Minnesanteckningar från GNS Järnvägs möte nr 13

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från GNS Järnvägs möte nr 13"

Transkript

1 1(7) Minnesanteckningar från GNS Järnvägs möte nr 13 Tid: kl. 09:30-15:00 Plats: Sheraton Stockholm hotel, Tegelbacken 6, Stockholm, lokal: Hagasalongen 3 Närvarande: Carl-Axel Sundström, Arbetsmiljöverket Bengt Ohlin, Branschföreningen Tågoperatörerna Hans-Åke Gustavsson, Branschföreningen Tågoperatörerna Niklas Andersson, Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer Ronny Fredriksson, Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer Christer Ångström, Riksförbundet Enskilda vägar Ann-Charlotte Annerberg, Transportstyrelsen Eva Linmalm, Transportstyrelsen Irene Sellin, Trygg-Hansa Björn Frid,, Erik Norrgård, Inbjudna/föredragande: Ylva Berg, Näringsdepartementet Peter Johansson, Helena Rådbo, Meddelat förhinder: Robert Röder, Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer Maria Andréasson, Jernhusen Leif Kronkvist, Riksförbundet Enskilda vägar Lars H Ericsson, Trafikförvaltningen i Stockholms län Åsa Anderzén, Christian Dalin, Anna Lindell, Öppnande, Erik Norrgård - Inledning, presentation Erik hälsade alla välkomna och förklarade mötet för öppnat. En kort presentation genomfördes. - Inventering av övriga frågor Till övriga frågor anmäldes: - Regeringsuppdrag om arbete på och vid väg, Carl-Axel Sundström - s säkerhetsutredning - Godkännande av dagordning Efter tilläggen av övriga frågor godkändes dagordningen. Besöksadress:

2 2(7) - Godkännande av föregående mötes minnesanteckningar. Du hittar dem här: Nationell-Samverkan-inom-trafiksakerhetsomradet---GNS-Jarnvag/Nationell-Samverkan-Jarnvag--dokumentation/ Minnesanteckningarna godkändes. Trafiksäkerhetsläget, Eva Linmalm Eva informerade om de anmälningspliktiga händelserna som ska göras till Transportstyrelsen. Se mer i Transportstyrelsens föreskrifter om olycks- och säkerhetsrapportering för järnväg, TFSF 2011:86. 5 En allvarlig olycka är en olycka som har medfört att 1. Minst en person har avlidit, 2. Minst en person har blivit så allvarligt skadad att det uppskattas leda till sjukhusvård i mer än 24 timmar, eller 3. järnvägsfordon, järnvägsinfrastruktur, miljön eller egendom som inte transporterats med järnvägsfordonet har fått sådana skador att kostnaderna för dessa uppskattas uppgå till minst euro (1,4 milj. SEK). Olyckor som endast av en ren tillfällighet inte medfört konsekvenser enligt första stycket ska anmälas som tillbud till allvarlig olycka. Även väsentliga fel och brister enligt 4 om omedelbar rapportering ska anmälas. En diskussion fördes om när ett tillbud ska bedömas som anmälningspliktigt. Det behöver utarbetas ett stöd för samsyn i hur denna bedömning ska göras. Eva redovisade även: Allvarliga personkonsekvenser per olyckstyp Andel personolyckor med allvarliga personkonsekvenser Andel plankorsningsolyckor med allvarliga personkonsekvenser Anmälningspliktiga väsentliga fel och brister, järnväg Preliminär olycksstatistik, järnväg, tunnelbana och spårväg Statistiken diskuterades och det bestämdes att den tas upp på nästa möte och att Eva förbereder en mer ingående redovisning och 2015 års Olycks- och säkerhetsrapport. Utökad datafångst, Eva Linmalm Eva informerade om den utökade datafångsten med hjälp av STRADA sjukvårdsrapportörer, insamling av sjukvårdsdata om personskador för spårbunden trafik. Officiell olycksstatistik spårbunden trafik - Allvarligt skadad, inskriven på sjukhus mer än 24 timmar - Avliden, inom 30 dagar till följd av åsamkade skador - Spårbundet fordon i rörelse Analys av händelser - Allt som indikerar risk för personskador i samband med spårbunden trafik. Besöksadress:

3 3(7) Årlig olycks- och säkerhetsrapport, Eva Linmalm, Transportstyrelsen Eva informerade kort om att Transportstyrelsen diskuterat hur en gemensam olycks- och säkerhetsrapport skulle kunna bli verklighet. Det är idag inte bestämt om den framöver kommer bli gemensam. Däremot kommer Transportstyrelsen nu att bjuda in aktörer till ett möte för att diskutera rapporten och att bidra i arbetet. Eva bjuder in GNS Järnväg via e-post att delta i mötet som ser till att representanter utses för respektive organisation och meddelar Eva. Säkerhetskonferensen, Erik Norrgård Erik berättade att årets säkerhetskonferens kommer att genomföras i november och kommer arrangeras av. Transportstyrelsen har ambitionen att genomföra säkerhetskonferensen fr.o.m. nästa år. Helena fick uppdrag att informera Maria Hedqvist om att - Göteborgs spårvägar bör bjudas in för att berätta om deras förebyggande säkerhetsarbete. - Managementnivån/ledningen måste vidtalas och engageras, gärna genom att intervjua representanter om vad som skulle vara intressant för dem att ta del av för att få en högre närvaro. - Bjuda in berörda aktörer och GNS Järnväg till programrådet. Järnvägen - dess risker och förebyggande skadestoppsarbete, Irene Sellin Irene informerade om Trygg-Hansas förebyggande arbete för skador. De har bland annat tagit fram information till kunder som har verksamhet inom spårområdet. Detta för att tydliggöra de krav som ställs på dem och vad som gäller vid en ev. olycka. Nysatsning på trafiksäkerhet, Ylva Berg Ylva redogjorde för regeringsuppdraget nysatsning på trafiksäkerhet. Från budgetpropositionen 2016: Regeringen kommer att intensifiera arbetet för ökad säkerhet och trygghet på vägarna kommer regeringen att säkerställa att trafiksäkerhetsfrågor belyses grundligt och att politiken utvecklas i syfte att stärka trafiksäkerheten inom alla transportslag. Uppdragets mål Arbetet ska tydliggöra regeringens inriktningar för svensk trafiksäkerhetspolitik och ge förutsättningar för att gällande trafiksäkerhetsmål uppnås, samt att utvecklingen för att uppnå nollvisionen går i tillräckligt snabb takt. Arbetet ska också skapa förutsättningar för Sverige att fortsatt exportera svensk expertis och svenska lösningar inom trafiksäkerhet, och bidra till ett stärkt innovationsklimat. Upplägg Kartläggning. Vad är genomfört inom trafiksäkerhetsområdet sedan nollvisionen? Nuläge och utmaningar? Externa avstämningar inkl. ett större gemensamt möte med berörda aktörer. Samla in förslag på initiativ och åtgärder. Efterfrågan på initiativ från en bred grupp aktörer. Bearbeta initiativ och åtgärder. Gemensamt arbete med externa aktörer i att bearbeta initiativ och åtgärder. Tydliggöra inriktningar. Med utgångspunkt i kartläggningen och regeringens ambitioner. Inriktningarna samordnas med inriktningar på andra områden, såsom cykel, och luftfart. Utarbeta nysatsningen och inriktningen för det fortsatta arbetet med trafiksäkerhet. Besöksadress:

