiv till ett vårdtagarperspektiv. - Vi skall utveckla Vårdmiljön- utveckling skall löna sig Vårdförbundet vill skapa en vårdmiljö där varje arbetstagare har förutsättning att vidareutveckla vården och sin yrkesroll. Vi vill se en tydlig koppling mellan individens bidrag i verksamheten och lönenivån. Vårdmiljö handlar också om arbetstider, arbetsrutiner och psykosocial och fysisk arbetsmiljö. - Vi ska möta individers och gruppers behov i dess sammanhang och stödja mångfald Vårdförbundet vill erbjuda mötesplatser där alla olika grupper kan delta. Medlemmar befinner sig i olika situationer och funktioner och det är viktigt att samtliga har en möjlighet att träffas och därmed bli sedda och uppmärksammade. Besök ute i verksamheterna är mycket uppskattade för att medlemmar får möjlighet att diskutera det som är angeläget just i den egna verksamheten. - Vi skall öppna vården mot värden Vårdförbundet vill sträva efter att ha omvärldsperspektiv med i alla frågor och dialoger. 3(11)

4 Lokala mål för avdelning Gotland - Vi ska förbättra kommunikationen med medlemmarna - De förtroendevalda ska vara mer delaktiga - Lön i relation till yrke och ansvar Förbättra kommunikationen med medlemmarna Inledning En god kommunikation med medlemmarna är en av de viktigaste målsättningarna Vårdförbundet på Gotland har. Det är en förutsättning för att vår verksamhet ska fungera. Vi måste förmedla vår politik och våra strategiska planer på ett adekvat sätt för att det ska få verklig genomslagskraft. Styrelsen och alla förtroendevalda på arbetsplatserna fungerar som ett språkrör för medlemmarna och i det ligger en ömsesidig kommunikation som bygger på öppenhet och respekt. Under 2008 har vi fokuserat på att hitta arbetssätt för att göra kommunikationen enklare och tydligare. Vi lever i ett informationssamhälle där mediebruset ständigt ökar och det gäller att hitta informationsvägar som verkligen når fram. Under strejken i april/maj blev detta extra tydligt och då blev det också viktigt att våra budskap nådde sina rätta mottagare. Digital kommunikation Medlemsbrev har under året gått ut månatligen till samtliga medlemmar som anmält e- postadress. I dessa brev har ordförande tillsammans med styrelsen berättat om de ämnen som varit aktuella för stunden och informerat om pågående arbete i Vårdförbundet. Vi tycker att vi fått bra respons på månadsbrevet och vi anser att det varit ett bra sätt att hålla medlemmarna uppdaterade. På hemsidan har vi försökt uppdatera informationen regelbundet. Det har däremot inte alltid skett i den utsträckning som kanske varit behövligt. Här ser vi en tydlig förbättringspotential. Under året har den fysiska tillgängligheten på expeditionen varit begränsad under perioder, särskilt under sommaren och hösten. Vi har försökt att kompensera detta genom tydliga anslag på ytterdörren och erbjudit medlemmar direktkontakt med ordförande eller vice ordförande. På hemsidan finns alltid aktuella kontaktuppgifter på hela styrelsen och samtliga förtroendevalda. Medlemsmöten Den övervägande delen av kommunikationen med medlemmarna i det dagliga arbetet sker via mailkontakt eller telefonsamtal till expeditionen. Men en viktig del i kommunikationen med medlemmarna under året 2008 har varit de medlemsmöten vi arrangerat. Samtliga träffar har gett en chans till information från båda håll och möjligheter att få svar på frågor. I januari genomfördes en välbesökt träff på Märtas café där vi hade förmånen att ha Janet Parmvi från förbundsstyrelsen med. 4(11)

5 Medlemmarna fick då tillfälle att veta mer kring förbundsstyrelsens arbete med löneavtalet 08 och den kommande kongressen. Den 30 januari hölls ett extra årsmöte i vinterträdgården på Wisby hotell. Syftet med årsmötet var bland annat att godkänna verksamhetsberättelsen 2007 inför kongressen i maj. Två fyllnadsval till suppleanter för kongressen genomfördes också. Ann Svedberg var mötesordförande och vi bjöds på afternoon tea vilket var mycket uppskattat av de drygt 100 medlemmarna som deltog. Den 4 juni bjöds samtliga medlemmar in till en sommarfest på Borgen. Det bjöds på smaskig buffémat och underhållning av världsklass. Det blev en välbehövlig möjlighet för avslappnat umgänge efter den intensiva strejken. Under de första veckorna i juni erbjuds medlemmarna ett flertal mötestillfällen där avdelningsstyrelsen fanns till hands för att informera om det nya löneavtalet och svara på eventuella frågor. Syftet var att på ett tidigt stadium nå ut med information och sprida våra lokala lönepolitiska budskap. På årsmötet i september (det ordinarie ) involverades medlemmarna i planeringen av verksamhetsåret Medlemmarna fick chans att komma med konstruktiva förslag på vilka aktiviteter Vårdförbundet ska satsa på. Det blev ett bra tillfälle för ömsesidig kommunikation där medlemmarnas talan fick stort utrymme. Primärvården Primärvården på Gotland har under 2008 varit föremål för privatisering. Vårdval Gotland har genomförts med möjlighet för privata aktörer att etablera sig och för gotlänningarna att välja vårdgivare. Två nya vårdcentraler har startat upp i Visby. Gråbo vårdcentral har flyttat in i Korpen. Vårdval Gotland har inneburit en hel del turbulens bland våra medlemmar då man inte vetat hur befolkningen skulle komma att lista sig och vilka verksamheter som skulle bli kvar i kommunal regi. Det har också inneburit att det nu finns några fler arbetsgivare att välja mellan. Oro i HSF Hälso- och sjukvårdsförvaltningen annonserar under tidig vår en hel del besparingsåtgärder som skapar stor oro bland våra medlemmar. Bland annat föreslår ledningen förändrade arbetstidsmått för blandad dag/nattjänstgöring samt arbete varannan helg. Detta visar sig vara början på en stor omställningsprocess för sjukhuset och psykiatrin med målsättning att få en budget i balans. I skrivande stund, sen december 2008, är arbetet ännu inte är helt färdigt. I juni fattade hälso- och sjukvårdsnämden beslut att minska antalet vårdplatser. Detta fick till följd att personalstyrkan måste minskas vilket ledde till konsekvenser för Vårdförbundets medlemmar. Oron för uppsägningar blev påtaglig trots att vi på ett tidigt stadium såg att det inte fanns någon risk för detta. Det visade sig också senare vara en helt korrekt bedömning från vår sida. Under omställningsprocessen blev vi tvungna att MBL-förhandla med arbetsgivaren angående deltider och det faktum att arbetsgivaren ämnade öka andelen deltider bland våra medlemsgrupper. Detta skedde 5(11)

