Resultatuppfo ljning - Svenska fo r invandrare (sfi).

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Resultatuppfo ljning - Svenska fo r invandrare (sfi)."

Transkript

1 Dnr 2011/150-UAN Barn- och utbildningsförvaltningen Marie Eklund E-post: Resultatuppfo ljning - Svenska fo r invandrare (sfi). ID:

2 2 (18) Innehållsförteckning Sammanfattning 3 1 Inledning Redovisning av statistiken Disposition 5 2 Deskriptiv statistik Bakgrundsbeskrivning av elever, kurser 6 3 Resultat för sfi Resultat fullföljt-, avbrutit- eller fortsätter påbörjade studier Resultat - per kurs samt på nationella slutprov för kurs B, C och D Resultat per kön, ålder, anordnare, kurs och studieväg 14 Bilaga 2 Förklaringar och definitioner till tabeller

3 3 (18) Sammanfattning En ökning av antalet studerande skedde mellan 2011 och 2012 vilket är samma utveckling som i riket som helhet. Fördelningen mellan andelen kvinnor och män som studerar på svenska för invandrare är densamma som tidigare. 58 procent av de studerande är kvinnor och 42 procent är män. Det största modersmålet är fortfarande arabiska följt av de afrikanska språken. Det är fler som fullföljer en påbörjad kurs 2012 (andel studerande som fått godkänt eller fortsatt kursen) än 2011 på fem av de sex kurserna. Utvecklingen när det gäller andelen studerande som klarat påbörjad kurs med minst godkänt betyg fortsätter vara negativ jämfört med både 2010 och hade fyra av kurserna en ökad andel jämfört med var andelen som klarat minst godkänt betyg endast högre på två av de sex kurserna jämfört med 2010 och 2012 hade ingen högre andel än Däremot är det fler som fortsätter kursen efter årsskiftet. en betyg har ökat tydligt från 58 procent till 66 procent mellan 2011 och 2012 av de som startade Ökningen har skett på alla kurser och på alla studievägar. Samtidigt finns det en stor variation bland de olika aktörerna gällande andelen studerande som fått minst godkänt. elever som nådde målen på de nationella slutproven för kurs B är i stort sett densamma som 2011 och precis som tidigare högre än både genomsnittet för större städer och för riket. Däremot har andelen som nått slutproven för kurs C och D minskat något under samma period. Trots det är andelen som nått slutproven för kurs C också fortsatt högre än genomsnittet för större städer och riket.

4 4 (18) 1 Inledning Svenska för invandrare (sfi) är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna invandrare grundläggande kunskaper i det svenska språket. En studerande med ett annat modersmål än svenska ska inom sfi få lära sig och utveckla ett funktionellt andraspråk. Man har rätt att studera i sfi när man: är vuxen (från och med 1 juli det år man fyller 16) inte har grundkunskaper i svenska är folkbokförd i en kommun Kursplanen för sfi inrymmer tre studievägar med vardera två kurser. De olika studievägarna illustreras nedan: D B A C B sfi 2 C sfi 3 sfi 1 sfi 1: Består av kurs A och B. sfi 2: Består av kurs B och C. sfi 3: Består av kurs C och D. sfi 1 är anpassade till invandrare som är analfabeter eller kortutbildade. Både sfi 2 och 3 har snabbare studietakt och är anpassade till studerande med längre tidigare utbildning. Två av dessa kurser, kurs B och C, finns i mer än en studieväg och kan var och en vara antingen nybörjarkurs eller fortsättningskurs. Oavsett om kursen är nybörjarkurs eller fortsättningskurs är kursmålen desamma men kursen får olika utformning beroende på den studerandes kunskaper i svenska vid kursstarten och vald studieväg. Kursplanen är utformad för att kunna möta individer med olika utbildningsbakgrund, förutsättningar och studiemål. En studerande som inte är läs- och skrivkunnig eller har ett annat skriftsystem än det latinska alfabetet ska få läs- och skrivundervisning inom ramen för sfi. 1.1 Redovisning av statistiken Statistiken har tidigare redovisats per läsår men från och med 2009 redovisas istället statistiken över kalenderår och därför går det enbart att redovisa tre år bak i tiden, Anledningen till att man ändrat redovisningsperioden är att vuxnas lärande i allt högre grad sker under

5 5 (18) flexibla former vilket medfört att det traditionella skolperspektivet med indelning i läsår blivit föråldrat. Redovisning per kalenderår svarar bättre mot de nationella och lokala uppföljningsbehoven. De delar av statistiken som visas i tabeller har hämtats från Skolverket och har en källanvisning dit, resterande statistik är hämtad från Västerås stads eget statistiksystem IST-Analys. I statistiken från IST-Analys inkluderas inte personer med skyddade identiteter av olika slag vilket kan göra att det skiljer något mot den officiella statistiken men detta är marginellt. Det är en komplex statistik, och det finns en del svårigheter med att göra jämförelser. När det gäller avbrott så räknas till exempel byte av kursform som avbrott vilket gör det problematiskt att jämföra bland annat kursanordnare eftersom vissa har flera studieformer, andra bara en. Och det är inte heller alltid ett avbrott i den ordalydelsen utan det kan vara ett byte av studieform och den studeranden fortsätter sin påbörjade kurs. 1.2 Disposition Rapporten inleds med ett avsnitt med beskrivande statistik bland annat om hur elevantalet förändrats mellan jämförelseåren, om vad de studerande på sfi har för bakgrund bland annat ålder och kön. Rapporten avslutas med statistik över hur deltagarna fördelar sig mellan de olika aktörerna.

6 6 (18) 2 Deskriptiv statistik 2.1 Bakgrundsbeskrivning av elever, kurser Totalt deltog studerande i svenska för invandrare (sfi) under 2012 och i någon/några av de tre studievägarna och i någon/några av de sex kurserna vilket är en ökning jämfört med 2011 då studerade sfi. Flest deltagare startade på kurs 2B, 2C och 3D. Även i riket ökade antalet deltagare under samma period. Om vi i statistiksystemet IST-Analys ser till de som startat 2012 jämfört med 2011 så har det skett en minskning i vissa åldersgrupper medan det i andra ökat. Ökningen har främst skett i åldersgrupperna år och år. Den åldersgrupp som har det största elevantalet är år, precis som de senaste två åren även om den minskat sedan föregående år. Den gruppen motsvarar 26 procent av de studerande Merparten av de studerande 2012 var bosatta i Västerås. Närmare 62 procent var kvinnor och 38 procent var män vilket är något fler kvinnor än tidigare. Hela 68 olika modersmål fanns representerade bland de studerande. Den största delen hade arabiska, som modersmål (28 %) följt av något av de afrikanska språken (18 %). Nedan visas fördelningen av andelen studerande vis respektive aktör. 35,0% 30,0% 25,0% 20,0% 15,0% 10,0% 5,0% 0,0% 32,5% Fördelning över andel studerande i sfi vid respekive aktör ,8% 12,5% 11,2% 9,9% 8,0% 2,7% 0,2% Källa: IST-Analys, Fördelning över andelen studerande vid respektive aktör skiljer sig något åt sen tidigare då Eductus nu hade flest studerande som startade sina kurser under 2012 följt av Frimanska och Miroi i-learning.