4 4(7) Arbetsgrupp med representanter från: Transportstyrelsen,, Sveriges kommuner och landsting, VTI, Sjöfartsverket, Polismyndigheten och Trafikanalys. Inom vilka områden finns utmaningar? Vägtrafiksäkerhet förändrade trafikmiljöer och ansvar Spårtrafik suicid och tillsyn Sjöfart bristande rapportering och alkohol Luftfart - Nya små avancerade obemannade luftfartyg och allmänflygets risker Övergripande inriktning Säkerställ och intensifiera redan fungerande arbete. Initiera och utveckla arbete för att inkludera alla trafikantgrupper i Nollvisionen tydligare. Cyklister Fotgängare Mc och moped Suicid, järnväg och väg Dra nytta av den tekniska utvecklingen! Institutionella förutsättningar Ylva uppmanade alla som vill att ge inspel på mail till henne ylva.berg@regeringskansliet.se Expertgrupp Plankorsningar och personpåkörningar, Helena Rådbo och Peter Johansson båda Plankorsningar Helena och Peter berättade om projektet s strategiska hantering av plankorsningar. Det syftar till att: Identifiera olycksrisker utifrån inträffade händelser. GAP-analys, nuläge - Riktlinje TDOK2015:0311 Plankorsningar val av skyddsalternativ, nuläge - Förslag på minimistandard för befintliga plankorsningar. Ta fram planeringsunderlag för åtgärder i kommande åtgärdsplan för perioden Ta fram en handlingsplan för prioritering av åtgärder på kort sikt Prioritering av åtgärder på kort sikt för plankorsningar Åtgärda oskyddade plankorsningar som har närsikt mindre än 5 sek Röj inom/utanför spårområdet för att skapa närsikt. (Överväg hastighetssänkning (sth) på järnväg alternativt slopning av plankorsning). Åtgärda siktbrister i plankorsningar med kryssmärke och stopplikt som har närsikt mindre än 10 sek. Röj inom/utanför spårområdet för att skapa närsikt. (Överväg hastighetssänkning (sth) på järnväg alternativt slopning av plankorsning). Ersätt E-signal på dubbelspår med bommar, alternativt slopning av plankorsning. Åtgärda plankorsningar med särskilda risker där risken bedöms vara hög. ALEX-piloter. Besöksadress:

5 5(7) Prioritering av åtgärder på meddellång sikt för plankorsningar Alternativa åtgärdsförslag med ALEX-teknik: bantyp 1-3 Åtgärda plankorsningar med särskilda risker där risken bedöms vara måttlig. Åtgärda oskyddade plankorsningar som har närsikt 5 10 sek Ersätt ljus- och ljudanläggningar med bommar vid sth över 80 km/h. Lägg till hinderdetektor i helbomsanläggningar vid sth över 160 km/h. Ersätt E-signal på bilvägar med bommar, eller slopa korsningen. Prioritering av åtgärder på lång sikt för plankorsningar Åtgärder som ska göras på lång sikt inom kommande planperiod: bantyp 4 5 Åtgärda oskyddade plankorsningar som inte har närsikt. Ersätt ljus- och ljudanläggningar med bommar vid sth över 80 km/h. Sätta upp kryssmärken där det saknas (åtgärd som alltid kan göras under hela planperioden). Åtgärda Enkel ljussignal på ägoväg. Bengt och Hans-Åke berättade om det PM som BTO tagit fram PM - Plankorsningar - fortfarande en stor säkerhetsrisk, slutversion, BTO, se bilaga. Plankorsningar fortfarande en stor och allvarlig säkerhetsrisk (utdrag) Branschföreningen Tågoperatörerna (BTO) önskar lyfta frågan om plankorsningar och dess påverkan på den generella risknivån inom såväl järnväg som väg. BTO anser inte att denna den näst största olyckskategorin, när det gäller dödade och skadade till följd av järnvägstrafiken, hanteras på ett för säkerheten och den generella risknivån korrekt och godtagbart sätt. I backspegeln kan ses att riskområdet Plankorsningar tidigare haft större fokus och intresse från olika intressenters sida men att detta idag, sannolikt av flera skäl, inte längre är fallet. Riskområdet Plankorsningar har i flera olika omgångar tidigare varit föremål för riktade satsningar och dessa har i regel varit tämligen framgångsrika.(gäller plankorsningar på banor för hastigheter > 160 km/h). Den regionala persontrafik på järnväg är den starkast ökande trafiken på järnvägsnätet och en relativt stor del av denna regionala persontrafik sker på banor där hastigheten är under 160 km/tim och där plankorsningssäkerheten till stor del lämnar mycket i övrigt att önska. För vissa plankorsningar finns inte ens det mest rudimentära skyddet, kryssmärken, utan det enda som markerar spåret är de så kallade bondfångarna varningsskyltar för kontaktledningen. En kollision mellan ett motorvagnståg och en tungt lastad lastbil kan innebära mycket allvarliga konsekvenser och representerar en mycket hög trafiksäkerhetsrisk för järnvägsföretagen. Med bakgrund i de fakta som BTO presenterar i sitt PM så finns ytterst starka skäl för GNS att hantera riskområdet Plankorsningar. Ett sådant arbete kommer med stor sannolikhet att få positiva konsekvenser på antalet döda och allvarligt skadade till följd av plankorsningsolyckor och därmed även aktivt bidra till att nollvisionen kommer närmare ett förverkligande. Besöksadress:

6 6(7) Personpåkörningar Inträffade olyckor 2015, preliminär klassning Omkomna 103 stycken Fördelat 61 på linjen, 42 inom driftplats (varav 19 vid plattform) Suicid 79 Olyckor 24 Av 103 stycken är 13 i plankorsningar (alla gående) Suicid 7 Olyckor 6 Skadade 12 allvarligt skadade, varav 2 suicidförsök 10 lindrigt skadade Pågående arbete Stängselprojekt Kamerapilot Lund-Malmö Anti-trespass grids Projekt Säkerhet på järnväg, klart 1 november Se mer i de.ppt-presentationer som visades på mötet och som bifogas anteckningarna. Avrapportering - Forum för gemensam riskhantering, FRI, Bengt Ohlin Bengt avrapporterade från möten i FRI, samt Inträffade händelser Påkörning driftplatsen Maj Avvattning Skymossen Pågående frågor Fordon som inte detekteras av spårledning TTJ införandet o Regelgruppen Felaktig ordergivning Samtalsuppföljning o Genomförd med ca 500 avlyssnade säkerhetssamtal o Mång OSPA o Utvärdering av FRI verksamheten o Ny metod för att förhindra spårbeträde o Säkerhet vid aktiviteter i spårområde o Övriga frågor - FSJ säkerhetschefsmöten inkl. expertgrupp Arbete i spår, Niklas Andersson Niklas berättade om FSJ säkerhetschefsmöten inkl. expertgrupp Arbete i spår. Forumet utgör expertgrupp till GNS järnväg. Syfte med forumet är att diskutera gemensamma frågor, följa upp, analysera och överenskomma om aktiviteter och inriktningar för förbättrad säkerhet och arbetsmiljö i spår. Identifiera och skapa samsyn kring gemensamma risker och informera om egna risker. Besöksadress:

7 7(7) representeras av säkerhetschefer inom VO Underhåll, Investering, Stora projekt och Trafikledning. FSJ representeras av säkerhetschefer från Strukton, Infranord, Infratek och VRtrack. Ordförande är Niklas Andersson, Strukton. Sekreterare är Christian Dalin, TRV Underhåll. Forumet håller fyra möten per år. Aktuella ärenden är: Arbete med styrning av leverantörer för att åtgärda brister vid tillämpning av A-skydd. Genomgång och arbete med de mest frekventa brister som identifierats vid arbetsplatskontroller. Arbete pågår för att stärka upp olycks- och avvikelsehanteringen. Gemensamma arbetsplatskontroller. Förstärkt uppföljning och verifiering av behörigheter och hälsokrav. Stand down Övriga frågor - Regeringsuppdrag om arbete på och vid väg, Carl-Axel Sundström Punkten tas upp på nästa möte. Nästa möte Möte nr , Strukton, Västberga Allé 60, Hägersten. På agendan: - Exptertgrupp arbete i spår - Planeringsunderlag personpåkörningar - Planeringsunderlag plankorsningar Avslutning Erik tackade alla för visat intresse och avslutade mötet. Vid datorn Bilagor: 1. Trafiksäkerhetsläget, Eva Linmalm 2. Utökad datafångst, Eva Linmalm 3. Nysatsning på trafiksäkerhet, Ylva Berg 4. Plankorsningar, Helena Rådbo och Peter Johansson 5. PM - Plankorsningar - fortfarande en stor säkerhetsrisk, slutversion, BTO 6. Personpåkörningar, Helena Rådbo och Peter Johansson 7. Forum för gemensam riskhantering, FRI, Bengt Ohlin 8. FSJ säkerhetschefsmöten inkl. expertgrupp Arbete i spår, Niklas Andersson Besöksadress:

Minnesanteckningar från GNS Järnvägs möte nr 15, den 29 mars 2017, hos Jernhusen i Stockholm

Minnesanteckningar från GNS Järnvägs möte nr 15, den 29 mars 2017, hos Jernhusen i Stockholm 1(5) Minnesanteckningar från GNS Järnvägs möte nr 15, den 29 mars 2017, hos Jernhusen i Stockholm Närvarande Bengt Ohlin, Branschföreningen Tågoperatörerna Niklas Andersson, Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer

Läs mer

Minnesanteckningar från GNS Järnvägs möte nr 15, den 29 mars 2017, hos Jernhusen i Stockholm

Minnesanteckningar från GNS Järnvägs möte nr 15, den 29 mars 2017, hos Jernhusen i Stockholm 1(5) Minnesanteckningar från GNS Järnvägs möte nr 15, den 29 mars 2017, hos Jernhusen i Stockholm Närvarande Bengt Ohlin, Branschföreningen Tågoperatörerna Niklas Andersson, Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer

Läs mer

Nysatsning på trafiksäkerhet

Nysatsning på trafiksäkerhet Foto: Maria Nilsson/Regeringskansliet Nysatsning på trafiksäkerhet Lena Kling och Ylva Berg Foto: Maria Nilsson/Regeringskansliet Uppdraget Från budgetpropositionen 2016: Regeringen kommer att intensifiera

Läs mer

Minnesanteckningar från GNS Järnvägs möte nr 16, den 8 november 2017, hos Trafikförvaltningen i Stockholm

Minnesanteckningar från GNS Järnvägs möte nr 16, den 8 november 2017, hos Trafikförvaltningen i Stockholm 1(5) Minnesanteckningar från GNS Järnvägs möte nr 16, den 8 november 2017, hos Trafikförvaltningen i Stockholm Närvarande Lars H Ericsson, Trafikförvaltningen i Stockholms län Bengt Ohlin, Branschföreningen

Läs mer

Minnesanteckningar från GNS Järnvägs möte nr 17, den 5 april 2018, hos Trafikverket i Solna

Minnesanteckningar från GNS Järnvägs möte nr 17, den 5 april 2018, hos Trafikverket i Solna 1(5) Minnesanteckningar från GNS Järnvägs möte nr 17, den 5 april 2018, hos i Solna Närvarande Lars H Ericsson, Trafikförvaltningen i Stockholms län Peter Sjöqvist, Branschföreningen Tågoperatörerna Niklas

Läs mer

Minnesanteckningar från GNS Järnvägs möte nr 9

Minnesanteckningar från GNS Järnvägs möte nr 9 [] 1(5) Minnesanteckningar från GNS Järnvägs möte nr 9 Tid: 2014-09-17. Start med samling kl 09.30 dag 1 och avslut ca kl 15.00. Plats: Riksförbundet enskilda vägar, Riddargatan 35-37, 114 57 Stockholm.

Läs mer

Minnesanteckningar GNS Järnväg

Minnesanteckningar GNS Järnväg [] 1(6) Minnesanteckningar GNS Järnväg 2013-01-22 23 Deltagare 22/1 Tema arbete i spår Erik Norrgård, Claes Tingvall, Maria Hedqvist, Mats Kjellman, Sven Erik Nilsson, Guy Lindell, Håkan Svärd, Anders

Läs mer

Plankorsningar fortfarande en stor och allvarlig säkerhetsrisk

Plankorsningar fortfarande en stor och allvarlig säkerhetsrisk Plankorsningar fortfarande en stor och allvarlig säkerhetsrisk Bakgrund Stockholm 2016-04-15 Branschföreningen Tågoperatörerna (BTO) önskar lyfta frågan om plankorsningar och dess påverkan på den generella

Läs mer

Minnesanteckningar från Gruppen för Nationell Samverkan, GNS Järnväg, möte nr 3 hos Transportstyrelsen i Stockholm

Minnesanteckningar från Gruppen för Nationell Samverkan, GNS Järnväg, möte nr 3 hos Transportstyrelsen i Stockholm Trafikverket Borlänge Besöksadress: Röda vägen 1 www.trafikverket.se Helena Höök Samhällsbehov helena.hook@trafikverket.se Direkt: 010-123 5887 Mobil: 070-601 56 64 2012-09-18 Minnesanteckningar från Gruppen

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdrag att vidta åtgärder för att öka säkerheten vid plankorsningar på den statliga järnvägen

Redovisning av regeringsuppdrag att vidta åtgärder för att öka säkerheten vid plankorsningar på den statliga järnvägen 1(7) n.registrator@regeringskansliet.se Kopia till: diariet Redovisning av regeringsuppdrag att vidta åtgärder för att öka säkerheten vid plankorsningar på den statliga järnvägen Sammanfattning Trafikverket

Läs mer

Minnesanteckningar från GNS Vägs möte nr 147

Minnesanteckningar från GNS Vägs möte nr 147 [] 1(5) Minnesanteckningar från GNS Vägs möte nr 147 Tid: 2014-06-02. Start med samling kl 09.30 och avslut ca kl 17.00 Plats: Comfort hotell, Carlsgatan 10c, 211 20 Malmö. Lokal: Studio 3 Deltagare: Maria

Läs mer

GNS förslag Trafikverket och BTO. Solna strand

GNS förslag Trafikverket och BTO. Solna strand GNS förslag Trafikverket och BTO Solna strand 180405 Bakgrund GNS Järnväg bildades i samband med att Trafikverket skapades och som en motsvarighet till GNS väg, som framgångsrikt arbetat med Nollvisionen

Läs mer

Minnesanteckningar från: Gruppen för Nationell Samverkan, GNS Järnväg Möte nr 1, den 6 mars, på Frey s hotel i Stockholm