6 efter upprepade protester och tydlig argumentation i samverkan. Arbetsgivaren backade och gick oss till mötes gällande deltiderna. Vi har under denna, för sjukvården, turbulenta tid varit i ständig dialog med både arbetsgivare och medlemmar. Vi har haft flertalet medlemsmöten med sjuksköterskorna på lasarettet och inom psykiatrin har vi försökt besöka flertalet arbetsplatser. Syftet har hela tiden varit att tillvarata medlemmarnas intressen och förmedla dessa till arbetsgivaren på bästa sätt. Tillsammans har vi trots allt genom idog kommunikation lyckats få igenom en del förändringar till det bättre. Medlemsfokus under strejken Under strejken, när kommunikationen var som viktigast, genomförde vi många medlemsmöten. De flesta skedde enbart för de medlemmar som direkt var berörda av våra varsel men vid tre tillfällen bjöds samtliga medlemmar in. Den 26 april anordnade vi en stor manifestation på Östercentrum där över 200 medlemmar deltog. Det blev en fantastisk förmiddag med brandtal från ordförande, skanderande av ramsor och viftande med Vårdförbundsflaggor och manifestationsplakat. Totalt under konflikten erbjöd och genomförde vi 29 medlemsmöten och 24 olika aktiviteter för medlemmar uttagna i strejk. Sammanfattning Vi har nått en bit på väg och känner att vi gjort lyckade satsningar för att förbättra kommunikationen med medlemmarna. Medlemsmöten där en direkt dialog kan ske är en viktig del av kommunikationen men i och med att tekniken går framåt spelar webbaserad kommunikation större och större roll. Vi ser att det finns det förbättringsområden gällande t.ex. hemsidan som vi ska fortsätta jobba med under Målet med att förbättra kommunikationen med medlemmarna ligger kvar inför verksamhetsåret 2009 enligt årsmötets beslut. De förtroendevalda på arbetsplatsen ska vara mer delaktiga Inledning Vi är ett medlemsförbund - det är vi tillsammans, förtroendevalda och medlemmar, som är Vårdförbundet. De förtroendevalda på arbetsplatserna spelar därför en strategisk roll i mycket av det vi som fackförbund gör. De finns närmast verksamheterna och medlemmarna och har därför en nyckelposition. Att göra de förtroendevalda mer delaktiga i Vårdförbundet är självklart, lika självklart är det att de förtroendevalda ska vara delaktiga i sitt yrke och med medlemmarna på arbetsplatsen. Grundläggande för Vårdförbundets verksamhet är medlemsnyttan. Vårdmiljö, villkorsfrågor och yrkesutveckling är exempel på några av grundstenarna i vår verksamhet. Det vi gör måste grunda sig i vad som är till gagn för medlemmarna och de förtroendevalda har en viktig och avgörande funktion kring detta. De är Vårdförbundets ögon och öron ute i professionerna. 6(11)

7 Förtroendevalda med fokus på lön Under 2008 har Vårdförbundet nationellt och lokalt haft stort fokus på lön. I detta arbete har vi lokalt fört en medveten strategi i att involvera de förtroendevalda. I januari inbjöds samtliga förtroendevalda till en coachande lönedag med Nina Jansdotter. Det blev en mycket uppskattad dag där alla fick bra och nyttiga verktyg med sig till sina respektive verksamheter. Under våren följde vi upp med flertalet träffar med medlemmar där alla som ville gavs möjlighet till lönecoaching. Det är också många medlemmar som har tagit kontakt och fått individuell coachning inför lönesamtal. Under strejken hade vi hela tiden tät kontakt med de förtroendevalda på arbetsplatserna. Vi gav dem den senaste informationen och fick kontinuerligt information om läget på arbetsplatserna och bland medlemmarna. De förtroendevalda blev en mycket viktig länk i konfliktarbetet. I augusti utformar styrelsen ett lönebrev som ger varje medlem möjlighet att själv visa sin professions kunskap och värde i vården. Brevet utformades utifrån delar av löneavtalet och delar av Gotlands kommuns övergripande mål för lönesättning. Vi visade också att vi inte släppt de yrkanden vi lade fram under strejken. Brevet implementerades genom eftermiddagsträffar med alla förtroendevalda där de fick kunskap om orsaken och syftet med brevet. Varje förtroendevald gick sedan till sina medlemmar och förde kunskapen vidare. Brevet fick bra genomslagskraft bland både förtroendevalda, medlemmar och arbetsgivare. Regelbundna träffar Under hela 2008 har vi haft lunchmöten med förtroendevalda en gång per månad. Dessa träffar har varit relativt välbesökta och vi har pratat om de ämnen som varit aktuella för dagen. Det har varit en bra möjlighet för kunskapspåfyllnad och uppdatering av läget. Under omställningsarbetet i HSF hade Vårdförbundet en tät kontakt med de berörda förtroendevalda. Det var tack vare alla förtroendevalda som vi i styrelsen kunde föra en tydlig och målinriktad strategi med arbetsgivaren. Tillsammans lyckades vi driva en tydlig och likriktad politik kring våra medlemmars villkor och patienternas säkerhet, från arbetsplatserna ända upp till kommunledningen. Utbildning Under året har vi genomfört vår basutbildning för 10 förtroendevalda. Vi fördelade utbildningen på fem dagar uppdelat på tre tillfällen. Utbildningen skedde i en något modifierad form för att bättre anpassas efter nationella direktiv. Målet är att avdelningen ska ha en helt modifierad kursplan under Under hösten 2008 fick vi ställa in en planerad arbetsmiljöutbildning på grund av för liten uppslutning bland de förtroendevalda. Detta kan delvis förklaras med en pressad arbetssituation för de förtroendevalda men också för att vår framförhållning inte varit tillräckligt stor. Vi drar lärdom av detta och planerar för en ny utbildningsomgång redan i januari (11)

