Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2013"

Transkript

1 VÄSTERBOTTENS LÄN Prognos för arbetsmarknaden 2014

2 Text Bo Gustavsson, Analysavdelningen

3 Sida: 3 av 45 Innehållsförteckning Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognoser... 4 Definitioner... 5 Sammanfattning... 7 Sysselsättningsutveckling... 7 Arbetslöshetens utveckling... 8 Befolkningsutveckling... 8 Utsatta grupper... 8 Länsspecifika frågor... 8 Bedömning... 9 Sysselsättning och efterfrågan Lediga platser Kapacitetsutnyttjande Rekryteringsproblem Varsel Sysselsättningen i länet Näringsgrenar Brist och överskott på arbetskraft Jord- och skogsbruk Industri Byggverksamhet Privata tjänster Offentliga tjänster Utbudet av arbetskraft Utbudsförändringar Inskrivna arbetslösa vid Arbetsförmedlingen Arbetslöshetens utveckling Arbetslöshetens prognos Arbetslöshetens struktur Arbetsmarknadspolitiska utmaningar Fler än var fjärde utan arbete i minst tre år Inskrivna arbetslösa i utsatta grupper ökar Länsspecifika frågor Om prognosen Källor Tabell- och diagrambilaga... 39

4 Sida: 4 av 45 Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognoser I Arbetsmarknadsutsikterna för presenteras bedömningar för den regionala sysselsättnings- och arbetslöshetsutvecklingen. I rapporten återfinns bedömningar av utvecklingen inom de olika huvudbranscherna industri, byggverksamhet, privata tjänster, offentliga tjänster samt jord- och skogsbruk. Dessutom beskrivs bland annat befolkningsutvecklingen, arbetskraftsutbudet, arbetsgivarnas bedömningar av efterfrågan på varor och tjänster, brist- och överskottsyrken samt vilka utmaningar länets arbetsmarknad står inför. Arbetsförmedlingens prognoser är unika eftersom de bygger på intervjuer med ett stort antal privata och offentliga arbetsgivare. Intervjuerna görs av arbetsförmedlare och svaren inhämtas via dialog med arbetsgivarna vid ett besök eller per telefon. Materialet är insamlat och bearbetat under hösten 2013 och prognosperioden sträcker sig fram till utgången av Prognosen är tänkt att fungera som ett besluts- och diskussionsunderlag för alla som arbetar med att skapa goda förutsättningar för en väl fungerande arbetsmarknad.

5 Sida: 5 av 45 Definitioner Arbetsförmedlingens konjunkturindex Detta index beskriver stämningsläget hos de privata arbetsgivarna. Indexet baseras på Arbetsförmedlingens intervjuundersökning och arbetsställenas förväntningar om efterfrågeutvecklingen för de kommande sex månaderna. Det beräknas som andelen arbetsställen som bedömt ökning av efterfrågan på sina varor/tjänster minus andelen arbetsställen som bedömt minskning. Motsvarande index för offentliga arbetsgivare kallas Arbetsförmedlingens verksamhetsindex. Arbetskraften I arbetskraften ingår förvärvsarbetande, öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd. Samtliga uppgifter avser åldersgruppen år. Arbetsställe Med arbetsställe avses normalt en lokal arbetsplats. Mer precist är det varje adress, fastighet eller grupp av fastigheter där företaget bedriver verksamhet. Registerbaserad arbetskraft Den registerbaserade arbetskraften utgörs av: 1. Den förvärvsarbetande nattbefolkningen (enligt SCB:s registerbaserade arbetsmarknadsstatistik Rams) som består av alla som bor på en ort och som jobbar på orten eller som pendlar till jobb på annan ort. Dessa uppgifter uppdateras en gång per år, i november. 2. Öppet arbetslösa (inskrivna på Arbetsförmedlingen). 3. Personer i program med aktivitetsstöd (inskrivna på Arbetsförmedlingen). Den registerbaserade arbetskraften används för att redovisa andelen arbetslösa i Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik. Samtliga uppgifter avser åldersgruppen år. Säsongrensning Säsongrensning görs för att jämna ut de säsongsmässiga variationerna under året. I detta ingår även att ta bort eller tona ned extrema värden i en serie. Säsongrensning görs för att tydligare framhäva utvecklingsriktningen. Vid säsongrensning beräknas även seriens trend. Sökande i program med aktivitetsstöd Arbetssökande som deltar i arbetsmarknadspolitiska program med aktivitetsstöd.

6 Sida: 6 av 45 Totalt inskrivna arbetslösa Summan av antalet öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd. Öppet arbetslösa Arbetssökande som är inskrivna vid Arbetsförmedlingen, aktivt söker och omgående kan tillträda ett arbete, samt inte deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program.

7 Sida: 7 av 45 Sammanfattning En av grundförutsättningarna för att situationen på arbetsmarknaden ska betraktas som tillfredsställande är att den internationella ekonomin fungerar väl, och att de problem med ekonomisk stabilitet som ibland uppstår kan hanteras i samförstånd och med framgång. Den osäkerhet som fortfarande präglar stora delar av världen gör bedömningarna inför 2014 osäkra. Mycket kan inträffa som leder utvecklingen i en oväntad riktning. Under 2013 har två sågar lagt ned i länet. I början av 2014 kommer effekter av Volvo Lastvagnars anpassning av produktionsvolymerna till den rådande efterfrågan, som i början av året innebär en minskning av antalet sysselsatta vid företaget. Även inriktningsbeslutet att flytta en del av företagets verksamhet från Umeå kommer sannolikt att påverka antalet sysselsatta negativt fram till halvårsskiftet Under hösten 2011 bedömde länets arbetsgivare att efterfrågan, och därmed sysselsättningen, skulle minska men utvecklingen blev betydligt bättre än bedömningarna. Även IKEAs nyliga besked om etablering i Umeå är positivt. Byggstart ska ske omkring halvårsskiftet 2014 och varuhuset samt ett köpcentrum väntas öppna under andra halvåret Den osäkerhet som fortfarande präglar stora delar av världen gör emellertid bedömningarna i sin helhet osäkra. Mycket kan inträffa fram till slutet av 2014 som leder utvecklingen i en oväntad riktning. Sysselsättningsutveckling Antalet sysselsatta under sista kvartalet 2014 beräknas vara något under personer i. Det skulle innebära att sysselsättningen återhämtat sig till den nivå som gällde samma period 2008, och att antalet sysselsatta ökat med i genomsnitt personer per år mellan 2009 och Under 2013 beräknas antalet sysselsatta ha ökat med 200 personer, och under 2014 bedöms sysselsättningen öka med ytterligare drygt 100 personer netto. Arbetsmarknaden inom privata tjänster kommer att ha en gynnsam utveckling, med handel som en särskilt positiv sektor på grund av ökade reallöner. Ytterligare en bidragande faktor är att Umeås centrum kommer att bli mera tillgängligt efter de senaste årens omfattande byggnationer. Kulturhuvudstadsåret 2014, som äger rum i Umeå men även omfattar andra orter, beräknas ge ett positivt bidrag inom både inom kultursektorn samt hotell och restaurang. Utvecklingen i området Hemavan-Tärnaby beräknas bli positiv när det gäller handel, medan byggandet däremot bedöms bli svagare än under de senaste åren. Beslutet om en etablering av IKEA i Umeå har nyligen offentliggjorts. Etableringen kommer att generera en strukturförändring inom handeln i området. Nettoeffekten avseende antalet sysselsatta inom handel beräknas av branschens eget utredningsinstitut bli 350 personer.

8 Sida: 8 av 45 Dessa är inkluderade i de siffror som presenteras i denna rapport. Etableringen är värdefull ur arbetsmarknadssynpunkt då spridningseffekterna, inte minst under uppförandefasen, kommer att bli betydande. Arbetslöshetens utveckling Det totala antalet inskrivna arbetslösa i länet har minskat med drygt personer sedan oktober Årsgenomsnitten för både 2011 och 2012 var personer. År 2011 motsvarade det 8,6 procent av den registerbaserade arbetskraften, och 2012 motsvarande det 8,4 procent. Under 2013 bedöms årsgenomsnittet bli omkring personer eller 8,1 procent, medan siffran för 2014 bedöms bli personer eller 8,2 procent 1. Befolkningsutveckling Befolkningen i är omkring personer, vilket utgör drygt 2,7 procent av rikets befolkning. Det är en ökning med sedan 1968, och 2025 väntas länet ha invånare bodde 78 procent av länets invånare i de fyra kustkommunerna Nordmaling, Robertsfors, Skellefteå och Umeå. Umeå är den enda av länets 15 kommuner som beräknas ha en positiv befolkningsutveckling under prognosperioden. Utsatta grupper Andelen sökande som tillhör grupper som är särskilt utsatta på arbetsmarknaden ökar snabbt sedan ett antal år, och utgör sedan början av 2012 en majoritet i länet. Till de utsatta grupperna hör arbetssökande över 55 år, utomeuropeiskt födda, personer med kort eller ofullständig utbildning samt personer som har nedsatt arbetsförmåga. I vissa fall saknar de sökande den kompetens som efterfrågas, medan många har god kompetens men av andra skäl har svårt att få permanent fotfäste på arbetsmarknaden. Länsspecifika frågor Länet har stora avstånd och infrastrukturen är i stort behov av modernisering. Befolkningen är de flesta områden åldrande och har därför ett ökande vårdbehov, medan resurserna till övervägande del finns tillgängliga vid kusten. Näringslivet behöver fler arbetstillfällen inom industrin där en examen från högskola eller universitet inte är ett absolut krav. En ökad förädlingsgrad av skog och malm skulle öka konkurrenskraften. En höjd produktivitet och förädlingsgrad är viktiga faktorer för fortsatt framgång. Antalet individer i arbetskraften minskar, vilket innebär att varje yrkesverksam ska försörja ett ökande antal personer som inte arbetar. 1 Mot bakgrund av att länens sysselsättning använder RAMS som bedömningsgrund redovisas förändringen av antalet arbetslösa mellan fjärde kvartalen varje år. Hänvisning till tabell 4.