Minnesanteckningar från: Gruppen för Nationell Samverkan, GNS Järnväg Möte nr 1, den 6 mars, på Frey s hotel i Stockholm Trafikverket Borlänge Besöksadress: Röda vägen 1 www.trafikverket.se Helena Höök Samhällsbehov helena.hook@trafikverket.se Direkt: 010-123 5887 Mobil: 070-601 56 64 2012-03-06 Minnesanteckningar från:

Läs mer

Minnesanteckningar från Gruppen för Nationell Samverkan, GNS Järnväg möte nr 5, den 13 september 2013 på hotell Scandic Sergel Plaza i Stockholm

Minnesanteckningar från Gruppen för Nationell Samverkan, GNS Järnväg möte nr 5, den 13 september 2013 på hotell Scandic Sergel Plaza i Stockholm Trafikverket Borlänge Besöksadress: Röda vägen 1 www.trafikverket.se Helena Höök Samhällsbehov helena.hook@trafikverket.se Direkt: 010-123 5887 Mobil: 070-601 56 64 2013-09-18 Minnesanteckningar från Gruppen

Läs mer

TMALL 0794 Presentation bilder sommar v 1.0. GNS järnväg framtid

TMALL 0794 Presentation bilder sommar v 1.0. GNS järnväg framtid TMALL 0794 Presentation bilder sommar v 1.0 GNS järnväg framtid 2018-04-05 Inkomna synpunkter om GNS Lämnade synpunkter Transportstyrelsen Expertgrupp plankorsningar Trygg Hansa Riksförbundet enskilda

Läs mer

Minnesanteckningar från GNS Vägs möte nr 142 den 17 september 2013 hos Folksam i Stockholm

Minnesanteckningar från GNS Vägs möte nr 142 den 17 september 2013 hos Folksam i Stockholm Ärendenr: TRV 2013/1491 Trafikverket Borlänge Besöksadress: Röda vägen 1 www.trafikverket.se Helena Höök Samhällsbehov helena.hook@trafikverket.se Direkt: 010-123 5887 Mobil: 070-601 56 64 2013-09-30 Minnesanteckningar

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om olycks- och säkerhetsrapportering för järnväg;

Transportstyrelsens föreskrifter om olycks- och säkerhetsrapportering för järnväg; Transportstyrelsens föreskrifter om olycks- och säkerhetsrapportering för järnväg; beslutade den 22 september 2011. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 1 kap. 2 och 2 kap. 1 järnvägsförordningen

Läs mer

Minnesanteckningar Gruppen för Nationell Samverkan, GNS Järnväg, möte nr 2 den 7 juni hos Branschföreningen Tågoperatörerna i Stockholm

Minnesanteckningar Gruppen för Nationell Samverkan, GNS Järnväg, möte nr 2 den 7 juni hos Branschföreningen Tågoperatörerna i Stockholm Trafikverket Borlänge Besöksadress: Röda vägen 1 www.trafikverket.se Helena Höök Samhällsbehov helena.hook@trafikverket.se Direkt: 010-123 5887 Mobil: 070-601 56 64 2012-06-12 Minnesanteckningar Gruppen

Läs mer

Säkerhetsrapport järnväg 2014

Säkerhetsrapport järnväg 2014 Säkerhetsrapport järnväg 2014 Transportstyrelsens årliga rapport till regeringen och Europeiska järnvägsbyrån Järnvägens säkerhetskonferens 23-24 september 2015 Eva Linmalm Sektion datainsamling och analys

Läs mer

Omkomna personer vid polisrapporterade vägtrafikolyckor, antal dödade per invånare. Åren

Omkomna personer vid polisrapporterade vägtrafikolyckor, antal dödade per invånare. Åren Trafiksäkerhet Måluppfyllelse inom trafiksäkerhet i länet Det långsiktiga målet för vägtrafiksäkerhet är att ingen ska omkomma eller skadas allvarligt i trafiken (Nollvisionen). I det långsiktiga arbetet

Läs mer

Järnvägsstyrelsens författningssamling

Järnvägsstyrelsens författningssamling Järnvägsstyrelsens författningssamling Järnvägsstyrelsens föreskrifter om olycks- och säkerhetsrapportering för järnväg; JvSFS 2008:1 Utkom från trycket den 26 maj 2008 beslutade den 9 maj 2008. Järnvägsstyrelsen

Läs mer

Forum för hantering av gemensamma trafiksäkerhetsrisker järnväg, FRI. Överenskommelse

Forum för hantering av gemensamma trafiksäkerhetsrisker järnväg, FRI. Överenskommelse Forum för hantering av gemensamma trafiksäkerhetsrisker järnväg, FRI Överenskommelse TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 Dokumenttitel: Forum för hantering av gemensamma trafiksäkerhetsrisker järnväg, FRI

Läs mer

Minnesanteckningar från GNS Vägs möte nr 143, hos RPS i Stockholm

Minnesanteckningar från GNS Vägs möte nr 143, hos RPS i Stockholm Ärendenr: TRV 2013/1491 Trafikverket Borlänge Besöksadress: Röda vägen 1 www.trafikverket.se Helena Höök Samhällsbehov helena.hook@trafikverket.se Direkt: 010-123 5887 Mobil: 070-601 56 64 2013-11-18 Minnesanteckningar

Läs mer

Minnesanteckningar från GNS möte nr 134 den 26 mars hos Toyota i Sundbyberg

Minnesanteckningar från GNS möte nr 134 den 26 mars hos Toyota i Sundbyberg Ärendenr: TRV 2012/1481 Trafikverket Borlänge Besöksadress: Röda vägen 1 www.trafikverket.se Helena Höök Samhällsbehov helena.hook@trafikverket.se Direkt: 010-123 5887 Mobil: 070-601 56 64 2012-03-26 Minnesanteckningar

Läs mer

GNS Järnväg Målstyrning trafiksäkerhet Järnväg. samt. Tema plankorsningar. John-Åke Halldén

GNS Järnväg Målstyrning trafiksäkerhet Järnväg. samt. Tema plankorsningar. John-Åke Halldén GNS Järnväg 2012-09-18 Målstyrning trafiksäkerhet Järnväg samt Tema plankorsningar John-Åke Halldén Målstyrning Repetition indikatorer Analysgrupp Repetition Årsklockan Bemanning Analysgruppens kommande

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Presentation av ny Riktlinje för plankorsningar

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Presentation av ny Riktlinje för plankorsningar TMALL 0141 Presentation v 1.0 Presentation av ny Riktlinje för plankorsningar Plankorsningar-val av skyddsalternativ Riktlinje TDOK2015:0311 Sökbar på www.trafikverket.se 2 Syfte Detta dokument anger riktlinjer

Läs mer

Minnesanteckningar från GNS möte nr 133, hos NTF i Solna

Minnesanteckningar från GNS möte nr 133, hos NTF i Solna Borlänge Besöksadress: Röda vägen 1 www.trafikverket.se Helena Höök Samhällsbehov helena.hook@trafikverket.se Direkt: 010-123 5887 Mobil: 070-601 56 64 2012-03-05 Minnesanteckningar från GNS möte nr 133,

Läs mer

Minnesanteckningar från GNS Järnvägs möte nr 6

Minnesanteckningar från GNS Järnvägs möte nr 6 Trafikverket Borlänge Besöksadress: Röda vägen 1 www.trafikverket.se Helena Höök Samhällsbehov helena.hook@trafikverket.se Direkt: 010-123 5887 Mobil: 070-601 56 64 2013-11-27 Minnesanteckningar från GNS