7 7 (18) 3 Resultat för sfi 3.1 Resultat fullföljt-, avbrutit- eller fortsätter påbörjade studier Tabell.3.1. Studieresultat på studieväg 1A Kursdeltagare på 1A Huvudman Totalt andel (%) som avbrutit kurs fortsatt kurs Antal elevtimmar för Genomsnittlig tid i veckor mellan start- och slutdatum för 8) Samtliga kommuner Större städer Västerås Eskilstuna Gävle Jönköping Linköping Lund Norrköping Uppsala Örebro Helsingborg Källa: Skolverket Antalet deltagare på kurs 1A har blivit färre sedan 2009 i Västerås och i flera av de andra jämförelsekommunerna. Färre deltagare fick godkänt på kurs 1A 2012 jämfört med 2011 i flera av kommunerna inklusive deltagarna i Västerås. en deltagare som fick godkänt (30 procent) i Västerås 2012 ligger under riksgenomsnittet som ligger på 37 procent. Betydligt fler fortsatte sin kurs 2012 jämfört med 2011 medan färre avbröt kursen. Vi kan också notera att antalet timmar för att genomföra kursen med godkänt ökat från 365 timmar år 2011 till 579 timmar år 2012 i Västerås samtidigt som timmarna minskat i de flesta av de andra jämförelsekommunerna. Likaså har antalet veckor ökat tydligt.

8 8 (18) Tabell.3.2. Studieresultat på studieväg 1B Kursdeltagare på 1B Huvudman Totalt andel (%) som avbrutit kurs fortsatt kurs Antal elevtimmar för Genomsnittlig tid i veckor mellan start- och slutdatum för 8) Samtliga kommuner Större städer Västerås Eskilstuna Gävle Jönköping Linköping Lund Norrköping Uppsala Örebro Helsingborg Källa: Skolverket Antalet deltagare på kurs 1B i Västerås har minskat mellan 2011 och Färre fick godkänt på kursen och fler fortsatte sina studier samtidigt men färre avbröt kursen under 2012 jämfört med I flera av jämförelsekommunerna är det fler som, färre som fortsatt kursen men fler som avbrutit kursen under samma tidsperiod. en elever (25 procent) ligger under riksgenomsnittet som är 28 procent. Antalet timmar för att genomföra kursen med godkänt har ökat betydligt sedan 2010 och är nu 567 timmar och den näst längsta tiden av jämförelsekommunerna. Även den genomsnittliga tiden i veckor från start- till slutdatum för de som har ökat under samma period. Det låga antalet deltagare gör att några svaga elever kan öka genomsnittet. I analysarbetet inför den nya upphandlingen konstaterades att andelen mycket lågutbildade ökat och att dessa hade svårt att komma vidare i sina studier. Med anledning av detta ökades antalet tilldelade timmar för kurserna i studieväg 1. Detta för att ge eleverna bättre förutsättningar att klara högre kurser.

9 9 (18) Tabell.3.3. Studieresultat på studieväg 2B Kursdeltagare på 2B Huvudman Totalt andel (%) som avbrutit kurs fortsatt kurs Antal elevtimmar för Genomsnittlig tid i veckor mellan start- och slutdatum för 8) Samtliga kommuner Större städer Västerås Eskilstuna Gävle Jönköping Linköping Lund Norrköping Uppsala Örebro Helsingborg Källa: Skolverket Antalet deltagare på kurs 2B ökade mellan 2011 och Något färre fick godkänt på kursen, fler fortsatte sina studier medan färre avbröt kursen. Trots minskningen har Västerås en högre andel elever (42 procent) än riksgenomsnittet (36 %). Antalet timmar för att genomföra kursen med godkänt har samtidigt fortsatt att minska och var 262 timmar Den genomsnittliga tiden i veckor från start- till slutdatum för de som fått godkänt var i stort sett densamma 2012 som 2011.

10 10 (18) Tabell.3.4. Studieresultat på studieväg 2C Kursdeltagare på 2C Huvudman Totalt andel (%) som avbrutit kurs fortsatt kurs Antal elevtimmar för Genomsnittlig tid i veckor mellan start- och slutdatum för 8) Samtliga kommuner Större städer Västerås Eskilstuna Gävle Jönköping Linköping Lund Norrköping Uppsala Örebro Helsingborg Källa: Skolverket Även på kurs 2C var antalet deltagare något fler 2012 jämfört med tidigare. Något färre deltagare fick godkänt på kursen samtidigt som några fler både fortsatte kurs och avbröt sin kurs. en elever (43 %) ligger fortfarande högre än riksgenomsnittet (35 %). Antalet timmar för att genomföra kursen med godkänt är i stort sett lika som 2011 men är högre än riksgenomsnittet. Den genomsnittliga tiden i veckor från start- till slutdatum för de som på denna kurs har inte varierat så mycket det senaste åren och låg 2012 på 25 veckor.

11 11 (18) Tabell.3.5. Studieresultat på studieväg 3C Kursdeltagare på 3C Huvudman Totalt andel (%) som avbrutit kurs fortsatt kurs Antal elevtimmar för Genomsnittlig tid i veckor mellan start- och slutdatum för 8) Samtliga kommuner Större städer Västerås Eskilstuna Gävle Jönköping Linköping Lund Norrköping Uppsala Örebro Helsingborg Källa: Skolverket Antalet deltagare på kurs 3C har fortsatt att minska sedan Likaså har andelen deltagare som på kursen minskat under samma period. Även andelen deltagare som avbröt sin kurs har minskat medan betydligt fler har fortsatt sin kurs. Däremot har antalet timmar för att genomföra kursen med godkänt minskat betydligt sedan 2011, en minskning med ca 100 timmar. Den genomsnittliga tiden i veckor från start- till slutdatum för de som har också minskat betydligt sedan 2011, en minskning med 11 veckor, från 30 veckor till 19 veckor.

12 12 (18) Tabell.3.6. Studieresultat på studieväg 3D Kursdeltagare på 3D Huvudman Totalt andel (%) som avbrutit kurs fortsatt kurs Antal elevtimmar för Genomsnittlig tid i veckor mellan start- och slutdatum för 8) Samtliga kommuner Större städer Västerås Eskilstuna Gävle Jönköping Linköping Lund Norrköping Uppsala Örebro Helsingborg Källa: Skolverket Antalet deltagare på kurs 3D har ökat årligen från 2009 fram till en deltagare som fick godkänt på kursen 2012 var densamma som 2011, 51 procent. en elever ligger över riksgenomsnittet som ligger på 48 procent. Antalet timmar för att genomföra kursen med godkänt är något färre än 2011 medan antalet veckor är detsamma.