9 Sida: 9 av 45 Bedömning har en hög potential, men de effekter som universitetsetableringen i Umeå i mitten av sextiotalet startade klingar av. Hårt arbete krävs av många aktörer för att länets nivå ska kunna bibehållas. Den utveckling som länet genomgår i fråga om befolkning och arbetsmarknad ställer ökade krav på rörlighet i arbetskraften, både geografiskt och kompetensmässigt. För den som söker arbete innebär det i praktiken att överväga en flytt dit jobb finns, eller att bygga på sin kompetens inom sitt nuvarande yrke alternativt välja en annan yrkesbana.

10 Sida: 10 av 45 Sysselsättning och efterfrågan På senare tid har den reella efterfrågan på arbetskraft varit begränsad på grund av osäkerhet om framtiden. Antalet nyanmälda lediga platser, som är ett något osäkert mått, ökade länge men har dämpats något. För ett litet exportberoende land som Sverige är ett ökat arbetskraftsdeltagande den enskilt viktigaste faktorn för ökad sysselsättning. Även rationaliseringar och effektiviseringar, inte minst inom exportsektorn, är nödvändiga för att behålla eller förbättra konkurrenskraften gentemot omvärlden. Optimismen bland företagen i har generellt sett varit något mindre än i riket som helhet sedan mätningarna startade hösten Som exempel kan nämnas att värdet för riket denna höst är 28 medan det för företagen i länet är 14. Det är den största skillnaden sedan mätningarna började på ett jämförbart sätt. Senast företagen i var mera optimistiska än riksgenomsnittet var våren Diagram 1. Arbetsförmedlingens konjunkturindex för näringslivet. Västerbottens län. Våren 2007 hösten 2013 Nettotal 60 Historiskt genomsnitt, Riket V 07H 08V 08H 09V 09H 10V 10H 11V 11H 12V 12H 13V 13H Källa: Arbetsförmedlingens intervjuundersökningar. Arbetsförmedlingens konjunkturindex beskriver stämningsläget i företagen. Indexet baseras på Arbetsförmedlingens intervjuundersökning och arbetsställenas förväntningar om efterfrågeutvecklingen för de kommande sex månaderna. Det beräknas som andelen arbetsställen som bedömt ökning av efterfrågan på sina varor/tjänster minus andelen arbetsställen som bedömt minskning. 2 Resultat baserade på SNI 2007 redovisas i diagrammet (Svensk Näringsgrensindelning).

11 Sida: 11 av 45 Lediga platser Under 2011 och 2012 anmäldes i genomsnitt knappt nya platser varje månad. Under de tio första månaderna 2013 har snittet minskat till Antalet nya lediga platser kommer sannolikt fortsätta att minska svagt under åtminstone första halvåret Efterfrågan på specialister förväntas öka under hela prognosperioden och även därefter. Lediga platser utan särskilda krav på utbildning fortsätter att minska. Diagram 2. Till Arbetsförmedlingen nyanmälda lediga platser, med varaktighet längre än tio dagar under perioden januari 1996 till oktober Antal Källa: Arbetsförmedlingen, säsongsrensade data, trendvärden.

12 Sida: 12 av 45 Kapacitetsutnyttjande Vid varje prognostillfälle tillfrågas arbetsgivarna om hur mycket de kan öka sin produktion av varor eller tjänster innan rekrytering av ytterligare personal blir aktuell. De tillfrågas även om vilken kompetens som blir aktuell att efterfråga. Hösten 2013 svarar 15 procent av företagen att de inte kan öka produktionen över huvud taget utan att rekrytera. Drygt 62 procent kan öka produktionen med högst 10 procent utan att öka personalstyrkan. Omkring två tredjedelar av branscher med många sysselsatta kan öka produktionen med högst 10 procent. Siffrorna antyder att arbetsgivarna behåller kompetent personal så långt som möjligt för att inte drabbas av rekryteringsproblem när konjunkturen förbättras. Diagram 3. Andel arbetsställen som utnyttjar personalresurserna nästan fullt ut. Våren 2007 hösten Heldragen linje = historiskt genomsnitt Procent V 07H 08V 08H 09V 09H 10V 10H 11V 11H 12V 12H 13V 13H Källa: Arbetsförmedlingens intervjuundersökningar.

13 Sida: 13 av 45 Rekryteringsproblem 24 procent av arbetsgivarna uppger att de har haft problem att hitta personal med önskad kompetens under de senaste sex månaderna. Problemen har varierat kraftigt över tid, men sedan förra hösten har de ökat avsevärt. Det indikerar att många av de sökande har inte har den kompetens arbetsgivarna efterfrågar. En nyckelfaktor för arbetsmarknadspolitiken är att, med så hög kontinuitet som möjligt, medverka till att den lediga arbetskraften har de kvalifikationer som efterfrågas av arbetsgivarna. 3 Diagram 4. Andel arbetsställen som har angett att de upplevt brist på arbetskraft vid rekrytering under det senaste halvåret. Våren 2007 hösten Procent V 07H 08V 08H 09V 09H 10V 10H 11V 11H 12V 12H 13V 13H Källa: Arbetsförmedlingens intervjuundersökningar. 3 Hänvisning till diagrambilagan, under rubriken Rekryteringsproblem för en branschvis redovisning av problem att hitta personal med önskad kompetens.

14 Sida: 14 av 45 Varsel Under 2011 varslades något under personer om uppsägning i länet. Antalet under 2012 var 935. Till och med oktober 2013 har 857 personer berörts av varsel om uppsägning, vilket innebär att en svag minskning kan noteras hittills i år. Bedömningen är att risken för varsel ökar under 2014, främst med anledning av förändringar inom transportmedelsindustrin. Tabell 1. Antal varslade personer per år.. År Antal Anta l tom. oktober (tom. oktober) Källa: Arbetsförmedlingen. Sysselsättningen i länet Antalet sysselsatta under sista kvartalet 2014 beräknas vara något under personer i. Under 2013 beräknas antalet sysselsatta ha ökat med 200 personer, och under 2014 bedöms sysselsättningen öka med ytterligare drygt 100 personer. Kulturhuvudstadsåret i Umeå samt byggstarten av IKEA gör att utvecklingen blir svagt positiv under 2014 totalt sett. Antalet sysselsatta inom privat sektor beräknas öka med 750 personer från kvartal fyra 2012 till motsvarande kvartal Fram till fjärde kvartalet 2014 beräknas ökningen bli 525 personer. Både under 2012 och 2013 har den bästa utvecklingen ägt rum inom den privata tjänstesektorn. Inom privata tjänster finns flera delbranscher som handel, finansiella tjänster, hotell och restaurang, information och kommunikation samt övriga tjänster. Nya butiker har öppnat på olika håll i länet. I Umeås centrum färdigställs de senaste årens ombyggnationer, vilket påverkar handeln positivt. Företagstjänster, IT-företag och andra delar

15 Sida: 15 av 45 av servicesektorn inte minst restauranger har hittills haft en positiv utveckling. Inom transportsektorn bedöms antalet sysselsatta ha ökat svagt under 2013 trots att transporter av industriprodukter minskat. Paket inom e-handel är en viktig förklaring till att transportsektorn är stabil. Bemanningsföretagen har även i år haft en svag marknad eftersom flera arbetsgivare har sett sig tvingade att minska personalstyrkan. Uppsägningar har genomförts och fler kan vänta. Totalt arbetade personer inom privata tjänster i slutet av november Antal sysselsatta inom bygg- och anläggning var i slutet av personer, och personer inom jord- och skogsbruk arbetade. En viss nedgång noterades inom bygg- och anläggningsverksamheten både under Också inom skogsbruket förväntas färre sysselsatta då konjunkturen är fortsatt svag. Vissa specialtillverkare har dock haft en god internationell marknad medan andra har mött stora svårigheter. Inom offentlig verksamhet väntas antalet sysselsatta ha minskat med 300 personer mellan fjärde kvartalet 2012 och under samma period Minskningen fram till kvartal fyra 2014 bedöms bli 400 personer. Utbildning samt vård och omsorg är sektorer som kommer att beröras. I slutet av 2011 sysselsatte offentlig förvaltning personer, medan utbildningssektorn sysselsatte och vård och omsorg personer.