Läs mer

Minnesanteckningar från GNS Vägs möte nr 157

Minnesanteckningar från GNS Vägs möte nr 157 1(5) Minnesanteckningar från GNS Vägs möte nr 157 Tid: 2016-04-21, kl 10.00-16.00. Plats: Hotel Central, Stockholm. Värd: Transportstyrelsen Närvarande Ylva Berg, Näringsdepartementet Bengt Dalström, Toyota

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. FRI Forum för gemensam riskhantering

TMALL 0141 Presentation v 1.0. FRI Forum för gemensam riskhantering TMALL 0141 Presentation v 1.0 FRI Forum för gemensam riskhantering Mål och syfte Förtydligat mål Målet är att utgöra ett forum för samråd samt underlätta identifiering och åtgärdande av prioriterade trafiksäkerhetsrisker

Läs mer

motorc för åren 2010-2020, version 1.0

motorc för åren 2010-2020, version 1.0 tning t a f n a m m a S å p t e h r e k ä s d a Ök d e p o m h c o l e k y motorc för åren 2010-2020, version 1.0 trategi s Gemensam Samverkan för gemensam strategi Både motorcyklar och mopeder fyller

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka Trafikbestämmelser för järnväg Modul 6 Fara och Olycka TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 mars 2016 2 6 Fara och Olycka TDOK 2016:0044-6 Fara och olycka 3 Detta är modul 6 Fara och olycka i Trafikverkets

Läs mer

Samverkan för säker cykling och gångtrafik

Samverkan för säker cykling och gångtrafik Samverkan för säker cykling och gångtrafik NTF:s Nollvisionskonferens Stockholm TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Johan Lindberg 2018-05-02 Nollvisionen en förutsättning för en hållbar och attraktiv

Läs mer

Samverkan för säker cykling

Samverkan för säker cykling TMALL 0141 Presentation v 1.0 Samverkan för säker cykling Cykelkonferensen 2018 Östersund Johan Lindberg Jörgen Persson 2018-05-23 Strategi för ökad och säker cykling Nystart Nollvisionen: Viktigt att

Läs mer

Versionsnummer 5.0. Giltigt fr.o.m Dokumenttyp Instruktion. Dokumentägare TSS. Beslutad av CAODK 1 (6)

Versionsnummer 5.0. Giltigt fr.o.m Dokumenttyp Instruktion. Dokumentägare TSS. Beslutad av CAODK 1 (6) 1 (6) 1 Inledning Ansvarig för denna trafiksäkerhetsinstruktion är Chef Affärsområde Depå & Kombiterminaler (). Detta dokument är en komplettering till och gäller tillsammans med Trafikverkets Trafikbestämmelser

Läs mer

Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del Bilag 111 Offentligt. Introduktion om Sverige och Trafikverket

Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del Bilag 111 Offentligt. Introduktion om Sverige och Trafikverket Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del Bilag 111 Offentligt Introduktion om Sverige och Trafikverket Sverige Befolkning 9,453,000 (2011) Area 450,000 km² Befolkningstäthet 23 pers/km Allmänna vägar 98,500

Läs mer

Disposition 2013-02-25. Etappmålsarbetet för trafiksäkerhet ur ett nationellt och regionalt perspektiv

Disposition 2013-02-25. Etappmålsarbetet för trafiksäkerhet ur ett nationellt och regionalt perspektiv Etappmålsarbetet för trafiksäkerhet ur ett nationellt och regionalt perspektiv Disposition Om Nollvisionen Etappmål Tillståndsmål Regionala utmaningar Uppdatering av tillståndmål 2 2013-02-25 1 Vägsäkerhet:

Läs mer

Äldre är överrepresenterade i skadestatistiken, men inte i brottsstatistiken. Olyckor, skador och otrygghet bland äldre medför

Äldre är överrepresenterade i skadestatistiken, men inte i brottsstatistiken. Olyckor, skador och otrygghet bland äldre medför Uppdraget Att ge förslag på en handlings-och åtgärdsplan för äldres säkerhet (fall, trafik, brand, drunkning, suicid, våld och andra brott) Ett regeringsuppdrag i samverkan mellan Socialstyrelsen, MSB,

Läs mer

Minnesanteckningar för GNS Vägs möte nr 160

Minnesanteckningar för GNS Vägs möte nr 160 [] 1(6) Minnesanteckningar för GNS Vägs möte nr 160 Tid: 2017-01-17. Start med kaffe från 09.30. Mötet börjar 10.00 och avslut senast 16.00. Plats: Sveriges kommuner och landsting, Stockholm (t-bana Slussen,

Läs mer

TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0. Analys av trafiksäkerhetsläget 2015

TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0. Analys av trafiksäkerhetsläget 2015 TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Analys av trafiksäkerhetsläget 2015 Omkomna i vägtrafikolyckor 2006-2015, samt nödvändig utveckling fram till år 2020 Källa: STRADA 2 Omkomna kvinnor och män per

Läs mer

Hur såg trafiksäkerhetsutvecklingen. Hans-Yngve Berg, Transportstyrelsen, Åsa Forsman, VTI och Rikard Fredriksson, Trafikverket

Hur såg trafiksäkerhetsutvecklingen. Hans-Yngve Berg, Transportstyrelsen, Åsa Forsman, VTI och Rikard Fredriksson, Trafikverket Hur såg trafiksäkerhetsutvecklingen ut 2018? Hans-Yngve Berg, Transportstyrelsen, Åsa Forsman, VTI och Rikard Fredriksson, Trafikverket Indikator Nödvändig utveckling till mål 2020 1. Hastighet, statligt

Läs mer

Förbättrad målstyrning av. (med beaktande av behovet av trafikslagsövergripande. perspektiv) GNS Järnväg John-Åke Halldén

Förbättrad målstyrning av. (med beaktande av behovet av trafikslagsövergripande. perspektiv) GNS Järnväg John-Åke Halldén Förbättrad målstyrning av trafiksäkerhetsarbetet järnväg, (med beaktande av behovet av trafikslagsövergripande perspektiv) GNS Järnväg John-Åke Halldén 2012-03-06 Vad kommer jag att tala om (men dialog

Läs mer

Vägtrafikskador personer omkom i vägtrafikolyckor under personer skadades svårt i vägtrafikolyckor under 2017.

Vägtrafikskador personer omkom i vägtrafikolyckor under personer skadades svårt i vägtrafikolyckor under 2017. Vägtrafikskador 217 253 253 personer omkom i vägtrafikolyckor under 217. 2 275 2 275 personer skadades svårt i vägtrafikolyckor under 217. 77 % 196 av 253 omkomna, 77 %, var män. 57 % 143 av 253 omkomna,

Läs mer

Vägtrafikskador 2018

Vägtrafikskador 2018 Vägtrafikskador 218 324 324 personer omkom i vägtrafikolyckor under 218. 2 19 2 19 personer skadades svårt i vägtrafikolyckor under 218. 77% 249 av 324 omkomna, 77 %, var män. 61% 197 av 324 omkomna, 61

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning Hallsberg Rala

Järnvägsnätsbeskrivning Hallsberg Rala Dokumentnamn Tillhör process/delprocess Sida Järnvägsnätsbeskrivning Hallsberg Rala 1(6) Dokumentbeteckning Utgåva Giltig fr o m Ersätter TA-05-01-001 1 2017-12-22 Författare Granskad och godkänd av Fastställd

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI)

