VAD FÅR ANSTÄLLDA ATT ÄNDRA LIVSSTILEN I SAMBAND MED HÄLSOUNDERSÖKNING?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VAD FÅR ANSTÄLLDA ATT ÄNDRA LIVSSTILEN I SAMBAND MED HÄLSOUNDERSÖKNING?"

Transkript

1 VAD FÅR ANSTÄLLDA ATT ÄNDRA LIVSSTILEN I SAMBAND MED HÄLSOUNDERSÖKNING? Författare: Sandra Nilsson Globenhälsan Handledare: Lena Ekenvall Projektarbete vid Företagssköterskeutbildning 40 poäng, , Örebro Universitet och Yrkes- och miljömedicinska kliniken, Örebro

2 Förord Föreliggande arbete har utförts som projektarbete i utbildning till företagssköterska 40 poäng år vid Örebro universitet och Yrkes- och miljömedicinska kliniken Universitetssjukhuset, Örebro. Arbetet har utförts vid Globenhälsan i Stockholm. Handledare vid Avdelning för yrkesmedicin Institutionen för folkhälsovetenskap Karolinska Institutet, Stockholm, docent Lena Ekenvall. Undertecknad står ensam ansvarig för innehållet i rapporten. Detta innebär att Avdelning för yrkesmedicin Institutionen för folkhälsovetenskap Karolinska Institutet, Stockholm inte ansvarar för innehållet i rapporten. Jag vill sända ett speciellt tack till min familj som har stått ut med mig och stöttat mig under arbetet med projektet. Stockholm i januari 2005 Sandra Nilsson Företagssköterska Arenaslingan Stockholm Globen Tfn Fax E-post: sandra.nilsson@globenhalsan.se Kursansvarig: Sofia Loodh Yrkes- och miljömedicinska kliniken Örebro Ansvarig examinator: Carl-Göran Ohlson Yrkes- och miljömedicinska kliniken Örebro Projektarbetets titel: Vad får anställda att ändra livsstilen i samband med hälsoundersökningen?

3 Innehållsförteckning Sammanfattning 1 Bakgrund 2 Syfte 4 Studiegrupp 5 Bortfallsgrupp och undersökningsgrupp 6 Metod 7 Resultat 8 Intervjufrågor och svar 8 Diskussion 20 Referenser 24 Bilaga 25

4 Sida 1 Sammanfattning Projektarbete i Företagssköterskeutbildningen 40 poäng vid Örebro Universitet och Universitetssjukhuset i Örebro. Denna rapport bygger på semistrukturerade telefonintervjuer av 30 anställda vid företag anslutna till Globenhälsan AB, som under tiden varit på hälsoundersökning. Initialt inkluderades 49 personer, 36 män och 13 kvinnor. Nitton tackade nej till intervjun med en stor övervikt för män. Intervjuerna hade formen av ett samtal där de anställdas svar dokumenterades och rörde frågor om kända riskfaktorer och osunda vanor och eventuellt ändrat beteende och vad som i så fall påverkat till förändring. Syftet var att försöka ta reda på vad som få en person att ändra osunda levnadsvanor vilka i sin tur kan medföra ökad risk för sjukdom, till en mer hälsosam livsstil. Tjugoen av 30 intervjuade uppgav att de ändrat sin livsstil efter hälsoundersökningen. Om detta är mycket eller litet ger denna rapport inte svar på då det saknas adekvata förväntansvärden. Dessutom var bortfallet stort vilket också påverkar utfallet. Sammanfattningsvis kan sägas att råd om nödvändiga förändringar eller egen insikt därom, är två av de viktigaste anledningarna som fått anställda att ändra sin livsstil efter genomgången hälsoundersökning.

5 Bakgrund Sida 2 Denna studie är utförd på Globenhälsan i Stockholm samt Globenhälsans filial i Haninge och är en fortsättning på en tidigare studie som utförts av en företagssköterska vid Globenhälsan i Haninge under utbildning år 2000, dåvarande Jordbro. [1] Globenhälsan hade vid tillfället för hälsoundersökningarna oktober och november 2003, avtal med ungefär 450 kundföretag med totalt ca anställda. Företagen har i huvudsak tvååriga avtal och inom denna period görs en hälsoundersökning. Det förekommer även avtal där hälsoundersökning ingår varje år. Globenhälsan utför knappt 400 hälsoundersökningar per månad. Hälsoundersökningen innehåller delar som speglar personens hälsa och livsstil. Frågor om kost och motionsvanor berörs, eventuella hälsoproblem diskuteras. Som redskap i bedömningen finns en del laboratorieanalyser att tillgå samt bland annat BMI-värde, EKG och blodtryck. Även psykosociala faktorer diskuteras. Stor tonvikt läggs på livsstilsfrågor. De riskfaktorer som främst belyses är avvikelser angående blodtryck, blodfetter, vikt, tobak, alkoholbruk och stress. Hälsoundersökningen sker i två steg där det första tillfället är provtagning då blodtryck, puls, EKG, längd och vikt, syn och hörselundersökning, blodprov samt urinprov undersöks. Blodprovet innehåller analyser av bland annat blodfetter, blodsocker och levervärden. Vid detta tillfälle lämnar den anställde också in en enkät där han eller hon redogör för eventuella hälsoproblem och livsstilsfrågor såsom tobaksvanor, alkoholvanor och motionsvanor. Enkäten innehåller personuppgifter, adress och telefonnummer till den anställde och också frågor om arbetsmiljön. Vid det andra tillfället sker en genomgång av enkät och provsvar med den anställde. Den anställde får sina provtagningsresultat i ett formulär där det vid provtagningstillfället funnits möjlighet att ange om man är nöjd, vill förändra eller ha hjälp med att förändra vissa livsstilsfaktorer. Dessa livsstilsfaktorer är Min fysiska hälsa, mina kostvanor, mina tobaksvanor, mina alkoholvanor, mina motionsvanor, min stressnivå. I formuläret där provtagningsresultatet presenteras finns också en kommentar till varje analys. Det handlar till exempel om vilka risker det är med ett högt blodtryck eller höga blodfettsvärden. Vid behov finns möjlighet till vidare medicinska kontroller via företagshälsovården eller vårdcentralen för den enskilde. Uppgifter angående arbetsmiljöfaktorer, både fysiska och psykosociala, bearbetas under sekretess och utgör ett underlag för det fortsatta arbetsmiljöarbetet på den anställdes företag och redovisas för företagen muntligen eller skriftligen.

6 Denna studie baserar sig på uppgifter från de individuella hälsokontrollerna med uppföljningssamtal. Arbetsmiljöfaktorer redovisas inte i föreliggande arbete. Sida 3

7 Syfte En god livsstil anses öka chanserna till ett bra liv. Syftet med denna studie är att ta reda på om en anställd på ett kundföretag ändrar sin livsstil efter genomgången hälsoundersökning och vad i så fall påverkat honom eller henne till detta. Frågeställningar som belysts är: Sida 4 Ändrar anställda som har ohälsosam livsstil överhuvudtaget sina vanor efter genomgången hälsoundersökning? Påverkar vi med vårt samtal? Beror det på om man träffar läkare eller sköterska? Är det de upptäckta riskfaktorerna som får en person att ändra sin livsföring? Kan vi motivera den anställde att förändra sin livsstil så att fysiskt och/eller psykiskt välbefinnande ökar? Resultatet av denna undersökning kan förhoppningsvis ge oss på Globenhälsan möjlighet att utveckla vår metodik för återföringssamtal. En sådan utveckling kan leda till att fler av de anställda på våra kundföretag ändrar sin osunda livsstil och på det sättet minskar risken för livsstilsberoende sjukdomar. Företagshälsovårdens uppgift är bland annat att arbeta med prevention. I SBU:s (Statens beredning för utvärdering av medicinsk metodik) rapport Längre liv och bättre hälsa, kan man bland annat läsa att 30 minuters promenad varje dag kan vara ett enkelt sätt att hålla sjukdomar borta [2].

8 Studiegrupp Sida 5 De undersökta är personer som under oktober månad 2003 varit anställda på något av Globenhälsans anslutna företag och som genomgått en hälsoundersökning. Urvalet har skett genom att en kollega läst igenom journalerna på dessa personer. Alla hälsoundersökningsjournaler på inbokade personer hos samtliga läkare och sköterskor under denna tid lästes. Förhoppningen var att finna 40 personer som uppvisade avvikelser i sina mätvärden och/eller livsstilsfrågor och fått råd om förändrad livsstil. Av dessa 40 skulle 10 ha haft återbesök till läkare och 30 till sköterska. Fördelningen av återbesök är enligt Globenhälsans rutiner att ungefär en tredjedel bokas till läkare och två tredjedelar till sköterska, om inte företaget önskat annan fördelning. Emellertid hittades under perioden för få personer och urvalet utvidgades till att gälla även anställda som varit på hälsoundersökning även i november Orsakerna till att det hittades för få kan vara flera men den troligaste är att de råd den anställde fått inte dokumenterats på ett tydligt sätt. Det slutgiltiga urvalet gällde sammanlagt 49 personer. 36 män och 13 kvinnor och av dessa hade 15 personer hade träffat läkare och 34 hade träffat sköterska.