8 Resultat Vi ser tydligt att de förtroendevalda på arbetsplatserna blivit mer delaktiga. Vi har försökt lyfta fram deras värde för Vårdförbundet och för yrkesutvecklingen under året och fått bra gensvar från både förtroendevalda och medlemmar. Det finns såklart förbättringspotential även under denna målformulering och vi ser att förtroendevaldas delaktighet är en sådan viktig del av Vårdförbundets arbete att det känns självklart att fortsätta detta arbete under Vi vet att framförhållning inför möten, träffar och utbildningar är av största vikt, särskilt när det sker mycket annat i de verksamheter där våra förtroendevalda finns, och detta ska vi såklart försöka förbättra. Lön i relation till yrke och ansvar Inledning Vi kan konstatera att arbetsgivaren de senaste åren inte tagit ansvar för att korrekt värdera våra yrken. Vi har inte rättvisa löner för den kunskap vi levererar och för det ansvar vi tar i vården och den betydelse vi har i samhället. Kunskap måste värdesättas. Om kunskapen inte värdesätts på ett korrekt sätt så hotas välfärden. Redan idag kan vi konstatera att det råder brist på specialistutbildade sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor och Biomedicinska analytiker. Detta blir särskilt sårbart på Gotland med anledning av ö-läget. Låt oss dra nytta av detta och kräva konkurrenskraftiga löner för våra arbeten. Vårdförbundet och dess medlemmar har bara börjat kampen mot rättvisa löner. Vi kan aldrig slå oss till ro innan vi är där. Lönebudkavle I februari skickar styrelsen ut en lönebudkavle till samtliga medlemmar. Syftet med kavlen var att samla in namnunderskrifter från medlemmarna och överlämna dessa till kommunstyrelsen. Kavlen beskrev våra yrkesgruppers kompetens och kunskap i vården. Den 5 mars överlämnar delar av avdelningsstyrelsen 362 namnunderskrifter till kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius och personaldirektören Gun Tidestav. Ungefär samtidigt går Vårdförbundet centralt in i medling med SKL i försök att få ett löneavtal i hamn. Konflikten 2008, händelseförlopp Den mars, efter drygt två veckor i medling, har en extrainkallad kongress ett avtalsförslag att ta ställning till. Kongressen röstar nej till förslaget från medlarna och beslutade i och med detta att öppna konfliktfonden. I april kommer varsel om konflikt från Vårdförbundet. För Gotlands del varslas sjuksköterskor på vårdavdelningarna M5, K1 och K2 samt biomedicinska analytiker på laboratoriemedicinskt centrum och sjuksköterskor på sjukvårdsrådgivningen. Eftersom ingen överenskommelse träffades bröt strejken ut den 5 maj kl Den 20 maj utökas konflikten då även distriktssköterskor och sjuksköterskor på samtliga vårdcentraler i Visby gick ut i strejk. 8(11)

9 Den 28 maj säger en extrainkallad kongress ja till det andra avtalsförslaget som medlarna överlämnat. Strejken avblåses därmed kl den 29 maj. Resultat Vi får ofta frågan om det verkligen var värt att strejka. Det är ingen enkel fråga att svara på och vi tror inte heller att den går att besvara riktigt ännu. Det är först när vi ser det verkliga löneutfallet för de kommande tre åren som vi vet hur det egentligen gick rent lönemässigt. Men vi vet att strejken medförde ett enormt mediafokus, både nationellt men även lokalt. Under veckorna i maj syntes våra medlemmar i nästan varje form av lokalmedia! Allmänheten fick en ordentlig kännedom om vilka vi är och vilket värde vi har i vården. För oss som avdelningsstyrelse gav konflikten dessutom en unik möjlighet till nära kontakter med medlemmarna. Aldrig någonsin har vi träffat så många på så kort tid! Utfallet blev 5 % på Gotland för dem som är anställda av Gotlands kommun. Vi ser detta som ett steg på väg mot den värdeförskjutning som är nödvändig. Framtiden Kongressen Förutom de två extrainkallade avtalskongresserna så har vi också genomfört en ordinarie kongress. På grund av konflikten genomfördes endast en av de planerade tre dagarna i maj. De resterande två dagarna ajournerades till november. Den 13 maj samlades 200 kongressombud i Stockholm för att påbörja kongressarbetet. Under dagen valdes en ny förbundsstyrelse och kongressen beslutade om en etisk kod för röntgensjuksköterskor. De två resterade dagarna ägde rum november i Nynäshamn. Dagarna blev intensiva och många viktiga frågor debatterades och beslutades. Bland annat antog kongressen Vision 2018 och beslutade om tre strategiska fokusområden inför kommande kongressperiod. De tre fokusområdena är säker vård, profession och villkor. Den lokala framtiden På det ordinarie årsmötet i september bestämde årsmötet att de mål som gällt under 2008 även ska gälla under Vi anser att de är viktiga och att det finns potential för ytterligare utveckling gällande kommunikation, delaktighet och lön. Årsmötet gav avdelningsstyrelsen i uppdrag att lägga till lokala mål efter kongressen om vi ansåg detta nödvändigt. På årsmötet valdes även Björn Tellström till styrelseledamot för att ersätta Tove Törnqvist som valde att avgå. Efter kongressen konstaterar vi att det känns viktigt att vi lokalt även lägger fokus på säker vård under Därmed ser avdelning Gotlands lokala mål inför 2009 ut så här: Förbättra kommunikationen med medlemmarna De förtroendevalda på arbetsplatserna ska vara mer delaktiga Lön i förhållande till yrke och ansvar 9(11)

10 Vi ska verka för en säker vårdmiljö. Just nu håller vi på att arbeta med verksamhetsplanen för Det känns spännande med ett nytt år och nya aktiviteter! Avdelningsstyrelsen Gotland Maria Ahlmark Ordförande Linda Alm Vice ordförande Therese Annas-Ljung Ledamot Milo Lindhe Ledamot Yvonne Melin Ledamot Britt-Marie Schärström Ledamot Tove Törnqvist Björn Tellström Ledamot till årsmötet Ledamot efter årsmötet (11)

11 Revisionsberättelse 2008 Till Vårdförbundets kongress samt årsmöte avseende Vårdförbundet avdelning Gotland. Vi har granskat avdelningens verksamhet och förvaltning för år Granskningen har utförts i enlighet med god revisionssed. Det innebär att vi planerat och genomfört granskningen för att i rimlig grad försäkra oss om att avdelningens verksamhet sköts på ett ändamålsenligt och tillfredsställande sätt samt att avdelningens interna kontroll är tillräcklig. Vår granskning har utgått från de beslut kongressen, förbundsstyrelsen och årsmötet fattat och inriktats på att besluten verkställs samt att verksamheten håller sig inom de ramar som stadgarna anger. Vi anser att vår granskning ger oss rimlig grund för våra uttalanden nedan: - Verksamhetsberättelsen ger en rättvisande bild av avdelningens verksamhet - Vi bedömer att avdelningens verksamhet skötts på ett ändamålsenligt och tillfredsställande sätt, samt att den interna kontrollen varit tillräcklig - Vi finner inte någon anledning till anmärkning och tillstryker därför att avdelningsstyrelsens ledamöter beviljas ansvarsfrihet enligt stadgarna Visby Tin Söderdahl Inger Thimgren Pettersson Förtroendevald revisor Förtroendevald revisor Verksamhetsåret 2008 Verksamhetsåret (11)

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

VERKSAMHETSBERÄTTELSE VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009 AVDELNING GOTLAND Senast ändrad 2010-09-14 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009.docx liekl 1 (13) Ordförande har ordet Verksamhetsåret 2009 har varit utmanande och samtidigt utvecklande

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008 / PA 090124, 090202, 090205

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008 / PA 090124, 090202, 090205 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008 / PA 090124, 090202, 090205 Avdelning Skåne Inledning 2008 är det sista året i denna kongressperiod. I utvärderingen av detta år kan vi alltså se resultatet av hur målen uppfyllts.