13 13 (18) 3.2 Resultat - per kurs samt på nationella slutprov för kurs B, C och D. Tabell.3.7. Resultat på nationella slutprov för kurs B. Huvudman Antal kursdeltagare som gjort provet Kurs B (%) som uppnått målen Samtliga kommuner ,6 76,8 Större städer ,5 73,9 Västerås ,6 80,2 Eskilstuna ,3 68,8 Gävle ,8 Jönköping ,1 80,4 Linköping ,1 52,9 Lund Norrköping ,7 74,6 Uppsala ,2 70,6 Örebro ,6 68 Helsingborg ,8 89,3 Källa: Skolverket I Västerås har åtta av tio studerande nått målen för slutprovet på kurs B under 2012 vilket är detsamma som tidigare. Det är fortfarande en av de högre andelarna bland jämförelsekommunerna och den är något högre än riksgenomsnittet. Sju av tio nådde målen för slutprovet på kurs C. Det är i stort sett lika som riksgenomsnittet. Tabell.3.8. Resultat på nationella slutprov för kurs C. Kurs C Huvudman Antal kursdeltagare (%) som som gjort provet uppnått målen Samtliga kommuner ,5 68,5 Större städer ,2 62,5 Västerås ,8 71,4 Eskilstuna ,6 44,7 Gävle ,9 Jönköping ,1 63,4 Linköping ,6 55,2 Lund ,7 45,8 Norrköping ,5 50,8 Uppsala ,6 74,4 Örebro ,9 63,5 Helsingborg ,7 81,6 Källa: Skolverket

14 14 (18) Tabell.3.9. Resultat på nationella slutprov för kurs D. Huvudman Antal kursdeltagare som gjort provet Kurs D (%) som uppnått målen Samtliga kommuner ,2 63,3 Större städer ,4 55,3 Västerås ,4 59,3 Eskilstuna ,1 31,9 Gävle ,4 Jönköping ,5 60,3 Linköping ,3 46,2 Lund ,8 64,7 Norrköping ,4 41,4 Uppsala ,2 73,4 Örebro ,1 37,3 Helsingborg ,1 71,3 Källa: Skolverket I Västerås har närmare sex av tio deltagare nått målen för slutprovet på kurs D under 2012 vilket är något lägre än tidigare. Trots det är andelen en av de högre bland jämförelsekommunerna samtidigt som den är lägre än riksgenomsnittet. 3.3 Resultat per kön, ålder, anordnare, kurs och studieväg Nedan följer statistik hämtad från IST-Analys och som är framtagen på de studerande som hade ett slutår under 2010, 2011 och en betyg har ökat mellan 2011 och 2012 för både kvinnor och män. Kvinnor fick, precis som tidigare år, i högre utsträckning godkänt eller mer på sina kurser jämfört med männen. Tabell betyg per kön Kön betyg 2010 betyg 2011 betyg 2012 Kvinna 66,8% 61,2% 69,6% Man 58,1% 54,2% 60,4% Total 63,0% 58,3% 66,1% Källa: IST-Analys,

15 15 (18) Tabell betyg per åldersgrupp Ålder betyg 2010 betyg 2011 betyg % ,4% 67,6% 76,1% ,1% 63,6% 68,4% ,7% 56,3% 69,8% ,4% 60,1% 63,6% ,3% 54,2% 59,2% ,6% 48,6% 56,5% ,3% 46,6% 53,4% ,0% 28,2% 50,0% ,0% 0,0% 73,3% Totalt 63,0% 58,3% 66,1% Källa: IST-Analys, en studerande som fått ett godkänt eller högre betyg har ökat bland alla åldersgrupper. Man kan se att andelen studerande som fått minst godkänt betyg är högre ju yngre de studerande är med undantag från de som är 61 år eller äldre men då bör man beakta att det är en liten grupp. Tabell betyg per kurs Kurs 2011 betyg 2010 betyg 2011 betyg 2012 Svenska för invandrare, kurs A 59,7% 54,0% 72,4% Svenska för invandrare, kurs B 61,5% 53,4% 59,7% Svenska för invandrare, kurs C 67,5% 61,4% 67,5% Svenska för invandrare, kurs D 58,5% 62,8% 72,5% Total 63,0% 53,8% 66,1% Källa: IST-Analys, Tabell betyg per studieväg Studieväg 2011 betyg 2010 betyg 2011 betyg 2012 Svenska för invandrare 1 (sfi 1) 61,0% 53,5% 62,5% Svenska för invandrare 2 (sfi 2) 64,8% 57,6% 63,5% Svenska för invandrare 3 (sfi 3) 64,7% 61,9% 69,3% Total 63,0% 58,3% 66,1% Källa: IST-Analys, en studerande som fått ett godkänt eller högre betyg har ökat bland alla kurser och alla studievägar mellan 2011 och Bland kurserna varierar andelen studerande som fått ett godkänt eller högre betyg mellan ca procent och mellan studievägarna är variationen mellan procent.

16 16 (18) Tabell betyg per aktör (gruppenhet) Enhetsnamn betyg 2010 betyg 2011 betyg 2012 ABF Västerås 59,0% 48,0% 92,2% Academia Eductus AB 64,4% 60,3% 58,7% Folkuniversitetet 66,4% Frimanska vuxenutbildning 69,6% 69,9% 70,3% Hermods AB 55,2% 53,4% 100% Lernia 66,1% 57,1% 52,5% Miroi i-learning 62,2% 55,8% 74,9% Ej specificerat 65,0% Totalt 63,0% 58,3% 66,1% Källa: IST-Analys, en studerande som fått ett godkänt eller högre betyg har ökat sedan i fjol, från 58 procent till 66 procent. en varierar bland de olika aktörerna, från 53 procent till 100 procent. ABF, Frimanska vuxenutbildning, Hermods och Miroi- i-learning har ökat andelen betyg sedan föregående år medan Academia Eductus och Lernia minskat sin andel. Resterande aktörers andelar går inte att jämföra med tidigare år. Efter senaste upphandling har Hermods AB och ABF under våren 2012 enbart avslutat de som varit nära att sluta sin utbildning vilket kan förklara de höga andelarna betyg. Övriga studerande har flyttat över till någon av de andra Sfi-utbildarna för att slutföra sina studier.