9 Bortfallsgrupp och undersökningsgrupp Av de 49 som fick brev med förfrågan om medverkan i undersökningen föll 19 bort. Två hade avslutat sin anställning, sjutton avböjde medverkan. Sida 6 Undersökningsgrupp Bortfallsgrupp Män Kvinnor 11 2 Träffat sköterska Träffat läkare 10 5 Medelålder Förhöjt blodtryck 4 5 Förhöjda blodfetter Tobak 10 7 BMI < BMI > Hög stressnivå 5 5 Säker eller misstänkt 1 3 överkonsumtion av alkohol Tabell 1 Redovisning av undersökningsgrupp och bortfallsgrupp Män var klart överrepresenterade i bortfallsgruppen. Skillnaden mellan andelen manliga och andelen kvinnliga deltagare som tackande nej, 17 av 36 respektive 2 av 13, var statistiskt signifikant (p=0,04 enligt Fishers test). Detta utesluter alltså att slumpen varit avgörande när fler män tackade nej till medverkan. Resultatet baserar sig således på 20 personer som träffat sköterska och 10 som träffat läkare.

10 Metod Sida 7 De 49 som valts ut, fick en förfrågan per brev angående medverkan i en telefonintervju. Brevet innehöll en presentation av projektet samt information om att medverkan var frivillig, se bilaga 1. Svarstalong med frankerat svarskuvert ingick. På talongen fanns möjlighet för den anställde att ange tidpunkt för intervjun, dagtid eller kvällstid. Metoden att samla in material för studien utgjordes av semistrukturerade telefonintervjuer och hade formen av ett samtal där personerna fick redogöra för eventuella kända riskfaktorer och vad som eventuellt förändrats. Frågorna presenteras i bilaga 2. De gränsvärden som utgjort måttstock för denna undersökning är: Blodtryck 140 mm Hg systoliskt och 90 mm Hg diastoliskt. Blodtryck överstigande dessa nivåer räknades som förhöjt. [3] Blodfetter totalkolesterol < 6.5, kvot mellan HDL (goda kolesterolet) och LDL (onda kolesterolet) < 5, LDL < 5 och HDL för kvinnor >1.2, för män >0.9, triglycerider < 2.3. BMI normalviktig, överviktig, >30 fetma [4] Skillnader mellan proportioner har testats med Fishers exakta test.

11 Sida 8 Resultat Intervjufrågor och svar Fråga 1, Kände du till om du hade någon riskfaktor för ohälsa innan hälsoundersökningen? Resultatet visar att hälften av de intervjuade kände till att de hade någon riskfaktor innan undersökningen. Det förekom personer som uppgav att de inte hade någon riskfaktor men som mer i förbigående nämnde att de hade till exempel högt blodtryck. En 51-årig man med ett lätt förhöjt kolesterolvärde men som inte var överviktig sa Jag anande att vikten var för hög. Äter lite onyttigt och går alltid upp några kilon på vintern när golfsäsongen är över. Får alltid starta i uppförsbacke. En annan person hade ett BMI på 28 och hade inte uppfattat att högt blodtryck är en riskfaktor svarar Nej, men äter blodtrycksmedicin sedan tidigare. Fråga 2 Har du någon behandling för detta? Före eller efter hälsoundersökningen? Denna fråga var inte relevant att ställa till alla och därför kommer resultatet inte att redovisas mer än vissa citat ur intervjuerna. Inga sömntabletter, då har det gått för långt! Nej jag fick ingen behandling eftersom Globenhälsan inte ville skriva ut Reduktil. Jag fick gå till vårdcentralen där jag fick tabletterna. Är nu med i en kostgrupp och går på regelbundna kontroller. (Reduktil ger en ökad mättnadskänsla och används i viktminskningssammanhang.) Nej, ingen tablettbehandling. Borde kontrollera om värdena efter ett tag men har inte börjat motionera ännu

12 Sida 9 Fråga 3 Kommer du ihåg vilka råd du fick vid hälsoundersökningen? Här svarade ungefär tre fjärdedelar att de mindes råden de fått och ungefär en fjärdedel mindes inte. Citat från svaren: Inga speciella råd, fick inga broschyrer. Kommer inte direkt ihåg. Jag skulle dra ner på animaliskt fett men är vegetarian, äter ost men väldigt lite. Det gamla vanliga, rökstopp och kostråd. Jag fick upp ögonen för min livsstil och fick goda råd, blev mer uppmärksam på mitt beteende. Lyssnade inte så mycket, vill inte ändra på mig. Tycker att jag mår bra. Motionera mera och ändra kosten! Promenader och kosten, men vet inte om det kom från sköterskan.

13 Sida 10 Fråga 4 Vilka förändringar har du gjort? 9 personer svarade att de inte gjort förändringar och 21 personer att de gjort det och det kunde låta: Lagt om kosten helt. Dragit ner på antal cigaretter till 10 i stället för per dag, Får nu bara röka vissa tider. Kolesterolvärdet har blivit bättre med hjälp av tabletter. Jag äter mer fibrer i till exempel bröd, mer lagad mat och mindre portioner. Försöker röra på mig mer, promenerar och rör på mig. Jag kör lastbil i jobbet. Minskat ner fettet i maten något, svårare nu när jag är pappaledig. Känner mig lite stressad. Börjat träna efter hälsoundersökningen, styrka och kondition två gånger i veckan. Jag förstår inte varför jag inte börjat tidigare. Rökning och snus inte förändrat, det blir belöningen. Jag gör samma fel som tidigare, de förändringar jag gjort har gjorts före denna hälsoundersökning. Inga förändringar, men jag har slutat röka. Fick Zyban i början som hjälp mot humörsvängningarna. (Zyban minskar de fysiska abstinensbesvär i samband med rökstopp). Jag är ute mer och rör på mig. Inte för att sköterskan sa det utan för att vädret gör så att det är lättare att vara ute.

14 Sida 11 Det var numeriskt större andel som hade träffat sköterska som ändrade sina osunda vanor än de som träffat läkare, 5 av 10 till läkare, 16 av 20 till sköterska, figur 1 och 2. Träffat läkare (n=10) 5 5 Ändrat beteende Ej ändrat beteende Figur 2 Ändrat beteende efter att träffat läkare 4 Träffat sköterska (n=20) 16 Ändrat beteende Ej ändrat beteende Figur 3 Ändrat beteende efter att träffat sköterska

15 Sida 12 Skillnaden mellan grupperna är dock inte signifikant (p=0,1 enligt Fishers test). Tjugoen av 30 hade förbättrat sin livsstil sedan hälsoundersökningen. Om ingen deltagare kan antas ha spontant förbättrat sin livsstil, dvs. förväntat 0 av 30, är det aktuella utfallet starkt statistiskt signifikant (p<0,001 enligt Fishers test). Om däremot ca hälften antas ha spontant förbättrat sin livsstil, dvs. 15 av 30, är utfallet inte statistiskt signifikant (p=0,09 enligt Fishers test). Eftersom ett adekvat förväntansvärde saknas för jämförelse kan ingen säker slutsats dras om de anställda ändrar sin livsstil oftare efter genomgången hälsoundersökning, än de annars skulle ha gjort. Därtill kommer den osäkerhet som beror på det stora bortfallet med dominans av män.

16 Sida 13 Fråga 5. Vad var det som fick dig att ändra detta? De personer som inte gjort någon förändring fick inte denna fråga. Den ställdes till dem som angivit att de gjort en förändring, sammanlagt 21 personer. 4 personer ändrade sig när de fick reda på sina provsvar. Dessa personer var samtliga män och hade avvikande värden angående blodfetterna. För 9 personer var orsaken att de kom till insikt om sin ohälsosamma livsstil, för 8 hade råden en avgörande betydelse. En kvinna som var 63 år hade förhöjt blodtryck och BMI 28 och säger: Jag gillar att promenera, gjort det mycket förr. Känner att jag är tvungen för att orka med när jag blir pensionär, jag får starkare ben! En person med BMI 37: Funderat på att ändra mig tidigare angående kosten men det tar tid att ändra livsstil. Det går inte så bra men försöker ändå. En person med BMI 16 säger: Jag vill gå upp i vikt. En person med höga blodfetter och BMI 30 säger: Man orkade inte så mycket som tidigare. Jag fick mig en tankeställare när blodproverna inte var bra men också när någon utomstående sa till mig vad som gällde. Min mamma har kärlkramp och pappa har haft 3 infarkter. Ytterligare citat: Jag hade fått rekommendation av en kamrat att prova Reduktil. Jag har ont i kroppen på grund av min kroppsvikt. Motivationen ökar när man går ner med hjälp av Reduktil. Man vet vad man ska göra men det är svårt att komma igång. Det kom från mig själv, mådde inte bra av att röka. Jag kom till insikt, även om det har tagit tid. Försökt förut men klarade det inte på grund av humöret. Jag fyllde 30 år och fick svart på vitt. Hört det förut men inte förstått förrän nu att man kan få tillbaka energi av att förbränna mer. Det känns onödigt att alltid starta i uppförsbacke. Jag har blivit överviktig som jag kopplat till högt kolesterol. Riskfaktorerna i sig har fått mig att ändra. Fråga 6. Fick du veta något nytt, var det bra eller dåligt att få veta? Blev du orolig?