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING VERKSAMHETSBERÄTTELSE

SAMMANSTÄLLNING VERKSAMHETSBERÄTTELSE SAMMANSTÄLLNING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008-2010 AVDELNING ÖREBR 1 PROFESSION Vi ska gemensamt påverka och utveckla våra yrken. Därför ska vi också vara med och påverka och utveckla utbildningarna. Utifrån

Läs mer

Välkommen till avdelningsråd December 2018, Ronneby Brunn

Välkommen till avdelningsråd December 2018, Ronneby Brunn Välkommen till avdelningsråd December 2018, Ronneby Brunn 2018-12-05 1 Dagens innehåll Vad gör vi här? Nationellt i Vårdförbundet och omvärlden Summering av året 2019 tänk och mötesplan 12.15 LUNCH 13.00

Läs mer

Stadgar antagna vid kongressen 2014

Stadgar antagna vid kongressen 2014 Stadgar antagna vid kongressen 2014 1. Vårdförbundets grundläggande värderingar och ändamål Vårdförbundet är ett yrkesförbund som tillvaratar medlemmarnas fackliga intressen och utvecklingen av professionerna.

Läs mer

Ledamot i avdelningsstyrelse

Ledamot i avdelningsstyrelse Ledamot i avdelningsstyrelse Inledning Du som är avdelningsstyrelseledamot är en idéburen ledare och demokratiskt vald av medlemmar vid ett årsmöte. Tillsammans med de andra i styrelsen leder, samordnar

Läs mer

Lönesamtalet. Att tänka på

Lönesamtalet. Att tänka på Lönesamtalet Att tänka på Bakgrund Sedan slutet av 1980-talet är individuell lönesättning Vårdförbundets lönestrategi. Individuell lönesättning och utvecklingssamtal stämmer bättre med vår syn på kunskap

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2014-12-29 2015-01-12 Södermanland 1 Ulla Jordán

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2014-12-29 2015-01-12 Södermanland 1 Ulla Jordán Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2014-12-29 2015-01-12 Södermanland 1 Ulla Jordán Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 4 4.

Läs mer

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar Avdelning Södermanland Söndag 24 september kl.18:00 Pelles Lusthus, Nyköping Förslag till föredragningslista årsmöte 2017 1. Mötets öppnande 2. Prövning att mötet utlysts

Läs mer

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje.

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje. Beslut, förbundsmötet 2016 Vi är Vision mål och hjärtefrågor Förutsättningar för chefs och ledarskap Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje Löner och villkor Framtidens arbetsliv Fair Union Vi är Vision är

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Gävleborg 1 Anna Bergström

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Gävleborg 1 Anna Bergström Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-04 2016-04-07 Gävleborg 1 Anna Bergström Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 5 4.

Läs mer

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar Avdelning Södermanland onsdag 3 oktober kl.18.00 Best Western Plaza Hotel, Eskilstuna Förslag till föredragningslista årsmöte 2018 1. Mötets öppnande 2. Prövning att mötet

Läs mer

I propositionen till kongressen 2014 beskrevs:

I propositionen till kongressen 2014 beskrevs: Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö antogs av kongressen 2011 med stort och brett engagemang. Idén om en hälsosam vårdmiljö samlade och ersatte då tidigare program och idéer inom området hälsosam

Läs mer

Årsmöte 2015. Lokalavdelningen Norrköping/Söderköping

Årsmöte 2015. Lokalavdelningen Norrköping/Söderköping Årsmöte 2015 Lokalavdelningen Norrköping/Söderköping DAGORDNING 1. Val av mötesordförande, sekreterare och justerare för mötet 2. Godkännande av kallelsen 3. Godkännande av dagordningen 4. Styrelsens kassa-

Läs mer

Vårdförbundet. Årsmöteshandlingar. Avdelning Södermanland Torsdagen 3 oktober kl Hotell Best Western Statt, Katrineholm

Vårdförbundet. Årsmöteshandlingar. Avdelning Södermanland Torsdagen 3 oktober kl Hotell Best Western Statt, Katrineholm Vårdförbundet Årsmöteshandlingar Avdelning Södermanland Torsdagen 3 oktober kl. 18.00 Hotell Best Western Statt, Katrineholm Förslag till föredragningslista årsmöte 2019 1. Mötets öppnande 2. Prövning

Läs mer

Vårdförbundet avdelning Blekinge

Vårdförbundet avdelning Blekinge Vårdförbundet avdelning Blekinge Verksamhetsberättelse 20140101-20140507 Ledning och organisation Avdelningsstyrelse Avdelningsordförande Vice ordförande Styrelseledamot Styrelseledamot Styrelseledamot

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

Vårdförbundet, avdelning Kalmar läns. Verksamhetsinriktning för 2012. kopplat till. kongressens strategier 2011 2014. Budget 2012

Vårdförbundet, avdelning Kalmar läns. Verksamhetsinriktning för 2012. kopplat till. kongressens strategier 2011 2014. Budget 2012 Vårdförbundet, avdelning Kalmar läns Verksamhetsinriktning för 2012 kopplat till kongressens strategier 2011 2014 Budget 2012 1 Vi väcker en genusdebatt om värderingen av välfärdens kunskapsområden Omvärldsspaning

Läs mer

Val av förtroendevald på arbetsplatsen Delta i valet av förtroendevald en självklar rättighet!

Val av förtroendevald på arbetsplatsen Delta i valet av förtroendevald en självklar rättighet! Avdelning Östergötland Sid 1 (6) Val av förtroendevald på arbetsplatsen Möten mellan medlemmar är en viktig del av Vårdförbundets organisation. Som medlem med stort inflytande medverkar du i en demokratisk

Läs mer

Stadgar för RFSL Sundsvall

Stadgar för RFSL Sundsvall Sidan 1 av 6 Stadgar för RFSL Sundsvall Dessa avdelningsstadgar antogs av RFSL:s kongress 140502-0504. Avdelningsstadgarna gäller för alla avdelningar samt dess verksamheter och ska gälla för alla föreningar

Läs mer

Demokratihandbok. Februari Version 9. Del 6. Innehållsförteckning

Demokratihandbok. Februari Version 9. Del 6. Innehållsförteckning Demokratihandbok Februari 2017 - Version 9 Del 6 Innehållsförteckning 7. Förbundsstyrelsen... 2 8. Kongressen... 6 9. Avtalsrådet... 8 10. Förbundsrådet... 8 11. Valberedning... 9 12. Revision... 9 13.

Läs mer

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar

VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar VÅRDFÖRBUNDET Årsmöteshandlingar Avdelning Södermanland Onsdag 28 september 2016 kl. 18.00 Hedenlunda Slott, Flen Förslag till föredragningslista årsmöte 2016 1 Årsmötets öppnande 2 Årsmötets sammankallande

Läs mer

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda På arbetsplatser där det finns förtroendevalda har Vårdförbundet fler medlemmar. Genom att utse förtroendevalda på arbetsplatsen skapar vi bättre

Läs mer

Årsrapport. Årsrapport. Innehåll. Jämtland Roger Bergebo. 1. Sammanfattning 2. Måluppföljning...