17 17 (18) Bilaga 1 Förklaringar och definitioner till tabeller Förklaringar och definitioner till tabell * Kursdeltagare En person som någon gång under året (minst en undervisningstimme) deltog i en kurs. * (%) fått Kursdeltagare som slutfört kursen och uppnått målen för betyget godkänt på kursen Godkänt eller Väl godkänt. * (%) Kursdeltagare som avbrutit kursen eller tagit ett studieuppehåll. Med avbrutit kursen avbrott/studieuppehåll menas antingen att eleven och skolan kommit överens om ett uppehåll fr.o.m. ett visst datum eller att eleven varit frånvarande i mer än tre veckor utan att återkomma till undervisningen. * (%) Kursdeltagaren är inte registrerad för kursavslut eller avbrott/studiefortsätter kursen uppehåll och antas därmed fortsätta kursen nästa år. * Antal elevtimmar för kursdeltagare som Genomsnittligt antal elevtimmar för slutfört kursen under året. Elevtimmar för kursen från tidigare år ingår också i beräkningen. Elever som sluttestats direkt ingår inte. * Tid mellan start- och slutdatum per kurs för fått godkänt Genomsnittligt tid i antal veckor mellan första kursstart och kursslut för slutfört kursen under året. Kursstart från tidigare år ingår också i beräkningen. Elever som sluttestats direkt ingår inte. 8) För 2010 har beräkningen av genomsnittlig tid i veckor mellan start- och slutdatum förändrats för att minska förekomsten av dubbelräkning av kurstider. Förändringen innebär att uppgifterna för 2010 inte blir jämförbara med uppgifter från föregående år.

18 18 (18) Bilaga 2 Förklaringar och definitioner till tabeller (SFI). Förklaringar och definitioner till tabell Samtliga uppgifter avser prov genomförda år * Antal Antal har gjort samtliga delprov. gjort provet * (%) som uppnått målen För att uppnå målen för provet krävs att kursdeltagaren har minst Godkänt (G) på samtliga delprov/färdigheter. * (%) som ej uppnått målen Kursdeltagare som i någon av delarna i provet inte har uppnått gränsen för betyget Godkänt (G) har inte uppnått målen för provet. * Kurs Gäller slutprov på kursen oavsett studieväg.

Resultatuppfo ljning - Kommunal vuxenutbildning

Resultatuppfo ljning - Kommunal vuxenutbildning Dnr 2011/150-UAN 2013-08-28 Barn- och utbildningsförvaltningen Marie Eklund E-post: marie2.eklund@vasteras.se Resultatuppfo ljning - Kommunal vuxenutbildning ID: 2 (18) Innehållsförteckning Sammanfattning

Läs mer

Elever och studieresultat i sfi år 2011

Elever och studieresultat i sfi år 2011 Utbildningsstatistik 2012-06-28 1 (9) Elever och studieresultat i sfi år 2011 Svenskundervisning för invandrare (sfi) är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna invandrare grundläggande

Läs mer

Elever och studieresultat i sfi år 2010

Elever och studieresultat i sfi år 2010 Utbildningsstatistik 2011-06-30 1 (7) Elever och studieresultat i sfi år 2010 Svenskundervisning för invandrare (sfi) är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna invandrare grundläggande

Läs mer

Elever och studieresultat i sfi kalenderåret 2009

Elever och studieresultat i sfi kalenderåret 2009 Utbildningsstatistik 2010-09-30 1 (7) Elever och studieresultat i sfi kalenderåret 2009 Promemorians första avsnitt avser elever och kursdeltagare som varit inskrivna i sfi någon gång under 2009. Det andra

Läs mer

Elever och studieresultat i sfi läsåret 2008/09

Elever och studieresultat i sfi läsåret 2008/09 Utbildningsstatistik 2010-04-28 1 (8) 71-2010:4 Elever och studieresultat i sfi läsåret 2008/09 Kursplanen för svenskundervisning för invandrare (sfi) inrymmer tre olika studievägar om vardera två kurser.

Läs mer

Elever och studieresultat i sfi läsåret 2007/08

Elever och studieresultat i sfi läsåret 2007/08 Enheten för utbildningsstatistik 2009-04-29 1 (5) Dnr 71-2009:73 Elever och studieresultat i sfi läsåret 2007/08 Kursplanen för svenskundervisning för invandrare (sfi) inrymmer tre olika studievägar om

Läs mer

Elever och studieresultat i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare år 2016

Elever och studieresultat i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare år 2016 Enheten för gymnasie- & vuxenutbildningsstatistik 2017-06-22 1 (9) Elever och studieresultat i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare år 2016 I detta beskriver vi statistik om kommunal vuxenutbildning

Läs mer

Elever och studieresultat i sfi läsåret 2005/06

Elever och studieresultat i sfi läsåret 2005/06 Enheten för utbildningsstatistik 2007-05-03 1 (6) Elever och studieresultat i sfi läsåret 2005/06 Denna promemoria avser elever som varit inskrivna i svenskundervisning för invandrare (sfi) någon gång

Läs mer

Elever och studieresultat i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare år 2018

Elever och studieresultat i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare år 2018 Enheten för gymnasie- och vuxenutbildningsstatistik 1 (10) Elever och studieresultat i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare år 2018 I detta beskriver vi statistik om kommunal vuxenutbildning

Läs mer

Elever och studieresultat i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare år 2017

Elever och studieresultat i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare år 2017 Enheten för gymnasie- och vuxenutbildningsstatistik 2018-06-21 1 (10) Elever och studieresultat i kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare år 2017 I detta beskriver vi statistik om kommunal vuxenutbildning

Läs mer

Elever och studieresultat i sfi 2012

Elever och studieresultat i sfi 2012 Utbildningsstatistikenheten 2013-06-27 1 (9) Elever och studieresultat i sfi 2012 I denna beskriver vi statistik om utbildning i svenska för invandrare (sfi) år 2012. Syftet är att ge en beskrivning av

Läs mer

Elever och studieresultat i utbildning i svenska för invandrare

Elever och studieresultat i utbildning i svenska för invandrare Utbildningsstatistikenheten 2016-06-23 1 (9) Elever och studieresultat i utbildning i svenska för invandrare 2015 I denna beskriver vi statistik om utbildning i svenska för invandrare (sfi) år 2015. Syftet

Läs mer

Elever och studieresultat i utbildning i svenska för invandrare

Elever och studieresultat i utbildning i svenska för invandrare Utbildningsstatistikenheten 2015-06-25 1 (10) Dnr 2014:00057 Elever och studieresultat i utbildning i svenska för invandrare 2014 I denna beskriver vi statistik om utbildning i svenska för invandrare (sfi)

Läs mer

Indikatorer budget 2018 med plan för

Indikatorer budget 2018 med plan för Bilaga 2 Indikatorer budget 218 med plan för 219-221 Antal kommuninvånare i åldern 16-18 år. (Kolada N1929) Antalet folkbokförda ungdomar 16-18 år började 216 öka igen efter en lång tid av minskning. Antal

Läs mer

Avbrott i olika skeden av sfi-studierna (Dnr 2008/45-5)

Avbrott i olika skeden av sfi-studierna (Dnr 2008/45-5) 1 (13) Statskontoret PM (2009) Avbrott i olika skeden av sfi-studierna (Dnr 2008/45-5) I denna promemoria redovisas resultat och avbrott inom sfi, samt hur detta varierar mellan deltagare som avbryter

Läs mer

PM Version 2: Rättelse gjord på sid. 1, sista stycket. första meningen. Utbildningsstatistik (6) Dnr :04