17 Sida 14 Denna fråga handlar egentligen om tre olika frågeställningar. Jag fick veta något nytt på det svarade 17 ja och 13 ansåg inte att de fick veta något nytt. Var det bra eller dåligt? hälften ansåg att det var bra, (övriga har inte svarat). Blev du orolig? 3 svarade ja. En person som rökte och hade BMI 28 sa: Jag mådde dåligt efter hälsoundersökningen. Blev lite orolig hur jag ska orka förändra. Hade ingen kraft. En person som rökte, hade BMI 28, stressade och hade höga blodfetter sa: Inget direkt nytt, man kan ju räkna ut själv vad som behöver göras. En person hade ett totalkolesterol på 10.5 sa: Sannolikheten att drabbas har varit stor, båda mina föräldrar hade höga blodfetter. Det beror på hur det presenteras. Jag fick mitt besked på ett bra sätt och blev inte orolig. Citat: Att jag hade högt kolesterol fick jag reda på Då blev jag orolig, inte nu. Bra att ta upp problem men ibland kan man bli tvärt emot och gå hem och tröstäta, men jag kände att det var dags för en förändring. Fullständigt nytt, Blev inte orolig, bara förvånad. Man måste göra något åt det. Det var bra att få veta men jag fick nästan panik. Fått mycket hjälp och brev av läkaren och värdena har blivit mycket bättre. Cyklar och promenerar mycket och den inre stressen har också blivit mycket bättre. Fått en annan kontroll, blivit mer eftertänksam. Jag hade lite förhöjt kolesterol men blev inte orolig av beskedet. Tar livet med en klackspark. Högt kolesterol gjorde mig inte orolig, snarare förvånad. Har tänkt mer på vikten sedan dess.

18 Sida 15 Fråga 7 Har du haft någon nytta av hälsoundersökningen. Två personer ansåg att de inte haft någon nytta av hälsoundersökningen. Den ena personen som hade totalkolesterol 6.5 och BMI 31 sa Ingen speciell nytta. Det man skriver att man har besvär med följs inte upp, bara kommenteras. Inga åtgärder blir vidtagna. Den andra personen hade också ett totalkolesterol på 6.5 samt ett förhöjt ALAT (kan vara ett tecken på leverpåverkan) och ansåg inte heller att det fanns någon nytta sa Jag vet inte, säkert bra. Gillar inte att ligga i ett gränsområde, behöver inte tänka på såna här saker nu, äter vad jag vill, rör på mig och är smal. Andra kommentarer var Ja det tycker jag, man gör det ju inte självmant. Bra att bli kallad via företaget. Jättenytta!!. Bra med råden angående kosten förra gången. Trevligt bemötande, bra att få reda på det man inte känner själv. Guld värt att få veta i tid. Ja, absolut. Man måste höra i klartext från någon utomstående. Ja det känns som någon form av trygghet. Ja för tusan. Ja man fick svart på vitt hur man mår. Det blev som en push till att ändra sig.

19 Sida 16 Fråga 8 Mår du bättre idag? På denna fråga svarade 13 personer ja. 17 personer ansåg inte att de mådde bättre utan att de mår bra som förut. En person som helt hade lagt om sina kostvanor efter besked att kolesterolvärdena var för höga och som så småningom fick medicin mot detta säger: Mår mycket bättre, annan glädje, fungerar bra att byta ut smör och grädde. Andra citat Ja, jag har inte alls så ont i ryggen som tidigare. Känner mig piggare och stoltare. Fått mer energi. Ja, jag mår väldigt bra, något bättre än tidigare. Skaffat hund och rör på mig mer. Ja, förkylningarna är inte så envisa som förr. Ingen större skillnad, känner mig nog lite piggare.

20 Sida 17 Fråga 9 Skulle du föredragit att träffa läkare eller sköterska. Av dem som träffat läkare tyckte 3 att detta var bra, 2 skulle ha föredragit att träffa sköterska och för 5 spelade det ingen roll. 4 av dem som träffat sköterska föredrog läkare och 8 tyckte det var bra med sköterska, för 8 i denna grupp spelade det ingen roll. Sammanlagt var det 10 personer som föredrog sköterska och 7 personer läkare. För 13 personer spelade det ingen roll. Detta visas i figur 3. Citat från de som träffat läkare: Nej jag vill träffa läkare, det är bra att få medicin utskrivet samtidigt. Sköterska är lättare att prata med men läkare har kanske mer kunskap. Spelar ingen roll. Man vill veta svaren och få dem förklarade. Bättre med läkare som vet mer. De som träffat sköterska sa: Jag skulle ha föredragit läkare. Då kan man ta upp andra frågor som t ex hur ryggen eller axlarna klarar det tunga arbetet. En person som snusade, stressade och hade säker eller misstänkt överkonsumtion av alkohol och där alla provsvaren var normala sa: Spelar ingen roll. Det viktiga är att det presenteras på ett lättfattligt sätt. Om provsvaren varit katastrof hade det varit bättre med läkare. Andra citat: Trodde att jag skulle träffa läkare, gjort det tidigare och blev lite besviken. Vill nog träffa läkare istället. Känner ju sköterskan sedan tidigare, viktigt att man lätt får kontakt. Om värdena varit dåliga kan man ju träffa läkare. Har större förtroende för sköterskan jag träffade. Nej det är lättare att tala med en sköterska. Läkarna har så bråttom. Har en svägerska som är läkare så jag kan alltid fråga henne om det behövs.

21 Sida Träffat läkare Träffat sköterska Föredrar läkare Föredrar sköterska Spelar ingen roll Figur 4 Val av vårdgivare

22 Sida 19 Fråga 10. Någonting att förändra i hälsoundersökningen? 16 personer var helt nöjda med hälsoundersökningens innehåll och genomförande. 9 personer ansåg att något borde ändras och 5 personer hade ingen uppfattning. Det var tre personer som tog upp att de önskat psa-prover samt någon information angående prostata och bröstcancer. PSA-provet används som ett hjälpmedel att diagnosticera prostatacancer och är mycket debatterat i pressen. Globenhälsan stöder sig på information från Svensk urologisk förening. [9] De som var nöjda sa: Väldigt nöjd. Kanske ska man följa upp bättre från tidigare hälsoundersökning så att man vet att man är på rätt väg. Fungerar bra, täckte det mest. Jag är nöjd. Kanske skulle ett fysiskt arbetsprov ha varit bra. Livsstil är väl sunt förnuft? Snabbt och trevligt bemötande. Håll samma nivå! Mycket positiv till Globenhälsans arbete. Väldigt bra. En person som hade högt blodtryck, BMI 28 och blodsocker på 6.1 ansåg att hälsoundersökningen borde förändras och sa: Det borde finnas uppföljande friskvård eller kostrådgivning. Jag hade kryssat att jag ville ändra mina kostvanor men kryssen på baksidan togs inte på allvar. Det skulle ha varit bra med broschyrer eller andra skriftliga råd. En annan person som ansåg att något borde förändras hade totalkolesterol på 6.5 och BMI 31 sa: Man ska bry sig om patienten och inte bara kommentera proverna.

23 Diskussion Sida 20 Att 21 av 30 personer ändrade sin livsstil får anses vara ett positivt resultat även om det inte kan säkerställas statistiskt på grund av att det saknas adekvata förväntansvärden. Det positiva resultatet kan också bero på att svaren kom från en starkt selekterad grupp och att de som valde att delta till större delen hade ändrat sina vanor än de som avstod. Studien kan inte ge svar på hur stor andel av bortfallsgruppen som ändrat sin livsstil. Validiteten i undersökningen måste också till viss del ifrågasättas. Har sättet att fråga påverkat de svar som erhölls? Var frågorna ledande? Är det så att de som ville delta faktiskt var mer förändringsbenägna när det gällde sin livsstil och att det därför blev ett positivt resultat? Urvalet försvårades då det inte hittades/fanns tillräckligt med personer som enligt journalerna hade fått råd angående osunda vanor eller avvikande prover. Detta kan förmodligen bero på att det i journalföringen fanns brister i hur noteringar angående råd görs. Det är troligen så att fler fått råd angående sin livsstil än det finns dokumenterat i journalerna. Det finns nog ingen tvekan om att det egentligen finns många fler anställda med riskfaktorer som under en månad gjort hälsoundersökning än urvalets 49, då det i Globenhälsans regi utförs ungefär 400 hälsoundersökningar på en månad. Svarsfrekvensen var 30 av 49, alltså 61 %. Det är intressant att det i bortfallsgruppen var en kraftig överrepresentation av män. Kan detta bero på att män föredrar att inte tala om sin livsstil eller är de mindre förändringsbenägna? Uppfattningen hos de intervjuade personerna varierade då det gällde att t ex uppfatta att ett högt blodtryck ska anses som riskfaktor eller ej. Det skulle kunna betyda att när detta konstaterades blev personen i fråga inte upplyst om riskerna med ett högt blodtryck, eller så uppfattades inte denna information. Undersökningen visar inte om en anställd gjort hälsoundersökningen för första gången eller om personen gjort det vid flera tillfällen. Att göra allmänna hälsoundersökningar på frisk arbetande befolkning är egentligen inget som Arbetsmiljöverket rekommenderar (personligt meddelande, Leif Aringer Arbetsmiljöverket). Ändå vill nästan alla av våra anslutna företag att det ska göras.