Årsrapport. Årsrapport. Innehåll. Jämtland Roger Bergebo. 1. Sammanfattning 2. Måluppföljning... Årsrapport VÅRDFÖRBUNDET Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2018-01-19 Jämtland 1 Roger Bergebo Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning 2. Måluppföljning......1... 2 2.1 Hälsa och

Läs mer

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK:S STADGA Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK organiserar akademiker utbildade inom dokumentation, information, kommunikation och kultur. Verksamheten utgår från DIK:s professioner. DIK

Läs mer

Samtal om framtiden mot ny vision för Vårdförbundet

Samtal om framtiden mot ny vision för Vårdförbundet VÅRDFÖRBUNDET Samtal om framtiden mot ny vision för Vårdförbundet Förslag på frågor för dialog med medlemmar Hej förtroendevald! I Vårdförbundet arbetar vi tillsammans för att påverka hur våra yrken, vården

Läs mer

Kongressprotokoll 5 maj 27 28 september 2011 Medlemsundersökning 2011 - tabellbilaga

Kongressprotokoll 5 maj 27 28 september 2011 Medlemsundersökning 2011 - tabellbilaga Kongressprotokoll maj september Medlemsundersökning - tabellbilaga ( Bilaga. Medlemsundersökning antal (%) antal (%) Biomedicinsk analytiker antal (%) Röntgen sjuksköterska antal (%) antal (%) Anställning

Läs mer

Vision Stockholms stads avdelningsstyrelse är motpart till arbetsgivaren på kommunövergripande

Vision Stockholms stads avdelningsstyrelse är motpart till arbetsgivaren på kommunövergripande / Sektion 01/ Rinkeby-Kista Verksamhetsberättelse 2016 Vision Rinkeby-Kista Avdelning 300 sektion 01 Vision är en vertikal fackförening som i första hand organiserar tjänstemän på alla nivåer i stadens

Läs mer

RIKTLINJER FÖR STYRELSENS ARBETE

RIKTLINJER FÖR STYRELSENS ARBETE RIKTLINJER FÖR STYRELSENS ARBETE Dessa riktlinjer ges ut av Distriktssköterskeföreningen i Sverige (DSF) som hjälpmedel för styrelsearbetet i de lokala distriktssköterskeföreningarna. Riktlinjerna uppdateras

Läs mer

Stadgar RFSL Stockholm

Stadgar RFSL Stockholm Stadgar RFSL Stockholm 1 Föreningens namn 1.1 Föreningens namn är RFSL Stockholm 2 Tillhörighet Reviderade vid årsmöte 2015-03-24 2.1 RFSL Stockholm är en ideell förening och en avdelning inom RFSL - Riksförbundet

Läs mer

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården

Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården TJÄNSTEUTLÅTANDE Stockholms låns landsting g o k t o b e r 2 0 1 7 s förvaltning LSF Kansli Lena Halvardson Rensfelt s personalutskott Motion 2017:5 av Håkan Jörnehed (V) m.fl. om kortare arbetstid i vården

Läs mer

Kongress mot Vision 2018 för Hälsa och Helhet

Kongress mot Vision 2018 för Hälsa och Helhet Kongress 2011..mot Vision 2018 för Hälsa och Helhet Vår vision 2018 för hälsa och helhet Introduktion Vision för hälsa och helhet Samtal vid borden; Presentation ; Vem är jag? Reflektion kring Visionen

Läs mer

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället.

den professionella identiteten och förändra värderingen av yrket i samhället. Redo för framtiden Grattis, snart tar du examen och lämnar livet som student för att arbeta i ditt nya yrke. Du har ett spännande arbetsliv framför dig inom ett fantastiskt yrke som är självständigt, ansvarsfullt

Läs mer

Arbetsmiljöenkät, Akademiska Sjukhuset. Vårdförbundet Avdelning Uppsala

Arbetsmiljöenkät, Akademiska Sjukhuset. Vårdförbundet Avdelning Uppsala Arbetsmiljöenkät, Akademiska Sjukhuset Vårdförbundet Avdelning Uppsala Akademiska - ett stort sjukhus, med stora problem Vårdförbundets arbetsmiljöenkät visar att pressen på Akademiska Sjukhusets sjuksköterskor

Läs mer

Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet!

Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet! Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet! Möten mellan medlemmar är en viktig del av Vårdförbundets organisation. Som medlem med stort inflytande medverkar du i en demokratisk process som

Läs mer

Årsmöte måndag 27/ Scandic Bollnäs

Årsmöte måndag 27/ Scandic Bollnäs Årsmöte måndag 27/2 2017. Scandic Bollnäs I ordförandes och vice ordförandes frånvaro, öppnade ledamot Pontus Forsmark mötet och hälsade alla välkomna. 1. Fastställande av röstlängd för mötet. En närvarolista

Läs mer

Stadgar för RFSL Stockholm

Stadgar för RFSL Stockholm Stadgar för RFSL Stockholm Antagna vid RFSL Stockholms årsmöte den 23 mars 2019. 1 Föreningens namn 1.1 Föreningens namn är RFSL Stockholm. 2 Tillhörighet 2.1 RFSL Stockholm är en ideell förening och en

Läs mer

Förslag till nya stadgar 2018

Förslag till nya stadgar 2018 Förslag till nya stadgar 2018 LEDARNAS STADGAR Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse Motiv till ändring 8.5 BESLUTSORDNING Mom 3 Kongressen ska besluta om Ledarnas strategiska inriktning och ekonomisk plattform

Läs mer

Normalstadgar. för. Intresseförening för Riksbyggens bostadsrättsföreningar

Normalstadgar. för. Intresseförening för Riksbyggens bostadsrättsföreningar Normalstadgar för Intresseförening för Riksbyggens bostadsrättsföreningar Normalstadgar för Intresseförening för Riksbyggens bostadsrättsföreningar Stadgar för Intresseförening för Riksbyggens bostadsrättsföreningar

Läs mer

DELEGERINGSORDNING. Vårdförbundet Avdelning Gävleborg

DELEGERINGSORDNING. Vårdförbundet Avdelning Gävleborg DELEGERINGSORDNING Vårdförbundet Avdelning Gävleborg Antagen av styrelsen den 15 december 2015 Skapad den Senast ändrad den Författare 2015-11-19 2015-12-17 Vinita Thyberg Förbundsombudsman Delegeringsordning

Läs mer

SOMMAREN 2012 En undersökning om bemanningssituationen och dess konsekvenser

SOMMAREN 2012 En undersökning om bemanningssituationen och dess konsekvenser SOMMAREN 2012 En undersökning om bemanningssituationen och dess konsekvenser 2012-09-06 Martin Östberg 2 (8) Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Genomförande... 5 3 Bemanningssituationen under

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Västmanland Jani` Stjernström

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Västmanland Jani` Stjernström Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-12 2019-01-17 Västmanland Jani` Stjernström Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 7

Läs mer

1. Mötets öppnande Lokalklubbsordförande Ingrid Tapper hälsade de närvarande varmt välkomna och förklarade mötet öppnat.

1. Mötets öppnande Lokalklubbsordförande Ingrid Tapper hälsade de närvarande varmt välkomna och förklarade mötet öppnat. 1. Mötets öppnande Lokalklubbsordförande Ingrid Tapper hälsade de närvarande varmt välkomna och förklarade mötet öppnat. 2. Fastställande av röstlängden Efter genomfört upprop fastställde årsmötet röstlängden