PM Version 2: Rättelse gjord på sid. 1, sista stycket. första meningen. Utbildningsstatistik (6) Dnr :04 Version 2: Rättelse gjord på sid. 1, sista stycket. första meningen. Utbildningsstatistik 2010-08-25 1 (6) Elever och studieresultat i komvux kalenderåret 2009 Kommunal vuxenutbildning (komvux) består

Läs mer

Elever och resultat i kommunal vuxenutbildning år 2016

Elever och resultat i kommunal vuxenutbildning år 2016 Enheten för gymnasie- och vuxenutbildningsstatistik Elever och resultat i kommunal vuxenutbildning år 2016 I denna promemoria beskriver vi officiell statistik om elever, kursdeltagare och studieresultat

Läs mer

En fördjupad redovisning av studietider i sfi

En fördjupad redovisning av studietider i sfi PM 1 (15) En fördjupad redovisning av studietider i sfi Innehållsförteckning Sammanfattning 2 1 Inledning 4 2 Sfi-elevernas studietider 5 2.1 Deltagare 2003/04 5 2.2 Deltagare utan tillfälliga studieuppehåll

Läs mer

Elever och resultat i kommunal vuxenutbildning år 2015

Elever och resultat i kommunal vuxenutbildning år 2015 Ulbildningsstatistik Elever och resultat i kommunal vuxenutbildning år 2015 I denna promemoria beskriver vi officiell statistik om elever, kursdeltagare och studieresultat i kommunal vuxenutbildning år

Läs mer

Utbildning i svenska för invandrare (sfi) Vuxenutbildningen Skara

Utbildning i svenska för invandrare (sfi) Vuxenutbildningen Skara 1(1) Utbildning i svenska för invandrare (sfi) Vuxenutbildningen Skara Vad är utbildning i svenska för invandrare (sfi)? Utbildningen i svenska för invandrare är en grundläggande utbildning i svenska språket

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN 2010-04- 23. Undervisning i svenska för invandrare (sfi) hos andra aktörer. Sammanträdesprotokoll Sida 17 (24) 2010-04-12

ESLÖVS KOMMUN 2010-04- 23. Undervisning i svenska för invandrare (sfi) hos andra aktörer. Sammanträdesprotokoll Sida 17 (24) 2010-04-12 ESLÖVS KOMMUN Utskottet för Gymnasie- och Vuxenutbildning Sammanträdesprotokoll Sida 17 (24) 2010-04-12 2010-04- 23 24 GoVu.2010.0168 Undervisning i svenska för invandrare (sfi) hos andra aktörer Ärendebeskrivning

Läs mer

Vuxenutbildning Svenska för invandrare. Är ditt vetande ingenting värt, om inte någon annan vet att du vet det? Persius Flaccus, e.kr.

Vuxenutbildning Svenska för invandrare. Är ditt vetande ingenting värt, om inte någon annan vet att du vet det? Persius Flaccus, e.kr. Är ditt vetande ingenting värt, om inte någon annan vet att du vet det? Persius Flaccus, 34 62 e.kr. Foto: Anna Holmquist Vuxenutbildning Svenska för invandrare 330 Sverige har, i likhet med de flesta

Läs mer

Elever och studieresultat i komvux läsåret 2007/08

Elever och studieresultat i komvux läsåret 2007/08 Enheten för utbildningsstatistik 2009-01-22 Dnr 71-2009:73 1 (5) Elever och studieresultat i komvux läsåret 2007/08 Antalet elever i kommunal vuxenutbildning (komvux) fortsatte att minska läsåret 2007/08.

Läs mer

11 Svenska för invandrare (sfi)

11 Svenska för invandrare (sfi) Utbildningsstatistisk årsbok 2012 Svenska för invandrare (sfi) 11 Svenska för invandrare (sfi) Innehåll Fakta om statistiken... 200 Kommentarer till statistiken... 201 11.1 som deltar i sfi kalenderåren

Läs mer

VÄLKOMMEN DIALOGMÖTE OM FÖRBÄTTRADE SFI-RESULTAT I NACKA

VÄLKOMMEN DIALOGMÖTE OM FÖRBÄTTRADE SFI-RESULTAT I NACKA VÄLKOMMEN DIALOGMÖTE OM FÖRBÄTTRADE SFI-RESULTAT I NACKA SYFTET MED MÖTET Tillsammans reflektera och föra en dialog kring sfi-resultaten i Nacka samt utvecklingsområden för att förbättra sfi-resultaten.

Läs mer

Elever, kursdeltagare och studieresultat i grundläggande och gymnasial vuxenutbildning år 2017

Elever, kursdeltagare och studieresultat i grundläggande och gymnasial vuxenutbildning år 2017 Enheten för gymnasie- och vuxenutbildningsstatistik 1 (10) Elever, kursdeltagare och studieresultat i grundläggande och gymnasial vuxenutbildning år 2017 I denna promemoria beskrivs den officiella statistiken

Läs mer

12 Svenska för invandrare (sfi)

12 Svenska för invandrare (sfi) Utbildningsstatistisk årsbok 2008 Svenska för invandrare (sfi) 12 Svenska för invandrare (sfi) Innehåll Fakta om statistiken...168 12.1 Antal elever i sfi, andel kvinnor, andel elever i kurser efter utbildningsanordnare,

Läs mer

Utbildning i svenska för invandrare: elever och kursdeltagare, första halvåret 2015

Utbildning i svenska för invandrare: elever och kursdeltagare, första halvåret 2015 Maj 2015 Utbildning i svenska för invandrare: elever och kursdeltagare, första halvåret 2015 Uppgifterna ska vara SCB tillhanda senast 15 september 2015 och kan endast lämnas via Internet på webbplatsen

Läs mer

Komvux och sfi: uppgifter i den nationella uppföljningen. Att hitta fram med rätt siffror

Komvux och sfi: uppgifter i den nationella uppföljningen. Att hitta fram med rätt siffror Komvux och sfi: uppgifter i den nationella uppföljningen Att hitta fram med rätt siffror Efterfrågade uppgifter Statistiken tas fram av SCB på uppdrag av Skolverket och används av Skolverket årlig officiell

Läs mer

Information till dig som vill veta mer om SFI -

Information till dig som vill veta mer om SFI - Information till dig som vill veta mer om SFI - Svenskundervisning för invandrare Vad är Sfi? Sfi-svenskundervisning för invandrare är en grundläggande utbildning i det svenska språket för vuxna som inte

Läs mer

Utbildning i svenska för invandrare (sfi)

Utbildning i svenska för invandrare (sfi) Utbildningsstatistisk årsbok 2014 Utbildning i svenska för invandrare (sfi) 11 Utbildning i svenska för invandrare (sfi) Innehåll Fakta om statistiken... 218 Kommentarer till statistiken... 219 11.1 som

Läs mer

Missiv. På Skolverkets vägnar. Staffan Lundh Avdelningschef Anders Borgström Undervisningsråd (1) Dnr :191

Missiv. På Skolverkets vägnar. Staffan Lundh Avdelningschef Anders Borgström Undervisningsråd (1) Dnr :191 Missiv Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 1 (1) Redovisning av uppdraget att ta fram tabeller för officiell statistik över deltagare i svenskundervisning för invandrare Dnr U2008/8481/SAM/S (delvis)

Läs mer

Nationella slutprov i sfi år 2010

Nationella slutprov i sfi år 2010 Enheten för utbildningsstatistik 1 (6) Nationella slutprov i sfi år 2010 För första gången redovisar resultat från en totalinsamling av de nationella slutproven i svenskundervisning för invandrare (sfi).