16 Sida: 16 av 45 Näringsgrenar Brist och överskott på arbetskraft Brist på arbetskraft innebär att arbetsgivarna inte upplever sig hittar sökande med rätt kompetens för de tjänster som ska tillsättas. I nuläget uppger ett ökande antal arbetsgivare att de har svårigheter att hitta den rätta kompetensen, trots att det råder en relativt hög arbetslöshet. Gapet mellan arbetsgivarnas krav och den tillgängliga kompetensen på arbetsmarknaden växer, vilket skapar en komplicerad matchningsproblematik som drabbar dem som står längst från arbetsmarknaden hårdast. När bristbegreppet numera används är innebörden i stort sett alltid att det råder brist på personer med relevant kompetens för en viss arbetsuppgift. En annan betydelse, något mindre vanlig dock, är att det finns personer med utbildning för att utföra en aktuell arbetsuppgift. Bristen skulle i dessa fall vara i form av bristande förmåga att använda kunskaperna i det praktiska arbetet. En av Arbetsförmedlingens viktigaste uppgifter är att vägleda och informera om inom vilka yrken och branscher det finns goda möjligheter till arbete, samt så långt som möjligt rusta de sökande med verktyg och kompetens att söka de jobb som finns. Inom många yrkesområden råder det en numerär brist bland grupper med hög och lång utbildning eller hög hantverksskicklighet, vilket återspeglas i tabell 3 nedan. Det reguljära utbildningsväsendet får anses bära ett tungt ansvar för denna kompetensförsörjning, liksom den politiska nivån där beslut fattas om möjligheten att finansiera långa utbildningar på akademisk nivå. Arbetsgivare som inte lyckas rekrytera personal med önskad kompetens kan överväga möjligheten att vara specifik vilken kompetens som är krav vid en rekrytering, och vilken kompetens som kan utvecklas under anställningen. Tabell 2. Sysselsättningsutvecklingen under prognosperioden. Jämförelse med samma kvartal året innan.. Kvartal Kvartal Jord- och skogsbruk Byggverksamhet Industri Privata tjänster Offentliga tjänster Totalt Källa: Arbetsförmedlingen. Bedömningen avser förvärvsarbetande dagbefolkning (16-64 år).

17 Sida: 17 av 45 Tabell 3. Yrkesbarometern Arbetsmarknadsläget för ett urval av yrken i under det närmaste året Bristyrke n Ö ve rskottsyrke n Läkare, sam tliga kategorier Lagerarbetare Sjuksköterskor, specialistutb. Barnskötare Förskollärare Handläggare, offentlig Civilingenjörer, flera grupper R eceptionister I T-personal, lång u tbildning M ontörer, gu m m i och plast G IS-ingenjör Köks- och restaurangbiträden Bergarbetare Bibliotekarie Vindkrafttekniker Miljö- och hälsoskyddsinspektör Kock, särskilt specialkock Brevbärare Lastbils-, långtradareförare Adm inistrativ personal Tabellen visar en bedömning av arbetsmarknadsläget för ett urval av yrken i länet under 2013 och Jord- och skogsbruk Antalet sysselsatta inom jord- och skogsbrukssektorn beräknas fortsätta minska svagt under prognosperioden. Exempel på yrken som berörs är skogsmaskinförare, skogsarbetare och avbytare inom jordbruket. Det svenska jordbruket har länge haft en stabil situation där mjölkbönderna har haft god avsättning på sina produkter, men där priset har varit för lågt för att upprätthålla en tillfredsställande lönsamhet. I en allt hårdare internationell konkurrens känner mjölkbönderna nu en tydlig press och lönsamheten bedöms som låg. Gris- och köttproduktionen i landet har under många år pressats av den internationella konkurrensen, exempelvis från Danmark, Irland, Brasilien och även från Baltikum. Konsumenterna köper emellertid svenskproducerat i allt större utsträckning och lönsamheten har förbättrats. Framtiden för svensk köttproduktion torde ligga i ökad rationalisering och i en ytterligare kvalitetshöjning. Först om några år kan en säkrare bedömning göras av omfattningen av den framtida inhemska köttproduktionen. Ungdomars intresse för jordbruk är lågt, vilket är ett stort problem. Skogbruket är sammantaget sett inne i en fas med fortsatt låg aktivitet, vilket främst beror på den svaga konjunkturen och osäkerheten inför framtiden. Länet är beroende av att avsättning finns för de produkter som produceras. Kronkursen var och är en belastning då en betydande del av produktionen exporteras. I kombination med en sjunkande efterfrågan får läget betecknas som bekymmersamt.

18 Sida: 18 av 45 Industri Industrikonjunkturen har länge varit svag och även om positiva signaler har kommit är läget klart otillfredsställande. Företag har återanställt personal och orderböckerna kan vara fyllda, men ofta endast en kort tid. Risken för en betydligt kraftigare avmattning finns fortfarande som en konsekvens av den ekonomiska och politiska oron i stora delar av världen, inte minst inom de länder som har euron som gemensam valuta. Osäkerheten är större än på mycket länge och de signaler som kommer om den ekonomiska utvecklingen är ofta motstridiga. Exempel på yrken som berörs är svetsare och flera grupper av montörer. Volvo Lastvagnar har fattat ett inriktningsbeslut om att avveckla monteringsverksamheten i Umeå fram till halvårsskiftet 2015, vilket kommer att påverka sysselsättningen i sektorn negativt. Inom industrin råder långsiktig brist på kvalificerad produktionspersonal och ingenjörer med högre utbildning. Mer än hälften av samtliga anställda inom Teknikföretagen är numera tjänstemän, vilket är en konsekvens av att kompetenskraven successivt ökar. Arbetsinnehållet i de befattningar som tillsätts är ofta kvalificerat och ställer krav på utbildning. Tendensen förstärks långsamt. Det befintliga överskottet på operatörer inom främst verkstad, sågverk samt träindustri kommer att öka som en följd av minskad aktivitet i dessa branscher. Tillverkningsindustrin sysselsatte i slutet av 2011 drygt personer i länet men antalet sjunker successivt. Marknaden för sågade trävaror och annan trävaruindustri har varit synnerligen ansträngd under en lång tid. Specialtillverkning är en framgångsfaktor i branschen. Läget ljusnade under hösten 2011, men under 2013 har två större sågar avvecklats. I första hand berörs produktionspersonal som montörer, virkessorterare och truckförare, men även transportföretag berörs på olika sätt. Massa- och pappersindustrins omfattning i länet är numera mycket liten. Personalsituation förefaller vara stabil, men efterfrågan bedöms inte öka under För livsmedelsindustrin ser läget något sämre ut än för ett år sedan. Närproducerad mat har varit framgångsrikt under flera år men utvecklingen är osäker. Konjunkturläget påverkar konsumenternas prismedvetenhet. Operatörer inom livsmedelsindustrin är den yrkesgrupp som berörs i första hand. Gummi- och plastindustrin har i likhet med all tillverkningsindustri haft svårigheter, men situationen förefaller nu stabil. Ett överskott av montörer råder.

19 Sida: 19 av 45 Diagram 5. Arbetsförmedlingens konjunkturindex. Arbetsställen inom industrin.. Våren 2007 hösten Historiskt genomsnitt, Riket Nettotal V 07H 08V 08H 09V 09H 10V 10H 11V 11H 12V 12H 13V 13H Källa: Arbetsförmedlingens intervjuundersökningar. Byggverksamhet Stora infrastrukturprojekt har pågått längs Västerbottenskusten under många år. Under 2014 och 2015 väntas stora delar av projekten färdigställas. En ökande koncentration till Umeåregionen av de samlade investeringarna är tydlig, främst inom anläggningssektorn. Förare av anläggningsmaskiner såväl som skogsmaskinförare har, i ett gott konjunkturläge, en alternativ arbetsmarknad inom gruvnäringen. Utpendlingen av maskinförare till Norrbotten har ökat. Industriinvesteringarna är betydligt lägre än på många år. Möjligen kan Norrbotniabanan komma att byggas då EU har förklarat sig villigt att bidra med en tredjedel av kostnaden. Byggstart sker dock knappast under prognosperioden. Husbyggandet är ännu mycket svagt, trots stora och ökande uppdämda behov av såväl nybyggnationer som renovering av äldre fastigheter. Det har skett en svag ökning av antalet påbörjade lägenheter som beräknas fortsätta Det förbereds politiska beslut om ändringar i olika regelverk vilket kan komma att gynna byggandet under Ytterligare byggstarter är mycket önskvärda, i synnerhet i Umeåregionen, för att täcka det växande behovet. I Hemavanområdet är aktiviteten hög. Många nya fastigheter har uppförts och

20 Sida: 20 av 45 ytterligare nya färdigställs kontinuerligt. Närheten till Norge är en viktig orsak. Även Tärnaby har nu börjat få del av den positiva utvecklingen i området. Grupper av hantverkare samt förare av anläggningsmaskiner behövs i verksamheten. Utbyggnaden av vindkraft i länet skapar sysselsättning genom brytning av nya skogsbilvägar, gjutning av betongfundament, och distribution av den elektricitet som produceras. Marknaden för delar av servicesektorn har förbättrats på vissa orter. Den ökning av sysselsättningen som skapades under en period har dock avtagit. ROT-avdraget har haft betydelse för sysselsättningen under lågkonjunktur, men missbruk av regelverket har påtalats och frågan är hur detta kan komma att förändras för att det riktade bidraget verkligen får den effekt som är avsedd. Frågan bereds politiskt. Diagram 6. Arbetsförmedlingens konjunkturindex. Arbetsställen inom byggverksamhet.. Våren 2007 hösten Historiskt genomsnitt, Riket Nettotal V 07H 08V 08H 09V 09H 10V 10H 11V 11H 12V 12H 13V 13H Källa: Arbetsförmedlingens intervjuundersökningar.