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) Utgåva: 9 Gällande fr.o.m.: 2017-07-03 Handläggare: Stefan Åhman SWECO RAIL AB Utgivare: Johan Eriksson Uddevalla Hamn AB Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) För sidospår Uddevalla Hamnterminal AB Sida 1

Läs mer

Minnesanteckningar styrelsesammanträde 6 december 2017

Minnesanteckningar styrelsesammanträde 6 december 2017 Minnesanteckningar styrelsesammanträde 6 december 2017 Datum: 6 december 2017 Tid möte: 08.30 11.30 Lokal: BTO Tågoperatörerna, Sturegatan 11, Stockholm Deltagare styrelsen: Kent Johansson, ordförande

Läs mer

Olycksrapportering för tunnelbana och spårväg

Olycksrapportering för tunnelbana och spårväg Upprättad av Väg- och järnvägsavdelningen Enhet strategi och analys Sektion strategi 1 (18) Olycksrapportering för tunnelbana och spårväg vid tillämpning av TSFS 2011:87 2 (18) shistorik Beskrivning Ansvarig

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning Malmö

Järnvägsnätsbeskrivning Malmö Dokumentnamn Tillhör process/delprocess Sida Järnvägsnätsbeskrivning Malmö Styrande dokument 1(6) Dokumentbeteckning Utgåva Giltig fr o m Ersätter TA-05-02-001 1 2018-11-20 Författare Granskad och godkänd

Läs mer

Delat ansvar en bärande idé

Delat ansvar en bärande idé Delat ansvar en bärande idé - Systemägarna har ansvar för systemets säkerhet. - Trafikanterna har ansvar för att följa reglerna. - Om trafikanterna inte följer reglerna faller ansvaret tillbaka på systemägarna.

Läs mer

Hur såg trafiksäkerhetsutvecklingen ut 2016? Karin Bengtsson, Transportstyrelsen Åsa Forsman, VTI Johan Strandroth, Trafikverket

Hur såg trafiksäkerhetsutvecklingen ut 2016? Karin Bengtsson, Transportstyrelsen Åsa Forsman, VTI Johan Strandroth, Trafikverket 1 Hur såg trafiksäkerhetsutvecklingen ut 2016? Karin Bengtsson, Transportstyrelsen Åsa Forsman, VTI Johan Strandroth, Trafikverket 2 Analys av trafiksäkerhetsläget 2016 Omkomna i vägtrafikolyckor 2006-2016,

Läs mer

Beslutsunderlag för kryssmärke och säkerhetsanordning vid en plankorsning enligt 1 kap. 8 vägmärkesförordningen (2007:90)

Beslutsunderlag för kryssmärke och säkerhetsanordning vid en plankorsning enligt 1 kap. 8 vägmärkesförordningen (2007:90) BLANKETT 1 (6) Beslutsunderlag för kryssmärke och säkerhetsanordning vid en plankorsning enligt 1 kap. 8 vägmärkesförordningen (2007:90) Fyll i blanketten digitalt och skicka den med bilagor till Trafikverket

Läs mer

Leda samverkan i trafiksäkerhetsarbetet för vägtrafik - nytt projekt inom Trafikverket GNS Johan Lindberg Matts-Åke Belin

Leda samverkan i trafiksäkerhetsarbetet för vägtrafik - nytt projekt inom Trafikverket GNS Johan Lindberg Matts-Åke Belin TMALL 0141 Presentation v 1.0 Leda samverkan i trafiksäkerhetsarbetet för vägtrafik - nytt projekt inom Trafikverket GNS 2017-01-17 Johan Lindberg Matts-Åke Belin Leda övergripande samverkan i trafiksäkerhetsarbetet

Läs mer

Rapport 2007:7. Olyckor, tillbud och andra avvikelser. Tertial

Rapport 2007:7. Olyckor, tillbud och andra avvikelser. Tertial Rapport 27:7 Olyckor, tillbud och andra avvikelser Tertial 1 27 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inrapporterade händelser till JVS telefonberedskap... 4 2 Riskbedömning av inrapporterade händelser... 7 4 1 Inrapporterade

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI)

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) avvikande huvudspår och sidospår i anslutning till Mörby industriområde Infrastrukturförvaltare: Nykvarns kommun Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Planering och samordning

Läs mer

Minnesanteckningar för GNS Vägs möte 26 september 2017

Minnesanteckningar för GNS Vägs möte 26 september 2017 [] 1(5) Minnesanteckningar för GNS Vägs möte 26 september 2017 Tid: 2017-09-26. Plats: NTF, Solna Värd: Marie Nordén Närvarande: Catarina Nilsson, Stockholms stad Hans-Yngve Berg, Transportstyrelsen, ersätter

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI Malmö)

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI Malmö) Dokumentnamn Tillhör process/delprocess Sida TRI Malmö Styrande dokument 1(6) Dokumentbeteckning Utgåva Giltig fr o m Ersätter TA-05-02-002 1 2018-11-20 Författare Granskad och godkänd av Fastställd av

Läs mer

Trafiksäkerheten i Sverige. Att lära av händelser och olyckor

Trafiksäkerheten i Sverige. Att lära av händelser och olyckor Trafiksäkerheten i Sverige Att lära av händelser och olyckor Transportstyrelsen Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens webbplats www.transportstyrelsen.se Dnr/Beteckning TSG 204-532 Månad År

Läs mer

GNS Järnväg 2012-06-07. Målstyrning trafiksäkerhet Järnväg. John-Åke Halldén

GNS Järnväg 2012-06-07. Målstyrning trafiksäkerhet Järnväg. John-Åke Halldén GNS Järnväg 2012-06-07 Målstyrning trafiksäkerhet Järnväg John-Åke Halldén Frågor från förra mötet diskussion och inspel Halvera antalet omkomna i järnvägstrafiken till 2020 (utgående från 2010 års utfall)

Läs mer

STRADA rapport för 2012

STRADA rapport för 2012 STRADA rapport för 2012 All data är hämtad från STRADAs internetgränssnitt, källor till informationen är transportstyrelsens hemsida samt mailkonversation med Magnus Carlsson från transportstyrelsen. 1.

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka Trafikbestämmelser för järnväg Modul 6 Fara och Olycka Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2018 2 6 Fara och Olycka TDOK 2016:0044 - Modul 6 Fara och olycka 3 5 Innehåll Inledning 7 1

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka Trafikbestämmelser för järnväg Modul 6 Fara och Olycka Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2019 2 6 Fara och Olycka TDOK 2016:0044 - Modul 6 Fara och olycka 6 Fara och Olycka 3 Innehåll

Läs mer

Presentation över Trafiksäkerhetsläget på väg, Nollvisionen och etappmålen

Presentation över Trafiksäkerhetsläget på väg, Nollvisionen och etappmålen NOLLVISIONEN MÅL ANALYS INRIKTNINGAR LÄNKAR Presentation över Trafiksäkerhetsläget på väg, Nollvisionen och etappmålen 1 NOLLVISIONEN MÅL ANALYS INRIKTNINGAR LÄNKAR Vad är nollvisionen? Nollvisionen är

Läs mer

GNS TEMA. Säkra vägar och gator, inkl. hastighetsgränser. Johan Lindberg Trafikverket

GNS TEMA. Säkra vägar och gator, inkl. hastighetsgränser. Johan Lindberg Trafikverket GNS TEMA Säkra vägar och gator, inkl. hastighetsgränser Johan Lindberg Trafikverket Välkomna! Både GNS och övriga inbjudna! 2 2014-04-07 Program 12.25 Tema: Säkra vägar och gator inkl hastighetsgränser,