24 Sida 21 Den allmänna meningen bland de anställda som deltagit i undersökningen, är att hälsoundersökningen är befogad och att de har haft nytta av den. Två anställda ansåg inte att det fanns någon nytta och i de ena fallet handlade det om att det fanns en förändringsvilja hos den anställde men, enligt den anställde, följdes detta inte upp ordentligt. Det är en brist att uppföljning av individernas egna funderingar och önskemål om information inte sker. Den andra personen ansåg att det kanske fanns någon nytta med hälsoundersökning för andra men att hon för egen del inte hade någon nytta av den. En annan fundering kring detta med att inte fler ändrade sina vanor kan också bero på vi i vår rådgivning inte varit tillräckligt tydliga. En person: Det skulle varit bra med broschyrer eller andra skriftliga råd. Man kan undra vad den intervjuade person som var vegetarian och som fått rådet att minska animaliskt fett i kosten tyckte. Ges råden slentrianmässigt utan hänsyn till omständigheterna i det enskilda fallet? I detta sammanhang kan nämnas FYSS. FYSS är en metod att ordinera fysisk aktivitet på recept. Den har utvecklats i ett samarbete mellan Yrkesföreningar för fysisk aktivitet (YFA) och Statens Folkhälsoinstitut. Sannolikt blir människor mer förändringsbenägna när de fått en skriftig ordination av läkare. Detta är förmodligen ett hjälpmedel som skulle kunna användas mer än vad som sker idag [5]. Läkargruppen på Globenhälsan håller på att utarbeta skriftliga informationsblad angående blodtryck och kolesterolvärden. Det finns även andra informationsblad om t ex PSA-provtagning. Att ändra vanor och livsstil är svårt och kan ta lång tid. Det är den inre motivationen som anses avgörande. Det kan också bero på hur den nödvändiga förändringen presenteras för personen ifråga. Personen själv borde uttrycka sina förslag till förändring för att de bästa resultaten ska nås. Annars kan de lätt bli som en i undersökningsgruppen sa: Man kan bli tvärt emot när man får råd. Kanske försöker vi inom företagshälsovården/sjukvården, av gammal vana, mana på våra patienter att ändra sin livsstil, att vi gärna letar fel istället för att se positiva tendenser. Vi ger gärna skenet av att veta bäst, och har svårt att låta personerna själva ha idéer om hur de ska bryta sina osunda vanor. Kanske kan återföringssamtalet utvecklas så att fler blir motiverade att ändra sin livsstil och då ökar också chanserna att de verkligen gör en förändring som kan bli hållbar [6, 7].

25 Sida 22 Metoden på Globenhälsan för hälsoundersökningen är under utveckling. Riktlinjer för hur gränsvärden ska värderas/behandlas angående bland annat blodfetter, blodtryck och midjemått, som ett mått på övervikt kommer att tas fram [3, 4, 8]. Formuläret där provsvaren ska presenteras för den enskilde kommer att innehålla kommentarer om Friskfaktorer. I en del av formuläret kommer det finnas utrymme för den anställde att själv skriva in sina funderingar kring sin livsstil, vad de vill förändra och på vilket sätt. Förhoppningen är att fler personen i framtiden kommer att känna sig motiverade att ändra sin livsstil för sin egen skull. Det gick inte att statistiskt säkerställa att sköterskor lyckas bättre med sin rådgivning än läkare. Men om det nu var så att fler ändrade sina vanor efter besök hos sköterska, vad kan det ha för orsaker? Kan tidsaspekten spela in? Läkare har i allmänhet 30 min till förfogande i återföringssamtalet och sköterskan 40 minuter. Är det lättare för den anställde att tala med en sköterska? Tre personer angav att de blivit oroliga efter samtalet där de hade fått besked om riskfaktorer. Det är olyckligt om vi skapar oro i samband med våra hälsoundersökningar. Samtliga tre ansåg sig dock ha haft nytta av den. De har alla ändrat sina vanor och mår bättre och det får väl räknas som en framgång. I samband med att besked lämnas till de anställda om riskfaktorer eller riskfyllt beteende, skulle det vara påkallat att fråga personerna om de blir oroliga av beskedet. Det kunde vara bra att följa upp detta med ett telefonsamtal efter en tid.

26 Sida 23 Vad var det då som fick människor att ändra sin livsstil? I denna undersökning fanns tre olika anledningar. Avvikande provsvar, de råd man fick eller egen insikt. En gissning kan vara att de som bäst lyckas behålla sina förändringar är de som angivit att de gjort förändringen då de själva kommit till insikt. Det skulle vara intressant att i en framtid ta reda på om dessa personers ändrade livsstil håller i sig och vilka som lyckats behålla förändringen. En uppföljande studie kan göras via enkäter eller i samband med dessa personers nästa hälsoundersökning, om de då fortfarande är anslutna till Globenhälsan. Avslutningsvis vill jag referera till den danske filosofen Sören Kirkegaard som levde Om jag vill lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål måste jag först finna henne där hon är och börja just där. Den som inte kan det lurar sig själv när hon tror att hon kan hjälpa andra. För att hjälpa någon måste jag visserligen förstå mer än vad hon gör, men först och främst förstå det hon förstår. Om jag inte kan det så hjälper det inte att jag kan och vet mer. Vill jag ändå visa hur mycket jag kan så beror det på att jag är fåfäng och högmodig och egentligen vill bli beundrad av den andre istället för att hjälpa henne. All äkta hjälpsamhet börjar med ödmjukhet inför den jag vill hjälpa och därmed måste jag förstå att detta med att hjälpa inte är att vilja härska, utan att vilja tjäna. Kan jag inte detta så kan jag heller inte hjälpa någon

27 Referenser [1] Nordqvist S. Kundförväntningar på företagshälsovården. Arbetslivsinstitutet, projektarbete i företagssköterskeutbildningen [2] Blair SN. Ökad fysisk aktivitet prevention av hjärt-kärlsjukdom, cancer och sockersjuka. I: SBU-rapport 132, 1997, s ISBN Sida 24 [3] Kahan T, Enström-Granath I. I: Läkemedelsboken 2003/2004 s ISBN [4] Statens Folkhälsoinstitut. Hälsorelaterade levnadsvanor Statens Folkhälsoinstitut 2003:27 s ISBN: , ISSN [5] Statens Folkhälsoinstitut. FYSS Statens Folkhälsoinstitut 1003:44, ISBN , ISSN [6] Brandell Eklund A. Att påverka livsstilen med samtal. I: Allt väl? Svensk medicin nr 74 GOTHIA ISSN [7] Arborelius E:Varför gör dom inte som man säger? PR-Offset, Mölndal ISBN [8] Medicinsk vetenskap & praxis nr 3-4/2004. Måttligt förhöjt blodtryck, SBU-rapport 164. [9] Svensk urologisk förening.

28 Sida 25 Bilaga 1: Presentationsbrev 2: Intervjufrågor

29 Bilaga 1 Stockholm Hej! Jag heter Sandra Nilsson och är anställd på Globenhälsan som företagssköterska. Som ett led i min utbildning kommer jag att genomföra ett projektarbete. Arbetet går ut på att undersöka om de som varit på Globenhälsans hälsoundersökning och som haft en eller flera riskfaktorer angående hjärt- och kärlsjukdomar ändrar sin livsstil efter genomförd hälsoundersökning. Syftet med undersökningen är att utveckla Globenhälsans metodik vid hälsoundersökningen. Som ett led i detta arbete kommer telefonintervjuer att ske under våren Du kommer att bli uppringd och får då svara på 10 till 15 frågor rörande din livsstil såsom kostvanor, motionsvanor, rökvanor, upplevd stress, eventuell viktnedgång. Telefonintervjun beräknas ta högst 15 minuter. Dina svar kommer att antecknas och sammanställas till en rapport. I rapporten kommer alla svar att ha avidentifierats, det enda som kommer att framgå är kön, ålder och eventuell riskfaktor och om du träffat läkare eller sköterska. För att kunna planera projektet behöver jag snarast få in ditt besked om du vill delta eller ej. Du har självklart möjlighet att tacka nej till medverkan i detta projekt. Ingen ersättning kommer att utgå. Beskedet lämnar du på talongen som du skickar i bifogat kuvert som är frankerat. Där kan du också notera det telefonnummer som jag når dig lättast på samt uppgifter om när jag kan nå dig. Har du frågor går det bra att ringa mig. Med tack på förhand Vänligen Sandra Nilsson Företagssköterska

30 Bilaga 2 Stockholm Intervjufrågor 1. Kände du till om du hade någon riskfaktor för ohälsa innan HU? 2. Har du någon behandling för detta? Före Hu? Efter HU? 3. Kommer du ihåg vilka råd du fick vid HU? 4. Vilka förändringar har du gjort? 5. Vad var det som fick dig att förändra detta? 6. Om du fick reda på något nytt, var det bra eller dåligt att få veta eller blev du orolig? 7. Har du haft någon nytta av HU? 8. Mår du bättre idag? 9. Skulle du föredragit att träffa läkare sköterska? 10. Har du någon fundering själv vad vi på Globenhälsan skulle kunna ändra/förbättra i vår hälsoundersökning?