Läs mer

Val av förtroendevald på arbetsplatsen

Val av förtroendevald på arbetsplatsen Val av förtroendevald på arbetsplatsen Delta i valet av förtroendevald en självklar rättighet! Valet av förtroendevald på arbetsplats ska vara en demokratisk process och den/de som ska företräda gruppen

Läs mer

DIK:s stadga. Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015

DIK:s stadga. Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015 DIK:s stadga Antagen av DIK:s kongress 21 november 2015 DIK DIK är facket för akademiker som arbetar eller studerar inom kultur, medier och kommunikation. Förbundet driver lön- och arbetsrättsliga frågor

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016 Alingsåsavdelningen

Verksamhetsberättelse 2016 Alingsåsavdelningen Verksamhetsberättelse 2016 Alingsåsavdelningen Vision 2016 Avdelning 094 Avdelningens förtroendevalda arbetade under året med att förnya och förbättra det lokala fackliga arbetet. Styrelsen har tagit fram

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011

Verksamhetsberättelse 2011 Vision Bromma sdf INLEDNING Den 2 september 2011 bytte SKTF namn till Vision och sektionen i Bromma bytte därmed även namn till Vision Bromma sdf vid ett medlemsmöte den 9 november 2011. Under 2011 har

Läs mer

Förslag på ändringar av stadgar för Global Picnic

Förslag på ändringar av stadgar för Global Picnic Förslag på ändringar av stadgar för Global Picnic 1 Firma Föreningens firma är Global Picnic. 2 Ändamål och verksamhet Föreningen ska främja medlemmarnas intresse genom att bedriva aktiviteter som är förknippade

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare A. Bergström

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare A. Bergström Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-12 2019-01-21 1 A. Bergström Årsrapport Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 3 3. Effekt... 3 4. Goda exempel...

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet Huntingtons Sjukdom

Stadgar för Riksförbundet Huntingtons Sjukdom Stadgar för Riksförbundet Huntingtons Sjukdom 1 Förbundets ändamål Riksförbundet Huntingtons Sjukdom är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening. Ändamålen är: arbeta intressepolitiskt för

Läs mer

Planeringsförutsättningar 2018

Planeringsförutsättningar 2018 Planeringsförutsättningar 2018 1 Planeringsförutsättningarna ut i februari Verksamhetsplan kick-off Avdelningarna antar och skickar in VP till förbundet senast den 31 augusti Distriktsmöte på hösten Studiekonferens

Läs mer

Demokratihandboken. Förbundsvalberedning och avdelningsvalberedningar. Beslutad av förbundsstyrelsen i april 2015.

Demokratihandboken. Förbundsvalberedning och avdelningsvalberedningar. Beslutad av förbundsstyrelsen i april 2015. Demokratihandboken Förbundsvalberedning och avdelningsvalberedningar Beslutad av förbundsstyrelsen i april 2015. 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Så ser förbundsstyrelsens och avdelningsstyrelsens

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018

Verksamhetsberättelse 2018 Verksamhetsberättelse 2018 Sektion 15 Landstingsavdelningen i Stockholm 2018-02-06 Sektion 15 har medlemmar vid Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HSF), Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF), Patientnämndens

Läs mer

Vård i världsklass för alla

Vård i världsklass för alla Vård i världsklass för alla Vård i världsklass för alla Det här är Vårdförbundets valmanifest med konkreta reformförslag riktat till landets politiker. Vi är ett växande yrkesförbund som samlar över 114

Läs mer

Stadgar för SULF-föreningen vid Linköpings universitet

Stadgar för SULF-föreningen vid Linköpings universitet Stadgar för SULF-föreningen vid Linköpings universitet Förslag till stadgar antogs av SULF/LiU vid årsmöte 2014-01-14 och fastställdes av SULF:s förbundsstyrelse 2014-02-07. Innehåll Allmänna bestämmelser

Läs mer

Normalstadgar för avdelningar

Normalstadgar för avdelningar Normalstadgar för avdelningar 2016-03-02 Normalstadgar för avdelningar syftar till att utgöra ett stöd för avdelningens egna stadgar och förbundets stadgar är överordnade avdelningens stadgar. Dessa reviderade

Läs mer

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Fastställd av förbundsstyrelsen 12 november 2015 2 [11] Innehållsförteckning Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser... 3 I Lärarförbundets

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö

Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö 2 En hälsosam vårdmiljö är en god arbetsmiljö där hälsa samt god och säker vård uppnås. Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Idén om en hälsosam vårdmiljö

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2014-12-29 2015-01-12 Värmland 0,5 ES/EA

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare. 2014-12-29 2015-01-12 Värmland 0,5 ES/EA Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2014-12-29 2015-01-12 Värmland 0,5 ES/EA Årsrapport Avdelning Värmland Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Måluppföljning... 2 3. Effekt...

Läs mer

välja till justerare vid årsmötet. välja till rösträknare. Röstlängden med namnen på alla medlemmar som får rösta finns med som bilaga 1.

välja till justerare vid årsmötet. välja till rösträknare. Röstlängden med namnen på alla medlemmar som får rösta finns med som bilaga 1. ÅRSMÖTESPROTOKOLL För Svenska Kyrkans Unga Datum, år och plats: MÖTETS ÖPPNANDE öppnade mötet. MÖTETS BEHÖRIGA UTLYSANDE Kallelsen till årsmötet fanns tillgänglig den årsmötet var behörigt utlyst. VAL

Läs mer

11. Kongress för Unga Hörselskadade

11. Kongress för Unga Hörselskadade Heldag, station 1 11. Kongress för Unga Hörselskadade Förslag om kongress vartannat år lagt av Riksstyrelsen. Bakgrund Riksstyrelsen vill effektivisera och skapa ett mer långsiktigt arbete inom Unga Hörselskadade.

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 Medlemsmöte 4 november 2015 på SF Visions framtidsidé är ett arbetsliv där alla får plats och behövs, som ger möjlighet till gemenskap och utveckling! Vision kommunavdelningen i Jönköping

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Annelie Nordström, förbundsordförande Kommunal: Tanken med det här samarbetsavtalet är att vi tillsammans kan nå bättre resultat för våra medlemmar

Läs mer

Målsättning för Distriktssköterskeföreningen i Sverige

Målsättning för Distriktssköterskeföreningen i Sverige Målsättning för Distriktssköterskeföreningen i Sverige Distriktssköterskeföreningen i Sverige (DSF) är en yrkesförening för sjuksköterskor som har eller genomgår specialistutbildning till distriktssköterska.