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion för Industrispår Rågåker

Trafiksäkerhetsinstruktion för Industrispår Rågåker Trafiksäkerhetsinstruktion för Industrispår Rågåker Spårägare: Infrastrukturförvaltare: Borlänge kommun AB Borlänge Energi Box 834, 781 28 Borlänge Hid 1(9) Dokumenthistorik Datum Författare Beslutande

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI)

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) Utgåva: 8 Gällande fr.o.m.: 2017-03-01 Handläggare: Stefan Åhman SWECO RAIL AB Utgivare: Johan Eriksson Uddevalla Hamn AB Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) För sidospår Uddevalla Hamnterminal AB Sida 1

Läs mer

Procedur. SP 7-03 Säkerhetsprocedur. Registrering och rapportering av olyckor och tillbud till olycka. Rev.: 5. Datum: 30 november 2016

Procedur. SP 7-03 Säkerhetsprocedur. Registrering och rapportering av olyckor och tillbud till olycka. Rev.: 5. Datum: 30 november 2016 Procedur SP 7-03 Säkerhetsprocedur Registrering och rapportering av olyckor och tillbud till olycka Rev.: 5 Datum: 30 november 2016 Utarbetad av: Torben Landler Kvalitetssäkrad av: Rolf Sundqvist Godkänd

Läs mer

Allvarligt skadade motorcyklister och mopedister. Underlag 2.0

Allvarligt skadade motorcyklister och mopedister. Underlag 2.0 Allvarligt skadade motorcyklister och mopedister Underlag 2.0 Andel allvarligt skadade (medicinsk invaliditet 1 %) trafikanter fördelat på färdsätt (18 118 allvarligt skadade) 9% 4% 8% 39% I personbil

Läs mer

Trafiksäkerheten i Sverige

Trafiksäkerheten i Sverige TSG 17-3 Trafiksäkerheten i Sverige Statistik över järnväg, luftfart, sjöfart och väg för 16 Transportstyrelsen Rapporten finns tillgänglig på Transportstyrelsens webbplats www.transportstyrelsen.se Dnr/Beteckning

Läs mer

Minnesanteckningar JBS styrelsemöte 14 september 2016

Minnesanteckningar JBS styrelsemöte 14 september 2016 MINNESANTECKNINGAR 1 (6) Jan Gilbertsson 2016-09-19 [TRVversionNY] Fastställt av (i förekommande fall) Ev. ärendenummer Ev. projektnummer [Fastställt av person NY] [Ärendenummer NY] [Projektnummer NY]

Läs mer

Trafikskadade rapporterade via STRADA Sjukvård - dess betydelse för kommunernas trafiksäkerhetsarbete

Trafikskadade rapporterade via STRADA Sjukvård - dess betydelse för kommunernas trafiksäkerhetsarbete Trafikskadade rapporterade via STRADA Sjukvård - dess betydelse för kommunernas trafiksäkerhetsarbete Kristina Mattsson Claes Johansson 1 Syfte: Undersöka hur kommunerna använder sjukvårdsdata för att

Läs mer

Skadade i trafiken 2009

Skadade i trafiken 2009 Skadade i trafiken 2009 Olyckor i vägtrafiken är ett av de största folkhälsoproblemen i Sverige. Olyckorna orsakar död och skada på människor och egendom. En förutsättning för trafiksäkerhetsarbete är

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår inkl nödvändiga kompletterande bestämmelser samt övriga säkerhetsupplysningar Infrastrukturanläggning: Mörby industriområde Infrastrukturförvaltare: Nykvarns

Läs mer

Plankorsningar - Beslutsunderlag

Plankorsningar - Beslutsunderlag 1(8) Beslutsunderlag för kryssmärke och säkerhetsanordning vid en plankorsning enligt 1 kap. 8 vägmärkes-förordningen (2007:90) Fyll i blanketten digitalt och skicka den med bilagor till Trafikverket via

Läs mer

Trafiksäkerhetsläget 2017

Trafiksäkerhetsläget 2017 1 Trafiksäkerhetsläget 2017 Antalet omkomna och allvarligt skadade minskade lägsta antal omkomna sedan 40-talet Men, flera varningssignaler hastighetefterlevnad och nykterhet mötesseparering på statliga

Läs mer

Vad gör Trafikverket i trafiksäkerhetsarbetet. TMALL 0141 Presentation v 1.0. Ylva Berg, Gdks

Vad gör Trafikverket i trafiksäkerhetsarbetet. TMALL 0141 Presentation v 1.0. Ylva Berg, Gdks Vad gör Trafikverket i trafiksäkerhetsarbetet Väg? TMALL 0141 Presentation v 1.0 Ylva Berg, Gdks 2 GD beslut 2016: Stärkt säkerhetsorganisation Stärkt säkerhetskultur Stärkt säkerhetsarbete 3 Vad gör Trafikverket

Läs mer

RUTINER OCH SYSTEMREVISION

RUTINER OCH SYSTEMREVISION Utgåva 5 Datum 2019-04-15 Sida 1 (7) RUTINER OCH SYSTEMREVISION GENOMFÖRANDE AV SYSTEMREVISIONER... 1 ÖVERSYN OCH BESIKTNINGAR AV DE FASTA BANANLÄGGNINGARNA... 21 KONTROLL AV ARBETE OCH FORDON I SPÅR OCH

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion för Borlänge Energis industrispår

Trafiksäkerhetsinstruktion för Borlänge Energis industrispår 1(11) Trafiksäkerhetsinstruktion för Borlänge Energis industrispår Spårägare: Infrastrukturförvaltare: Borlänge kommun AB Borlänge Energi Box 834, 781 28 Borlänge 2(11) Dokumenthistorik Datum Författare

Läs mer

STRADA Värmland 2007 2012

STRADA Värmland 2007 2012 Personskador i trafiken STRADA Värmland 2007 2012 Registrerade i STRADA av polisen och hälso- och sjukvården i Värmland 2 Innehållsförteckning Sidan 1. Inledning 4 Notera Exempel på användning av STRADA-data

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 16 D-skydd

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 16 D-skydd Trafikbestämmelser för järnväg Modul 16 D-skydd Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2018 2 16 D-skydd TDOK 2016:0057 - Modul 16 D-skydd 16 D-skydd 3 Innehåll Inledning 5 1 Planera D-skydd

Läs mer

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN

Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt Bergsgatan/Monbijougatan TN Malmö stad Fastighets- och gatukontoret 1 (7) 2019-04-15 Tjänsteskrivelse Vår referens Marie Lindeberg Sekreterare marie.lindeberg@malmo.se Hastighetsdämpande åtgärder vid Bergsgatan/Almbacksgatan samt

Läs mer

Minskad andel alkohol och narkotika i trafiken

Minskad andel alkohol och narkotika i trafiken TMALL 0141 Presentation v 1.0 Minskad andel alkohol och narkotika i trafiken Gemensam strategi för år 2015 2020 2 Medverkande aktörer i framtagande av strategin Expertgrupp Nykter trafik Pi Högberg, Folkhälsomyndigheten

Läs mer

Vägtrafikolyckor. Handledning vid rapportering

Vägtrafikolyckor. Handledning vid rapportering Vägtrafikolyckor Handledning vid rapportering Titel: Vägtrafikolyckor, handledning vid rapportering Författare: Kristina Mattsson, Anci Ungerbäck, Transportstyrelsen, väg- och järnvägsavdelningen Publikation:

Läs mer

GHJF 10 HANTERING AV OLYCKOR OCH TILLBUD

GHJF 10 HANTERING AV OLYCKOR OCH TILLBUD GOTLANDS HESSELBY JERNVÄG FÖRENINGEN GOTLANDSTÅGET GHJF 10 HANTERING AV OLYCKOR OCH TILLBUD Föreskrift Utgåva 3 Dokumentansvarig: GHJ Trafiksäkerhetsansvarig Omfattar 15 sidor Gäller fr.o.m. 2012-06-01

Läs mer

Rapport 2008:6. Olyckor, tillbud och andra väsentliga fel och brister

Rapport 2008:6. Olyckor, tillbud och andra väsentliga fel och brister Rapport 2008:6 Olyckor, tillbud och andra väsentliga fel och brister Anmälda till Järnvägsstyrelsens telefonberedskap under tertial 1 och 2 2008 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inrapporterade händelser till JVS

Läs mer

11:e Nationella konferensen om Suicidprevention

11:e Nationella konferensen om Suicidprevention 11:e Nationella konferensen om Suicidprevention 12 13 september 2017 Göteborg TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Anna-Lena Andersson Suicid i transportsystemet Ingen människa skall behöva ta sitt

Läs mer

SKADADE I TRAFIKEN En sammanställning av antal skadade och omkomna i trafikolyckor. Dalibor Sentic Stadsbyggnadsförvaltningen

SKADADE I TRAFIKEN En sammanställning av antal skadade och omkomna i trafikolyckor. Dalibor Sentic Stadsbyggnadsförvaltningen SKADADE I TRAFIKEN 217 En sammanställning av antal skadade och omkomna i trafikolyckor Dalibor Sentic Stadsbyggnadsförvaltningen Innehållsförteckning Inledning... 1 Trafiksäkerhet i kommunens översiktsplan...

Läs mer

TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Malmö Östervärn

TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Malmö Östervärn Dokumentnamn Process Sida TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Malmö Östervärn 1(7) Dokumentbeteckning Version Giltig fr o m Giltig t o m Ersätter Driftsplats/Driftsplatsdel C-02-00-22 3.0 2011-10-01

Läs mer

Leda samverkan av trafiksäkerhetsarbetet inom vägtrafiken. - Hur går vi vidare? GNS Väg Johan Lindberg. TMALL 0141 Presentation v 1.

Leda samverkan av trafiksäkerhetsarbetet inom vägtrafiken. - Hur går vi vidare? GNS Väg Johan Lindberg. TMALL 0141 Presentation v 1. TMALL 0141 Presentation v 1.0 Leda samverkan av trafiksäkerhetsarbetet inom vägtrafiken - Hur går vi vidare? GNS Väg 2018-03-20 Johan Lindberg Projekt inom Trafikverket avslutat Externa dialoger med nationella

Läs mer

Handbok JTF. 6. Fara och Olycka

Handbok JTF. 6. Fara och Olycka Handbok JTF 6. Fara och Olycka 2 Fara och Olycka 6 Referens Giltigt from datum TSFS 2010:163 2010-12-12 Datum Signatur 6 Fara och Olycka 3 Detta är en handbok till motsvarande bilaga i Järnvägsstyrelsens

Läs mer

Rapport 2007:16. Olyckor, tillbud och andra avvikelser. Tertial

Rapport 2007:16. Olyckor, tillbud och andra avvikelser. Tertial Rapport 27:16 Olyckor, tillbud och andra avvikelser Tertial 2 27 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inrapporterade händelser till JVS telefonberedskap... 4 1.1 Rapporterade anmälningspliktiga järnvägshändelser...

Läs mer

Olyckor.

Olyckor. Olyckor 2016 En sammanfattning av trafikolyckorna inom Skellefteå kommun under 2016 www.skelleftea.se Trafikolyckor i Skellefteå kommun 2016 Sammanfattning De senaste tre åren har det inträffat färre olyckor

Läs mer

Markarydsbanan, plankorsningar

Markarydsbanan, plankorsningar Markarydsbanan, plankorsningar Bandel 931 Eldsberga - Hässleholm Mats Almeén Per Corshammar Copyright Per Corshammar, Tüv Süd ApS. CODEN:2016 ISSN xxxx-xxxx Tryckt i Sverige ii Förord Denna rapport avser

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion för Coop Logistik AB, Broterminalen Utgåva 3 - gäller fr.o.m

Trafiksäkerhetsinstruktion för Coop Logistik AB, Broterminalen Utgåva 3 - gäller fr.o.m Trafiksäkerhetsinstruktion för Coop Logistik AB, Broterminalen Utgåva 3 - gäller fr.o.m. 2011-04-01 1. Inledning Denna lokala trafiksäkerhetsinstruktion, TRI för Coop Logistik AB, Broterminalen innehåller

Läs mer

Antal omkomna i vägtrafiken,

Antal omkomna i vägtrafiken, 1 2012-03-28 Antal omkomna i vägtrafiken, 1996-2011 Källa: STRADA, Transportstyrelsen 2 2012-03-28 Antal allvarligt skadade i vägtrafiken 2007-2011 Källa: STRADA 3 2012-03-28 Andelen allvarligt skadade

Läs mer

När, var och hur inträffar cykelolyckor och vilka är mest utsatta? 2012-11-07 Irene Isaksson-Hellman If Skadeförsäkring AB

När, var och hur inträffar cykelolyckor och vilka är mest utsatta? 2012-11-07 Irene Isaksson-Hellman If Skadeförsäkring AB si När, var och hur inträffar cykelolyckor och vilka är mest utsatta? 212-11-7 Irene Isaksson-Hellman If Skadeförsäkring AB Irene Isaksson-Hellman If Skadeförsäkring AB SAFER Goals Phase #1 7122 Dödade

Läs mer

Dnr A-137/07. Årsrapport

Dnr A-137/07. Årsrapport Dnr A-137/07 Årsrapport Genomförda spårtrafikutredningar 2006 SHK undersöker olyckor och tillbud från säkerhetssynpunkt. Syftet med undersökningarna är att liknande händelser skall undvikas i framtiden.

Läs mer

Effekter och vikten av sänkta hastigheter i tätort. Anna Vadeby, forskare i trafiksäkerhet på VTI

Effekter och vikten av sänkta hastigheter i tätort. Anna Vadeby, forskare i trafiksäkerhet på VTI Effekter och vikten av sänkta hastigheter i tätort Anna Vadeby, forskare i trafiksäkerhet på VTI Upplägg Hastigheter i tätort idag resultat från NTFs och VTIs uppföljning Hastighetens betydelse för en

Läs mer

Arbetsmiljöverkets regeringsuppdrag om arbete på och vid väg

Arbetsmiljöverkets regeringsuppdrag om arbete på och vid väg Arbetsmiljöverkets regeringsuppdrag om arbete på och vid väg Bakgrund En tredjedel av alla arbetsrelaterade dödsolyckor 2015 hände i trafiken. Trafikolyckor är en av de vanligaste orsakerna till arbetsolyckor.

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI Hallsberg)

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI Hallsberg) Dokumentnamn Tillhör process/delprocess Sida TRI Hallsberg 1(6) Dokumentbeteckning Utgåva Giltig fr o m Ersätter TA-05-01-002 2 2018-08-13 Författare Granskad och godkänd av Fastställd av Joakim Weijmer

Läs mer