Hälsokontroll allmän/utökad

Hälsokontroll allmän/utökad Hälsokontroll allmän/utökad Personuppgifter Personnummer: Namn: Adress: Postnummer: Telefon dagtid: Mobiltelefon: Mail: Civilstånd: Ort: Datum för besöket: Ansvarig SSK: (fylls i av Adocto) Företag/Privatperson:

Läs mer

PRISLISTA Sköterskebaserad hälsoundersökning Stora Lab

PRISLISTA Sköterskebaserad hälsoundersökning Stora Lab PRISLISTA 2019 Sköterskebaserad hälsoundersökning Stora Lab Längd Vikt Midjemått BMI (Body Mass Index) Blodtryck Puls STORA ANALYSPAKETET- Var god se nästa sida, 24 analyser, samma omfattande provtagningspaket

Läs mer

Information till dig som har kranskärlssjukdom

Information till dig som har kranskärlssjukdom Information till dig som har kranskärlssjukdom Sammanställning av Eva Patriksson leg.sjusköterska Granskad av Maria Lachonius verksamhetsutvecklare kardiologi, Truls Råmunddal specialistläkare kardiologi

Läs mer

INTERVJU. Andelen rökare i befolkningen har minskat, men för de som röker är det den största hälsorisken.

INTERVJU. Andelen rökare i befolkningen har minskat, men för de som röker är det den största hälsorisken. INTERVJU Andelen rökare i befolkningen har minskat, men för de som röker är det den största hälsorisken. Goda råd är guld värda Att förebygga sjukdomar är en av hälso- och sjuk vårdens uppgifter. Den som

Läs mer

Motivation till hälsa

Motivation till hälsa Motivation till hälsa En kurs om hur man ska förändra och förbättra sin livsstil och behålla den livet ut. Resultat från hälsoenkät 9 Anita Engström Livsstilspedagog www.kiruna.fhsk.se MOTIVATION TILL

Läs mer

Prislista hälsoundersökningar 2017

Prislista hälsoundersökningar 2017 Prislista hälsoundersökningar 2017 Hälsochecken Detta är en lite mindre hälsokoll men det viktigaste ingår: Längd Vikt Midjemått BMI (Body Mass Index) Blodtryck Puls Provtagning - blodsocker, kolesterol

Läs mer

Mäta blodtryck och informera om levnadsvanor? Distriktssköterska Eva Ellbrant Öxnehaga vårdcentral Huskvarna

Mäta blodtryck och informera om levnadsvanor? Distriktssköterska Eva Ellbrant Öxnehaga vårdcentral Huskvarna Mäta blodtryck och informera om levnadsvanor? Distriktssköterska Eva Ellbrant Öxnehaga vårdcentral Huskvarna Bakgrund Alltför många (?) kommer för att mäta sitt blodtryck. Gör vi nytta?? Vi DSK upplever

Läs mer

Information till deltagaren

Information till deltagaren Information till deltagaren Bakgrund Är du i åldern 60 75 år? Har du funderingar om din hälsa och då specifikt kring övervikt, diabetes, högt blodtryck eller depression? Vill du veta mer om hur din livsstil

Läs mer

Hälsoundersökning liten/allmän/utökad

Hälsoundersökning liten/allmän/utökad Hälsoundersökning liten/allmän/utökad Personuppgifter Personnummer Telefon Namn Mail Adress Ansvarig SSK (fylls i av Adocto) Postnummer och ort Datum för besöket Företag/privatperson Tjänstgöringsgrad

Läs mer

YRKESHÖGSKOLEUTBILDNING Medicinsk sekreterare Kristinehamn. Medicinska vårdadministratören och sekretessen

YRKESHÖGSKOLEUTBILDNING Medicinsk sekreterare Kristinehamn. Medicinska vårdadministratören och sekretessen YRKESHÖGSKOLEUTBILDNING Medicinsk sekreterare Kristinehamn Medicinska vårdadministratören och sekretessen Examensarbete 35 poäng Författare: Mia Käck Handledare: Doris Karlsson Våren 2015 SAMMANFATTNING

Läs mer

Skrivningsnummer:.. Rest delexamination 1, VT 2011 2011-03-18. Klinisk medicin. MEQ-fråga 1. Totalt 19 poäng. Anvisning:

Skrivningsnummer:.. Rest delexamination 1, VT 2011 2011-03-18. Klinisk medicin. MEQ-fråga 1. Totalt 19 poäng. Anvisning: Rest delexamination 1, VT 2011 2011-03-18 Klinisk medicin MEQ-fråga 1 Totalt 19 poäng Anvisning: All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Hälsochecken. Detta är en mindre hälsokoll med följande innehåll:

Hälsochecken. Detta är en mindre hälsokoll med följande innehåll: Hälsochecken Detta är en mindre hälsokoll med följande innehåll: Längd Vikt Midjemått BMI (body mass index) Blodtryck Puls Provtagning (blodsocker, kolesterol och blodvärde) Alla resultat får man i pappersform

Läs mer

En hjärtesak För dig som undrar över högt blodtryck

En hjärtesak För dig som undrar över högt blodtryck En hjärtesak För dig som undrar över högt blodtryck Den dolda folksjukdomen Har du högt blodtryck? Den frågan kan långt ifrån alla besvara. Högt blodtryck, hypertoni, är något av en dold folksjukdom trots

Läs mer

Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från

Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från BILAGA 1 2009-10-19 Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från uppsökaren Helen Westergren Tyresö kommun har genomfört en uppsökande verksamhet bland personer 80 år och äldre i Tyresö, personer

Läs mer

Vad tycker du om vården?

Vad tycker du om vården? 9068 Vad tycker du om vården? Denna enkät innehåller frågor om dina erfarenheter från den mottagning eller motsvarande som anges i följebrevet. Vi har slumpvis valt ut personer som besökt mottagningen.

Läs mer

Om högt blodtryck. Vad är blodtryck. Vad är högt blodtryck?

Om högt blodtryck. Vad är blodtryck. Vad är högt blodtryck? Om högt blodtryck Vad är blodtryck Blodtrycket är det tryck som uppstår i blodkärlen när blodet drivs från hjärtat ut i kroppen och sedan tillbaka till hjärtat. Högt blodtryck gör att åderförfettningen

Läs mer

Den personliga diabetesboken

Den personliga diabetesboken Den personliga diabetesboken Ta alltid med dig din diabetesbok när du ska träffa någon inom sjukvården. Min personliga diabetesbok Namn Personnummer Min diabetesläkare Min diabetessköterska Telefonnummer

Läs mer

Konsumentföreningen Väst. Rörelser i hälsans tecken - vilken motionstyp är du?

Konsumentföreningen Väst. Rörelser i hälsans tecken - vilken motionstyp är du? Rörelser i hälsans tecken - vilken motionstyp är du? Camilla Holm, leg sjukgymnast, leg dietist 2006-1 Motionstyper -2 Från grottmänniska till kontoret Vår kropp är genetisk samma som på stenåldern, dvs.

Läs mer

Behandlingar Specialistgruppen AB

Behandlingar Specialistgruppen AB Behandlingar Specialistgruppen AB Specialistgruppen är precis som det låter, en mottagning med ett antal specialister inom en rad olika områden. Här finns naprapater, företagssköterska, läkare, psykolog,

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Vad tycker du om vården?

Vad tycker du om vården? 080008 Vad tycker du om vården? Detta formulär innehåller frågor om dina erfarenheter från den mottagning som anges i följebrevet. Vi har slumpvis valt ut personer som besökt mottagningen och vi hoppas

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: "50+ i Europa" Skriftligt frågeformulär

Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: 50+ i Europa Skriftligt frågeformulär Household-ID 1 3 0 4 2 0 0 Person-ID Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: "50+ i Europa" Skriftligt frågeformulär A 1 Hur man besvarar detta frågeformulär: De flesta frågor på de följande

Läs mer

Prislista Hälsochecken. Detta är en lite mindre hälsokoll men det viktigaste ingår:

Prislista Hälsochecken. Detta är en lite mindre hälsokoll men det viktigaste ingår: Prislista 2018 Hälsochecken Detta är en lite mindre hälsokoll men det viktigaste ingår: Längd Vikt Midjemått BMI (Body Mass Index) Blodtryck Puls Provtagning - blodsocker, kolesterol och blodvärde (Hb)

Läs mer

Mitt barn. snusar. Vad. ska jag göra? Kloka råd till föräldrar

Mitt barn. snusar. Vad. ska jag göra? Kloka råd till föräldrar Mitt barn röker och mitt snusar Vad ska jag göra? Kloka råd till föräldrar Många föräldrar oroar sig för bland annat rökning och snusning när barnet börjar närma sig tonåren. Hjälper det att förbjuda

Läs mer

Uppföljning rörelseglada barn

Uppföljning rörelseglada barn Bilaga 3 Uppföljning rörelseglada barn Pilotprojekt i Ystads Barn och Elevhälsa 7-8 Backaskolan, Blekeskolan, Köpingebro skola och Östraskolan Ystad kommun Kultur och utbildning Barn och Elevhälsan Kerstin

Läs mer

Anledningar till hastighetsöverträdelser vid ATK-kameror

Anledningar till hastighetsöverträdelser vid ATK-kameror Anledningar till hastighetsöverträdelser vid ATK-kameror [En intervjustudie med bötfällda bilister] Heléne Haglund [2009-06-09] Inledning Syftet med den här studien är att undersöka vilka anledningar som

Läs mer

Förbättringsområde: Att få hypertonipatienter med högt BMI att gå ned i vikt.