Läs mer

Elever och studieresultat i komvux 2012

Elever och studieresultat i komvux 2012 Utbildningsstatistikenheten 2013-06-25 1 (8) Elever och studieresultat i komvux 2012 I denna beskriver vi statistik om kommunal vuxenutbildning (komvux) år 2012. Syftet är att ge en beskrivning av komvux

Läs mer

Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare: elever och kursdeltagare, andra halvåret 2017

Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare: elever och kursdeltagare, andra halvåret 2017 12 december 2017 Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare: elever och kursdeltagare, andra halvåret 2017 Uppgifterna ska vara SCB tillhanda senast 15 februari 2018 och kan endast lämnas via Internet

Läs mer

På väg - mot stärkt kvalitet och likvärdighet inom Komvux för elever med svenska som andraspråk

På väg - mot stärkt kvalitet och likvärdighet inom Komvux för elever med svenska som andraspråk Sida 1 (6) 2019-07-09 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 0850812196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 29 augusti 2019 På väg - mot stärkt kvalitet och likvärdighet inom Komvux för elever med svenska

Läs mer

Elever och studieresultat i komvux 2013

Elever och studieresultat i komvux 2013 Utbildningsstatistikenheten 2014-06-24 1 (8) Elever och studieresultat i komvux 2013 I denna beskriver vi statistik om kommunal vuxenutbildning (komvux) år 2013. Syftet är att ge en beskrivning av komvux

Läs mer

Betyg i årskurs 6, vårterminen 2018

Betyg i årskurs 6, vårterminen 2018 Betyg i årskurs 6, vårterminen 2018 Diarienummer: 2018.00225 Sara Brundell Anders Lundahl Skolverket Rapport 1 (8) Sammanfattning... 2 Andel elever med godkända terminsbetyg... 2 I engelska erhöll fler

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2014:8149 Melleruds kommun kommun@mellerud.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Melleruds kommun 2(12) Ti syn av skolformerna inom vuxenutbildningen i Melleruds kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

Kvalitetsarbete. I praktiken AVESTA

Kvalitetsarbete. I praktiken AVESTA Kvalitetsarbete I praktiken AVESTA Var är vi? Förutsättningar MiROi i-learning AB bedriver sedan september 2013 undervisning i SFI (Svenska för invandrare) i Avesta. Undervisningen bedrivs alla helgfria

Läs mer

12 Svenska för invandrare (sfi)

12 Svenska för invandrare (sfi) Utbildningsstatistisk årsbok 2007 Svenska för invandrare (sfi) 12 Svenska för invandrare (sfi) Innehåll Fakta om statistiken...170 12.1 Antal elever i sfi, andel kvinnor, andel elever i kurser efter utbildningsanordnare,

Läs mer

11 Svenska för invandrare (sfi)

11 Svenska för invandrare (sfi) Utbildningsstatistisk årsbok 200 Svenska för invandrare (sfi) Svenska för invandrare (sfi) Innehåll Fakta om statistiken... 94. Studietid för elever som avslutat, avbrutit eller fortsätter utbildningen

Läs mer

Elever, kursdeltagare och studieresultat i grundläggande och gymnasial vuxenutbildning år 2018

Elever, kursdeltagare och studieresultat i grundläggande och gymnasial vuxenutbildning år 2018 1 (11) Elever, kursdeltagare och studieresultat i grundläggande och gymnasial vuxenutbildning år 2018 I denna promemoria beskrivs den officiella statistiken om elever, kursdeltagare och studieresultat

Läs mer

Elever och studieresultat i komvux läsåret 2008/09

Elever och studieresultat i komvux läsåret 2008/09 Enheten för utbildningsstatistik 2010-01-21 Dnr 71-2010:00004 1 (6) Elever och studieresultat i komvux läsåret 2008/09 Antalet elever i kommunal vuxenutbildning (komvux) läsåret 2008/09 är i stort sett

Läs mer

12 Svenska för invandrare (sfi) Swedish tuition for immigrants

12 Svenska för invandrare (sfi) Swedish tuition for immigrants 12 Svenska för invandrare (sfi) Swedish tuition for immigrants Sida/ Page Tabell/ Table 176 Inledning Introduction 178 12.1 Antal elever i sfi, andel kvinnor, andel ele- Number of students, percentage

Läs mer

Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare: elever och kursdeltagare, andra halvåret 2016

Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare: elever och kursdeltagare, andra halvåret 2016 Januari 2017 Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare: elever och kursdeltagare, andra halvåret 2016 Uppgifterna ska vara SCB tillhanda senast 15 februari 2017 och kan endast lämnas via Internet

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10744 Arvika kommun arvika.kommun@arvika.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Arvika kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Dnr 43-2016:10744 2 (5)

Läs mer

12 Svenska för invandrare (sfi) Swedish for immigrants

12 Svenska för invandrare (sfi) Swedish for immigrants 12 Svenska för invandrare (sfi) Swedish for immigrants Sida/ Page Tabell/ Table 196 Inledande text Text 198 12.1 Antal elever i sfi, andel kvinnor, andel ele- Number of students, percentage of women, ver

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5782 Motala kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Motala kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (5) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning e Forshaga kommun kommun@forshaga.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Forshaga kommun Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Dnr 43-2018:7478 2 (3) s beslut fattade den 3 oktober 2018

Läs mer

Kunskapsresultat 2015

Kunskapsresultat 2015 Handlingstyp Resultatsammanställning Datum 2 augusti 2016 1 (5) Resultatsammanställning Vuxenutbildningen Kunskapsresultat Uppföljning enligt verksamhetsplan 2016, utifrån målbilden om kunskapslyft för

Läs mer

Dnr UBN 2010/ Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet.