21 Sida: 21 av 45 Privata tjänster Den privata tjänstesektorn är den näringsgren som har haft den bästa sysselsättningsutvecklingen i länet under flera år. Under 2013 beräknas orderingången och sysselsättningen inte öka lika starkt som tidigare, bland annat till följd av den svaga industrikonjunkturen. Inför 2014 är optimismen högre än vid de två senaste prognostillfällena, även om den i är något lägre än riket som helhet 4. Inom detaljhandeln råder en svag optimism, samtidigt som den ekonomiska utvecklingen är osäker. Konsumenterna blir försiktigare till följd av den rådande oron, men aktiviteten har ändå varit högre än förväntat även om många köp sker på kredit. Inom området sällanköpsvaror syns en nedgång. Konkurrensen inom området hemelektronik är mycket stor. Många sysselsatta inom handeln är ungdomar och branschen är ofta en viktig första kontakt med arbetslivet. Utfallet har sällan nått upp till förväntningarna inom handeln. Antalet sysselsatta inom handeln var personer i slutet av Livsmedelshandeln bedöms vara stabil och antalet sysselsatta väntas öka till följd av det nya köpcentrum som ska etableras i Umeå. Nettoeffekten blir emellertid begränsad på grund av strukturförändringar och försämrade villkor för handel i kommunerna runt Umeå. Inom området finansiella tjänster och företagstjänster, även benämnd som uppdragssektorn, har utvecklingen varit stark under flera år men försvagats tydligt på grund av konjunkturläget. En klart lägre andel av företagen förväntar en ökning av uppdragsvolymen fram till slutet av 2013 och fram till årsskiftet Industriföretag är viktiga kunder för branschen och följdeffekter är vanliga, om än med viss fördröjning. Konsulter inom IT, ekonomi och juridik är yrkesgrupper som är vanliga i sammanhanget. Branschen sysselsatte drygt personer i slutet av En stor optimism råder inom information och kommunikation som omfattar företag inom IT, data och kommunikation. En klar majoritet av företagen tror på en förbättring fram till hösten Personer med relevant utbildning och erfarenhet har en god arbetsmarknad. Branschen sysselsatte personer i slutet av Företag inom hotell, restaurang, konferensanordnare och turism 5 är mest optimistiska av samtliga inför det kommande året och utgångsläget är gott. I Umeå pågår fortfarande omoch tillbyggnad av hotell och nybyggnationer planeras för att öka kapaciteten. Kapaciteten kan emellertid komma att öka mer än efterfrågan. Den bedömningen gäller främst för tiden efter Kulturhuvudstadsåret 2014, under vilket full beläggning är sannolik under stora delar av året. Branschen sysselsatte personer i slutet av Hänvisning till tabell Konjunkturindex. 5 Även termen upplevelsenäringarna används på företag verksamma inom detta segment.

22 Sida: 22 av 45 I inlandet expanderar upplevelsenäringarna fortfarande i Tärnaby- och Hemavanområdet men utbyggnadstakten har dämpats. Antalet besökare från Norge, Frankrike, Tyskland, Ryssland och Italien har ökat sedan några år tillbaka. Personal med goda kunskaper i de aktuella språken har en god marknad. Det råder en återkommande säsongsmässig brist på ordningsvakter i fjällvärlden. Frågan är inte helt lätt att lösa med hänsyn till att ackreditering från Polismyndigheten krävs för att få arbeta som ordningsvakt. Lokalt upplevs frågan som mycket betydelsefull. Transportnäringen är svårbedömd när det gäller framtidsutsikterna eftersom den är beroende av situationen i flertalet branscher, inte minst tillverkningsindustrin och handeln. Industrins behov av transporter bedöms vara minskande medan såväl byggsektorn som handeln bedöms behöva mer transporter, i synnerhet efter halvårsskiftet Överskottet på lagerarbetare är fortfarande stort. Antalet sysselsatta var personer i slutet av Antalet passagerare med buss har ökat på grund av problem med tågtrafiken på Botniabanan samt norrut. Ett antal bussförare som har uppnått pensionsåldern arbetar regelbundet på grund av brist på bussförare. Dessutom trafikeras linjen Umeå-Lycksele nu åter med tåg. Sammantaget bedöms behovet av persontransporter förbli i stort sett oförändrat eller öka något under prognosperioden. En viktig förklaringsfaktor är den stora ökningen av e-handeln som har förbättrat paketmarknaden avsevärt. Även utrustning som används av gruvindustrin i samband med projektering och uppstart av nya gruvor behöver transporteras, liksom den malm som bryts. De gruvor som öppnas innebär långsiktigt goda utsikter för transportföretagen. För närvarande är dock råvarupriserna betydligt lägre än 2011 när många beslut om prospektering fattades och vissa projekt är i nuläget inte aktuella. Det råder brist på bergarbetare i landets gruvdistrikt men utbildningar pågår och planeras. Antalet sysselsatta i beräknas förbli oförändrat men det långsiktiga behovet av ny- och ersättningsrekryteringar är betydande i hela norra Norrland. Intresset för att arbeta inom gruvindustrin är stort och den nya tekniken har inneburit att även kvinnor allt oftare väljer denna industrigren. Norrbottens och samt Bergslagen är dominerande distrikt i Sverige. En speciell Arbetsförmedling har inrättats i Kiruna för att säkerställa personalbehovet i branschen. Arbetsförmedling gruvnäring gör egna prognoser på grund av näringens betydelse och behovet av personal, som dock för närvarande inte är lika stort som man hoppats. Antalet sysselsatta inom gruvnäringen i länet har under lång tid varit omkring 850 personer. Utbyggnaden av vindkraft i länet beräknas fortsätta om än i klart långsammare takt. Uppbyggnadsfasen är till fördel för transportnäringen, men när kraftverken väl är i drift

23 Sida: 23 av 45 kommer transporter att bli aktuella endast i samband med underhåll och renovering av anläggningarna. Bristen på vindkrafttekniker bedöms vara långsiktig men har minskat. Utbildningar bedrivs i syfte att avhjälpa delar av bristen. Grupper av elektriker har genomgått utbildning och fått arbete. Bemanningsföretagen har för närvarande en klart svagare marknad jämfört med 2010 och Försvagningen inleddes under 2012 och har nu även nått personal uthyrda till industrin. Den svaga konjunkturen och osäkerheten om framtiden är orsaken till bemanningsföretagens försvagade roll. Läget bedöms bestå en längre tid. För sysselsättningen inom hushållsnära tjänster har RUT-avdraget fortfarande betydelse. Diagram 7. Arbetsförmedlingens konjunkturindex. Arbetsställen inom privata tjänster.. Våren 2007 hösten Historiskt genomsnitt, Riket Nettotal V 07H 08V 08H 09V 09H 10V 10H 11V 11H 12V 12H 13V 13H Källa: Arbetsförmedlingens intervjuundersökningar.

24 Sida: 24 av 45 Offentliga tjänster Av svaren i intervjuundersökningen framgår att landstinget haft ett stabilt antal anställda under 2012 och 2013, och så väntas fallet bli även En viss ökning kan komma att ske inom primärvården, vilket leder till minskningar inom andra verksamheter. Svårigheter att rekrytera allmänläkare till redan vakanta tjänster kan göra att den eftersträvade ökningen uteblir. Övertalighet kan uppstå hos landstinget då kommunerna övertog ansvaret för hemsjukvården i början av september Personalen kommer sannolikt att kunna fortsätta arbeta inom sitt yrke, men som anställda hos kommunerna eller hos privata arbetsgivare. Inom tandvården beräknas inga betydande förändringar ske under perioden. I delar av inlandet är det för närvarande svårare att rekrytera tandläkare än läkare. Landstingets ekonomiska situation är bekymmersam. Bland primärkommunerna bedöms antalet sysselsatta öka svagt inom vård- och omsorgssektorn. Minskningar förutses i varierande grad inom övriga kommunala verksamheter, i synnerhet inom utbildningsområdet. Kommunernas bedömningar varierar starkt, vilket har ett nära samband med den förväntade befolkningsutvecklingen. Antalet statliga arbetsgivare som har intervjuats är för lågt för att kunna dra bestämda slutsatser. Tendensen är dock att antalet statligt anställda, efter en temporär ökning under 2013, fortsätter att minska. Minskningen blir dock långsammare än tidigare. Det är en tydlig ambition att ytterligare förbättra underlaget för bedömningen av den statliga verksamheten i länet i kommande prognoser. Enligt färska uppgifter från Statistiska Centralbyrån 6 var drygt sysselsatta i offentlig sektor tredje kvartalet Det är en ökning med 520 personer under det senaste året. Antalet statligt anställda har ökat med 60 personer till 8 400, landstingsanställda har ökat med 290 till , och kommunalt anställda med 170 personer till Kortperiodisk Sysselsättningsstatistik för kvartal

25 Sida: 25 av 45 Diagram 8. Arbetsförmedlingens verksamhetsindex för offentliga tjänster.. Våren 2007 hösten Historiskt genomsnitt, Riket Nettotal V 07H 08V 08H 09V 09H 10V 10H 11V 11H 12V 12H 13V 13H Källa: Arbetsförmedlingens intervjuundersökningar. Arbetsförmedlingens verksamhetsindex beskriver stämningsläget i de offentliga verksamheterna. Indexet baseras på Arbetsförmedlingens intervjuundersökning och arbetsgivarnas förväntningar om verksamhetsutvecklingen för de kommande sex månaderna. Det beräknas som andelen verksamheter som bedömt ökning av tjänsteproduktionen minus andelen verksamheter som bedömt minskning.