Förbättringsområde: Att få hypertonipatienter med högt BMI att gå ned i vikt. Datum: 06-0-6 Ansvariga: Majja Hörnmark, enhetschef Anna Holm, Distriktssköterska Verksamhet: Bankeryds Vårdcentral Förbättringsområde: Att få hypertonipatienter med högt BMI att gå ned i vikt. Bakgrund

Läs mer

Hälsa. Livsstil kan förbättra kroppslig och psykisk hälsa

Hälsa. Livsstil kan förbättra kroppslig och psykisk hälsa Hälsa Livsstil kan förbättra kroppslig och psykisk hälsa Vad kan man själv påverka? 1. Kost. 2. Fysisk aktivitet. 3. Vikt. 4. Rökning. 5. Alkohol. 6. Social aktivering. På sidan 3-4 finns ett test där

Läs mer

Om PSA-prov för att upptäcka tidig prostatacancer

Om PSA-prov för att upptäcka tidig prostatacancer Om PSA-prov för att upptäcka tidig prostatacancer Information från Socialstyrelsen i samarbete med: Sveriges Kommuner och Landsting Sjukvårdsrådgivningen Svensk Urologisk Förening Svensk Onkologisk Förening

Läs mer

Prislista Hälsochecken. Detta är en lite mindre hälsokoll men det viktigaste ingår:

Prislista Hälsochecken. Detta är en lite mindre hälsokoll men det viktigaste ingår: Prislista 2018 Hälsochecken Detta är en lite mindre hälsokoll men det viktigaste ingår: Längd Vikt Midjemått BMI (Body Mass Index) Blodtryck Puls Provtagning - blodsocker, kolesterol och blodvärde (Hb)

Läs mer

lokalt vårdprogram för hälso- och sjukvården i södra Älvsborg

lokalt vårdprogram för hälso- och sjukvården i södra Älvsborg Bilaga 6 200-0-09 8 Behandlingsprogram - livsstilsgrupper Bakgrund Övervikt och fetma är ett stort och växande samhällsproblem. I Sverige har antalet personer med fetma nästan fördubblats under de senaste

Läs mer

METABOL INTERVENTION (MINT) DEN SVENSKA IMPACT-STUDIEN. Patientenkät - Bas

METABOL INTERVENTION (MINT) DEN SVENSKA IMPACT-STUDIEN. Patientenkät - Bas METABOL INTERVENTION (MINT) DEN SVENSKA IMPACT-STUDIEN Patientenkät - Bas Namn: Personnummer: Datum: Att tänka på när du fyller i enkäten: Det finns inga svar som är rätt eller fel, det är din personliga

Läs mer

Hälsa på lika villkor? År 2010

Hälsa på lika villkor? År 2010 TABELLER Hälsa på lika villkor? År 2010 Norrbotten Innehållsförteckning: Om undersökningen... 2 FYSISK HÄLSA... 2 Självrapporterat hälsotillstånd... 2 Kroppsliga hälsobesvär... 3 Värk i rörelseorganen...

Läs mer

ARTROS. Fysisk aktivitet som medicin vid. Träningsformer som kan vara bra att börja med

ARTROS. Fysisk aktivitet som medicin vid. Träningsformer som kan vara bra att börja med Träningsformer som kan vara bra att börja med Promenader Förbättrar konditionen. Tänk på: använd skor med bra stötdämpning. Undvik asfalt och kuperad terräng om du har ledproblem. Fysisk aktivitet som

Läs mer

Scenario Elsa typ 2 diabetiker trygghet

Scenario Elsa typ 2 diabetiker trygghet Scenario Elsa typ 2 diabetiker trygghet diagnosen levde hon ett stressigt liv och inte Elsa och hennes läkare misstänkte snabbt att det var det hon drabbats av. Det blev en stor omställning för henne,

Läs mer

Tillsammans för bättre hälsa

Tillsammans för bättre hälsa Tillsammans för bättre hälsa Vår vision är ett samhälle där alla får leva ett så friskt liv som möjligt.vi jobbar långsiktigt och brett för att kunna hjälpa forskare i deras strävan efter bättre hälsa

Läs mer

Övervikt praktisk behandling och handledning inom primär- och företagshälsovården!

Övervikt praktisk behandling och handledning inom primär- och företagshälsovården! Övervikt praktisk behandling och handledning inom primär- och företagshälsovården! Aktuell forskning kring övervikt och fetma Metabola syndromet, övervikt och motion ur ett medicinskt perspektiv! Så här

Läs mer

Vägen till ett tobaksfritt liv...

Vägen till ett tobaksfritt liv... Vägen till ett tobaksfritt liv... Varför ska du sluta röka eller snusa? Tobak skadar din hälsa Allvarliga sjukdomar som lungcancer, sjukdomar i lungor och luftrör, exempelvis KOL samt hjärt-kärlsjukdomar

Läs mer

Hälsofrämjande och rehabiliterande insatser i praktisk samverkan

Hälsofrämjande och rehabiliterande insatser i praktisk samverkan Hälsofrämjande och rehabiliterande insatser i praktisk samverkan 1. Bordsmoderator stödjer att diskussionen följer de olika perspektiven 2. För en diskussion/ reflektion om vad hälsofrämjande insatser

Läs mer

Frågeformulär angående din hälsa

Frågeformulär angående din hälsa Frågeforulär angående din hälsa Dagens datu: Aktuella sypto Sjukhistoria Personuppgifter Nan: Personnuer: - Arbete/Sysselsättning: Vikt: kg Längd: c Har Du under de seneste 5 åren kontrollerats eller behandlats

Läs mer

Hur kan sjukhusdoktorn bidra till bättre matvanor? Mattias Ekström Biträdande överläkare Livsstilsmottagningen, Hjärtkliniken

Hur kan sjukhusdoktorn bidra till bättre matvanor? Mattias Ekström Biträdande överläkare Livsstilsmottagningen, Hjärtkliniken Hur kan sjukhusdoktorn bidra till bättre matvanor? Mattias Ekström Biträdande överläkare Livsstilsmottagningen, Hjärtkliniken Spelar det någon roll vad doktorn/sköterskan säger om levnadsvanor och matvanor?

Läs mer

Introduktion Före gruppträffar

Introduktion Före gruppträffar Arbetsblad Introduktion Före gruppträffar Tobakspreventivt arbete Kristina Bergstrand Margareta Pantzar Monika Schwerin FRÅGEFORMULÄR 1. AKTUELL TOBAKSKONSUMTION a) Hur många cigaretter röker Du per dag?

Läs mer

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept.

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept. Recept för rörelse Minst hälften av svenska folket rör sig för lite. Forskare varnar för negativa hälsoeffekter och skenande sjukvårdskostnader i en snar framtid. Frågan är vad som går att göra. Fysisk

Läs mer

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA

TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM VILL INTERVJUA Här kommer några intervjutips till dig som gör skoltidning eller vill pröva på att arbeta som reporter. Bra ord att känna till: Journalisten kan ha olika uppgifter:

Läs mer

HÄLSA 2007 OM LIV & MILJÖ

HÄLSA 2007 OM LIV & MILJÖ + + HÄLSA 2007 OM LIV & MILJÖ + + Varför och hur görs Hälsa 2007? Samhället och människors levnadsvanor förändras. Vilka är orsakerna till vår tids ohälsa? Hur ser livsvillkoren för personer som drabbats

Läs mer

4. Behov av hälso- och sjukvård

4. Behov av hälso- och sjukvård 4. Behov av hälso- och sjukvård 3.1 Befolkningens behov Landstinget som sjukvårdshuvudman planerar sin hälso- och sjukvård med utgångspunkt i befolkningens behov, därför har underlag för diskussioner om

Läs mer

foto: Johan Alp/bildarkivet Bli fri från cigaretter och snus

foto: Johan Alp/bildarkivet Bli fri från cigaretter och snus foto: Johan Alp/bildarkivet Bli fri från cigaretter och snus De flesta som röker eller snusar ångrar att de någonsin började. Är du en av dem? Du känner säkert många som redan har slutat och kanske frågar

Läs mer

MEDBORGARPANEL Nummer 4 februari 2014 Journal på nätet

MEDBORGARPANEL Nummer 4 februari 2014 Journal på nätet MEDBORGARPANELEN 2014 Rapport 4 Journal på nätet MEDBORGARPANEL Nummer 4 februari 2014 Journal på nätet Enkät nummer fyra är nu slutförd Vilket resultat! Tack alla medborgare för ert engagemang och era

Läs mer

ATTITYDER TILL ALKOHOL OCH TOBAK BLAND KOMMUNALANSTÄLLDA I NORDANSTIG. Anders Drejare

ATTITYDER TILL ALKOHOL OCH TOBAK BLAND KOMMUNALANSTÄLLDA I NORDANSTIG. Anders Drejare ATTITYDER TILL ALKOHOL OCH TOBAK BLAND KOMMUNALANSTÄLLDA I NORDANSTIG Anders Drejare Handledare doktor Anders Wimo Adjungerad professor Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle Karolinska

Läs mer

Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: "50+ i Europa" Skriftligt frågeformulär

Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: 50+ i Europa Skriftligt frågeformulär Household-ID 1 3 0 4 2 0 0 Person-ID Intervjudatum: Intervjuar ID: Respondentens Initialer: "50+ i Europa" Skriftligt frågeformulär B 1 Hur man besvarar detta frågeformulär: De flesta frågor på de följande

Läs mer

Uppföljningsformulär 2 och 5 år efter överviktsoperation

Uppföljningsformulär 2 och 5 år efter överviktsoperation Uppföljningsformulär 2 och 5 år efter överviktsoperation Svar skickas till: Överviktsenheten Kirurgkliniken Västmanlandssjukhus 721 89 Västerås Till patienten! För några år sedan genomgick du en överviktsoperation.