Dnr UBN 2010/ Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Tjänsteskrivelse 2010-11-22 1 (11) Dnr UBN 2010/121-630 Utbildningsnämnden Resultatredovisning för vuxenutbildningen Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning

Läs mer

Uppföljning vuxenutbildning

Uppföljning vuxenutbildning ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Hellstrand Eva Datum 217-11-2 Diarienummer AMN-217-95 Arbetsmarknadsnämnden Uppföljning vuxenutbildning Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden föreslås besluta

Läs mer

Kursplan för utbildning i svenska för invandrare

Kursplan för utbildning i svenska för invandrare Kursplan för utbildning i svenska för invandrare Utbildningens syfte Utbildningen i svenska för invandrare är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna invandrare grundläggande kunskaper

Läs mer

Uppföljning vuxenutbildning

Uppföljning vuxenutbildning Datum: Diarienummer: 219-3-11 AMN-219-79 Sida 1 (1) Arbetsmarknadsförvaltningen Arbetsmarknadsnämnden Handläggare: Eva Hellstrand Uppföljning vuxenutbildning Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden föreslås

Läs mer

Skolverkets föreskrifter om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare;

Skolverkets föreskrifter om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare; 1 (16) Dnr 2017:953 Bilaga 1 Skolverkets föreskrifter om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare; beslutade den XXX 2017. Med stöd av 2 kap. 12 förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning

Läs mer

Utbildning i svenska för invandrare (sfi)

Utbildning i svenska för invandrare (sfi) Utbildningsstatistisk årsbok 2013 Utbildning i svenska för invandrare (sfi) 11 Utbildning i svenska för invandrare (sfi) Innehåll Fakta om statistiken... 220 Kommentarer till statistiken... 221 11.1 som

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2018-10-01 PM Slutbetyg i grundskolans årskurs 9 2018 Följande redovisning avser slutbetyg i årskurs 9 vårterminen 2018. Uppgifterna har hämtats ur Skolverkets databas

Läs mer

Rapport - Genomströmning av elever i verksamheten

Rapport - Genomströmning av elever i verksamheten Sid (7) Rapport Dnr 323725 208-02-07 Rapport - Genomströmning av elever i verksamheten sfi Bakgrund Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden har ansvaret för uppgifterna i skollagen (200:800) som avser skolformerna

Läs mer

Statistikinfo 2013:12

Statistikinfo 2013:12 Statistikinfo 213:12 Hushållens sammansättning i Linköping 212 et hushåll i Linköpings kommun uppgår till 66 745. 4 procent av hushållen är ensamstående utan barn, vilket är den vanligaste hushållstypen

Läs mer

Beslut avseende kommunens ansvarstagande för vuxenutbildning

Beslut avseende kommunens ansvarstagande för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10432 Norrköpings kommun norrkoping.komun@norrkoping.se avseende kommunens ansvarstagande för vuxenutbildning efter tillsyn i Norrköpings kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping,

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2014:7582 Alingsås kommun utbildningsnamnden@alingsas.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Alingsås kommun 2(10) Tillsyn av vuxenutbildningen i Alingsås kommun har genomfört tillsyn av

Läs mer

Bilaga 2 Jämförelser och verksamhetsmått

Bilaga 2 Jämförelser och verksamhetsmått 1 Jämförelser och verksamhetsmått 15,5 Betygspoäng efter avslutad gymnasieutbildning, kommunala skolor 15, 14,5 14, 13,5 13, 12,5 Kommentar: Diagrammet visar betygspoäng efter avslutad gymnasieutbildning.

Läs mer

Redovisning av uppdrag om avbrott i vuxenutbildningen

Redovisning av uppdrag om avbrott i vuxenutbildningen Redovisning av regeringsuppdrag Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr (71-2011:952) Redovisning av uppdrag om avbrott i vuxenutbildningen Dnr U2011/3405/S Härmed redovisas uppdraget

Läs mer

Jämförelser och verksamhetsmått

Jämförelser och verksamhetsmått 1 Bilaga 1 Jämförelser och verksamhetsmått Jämförelser och verksamhetsmått Här följer ytterligare jämförelser och verksamhetsmått för bildningsnämndens verksamheter. Gymnasieskola Betygspoäng efter avslutad

Läs mer

Kursplan för svenskundervisning för invandrare (sfi)

Kursplan för svenskundervisning för invandrare (sfi) Kursplan för svenskundervisning för invandrare (sfi) Utbildningens syfte Språk öppnar fönster mot världen. Språket speglar skillnader och likheter mellan människor, deras personlighet, bakgrund och intressen.

Läs mer

Uppföljning vuxenutbildning mars

Uppföljning vuxenutbildning mars ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Hellstrand Eva Datum 217-3-22 Diarienummer AMN-217-95 Arbetsmarknadsnämnden Uppföljning vuxenutbildning mars Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden föreslås besluta

Läs mer

Utbildning i svenska för invandrare. Kursplan och kommentarer

Utbildning i svenska för invandrare. Kursplan och kommentarer vuxenutbildningen Utbildning i svenska för invandrare Kursplan och kommentarer Beställningsadress: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm Tel: 08-598 191 90 Fax: 08-598 191 91 e-post: order.fritzes@nj.se

Läs mer

2010:5 Befolkningens utbildningsbakgrund i Eskilstuna

2010:5 Befolkningens utbildningsbakgrund i Eskilstuna 2010-05-18 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2010:5 Befolkningens utbildningsbakgrund i Eskilstuna

Läs mer

Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare

Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare VUXENUTBILDNINGEN Kommunal vuxenutbildning i svenska invandrare Kursplan och kommentarer Beställningsadress: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm Tel: 08-598 191 90 Fax: 08-598 191 91 e-post: order.fritzes@nj.se

Läs mer

Uppföljning, bildningsverksamheten enligt årsagendavuxenutbildning

Uppföljning, bildningsverksamheten enligt årsagendavuxenutbildning Antal kurser 19-09-02 Bildnings- och sociala utskottet Uppföljning, bildningsverksamheten enligt årsagendavuxenutbildning Ärendebeskrivning Som en del i det systematiska kvalitetsarbetet sker det i augusti

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning en Stockholms kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Stockholms kommun Tillsyn i Stockholms kommun 2(9) har genomfört tillsyn av Stockholms kommun under våren 2016. Tillsynen har avsett det samlade

Läs mer

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2006/07

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2006/07 PM Enheten för utbildningsstatistik 2007-12-19 Dnr (71-2007:01035) 1 (7) Betyg och studieresultat i gymnasieskolan 2006/07 Kommunala skolor har, för jämförbara utbildningar, bättre studieresultat än fristående

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Sundbybergs kommun Beslut för vuxenutbildning efter ti Isyn i Sundbybergs kommun Tillsyn i Sundbybergs kommun Beslut har genomfört tillsyn av Sundbybergs kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett

Läs mer

Uppföljning av arbetsmarknadsinsatser och SFI upphandlade som tjänstekoncession

Uppföljning av arbetsmarknadsinsatser och SFI upphandlade som tjänstekoncession KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Hellstrand Eva Åström Sinisalo Tobias Datum 2014-05-23 Rev. 2014-06-05 Diarienummer UAN-2014-0262 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Uppföljning

Läs mer

Slutbetyg i grundskolan våren 2013

Slutbetyg i grundskolan våren 2013 Utbildningsstatistik 2013-09-30 1 (13) Slutbetyg i grundskolan våren 2013 I denna promemoria redovisas slutbetygen för elever som avslutade årskurs 9 vårterminen 2013. Syftet är att ge en beskrivning av

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5435 Svenljunga kommun kansliet@svenljunga.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Svenljunga kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2 (6) Skolinspektionens

Läs mer

Slutbetyg i grundskolan, våren 2014

Slutbetyg i grundskolan, våren 2014 Enheten för utbildningsstatistik 2014-09-30 1 (15) Slutbetyg i grundskolan, våren 2014 I denna promemoria redovisas slutbetygen för elever som avslutade årskurs 9 vårterminen 2014. Syftet är att ge en

Läs mer

Slutbetyg i grundskolan, våren 2015

Slutbetyg i grundskolan, våren 2015 Enheten för utbildningsstatistik 15-09-30 1 () Slutbetyg i grundskolan, våren 15 I denna promemoria redovisas slutbetygen för elever som avslutade årskurs 9 vårterminen 15. Syftet är att ge en beskrivning

Läs mer

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE Kursplanens syfte Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna invandrare

Läs mer

Omkring elever avslutade årskurs 9 våren av dem gick i någon av Nynäshamns kommunala grundskolor.