26 Sida: 26 av 45 Utbudet av arbetskraft Befolkningen i omfattar omkring personer, vilket utgör drygt 2,7 procent av rikets befolkning. Det är en ökning med sedan 1968 då hade länet invånare, varav två tredjedelar bodde i någon av kustkommunerna Nordmaling, Robertsfors, Skellefteå eller Umeå. Länets övriga elva kommuner betecknas som inlands- eller fjällkommuner. År 2012 bodde 77,9 procent av länets invånare i de fyra kustkommunerna. Enligt den senaste befolkningsprognosen kommer 79,8 procent av beräknade invånare att bo vid kusten år Av länets befolkning år bodde 83,7 procent i de fyra kustkommunerna vid utgången av Umeå är den enda av länets 15 kommuner som beräknas ha en positiv befolkningsutveckling under perioden. Kommunens befolkning har ökat från personer 1968, till personer vid utgången av 2012 eller med 77,3 procent. År 2025 beräknas Umeås befolkning ha ökat med drygt 93 procent jämfört med Åsele hade vid utgången av 2012 kvar 51,3 procent av de invånare kommunen hade År 2025 beräknas antalet invånare i Åsele ha minskat till 2 519, vilket motsvarar en minskning med drygt 56 procent sedan Den högsta befolkningssiffran hittills för, personer, noterades för år År 2025 skulle länet, enligt SCB:s senaste prognos, ha invånare. Utbudsförändringar Under 2014 beräknas utbudet av arbetskraft förbli oförändrat eller öka mycket svagt. Av länets samlade befolkning i åldersintervallet år ingick i början av 2013 knappt individer i den registerbaserade arbetskraften personer i ålderintervallet står inte till arbetsmarknadens förfogande, med anledning av de till exempel studerar, är sjuka, förtidspensionerade eller pensionerade av andra skäl. Antalet i åldersgruppen minskar sedan ett par år tillbaka och kommer, enligt den senaste befolkningsprognosen, att fortsätta minska även bortom Det innebär att varje individ i arbete måste försörja en ökande andel av befolkningen utöver sig själv.

27 Sida: 27 av 45 Inskrivna arbetslösa vid Arbetsförmedlingen I kommande avsnitt används begreppet inskrivna arbetslösa som samlingsnamn för gruppen öppet arbetslösa och deltagare i program med aktivitetsstöd. Arbetslöshetens utveckling År 2008, innan lågkonjunkturen hade slagit igenom, uppgick arbetslösheten i länet till totalt 5 procent av den registerbaserade arbetskraften var motsvarande siffra 8,4 procent. För närvarande sjunker antalet arbetslösa varje månad jämfört med året innan. Genomsnittet för 2013 bedöms till drygt 8 procent. Antalet nyinskrivna per månad har minskat sedan 2010, men är oförändrat i år jämfört med Mönstret är lika för könen samt för ungdomar. För utomeuropeiskt födda, individer med funktionsnedsättning samt personer ökar istället arbetslösheten. Antalet av samtliga inskrivna som har gått till arbete har ökat i år för alla grupper, utom för unga kvinnor där en viss minskning noteras. När man istället jämför gruppen inskrivna arbetslösa är bilden mera splittrad. Den ökning som gäller för hela gruppen fördelar sig främst på män, men även på utomeuropeiskt födda. Unga kvinnor har den svagaste utvecklingen. Registerbaserad arbetskraft som bas för beräkning av den relativa arbetslösheten finns bakåt till Dit kan jämförelser av andelar göras. Vid en jämförelse mellan det totala antalet inskrivna arbetslösa bör man hålla i minnet att betydande förändringar av antalet personer i åldergruppen har ägt rum sedan hösten Därför är andelar ett mer rättvisande sätt att visa på utvecklingen 7. 7 Diagram redovisas i bilagan i slutet av rapporten.

28 Sida: 28 av 45 Diagram 9. Inskrivna arbetslösa som andel av registerbaserad arbetskraft. Västerbottens. Januari 1994 oktober Prognos tom. december Procent 16 Totalt inskrivna arbetslösa i procent av arbetskraften jan okt 2013, AC län. Prognos nov dec 2014, Källa: Arbetsförmedlingen, säsongsrensade data, trendvärden. Arbetslöshetens prognos Under 2011 var arbetslösheten i genomsnitt 8,5 procent var antalet arbetslösa detsamma som året före men genomsnittet blev 8,4 procent. Andelen till och med oktober 2013 är lägre än för motsvarande period ,1 procent i år jämfört med 8,3 procent förra året. Antalet arbetslösa var under fjärde kvartalet personer i genomsnitt per månad. Motsvarande siffra för samma kvartal 2012 blev knappt Antalet personer i gruppen beräknas till och med oktober 2013 vara i genomsnitt , vilket är 300 färre än samma period Det är avsevärt bättre än förväntningar sedan i höstas och tidigare. Huvudorsaken är fler sysselsatta. Under det första halvåret 2014 väntas en uppgång av arbetslösheten. Kulturhuvudstadsåret samt byggstarten av det nya köpcentret söder om Umeå beräknas emellertid medföra att genomsnittet för tredje kvartalet 2014 blir identiskt med motsvarande kvartal i år. På helåret 2014 väntas en sysselsättningsökning på 100 personer.

29 Sida: 29 av 45 Tabell 4. Antal inskrivna arbetslösa.. Antal Förändring mot motsvarande kvartal året innan 2012 kvartal ,2% 2013 kvartal ,9% 2014 kvartal ,0% Källa: Arbetsförmedlingen. Antalet deltagare i jobb- och utvecklingsgarantin ökade snabbt när programmet infördes i juli 2007, men har sedan minskat. Under det tredje kvartalet 2011 var antalet deltagare drygt i genomsnitt per månad. Det var en ökning med omkring 50 personer sedan motsvarande period året innan var antalet och 2013 var antalet drygt Andelen utrikes födda i program med aktivitetsstöd var under tredje kvartalet 2013 drygt 14 procent. Andelen har ökat över tid, och en långsam ökning bedöms bli fallet fram till slutet av prognosperioden. Andelen med förgymnasial utbildning har varit drygt 20 procent under de tre senaste åren. Andelen med gymnasial utbildning har ökat från 50 till 60 procent. Andelen med eftergymnasial utbildning har minskat från 25 till 20 procent. Detta motsvarar respektive grupps andel av samtliga inskrivna, med någon överrepresentation för såväl inskrivna med för- som eftergymnasial utbildning. Jobbgarantin för ungdomar (UGA) är avsedd för ungdomar år som har varit arbetslösa i minst tre sammanhängande månader. Under det tredje kvartalet i år deltog i genomsnitt knappt 900 personer i programmet och nästan samtliga tillhörde åldersgruppen år. Grupper som redan idag har svårt att få fotfäste på arbetsmarknaden bedöms trots det få det än svårare under den rådande svackan och möjligen under ytterligare ett eller två år framöver, beroende på hur den internationella ekonomin utvecklas. Det rör sig främst om personer med kort och ofullständig utbildning, med nedsatt fysisk eller psykisk arbetsförmåga, delar av gruppen ungdomar år, äldre år samt utrikes födda, i synnerhet personer med kort utbildning och svaga kunskaper i svenska språket. Dessa grupper utgör redan idag betydligt mer än hälften av samtliga inskrivna arbetslösa i länet. Även om andelen skulle kunna minska något så kommer personer i dessa kategorier att ha det svårare än andra att konkurrera om de lediga jobb som finns, oavsett konjunkturläge. Särskilda stöd för dessa grupper är viktiga. Den geografiska fördelningen av inskrivna antalet arbetslösa kommer med stor sannolikhet att följa det traditionella mönstret. Det skulle innebära att huvuddelen av antalet kommer att återfinnas vid kusten medan andelen av den registerbaserade arbetskraften riskerar att stiga i inlandet och fjällkommunerna.

30 Sida: 30 av 45 Arbetslöshetens struktur Andelen utan arbete är betydligt högre för personer med högst grundskola som utbildningsbakgrund, än för grupper med examen från gymnasium eller högskola. En viktig förklaring till detta är att kompetenskraven på arbetsmarknaden kontinuerligt skärps, men också att många idag inte lyckas fullfölja sina studier med godkända betyg. För en stor majoritet av de rekryteringar som genomförs är en godkänd gymnasieutbildning det grundläggande krav som ställs. Det ger dessutom behörighet till högre utbildning, vilket blir allt viktigare på framtidens arbetsmarknad. Långa tider utanför arbetsmarknaden är en väl dokumenterad belastning när det gäller möjligheterna att komma ifråga för en anställning. Därför finns starka skäl till en grundläggande genomgång av kompetensnivån hos dem som är inskrivna som arbetssökande. Unga välutbildade män har ett försprång framför övriga grupper när det gäller möjligheten till arbete. Av tabell 5 framgår hur mycket strukturen bland andelen arbetslösa kan skilja sig mellan olika kommuner, länet och riket. Tabellen visar andelen totalt inskrivna arbetslösa per grupp av den registerbaserade arbetskraften. En jämförelse mellan situationen i riket under perioden redovisas i tabellen. Syftet med tabellen är att åskådliggöra strukturella skillnader samt att ge lokala aktörer ett underlag för att bedriva en verksamhet som ger önskat resultat. För vissa grupper, som exempelvis utomeuropeiskt födda, är underlaget ofta litet och en skillnad på endast få individer kan ändra procentsatser i hög grad. I sådana fall är det lämpligt att tolka uppgifterna med försiktighet. På mindre orter ökar känsligheten för detta fenomen. Tabell 5. Arbetslöshetens struktur, kvartal Inskrivna arbetslösa som andel av registerbaserad arbetskraft i respektive grupp, procent.. Kommun Totalt år Kvinnor Män Unga Äldre år år Inrikes födda Utrikes födda Utbildning Grundskola Gymnasial Eftergymnasial Nordmaling 9,1 8,3 9,9 25,1 5,2 7,7 29,6 19,1 7,7 5,9 Bjurholm 8,8 9,8 8,0 18,0 6,2 6,1 34,2 13,0 8,5 7,2 Vindeln 6,8 7,4 6,2 14,6 5,4 6,0 18,8 13,2 6,2 5,1 Robertsfors 6,4 5,4 7,2 13,6 4,3 5,1 25,1 14,6 5,7 3,9 Norsjö 8,9 8,7 9,0 22,2 5,4 6,6 43,7 19,5 7,2 7,0 Malå 7,7 8,6 6,9 21,1 5,1 6,6 25,8 14,0 7,2 5,0 Storuman 7,4 6,1 8,4 19,1 5,4 6,5 24,1 16,4 6,5 4,6 Sorsele 7,7 6,4 8,8 9,8 4,5 5,0 34,7 22,0 4,6 6,0 Dorotea 8,2 7,7 8,6 12,4 7,6 6,8 27,4 21,5 5,8 8,0 Vännäs 7,7 7,5 8,0 23,8 3,0 6,5 28,0 18,1 7,8 4,2 Vilhelmina 11,3 10,7 11,8 22,9 8,2 8,8 49,4 28,0 10,1 5,2 Åsele 10,4 9,6 11,1 23,1 6,6 9,5 21,8 20,4 9,3 8,6 Umeå 7,4 7,0 7,9 15,9 4,1 6,3 17,6 18,9 8,6 4,9 Lycksele 8,6 8,0 9,1 16,1 6,7 6,8 29,5 22,7 7,9 4,5 Skellefteå 8,4 7,7 9,0 19,9 5,3 6,7 33,3 22,0 8,0 4,9 Länet 7,9 7,4 8,4 17,8 4,9 6,6 23,9 19,9 8,1 5,0 Riket 8,5 8,2 8,7 17,3 6,3 6,1 20,7 19,2 8,1 5,5