Läs mer

Lönsamt Inför lönesamtalet

Lönsamt Inför lönesamtalet Lönsamt Inför lönesamtalet Vårdförbundets lönestrategi är individuell löne sättning och lokal lönebildning. Det innebär att din lön ska vara individuell och baseras på din kunskap, kompetens, erfarenhet

Läs mer

Årsmöte Vårdförbundet avdelning Stockholm. Onsdagen den 9 oktober kl

Årsmöte Vårdförbundet avdelning Stockholm. Onsdagen den 9 oktober kl Årsmöte 2019 Vårdförbundet avdelning Stockholm Onsdagen den 9 oktober kl. 16.30 20.30 på Norra Latin, Drottninggatan 71 B Avprickning kl. 16.30, mingel och buffé kl. 17.00 Mötet pågår mellan kl. 18.00

Läs mer

Stadgar. För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna

Stadgar. För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna Stadgar För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna Innehåll Allmänna bestämmelser 1 Ändamål 3 2 Organisation 3 3 Regler för beslut och val 3 Årsmöte 4 Årsmöte 4 5 Årsmötets sammansättning 4 6 Närvarorätt

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016

VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 INRIKTNING AV VISIONS VERKSAMHET fastställd av förbundsmötet 2014 Vision driver rätten till kollektivavtal som medel för ett starkt inflytande över villkoren för våra medlemmar. Vision

Läs mer

Förslag till dagordning. 1 Fastställande av röstlängd för mötet. 2 Val av ordförande och sekreterare för mötet

Förslag till dagordning. 1 Fastställande av röstlängd för mötet. 2 Val av ordförande och sekreterare för mötet Att fastställas vid årsmöte med Föreningsalliansen i Staffanstorp den 29 mars 2016. Dagordningens innehåll regleras av stadgarna 19 Ärenden vid årsmötet Förslag till dagordning 1 Fastställande av röstlängd

Läs mer

SOMMAREN 2013 En undersökning om bemanningssituationen inom vård och omsorg och dess konsekvenser

SOMMAREN 2013 En undersökning om bemanningssituationen inom vård och omsorg och dess konsekvenser SOMMAREN 2013 En undersökning om bemanningssituationen inom vård och omsorg och dess konsekvenser 2013-06-03 Jonas Vallgårda 2 (12) Innehåll 1 Sammanfattning... 4 2 Metod och genomförande... 5 3 Bemanningssituationen

Läs mer

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Jämtland 1 Roger Bergebo

Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare Jämtland 1 Roger Bergebo IL RDFÖRBUNDET Årsrapport Skapat den Senast ändrad den Avdelning Version Författare 2016-01-12 2017-01-19 Jämtland 1 Roger Bergebo Årsrapport Innehåll Innehåll 1 1. Sammanfattning 2 2. Måluppföljning 2

Läs mer

Verksamhetsplan Verksamhetsplan Antaget av SEKOs kongress 2006

Verksamhetsplan Verksamhetsplan Antaget av SEKOs kongress 2006 Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2007 2009. Antaget av SEKOs kongress 2006 Verksamhetsplan 2007 2009 Inledning I SEKO ska medlemmen stå i centrum. SEKOs verksamhet växer fram ur samtalen på arbetsplatserna.

Läs mer

4:1 Samfundet. Örebro Andliga Kyrka/Spiritualistiskt Center utövar sin verksamhet i enlighet med dessa stadgar och riktlinjer genom följande organ:

4:1 Samfundet. Örebro Andliga Kyrka/Spiritualistiskt Center utövar sin verksamhet i enlighet med dessa stadgar och riktlinjer genom följande organ: STADGAR för Samfundet, Örebro Andliga Kyrka/Spiritualistiskt Center 1 Namn 1:1 Samfundets namn är: Örebro Andliga Kyrka/Spiritualistiskt Center 2 Ändamål 2:1 Ändamålet med samfundet är: Att stärka den

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet för särskild begåvning

Stadgar för Riksförbundet för särskild begåvning Stadgar för Riksförbundet för särskild begåvning Första versionen, antagna vid riksförbundets bildande 2018-02-09. Organisationsnummer: ansökan skickas snarast till Skatteverket. Säte: Stockholm 1. Förbundets

Läs mer

Stadgar RFSL Stockholm

Stadgar RFSL Stockholm Stadgar RFSL Stockholm 1 Föreningens namn 1.1 Föreningens namn är RFSL Stockholm 2 Tillhörighet Reviderade vid årsmöte 16 mars 2013 2.1 RFSL Stockholm är en ideell förening och en avdelning inom Riksförbundet

Läs mer

Normalstadgar för RFSL

Normalstadgar för RFSL Normalstadgar för RFSL Antagna på årsmötet 2008 samt 2009 Normalstadgarna ska vara gällande för samtliga avdelningar senast år 2010 och ska gälla för alla nybildade avdelningar som upptas i RFSL. Inom

Läs mer

Hög tid för jämställda och hälsosamma villkor i vården!

Hög tid för jämställda och hälsosamma villkor i vården! Hög tid för jämställda och hälsosamma villkor i vården! Avtalsrörelse 2019 Det här vill Vårdförbundet med avtalsrörelsen 2019 Vårdförbundet förhandlar just nu om det centrala kollektivavtalet med Sveriges

Läs mer

Stadgar för. Kallbadhusets Vänner Saltholmen. Besöksadress: Saltholmsgatan 54 426 76 Västra Frölunda. Postadress: Box 5004 426 05 Västra Frölunda

Stadgar för. Kallbadhusets Vänner Saltholmen. Besöksadress: Saltholmsgatan 54 426 76 Västra Frölunda. Postadress: Box 5004 426 05 Västra Frölunda Stadgar för Kallbadhusets Vänner Saltholmen Besöksadress: Saltholmsgatan 54 426 76 Västra Frölunda Postadress: Box 5004 426 05 Västra Frölunda Telefon: 031-29 03 77 Bankgiro: 189-6588 Hemsida: www.saltholmenskallbadhus.se

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen

Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen Verksamhetsberättelse 2015 Alingsåsavdelningen Vision 2015 Avdelning 094 Avdelningens förtroendevalda arbetade under året med att förnya och förbättra det lokala fackliga arbetet. Styrelsen har tagit fram

Läs mer

Resultatrapport för Kommunen (kommunförvaltning, bolag & deltidsbrandmän)

Resultatrapport för Kommunen (kommunförvaltning, bolag & deltidsbrandmän) 1 (17) Medarbetarundersökning 2014 Arvika kommun rapport för Kommunen (kommunförvaltning, bolag & deltidsbrandmän) Stapel 1: svar på Kommunen (kommunförvaltning, bolag & deltidsbrandmän) 2014: 1857 av

Läs mer

STADGAR FÖR FEMINISTISKT INITIATIV MALMÖ

STADGAR FÖR FEMINISTISKT INITIATIV MALMÖ STADGAR FÖR FEMINISTISKT INITIATIV MALMÖ Antagna vid årsmöte 2017-04-09 1 Föreningens namn och organisationsnummer Föreningens namn är Feministiskt initiativ Malmö (F!Malmö). Föreningen är registrerad