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Hälsa VAD ÄR DET? Tema Hälsa 25 och 26 maj 2013 EVA FLYGARE WALLÉN

Hälsa VAD ÄR DET? Tema Hälsa 25 och 26 maj 2013 EVA FLYGARE WALLÉN Hälsa VAD ÄR DET? Att hälsa Att ha en god hälsa Att vara frisk Att sova bra Att trivas med livet Att ha ett arbete Att ha tillräckligt med pengar Att ha vänner Att ha en bästa vän Att känna sig behövd

Läs mer

Underlag för motiverande förändringssamtal kring hälsa. Cerifierad konsult Carina Winnersjö Carinas Testkund

Underlag för motiverande förändringssamtal kring hälsa. Cerifierad konsult Carina Winnersjö Carinas Testkund Underlag för motiverande förändringssamtal kring hälsa Cerifierad konsult Carina Winnersjö Carinas Testkund Utvecklad av Docent Sven Setterlind Stress Management Center AB Karlstad Träffgatan 4 136 44

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Viktiga telefonnummer och adresser. Njurmedicinska mottagningen: Min njurläkare: Sjuksköterska: Njursviktskoordinator: Dietist: Sjukgymnast: Kurator:

Viktiga telefonnummer och adresser. Njurmedicinska mottagningen: Min njurläkare: Sjuksköterska: Njursviktskoordinator: Dietist: Sjukgymnast: Kurator: A D R E S S E R O C H T E L E F O N N U M M E R Viktiga telefonnummer och adresser Njurmedicinska mottagningen: Min njurläkare: Sjuksköterska: Njursviktskoordinator: Dietist: Sjukgymnast: Kurator: Min

Läs mer

Icke farmakologisk behandling av hypertoni - Ett praktiskt exempel

Icke farmakologisk behandling av hypertoni - Ett praktiskt exempel Icke farmakologisk behandling av hypertoni - Ett praktiskt exempel Mattias Damberg, Docent, Hjärtkliniken, Karolinska Institutet, KS, Solna Specialistläkare i Allmänmedicin, CityPraktiken, Västerås Orsaker

Läs mer

Monica Nilsson KONSTEN ATT VARA SNÄLL -UTIFRÅN ETT HANDLEDAR- PERSPEKTIV

Monica Nilsson KONSTEN ATT VARA SNÄLL -UTIFRÅN ETT HANDLEDAR- PERSPEKTIV Monica Nilsson 2017-04-18 KONSTEN ATT VARA SNÄLL -UTIFRÅN ETT HANDLEDAR- PERSPEKTIV Syfte med föreläsningen: Förståelse och verktyg för att ge konstruktiv feedback/återkoppling Upplägget på föreläsningen

Läs mer

Som medlem i Hälsas Viktklubb får du:

Som medlem i Hälsas Viktklubb får du: Visst vill vi vara friska och hålla trivselvikten, men ibland hinner eller orkar man inte ta hand om sig själv så bra som man borde. I Hälsa Viktklubb får du den inspiration och motivation du behöver för

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 8 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Tack. Eira-studien. Vi vill med denna broschyr tacka Dig för Din medverkan i vår studie över orsaker till ledgångsreumatism!

Tack. Eira-studien. Vi vill med denna broschyr tacka Dig för Din medverkan i vår studie över orsaker till ledgångsreumatism! Eira-studien a r i E Tack Vi vill med denna broschyr tacka Dig för Din medverkan i vår studie över orsaker till ledgångsreumatism! Du är en av de drygt 5 000 personer i Sverige som under de senaste 10

Läs mer

Undersökning av hur hemkomna svenskar som berörts av flodvågskatastrofen i Asien har upplevt samhällets stöd

Undersökning av hur hemkomna svenskar som berörts av flodvågskatastrofen i Asien har upplevt samhällets stöd Rådet för stöd och samordning efter flodvågskatastrofen Rapport 2005-06-03 Annika Sköld 08-440 14 21 Undersökning av hur hemkomna svenskar som berörts av flodvågskatastrofen i Asien har upplevt samhällets

Läs mer

Att vara facklig representant vid uppsägningar

Att vara facklig representant vid uppsägningar Att vara facklig representant vid uppsägningar PASS När beskedet kommit Det är inte lätt att vara en av de få som vet att det är uppsägningar på gång. När kollegorna sedan får beskedet är det inte heller

Läs mer

Den europeiska socialundersökningen

Den europeiska socialundersökningen Supplementary questionnaire A Ubnr ESS 2006 SC A Den europeiska socialundersökningen Du har blivit intervjuad av en av SCB:s intervjuare. Vi är mycket tacksamma om du även vill besvara frågorna i detta

Läs mer

Förbered rökstoppet 1

Förbered rökstoppet 1 Förbered rökstoppet I denna broschyrserie ingår: Vad vinner du på att sluta röka? Förbered rökstoppet Läkemedel vid rökstopp Stopp och Håll ut! Tobak och vikt Snus Ett material av Sluta-Röka-Linjen Grafisk

Läs mer

Inaktivitet och stillasittande är några av de riskfaktorer som påverkar människans hälsa negativt. Med rätt stöd och verktyg tex.

Inaktivitet och stillasittande är några av de riskfaktorer som påverkar människans hälsa negativt. Med rätt stöd och verktyg tex. Inaktivitet och stillasittande är några av de riskfaktorer som påverkar människans hälsa negativt. Med rätt stöd och verktyg tex. FaR, kan vi som hälso- och sjukvårdspersonal ge många människor bättre

Läs mer

Välkommen till korttidsboende på Blomstervägen

Välkommen till korttidsboende på Blomstervägen Välkommen till korttidsboende på Blomstervägen KORTTIDSBOENDE FÖR PERSONER MED DEMENSSJUKDOM Riktar sig till de personer som har en demenssjukdom eller till personer med demensliknande tillstånd under

Läs mer

HÄLSO VINSTER HJÄLP ATT BEHANDLINGAR SLUTA RÖKA KALENDER A KTIVITETER

HÄLSO VINSTER HJÄLP ATT BEHANDLINGAR SLUTA RÖKA KALENDER A KTIVITETER HJÄLP ATT SLUTA RÖKA HÄLSOVINSTER BEHANDLINGAR Kalender Aktiviteter börja leva fullt ut HÄLSOVINSTER MED ATT SLUTA Rökning är mer än bara en dålig vana För varje cigarett du tar riskerar du din hälsa.

Läs mer

HÄLSA OCH LIVSKVALITET VID FORSKNINGSPROJEKTET SAMS. Frågorna i detta formulär handlar om hur Du upplever Din sjukdom och kontrollerna av den.

HÄLSA OCH LIVSKVALITET VID FORSKNINGSPROJEKTET SAMS. Frågorna i detta formulär handlar om hur Du upplever Din sjukdom och kontrollerna av den. ENKÄT A (UPPFÖLJNING) EN UNDERSÖKNING OM HÄLSA OCH LIVSKVALITET VID SJUKDOM I PROSTATA FÖR MÄN SOM DELTAR I FORSKNINGSPROJEKTET SAMS Frågorna i detta formulär handlar om hur Du upplever Din sjukdom och

Läs mer

Frekvenstabell 2014, Vårdbarometern

Frekvenstabell 2014, Vårdbarometern TILLGÅNG TILL SJUKVÅRD Q1 Har du någon gång under de senaste 6 månaderna besökt sjukvården som patient? Ja 27064 67 66 63 70 Nej 13473 33 33 37 30 Minns ej/vill ej svara 273 1 Q2 Har du någon gång under

Läs mer

Motivation och stöttning till en hälsosam och balanserad livsstil

Motivation och stöttning till en hälsosam och balanserad livsstil Motivation och stöttning till en hälsosam och balanserad livsstil Att leva ett långt och friskt liv är ett mål för många. En sund och hälsosam livsstil är en bra grund för en hög livskvalitet genom livet.

Läs mer

Matvanor är den levnadsvana som hälso- och sjukvården lägger minst resurser på idag.

Matvanor är den levnadsvana som hälso- och sjukvården lägger minst resurser på idag. Mat är inte bara energi, mat bidrar också till ökat immunförsvar och gör att vi kan återhämta oss bättre och läka. Maten är vår bästa medicin tillsammans med fysisk aktivitet. Det är ett återkommande problem

Läs mer

Frågeformulär om nyttan med förebyggande behandling

Frågeformulär om nyttan med förebyggande behandling Frågeformulär om nyttan med förebyggande behandling Bästa kollega - i din hand håller du en undersökning som rör behandling med blodfettsänkande läkemedel, så kallade statiner. Undersökningen riktar sig

Läs mer

Diabetes Hur kan vi förebygga typ 2 diabetes?