31 Sida: 31 av 45 Källa: Arbetsförmedlingen, Statistiska Centralbyrån (SCB). Tabell 6. Tabell över befolkningens utbildningsnivå Utbildningsnivå Förgymnasial Förgymnasial Gymnasial Gymnasial Eftergymnasial Eftergymnasial Forskarutbildninnivå Uppgift om saknas utbildning utbildning, 9 utbildning utbildning utbildning, utbildning, 3 år utbildnings kortare än 9 länsvis år (10) år, högst 2 år, 3 år mindre än 3 år eller mer 01 Stockholms län 3,9% 13,1% 17,3% 20,9% 15,4% 25,2% 1,5% 2,8% 03 Uppsala län 4,6% 13,3% 19,8% 21,1% 14,7% 21,8% 3,1% 1,8% 04 Södermanlands län 8,0% 15,2% 25,6% 23,0% 12,2% 14,0% 0,4% 1,6% 05 Östergötlands län 6,6% 14,2% 22,8% 22,4% 13,7% 17,6% 1,1% 1,6% 06 Jönköpings län 8,1% 15,4% 23,8% 24,0% 12,6% 14,3% 0,3% 1,5% 07 Kronobergs län 7,3% 14,5% 23,8% 22,8% 13,6% 15,7% 0,4% 2,0% 08 Kalmar län 7,9% 15,4% 26,4% 22,4% 12,3% 13,9% 0,4% 1,4% 09 Gotlands län 7,7% 14,3% 26,1% 23,7% 11,5% 15,4% 0,4% 1,0% 10 Blekinge län 8,3% 13,2% 25,2% 21,6% 13,9% 15,7% 0,4% 1,7% 12 Skåne län 6,3% 13,9% 20,6% 21,8% 14,0% 19,6% 1,2% 2,6% 13 Hallands län 7,0% 14,0% 23,0% 23,8% 13,6% 16,7% 0,6% 1,2% 14 Västra Götalands län 6,4% 14,3% 21,4% 22,7% 13,8% 18,7% 1,0% 1,8% 17 Värmlands län 6,4% 13,9% 26,0% 23,8% 12,5% 14,9% 0,4% 2,0% 18 Örebro län 7,4% 14,3% 24,8% 23,0% 13,0% 15,5% 0,5% 1,5% 19 Västmanlands län 6,2% 15,4% 24,6% 23,3% 12,7% 15,4% 0,5% 1,8% 20 Dalarnas län 7,4% 14,6% 27,1% 23,8% 11,7% 13,4% 0,4% 1,6% 21 Gävleborgs län 7,6% 15,6% 26,8% 23,2% 11,8% 13,1% 0,3% 1,5% 22 Västernorrlands län 6,1% 14,5% 27,9% 22,2% 12,8% 14,8% 0,4% 1,4% 23 Jämtlands län 5,4% 13,5% 26,9% 24,3% 12,5% 15,5% 0,4% 1,4% 24 4,6% 11,8% 24,3% 22,6% 14,4% 19,2% 1,6% 1,5% 25 Norrbottens län 5,1% 12,6% 29,0% 23,5% 12,5% 15,3% 0,7% 1,4% Riket 6,0% 13,9% 22,1% 22,3% 13,8% 18,9% 1,0% 2,0% Källa: Statistiska Centralbyrån

32 Sida: 32 av 45 Arbetsmarknadspolitiska utmaningar har varit i ständig, svagare eller starkare, tillväxt sedan andra halvan av 1960-talet. I en av Arbetsförmedlingen publicerad rapport, Ura 2010:5, framgår att utbudet av arbetskraft är ett generellt problem för hela riket, med undantag endast för de tre storstadsregionerna. Särskilt allvarliga befaras problemen bli i områden som redan tidigare betecknas som utpräglad glesbygd, inte minst i Norrlands inland. Den utan jämförelse största och mest betydelsefulla utmaningen någonsin är att så långt det är möjligt behålla, och helst fortsätta öka, utbudet av arbetskraft i framtiden. Om utbudet av arbetskraft, och därmed antalet sysselsatta, minskar, måste varje person i arbete måste försörja en växande andel av övriga samhällsmedborgare för att välfärden ska kunna behållas. Utmaningen är av den omfattningen att frågan inte kan lösas enbart genom åtgärder i länet, men det är av yttersta vikt att frågan uppmärksammas och tas på allvar om välfärden ska kunna behållas även i områden utanför storstadsregionerna. Den kanske den allra viktigaste delen i arbetet med att öka utbudet av arbetskraften är att öka andelen utrikes födda som deltar i arbetslivet. För att frågan ska kunna lösas på ett framgångsrikt sätt, kommer med stor sannolikhet långtgående samverkan mellan politiska företrädare och ansvariga myndigheter att krävas. Här finns allt att vinna för samtliga inblandade parter, inte minst de utrikes födda själva som i allt högre grad kommer att kunna försörja sig på eget arbete. Frågan om tillgången på arbetskraft är inte endast en fråga om antal utan, i hög grad, även om utbildning och kompetens. Det är av yttersta vikt att personer som står till arbetsmarknadens förfogande och som ännu inte har något arbete, kan få relevant information om vilken kompetens som efterfrågas. En avgörande faktor för framgång är hur arbetssökande kan uppnå en kompetensnivå som är tillräcklig för att man ska kunna konkurrera om lediga arbetstillfällen, alternativt att starta ett eget företag med långsiktig bärkraft. Det är viktigt att arbetsgivare och fackliga organisationer medverkar i processen, och så tidigt som möjligt informerar om hur man ser på behovet av arbetskraft och nya kompetenser som kommer att behövas inom olika områden. Här vilar ett tungt ansvar på ansvariga politiker, som ska fatta beslut om inrättandet av nya utbildningar och om vilka finansiella ramar som ska gälla. Det är ofrånkomligt att frågan måste betraktas ur ett långsiktigt perspektiv, och att insikten om att utbildning är en viktig del av det breda begreppet infrastruktur får en stark förankring. Som framgått finns en betydande risk att mindre kommuner i länet kommer att drabbas av ytterligare minskande befolkning i framtiden. En långsiktig strategi för möjligheter till arbete och kommunikation, även i ett öst-västligt perspektiv, bör utarbetas för att säkerställa möjligheten att bo och försörja sig även i inlandet och länets fjällkommuner.

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län i slutet av april 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län i slutet av april 2012 Umeå 11 maj 2012 Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län i slutet av april 2012 Lediga platser Under månaden anmäldes 1 572 lediga platser och samma månad förra året anmäldes 1 377.