Läs mer

Verksamhetsplan Vision Farsta-Skarpnäck Farsta Skarpnäck Sektion 15 INLEDNING

Verksamhetsplan Vision Farsta-Skarpnäck Farsta Skarpnäck Sektion 15 INLEDNING Verksamhetsplan 2013 Vision Farsta-Skarpnäck INLEDNING Vision är det ledande fackförbundet för offentligt anställda i Sverige och Vision Stockholms Stad är avdelningen för alla som arbetar med välfärdstjänster

Läs mer

Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR)

Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR) Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR) Organisationsnummer 802402 4831 Grundstadgar antagna vid årsmöte den 2 maj 1996 Ändring av stadgar antagna vid årsmöte 19 mars 2005, 25 mars 2006 Stadgar reviderade

Läs mer

Samlingsbild. Medarbetarindex 5 78 80 69 68. Attraktiv arbetsgivare 4 75 75 73 71. Drivande medarbetare 4 83 79 69 68

Samlingsbild. Medarbetarindex 5 78 80 69 68. Attraktiv arbetsgivare 4 75 75 73 71. Drivande medarbetare 4 83 79 69 68 kommun Samlingsbild 09 08 09 09 Medarbetarindex 5 78 69 68 Attraktiv arbetsgivare 4 75 75 73 71 Drivande medarbetare 4 83 79 69 68 Personlig arbetssituation 15 72 78 73 73 Arbetsförutsättningar 5 74 81

Läs mer

Årsmöteshandlingar. årsmöte Feministiskt initiativ Linköping

Årsmöteshandlingar. årsmöte Feministiskt initiativ Linköping Årsmöteshandlingar årsmöte 2018-01-25 Feministiskt initiativ Linköping Innehåll Dagordning... 2 Årsberättelse Feministiskt initiativ Linköping 2017... 3 Resultaträkning för 2017 Feministiskt initiativ

Läs mer

ROM 2015. Gör din röst hörd! Dagordningen

ROM 2015. Gör din röst hörd! Dagordningen ROM 2015 Gör din röst hörd! 1 Dagordningen Dagordningen, eller ärendelistan som den ibland kallas, är en sorts plan över vad mötet ska diskutera och i vilken ordning. Det finns regler i stadgarna för vilka

Läs mer

Psykologstudent Sverige Stadgar

Psykologstudent Sverige Stadgar Psykologstudent Sverige Stadgar 1 Föreningens namn, organisationsnummer och form 1.1 Psykologstudent Sverige, förkortas PS. 1.2 Föreningens organisationsnummer är 802441 7688. 1.3 Föreningen drivs av psykologstudenter,

Läs mer

Stadgar fo Norsa lvens Vattenra d

Stadgar fo Norsa lvens Vattenra d Stadgar fo Norsa lvens Vattenra d 1 Syfte och verksamhet 1.1 Syfte Norsälvens vattenråd utgör ett organ för samverkan och delaktighet inom vattenförvaltningen. En grundförutsättning för rådets funktion

Läs mer

Stadgar för Sveriges Cytodiagnostiker

Stadgar för Sveriges Cytodiagnostiker Stadgar för Sveriges Cytodiagnostiker antagna vid årsmötet den 7 april 1981 och ändrade vid årsmötet 1988, 1990, 1996, 1998, 2000, 2002, 2003, 2005, 2007 och 2009, 2015. Ändamål 1 Sveriges Cytodiagnostiker

Läs mer

Stadgar. Förbundsstadgar Normalstadgar för föreningar

Stadgar. Förbundsstadgar Normalstadgar för föreningar Stadgar Förbundsstadgar Normalstadgar för föreningar Innehåll Förbundsstadgar Förbundets värderingar.... 4 Förbundets organisation... 4 Medlemskap.... 4 Kongress... 7 Förbundsfullmäktige... 10 Förbundsstyrelse...

Läs mer

Stina. Studieinspiratörerna. Stadgar för den ideella föreningen Studieinspiratörerna. Ändringar gjorda på årsmöte 140526 medtagna

Stina. Studieinspiratörerna. Stadgar för den ideella föreningen Studieinspiratörerna. Ändringar gjorda på årsmöte 140526 medtagna Stina Studieinspiratörerna Stadgar för den ideella föreningen Studieinspiratörerna Ändringar gjorda på årsmöte 140526 medtagna Föreningen 1 Föreningens namn är Studieinspiratörerna. 2 Föreningen och dess

Läs mer

Föräldraföreningens stadgar STADGAR. För Martingårdarnas och Martinskolans Föräldraförening. 1 Ändamål. 2 Obundenhet. 3 Medlemskap.

Föräldraföreningens stadgar STADGAR. För Martingårdarnas och Martinskolans Föräldraförening. 1 Ändamål. 2 Obundenhet. 3 Medlemskap. Föräldraföreningens stadgar STADGAR För Martingårdarnas och Martinskolans Föräldraförening Antagna vid konstituerande årsmöte den 2011-09-29 1 Ändamål Martinskolans och Martingårdarnas föräldraförening

Läs mer

Arvika kommun medarbetarundersökning. Resultatrapport - 2012

Arvika kommun medarbetarundersökning. Resultatrapport - 2012 1 Arvika kommun medarbetarundersökning rapport - 2012 Antal svar på Kommunen (kommunförvaltning o bolag) 2012: 1739 av 2385 (73%) Skala 1-5: (1=instämmer inte alls... 5=instämmer helt) 4-5 grön stapel

Läs mer

Nordpols stadgar. Kapitel 1 - Föreningens namn 1. Föreningens namn är Nordpol.

Nordpols stadgar. Kapitel 1 - Föreningens namn 1. Föreningens namn är Nordpol. Nordpols stadgar Kapitel 1 - Föreningens namn 1. Föreningens namn är Nordpol. Kapitel 2 - Föreningens syfte och målsättning 2. Nordpol är en ideell politiskt- och religiöst obunden studerandeförening vars

Läs mer

MASKINTEKNOLOGSEKTIONENS YRKES- & ARBETSMARKNADSDAG

MASKINTEKNOLOGSEKTIONENS YRKES- & ARBETSMARKNADSDAG Postbeskrivningar KASSÖR Du kommer vara projektledarens högra hand genom att ständigt ha en uppdaterad bild av det ekonomiska läget tillgängligt för att möjliggöra snabba beslut. Du arbetar strukturerat

Läs mer

Stadgar för SULF-föreningen vid Göteborgs universitet

Stadgar för SULF-föreningen vid Göteborgs universitet Stadgar för SULF-föreningen vid Göteborgs universitet Ändring av stadgarna antogs av SULF/GU:s årsmöte 2014-01-28 och fastställdes av SULF:s förbundsstyrelse XXXX-XX-XX.) Allmänna bestämmelser 1 Ändamål

Läs mer

Underlag vision. Kongressombuden November 2008

Underlag vision. Kongressombuden November 2008 Till Kongressombuden November 2008 Underlag vision Underlag till Extra kongressen 2009 På kongressen 2008 behandlas visionen i gruppsittningen och yrkanden har bearbetats av redaktionsutskotten. Ett nytt

Läs mer