Diabetes Hur kan vi förebygga typ 2 diabetes? Diabetes Hur kan vi förebygga typ 2 diabetes? Föreläsning vid öppet hus på KI den 30 augusti 2014 Kerstin Brismar Professor, överläkare Karolinska Universitetssjukhuset-Sophiahemmet Inst för Medicin och

Läs mer

Susanna Calling Med dr, ST- läkare CPF, VC Bokskogen

Susanna Calling Med dr, ST- läkare CPF, VC Bokskogen Susanna Calling Med dr, ST- läkare CPF, VC Bokskogen Epidemiologi Hälften av svenskarna är överviktiga 14% är obesa Vanligare hos män än kvinnor Vanligare i glesbygd Vanligare vid låg utbildning och låg

Läs mer

Prislista Hälsochecken. Längd Vikt Midjemått BMI (Body Mass Index) Blodtryck Puls Provtagning - blodsocker, kolesterol och blodvärde (Hb)

Prislista Hälsochecken. Längd Vikt Midjemått BMI (Body Mass Index) Blodtryck Puls Provtagning - blodsocker, kolesterol och blodvärde (Hb) Prislista 2018-2019 Hälsochecken Detta är en lite mindre hälsokoll men det viktigaste ingår: BMI (Body Mass Index) Blodtryck Puls Provtagning - blodsocker, kolesterol och blodvärde (Hb) Alla resultat får

Läs mer

KOLESTEROLGUIDEN LIVSSTIL

KOLESTEROLGUIDEN LIVSSTIL KOLESTEROLGUIDEN LIVSSTIL Vägen till att lyckas börjar med ett beslut om en förändring. Den här guiden är för dig som vill börja ta de första stegen. Hej och välkommen! Kroppen är fantastisk och vi har

Läs mer

I denna broschyrserie ingår: Vad vinner du på att sluta röka? Förbered rökstoppet. Nikotinläkemedel och abstinensbesvär

I denna broschyrserie ingår: Vad vinner du på att sluta röka? Förbered rökstoppet. Nikotinläkemedel och abstinensbesvär Förbered rökstoppet I denna broschyrserie ingår: Vad vinner du på att sluta röka? Förbered rökstoppet Nikotinläkemedel och abstinensbesvär Håll ut! Andra broschyrer inom området: Tobak och vikt Snus Ett

Läs mer

Hälsa Arbetsmiljö och Livsstilsundersökning (HALU)

Hälsa Arbetsmiljö och Livsstilsundersökning (HALU) Hälsa Arbetsmiljö och Livsstilsundersökning (HALU) HALU genomförd på: Antal enkäter: Datum: Urval: 57 2012-09-10-2013-01-21 Testdatum fr.o.m. 2012-09-01 t.o.m. 2013-03-11 Testnummer inom datum 1 Sida 2

Läs mer

Kan motion orsaka hälsa?

Kan motion orsaka hälsa? Fysisk aktivitet skapar frisk personal Kan motion orsaka hälsa? Pia Hancke Leg. Sjukgymnast / ergonom Hälsoforum Växjö Var 4:e 5 % 1/4 > 45 1 20 % 30 % < 1/3, 1/3 800 000 100 117? 16.000.000.000 Var

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20140116 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4.

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. Färdighet 1: Att lyssna 1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. SÄGER Jag säger det jag vill säga. Färdighet 2: Att

Läs mer

Lev hjärtvänligt! Du kan påverka din hjärthälsa genom en bra kost och livsstil.

Lev hjärtvänligt! Du kan påverka din hjärthälsa genom en bra kost och livsstil. Lev hjärtvänligt! Du kan påverka din hjärthälsa genom en bra kost och livsstil. Det onda och det goda kolesterolet Hälsan är en förutsättning för att vi ska kunna leva ett gott liv, det vet vi alla innerst

Läs mer

Om PSA-prov. för att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede fördelar och nackdelar

Om PSA-prov. för att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede fördelar och nackdelar Om PSA-prov för att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede fördelar och nackdelar Information från Socialstyrelsen: April 2010. Detta är en uppdaterad version av den broschyr som utkom 2007.

Läs mer

Systerskap för att främja unga tjejers hälsa. Återrapportering från en enkätundersökning med tjejer som deltagit i Tjejzonens Storasysterverksamhet

Systerskap för att främja unga tjejers hälsa. Återrapportering från en enkätundersökning med tjejer som deltagit i Tjejzonens Storasysterverksamhet Systerskap för att främja unga tjejers hälsa Återrapportering från en enkätundersökning med tjejer som deltagit i Tjejzonens Storasysterverksamhet 1 Genusinriktad ANDT-prevention Under 2011 påbörjades

Läs mer

I denna broschyrserie ingår:

I denna broschyrserie ingår: Förbered rökstoppet I denna broschyrserie ingår: Vad vinner du på att sluta röka? Förbered rökstoppet Läkemedel vid rökstopp Stopp och håll ut! Tobak och vikt Snus Ett material av Sluta-Röka-Linjen Illustrationer

Läs mer

Kataraktoperationer. Resultat från patientenkät hösten 2009

Kataraktoperationer. Resultat från patientenkät hösten 2009 Kataraktoperationer Resultat från patientenkät hösten 2009 Utvecklingsavdelningen Analysenheten Helene Johnsson September 2010 Sammanfattning I denna rapport presenteras resultatet från patientenkät hösten

Läs mer

Om PSA-prov. För att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede. - Fördelar och nackdelar

Om PSA-prov. För att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede. - Fördelar och nackdelar Om PSA-prov För att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede - Fördelar och nackdelar Information från Socialstyrelsen Mars 2010. Detta är en uppdatera version av den som utkom 2007. Uppdateringen

Läs mer

Hur du mår och upplever din hälsa påverkas av många faktorer. En stor del hänger ihop med din livsstil vad gäller mat, motion, alkohol och tobak.

Hur du mår och upplever din hälsa påverkas av många faktorer. En stor del hänger ihop med din livsstil vad gäller mat, motion, alkohol och tobak. Hälsa Sjukvård Tandvård Livsstilsguide Din livsstil du kan göra mycket för att påverka din hälsa Hur du mår och upplever din hälsa påverkas av många faktorer. En stor del hänger ihop med din livsstil vad

Läs mer

LIVSSTILSFÖRÄNDRINGAR HOS PATIENTER MED CKD 3 - ETT PILOTPROJEKT

LIVSSTILSFÖRÄNDRINGAR HOS PATIENTER MED CKD 3 - ETT PILOTPROJEKT LIVSSTILSFÖRÄNDRINGAR HOS PATIENTER MED CKD 3 - ETT PILOTPROJEKT MIA TRONDSEN- M S C. L E G S J U K G Y M N A S T N j u r m e d i c i n s k t V å r m ö t e M a l m ö 2 0 1 5 LIVSSTILSFÖRÄNDRING - hjälp

Läs mer

Trend Vårdbarometern 2010-2014

Trend Vårdbarometern 2010-2014 Har du någon gång under de senaste 6 månaderna besökt sjukvården som patient? Ja 63% 64% 64% 66% 67% Nej 37% 36% 36% 34% 33% Har du någon gång under de senaste 6 månaderna besökt sjukvården som medföljande

Läs mer

Hälsoprofil Mjärdevimodellen

Hälsoprofil Mjärdevimodellen Hälsoprofil Mjärdevimodellen Anette Ericsson, företagssköterska Landstingshälsan Örebro 2012-08-21 Utgångsläget inför arbetet kring ny hälsoprofil Missnöje med befintlig metod. Otidsenlig, manuell tidskrävande

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning. Ordlista

TÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning. Ordlista ÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning Ordlista arbetsskada operationsbord såg (subst.) ta sig samman arbetsledning anmäla skadan överhängande nerv sena sönderskuren samordningstiden olyckshändelse

Läs mer

Förebyggande hembesök. Vad är förebyggande? Vad är hembesök?

Förebyggande hembesök. Vad är förebyggande? Vad är hembesök? Förebyggande hembesök Vad är förebyggande? Vad är hembesök? Några överväganden Hemmet, vårdcentralen, kommunkontoret? Rikta sig till alla äldre? Viss ålder? Vissa målgrupper? Professionell eller volontär?

Läs mer

En kartläggning av somalisk- och arabisktalande personers tobaksvanor i Västerås. - En del av projekt TOPSOMAR

En kartläggning av somalisk- och arabisktalande personers tobaksvanor i Västerås. - En del av projekt TOPSOMAR En kartläggning av somalisk- och arabisktalande personers tobaksvanor i Västerås - En del av projekt TOPSOMAR December 2009 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida 1. BAKGRUND 2 1.1. Invånarstatistik Västmanland 2 2.

Läs mer

Tobak och operation. Du kan minska risken för komplikationer av ditt tobaksbruk! Skaraborgs Sjukhus

Tobak och operation. Du kan minska risken för komplikationer av ditt tobaksbruk! Skaraborgs Sjukhus Tobak och operation Du kan minska risken för komplikationer av ditt tobaksbruk! Skaraborgs Sjukhus Tobak påverkar operationsresultatet När du blir opererad är det många faktorer som avgör om resultatet

Läs mer

Regeringssatsning på alkoholprevention i primärvård, sjukhusvård, universitet/högskola och företagshälsovård 2006-2010

Regeringssatsning på alkoholprevention i primärvård, sjukhusvård, universitet/högskola och företagshälsovård 2006-2010 Regeringssatsning på alkoholprevention i primärvård, sjukhusvård, universitet/högskola och företagshälsovård 2006-2010 Omfattar flera delprojekt i primärvården som - Barnhälsovård - Mödrahälsovård - Distriktssköterskor/mottagningssköterskor

Läs mer

Gruppträff 1 Presentation och uppstart

Gruppträff 1 Presentation och uppstart Kinesiskt ordspråk Gruppträff 1 Presentation och uppstart Fyll inte livet med dagar, fyll dagarna med liv. /okänd Överenskommelse När du medverkar i gruppen är det viktigt att du följer programmet vi lagt

Läs mer