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län i januari 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län i januari 2012 Umeå 14 februari 2012 Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län i januari 2012 Lediga platser Under månaden anmäldes 1 236 lediga platser till länets arbetsförmedlingar och samma månad

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län i slutet av maj 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län i slutet av maj 2012 Umeå 15 juni 2012 Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län i slutet av maj 2012 Lediga platser Under månaden anmäldes 1 286 lediga platser och samma månad förra året anmäldes 2 194. Det

Läs mer

INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Under månaden anmäldes 770 lediga platser och samma månad förra året anmäldes 1 494. Antalet platser har således nästan halverats. Av samtliga platser anmäldes drygt

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Västerbottens län augusti månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Västerbottens län augusti månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Bo Gustavsson Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Västerbottens län augusti månad 2015 Fått arbete Antalet personer som fick arbete var under augusti 1 229 i

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013 Blekinge, 8 mars 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013 Vissa ljuspunkter på en mörk arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas i hög grad av den ekonomiska

Läs mer

PROGNOS 2014 2015 Arbetsmarknad Västerbottens län

PROGNOS 2014 2015 Arbetsmarknad Västerbottens län PROGNOS 2014 2015 Arbetsmarknad Västerbottens län 1 PROGNOSEN Ökad optimism för arbetsmarknaden 2014 och 2015 Vid slutet av 2013 hade arbetsgivarnas optimism dämpats jämfört med året innan, de tror ändå

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter Jämtlands län

Arbetsmarknadsutsikter Jämtlands län Arbetsmarknadsutsikter 2012-2013 Jämtlands län Välkomna! Johan Tegnhed, arbetsförmedlingschef Östersund, 010-487 02 37 Maria Salomonsson, utredare, 010-487 67 19 Färre nyanmälda platser senaste månaderna

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av februari 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av februari 2012 2012-03-13 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av februari 2012 Arbetsmarknadens läge Efterfrågan på arbetskraft är fortsatt hög i Stockholms län. Totalt anmäldes under februari

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län augusti 2014

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län augusti 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Stockholm, september månad 2014 Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län augusti 2014 Inskrivna arbetslösa i Uppsala län augusti 2014

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län augusti månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Örebro län augusti månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län augusti månad 2016 Färre fick arbete i augusti Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna hösten Prognos för arbetsmarknaden Kalmar län

Arbetsmarknadsutsikterna hösten Prognos för arbetsmarknaden Kalmar län Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2012 Prognos för arbetsmarknaden 2012-2013 Kalmar län Arbetsmarknadsprognosen 2 gånger per år (riksprognos + 21 länsprognoser) Intervjuundersökning 17 sep-19 okt Prognosen

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av april månad 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av april månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Örebro 9 maj 2014 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Örebro län april 2014 11 870 (8,6 %) 5 196 kvinnor (7,9 %) 6 674 män (9,3 %) 2 751 unga

Läs mer

PROGNOS våren Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län

PROGNOS våren Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län PROGNOS våren 2012 Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län 60 Efterfrågan på varor och tjänster Andel av arbetsställen som bedömer ökning av efterfrågan på varor och tjänster minus andel av arbetsställen

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län november 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län november 2013 18 december 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län november 2013 Lediga platser Under månaden anmäldes 1 1036 lediga platser och samma månad förra året anmäldes 1 081. Således

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län september 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län september 2013 11 oktober 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län september 2013 Lediga platser Under september anmäldes 1 064 lediga platser till Arbetsförmedlingen i Västerbottens län. Det är

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, augusti 2016

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, augusti 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ida Karlsson Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, augusti 2016 Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län fortsatte att förbättras

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län april 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län april 2013 11 april 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län april 2013 Lediga platser Under månaden anmäldes 1 326 lediga platser och samma månad förra året anmäldes 1 572. Således en minskning

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna våren Prognos för arbetsmarknaden Kalmar län

Arbetsmarknadsutsikterna våren Prognos för arbetsmarknaden Kalmar län Arbetsmarknadsutsikterna våren 2013 Prognos för arbetsmarknaden 2013-2014 Kalmar län Arbetsmarknadsprognosen 2 gånger per år (riksprognos + 21 länsprognoser) Intervjuundersökning 11 mars-17 april Prognosen

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län april månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Örebro län april månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län april månad 2015 Färre går ut i arbete Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna Örebro län

Arbetsmarknadsutsikterna Örebro län Arbetsmarknadsutsikterna Örebro län Prognos för arbetsmarknaden 2015 och 2016 2015-06-10 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i april 2015 som andel (%) av den registerbaserade arbetskraften

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av december 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av december 2012 Blekinge, 13 januari 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av december 2012 Färre varsel på en svag arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas kraftigt av den ekonomiska

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län februari månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län februari månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län februari månad 2016 Svagt minskad arbetslöshet i februari Arbetslösheten har varit oförändrad i

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län mars 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län mars 2013 11 april 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län mars 2013 Lediga platser Under månaden anmäldes 1 532 lediga platser och samma månad förra året anmäldes 1 318. Det är en ökning

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik augusti 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik augusti 2017 FAKTAUNDERLAG Värmlands län Karlstad, 11 september 2017 Fredrik Mörtberg Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik augusti 2017 Färre fick jobb I augusti månad var det 1 373 personer som gick till arbete,

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Värmlands län april månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Värmlands län april månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ann Mannerstedt Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Värmlands län april månad 2015 Fått arbete Under april påbörjade 1 873 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av oktober 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av oktober 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Örebro 8 november 2013 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Örebro län oktober 2013 12 922 (9,3 %) 6 024 kvinnor (9,2 %) 6 898 män (9,5 %) 3

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av augusti månad 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av augusti månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Örebro 11 september 2014 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Örebro län augusti 2014 11 552 (8,4 %) 5 103 kvinnor (7,8 %) 6 449 män (9,0 %)

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Värmlands län september månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Värmlands län september månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ann Mannerstedt Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Värmlands län september månad 2015 Fått arbete Under september påbörjade 1 507 av alla som var inskrivna vid

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik augusti 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik augusti 2017 FAKTAUNDERLAG Kronobergs län 2017-09-05 Ronnie Kihlman Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik augusti 2017 Inskrivna arbetslösa som går till arbete Under augusti månad 2017 påbörjade 600 personer (270

Läs mer

Arbetsmarknadsläget augusti 2013

Arbetsmarknadsläget augusti 2013 INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Arbetsmarknadsläget augusti 2013 Närmare 45 000 fick arbete Av samtliga inskrivna på Arbetsförmedlingen var det under augusti närmare 45 000 som påbörjade någon form

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län februari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län februari 2013 8 mars 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Västerbottens län februari 2013 Lediga platser Under februari anmäldes 2 374 lediga platser, och samma månad förra året anmäldes 2 296. Andelen platser

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län oktober månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Örebro län oktober månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län oktober månad 2016 Utrikes födda kommer ut i arbete Av samtliga personer som var inskrivna på

Läs mer

PROGNOS hösten Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län

PROGNOS hösten Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län PROGNOS hösten 2012 Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län Uppföljning av efterfrågan på varor och tjänster Källa: Arbetsförmedlingens intervjuundersökning *Arbetsförmedlingens konjunkturindex: Beskriver

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av september 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av september 2013 Örebro 11 oktober 2013 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Örebro län september 2013 12 850 (9,3 %) 6 066 kvinnor (9,2 %) 6 784 män (9,4 %) 3 525 unga 18-24 år (20,4 %) (Andel av

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2013

Arbetsmarknadsutsikterna våren 2013 Arbetsmarknadsutsikterna våren 2013 Prognos för arbetsmarknaden 2013-2014 Text Bo Gustavsson, Analysavdelningen Sida: 3 av 46 Innehållsförteckning Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognoser... 5 Definitioner...

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, oktober 2016

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, oktober 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ronnie Kihlman Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, oktober 2016 För elfte månaden i rad så faller arbetslösheten i länet då

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län mars månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Örebro län mars månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län mars månad 2016 Färre fick arbete i mars Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län juli 2014

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län juli 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Stockholm, juli månad 2014 Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län juli 2014 Inskrivna arbetslösa i Uppsala län juli 2014 9 285 (5,5

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i december 2015

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i december 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jan Sundqvist Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i december 2015 Fått arbete I december fick 995 inskrivna vid Arbetsförmedlingen i Dalarna arbete.

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET 10 oktober 2014 Josef Lannemyr Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län september 2014 11 400 (6,7 %) 5 300 kvinnor (6,6 %) 6 100 män (6,8 %)

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, augusti 2016

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, augusti 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ronnie Kihlman Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, augusti 2016 För nionde månaden i rad så faller arbetslösheten i länet då

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Kalmar län maj 2015

Arbetsmarknadsläget i Kalmar län maj 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Maria Lycke Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Kalmar län maj 2015 Färre övergångar till arbete I maj 2015 påbörjade 1 195 personer av samtliga som var inskrivna

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, februari 2015

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, februari 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, februari 2015 Fortsatt positiv utveckling på arbetsmarknaden i Jönköpings

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län mars månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län mars månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län mars månad 2015 Fått arbete Av samtliga inskrivna vid länets arbetsförmedlingar påbörjade 1

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län december månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län december månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län december månad 2016 Fler arbetslösa Arbetslösheten har ökat sedan våren 2015. Ökningen beror till

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av januari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av januari 2013 Efterfrågan Utflöde Inflöde Utbud av arbetssökande 2013-02-08 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av januari 2013 Januari månad såg en större aktivitet på arbetsmarknaden i

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Kalmar län januari 2015

Arbetsmarknadsläget i Kalmar län januari 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Maria Lycke Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Kalmar län januari 2015 Färre sökande ut i arbete Under januari 2015 påbörjade 1 010 personer av de inskrivna

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i juli 2015

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i juli 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jan Sundqvist Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i juli 2015 Fått arbete I juli fick 954 inskrivna vid Arbetsförmedlingen arbete. I juli för ett

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Kalmar län september 2015

Arbetsmarknadsläget i Kalmar län september 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Maria Lycke Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Kalmar län september 2015 Färre övergångar till arbete I september 2015 påbörjade 1 028 personer av samtliga som

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av februari 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av februari 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Karlstad 11 februari 2014 Ann Mannerstedt Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Värmlands län februari 2014 12 812 (9,8 %) 5 463 kvinnor (8,8 %) 7 349 män

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av maj månad 2014 maj

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av maj månad 2014 maj MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Kalmar 17 juni 2014 Maria Lycke Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Kalmar län maj 2014 8 187 (7,3 %) 3 705 kvinnor (6,9 %) 4 482 män (7,6 %) 1 980 unga

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län, april 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län, april 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 12 maj 2016 Peter Nofors, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län april 2016: 9 330 (6,1%) 4 184 kvinnor (5,6%)