Omkring elever avslutade årskurs 9 våren av dem gick i någon av Nynäshamns kommunala grundskolor. BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2017-10-30 Resultat i grundskolans årskurs 9 2017 Följande redovisning avser slutbetyg i årskurs 9 vårterminen 2017. Uppgifterna har hämtats ur Skolverkets databas SIRIS.

Läs mer

Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola

Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola Ab Skolinspektionen Dnr 43-2016:10935 Luleå kommun Huvudmannabeslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Luleå kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Skolinspektionen

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Förordning om ändring i förordningen (SKOLFS 2009:2) om kursplan för svenskundervisning för invandrare; SKOLFS 2012:13 Utkom från trycket den 13 april

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Ne# Dnr 43-2017:5424 Stenungsunds kommun kommun@stenungsund.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Stenungsunds kommun Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Dnr 43-2017:5424 2 (7) s beslut

Läs mer

Uppdrag, nuläge och mål

Uppdrag, nuläge och mål Uppdrag, nuläge och mål Nämndens uppdrag utgör kommunens styrelse för det offentliga skolväsendet för barn och ungdom avseende förskoleklass, grundskola och grundsärskola. Vidare ansvarar man för den förskoleverksamhet

Läs mer

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE Kursplanens syfte Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna invandrare

Läs mer

Statistik om Västerås. Utbildningsnivå och studiedeltagande i Västerås. Inledning. Definitioner och förklaringar. Befolkningens utbildningsnivå

Statistik om Västerås. Utbildningsnivå och studiedeltagande i Västerås. Inledning. Definitioner och förklaringar. Befolkningens utbildningsnivå Utbildningsnivå och studiedeltagande i Västerås Inledning I denna artikel presenteras statistik över utbildningsnivå och studiedeltagande för befolkningen som bor i Västerås. Underlaget kommer från Statistiska

Läs mer

Kartläggning av sfi-undervisningen i Göteborgsregionen våren 2008

Kartläggning av sfi-undervisningen i Göteborgsregionen våren 2008 Kartläggning av sfi-undervisningen i Göteborgsregionen våren 2008 2008-06-10 Margrethe Kristensson Mikael Johansson 1 Kartläggning av sfi-undervisningen i Göteborgsregionen Vad är svenskundervisning för

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Futurum

Regelbunden tillsyn i Futurum Regelbunden tillsyn i Bjuvs kommun Futurum Dnr 53-2008:2706 Regelbunden tillsyn i Futurum Gymnasieskolans individuella program Vuxenutbildning Svenska för invandrare Inledning Skolinspektionen har granskat

Läs mer

Instruktion sfi elever

Instruktion sfi elever November 2014 1 (8) Instruktion sfi elever Insamling av elever och kursdeltagare i utbildning i svenska för invandrare (sfi) andra halvåret, 1 juli 31 december 2014 Uppgifterna ska vara SCB tillhanda senast

Läs mer

Sfi i tiden. Maria Rydell, lektor i svenska som andraspråk Språkrådets dag 26 april 2019

Sfi i tiden. Maria Rydell, lektor i svenska som andraspråk Språkrådets dag 26 april 2019 Sfi i tiden Maria Rydell, lektor i svenska som andraspråk Språkrådets dag 26 april 2019 Sfi är en grundläggande utbildning i svenska för vuxna invandrare med målet att utbildningen ska ge språkliga redskap

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5736 Lunds kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Lunds kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

2016-04-11. Rapport om svenska för invandrare (Sfi) på Järfälla Lärcentrum

2016-04-11. Rapport om svenska för invandrare (Sfi) på Järfälla Lärcentrum 1 (6) RAPPORT 2016-04-11 Kompetensnämnden Dnr Kon 2016/63 Rapport om svenska för invandrare (Sfi) på Järfälla Lärcentrum Rätt till sfi samt antagning Rätt att delta i utbildning i svenska för invandrare

Läs mer

Statistik om Västerås. Utbildningsnivå och studiedeltagande i Västerås. Inledning. Definitioner och förklaringar. Befolkningens utbildningsnivå

Statistik om Västerås. Utbildningsnivå och studiedeltagande i Västerås. Inledning. Definitioner och förklaringar. Befolkningens utbildningsnivå Utbildningsnivå och studiedeltagande i Västerås Inledning I denna artikel presenteras statistik över utbildningsnivå och studiedeltagande för befolkningen som bor i Västerås. Underlaget kommer från Statistiska

Läs mer

12 Svenska för invandrare (sfi) Swedish tuition for immigrants

12 Svenska för invandrare (sfi) Swedish tuition for immigrants Utbildningsstatistisk årsbok 2006 Tabeller Svenska för invandrare (sfi) 12 Svenska för invandrare (sfi) Swedish tuition for immigrants Sida/ Page Tabell/ Table 178 Inledning Introduction 180 12.1 Antal

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Skolinspektionen Beslut 2014-09-11 Lunds kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Lunds kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund

Läs mer

Huvudmannabeslut för vuxenutbildning

Huvudmannabeslut för vuxenutbildning Uppsala kommun Huvudmannabeslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Uppsala kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Dnr 43-2016:10984 2 (4) Skolinspektionens beslut Skolinspektionens

Läs mer

Utdrag: Vuxenutbildning

Utdrag: Vuxenutbildning RAPPORT 363 2011 Utdrag: Vuxenutbildning Skolverkets lägesbedömning 2011 Del 1 Beskrivande data Förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, skola och vuxenutbildning Skolverkets rapport nr 363 Skolverkets lägesbedömning

Läs mer

Elever och skolenheter i grundskolan läsåret 2017/2018

Elever och skolenheter i grundskolan läsåret 2017/2018 PM Enheten för förskole- och grundskolestatistik 1 (13) Elever och skolenheter i grundskolan läsåret 217/218 I denna promemoria beskrivs s statistik om elever och skolenheter i grundskolan och sameskolan.

Läs mer

Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare KURSPLANER OCH KOMMENTARER REVIDERAD 2018

Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare KURSPLANER OCH KOMMENTARER REVIDERAD 2018 Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare KURSPLANER OCH KOMMENTARER REVIDERAD 2018 Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare KURSPLANER OCH KOMMENTARER REVIDERAD 2018 Innehåll Inledning...

Läs mer