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, januari 2016

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, januari 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ronnie Kihlman Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, januari 2016 Färre personer gick till arbete Antalet personer som gått till

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av februari månad 2014 februari

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av februari månad 2014 februari MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Kalmar 11 mars 2014 Maria Lycke Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Kalmar län februari 2014 9 542 (8,4 %) 4 165 kvinnor (7,7 %) 5 377 män (9,1 %) 2 548

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av januari månad 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Örebro län i slutet av januari månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Örebro 11 februari 2014 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Örebro län januari 2014 13 227 (9,5 %) 5 829 kvinnor (8,8 %) 7 398 män (10,2 %)

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Victor Tanaka Analysavdelningen Fått arbete Under december påbörjade 550 1 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen i Blekinge någon form av arbete, det vill

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av maj 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av maj 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Karlstad 17 juni 2014 Ann Mannerstedt Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Värmlands län maj 2014 11 047 (8,6 %) 4 808 kvinnor (7,8 %) 6 239 män (9,3 %)

Läs mer

Andreas Mångs, Analysavdelningen. utrikes födda. Arbetsförmedlingen

Andreas Mångs, Analysavdelningen. utrikes födda. Arbetsförmedlingen MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jönköping 111 mars 2014 Andreas Mångs, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län, februari 2014 12 763 (7,4 %) 5 795 kvinnor

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Värmlands län januari 2015

Arbetsmarknadsläget i Värmlands län januari 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ann Mannerstedt Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Värmlands län januari 2015 Fått arbete Under januari påbörjade 1 427 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, november 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, november 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, november 2014 Arbetslösheten fortsätter att minska Arbetsmarknadsläget i

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2017

Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2017 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2017 Arbetslösheten ökar sedan ett år tillbaka Arbetslösheten har ökat i stort sett

Läs mer

De senaste årens utveckling

De senaste årens utveckling Arbetsmarknaden Sedan 1997 har antalet sysselsatta ökat med 22 personer, om man jämför de tre första kvartalen respektive år. Antalet sysselsatta är dock fortfarande cirka 8 procent lägre än 199. Huvuddelen

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Victor Tanaka Analysavdelningen Fått arbete Under oktober påbörjade 720 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen i Blekinge någon form av arbete, det vill

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Värmlands län februari månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Värmlands län februari månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ann Mannerstedt Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Värmlands län februari månad 2015 Fått arbete Under februari påbörjade 1 422 av alla som var inskrivna vid

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av september 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av september 2012 oktober 202 Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av september 202 Arbetsmarknaden i Uppsala län stabil trots tecken på försvagning Uppsala län fortsätter att ha landets lägsta

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län december månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Örebro län december månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län december månad 2014 Minskat antal som fått arbete Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av december 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av december 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Karlstad 14 januari 2014 Ann Mannerstedt Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Värmlands län december 2013 12 954 (9,9 %) 5 623 kvinnor (9,1 %) 7 331 män

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av januari månad 2014 januari

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av januari månad 2014 januari MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Kalmar 11 februari 2014 Maria Lycke Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Kalmar län januari 2014 9 689 (8,5 %) 4 249 kvinnor (7,9 %) 5 440 män (9,1 %)

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av november 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av november 2012 13 december 2012 Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av november 2012 Fler arbetslösa och färre lediga jobb Under november fortsatte arbetsmarknaden i Uppsala län att försvagas.

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av februari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av februari 2013 2013-03-08 Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av februari 2013 1 380 av de inskrivna fick jobb Under februari påbörjade 1 380 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län december månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Örebro län december månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län december månad 2015 Färre går ut i arbete Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av augusti 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av augusti 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Karlstad 11 september 2014 Ann Mannerstedt Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Värmlands län augusti 2014 10 958 (8,5 %) 4 799 kvinnor (7,8 %) 6 159 män

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Örebro län januari 2015

Arbetsmarknadsläget i Örebro län januari 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Örebro län januari 2015 Minskat antal som fått arbete Av samtliga personer som var inskrivna på Arbetsförmedlingen

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av september 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av september 2012 Utbud av arbetssökande Inflöde Utflöde Efterfrågan 2012-10-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län i slutet av september 2012 I september fortsatte försvagningen av arbetsmarknaden i

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län i slutet av december 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län i slutet av december 2012 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Maria Lycke, Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län december 2012 13 330 (7,8%) 6 030 kvinnor (7,5%) 7 300 män (8,1%) 3 840 unga 18-24 år

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Kalmar län december 2015

Arbetsmarknadsläget i Kalmar län december 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Maria Lycke Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Kalmar län december 2015 Fler övergångar till arbete I december 2015 påbörjade 725 personer av samtliga som var

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län juli månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län juli månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län juli månad 2015 Fått arbete Av samtliga inskrivna vid länets arbetsförmedlingar påbörjade 700

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Victor Tanaka Analysavdelningen Fått arbete Under januari påbörjade 875 1 av alla som var inskrivna vid Arbetsförmedlingen i Blekinge någon form av arbete, det vill

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av oktober 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av oktober 2012 4 november 202 Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av oktober 202 Tecken på försvagning men stark motståndskraft Under oktober kom flera tecken på att arbetsmarknaden i Uppsala

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i december 2014

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i december 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jan Sundqvist Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i december 2014 Fått arbete I december fick 1 026 inskrivna vid Arbetsförmedlingen arbete. 642

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län i slutet av december månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län i slutet av december månad 2012 2013-01-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län i slutet av december månad 2012 Lediga platser Antalet nyanmälda lediga platser i Västernorrlands län har sedan april 2012 minskat

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, december 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, december 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, december 2014 Arbetslösheten minskade med 1000 personer under 2014 Arbetsmarknadsläget

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av mars 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av mars 2014 Efterfrågan Utflöde Inflöde Utbud av arbetssökande 2014-04-10 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av mars 2014 Under mars månad fortsatte arbetsmarknaden i Stockholms län

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av augusti 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av augusti 2013 2013-09-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i slutet av augusti 2013 Något minskad omsättning till arbete i augusti men fortfarande högre nivå än i riket Under augusti påbörjade drygt

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län januari månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län januari månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län januari månad 2014 Fått arbete Av samtliga inskrivna vid länets arbetsförmedlingar påbörjade

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Kalmar län juli 2016

Arbetsmarknadsläget i Kalmar län juli 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Maria Lycke Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Kalmar län juli 2016 Fler övergångar till arbete juli 2016 jämfört med juli 2015 I juli 2016 påbörjade 742 personer

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Victor Tanaka Josef Lannemyr Analysavdelningen Fått arbete Under februari påbörjade 705 1 av alla som var inskrivna hos Arbetsförmedlingen i Blekinge någon form av

Läs mer

6 334 män (8,8 %) Lediga platser. platser som. Antalet lediga. tredjedel inom. Fått arbete. personer som. innan innebär. varsel. Nyinskrivna. ling.

6 334 män (8,8 %) Lediga platser. platser som. Antalet lediga. tredjedel inom. Fått arbete. personer som. innan innebär. varsel. Nyinskrivna. ling. MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Örebro 17 juni 2014 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Inskrivna arbetslösa i Örebro län maj 2014 11 254 (8,2 %) 4 920 kvinnor (7,5 %) 6 334 män (8,8 %) 2 503 unga

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län december månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län december månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Maria Salomonsson Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Jämtlands län december månad 2014 De till arbete minskade I slutet av december 2014 påbörjade drygt 600

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län augusti månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län augusti månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Bitte Lyrén Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Gävleborgs län augusti månad 2015 1 400 personer fick arbete i augusti Under augusti månad erhöll 1 396 personer

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Kalmar län i april 2016

Arbetsmarknadsläget i Kalmar län i april 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Maria Lycke Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Kalmar län i april 2016 Fler övergångar till arbete I april 2016 påbörjade 1 198 personer av samtliga som var

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län oktober månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län oktober månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Agneta Tjernström Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Västernorrlands län oktober månad 2014 Fått arbete I oktober påbörjade 1 236 arbetssökande någon form av

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna Örebro län

Arbetsmarknadsutsikterna Örebro län Arbetsmarknadsutsikterna Örebro län Prognos för arbetsmarknaden 2016 2015-12-09 Fredrik Mörtberg Analysavdelningen Arbetsförmedlingens intervjuundersökning Intervjuundersökning två gånger om året Prognoserna

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län, januari 2015

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län, januari 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län, januari 2015 Minskad arbetslöshet sedan ett år tillbaka Arbetslösheten minskade

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, januari 2015

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, januari 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, januari 2015 Fortsatt positiv utveckling på arbetsmarknaden i Jönköpings

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i augusti 2015

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i augusti 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jan Sundqvist Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i augusti 2015 Fått arbete I augusti fick 1 039 inskrivna vid Arbetsförmedlingen arbete. I augusti

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikter Jämtlands län

Arbetsmarknadsutsikter Jämtlands län Arbetsmarknadsutsikter 2012-2013 Jämtlands län Välkomna! Johan Tegnhed, arbetsförmedlingschef Östersund, 010-487 02 37 Maria Salomonsson, utredare, 010-487 67 19 Något fler nyanmälda platser senaste månaderna

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av januari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av januari 2013 8 februari 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Uppsala län i slutet av januari 2013 Avmattning men länet har fortfarande lägst arbetslöshet i landet Arbetsmarknaden fortsätter att avmattas. Trots

Läs mer

Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län mars (7,7%)

Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län mars (7,7%) MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Maria Lycke, Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län mars 2013 13 250 (7,7%) 5 960 kvinnor (7,4%) 7 280 män (7,9%) 3 720 unga 18-24 år (16,1%)

Läs mer